Inhoud blog
  • Stop de valse oorlog over al of niet educatieve master in de kunsteducatie en zorg voor een opleiding die betekenis heeft.
  • Tijd voor denken en reflectie, tijd voor vormgeving van een toekomst, tijd voor cultuureducatie dus.
  • Waarachtige Waarheden
  • Beeld in een stadsparkje
  • Catch-22 of een dubieuze waarheid
  • Klimmen uit een dal
  • Ervaring 1
  • 'Mooi zijn' af?
  • Weg, troost en beelden
  • Alles zelf doen of er komt niets van!
  • 2 februari! Zingen en de waarheid!
  • Hoop
  • Mijn Spiegel.
  • jeugdhuizen een verhaal over tijd en ruimte
    Zoeken in blog

    Foto
    Niets is wat het lijkt
    Blog als favoriet !
    Gedachtengang
    wat anders in het hoofd of het hart blijft steken!
    Als het mij overvalt, of mij niet loslaat. Maar het kan ook voor het oefenen zijn. Oefenen in waar ik niet in opgeleid ben, oefenen met woorden.
    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de (d)wazen over het multiculturele
    Het moet onderhand veertien jaar geleden zijn dat we met het project "Vlaggen & Wimpels" gestart zijn. De uitdaging was, scholen een culturele entiteit in hun buurt laten zijn, scholen laten communiceren met hun buurt en omgekeerd en dat alles tot het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Ons middel "Kunst"! Niets meer en niets minder, we gaven scholen een artist in residentie die als opdracht meekreeg: 1. kinderen, ouders,leerkrachten, buurtbewoners hun verhaal laten vertellen via allerlei kunstprojecten, 2. zorgen dat de school elementen uit de buurt plukt, daarmee iets doet en het dan teruggeeft aan de buurt(communicatie dus) op een kunstzinnige manier. 3 scholen helpen om te zorgen dat ze een culturele entiteit in hun buurt werden. Het werkte, het werkte zeer goed,  rond de eeuwwisseling waren we met 27 scholen aan het werk, samen met een schare ongeloofelijk gemotiveerde artistieke medewerkers boekten we succes van Kortrijk tot Maas-mechelen, en ook in de centrum steden deden we het zeer goed! We werden Europees opgenomen in een project dat geleid werd door de zeer geprezen Ken Robinson, we kregen de Evensprijs in 2003 voor dit prachtige werk, we werden op alle fora geprezen tot..... totdat mensen met regelgeving aan de slag gingen. Men wou het netjes regelen! Onze ervaringen en methodieken werden opzij geschoven. Aan de ervaring van scholen werd voorbijgegaan! Jawel er waren debatten en onderzoeken , maar onderzoekshgeld (ook verbonden aan ons project) werd stopgezet, het expertiosenetwerk werd stopgezet, .....er werd geregeld van achter het bureau. De regelgevers kwamen niet in de scholen, die lazen en interpreteerden vooral rapporten. Zo gaat dat! Wij mochten nog werken binnen het keurslijf van de "tijdelijke projecten kunst-initiatie", de ploeg medewerkers met 8 à 10 jaar ervaring moest ik laten gaan vanwege andere financierings modaliteiten. En nu.... nu zegt men dat het beleid faalt, men heeft keer op keer vanuit regels en niet vanuit inhoud gedacht. Men heeft paniekerig gereageerd op de concentratieschool terwijl ik nooit op een andere heb gezeten (een witte concentratie dan). Behalve de geadopteerde zwarte schoolgenoot waren wij zo wit en Westvlaams als we maar konden zijn. Toen ik de wereld eindelijk ontdekte was het een schok!
    Mijn dochters hadden meer geluk, ze kwamen in het veel gekleurde Antwerpse onderwijs terecht (gewone stedelijke scholen), scholen waar ik projecten mocht mee doen! Gewone scholen die nadachten over: leren, de buurt als uitgangspunt, kunst en cultuur als integraal deel van het leren, communicatie,.... kortom over het wezen van een school. Scholen die het ook toelieten dat de ouders en de buurt zich moeide met de school, maar de school moeide zich ook met het leven in de buurt! Ging het vanzelf, neen!!! Het was werken , zoeken, denken, werken, zoeken, lachen en handelen! Er was geen weg! Hij ontstond al lopend! In elke school was het traject anders maar de buurt was ook anders, de uitgangspunten waren anders, niet in regels te vatten dus! Ja moeilijk he als men de vrijheid in regels probeert te vatten. Na tien jaar moest het vertrouwen omgezet worden in regels, tja.... De dwazen zouden  minder  regels  moeten maken en meer nadenken over de kracht van kunst(ja ook op school), over samenleven en hoe we communiceren, wat leren eigenlijk is! Ikzelf heb veel meer geleerd buiten school dan in de school en toch versleet ik in de school een kleerkast broeken (kon ook niet stilzitten)!
    Nog dit:
    Ouders en buurtbewoners zijn fantastisch in een leergebeuren! Kunstuitingen zijn  fantastisch in een leeromgeving! Een school als culturele entiteit in zijn buurt het kan! Dan pas zijn alle discussie over wit en zwart de dwaasheid zelf! Maar het zal wel mijzelf zijn die ik tot dwazen koning kan kronen! Maar de koning der dwazen werkte verder aan alweer een nieuw project.

    09-02-2011 om 20:38 geschreven door TB  


    Tags:n
    >> Reageer (0)
    22-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culturele expressie ? Kunst en cultuur in opvoeding of het maken van een droedel!
    Ik lees "culturele expressie" in een nota die gaat over hervormingen in het onderwijs. Ik krap in het haar, staar door het raam, kijk naar het roodborstje dat van tak tot tak springt maar raak niet wijzer. Ik kijk terug naar het begrip "culturele expressie" onderstreep het woord en krijg steeds meer een wee gevoel in mijn maag. Is niet alle expressie cultureel dan? Is expressie los te zien van een culturele background? Is expressie niet het gevolg van een culturele orde en programma(tie) waar we willes nilles deel van uitmaken. Er soms graag van willen bevrijd maar voor altijd mee verbonden zijn? Ik lees dat het een sleutelcompetentie is. Wat verlang ik ernaar mijn ogen te laten afdwalen in de tuin, het park, over de zee of de woestijn zo je wil. Ik wil weg van deze begrippen en hun gebrek aan transparantie en doorgrondelijkheid. Het is deel van mijn vakjargon, helaas.
    Ik lees eveneens dat het verwerven van een moedertaal een sleutelcompetentie is, dus mijn moeder is oorzaak van een sleutelcompetentie want de taal die ze mij leerde is dat ook. Wat een geluk dat mijn moeder mij leerde dansen, naar de zee luisteren, hoe je zag dat de melk op het vuur warm was, hoe fris de lakens na het wassen en drogen in de tuin, hoe schoon de schittering van de avondzon op de daken, wat de geur van kaneel met de gedachtendoet..... wat leerde ik veel via moedertaal. Maar moedertaal werd hier gezien als spreken en schrijven. Ach ze zijn vergeten "Sprakeloos" van Tom Lannoye te lezen denk ik dan. Ik zoek verder de nota af naar meer kunst en minder vliegwerk, maar raak verstrik in het begrip taal. Taal is enkel spreken en schrijven alsof het snuiven doorheen mijn grimas, het maken van gestes met mij lijf, het kloppen van ritmes, het.....geen taal zou bevatten.
    Ik maak een droedel op de te lezen nota en word er niet vrolijker op. Ik moet niet tekenen, neen ik moet lezen en begrijpen, studeren heet dat in schooltaal. Ik ben 53 jaar maar een kind van 14 jaar en wil afgeleid worden door dat roodborstje, ik wil dromen in beelden van zeeën die uitlopen in een woestijn van steen en zand, ik wil de wolken overstijgen en dan roepen en roepen "Halloooo is hier nog iemand?" Neen de kunst is een eenzame in het landschap van het leren en opvoeden. We slagen er niet in ze op zichzelf te laten bestaan, ze moet gevat in leerlijnen en competenties ter competitie met onszelf. Ik denk terug aan "Out of context, for Pina" van Alain Platel, geen ander woord komt over mijn lippen dan "just!!!" bij het zien van dat stuk. "Dat" is sterke taal, die verteld, dat is ook mijn moedertaal. En dan nu Dvorak en zijn 9 Symphony (from the new world), mijn dochter leert mij de context, over nationalistische muziek gaat het gesprek verder, en ja we horen het en doen een danske. Taal, mijnheer, taal en leren, ik leg de nota opzij. Het roodborstje is weg!

