IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 49
Deelnemers : Jimmy, Bart, Johan & Arne
Gespeeld spel : Crokinole
Speeldatum : 30/03/13
Locatie : Living bij SpinLi (Komen Eten met vrienden)
Opmerkelijk : Lang geleden dat er met deze groep nog eens een spel op tafel kwam. Niet echt verwonderlijk dat het dan Crokinole is geworden. Erg tof om de avond mee af te sluiten.

31-03-2013 om 00:17 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
30-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rialto (Pegasus spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Rialto is de tweede Feld die in Nürnberg verscheen die we hier op de blog uitgebreid gaan bespreken, na Bora Bora (Alea spiele). Rialto is zeker en vast een spel met minder toeters en bellen, maar daarom kwalitatief niet minder. Rialto is eigenlijk deels een kaartspel, deels een meerderhedenspel. Een spelletje bestaat uit 6 ronden (waarin telkens in een ander district wordt gespeeld) die op hun beurt uit drie fasen bestaan, maar dat wist u al van de aankondiging die ik een dikke maand geleden deed.

In de eerste fase schuift eerst de rondesteen een plaatsje verder, worden er rijen (afh. aantal spelers) met zes kaarten opengelegd, krijgt elke speler in speelvolgorde een rij naar keuze + 2 dichte kaarten van de trekstapel en eventuele handkaarten uit een vorige ronde. Tot slot worden de handkaarten gereduceerd tot zeven kaarten waarmee je het in de lopende ronde zal moeten doen. Eventuele groene gebouwen stellen je in staat om meer handkaarten te houden of meer kaarten te trekken.

In de tweede fase worden de kaarten uitgespeeld en eventuele gele gebouwen geactiveerd bij de bijhorende acties. In deze fase doorlopen we zes stapjes die telkens herhaald worden. In elk stapje mag je kaarten uitspelen van de betreffende soort, maar kan je ook passen. Je voert de overeenkomstige acties uit (als je deelneemt) en diegene die het meeste kaarten uitspeelt krijgt bovendien nog een bonus.
A) Doge : per gespeelde kaart mag je één stap verder op het dogespoor (gebruikt bij gelijkspel en speelvolgorde). Bonus : één stap extra
B) Geld : per gespeelde kaart krijg je één geld. Bonus : één geld extra
C) Gebouwen : een gebouw kiezen gelijk aan de waarde van de gespeelde kaarten of lager. Bonus : +1 op de gespeelde kaarten
D) Brug : 1 overwinningspunt per gespeelde kaart. Bonus : één punt extra
E) Gondel : 1 pion naar je persoonlijke voorraad halen per gespeelde kaart. Bonus : gondeltegel spelen + 1 pion in een district plaatsen
(districtbonus : als je als eerste een pion in de vijf districten hebt staan langs een kant van het kanaal krijg je 5 punten bonus)
F) Pionnen : 1 pion op het speelbord plaatsen per gespeelde kaart. Bonus : 1 pion meer plaatsen
(districtbonus : idem hierboven)
Een jokerkaart kan altijd in combinatie met bovenstaande kaarten worden gespeeld of 2 jokers om één kaart die je niet hebt.

In fase drie tenslotte kunnen de blauwe gebouwen geactiveerd worden. Om een gebouw te activeren moet je er een munt op leggen. (deze gaan na de ronde terug naar de voorraad zodat de gebouwen terug beschikbaar zijn).

 Na zes ronden volgt de eindtelling :
- de helft van de som van het aantal pionnen en geldmunten in hun voorraad
- punten van hun gebouwen
- punten voor de districten in rangen (rang 1 = totale waarde aangrenzende bruggen en gondels; rang 2 = halve waarde van rang 1; rang 3 = halve waarde van rang 2, ...)
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Rialto
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

30-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus (Hurrican)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie van u houdt er wel van een potje Bingo? Iedereen waarschijnlijk wel, totaal random, hoge geluksfactor, maar oh zo veel fun.
Als ik u nu vertel dat men dat leuke, spannende element van Bingo heeft gebruikt in dit spel en u hier en daar nog een kleine tactische keuze in de schoot werpt, dan heb ik Augustus al goed samengevat. Dit spel kan gespeeld worden tot 6 spelers en neemt slechts een half uurtje in beslag, dus als je een keertje grote pech heeft, geen erg, dan start u onmiddellijk daarna toch een nieuw potje.

Bedoeling van het spel is het vervullen van opdrachten. De opdrachtkaarten vertonen telkens een aantal zaken waaraan moet voldaan worden, ze noemen dit de te mobiliseren legioenen. Elke speler start met 3 opdrachten. Eén speler is de roeper en moet uit een zakje fiches trekken met daarop de afbeeldingen van de diverse legioenen. Als het getrokken symbool overeenkomt met één van de symbolen op je opdrachtkaarten, mag je dit afdekken. Je mag hiervoor een mannetje gebruiken uit je voorraad of een eerder geplaatst mannetje op een andere kaart of totaal verzaken aan het plaatsen ervan. Wordt er een jokerfiche getrokken, mag je deze inzetten als eender welk symbool en wordt de volgende speler roeper. 

Zo gauw een opdrachtkaart volledig gevuld is, roep je AVE CAESAR. Je verwijdert alle mannetjes van de kaart, legt de opdracht in de vervulde opdrachtenrij en neemt een nieuwe opdracht. Elke opdracht levert ook nog een extra voordeel op, waarmee je andere spelers kan gaan pesten, extra voordelen krijgt, extra punten scoort op het einde van het spel, ... Daarnaast zijn er ook bonuspunten te winnen voor de speler die als eerste bepaalde combinaties van opdrachtkaarten weet te vervullen. Indien er meerdere spelers tegelijkertijd een opdracht vervullen worden ze van klein naar groot (nummer op de kaart) afgehandeld. Deze kaarten kunnen dan ook niet meer geteisterd worden door de eventuele extraatjes die andere spelers krijgen. Zo gauw een speler zeven opdrachtkaarten heeft kunnen vervolledigen, eindigt het spel. Je telt de punten van de opdrachten op, samen met de eventuele bonuspunten en de effecten van opdrachtkaarten. De speler met de meeste punten wint het spel. 

