IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het finale verdict
Op deze laatste dag van het kalenderjaar 2013 blikken we graag terug op het afgelopen speeljaar. Een jaar met héél wat nieuwigheden, veranderingen op clubniveau en vooral erg veel leuke, speelse momenten. In dit overzicht zal er veel aandacht uitgaan naar Spiel aangezien dit toch jaarlijks weer het summum van onze hobby is. Daarnaast vat ik graag even samen hoe mijn speeljaar er persoonlijk uitzag, goochel ik graag met enkele cijfers en maak ik vooral mijn verwachtingen en wensen voor het volgende jaar bekend.

Snelle smoelenboek

Spellenclub SpinLi onderging in 2013 toch wel héél wat wijzigingen. Door werkzaamheden aan onze vaste speellocatie waren we halverwege het jaar genoodzaakt om te verhuizen naar Wechelderzande. Na een relatief korte zoektocht kwamen we daar terecht en op zich had deze locatie wel alles wat we nodig hadden : ruime tafels, prima stoelen en de verlichting was ook wel oké, maar jammerlijk genoeg vonden de mensen ons niet in de eerste maanden. Redenen zijn er ongetwijfeld genoeg te vinden om dit te verklaren, maar feit was gewoon dat het niet meer rendabel was om op deze manier voort te werken. Vanaf het moment dat het resultaat niet meer opweegt tegen het verzette werk is het dan misschien ook het beste om van koers te veranderen ... en dat deden we dan ook (met een beetje pijn in het hart). De mooie (al zeg ik het zelf) nieuwsbrieven werden vervangen door een actieve Facebook-pagina, waar u trouwens van harte welkom bent. Nu bleek het véél makkelijker om sneller af te spreken en zowel de kwaliteit, als de kwantiteit van de speelmomenten te verhogen. Op zich is deze missie dus wel zeker geslaagd. We komen er toe om méér zelf te spelen, zij het dan in een iets kleinere kring dan op de spellenavonden. Maar uiteraard is iedereen nog steeds welkom. Welkom om te komen meespelen, welkom om zelf evenementen te lanceren of om spellen van onze collectie te gebruiken. Enkel de financiële kant zal in 2014 eens moeten bekeken worden.

Nivellering aan de top met de punt naar onder

Al te vaak krijg ik de laatste tijd de vraag welke nu de beste spellen zijn van 2013. Of wat mijn favoriete Essenspel is. Natuurlijk is het niet makkelijk om een éénduidig antwoord op deze vragen te geven en wil ik mijn antwoord dan ook graag nuanceren en eerder algemeen houden. Er verschenen gewoontegetrouw belachelijk veel nieuwe spellen in Essen. Té veel om een duidelijk en volledig zicht te hebben op al dit nieuws. Doch ben ik echter goed geplaatst me dunkt om toch een korte persoonlijke mening te formuleren. Na het lezen van meer dan 100 spelregels, het recenseren van meer dan 100 van deze nieuwe spellen (de reeks loopt hier nog tot eind januari) en het spelen van toch al een aanzienlijk aantal van deze spellen (zoals u merkt aan de imprESSENs) kom ik tot volgend besluit :
"2013 was een goed spellenjaar, een jaar waarop ik de term "solide" zou willen plakken. Er verschenen veel leuke en goede spellen, zonder daarbij al te veel uitschieters te moeten noteren. Sterk in de breedte, maar weinig of geen absolute toppers. Spellen die elke liefhebber graag aan z'n collectie wilde toevoegen, die waren er dit jaar niet echt."

Consolideren was de boodschap

Voor vele uitgevers was dit blijkbaar het jaar van de bevestiging, van het scheppen der onzer zuurverdiende euri. De toppers van vorig jaar (die nu dus ietwat ontbreken) Tzolkin, Snowdonia, Ginkgopolis, Keyflower, Qwirkle, ... kwamen allemaal met een uitbreiding op de proppen. Begrijpelijk natuurlijk, want spellen van dit allooi verdienen dat misschien ook wel, maar wij hebben toch altijd wel dat dubbele gevoel bij een uitbreiding. Nogmaals een Carcassonne-variant op de markt brengen getuigt ook van niet al te grote risico's, maar we moeten bekennen dat de Zuidzee-variant wederom een aangenaam tijdverdrijf is.

De wind waait uit het oosten

Het was zonder meer opvallend te noemen, het aantal Poolse, Russische en andere "Oostbloklandse" uitgevers die aanwezig waren op Spiel. En met succes overigens, een prima line-up van deftige, solide (nogmaals) spellen die qua materiaal zonder meer de kwaliteit halen van de gekendere Duitse en Amerikaanse spellen. Opvallend toch dat de meeste van deze spellen oorlog- en volwassengetint zijn, blijkbaar is de strijd tegen de Nazi's en andere communistische spoken daar nog steeds niet goed verteerd of willen ze op z'n minst de herinnering eraan levend houden. Geen probleem voor ons, want mij spreekt het persoonlijk wel aan, zeker als het dan ook nog eens om  relatief vlot spelende spellen gaat en geen mega zware oorlogsspellen waarvoor je moet verder gestudeerd hebben.

Good-old-dice en mannetjes plaatsen

Het viel me op dat er twee zaken erg vaak terugkwamen in de nieuwe spellen. Dobbelstenen in alle kleuren en vormen. Dobbelstenen om met elkaar te worstelen, dobbelstenen om piratenschatten te zoeken en huisjes te bouwen van de drie biggetjes. Dobbelstenen met ratten in een muur en dobbelstenen om de ruimte te veroveren. Dobbelen om pintjes bier te verdelen en je tuin te onderhouden. Er waren zelfs dobbelstenen die werden ingezet als een arbeider en dat brengt ons naadloos over naar item nummer 2 dat opviel, namelijk het spelmechanisme "worker-placement". Voor mij een plezier, maar voor de gemiddelde Ameritrasher waarschijnlijk niet iets waarvoor hij/zij z'n bed uitkomt. Een worker-placement gecombineerd met een deck-builder, een worker-placement met een karakterkeuze, een worker-placement met een worker-placement zelfs, de droom voor de euro-gamer onder u, maar niet iets om nu echt warm voor te lopen qua innovativiteit en spannend en interactief is het ook allerminst te noemen, vandaar dat ik wederom moet terugkeren naar het woordje "solide". Op zich weinig of geen rommel tegengekomen tot nog toe, enkel goeie, prima ontworpen spellen die ik met plezier op tafel leg ... maar of die ook binnen een jaar of enkele jaren de tafel nog zullen halen, dat is nog maar de vraag.

Absentie tot een minimum, maar met schoonheidsfoutjes als gevolg

Zoals steeds waren er maanden op voorhand al aankondigingen, trotse uitgevers die ons overstelpten met machtige plaatjes en teasers. Meer de echte informatie bleef vaak lang uit, spelregels lieten op zich wachten en dan is het toch maar wat in het duister tasten. De vorige jaren werden we dan ook regelmatig getrakteerd op absentie tijdens Spiel, spellen die het niet haalden. Sommigen verschenen dan het jaar nadien, anderen lijken wel in de diepvriezer verloren gegaan in plaats van in de ijskast gezet. Dit jaar niet zo, eigenlijk heb ik geen ontbrekend spel ontdekt, misschien op ééntje na dan. "What's he building in there", een spel waar we toch wel wat naar uitkeken was wel te spelen in Essen, maar het transport van de spellen was blijkbaar niet om over naar huis te schrijven en ze arriveerden dan ook te laat in Duitsland. Op zich dus alleen maar positief, ware het niet dat er toch héél wat schoonheidsfoutjes mee gepaard gingen. De tijdsdruk naar een evenement als Spiel komt de kwaliteitscontrole toch niet echt ten goede. In maar liefst 25 spellen die ik mee had ontbrak er speelmateriaal, was er een misprint of ontbraken de spelregels. Héél erg opvallend, sommige uitgevers maakten het echt wel te bont. Gelukkig heb ik ondertussen, drie maanden later, bijna al het ontbrekende materiaal in handen. Dat pleit ook wel voor de service die de uitgeverijen bieden. In de meeste gevallen was de dienst na verkoop méér dan oké te noemen, dus proficiat, maar zorg er volgende keer maar voor dat alles pico bello is voor u uw producten verkoopt.

Het cijferslot

Vooraleer ik het spellendossier 2013 volledig op slot doe, geef ik u morgen nog graag enkele cijfers mee. Aangezien we ook op deze laatste dag van het jaar nog een spellenmoment willen inlassen, kan ik nu daarom nog geen volledigheid beloven.

Mijn verwachtingen en wensen voor het nieuwe jaar zijn nu niet echt ambitieus te noemen, maar ik zou het erg fijn vinden om op de ingeslagen weg verder te gaan. Veel leuke, toffe speelmomenten met u, de fantastische medespelers (tegenspelers heb ik al een tijdje geschrapt uit mijn woordenboek).
Voor u wens en verwacht ik dan ook het volgende : een goede gezondheid, liefde van en voor de mensen die u graag heeft en op z'n minst één keer langs te gaan op de spellenzolder van SpinLi (meerdere keren gewenst!), steeds met de glimlach en de nodige goesting. U bent alleszins van harte welkom.

Mij rest er enkel u nog een fantastisch, feestelijke overgang naar het nieuwe jaar toe te wensen en een SPEELS 2014!

31-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruxelles 1893 (Pearl games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is zonder meer één van de titels waar we bij aanvang het meest naar uitkeken, vandaar dat ik hem ook bewust op deze feestelijke laatste dag van het jaar inplan in onze recensiereeks van Essen 2013. Pearl games stond de afgelopen jaren garant voor kwaliteit voor de veelspeler, spellen als Troyes, Tournay en Ginkgopolis in het bijzonder hadden onze verwachtingen hoog opgedreven ... en Bruxelles 1893 is eigenlijk alles wat we ervan verwachten.

In dit sfeervolle art niveau spel heeft u twee grote speelvelden, het speelbord dat Brussel afbeeld en de 5 actiebordjes + 1 art nouveauspeelbord. U gaat trachten op diverse manieren overwinningspunten te sprokkelen. Zowel tijdens het spel zijn er een boel te rapen, maar ook bij de eindtelling kan nog een verschil gemaakt worden.

Het spel bestaat uit 5 rondes, aangegeven door de tentoonstellingsfiches, die op hun beurt kunnen worden opgesplitst in 4 afzonderlijke fasen : de beursfase, de actiefase, de afrondingsfase en de eindfase.

I) Beursfase : hierin worden de actiebordjes ingedeeld in kwadranten door een winkelhaak. De bovenste beurskaart wordt omgedraaid en afhankelijk van het aantal spelers wordt de winkelhaak op een bepaalde rij en kolom van de actiebordjes geplaatst. Het grootste veld dat wordt gevormd is deze ronde enkel geldig en hierin kunnen de spelers acties gaan uitvoeren.

II) Actiefase : in deze fase gaan de spelers om beurten hun arbeiders (aanvankelijk vijf, maar je kan er verliezen en bij winnen) inzetten op de actievelden van de actiebordjes of het speelbord van Brussel. Indien u een arbeider op de actiebordjes plaatst, dient u ook nog geld toe te voegen. U kiest zelf hoeveel, maar bij de veiling zal diegene die het meeste betaalde in een kolom de bonuskaart oprapen die eronder ligt. Op elk veld kan slechts één arbeider worden ingezet. (acties zie onder) Als je je arbeider op de kaart van Brussel inzet, mag je onmiddellijk de bijhorende actie uitvoeren. Je moet hier geen geld bij inzetten en er mogen meerdere arbeiders op één plaats (je zal enkel meer arbeiders moeten inzetten om de actie te mogen doen), maar er schuilt een gevaar in de malafide acties van Brussel. De speler(s) die de meeste arbeiders in Brussel heeft staan, verliest er één aan het justitiepaleis. (acties zie onder)

III) Afrondingsfase : veilingen op het art nouveaubord, er wordt gekeken wie het meeste geld investeerde in een kolom en deze krijgt de bonuskaart die onder de kolom ligt. Daarnaast wordt er een nieuwe startspeler aangeduid, dit is diegene met het meeste Manneke Pis pionnen op z'n bonuskaarten en tentoonstellingsfiches. Ook dient er gekozen te worden wat er met de bonuskaarten gebeurd die je net won. Ofwel zet je ze in voor hun onmiddellijke éénmalige actie, ofwel gebruik je ze niet en schuif je ze onder je persoonlijke spelersbord, waar ze op het einde van het spel extra punten zullen opleveren. De speler die het meeste arbeiders op het art nouveaubord rond een wapenschild heeft staan (waar er vier rond staan) krijgt een aantal overwinningspunten gelijk aan z'n stand in het stadhuis en de speler met de meeste arbeiders in Brussel verliest er dus ééntje aan het justitiepaleis.

IV) Eindfase : neem je arbeiders terug, het ingezette geld op het art nouveaubord gaat naar de algemene voorraad, leg je verzamelde notabelen terug rechtop (indien je ze gebruikt had), leg de tentoonstellingsfiche van de volgende ronde open, de notabelen worden aangevuld en ook worden er 5 nieuwe bonuskaarten uitgelegd. De beurskaart van de vorige ronde wordt verwijderd en een nieuwe ronde kan beginnen.

Na de vijfde ronde volgt er nog een eindtelling die in 2 stappen verloopt. In de eerste stap moet elke speler z'n notabelen betalen, indien hij dit niet kan, moet hij er zoveel mogelijk aflossen en diegene die hij niet kan betalen leveren elk 5 strafpunten op. Daarna krijgen de spelers in de tweede stap van de eindtelling punten voor :
- punten gescoord tijdens het spel
- aantal gebouwde gebouwfiches x positie op het architectenscorespoor
- punten voor de bonuskaarten onder je persoonlijke speelbordje (voor geld, kunstwerken, notabelen en arbeiders)
- 1 punt voor elke grondstofblokje dat je nog bezit (jokers leveren niets op)
- 5 punten voor de speler met de Manneke Pis pion

Acties op het art nouveaubord :
- atelier : neem één kunstwerk naar keuze + 1 extra voor elke tentoonstellingsfiche die je hebt
- verkoop : verkoop één van je kunstwerken (kleur mag er nog niet liggen), je krijgt het overeenkomstige geld en punten volgens de indicator (die je eerst mag verzetten afhankelijk van het aantal kunstwerken in je bezit)
- koninklijk theater : doe een beroep op één van de notabelen, betaal de kosten (staan eronder) en kies of je de kaart éénmalig gebruikt en nadien aflegt of je ze bijhoudt en elke ronde kan gaan gebruiken. In dit laatste geval blijft de kaart tot het einde van het spel en moet je voor de notabele betalen
- materialen : neem 2 blokjes naar keuze (geen jokers)
- bouwen : betaal de bouwkosten en plaats één van je gebouwen op het art nouveaubord en dek hiermee een andere actie af. Indien later iemand jouw gebouw kiest, krijg je een bonus. De bouwkosten worden bepaald door het hoeveelste gebouw je bouwt en de passernaalden geven aan welke kleuren/geld je moet afgeven.

Actie op het bord van Brussel :
- markt : neem 3 joker grondstoffen
- beurs : krijg een som geld gelijk aan de afgebeelde waarde bovenaan de beurskaart
- jubelpark : kies één van de vijf acties van het art nouveaubord
- grote markt : activeer je notabelen en draai ze een kwartslag
- passen : de eerste speler die past, krijgt de tentoonstellingsfiche en 1 geld + 1 geld voor elke kleur van kunstwerk in z'n bezit. De andere spelers krijgen ook 1 geld voor elke kleur van kunstwerk in hun bezit als zij passen

Dit zijn enkel de acties en de fasen van het spel, maar uiteraard krijgt u pas een beter zicht op het spel als u ook alle mogelijke combinaties gaat zien en weet welke kaarten u wat opleveren. Het zou ons te ver leiden om dit allemaal in deze bespreking neer te pennen, maar de vertaalde spelregels (met dank aan Pieter Syroit) zijn prima in orde en erg duidelijk. Het hoeft waarschijnlijk geen betoog dat je dit spel waarschijnlijk meer dan één keer zal moeten spelen om er een goed zicht op te krijgen en dat er een steile leercurve aan vast hangt.

Titel : Bruxelles 1893
Auteur : Etienne Espreman
Uitgeverij : Pearl games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 13+

31-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
30-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Nauticus
Klik op de afbeelding om de link te volgen Nauticus (Kosmos) :

+ Kramer & Kiesling is traditiegetrouw een leuke combinatie als het op spellenauteurs aankomt
+ Prachtig uitgewerkte euro met gekende (doch leuke) mechanismen
+ Op zich een relatief eenvoudige euro, maar je hebt toch enkele interessante keuzes te maken
+ Het Puerto Rico-karakter-kiezen-mechanisme vind ik persoonlijk wel goed
+ Je komt steeds wel een stapje, geld, arbeider, ... te kort hier of daar en dat is een goed teken
+ Het pas-systeem waarbij je strafpunten gaat vermijden is leuk gevonden

- Het materiaal is mooi en prima in orde, maar ik vind het allemaal een beetje té blauw (hoewel dit moeilijk anders kan misschien met dit thema)
- De extra-actie-tegel is nogal groot uitgevallen vind ik persoonlijk, geen erg natuurlijk maar het valt op
- De spelregels doorworstelen in het Duits zal voor vele spelers een hekel punt zijn, gelukkig is er al een Nederlandstalige vertaling (van één van de leden van spellenclub de Spelhamels en ook een handig overzichtje trouwens), maar het zal toch wachten zijn tot iemand de originele pdf aanpast, dat leest toch iets makkelijker dan een doorlopende tekst in Word.

Kortom : Nauticus is één van die spellen die we in Essen nog links lieten liggen, maar die wel héél erg hoog op onze watchlist stond. Na enkele positieve reacties van medespelers hebben we het spel dan ook toegevoegd aan onze collectie en ik heb er zeker geen spijt van. U moet dit spel zeker een kans geven, qua moeilijkheidsgraad is het een mediumspelletje waarbij je bij het eerste potje waarschijnlijk toch wel wat foutjes zal maken.

30-12-2013 om 10:40 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 150
Deelnemers : Koen, Patrick & Arne
Gespeelde spellen : Origin
Speeldatum : 29/12/'13
Speelplaats : SpinLi aan zee
Opmerkingen : Origin blijft toch één van de grote verrassingen van Spiel. Nu vier keer gespeeld, telkens met een ander publiek, telkens erg spannend qua punten (hoewel er dit keer wel een verschil was) en telkens was iedereen er toch van overtuigd.

30-12-2013 om 08:16 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 149
Deelnemers : Andy, Jürgen, Naomi & Arne
Gespeelde spellen : Russian railroads & Nauticus
Speeldatum : 28/12/'13
Speelplaats : Spelen bij Andy (Spellenclub 1000-1) in Bredene, waarvoor dank
Opmerkingen : Twee stevige euro's op tafel gekomen, beiden klop gekregen maar reuze geamuseerd.


30-12-2013 om 08:14 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 148
Deelnemers : Joeri, Cynthia, Jürgen, Karel, Pieter, Andy, Sofie & Arne (in wisselende samenstelling)
Gespeelde spellen : Warlock, Origin, Ligretto crazy & Citrus
Speeldatum : 27/12/'13
Speelplaats : Spellenclub 1000-1 Bredene
Opmerkingen : Een bezoek aan de plaatselijke spellenvereniging is steeds een leuk tijdverdrijf ... en het levert wederom enkele imprESSENs op.

 

30-12-2013 om 08:12 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 147
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Annelies, Eveline, Pieter & Arne
Gespeelde spellen : Carcassonne - Stille Zuidzee & River dragons
Speeldatum : 26/12/'13
Speelplaats : SpinLi aan zee
Opmerkingen : Vandaag verschijnen er enkele "spelen met spinli's" na elkaar wegens enkele speelsessies tijdens ons uitje aan zee. 

30-12-2013 om 08:08 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artifact (WGG)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Artifact is het stevigere bordspel dat er bij WGG verscheen deze Essen. Jammerlijk genoeg heb ik de indruk dat dit spel zowat onder alle radars onder door vliegt, want er is bijzonder weinig buzz rond dit spel. Nochtans zouden de auteurs toch al een (alarm)belletje moeten laten rinkelen bij de meesten.

In Artifact gaat u, u kan het al raden, op zoek naar artefacten om deze nadien tentoon te stellen en hiervoor de nodige centjes en overwinningspunten te krijgen. Het spel eindigt als aan één van volgende voorwaarden wordt voldaan :
- de laatste tentoonstellingstegel is van het inkomstenspoor verdwenen
- alle drie de tentoonstellingstegels van twee verschillende typen artefacten zijn genomen
- de laatste artefactkaart is getrokken bij een opgraving
- de ronde is afgelopen en het jaarschijfje staat op het laatste veld op het jaarspoor (9 ronden)
De spelers krijgen overwinningspunten naargelang de tentoonstelling die ze openden (punten staan op de tegels) en 1 punt voor elke 5 geld die ze in kas hebben.

Elke ronde bestaat uit 3 fasen : inkomsten, acties en einde van de ronde.
I) Tijdens de inkomstenfase krijgen alle spelers de inkomsten zoals aangegeven op het meest rechtse vrije veld van het inkomstenspoor. In de loop van het spel worden er hier tentoonstellingstegels van afgenomen en zal het basisinkomen dan ook zakken. De tegels die echter genomen worden vertonen ook een bonusinkomen voor de speler die de tegel in z'n bezit heeft. De spelers tellen dus hun basisinkomen en bonusinkomen samen en zetten hun schijfje een overeenkomstig aantal stappen vooruit op het geldspoor.
II) Om beurten kiezen de spelers om één of twee acties uit te voeren of te passen. Om een actie uit te voeren zetten de spelers een overeenkomstig speelstuk vanuit hun persoonlijke voorraad op het speelbord en voeren de bijbehorende actie uit. (je kan ook een willekeurig speelstuk en 6 geld afgeven als joker om een bepaalde actie uit te voeren waarvoor je het speelstuk niet ter beschikking hebt). Als je past, dan neem je een speelstuk van het speelbord naar keuze naar je persoonlijke voorraad of ruil je een speelstuk uit je persoonlijke voorraad met één van het speelbord. Je mag maximaal zes speelstukken in je persoonlijke voorraad hebben. Vanaf het moment dat je past, mag je die ronde geen acties meer gaan uitvoeren (ter herinnering draai je de actietegel op de "pas"kant)
III) Als alle spelers na elkaar passen, is de ronde ten einde en krijgt de laatste passer de startspelertegel. Om beurten vullen de spelers hun speelstukkenvoorraad terug aan tot zes. (omruilen van speelstukken is niet meer toegelaten in deze fase).  Alle spelers draaien hun actietegel terug naar de "actie"kant.