    22-01-2011 om 15:23 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vergeten groep in een gesprek!

    Met grote verbazing kreeg ik gisteren , eerder bij toeval, “Extra Knack” van 19 januari 2011, in handen met als ondertitel “Kunst en cultuur in het onderwijs”. Ik zou zeggen lees het eens, tuit de lippen en blaas, ja blaas nog maar eens dan is de eerste stoom eraf! Waarom is niemand van de educatieve organisaties die werken vanuit de kunsten hiervan op de hoogte? Waarom is niemand van deze organisaties geconsulteerd bij het maken van dit nummer (slechts Aifoon en De Veerman worden vernoemd in een van de artikelen, maar zijn niet geconsulteerd)? Blijf lezen en val  van uw stoel en merk dat het hier over een toch wel traditionele kijk op kunsteducatie gaat. Hadden wij (kunsten organisaties met als kerntaak kunsteducatie) laatst niet een studiedag, die over de kunsteducatie die vertrekt vanuit de kunsten ging? Het is aan de makers van dit extra Knack nummer totaal voorbijgegaan. Ik weet het, dit nummer gaat over kunst in het onderwijs, maar onze manier van kijken zul je maar sporadisch terugvinden in deze geschriften. Dat ik het niet met alles eens ben hoeft uiteraard niet, dit artiekel was voor het brede publiek bedoeld en als informatie van die groep. Maar we hadden op de hoogte moeten zijn, gevraagd worden zelfs, om hieraan mee te werken of er ook een stem in hebben!!! Ik ben slecht door collega’s uit de erfgoed sector op de hoogte gebracht dat we erin staan.
    De stem van minister Pascal Smet is ook luider dan die van minister Schauvliege mijn inziens! Toch is het de cultuursector die massaal producten en programma's levert waar onderwijs gretig gebruik van maakt. De ware prijs daarvoor vragen aan de klant (het onderwijs dan) is onmogelijk want dan krijg je geen enkel product of programma gesleten. En wie betaald het onderzoek, de methodiekontwikkeling, de vormgeving, de distributie,....? Juist de cultuursector. Als cultureel ondernemer zie ik dat dit fout loopt, dit is een vertekende situatie , zeker als ik dan ook nog eens een opmerking naar mijn hoofd geslingerd krijg dat kunst en cultuur een slokkop is van subsidie.  Dan maar de vrije markt? Cultuur voor wie betaald en kan betalen?
    Er is blijkbaar ook een nieuw protocol voor de samenwerking tussen cultuur en onderwijs afgesloten (na het eerste dat gepresenteerd werd in 2000 op het congres in Antwerpen , “cultuur en participatie”). Hebben wij daar iets over gehoord is dat met enig overleg gebeurd? Ik heb er alvast niets over gehoord, wie wel?

    Er is duidelijk iets fout met het overlegmodel in de sector van kunst en cultuureducatie. Minister Smet wil een expertise centrum, ik mag hopen dat het midden op de brug staat, onafhankelijk is  en niet aangestuurd door educatie of door cultuur maar door onafhankelijke expertise. Dan kan dit soort vergetelheid van een groep (de kunsten organisaties die als kern kunsteducatie hebben en verenigd onder OKO = overleg kunsten organisaties) niet gebeuren tenzij uit kwaaie wil, Daar ga ik in deze niet vanuit, al durf ik soms twijfelen, maar de mens heeft zo zijn zwakheden.

    20-01-2011 om 16:34 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    09-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oefenen in/door kunst.... de schaduw van een bestaan
    Proberen formuleren of er proberen een beeld aan te geven, een klank of wat dan ook, het zal ons lot zijn. Ik probeer wat af en blijf in het rijk van de onduidelijken steken, terwijl anderen doen of het vanzelfsprekend is of alles reeds ontdekt is. Alsof de helderheid een vanzelfsprekendheid is, terwijl we weten dat teveel licht enkel verblind of dat een ruimte zonder schaduw niet waar te nemen is. Ik probeer dan nog enkel mijn verlichte kant tot uiting te brengen(in zoverre dat die bestaat). Laat staan dat ik de schaduwkant van mijzelf zou willen duidelijk maken , wat mij ineens en ogenblikkelijk onsympathiek en vreselijk zou maken bij velen.  Maar waarom zou ik ook, door mijn duistere ik ben ik net zo interessant en blijft de nieuwschierigheid, ik schaam mij niet voor die duistere kant maar hou hem toch daar waar die thuishort. Misschien steekt daar wel niets en is het één grote leegte.
    Maar ik had het over de heldere kant of wat daarvoor moet doorgaan! Probeer daar maar eens duidelijk over te zijn. Zeker als je het niet wil doen met woorden of beelden die mij zijn voorgegaan. Dat zou immers maar al te gemakkelijk zijn, een kopie van een ander om mijzelf duidelijk te maken, dat kan enkel een halve waarheid zijn of een leugen. Daarom is het zo nodig te oefenen elke keer opnieuw. Ik beoefen het oefenen als een deugd! Maar het valt mij zwaar om te merken dat de beelden van gisteren en anderen zo in mijn formuleren blijft steken. Het moet wel schrik en luiheid of erger nog een combinatie van de twee zijn die mij zo lam maakt. Daardoor herhalen we elkaars dwaasheid als ultieme lied. Ik verheug mij elke keer wanneer ik een kunstwerk kan ontmoeten dat daaraan ontsnapt, de schoonheid van zo'n moment maakt mij heel klein. De ene keer is het Bach, de andere keer een dansfragment van Les Ballets C de la B, of een schilderij van Rik Wouters of de woorden van...... en soms is het de vogel in het park, het zicht over een wijds landschap of de bezigheid van de mens in de stad.
    Het komt er allemaal zo helder uit maar met voldoende schaduw voor net dat wat verscholen moet blijven voor net dat waar ik mee verder kan. Schoon is dat , schoonheid meer dan voorbij zou ik durven zeggen!!!!

    09-01-2011 om 15:00 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    07-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verwondering!
    Het lijkt allemaal zo troosteloos, het regnt, het wil maar niet helder worden en het licht blijft verdoken achter een grauwheid. Bovendien spreken ze hier een bijzondere wartaal in dit land. "Ze" zijn politici die er enkele maanden over doen om ons wijs te maken dat ze elkaar niet beliegen en bedriegen, dat ze niet met dubbele agenda's en gespeleten tongen spreken, stilaan worden we echt wel heel kwaad. Komt er nog bij dat het geld in onze sector op is en dat er geen horizonten zijn om naar uit te kijken. Je zou van minder in een diepe coma gaan om het jaar mee te beginnen, hiep hiep hoera voor 2011 en daarna een diepe slaap. Maar we weten beter, slapend blijven er enkel de dromen die niet gerealiseerd hoeven te worden. En de dromen die we wel willen realiseren vragen moed en daadkracht. Vooral het omzeilen van eigen angst en vaste beelden is het moeilijkst. Ik roest zo makkelijk vast in de makkelijkheid van de herhaling, van het vertrouwde, het  gisteren-syndroom. En maar dwepen met verandering, creativiteit, innovatie, vernieuwing en nieuw en dan snel naar het vertrouwde lopen om te doen wat we altijd deden.  Tabula rasa, alles overboord en een wit blad, zo zeggen ze het toch in de politiek en dan beginnen ze met het gezeur van gisteren wist ik het beter. Met zijn allen "de slimste mens" die "den domme" speelt en dan op zijn sokken tien decors van sets van televisie reeksen herkend, maar niet meer weet hoe de verwondering eruit ziet. Wat verwondering en het wonder met mensen doet.  We weten: geen verwondering- geen nieuwschierigheid- geen nieuwe vragen- en dus geen leren! Simpels toch. Wat is er mis met de verwondering, het nog nooit eerder bekende. Het mag in denken en doen!  Het is veel heilzamer dan de roest van het stilstaan, het verkleumen door het statische denken. Dus ik ga nu de wondere wereld van de verwondering in en sluit de ogen voor het gezeur van de slimste mens die weet hoe het gisteren met mij was.