Titel : Augustus 
Auteur : Paolo Mori
Uitgeverij : Hurrican
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

29-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wunderland (Pegasus spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen ik deze titel in de line-up van Pegasus zag staan, moest ik even mijn wenkbrauwen fronsen. Toen ik de cover nadien bekeek, trok ik helemaal bleek weg, maar na het lezen van de spelregels heb ik onmiddellijk terug een mooi blozend kleurtje gekregen.
Wunderland is een spel dat gebaseerd is op, of wat op een promostunt lijkt van, een Duits pretpark. Wunderland bestaat echt en is een miniatuurpark à la Mini-Europa, maar dan volledig ingericht met treinsporen, die de basis vormen. In de doos vindt u dan ook een folder terug van dit park, het is een keer iets anders, dat had ik nog nooit gezien. (meer info op www.miniatur-wunderland.de)

Op zich klinkt dit waarschijnlijk allemaal vreemd en is dit niet de titel die u zou aanschaffen, maar als ik u vertel dat dit een Ticket to Ride look-a-like is, dan zal u ongetwijfeld met interesse verder lezen. Allereerst geef ik nog graag mee dat de Nederlandstalige spelregels standaard bij in de doos zitten en dat is voor Pegasus ook zeker geen gewoonte (volgens mij zelfs pas de eerste keer). Het feit dat de vertaling door een vertaalbureau is gedaan, zorgt wel voor enkele rare termen moet ik zeggen, maar het is best verstaanbaar. Het spelprincipe is éénvoudig te noemen en uiterst geschikt voor de familiespeler, maar ook gevorderden zullen plezier beleven aan dit spel.

U krijgt een speelbord, 8 houten speelschijven per speler, een scorepion per speler, een startspelerlocomotief, 20 bestemmingskaarten (vgl. tickets van TTR), 112 ansichtkaarten en 4 puntenkaarten voor als u over de 100 of 200 punten gaat.
De spelers zetten hun speelschijven centraal op het speelbord op een stapel van waaruit ze gaan reizen naar alle plaatsen op het bord. Ze krijgen alvast 2 bestemmingskaarten die ze geheim houden voor de tegenstanders.

Als je aan de beurt bent, neem je een willekeurig aantal schijven van een locatie van jezelf en verplaats je ze 1 of 2 locaties verder. Daarna mogen alle andere spelers bepalen of ze graag meereizen. Dit kunnen ze enkel doen met schijven die op dezelfde locatie stonden als de actieve speler en ze kunnen ook enkel afreizen naar de eindbestemming (geen tussenstop inlassen). Als je in je beurt één van je bestemmingskaarten vervult, mag je deze uitspelen. Voor het vervullen moet je minstens één schijf op de aangegeven plaatsen op de kaart hebben staan. Om te vervullen neem je één fiche van elke aangegeven locatie van het bord en plaats je deze terug op de startplaats. Je scoort onmiddellijk het aangegeven punten op de bestemmingskaart en neemt een nieuwe bestemmingskaart (behalve als je er al 4 hebt vervuld). Kom je met je schijven op een symbool i.p.v. een plaats, kan je ansichtkaarten verzamelen. Je mag er zoveel verzamelen als je wil, maar moet voor elke kaart één fiche terug op de startplaats zetten. Deze ansichtkaarten leveren op het einde van het spel punten op.

Zo gauw een speler een vijfde bestemmingskaart heeft vervuld, eindigt het spel onmiddellijk. Ook wanneer je ansichtkaarten uit de 7 regio's hebt weten te verzamelen kan je het einde aankondigen in je beurt, maar moet je dit niet doen. Je zou bijvoorbeeld misschien nog graag bestemmingskaarten willen afwerken. Op het einde van het spel krijg je nog punten voor je verzamelde ansichtkaarten. Je krijgt 1 punt per kaart waarvan je er het meeste hebt verzameld, 2 punten voor de tweede meest verzamelde, ...
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Wunderland
Auteur : Dirk Hillebrecht
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 50 min.
Leeftijd : 8+

28-03-2013 om 16:57 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 48
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Lien, Silke, Chloë & Arne
Gespeelde spellen : Search for gnomes, My happy farm, Le petit prince
Speeldatum : 28/03/13
Locatie : Springplank Lille in 6A (spellennamiddag voor de paasvakantie)
Opmerkelijk : een memory gewonnen tegen het kleine grut, maar ze hadden al een tactiek voor het tellen van de rode kabouters en hebben in één keer het toffe deel uit het spel kapot gemaakt. Eén was er zo slim om alle rode kabouters te tellen en dan gewoon tijdens het spel in het oog te houden hoeveel er uit waren gegaan. My happy farm met z'n vieren was te doen, maar iets te langdradig, maximum met drie spelers lijkt me beter. Le petit prince was ook voor de kinderen een topper.

28-03-2013 om 16:13 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (1)
27-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We will wok you (Pegasus spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen De komende dagen hebben we weer héél wat nieuwigheden voor u klaar staan hier op de blog.
We snijden als eerste een "lekker" kaartspelletje aan met "We will wok you". Een parodie op de rockwereld en de uitspraak van Aziaten die thematisch netjes wordt doorgetrokken in de namen van de kaarten. In het spelletje tracht je zoveel mogelijk punten te behalen door op het einde van het spel de juiste ingrediëntenkaarten te hebben verzameld om de lekkerste wokgerechten te bereiden.

Het spel bestaat uit 110 kaarten, waarvan 63 ingrediënten, 22 geldkaarten en 25 wokkaarten. Afhankelijk van het aantal spelers worden enkele ingrediënten en wokkaarten uit het spel genomen. De wokkaarten worden open op tafel gelegd, zodat de spelers kunnen zien welke wokschotel ze kunnen aanschaffen. Elke speler krijgt 3 geldkaarten op handen en er worden twee "markten" gemaakt met ingrediënten. De eerste markt telt twee rijen van drie kaarten, met ernaast 6 geldkaarten (prijs van een rij), de tweede markt telt twee rijen van elk twee kaarten, met ernaast 4 geldkaarten (prijs van een rij).

Als je aan de beurt bent, voer je één van de volgende drie acties uit :
1) een geldkaart nemen : neem één geldkaart van naast de markten (je krijgt zelf extra geld, maar maakt de ingrediënten ook voor anderen goedkoper)

2) koop een rij van de markt : betaal de huidige prijs van de markt en voeg deze kaarten toe aan de rij naast de markt en neem de ingrediënten op handen. Vul daarna terug ingrediënten aan (2 of 3 kaarten afhankelijk van de markt). Je maakt de prijs van de markten dus ineens terug duurder.

3) neem een wokkaart : kies een wokkaart uit de openliggende kaarten door ingrediëntkaarten uit je hand voor je op tafel te leggen. Ze moeten minstens vier dezelfde symbolen hebben. Deze kaarten blijven allemaal voor je liggen tot het einde van het spel.