De acties die je kan uitvoeren :
1) Onderzoek : plaats een museumspeelstuk op het eerste vrije veld, betaal de aangegeven kosten en plaats een eigen arbeiderswoning bij een opgraving. Als er al een woning staat (ongeacht kleur) trek je de bovenste artefactkaart en leg je ze open onder de opgraving.
2) Arbeiders aannemen : plaats een arbeiderspeelstuk op het eerste vrije veld, betaal de aangegeven kosten en plaats een eigen arbeiderswoning bij een opgraving waar je reeds een arbeiderswoning hebt. Trek de bovenste artefactkaart en leg ze open onder de opgraving.
3) Artefacten verschepen : plaats een scheepsspeelstuk op het eerste vrije veld, betaal de aangegeven kosten en neem zoveel artefactkaarten als je arbeiderswoningen hebt staan bij een opgraving. Je neemt de arbeiderswoningen terug in je voorraad en de artefactkaarten op handen. (indien enkel jouw kleur vertegenwoordigd is, neem je één kaart minder, je neemt wel alle woningen weg)
4) Een tentoonstelling openen : plaats een museumspeelstuk op het eerste vrije veld, betaal de aangegeven kosten en neem een tentoonstellingstegel van het inkomstenspoor, schuif alle andere tegels op. Leg de nodige artefactkaarten onder de tegel, één mag je terug op handen nemen (zo zijn er bijv. opdrachten als 4 artefacten van eenzelfde opgraving, 3 van eenzelfde type, ...). De tentoonstellingstegel wordt omgedraaid en vertoont nu de bonusinkomsten die hij met zich meebrengt voor de speler
5) Een artefact verkopen : plaats een scheepsspeelstuk op het eerste vrije veld en krijg de aangegeven inkomsten (boven het scheepsspoor), schuif de kaarten in de zwarte markt op naar links. Kaarten die te veel zijn verdwijnen uit het spel. Je mag geen jokeractiespeelstuk gebruiken voor deze actie.
6) Een artefact kopen : plaats een scheepsspeelstuk op het eerste vrije veld en betaal de aangegeven kosten (boven het scheepsspoor), neem een kaart uit de zwarte markt op handen. Je mag geen jokeractiespeelstuk gebruiken voor deze actie.

Dit zijn de regels voor het basisspel. Daarnaast zijn er onmiddellijk twee uitbreidingsmodules voorzien, die je mijns inzien best ineens integreert als je ten volle van het spel wil genieten.

Uitbreiding 1 : onderzoek bij artefacten. De spelers plaatsen hun persoonlijke schijfjes bij de verschillende opgravingen. Telkens wanneer ze de actie "onderzoek" uitvoeren, gaan ze met hun schijfje op het overeenkomstige spoor omhoog. Op het einde van het spel krijgen ze de punten aangegeven door het schijfje dat het laagste op de verschillende sporen staat, zijnde 2, 4, 6 of 8 punten.
Er worden ook extra artefactkaarten in de stapels geschud, deze speciale kaarten leveren speciale bonussen of nadelen op.

Uitbreiding 2 : steden en archeologen. Deze staan reeds netjes op het speelbord afgebeeld. Na het uitvoeren van de actie "een tentoonstelling openen" plaatst de speler één van z'n twee rolschijfjes op één van de rollen op het bord of verplaatste hij één van z'n schijfjes. Deze rollen brengen een voordeel met zich mee, die je onmiddellijk vanaf de volgende actie al kan gaan gebruiken. Elk voordeel is verbonden aan één van de acties. (bv. twee artefactkaarten op handen nemen na een tentoonstelling, één kaart van de trekstapel in handen nemen na verschepen, extra geld bij de zwarte markt, een artefactkaart als joker gebruiken, een gratis 7de actie, twee velden omhoog op het onderzoeksspoor ipv één, een handkaart van een trekstapel nemen, twee arbeiderswoningen in één keer plaatsen)

Titel : Artifact
Auteurs : Jeffrey D. Allers & Bernd Eisenstein
Uitgeverij : WGG
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 12+

30-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
29-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vikings - Warriors of the north (Rebel)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In Vikings gaat u de rol aannemen van één der Vikingstammen. Je leven bestaat uit het trotseren van de woeste, Noordse wateren, het plunderen van naburige dorpen en vooral het schaken van de dochters om nadien een knalfeestje te geven bij thuiskomst. De speler die als eerste drie jonge deernes bij z'n tegenstrevers gaat ontvoeren en ze veilig in z'n eigen haven krijgt, wint dit spel.

Het spel omvat een speelbord dat is opgebouwd uit verschillende vakken water en land. Over het water gaan de spelers met hun schepen bewegen en op de eilanden meren ze aan om te plunderen en te stropen. Ergens in al dat geweld zwemt er ook nog een zeemonster rond dat je beter probeert te vermijden, want u zal al uw krachten nodig hebben om uw tegenstrevers de baas te blijven. Elke speler beschikt over een spelersbordje en 1 schip dat start op de thuishaven op het speelbord. Het zeemonster wordt op het centrale veld gezet en de dobbelsteen wordt klaargelegd om de robbertjes uit te vechten. Het overgrote deel wordt echter gespeeld met de kaarten. Er zijn 12 kaarten waarop de dochters van de verschilllende stammen staan en 94 actiekaarten. Deze actiekaarten omvatten windkaarten, gebeurteniskaarten en heldenkaarten.

De spelers gaan om beurten hun ronde spelen tot één van de spelers dus erin slaagt om drie jonge deernes naar z'n dorp te vervoeren.
Een beurt bestaat uit 5 fasen :
1) Trek 2 nieuwe kaarten van de trekstapel met actiekaarten
2) Speel 1 heldenkaart vanuit je hand : dit is optioneel, de kaart moet op een vrije plaats op je spelersbord worden gelegd. Er zijn slechts 3 plaatsen beschikbaar op je spelersbord. Indien er teveel kaarten zouden liggen, moeten er onmiddellijk worden afgelegd. Sommige heldenkaarten hebben een constant effect gedurende het spel, anderen kunnen éénmalig per ronde gebruikt worden (deze worden getapt en na je beurt terug recht gelegd)
3) Acties uitvoeren : de speler mag zo veel acties uitvoeren als hij wil en in de volgorde die hij wil. Hij heeft de keuze uit : windkaarten spelen, een actiekaart spelen, een standaardactie uitvoeren (slechts één per beurt). (zie ook onder)
4) Roeien : deze actie beëindigt sowieso je beurt, je verplaatst je schip naar een aangrenzende vrije plaats en hoeft nu geen rekening te houden met de bewegingsregels.
5) Einde van de ronde : de speler mag maximum 6 handkaarten op handen houden na z'n beurt, overige worden afgelegd

Tijdens de beurt van een andere speler kan je ook reageerkaarten spelen of de reacties van sommige helden gebruiken. Dit staat steeds op de kaarten vermeld.

De acties : Bij elke actie die je onderneemt, moet je steeds de andere spelers de kans geven om te reageren. Ze kunnen dit doen met reageerkaarten of met de speciale acties van de heldenkaarten op je spelersbord.
- Windkaart spelen : beweeg een schip naar een aangrenzend veld als de symbolen op de kaart overeenkomen met de symbolen op het speelbord
- Actiekaart spelen : voer de actie uit die op de kaart staat aangegeven, ook nu weer kunnen de tegenstrevers reageren om de actie te annuleren. Nadat iedereen paste, worden de gespeelde kaarten één voor één afgehandeld.
- Standaardacties :
I) een andere speler aanvallen kan als je op hetzelfde veld staat. Je gooit met de dobbelsteen en past eventueel het gegooide resultaat aan met modifiërs (3 of minder = verlies, verdediger neemt één handkaart van aanvaller en 1 van trekstapel; 4 of 5 = winst, aanvaller neemt één handkaart van verdediger en 1 van trekstapel; 6 = idem 4 of 5 + een kaart van het spelersbord van de tegenstrever afpakken en zelf neerleggen of afleggen)
II) het zeemonster aanvallen is verplicht als je het vak met het zeemonster betreedt. Je gooit met de dobbelsteen en past eventueel het gegooide resultaat aan met modifiërs (3 of minder = verlies, aanvaller wordt naar een aangrenzend vak gezet, 4 of meer = winst, trek 2 kaarten van de trekstapel en verzet het zeemonster naar een vrij veld naar keuze)
III) ontvoering : neem één van de dochters mee als je je op het havenveld van de betreffende kleur bevindt. Plaats de kaart op je spelersbord (desnoods moet je wederom een kaart afgooien, max. 3)
IV) feest : los de dochter op je eigen eiland en trek actiekaarten van de trekstapel tot je 6 handkaarten hebt
V) opofferen : leg 2 kaarten af om 1 te mogen trekken van de trekstapel

De speler die als eerste de dochters van de drie andere stammen heeft verzameld, wint het spel.

Titel : Vikings - Warriors of the north
Auteurs : Tomasz Kazmierski & Tomasz Kaznocha
Uitgeverij : Rebel
Aantal spelers : 3-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd :  12+

29-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
28-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Craftsmen (3G)
Er zijn ondertussen reeds enkele spellen verschenen van 3G hier op de blog (Raverun & 7 days of Westerplatte), maar deze titel was zonder meer één waar we naar uitkeken. Omwille van 2 grote redenen, één wegens het stevigere eurowerk (schuiven met blokjes en punten verzamelen), maar ook omdat het ons wat deed denken aan Helvetia, niet toevallig één van onze favoriete spellen.

In Craftsmen gaat u door een workerplacement-systeem de gebouwen van de stad aanspreken om bijbehorende acties uit te voeren. U gaat geld moeten verzamelen, gebouwen moeten bouwen, die op hun beurt grondstoffen produceren of verwerken tot afgewerkte producten en deze tenslotte op de markt gaan verpatsen of op de schepen laden om alzo de nodige overwinningspunten binnen te rijven.

Er is héél wat gaande in dit spel en ik wil in dit overzichtje zeker niet alle kleine regeltjes aan bod laten komen. Hoewel alles logisch en relatief intuïtief in elkaar zit, moet u toch wat stapjes doorlopen gedurende een ronde. Als ik u even meegeef dat het spel bestaat uit 3 jaren, elk van vier seizoen, waarbij de lente, zomer en herfst nog eens opgesplitst worden in zes fasen en de winter in twee fasen. En dat deze felbesproken fasen elk nog de nodige acties met zich meebrengen met eventuele privileges, dan zet u misschien al een stapje terug. Dit hoeft u zeker niet te doen, want ééns je de zes hoofdacties van het bord wat onder de knie hebt, loopt de rest ongetwijfeld ook vlot. U moet waarschijnlijk wel een potje draaien vooraleer u het allemaal volledig doorheeft en er echt gerichte strategie en tactiek kan gaan instoppen.

Uiteindelijk probeert u zo veel mogelijk overwinningspunten te verzamelen in 12 ronden (3 jaar met 4 seizoenen). Elke ronde bestaat op zich uit 3 grote zaken die u dient te doorlopen : het plaatsen van arbeiders (of passen), de gildefase (waarin alle arbeiders aan het werk gaan) en de eindfase (waarin u nog wat opschoont).
1) In speelvolgorde brengen de spelers hun arbeiders in op het speelbord bij één van de gilden. De gilden hebben steeds drie vrije vakken. Het gouden vakje levert een bijkomend privilege op voor de arbeider die daar staat, het zilveren vakje met groen lintje zorgt dat je geen extra kosten moet betalen en het zilveren vakje levert niets speciaals op. Eens de plaatsen vol staan, mag je bovenop iemand gaan liggen, maar betaal je deze speler afh. van het jaar waarin je je bevindt 1 geldkaart/1-2-3 punten. Je mag slechts 2 arbeiders in een gilde hebben. Ook het aantal helpers dat een gilde kan onderbrengen hangt af van het aantal spelers. Indien je geen arbeider meer wil inzetten en je hebt er nog één (of meer) over, krijg je hiervoor 1 overwinningspunt.
2) In de gildenfase worden de arbeiders één voor één afgehandeld, steeds van links naar rechts en van onder naar boven (indien er meerdere arbeiders op één plaats staan).

Een overzicht van de gilden aan de hand van volgende foto :I) De bankiersgilde : je neemt 4 geldkaarten (openliggende of trekstapel), houdt 2 kaarten en legt de andere 2 af.
--> privilege : je moet slechts één geldkaart afleggen en houdt er drie
(geldkaarten tonen waardes 1-3 en vier verschillende kleuren, als je erin slaagt om kaarten van eenzelfde kleur te verzamelen leveren ze meer op ongeacht hun waarde; 2 kaarten = 5; 3 kaarten = 10, 4 kaarten = 15, ... Je mag nooit meer dan 10 geldkaarten in handen hebben, en op het einde van een ronde niet meer dan 8)
II) De bouwersgilde : je kan tot 2 gebouwen uit je persoonlijke voorraad bouwen, je betaalt de kosten (2, 3 of 6) met geldkaarten (kleuren moeten niet overéénstemmen). Je legt de gebouwen naast je vorige gebouwen en moet ervoor zorgen dat er minstens één kleur overeenkomt met de kleur van de naburige kaart (sommige kaarten bestaan uit 1 kleur, andere uit 2, ook dan moet er slechts één kleur overeenstemmen)
--> privilege : je mag een gebouw bouwen zonder bovenstaande bouwregel te volgen
III) Notariaat : je koopt één van de openliggende gebouwen op het bord en neemt ze op handen. Je betaalt de kosten (3, 5 of 10) in de kleur van het gebouw. Je kan ook één van de gebouwen veilen en dan mag er betaald worden in een andere kleur. Indien er niemand biedt, worden er 1,2 of 3 (afh. gebouw) kaarten van de trekstapel genomen en mag de actieve speler overbieden of passen.
--> privilege : kijk naar de 5 bovenste gebouwkaarten, neem er drie en 2 open kaarten, leg er 2 willekeurig terug open op tafel en leg de rest terug onder de stapel
IV) Ambachtsgilde : bij aanvang van deze fase leggen alle spelers een blokje op hun productiegebouwen. Nadien mogen ze een aantal werkpunten inzetten om de grondstofblokjes te verwerken. (afh. van de ronde). Je kan materialen produceren door ze van boven op de kaart te verhuizen naar het symbool onderop de kaart. Je kan deze grondstoffen op de markt gaan droppen of naar uitgebreide of geavanceerde gebouwen verplaatsen. Op de markt kan je van je grondstof een andere grondstof maken (soort ruil). Indien je een uitgebreide grondstof produceert kan je dit ook weer doorsturen naar geavanceerd gebouw of naar de winkel. Als je het in de winkel dropt, krijg je er een geldkaart voor. Zet je het naar een geavanceerd gebouw krijg je overwinningspunten zoals aangegeven op de kaart. Eens je geavanceerde grondstoffen afwerkt tot kant-en-klare producten worden deze onmiddellijk op de boten gezet om te verschepen. Ook hiervoor verdien je overwinningspunten.
--> privilege : voor 1 werkpunt kan je 2 basisgrondstoffen produceren (éénmalig per arbeider)
V) Handelaarsgilde : je kan op in de winkels uitgebreide grondstoffen gaan kopen, de tegenstander krijgt hiervoor een geldkaart
--> privilege : in plaats van de grondstof met een geldkaart te kopen, mag de tegenspeler een nieuw grondstofblokje op de markt plaatsen
VI) Stadhuis : hier krijg je een extra privilege (tijdens andere acties te gebruiken) of werkpunten (te gebruiken in de ambachtsfase) of verandering van speelvolgorde.

Op het einde van een jaar vertrekken de schepen en worden er extra punten uitgereikt aan de spelers die daar goederen en producten hebben op staan. Bovendien wordt van elke speler z'n persoonlijke gebouwen bekeken en krijg je punten voor elke set van vier verschillende kleuren in je stad. Daarnaast krijg je nog punten voor eigen producten in de winkels en tenslotte kan je ook geld inleveren (4 verschillende kleuren) om de punten te krijgen gelijk aan de waarde van de geldkaarten.

De speler die na 3 jaren het meeste punten verzamelde, wint het spel.

Titel : Craftsmen
Auteur : Krzysztof Matusik
Uitgeverij : 3G
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

28-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
27-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mount Everest (Rebel)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij het aanschouwen van de doos van dit spel hoor ik u al denken. "Hé, dat spel hebben we toch al een keertje gezien!" Wel ja en neen, dit is inderdaad ook een spel van dezelfde uitgeverij als K2, het spel waarin u de tweede hoogste berg ter wereld probeert te bedwingen en waarover u hier op de blog al het volgende kon lezen : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=996744
In dit spel gaat u echter voor het summum, de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest die moet overmeesterd worden. Bovendien gaat u dit nu niet zelf doen, maar bent u een gids op dit plezierreisje voor ervaren klimmers en rijke toeristen die denken dat ze deze prestatie ook in zich hebben. U gaat het geheel dus moeten coördineren en waar u in K2 nog enkel voor zichzelf moest zorgen, is dat hier geen doelstelling meer. U, beste alpinist, u overleeft zonder enig probleem, ... maar of uw gasten dat ook zullen doen, dat is nog maar de vraag.

Concreet is het spelverloop van dit spel erg gelijklopend aan K2, ook wat materiaal betreft. U krijgt wederom een dubbelzijdig speelbord, één met een moeilijker te beklimmen kant van de Mount Everest dan de andere kant, u gaat wederom 18 dagen spelen met de weertegels als klok en u heeft weer de keuze tussen zomer- of winterweer. U beschikt weer over een hand met klimkaarten om u weg naar de top tot een goed einde te brengen en u probeert vooral veilig en heelhuids terug beneden te geraken. U heeft ook weer twee tenten ter beschikking, maar u neemt het materiaal dit keer niet standaard mee, u zal in het basiskamp moeten beslissen welk materiaal u meezeult ... en des te meer materiaal, des te meer overlevingsmogelijkheden, maar des te minder plaats voor betalende gasten (die vooral punten opleveren natuurlijk). Ook de risicofiches zijn weer van de partij, de speler die in een beurt zich vergaloppeert en het meeste bewegingspunten op z'n kaarten heeft staan, zal hiervoor een kleine boete moeten inlossen.

Er zijn ook wel enkele verschillen en nieuwigheden in dit spel natuurlijk en het is niet enkel een nieuw speelbord met een nieuwe berg, dat zou iets te makkelijk zijn geweest, hoewel het voor de die-hard-alpinisten die ook van bordspellen houden misschien wel een leuke business zou zijn, al die uitbreidingen (ik ben benieuwd of de Botrange of de Lilse Bergen dan ook in het gamma zouden komen).

U krijgt eerst en vooral 2 persoonlijke spelersborden, deze stellen je twee alpinisten voor met daarop de bevoorrading en de gasten die ze meesleuren. De gasten worden aangegeven door fiches die dubbelzijdig bedrukt zijn. De voorkant toont de gast zonder dat deze de top bereikte, de achterkant laat dit dan weer wel zien. De gasten starten op de verschillende sporen die hun beschikbare zuurstof weergeeft (zoals in het basisspel een beetje). Ik vertelde u al dat er twee typen van gasten zijn, ervaren bergbeklimmers die met een hogere zuurstof starten en dus iets makkelijker overleven, maar ook minder punten opbrengen als u de taak volbrengt om ze tot boven te brengen en terug. De rijke toeristen daarentegen zijn iets vatbaarder om het leven te laten tijdens deze missie, maar leveren wel meer punten op. Indien u trouwens één van uw gasten noodgedwongen op de berg moet achterlaten, verliest u wel wat punten natuurlijk.

Een tweede nieuwigheid is een onbekend gebied op het speelbord. Dit deel is gevuld met tegels die gedekt zijn. Zo gauw je één van de tegels betreedt, wordt deze omgedraaid en ga je ofwel makkelijker of moeilijker kunnen passeren, heb je extra bewegingskosten of kan je helemaal niet bewegen en moet je terug naar de plaats waarvan je kwam.

De overwinningspunten van de gasten is ook nieuw. Indien je de top bereikt met de bergbeklimmers of toeristen krijg je onmiddellijk respectievelijk 2 of 3 punten. Breng je ze veilig terug beneden krijg je diezelfde punten nog een keer. Sterft er echter één van je gasten onderweg verlies je respectievelijk 3 of 4 punten.

De weertegels vertonen ook een nieuw symbool. Naast de acclimatisatie kan er dit keer ook een verboden zone verschijnen. Er mag dan niet bewegen worden op een bepaalde hoogte. Staat één van jouw bergbeklimmers daar op dat moment moet hij blijven staan en ter plekke overleven.

Tenslotte is er ook nog een wijziging in het zuurstofgebruik. In K2 zaten deze kaarten netjes in je trekstapel verwerkt. Nu zitten alle acclimatisatiekaarten in een aparte trekstapel. Indien je aan het begin van een ronde één van je zuurstoftanken aflegd (deze moet je ook vanuit het basiskamp meesleuren), mag je afhankelijk van de hoogte enkele kaarten van deze trekstapel nemen en er één houden. Nadien leg je één van je andere handkaarten af, zodat je die beurt ook maar met 3 kaarten gaat spelen.

Voor het overige gelden alle regels van K2 en is ook het spelverloop identiek. Dus lees gerust die recensie ook nog eens na als u dat wenst.

Titel : Mount Everest
Auteur : Adam Kaluza
Uitgeverij : Rebel
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

27-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
26-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Café Mélange
Klik op de afbeelding om de link te volgen Café mélange (Clicker spiele) :

+ retro-achtige gevoel dat over het ganse spel heerst
+ met relatief weinig, doch kwalitatief vol, materiaal een deftig spel
+ éénvoudig spelconcept, maar moeilijk om te winnen
+ sfeervol, echt zo'n spel dat je in een andere tijd doet belanden
+ je bent constant betrokken, aangezien zetten van je tegenstander ook belangrijk zijn
+ er zit meer tactiek en mogelijkheden in dan je op het eerste zicht denkt
+ je moet verder kijken dan je neus lang is en kan naast spelen voor jezelf ook (en vooral) anderen dwarsbomen

- de kleuren zijn bewust wat dof gehouden, maar het grijs van de kaarten lijkt in de verste verte niet op dat van het speelbord
- de kaarten hadden iets meer onderscheid mogen vertonen, zodat het iets makkelijk is om de verschillen te herkennen
- dit is zo'n spel dat tussen de mazen van het net glipt en dat in weinig collecties terecht zal komen (ik vergelijk het een beetje met de spellen van Spielworxxx op dat vlak)

26-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mars needs mechanics (Nevermore games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
In Mars needs mechanics speelt u een zootje wetenschappers die aan de hand van een economisch systeem trachten zo rijk mogelijk te worden. Door het aankopen en verkopen van onderdelen zullen bepaalde mechanismen kunnen opgebouwd worden. Deze leveren je een voordeeltje tijdens het spel, maar uiteindelijk gaat u ze met de glimlach terug afbreken, want u wil vooral de onderdelen terug gaan verkopen ... en als het even kan met winst natuurlijk. De speler die aan het einde van het verhaal het meeste centen in z'n voorraad heeft, wint het spel. 