    07-01-2011 om 17:53 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    22-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.denken, creativiteit, kunst of verloren gaan!
    Dat denken en het creativiteit belangrijke vaardigheden in een kenniseconomie zijn daar schreef Piet Hagenaars (http://piet-hagenaars.blogspot.com/2010/12/onderwijs-in-de-kunsten-als-sleutel.html) op zijn blog een mooi stuk over . In het onderwijs zijn de kunstvakken (beeldend, dans, muziek en drama) de plaats om o.a.creativiteit te trainen maar ook het denken en reflecteren te stimuleren. Net als wiskunde die dit eveneens beroep doet op creativiteit en denken lijkt me dan ook de plaats die de kunsten hier moeten innemen niet meer ter discussie. Nu bezig zijn met, en trainen in allerlei vormen van nieuwe geletterheid is dan ook een noodzaak! Het is niet anders! Maar ook buiten onderwijs moet dit gebeuren, een samenleving die niet meer met de kunsten verbonden is of kunst die niet meer met de samenleving verbonden is een verloren zaak. We evolueren maar als we mythes, cultuur en actuele uitingsvormen integreren in ons bestaan. Ons denken gaat echt niet vooruit met elke dag hetzelfde of de herhaling van wat gisteren was.  Nu lijkt het er sterk op dat we ons gemakshalve wentelen in wat reeds is verworven, wat is geweest, wat we reeds dachten en deden. Tijdens een zonnewende zijn voornemens aan de orde, en ik vraag om deze wanorde! durven de onzekerheid van het iet weten inbouwen in onderwijs en ons gehele bestaan kan redding brengen in het gekende en ons van de uitzichtloosheid bevrijden.
    Jongeren en het onderwijssysteem zoals vandaag uitgevoerd hebben een niet prettige relatie, je zou voor minder. Als er geen avontuur meer is als het onbekende ,niet centraal staat maar net dat wat gisteren al bekend was, als "het denken" niet gevraagd wordt maar het "nadien denken" oftewel het "nadenken"  dan komen we er niet.
    Er is genoeg onderzoek die verwijst naar de mogelijkheden in het bezig zijn met  muziek, drama, dans, beeld kortom met de kunsten, en hun waarde voor ontplooiing, voor creativiteit en ontwikkeling. En wat blijkt vandaag, wat zetten regeringen massaal op de kapblok der besparingen! Juist, dat! Er is wel even geroep in het Vlaams Parlement dat op cultuur en wetenschap besparen jammerlijk is. Maar fundamenteel kijken naar een samenleving is daar  minder  aan de orde  dan het stratego der machtsposities zo blijkt. Het debat wordt niet opgenomen.
    Zei die bezig zijn met onderzoek, met kunsten, met kunsten en educatie en ontwikkeling zien het met lede ogen toe.
    Net nu de vraag groot zou moeten zijn, de inzet meer dan verdubbeld zou moeten worden is er algemene afbouw en een discours van " het is allemaal niet zo nodig". Uitdagingen zijn nog nooit opgelost door ze niet aan te gaan. Mensen daarin trainen met denken en doen, met creativiteit en vormgeven, met confrontatie van het onbekende tov het gekende dat is eeen ware uitdaging. Zowaar een schoon voornemen toch.  Waar zitten die durvers  die dat durven aangaan en niet meegaan in het failliet van vasthouden wat we hadden!  Hier en daar hoor ik een zachte stem maar het roepen en de daadkracht zal groter moeten, ik spreek mijzelf moed in en ga verder! De mythe is mij voorgegaan.

     



    22-12-2010 om 12:50 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    19-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterzonnewende anno 2010 (tegenover 1945)
    In 1945 toen men ook al eens dit land wou splitsen sneeuwde het 16 dagen, nu al 18 dagen. De vergelijkingen gaan soms op. Toen was ons land in dikke crisis verwikkeld, de Waals Vlaamse politieke tegenstellingen waren groot, nu niet anders. We zijn nu wel wat rijker en luxueuser en wat verder (letterlijk dan) van een oorlog verwijderd, maar we sakkeren nog steeds dat het lijkt of we in miserie leven. maar de feiten spreken mij tegen! Ik slaap elke dag in een warm bed, neem een douche daarna ontbijt, werk, lunch, werk, neem een diner om "u" tegen te zeggen en als vrije tijd ga ik wat centen geven voor een actie zoals "Het Glazen Huis", geweten gesust. Toen in 1945 moest het geweten weer wakker gemaakt, "wie" was "wie"? waar stond hij/zij voor en vooral welke kant had hij/zij gekozen?
    Nu kiezen we geen kant, tenzij stiekem in een stemhok, wel overal een mening over, maar daden ooooo dat!!! Engagement waarover ging dat nu ook alweer? en solidariteit lijkt een begrip uit overgrootvaders tijd. Het is kerstmis, winterzonewende!!! We hebben alles in evenmenten gegoten zodat het makkelijk verteerbaar en dus minder vermoeiend is. Help de armoede, geef wat zeep, een deken en wat droge voeding, het kan via uw grootwarenhuisketen...... help de thuislozen..zet hem in een afgedankte kazerne maar niet in mijn tuin, daar zijn gespeciliseerde diensten mee bezig...... En politiek maatschappelijk kiezen we voor recht en rechts voor regels en wet die daar niets over zegt of toch.... elk mens heeft recht op..... Op wat? Op geluk? Geluk in regels proberen te vangen. Zoals hedendaagse schilders wazige beelden maken zo zij  ook mijn gedachten vertroebeld en wazig. Het duidelijke beeld, de strakke lijn is weg.Mondriaan is vergeten en tot tentoonstelling verworden. De harmonie van de schoonheid verborgen als onder een laag vuile sneeuw. Laat maar sneeuwen nu, dan is het contrast weer groter, de tijd trager, het denken scherper, het oordeel milder,.... Ik ga de winter in als een sneeuwman op stap, wetend dat ik ga smelten als de zon terugkomt. Wat een leven, wat een blijheid.
    Maar er is hoop, de Nobel prijs voor de Vrede staat weer ergens voor, het beroert de wereld. Bach cantate is dat, licht dat weerkeert, ook vanuit de diepst duisternis. Het is deze schoonheid die ik zoek elke dag elk moment en al de rest, acht dat is de rest. Misschien is er toch een verschil met 1945 ik was er toen niet:)

    19-12-2010 om 16:30 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    03-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst = educatie!?

    Kunst = educatie!?

     

    Cultuurparticipatie en diversiteit zijn de laatste jaren sleutelwoorden geworden in de westerse culturele beleidsplannen en dit in hun breedste betekenissen. Ook de kunsten werden bestookt met dit soort begrippen en moesten mee in deze stroom. Hadden ze immers niet een prioritaire positie in het culturele landschap? Deze begrippen waren vaag en werden  door elkaar gebruikt. Hoe goed bepaalde concepten ook bedoeld waren, ze vervaagden in een vloed van (studie)dagen die poogden begrippen als intercultureel, toegankelijkheid en cultuurparticipatie te stroomlijnen.

    Nu, nog geen tien jaar na deze stroom, ziet het landschap er plots anders uit.

    Na een economische of was het banken crisis, is de kunst en ook haar taak in de maatschappelijke participatie eensklaps veranderd. Het moet allemaal niet meer zo nodig. Het gevecht tegen maatschappelijke verzuring is even niet meer het centrum van de storm. Het gaat immers om echte problemen, harde feiten, economische ontsporingen, tekorten op de begrotingen, dreigend failliet van de welvaartstaten en zo verder. En de kunst en cultuur? Ach achhhh ja, die zijn er ook nog...