Zo gauw er geen ingrediëntenkaarten meer kunnen worden aangevuld en de twee rijen van een markt zijn uitgeput, voeren alle spelers een laatste actie uit. Nadien mogen ze alle ingrediëntenkaarten (op hand of op tafel) aan hun wokkaarten toewijzen en de overeenkomstige punten scoren.

Er zijn wokkaarten die gewoon onmiddellijk punten opleveren, andere vragen bepaalde ingrediënten, nog andere veranderen het puntenaantal van andere wokkaarten, ... De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : We will wok you
Auteur : Sebastian Bleasdale
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 40 min.
Leeftijd : 10+

27-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
26-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Assyria
Klik op de afbeelding om de link te volgen Assyria (Ystari) :

+ Zonder twijfel één van de meest ondergewaardeerde Ystari-titels (samen met Sylla)
+ Een vlot spel met héél wat mogelijkheden, een beetje dwarsboomwerk (door onze "foute" regels zelfs nog meer)
+ Punten scoren kan op verschillende manieren, zodat de strijd redelijk spannend is
+ Alles staat logisch en duidelijk aangegeven op het speelbord, dat is een goeie hulp
+ Doordat de verkoop blijkbaar niet zo goed is gegaan, staat dit spel tegen dumpprijzen te koop bij de Duitse webshops, voor € 10 is dit spel het uwe (net als Sylla trouwens, niet sukkelen zou ik zeggen)
+ Dit spel speelt met alle spelersaantallen identiek, aangezien je gewoon het speelbord vergroot blijven de toch al nauwe ruimtes identiek

- Deze Ystari-titel stond al drie jaar in onze spellenkast en was nog nooit gespeeld, ondanks het feit dat ik al meerdere keren de regels had gelezen
- Ondanks het feit dat ik al meerdere keren de regels had gelezen, bleken deze niet zo éénduidig te zijn, zoals we van Ystari normaal wel gewend zijn, wat opzoekwerk op BGG bracht wel duidelijkheid (achteraf dan)
- De gebruikte kleuren passen dan wel perfect binnen het thema, maar qua duidelijkheid liggen bruin, rood en oranje soms dicht tegen elkaar voor een kleurenblinde (neem ik aan)

26-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
25-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : My happy farm
Klik op de afbeelding om de link te volgen My happy farm (5th street games) :

+ het materiaal is erg mooi, leuke kaarten die vooral de jongere spelers zeker gaan aanspreken
+ het is een familiespel pur sang, duurt niet te lang (zeker met z'n tweeën)
+ eigenlijk een perfecte gateway-game naar mijn mening, een mogelijkheid om niet-spelers toch eens rond de tafel te krijgen
+ mits enkele kleine regelaanpassingen ook te spelen met kleinere kinderen (7-8 jaar)
+ te spelen bij SpinLi, dus dat moet u zeker eens doen

- met vier gevorderde spelers gaat dit spel toch wat te kort komen
- het is niet echt een spannend, uitdagend spel. Je bouwt wat op, verzamelt, ruilt in en begint op nieuw
- de beschikbaarheid van dit spel in deze regio's zal niet zo dik bezaaid zijn, vrees ik en om het uit Amerika te laten komen, is het te duur voor wat het is

25-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
24-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 47
Deelnemers : Nico & Arne
Gespeelde spellen : Search for gnomes, My happy farm, Assyria
Speeldatum : 22/03/13
Locatie : In de living bij SpinLi (wegens maar met z'n tweeën)
Opmerkelijk : Eerste keer Assyria, ondanks het feit dat dit spel al erg lang in onze spellenkast staat. Erg fijn en ondergewaardeerde Ystari me dunkt. Die wil ik op korte termijn zeker nog eens op tafel brengen. Ook nieuwigheid "My happy farm" is goed bevallen als familiespel (imprESSEN volgt nog)
ps : geen foto, weer vergeten werk, 't begint een slechte gewoonte te worden

24-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
23-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Fantastiqa
Klik op de afbeelding om de link te volgen Fantastiqa (Gryphon games) :

+ erg stevig, typische Gryphon materiaal
+ zéér vlot spel eens je vertrokken bent
+ geen deckbuilder zoals we het gewend zijn, opdrachten vervullen is de boodschap in dit spel
+ erg leuk om te spelen, perfect volgens mij met 2 of 3 spelers

- artwork is vreemd, zéér vreemd, een samenraapsel van alles en nog wat, maar het intrigeert wel
- de spelregels zijn duidelijk en volledig, maar bij Gryphon slagen ze er toch altijd in om het zo moeilijk te laten overkomen
(te veel aandacht aan herhaling en kleine details, die ze beter apart in een ander lettertype of kadertje zouden zetten)
- de spelerspionnen hadden van mij gerust van hout of plastic mogen zijn (ook de kleuren van twee spelers liggen erg dicht bij elkaar donkeroranje en rood)
- de prijs om dit spel (zeker in Europa) aan te schaffen ligt wat aan de hoge kant
- met 4 spelers wordt er een teamvariant voorgeschreven, maar dit werkt eigenlijk niet echt vind ik

Conclusie : in deze impressen meer minpunten dan pluspunten, maar dat is eigenlijk geen correcte weerspiegeling van het speelplezier op zich. Het spel is zonder meer raar te noemen qua artwork, maar het werkt allemaal wel. De spelregels lijken complex, maar eigenlijk loopt het allemaal erg vlot en logisch. Het spel is duur, maar het materiaal is wel van erg degelijke kwaliteit. Er zijn gewoon hier en daar ongelukkige keuzes gemaakt. Het thema had veel cooler kunnen uitgewerkt worden, maar dan vrees ik dat het een zoveelste deckbuilder zou geworden zijn in de reeks van Dominions en Thunderstones ... en het is eigenlijk een totaal ander spel. Deckbuilding is hier maar één aspect, je moet vooral snel naar de overwinningspunten proberen te snellen door uiteraard je deck goed samen te stellen, maar het voelt zo niet aan. Intrigerend spel dat voor herhaling vatbaar is.

23-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
22-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Le petit prince
Klik op de afbeelding om de link te volgen Le petit prince (Ludonaute) :

+ sierlijk in z'n éénvoud
+ toch uitdagender dan op het eerste zicht lijkt
+ supersnel tussendoortje
+ toch de nodige pestfactor erin
+ het scorebord is op de achterkant van de doos gedrukt, prima gevonden
+ het systeem van elkaar de beurt te geven is fantastisch leuk en maakt het lekker tactisch (maar niet te moeilijk)

- de artwork past uiteraard bij het thema, maar ik vind het niet zo mooi
- de puntenfiches zijn uiteraard niet erg belangrijk, maar deze hadden wat spectaculairder gemogen

Algemeen : Le petit prince is zonder twijfel een verrassing. Wij speelden het prototype en vertaalden de spelregels en wisten dus al wel wat er in de pijplijn zat, maar nu we het uiteindelijke product nog eens op tafel hebben kunnen leggen, zowel met 2, 3 als 4 spelers ondertussen, zijn we meer dan ooit overtuigd dat dit spelletje in héél wat collecties thuishoort.

22-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 46
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Dirk & Arne
Gespeeld spel : Ginkgopolis
Speeldatum : 20/03/13
Locatie : In de living bij SpinLi (wegens nog maar met z'n tweeën)
Opmerkelijk : Eerste keer Ginkgopolis met twee spelers en een superspannende strijd, beslecht op één luttel puntje (de ene had veel punten gesprokkeld gaande weg, de andere vooral de kaarten die punten opleverden) : TOPSPEL !

22-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
21-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Search for gnomes
Klik op de afbeelding om de link te volgen Search for Gnomes (Simployt games) :

+ Vlaams product en prima kwaliteit van het materiaal
+ artwork past prima bij dit type spel
+ Jurgen Spreutels is erin geslaagd om het "kinder"spel memorie te transponeren naar een spel voor volwassenen 
(maar dat ongetwijfeld nog wel steeds verloren zal worden als er jeugdige spelers mee aan tafel zitten)
+ fase 4 : het bieden brengt echt wel iets bij aan het spel (vooral véél hoongelach van tegenstanders als je een kaboutertje teveel omdraait)
+ na één rondje spelen had je al direct een andere tactiek om tegels te gaan bestuderen en te onthouden
+ ruimte voor uitbreidingen, nieuwe afbeeldingen op de tegels met speciale kenmerken, nieuwe opdrachten, véél varianten (die men bijvoorbeeld op de website van Simployt zou kunnen plaatsen)

- er dient op voorhand wel wat afgesproken te worden : hoe lang je speelt, hoe lang je de tegels mag bestuderen, ...
(wij spelers hebben graag dat de spelregels dit duidelijk voorschrijven en eventueel ruimte laten voor varianten)
- niet echt een minpunt, maar een aanrader : bestudeer de tegels niet te lang, het moet vooruit gaan, dat maakt het ook
een leuker spel
- het is een leuk tussendoortje, maar het is natuurlijk wat het is ... een memoriespel (dus als dat niets voor jou is, dan mag je deze titel skippen)
- als zelfs Sven zulk soort spellen gaat winnen in onze speelgroep, dan is het de hoogste tijd om te stoppen met spelen

21-03-2013 om 08:13 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 45
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Dirk, Sven, Elke & Arne
Gespeelde spellen : Search for gnomes, The little prince : make me a planet (2x), Fantastiqa
Speeldatum : 20/03/13
Locatie : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : 3 nieuwe spellen gespeeld na elkaar (imprESSENs volgen de komende dagen, dus ik hou de lippen nog wat op elkaar)
Nog opmerkelijker : Sven wint een memoriespel ! Sven !!!

21-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (1)
20-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Search for Gnomes (Simployt games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Search for Gnomes is een Belgisch product dat ik eerder toevallig tegenkwam op het bordspelforum Bordspelmania.
De uitgeverij (Simployt) deed daar het aanbod voor spellenclubs om een recensie-/demo-exemplaar te bemachtigen. 
Wij waren blijkbaar één van de gelukkigen en voegen dan ook graag de daad bij het woord inzake een recensie over dit spelletje.

Wat onmiddellijk opvalt als je het spel in handen krijgt, is de vorm en de kwaliteit van de doos. Echt top, stevig karton, dat gelukkig
ook wordt doorgetrokken naar de tegels. Ook de artwork is fijn en toepasselijk bij het thema te noemen. De kabouters zijn erg 
kinderachtig getekend, maar dat past hier gewoon. Ik vind het persoonlijk erg geslaagd, zeker als je weet dat deze tekeningetjes op de
tegels erg belangrijk gaan zijn in het spelverloop.

Op het doosje staat er aangegeven dat het spel een memorie zou moeten zijn met een twist. Nu eerlijk gezegd zijn de meeste spellen in onze
collectie die memorie-achtig zijn, sowieso met een twist. De originele memorie heeft geen plekje weten te vinden in onze spellenkast, dus wat 
dat betreft is dit spel niet véél nieuws onder de zon. Maar wat is nu eigenlijk de twist in dit spel? Ik geef u graag even een kort overzicht van hoe het spelletje loopt en dan kan u ineens zelf mee oordelen.

Het spel bestaat uit 25 bostegels met daarop een aantal kabouters getekend in verschillende kleuren (blauw, geel, rood), daarnaast zijn er ook 20 opdrachttegels in het spel. Ik durf het spel dan ook een beetje te vergelijken met Up & Down van Ravensburger, u kent het spel met de mollen die omgedraaid dienen te worden misschien wel. 

Een speelbeurt bestaat uit 5 fasen :
1) Allereerst worden de 25 bostegels in elke ronde geschud en open gelegd in een vierkant van 5x5
2) De spelers krijgen dan een afgesproken tijd (bv. 20 sec.) om de tegels en hun plaats te memoriseren. Daarna worden de tegels omgedraaid (doe dit misschien samen, dan is het sneller gebeurd)
3) De startspeler neemt daarna een opdrachttegel en probeert deze uit te voeren. Op deze tegel staan een aantal kabouters in de diverse kleuren die moeten gevonden worden en het aantal tegels dat je mag omdraaien. Indien de speler het exact gevraagde aantal kabouters weet te vinden, dan krijgt hij de hoogste punten van de tegel, indien hij aan de opdracht voldoet, maar méér kabouters heeft omgedraaid, krijgt hij het kleinere aantal punten. Als hij het aantal gevraagde kabouters niet haalt, krijgt hij uiteraard niets. De omgedraaide tegels gaan uit het spel op dat moment. Ook de andere spelers voeren in volgorde zo'n opdrachtactie uit.
4) Er volgt nu een biedronde op de resterende tegels. De spelers gaan op zoek naar zo veel mogelijk rode kabouters. De startspeler doet een openingsbod en de andere spelers mogen overbieden. Het bieden gaat door tot alle spelers, behalve één, gepast hebben. Deze speler moet dan exact het aantal geboden rode kabouters omdraaien (andere kleuren tellen nu niet). Indien de speler hierin slaagt, krijgt hij 3 punten, maar lukt het hem niet, dan verliest hij 1 punt. Indien er onvoldoende rode kabouters op tafel liggen, dan heeft de speler pech en te veel geboden en verliest hij ook het punt.
5) De tegels worden geschud en aan de linkerbuurman van de startspeler gegeven, die nu nieuwe startspeler wordt. De vijf fasen worden herhaald.

