Ik ben Nand Ghys
Ik ben een man en woon in Kasterlee (België) en mijn beroep is Vlaams ambtenaar bij agentschap IWT.
Ik ben geboren op 12/08/1971 en ben nu dus 53 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: hardlopen, duatlon en sinds kort ook triatlon.
less talent, more excercises Een held is iemand die hard kan lopen omdat hij niet zo zwaar beladen is met hersenen ... of aan hardlopen heb je niets, je moet enkel op tijd vertrekken. Een blog van iemand die nooit de krantenkoppen zal halen met zijn prestaties maar des te meer geniet van elke stap vooruit ...
20-05-2013
Extensieve marathontraining van 31 kilometer
Bedoeling was om 2x per maand een specifieke marathontraining in te lassen maar omdat ik én met lopen én met fietsen én met zwemmen bezig ben zal het in mei (en vermoedelijk ook in juni) maar bij 1 keer blijven. Vanmorgen vertrok ik rond 9 uur in de (mot)regen voor een tocht van 3 uur en een klets.
Na pakweg 3 kilometer lopen stopte het met regenen waardoor ik mijn petje en regenjasje eigenlijk al niet meer nodig had en het dus ballast werd. Alles verliep heel vlot behalve dat ik na pakweg 18 kilometer het begin van een blaar aan mijn rechtervoet ondervond. Uiteindelijk 3 uur en 6 minuten gelopen voor in totaal 31 kilometer. Mijn Garmin registreerde maar tot 29 kilometer omdat de databank blijkbaar vol zit. Eens kijken of ik dat euvel voor de volgende training kan verhelpen. Bedoeling is om in juni zeker 33 kilometer (of 3 uur en een kwartier) aan één stuk te kunnen lopen. In juli en augustus drijf ik dan op tot 3 uur en 30 minuten.
Hoge trainingsintensiteit van afgelopen weken leidt tot "supercompensatie"
Nadat ik gisteren tijdens de Sinksenjogging de 6 kilometer in gemiddeld 4.17 min/km liep (en eindelijk sneller dan 14 km/uur !), sprong ik vandaag op mijn racefiets voor een kleine 40 kilometer ronddraaien. In een nieuwe recordtijd van 1 uur en 11 minuten klaarde ik de klus, ruim 5 minuten sneller dan tijdens mijn vorige trainingen. Tegen een gemiddelde snelheid van 31,2 km/uur vlamde ik via Mol en Retie terug naar Kasterlee. Tussen 27 en 28 kilometer haalde ik zelfs een piek van 38,7 km/uur. Voor de rest reed ik van de 37 kilometer 30 kilometer tegen een gemiddelde van 32,75 km/uur.
Thuis aangekomen dronk ik eerst de rest van mijn drinkbus leeg, wisselde van schoenen en liep toen nog 2 km. Na minder dan 9 minuten stond ik alweer voor mijn oprit. Ik moest even in mijn ogen wrijven want ik had gelopen tegen een gemiddelde snelheid van 4.26 min/km, de laatste kilometer zelfs tegen 4.19 min/km ... en dit na een zware fietstraining ! Alles gaat zo vlot de laatste dagen en niets krampen of wat dan ook tijdens het lopen. Ik moet dit moment koesteren want ik zit in een zeer gunstige flow. Daarom heb ik me vanmiddag al maar meteen ingeschreven voor de recreatieve duatlon in Rijkevorsel voor binnen 2 weken. Als ik dan nog de conditie van vandaag heb zit ik alvast goed.
Sinksenjogging Kasterlee 6 km levert nieuw temporecord op !!!
Vandaag stond de Sinksenjogging van Kasterlee geprogrammeerd. Vorig jaar liep ik deze wedstrijd ook al maar toen in een verzengende hitte. Nu was het bewolkt met een dagtemperatuur van 11° en nagenoeg windstil, kortom ideaal loopweer. Om 14.45 u pas arriveerde ik aan de Technofit. Er was alvast een pak meer volk dan bij de vorige editie en vooral ... veel bekend volk.
Rond 15 u werd het startschot gegeven. Ik had mij bij aanvang op de tweede lijn gezet waardoor ik de eerste honderden meters bij de eerste 10 à 15 deelnemers meeliep. Ik kende het parcours nog van vorige week dus wist ik dat doseren tijdens de wedstrijd toch wel heel belangrijk was. De eerste kilometer liep ik zo in een aanvaardbare maar niet echt spectaculair snelle 4 minuten. Na pakweg 2 kilometer viel ik alleen en zag een honderdtal meter voor mij 2 jonge gasten vooruitlopen. Heel langzaam naderde ik hen en rond kilometer 4 had ik het duo ingehaald. Zo liepen we met z'n drieën naar kilometer 5. Toen nam ik over omdat ik wist dat het in een spurt voor mij moeilijk zou worden deze tieners voor te blijven. Ik hoopte hen met een kleine tempoversnelling tureluurs te lopen. Ik hoorde aan hun ademhaling dat ze op hun tandvlees zaten maar ik slaagde er niet in hen van mij te ontdoen. In de laatste bocht op amper 200 meter van de finish namen ze mij dan - zoals gevreesd - zelf te grazen. Ik eindigde op de 6 kilometer uiteindelijk als 6de. Wel in een mooie eindtijd van 24 minuten en 50 seconden.
Helaas was het parcours lichtjes gewijzigd tegenover de vorige keer zodat het appelen met peren vergelijken is maar toen deed ik er ruim 90 seconden langer over. Hoe dan ook : 4 minuten en 50 seconden over 5.800 meter (dus geen 6 kilometer) betekent nog altijd een gemiddeld looptempo van 4 minuten en 17 seconden oftewel 14,1 kilometer per uur !!! Mijn doel van enkele maanden geleden is dus gerealiseerd. Weliswaar op amper 6 kilometer maar ik had wel het gevoel bij aankomst dat ik dit tempo nog wel even kon volhouden. en niet te vergeten : het is zeker geen gemakkelijk traject. Veel hoogtemeters, pittig bochtenwerk, modderige stroken, kortom ... een supertijd op een niet al te snel parcours. Dat belooft dus naar de toekomst toe.
Van woensdag 8 mei tot maandag 13 mei vertoefden Grietje en ik opnieuw in de Ardennen. Voor de 3de maal reeds huurden we er een gezellig klein huisje in het godvergeten dorpje Grand-Halleux, nabij Vielsalm. Gedurende 4 ochtenden liep ik er een loodzwaar parcours van net geen 3 kilometer. De resterende morgen begaf ik mij eerst naar het meer van Vielsalm en liep daar dan 3 rondjes van elk 1.800 meter. Daarnaast wandelden we in totaal zo'n slordige 30 kilometer. Iets minder dan gepland maar daar zat het slechte weer uiteraard voor iets tussen. Die sportieve inspanningen waren trouwens ook broodnodig om mijn bourgondische uitspattingen enigzins te milderen .
In bijlage het trainingsschema van de maand april 2013. Ik probeer er een gewoonte van te maken om maandelijks mijn activiteiten op deze manier op mijn blog te rapporteren.
Holvenjogging 2013 - gemiste kans op nieuw temporecord
Vrijdag was er weer de jaarlijkse Holvenjogging. Tijdens de vorige editie nam ik nog deel aan de 12,4 km maar deze keer koos ik voor de 8,5 km. Reden hiervoor was - ik ga daar niet flauw over doen - om zo meer kans te hebben om mijn huidig temporecord (4.20 min/km) scherper te stellen. Tijdens de voorbije dagen had ik gemerkt dat mijn ochtendpols terug op niveau was (lees: 51 slagen per minuut) wat wijst op een goede basisconditie.
Omstreeks 18.40 reden Grietje en ik naar Geel. Bedoeling was om onze auto op de oprit van mijn nicht Bieke te zetten in de Velodroomstraat maar helaas was die plaats al ingenomen door kennissen van hen. Uiteindelijk toch nog een deftig alternatief gevonden aan een pleintje en een doodlopende straat iets verderop.
Samen met nog 350 deelnemers vertrokken we rond 19.30 uur ieder voor 3 verschillende afstanden. Ik had me uitzonderlijk eens goed van voor gezet en dat bleek ook uit mijn tijd na 1 km : 3 minuten en 57 seconden. Toch zat ik niet met een supergoed gevoel. Meteen na de start voelde ik al vrij snel een steek in mijn zij opkomen. Ik vermoed dat ik mijn laatste avondmaal net iets te laat naar binnen had gewerkt (droge macaroni met sardines in blik omstreeks 17.20 uur) en dat ik daar nu de gevolgen van ondervond. Ik besefte dat ik boven mijn stand aan het lopen was en pikte aan bij een koppel dat ik tijdens de vorige editie van de Holvenjogging net niet kon volgen.