     

    Mee op die stroom van de vroegere begrippen, kwam de kunsteducatie meer in zicht en werd er meer belang aan gehecht. Van jongs af aan en dit gedurende hun hele bestaan aan wilden we mensen met kunst en cultuur in het algemeen in contact brengen. Dit is nodig om te reflecteren op onze wereld, om de verzuring tegen te gaan, om participatie te bevorderen, om kritisch en positief denken te stimuleren. Zowel in het onderwijs als in het jeugdwerk, de permanente vorming, de sociale sector en de kunstensector moest en zou de kunsteducatie (die al snel werd veralgemeend naar cultuureducatie)  aanwezig zijn en een belangrijke positie innemen. Sommigen vergaten dat dit werk al bezig was sinds de jaren 50 van vorige eeuw en gooiden ook kinderen met het badwater weg en vonden alles opnieuw uit! Maar daar ga ik in deze korte tekst niet verder op in!

    Kunsteducatie was geen werksoort maar "iets" dat overal thuishoorde. Deze vaagheid bood kansen maar was meteen ook de grote bedreiging van het geheel. Door niet duidelijk te specificeren wat men precies wou, kon er veel, maar welke doelen het precies moest dienen bleef soms al te vaag. De budgetten bleven  ook nog wat aan de lage kant  om het geheel te stimuleren maar tal van organisaties konden mee de stroom op! Ook kunstorganisaties schreven in hun beleidsplannen een hoofdstuk over kunst of algemener over cultuureducatie.

    Daarenboven kwamen erfgoed, media en het sociaal-artistieke luik in the picture en werden mee in de brede waaier van de cultuureducatie opgenomen.

     

    Er werd ruimte gemaakt in het kunstendecreet maar ook in regelingen van het jeugdwerk, volwassenwerk, onderwijs en sociaal werk was er plaats.  Van enige afstemming was geen sprake, wel werden er vage decretale terreinafspraken gemaakt. Zo zouden kunsteducatieve organisaties voor jeugd zich met de vrije tijd van jongeren bezighouden, volwassenwerk zou zich inpassen in de permanente vorming en de kunsteducatieve organisaties die werken onder het kunstendecreet zouden vooral de kunsten ontsluiten voor het grote publiek. En voor de sociale sector en onderwijs: ehhhhh... daar was iedereen toch ook actief bezig met programma's. En moest het deeltijds kunstonderwijs daar geen opdracht in krijgen? Iedereen deed wat hij dacht goed te vinden met een veelheid aan doelen en visies.

     

    Het eerste helikopteronderzoek door prof. Anne Bamford gaf enerzijds blijk van tal van goede cultuureducatieve projecten maar anderzijds van een wirwar van reglementen, budgetten en doelen. Zij vond er alvast haar weg niet in.

    De leden van de sector zelf, ondertussen gedeeltelijk verenigd in de Federatie van Organisaties voor Kunsteducatie (het FOK), probeerden elkaar te vinden. Ondertussen was er ook Canon, de cultuurcel van het department onderwijs, die een eigen stimulerend programma voor cultuureducatie in het onderwijs opzette. Wat later kwam er een ambtenarenoverleg cultuureducatie (ACCE) dat na het bewuste Bamfordrapport de samenwerking en afstemming wou bewerkstelligen. Maar nog steeds blijft de afstemming zoek!

     

    Bovendien hadden sommige sectoren hun eigen overleg. Zo kwamen de kunsteducatieve organisaties die binnen het jeugdwerk actief waren samen in de schoot van de jeugdraad, overlegden de onderwijsgerelateerde organisaties op eigen houtje en verenigde het deeltijds kunstonderwijs zich binnen eigen muren, na zich herpakt te hebben in de nasleep van het Bamfordrapport (waar ze nogal gefrustreerd uitkwamen daar ze als een nogal stugge structuur werden voorgesteld in het rapport).

     

    Maar wat met de organisaties die onder het kunstendecreet werken? Hoe is het daar mee gesteld?

    Deze organisaties namen hun opdracht zeer ernstig en met een enorme dynamiek werden programma's gemaakt. Ze werkten samen met individuele kunstenaars en tal van kunstorganisaties om aan hun plannen gestalte te geven. Door het beleid werden ze als een nieuwe wind ervaren en woordelijk gewaardeerd maar bij de vorige subsidieronde helaas niet financieel opgewaardeerd.

    Het blijven dus meestal kleine organisaties met beperkte mogelijkheden maar een groot potentieel. Daar het kleine organisaties zijn dringt een verdere profilering zich op. Met zijn allen kozen deze organisaties ervoor om zich als kunsten organisaties te profileren die educatie centraal stellen.

    De samenwerking met de kunstensector en individuele kunstenaars is een feit waar men niet meer buiten kan. De organisaties zijn actief voor alle leeftijdsgroepen uit de bevolking, al kunnen ze individueel wel accenten leggen voor een specifieke doelgroep.  Ze werken landelijk maar gaan regelmatig de landsgrenzen over voor gemeenschappelijke projecten en uitwisselingen.

     

    Is er dan nog een probleem?

     

    Helaas wel! Doordat er geen overlegstructuur bestaat (bestond) voor deze organisaties dreigen ze verloren te gaan in het tumult en de veelheid der dingen. Jeugd roept enkel voor zijn organisaties, het onderwijs en het deeltijdskunstonderwijs hebben toegang tot hun overlegorganen, en zo verder. Daardoor dreigt de groep die onder het kunstendecreet werkt wat vergeten te raken. Onderwijs gaat als snel bij het jeugdwerk ten rade, wat niet verwondert aangezien ze onder de bevoegdheden van een zelfde minister vallen. Zo ontstaat de perceptie dat onderwijs de kunsteducatie alleen aanstuurt of moet aansturen. Terwijl de kunsthuizen meer en meer vragende partij zijn om educatie mee in het centrum van hun organisatie te plaatsen.

    Kunsteducatie moet ook af van het imago dat het enkel voor kinderen is bedoeld of dat het gaat om leuke spelletjes bedenken bij tentoonstellingen en voorstellingen. Het samengaan van de kunstontwikkeling met een educatieve ontwikkeling is hier de kern van de zaak. Kunst word door de organisaties die binnen kader van het kunstendecreet werken ook bekeken als een educatief gegeven! Kunst is en een sociaal maatschappelijk gegeven en een educatief gegeven. Het is dan ook voor deze profilering dat we vandaag willen pleiten maar die we tevens ter discussie stellen. Het is samen met de kunstensector dat we graag de profilering verder uitbouwen en  onderbouwen. We hopen eveneens dat het beleid ons werk waardeert zowel naar inhoud als naar de broodnodige middelen om waar te maken wat er in diverse beleid's intenties staat.


    Of anders gezegd, we zijn nodig en geen overbodige luxe. Zoals het bestaan van de kunsten is de educatie die ermee samengaat een noodzaak. Maar laat ons dan ook die educatie breed bekijken zoals kunst ons ook probeert  te laten zien en proeven van een breder bestaan dan we ooit hadden vermoed!  Het is niet de wind, de regen of de zon die mij beroeren het is het zelf waaien, stralen en het regenen dat ik wil!

     

    december 2010 naar aanleiding van de studiedag

    Kunst = educatie!?

    in KMSK Antwerpen

    (6 december)

    Tijl Bossuyt

    03-12-2010 om 00:00 geschreven door TB  


    Tags:kunst en educatie
    >> Reageer (0)
    27-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.angst en verlangen
    Het is een feit, we leren niet"aan" maar "af". Waarom? omdat dat makkelijk is, we verstaan elkaar, denken in dezelfde richting, mogen zelfs wat afwijkend zijn maar de basis voor de gedachte is dezelfde. Een "a" blijft een "a" en als ik "b" zeg dan is dat ook al duidelijk. Plezierig is anders denk ik dan. Wat is er nu aan om onze zelf gemaakte werkelijkheid steeds maar opnieuw vanuit datzelfde ramen te bekijken! Nogal wat mensen worden onrustig van mijn gedachte dat ik breder wil, andere vensters of zelfs geen vensters De "a" in vraag stellen en de "b " ook. Al doe ik dat vanuit wat ik ben verleerd, wat ik heb afgeleerd. De zogenaamde onzin mag weer in mijn brein, mag weer binnen in mijn bestaan, zonder oordeel over goed of slecht. Jawel dat maakt onrustig, jawel er is angst om die stap te zetten. Maar anders is er enkel stilstand en matigheid! Een zwaktebod.

    Ik mocht over dit alles gisteren spreken, maar merk dat weinigen er zin in hebben. Ze vinden het wel inspirerend en houden wel van creativiteit en kunst & wetenschap (die daar nu net uitdrukkelijk mee bezig zijn) maar dan die van gisteren, niet nu, niet morgen. TEveel voor het hoofd, teveel voor het verstand! Is het luiheid of angst die ons weerhoud?

    Ik hoor veel over veranderende structuren in onderwijs, plannen van beleidsmakers in cultuur maar nergens bouwt men  onzekerheid in. We zijn enkel op zoek naar rust. Omdat deze wereld ons blijkbaar zo onrustig maakt? Maar met rust komen we er niet, wat is er tegen nog meer wanorde in onze orde? Geen creatieviteit zonder eerst wanorde. Geen enkele nieuwe ordening zonder eerst de oude overhoop te halen.

    Onze angst is blijkbaar groter dan ons verlangen!

    27-10-2010 om 12:06 geschreven door TB  


    >> Reageer (2)
    07-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kon ik het maar!
    Kunst, kunst, kunst,...: het zou volwaardig een plaats moeten hebben in onze dagelijks bestaan, het zou een evidentie moeten zijn! Waarom? Omdat we het altijd  gedaan hebben en altijd zullen blijven doen, we kunnen niet zonder het is ons eigen daar we intelectuele wezens zijn! Van orakel tot het proberen formuleren, van inhoud tot plezieren, van schoonheid tot lelijkheid, van echtheid tot kitch, van engagement tot spiegelen. Het is en  moet een recht blijven voor elkeen! Maar wat zien we, overal staat het onder druk of ttz niet de kunst staat onder druk maar hoe we die willen financieren staat onder druk. Studiedagen en congressen over de creatieve ondernemer en kunstenaar ondernemer daar kan je de dagen mee vullen. Men doet of een kunstenaar of kunsten bedrijf  geen ondernemer is. Mis poes! We ondernemen de ziel uit ons lijf!
    Maar wat scheelt er dan, tot nu toe zijn een deel of deeltje van onze inkomsten subsidies van overheden en dat wil men liever niet zo houden. Over de return die de gemeenschap krijgt heeft men het niet, wel over de uitgaven! Moeten  we  kunst wel financieren met ons allen of laten we dit over aan enkelen die kunstkopen, zei het om zich te plezieren, te onderscheiden, zich te laven, te reflecteren, te...?
    Er zijn verschuivingen bij beleidsmakers aan de hand die de waarde van het weerloze onderschatten. Maar ook wij in de kunsteducatie moeten af en toe schuldig pleiten door aan deze verschuiving mee te bouwen. Door kunst  al teveel voor te stellen als een subjectief te waarderen feit, pleiten we schuldig. Het niet, of alvast te weinig onderbouwen met  maatschappelijke, filosofische ,historische, economische, ...argumenten maken we de kunsten  zwak. Als ik zie wat er voor kunst allemaal doorgaat zonder dat we het een daadwerkelijke plaats geven, als ik zie wat er voor niet kunst wordt afgeschreven omdat het moeite kost dan weten we dat er iets schort aan de positie van dat gebeuren.
    Dat maakt ons zwak, dan is het makkelijk om zoals in Nederland het budget met één hap 25% te minderen. Wie ligt er wakker van behalve de directe betrokkenen? Hoe smal hebben we ons draagvlak gemaakt. en dan zal enkel het populaire overleven, zonder dat ik het populaire als -not done- wil beschouwen blijft dit echter een schande voor een mensheid die de miond vol heeft over innovatie, creativiteit, uitdagingen, vernieuwing, globalisatie, nieuwe geletterdheid, groeien, ......;
    Nochtans is wat nu gebeurd een barometer voor onze samenleving, als: stotteren, formuleren, vormgeven of dat alvast pogen te doen, reflecteren en zelfs verkondigen van denken en weten, van fantasie en werkelijkheid van het virtuele en de realiteit niet meer gesteund wordt wat dan? Dan blijven we een zielig hoopje dwazen! Een niet denkende massa die steeds dezelfde rondjes zal lopen tot we erbij neervallen. Ik ga nu maar weer  de begrotingscijfers bijstellen, de ploegen medwerkers van artistiek tot andere motiveren en straks kijk ik uit naar weer een ontmoeting met een boek, een schilderij een film en voorstelling een gebeuren van de hand ven een groter onnozelaar dan mijzelf om dan te constateren, kon ik het maar! Kon ik het maar!!!


    07-10-2010 om 16:31 geschreven door TB  


    >> Reageer (1)
    28-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beoordelingscommies en het geweten
    Het indienen van dossiers en dossierkes is in de culturele sector een bezigheid die én gehaat én veel ellende met zich meebrengt maar een noodzakelijkheid is geworden
    Er is niets op tegen dat we ons als kunsten bedrijf moeten verantwoorden en motiveren van wat we willen , zeker als we daar ook overheidsgeld (Vlaams en lokaal) willen voor gebruiken. Maar dat er zich daar veel volk mee moeit, die zich niet de moeite getroost om zich van de realiteit en de praktijk van kunst en kunsteducvatieve projecten op de hoogte te stellen neemt deze dagen te grote proporties aan.
    Zo werd ooit een project (een concert) van een muziekensemble niet gehonoreerd omdat het educatief niet goed in elkaar stak (mijn naam kwam ergens in de rand van het dossier voor en dus moest het wel kunsteducatief zijn terwijl het er niets mee te maken had). Of beter nog: kunsteducatieve projecten die vergeleken worden met onderwijssituaties en vervolgens met de spelregels van onderwijs worden beoordeeld. Of nog erger kunst educatieve projecten waar de kunst zoek is geraakt die worden gehonoreerd omdat ze sympathiek ogen in een straatbeeld. Het is er allemaal!!!!
    De dossierschrijver komt terecht in een hutsepot van beoordelingscriteria die allen zo subjectief zijn dat  het veel tijd en ruimte vraagt om deze subjectiviteit te ontsluiten en te gebruiken in zijn geschrijf. En waarom? Omdat we oordelen zo plezant vinden: dit is "een goed project" dit is" een slecht project" (zonder ook maar het project gezien te hebben, enkel op woorden beoordeeld). Mijn ervaring is ook deze: hoe kleiner het budget dat ter beschikking is hoe moeilijker de beoordelaars. Deze heel dikwijls uit de mouw geschudde beoordelingscommissies laten zich voelen als helden van het kunsten veld. Jawel ik mag mij af en toe ook in dat soort middens begeven en toegegeven het gaat er niet altijd kwalitatief aan toe. Sommige commissie leden weten het beter, en best en vooral weten ze hoe het nog beter kan.
    Waarom is er geen vertrouwen in proffesionele organisaties, waarom niet werken met de bestaande degelijke controle en doorlichtingen die in het culturele veld al voor handen zijn. Waarom lokaal nog eens overdoen wat op Vlaams niveau al reeds werd bevraagd en goedbevonden? Neen liever lokaal ook nog eens een oordeel uitspreken. De beoordelingscommissie als held!!!! Veel lijkt te maken te hebben met afgunst en vooral met niet gunnen van ontwikkeling. Oordelen is iets waar we met z'n allen zo in goed  zijn dat we veel naar de knoppen helpen. Nederigheid en geloven in engagement is moeilijker, laat staan meedenken. Beoordelaars die mee  denken over oplossingen ipv van louter te oordelen over een concept zijn een aanwinst. Zei die louter oordelen op grond van eigen geweten zullen "het geweten" wel hebben zeker!