Het spel eindigt zoals het wordt afgesproken, na bijvoorbeeld een aantal ronden of bij het behalen van een vooropgesteld aantal punten.

Kort, maar krachtig dus! Vooral fase 4, het bieden, is een extraatje dat we nog niet vaak zagen bij memorie-spellen. Ik vind het een prima gegeven omdat de spelers constant alert moeten blijven om te zien welke tegels uit het spel verdwijnen. Een imprESSEN van het spel hoop ik u één van de volgende dagen te kunnen voorschotelen en dan kan ik u de pro's en con's geven.

Titel : Search for Gnomes
Auteur : Jurgen Spreutels
Uitgeverij : Simployt
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 35 min. 

20-03-2013 om 08:11 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
17-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beverbende (999 games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Beverbende :

+ best wel grappige tekeningen op de kaarten
+ het opzet van het spel is erg goed gevonden
+ memorie in het kwadraat, dus iets waar ik niet al te goed in ben
+ ideaal om je tegenstanders uit te lachen als ze een lage kaart onbewust weggooien
+ de sfeer zat er bij ons alleszins in

- met meerdere spelers is het op zich wel leuk, maar je hebt echt wel niets in de hand
- het feit dat je het einde van het spel mag aankondigen kan in je voordeel werken als je het kotsbeu bent
- een speciale kaart trekken is echt wel belangrijk of het fout wegleggen van een goede kaart van je voorganger
- goed voor één potje per jaar, maar daar zal het bij blijven denk ik

17-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
16-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : gesjaakt
Klik op de afbeelding om de link te volgen Gesjaakt (999 games) :

+ zeer eenvoudig concept
+ speelt vlot weg
+ je kan een beetje beredeneren, maar ook niet al te veel
+ de "oude, traditionele" muntjes zijn makkelijk in de hand te nemen (tenzij je er te veel hebt natuurlijk,
maar dit is enkel positief nieuws in het spel zelf)

- de kaarten hadden misschien iets aantrekkelijker gekund
- weinig negatiefs op zich zo lang je het spel niet te serieus neemt en gewoon laat lopen

16-03-2013 om 19:36 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 44
Wegens fototoestel vergeten geen foto met de gespeelde spellen !
Voor andere foto's verwijs ik u nog graag door naar de blogspot van de Spelhamels.

Deelnemers : Dirk, Carl, Kevin, Nico, Wim & Arne
Gespeelde spellen : Gesjaakt, Beverbende, Lords of Waterdeep & Keyflower
Speeldatum : 15/03/13
Locatie : Spellenclub de Spelhamels Beerse
Opmerkelijk : 2 oudere kaartspellen op tafel gebracht, ik breng u later nog wel een imprESSEN ervan. Lords of waterdeep stond nog eens op de lijst om te spelen, dus erg blij dat ik die ook nog eens van onder het stof heb kunnen halen. Eigenlijk kan ik de avond opdelen in drie speelsessies :
1) Gesjaakt gespeeld met Dirk, Carl, Kevin & Nico
2) Beverbende gespeeld met de ganse bezetting
3) Keyflower en Lords of Waterdeep gespeeld met Dirk, Carl & Kevin

16-03-2013 om 01:08 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
13-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe speelplaats
Zoals u een tijdje geleden al kwam te weten, zal spellenclub SpinLi vanaf juli op een nieuwe locatie gaan spelen.
We vonden een oplossing in deelgemeente Wechelderzande. Vanaf juli bent u dan ook van harte welkom op de
eerste vrijdag van de maand in het zaaltje van de Oude jongensschool, Vlimmersebaan 4 in Wechelderzande.

We hopen op een vlotte doorstart en dat de spelers ons weten te vinden, het zal sowieso een spannend moment worden
en bepalend voor de toekomst van de spellenclub in Lille.13-03-2013 om 15:21 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fantastiqa (Gryphon games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag presenteer ik u graag een nieuwe aanwinst in onze spellenkast. Het spel "Fantastiqa" is de nieuwste creatie van Alf Seegert, die u misschien wel kent van Trollhala, een spel dat enkele jaren bij Z-mangames verscheen. Wel, dit nieuw spel heeft daar totaal niets mee te maken. Fantastiqa speelt zich af een fantasiewereld waarbij je de zotste monsters en andere creaturen tegenkomt. De wapens die het spel sieren zijn ook niet alledaags, of valt u duivels en draken aan met een feeënstokje, een oerknots of een wijsheidstand? De artwork is ook alleszins "speciaal" te noemen. Men heeft gekozen om klassieke werken van de grootste schilders aller tijden te gebruiken op sommige kaarten en dan vooral het speelbord. Het heeft zeker iets, maar het is toch even wennen.

Wat de kwaliteit van dit materiaal betreft, kan ik zéér kort zijn. Dit spel is geproduceerd door Gryphon games, die we allemaal nog kennen van Zong Shi, Fleet, Road to Canterbury, ... Zoals steeds is de doos zo sterk dat ik ze gerust als vervangende salontafel zou kunnen gebruiken en er een plateautje Westmalle tripel op serveren. De inlay is functioneel en laat al ruimte voor eventuele uitbreidingen in de toekomst. De houten speelstukken zijn groot, mooi en van een deftige kwaliteit (jammer dat het er maar zes zijn). De kaarten zijn allemaal lekker stevig en met zo'n linnen afwerking, de juiste benaming ken ik hier niet van. De spelersbordjes zijn van hetzelfde materiaal als het grote en de twee kleinere speelborden. Persoonlijk vind ik het een beetje jammer dat ze geen spelerspionnen hebben voorzien in hout. Men opteerde voor kartonnen fiches (wel weer in de gekende kwaliteit) die in een staandertje dienen te worden geplaatst, geen erg uiteraard, maar we zijn de laatste tijd toch zo verwend mijnheer.

Het spel zelf dan ... dit is misschien wel de deckbuilder die Dominion combineert met Eminent domain, maar dan in een fantasierijke omgeving. U gaat een deck kaarten proberen samen te stellen om opdrachten uit te voeren. Deze opdrachten verwachten van u dat u de nodige rekwisieten op tafel weet te gooien. Voor een vervulde opdracht ontvangt u overwinningspunten, opdrachten die u voor u heeft liggen, maar nog niet tot een goed einde heeft gebracht tellen als negatieve punten. Bij aanvang van het spel bepaalt u dan ook of u een kort, middellang of lang spel wenst te spelen en streeft u naar de overeenkomstige overwinningspunten. U gaat overigens persoonlijke opdrachten hebben, maar er liggen er ook gezamenlijke en deze leveren nu net dat extra puntje op. Maar uiteraard strijdt iedereen voor deze queesten, dus bent u wel tijdig klaar met het verzamelen van het nodige goed.

Het concept op zich is zeer eenvoudig. In een beurt doorloopt u drie stappen :
- het aanvullen van het bord : plaatsen van creaturenkaarten op de wegen, eventueel vervullen van een opengedraaid evenement en het aanvullen van de open opdrachten (indien er hiervan zouden zijn uitgevoerd)
- daarna voert u één enkele actie uit (die ik hieronder bondig zal beschrijven)
- tenslotte beëindigt u uw beurt door de gespeelde, gewonnen en kaarten die u niet meer wenst te gebruiken in uw persoonlijke aflegstapel te leggen en uw hand aan te vullen tot vijf (Dominion-gewijs dus)
De acties :
- op avontuur gaan : je reist van de ene naar de andere plaats op het speelbord en moet hiervoor de creaturen op uw weg verslaan door de gevraagde voorwerpen af te leggen (vergelijk het gerust met het afleggen van reiskaarten bij Elfenland). Nadat u uw gewenste weg heeft afgelegd, neem je al de gespeelde kaarten en gewonnen kaarten (verslagen creaturen) en legt ze in je aflegstapel
- een standbeeld bezoeken : de zes houten speelstukken in het spel zijn de standbeelden, elk beeld bevindt zich in één van de zes locaties. Een bezoek hieraan laat je toe om drie standbeeldkaarten te trekken van de betreffende stapel (afhankelijk van locatie) die je dan kan aanschaffen. Deze kaarten zullen je deck ook weer in bepaalde opzichten sterker maken. Op deze manier kan je ook aan nieuwe persoonlijke queestkaarten komen (vergelijk dit gerust met het ticketjes principe van Ticket to Ride, waarbij je er ook minstens één moet houden). Daarnaast kan je met deze actie ook opteren voor het zuiveren van je deck en het afleggen tot drie kaarten tegen betaling (met edelstenen, die je bij het verslaan van sommige creaturen en evenementen kan winnen). Tenslotte kan je deze actie ook gebruiken om jezelf te verplaatsen naar de andere locatie met hetzelfde standbeeld (van de drie standbeelden zijn er twee) zonder dat je hiervoor creaturen op je weg moet verslaan.
- de laatst mogelijke actie is het vervullen van een opdracht (queest). Dit kan een persoonlijke queest zijn of een openliggende. Je legt de gevraagde voorwerpen af (in je aflegstapel) en wint de opdrachtkaart en het overeenkomstig aantal punten. Je kan overigens sparen voor het uitvoeren van een opdracht door kaarten voor je neer te leggen. Deze kaarten zijn niet meer beschikbaar zolang de opdracht niet is vervuld (tenzij je ze volledig terugtrekt en in je aflegstapel plaatst)

Naast deze standaardacties zijn er ook nog gratis acties die je voor of na de hoofdactie mag uitvoeren :
- kaarten toewijzen aan een opdracht (zoals hierboven vermeld)
- een schatfiche gebruiken (die je vanaf het begin van het spel bezit : vernieuwen hand, verplaatsen op het speelbord)
- de speciale kracht van een kaart gebruiken (staat aangegeven met een symbooltje bv. edelsteen winnen, verplaatsen op het bord, een nutteloze kaart in de deck van een tegenspeler stoppen, een boost op een andere actie, ...)
- een artifactkaart gebruiken (deze kunnen in de loop van het spel met de standbeeldactie worden aangeschaft en leveren je een éénmalig voordeel op)

Zo gauw een speler het vooropgestelde aantal overwinningspunten heeft vergaard, eindigt het spel.

Titel : Fantastiqa
Auteur : Alf Seegert
Uitgeverij : Gryphon games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 60 min.

13-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
11-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Kings of air and steam
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kings of air and steam (TMG) :

+ prachtig materiaal, kwaliteit die we gewoon zijn van TMG (we blijven ook na dit spel grote fan)
+ ik ben normaal niet zo'n grote fan van de pick-up-and-deliver spellen zoals Age of Steam en Stoom, waarmee dit spel ongetwijfeld zal vergeleken worden, maar dit spel heeft toch dat extra's
+ de verschillende karakters waarmee je kan spelen geven leuke extra's, maar zijn niet echt overheersend, ook al heb je dat gevoel aanvankelijk wel
+ speelbaar van 2 tot en met 7 spelers (vooral die bovengrens is uitzonderlijk)
+ het speelt enorm vlot, 5 ronden nemen wel wat tijd in beslag, maar ze zijn zo voorbij
+ je hebt ook effectief het gevoel dat het spel stelselmatig beter begint te lopen, aanvankelijk heb je totaal geen idee hoe je veel geld kan verzamelen met het vervoeren van grondstoffen, maar eens het loopt, ben je weg
+ het upgraden van het zeppelin- en treinspoor is weer tof gevonden, het is de laatste tijd bijna een must in een spel

- onvergeeflijk bij foute planning (roborally-gewijs ben je gesjareld als je de geplande actie niet mag uitvoeren)
- de zeppelins zijn erg mooi, maar te groot voor het speelbord, deze commentaar hoor je in elke review, maar het is effectief het geval
- papiergeld is niet mijn ding zoals u weet en vergeleken met de kwaliteit van het andere materiaal hadden fiches me hier fijner geleken

11-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
10-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Tahiti
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tahiti (Minion games) :

