Kerstmis is nog ver weg, maar toch zal ik vandaag , tijdens mijne aankoop en bestel ronde , de bestellingen plaatsen voor die culinaire hoogdag.
5 Uur , en dat voor een maandagmorgen , opstaan is vroeg. Ik ben niet door de wekker wakker geworden, maar wel door de bliksem en de weerlichten boven de bergen richting Puerto en Aguilas. Nog pikkedonker. Tasje koffie, tanden poetsen, scheren, kakske doen... en dan weg. Neen hoor, ik ben niet de enige die zo vroeg op pad is. Je komt regelmatig dezelfde mensen tegen die naar hun werk vertrekken en dezelfde chefs van andere restaurants en/of winkels . Meson El Saladillo iets verder dan onze finca is al open. De lichten branden en er zijn al mensen die om hunne cafe solo met cognac komen.
Op weg naar El Paraton. Eerst de patattenboer. Bewust en op vraag...geef ik geen adressen en namen vrij...Geen toeristen over mijne vloer en geen niet professionelen. Dat willen de Spaanse boeren en /of leveranciers niet.
Spaanse patatten zijn over het algemeen goeie patatten, maar om kroketten en frieten te maken, zijn ze niet goed. Deze brave man heeft er die uit Frankrijk komen. Niet dat we iedere dag frieten of kroketten maken, neen, maar om purees te maken,zijn deze ook heel lekker.

Dan verder naar mijne poelier.
Je zou eerst denken dat je aan een boerderij komt met grote varkensstallen. Inderdaad, het waren varkensstallen, maar het loopt er vol van kippen, haantjes en kalkoenen. Ze lopen binnen, los, en niet buiten. Er zitten wel wat vossen in de buurt, en dat is voor de poelier met zijn pluimvee geen fijn gezelschap.
Voederbakken van flessen gemaakt, kost niets en de kippen hebben ook eten. Vandaag lopen de dieren los, ik duidt er verschillende aan die ik wil, ze worden met een kleuren spuitbus gemarkeerd en binnen 2 dagen haal ik alles op , gepluimd en geslacht...


Dan naar Alhama... de slager
Ondertussen is het al licht geworden, maar de zon is er nog niet echt..Grijze dag..Wat heeft hij vandaag te bieden en wat zijn de suggesties voor de feestdagen..??
Runds , schaap, maar vooral veel varkensvlees. En dan moet jezelf een beetje inventief zijn. Het zijn geen traiteurs zoals in Belgie. Wil je bv. blinde vink, cordon bleu of weet ik meer...zelf maken. Maar het vlees is enorm vers en lekker. Soms denk ik dat hij zijn vlees rechtstreeks bij El Pozo haalt... Maar nee hhor, hij slacht het zelf. Steak , spiering en gebraad mag ik zelf snijden. Ze snijden de steak veel te dun, het gebraad veel te klein en de spiering halen ze niet uit de schouder.


Dan nog vlug een marktje meepikken om verse groenten en vervolgens op naar ....de Puerto
Nog effe dit...niet al de foto's zijn van vandaag , maar ik heb er wat uit het archief gehaald.

Vollop bezigheid. De boten zijn binnen de vis is uitgeladen en in ijsbakken overgeladen...en dan is het keuren en bieden.
Niet bieden zoals in een vismijn...Gewoon bieden en hopen dat ze een goede prijs geven..


Kleine tonijn... kost wat geld, maar is dan ook overheerlijk. Gisteren stond het hier trouwens nog op de kaart. Tonijn met parmesaanpuree en gefrituurde pastinaak.

En hier mijne favoriet ...Lotte... een veel te mooie naam voor een lelijke vis.... Of zoals ze zeggen Monkfish...Zeeduivel
Deze vis hebben de Engelsen graag...1 centrale ruggegraat...kan ook doorgaan voor haai. Het vlees smaakt hetzelfde en ziet er even zo uit.

En dan vlug naar huis.... ontbijten, ondertussen doet Clauke de kids naar school en dan begint de dag.....
Alleez, die is dus al efkes bezig.
|