    28-09-2010 om 16:37 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    26-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.witte doek en stilte! (voor Sara)
    Ze was te jong om haar jong overleden moeder ten grave te dragen. Moedig, hoe ze een kistje met wat as in haar armen droeg. Jonge dochter met jonge moeder. De dood en het ongewisse als een niet te verbeelden woord.  Dat alles speelde zich af in de achterbuurten van een kleine stad die groot is "Berendrecht", een deel van een achterliggend district waar industrieel geweld en verloren gewaande schoonheid elkaar treffen. Ik ben er op een zaterdag, wolken laag in de lucht af en toe zon! Alles lijkt hier verloren op deze dag. Een jonge vrouw verloor haar jonge moeder. Het dorp verloor zijn glorie, de zon zijn zicht op de aarde, en ik.... wat verloor ik. Ik sta wat verloren tussen vele onbekenden. Ik heb geen woorden voor dit eindigend spektakel van een leven, want het is duidelijk, het hoort erbij! Voor het teruggaan kijk ik nog even over de velden tot aan de enorme kranen die de haven afbakenen. Ik kijk nog even dit dorp rond met zijn lelijke en aftandse architectuur die weer mooi wordt. Ik weet mij geen houding en kom niet op verhaal. Ik sta als voor een wit blad, een wit doek, een lege scene, een zwijgend orkest en er komt niets! Het is "dood" niets anders dat dat waar we met zijn allen naartoe gaan. Niets anders dan de zekerheid van een begin.
    Ik begrijp dat een schilder witte verf op een wit doek aanbrengt, de solist begint met stilte, elke tekst eerst een witregel laat,.... daarna begint het vervellen, tot er niets meer overblijft. Niets als eeuwige vrijheid!

    26-09-2010 om 22:46 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    13-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het witte blad!
    Soms is een wit blad veel duidelijker dan een blad vol woorden. Het broze van het witte, van de open vraag van het nog niet beantwoord zijn, het niet vervuild zijn, het niet beschreven zijn. Maar u nog ikzelf kwam onbeschreven de wereld binnen. Ik kwam gehavend met vlekken en losse zinnen de wereld binnen en schrijf nu aan de tekst van het bestaan. Wat kan ik hunkeren naar dat onbeschrevene, naar dat witte niets, waar niets nog een naam nog kleur nog geur heeft. Het onbestaande dat je opnieuw bekijkt en niet begrijpt er ook geen oordeel over hebt. Ziets als een gesprek waar het stil blijft, lang stil en toch vol van betekenis. Je weet als je de woorden zult uitspreken dat alles voor goed is veranderd, dat het oordelen begint, dat betekenis zal vastgelegd worden. Dat uistelgedrag blijkt dan ook zo lastig vandaag. We hebben over alles een mening, een oordeel. Indien we dat niet hebben lezen of horen we die van anderen en alles is weer vastgezet gebetoneerd in de banen van mijn hersenen. Voorgoed afscheid van wat onschuldig was. Ik ben schuldig tot mijn diepste vezel aan het oordeel van de wereld.

    Wat hou ik van het onbeschrevene,  het witte blad en hoe lastig is het om dat zo te laten. De stilte in het gesprek, de muziek, het niet bewegen in de dans, het niet zetten van de lijn op het doek! Als dwaas tik de letters van een onwetendende alsof ik alles weet, alles aankan, alles begrijp.  De schoonheid van het niet begrijpen, van de open vraag, waar het antwoord niet het einddoel is. Soms kan ik het contradictorisch horen bij een piano kwintet van Schuman of de gezangen van een kleuter, zag ik het bij Kandisky of in de tekening van het kleine kind. In het ruizen van de bomen of de bewegings stukken van Alain Platel. Soms is het net niet begrijpen van wat er gebeurd de schoonheid voorbij en daardoor zo waarde- vol.

    13-09-2010 om 11:43 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    01-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ADEM BENEMEND, kunst of de misdaad
    Voortaan enkel nog kunst neem ik mij voor! Het is het enige gebied waar misdaad niet bestaat. Ik laat buiten beschouwing de kunsthandel die misdaden te over heeft voor het eigen welzijn, het kunstenbeleid dat zowat overal ter wereld een misdadig instrument is daar het expressie en uiten van gedachten goed te weinig ondersteund laat staan het kunst evenement al dan niet in een of andere schone binnenstad of landelijk dorpje ter promotie van zichzelf (city marketing) en niet de gedachte!!!

    Neen ik heb het over de zinvolle besteding van het pogen de wereld met een onbekommertheid te bekijken, te voorzien van commentaren, subjectief te beschrijven  of alvast dit alles te pogen. Het is het enige gebied waar de misdaad afwezig is, waar de misdaad niet kan aan tippen. Niet dat de leugen weg zal zijn, die is niet weg te denken. elke uitdrukking is na het uitdrukken reeds een leugen. Het zijn steeds maar pogingen tot een greep krijgen op een werkelijkheid. Of we daar veel wijzer van worden? Ik denk het wel, ik weet het zelfs zeker. Het spel van de relativiteit van de eigen uitdrukking is het groots in de kunstbezigheid. Het loopt echter fout als men deze de relatiteit van het uitgedrukte probeert aan de man te brengen als de norm, het ware en de werkelijkheid. We hebben al Goden en goeroes genoeg in dit bestaan en zie wat bakken zei ervan?

    Dus geef mij de prutser maar die het probeert en dit telkens weer opnieuw probeert, zeker wetend dat hij elke keer weer een benadering van wat hij wil zal maken. En dit kan volhouden, zelfs zijn leven zo inricht dat hij enkel en uitsluitend daarmee bezig kan zijn. Zo'n schoonheden kunnen we niet genoeg koesteren, niet genoeg aan ons hart drukken. Het helpt ons om al het uiterlijk vertoon zich dwingend in het keurslijf van "de norm" aan het wankelen te brengen. Het brengt de chaos terug in ons leven het berngt net die verandering teweeg waardoor ademen weer benemend wordt. Schoon echt schoon dus!!!

    01-09-2010 om 16:58 geschreven door TB  


    >> Reageer (1)
    30-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vakantieoefening3: Vrienden

    Vrienden.

     

    Een week waren we samen ergens in Frankrijk - ik noem naam nog streek zodat niemand dit schone oord kan vinden -, vrienden op vakantie.

    In dit stille oord vullen we het met onze aanwezigheid, ons geratel of toch voornamelijk dat van een van ons, dat wanneer het dreigt stil te vallen, aangewakkerd wordt door iemand anders van het gezelschap. De grappen herhalen zich dagen na elkaar en worden steeds groter en voller van kleur. Maar er zijn ook de langerokken momenten van stilte, iemand tekent, drie lezen een boek, een zwemt of liever drijft in het water en ik kijk toe. Het is allemaal met veel liefde en respect gekruid. Het laise fair van een vakantie onder vrienden, de genoegdoening der genoegdoeningen. Literatuur wordt verslonden net als de veel te copieuze maaltijden (we doen het dit jaar iets rustiger met het eten hé mannekens) met volle teugen wijn, zonder ons dronken te voeren, de avonden zijn immers lang en van sterrenhemels voorzien. De volgende dag is zoals die daarvoor maar toch anders,  met de nodige activiteit zoals een rommelmarkt (het kunnen er ook meerdere zijn) als afwijking. Aan het ontbijt is het woord al weer uitgevonden en ratelen sommigen aan één stuk, anderen knikken of houden het bij een zachte repliek die steevast beantwoord wordt met alweer een beeld van een spraak. Iemand heeft er al een ochtendwandeling op zitten een ander al een koude zwembeurt achter de rug. Plannen voor de dag zijn er niet, er zal wel iemand voor (een teveel aan) eten zorgen en ook de wijn aanvullen. De afwas lost zichzelf op en opruim evenzeer. Twee rijden door het landschap als komen ze er voor het eerst en dit na twaalf jaren. Er zijn meer Buizerds dit jaar en het landschap is nog schoner, de regen heeft alles zijn volle groenheid terug gegeven de bruine koeien steken zacht af tegen de schakeringen van zoveel groen dat woorden, ook al hebben we er veel deze dagen, onvermogend zijn. De dagen zijn vol zon en schone vriendschap, al regent het af en toe en soms een ganse dag of toch bijna.

     

    Na een week rijden ze weg de vrienden, drie mensen, twee vertrekkende wagens, de streek blijft mooi en de zon schijnt volop, toch is er even dat weeë gevoel aan de maag die leegte suggereert. De streek blijft mooi en toch is er gemis. Vaknatie zijn vooral vrienden eender in welk landschap, je maakt met vrienden een taai dor landschap tot een schoonheid, zoveel is zeker.  Twee dagen later is er herinnering en minder luidruchtige woorden, een nieuwe schoonheid bouwt zich op  voor alweer een nieuw verhaal een nieuw beeld.  Toch blijft het nazinderen en nooit meer weggaan. Er zijn tekeningen, foto’s van wat ons boeit aan de streek, verhalen hier en daar opgetekend of opgeslagen in een of ander zijn brein maar er is bovenal een niet te bewoorden of beschrijven iets wat blijft en zich nooit heeft laten vangen aan welke expressie dan ook. Zelfs de herhaling, de wederopvoering, de replica, de afdruk, de copie, de kloon, de…. is onmogelijk.

