Na 5 maanden is dan eindelijk heel de papierwinkel voor
onze B&B en ons restaurantje in orde. Eindelijk. Met de B&B waren we al
enige tijd goed bezig, maar met het restaurantje, hadden we wel klanten, maar
we konden het nog niet helemaal officieel openbaar maken. Alles was in
aanvraag. We mochten wel werken, maar reclame maken, zeker niet. Vandaag kregen
we definitief uitsluitsel. Vanaf 1 december mag het wel. Waarom 1 december?
Omdat we dat vandaag of morgen ook wel mogen, maar dan moeten we de hele maand
november ook al belastingen en RSZ betalen. Dus we wachten tot 1 december.
Wachten nu ook niet bepaald. We zijn in orde en werken gewoon verder. Een
beetje stout zijn zeker!!Al de reclamefolders zijn in den druk en de website is
online. Dus hopelijk wordt het een overrompeling op 1 december. We hebben ook
een heel interessant plan voor de kerst
en nieuwjaarsdagen. Maar daar later meer over.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Maar over hoe het hier als zelfstandige aan toe gaat.
In Spanje werkt het zo. Je betaald iedere maand RSZ. En
je betaald 20% aan de fiscus van wat je hebt verdiend. Na 3 maanden zal de
fiscus beslissen of je teveel of te weinig hebt betaald. Geen inkomsten is niet
betalen. We zien dat hier ook. Vele restaurants aan de puerto zijn van eind
september tot mei gesloten. Ze moeten dan ook geen belastingen betalen. Als je
hier over verder nadenkt, wat oogst je dan? Ja inderdaad, ze geven maar aan wat
ze willen
Vanaf 1 januari gaat de overheid hier ook iets aan de
crisis doen. Ze geven mensen die een zaak willen opstarten 4500 die ze dadelijk
moeten investeren.3 Daar bovenop nog eens 8000 waar ze mee kunnen doen wat ze
willen. Maar ze moeten wel 3 jaar continu, een zaak openhouden. Anders betalen
ze terug. Dat is voor Spanje goedkoper dan dop te betalen.
Claudia zit ook niet stil.
Ze heeft uilensloefkes gemaakt. Ze is terug aan het haken
en heeft voor Yanneke slofjes gehaakt. De kids noemen het uilensloefkes omdat
ze een beetje op een uil lijken.
En het is vrijdag en dan wordt de specialiteit van de finca
geserveerd. Estepa hierba of te steppengras. 1 Schotel maar omdat het zoveel
eten is , maar er is zoveel werk aan. Alles wordt hier nog ambachtelijk
gemaakt. De groenten voor de saus worden gesneden van verse groenten, de
patatten geschild , gewassen en gesneden. En dan wassen wassen wassen.
Voorbakken en later afbakken. Portie per portie. Je zou kunnen denken dat dat allemaal
lang duurt als je aan tafel zit. Neen hoor. Het afbakken is ingooien en
uithalen.
En daarna het eindresultaat. Tomaatje en wat gemengde sla
erbij en iedereen tevreden en vooral voldaan.
especialidad estepa hierba de la finca buen gusto




Dit kunstwerk hoeft echt geen commentaar
Voorbakken van de steppengras
Dit is wat je ziet. Maar het lekkere vlees en de speciale zoet zure saus met groentjes, liggen onder de hoop.
|