Het spel bevat een speelbord waarop de diverse onderdelen staan afgebeeld in een soort marktsysteem waarbij de waarde kan gaan van 1 tot en met 9. Alle onderdelen starten op 5, maar na elke ronde zal er gekeken worden welke onderdelen verkocht zijn geweest en in waarde zullen stijgen en welke niet verkocht zijn en in waarde zullen dalen. Zo zullen er 3 stijgers, 3 dalers en 1 status quo zijn. Rondom dit speelbord loopt dan ook een spoor waarop wordt bijgehouden met overeenkomstige fiches welke onderdelen zijn aangeschaft in een ronde en welke niet.

Een ronde bestaat uit een aantal beurten waarin spelers één verplichte actie hebben en daarnaast enkele optionele acties.
Als verplichte actie moet de speler ofwel een kaart uit de markt (bij aanvang van een ronde 8 kaarten) aanschaffen ofwel moet hij passen. Als er geen kaarten meer in de markt liggen of alle spelers na elkaar passen eindigt de ronde. Als je een kaart aanschaft, betaal je de huidige prijs van het onderdeel, neem je de kaart op handen en zet je de fiche naar de laatste plaats op het spoor om aan te geven dat het onderdeel gekocht is. Indien je past, doe je deze beurt niets, maar als de beurt terug bij jou komt, mag je vrolijk weer een kaart kopen of passen (tenzij alle andere spelers ook gepast hadden natuurlijk).

Optioneel kan een speler altijd een mechanisme bouwen of afbreken. Op deze mechanismen (bij aanvang van het spel worden er enkele gekozen) staat aangegeven welke onderdelen je hiervoor nodig hebt. Je legt deze voor je open neer en plaatst een eigen fiche op het mechanisme. Vanaf dat moment mag je de speciale bonus van het mechanisme gaan gebruiken. Je mag echter slechts één mechanisme hebben, dus als je een ander wil, moet je het huidige eerst afbreken, door je fiche terug te nemen en de kaarten terug op handen te nemen. 

Op het einde van een lopende ronde doorloop je enkele stappen. Je past de waarden van de onderdelen aan. De drie eerste fiches op het spoor gaan 1 omhoog, de laatste drie gaan 1 naar beneden. (enkel bij de finale aanpassing mag je enkel 1 stijgen als er effectief ook gekocht is). Daarna mag je setjes gaan verkopen. Een set zijn 3 of meer identieke onderdeelkaarten. Je verkoopt ze tegen de huidige marktprijs van het onderdeel. Een speler heeft bij aanvang van het spel ook 2 jokerkaarten gekregen die hij bij in een set kan stoppen, maar ze leveren nul geld op. Daarna wordt de markt terug aangevuld tot acht (of met de resterende kaarten van de trekstapel). De startspelerpion wordt doorgegeven.

Als er geen kaarten meer in de trekstapel zitten of er is al twee ronden na elkaar geen aankoop meer geweest uit de markt, dan eindigt het spel. De speler met het meeste geld wint het spel. Mechanismen en handkaarten leveren niets meer op.

Titel : Mars needs mechanics
Auteur : Ben Rosset
Uitgeverij : Nevermore games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

26-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
25-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 146
Deelnemers : Annelies, Eveline, Monique, Josee & Arne (in wisselende samenstelling)
Gespeelde spellen : Qwirkle + uitbreiding en drie potjes Rummikub
Speeldatum : 25/12/'13
Speelplaats : Kerstfeestje Van Dyck
Opmerkingen : Misschien niet meteen de meest sexy spellen op tafel gekomen vandaag, maar wel plezier gehad tussen het lekkere eten (waarvoor dank o mijne lieve schoonmoeder). 

25-12-2013 om 19:13 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café melange (Clicker spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Café melange neemt ons mee terug naar het jaar 1910. Café central is één van de drukste bars in heel Wenen en héél wat bekende gasten doen er hun opwachtingen. Een erg populair drankje is de café melange, een koffie gemengd met opgeschuimde melk. Jij probeert in dit spel een plaatsje te bemachtigen aan tafel van de populaire figuren uit die tijd zoals Freud, Zweig, Klimt, Mahler, ...

Het speelbord toont de plattegrond van de bar bestaande uit drie soorten tafels (rond, vierkant, rechthoekig), drie kleuren (wit, grijs of bruin) en verschillend gekleurde stoelen. Je kan pas een stoel gaan innemen als je er één reserveert en dit doe je door reservatiekaarten uit te spelen. Natuurlijk kom je pas aan een definitieve stoel als er aan drie voorwaarden is voldaan. Als je hierin slaagt, krijg je de overwinningspunten afgebeeld op één van jouw gasten. Blijken deze gasten op het einde van het spel nog eens naast een bekendheid te hebben postgevat, dan leveren ze nogmaals punten op.In een speelbeurt kan een speler kiezen uit twee mogelijke acties. Ofwel ga je 1 tot 3 kaarten uit je hand spelen (waarvan max. één actiekaart) en nadien een kaart terug bij op handen nemen ofwel trek je 3 kaarten (waarvan max. 1 actiekaart).
Als je ervoor opteert om kaarten te spelen, moet je steeds kiezen voor wie je ze speelt, voor een neutrale bekendheid of één van je eigen gasten. Je start dan steeds een nieuwe rij of vult een bestaande rij aan. Kaarten mogen elkaar niet tegenspreken (als je bijv. al gekozen had voor een ronde tafel, mag je nadien geen rechthoekige meer kiezen). Telkens wanneer je een rij aanvult of start, zet je jouw markers of de neutrale op de mogelijke zitplaatsen. Bezette plaatsen zijn niet meer beschikbaar. Zelf heb je twee soorten markers die je kan gebruiken, dus je kan maximaal twee rijen voor jezelf hebben neerliggen. Er zijn ook twee neutrale rijen. Als je een rij aanvult, zal je markers moeten verwijderen die niet meer toepasselijk zijn.

Indien er op een gegeven moment slechts één marker van een kleur op het bord staat, wordt deze ingevuld met de gast of bekendheid. De markers worden terug beschikbaar voor een volgende gast of bekendheid. Indien je een eigen gast plaatste, scoor je onmiddellijk de overeenkomstige punten zoals aangegeven op de gasttegel. Je mag ten allen tijde twee identieke reservatiekaarten spelen als zijnde een joker. Als je een gast of bekendheid plaatst, verzet je de kelner een plaats naar rechts op het rondespoor. Deze geeft aan wanneer het spel eindigt, na 21 plaatsingen (verdeeld in drie ronden).

Er zijn ook actiekaarten in het spel, waarvan je er tijdens een ronde slechts één mag spelen. Het spel bestaat uit drie ronden, dus je kan maximum 3 actiekaarten spelen. Deze actiekaarten laten je toe om een bonusactie uit te voeren (zoals gasten van plaats te wisselen, bekendheden van plaats te wisselen of markers van het bord te verwijderen) of om bonuspunten te scoren door allerhande opdrachten (zoals op een paarse stoel zitten, aan een vierkante tafel zitten, twee gasten van eenzelfde kleur aan één tafel zitten, ...). Na het spelen van de kaarten, neemt de speler één kaart van de openliggende reservatiekaarten in de vitrine, nadien wordt deze terug aangevuld.

Indien je opteert om kaarten te nemen, neem je drie kaarten van de trekstapel of de vitrine. Eén kaart mag een actiekaart zijn.

Zo gauw er 21 mensen een plaatsje hebben genomen in het café eindigt het spel en worden er nog punten uitgereikt aan gasten die aan tafel zitten met een bekendheid. De bekendheid vermenigvuldigt de waarde van de gasten aan z'n tafel. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Café melange
Auteur : Stephan Riedel
Uitgeverij : Clicker spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

25-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
24-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prosperity (Ystari)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In prosperity bent u de leider van een grote natie. U probeert uw natie en steden uit te bouwen, maar moet vooral oog hebben voor de ecologie en de ecologische voetafdruk die u nalaat voor uw nakomelingen. In het spel draait alles om de prosperitypunten, maar er zijn nog vier factoren om rekening mee te houden : energie, ecologie, onderzoek en kapitaal. De speler die al deze parameters het beste in het oog houdt en balanceert, maakt kans op de overwinning.

Het spel verloopt over enkele decennia, vertrekkende vanaf 1970 tot 2030. In de 36 beurten die er gespeeld worden doorlopen de spelers steeds 2 fasen. Als eerste draaien ze de bovenste technologietegel om, deze tegels zijn de klok van het spel en vertonen één van de bovenstaande parameters. De speler die de tegel omdraait, kondigt deze parameter aan en de bijbehorende effecten worden uitgevoerd :
- energie : indien je een positieve energiewaarde hebt, krijg je 50 euro per positief level, bij een negatieve energie moet je 100 euro betalen of 1 fiche op je vervuilingsspoor leggen
- ecologie : indie je een positief ecologietotaal hebt, verwijder je één fiche per positief level van het vervuilingsspoor (indien er geen zijn, krijg je 50 euro per fiche die je nog mocht verwijderen). Indien negatief voeg je één fiche aan het vervuilingsspoor toe per negatief level.
- kapitaal : per kapitaalsymbool in je stad krijg je 100 euro
- onderzoek : per onderzoekssymbool in je stad mag je het overeenkomstig aantal plaatsen verder op de onderzoekssporen. Je kan vrij kiezen hoe je ze over beide sporen verdeelt.
- prosperity : voor elk zichtbaar prosperitysymbool mag je een punt bijzetten op het scorespoor

Na deze fase mag de actieve speler 2 acties uitvoeren. Dit mogen dezelfde acties zijn en ze mogen in een willekeurige volgorde uitgevoerd worden :
- inkomsten : neem 100 euro van de bank
- opschonen : verwijder de bovenste fiche op het vervuilingsspoor
- onderzoek : ga een stapje omhoog op één van beide onderzoekssporen
- tegel aanschaffen : afhankelijk van waar je onderzoeksmarker staat, betaal je de kosten voor de tegel die je wil aanschaffen, je legt de tegel op je speelbord (op de correcte kleur), het kan zijn dat je dan een ander gebouw afdekt. Pas nadien onmiddellijk alle sporen aan. Zowel verwijderen voor de afgedekte tegel als toevoegen voor de nieuw geplaatste tegel. Enkel tegels hebben een onmiddellijk effect en worden niet op het spelersbord gelegd.
Als de speler z'n 2 acties heeft uitgevoerd, komt de volgende speler aan de beurt om een tegel om te draaien en zijn 2 acties uit te voeren.

Het spel eindigt nadat alle 36 tegels zijn getrokken. Er vindt een slottelling plaats :
- 2 x energie afhandelen (zoals bij het trekken van een tegel)
- 2 x ecologie afhandelen (zoals bij het trekken van een tegel)
- 1 x kapitaal afhandelen (zoals bij het trekken van een tegel) en nadien voor elke 300 euro 1 prosperitypunt toevoegen aan het scorespoor
- 1 x onderzoek : de speler die het hoogste staat op het onderzoeksspoor krijgt 3 punten, de tweede krijgt er 1 (bij gelijke stand allen 2)
- 1 x prosperity (zoals bij het trekken van een tegel)

De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met het meest resterende geld.

Titel : Prosperity
Auteurs : Reiner Knizia & Sebastian Bleasdale
Uitgeverij : Ystari
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 13+

24-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
23-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 145


Deelnemers : Robèr, Xander & Arne
Gespeelde spellen : Madeira & The rats in the walls
Speeldatum : 23/12/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : De feestdagen staan voor de deur, tijd voor tong in Madeirasaus en hoe kan je dan beter opwarmen dan met een spelletje Madeira. Onze hersentjes zijn er in ieder geval warm van geworden. Daarom hebben we ze achteraf wat laten afkoelen met een potje "rats in the walls". (mensen die het spel kennen, zullen de inside-joke wel herkennen)

23-12-2013 om 23:46 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kitchen garden (Rightgames)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In dit tuinspelletje probeer je de perfecte groententuin samen te stellen. Elke speler krijgt bij aanvang een opdrachtkaart die langs vier zijden een aantal gewassen toont. Vanaf het moment dat je aan deze opdracht voldoet, win je het spel.

Elke speler krijgt 3 speciale kaarten 'kraai, bazaar en vakantie" en vier reguliere speelkaarten. Er worden zes kaarten opengelegd als vitrine en elke speler legt z'n opdracht voor zich neer. Elke opdrachtkaart toont vier verschillende gewassen in verschillende hoeveelheden. U moet exact tegemoetkomen aan deze hoeveelheden en het bovendien doen met het aantal kaarten dat aangegeven staat met een aantal slots. Je kan niet meer gewassen planten dan aangegeven.

Naast de plantenkaarten zijn er ook nog enkele andere kaarten in de trekstapel, zoals onkruid, de werker en de luiwammes. Al deze speciale kaarten ligt ik hieronder wel even toe, maar eerst kort het spelverloop. Een speler doorloopt in z'n beurt drie fasen : de conditiefase, de actiefase en opschoonfase.

In de conditiefase wordt bepaald hoeveel acties je zal kunnen gaan spelen die beurt. Standaard heb je één actie, maar door het spelen van een "werker" kaart of het afleggen van één van de speciale kaarten (deze worden dan niet gebruikt voor hun eigenschap) win je een extra actie. Je kan ook "de luiwammes" spelen waardoor een andere speler z'n beurt verliest. Deze speler kan onmiddellijk reageren door "de werker" te spelen zodat "de luiwammes" wordt opgeheven. Je kan bovenstaande zaken wel slechts éénmaal per beurt uitvoeren om één extra actie te verdienen.

In de actiefase gaat de speler een gewone of speciale actie uitvoeren :
- een kaart van de stapel trekken
- een kaart uit je handen planten en aan je opdrachtkaart leggen (indien het bed volgeplant is, krijg je een kaart van de trekstapel als beloning)
- onkruid planten bij een tegenstander (kan niet als z'n bed al vol is)
- onkruid wieden door een "werker" kaart uit je hand te spelen en de onkruidkaart of één van de plantenkaarten in één van je bedden te verwijderen
- naar de markt gaan door één van je handkaarten te ruilen met één van de kaarten in de vitrine

De speciale acties hangen dan weer vast aan de speciale kaarten die je bij aanvang van het spel kreeg :
- bazaar : leg alle kaarten uit de vitrine af en leg zes nieuwe, nadien kan je onmiddellijk twee handkaarten ruilen met de vitrine
- vakantie : elke speler legt drie kaarten uit z'n handen af en trekt drie nieuwe van de trekstapel
- kraai : neem één kaart van de aflegstapel
- stelen : leg een kraai en "luiwammes"kaart af en neem één kaart uit een bed van je tegenstrevers

In de opschoonfase tenslotte moet de speler z'n hand eventueel tot vier terugbrengen. (speciale kaarten niet meegerekend) Daarna is de volgende speler aan de beurt. Als een speler erin slaagt om z'n opdracht volledig te vervullen, eindigt het spel en wint deze speler.

Titel : Kitchen garden
Auteur : Andrey Kolupaev
Uitgeverij : Rightgames
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

23-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
22-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Tzolkin - Tribes & Prophecies
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tzolkin - Tribes & Prophecies (CGE) :

+ fijn dat deze topper een uitbreiding krijgt, die hij zeker verdient
+ misschien tof voor spelers die het spel door en door kennen om wat meer variatie te krijgen
+ de extra acties zijn leuk gevonden en al het andere materiaal kan effectief relatief eenvoudig geïntegreerd worden

- onmiddellijk tegenspreken van mijn eerste positieve punt : heeft dit spel eigenlijk wel een uitbreiding nodig?
- ik vond het eigenlijk niet zo'n leuke ervaring, de extra's zorgen voor nog meer moeilijkheden en frustratie
- ik had het gevoel dat het spel niet meer zo soepel liep als het basisspel, misschien omdat we niet ervaren genoeg zijn om met de uitbreiding te spelen
- we speelden zonder de stameigenschappen en deze zijn volgens mij zeker nodig om het een beetje terug in verhouding te trekken (aangezien deze positieve zaken opleveren)
- voor de bezitters van een Nederlandstalig spel zal er jammerlijk genoeg geen Nederlandse uitbreiding komen. The Game master zou het gaan verdelen, maar niet vertalen (heb ik uit goede bron vernomen), dus een beetje basiskennis Engels is wel vereist

Conclusie : ik weet het niet goed met deze uitbreiding. Voor mij had dit topspel niet echt een uitbreiding nodig aangezien het al voldoende elementen bevat om mee rekening te houden. De uitbreiding maakt in mijn ogen het spel niet beter, maar zorgt zeker wel voor enkele nieuwe elementen en accenten die een geoefend Tzolkin-speler misschien wel nodig heeft. Het materiaal is wel verzorgd, enige opmerking is dat de grondstoffenblokjes een ander kleurbad hebben gehad (maar bruin blijft natuurlijk bruin). Een vijfde speler toevoegen kan nu ook, fijn als je steeds met zo veel spelers bent, maar ook hier vind ik dat dit het spel weer wat langer maakt, misschien zelfs een beetje te lang. Ik vond Tzolkin dan ook prima zoals het was, maar dat wist u al.

22-12-2013 om 14:35 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 144
Deelnemers : Elke, Lieve, Elvire, Henk, Wim, Bob & Arne (in wisselende samenstellingen)
Gespeelde spellen : Ticket to ride - cardgame, Origin, Tzolkin, Tash-kalar, Café mélange & De glasstraat
Speeldatum : 21/12/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter Lier
Opmerkingen : Jammerlijk genoeg de voorbereide Madeira niet kunnen spelen, hopelijk één van de volgende dagen toch op tafel. Natuurlijk wel erg blij met de andere gespeelde spellen. Toch wederom enkele nieuwe imprESSENs voor de komende dagen.


22-12-2013 om 00:20 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kings under mountains (Rightgames)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In dit fraai vormgegeven kaartspelletje probeert u de koning van de bergmijnen te worden, door uw aanhangers in de mijnen en diepe grotten te sturen op zoek naar de meest waardevolle schatten. Het spel bestaat uit 4 decks kaarten, dwergen, orcs, goblins en reuzen. Elke speler trekt bij aanvang een koningskaart waarop één van deze vier volkeren staat afgebeeld. De andere kaarten (met waarden 0 tem 9) worden geschud en als trekstapel klaargelegd.

Elke kaart heeft een dubbele functie, op de ene kant staat een handlanger van één van de rassen en aan de andere kant een mijn. Op de mijnkaart staan telkens drie zaken aangegeven. Enerzijds het aantal handlangers dat nodig is om de kaart in je bezit te krijgen, daarnaast het aantal slaven dat nodig is om de kaart in je bezit af te werken (met eventueel een opzichter) en tenslotte de waarde van de kaart, positief als ze is afgewerkt, negatief indien niet, die ze op het einde van het spel oplevert.

Er worden vier mijnkaarten opengelegd, hiervoor zal worden gestreden. Er worden ook vier handlangers opengelegd als vitrine. Handlangers van éénzelfde ras worden op elkaar gelegd. Elke speler krijgt ook nog zes handkaarten en dan kan het spel beginnen.
(de handkaarten worden natuurlijk gebruikt als handlanger en niet als mijnen)

In een speelbeurt moet een speler één van z'n handkaarten spelen en nadien een nieuwe kaart trekken van de trekstapel of één van de aflegstapels in de vitrine. Een speler kan een kaart spelen bij een openliggende mijn of bij een mijn in z'n persoonlijke voorraad. Indien er nog geen kaarten bij een mijnkaart liggen, mag je kiezen welke kaart je erbij speelt. Eens er een kaart ligt, moet je steeds een kaart met een hogere waarde spelen. Op een 9 kan enkel en alleen een 0 gespeeld worden.

Een mijn in bezit nemen : zo gauw het aantal kaarten gelijk is aan de waarde die aangegeven staat op de mijnkaart om de kaart in het bezit te nemen, wordt de kaart uitgedeeld aan de speler die met het ras speelt van de laatst gespeelde kaart. Dit hoeft dus helemaal niet de speler te zijn die deze laatste kaart speelde. Indien de laatst gespeelde kaart een kaart is van een ras dat niet in het spel is (bij 2 of 3 spelers) dan krijgt de speler die de laatste kaart speelde de mijn in bezit. Alle gespeelde karakterkaarten bij de mijn worden op hun respectievelijke aflegstapel gelegd.

Een mijn in bezit afwerken : Ook hier moet er aan de gevraagde voorwaarden worden voldaan, het aantal kaarten (ook wederom gelegd in een oplopende volgorde), bovendien mogen enkel slaven (kaarten van een ander ras) gebruikt worden, en eventueel als laatste een opzichter (van het eigen ras). Zo gauw aan deze voorwaarden voldaan wordt, wordt de mijnkaart onder je koningskaart gelegd en leveren ze punten op aan het einde van het spel. De gespeelde karakterkaarten worden wederom op hun desbetreffende aflegstapel gelegd.

Zo gauw de trekstapel volledig is opgebruikt, eindigt het spel en tellen de spelers hun punten. Positieve voor de afgewerkte mijnen en negatieve voor de onafgewerkte mijnen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Kings under mountains
Auteurs : Alexey Konnov, Alexey Paltsev, Anatoliy Shaklyarov, Trehgrannik
Uitgeverij : Rightgames
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 40 min.
Leeftijd : 10+

22-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
21-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 143
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Dirk, Stijn, Tim, Wouter & Arne (in wisselende samenstellingen)
Gespeelde spellen : Biblios, Origin & Russian railroads
Speeldatum : 20/12/'13
Speelplaats : Spellenclub Spelhamels Beerse
Opmerkingen : Serieus de boot in gegaan met Biblios, dit is echt mijn spel niet blijkbaar, vandaar misschien ook dat het nog niet in onze collectie zit ;-). De andere twee kleppers op een haar na tweede geëindigd, dus hopelijk morgen revanche bij spellenclub Pallieter. Misschien tot dan?! Moesten er mensen naar daar komen en graag een spel uit onze collectie spelen, laat het weten, dan breng ik het mee.

          


21-12-2013 om 01:18 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnum sal - Muria (Gry Leonardo)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Magnum Sal - Muria is de uitbreiding van het spel Magnum sal, waarbij zoutwinning centraal staat. Magnum sal werd hier op de blog reeds besproken. U vindt de recensie hier : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=1916767
In deze bespreking geef ik u graag een overzichtjes van de wijzigingen die deze uitbreiding met zich meebrengt.

Het eerste wat opvalt als je de doos opent, zijn de enorme spelregels. Gelukkig is het boekje in drie talen, maar qua dikte lijkt het wel op dat van Battlelore, qua kwaliteit trouwens ook, dat stemt ons erg gelukkig. Als je begint te lezen, valt het echter prima mee en zie je dat er veel ruimte gelaten is. In de uitbreiding krijgt u een extra speelbordje met nieuwe gebouwen, een korte mijnschacht en nieuwe mijningangstegel, nieuwe koninklijke orders (contracten), 6 nieuwe kamertegels, 6 schachttegels, 15 fiches om aan te geven dat een mijnschacht van jou is en 6 gereedschapskaarten met 2 nieuwe gereedschappen, daarnaast is er nog wat extra geld, zout- en waterblokjes, 10 goudkleurige spelerspionnen en 5 grote pionnen voorzien in de vijf spelerskleuren.