    Dus ik koester het moment meer niet!

     

     

    21-08-10 3:18 PM

     

     

     

    30-08-2010 om 21:50 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vakantieoefening 2: klank en tegenklank

    Met het uitzicht op een valei met want bruine voortschrijdende koeien in het ochtendlicht, met naast mij een reus van een paardekastanjeboom een wilg daarachter en zacht op de achtergrond een specht en nog wat door mij niet te definieren vogels. Eveneens op een verre, verre achtergrond het geluid van de beschaving die rondvliegt hoog in de lucht zijn Co2 uitspuwend over het mensdom en zijn teloorgang. Op zo'n ochtend als deze is alles helder en fris , niet enkel de kleur, de geur, het zicht, het proeven en smaken van de ochtend maar ook de gedachte.

     

    Uiteraad zijn wij creatieve wezen  bij uitstek, diegene die mee beslissen over wel en wee over goed en kwaad, over verdergaan of alles opgeven of erger vernietigen tot de laaste levende cel. Wij zijn in staat tot denken tot handelen vanuit dit denken. We zijn hoofdpesronage in een slechte film of in een schilderij waar elk perspecrtief vals is, in een orkestraal werk waar disonaten zo zijn gestapeld dat het pijn moet doen, waar elke beweging de vernietiging van het ieigen lijf als beweegreden heeft.

     

    Is het dit nu, is het dit wat we cultuur noemen? Wat een vriendelijke gedachten om de dag mee te beginnen!!!  Ik zit ook op een lekker zittend meubel, ik proef straks de heerlijke koffie - vooral die eerste slok-, wat grof brood kauwend en dan de vrienden die met mij hier verblijven begroetend. We gaan de dag in al ratelend over deze en gene kunstige ingreep van de mens, bewonderend kijken naar dit landschap, ons verbazend over evenwicht tussen natuur en de ingreep van onze soort.  Wij cultuur en kunstminnend volk op kop moeten dit zien, dit soort paradox van de eigen wil, van de eigendrang naar meer en schoner. De tegenstelling varvat in elk van ons, van spraak en tegen spraak, van laten en ingrijpen, van dromen en dadendrang. Wat willen we nog bewijzen? Wat moeten we nog bewijzen? Waren de vorige teloorgangen van een cultuur niet genoeg of proeven ook deze naar meer en groter naar erger en  totale waanzin. W<illen we het uly-tieme bewijs va de vernietigende kracht van de creativiteit Of kijken we naar de dwaasheid deze schone gave, niet te weten”hoe” gebruiken voor het subtiele, het kleine, het voorzichtige.  Het voorzichtig toevoegen zoals in een vioolkwartet, voortdurend zoeken naar klank, tegenklank, samenklank maar vooral muziek makend, die elke noot, elk geschreven woord, elke gedachte weet te overstijgen door schoonheid van het zijn. Is het zo moeilijk dat evenwicht? 

    Waarom hebben we steeds last van dadendrang uit bewijs van ons bestaan. Het kan zo simpel: drie tonen bovenop elkaar, drie evenwijdige lijnen een stapel van drie stenen op elkaar, zoals Bram mij zo mooi vertelde in een eenvoudig lied.

    Maar nee, hormonaal gestuurd en vol van bewijsvoering woelen we aarde om, vliegen rond en rond en rond, kleuren scènes in, braken tekst en uitleg naar elkaar en zwoegen en zweten tot we uniek en met grote leugenachtigheid weer een nieuwe waarheid verkondigen.

     

    Ik kijk verder naar beneden, ruik de koffie al, hoor mijn vrienden en ik ga over tot de dwaasheid van elke dag  met plezier en vol overgave. Misschien wordt mijn dag wel geheel doorspekt van eenvoud en liefde, het zal vakantie zijn hoor ik u denken. Je hebt gelijk, duizendmaal gelijk!

     

    Sainte Trie 20-08-10 7:57 AM

    30-08-2010 om 21:49 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vakantieoefening 1 over vol en leeg

    Alsof het zo is, en niet anders. Over vol en leeg en alles tegelijk en over oplossen in twee betekenissen.

     

    Het lijkts alsof de stad alle impulsen heeft , alsof stedelijkheid een noodzaak is. Aan de hoeveelheid opgehooptheid te zien delen velen die mening. Opeen gehoopte mensen; opeen gehoopte gedachten en impulsen, opeen gehoopte cultuur, opeengehoopte vervuiling, opeengehoopt geluid, opeengehoopte emotie en gedachten…. Schoon zo schoon tot ik me de allesomvattende stilte veroorloof met niets dan het geluid van een koe, een verre haan, het geluid van vliegen. Maar vergis u niet ook cultuur heeft hier zijn invloed. Ik bewijs midden in de wei met mijn MacBook op schoot dat het zo is, ik ben omgeven door weiland en vaag afgebakend akkerland. Zicht op roodbruine boerderijen met typische daken en jawel om het uur in de verte een wagen die deze wegen ook neemt. Ik weet dat een paar bochten en een heuvel verder er een kasteel hoog boven het landschap tornt maar zoals mijn vriend gisteren beschreef, er is zoveel evenwicht tussen natuur en cultuur dat je er stil van wordt, iedereen blijkbaar . Met z’n allen in die mantel der stilte die zoveel inhoud. Neen, het is niet de romantiek van “den buiten” die mij hier naartoe brengt, ook niet het afkicken van een teveel “stad” of “mensdom”, het is het verstillen zelf dat ik hier elke keer weer leer. Het luisteren naar dat overdovende, zelf midden van een traag en stil landschap. En ja ook hier wordt ik verstoord door een vliegtuig in de lucht als eeuwige verbinding tussen alle overvolle plekken, maar ik sta mij toe even te verpozen tussenin, het op adem komen, de noodzaak van de stilstand die vol is van beweging.

    Nu ik zover ben komen ze als vanzelf, de kleine grote duidelijkheden waar ik al een jaar op wroed en denk zonder dat er zich ook maar een oplossing lijkt aan te bieden, het ligt hier allemaal zomaar voor het rapen. Bij elke stap van de kudde koeien, bij elke wolk voor de zon, bij elke toost die wij (de vrienden) uitbrengen op het ogenblik “nu”. En dan met grote woorden en weidse gebaren verdrijven we alle stilte want zoveel schoonheid kunnen we niet verdragen, zoveel oplossing is teveel, zoveel vreugde vraagt om lawaai om het zoeken naar de  ander, de veelheid, de stad, de hoop van de hopen.  Maar we leren bij, elke dag verwijderen we ons weer van elkaar om op te gaan in de veelheid van de stilte, om mee op te lossen in het geheel der dingen. T’is dat wat ik meenemen wil, om straks bij mijn terugkeer weer op te gaan in het  hopen teveel. En voldoende stilte en rust in mij te hebben om die orde te verstoren, om ze element per element weer op te bouwen tot ik zie dat ook weer dat een stotteren  is, een probeersel om samen te leven of samen leven te maken zonder al teveel oordeel vooraf. Zonder het weten van wat gisteren al reeds bewezen is, zonder het teveel aan teveelheid. Gewoon het witte blad, de stilte voor de eerste vioolstreek in welke toonaard dan ook, zonder de volheid van de woorden op het podium, de volheid van de beweging die alle geschiednis met zich meedraagt. Gewoon niets om alles weer opnieuw te formuleren of toch te pogen.

    Daarom ben ik ook nu weer stil te midden van deze gedachte.


    Sainte Trie

    30-08-2010 om 21:39 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vakantieoefening4: schaduw van mijzelf

    Mijn schaduw was een twintig meter lang. Prettig om vast te stellen dat je in een slanke en ranke versie boven jezelf kan uitstijgen. Prettig om vast te stellen dat dit weidse landschap dat zicht van mijzelf nog aankan. Alles is stil en nog steeds moet er niets, toch is het nog steeds bevreemdend om het te aanvaarden. Na de drukte van een jaar waarin doen en herdoen, verleggen en verplaatsen, betalen en betaald krijgen, overleggen en wegleggen, horen en gehoord worden, praten en bepraten, beelden en verbeelden en nog veel meer van die activiteiten, is een  de roep van een buizerd in de ochtend, de zwaluwen op een draad het zachte en soms minder zachte gezoem van slapende liefden op de de achtergrond het middelpunt van mijn bestaan. Ik heb tijd heruitgevonden maar weet ineens niet waar ik er mee blijven moet. Gelukkig is er veel om mij van die gedachte af te leiden, een lichte mist die optrekt uit het landschap, de warmte van de vroege zon, licht koude voeten in het natte gras. Vier ezels staren in de diepte en doen alsof ze niet gaan bewegen vandaag. Ik adem in en uit en ben mij zeer bewust van mijn aanwezigheid in deze schoonheid. Pas ik hier nog wel in of ben ik zo vervreemd dat het een vlek is midden van een zich zelfvoltrekkende tekening.

    Alles is in evenwicht, nochtans is er ingegrepen maar met zocveel zorg en respect met het kunnen laten van overdaad met het kunnen laten gaan. Nochtans  moet ik maar een paar kilometers rijden en alles geraakt verstoord door lawaai en een teveel aan activiteit, een nieuwe orde die we gemakshalve cultuur zijn gaan noemen. Al is deze hier zeker ook, maar dan soberder, met mate aangebracht.  Ik wacht nog even ik verpoos nog even voor ik met lawaai van mijn wagen het lawaai van onze ore weer binnedonder en met de liefde van elke dag mij moei en bemoei, mij smijt en er met mij gesmeten wordt, ik praat en bepraat wordt, ik maak en laat maken, wij zien en gezien worden , drinken en dronken raken,….. en telkens met die ene vraag voor ogen waar zijn we nu weer mee bezig. Beide levens zijn er en ik mis ze niet graag al ben ik er mij zeer bewust van dat een laaste adem, die laaste keer zon op de huid , de laaste keer kabaal maken, de laaste beweging aanzetten tot de mogelijkheden behoort.

    Maar laat het nog maar wat duren dat dubbelzinnige, dat eeuwige gezoek . Ik kijk nog even in de verte naar een iets kortere versie van mij schaduw en weet dat de ochtend stevig begonnen is.

     

     

    (oefeningen)

    woensdag 25 augustus 2010

    Sainte trie

    30-08-2010 om 00:00 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)
    20-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vinden
    Het lied was complexer dan verwacht.De bewegingen gingen hard. Veel materiaal en materieel werd uitgestald en 100 deelnemers  9 kunstenaars in residentie en nog eens 10 artiest-begeleiders trokken deze beweging op gang! De hitte was tijdens een dag werken en kennismaken met atelier en medebewoners enorm maar dat was vooral aan de zon te danken. De grote start, voor eenieder, bestond erin dat de vraag werd gesteld wat we hier willen "vinden", als we dat weten zal men elkaar helpen met zoeken !!! Dus: de ontreddering was groot, de verwondering te schoon, de hulpeloosheid te overwinnen, de gedachten vrij , de.....
    Sommigen hadden voordien het " te vinden "gedefinieerd maar twijfelden alweer, "was het dat wel" maar ze hadden minstens een begin. Zo strompelen en stotteren we onze wereld bij elkaar en hopen een "zin" bij elkaar te sprokkelen of al minstens de leesinrichting te hebben bepaald. Dit is de Zomeracademie 2010 waar ik momenteel werk. Het vinden van een weg daar draait alles om en uzelf de vraag stellen is een  begin. Geen goed of kwaad, geen schoon, beter, best verhalen! Alleen maar lichtpunten in het eigen duister gebied. Slechts 7 dagen van wat er honderden moesten zijn, slechts dagen die jaren nodig hebben. Maar de eeuwige afleiding van ons materiële bestaan ligt op de loer, ook hier. Bang dat we ontredderd zullen achterblijven in de spelonken van onze gedachten in de duisternis waar alle "nieuw zijn" begint.
    We zijn eeuwig bang ook al weten we dat dit nu net niet helpt. Ik tuit de lippen en fluit een deuntje en ga de duisternis in wetend dat ook daar diep inside zich het licht bevindt
    Zomeracademie 2010

    20-07-2010 om 11:28 geschreven door TB  


    >> Reageer (2)
    20-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."opener en toleranter" of "dicht bij de leugen"
    Wie subsidie als salaris ziet is verkeerd bezig! Het staat er niet zo, maar toch bijna (knack van deze week, interview met Joke Schouwvliege, Vlaams minister van cultuur). Het gaat over de kunsten sector. Alsof wij de enigen zijn die subsidie als onderdeel van ons salaris gebruiken. De welzijnssector, het onderwijs, justitie, landsverdediging, het politieke gestel en wie weet wat nog meer gebruikt overheidsgeld ten dele als salaris den dele voor werking. Wat is er fout met subsidies binnen cultuur/kunsten. De kunsten, uit noodzaak geboren, zijn er altijd geweest. Het voortdurend proberen en stotteren, het kijken vanuit een andere hoek, de benadering der benaderingen en toch weer anders, de noodzaak van het ontmoeten ook, ...en nog veel meer dan dat. Net "dat meer", net die benadering moet het ontgelden. Maar men slaat en zalft, men klieft en lijmt de stukken weer aaneen. Het lijkt nog niet duidelijk waar we heengaan , waar we willen uitkomen. Zowel hier als de ons omringende landen staat kunst en de gehele culturele sector en zeker de financiering daarvan ter discussie. We kropen de voorbije jaren uit een achterstandspositie en dreigen die alweer te moeten inleveren. Oorzaak: een crisis! Welke crisis ? de crisis die de wandel en handel van banken en hun speculanten ter discussie zou moeten stellen. Niets daarvan, we geven die handel kredieten zodat ze er weer flink tegenaan kunnen en vooral verder het kwaad kunnen aanrichten. En wij? Wij handelen in waarden, in normen en hoe we die verschuiven willen of net niet, we handelen in woorden en tekens om te komen tot enige betekenis al dan niet gedragen door ons allen. Je kan maar beter lucht verkopen deze dagen of handelen in drinkbaar water of in de stilte.
    We moeten ook opener en toleranter, hoezo opener? De kunst is net openbaar en als het dat niet is dan is het net opgekocht door de dubieuze handel als belegging.
    Hoezo toleranter, wat verdraagt de kunst vandaag niet dan? We zijn soms moeilijk, ik geef dat met volle verstand toe of we komen moeilijk uit onze woorden en tekens, dat is ook waar. Maar daar gaat het nu net om. Zo lang blijven zoeken tot de formulering helder is en dan toch weer zo relatief dat het dicht bij de leugen staat! Daar zijn wij dan mee bezig. Is dit essentieel? 'T is maar hoe je kijkt. De kritiek , de formulering en de herformulering, het zoeken aan zich, het hanteren van de taal die net bedacht is, ..... ze houden ons allen wakker en fris zodat we niet alleen het slijten der gewoonte ondergaan. Ze maakt het leven fris en leefbaar en is even noodzakelijk als water en lucht! De nar, de zot.... het zei hem vergeven dat hij het elke keer weer probeert en niet slaafs de macht van de herhaling der herhaling beleid!!!  Maar dit ontolerante en gesloten stuk is in  vrije tijd ontstaan en is ongesubsidieerd, is het dan meer waard? Is het intolerant en gesloten?
    Jawel mijn publieksbereik is matig tot klein, mijn invloed ook, maar is ze daarom minder of moet ze daarom minder?
    Teveel vragen die me rusteloos doen ronddolen in het landschap van de onwetenden die zoeken naar een samenleving die alvast probeert en telkens opnieuw probeert een antwoordt te geven hoe on-vol-ledig ook. Wie wil dat nu betalen?

    20-06-2010 om 15:00 geschreven door TB  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 27/11-03/12 2017
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 14/07-20/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 07/12-13/12 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009

    Blog als favoriet !

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Zoeken in blog


    LINKS
  • De Veerman
  • Zomeracademie
  • Stefan Perceval (blog)
  • Eddy Emile ziet en schrijft (blog)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs