We werken als het volgt.
1 Dag op voorhand reserveren.
Je kan dan altijd zeggen wat je niet lust. Of je vegetarisch bent, Glutenvrij.. Diabetisch,allergisch voor het een of het ander..geen vis of wel..kortom, je kan hier niet uit een menu kaart kiezen, maar je kan eigenlijk alles kiezen..
Lees dit bericht van enkele topchefs
Bij velen is het een modegril veroorzaakt door Facebook"
Chefkok Eric Swaghoven (l) van Valuas in Venlo vindt dat het steeds ingewikkelder werken wordt in de keuken.
Koen Verheijden.
Kunnen we steeds minder hebben? Of lijden we massaal aan een modeziekte?
De voedselallergie is alom en drijft veel chefs en keukenbrigades tot waanzin. "Een aantal gasten heeft echt een ziekte.
Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook", en "Soms lijkt het alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten", vertellen koks.
Domino's komt binnenkort met een glutenvrije pizza. Fabrikant Roquette ontwikkelde bloem op basis van algen. Ook nieuw op de markt: Beyond Eggs, plantaardige eieren. En de onlangs gelanceerde glutenvrije kroket van Valuas' meesterkok Eric Swaghoven blijkt een doorslaand succes.
Big business
Kortom: de opmars van de voedselallergie blijkt big business. Maar die massaal groeiende intolerantie van ingewanden vormen ook hét hoofdpijndossier van vrijwel alle chefs. Want zij moeten zich achter de stoof in steeds meer bochten wringen vanwege extreme dieetwensen.
Hierdoor moeten alle restaurants vanaf half december ook per gerecht de mogelijke allergische reacties verplicht op de menukaart melden.
"Nog geen tien jaar geleden gaf één klant op een avond aan dat hij of zij iets niet mocht. Nu lijkt het soms alsof ik twintig tafels vol patiënten heb in plaats van cliënten. Ik kan bijna niks normaal serveren", vertelt een topchef die anoniem wil blijven uit vrees voor reacties van zijn klandizie.
Hype
De Nederlandse tweesterrenkok Mario Ridder van De Zwethheul in Schipluiden herkent het probleem. Hij moet tegenwoordig zo veel ingrediënten schrappen en zo vaak improviseren dat hij zich regelmatig de vraag stelt: 'wat blijft er van mijn creatie over? Ook qua smaak?' Frustrerend want: 'Een brioche zonder noten, meel en boter kun je toch eigenlijk geen brioche meer noemen?'
"Gasten die echt iets hebben en mij vooraf e-mailen over hun restricties neem ik natuurlijk serieus. Het is ontzettend vervelend wanneer je fysiek wat mankeert. Maar er zijn ook veel mensen die aan tafel plotseling gaan opsommen waar ze allemaal niet tegen kunnen. En dat wordt steeds extremer en merkwaardiger." Soms bijna onwerkbaar. Velen verwarren intoleranties met wat zij niet lusten: "ik wil geen radijs, komkommer, tomaat, wortels."
Het lijkt wel een hype waardoor je interessanter bent. "Zo heb ik een keer voor iemand een compleet boter- en melkvrij negengangendiner moeten maken. Aan het eind daarvan werd wel een Irish
coffee besteld.
Toen ik zei dat het gerecht boordevol melk zat, kreeg ik als antwoord: 'ach, ik vind dat zo lekker, wat maakt het uit.'"
Service
Ook chefkok Eric Swaghoven van Valuas in Venlo - een ster - vindt dat het steeds ingewikkelder werken wordt in de keuken. "Een aantal gasten heeft echt een ziekte. Maar bij veel anderen is het denk ik een modegril, veroorzaakt door sociale media als Twitter of Facebook. Een duidelijke tendens. Hoe dan ook, het is niet hun probleem, maar ons probleem. Wij zijn een serviceverlenend bedrijf, wij moeten zorgen dat iedereen blij de deur uitgaat. Dit is dus een nieuwe tak van sport."
Bij ons , tot nu toe geen probleem
1 glutenvrij...iedereen glutenvrij...1 no fish...iedereen no fish enz....
Onze dank aan de gemakkelijke klanten...
|