IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grand bazaar (Fibonacci)


Spiel Essen staat jaarlijks natuurlijk ook garant aan het toevoegen van enkele exoten aan onze spelcollectie. Grand Bazaar is zonder meer één van deze titels. Fibonacci, de uitgever komt namelijk uit Azebeidjan en als ik me niet vergis had ik vooralsnog geen spellen uit dat land. In Grand Bazaar zijn we handelaren die vooral op de fluctuerende markt proberen onze slag te slaan. De speler die na 27 ronden het grootste kapitaal weet te vergaren wint dit handelsspel. Het spel bestaat uit 27 prijskaarten, 30 diamantkaarten (10 saffier, 10 robijn en 10 emerald), 1 prijsbord, 3 meeples (om de huidige waarde van de diamanten aan te geven) en 100 geldkaarten (waarde 1,2,5 en 10).

Het prijsbord wordt in het midden van de tafel gelegd. De 3 meeples starten op hun overeenkomstige kleur op waarde 10. De prijskaarten worden geschud en als dichte trekstapel klaargelegd. Elke speler krijgt 30 geld als startkapitaal en de diamantkaarten worden per soort klaargelegd. Er wordt een willekeurige speler gekozen als startspeler en er wordt kloksgewijs gespeeld.Het spel bestaat uit 27 ronden (kan je volgen aan de hand van de prijskaarten) die uit twee delen bestaan :
1) Neem de bovenste prijskaart en leg deze open op tafel, pas de waarde van de drie edelsteensoorten aan. De prijskaart geeft aan of de prijs stijgt, daalt of hetzelfde blijft.
2) Vertrekkende van de startspeler MOET elke speler minstens één diamantkaart kopen. Je beslist zelf welke soort en hoeveel, maar je moet er minstens één aanschaffen. Vanaf de tweede ronde kan de speler ook optioneel kaarten verkopen. Een speler mag nooit meer dan 4 kaarten op handen hebben. Je mag nooit de zopas gekochte kaart verkopen.

Als de laatste prijskaart wordt opengedraaid, worden alle waarden van de edelstenen terug op 10 gezet. Elke speler verkoopt z'n resterende handkaarten nog voor 10 geld. De speler met het meeste geld wint het spel.

Titel : Grand bazaar
Auteur : Sanan Mahmudov
Uitgeverij : Fibonacci
Aantal spelers : 2-7
Speelduur : 30-45 min.
Leeftijd : 8+

31-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
30-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cottage garden (Edition Spielewiese)


Cottage garden was misschien wel één van de titels waar ik het meest naar uit keek deze Spiel-editie omwille van twee redenen : het artwork zag er erg veelbelovend uit en het is de "opvolger van Patchwork". Bovendien blijft het ook qua gameplay wat in diezelfde familie, maar kan je nu tot 4 spelers aan de slag en dat vond ik de grootste troef. In dit tetris-achtige puzzelspel gaan de spelers om beurten hun bloembedden bedekken met tegels. Zo gauw een bed is volgeplant, volgt er een waardering. De speler die het meeste potjes en plantbeschermers weet te verzamelen, gaat met de winst lopen.

Het spel komt met een dubbelzijdig speelbord (afh. aantal spelers), 36 bloementegels, 9 dubbelzijdige bloembedden, 1 tuinierdobbelsteen, 1 parasolfiche, 30 katfiches, 16 bloempotfiches, 2 bijenkorffiches, 4 spelersbordjes (met scorebord), 12 oranje blokjes, 12 blauwe blokjes en 1 kruiwagen. Leg het speelbord met de juiste kant zichtbaar in het midden van de tafel. Leg de tuinierdobbelsteen met waarde 1 op het startvak. Leg op elk vak een willekeurige bloementegel. De resterende bloementegels vormen een wachtrij rondom het speelbord met aan één uiteinde de kruiwagen (om aan te geven van waar je tegels neemt). De katfiches en bloempotfiches vormen een algemene voorraad. Eén bloembed wordt met de lichte kant naar boven naast de voorraad gelegd. Elke speler krijgt een spelersbord met daarop 3 blauwe en 3 oranje blokjes in startpositie, twee bloembedden (één donker kant en één lichte kant) en 2 katfiches om het spel te starten. Het spel verloopt over een verschillend aantal ronden (afh. aantal spelers), waarin de tuinierdobbelsteen rondom het speelbord beweegt. Zo gauw de tuinier waarde 6 aanneemt, volgt er een slotronde. De spelers voeren om beurten hun beurt uit. Een speelbeurt bestaat uit vier fasen :

1) Aanvulfase :
Kijk na of de rij of kolom waaraan de tuinier staat 3 of 4 lege plaatsen heeft. Is dit het geval, dan vul je de lege plaatsen aan met tegels van de wachtrij (vertrekkende vanaf de kruiwagen) en plaats de tegels één voor één op deze rij of kolom op het speelbord (eerst vak dichtste bij tuinier, dan volgende, ...). Indien er slechts 1 of 2 lege vakken zijn, wordt er niet automatisch bijgevuld. Je mag echter een katfiche afgeven om toch aan te vullen.

2) Plantfase :
Kies een bloemtegel uit de rij of kolom waar de tuinier staat en leg de tegel op één van je bloembedden. Indien dit niet mogelijk is, neem je één bloempotfiche uit de voorraad en leg je deze op je bloembed (een bloempotfiche is één vakje groot, dus ideaal om gaten op te vullen, bovendien scoor je hiervoor punten). Je mag de tegels draaien en roteren zoals gewenst. Je mag geen tegels op elkaar leggen of buiten het bloemenbed laten komen. Voorgedrukte bloempotten en plantbeschermers mogen wel afgedekt worden, maar dit heeft natuurlijk negatieve gevolgen voor het waarderen. Je kan ook katfiches plaatsen om vakjes op te vullen in je bloembed. Katfiches leveren echter niets op. (Je kan ten allen tijde een bloemfiche van het centrale speelbord testen op je bloembed, leg de parasolfiche ter herinnering op de plaats van het weggenomen fiche zodat je het kan terugleggen).

3) Waarderingsfase :
Als je een bloembed volledig hebt volgebouwd, volgt er een waardering. Je scoort één punt per zichtbaar bloempotje en verplaatst je oranje blokje overéénkomstig op het scorespoor. Voor elke zichtbare plantbeschermer scoor je 2 punten en verplaats je het blauwe blokje op je scorespoor. Je mag kiezen welk van je drie blokjes je verplaatst, maar als je op de 20 punten komt, vervallen resterende punten voor dat blokje. Je mag de punten niet opdelen over verschillende blokjes. De speler die als eerste een blokje op de 20 punten krijgt, wint de bijenkorffiche waarde 2, de tweede speler krijgt de bijenkorf waarde 1. Een speler mag slechts één bijenkorffiche winnen. Deze fiches leveren respectievelijk 2 en 1 punt(en) op aan het einde van het spel. Wanneer je met je scoresteen over de rode lijn gaat, ontvang je onmiddellijk een katfiche. Als je je laatste oranje of blauwe blokje laat vertrekken op het scorespoor ontvang je onmiddellijk een bloempotfiche dat je op één van je bloembedden moet plaatsen. Na het waarderen leg je alle bloemfiches van het bloembed achteraan in de wachtrij, het bloembed wordt gedraaid en geruild met het bloembed uit de voorraad en gebruikte kat- en bloempotfiches gaan naar de voorraad.

4) Tuinierfase :
Op het einde van je beurt zet je de tuinierdobbelsteen één stapje verder (kloksgewijs). Kom je op het doelveld, dan draai je de dobbelsteen naar de volgende waarde en gaat de volgende speler verder met zijn beurt. Draai je de dobbelsteen op 6 volgt er nog een slotronde.In deze slotronde ga je eerst en vooral je bloembedden met 2 of minder bloemfiches afgeven. Nadien gaat het spel verder zoals ervoor, maar verlies je telkens 2 punten als je aan de beurt bent. Je zet een blauw of oranje blokje terug op het scorespoor. Indien je geen bloembedden meer hebt, zet je enkel de tuinierdobbelsteen nog verder in je beurt en verlies je geen punten meer. Als je een bloembed vol krijgt in de slotronde, leg je het bloembed af en neem je geen nieuw meer natuurlijk. Zo gauw alle bloembedden uit het spel zijn, eindigt het spel en worden alle punten van al je blokjes opgeteld. Daarnaast scoor je ook nog 1 punt per bijenkorf. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijkstand geven de bijenkorven de doorslag.

Titel : Cottage garden
Auteur : Uwe Rosenberg
Uitgeverij : Edition Spielewiese
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 8+

30-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
29-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby blues continues (Juming Turtle Games)


Baby blues continues is de eerste uitbreiding van het knotsgekke spel Baby blues, waarover u hier al meer kon lezen : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2807594. Deze uitbreiding bevat verschillende modules die samen of apart gebruikt kunnen worden met het basisspel. De volgende expansies zijn terug te vinden tussen de 55-kaarten-tellende doosje :
- materiaal voor een vijfde en zesde speler
- de actiekaarten
- de zieke baby en het medicijn
- de variant voor 2 spelers
Al de kaarten van de uitbreiding zijn rechtsboven gemarkeerd met een papflesje, zo kan u ze makkelijk terug uitsorteren. De kaarten voor de 2-spelervariant zijn dan weer rechtsonder gemarkeerd met een pampertje waarin de 2 staat.


1) Vijfde en zesde speler : voeg het materiaal gewoon toe aan het basisspel, hanteer exact dezelfde regels en heb met nog meer mensen tegelijk babyplezier! Er wordt wel aangeraden om de baby's met waarde nul te verwijderen om de tijdsduur te beperken. Met zes spelers speel je overigens altijd max. met 4 baby's anders kom je ongelukkige babykaarten te kort.

2) De actiekaarten : Er worden 16 actiekaarten (bruine rand) toegevoegd. Tijdens je beurt kan je nog steeds een groene of rode kaart spelen, maar bovendien kan je ook één of meer actiekaarten spelen tijdens je beurt. Een gespeelde actiekaart komt op de aflegstapel te liggen.
- Ruil een baby : je mag enkel gelukkige baby's  of ongelukkige baby's met elkaar ruilen (geen mix)
- Probleem verschuiven : verschuif een rode kaart naar de eerstvolgende baby (kan je tegenspeler zijn), de toeter mag je niet verplaatsen
- Handkaart vragen : vraag aan een willekeurige speler een specifieke kaart. Indien hij deze heeft, moet hij die afgeven en mag je deze kaart onmiddellijk spelen (met nog steeds een max. van één rode kaart)
- Kaart nemen : neem één van de vijf bovenste kaarten van de aflegstapel op handen.