Gedurende de eerste 6 kilometer liep ik echt wel op het randje van mijn kunnen aan gemiddeld 4.18 min/km. Als ik dit nog goed 2 kilometer kon volhouden zou ik zowiezo mijn looptempo verbeteren. Helaas na iets meer dan 6 kilometer ging het licht eventjes uit. De steek was ondertussen ter hoogte van mijn borst opgeklommen en blokkeerde mijn ganse ademhaling. Ik moest wel vertragen of anders bestond de kans dat ik helemaal over de rooie ging en te voet verder moest. Achteraf kon ik op mijn Garmin aflezen dat ik tussen 6 en 8 kilometer echt wel platviel naar een gemiddeld looptempo van amper 4 minuten en 43 seconden. Zelfs een 1/2 marathon loop ik gemiddeld sneller ! Gelukkig kon ik de laatste 500 meter veel goedmaken door opnieuw tegen 4.05 min/km naar de aankomst te spurten. Uiteindelijk evenaarde ik mijn vorige temporecord in Zandhoven : 4 min en 20 seconden. In Zandhoven was er die slapende voet en nu weer een steek die me de das omdeed en verhinderde om eindelijk eens die 14 km/uur- grens te overschrijden. Het positieve is echter dat ik zelfs met een serieus dipje mijn besttijd kan bestendigen. Ooit zal het wel allemaal op zijn plaats vallen zekers ...
Nieuwe mijlpaal tijdens marathontraining : 30-km grens gepasseerd
Zaterdag had ik mijn 2de marathontraining van de maand voorzien. Om 15.00 u vertrok ik samen met 2 busjes bananenpuree en mijn mp-3 voor 2 uur en 45 minuten amusement. Het gevoel zat meteen goed waardoor ik de eerste kilometers iets te snel aanvatte. Ik verplichtte mij om het tempo toch te milderen. De marathontrainingen zijn er in de eerste plaats om de spieren en gewrichten te laten wennen aan de duurtijd van de training en dus niet meteen te focussen op snelheid.
Na 8 km had ik al een eerste plaspauze achter de rug en na goed 10 km nam ik mijn eerste portie koolhydraten in. Ik liep heel soepel zonder de minste kramp of eventuele pijnscheuten tegen een tempo van +/- 5.55 min/km. Nadat ik het Prinsenpark passeerde richting oude Molsebaan ging rond 18 km het tweede busje suikers naar binnen. Tussen de 23 en 25 kilometer kreeg ik het even moeilijker. Was het de bananenpuree die op mijn maag lag of een klein dipje ? In ieder geval, vanaf kilometer 25 ging het plots terug vanzelf. Ik liep zonder moeite tegen een tempo van gemiddeld onder de 5.30 min/km.
Na 2 uur en 45 minuten zat ik bijna aan 28 kilometer en vond het jammer om dan al te moeten stoppen. Ik wilde absoluut die 30-km grens overschrijden en liep dan maar enkele rondjes extra. Alles ging zo vlot en gemakkelijk. De laatste kilometer liep ik zelfs tegen 5.16 min/km ! Na iets minder dan 3 uur verscheen de 30 km op mijn Garmin tegen een gemiddelde hartslag van 133 slagen/min. Bedoeling is zowel om in mei en juni opnieuw 2 keer 180 minuten te lopen. In juli en augustus zet ik dan langzaamaan de stap naar 3,5 uur training.
Maandag 22 april werd nog eens uitgepakt met een Coopertest. De laatste keer dateerde ondertussen van 5 januari 2013. Na 12 minuten stond ik 2900 meter verder wat exact dezelfde afstand was dan de vorige keer. Een status-quo dus maar toch tevreden omdat er de eerste honderden meters door mul zand moest gelopen worden en na iets meer dan 1 km kreeg ik de scherpe wind pal van voor. Maximale hartslag lag op 169 en begin januari op 173 slagen per minuut. De uitdaging blijft om ooit de 3-km grens te passeren. Nog 100 meter dus. Moeilijk maar niet onhaalbaar ...
Normaal had hier het verslag van mijn wedstrijd in Oisterwijk moeten staan maar vrijdag besliste ik om uiteindelijk toch niet naar Nederland te trekken voor de 10 kilometer. Hoofdreden was dat ik op routeplanner opmerkte dat ik bijna 7 kwartier (H/T) in de auto zou zitten en dat het inschrijvingsgeld 11 bedroeg. En sinds ik deze week achteroverviel van de eindafrekening van mijn jaarlijks elektriciteit- en gasverbruik kijk ik nu toch wel even uit. Samen met het benzineverbruik zouden het toch vrij dure kilometers in Nederland geweest zijn.
Als alternatief koos ik voor een training van een uur richting Prinsenpark en de oude Molse baan. Bedoeling was om langzaam te lopen (pakweg 11 km/uur) maar ik voelde me weer heel goed ondanks de bij momenten strakke tegenwind. Met een gemiddelde hartslag van 145 slagen/minuut liep ik in exact 60 minuten 12,2 km ver, de laatste 2 kilometer zelfs tegen een deftige 4.30 min/km.
Mijn volgende wedstrijd zal de Holvenjogging in Geel zijn, lekker dichtbij. Vorig jaar liep ik daar de 12,2 km in een scherpe 53 minuten en 8 seconden ofwel 4.21 min/km. Dit jaar probeer ik de 8,5 km (2 i.p.v. 3 rondes) met de bedoeling daar alsnog de voor mij tot op heden magische 14 km/uur- grens te doorbreken ofwel 4.16 min/km. Mijn nieuwe schoenen zijn ondertussen ingelopen dus weer een excuus minder om niet in mijn opdracht te slagen.
Dinsdag stond er weer een trainingssessie met de joggingclub geprogrammeerd. Omdat je op voorhand nooit weet wie er komt opdagen is het dus ook koffiedik kijken aan welk tempo er zal gelopen worden. Bij de mannen kwamen enkel Bart van Thillo en Toon Biermans opdagen. Het beloofde dus een pittige training te worden. Al vanaf de eerste kilometers werd vlot onder de 5 min/km-grens gegaan ondanks het zware parcours door de bossen van Kasterlee. Voor mij ging het op dat moment niet echt vlot : geen goede benen en een zenuwachtige ademhaling. We passeerden ondertussen ook een oude bekende van de joggingclub, Mieke Biermans. Zij was jaren buiten strijd o.a. wegens blessures (en waarschijnlijk ook tijdsgebrek). Maar de invloed van de eerste lentezon doet blijkbaar wonderen . Toen we Rielenkamp naderden was het Bart die gelukkig aangaf dat het tempo toch iets naar beneden mocht. Ik was daar zeker niet rouwig om. Uiteindelijk liepen we de uitgebreide "Flor-toer" toch nog tegen een gemiddelde van 12,3 km/uur. In de Bosakkers trok Toon nog eens goed door en slechts met moeite kon ik in zijn wiel blijven zitten. Achteraf bleek dat we daar tegen 3.30 min/km aan het spurten waren ! Veiligheidshalve ga ik mijn tempo-intervaltraining van woensdag annuleren omdat ik vandaag al genoeg power heb gegeven. Een recuperatieloop van 45 à 60 minuten zal dan meer aangewezen zijn om volgende zaterdag over fitte benen te beschikken.
De tweede zondag op rij dat ik mij waag aan "de rechthoek" (zie GPS). Bijna veertig kilometer bollen van Kasterlee naar Geel Ten Aard richting Mol en via Postel en Retie terug naar de heimat. Met een gemiddelde snelheid van 28,5 km/uur en regelmatig intervalpieken tot 33 km en meer (piek van 36,8 km) is dit zonder meer een zware training. Soms heb ik het geluk achter een groepje wielerfanaten terecht te komen maar 90% van de tijd rij ik toch alleen. En eigenlijk is dat ook noodzakelijk want bij de meeste duatlons (en alle triatlons) is stayeren namelijk not done. Het heeft dus weinig meerwaarde voor mij om elke zondag in groep tegen 30 km/uur te gaan rijden, wetende dat ik in de wedstrijden er toch alleen voor sta.
Het laatste stuk van Retie naar Kasterlee zag ik enkele honderden meters voor mij een waaier wielertoeristen rijden. Ik probeerde met mijn laatste reserves het gat dicht te rijden tegen 33 km/uur en een behoorlijke tegenwind. Net toen ik aansluiting zou krijgen sloegen die gasten af richting Turnhout. Daar stond ik dan, helemaal leeggereden en met nog 6 km voor de boeg. De laatste km gingen bedroevend langzaam. Ondertussen kreeg ik lichte oogmigraine (van de zijwind ?), draaide mijn maag zich om (koolhydratentekort ?) en toen ik thuis aankwam moest ik meteen op het terras naast de woning even gaan platliggen. Ik zag de spieren in mijn kuiten op- en neergaan, alsof ze een eigen leven aan het leiden waren. Na 5 minuten liggen kreeg ik weer wat kleur en na een grote suikerwafel met chocolade en een tas soyamelk naar binnen te hebben gespeeld was ik weer de oude.
Twee dagen verlof genomen om (heel) wat achterstand in de tuin weg te werken en natuurlijk werd er ook een lange duurloop ingepland. Vanmorgen omstreeks 8.00 u vertrokken en na amper 3 kilometer al overvallen door de eerste (mot)regen. Gelukkig had ik een regenjasje aan en een petje bij zodat we onze training niet moesten staken of inkorten. Bedoeling was om 150 minuten (= 2,5 uur) te lopen en uiteindelijk zijn het 6 minuten meer geworden. Gemiddeld looptempo bedroeg 5,56 min/km zodat we ruim 26 kilometer ver zijn geraakt. Maar het allerbelangrijkste was de zeer lage gemiddelde hartslag van amper 134 slagen/minuut wat wijst op een zeer behoorlijke basisconditie. Van spierpijn of krampen had ik geen last tijdens het lopen maar op het einde begon het bekken en de onderrug wel wat tegen te wringen. Na ruim 11 km heb ik al lopend een energiereep naar binnen gewerkt en rond 17 km even gewandeld en terwijl een bananenpuree opgedronken. De volgende dagen ga ik beginnen om mijn nieuw aangekochte Asics Gel Kayano 19 stelselmatig in te lopen. Dus om ze nieuw te houden gaan we modder en plassen even mijden .
Omstreeks 13.35 u vertrokken we richting Zandhoven voor mijn 3de opeenvolgende Kastelenloop. Het was bewolkt en vrij kil maar gelukkig op dat moment nagenoeg windstil. Ik was in de voormiddag nog volop in de tuin bezig geweest (dakgoten kuisen, de jaarlijkse klotejob) maar had toch ruimschoots de tijd genomen om voldoende te drinken en te eten. Rond 14.10 u arriveerden we aan de Voetbalstraat waar de plaatselijke atletiekclub APSO haar nieuwe onderkomen (een groot uitgevallen bungalow) heeft gevonden. Mooi en gezellig allemaal maar vééél te klein om de organisatie en catering van een wedstrijd met meer dan 300 deelnemers te kunnen herbergen.
Ik verkoos in laatste instantie om toch met korte broek te lopen en zonder vestje maar wel met handschoenen aan (die ik halverwege wedstrijd ook al uitdeed). Om 15.00 u werd dan het startschot gegeven. De eerste kilometer was traditiegetrouw weer veel slalommen tussen de start-to-runners. Toch liep ik de eerste 2 kilometer tegen 4.10 min/km. Helaas was het parcours wegens wegenwerken gedeeltelijk verlegd ten opzichte van de vorige edities waardoor we nu meer dan mij lief was op slechte zandstroken en boswegen moesten lopen. Het looptempo ging daar onder lijden en langzaamaan schommelde het gemiddelde looptempo opnieuw tegen de 4.20 min/km. Op sommige rechte stukken speelde ook de wind vrij sterk op waardoor het aangeraden was op die momenten toch in het spoor van een voorganger te blijven. Allemaal details die de snelheid uit mijn wedstrijd haalde. En toen ik na 6 à 7 km met een slapende (linker)voet werd geconfronteerd vreesde ik dat een nieuwe besttijd er niet meer inzat. Gelukkig liep ik de laatste kilometer nog tegen 4.17 min/km waardoor ik uiteindelijk afklokte op 43 min en 20 seconden tegenover 43 min en 27 seconden een jaar eerder. Een winst dus van 7 seconden op een parcours dat ook 10 km lang was maar toch een pak zwaarder nu. Door de scherpe tijd liep ik - logischerwijs - ook een nieuw temporecord van 4.20 min/km of een verbetering van 1 (!) seconde per kilometer. Maar wie het kleine niet eert en zo verder ...
Vorig jaar liep ik deze snelle 10-km loop in iets meer dan 43 min oftewel 4.21 min/km. Sindsdien slaagde ik er niet meer in om dit looptempo scherper te stellen. De ambitie morgen is om toch ook deze keer weer onder de 4.30 min/km te duiken. Als de weergoden me gunstig gezind zijn (lees: weinig tot geen wind) en ik erin slaag om mij in een snelle groep te nestelen dan zou het niet onmogelijk zijn om de besttijd van vorig jaar te verbeteren. Helaas hangt dit vaak van details af. Ook zou het parcours lichtjes gewijzigd zijn zodat het misschien appelen met peren vergelijken wordt. Op morele steun van mijn broer Rik moet ik alvast niet rekenen want die gaat (alweer) zijn kat sturen wegens andere verplichtingen. Gelukkig is er nog ons Grietje om op terug te vallen. Er zijn dus toch nog zekerheden in het leven ...
In bijlage het trainingsschema van de maand maart 2013. Ik probeer er een gewoonte van te maken om maandelijks op deze manier mijn activiteiten op mijn blog te rapporteren. Een aandachtig lezer zal merken dat de afgelopen maand een zeer intensieve trainingsmaand is geweest. Zowel basisconditie als snelheid werden onder handen genomen. Hopelijk rendeert dit al tijdens de geplande wedstrijden in april.
Afgelopen zaterdag naar mijn ouders richting Turnhout gelopen. Telkens als er daar iets te doen is probeer ik "het nuttige aan het aangename" te koppelen. Grietje rijdt dan met de wagen en neemt mijn kledij en douchegerief mee. Ikzelf loop of fiets dan over een afstand van 12 kilometer. Omdat ik volgende week nog eens een snelle wedstrijd op het menu heb staan opteerde ik voor een looptempo van boven de 12 km/uur. Dat lukte me - ondanks een bij momenten pittige tegenwind - best aardig. Zelfs met een korte pauze voor de verkeerslichten liep ik tegen een gemiddeld tempo van 4.53 min/km. Opdracht volbracht en dus kon ik zonder wroeging een extra chocolade ei en een stuk rijsttaart naar binnen spelen.
Ook met Pasen zelf liet ik mij niet kennen en trainde opnieuw gedurende 2,5 uur. Helaas vergat ik bij vertrek mijn Garmin te starten waardoor ik pas halverwege mijn loopsessie registreerde. Ik vermoed dat ik dezelfde afstand (23 à 24 km) afhaspelde dan 2 weken geleden. Maar vandaag voelde het allemaal nog gemakkelijker aan, ondanks mijn pittige training van zaterdag. De volgende week ga ik de trainingsintensiteit bewust wat afbouwen. Maart 2013 is een meerdere opzichten een zeer zware trainingsperiode geweest met 28 (!) trainingsdagen op 31 afgewisseld met lopen, fietsen, zwemmen, hometrainer en gekruid met 2 wedstrijden. Maar het was ook nodig na de erbarmelijke ziektemaand februari waar ik op korte termijn veel (basis)conditie ben kwijtgeraakt.
Winterduatlon Lille doet naam dit jaar alle eer aan
Terwijl het tijdens de vorige editie 2012 nog een stralende lentedag was werd die van 2013 gekenmerkt door een extreem gure winterdag. Temperaturen rond het vriespunt met een ijzingwekkende oostenwind die door merg en been ging en waardoor de gevoelstemperatuur minstens 5 graden lager lag. De sneeuwval van de vorige nacht maakte het plaatje wel helemaal af en de naam winterduatlon was dus meer dan ooit op zijn plaats. Volgens de organisatie was dit tijdens de vorige 12 edities nog nooit het geval geweest. Aan het aantal voorinschrijvingen op de website kon je al wel meteen afleiden dat het dit jaar niet zo een grote stormloop ging worden met 92 deelnemers (waarvan een 20-tal niet hadden betaald) tegenover in 2012 nog 104 effectieve starters.
Iets voor 14 uur vertrokken Grietje en ik richting Lille. Grietje had denk ik 3 paar kousen aangetrokken en 4 truien. Begrijpelijk natuurlijk want zij stond de ganse tijd naast het parcours. Gelukkig was er een grote verwarmde tent op het terrein waarin menig verkleumde supporter terecht kon. Om 15 uur stipt (na de aankomst van de laatste loper van de duo's) werd het startschot gegeven. De ganse meute vertrok voor 2 rondjes van ruim 1,5 km. Het was nu wel niet mijn snelste tijd ooit op die afstand. Ik vermoed dat ik tegen 4.30 minuten/km liep. In een duatlon is het altijd op 2 gedachten hinken. Je wilt natuurlijk dat lopen zo snel mogelijk achter de rug hebben maar je moet er ook voor zorgen dat je al niet gaga bent vooraleer je op de fiets (mijn minste onderdeel) moet springen. Ook de wissel ging niet bijster vlot omdat ik mijn extra dikke fietshandschoenen nog moest aantrekken. Ik riskeerde het niet om met die met open vingers te rijden want dan was de kans groot dat ik er nadien een aantal moest amputeren. Tijdens de eerste km fietsen stak ik al meteen 2 concurrenten voorbij. Dat ging goed dacht ik toen. Maar dat waren meteen ook de 2 laatste buiten de 4 die ik in de vierde en laatste ronde nog kon voorbijrijden. Daarnaast moet ik door pakweg 20 man voorbij gestoken zijn. Ondertussen ook nog 2 keer een stuurfout gemaakt en vrij hard tegen de grond gesmakt. Mijn knie staat er enkele uren later nog roodgloeiend bij. Ik en mountainbiken tijdens wedstrijden ... een goed huwelijk zal het nooit niet worden. Maar gelukkig zonder materiële pech zoals de vorige editie toen ik minutenlang aan het klungelen was met de ketting die er toen was afgevlogen.
Zoals de traditie het wil kom ik aan bij de wisselzone terwijl de meesten al lang aan het lopen zijn, reeds aangekomen of aan het douchen zijn. Maar allé, we doen het graag en bewegen is nog gezond ook . Ik joeg me dus niet meer als gek af om mijn loopschoenen aan te trekken en vertrok dan voor de laatste 1,5 km. En om met een positieve noot af te sluiten, die gingen wonderwel heel goed. Niets krampen of wat dan ook. Helaas kreeg ik voor mij niemand meer in het vizier en ook achter mij zag ik geen beweging. Bijgevolg uitgelopen zonder al te gek te doen. Geen idee van hoe hard (of traag) ik liep. De uitslag zal meer duidelijk maken. De laatste honderden meters liepen ook over aangedrukte sneeuw (lees: spiegelglad) zodat ik uiteindelijk na iets meer dan 1 uur en 45 minuten - moe en voldaan zoals dat heet - de eindstreep passeerde.
Ik stel me wel openlijk de vraag of een 26' wel de beste keuze is voor mij en of ik niet beter een 29' zou kiezen. Grietje vertelde me ook al dat ze vindt dat ik op een veel te kleine fiets rij. Ik heb soms ook dat gevoel. Ik zit door mijn lengte letterlijk bovenop de fiets waardoor mijn zwaartepunt veel te hoog ligt en ik steevast in de problemen kom van zodra het ietwat te bochtig wordt. Ik geraakte nog aan de praat met iemand die ik al enkele keren heb ontmoet tijdens duatlons en die bijna zo groot is als ikzelf. Die heeft uiteindelijk ook de keuze gemaakt voor een 29' en heeft daar nog geen moment spijt van gehad. Let op: ik spreek enkel over specifieke wedstrijden zoals duatlons waar snelheid primeert. Een 26' inch heeft zeker zijn voordelen in het specifieke bochtenwerk. We zullen wel eens uitkijken tegen volgende herfst. De MTB zal de komende maanden zowiezo minder van stal komen. Hopelijk begint de lente ooit eens en kunnen we terug met de koersfiets de baan op.
Het heeft bloed, zweet en tranen gekost (en 19 opeenvolgende dagen met een sportactiviteit op het programma) maar de intervaltraining van woensdagavond bevestigde mijn aanvoelen : de conditie en snelheid zijn (eindelijk) terug na mijn griep en gesukkel vanaf medio februari ! Het mag ook wel want afgelopen weekend heb ik me ingeschreven voor de winterduatlon in Lille. Ik koos bij de interval weer voor een reeks van 6 x 500 meter. De laatste lus liep ik tegen 3.29 min/km ofwel 17,2 km/uur. Op 6 maart was dat nog 3.51 min/km en op 3 februari 3.30 min/km. Belangrijk was ook dat het loslopen nadien richting heimat met heel losse benen gebeurde, dus niets krampen of verzuring. Morgen loop ik nog een afsluitende training met de JCK van 60 minuten en dan is het platte rust tot zondag. Mijn jongste broer Rik zal wel niet kunnen deelnemen met de duo's want zijn compagnon Pieter Boonen heeft blijkbaar recentelijk zijn teen gebroken. Ondergetekende zal dus de eer van de familie hoog moeten houden
Gevarieerde trainingsweek afgesloten met duurloop van 150 minuten
Zondag werd de trainingsweek afgesloten met een duurloop van maar liefst 150 minuten. Bedoeling was om 2 uur te gaan lopen maar omdat de spieren en gewrichten onderweg niet tegenspartelden meteen 30 minuten langer gelopen. Weliswaar tegen een gezapig tempo van 6 min 21 sec per minuut maar uiteindelijk toch bijna 24 km extra op de teller toegevoegd. Bedoeling is om eind maart nog eens 150 minuten te gaan lopen en vanaf april /mei/juni stelselmatig verder op te bouwen naar 165 à 180 minuten (= 3 uur) in een looptempo van 10 km/uur en dus +/- 30 kilometer in de benen. Met die basis moet ik dan in de periode juli/augustus/september kunnen doorstoten naar loopsessies van 210 à 240 minuten om zo in oktober de marathon te kunnen bedwingen onder de 4 uur.
Zaterdag ben ik samen met Pieter Boonen naar Lille gereden om het nieuwe parcours van de winterduatlon te gaan verkennen. Samen met nog een 15-tal andere gasten hebben we 4 keer de lus van 6 km gereden. Persoonlijk vind ik het nu niet meteen het mooiste parcours maar ik denk wel dat het me ligt. Geen al te technische stukken en niet teveel klimwerk. Wel mag het de volgende dagen niet teveel regenen omdat anders de tocht door het maisveld van een paar honderd meter wel zeer zwaar zal kunnen zijn. Ook de gevreesde zandbak is weer van de partij ! De doortocht na 3-9-15-21 kilometer vrees ik alvast. Na een eerste klimmetje 20 meter door het mulle zand ploeteren naar een tweede heuvel, dan meteen een bocht van 180° door een zandberg en na nog eens 40 meter molshopen afsluitend met een een zeer steile klim. Mijn hartslag zal daar zeker pieken. En gegarandeerd dat er daar - vooral in die bocht van 180° - een groot aantal op hun bek zullen gaan ! De passage doorheen het dennenbos is ook de moeite. Daar verwacht ik dat er toch een aantal lek gaan rijden op de met mos bedekte boomstronken en de losliggende takken. Maar dat hoort nu eenmaal bij een MTB-parcours.Voor wat mijn bandenspanning betreft heb ik tijdens de verkenning gereden op 1.5 bar vooraan en 1.8 bar achteraan. Ik merkte wel dat ik nog te weinig grip had tijdens het bochtenwerk. Vermoedelijk rij ik de wedstrijd zelf met 1.3 bar vooraan en 1.5 bar achteraan.
Maandag aanstaande ga ik opnieuw zwemmen in Brussel tijdens mijn middagpauze op het werk. Het is ondertussen al 5 weken geleden maar mijn ooglasercorrectie dwong mij daartoe. Nu zou alles in orde moeten zijn en kan ik voor het eerst in mijn leven terug zien in een zwembad. Ik kijk er - letterlijk dan - alvast naar uit.
Het gevoel tijdens trainingen en de ochtenpols liegen nooit : de conditie is en blijft belabberd. Bijna 2 maanden geleden liep ik in Lier 10 km met veel tegenwind tegen een gemiddelde van 4 min 23 sec per kilometer. Vandaag in Olen amper 4,3 km met sleuren en trekken in 18 min en 45 sec (13,76 km/uur) op een snel parcours of 4 min 22 sec per kilometer. Zelfs een leek ziet dat hier iets niet klopt !
Terwijl ik de eerste kilometer nog in een bevredigende 4 min 10 sec liep, kon ik nadien de turbo niet meer laten aanslaan. Ondertussen werd ik door God en klein pierke voorbij gelopen ... . Gelukkig besefte ik vrij snel dat de revival nog niet voor vandaag was en met mijn ervaring probeerde ik alleszins de ultieme vernedering te vermijden : stilvallen ! Het vreemde is dat ik bij aankomst eigenlijk niet moe ben of spierpijn of krampen krijg. Ik kan gewoon niet meer die snelheid bereiken van voor mijn griepaanval medio februari. Ik vrees dat die dosis antibiotica alles om zeep heeft geholpen waar ik zoveel maanden geduldig aan heb gewerkt.
Maar met klagen en zagen geraken we geen meter vooruit. Uiteindelijk loop ik zonder pijn en volledig blessurevrij. De boodschap is om terug zeer veel op basisconditie te trainen en af en toe het lichaam te prikkelen met een tempo-interval. Zelfs als dit voor gevolg heeft dat ik ook de winterduatlon in Lille aan mij voorbij zal moeten laten gaan. Het lopen krijgt nu even de volle prioriteit, fietsen is bijkomstig.