Er wordt aangeraden om al dit nieuwe materiaal te gebruiken en niet in modules te werken, hoewel dit mogelijk zou kunnen zijn. Qua voorbereiding verandert er niet al te veel. Het nieuwe speelbord wordt naast het speelbord gelegd. De korte mijnschacht vervangt de grote mijnschacht en de nieuwe mijningangstegel komt op het speelbord te liggen. Voor je het spel begint, kies je welke 7 (van de 9) gereedschappen in het spel zullen zitten. Elke speler krijgt 2 mijnwerkers en z'n grote opzichter in de persoonlijke voorraad.

Er is onmiddellijk al een kleine wijziging in de spelregels qua ophalen van zout uit de mijnen, die ook wordt aangeraden indien u enkel met de basisversie speelt. Bij deze regel kan een speler niet meer dan 2 zoutblokjes naar boven halen zonder de tegenstrevers te betalen in de twee aangrenzende kamers of schacht.
Het einde van het spel zal ook ietsje langer op zich laten wachten, in ronde 3 speelt u nu tot er zes orders zijn vervuld.

Naast de gekende zoutsoorten kan je nu ook "brine" naar boven halen. Dit zijn de blauwe waterblokjes die in het nieuwe gebouw kunnen worden omgezet in zoutblokjes. Telkens wanneer een speler water oppompt, worden de blokjes in de zoutwinning gelegd. Ook elke keer er een nieuwe mijntegel wordt opengedraaid, komt er één blokje uit de voorraad in de zoutwinning terecht. Bij aanvang van een ronde neemt de speler z'n arbeiders uit de zoutwinning terug en voor elke arbeider mag hij één blauw blokje omzetten in zout. Het kost je 2 blauwe blokjes om een bruin zoutblokje te krijgen, 4 blauwe om een groen te krijgen en 6 blauwe blokjes om een wit zoutblokje te vergaren.

De opzichter is een nieuwe pion in deze uitbreiding, hij telt gewoon dubbel en kan dubbel zo veel werk verzetten als de andere mijnwerkers. Hij kan 2 zoutblokjes ontginnen, maar als hij in het kasteel wordt geplaatst of een gereedschap wil aanschaffen geldt hij als een gewone arbeider.

De nieuwe mijningang tegel moet bezet worden door 2 basisarbeiders of de opzichter. Telkens er iemand gaat ontginnen in de mijn krijgt de speler op dit actieveld 1 geld van de bank.

De grootste verandering in deze uitbreiding is dat de schacht geen vaste vorm meer heeft. De spelers gaan in diverse richtingen kunnen uitbouwen op de drie verschillende niveaus. Elke keer je een nieuwe mijntegel omdraait, wordt de volgende dicht ernaast gelegd. In elke fase kan er één verdiep lager ontgonnen worden. De spelers kunnen er bovendien voor opteren om voor 5 geld een eigen schacht te bouwen naar de oppervlakte, ze zijn dan niet meer genoodzaakt om geld af te geven aan de tegenspelers als ze hun zout ophalen.

De twee nieuwe gereedschappen :
- zoutwinning privilege : de speler kan onmiddellijk 1 of 2 arbeiders uit de zoutwinning terughalen en evenveel blauwe blokjes om om te zetten.
- paardenmolen : deze laat je toe om een zoutblokje van exact één verdiep lager te ontginnen dan de plaats waar de speler z'n mijnwerker heeft staan.

Titel : Magnum sal - Muria
Auteurs : Marcin Krupinski & Filip Milunski
Uitgeverij : Gry Leonardo
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 10+

21-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
20-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.American rails (Quined)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Laat me eens beginnen met het stellen van enkele vragen. Kent u Chicago Express, Union Pacific of Airlines? Heeft u Chicago Express, Union Pacific of Airlines in uw collectie? Zo ja, bent u op zoek naar meer van hetzelfde, maar net ietsje anders of heeft u geen van bovenstaande spellen in uw collectie? Dan leest u nu best even verder, want American rails mag er voor mijn part gerust bijkomen dan.

Ook nu weer gaat u aandelen aanschaffen van zes mogelijke treinmaatschappijen. Het geld dat u hierin investeert kan u gaan gebruiken om het netwerk van de maatschappij uit te breiden en vooral te proberen om diverse steden op het speelbord met elkaar aan te sluiten, want dan gaat de waarde van de maatschappij omhoog. Zo gauw een ronde eindigt, worden dividenden uitgereikt en krijgt elke speler z'n aandelen uitbetaald. De speler die na 7 jaren, of het moment dat alle aandelen zijn verkocht, of het moment dat een aantal maatschappijen niet meer kan uitbreiden, het meeste geld heeft verzameld, wint het spel.

Bij aanvang van het spel worden alvast van elke maatschappij één aandeel geveild. De speler die het meeste biedt, legt z'n geld bij de maatschappij en plaatst één blokje op een stad naar keuze. Onmiddellijk wordt de waarde van de maatschappij aangegeven op het scorespoor. De waarde van de stad geeft aan hoeveel stappen je mag zetten. Nadat je een aandeel aanschafte, plaats je je persoonlijke pion op het eerste vrije veld van het beurtvolgordespoor. Aandelen die niet verkocht geraken, gaan uit het spel (deze maatschappij zal bij aanvang van het spel nog niet op het bord staan).

Daarna kan het spel echt beginnen, elke ronde bestaat uit 3 acties per speler. Na een ronde volgt de dividendfase.
Het meest unieke aan dit spel in vergelijking met bovengenoemde spellen, zijn de actiemogelijkheden. Niet de acties op zich, want die zijn bijna identiek, maar de manier van kiezen wel. De spelers kiezen in speelvolgorde één van de mogelijke acties door hun pion naar die plek te verschuiven. Hiermee kiezen ze onmiddellijk een plaats in de speelvolgorde voor de 2de actie en zorgen ze ervoor dat die bepaalde actie niet meer beschikbaar is voor de andere spelers. Zo zal de speelvolgorde dus 3 keer veranderen in één ronde. Na de derde actie worden dividenden uitgekeerd. En dit is in dit spel véél makkelijker dan voorgaande. U kijkt gewoon naar de waarde van de maatschappij en krijgt per aandeel geld uitbetaalt, gelijk aan de waarde van de maatschappij gedeeld door het aantal verpatste aandelen.

De acties :
- Pas : u doet niets, maar blijft eerst in de speelvolgorde voor volgende actie
- Ontwikkel : plaats een huisje op een stad (waar het kan, sommige steden laten dit niet toe), verhoog de waarde van de maatschappijen die op deze stad zijn aangesloten met 2 dollar (indien 1 maatschappij), of 1 dollar (indien meerdere maatschappijen vertegenwoordigd zijn in de stad)
- Financier : neem 5 dollar uit de bank
- Neem 2 dollar/ breid uit met 2 : neem 2 dollar uit de bank en verwijder 2 dollar uit het bezit van elke tegenspeler en leg het in de bank (als je met 4/5 spelers speelt, mag je deze actie ook gebruiken als een breid uit met 2 --> zie onder)
- Veil een aandeel : werkt identiek als de veiling bij begin van het spel. Indien niet gekocht, wordt het aandeel verwijderd uit het spel
- Breid uit : de speler pakt een aantal blokjes (afh. actie 2/3/4) uit de voorraad van maatschappij(en) waarvan hij aande(e)l(en) heeft en legt ze op een veld aangrenzend aan een ander blokje van de maatschappij. De kosten zijn 2 dollar voor stad + 2 dollar voor een eventueel aanwezig huisje, 2 dollar voor een vlakte + 2 dollar voor elk blokje van een andere maatschappij daar aanwezig, 3 dollar voor een bos en 5 dollar voor een gebergte (op bos en bergen kunnen max. 1 blokje staan). Dit geldt komt uit de pot van de maatschappij, niet van je persoonlijke geld.
Indien je een blokje plaatst in een stad waar reeds een maatschappij aanwezig is, moet je de waarde van die maatschappij ook aanpassen (verminderen) aangezien de waarde van de stad dan overeenkomt met het tweede getal op de stadtegel.

Tenslotte kan u enkele speciale connecties maken. Als u Chicago met Atlanta verbindt, of New York met Atlanta of Chicago met New York verhoogt u de waarde van de desbetreffende maatschappij met 10 dollar.

Titel : American rails
Auteur : Tim Harrison
Uitgeverij : Quined
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

20-12-2013 om 13:28 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Warlock
Klik op de afbeelding om de link te volgen Warlock (Quined) :

+ een Vlaamse auteur, dat mag al eens ondersteund worden
+ het gebruik van de kaarten op diverse manieren om de geluksfactor zo veel mogelijk uit te schakelen is zeker geslaagd, ik had niet meteen de indruk dat het er veel toe doet welke kaarten je op handen krijgt. Uiteraard zal je met de ene hand iets makkelijker uit de voeten kunnen dan met een andere, maar mogelijkheden zijn er genoeg
+ het spel springt er wel een beetje uit wat artwork betreft, maar dat mag wel eens een keertje
+ het formaat van de doos, eindelijk aangepast aan het materiaal dat erin zit, geen onnodige lucht vangen met de doos
+ de prijs is scherp en dat moet ook wel denk ik om dit spel te verkopen, want het publiek dat hier spontaan naar grijpt, is toch wel wat kleiner

- het thema zal niet iedereen aanspreken
- voor beginnende spelers is dit spel iets te complex, zeker als je niet de moeite doet om je door de karakters en hun eigenschappen te worstelen
- het artwork toont iets ouderwetser en we zijn gewoon verwend de laatste tijd, dus misschien houdt dit sommige mensen tegen om het spel aan te schaffen
- de die-hard verzamelaars van de Master print-edities hadden misschien toch graag hetzelfde formaat van doos gezien, ook al zijn ze het al een beetje gewoon na de uitbreiding van Carson city

Conclusie : ik wil dit spel zeker meer spelen, het intrigeert me wel op de één of andere manier. Een testpotje is onvoldoende om het volledig te vatten en er een tactiek te kunnen instoppen. Ik denk dat het belangrijk is dat je het eerste spelletje gebruikt om te wennen aan het mechanisme en de manier waarop je ergens naartoe kan werken. Ik ben dan ook zeer blij dat men mij het spel op Spel 2013 heeft gedemonstreerd. Ik had de spelregels al doorgenomen en de website van Fabrice bekeken, maar ik kreeg er uiteindelijk niet direct zicht op. Na de speelsessie heb ik de spelregels nog eens doorgenomen (en enkele kleine foutjes ontdekt in de uitleg van de demonstrator, zonder erg) en ik heb erg veel zin om het spel spoedig nog eens op tafel te leggen. Potentieel heeft dit spel zeker en ik raad iedereen aan om het zeker eens een kans te geven ... dan weet u of het iets voor u is of niet.

20-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
19-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warlock (Quined)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik zou deze recensie graag beginnen met een opmerking. Indien u van dit spel een prachtige beschrijving zoekt, met alle toeters en bellen, een overzicht qua spelverloop, achtergrondinformatie, recensie, ... verwijs ik u graag door naar de website van de auteur zelve. U vindt het "spellen"levenswerk van Fabrice hier : http://www.spellenclub13.be/Warlock/inleiding.htm

Ik ga het niet zo uitgebreid doen en zeker niet zo goed, maar ik ga mijn best doen om u bij deze een kort overzicht te geven van het spelverloop en meer ruimte te laten voor mijn persoonlijke mening, zodat ik misschien een beetje duidelijk kan maken wat mijn gevoel is bij dit spel. Ik hoop dan ook dat u, indien dit spel iets voor u is, het spel in huis haalt, er van geniet en vooral aan Fabrice laat weten wat u er van vindt. Ik veronderstel dat het als auteur al een droom is als een spel wordt uitgegeven, maar dat het nog leuker is als je een beetje feedback krijgt van de spelers.

Hoog tijd nu om u even kort de weg te wijzen in de wondere wereld van Warlock. Fantasierijk en wonderlijk is deze wereld sowieso, u gaat aan de slag met reuzen, orcs, kobolds, kabouters, mensen en magiërs. Gooi er hier en daar nog eens een draak, kasteel, mijn en kerker tussen door en dan hoef ik niet al te veel meer over het thema te vertellen. Het is iets voor u of het is niets voor u. Ook de artwork is zonder meer uniek en apart te noemen, dit kan zowel positief als negatief ervaren worden. Natuurlijk is dit alles puur subjectief, dus ga ik mezelf er niet over uitspreken, maar het gevoel bij het aanschouwen van dit spel op het eerste zicht is dat dit een spel is uit de jaren 80, begin jaren negentig. Mij gaf het zo'n "Jan zonder vrees"-gevoel, de tekenfilm die vroeger vaak bij ons op tv afspeelde. Heden ten dage zien we steeds meer blitse artwork, volle kleuren, valt het allemaal erg op. Hier is het allemaal wat het tegenovergestelde, nogal donkere kleuren, een aparte tekenstijl en wat mij betreft een ietwat foute keuze van symbolen qua grootte en duidelijkheid.

Warlock is een kaartspel waarbij de kaarten voor diverse doeleinden gebruikt worden, de auteur wilde hiermee vooral de geluksfactor van kaartspellen grotendeels uitschakelen. U zal steeds moeten beslissen waarvoor u de kaart gebruikt. Als geld bij een bieding, als bouwmateriaal voor het bouwen van delen van uw stad of toch maar liever als het personage zelf, dan mag u de desbetreffende actie ondernemen. Het is dus aanvankelijk wel even zoeken naar al die verschillende kenmerken van één simpel kaartje, het is iets waar u zich zal moeten doorworstelen, anders gaat u de bal volledig mis slaan en krijgt u waarschijnlijk een degout van dit spelletje. Ik vind het echter een prima idee om kaarten te gebruiken voor meerdere doeleinden, net zoals in Fleet of San Juan. Ook hier in Warlock is dit prima geïntegreerd, maar is het voor de minder ervaren, en ook wel iets ervarenere speler, even zoeken.

In Warlock probeert u overwinningspunten te scoren door een stad op te bouwen van 4x4 tegels naast uw spelersbordje. Gelukkig krijgt u handige overzichtjes waarop netjes staat vermeld waarvoor u allemaal extra punten krijgt, want u gaat hier wel degelijk proberen naar te werken. Het bouwen van de stad is niet enkel een race, maar u gaat doordacht bepaalde kaarten op die specifieke plaats in het 4x4-rooster proberen te laten postvatten. Zo gauw iemand z'n rooster  overigens gevuld heeft, eindigt het spel. Ook wanneer er drie dagen, bestaande uit 3 ronden heeft afgehaspeld volgt de puntentelling.

Een rondje Warlock bestaat uit vier fasen :
1) kaarten uitdelen : de startspeler (met de Elrohir-kaart) deelt aan alle spelers 5 kaarten uit, deze worden bij op handen genomen en worden toegevoegd aan de kaarten die je nog had uit vorige ronden.
2) kaarten afleggen : elke speler moet uit z'n handkaarten 2 kaarten selecteren, maken deze gelijktijdig bekend en leggen één kaart af in Hubba's bar (worden later geveild) en één kaart op hun eigen mijn of kerker.
3) spelersacties : in speelvolgorde gaan de spelers 3 acties uitvoeren, ofwel spelen ze een kaart uit hun hand ofwel trekken ze een kaart van de trek- of aflegstapel bij op handen. Indien je opteert voor het spel van een kaart moet je onmiddellijk kiezen waarvoor je de kaart wil gebruiken en gaat leggen :
- in de mijn : de kaart wordt hierop dicht gelegd en zal dienst doen als geld tijdens de veiling (op de kaart staat het goudsymbool met de waarde; persoonlijk had ik dit op de achterkant van de kaarten gedrukt, had misschien de duidelijkheid ten goede gekomen)
- in de kerker : de kaart wordt hier open gelegd en kan in een volgende beurt gebruikt worden als bouwgrondstof (dit vind ik het minst duidelijk eerlijk gezegd, zeker bij de kobold als je twee personages als bouwgrondstof gebruikt)
- in je stad : leg een kaart uit je hand in je 4x4-rooster en betaal met kaarten uit je kerker. Op de kaart die je bouwt staat linksonder aangegeven in kleine symbolen welke kaarten je moet afleggen uit je kerker naar de aflegstapel. Je eerste kaart leg je aan je spelersbord, nadien moet er orthogonaal aangrenzend worden gebouwd. (een nar is een joker, hiervoor leg je een kaart naar keuze uit je kerker af)
- in het kasteel : je speelt de kaart open en voert de actie van het personage uit (zie personages onder)
4) startspelerwissel : geef de Elrohir-kaart door aan je linkerbuurman. De kaarten in het kasteel worden afgelegd. Als de bar nog niet gevuld is (als er nog geen drie ronden gespeeld zijn dus), volgt een nieuwe ronde. Als de bar wel vol ligt (na drie ronden) volgt er een veiling.

De veiling in Warlock is relatief eenvoudig. De spelers leggen hun resterende handkaarten af en nemen de kaarten uit hun mijn in hun hand. Vertrekkende vanaf de speler met de Tonarkaart mag elke speler één bod doen door het geld open op tafel te leggen. De spelers mogen slechts één keer bieden (of passen). Indien je geen geld biedt, doe je niet mee in de veilingronde en krijg je niets. De spelers die wel hebben geboden, mogen in volgorde hun beloning claimen. De speler met het hoogste bod neemt als eerste één van de kaarten uit de bar en bouwt deze gratis in zijn stad, daarna neemt hij nog een tweede kaart en legt deze af op de aflegstapel. Nadat alle spelers dit gedaan hebben, mogen ze om beurten ook nog één kaart uit de bar nemen en op hun mijn of kerker leggen. Tonar wordt doorgegeven aan de speler met het laagste bod. Alle geldkaarten die zijn geboden worden afgelegd. Een nieuwe dag begint, tenzij er reeds drie dagen gespeeld zijn.

De personages in Warlock :
- reuzen : (leveren punten op aan het einde van het spel als ze in de 1ste kolom of laatste rij van je stad liggen)
* kracht : neem een draak en leg deze in je stad. De draak beschermt de orthogonaal aangrenzende kaarten. Je mag max. 3 draken in je stad hebben liggen
* vaardigheid : na het bouwen van een reus mag je twee kaarten in je stad van plaats wisselen
- mensen : (leveren punten op aan het einde van het spel als ze aangrenzend in je stad zijn gebouwd)
* kracht : neem 3 kaarten van de trek- en/of aflegstapel
* vaardigheid : leveren 1/2 of 2 goud op in de mijn (een half punt kan voldoende zijn bij de biedingen)
- kobolds :
* kracht : bouw onmiddellijk een kaart uit de bar in je stad (tegen betaling van de bouwkosten)
* vaardigheid : op de koboldkaart staat een extra wezen, dus telt voor 2 grondstoffen in de kerker
- kabouters :
* kracht : bouw gratis een kaart in je stad van max. 2 punten
* vaardigheid : kabouters worden zonder kosten gebouwd
- orcs :
* kracht : vernietig een kaart uit de stad van een tegenstander en vervang de kaart door een "verwoeste stad"-kaart. Dit mag natuurlijk enkel als de kaart niet beschermd is door een draak
* vaardigheid : de kaarten hebben een hogere puntenwaarde in de stad
- magiërs :
* kracht : ruil een eigen kaart in je stad met een kaart uit de stad van een tegenspeler (mag niet als een stad voltooid is)
* vaardigheid : de magiër is een joker als bouwgrondstof en kan dus telkens gebruikt worden als je een kaart in je stad legt
Je merkt dat dit een hele boterham is en de ene eigenschap is al duidelijker (of minder duidelijk) dan de andere. Het is belangrijk dat je deze goed kent en weet welk effect ze inhouden, dan ga je echt wel plezier beleven aan alle mogelijkheden die je ineens blijkt te hebben met je handkaarten.

Titel : Warlock
Auteur : Fabrice Vandenbogaerde
Uitgeverij : Quined
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 12+

19-12-2013 om 07:13 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
18-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Founders of the empire (Rightgames)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In dit tegellegspel probeert u het beste imperium uit te bouwen. Dit doet u door natuurtegels te gebruiken die grondstoffen opleveren, dorptegels en stadstegels die van de grondstoffen afgewerkte producten en punten maken en puntentegels die, zoals de naam het al zegt, gewoon punten opleveren.

De puntentegels en fiches worden netjes op de tafel klaargelegd. De andere tegels worden per kleur geschud en als trekstapel klaargelegd. Je hebt dus een groene stapel natuurtegels, een blauwe stapel dorpstegels en een paarse stapel stadstegels. Er worden drie tegels van de groene stapel, twee van de blauwe en één van de paarse opengelegd, dit is de vitrine. Elke speler start alvast met twee groene natuurtegels.

In een spelersbeurt doorloop je drie stappen :
1) het openen van een tegel : kies één van de drie stapels, draai de bovenste tegel om en leg deze op het einde van de rij bij in de vitrine. Indien er reeds vijf open tegels lagen, worden deze eerst afgelegd en verwijderd uit het spel.
2) het plaatsen van een fiche (optioneel) : tijdens het spel kan je verschillende fiches verzamelen (oorlog, geld, kar, ambachtsman). Deze kan je in deze fase inzetten. Je mag er wel slechts één per beurt inzetten. Je kan net verworven fiches nog niet inzetten en elk fiche dat je niet gebruikt, levert een punt op aan het einde van het spel.
3) het nemen van een nieuwe tegel : neem één van de openliggende tegels uit de vitrine (uit één van de drie rijen, daarom niet diegene waar je net een tegel toevoegde) en leg deze tegel in je imperium. De tegels hebben bouwkosten waaraan voldaan moet worden. Je kan dit enkel doen door ze te laten grenzen aan tegels die de gevraagde grondstoffen/producten produceren. Je gaat dus erg goed moeten puzzelen. Een tegel produceert maar één van de grondstoffen (indien er meerdere staan op afgebeeld, je hebt gewoon wat meer mogelijkheden). Je mag een eerder gelegde tegel verwijderen om een tegel op die plaats te leggen, maar de afgelegde tegel levert je 1 strafpunt op aan het einde van het spel. Eens een tegel geplaatst is, kan deze niet meer verlegd worden. Indien er geen passende tegels in de vitrine liggen, sla je deze stap over. (dit kan enkel als de groene tegels zijn opgebruikt, want die kan je altijd leggen). Probeer de belangrijke tegels het dichtst bij jou te leggen, want dan zijn ze beter beschermd tegen aanvallen. (zie : de fiches)

De fiches :
- oorlogfiche : leg deze fiche op één van de eerste tegels in het imperium van een tegenspeler (dit zijn de tegels die naar het midden van de tafel liggen). Deze tegels produceren geen grondstoffen meer vanaf dat moment. Indien dit bovendien ook nog eens op een ambachtsman ligt, levert deze geen punten op aan het einde van het spel.
- geldfiche : leg deze fiche op één tegel van je tegenstanders, je kan de grondstof van die tegel gedurende deze ronde gebruiken. Bovendien neemt de fiche het grondstof ook nog eens weg van de tegenstander, die de fiche pas  na zijn beurt mag verwijderen. De geldfiches die je zo opraapt, mag je nadien zelf gebruiken.
- karfiche : met deze fiche kan je grondstoffen die verder weg liggen toch op de juiste bestemming krijgen. Je legt de fiche op aangrenzende tegels die op dat moment alle mogelijke grondstoffen van de bedekte tegels kunnen produceren. Door een keten van karfiches te maken, kan je grote gebieden aan elkaar hangen, zodat je véél meer grondstofmogelijkheden krijgt en bijna alle gebouwen kan bouwen.
- ambachtsfiche : er zijn zes verschillende ambachtsfiches die overeenkomen met sommige dorpstegels. Zo gauw je je ambachtsman op een tegel in je imperium kan leggen dat de gevraagde grondstof produceert, zal deze tegel niet meer produceren, maar levert hij je wel 2 punten op aan het einde van het spel.

Het spel eindigt als er geen puntentegels meer in de voorraad liggen of wanneer er geen tegels meer in de drie verschillende stapels zijn om te openen of doordat spelers geen overwinningspunten meer kunnen halen (in onderling overleg stoppen dan). Je krijgt punten voor de puntentegels in je imperium, 2 punten voor elke ambachtsman in je imperium, 1 punt voor elke ongebruikte fiche in je hand en -1 punt voor elke afgelegde tegel.  De speler met de meeste punten, wint het spel!

Titel : Founders of the empire
Auteurs : Aleksei Kalinin & Petr Tyulenev
Uitgeverij : Rightgames
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+

18-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
17-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last will - getting sacked! (CGE)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Last Will verscheen twee jaar geleden en werd direct een hit omwille van z'n unieke thema en erg leuk spelverloop. Doel van het spel is het verbrassen van je geld om zo spoedig mogelijk bankroet te zijn. Een leuk idee van een suikernonkel die de geest had gegeven en z'n volledige erfenis zou achterlaten aan diegene die een deeltje ervan zo snel mogelijk kan wegwerken.

In deze uitbreiding gaan we nog een stapje verder en komen er enkele extraatjes bij. De uitbreiding bestaat uit 2 modules die naar believen kunnen worden toegevoegd aan het basisspel. Enerzijds kan je er een job gaan bijnemen, die uiteraard elke ronde een extra inkomsten voorzien ... en in tegenstelling tot andere spellen is dat hier geen goede zaak. Daarnaast zijn er ook alternatieve speelborden voorzien om anders te gaan plannen, met meer mogelijke acties en is er een set met nieuwe kaarten die naar hartelust kunnen worden toegevoegd.

Deze nieuwe kaarten hebben allemaal te maken met het huwelijksleven in het bijzonder. U gaat trouwringen aanschaffen, bruidskledij, feestzalen vastleggen, DJ's inhuren en allerhande van dat gedoe. Als u hiervoor nog een huwelijksplanner kan inlijven, dan gaat u dit nog een aardige cent extra kosten en dat is natuurlijk hetgeen dat je wil.

De grootste verandering met deze uitbreiding is dus zonder twijfel module 1, het toevoegen van een job. Bij aanvang van het spel worden de Last Will-kaarten uit het basisspel, die het beginkapitaal bepalen, geruild voor de tewerkstellingskaarten. Er wordt er één uitgetrokken en deze bepaald met welke jobs de spelers kunnen opgezadeld worden en hoeveel inkomsten ze telkens mogen verwachten. Daarnaast worden andere actieborden gebruikt, waar er ook ruimte is om je figuren op actievelden te zetten die je zullen helpen om ontslagen te geraken. Elke jobkaart toont wat je moet doen om je baas echt pisnijdig te krijgen. Indien je tijdens een speelbeurt een kaart gebruikt met het symbool op de jobkaart, mag je één lijn afdekken, ga je minder inkomsten krijgen en als je ze allemaal weg krijgt, wordt je ontslagen. Dit zal enkel ten snelste lukken na vier of vijf speelronden, want je mag per ronde maar één lijn op de jobkaart afdekken. Net zoals in het basisspel kan je het einde van het spel niet inzetten als je nog een job hebt, je moet ontslagen zijn, bankroet en geen woningen meer bezitten.

Titel : Last will - getting sacked!
Auteur : Vladimir Suchy
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 13+

17-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
16-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Among the stars - the ambassadors (Artipia)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de eerste uitbreiding op het 7 Wondersspel in space "Among the stars" van onze Griekse vrienden van Artipia.
Op zich is dit een relatief kleine uitbreiding waar men erg braaf is gebleven wat aanvullingen betreft. In het kleine doosje vindt u het volgende materiaal : 60 basislocatiekaarten, 30 speciale locatiekaarten, 48 ambassadeurkaarten, 20 bureaukaarten, 4 doelkaarten, 1 nieuwe rassentegel, 6 herinneringsfiches en 10 locatiefiches.

De nieuwe basislocatiekaarten en speciale locatiekaarten kunnen naar hartelust met de kaarten uit het basisspel gemixt worden, of zelfs losstaand gebruikt worden. Uiteraard moeten er wel enkele uit het spel verwijderd worden om het spel te spelen. Zorg er ook voor dat je van elk type kaart er minimum 3 (of alle 4) in het spel zitten, zodat het spel wel uitgebalanceerd blijft. De nieuwe rassentegel en de doelkaarten kunnen ook gewoon worden toegevoegd en veranderen niets aan het basisprincipe.

Het enige dat nieuw is in deze uitbreiding zijn de ambassadeurs. Naast de reguliere acties die de spelers in hun beurt kunnen ondernemen, kunnen ze nu ook opteren om hun gekozen kaart voor de ronde af te leggen en één van de drie openliggende ambassadeurs te nemen. Ze plaatsen deze niet in hun schip, maar leggen een bureaukaart in de plaats. Daarna voeren ze de actie van de ambassadeur uit of blijven ze geldig voor de rest van het spel. Nadien wordt er een nieuwe ambassadeurkaart opengedraaid. Door deze nieuwe actie kan het belangrijk zijn dat er in volgorde wordt gespeeld, waar je normaal alles simultaan kan doen. Moest dit het geval zijn, speelt de speler met de meest OP's op dat moment als eerste, enzovoort. Nadat alle spelers hun actie gekozen hebben, worden de acties pas uitgevoerd.

Titel : Among the stars - the ambassadors
Auteurs Vangelis Bagiartakis & Panagiotis Zinoviadis
Uitgeverij : Artipia
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+

16-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
15-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Spyrium
Klik op de afbeelding om de link te volgen Spyrium (Ystari) :

+ ondanks het kleinere formaat van de doos zit er toch wel een degelijk groot spel in
+ de werking van de kaarten is op zich snel duidelijk, de iconografie is duidelijk
+ de eindscores lagen superdicht bij elkaar, 2de en 3de op één punt van de winnaar, de 4de op 3 punten
+ die Spyriumkristallen ogen toch wel mooi op de speeltafel
+ je staat onder constante druk om te beslissen wanneer je naar fase II gaat, wees je tegenstanders te snel af
+ probeer een economie op gang te brengen die voldoende punten oplevert en doe dit zo snel mogelijk

- als je niet houdt van interactie en een beetje pestfactor, dan kan deze soms wel eens pikken
- ik weet niet of dit spel zo'n grote herspeelbaarheid heeft

Kortom : Spyrium is een degelijke Ystari-titel die zeker z'n plaats verdient in het gamma, zeker als je weet dat dit één van de kleine doosjes is. Deze reeks bestaat dan ook uit degelijke titels zoals Mykerinos, Caylus magna carta, ... Al deze spellen hebben de Ystari-toets maar zijn niet zo episch als hun grote broertjes en dat gevoel heb ik hier nu ook wel. Erg mooi, goed ontworpen spel dat volgens mij voor iedereen toegankelijk is, mits de juiste begeleiding en speluitleg.

15-12-2013 om 08:12 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 142
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Sven, Elke, Boualy, Liese & Arne
Gespeelde spellen : Spyrium, Bruxelles 1893, Um Krone und kragen, Der geheimnisvolle Spiegel
Speeldatum : 15/12/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Vervallen chips blijft toch langer goed dan de versheidsdatum aangeeft!

15-12-2013 om 01:15 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Manhattan Project - second stage (Minion games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen The Manhattan Project is hier op de blog al enkele keren positief ter sprake gekomen. Het spel waarin je atoombommen probeert te prepareren en elkaar de duvel aandoet door elkaars gebouwen te gebruiken of onbruikbaar te maken door ze te bombarderen, is één van de betere spellen die we de afgelopen jaren gespeeld hebben.

Met deze uitbreiding kunnen er enkele nieuwigheden aan het spel worden toegevoegd. Ook nu weer betreft het enkele losstaande modules die naar hartelust kunnen gecombineerd worden met het basisspel. Ik geef u graag een overzichtje van deze modules :
1) H-bommen :
een nieuwe type bom dat je kan gaan produceren komt in het spel. Deze bommen vereisen een nieuw type van grondstof om ze te produceren, nl. Lithium. Er zullen dus ook enkele Lithiumfabrieken worden toegevoegd aan de fabriekskaarten. Tijdens de ontwerp een bom-actie mag je in plaats van één van de openliggende bommen te nemen, zo'n H-bom nemen. Je kan deze bom op dezelfde manier maken als de andere bommen, door de gevraagde arbeiders en grondstoffen in te zetten. Je kan deze H-bom enkel bouwen als je reeds een Plutoniumbom hebt liggen, want de H-bom vermenigvuldigd de punten van de andere bom gewoon met twee. De 5 bonuspunten voor een geladen bom worden overigens niet verdubbeld. De H-bommen mogen dus wel geladen zijn, maar niet worden getest.

2) Raketten :
Raketten fungeren in dit spel als de bommenwerpers, maar ze kunnen niet gecounterd worden door de gevechtsvliegtuigen. Bij een aanval zijn ze dus zeker dat ze het doelwit raken. Elke speler krijgt een raketspoor en een raketje. Sommige gebouwkaarten leveren een stap op op dit raketspoor. Tijdens een luchtaanval kan je dan nadien je raket gebruiken om schade aan te richten bij de gebouwen van de tegenstanders. Je mag een raket overigens ook gebruiken in plaats van een bommenwerper om een bom te laden. Gevechtsvliegtuigen kunnen deze raketten niet vernietigen.

3) Nations 2 :
Er verscheen al eens een mini-uitbreiding "Nations" waarbij elke speler een natie kreeg toegewezen die hem dan van een speciale eigenschap voorzag. Ook deze uitbreiding bevat deze mini-uitbreiding die ietsje groter is geworden. Tijdens het spel mag je één van je arbeiders op je natiekaart plaatsen om de eigenschap van de natie te kunnen gebruiken. Deze nationale identiteit kan nooit vernietigd worden door bommenwerpers of gebruikt worden door spionage.

4) Personaliteiten :
Er zijn héél wat mensen die hebben bijgedragen aan het Manhattan Project en die krijgen ook in dit spel een plaatsje. Er worden 7 personaliteiten open gelegd naast het speelbord. Wanneer je je arbeiders terugtrekt tijdens het spel moet je één van de open personaliteiten meenemen en moet je de vorige terugleggen. Je mag nooit twee keer na elkaar dezelfde personaliteit houden. Elke kaart voorziet een speciale bonus zo lang je de personaliteit controleert. Deze bonussen vereisen geen activatie en gelden altijd.

5) Luchtaanval aanpassen :
Er is een extra speelbordje (kartonnen fiche) voorzien om over de luchtaanvalsactie te plaatsen op het speelbord. Deze stelt je in staat om de luchtaanval uit te breiden of in te dijken. Als je dus graag een spel speelt met veel chaos, vernietigde gebouwen die héél je plan in de war sturen, speel je met de éne kant. Hou je hier helemaal niet van en wil je rustig op je gemakje jouw strategie bepalen en tactiek plannen gebruik je de "vredevolle" kant van de fiche. Gebruik je deze laatste kant, mag je overigens niet onderhandelen over de eventuele aanvallen, wat bij de agressieve kant ten volle wordt aangeraden.

Titel : The Manhattan Project - second stage
Auteur : Brandon Tibbetts
Uitgeverij : Minion games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 13+

15-12-2013 om 01:11 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
14-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : 7 days of Westerplatte
7 Days of Westerplatte (3G) :

+ snelle en vlotte coöp die ons erg beviel
+ het eerste spelletje op de makkelijkste modus op ons patatten gekregen en zin om direct er terug tegenaan te gaan
+ het thema spreekt menig speler ongetwijfeld aan, ook ons en dat is misschien wel de belangrijkste meerwaarde om zich staande te houden tussen al die andere coöperatieve spellen op de markt
+ ondanks het feit dat het een wargame is, is het duidelijk en makkelijk om te spelen, nu kan iedereen genieten van die "oorlogsetting"

- misschien dringend op zoek gaan naar wat achtergrondmuziek om tijdens dit spel af te draaien (rondvliegende mortieren, geweerschoten)
- voor de veelspelers is het spelverloop misschien wat te makkelijk en snel eentonig, tot je aan dag 5 à 6 komt en dan niet meer weet waar eerst te beginnen
- de symbolen op de kaarten zijn erg duidelijk, maar je moet erg goed kijken of je de troepen voldoende plaatsen vooruit zet (niet vergeten!)

Conclusie : deze titel vonden we bij aanvang al erg interessant en heeft de verwachtingen eigenlijk wel ingelost. Het speelt vlot, is eenvoudig om uit te leggen en te spelen. Het blijft een coöp, dus hopelijk speelt u het spel zonder autoritaire leider die het heft helemaal in handen neemt, want dan is er geen bal meer aan. Goed overleggen en taken verdelen zal nodig zijn, maar ik raad u aan om het tempo erin te houden, dan gaat u meer het gevoel krijgen dat u onder enorme druk komt te staan.

14-12-2013 om 10:05 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spyrium (Ystari)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Spyrium is de nieuwe Ystari, een uitgeverij die ons nauw aan het hart ligt, omdat ze kwaliteit op de markt brengen. Deze titel is daarin geen uitzondering volgens mij. Het spel is van niemand minder dan mr. Caylus William Attia. In dit steampunkkader probeert u een nieuwe grondstof Spyrium tot het uwe te maken en hiermee gebouwen te bouwen, karakters om te kopen en vooral de overwinningspunten binnen te halen. Laat me eerst en vooral al zeggen dat dit een kaartspel is, dus geen groot bordspel dit keer. Een klein speelbordje met een scorespoor, een overzicht van de fasen en een plaatsje voor de gebeurteniskaarten is alles. De rest draait rond de kaarten en de acties van de kaarten.

Het spel loopt over 6 ronden, die opgedeeld zijn in drie perioden (A duurt 3 ronden, B duurt 2 ronden en C duurt 1 ronde). Afhankelijk van de periode waarin je zit worden er bepaalde kaarten gebruikt. In het begin van een ronde krijgen de spelers inkomsten, deze zijn standaard 2 pond, maar als je in de loop van het spel je inkomsten door bepaalde acties verhoogt, krijg je natuurlijk wat extra.
De bovenste gebeurteniskaart wordt opengelegd en toont welke bijbehorende actie de spelers kunnen gebruiken. Dan wordt de markt uitgelegd, dit zijn negen kaarten (in een 3 x 3 rooster). Laat een beetje plaats tussen de kaarten want hier gaan de arbeiders geplaatst worden.

De speler gaan om beurten één van hun arbeiders inzetten en kunnen dit doen op twee manieren. Aanvankelijk starten de spelers in de plaatsingsfase. Aan deze fase zijn drie mogelijke acties verbonden (een arbeider plaatsen, de gebeurtenis gebruiken en overgaan naar de activatiefase). De activatiefase van zijn kant brengt andere acties met zich mee (geld krijgen, een kaart activeren, de gebeurtenis gebruiken, één van je gebouwen gebruiken, passen). Eens je aan de activatiefase begint als speler, mag je niet meer terug naar de plaatsingsfase!

- Als je een arbeider plaatst, moet je deze plaatsen tussen twee kaarten van de markt. Je mag geen arbeiders aan de rand van de markt plaatsen. De arbeider zal nadien betrekking hebben op de aangrenzende kaarten.
- Als je de gebeurtenis wil gebruiken, leg je de fiche in jouw kleur op de kaart en voer je de gebeurtenis uit. (deze actie kan maar éénmaal gebruikt worden)
- Om geld te krijgen moet je één van je arbeiders (die je plaatste) van de markt terugtrekken. Je krijgt een aantal pond gelijk aan het aantal arbeiders die nog rond de kaart staan waar jij een arbeider hebt weggehaald.
- Je kan een kaart activeren door een arbeider weg te halen die aan de kaart grenst. Deze kaart kan een karakterkaart zijn, een gebouw of een techniekkaart. Je moet steeds de kosten (rechtsboven op de kaart) betalen en daarenboven 1 pond voor elke arbeider die rond de betreffende kaart staat.
* een karakter : voer onmiddellijk de eigenschap van het karakter uit, sommige karakters hebben een fiche die aanduidt hoeveel de actie opbrengt
* een gebouw oprichten : betaal de "bouwgrond", 1 pond voor elk eerder gebouwd gebouw en betaal de kosten van het gebouw of vervang een eerder gebouwd gebouw door het af te leggen, of vervang een gebouw door het nieuwe gebouw erop te leggen met een korting van 3 pond, dit mag echter enkel als de gebouwen éénzelfde symbool vertonen.
* een techniek aanschaffen : betaal de kosten en ontvang het voordeel voor de rest van het spel. Bovendien leveren deze kaarten overwinningspunten op aan het einde van het spel.
- Gebruik een gebouw : je kan een eigen gebouw gebruiken door het te tappen. Sommige eigenschappen vragen de betaling van arbeiders, spyrium of geld.
- Passen : dit kan enkel indien je geen arbeiders meer in de markt hebt. Zo gauw je hebt gepast, mag je niet meer meespelen deze ronde.

Op het einde van een ronde wordt de gebeurteniskaart vervangen, getapte gebouwen terug rechtgelegd, de startspelerfiche doorgeschoven naar de volgende speler.
Na zes ronden eindigt het spel en scoren de spelers voor : hun gebouwen, punten voor hun technieken (met een max. van 7 punten/techniek). Geld, spyrium en arbeiders leveren geen punten meer op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Spyrium
Auteur : William Attia
Uitgeverij : Ystari
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 75 min.
Leeftijd : 12+

14-12-2013 om 10:05 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
13-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 Days of Westerplatte (3G)
Klik op de afbeelding om de link te volgen We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar hier hebben we de eerste coöperatieve wargame. U probeert welgeteld 7 dagen vol te houden in het Poolse Westerplatte tegen de Duitse bezetter. U zal goed georganiseerd moeten te werk gaan om achter uw gemetselde muur te blijven en deze vooral proberen recht te houden. De granaatinslagen en mortieren vliegen u rond de oren en toch zal u rustig moeten blijven en proberen het 7 dagen te rekken tot er versterking komt.

Voor u begint te huiveren van het woord "wargame" wil ik u hier toch al even gerust stellen. Het betreft hier echt wel een eenvoudig spel waarbij u geen parate kennis van oorlogen allerhande hoeft boven te halen. Het enige wat u doet is bewegen van de ene buitenpost naar de andere actie om nadien een aanval in te zetten of de desbetreffende actie uit te voeren. Bovendien kan het spel op drie verschillende moeilijkheidsgraden gespeeld worden. Afhankelijk van welke gebeurteniskaarten je in het spel verwerkt, welke kant van de actiekaarten je gebruikt en of je de korte of lange moraalmeter gebruikt.

Een beurt van een speler bestaat uit vier fasen :
- beweging/actie : in een willekeurige volgorde mag de speler tot 2 bewegingen doen (0,1 of 2) en de actie uitvoeren waar hij staat, je mag een actie ook laten vallen.
- Duitse troepen vallen aan : tijdens deze fase incasseer je inslagen van mortieren en ander geweld. De Howitzers op de plaatsen één vuren op jouw muur en de grondtroepen met zware machinegeweren vallen je aan op de plaatsen 4 (vlak voor de muur). De kracht van de geweren bepaalt of je 1 of 2 muren moet verwijderen in dezelfde kolom. Indien de vestingsmuur is weggehaald worden de muren op de actiekaarten geraakt. Je bepaalt zelf welke van de twee actiekaarten wordt geraakt.
- een nieuwe kaart : trek een nieuwe Duitse troepenkaart en leg deze op het speelbord (staat linksboven aangegeven in welk kolom) of voer de bijhorende actie onmiddellijk uit (moraal aanpassen of onmiddellijk een stuk muur verwijderen). Indien de plaats in de kolom al bezet is, wordt de kaart in de volgende lege kolom geplaatst.
- troepen bewegen : de nieuwe kaart toont ook welke troepen in andere kolommen zullen bewegen. Indien er geen troepen aanwezig zijn gebeurt er niets.

De acties :
- als je op een ronde plaats staat, kan je de Duitse troepenkaart in de kolom aanvallen. Je gebruikt een munitiemarker om de kaart 1 schade toe te brengen. Staan er meerdere spelers, mogen zij gelijktijdig ook munitie afgeven om extra schade toe te brengen. Indien de kaart voldoende schade krijgt, wordt ze uit het spel genomen en op de huidige dag gelegd.
- de actietegels kunnen ook gebruikt worden als je je beweging daarop stopt, effecten :
* +1 moraal
* gebruik een mortier : gooi deze op een willekeurige Duitse troepenkaart en doe twee schade aan
* gebruik een landmijn en leg deze op een leeg vak in één van de kolommen, als er een kaart over beweegt, wordt deze uit het spel genomen
* herbouw de muur : bouw twee stenen op een muur naar keuze, ze moeten wel op dezelfde plaats worden gelegd
* neem 3 munitie van de voorraad
* duw de Duitse troepen enkele plaatsen terug

Als je moraal tijdens het spel positief of te negatief wordt krijg je bepaalde effecten te verwerken, zoals munitie afgeven/bijwinnen, minder/meer bewegingsmogelijkheden en minder/meer acties.

Wanneer er 8 verslagen troepenkaarten bij de huidige dag liggen, eindigt deze dag en kan een nieuwe dag van start gaan, nadat je één van de gebeurteniskaarten hebt getrokken en uitgevoerd (deze kunnen positief of negatief zijn, ook veranderlijk afhankelijk van de moeilijkheidsgraad in het begin gekozen). Op het einde van de derde dag worden de voorraden gedeeltelijk aangevuld, zodat je terug wat meer munitie, mortieren en landmijnen hebt, ook de muren worden gedeeltelijk terug opgebouwd. Indien er muren van twee actietegels volledig vernietigd zijn gedurende het spel, verliezen de spelers. Als de zevende dag eindigt en de spelers hebben acht troepenkaarten weten af te leggen op de laatste dag van defensie winnen ze het spel aan het einde van de actieve speler z'n beurt.

Titel : 7 Days of Westerplatte
Auteur : Lukasz Wozniak
Uitgeverij : 3G
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+

13-12-2013 om 06:52 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
12-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raverun (G3)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Raverun is een snel kaartspel voor 2 of 3 spelers waarin spelers trachten de kaart met de hoogste waarde op hun aflegstapel te krijgen.
Het spel bestaat uit 24 karakterkaarten, genummerd van 1 t.e.m. 8 en gaande over A, B tot C.
Elke speler start met 7 handkaarten (2 spelers) of 6 kaarten (3 spelers). De andere kaarten vormen een trekstapel in het midden van de tafel.
Voor de eerste ronde, kiezen alle spelers één van hun handkaarten, draaien deze gelijktijdig open en de speler met de hoogste kaart in waarde bepaalt de speelvolgorde van de eerste ronde. Deze kaart wordt de eerste kaart van de aflegstapel.

Het spel loopt over een aantal ronden, die elk zijn opgesplitst en 3 fasen :
1) speel kaarten : in de gekozen speelvolgorde (door de speler met de hoogste kaart in z'n aflegstapel) spelen de spelers om beurten één van hun handkaarten voor zich uit, dit is hun gevechtszone. (er kunnen reeds andere kaarten liggen, leg de nieuwe kaart er gewoon naast)
2 ) het gevecht : de speler met de kaart met hoogste waarde wint het gevecht. Deze kaart blijft in de gevechtszone, de andere gespeelde kaarten gaan naar de aflegstapel van de desbetreffende spelers.
3) voer acties uit : spelers kunnen acties uitvoeren met de groene kaarten die bovenaan in hun aflegstapel liggen. Om beurten, vertrekkende van de speler met de laagste waarde, kunnen ze de acties uitvoeren. De volgorde blijft behouden, ook al veranderen de waarden van de kaarten tijdens deze fase. Het kan zelfs zijn dat een speler meerdere acties kan uitvoeren doordat hij nieuwe kaarten bovenop z'n aflegstapel krijgt.

Indien na de actiefase elke speler nog minstens één handkaart heeft, start een volgende ronde. Indien minstens één speler geen handkaarten meer heeft, luidt dit het einde van het spel in. Er volgt een laatste ronde waarin de spelers ook de acties van de rode kaarten kunnen uitvoeren in de 3de fase. Indien na die ronde elke speler terug een kaart op handen heeft, volgt er een volgende ronde, maar als één van de spelers geen kaarten meer heeft dan eindigt het spel onmiddellijk. De speler met de hoogste kaart in z'n aflegstapel is de winnaar van het spel (bij gelijke stand, gaat de C-kaart boven de B- en de A-kaart)

Acties van de kaarten :
- vervang een handkaart met de bovenste kaart van een stapel
- plaats een aantal handkaarten onderop de trekstapel en neem evenveel kaarten terug op handen
- neem de bovenste kaart van de trekstapel
- leg een kaart van een gevechtszone naar keuze op een stapel naar keuze
- verleg een kaart van een gevechtszone naar jouw gevechtszone
- neem de bovenste kaart van een stapel en leg ze onderop de trekstapel
- neem een kaart met dezelfde letter als deze kaart en leg ze bovenop je aflegstapel
- schud een stapel naar keuze

Titel : Raverun
Auteur : Jedzej Doczkal
Uitgeverij : G3
Aantal spelers : 2-3
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

12-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
11-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Expedition Northwest Passage
Klik op de afbeelding om de link te volgen Expedition Northwest Passage (Matagot) :

+ sfeervol thema, prachtig vormgegeven
+ relatief eenvoudig concept en spelverloop
+ héél wat uitdagend puzzelplezier
+ eindelijk eens zo'n spel met echt wel véél mogelijkheden, zonder dat het moeilijk hoeft te zijn

- een foutje wordt genadeloos afgestraft, je zit enkele ronden vast in het pakijs of zelfs helemaal geïsoleerd, je kan volledig uit het spel liggen
(die maak je hopelijk alleen in je eerste potje, maar twee spelers hadden het bij ons vlaggen)
- het verschil in score was erg groot, je wordt eigenlijk dubbel beloond wat dat betreft, maar ik vermoed dat dit ook wel beter loopt in de volgende spelletjes

Conclusie : Dit spel is er ééntje waarnaar we hebben uitgekeken, we hadden er al veel goeds over gehoord en gedeeltelijk snap ik ook wel hoe dat komt. Het spel ademt een bepaalde sfeer uit, die niet alledaags is. Het spelverloop is fijn, verfrissend en vooral niet alledaags ... en dan heeft u onmiddellijk de essentie ... het is niet alledaags ... het is een keer net dat ietsje anders en misschien is dat wel de trigger voor zowel gelegenheidsspeler als voor de ervaren veelspeler om deze titel in huis te halen

11-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Letnisko (Gry Leonardo)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Letnisko zou vertaald iets moeten betekenen als "zomerverblijf". Het spel neemt ons mee terug naar de jaren '30 in een Poolse regio in de beurt van Warschau. Langs de plaatselijke spoorweg schieten de vakantieverblijven als paddestoelen uit de grond, eenvoudige cottages, mooie villa's tot prachtige, luxueuze pensions. De spelers zijn de eigenaars van deze vakantieverblijven en proberen op de economische situatie in te spelen en ook nog eens rekening te houden met het onvoorspelbare weer in de streek. De speler met de meest impressionante gebouwen en het meeste geld op handen wint het spel.

Het spel bestaat uit 110 kaarten waarop de verschillende vakantiegangers (studenten, middenklasse en adel) te zien zijn en op de achterkant geld met waarde 100, 200 en 300 zlotie. Daarnaast zijn er 109 grote dubbelzijdige kaarten met daarop de gebouwen (cottage, villa, pension) en bouwgronden en op de achterkant de overwinningspunten. Tenslotte zijn er nog 6 autokaarten, 13 locomotieven (trein waarmee passagiers aankomen met op de achterkant het weertype) en 8 treincoupés. De spelers krijgen elk twee fiches waarmee ze hun acties kunnen kiezen.

Het spel bestaat uit twaalf ronden, die elk zijn opgedeeld in 3 fasen. In de eerste fase komt de trein aan in het station met de vakantiegangers. In de tweede fase gebruiken de spelers hun fiches om de acties uit te voeren en in de derde fase tenslotte worden de spelers uitbetaald voor hun bewezen diensten.

1) Bij de start van elke ronde wordt de bovenste locomotiefkaart omgedraaid. Afhankelijk van het weertype dat hierop voorkomt, komen er een aantal passagiers met de trein aan. (Bij stormweer zullen er bijvoorbeeld geen passagiers komen, bij regen slechts 1 student per cottage in de verblijven, ... zie kader spelregels). De vakantiegangers worden over de verschillende wagons van de trein verdeeld.

2) De spelers plaatsen hun fiche op een wagonkaart om de passagiers op te pikken, op de treinconducteur om 100 zlotie te ontvangen of op een investeringskaart om hun vakantieverblijf uit te bouwen. Als je passagiers uitnodigt, neem je ze van de wagon en leg je ze voor je neer. Op het einde van de ronde ga je ze proberen onder te brengen in je vakantiepark. Als je je auto bij deze actie gebruikt, kan je de passagiers uit twee aangrenzende wagons meenemen. Draai de auto om, hij moet terug tanken om hem terug te gebruiken. Dit kost je wederom een actiefiche en kost je 100 zlotie. Bij een investering betaal je de kosten en plaats je de kaart voor je op tafel.  Indien je voor een kaart kiest die een andere speler deze ronde al koos, wordt de prijs verdubbeld, verdrievoudigd, ... Als je je twee fiches tegelijk gebruikt op één kaart, moet je geen kosten (of extra kosten) betalen.

3) De aangeschafte kaarten moeten op de juiste plaats in je vakantiepark terechtkomen. Vakantiewoningen worden opgewaardeerd, dit wil zeggen dat een cottage enkel op een bouwgrond kan gelegd worden. Een villa komt op een cottage terecht en een pension dan weer bovenop een villa. Een volgetankte auto wordt gewoon voor je neergelegd en kan je vanaf de volgende ronde gebruiken. Daarna worden de vakantiegangers in de vakantiewoningen geplaatst. Elke woning kan tot 2 bezoekers ontvangen. Ze gaan ook enkel in de woning die hen past blijven, studenten in cottages en villa's, de middenklasse in villa's en pensions en de adel gaat enkel op pension. Je moet steeds eerst lege woningen vullen vooraleer je ergens gaat bijleggen en ze moeten in zo weinig mogelijk woningen ondergebracht worden (dus niet verspreiden). Vakantiegangers die geen plaatsje hebben, gaan terug naar de voorraad. Oude bezoekers (van vorige ronde) verlaten de woningen en betalen indien er nieuwe vakantiegangers in hun woning komen. De kaarten worden gewoon omgedraaid naar de geldkant.

De speler die als eerste in een derde gebouw investeert, krijgt de "vakantiewoningen"presidentfiche, deze is vijf punten waard aan het einde van het spel. Zo gauw iemand meer gebouwen (of meer waardevolle gebouwen) bouwt, neemt hij deze fiche over. De spelers met deze fiche krijgt alle vakantiegangers die niet konden worden ondergebracht bij de andere spelers in z'n handen en mag deze dan onderbrengen.

Na 12 ronden eindigt het spel en worden er punten uitgereikt :
- 1 punt per 100 zlotie
- 2 punten voor elke cottage (ook diegenen die onder een villa zitten)
- 3 punten voor elke villa  (ook diegenen die onder een pension zitten)
- 5 punten voor elk pension
- 5 punten voor de presidentfiche
- auto's en bouwgronden zijn niets meer waard

Titel : Letnisko
Auteur : Karol Madaj
Uitgeverij : Gry Leonardo
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30-45 min.
Leeftijd : 8+

11-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
10-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : De Glasstraat
Klik op de afbeelding om de link te volgen De glasstraat (WGG) :

+ een doos vol prachtig materiaal
+ de werking van de grondstofschijven, gekend van Ora & Labora, komt hier nog meer tot z'n recht (u gaat regelmatig vloeken, omdat het nooit uitkomt)
+ combo's zoeken tussen de gebouwen om zo veel mogelijk punten te scoren
+ slechts vier ronden, het spel gaat zéér vlot
+ véél mogelijke combinaties en grote herspeelbaarheid, maar naar te véél (zoals de kaarten van Agricola)
+ prima spelregels, éénvoudig uit te leggen
+ aantrekkelijke prijs in deze dure tijden, u krijgt héél wat spel voor uw geld
+ de beste euro van Uwe Rosenberg naar mijn bescheiden mening (hoewel Yellowstone park in zijn categorie en Boonanza in de zijne ook wel top zijn)

-  opletten als je het spel uitstanst, er zijn enkele speelstukken die tamelijk vast zitten, gelukkig heb ik geen scheuren, maar anderen waren iets te enthousiast en hebben hier en daar een stukje papier te weinig

Kortom : u merkt aan de positieve (en vooral weinig negatieve) punten dat dit spel echt wel de moeite is in mijn ogen. Dit is één van de spellen die ik onmiddellijk na Essen heb gespeeld, goed bevonden en aangeschaft en dat wil héél wat zeggen ... als je weet dat er nog een hele stapel spellen klaar stond thuis. De jongens van Feuerlandspiele verrasten ons vorig jaar met Terra mystica en doen dit nu weer met deze glasstraat. Ik vind het de beste Rosenberg omdat het vlot speelt, er veel mogelijkheden zijn, maar dat je die vooral kan overzien. Zelfs voor simpele zielen (zoals mezelf) is het duidelijk welke combinatie van gebouwen interessant kan zijn en welke karakterkaarten je daarvoor dient uit te spelen. Ik raad gewoon iedereen aan om deze titel een kans te geven, ook al had u beloofd nooit nog een Rosenberg te spelen na horrorervaringen met Agricola, Le Havre en andere Ora & Labora's. (even stellen dat ik deze spellen wel goed vind, maar ik ken veel mensen die het een beetje té vinden).

10-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Expedition northwest passage (Matagot)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar dit spel hebben we erg lang moeten uitkijken. Het werd reeds vorig jaar in Essen aangekondigd en was blijkbaar ook in erg kleine getale verkrijgbaar bij een kleinere uitgeverij, maar nu is hij dus echt in de handel en klaar om in gebruik te nemen ... en u zal hem in gebruik nemen. Het speelbord is bloedmooi, het materiaal van een prima kwaliteit en het spel spreekt gewoon tot de verbeelding.

U probeert in dit spel punten te vergaren door van Groenland naar de Noordwestelijke doorgang te varen of te sleeën en terug. De speler die ondertussen nog wat eilanden ontdekt, steenpuin weet te ruimen, alles in kaart kan brengen en wat zeestraten kan vinden, zal hiervoor ook beloond worden. Het uniekste deel van het spel is het pakijs dat gedurende het spel veranderd. Langzamerhand wordt een speelveld opgebouwd met tegels die uit ijs en water bestaan. De zonnefiche die per ronde verzet wordt rond het speelbord bepaald welk deel van het bord bevroren zal zijn (alles boven de fiche) en welk deel niet. Er kan natuurlijk enkel gevaren worden op het onbevroren deel en gesleed op het bevroren deel of vaste ijsmassa. Je gaat dus erg goed moeten opletten dat je schip niet vast komt te zitten in het pakijs.

Elke speler beschikt over een spelersbordje met daarop 7 manschappen, 1 extra wordt gebruikt om de speelvolgorde aan te geven. In een ronde komen de spelers om beurten aan de beurt en voeren ze acties uit door  manschappen in te zetten. Ze verplaatsen deze dan van het "beschikbaar" vak naar het "rusten"vak. Afhankelijk van de actie moet u er een bepaald aantal inzetten. Bovendien kan je na één actie onmiddellijk nog extra acties spelen, als je er een extra manschap voor wil opofferen. Dit inzetten gaat door tot alle spelers na elkaar gepast hebben (of moeten passen als ze geen manschappen meer hebben) en wordt alles in gereedheid gebracht voor een volgende ronde.

De acties :
1) trek een tegel (kost 1 manschap) : kies één grote of kleine tegel uit de vitrine (je mag ongelimiteerd aantal in je voorraad hebben)
2) vervang en trek een tegel (kost 2 manschappen) : vervang de grote tegels door vier nieuwe en neem dan een tegel naar keuze
3) leg een tegel (kost 1 manschap) : de tegel moet in het rooster gelegd worden, de afbeeldingen moeten kloppen (land aan land, water aan water), de tegel moet met één volle zijde grenzen aan de tegel waarop je boot of slee staat. Indien er gaten ontstaan, worden deze opgevuld met kleine tegels. Indien je een eiland volledig compleet maakt, krijg je een cartografiefiche en scoor je punten afhankelijk de grootte van het eiland
4) bewegen (kost 1 manschap) : beweeg je schip/slede naar een aangrenzende tegel (een bevroren tegel is onbereikbaar voor het schip)
5) manschappen overzetten (kost 1 manschap) : enkel mogelijk indien schip en slee op dezelfde tegel staan, of de slee nog niet is ingezet. Je zet een aantal manschappen van het ene "beschikbaar" veld naar het andere of van het ene "rusten" veld naar het andere. Nu kan je ook acties uitvoeren met het andere voertuig. Een slee moet op land worden ingezet, aangrenzend aan je schip.
6) onderzoek een Franklin plaats of Zeestraat : indien je op een tegel terechtkomt met een fiche, neem je deze in je voorraad en je krijgt onmiddellijk een aantal punten (afhankelijk van de plaats waar je hem oppikt)
7) ontdek een inuït of een steenhoop : indien je op een tegel terechtkomt met een fiche, neem je deze in je voorraad en je krijgt onmiddellijk een aantal punten (afhankelijk van de plaats waar je hem oppikt)
8) passen : schuif je speelvolgordefiche naar beneden, deze bepaalt de volgorde voor volgende ronde.

Het spel eindigt na 10 ronden of nadat alle expedities terug zijn aangekomen in Groenland (je moet daarom niet helemaal tot aan de Noordwestelijke doorgang geraakt zijn). De spelers krijgen punten voor hun verzamelde fiches. Voor elke set van verzamelde fiches zijn er ook nog 6 bonuspunten te verdienen. Indien je een schip of slee hebt achtergelaten met manschappen levert je dit -2 punten op voor elke achtergelaten manschap en schip (slee niet). De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint diegene die als eerste terug in Groenland was.

Titel : Expedition Northwest Passage
Auteur : Yves Tourigny
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 13+

10-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
09-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : La cucaracha
Klik op de afbeelding om de link te volgen La cucaracha (Ravensburger) :

+ erg leuk concept à la Stef Stuntpiloot en een bed vol vlooien (waarvan ik dacht dat ik het daarmee totaal gehad had)
+ de hexbug werkt echt wel leuk en is erg aantrekkelijk voor de jongere spelers
+ het doolhof veranderen kan op zich tactischer gespeeld worden, maar anderzijds is de kakkerlak zo onvoorspelbaar
+ het perfecte demonstratiespel om onze hobby in de kijker te zetten bij het grotere publiek

- de herspeelbaarheid blijft waarschijnlijk wel een klein probleem hier
- weer iets op batterijen, niet ideaal voor een spellenclub, maar thuis kan hij zeker bij in de kast
- uiteindelijk is dit zo'n hebbedingetje waar je voor jezelf zal moeten beslissen of het al dan niet in je collectie thuishoort

Conclusie : ga je plezier beleven aan dit spel? Ja zeker, de eerste keren dat u dit spel speelt, gaat u lachen, gieren, brullen. Als u dus regelmatig met andere spelersgroepen aan tafel zit, gaat dit spel regelmatig op tafel komen. Heeft u jongere kinderen? Dan gaat dit spel gewoon kapot gespeeld worden. Houdt u van de droge euro (zoals ikzelf) en kan er op een spellenavond geen glimlach vanaf (niet zoals mezelf) dan laat u dit spel beter in de winkelrekken.

09-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plunder (R&R games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In Plunder kunnen 2 tot 6 piraten stoere praat verkopen in een café over hun verborgen schatten en rooftochten die ze gaan houden. Plunder is een deductiespel waarbij u de uitwisbare stift nog eens een keertje gaat mogen hanteren. Het spel bevat 36 bemanningskaarten (6 in elke kleur), 54 hintkaarten, 18 kaartkaarten, een schatkist, 6 beschrijfbare spelersborden en 6 uitwisbare stiften.

In dit spel ga je proberen te achterhalen waar de andere spelers hun schat hebben verstopt. Je doet dit aan de hand van de hintkaarten. Elke speler krijg bij aanvang 1 kaartkaart in de drie kleuren. Deze vertellen je exact op welk eiland, op welke plaats de schat zich bevindt en welke val ze beschermt. Dit houden de spelers natuurlijk geheim voor elkaar. De hintkaarten worden per kleur als drie trekstapels in het midden van de tafel gelegd. Deze hintkaarten tonen exact dezelfde symbolen als de kaartkaarten. Kies willekeurig een startspeler en het spel kan beginnen.

De spelers die aan de beurt is, draait de bovenste kaart van elke hintstapel open en roept deze af. Je hebt ook de optie om één kaart te veranderen door de volgende kaart van die stapel reeds open te draaien. De andere spelers zeggen nu in volgorde "Aye" of "Nay". Indien één van hun kaartkaarten overeenkomt met de opengedraaide hintkaarten zeggen ze Aye, indien er niets overeenkomt zeggen ze Nay. De actieve speler doet dit echter niet, hij is deze ronde vrijgesteld. Zo gauw alle hintkaarten zijn opengedraaid, mag er de volgende ronde een combinatie gekozen worden.

De spelers noteren op hun spelersborden zaken die ze menen te weten. Zo kan je met een kruisje noteren dat bepaalde spelers de opengedraaide zaken niet hebben, of door middel van deductie juist wel te achterhalen waar de schat van de tegenstanders zich bevindt. Zo gauw je denkt dat je de drie kaartkaarten van een tegenspeler hebt achterhaald, noteer je op de karakterkaart in de speler z'n kleur de antwoorden en leg je deze gedekt in de schatkist in het  midden van de tafel.

Zo gauw alle spelers op alle andere spelers gegokt hebben of na de vijftiende ronde eindigt het spel en worden de punten uitgereikt. Draai de schatkist om en laat de karakterkaarten op een stapel liggen en handel ze karakter voor karakter af. Indien niemand de juiste coördinaten gevonden heeft, worden er geen punten uitgereikt. Indien het wel juist is, laat de speler z'n drie kaarten zien. De speler die het eerst raadde krijgt 3 punten. De volgende speler die het goed raadde krijgt nog 2 punten en de derde nog één punt. Alle volgende spelers krijgen hiervoor nul punten. Indien niemand jouw schat gevonden heeft, krijg je overigens zes punten. Je kruist telkens de punten af als iemand je schat zou vinden.

Nadat alle karakterkaarten zijn overlopen, worden de punten opgeteld en wint de speler met de meeste punten. Bij gelijke stand wint de speler die als eerste een schat vond (die dus onderaan in de schatkist lag)

Titel : Plunder
Auteur : Jonathan Franklin
Uitgeverij : R&R games
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 30-45 min.
Leeftijd : 10+

09-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
08-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Bloqs
Klik op de afbeelding om de link te volgen (foto Henk Rolleman)

Bloqs (Play this one) :


+ prima familiespel
+ maestro-variant is een must ook voor de beginnende spelers
+ de blokken zijn erg stevig en mooi, mijn 2-jarig zoontje is er wild van
+ dit is een snel tussendoortje dat je met iedereen kan spelen
+ je hebt steeds het gevoel dat je meedoet om te winnen
+ het stelen is zo'n factor in het spel die hatelijk is, maar maakt het dan ook weer wel leuk
(je weet dat als we aan het bouwen zijn, we niet graag pottenkijkers hebben die het komen stukmaken)

- weinig negatief aan te melden, dit is zo'n spelletje dat iedereen wel weet te appreciëren denk ik
- misschien is de herspeelbaarheid eerder klein als je enkel met véélspelers rond de tafel zit, dan ga je beter voor iets stevigers
- de spelerspionnen deden ons aan welbepaalde XXX-speeltjes denken, maar daar werd dan ook smakelijk om gelachen

08-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The battle of Red Cliffs (Sunrise Tornado)
Klik op de afbeelding om de link te volgen The battle of Red Cliffs is geen nieuw spel, maar een herwerkte versie van het razendpopulaire spel Tien Zi Que, een Mahjong variant met kaarten waarin je gaat proberen om setjes van opéénvolgende of dezelfde kaarten af te leggen. Als beloning mag je één van de kaarten uit de set bijhouden en dit wordt je meesterset. Op het einde van de ronde krijg je overwinningspunten overeenkomstig met de set die je met deze verzamelde kaarten kan vormen. Afhankelijk van het aantal spelers wordt er tot een bepaald aantal punten gespeeld.

Dit spel kan je met maar liefst 9 spelers spelen. Je kan individueel aan de slag gaan, maar ook in teams van 2 of 3 spelers. Vooraleer je aan een ronde begint, kan één van de spelers een "Peng" claimen. Hij doet dit door twee van z'n handkaarten en één van de kaarten op één van beide aflegstapels te gebruiken om een set te vormen. Eén kaart houdt hij voor z'n meesterset, de andere legt hij af op de aflegstapels. Hij mag z'n hand niet aanvullen. Daarna begint de gewone ronde. Om beurten voeren de spelers 3 fasen uit. Ze trekken één kaart van de trekstapel, daarna mogen de spelers twee acties uitvoeren (ze hebben keuze uit : een set spelen, een kaart afleggen of passen) en tenslotte wordt de hand terug aangevuld tot zes handkaarten.

Wanneer je op een moment een gebeurteniskaart trekt van de trekstapel voer je onmiddellijk de gebeurtenis uit en trek je nadien een nieuwe kaart. Indien een speler in de lopende ronde 5 of meer kaarten in z'n meesterset heeft verzameld, eindigt de ronde nadat alle spelers hun beurt hebben uitgevoerd.

Wat is een set?
- drie kaarten met opéénvolgende waarde (kleur maakt niet)
- drie kaarten van éénzelfde waarde
- de nullen worden als joker ingezet in sets
- de beautykaarten kunnen ook als set worden uitgespeeld, de kaart die wordt gehouden voor de meesterset levert een éénmalig effect op zoals op de kaart aangegeven
- de TZQ- kaart en is een superjoker die elke waarde of beauty kan aannemen
(de nummers nul en de TZQ-kaarten worden niet op de aflegstapels gelegd, maar op een afvalstapel)

De puntentelling na een ronde : (zie op de handige overzichtjes)
- je scoort punten voor 2 of meer kaarten met dezelfde waarde
- je scoort punten voor 3 of meer kaarten van éénzelfde kleur
- je scoort punten voor 4 of meer verschillende kleuren
- je scoort punten voor 4 of meer kaarten van opéénvolgende waarde
Je kan kaarten in meerdere combinaties gebruiken.

Titel : The battle of Red Cliffs
Auteurs : Ta-Te Wu & E.r. Burgess
Uitgeverij : Sunrise tornado
Aantal spelers : 2-9
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

08-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
07-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Ghooost !
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ghooost! (Iello) :

+ UNO-variant die iets uitdagender zal zijn voor de echte fans
+ prachtig vormgegeven kaarten
+ opbergdoosje met magneet werkt wel netjes

- de iconografie op de kaarten had véél duidelijker moeten zijn
- de regels zouden erg simpel moeten zijn, maar zijn dit aanvankelijk niet echt
- het spel is niet echt superspannend en dat is nou net het gevoel dat je bij dit soort spellen wel moet hebben
- op zich zou ik zeggen dat het iets is om met kinderen te spelen, maar de complexiteit van de acties en de speciale kaarten maken het toch wel een uitdaging om het aan het jongere publiek duidelijk te maken

Conclusie : Onze ervaring was niet echt positief. Op zich had ik een leuk, mooi spelletje verwacht, maar dat viel gewoon even allemaal tegen. Misschien moeten we het spel gewoon snel terug een herkansing geven en met de spelregels nu goed in ons hoofd eens trachten anders te spelen dan UNO-gewijs, want dan werkt het niet echt. Het uitzicht is mooi, maar hetgeen dat onder de motorkap zit is te licht bevonden ... erg jammer!

07-12-2013 om 09:51 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 141
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Waut, Pieter, Sven G., David & Arne
Gespeeld spel : Ghooost!, Armadöra, The rats in the walls, Bruxelles 1893 (met vijf spelers), UGO, Bloqs & De glasstraat (met drie spelers)
Speeldatum : 06/12/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : De Sint kwam vandaag ook bij ons langs en verraste ons met een mooi pakketje spellen. De komende weken zal u hier op de blog er meer over te weten komen. De titels alvast : Russian railroads, Carcassonne Südsee, Ligretto crazy, Der Geheimnisvolle Spiegel & Qwirkle uitbreiding 1

07-12-2013 om 02:24 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shadows over the empire (Artipia)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Shadows over the empire is de tweede titel uit de Artipia-stal. Ook dit spel speelt zich af in de setting van "Archon" en dat is overduidelijk aan het artwork te merken. Dit spel is echter een kaartspel waarbij u de acties en combo's van de kaarten zal moeten gaan benutten om uw uiteindelijk doel te bereiken. Het feit dat het hier om dit type van spel betreft, maakt het ook erg moeilijk om er een deftige beschrijving van te geven, want het is de tekst op de kaarten die het spel uiteindelijk maken en laten lopen. De spelregels zijn dan ook redelijk kort en misschien ietsje te beperkt. Als je die leest, heb je nog totaal geen enkel idee hoe een potje "Shadows over the empire" er zal uitzien.

Afhankelijk van het aantal spelers wordt er een rooster aan kaarten afgelegd. Centraal ligt er steeds een belangrijke persoon, in de hoeken starten de spelers telkens met hun leider en daarrond liggen er burgers allerhande die je gaat proberen te beïnvloeden en hun acties gebruiken om het spel in jouw voordeel te laten overhellen. Het spel omvat drie soorten kaarten qua niveaus, zo zal u als beginnende speler voldoende hebben aan de A-kaarten, maar kan u nadien met de B- en C-kaarten aan de slag voor meer variatie, dynamiek en diepgang.

Het spel is afgelopen als een speler er in slaagt om :
- z'n 18 invloedsfiches op de kaarten te plaatsen en hij controle heeft over de belangrijke persoon
- z'n 18 invloedsfiches op de kaarten te plaatsen en in geen enkel conflict betrokken is

In een ronde voeren de spelers om beurten één van volgende acties uit :
- beïnvloed een karakterkaart : door deze actie te kiezen ga je je invloed kunnen laten gelden op de kaarten en je invloedsfiches inzetten. Kies een karakter dat je al beheerst om je invloed te laten uitbreiden, leg een algemeen invloedsfiche op deze kaart om aan te geven dat dit karakter al gebruikt is, leg een aantal eigen invloedsfiches op het aangrenzende karakter dat je beïnvloed. Het aantal fiches hangt af van hoeveel overéénkomstige kenmerken het karakter heeft met jouw leider (er zijn vier verschillende symbolen in het spel). Leg ook een algemeen invloedsfiche op het beïnvloede karakter indien er nog géén andere speler op de kaart vertegenwoordigd was. Sommige karakters hebben niet de hoofdeigenschap van je leider en kunnen dan ook niet beïnvloed worden op deze manier. Er is echter een andere manier om toch je fiches daar op te krijgen via de eigenschappen van kaarten.

- gebruik de actie van een karakterkaart : kies één van de karakters die jij controleert, gebruik de actie, draai de kaart een kwartslag. De eigenschappen kunnen niet tegen een leider gebruikt worden. Een karakter kan slechts één maal per ronde gebruikt worden.

- pas : je mag na het passen geen acties meer uitvoeren deze ronde

Conflict : wanneer méér dan één speler op een karakter vertegenwoordigd is, is er een conflict. Zo lang er een conflict is, controleert niemand de kaart en kan de bijhorende eigenschap dus ook niet benut worden.
Nadat alle spelers gepast hebben, eindigt de ronde. Controleer of er voldaan wordt aan de overwinningscondities. Is dit niet het geval, dan wordt er een nieuwe ronde voorbereid : haal één fiche van elke speler van de karakters in conflict, haal alle algemene invloedsfiches van de kaarten, draai de gebruikte karakters terug recht en alle gedekte karakterkaarten die grenzen aan karakters die gecontroleerd worden, worden opengedraaid. De speler met de meest resterende fiches in z'n voorraad wordt de startspeler voor de volgende ronde.

De eigenschappen van de kaarten : sommige laten je toe om een actie te ondernemen, anderen om te reageren en nog andere zijn constant actief tijdens het spel. Veel kaarten laten je toe om invloedsfiches te plaatsen, verwijderen of ruilen. Ook met de posities van de kaarten in het rooster kan gegoocheld worden. Veel meer info hieromtrent kan ik eigenlijk niet kwijt aangezien elk spel weer helemaal anders zal zijn afhankelijk van welke kaarten er in het spel zitten en welke combinaties je dan gaat kunnen maken. Bij de imprESSEN krijgt u er misschien een iets duidelijker zicht op.

Titel : Shadows over the empire
Auteur : Babis Giannios
Uitgeverij : Artipia
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

 07-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (2)
06-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Titans of industry (Gozer games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Titans of industry is geproduceerd in samenwerking met Gamesalute en dat is er duidelijk aan te merken. Het materiaal op zich is spik en span en van een erg deftige kwaliteit. Wat artwork betreft, is het natuurlijk altijd een beetje subjectief, maar daarin gaat dit spel voor mij dan toch een klein beetje de mist in. Titans of industry is een pure euro waarin je grondstoffen gaat aanschaffen en verkopen, actiekaarten kopen, arbeiders inzetten en hen de bijbehorende acties laten uitvoeren. Jammerlijk genoeg heeft men hier gekozen om met kartonnen fiches te werken à la "Ora et labora" en ik heb persoonlijk liever mooie houten grondstoffen dan. Ook het kleurgebruik voor het centrale speelbord vind ik een beetje sec, maar dat is goesting natuurlijk.

In dit spel probeert u om in zeven jaren (ronden) zoveel mogelijk overwinningspunten te sprokkelen. U doet dit hoofdzakelijk door de aankoop van fabrieken en industrieën en het kopen en verkopen van producten. Er zijn drie types van producten in het spel, de basisproducten hout, steen en baksteen, de middelmatige teer en beton en de geavanceerde staal en glas. In het eerste deel van het spel gaat u vooral met de basisproducten werken, maar langzamerhand komen ook méér en méér de middelmatige en geavanceerde in het spel.

Een speelronde bestaat uit vijf fasen :
1) Koop gebouwen : leg een aantal fabrieken en industrieën open gelijk aan het aantal spelers. Om beurten mogen deze kaarten nu gekocht worden. Je mag ook passen en een rondje overslaan. Dit blijft zo doorgaan tot alle spelers na elkaar gepast hebben. Als je een kaart aanschaft, betaal je de kosten, scoor je de punten van de kaart en leg je de kaart op een vrij veld op je spelersbordje. Indien je geen vrije plaats meer hebt, moet je de kaart op een eerder gebouwd gebouw plaatsen, dit mag enkel als de nieuwe kaart van een hoger niveau is.

2) Plaats arbeiders : je beschikt aanvankelijk over 4 arbeiders die je om beurten gaat inzetten. Je kan je arbeider plaatsen op een eigen of vreemde fabriek. Op elke fabriek kan slechts 1 arbeider staan. Je kan je op een eigen of vreemde industrie plaatsen, hierop mogen meerdere arbeiders plaats vatten. Of je plaatst je arbeider op een veld op het speelbord, ook hier kan slechts één arbeider per plaatsje gezet worden. Indien je gebruik maakt van een fabriek of industrie van een andere speler, scoort deze onmiddellijk 1 punt en eventueel 1 punt extra als het gebouw al een upgrade heeft gehad. De acties van het speelbord even kort samengevat : basisgrondstoffen krijgen, geld krijgen, een actieplaats gebruiken op een fabriek die al bezet is, een fictieve upgrade voor één gebouw, 2 willekeurige grondstoffen aankopen voor 3000 dollar, een bedrijfsstrategiekaart aanschaffen (max. 3 in totaal per speler, ze leveren punten op aan het einde van het spel als aan de voorwaarden voldaan wordt), upgrade van een fabriek of industrie, een tijdelijke arbeider (grijs) voor de volgende ronde, de speelvolgorde wijzigen en een nieuwe arbeider opleiden (verloopt over 2 ronden).

3) Voer de acties uit : De spelers krijgen de grondstoffen van de fabrieken en industrieën die ze bezetten. Er is geen limiet. Indien je arbeider op een industrie staat, kan je de afgebeelde grondstoffen verkopen. Je mag één set verkopen per arbeider die op de kaart staat. Je scoort hiervoor ook de aangegeven overwinningspunten. Je krijgt de extra's van het speelbord, zoals de tijdelijke arbeider en de upgrade voor je gebouw.

4) Onderhouden : In de ronden 3, 5 en 7 tel je de onderhoudskosten voor al je gebouwen bij elkaar op en betaal je het totaal aan de bank. Enkel de bovenste kaarten in een stapel dienen onderhouden te worden. Indien je niet kan betalen, moet je een lening aangaan. Je krijgt 3000 dollar voor een lening die je voor het einde van het spel probeert terug te betalen (5000 dollar). Indien dit je niet lukt, is elke lening 5 strafpunten waard op het einde van het spel.

5) Opschonen en onderhouden : Wijzig de speelvolgorde door door te schuiven of aan te passen na het inzetten van de arbeiders, neem alle arbeiders terug van het bord en de kaarten, arbeiders in opleiding schuiven een plaatsje door (diegene die al op het laatste vak staan, komen in je voorraad terecht). Vul de markt op het bord terug aan en verschuif de rondefiche één plaatsje.

Na zeven ronden worden de resterende grondstoffen ingeruild, 3 voor 1 punt. Elke 5000 dollar levert nog één punt op en spelers krijgen bonuspunten als er aan de voorwaarden van de bedrijfsstrategiekaarten voldaan wordt. Eventuele strafpunten voor leningen worden nog doorgevoerd en de speler  met de meeste punten wint.

Titel : Titans of industry
Auteur : Matthew Duhan & Brian Lewis
Uitgeverij : Gozer games
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 13+


06-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
05-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Compounded
Klik op de afbeelding om de link te volgen Compounded (Dice hate me games) :

+ geen alledaags thema
+ prima materiaal, al ziet het er aanvankelijk nogal sfeerloos en ouderwets uit
+ relatief eenvoudig puzzelspelletje
+ razendspannend tot het slot, het gaat op punten aankomen
+ je hebt altijd wel het gevoel dat je netjes aan het meespelen bent, kan verbindingen vervolmaken

- razendspannend tot het slot, het gaat op punten aankomen, die door anderen kunnen bepaald worden, een kingmaker scenario is mogelijk
- de brandhaardfiches zijn weer zo petieterig klein, 't is mooi, maar zo'n gedoe met dikke vingers
- het onderhandelen en plaatsen van de claimfiches zouden erg veel dynamiek en tactiek moeten teweegbrengen, maar deden dat naar mijn mening niet voldoende, misschien is het spelen met de variant hiervoor een oplossing of hangt het nog meer af van spelersaantal en groep waarmee je aan de slag gaat
- misschien zouden er nog op een andere manier punten gescoord moeten kunnen worden, bv. soorten verbindingen verzamelen, setjes maken van bepaalde verbindingen, verzamelen van bepaalde elementen, ...

Conclusie : Compounded is een sfeervol en degelijk spelletje, waaraan u zonder twijfel plezier zal beleven. Een uitbreiding zit al in de pijpleiding en deze is op zich wel welgekomen om enkele kleine euvels te verhelpen. Ik leg het spel met plezier nog eens op tafel en hoop dat u dan even vrolijk aanschuift.

05-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tzokin - Tribes & Prophecies (CGE)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tzolkin was vorig jaar zonder meer dé hype van Spiel en is in menig spellenclub als erg goed bevonden. Aanvankelijk waren er hier en daar wel wat bedenkingen bij dat radarwerksysteem op het speelbord, maar al gauw verschenen er héél wat gepimpte versies die echt wel te cool zijn. Hopelijk krijgt die van ons ooit ook zo'n verflaagje, zelf ga ik me er niet aan wagen, want dan vrees ik dat we een nieuwe doos zullen moeten aanschaffen.

En zoals zo vaak verschijnt er het jaar nadien een uitbreiding voor de toppers van het vorige jaar, dus ook zo bij Tzolkin. Ook deze uitbreiding bestaat wederom uit enkele modules die naar hartelust kunnen geïntegreerd worden met het basisspel. In het kort zijn er drie aanvullingen. Enerzijds kan je het spel nu met vijf spelers gaan spelen, komen er stammen in het spel met speciale eigenschappen, moet u gaan rekening houden met allerlei voorspellingen en zijn er nog enkele extra gebouwen voorzien om toe te voegen.

1) De vijfde speler :
Naast het materiaal voor een extra speler, zijnde pionnen, schijfjes, een overzichtje en wat extra grondstofblokjes en oogsttegels komt er een extra speelbordje in het spel. Dit bordje stelt een nieuwe actieplaats voor waar de werkers kunnen geplaatst worden tijdens de rondes. Deze acties worden de snelle acties genoemd. De tegels met snelle acties worden op het centale Tzolkinrad geplaatst en komen dus op verschillende momenten van het spel aan bod. De kosten van de snelle acties zijn telkens 1. Elke speler mag maar één werker bij de snelle actie plaatsen en zo gauw de plaatsen bezet zijn, kan je er niet meer bij gaan staan. De snelle acties verlopen zo'n beetje als het overnemen van de startspelerpion, je voert de actie in de beurt uit wanneer je de werker plaatste.

De snelle acties :
- krijg 3 maïs
- krijg 1 hout en 1 maïs
- krijg 1 steen
- krijg 1 goud
- stijg een technologielevel naar keuze, betaal de kosten
- ruil maïs en grondstoffen zo vaak als je wil met elkaar
- betaal 1 maïs en bouw één gebouw

De voorspellingen :
Er worden 3 voorspellingen getrokken uit de voorspellingentegels en op een voorspellingenbord gelegd. De voorspellingen vragen de spelers om bepaalde zaken te bereiken in de loop van een kwart van het spel. De voorspellingen bestaan uit twee delen. Het bovenste deel toont een moeilijkheid gedurende die ronde, zo zal het bijvoorbeeld moeilijker worden om bepaalde grondstoffen te verzamelen. Het onderste deel toont dan weer een voorwaarde waaraan voldaan moet worden om extra punten te verzamelen bij de tussentellingen. Ik ga zeker niet alle tegels hier opsommen, maar om u een idee te geven.
Voorbeeld 1 : Wrathful gods : wanneer je een stap omhoog gaat in een tempel moet je 1 maïs extra betalen. Bij de telling scoor je punten op het totaal aantal stappen dat je op de tempels bent gestegen. De startstap telt als nul, de stappen eronder zijn negatief (-3 tot 0 = -5 punten, 1-3 = 0 punten, 4-6 = 6 punten, 10+ = 13 punten)
Voorbeeld 2 : High floodwaters : betaal 2 maïs elke keer je een werker op het Chichen Itza rad zet. Bij de telling krijg je punten overeenkomstig met het aantal werkers je op het Chichen Itza rad hebt staan. (0 = -5 punten, 1 = 0 punten, 2 = 6 punten en 3+ = 13 punten)
Zoals je al wel merkt zijn de voorwaarden volledig gelijklopend met de moeilijkheid die de tegel met zich meebrengt. Je zal dus nog extra aandacht moeten besteden aan deze voorspellingen om geen negatieve scores op te lopen.

De stammen :
Bij aanvang van het spel krijgt elke spelers 2 stammen, je kiest er één uit en kan het ganse spel genieten van de speciale eigenschap van deze stam. Alle deze eigenschappen zijn een surplus op de mogelijke acties. Ook hier geen overzicht van alle mogelijke eigenschappen en stammen, ze zijn op zich allemaal logisch en u heeft slechts keuze uit twee verschillende elk spel, dus dit mag normaal geen enkel probleem zijn.

Titel : Tzolkin - Tribes & Prophecies
Auteurs : Daniele Tascini & Simone Luciani
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 13+

05-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
04-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Compounded (Dice hate me games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag besteden we nog eens aan een Kickstarterproject dat in Essen op de Europese markt verscheen. Dice hate me games is een uitgeverij die telkens toch weer kiest voor een volwassen en realistisch thema. Zo werd er al koffie verbouwd, met de vrachtwagen gereden en nu dus in het chemielab gekropen. In 2014 zouden ze ons zelfs meenemen naar een bierbrouwerij en daar hebben wij als Belgen uiteraard oren naar.

In Compounded probeert u chemische verbindingen te maken zonder dat deze ontploffen, hiervoor punten te scoren die u dan mag aangeven op de tabel van Mendeljev. Als je de spelregels nog niet hebt doorgenomen, stoot dit "speel"bord je eigenlijk zelfs een beetje af, want het ziet er zo ingewikkeld uit. Maar als je weet dat enkel de numerieke getallen op het bord dienst doen als puntenteller, dan komt het helemaal goed. Elke speler krijgt ook een persoonlijk spelersbordje met daarop enkele overzichten (waarde blokjes, bonussen tegels) en vooral een opslagplaats voor je elementen (waarvan je er al 4 krijgt) en de vier experimenten die je tot een goed einde probeert te brengen. Onder het centrale speelbord worden 16 kaarten met chemische verbindingen klaargelegd. Elke speler krijgt nog een brandblusapparaat en een jokerelement en dan kan het spel beginnen.

Het spel eindigt als er aan één van volgende voorwaarden voldaan wordt : een speler behaalt 50 punten (of meer), iemand vervult 3 van zijn 4 experimenten of het centrale onderzoeksveld (16 kaarten) kan niet volledig meer aangevuld worden. Indien één van de eerste twee voorwaarden is vervuld, wordt er nog een laatste ronde gespeeld, bij de laatste voorwaarde eindigt het spel onmiddellijk.

Een speelronde wordt opgedeeld in 4 fasen, die in speelvolgorde worden afgewerkt :
- Fase 1 : Discovery
In deze fase trekken de spelers een aantal elementen uit het zakje gelijk aan de waarde aangegeven door hun schijfje op het experiment "Discovery" op hun spelersbord. Bij aanvang van het spel zijn er dat 2. Nadat je je verbeterde op dit vlak, kan je er meer gaan trekken. Nadat alle spelers elementen hebben getrokken, mag er onderhandeld worden over eventuele ruilen. Alles mag geruild worden met uitzondering van punten en experimenten. Beloftes zijn niet bindend, dus hopelijk krijg je geen mes in de rug geplant.
Indien aan het einde van deze fase je niet al de elementen kan opslaan, moet je het teveel afleggen en terug in de zak stoppen.