3) De zieke baby en het medicijn : voeg de 4 zieke babykaarten en 4 medicijnkaarten toe aan het spel. De baby heeft te veel taart gegeten en voelt zich ziek. Speel de rode zieke-baby-kaart bovenop een gelukkige baby. Indien de zieke baby niet in de lopende ronde wordt genezen door een medicijn, zal hij braken op z'n linker- of rechterbuur. Deze baby begint onmiddellijk te huilen. De zieke baby voelt zich veel beter en is onmiddellijk gelukkig. Als beide buren reeds wenen, heeft de brakende baby geen effect op hen.
Een medicijnkaart die gespeeld wordt, wordt samen met de zieke-babykaart op de aflegstapel gelegd.

4) De variant voor 2 spelers :
In deze variant voegen we 7 nieuwe actiekaarten toe (sleutel en kast opruimen). Daarnaast stoppen we deurbellen in het onderste deel van de trekstapel. Er wordt een kast van 5 kaarten samengesteld. Qua basisspelregels verandert er bijzonder weinig. Volgende zaken worden wel toegevoegd :
- de deurbellen symboliseren de ouders die de baby's vroeger ophalen. Het spel eindigt zo gauw de derde deurbel tevoorschijn komt. Je kan deze kaarten ook gebruiken met meer spelers natuurlijk.
- de speler kan nu ook ruilen met de kast : je ruilt één handkaart met één kaart uit  de kast. Je moet overigens ruilen als je deze actie kiest. Deze kast kan door de nieuwe toegevoegde actiekaarten overigens opruimen (vijf nieuwe kaarten erin stoppen) of sluiten (voor 2 lopende beurten).

Titel : Baby blues continues
Auteur : Jurgen Spreutels
Uitgeverij : Juming Turtle Games
Aantal spelers : 2+6
Speelduur : 20-30 min.
Leeftijd : 8+

29-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
28-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby clues (Jumping Turtle Games)


Wie een vaste bezoeker is van dit blog zal zich misschien volgend artikel nog herinneren : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2814598. Het betreft hier een link naar het spel "Yikes!" van Prontoplaygames. We hadden al het genoegen om dit spel te mogen testen en vonden de 2-speler van Ally Steven erg geslaagd. Blijkbaar waren we niet alleen, want onze vrienden uit Ramsel en omstreken pikten het spel op, deden enkele kleine aanpassingen en gooiden het in hun eigenste, gekende baby-jasje, Baby clues was geboren!

In dit spel gaan tot 4 (!) spelers aan de slag om elkaar te ontmaskeren of net te ontsnappen aan juiste beschuldigingen. De speler die als eerste vijf papflesjes weet te verzamelen, wint het spel. Het spel komt met 36 aanwijzingskaarten (ofte clues), 6 ontsnappingskaarten, 9 geheime identiteitskaarten, 20 papflesjes en 4 handige overzichtskaarten.

Bij aanvang van het spel ontvangt elke speler een geheime identiteitskaart, deze toont het karakter dat de speler vertegenwoordigt, alsook het voorwerp waar hun karakter absoluut niet tegen kan (bv. detective = toeter). De aanwijzingskaarten worden geschud, 5 opengelegd en de rest wordt trekstapel. De 6 ontsnappingskaarten worden als aparte stapel klaargelegd en ook de papflesjes vormen een voorraad. Tenslotte krijgt elke speler een overzichtskaartje waar de negen baby's en hun dingen die ze haten in drie gekleurde categorieën zijn onderverdeeld. (dit is een kleine esthetische ingreep die het spel een stuk overzichtelijker maakt)Tijdens een beurt heeft de speler een keuze uit volgende acties :
1) een aanwijzing nemen : kies één van de openliggende kaarten en leg ze open voor je neer. Indien er geen 5 kaarten meer in de rij liggen, vul je ze aan tot 5. Je mag nooit het voorwerp nemen dat je karakter haat en ook nooit 2 keer dezelfde aanwijzing. Leg de kaarten zo voor je neer dat ze overeenkomen met je overzicht (in rijen per kleur), dit maakt het overzichtelijker. Sommige van deze kaarten tonen een speciaal-actie-symbool en dan voer je deze actie onmiddellijk uit. Deze acties zijn :
- een extra beurt spelen
- de 2 bovenste kaarten van de stapel geheime identiteitskaarten bekijken (en ze nadien onder de stapel stoppen)
- een ja-neen-vraag stellen aan een medespeler (er is ook een variant voorzien waarbij je het antwoord geheim houdt voor andere spelers)

2) neem een ontsnappingskaart : kies een kaart van de ontsnappingskaartstapel en leg de kaart voor je neer als aanwijzing. Je mag ook nu geen kaart dubbel hebben. Op deze manier kan je je geheime identiteit iets langer geheim houden, maar zal je bij de waardering ook minder punten scoren.
==> ontsnappen : als je 8 verschillende aanwijzingskaarten voor je hebt liggen (of een combinatie van 8 aanwijzings- en ontsnappingskaarten). Je onthult je geheime identiteit, legt alle aanwijzingskaarten en ontsnappingskaarten terug onder hun betreffende stapels en trekt een nieuwe geheime identiteit. Als beloning krijg je 3 papflessen - 1 voor elke ontsnappingskaart die je gebruikte.

3) Verschoon je luier : voeg 2 nieuwe aanwijzingskaarten van de trekstapel toe aan de rij (een variant laat je toe om alle kaarten uit de rij terug onder de trekstapel te stoppen en vijf nieuwe uit te leggen).

4) Ontmasker een andere speler : beschuldig een andere speler door een aanwijzingskaart die voor je ligt bij die speler te leggen. Indien dit het voorwerp is dat de tegenspeler haat, is de beschuldiging correct. De beschuldigde speler legt z'n kaarten af zoals hierboven al vermeld en krijgt een nieuwe identiteit. Je wint 2 papflesjes. De aanwijzing is niet correct, de speler toont z'n ware identiteit niet en krijgt de aanwijzingskaart als extraatje. Bovendien krijgt hij ook nog 1 papflesje uit de voorraad ter compensatie voor de valse beschuldiging.

Titel : Baby Clues
Auteur : Ally Steven Severi
Uitgeverij : Juming Turtle Games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15-30 min.
Leeftijd : 8+

28-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
27-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oceanos (Iello)


Antoine Bauza is zonder meer een grote naam bij de spelauteurs. Combineer deze met Iello en het artwork waarvoor ze staan en je krijgt deze titel als resultaat. Onmiddellijk valt het prachtige materiaal op. In Oceanos zijn de spelers expeditiekapiteins die met hun onderzeeër onder water duiken om koraalriffen te zoeken, exotische waterdieren te spotten en verzonken schatten op te delven ... maar pas op voor de mythische Kraken!

In de doos vinden we 75 puzzelstukken van onderzeeërs (15 per spelerskleur), 30 schatfiches, 1 stoffen buidel, 135 exploratiekaarten (verdeeld in 3 ronden), 15 benzinefiches, 9 krakenfiches, 15 duikerfiches, 5 speeloverzichten en 1 scoreboekje.
De spelers kiezen een kleur en stellen hun startonderzeeër samen (alle puzzelstukken met één symbooltje op, van elk onderdeel zijn er overigens drie puzzelstukken in de drie niveaus). Daarnaast ontvangt elke speler een speeloverzicht, 1 benzinefiche en 1 duikerfiche. De Kraken wordt samengesteld, bestaande uit 3 fiches (1 van elke grootte), de resterende gaan uit het spel. De exploratiekaarten worden geschud per ronde en klaargelegd. De schatfiches worden allen in de stoffen buidel gestopt en dan kan het spel beginnen.Een spel bestaat uit 3 ronden, die op hun beurt uit 5 beurten bestaan. Na elke ronde volgt er een waardering en na de derde waardering (van ronde 3) volgt er nog een slotwaardering. De speler met de meeste punten wint het spel.
Overzichtje van een ronde :
1) De expeditiekapitein (startspeler) deelt de exploratiekaarten uit aan alle andere spelers, niet aan zichzelf. Elke speler krijgt een aantal kaarten gelijk aan het aantal periscopen op hun onderzeeër plus één.
2) Elke speler kiest een kaart in het geheim en legt deze gedekt voor zich neer, de resterende kaarten worden terug aan de kapitein gegeven.
3) Alle spelers tonen gelijktijdig de gekozen kaart en leggen deze in een rij (per ronde een nieuwe rij) open voor zich neer. Je mag de volgorde van de kaarten niet meer wijzigen.
4) De kapitein kiest één van de kaarten die de andere spelers hem gaven en plaatst deze kaart ook in z'n rij. Indien hij minder kaarten kreeg dan z'n limiet toelaat, krijgt hij de resterende van de trekstapel. (aantal periscopen +1)
5) De volgende speler wordt de kapitein en begint de volgende ronde.

In een ronde kan je telkens :
- een benzinefiche spelen : je mag een extra handkaart houden en voor je uitspelen. Het benzinefiche wordt daarna op de extra kaart gelegd. De motor van je onderzeeër bepaalt hoeveel bezinefiches je ter beschikking hebt. Als je deze sectie upgrade, krijg je telkens één fiche extra.
- een duiker spelen : leg de duiker op een zo-pas-gespeelde kaart met een schat erop. Aan het einde van het spel mag je voor elke schat die de duiker tegenkomt een schatfiche uit het zakje nemen (de rijen met kaarten worden ronde na ronde onder elkaar gelegd, dus je probeert schatkisten onder elkaar te krijgen en je duiker zo laag mogelijk in te zetten).
- je onderzeeër upgraden : als je een kaart openlegt met een basissymbool en je hebt reeds één of meerdere kristallen gespeeld in de huidige rij kaarten dan kan je je onderzeeër upgraden. Met één kleur van kristal kan je een onderdeel van niveau 1 naar niveau 2 opwaarderen. Met twee verschillende kleuren kristallen (groen en geel) kan je een niveau 2 naar niveau 3 tillen. Je kan slechts één upgrade per basis doen. De kristallen die voor de basis in de rij liggen worden als gebruikt beschouwd en kunnen niet meer voor een volgende basis gebruikt worden.

Nadat er 5 ronden gespeeld zijn voer je volgende stappen uit :
1) leg je speeloverzicht aan het einde van de rij kaarten, indien je nog ongebruikte kristallen hebt, kan je een upgrade doen.
2) tel het aantal overwinningspunten van de huidige ronde : 2 punten per verschillend dier en 0/2/5 punten voor de propeller van je onderzeeër (afh. upgrades). De speler met de meeste Kraken-oog-symbolen draait de bovenste tegel van de Kraken open en verliest het aangegeven aantal punten. Bij gelijkstand verliezen al deze spelers de punten.
3) Na het scoren neem je al je verbruikte benzinefiches terug op je onderzeeër. Duikerfiches blijven liggen tot het einde van het spel.

Na 3 ronden eindigt het spel met een slotwaardering :
- 1 punt voor je grootste aaneengesloten koraalrif (alle orthogonaal aangrenzende koralen tellen mee)
- trek schatfiches voor het aantal schatkisten die je duikerfiches tegenkomen op hun weg naar boven en scoor de overeenkomstige punten
De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijkstand wint de speler met de meeste upgrades aan z'n onderzeeër.

Titel : Oceanos
Auteur : Antoine Bauza
Uitgeverij : Iello
Aantal spelers : 2 - 5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

27-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
26-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanagawa (Iello)


Kanagawa is een titel waar we erg naar uitkeken. Enerzijds omwille van de auteurs, zijnde Cathala-Chevallier, anderzijds naar het prachtige artwork. En niet enkel het artwork springt eruit, ook de andere materialen spreken tot de verbeelding. Een bamboematje als speelbord, 19 langwerpige diplomategels en 4 starttegels, 3 stormfiches, 2 assistentenpionnen (groot en klein), 15 houten borstels en 72 leskaarten. De kern van het spel bevindt zich in deze leskaarten, die uit 2 delen bestaan. Langs de rechterkant toont de kaart een prachtig schilderij die netjes naast elkaar gelegd een kleurrijk tafereel vormen. De linkerkant van de kaart toont dan weer een speciale eigenschap die de speler verwerft als hij de kaart aan z'n studio toevoegt. De achterkant van de kaart tenslotte is in een bepaalde kleur, zodat je gedekt ook al kan zien dat de kaart bomen, dier(en), mens(en) of gebouw(en) bevat.

In de studio ga je overigens alle mogelijke eigenschappen proberen te verzamelen om zo goed en flexibel mogelijk te kunnen "schilderen", zijnde schilderen open naast elkaar leggen tot tafereel. Je kan alle landschapstypes gaan bestuderen, extra borstels verzamelen, de assistentpion overnemen, een borstel bewegen of handkaarten behouden tussen de rondes.

De schilderijen zijn dan weer opgebouwd uit een landschapstype, een seizoen, punten, een achtergrond en een onderwerp. Het landschap moet je gestudeerd hebben (in je studio zichtbaar zijn) om het schilderij te kunnen schilderen. Het onderwerp stelt je in staat om diploma's te winnen. De punten worden aan het einde van het spel verrekend en hetzelfde seizoen probeer je alvast in een lange rij naast elkaar te schilderen.

Elke speler krijgt een starttegel en 2 borstels om het spel mee te beginnen. Het bamboematje wordt in het midden van de tafel gelegd. De diplomategels worden gesorteerd (naar kleur) en de kaarten geschud en als trekstapel klaargelegd. Er wordt een willekeurige startspeler gekozen die de beide pionnen voor zich zet.Het spel bestaat uit verschillende ronde die als volgt zijn opgebouwd :
1) Volg de les van de meester : de speler met de startspelerpion legt kaarten zoals aangegeven (sommigen open, anderen gedekt) op de eerste rij van het matje.

2) Vergroot je kennis of zet ze om in de praktijk : om beurten bepalen de spelers of ze :
- passen en nog geen kaarten van het matje nemen (je gaat meer kaarten kunnen nemen in een volgende beurt, maar loopt het risico om bepaalde kaarten mis te lopen)
- pas datgene toe dat je geleerd hebt door een kolom van kaarten te nemen, je werk verder te zetten (studio uitbreiden en/of schilderen) en eventueel diploma's op te strijken. Voor elke kaart die je neemt, bepaal je onmiddellijk of je ze in je studio legt (ondersteboven), zodat je meer speciale eigenschappen krijgt (nieuwe borstels, extra bewegingen, bepaalde landschapstypes, startspeler overnemen). Als je verder wil werken aan je schilderij, moet je een desbetreffend landschapstype in je studio afdekken met een borstel om de kaart te mogen aanleggen. Je kan een nieuwe borstel inzetten of een bewegingspunt gebruiken om een borstel te verschuiven. Uiteraard kan je elk bewegingspunt maar éénmalig in een ronde gebruiken. Indien je schilderij voldoet aan één van de voorwaarden op de diploma's, mag je het diploma nemen. Ze lopen op naar gelang het aantal kenmerken. Als je ervoor kiest om een diploma van een kleur te nemen, mag je later geen andere meer nemen van deze kleur. Beslis je echter om het diploma nog te laten liggen, mag je het later niet meer oppakken en moet je werk maken van de grotere diploma's.

3) Nieuwe lessen : Indien er spelers pasten, legt de startspeler nieuwe kaarten uit in de volgende rij, onder de rijen waar nog kaarten liggen. Dan herhaalt zich de ganse procedure.

Indien de drie rijen vol liggen, moeten de spelers een kolom kaarten nemen in hun beurt. De speler die aan het einde van de ronde de kleine assistent heeft bemachtigd, krijgt de startspelerpion (groot) voor de volgende ronde. Herhaal dit tot de laatste kaart op het matje wordt gelegd of tot één of meer spelers 11 of meer kaarten in hun schilderij hebben. Het spel eindigt op het einde van die lopende ronde en de spelers scoren punten :
- 1 punt per leskaart in je schilderij (inclusief starttegel)
- 1 punt per leskaart van de langste rij opeenvolgende kaarten van hetzelfde seizoen
- de punten die op de leskaarten staan geprint (schilderij en studio), kunnen ook negatieve punten zijn
- de punten van je diploma's
- 2 punten voor de speler met de startspelerfiguur
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Kanagawa & Charles Chevallier
Auteur : Bruno Cathala
Uitgeverij : Iello
Aantal spelers : 2 - 4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

26-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
25-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sea of clouds (Iello)


Sea of clouds brengt je boven de wolken waar je tracht de beste luchtpiraat van het hemelruim te worden. Recruteer de beste piraten, verzamel de waardevolste schatten en steek vooral je tegenstrevers de loef af ... en vergeet af en toe ook niet zo'n lekker glaasje rum achterover te kieperen. Elke speler krijgt een kapiteinsbord waarrond hij tijdens het spel de verzamelde kaarten zal afleggen (piraten boven, relieken rechts, rum en geheimen onder en waardevolle objecten links). De 94 kaarten worden geschud en als trekstapel klaargelegd. Het centrale speelbord toont een voortgangsspoor, waarop het bootfiche op het eerste eiland wordt geplaatst, en drie aflegvakken om kaarten onder te leggen. Hier worden alvast drie kaarten van de trekstapel gedekt klaargelegd. De dubloenen worden terzijde gelegd als voorraad en iedereen ontvangt alvast 3 dubloenen. Tenslotte wordt er een willekeurige startspeler gekozen die de startspelerpapegaai en de hoedfiche voor zich legt.Het spel verloopt over een aantal ronden, zoals aangegeven op het centrale speelbord en te volgen met het bootfiche. In sommige ronden zullen de luchtschepen zo dicht bij elkaar vliegen dat ze elkaar het leven zuur kunnen maken, elkaar kunnen enteren en buit stelen. (dit wordt aangegeven op het speelbord door een roos zwaardsymbool). Tijdens een beurt doorloopt een speler de volgende stappen :
- Bekijk de kaart(en) onder het eerste vak van het speelbord en maak één van beide keuzes :
1) neem de kaart(en) en plaats ze rond je kapiteinsbord. Rum- en geheimkaarten worden gedekt gelegd. Sommige kaarten hebben een onmiddellijk effect, dit wordt uitgevoerd. Andere kaarten hebben een constant effect en blijven gedurende het ganse spel gelden. Nadat je de kaart(en) hebt genomen, vul je het lege vak met een kaart van de trekstapel.
2) laat de kaart(en) voorlopig liggen. Leg de kaart terug op z'n plaats en leg er nog een nieuwe van de trekstapel bovenop. Indien er reeds drie kaarten liggen, wordt er geen vierde toegevoegd, maar een dubloen op de kaarten gelegd.
Daarna ga je naar de volgende stapel en doorloop je wederom keuze 1 of 2. Indien geen van alle drie de stapels je interesseert, neem je de bovenste kaart van de trekstapel en plaats je deze rond je kapiteinsbord en voer je een eventueel effect uit. Wanneer alle spelers hun beurt hebben uitgevoerd, wordt het bootfiche één plaats verder gezet en begint een nieuwe ronde.

Wanneer het bootfiche een haven verlaat met een zwaardsymbool, volgt er een gevecht tussen de spelers. De spelers bepalen hun kracht door de waarde van hun piraten op te tellen en te vergelijken met hun rechtstreekse buren. Indien je een gevecht wint, voer je alle effecten van je kaarten uit. Hierdoor kan je dubloenen winnen, andere spelers hun kaarten laten verwijderen, de startspeler worden, kaarten stelen, kaarten ruilen, ... Sommige effecten mogen slechts éénmalig uitgevoerd worden, dit staat aangegeven met een "x1".

Wanneer het bootfiche het laatste eiland bereikt, wordt er een laatste normale ronde gespeeld met nadien een gevecht en eindigt het spel.
Daarna bepalen de spelers hun slotscore :
- 1 punt voor elke dubloen in je voorraad
- de waarde van je verzamelde rum
- de waarde van je collectie relieken (kan ook negatief zijn als je er maar ééntje van een soort hebt weten te verzamelen)
- de waarde van je geheimkaarten
- de waarde van je objectbonussen
De kapitein met de meeste punten wint het spel. Bij gelijkstand wint de speler met de papegaai (daarna meeste dubloenen en tenslotte meeste rumkaarten).

Titel : Sea of clouds
Auteur : Théo Rivière
Uitgeverij : Iello
Aantal spelers : 2 - 4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

25-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
24-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The mysterious forest (Iello)


The mysterious forest is een spel dat de volgende spelmechanismen met elkaar combineert : coöperatief spelen en memory.
Deze combinatie intrigeerde ons wel, zeker omwille van het feit dat dit een spel is dat met de jongere spelertjes kan gespeeld worden, er erg fraai uitziet en zonder twijfel spannende verhalen oplevert. Het doosje bevat 24 padkaarten, 1 rugzak, 55 uitrustingsfiches, 2 zwerverfiches, 1 prachtig Jonas-miniatuurtje en 4 dobbelstenen.

Afhankelijk van de gekozen moeilijkheidsgraad wordt de weg der avonturen klaargelegd. Je doet dit in een voorgeschreven volgorde van startkaart, boskaarten, zwerverkaart, nog boskaarten en een eindkaart. Alle fiches worden gesorteerd terzijde gelegd en het Jonas-figuurtje wordt op de startkaart geplaatst, klaar om aan z'n tocht te beginnen. De rugzak wordt in het midden van de tafel gelegd en de dobbelstenen aan de startspeler gegeven. Er worden bovendien 4 lokifiches (jokers) op willekeurige plaatsen in de rugzak geplaatst.

Het doel van het spel is om alle kaarten op het pad te verslaan en tot de eindkaart toe de nodige uitrusting te verzamelen. Het spel verloopt over drie fasen :
1) Bekijk het pad en memoriseer alle gevraagde uitrusting op deze kaarten : de kaarten worden één voor één opengedraaid, gememoriseerd in groep en terug dichtgedraaid. Je kan al afspreken wie wat probeert te onthouden eventueel.
2) Vul je rugzak met uitrusting om aan je tocht te beginnen : Om beurten gooien de spelers met de vier dobbelstenen. Deze tonen alle mogelijke uitrustingen. Je kiest twee van je vier gegooide resultaten aan fiches en plaatst deze in je rugzak. Uiteraard mag er overlegd worden welke uitrusting te nemen. Is een soort uitrusting niet meer beschikbaar in de voorraad, mag je de dobbelsteen hergooien. Indien je een loki gooit, leg sowieso één lokifiche en nog één andere fiche naar keuze in je rugzak. Gooi je twee lokifiches moet je lokifiches nemen.  Zo gauw alle plaatsen in de rugzak gevuld zijn, gaan we op tocht.
3) Ga op tocht doorheen het mysterieuze woud : Draai de kaarten van het pad één voor één open en leg de gevraagde uitrusting op de kaart vanuit je rugzak. Indien je een uitrusting niet hebt, kan je een loki's hulp inroepen. Draai een lokifiche open (deze kunnen een combinatie van drie uitrustingen tonen of een ruil met de voorraad). Als je bij de zwerverkaart bent aanbeland en deze kan voltooien, ontvang je de twee zwerverfiches. Dit zijn jokers en kunnen voor elke soort uitrusting gebruikt worden in het vervolg van je tocht. Afhankelijk van de zwerver in het spel moet je 2 dezelfde fiches, lokifiches, drie verschillende, vier willekeurige fiches afleggen. Zo gauw je de eindkaart volledig kan vullen met uitrusting eindigt het spel en winnen de spelers het spel. Indien dit niet lukt, verlies je het spel en probeer je het best nog een keertje opnieuw.

Je kan ook een alternatief einde spelen door, vooraleer de slotkaart open te draaien, alle gewenste uitrusting boven de kaart te leggen (hopelijk heb je alles goed onthouden). Draai nadien de kaart open en kijk of je het slotgevecht wint door de juiste fiches te hebben afgelegd.

Titel : The mysterious forest
Auteur : Carlo A. Rossi
Uitgeverij : Iello
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 10 - 25 min.
Leeftijd : 6+

24-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
23-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 in a row (Freod games)
Vandaag brengen we u een specialleke, niet één nieuw spel, maar maar liefst vijf van één-en-dezelfde uitgeverij, nl. Freod games.
De mensen van Freod contacteerden ons de dinsdag voor Spiel en ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van deze Australische
uitgeverij had gehoord. Ze vroegen of we aan hun stand zouden willen passeren voor een goodie bag, wat op zich natuurlijk al erg leuk was en zeker niet om af te slagen. Groot was onze verbazing echter toen we merkten dat het zakje gewoon gevuld werd met al hun nieuwe spellen. Daar het allemaal toegankelijke spellen zijn, die hier en daar zeker een belletje zullen laten rinkelen bij u zetten we ze graag even na elkaar in de kijker. Wat betreft de componenten kunnen we trouwens erg snel zijn, alle doosjes hebben hetzelfde formaat, exact dezelfde inlay, dezelfde reclamefolder en de gekende ronde kaartjes ipv rechthoekige. Enkel het aantal kaarten waaruit het spel bestaat, wisselt hier en daar.

 

Op de kaartjes van Hootie Cutie staan telkens de schattige dierenvriendjes afgebeeld. 12 kaarten tonen een kaartje met een individueel diertje, de andere 72 kaarten tonen telkens een andere combinatie van drie dieren. Alle kaarten worden geschud en er worden er drie opengelegd in het midden van de tafel. De resterende kaarten worden onder de spelers verdeeld en als gedekte trekstapel voor de spelers gelegd. Om beurten draaien de spelers Halli-Galli-gewijs hun kaarten open en plaatsen de kaart (zonder te kijken) op één van de drie stapels. Zo gauw er op de drie kaarten hetzelfde vriendje te zien is, slaan ze vliegensvlug op één van de stapels. Indien ze juist zijn, krijgen ze alle kaarten van deze stapel en leggen deze onder hun trekstapel. Konden ze echter slaan op een individueel diertje, dan wordt deze terzijde gelegd bij de speler als overwinningspunt. Indien je een fout maakt, moet je één puntenkaart terug afgeven (indien mogelijk).
De speler die als eerste 3 punten heeft, wint het spel!U kent Jungle Speed? Wel verander de rare vormen met rare monsters en de totem door een plastic monstertje en je hebt Monster mash.
Er zijn 48 standaardkaarten en 12 jokerkaarten (alle kleuren). Het plastic monster wordt in het midden van de tafel gelegd met daarrond drie opengedraaide kaarten. De resterende kaarten worden onder de spelers verdeeld en als gedekte trekstapel klaargelegd. Om beurten plaatsen de spelers één kaart van hun trekstapel op één van de drie stapels. Indien er een stapel leeg is, moet er daar eerst gelegd worden. Indien er 3 monsters in éénzelfde kleur of met dezelfde kleur achtergrond verschijnen, grabbel je het monster en mag je één van de stapels aan een tegenspeler geven. Ook wanneer 3 monsters van hetzelfde type verschijnen, grabbel je en mag je zelfs alle stapels geven aan één of meerdere spelers. Indien er 2 jokermonsters verschijnen, leg je de tweede stapel met de joker volledig af (verwijder uit het spel). Indien je een fout maakt bij het nemen van het monster, moet je zelf de drie stapels bij je trekstapel nemen. De speler die als eerste al z'n handkaarten kan afleggen, wint het spel.In butterKO ga je totaal flippen van de kleurrijke vlinders die van de kaarten spatten. Er zijn 48 vlinderkaarten met telkens een combinatie van 3 vlinders. Daarnaast zijn er 12 kaarten waarop de vlinders afzonderlijk zijn afgebeeld. Deze 12 kaarten worden in een vierkant op tafel gelegd. In dit vierkant plaats je negen vlinderkaarten. De resterende kaarten worden geschud, onder de spelers verdeeld en als dichte trekstapel voor de spelers gelegd. Om beurten draaien de spelers één van hun kaarten open op één van de negen plaatsen in het vierkant. Indien er drie dezelfde vlinders op een rij, kolom of diagonaal verschijnen, duiden ze deze vlinder om ter snelste aan op één van de 12 omringende kaarten. Indien ze correct zijn, krijgen ze deze kaart als punt. Bij een fout moet je één van deze kaarten terug afgeven (indien mogelijk). Het spel eindigt als alle 12 de vlinders gevangen zijn. De speler met de meeste gevangen vlinders wint het spel.Dit spel omvat naast de 52 gekke dierenkaarten ook 13 dierenfiches. Gebruik in een spel één fiche minder dan het aantal spelers en leg deze open in het midden van de tafel. Schud alle dierenkaarten en geef er elke speler 4 op handen. De resterende kaarten vormen een gedekte trekstapel naast de startspeler. De spelers kiezen gelijktijdig één van hun handkaarten om door te geven aan hun linkerbuur. Wanneer een speler een kwartet heeft verzameld, grabbelt hij zo snel mogelijk een willekeurige dierenfiche. Ook de andere spelers mogen dan een fiche grabbelen. De traagste speler heeft geen fiche weten te bemachtigen en krijgt de eerste gegrabbelde fiche als strafpunt. Indien je fout had gegrabbeld, verlies je zelf en krijg je het strafpunt. De volgende speler wordt de deler voor de volgende ronde. Zo gauw alle fiches verdeeld zijn, wint de speler met de minste fiches. Bij gelijkstand wordt er nog een rondje gespeeld tussen deze spelers.Lightning is de laatste en meest complexe in de rij. Het bestaat uit 84 element-dieren-geest-kaarten, 14 gevechtskaarten en 7 bliksemkaarten. Er zijn 7 elementen met elk 12 dieren, elke kaart is dus uniek. Schud alle kaarten en geef elke speler 8 handkaarten. De resterende kaarten vormen een trekstapel in het midden van de tafel. Je mag je eigen handkaarten bekijken. Om beurten leg je een kaart in het midden van de tafel. Alle kaarten worden op elkaar gespeeld. Vanaf het moment dat de eerste kaart gespeeld is, gaan de spelers simultaan aan de slag. Je mag kaarten spelen zolang er maar een kenmerk matcht, het element of het dier. Je mag ook ten allen tijde kaarten nemen van de trekstapel. Indien een kaart fout wordt gespeeld of je speelt twee kaarten na elkaar dan moet je 5 strafkaarten van de trekstapel nemen. Indien je een kaart speelt die geen enkele speler kan volgen, dan moeten de andere speler 1 kaart nemen vooraleer je een andere kaart kan spelen. De speler die als eerste alle kaarten kan wegspelen, wint het spel. 

23-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
22-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gämsh Alpin (Zoch verlag)


Bij de laatste titel van Zoch verlag hebben we toch even de wenkbrauwen moeten fronsen. Gämsh Alpin stond helemaal niet op onze Essenlijst, maar de mensen aan de booth verzekerden ons dat dit een tof kaartspelletje was en gaven een exemplaartje met ons mee. Toen ik de spelregels ter hand nam, groeide mijn verbazing met de seconde. Ik had dit allemaal al eerder gezien ... en nog niet zo lang geleden. Enkele weken geleden presenteerden we u het spel "Tamps", het eerste spel van een nagelnieuwe Nederlandse uitgever, dat weldra op KS zou verschijnen. Ik weet niet hoe het komt, maar dit spel komt voor meer dan 95% overeen met Gämsh Alpin. Het artwork is anders, hier zijn er puntenblokjes voorzien en variantenkaarten, maar in wezen is dit gewoonweg een kopie van elkaar.

Het spel bestaat uit 40 kaarten, telkens 9 sets van 4 dieren vormen de basis van dit spel. Daarnaast zijn er 4 speciale actiekaarten die het spel nog wat hectischer kunnen maken en waarbij er tegen de basisregels gezondigd mag worden.
Doel van het spel is een kwartet te vormen, een set van 4 dezelfde dieren. Bovendien moet je dan op een niet-al-te-opvallende manier je teamgenoten waarschuwen en moeten zij het "kwartet" aankondigen om een punt te kunnen scoren. Geef de hint niet te opzichtig, want als de andere spelers het signaal van jouw team kunnen achterhalen, scoren ook zij punten. Een potje wordt gespeeld naar 9 (of meer) punten.

Afhankelijk van het aantal spelers ga je in teams worden opgedeeld, de spelregels geven hiervan een handig overzichtje. De teamgenoten zitten telkens alternerend, dus nooit naast elkaar. Voor aanvang van het spel gaan de teamleden even samenzitten om een signaal af te spreken. Er kunnen ook diverse signalen afgesproken worden om zaken door te geven, maar in hoofdzaak dient het "kwartet"-signaal te worden afgesproken. Belangrijk is wel dat het signaal door alle spelers moet gedetecteerd kunnen worden. De deler neemt alle kaarten, schudt deze en geeft elke speler er 4 op handen. Daarna worden er vier kaarten open in het midden van de tafel gelegd. Tenslotte roept de deler "start" en gaan de spelers simultaan aan het spelen.

Tijdens het spel ga je kaarten ruilen. Je moet steeds minstens 3 en maximaal 5 kaarten op handen hebben. Je mag dus nooit meer dan 1 kaart tegelijk ruilen. De ruil gebeurt altijd met kaarten die in het midden van de tafel liggen, niet met andere spelers.  Zo gauw de spelers geen ruil meer doen met de kaarten in het midden van de tafel, wordt het spel kort gepauzeerd. De deler legt de kaarten in het midden van de tafel op de aflegstapel en plaatst nieuwe kaarten in het midden van de tafel (zoals bij de opstelling). Er wordt weer "start" geroepen en het ruilen gaat verder. Dit gaat zo door tot een speler "kwartet" roept. De medespeler z'n team zal nu z'n kwartet moeten tonen om punten te scoren.

Het team dat een kwartet weet te scoren, krijgt één punt. Hebben beide spelers gelijktijdig een kwartet scoren ze zelfs twee punten. Vermoed een tegenspeler dat je een kwartet hebt en geeft hij dit aan, scoren zij één punt. Indien het andere team het signaal kan achterhalen van de tegenstanders scoren ze 3 punten.
Tenslotte voorziet dit spel 4 speciale actiekaarten die hun effect geldt als ze centraal op tafel liggen :
1) Oplettende spelopzichter : je mag enkel dagkaarten ruilen (1 van de 4 kaarten in een kwartet is een nachtkaart). Als iemand je onderschept, krijgt dit team één punt.
2) Slimme boer : je mag een kwartet claimen met slechts 3 kaarten van éénzelfde soort
3) Hartige snack : je mag geen kaarten meer ruilen met het midden, maar slaat om ter snelste op één van de openliggende kaarten in het midden van de tafel. Indien beide partners van een team een kaart hebben, ontvangen ze één punt. Nadien worden de vier kaarten vervangen
4) Bronstige stier : als een speler op de bronstige stier slaat, komen er vier nieuwe kaarten te liggen

Titel : Gämsh Alpin
Auteur : Daniel Fehr
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 4 of 6
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

22-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
21-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dreams (Zoch verlag)


Aan deze dromerige, intrigerende titel en afbeeldingen zit een grappige anekdote vast. Toen we in Essen op de stand van Zoch verlag passeerden en een woordje konden doen met de persverantwoordelijke deed deze een onthulling over "Dreams". Toen men een dik jaar geleden de auteur ontving met een spelidee werd dit genadeloos afgeschoten. Teleurgesteld wou deze de zaak verlaten, maar men kon het niet nalaten om aan de Fransman te vragen of hij nog materiaal had. "Niets voor Duitsers," antwoordde deze. Het spel dat hij zou voorstellen, zou te zweverig, te dromerig en vooral te onrealistisch zijn voor de in-zijn-ogen-te-stugge Duitsers. En zo werd Dreams geboren, een spel dat zonder meer aandacht verdient en dat de fans van het genre Dixit en Mysterium zeker zal aanspreken.

In Dreams komen de goden op een gegeven moment op het idee om de mens visioenen, dromen en beelden te geven. Ze vonden het een fantastisch idee om die armzalige mens in z'n hemd te zetten. Maar in hun drukte waren ze vergeten de poort van hun godendom te bewaken en was er een mens binnengeslopen. In het spel Dreams trachten de goden te achterhalen welke van de medespelers de mens is ... en de mens gaat zich vooral niet laten opvallen en trachten de trucen van de goden te doorzien, want de goden hebben een valstrik bedacht om de mens te snappen. Ze zouden allen samenwerken aan een gesternte in een bepaalde vorm. De mens moet ook mee schilderen aan deze sterrenhemel en mag vooral niet door de mand vallen, hij zal z'n ster goed en tactisch moeten plaatsen.

Het spel komt met een ovalen speelmat (het firmament), twee scoresporen die rond het speelveld worden gelegd, 72 prachtig vormgegeven droomkaarten (van diverse artiesten overigens), 4 nummerfiches, 18 sterren en 20 godenmarkers. Daarnaast is er voor elke speler een keuze-ster en een puntenmarker in de vorm van de maan. De godenmarkers worden per nummer gesorteerd en aan elke stapel wordt een mensenfiche toegevoegd.Het spel verloopt over verschillende ronden, die op hun beurt bestaan uit volgende fasen :
1) De dromen uitleggen : draai vier droomkaarten open en leg de nummerfiches (1 t.e.m. 4) op de kaarten, zodat duidelijk is voor alle spelers welk nummer aan welke kaart vasthangt.

2) Bepaal het visioen en de mens : alle spelers, behalve één sluiten hun ogen. De speler met z'n ogen open, schuift de stapels godenmarkers door elkaar en sluit nadien z'n ogen. De andere spelers openen hun ogen en mogen ook elk een stapel van plaats verschuiven. De speler die als eerste z'n ogen openhield, kiest nu één stapel en verdeelt de fiches onder de spelers. Zij houden deze gedekt voor de andere spelers maar mogen zelf wel kijken. Ofwel zien zij een nummer (dat overeenkomst met de droomkaart die ze zullen schilderen) of een mens.

3) Beginnende met de speler die heeft gedeeld, plaatsen de spelers om beurten hun sterren (kristallen) op de speelmat. Ze leggen deze ergens op een plaats dat overeenkomt met een typisch punt van de droomkaart. Als de sterren stilaan hun posities innemen, zal er zich een afbeelding vormen.

4) Raden en oplossen : alle spelers nemen nu hun keuze-ster en kiezen de kleur van de speler waarvan ze vermoeden dat het de mens is. De mens daarentegen kiest het nummer waarvan hij denkt dat het schilderij is getekend. Als alle spelers gekozen hebben, tonen ze gelijktijdig hun keuze-ster en worden de punten gescoord.

5) Punten scoren op het puntenspoor
- De mens krijgt 3 punten als niemand hem ontmaskerd heeft en 2 punten om het juiste schilderij te raden
- De goden krijgen 2 punten als ze de mens ontmaskerd hebben en 1 punt als niemand hen heeft verdacht als mens

Na een ronde nemen de spelers hun sterren terug, worden er vier nieuwe droomkaarten opengelegd en de droommarkers terug klaargezet om te verdelen zoals in fase 2. Zo gauw een (of meerdere) speler(s) 16 punten haalt, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.Titel : Dreams
Auteur : Olivier Grégoire
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

21-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
20-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kilt castle (Zoch verlag)


In dit spel bouwen de spelers gezamenlijk aan de ouderlijke burcht van de clan : Kilt castle.
Er zullen gebouwkaarten rond het speelbord zwerven om aan te geven waar de beste bouwsites zijn.
Je zal opportuun moeten zijn en de stukken van de andere spelers overbouwen, zodat er torens boven het landschap groeien.
Maar tracht je bouwkosten zo laag mogelijk te houden, want zoals het een goede Schot betaamt ben je bovenal gierig en wil
je vooral de rijkste speler zijn aan het einde van het spel.

Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Elke speler ontvangt z'n 16 speelstukken en 10 geld. De rest van het geld wordt als voorraad klaargelegd. Het hart van het spel bevindt zich in de bouwkaarten, waarvan 4 in elke speelkleur en 6 met een dubbele kleur. Deze bouwkaarten worden langs het speelbord gelegd zoals aangegeven op het speelbord (afh. spelersaantal) De startspeler krijgt de startspelermarker en begint het spel, daarna voeren alle spelers kloksgewijs hun actie uit. Dit gaat zo door tot een speler z'n laatste toren geplaatst heeft.Als je aan de beurt bent, doorloop je 2 stappen in een vaste volgorde :
1) verplaats een bouwkaart (en trigger eventueel een uitbetaaldag) :
Kies een actiekaart aan de rand van het bord (ook al bevindt deze zich in een kaartenstapel) en verplaats deze kloksgewijs.
Er dient met volgende zaken rekening gehouden te worden :
- indien je een kaart naar het begin van de rij legt, moet deze minstens één naburige kaart hebben
- elke kaartenrij mag maximaal uit 4 kaarten bestaan
- er mogen nooit meer dan 5 kaartenrijen zijn
- als je een kaart met twee kleuren verplaatst, moet je deze ook roteren als je ze terug neerlegt
- zorg je ervoor dat je een laatste kaart uit een stapel verplaatst, dan volgt er een uitbetaaldag

2) de speler wiens kleur op de verplaatste kaart wordt getoond, bouwt een toren :
De verplaatste kaart in fase 1 geeft aan wie en waar er gebouwd moet worden. De speler wiens kleur op de kaart zichtbaar is, moet bouwen. Bij een dubbele kleurenkaart bouwt eerst de speler wiens kleur naar het speelbord wijst, daarna de andere speler. Je bouwt je toren in de rij die grenst aan de verplaatste kaart. Je mag gratis op de eerst volgende vrije plaats bouwen OF overbouwen. Bij het overbouwen plaats je jouw toren op eerder geplaatste speelstukken, maar betaal je een aantal ducaten aan de speler die bovenaan in de toren ligt. Het aantal ducaten komt overeen met de hoogte van de oorspronkelijke toren.
Indien twee spelers op dezelfde toren bouwen in één beurt wordt er een dak op de toren geplaatst. Indien de twee daken reeds geplaatst zijn, mag er een dak verplaatst worden. Je mag nooit op een dak bouwen.

Uitbetaaldag : De spelers bepalen hun meest waardevolle gebied op het speelbord. De waarde wordt bepaald door orthogonaal aan elkaar grenzende torens, een wapenschild levert ook één extra waarde op en daken tellen voor alle spelers. Het aantal ducaten dat je ontvangt, is de optelsom van het aantal eigen zichtbare torens in het gebied, met 1 extra ducaat voor elk eigen wapenschil en dak in dit gebied. Je krijgt geen ducaten voor andere gebieden of als jouw kleur niet zichtbaar is op het speelbord.

Einde van het spel : Nadat een speler z'n laatste gebouw zet, volgt er eventueel nog een uitbetaaldag uitgevoerd (indien getriggerd) en wordt een slotuitbetaling uitgevoerd waarbij elke speler 1 ducaat ontvangt voor elke zichtbare eigen toren en elk zichtbaar wapenschild. De speler met het meeste geld aan het einde van het spel wint.

Titel : Kilt castle
Auteur : Günter Burkhardt
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30-45 min.
Leeftijd : 10-

20-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
19-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avenue (Aporta games)


Vandaag staat de laatste titel van Aporta op het programma. En naar goede gewoonte komen we terug terecht bij scoreblaadjes en een potloodje. Dit keer krijgen we er ook een aantal kaarten bij, 6 boerderijkaarten en 42 wegenkaarten om precies te zijn. In dit spel gaan de spelers wegen tekenen op hun scoreblaadje om wijngaarden te verbinden met de boerderijen. Op het einde van een ronde wordt er telkens één boerderij gewaardeerd. Zorg er wel voor dat ze telkens meer punten scoren dan de vorige, anders ga je zonder punten naar huis en krijg je aan het eind zelfs strafpunten. De speler die na vijf ronden het meeste punten behaalt, wint het spel.

De boerderijkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel klaargelegd, alsook de 42 wegenkaarten (waarvan 22 met een gele achtergrond). Eén van de spelers wordt de "roeper". Hij draait de bovenste boerderijkaart open. Alle spelers noteren de letter van deze boerderij in het gele vakje op hun scoreblaadje van de lopende ronde. Daarna draait de "roeper" telkens een wegenkaart open en legt deze in het midden van de tafel. Alle spelers dienen nu de afgebeelde weg ergens op hun scoreblaadje te tekenen. Je moet uiteraard tekenen op een vrije plaats en de weg moet identiek lopen als die op de kaart. Wegen mogen doodlopen of aan de rand van je blaadje eindigen. In plaats van te tekenen mag je er ook voor opteren om de bovenste boerderijkaart te gaan bekijken (en nadien terug te leggen). Dit principe wordt herhaald tot de "roeper" een vierde kaart met gele achtergrond opendraait. Nu wordt de boerderij gewaardeerd die geldt voor de lopende ronde. Elke speler telt het aantal wijngaarden dat grenst, via een aaneengesloten weg, aan de boerderij.

Indien deze waarde groter is dan de gescoorde waarde van de vorige ronde, dan noteer je je puntenaantal op het scoreblaadje.
Indien de waarde kleiner of gelijk is aan de vorige score, dan noteer je een nul voor deze ronde.
Alle gebruikte wegenkaarten worden afgelegd en de volgende boerderijkaart wordt opengedraaid om de volgende ronde te starten. Nadat er vijf van de zes boerderijen gescoord zijn, eindigt het spel en volgt de slotwaardering.
- je scoort 1 punt voor elke paarse wijngaard die aan het paarse kasteel hangt via een weg
- je scoort 1 punt voor elke groene wijngaard die aan het groene kasteel hangt via een weg
- je scoort al je punten van de vijf gespeelde ronden
- je verliest 5 strafpunten voor elke nul die je noteerde in de vijf ronden
De speler met de meeste punten in totaal is de winnaar. Bij gelijkstand wint de speler met de hoogste score in één van de categorieën.Titel : Avenue
Auteur : Kristian Amundsen Ostby & Eilif Svensson
Uitgeverij : Aporta games
Aantal spelers : 1-10 (in principe onbeperkt aantal spelers)
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

19-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
18-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doodle China (Aporta games)


In het kleine doosje zitten welgeteld 8 dobbelstenen, potloodjes, 2 blokken met scoreblaadjes en de spelregels. U krijgt wel 2 spellen voor de prijs van één, de Suzhou-versie hoef ik u eigenlijk waarschijnlijk niet voor te stellen, dat is een letterlijke "vertaling" van Doodle city, waarbij enkel het artwork enigszins is aangepast. De Shanghai-versie herbergt enkele nieuwigheden, die ik onderaan dit artikel even voor u op een rijtje zet.

Van de acht dobbelstenen worden er overigens maar enkele gebruikt. De blauwe zit sowieso in het spel en van de zeven witte gebruik je er één meer dan het aantal spelers. Elke speler neemt een speelblaadje en een pen of potlood. De speler die laatst is gaan winkelen wordt de startspeler en gooit de blauwe dobbelsteen 5 keer, 1 keer voor elke kolom waar de spelers de startrivieren aanduiden zoals aangegeven in de desbetreffende vakjes. Zo starten alle spelers met dezelfde startrivieren, maar is elk spel weer dat net ietsje anders.

Gooien
De startspeler neemt alle dobbelstenen in het spel en gooit deze. De blauwe dobbelsteen legt hij voor zich om aan te geven dat hij de startspeler is. De waarde van deze dobbelsteen geeft aan in welke kolom we deze beurt gaan tekenen. Nadien nemen alle spelers, in speelvolgorde, één van de witte dobbelstenen. De waarde van die dobbelsteen geeft aan in welke rij er getekend zal worden. Nadat alle spelers dit deden, worden de dobbelstenen terug verzameld en schuift de startspeler door.

Tekenen
Als een speler een witte dobbelsteen heeft gekozen, tekent hij een rivier in het bewuste vakje. Je kan een rechte rivier tekenen door het vakje of een bocht. De wegen moeten nog niet aan elkaar grenzen, maar kunnen dat in de loop van het spel wel doen. In vakken waar huizen staan, teken je geen rivier, maar doorkruis je een huis (indien nog voorradig). Indien je een vak hebt waar al een rivier getekend is of waar alle huizen al zijn aangekruist, moet je een boom doorkruisen. Een blauwe zes laat elke speler vrij kiezen in welke rij hij wil gaan tekenen. Een witte zes verplicht je een boom te doorkruisen.

Scoren
Als je een straat door een hotel- of winkel tekent, volgt er onmiddellijk een waardering hiervan. Boten en bomen worden pas op het einde van het spel gewaardeerd. Bij een hotel tel je de lengte van de weg die door het hotel loopt. Voor elk stuk weg scoor je 1 punt. Je duidt met een cirkel het eerste vrije vakje aan bij de hotelscore. (lager mag je aanduiden, hoger uiteraard niet, je kan 2,3,5,8,11 of 15 punten halen). Als je een winkel waardeert, tel je alle doorkruiste huizen op de desbetreffende weg. Je mag weer een cirkel trekken rond de desbetreffende winkelscore (of lager). De eerste speler die 3,5,7 of 10 scoort voor een winkel, krijgt ook de bonuspunten. Hij duidt dit aan met een cirkel, de andere spelers doorkruisen deze bonus en kunnen die niet behalen. 

Eindigen
Zo gauw een speler de hoogste hotelscore haalt, of de hoogste winkelscore of iemand al z'n bomen heeft afgekruist, eindigt het spel en worden de punten geteld :
- de waarde van de omcirkelde hotelpunten
- de waarde van de omcirkelde winkelpunten en bonuspunten
- 4 punten per boot die met minstens één andere boot verbonden is door rivieren
- de speler met de meeste bomen doorkruist, krijgt 4 strafpunten, diegene met de minste doorstreepte bomen krijg 4 pluspunten. Bij gelijke stand krijgen al deze spelers de plus- of minpunten.

De speler met de hoogste score wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de minst doorkruiste bomen.
Ik hoor u al denken, dit spel kan je perfect alleen spelen. Dat is het ook, u houdt zich aan de gewone spelregels en probeert een bepaald puntenaantal te scoren om de wereldmacht te grijpen (hiervoor moet u wel een score van 120 of hoger halen)

Doodle China : Shanghai-versie
In deze versie hanteer je de basisregels, met enkele wijzigingen. Ten eerste wordt het spel nu gespeeld in een 6x6 speelveld ipv 5x5. We gaan bovendien weer wegen tekenen ipv rivieren. Het waarderen van de hotels verloopt enigszins gelijkaardig aan het basisspel met uitzondering dat de andere spelers het puntenaantal doorkruisen. Elk puntenaantal is dus maar voor één speler beschikbaar tijdens dit spel. De wolkenkrabbers zijn nieuwe gebouwen, als je hier gaat tekenen beslis je onmiddellijk of je een verdiep gaat aankruisen van de wolkenkrabber of een weg (en waarderen). Wanneer je een wolkenkrabber waardeert vermenigvuldig je het aantal afgekruiste verdiepen met het aangesloten aantal parken. Wanneer je tenslotte op een park terechtkomt, moet je een boom aankruisen en nadien een vrij vak kiezen in dezelfde rij als het park om te tekenen (weg of verdiep van wolkenkrabber). Bovendien mag je nu tactisch gaan passen, je neemt geen dobbelsteen in een ronde, maar doorkruist een boom in de plaats.
In de Shanghai-versie scoor je op het einde van het spel zowel voor taxi's als voor bussen. Verbonden taxi's leveren je 3 punten op, bussen zelfs 5. De speler met de minste aangekruiste bomen wint 7 punten, de speler met de meest doorkruiste verliest 7 punten.

Titel : Doodle China
Auteur : Eilif Svensson
Uitgeverij : Aporta games
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 20-40 min.
Leeftijd : 8+

18-10-2016 om 06:52 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
17-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Capital Lux (Aporta games)


Capital Lux bijt de spits af van onze Essen 2016-reeks. Dit was één van de drie nieuwe spellen die Aporta meebracht naar Spiel.
Het kaartspel bevat 72 beroepskaarten (18 van elke kleur met waarden 2-6), 4 actiekaarten, 4 aanpassingskaarten en 8 gouden markers.
Doel van het spel is om punten te scoren door een waardevolle thuisstad op te bouwen, bonuskaarten te winnen en gouden markers te bewaren. Bij aanvang van het spel worden de vier actiekaarten in het midden van de tafel gelegd. De beroepskaarten worden geschud en als trekstapel klaargelegd, de bovenste kaart wordt opengedraaid en op de actiekaart in de overeenkomstige kleur gelegd. De aanpassingskaarten worden geschud en als trekstapel klaargelegd, net als de gouden markers.

Het spel verloopt over drie ronden. Elke ronde bestaat telkens uit 3 fasen : kaarten kiezen, kaarten spelen en het einde van de ronde.
1) Kaarten kiezen : de startspeler deelt een aantal kaarten uit aan de spelers (bij 2-3 spelers 6, bij 4 spelers 5 kaarten). Elke speler kiest 2 kaarten uit z'n hand en legt deze gedekt voor zich neer. De resterende kaarten worden doorgegeven aan de speler links (draften). Herhaal dit proces nog een keer en vorm op deze manier je speelhand voor de ronde.
2) Speel kaarten : De startspeler begint, de andere spelers voeren in volgorde hun beurten uit. Tijdens je beurt kan je een kaart in het midden van de tafel op een actiekaart spelen en onmiddellijk de actie uitvoeren of een kaart in je eigen thuisstad leggen. Je legt de kaarten netjes per kleur in rijtjes zodat je de waarden kan zien. De acties van de actiekaarten zijn :
- groen : trek de bovenste beroepskaart van de trekstapel en voeg ze toe aan je hand
- geel : neem één gouden marker van de stapel in je voorraad
- blauw : trek de bovenste aanpassingskaart, bekijk ze en leg ze gedekt boven één van de vier actiekaarten
- roos : neem de kaart met de laagste waarde uit één van de rijen op de actiekaarten en leg ze in je thuisstad
3) Einde van de ronde : Zo gauw een speler geen handkaarten meer heeft aan het einde van z'n beurt, spelen de andere spelers nog een laatste beurt en eindigt de ronde. Resterende handkaarten worden door de spelers toegevoegd aan hun thuisstad. Draai de aanpassingskaarten boven de actiekaarten open en bepaal de waarde van de vier kleuren door de waarde van de kaarten bij de actiekaarten en de aanpassingskaarten op te tellen (of af te trekken). Elke speler vergelijkt nu de waarde van zijn rijtjes met deze waarden. Indien je dit overstijgt, leg je al de kaarten van die kleur af. Je mag gouden marker inzetten om het verschil bij te passen om zo de kaarten toch te kunnen houden (één goud = waarde één). De speler met de hoogste waarde in een kleur neemt de kaart met de hoogste waarde uit de centrale rij en legt deze terzijde als bonuskaart (eindwaardering). De speler met de tweede hoogste waarde krijgt de tweede hoogste kaart.

De aanpassingskaarten worden terug geschud en gedekt klaargelegd. De speler met de hoogste totale waarde van z'n thuisstad is de nieuwe startspeler en deelt terug kaarten aan de spelers. Na drie ronden tellen de spelers hun punten op :
- de totale waarde van alle kaarten in hun thuisstad
- de waarde van alle gewonnen bonuskaarten
- 1 punt per ongebruikte gouden marker
De speler met de hoogste score wint het spel. Bij gelijkstand wint de speler met de meeste kaarten waarde 6.Titel : Capital Lux
Auteur : Eilif Svensson & Kristian Amundsen Ostby
Uitgeverij : Aporta games
Aantal spelers : 2-4 spelers
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

17-10-2016 om 21:52 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
11-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geofacts (Haas games)

We moeten bekennen dat er op onze blog weinig educatieve spellen terechtkomen. Enerzijds omdat ze natuurlijk in die stroom van talloze spellen die op de markt komen verdrinken, anderzijds omdat ze ons ook niet echt aanspreken. Toen ik echter een mailtje kreeg van de mensen van Haas games heb ik toch toegehapt. Enerzijds omdat ik dus te weinig educatieve spellen op tafel en de blog gooi en anderzijds omdat dit spel over Aardrijkskunde gaat ... en dat is gewoon kei tof.

In dit spel gaan we meer leren over bergen, rivieren en meren. Het spel omvat 30 kaarten van elke soort, 18 jokerkaarten, 12 categoriekaarten (4 van elk type), 24 gele puntenfiches, 6 rode puntenfiches en een dobbelsteen. Doel van het spel is om alle eigenschappen van de bergen, rivieren en meren goed te kunnen inschatten en telkens met elkaar te vergelijken. Punten worden gescoord als iemand een volgorde in twijfel trekt en gelijk heeft.

Bij aanvang van het spel worden de drie stapels apart geschud en krijgt elke speler 2 gele puntenfiches (waarde 1) en één kaart van elk type jokerkaart. Afhankelijk van het aantal spelers worden er in een ronde een aantal geofact-kaarten gebruikt. Elk spel bestaat uit 3 ronden, waarvan elke ronde handelt over één van de drie types (bergen, rivieren, meren). De jongste speler kiest als eerste een categorie. Elke speler ontvangt een aantal kaarten afhankelijk van het aantal spelers (6/4/3/2 kaarten voor 2/3/4/5-6 spelers). De vier categoriekaarten van het type wordt in het midden van de tafel gelegd. Je gooit de dobbelsteen om te bepalen waarover de ronde handelt bv. oppervlakte van het meer, breedte van het meer, maximum diepte en watervolume. Als je een 5 rolt, mag je een categorie kiezen, bij een 6 kiest de speler met de minste punten een categorie.

Een kaart wordt in het midden van de tafel gelegd (met de eigenschappen gedekt). Nu plaatsen de spelers om beurten één van hun kaarten links of rechts van de kaart. Links als ze denken dat hun afgelegde kaart kleiner/minder is in de aangegeven categorie dan de kaart rechts ervan. Rechts als ze denken dat hun kaart meer is dan de linksliggende kaart. Ook de spelers leggen hun kaart met de eigenschappen gedekt (enkel de naam en afbeelding zijn zichtbaar). Elke volgende speler kan ervoor opteren om de kaartenrij in twijfel te trekken of zelf een kaart aan te vullen. Indien je de rij in twijfel trekt, draai je alle kaarten open en vergelijk je de eigenschappen. Is de rij toch correct, verliest de in twijfel-trekkende speler één puntenfiche aan de speler die de laatste kaart aanvulde. Indien de rij niet juist is, ontvangt hij één puntenfiche van de speler die als laatste een kaart legde (ook al lag deze zijn kaart correct). Indien een speler geen fiche meer kan afgeven, ontvangt de winnende speler een fiche uit de voorraad. Zo gauw een rij in twijfel is getrokken en afgehandeld, worden de kaarten afgelegd, wordt er voor een nieuwe categorie gedobbeld en wordt de ronde verder gespeeld. De speler die in twijfel trok, legt als eerste een volgende kaart. Het spel gaat door tot alle spelers hun geofact-kaarten hebben gespeeld.


Daarnaast kan elke speler één joker spelen tijdens hun beurt. De jokers hebben volgende effecten :

- ruil één van je handkaarten met een handkaart van een tegenspeler

- verdubbel je winst of verlies, zodat je 2 fiches wint of verliest bij een in-twijfel-trekking

- leg één van je geofactkaarten af in plaats van ze in de rij te leggen.


Na een ronde kiest de speler met de minste punten de volgende reeks (berg, rivier of meer) en wordt alles herhaald. In de derde ronde wordt er echter tegen de klok in gespeeld en tellen alle scores dubbel (zoals bij de derde jokerkaart hierboven uitgelegd).

De speler die na drie ronden het meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

11-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
10-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rhodes (The Game Master)


In Rhodes verzamelen de spelers overwinningspunten door het verse producten van het land naar de haven te brengen, opdrachttegels te vervullen en hun boerderij uit te bouwen en te ontwikkelen tot een landgoed met speciale gebouwen. Aan het einde van het spel brengen ook geld en resterend goud nog extra punten op.

De spelopbouw vergt een goede vier bladzijden in het spelregelboek, maar dit komt door de veel verduidelijkende foto's, erg fraai en duidelijk opgesteld. Een overzichtje met je startkapitaal, het aantal landerijen en boten die je in je voorraad krijgt staat netjes op het speelbord afgebeeld (erg handig). In de linkerbovenhoek van het speelbord staat een leuk systeem waarbij je de speelvolgorde en acties traceert, dit is één van de fraaie mechanismen die in het spel verweven zit. Daarnaast is het speelbord zichtbaar opgedeeld in 3 regio's, de productie, de haven en de administratieve gebouwen die je kan gebruiken (zijnde markt, raadhuis en tempel). Elke speler start ook met een boerderijtegel in z'n kleur waar hij één van de mogelijke acties kan gaan uitvoeren. Naast het speelbord liggen de beschikbare landerijen en uitbreidingstegels om je boerderij te verfraaien, alsook de voorraden producten en geld. Tussen de haven en de administratieve gebouwen is een plaatsje voorzien voor de opdrachttegels die de hart van het spel vormen. Door het vervullen van deze opdrachten scoor je het meeste punten in Rhodes.Een speelronde in Rhodes bestaat uit 4 fasen die in een vaste volgorde worden afgehandeld :
1) Twee acties uitvoeren : in speelvolgorde voeren de spelers om beurten twee rondjes van één actie uit. Na elke actie verschuif je de volgordeschijf van de speler een stapje naar rechts, zo zie je onmiddellijk wie aan de beurt is. In het uitzonderlijke geval een speler geen actie kan uitvoeren, ontvangt hij 1 geld van de bank. (acties, zie later)
2) Goud aanvullen : indien er minder dan 2 goud in de aanvoergeul naar de haven ligt, worden neutrale Egyptische schepen aangevoerd. Deze duwen de andere boten verder in de geul. Boten die aankomen in de haven worden geledigd (producten komen in het magazijn van de bewuste speler, of algemene voorraad voor Egyptische boten) en gaan terug naar de voorraad van de speler.
3) Actiemarkers terugnemen en productiefiches terug op z'n plaats leggen.
4) Volgordeschijven plaatsen : de speler met z'n schijf op de onderste plaats (en daarna naar boven), kiest een nieuwe plaats en krijgt (of betaalt) de overeenkomstige beloning (straf). Je mag niet op dezelfde lijn blijven (tenzij niet anders mogelijk). 

Acties : de speler plaats z'n actiemarker op een beschikbare plaats (blauwe cirkel) en voert de overeenkomstige actie uit.
* Productie : neem 2 productiefiches naar keuze en plaats deze op 2 mogelijke kleuren. Het aangegeven aantal producten wordt verdeeld onder de spelers die dit product produceren op hun landerijen. De speler moet wel plaats hebben om het blokje te leggen (3 max.). De speler die de actie activeert, neemt eerst een blokje, gaat dan de tafel rond en indien nog resterend, krijgt hij nog een blokje.
* Boerderij : leg de actiemarker op je eigen tegel, ontvang alle voordelen en acties in de zwarte balk van je eigen tegels (punten, geld, speciale acties) en verscheep enkele van je goederen naar de havengeul (hierdoor kan het gebeuren dat je weer schepen in de haven duwt). Je moet een schip volledig vullen met producten (1, 2 of 3). Voor elk afgeleverd blokje kies je 2 geld of 1 punt. Je mag deze bonussen combineren.
* Haven : koop producten van de boten in de havengeul. Kosten worden betaald aan de eigenaar van de boot of aan de algemene voorraad indien het gaat om een neutrale of eigen boot. De gekochte producten gaan naar het eigen magazijn, dat een limiet heeft van 10 producten. Je mag één opdrachttegel vervullen met producten uit je magazijn. Tenslotte kan je ook nog max. twee producten rechtstreeks van je landerijen kopen tegen resp. 3 en 5 geld. Deze laatste moeten wel onmiddellijk ingezet worden op een opdrachttegel (niet in je magazijn).
* Markt : verkoop tot 2 producten van je landerijen voor resp. 5/4/3 geld
* Tempel : ruil elke 5/7 geld in voor 1 punt
* Raadhuis : koop max. 2 tegels om je boerderij uit te breiden, te kiezen uit landerijen en speciale gebouwen. Bij 4 of 5 spelers kan je ook éénmalig ervoor opteren om je boot van waarde 3 te kopen. Betaal de kosten die linksboven op de tegel staan en leg de nieuwe tegels naast je boerderij. (een overzichtje van de speciale gebouwen staan netjes in de spelregels en ga ik hier niet overlopen)

Zodra het niet meer mogelijk is om een vrijgekomen plaats in de plaza (de plaats voor de 3 opdrachttegels) aan te vullen, loopt het spel op z'n eind. De lopende speelronde wordt nog afgespeeld en alle spelers kunnen nu van de haven gebruik maken, indien ze dit nog niet deden (ook al zou er geen ruimte meer zijn op de actieplaatsen). De spelers ruilen hun resterend goud in voor 2 punten en elke 10 geld is nog 1 punt waard. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijkstand wint de speler met het meeste geld.

Rhodes werd aangekondigd als een licht-strategisch familiespel en in deze kraam past het absoluut. Beginnende spelers of jongere spelers gaan aan dit spel zeker plezier beleven, maar ook de veelspeler kan hier uitdaging vinden. Het spel speelt vlot, loopt als een trein (met economische motor) en oogt daarenboven wel fraai (zij het een beetje retro). Erg veel vernieuwende speelelementen ga je echter niet vinden, maar dat is ook niet nodig. Rhodes is een solide euro, met goeie mechanismen, duidelijk spelverloop en zonder al te veel franjes. Het spel brengt wat het belooft te doen, niet meer ... maar zeker ook niet minder. Na een eerste speelsessie kennen we alle speciale gebouwen en hun effect natuurlijk nog niet, dus daar ligt zeker nog een uitdaging. Enige minpuntje of puntje van frustratie voor mij persoonlijk is de havengeul. De boten dienen steeds vanonder te worden ingeschoven, maar de vouw van het speelbord ligt juist in het midden van de geul zodat het doorschuiven erg stroef verloopt. Men had beter de havengeul op de rechtse kant van het speelbord gedrukt (of de vouw natuurlijk langs de andere kant geplaatst). Maar dit is natuurlijk maar een klein euvel, dat we met de mantel der liefde willen bedekken. Rhodes is me zeker bevallen en ik denk dat dit spel in de smaak zou kunnen vallen bij een ruim publiek. Ik nodig u alvast uit om het spel zeker eens een keertje te proberen. Het spel is beschikbaar vanaf vandaag bij uw plaatselijke spellenboer en is eind deze week natuurlijk te spelen (en te kopen) op Spiel. The Game Master nodigt u vriendelijk uit op hun stand (7-F107) in Essen.

Edit : The Game Master heeft me bevestigd dat het euvel van het speelbord in de tweede printrun netjes wordt opgelost. Bovendien zal die herprint er snel komen, want al meer dan de helft van de stock is verkocht gedurende de week van Spiel!

Titel : Rhodes
Auteur : Pieter Boots
Uitgeverij : The Game Master
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 10+

10-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (1)
02-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Cry Havoc
Cry Havoc (Portal publishing) :

+ de cover van de doos is fantastisch
+ het materiaal is erg fraai en het spel toont echt wel op je speeltafel
+ het spelverloop en dito gevechtsfase zijn super simpel en rechtlijnig
+ het spel is gehypet, niet zoveel als Scythe, maar het gaat toch ook die kant op
+ het spel blijft me intrigeren ondanks het feit dat we eigenlijk al twee niet-zo'n-beste-potjes erop hebben zitten
+ het spel is asymmetrisch, hier gaan veel mensen op kicken

- de cover van de doos is fantastisch, jammer dat er voor de rest van het spel niets mee gedaan is
- ondanks het feit dat de spelregels erg duidelijk geschreven zijn, stoot je toch in elk spel weer op een typisch FAQ-je (op BGG vind je al een lijstje terug)
- het spel is redelijk prijzig, maar je krijgt er wel wat voor terug
- het spel wordt gehypet, maar of het aan jouw verwachtingen zal voldoen valt nog erg af te wachten
- het spel is asymmetrisch en voelt dus sowieso oneerlijk aan, waarschijnlijk ligt dit aan je eigen speelstijl, maar ik blijf het een raar gegeven vinden
- het ene ras speelt stukken makkelijker dan het andere, het komt erop aan ze allemaal eens te proberen

Conclusie : Na het eerste potje durfde ik nog geen imprESSEN maken, maar heb ik het spel toch aangeschaft. Een beetje een rare gedachtengang, maar het is toch zo gegaan. Na het tweede potje maak ik deze imprESSEN hier nu wel, maar nog steeds hinken we op twee gedachten. Het is absoluut niet zo dat we het spel hebben gespeeld met doorwinterde euro-gamers, dus dat kan het niet zijn. Ook mijn medespelers, die wel thuis zijn in het genre hadden hun bedenkingen bij dit spel. Ik kan enkel aanraden om het spel uit te proberen, liefst met alle mogelijke facties en alle spelersaantallen. Dat ben ik ook zeker van zin, enerzijds omdat het spel snel en vlot speelt. Anderzijds omdat ik alle mogelijkheden wil hebben getest, want ik kan gewoonweg niet aanvaarden dat dit spel niet zo goed is als men zegt.

02-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
01-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tamps


Vandaag presenteren we u nog een keertje een spel dat nog maar in de steigers staat.
Tamps is een supersnel party-kaartspel waarbij spelers als team aan de slag gaan.
Het spel doet beroep op je geheugen, snelheid en reactievermogen, maar ook op je
concentratie en algemene opmerkzaamheid ... en dit alles gecombineerd. Kan niet anders dan hilarisch worden, toch?

Het spel bestaat uit 80 unieke kaarten, telkens 16 verschillende figuren in 5 diverse kleuren vormen de basis van dit spel.
Bovendien moet ik bekennen dat de vormen héél erg op elkaar lijken, wat uiteraard de bedoeling is (qua gevoel verwijs ik graag naar Jungle Speed). Doel van het spel is een Tamp te vormen, een set van 5 gekleurde kaarten met allemaal dezelfde vorm. Bovendien moet je dan op een niet-al-te-opvallende manier je teamgenoten waarschuwen en moeten zij de "tamp" aankondigen om een punt te kunnen scoren. Geef de hint niet te opzichtig, want als de andere spelers het signaal van jouw team kunnen achterhalen, scoren ook zij punten. Een traditioneel potje wordt gespeeld naar een best-of-5 of een best-of-7, maar het staat je natuurlijk vrij om zo lang te spelen als je wil.

Afhankelijk van het aantal spelers ga je in teams worden opgedeeld, de spelregels geven hiervan een handig overzichtje. De teamgenoten zitten telkens alternerend, dus nooit naast elkaar. Voor aanvang van het spel gaan de teamleden even samenzitten om een signaal af te spreken. Er kunnen ook diverse signalen afgesproken worden om zaken door te geven, maar in hoofdzaak dient het "tamp"-signaal te worden afgesproken. Belangrijk is wel dat het signaal door alle spelers moet gedetecteerd kunnen worden en niet vocaal of digitaal  mag zijn. Na elke ronde mag het signaal veranderd worden. De deler neemt alle kaarten, schud deze en geeft elke speler er 5 op handen. Daarna worden er een aantal kaarten open in het midden van de tafel gelegd, gelijk aan het aantal spelers +1. De onderste kaart van de trekstapel wordt aan alle spelers getoond (het zal erg moeilijk worden om hierin een tamp te verzamelen). Tenslotte roept de deler "start" en gaan de spelers simultaan aan het spelen.

Tijdens het spel ga je kaarten ruilen. Je moet steeds minstens 4 en maximaal 6 kaarten op handen hebben. Je mag dus nooit meer dan 1 kaart tegelijk ruilen. De ruil gebeurt altijd met kaarten die in het midden van de tafel liggen, niet met andere spelers. De kaarten dienen niet op dezelfde plaats vervangen worden, chaos wordt blijkbaar aangeraden. Je mag de kaarten zelfs deels over tafel laten schuiven, zo lang ze maar met de zichtbare kant naar boven liggen. Zo gauw de spelers geen ruil meer doen met de kaarten in het midden van de tafel, wordt het spel kort gepauzeerd. De deler legt de kaarten in het midden van de tafel op de aflegstapel en plaatst nieuwe kaarten in het midden van de tafel (zoals bij de opstelling). Er wordt weer "start" geroepen en het ruilen gaat verder. Dit gaat zo door tot een speler "tamp" roept. Iemand van deze speler z'n team zal nu z'n tamp moeten tonen om punten te scoren.

Het team dat een tamp weet te scoren, krijgt één punt. Indien het andere team het signaal kan achterhalen van de tegenstanders scoren ze 2 punten. Extra mogelijkheden voor geavanceerder spel is bijv. dat het wijzigen van signaal je 1 punt kost. Een nog chaotischer verloop kan je creëren door verschillende signalen te hanteren of zelfs persoonlijke signalen te gebruiken.

De Kickstarter loopt vanaf 27 oktober en is hier te vinden : https://www.kickstarter.com/projects/tamps/tamps-the-fast-paced-card-game-for-teams

Titel : Tamps
Auteurs : Jesse Van den Bert, Salko Joost Kattenberg & Rens Kattenberg
Uitgeverij : eigen beheer
Aantal spelers : 4-9
Speelduur : 5 min.
Leeftijd : 8+

01-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!