+ erg toegankelijk pick-up-and-deliver spelletje
+ geschikt om met kinderen en gelegendheidsspelers te spelen
+ na het lezen van bovenstaande wel niet denken dat het zo maar makkelijk is, want soms is het dat niet
+ uiteraard een zekere geluksfactor met het trekken van blokjes (vissen), maar mij stoorde het persoonlijk niet (en ik ben daar normaal niet echt voor te vinden)
+ het actiepuntensysteem vind ik erg fijn, een extra pigment in ieder geval (des te zwaarder je je kano vol laadt, des te minder acties heb je, zelfs tijdens een beurt)
+ de scores lagen bij ons zéér kort bij elkaar
+ de spelregels zijn erg mooi, duidelijk geschreven en van voorbeelden voorzien

- het is een fijn spel, maar of het zo vaak op tafel gaat komen is een andere vraag
- de scores lagen zo dicht bij elkaar dat er een tie-breaker nodig was, maar die voorziet de spelregels niet (dus dan maar een huisregeltje gemaakt)
- het is zeker geen slecht spel, maar voor de veelspeler gaat het misschien iets te snel vervelen
- jammer voor Minion games dat de samenwerking met Queen games, die normaal de Europese verdeling voor z'n rekening zou nemen, zo stroef verliep dat het cont(r)act is afgesprongen

10-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
09-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 43
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Nico, Dirk & Arne
Gespeelde spellen : Tahiti, Urbanization, Kings of air and steam, Zombies! Run for your lives & Crokinole
Speeldatum : 08/03/13
Locatie : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : 2 van de allernieuwste nieuwigheden getest ... en relatief goed bevonden. De volgende dagen mag u zeker een imprESSEN van hen verwachten. Eindelijk een eerste keer Crokinole uit de doos gehaald op onze spellenzolder en zoals steeds de nodige leute en plezier.

09-03-2013 om 01:04 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
08-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tahiti (Minion games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Minion games kennen we nog van het fantastische spel "The manhattan project" dat we ook vertaalden. Nu brengen ze met Tahiti een spel dat zonder meer geschikter is voor beginnende spelers, families of om samen te spelen met kinderen die ietwat gewoon zijn op spellengebied. Het spel zou in Europa ook verschijnen bij Queengames, maar na herhaaldelijke moeilijkheden in de communicatie blijkt dat de deal is afgesprongen. In Essen zouden er nochtans enkele exemplaartjes gecirculeerd hebben.

Tahiti is een pick-up-and-delivery-game, een term die we de laatste tijd nogal veel gebruiken op de blog hier blijkbaar. Concreet heeft elke speler een kano waarmee hij door de eilandenarchipel vaart om goederen op te pikken en terug te brengen naar de thuishaven. Elke speler heeft ook een spelersbord waarop hij de verzamelde goederen stapelt. Bij aanvang van het spel bestaat het speelbord uit de centrale thuistegel en rondom al enkele eilanden. Deze eilanden bevatten 2 of 3 goederenblokjes. Daarnaast krijgt elke speler een geheime opdracht. Hierop staan twee kleuren afgebeeld waarin de speler het meeste blokjes probeert te verzamelen.

Als je aan de beurt bent, doorloop je vier fasen :
1) onderzoeksfase : verplaats de Godenpion naar een tegel aan de rand van de speelvlak, trek een nieuwe tegel en voeg deze toe aan de tegel waarop de Godenpion staat (de nieuwe tegel moet twee andere tegels raken)

2) buitfase : de spelers trekken 3 blokjes uit de zak (2 bij het naderende einde van het spel). Blokjes die overéénkomen met de kleur op de tegel worden erop gelegd, anderen gaan terug in de zak

3) actiefase : de spelers hebben keuze uit verschillende acties. Het aantal acties dat ze kunnen doen hangt af van hoe vol hun kano is geladen. Meer vrije plaatsen betekent meer acties, worden deze plaatsen opgevuld, heb je overigens onmiddellijk minder acties.
Als actie kan je peddelen (je kano bewegen), goederen ophalen, gaan vissen of goederen leveren.

4) afruimfase : zo gauw er geen tegels meer beschikbaar zijn, nadert het spel z'n einde. De Godenpion wordt niet meer verzet. Eilanden die leeg zijn, krijgen een fiche erop. Sommige fiches leveren een betere visvangst op.

Zo gauw er nog slechts 4 eilanden zonder fiche in het spel zitten, eindigt het spel na de lopende ronde. De spelers krijgen punten voor de verzamelde goederen, voor de opdrachtkaart die ze bij aanvang van het spel kregen en bonuspunten voor het verzamelen van setjes.
De speler met de meeste punten, wint het spel.

Titel : Tahiti
Auteur : David E. Whitcher
Uitgeverij : Minion games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 13+

08-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kings of air and steam (TMG)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tijdje geleden deed ik hier op de blog al melding over het nieuwe spel van TMG : Kings of air and steam.
Een kickstarter die voorlopig nog niet in de handel te vinden is, maar toch al bij ons te spelen zal zijn. Ik zit dan
ook te popelen om deze titel op de speeltafel te krijgen. Als ik het spel in 't kort moet proberen voorstellen, zou
ik zeggen : een pick-up-and-deliver-game in de trant van Stoom, Age of Steam, ... met een portie Roborally ertussen
gegooid en dit in het mooi ogende jasje van de betere TMG spellen.

Nu moet u weten dat ik niet echt een grote fan ben van bovenstaande, vernoemde spellen ... en toch lijkt dit spel me zeker
de moeite waard. We gaan dan ook het spel eens van naderbij bekijken en dan kan u zelf beslissen of het iets voor u is of niet.
Kings of air and steam is overigens een spel dat van 2 tot en met 7 (!) spelers gespeeld kan worden, dat is niet niks voor dit type
spel. Altijd leuk als je toch met een grotere groep spelers bent en een steviger spel op tafel wil gooien. Vooralsnog heeft u het 
waarschijnlijk altijd op 7 Wonders moeten houden.

In KoAaS komt er een uniek aspect bij aan het "haal-grondstoffen-op-verplaats-ze-met-je-trein-naar-de-gevraagde-stad" principe.
Je moet nu namelijk grondstoffen oppikken in fabrieken ergens te lande met een reusachtige zeppelin (en dit mag u echt letterlijk nemen), om ze nadien ergens te lossen in één van je handelshuizen en ze tenslotte via je spoorwegnetwerk te vervoeren naar de gevraagde stad. U krijgt hiervoor wederom inkomsten en diegene die z'n boeltje het beste in handen houdt, wint het spel.

Het spel bestaat uit vijf ronden die op zich weer bestaan uit 5 fasen. Na de laatste ronde wordt er ook nog een opschoonfase gespeeld, waarin je nog grondstoffen kan verpatsen en je geldbuidel aandikken. De fasen : 
1) Nieuwe markt : trek drie nieuwe tegels en pas de vraagprijs van de grondstoffen aan. De grondstoffen die getrokken worden, worden stelselmatig meer waard (de waarde van grondstoffen gaat tussen 5 en 8 liggen).

2) Planningsfase : het roborally-gedeelte van het spel, elke speler legt vier bewegingskaarten gedekt onder z'n spelersbord om aan te geven welke bewegingen hij wil uitvoeren deze ronde. Hou rekening met de limiet van je zeppelin (aangegeven door diamantjes). Een beweging moet steeds volledig worden uitgevoerd, je mag zachte bochten nemen, maar geen "hoek" omslaan. Je mag niet eindigen op een stadsveld of op de rand van het speelbord, voor de rest zijn er geen andere restricties.

3) Bewegen en acties : om beurten draaien de spelers één voor één hun geplande kaarten om, ze bewegen hun zeppelin, laden of ontladen eventueel grondstoffen (ook hier rekening houden met limiet van zeppelin) en voeren één actie uit. Deze fase duurt uiteraard het langste, de spelers hebben de keuze uit 6 mogelijke acties :
- bouw een handelshuis (normale kost 4 dollar, indien reeds handelshuis tegenspeler aanwezig 7 dollar)
- upgrade zeppelin : betaal de kosten en schuif de steen één plaatsje verder, je kan nu meer diamanten gebruiken en meer grondstoffen vervoeren
- upgrade trein : betaal de kosten en schuif de steen één plaatsje verder, je kan de grondstoffen nu verder vervoeren 
- verscheep goederen : verplaats de grondstoffen vanuit je handelshuis naar de gevraagde stad over je eigen treinnetwerk of dat van anderen (tegen betaling) en ontvang overéénkomstig met de marktprijs geld. Indien de stad helemaal voorzien is, wordt ze gewisseld met de tegels van de markt (als deze ook nog zijn opgebruikt, valt deze stad weg uit het spel)
- route aanpassen : verplaats je zeppelin één plaatsje en laad/los zoals in de bewegingsfase
- passen : ontvang 3 dollar van de bank

4) Opschoonfase : 
- betaal 1 dollar voor elke grondstof in je zeppelin en in je handelshuizen
- alle actiekaarten komen terug op handen
- de startspeler schuift kloksgewijs door

5) Productie : 
De fabrieken produceren extra goederen (standaard 1, maar als er in de markt liggen meerdere).
De markttegels worden nadien afgelegd en een nieuwe ronde kan beginnen (of einde spel).

Na een laatste verkoop van grondstoffen eindigt het spel en worden er punten uitgereikt :
- 1 punt per dollar
- 10 punten per gebouwd handelshuis
- volledige upgrade van zeppelin is 15 punten
- upgrade van trein level 4/5/6 is 5/15/30 punten

Titel : Kings of air and steam
Auteur : Scott Almes
Uitgeverij : TMG
Aantal spelers : 2-7
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 13+

07-03-2013 om 19:28 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Urbanization
Klik op de afbeelding om de link te volgen Urbanization (Queen games) :

+ Queen game-kwaliteit van het materiaal is wederom schitterend (toch één minpuntje, zie onder)
+ strak ontwerp waarbij je je keuze wel moet overwegen
+ op 24 acties exact moet je je motor op volle toeren laten draaien
+ de uitbreiding is volgens mij een must vanaf het tweede partijtje, dus fijn dat het onmiddellijk geïntegreerd is
+ net zoals bij vele goede spelletjes heb je ook hier steeds 1 actie te weinig
+ de keuze van de karakters gaan toch in grote lijnen je tactiek bepalen, dat vind ik persoonlijk wel leuk
+ de kwaliteit van het geld, toppie, ik hou niet van papieren geld, maar als het deze kwaliteit heeft, stoort het me allerminst

- de spelregels zijn atypisch Queen, relatief moeilijk (maar eens je bezig bent, valt het wel mee)
- een overzichtje met de kostprijs van de gebouwen zou mooi geweest zijn (de punten staan wel op het overzicht, daar hadden ze makkelijk bij gekund)
- dit is een droge euro, laat ons daar duidelijk over zijn, dus als dat niet je ding is ...
- het onderscheid tussen de wolkenkrabbers en de fabrieken had duidelijker gekund (maar het stoort niet echt)
- dit spel had zich qua materiaal zeker geleend voor leuke meeples, maar dit zou de prijs waarschijnlijk nog meer de hoogte in duwen
- dit spel glipt tussen de mazen van het Queen-hype-net, het zal zeker geen bestseller worden zoals Escape, maar als je van dit type spel houdt, zou ik hem snel in huis halen, want een extra druk verwacht ik niet

04-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
03-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 42
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Ann, Pieter & Arne
Gespeelde spellen : Food chain, Construction zone & Air king
Speeldatum : 01/03/13
Locatie : Spellenclub SpinLi Lille
Opmerkelijk : De braingames komen de laatste dagen regelmatig op tafel. Na een tweede potje Food chain stijgt ook deze titel in onze achting. Vooral het ruilen van kaarten werd in het eerste potje te weinig (en goed) gebruikt. Construction zone blijft wel zonder enige twijfel de favoriet, een spel dat zo snel speelt dat het thematisch onrealistisch is voor de bouwsector ... maar hier is dat een keer een goed ding.

03-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
02-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 41
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Elke, Sven, Ann, Pieter & Arne
Gespeelde spellen : Take 5 & Urbanization (4 spelers)
Speeldatum : 01/03/13
Locatie : Spellenclub SpinLi Lille
Opmerkelijk : Urbanization eindelijk kunnen spelen en het moet gezegd, het speelt toch makkelijker dan de spelregels deden vermoeden, misschien toch een echte Queen? (zie onze imprESSEN de volgende dagen)

02-03-2013 om 09:50 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
01-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Food chain
Klik op de afbeelding om de link te volgen Food chain (Brain games) :

+ de kaarten vind ik persoonlijk erg mooi
+ als je de spellen in de reeks bekijkt, is dit wederom een totaal ander soort spel als de voorgaande
+ een spelletje gaat zéér vlot vooruit

- de spelregels zijn op zich wel duidelijk, maar hadden hier en daar iets beter geschreven kunnen worden
- de kaarten zijn mooi, maar de "schaduwen" van de dieren zijn (zeker in de kleine tekeningen) niet altijd super duidelijk
- we stoten hier en daar ook op een vraagje, een FAQ zou normaal niet nodig mogen zijn voor zulk een klein spelletje

01-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!