- Fase 2 : Study
In deze fase mogen de spelers om beurten één van de openliggende verbindingskaarten claimen door er hun pion op te zetten. Je mag er ook voor opteren om te passen, je mag dan geen kaarten meer claimen deze ronde. De fase loopt door tot alle fiches geplaatst zijn (het niveau van je "study" experiment geeft aan hoeveel maximum) of iedereen gepast heeft. Op het einde van de fase mag elke speler nog één fiche van z'n eerder geclaimde kaarten verschuiven naar een andere kaart.

- Fase 3 : Research
In deze fase worden er elementen op de verbindingskaarten geplaatst. Het niveau op je "research" experiment geeft aan hoeveel elementen je mag inzetten. Je mag deze op één of meerdere geclaimde kaarten verspreiden. Je mag ook op een niet-geclaimde kaart plaatsen, maar dit houdt in risico in, want andere spelers zouden met jouw werk kunnen gaan lopen. Plaats je echter het laatste element, leg je jouw claimfiche omgedraaid op deze kaart. Je mag in deze fase ook één van je elementen op je brandblusapparaat leggen om het op die manier klaar te maken voor de strijd. (je mag ook éénmalig in een ronde drie dezelfde elementen ruilen tegen één naar keuze uit de zak)

- Fase 4 : Lab
In deze fase worden afgewerkte verbindingen gescoord, punten uitgedeeld, gereedschap verworven en experimenten in niveau verhoogt. Maar pas op want er zouden wel een rare chemische reacties kunnen optreden.
In speelvolgorde worden de vervulde verbindingen afgehandeld :
* je verwijdert de kaart en legt ze naast je spelersbord
* je scoort het aantal punten aangegeven op de kaart en zet je telsteen dat aantal plaatsen vooruit op de tabel van Mendeljev
* je claimfiche krijg je terug in je voorraad
* alle elementen worden terug in de zak gestopt
* sommige kaarten tonen het icoon van een gereedschap, neem het uit de voorraad. Je kan het vanaf nu gebruiken in je beurt. Je kan van elk soort gereedschap slechts één hebben.
* op elke kaart staat ook het symbool van één van de experimenten, stijg één niveau in dit experiment op je spelersbord
* sommige kaarten hebben een chemische reactie en zorgen voor een onmiddellijk effect na het scoren
Nadat alle kaarten zijn afgehandeld worden de legen plaatsen terug opgevuld met nieuwe verbindingskaarten en wordt de startspelerssleutel doorgegeven.

Indien er bij het aanvullen van de kaarten brandkaarten worden getrokken (werkt een beetje zoals de epidemiekaarten van Pandemie) worden er op alle ontvlambare stoffen tussen de verbindingskaarten brandfiches gelegd. Indien de kaart z'n limiet bereikt, ontploft de verbinding en worden de elementen op de omringende kaarten geplaatst. Er kunnen geen twee brandkaarten in één fase na elkaar getrokken worden (indien dit toch het geval is, wordt de tweede kaart genegeerd). Indien een wetenschapper een brandblusapparaat heeft klaargestoomd voor gebruik kan hij deze inzetten om één brandfiche te verhinderen om op een verbinding te komen.

Op het einde van het spel krijg je nog 1 punt voor elke element op een geclaimde kaart in het onderzoeksveld en 2 punten voor elke element op je spelersbord. Een niet gebruikt jokerelement levert ook 2 punten op en een afgewerkte, niet-gebruikte brandblusser levert je vier punten op. De speler met de meeste punten, wint het spel!

Titel : Compounded
Auteur : Darrell Louder
Uitgeverij : Dice hate me games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 13+

04-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
03-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Archon
Klik op de afbeelding om de link te volgen Archon (Artipia) :

+ solide, strakke workerplacement
+ het deckbuilding-principe en actiekaartenkeuzesysteem vond ik wel te pruimen
+ het is allemaal zeer nauw in dit spel, u gaat geen overvloed aan grondstoffen verzamelen
+ u gaat regelmatig vloeken en uw hoofd moeten breken over mogelijke keuzes (maar ook niet té veel)

- er zijn erg veel wetenschaps- en kunstkaarten voorzien, geen idee waarom, want zo veel kaarten gaan er in een rondje toch niet uit denk ik
- het speelbord is erg mooi, maar toch ook wel erg druk, je verliest af en toe het overzicht
- wij konden de invallen van buitenaf altijd erg makkelijk counteren eigenlijk, ook diegene die er dan niet in investeerde komt goed weg (misschien toch enige vorm van straf voorzien?)

Conclusie : Archon is een typische workerplacement dat vooral opvalt door het deckbuildingprincipe dat aan het kiezen van acties gekoppeld is. Het spel is erg strak ontworpen en loopt vloeiend en vlotjes door tot het einde van het spel. Het is ook erg spannend en nipt wat overwinningspunten betreft, u gaat op een paar punten van elkaar stranden. Dit is een goed spel, punt! (uitroepteken eigenlijk)

03-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ginkgopolis - the experts (Pearlgames)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ginkgopolis - the experts is een uitbreiding voor het fantastische spel Ginkgopolis dat vorig jaar bij Pearlgames verscheen. Het basisspel is wat ons betreft al meer dan goed genoeg, maar deze uitbreiding biedt nog meer variatie. Er zitten maar liefst 6 modules in deze uitbreiding die u naar believen kan combineren met het basisspel. Er wordt overigens netjes aangegeven of de complexiteit en strategie van het spel duchtig verhoogd of niet met de diverse modules.

De modules concreet :
1) Nieuwe gebouwen :
Er worden gebouwen 21, 22 en 23 in de verschillende kleuren toegevoegd aan het basisspel. In ruil worden 3 willekeurige basistegels uit het spel gelaten. De nieuwe tegels hebben een waarde II en worden apart gehouden. Indien een speler tegels mag trekken, kan hij ook opteren om een waarde II tegel te trekken in plaats van 2 waarde I tegels. De waarde II tegels kunnen bij uitputting van de tegels ook wederom verkocht worden voor overwinningspunten (1 net zoals de waarde I tegels). De kaarten van de tegels 21 tot en met 23 zijn allemaal kaarten die extra punten opleveren op het einde van het spel als je aan de voorwaarden voldoet.

2) Prestige gebouwen :
Deze tegels met waarde 24 en 25 in de drie kleuren worden toegevoegd aan het basisspel en hebben een waarde III. Ook nu weer verwijder je willekeurig drie tegels uit het basisspel en vorm je een aparte stapel met deze tegels. Indien je tegels mag trekken, mag je ervoor opteren om een waarde III tegel te nemen in plaats van drie waarde I tegels. Ook deze tegels kunnen worden ingeleverd voor 1 overwinningspunt als de stapel tegels een eerste keer is opgebruikt. De tegels laten je vooral toe om nog makkelijker een hogere waarde neer te leggen.

3) Groene plaatsen :
De groene tegels worden als voorraad naast het bord gelegd en er worden 3 willekeurige tegels uit het basisspel verwijderd. Wanneer je tegels mag trekken, kan je ervoor opteren om de groene tegels te nemen. Je kan er wel slechts één per beurt nemen. De regels om deze tegels te plaatsen zijn exact dezelfde als die bij het uitbreiden van het speelbord. Je plaatst er een blokje van jezelf op van achter je scherm om aan te geven dat het jouw tegel is. Je gebruikt net zoals bij de uitbreiding de acties van de aangrenzende tegels. Indien je uitbreidingskaarten voor je hebt liggen, krijg je ook deze bonussen. Indien er meer groene tegels naast elkaar komen te liggen, wordt er een park gevormd. De speler die naast een park uitbreidt, krijgt 2 extra overwinningspunten per groene tegel in het park. Op het einde van het spel worden parken niet gezien als een gebied, maar beïnvloeden ze wel de score van de regio's die eraan grenzen. De pionnen die je hebt in het park worden meegeteld bij die van de aangrenzende regio's waarin je vertegenwoordigd bent. Bovendien levert elke groene tegel één overwinningspunt op per verdiep van aangrenzende gebouwen. Ook groene tegels mogen worden ingeleverd voor 1 punt indien de tegelvoorraad voor een eerste keer is uitgeput.

4) Gebeurtenissen :
Afhankelijk of je met module 6 speelt of niet krijgen de spelers een aantal gebeurtenistegels. Je kan in je beurt een gebeurtenistegel tegel bij een gewone actie die een tegel omvat. Je kiest of de gevolgen van de gebeurtenis plaatsvinden voor of na je actie. Eens je de gebeurtenis hebt uitgevoerd, wordt de tegel uit het spel verwijderd. Zo kan je pionnen en overwinningspunten in je voorraad krijgen of verliezen.

5) Hou een kaart :
In deze module is er geen extra materiaal nodig. Deze aangepast spelregel stelt je gewoon in staat om een kaart in je hand achter te houden. In plaats van drie kaarten door te geven, geef je er nu dus maar 2 door. Pas nadien wordt er een extra kaart getrokken, zodat je wederom keuze hebt uit vier kaarten.

6) Experten :
Nadat de spelers hun karakterkaarten hebben gekregen bij aanvang van het spel krijgen ze ook willekeurig 2 experten. De kaarten worden wederom gedraft en doorgegeven tot elke speler 3 karakters en 1 expert heeft. Elke expert levert je tijdens het spel een extraatje op en zorgt voor een iets dynamischer spelverloop. Op basis van je expertkaart ga je misschien eerder sneller voor een bepaalde actie kiezen.

Titel : Ginkgopolis - the experts
Auteur : Xavier Georges
Uitgeverij : Pearlgames
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 13+

03-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
02-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Rokoko
Klik op de afbeelding om de link te volgen Rokoko (Eggertspiele/Pegasusspiele) :

+ dit is een echt veelspelersspel, niet direct geschikt voor een beginneling
+ er is enorm véél aan de hand qua punten verzamelen, pas na een volledig eerste potje heb je hier zicht op
+ het materiaal is fijn afgewerkt, het toont allemaal mooi en de kaarten zijn wederom schitterend
+ het deckbuildingprincipe werd ook hier weer op een andere manier in het spel gestopt
+ je kan eigenlijk altijd wel iets leuks doen, het komt erop neer dat je dat het voordeligst probeert te doen
+ je hebt geen zicht op hoe iemand er voor staat want alles wordt op het einde geteld
+ Matthias Cramer staat garant voor goeie spellen
+ de spelregels zijn te vergelijken met die van het dorp, goed en strak geschreven, prima overzichtelijk
+ ondanks het feit dat er wel wat symboliek gebruikt wordt, is alles snel duidelijk en speelt het erg intuïtief

- je moet echt wel met veel rekening houden, er zijn wel wat kleine dingetjes die je zou kunnen vergeten
- zichtschermen je ziet ze overal verschijnen, maar jammerlijk genoeg niet in dit spel, dat zou nochtans makkelijk zijn om al je zijde en ander materiaal achter te verbergen
- je hebt geen zicht op hoe iemand er voor staat want alles wordt op het einde geteld
- deze titel lijkt wat te verdwijnen tegen al het andere geweld uit Essen en de Coal baron van dezelfde uitgeverij (die wel iets toegankelijker is eerlijk gezegd, maar Rokoko is zonder meer uitdagender)

02-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archon : glory & machination (Artipia)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In Archon hanteert u (net als bij Rokoko overigens) een workerplacementsysteem dat gelinkt wordt aan een deckbuildingprincipe. Het lijkt me stilaan de trend van dit speeljaar te worden. Zeker niet erg voor ons, want wij vinden het wel oké. In Archon probeert u de stad Cardis te behoeden van een hoop invallen van buitenaf en probeert u vooral niet te vergeten om ook in de eigen cultuur en wetenschap te investeren. Op deze manieren zal u punten kunnen scoren in het spel. Het spel bestaat uit negen ronden, die opgesplitst zijn in drie delen. Na elk deel volgt er een aanval die u zal moeten counteren. U speelt het spel met 10 handkaarten, bij aanvang bestaande uit 8 courtier (standaard) kaarten en 2 magister (geavanceerde) kaarten. In elke oneven ronde gaat u deze 10 kaarten in twee stapels van vijf kaarten verdelen. De ene stapel gebruik je in de ene ronde, de andere stapel in de andere. U zal dus telkens vijf kaarten ter beschikking hebben om acties te kunnen gaan spelen.

In een beurt gaan de spelers in speelvolgorde één (of meerdere) kaart(en) afleggen en hun arbeider op het speelbord inzetten. Ze voeren onmiddellijk de bijbehorende actie uit. Sommige actieplaatsen verwachten twee standaardkaarten of één magisterkaart. Dit gaat zo door tot alle spelers gepast hebben of geen arbeiders meer hebben en moeten passen. Nadat alle spelers gepast hebben, wordt ook de speelvolgorde van de volgende ronde bepaald, de resterende niet-gebruikte handkaarten worden vergeleken (magisters hebben waarden 1-2-3-4, courtiers zijn nul). Indien er gelijke standen zijn, blijft de speelvolgorde identiek aan die van de huidige ronde.

De acties : 
- repository : neem één grondstof naar keuze, gebruik je de handelaar neem je er twee naar keuze
- barracks : neem één recruteerfiche, gebruik je de handelaar neem je er twee
- treasury : neem 2 goud, gebruik je de handelaar neem je drie goud
- marketplace : je mag 2 koop- en 1 verkoopactie uitvoeren, betaal en ontvang het respectievelijk afgebeelde goud (je mag geen grondstof verkopen die je kocht en omgekeerd)
- guild hall : koop nieuwe magisters, betaal de kosten, scoor de punten en vervang de kaart onmiddellijk met één van je courtiers
- royal guard : plaats één elitekrijger op de buitenmuur, betaal 1 zilver en 1 recruteerfiche
- builder's guild : koop één van de openliggende gebouwen van het bord, betaal de kosten (grondstofblokjes) en leg het gebouw voor je neer (deze leveren een extraatje op)
- academy : ontvang een kunstkaart voor 2 goud (mag je tot 2 aankopen)
- planetarium : ontvang een wetenschapskaart voor 1 goud en 1 papyrus (mag je tot 2 aankopen)
- palace : hier komen gewoon extra actieplaatsen vrij afhankelijk van de gunst die de koning die ronde geeft

De magisters :
Naast het feit dat deze eigenlijk als een dubbele kaart tellen bij het inzetten voor de acties, leveren de magisters ook een extraatje op :
- tax collector : plaats een rode fiche onder je arbeider, indien andere spelers nadien voor éénzelfde actie kiezen, moeten ze je één goud betalen betalen
- cleric : je mag je arbeider op een actieplaats zetten waar reeds een arbeider staat
- scribe : na het spelen van de scribe mag je onmiddellijk nog een actie uitvoeren (kaart spelen, arbeider plaatsen en actie uitvoeren)
- merchant : je krijgt extra grondstoffen, recruteerfiche of goud

De aanval :
Wanneer er drie ronden gespeeld zijn, volgt er steeds een aanval. Schud de aanvalskaarten, draai er één open en kijk of je kan pareren. Indien het totaal elitekrijgers op de muren groter of gelijk zijn aan de kracht van de aanval gebeurt er niets. Indien er te weinig verdediging is, wordt de stad onder de voet gelopen. Elke speler verliest recruteerfiches, goud en zelfs overwinningspunten voor het tekort. Je berekent dit door het verschil van geïnvesteerde elitekrijgers met de kracht van de aanval. Eerst betaal je het verschil met recruteerfiches, indien een tekort betaal je met 2 goud per éénheid en als je nog tekort schiet moet je overwinningspunten afgeven.
Na de aanval deel de koning punten uit. De speler met kunst-, wetenschaps- en elitekrijgerskaarten scoren punten zoals aangegeven op de kaarten "de vraag van de koning". Bij gelijke stand worden de punten van beide plaatsen opgeteld en gedeeld. Je moet wel minstens over één kaart beschikken om te scoren.

De gebouwen :
Kunnen worden aangeschaft en gaan bovendien in prijs dalen naar gelang het spel vordert. Je mag van elk type er slechts één aanschaffen. De gebouwen leveren een extraatje op bij het uitvoeren van bepaalde acties of leveren punten op aan het einde van het spel. Er staat netjes een overzicht in de spelregels, maar ook de iconografie op de tegels is erg duidelijk. Zo kan je bijvoorbeeld extra geld, recruteerfiches en grondstoffen gaan verzamelen, krijg je kortingen bij bouwkosten, ga je magisters kunnen gebruiken als een andere magister en vooral extra punten scoren voor je kunstenaars, wetenschappers en elitekrijgers.

Titel : Archon - Glory & Machination
Auteurs : Nikolas Sakaloglou & Sotiris Tsantilas
Uitgeverij : Artipia
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

02-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
01-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Invaders (WGG)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Invaders is een asymmetrisch 2 speler-kaartspel van Mark Chaplin. Waar heeft u dit nog al eens gehoord? Jawel, bij een andere titel van WGG namelijk Revolver. We zouden op zich erg kort kunnen zijn en vertellen dat dit hetzelfde spel is, maar dan in een totaal andere setting. Dit zou echter iets te kort door de bocht zijn, want er zijn wel enkele verschillen, maar je kunt natuurlijk niet ontkennen dat er wel degelijk gelijkenissen zijn.

In Invaders zijn er twee protagonisten, de mensheid en de aliëns (ofte invaders) die elkaar het leven zuur maken. Er zijn wederom enkele overwinningsvoorwaarden die voor beide kampen verschillend zijn. De mensheid wint het spel indien de trekstapel van 70 kaarten van de Invader is opgebruikt en hij kaarten moet trekken of onttrekken, indien je de invasieplanfiche op nul krijgt of wanneer je vijf fiches weet te verzamelen op den bepaalde kaart. De invaders daarentegen trekken het laken naar zich toe als de trekstapel van de mensheid is opgebruikt, de kracht van Eurazië nul is, de kracht van de twee andere regio's gereduceerd zijn tot nul, wanneer de 11 heldenkaarten verslagen zijn of wanneer er vijf fiches verzameld zijn op een andere bepaalde kaart.

Het spel wordt gespeeld in een aantal ronden, tot aan één van de overwinningsvoorwaarden wordt voldaan. Een ronde bestaat uit de beurt van één speler. De spelers zijn om beurten aan de beurt. De invader begint steeds de eerste ronde. Tijdens een ronde doorloopt de speler drie fasen : trekfase, hoofdfase en aanvalsfase (enkel voor invader).
- In de trekfase moet de speler 2 kaarten van zijn trekstapel trekken. Indien hij dit niet kan, verliest hij onmiddellijk het spel.
- In de hoofdfase kan de speler kaarten spelen, kaarten die in het spel zijn gebruiken, een strategie activeren of een invasieplan actie gebruiken.
* Om kaarten uit de hand te spelen, moet de speler de kosten dekken door kaarten uit de hand af te leggen op de aflegstapel of door kaarten te onttrekken (dwz kaarten van z'n trekstapel omdraaien en onmiddellijk op de aflegstapel leggen). Indien het een kaart betreft met een krachtwaarde wordt deze op één van de invasiezones gespeeld. Dit zijn drie zones waar de spelers elkaar gaan bekampen. Andere kaarten worden uit de hand gespeeld en zijn éénmalig te gebruiken. De mensheid kan ook één van z'n helden in het spel brengen. Hij mag er slechts één hebben liggen, zo gauw deze verslagen wordt door de invader moet hij een nieuwe plaatsen.
* Sommige kaarten komen in het spel en zijn meermaals te gebruiken. Je legt er een aantal fiches op overeenkomstig met de kracht en telkens je de kaart gebruikt, verwijder je één fiche. Als alle fiches zijn opgebruikt, wordt de kaart verwijderd.
* Elke speler heeft een aantal strategieën die hij kan gebruiken. Deze strategieën staan op het speelbord afgebeeld. Als je de strategie gebruikt, draai je de daarop aanwezige fiche om. Je mag elke strategie slechts éénmalig in het spel gebruiken.
* Een invasieplan actie is enkel weggelegd voor de Invader. Hij kan kiezen voor de actie "trek een kaart" of "verminder de kosten van een kaart in je hand met één". Al de invader voor deze actie kiest gaat de fiche op het invasieplanspoor één veld omlaag.
- De aanvalsfase wordt enkel gespeeld in de beurt van de invader. In elke aanvalszone wordt er gekeken of er slachtoffers vallen en of er eventuele bijkomende schade is. Je vergelijkt de kracht van de invader met de kracht van de mensheid + de kracht van de zones. Indien de totale kracht van de invader groter is, moet de mensheid een aantal kaarten gaan onttrekken, gelijk aan het verschil in kracht tussen de beide partijen. Kan de mensheid geen kaarten meer onttrekken, verliest hij het spel. De kracht van de zones kan door het spel van kaarten verminderen. Indien de invader deze waarden op nul krijgt, kan hij het spel wederom winnen. Indien de invader geen kaarten kan onttrekken van de mensheid gaat het fiche op het invasieplanspoor wederom een stapje omlaag. Komt deze op nul terecht, dan wint de mensheid.

Uiteraard omvat dit spel véél meer dan die paar korte spelregels van hierboven, het is slechts een overzichtje, maar het zou ons véél te ver leiden om alle kaarten hier te gaan neerpennen. De acties van de kaarten zijn duidelijk en het is aan de spelers zelf om mooie combo's te gaan maken en vooral goed af te wegen of je bepaalde kaarten wil opofferen of niet om de tegenstrever schade toe te brengen. Ook nu weer is Mark Chaplin erin geslaagd om een asymmetrisch spel toch zéér uitgebalanceerd te krijgen. Indien beide spelers van een gelijk niveau zijn, zullen ze elkaar zonder meer in evenwicht houden tot het bittere einde.

Titel : Invaders
Auteur : Mark Chaplin
Uitgeverij : WGG
Aantal spelers : 2
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 12+

01-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Triassic terror
Klik op de afbeelding om de link te volgen Triassic terror (Kayal games) :

+ meerderheden creëren ten top, verdeel-en-heers
+ erg leuk thema en materiaal, wie speelt er niet graag met dino's
+ de plastic dino's zorgden online nog voor bedenkingen, maar in werkelijkheid is het gewoon fijn om ermee te spelen
+ het spel is relatief eenvoudig en speelt erg vlot
+ het spel is agressief, maar ook weer niet overdreven, je moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen (dino's verdwijnen even snel van het bord als ze er op komen)
+ je moet zeker opportuniteiten proberen te benutten, je strategie aanpassen en veldslagen durven verliezen
+ het materiaal is méér dan oké, en de inlay is verzorgd, het materiaal kan je netjes opbergen, daarnaast zijn er overzichten voorzien waar alles nog eens netjes op staat

- je kan wel altijd iets forceren met de acties, maar speelvolgorde is erg belangrijk dus overweeg je keuzes
- misschien zou er voor de veelspelers nog enkele extra actietegels voorzien kunnen worden die tijdens het spel ingezet kunnen worden en als het even kan dan liefst iets agressief waarmee je iemand even van z'n sterke plaats kan duwen (en dit is meestal in mijn nadeel, want mij ligt het wel)

01-12-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 09-2005


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs