IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste wensen voor 2011
Lieve bloglezers,


Zoals u reeds op onze nieuwsbrief kon lezen heb ik de nodige wensen al overgemaakt aan onze spellenclubleden.
Natuurlijk krijgt u ook van mij alle gekende wensen zoals gezondheid, geluk, liefde, lottowinst, ... alles wat u maar wenst.
Hopelijk wordt 2011 net zo'n tof speeljaar als dit jaar dat op z'n eind loopt. Het zou me te ver leiden om alle mooie
momenten op te sommen, en aangezien het feestje hier thuis begint, ga ik dat ook niet doen.

Maak er in ieder geval ook vanavond een fantastisch feestje van, al dan niet met een spelletje en dan zie ik u allen graag
volgend jaar terug.

Arne

31-12-2010 om 19:01 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thief of BaghdadThe thief of Baghdad is in mijn ogen een ondergewaardeerd spelletje. Jammerlijk genoeg heeft het onvoldoende verkocht, want anders was onze (Syroit en ik hebben zo eens wat geprobeerd met dit spel) ingezonden uitbreiding misschien wel een optie geweest voor Queen games om te publiceren.

De spelers proberen in dit spel schatten te stelen in het kasteel. Door het uitspelen van kaarten bewegen ze hun dief en kopen ze de wachters om. Afhankelijk van het aantal spelers proberen we een aantal schatten als eerste te verzamelen om het spel te winnen.

Het speelbord toont de zes paleizen in de zes verschillende kleuren, die ook op de kaarten zijn terug te vinden. In deze paleizen worden schattenfiches gelegd van groot naar klein. (de kleine zijn makkelijk te stelen, maar dan moet je erg snel zijn, voordat een andere speler er mee weg is natuurlijk) Voor elk paleis wordt één neutrale zwarte wachter geplaatst. De spelers krijgen alle dieven in hun kleur, een aantal wachters (afh. aantal spelers, die ze over de verschillende paleizen verspreiden) en een aantal handkaarten. (startspeler krijgt er minder dan volgende enz.)

In een beurt kan een speler zoveel acties uitvoeren als hij wil en kan door het uitspelen van kaarten.
1) een eigen dief uit de voorraad in een paleis plaatsen : kost 1 kaart per vreemde wachter en er moet minstens 1 eigen en 1 vreemde wachter voor het paleis staan
2) een eigen wachter verplaatsen : kost 1 kaart in de kleur van het paleis waar de wachter nu staat of waar hij heen wil gaan (er moet natuurlijk wel een vrij plaatsje zijn)
3) een eigen wachter verplaatsen en daarbij een eigen dief meenemen : kost 1 kaart, idem actie 2, maar nu neem je gratis een dief mee van het ene naar het andere paleis
4) een neutrale wachter verplaatsen : kost 2 kaarten, één kaart in de kleur waar hij nu staat en één kaart in de kleur van het paleis naar waar hij wordt verplaatst

Zodra een speler erin slaagt om een aantal dieven in een paleis te krijgen dat gelijk is aan de waarde van de schat, mag hij de schat roven. De dieven gaan terug naar de voorraad en de bovenste schatfiche krijg je als beloning.
Na je beurt trek je drie nieuwe kaarten van de stapel. Voert een speler geen actie uit in z'n beurt, dan trekt hij vier kaarten, één daarvan mag een danseres zijn. Een danseres is een jokerkaart en kan voor willekeurig welke kleur gebruikt worden. Als ze wordt gebruikt, wordt ze terug op de stapel met dansereskaarten gelegd.

Het spel eindigt als een speler 6,5,4 schatten heeft verzameld bij respectievelijk 2,3 of 4 spelers.

Titel : Thief of Baghdad
Auteur : Thorsten Gimmler
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 45 min.

31-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
30-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2011/1
Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwsbrief voor onze eerste spellenavond van 2011 is klaar. Klik hieronder om te openen.
Veel leesplezier.

Bijlagen:
nieuwsbrief 49.jpg (275.1 KB)   

30-12-2010 om 15:24 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thebes

De spelers reizen als archeologen door Europa om de waardevolste opgravingen te doen en tentoonstellingen te houden met de gevonden schatten. Maar je kan niet zomaar in het wilde weg beginnen graven. Je verzamelt algemene en specifieke kennis, gaat te raden bij de lokale bevolking, zoekt vervoersmiddelen die je reis bespoedigen en assistenten die je een handje kunnen helpen.

Afhankelijk van het aantal spelers verloopt het spel over 3; 2,5 of 2 jaren. Het tijdsaspect is een speciaal gegeven in dit spel, dat later in andere spellen zou worden overgenomen. De actieve speler is steeds de speler die achterop hinkt. Zo lang hij laatste blijft, blijft hij ook aan de beurt. Doe je dus een actie die redelijk wat tijd in beslag neemt, zou het wel eens een tijdje kunnen duren vooraleer je terug aan de beurt komt.

In je beurt kan je gaan reizen, waarvoor je één week reistijd rekent per route. Met sommige actiekaarten kan je gratis reizen.
Nadien kan je ook nog een actie uitvoeren :                          
- een onderzoekskaart nemen
- de onderzoekskaarten wisselen
- een opgraving uitvoeren
- een tentoonstelling inrichten

1) Een onderzoekskaart nemen :
Er liggen vier kaarten open, je reist naar de desbetreffende locatie, neemt de kaart en rekent de tijd aan die de kaart aangeeft.
Er wordt een nieuwe onderzoekskaart omgedraaid. Is dit een tentoonstelling wordt deze onmiddellijk op de daarvoor voorziene plaats gelegd en nog een kaart getrokken. Is de stapel uitgeput, wordt de tweede stapel (in het begin van het spel apart gelegd) toegevoegd en met de aflegstapel geschud.

2) Onderzoekskaarten wisselen :
Ligt er geen enkele nuttige kaart, kan je naar Warschau reizen en de vier kaarten afleggen en vier nieuwe klaarleggen. Deze actie kost één week.

3) Een opgraving uitvoeren :
De speler moet de toestemming hebben om te mogen opgraven (slechts één maal per jaar op een plaats), je beschikt over minstens 1 kennispunt in dit gebied. Je reist naar de bewuste plaats, bepaalt de tijd die je wil spenderen en trekt een aantal opgravinsfiches uit de zak.
In deze zak zitten enkele schatfiches, maar ook erg veel puin. Als je een schat trekt, mag je deze houden, puin wordt na je beurt terug in de zak gestopt, dus je gaat steeds meer kans op rommel hebben.
Hoe bepaal je je kennispunten? vakliteratuur (kaarten met de kleur van het gebied), van de lokale bevolking (kleur is hetzelfde als het gebied), assistenten (tellen voor elk gebied). Tenslotte telt ook de algemene kennis mee (max. evenveel als specifieke kennis). Nadien kiest de speler op z'n draaischijf hoeveel weken hij wil graven. Het rode cijfertje geeft dan aan hoeveel fiches je mag trekken.4) Een tentoonstelling inrichten :
Je gaat naar het gebied van de openliggende tentoonstelling en zorgt dat je de nodige schatten hebt verzameld.
Je mag de tentoonstellingskaart nemen en bijhouden tot het einde van het spel.

Nadat iedereen een aantal jaren heeft gespeeld (afh. aantal spelers) eindigt het spel. De spelers tellen hun punten :
- punten van de artefacten
- punten van tentoonstellingen
- congressen (kaarten die punten opleveren afh. van het aantal kaarten)
- 5 punten voor de speler met het meeste kennis van een gebied (wordt voor elk gebied uitgedeeld)

Thebes is een erg leuk familiespel, speelt vlot weg en heeft de nodige geluksfactor bij het trekken van de schatten. Je kan je kans vergroten, maar zelfs met zeer beperkte kennis kan je aan de haal gaan met de waardevolste schatten. Vooral de laatste regel voor punten wordt vaak vergeten en deze beloont nu net diegene die zich vooral op de kennis toespitst. Het materiaal is fantastisch mooi om mee te spelen.

Titel : Thebes (Jenseits von Theben)
Auteur : Peter Prinz
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 60 min.

30-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SultanDe geïnitieerde leeftijd voor dit spel staat op BGG aangeschreven als 10+, maar eerlijk gezegd kan je dit spel ook prima op tafel leggen met jongere kinderen. Het is een eenvoudig biedspel, waarbij je afhankelijk bent van de handkaarten die je op een bepaald ogenblik in handen hebt.

Elke speler krijgt bij aanvang van het spel 15 handkaarten met waardes 1 t.e.m. 15, je schudt deze en legt als gesloten stapel voor je neer. Het spel wordt gespeeld in drie ronden. In elke ronde neem je de vijf bovenste kaarten van je stapel. Deze kaarten heb je ter beschikking in de huidige ronde.

Een ronde bestaat op zijn beurt uit vijf fasen. In een fase neemt de startspeler afhankelijk van het aantal spelers een aantal edelstenen uit de zak, één hiervan legt hij terug in de zak de anderen leg je op het speelbord. Nu leggen de spelers, beginnende met de startspeler, om beurten één van hun handkaarten dicht bij één van de edelstenen waarop ze bieden. Als iedereen een kaart heeft gespeeld, worden de edelstenen verdeeld :

- ligt er maar één kaart bij een edelsteen, wint de speler van de kaart de edelsteen
- ligt er geen kaart bij een edelsteen, wordt de edelsteen terug in de zak gestopt
- liggen er meerdere kaarten bij een edelsteen, wint diegene met de hoogste waarde; bij gelijke stand wint diegene die als eerste de kaart speelde

Zo gauw de vijf fasen zijn afgehandeld, nemen de spelers de volgende vijf kaarten van de stapel en volgt de tweede ronde. Idem voor de derde ronde. Na drie ronden worden de punten opgeteld. De witte, rode, gele, groene en blauwe edelstenen leveren respectievelijk 1, 2, 3, 4 en 5 punten op. Daarnaast levert een set van 3, 4, 5, 6 of meer juwelen respectievelijk 2, 5, 10, 20 extra bonuspunten op. De speler met de meeste punten wint dit eenvoudige, doch leuke spelletje.

Titel : Sultan
Auteur : Sergio Halaban & André Zatz
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 10+
Speelduur : 30 min.

29-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Silberzwerg
De strijd tussen zilverdwergen om de beste edelstenen, dat is de strijd waar het in dit spel om draait. Je probeert als speler zoveel mogelijk zilverstukken te verdienen, door sierraden te maken naar aanleiding van opdrachten. Hiertoe moet je je zilverdwergen en mijndwergen gunstig inzetten voor jezelf, maar ook mag je niet vergeten om schaduwdwergen in te zetten, om andere spelers dwars te zitten. En met name deze keuzes van jezelf vooruit helpen of een ander tegen zitten, maakt het spel boeiend.

Het spel zit in zo'n typische Queen Gamesdoos. Een (onnodig) erg hoge doos, die in verhouding veel ruimte inneemt in de kast. Dat is dan ook het enige minpunt, want het spel zelf ziet er verder prachtig uit. Voor iedere speler is er een setje met twee zilver/schaduwdwergen en vier mijndwergen. Daarnaast krijgen ze twee markeringsstenen voor het bijhouden van de stand, een zichtscherm en een actietabel. Verder bevat het spel een speelbord met ruimte voor de edelstenen en vakjes voor opdrachtkaartjes. Uiteraard ontbreekt de zilverstukkenlijst niet en is er een tabel om de prijs van de edelstenen aan te geven. Deze edelstenen zijn glazen steentjes in de kleuren rood, geel, groen en blauw.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk opdrachtkaartjes te verzamelen. Deze leveren zilverstukken op. Hoe sneller je een opdracht uitvoert, hoe meer zilverstukken deze oplevert. Iedere speler heeft een eigen persoonlijke opdracht en er zijn altijd twee neutrale opdrachten. Die mogen door iedere speler worden vervuld. Om deze opdrachten te verwezenlijken, moet je altijd acht edelstenen verzamelen. De kleuren staan op de kaartjes. Hoe minder kleuren edelstenen erop staan, hoe meer de opdracht oplevert. Deze variëren van 40 tot 120 zilverstukken als beginbedrag.

Om deze edelstenen te verzamelen, moet je je dwergen inzetten. Om dit alles te doen, worden er per ronde elke keer elf fasen gespeeld. Dat lijkt heel veel, maar valt in de praktijk reuze mee. In de eerste fase moeten de spelers hun zes dwergen inzetten. Dit gebeurt in het geheim achter het zichtscherm. Als iedereen daarmee klaar is, wordt de edelsteenprijs per kleur vastgesteld. Daarna volgen de verschillende acties van de schaduwdwergen, de mijndwergen en de zilverdwergen. Vervolgens worden de opdrachtkaarten naar een lagere waarde gedraaid, eventuele boetes betaald en/of nieuwe opdrachtkaartjes neergelegd op lege plekken en edelstenen afgelegd als men het maximum van twaalf stenen op dat moment overschrijdt. Hierna begint de volgende ronde met een nieuwe startspeler.

Hoe kan je nu je dwergen inzetten? Dit is tenslotte waar het allemaal om draait. De actietabel is ingedeeld in drie rijen. De bovenste rij is voor de acties van de schaduwdwergen, de middelste rij is voor de zilverdwergen en de onderste rij is voor de mijndwergen.

De schaduwdwergen zet je in om andere mensen te dwarsbomen. Per kleur kan je telkens dezelfde actie uitvoeren. Als je hem bijv. op de rode mijnschacht zet, dan kan je twee dwergen van andere spelers verwijderen die ook op de rode mijnschacht staan, of je kan een rode edelsteen pakken. Verder kan je met deze schaduwdwergen ook een opdracht van jezelf opwaarderen of van iemand anders in waarde verminderen en er is een mogelijkheid om twee edelstenen om te ruilen met de voorraad of willekeurig te trekken bij andere spelers.

De zilverdwergen helpen je om edelstenen te kopen of om een opdracht te verwezenlijken of om eventueel een edelsteenoverschot voor hopelijk veel geld te verkopen.

De mijndwergen zijn alleen hard aan het werk om edelstenen boven de grond te krijgen, die je weer kunt inzetten om een opdracht te vervullen. Door het totaal aantal mijndwergen te tellen per kleur, wordt de edelsteenprijs vastgesteld. Hoe meer dwergen er bijvoorbeeld zoeken naar gele edelstenen, hoe lager de prijs hiervan.

Als alles is ingezet, wordt zoals hierboven beschreven, de edelsteenprijs vastgesteld en daarna gaan de schaduwdwergen aan het werk. Zij verjagen eventuele dwergen van andere spelers, die daardoor wellicht hun opdracht niet meer kunnen vervullen, omdat ze geen edelstenen meer inbrengen. Dit is eventueel te voorkomen als je een voltooide opdracht hebt met een bepaald antiteken.

Nadat deze ellende achter de rug is, komen de mijndwergen in actie. Per ingezette mijndwerg, krijg je een edelsteen in de overeenkomende kleur.
Vervolgens worden de acties van de zilverdwergen uitgevoerd. Het beste is natuurlijk om een opdracht uit te voeren, want dat levert zilverstukken op. Maar als je daar nog niet aan toe bent, omdat je niet voldoende edelstenen hebt, kunnen ze ook edelstenen voor je kopen, zodat je in een volgende ronde een opdracht kan vervullen, of eventueel verkopen om zo meer zilverstukken te krijgen.

Na het werk van deze dwergen, worden de opdrachten allemaal een kwartslag gedraaid. Daardoor worden ze minder waard. Als je opdracht nog lager moet worden gedraaid dan het laagste bedrag dat erop staat, gaat hij van het bord en moet je een boete betalen. Het is dus zaak om goed op je eigen opdrachten te letten. Op de plekken waar opdrachten lagen die van het bord zijn gehaald, worden nieuwe opdrachten neergelegd. Tot slot wordt er gekeken hoeveel edelstenen iedereen nu nog heeft. Een voorraad mag, maar niet meer dan twaalf edelstenen. Met het doorgeven van de startspelerfiguur begint een volgende ronde met weer het inzetten van de dwergen.

Het spel gaat net zolang door totdat een speler een score van 600 zilverstukken heeft bereikt of totdat alle opdrachten zijn vervuld. Dan wordt er gekeken wie de meeste punten heeft, nadat eventuele bonussen erbij zijn opgeteld. Deze bonussen kan je verdienen met vervulde opdrachten. Daar staan tekentjes op. Als je drie dezelfde werktuigen hebt verzameld, krijg je een bonus van veertig zilverstukken. Ook kan je een tekentje hebben dat jijzelf vijf zilverstukken vooruit mag, terwijl iemand anders er vijf achteruit moet.

Auteur : Franz Vohwinkel
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 60 min.

28-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ShogunDit spel was de eerste grote, zware doos van Queen games, later kwam ook Colonia in dat formaat.
Groot dat wil zeggen, veel materiaal, een dubbelzijdig speelbord, provinciekaarten, geldkaarten, speciale kaarten, actiekaarten, gebeurteniskaarten, daimyokaarten, spelertableaus, 310 gekleurde blokjes, 20 groene blokjes, 55 geldkisten (ipv briefjesgeld), 5 scorestenen, 5 rijststenen, 80 gebouwenfiches, 42 oproerfiches, 1 dobbeltoren, 1 sorteerbak, een overzichtskaart en de spelregels tenslotte.

Bedoeling van het spel is om zo veel mogelijk provincies te veroveren en deze te ontwikkelen door er paleizen, tempels en theaters te bouwen. Diegene die de meeste gebouwen van een soort bouwt, ontvangt hiervoor ook nog eens bonuspunten.

De opbouw van het speelbord is eigenlijk al een spel op zich, om beurten gaan de spelers hun legers (afh. aantal spelers) op hun startprovincies inzetten. Niet dat dit spelbepalend is, maar je kan toch al een beetje rekening houden met je tegenstrevers en hun mogelijke intenties. Daarna draai je je spelersbord om en zie je de 10 mogelijke acties die kunnen uitgevoerd worden in een ronde. De dobbeltoren wordt klaargemaakt door er al een aantal legers door te jassen, de gebeurteniskaarten worden opengelegd, zodat je weet wat je te wachten staat in de komende rondes. De actiekaarten worden half open en half dicht gelegd, de volgorde van de eerste vijf acties ken je, de andere weet je niet.

Het spel wordt gespeeld over 2 jaar, verdeeld over acht ronden. Na drie rondes (voorjaar, zomer en herfst) volgt er een tussenronde (winter) en een waardering. Daarna worden er nog eens vier ronden gespeeld.

Het voorjaar, zomer en herfst verlopen op dezelfde manier :
1) actiekaarten uitleggen : 5 open en 5 gedekt zoals hierboven besproken

2) speciale kaarten uitleggen : bevatten een dubbele functie, de actie van de kaart en de spelersvolgorde dmv veiling te bepalen
(voordelen +1 geldkist, +1 rijst, 6 legers ipv 5 legers inbrengen, +1 leger bij aanval, + 1 leger bij verdediging)

3) persoonlijke acties plannen en bod bepalen : je legt je provincie- en geldkaarten op de verschillende acties op je spelersbord. Je kan kiezen tussen de volgende acties :
- een paleis bouwen : kost 3 geldkisten en je plaatst een paleis in de gekozen provincie (die van de kaart die je erop legde)
- een tempel bouwen : kost 2 geldkisten en je bouwt een tempel in de gekozen provincie
- een theater bouwen : kost 1 geldkist en je bouwt een theater in de gekozen provincie
- rijst opeisen : de op de kaart aangegeven rijsteenheden worden toegevoegd aan de rijsttrack
- belasting heffen : de op de kaart aangegeven geldkisten worden uitbetaald
(door deze laatste twee acties kan er een opstand uitbreken)
- 5 legers plaatsen : betaal 3 geldkisten en breng 5 legers in op de gekozen provincie
- 3 legers plaatsen : betaal 2 geldkisten en breng 3 legers in op de gekozen provincie
- 1 leger plaatsen/ verplaatsen : betaal 1 geldkist en breng 1 leger in de gekozen provincie, aansluitend mag je legers verplaatsen vanuit deze provincie naar een eigen aangrenzende provincie (niet vechten)
- gevecht/ verplaatsing A : vanuit de gekozen provincie een aangrenzende provincie binnenvallen
- gevecht/ verplaatsing B : idem A

Is een actie afgedekt met een geldkaart, wordt deze actie door de speler genegeerd, de geldkaarten worden ook afgelegd. Er wordt ook steeds 1 kaart op het veilingveld gelegd om de speelvolgorde te bepalen.

4) gebeurtenis bepalen : openliggende gebeurteniskaarten worden geschud en één eruit getrokken die deze ronde geldt

5) spelersvolgorde vastleggen : laat je bod op het veilingveld zien en bepaal wie als eerste een speciale kaart mag omruilen voor z'n daimyokaart. De volgorde waarin de daimyokaarten komen te liggen bepaalt ook de speelvolgorde. (meeste geld kiest eerst, daarna provinciekaart en tenslotte geldkaart met nul kisten op). Bij gelijke stand worden de daimyokaarten van de betreffende spelers geschud en de volgorde wordt getrokken.

6) acties uitvoeren : de geplande acties worden in volgorde afgehandeld. De spelers voeren de acties uit in spelersvolgorde tot de 10 actiekaarten zijn afgehandeld.

Winterronde : 
provincies van rijst voorzien : de spelers verliezen een deel van hun rijstvoorraad zoals aangegeven op de gebeurteniskaart van de winter, daarna moeten ze voor elke provincie 1 eenheid rijst beschikbaar hebben. Is dit niet het geval leidt dit tot opstanden. Een tegenspeler trekt uit je provinciekaarten de provincies waar eventuele opstanden plaatsvinden. Tot slot krijgen de spelers punten :
- voor elke eigen provincie = 1 punt
- voor elk gebouw = 1 punt
- de meeste paleizen in een regio = 3 punten
- de meeste tempels in een regio = 2 punten
- de meeste theaters in een regio = 1 punt

Het verloop van de gevechten hangt een beetje af van de aard van het gevecht : speler tegen speler, speler tegen een neutrale provincie, boeren in opstand, opstand in de winterfase. Alle gevechten worden wel afgehandeld door een aantal legers in de dobbeltoren te gooien en te zien wat het resultaat brengt. Door te vechten kan je provinciekaarten bijwinnen, de legers worden deels uit het spel genomen.

Na de eerste vier ronden worden 4 nieuwe gebeurteniskaarten getrokken, de rijstvoorraden terug op nul gezet en alle oproerfiches verwijderd. Daarna worden weer vier rondes gespeeld. Na het tweede jaar eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.


Titel : Shogun
Auteur : Dirk Henn
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : 12+
Speelduur : 150 min.

27-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
26-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SamarkandEén van de verrassingen van het afgelopen speeljaar voor mij. Het spelletje neemt niet zoveel tijd in beslag. Qua materiaal en spelidee komt het een beetje overeen met "Heersers van de woestijn", maar toch speelt het helemaal anders. De hand van Harry Wu is hier duidelijk aanwezig. Ook in Chicago express vinden we een speelbord met vakjes. Op bepaalde plaatsen vinden we grondstoffen. Op deze plaatsen proberen de spelers kamelen van verschillende kleuren samen te brengen. Op welke plaatsen, hangt af van hun handkaarten. Als ze zich dan ook nog eens hebben kunnen inkopen bij deze families, levert hen dit op het einde van het spel veel punten op.

Als je aan de beurt bent, kan je maar uit twee opties kiezen :
1) in een familie introuwen
2) de handelsroute van een familie uitbreiden

1) Je kiest een familie, betaalt de bruidschat en legt deze bij de familie, neemt een tegel van de familie bij je (er zijn er slechts 2 per familie). Daarna trek je drie handkaarten bij. Je moet minstens 1 kaart houden, de rest mag je afleggen (kunnen ook handkaarten zijn die je reeds vast had). De handkaartenlimiet hangt af van het aantal spelers. Als je deze limiet al hebt bereikt, mag je wel inkopen, maar geen nieuwe kaarten nemen.

2) Je breidt de handelsroute uit van een familie waar je hebt ingekocht. De eerste kameel plaats je gratis aan een reeds geplaatste kameel. De tweede kameel mag je plaatsen tegen betaling van 1 dirham (uit de bruidschat). Kom je met de kameel op een handelswarenveld terecht, krijg je de fiche die er ligt (levert 1 punt op). De eigenaar van de kaart met dit handelswaar mag onmiddelijk de kaart voor zich afleggen om 3 dirham te krijgen (deze kaart levert dan wel geen punten meer op). Kom je voor het eerst met een kameel bij een kameel van een andere kleur is er een handelsverbond tussen de twee families. Je krijgt de bovenste verbondfiches van beide families. De spelers die in één van beide families is ingekocht krijgt nog inkomsten (actieve familie 3 dirham, passieve familie 1 dirham).

Het spel eindigt onmiddellijk als de laatste handelsfiche van een familie wordt uitgedeeld of wanneer elke familie minstens één handelsverbond heeft gesloten. Nu volgt de eindwaardering :
- elke handelswarentegels = 1 punt
- elke verbondstegel = 1 punt
- elke dirham = 1 punt
- handkaart zonder kamelen = 0 punten
- handkaart met één kameel van niet ingekochte familie = 1 punt
- handkaart met één kameel van ingekochte familie = 4 punten
- handkaart met twee kamelen van niet ingekochte familie = 2 punten
- handkaart met één kameel van niet ingekochte familie en één kameel van ingekochte familie = 5 punten
- handkaart met twee kamelen van ingekochte familie = 8 punten

Titel : Samarkand
Auteur : David V. H. Peters & Harry Wu
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

26-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
25-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RomaEen rechtstreeks gevecht tussen 2 personen. In het midden van de tafel liggen acht fiches, zes fiches genummerd van 1 t.e.m. 6, een geldfiche en een kaartenfiche. De spelers krijgen vier kaarten waarvan ze er twee aan hun tegenspeler geven. Elke speler legt deze kaarten aan zijn kant van de fiches (één kaart per fiche). Daarnaast krijgt elke speler al 10 zegepunten en 3 dobbelstenen van zijn kleur en het spel kan beginnen.

De kern van het spel zijn natuurlijk de kaarten en vooral dan de acties die eraan vasthangen. Toch ga ik hier niet elke kaart uitleggen, dat zou ons te ver leiden. Ik geef u een overzicht van een speelbeurt en enkele mogelijkheden die de kaarten met zich meebrengen.

Het spel kan op twee manieren eindigen :
- wanneer iemand geen zegepunten over heeft 
- wanneer alle punten zijn uitgedeeld, wint de speler met de meeste punten

In een beurt doorloopt een speler steeds volgende fasen vooraleer de tegenspeler aan de beurt komt :

1) onbezette dobbelschijven beoordelen : voor elke eigen onbezette dobbelschijf moet er één overwinningspunt worden afgegeven (dwz bij het begin van het spel al sowieso twee afgeven)

2) dobbelsteen gooien : je gooit de 3 dobbelstenen, tonen deze allen hetzelfde resultaat mag je nog een keer gooien (de 3 dobbelstenen)

3) acties doorvoeren : er zijn vier mogelijkheden, hun frequentie en volgorde is willekeurig :
- kaarten spelen : behoeft geen dobbelsteen, maar kost afhankelijk van de kaart geld (staat linksboven aangegeven op de kaart). Je mag een kaart ook op een reeds bezet gebied leggen, de oude kaart wordt afgegooid
- geld nemen : je legt een dobbelsteen op de geldfiche en ontvangt de waarde van de dobbelsteen in geld (bv. een 5 levert 5 sestercen op)
- kaart(en) opnemen : je legt een dobbeslteen op de kaartenfiche en ontvangt het aantal kaarten gelijk aan de waarde van de dobbelsteen, je houdt slechts één kaart op handen, de rest wordt afgegooid. (je mag willekeurig aantal kaarten in handen houden)
- kaart activeren : leg de gepaste dobbelsteen op de overeenkomstige dobbelfiche en voer de actie uit van de kaart die eraan ligt
--> gevecht : sommige acties van kaarten lokken een gevecht uit, je gooit dan met de vechtdobbelsteen (wit) en is je resultaat gelijk of groter aan de weerstand van de tegenstrever, dan mag je de kaart van de tegenstrever afgooien. De weerstand staat rechts op de kaarten.

Enkele acties van kaarten :
- vermoord een kaart van de tegenstander en leg deze kaart ook af
- voor elke dobbelfiche die niet bezet is door de tegenstander krijg je een zegepunt
- het resultaat van een dobbelsteen mag met 1 vermeerderd of verminderd worden
- een willekeurige dobbelschijf mag gedurende één ronde niet gebruikt worden door de tegenspeler
- je mag gratis kaarten uit de hand spelen
- de tegenstander moet een kaart terug op handen nemen
- je koopt punten van de tegenstander voor 2 sestercen per punt tot het geld of de punten op zijn
- ...

U ziet het, héél wat mogelijkheden. De sterkte van het spel is onmiddellijk ook wel de zwakte hier. De kaarten tonen heel wat symbolen voor hun betreffende actie. Als je deze kent, speelt het spel zeker vlot, maar in het begin moet je echt wel elke keer gaan opzoeken welke kaart je nu weer in handen hebt, welke combinatie goed is voor jou, ... De eerste keer dat ik het speelde was ik er dan ook niet wild van aangezien je de kaarten echt moet kennen om ze goed te gebruiken. Maar eens je dit spelletje een beetje een kans geeft, beleef je er wel degelijk plezier aan.

Titel : Roma
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2
Leeftijd : 8+
Speelduur : 45 min.

25-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
24-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rat hotEen eenvoudig tweepersoonsspelletje dat u snel tussendoor kan spelen. U probeert zoveel mogelijk munten te verzamelen die u verdient door gelijke specerijen naast elkaar te leggen.

Het spel bestaat uit allerlei strookjes waarop drie vakken met specerijen, rat of leeg vakje zijn afgebeeld. In een beurt neemt een speler twee dichte strookjes en legt deze volgens de regels aan. Na het leggen van elk strookje worden eventuele munten uitgedeeld. Je scoort 1 munt als je 2 dezelfde symbolen naast elkaar weet te leggen en 2 punten voor 3 of meer dezelfde symbolen.

Legregels :
- strookjes moeten verticaal of horizontaal worden aangelegd
- een strookje mag niet over de tafelrand steken
- er mag geen deel van het strookje zweven
- een strookje moet minstens met een veld grenzen aan een reeds gelegd strookje
- een strookje mag een ander strookje niet volledig bedekken

Het spel eindigt als alle strookjes zijn opgebruikt of als er op een moment drie ratten van een kleur zichtbaar zijn. De speler wiens ratten zichtbaar zijn op dat ogenblik verliest het spel.

Titel : Rat hot
Auteur : Michael Schacht
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

24-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
23-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelwensen ...
Beste bloglezer,

Het einde van het kalenderjaar nadert en dan is het de hoogste tijd om even te evalueren en vooral te bedanken.
Ik wil alvast jullie van harte bedanken om dagdagelijks de blog te volgen. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat ik
het, toch wel, stevige project om elke dag een spelbespreking te posten heb kunnen uitvoeren. Ik hoop dan ook
dat de nodige prijzen, medailles en andere awards mijn richting zullen uitkomen .  Ik geef u in één klap
de beste wensen mee voor het nieuwe jaar en wens u allen een voorspoedig 2011. Geniet van de feestdagen, geniet
van uw geliefden en als het even kan ... liefst met een goed spel bij de hand.

2010 bracht ons weer héél wat mooie speelmomenten en hopelijk mogen we die ook volgend jaar ervaren. Bij deze
dus ook een bijzondere dankjewel aan de mensen die mijn passie delen en het wagen om met ondergetekende rond
de speeltafel te kruipen. Ik hoop op méér van dat en vooral, even egoïstisch zijn, meer winst voor mij (alhoewel ik eigenlijk
niet mocht klagen dit jaar). ;-)

Ook alle leden en bezoekers van onze spellenclub SpinLi, die we natuurlijk een warm hart toedragen, een woordje van dank
om getrouw op post te zijn, elke maand opnieuw. Ook in 2011 gaan we onze best doen om het jullie zo aangenaam mogelijk
te maken op die eerste vrijdag van het jaar.

Tot slot nog een korte opsomming van spellen die me nu (op het eigenste moment) door het hoofd schieten als zijnde leuk, tof
en zeker aanwinsten voor onze clubkast. Ik zal er ongetwijfeld nog talloze vergeten zijn, dus vul gerust deze lijst verder aan in uw
reacties. Misschien is dit ons grootste werkpunt, lezen is prima, reageren op de berichten nog leuker. Dus laat u
een keertje horen, zo weet ik ook in één klap wie hier allemaal zoal eens passeert. Als u dan ook ineens graag nog wat kerstwensen
de wereld instuurt, is dat mooi meegenomen.

Alvast mijn lijstje :
- Defenders of the realm
- 7 wonders
- Fresco
- Troyes
- London
- Norenberc
- Smallworld
- Endeavor

23-12-2010 om 18:56 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Montego baySpelmateriaal :


-         1 dubbelzijdig speelplan (4 spelers en 2-3 spelers)

-         16 dubbelzijdige schepen  (4 spelers en 2-3 spelers)

-         8 handelshuizen

-         4 kleine en 4 grote speelfiguren

-         64 houten vaten (16 per spelerskleur)

-         4 telstenen (in 4 spelerskleuren)

-         1 figuur “Tally-man”

-         1 figuur “Lazy Jack”

-         15 zilvermunten

-         40 bewegingskaarten (10 per spelerskleur)

-         8 volgordekaartjes

 

Speldoel :

 

Elke speler heeft twee havenarbeiders in dienst. Met hun hulp belaadt hij schepen in de haven met vaten uit de handelshuizen. Wie er in slaagt meer vaten op een schip te laden dan zijn medespelers, bekomt het meeste overwinningspunten.

 

Spelvoorbereiding :

 

Het speelplan wordt in het midden van tafel gelegd (aantal spelers). Elke speler krijgt zijn speelfiguren, vaten, telsteen en zijn bewegingskaarten. De speelfiguren plaatst hij in de café’s, Lazy Jack wordt naast het bord gezet en Tally-Man op z’n startpositie. De zilveren munten worden ook naast het spelbord gelegd. De telstenen starten bij de nul. De handelshuizen worden in het midden van het spelbord gelegd. De schepen worden in twee gelijke stapels verdeeld. De eerste vier (loods en 3 schepen) schepen worden al in de haven gelegd. De volgordekaartjes worden blind geschut en in de houder op het spelbord geschoven.

 

Spelverloop :

 

Het spel wordt in meerdere rondes gespeeld. Elke ronde bestaat uit 6 fasen, die achtereenvolgens worden uitgevoerd :

1)      Lazy Jack inhuren

2)      Bewegingskaarten uitspelen

3)      Havenarbeiders bewegen

4)      Vaten halen en schepen laden

5)      Afleggen van het eerste schip

6)      Volgorde van de havenarbeiders veranderen

 

1)      Lazy Jack inhuren

Een speler kan hem inhuren door 3 munten te betalen. Indien er meerdere spelers Lazy Jack willen inhuren, heeft diegene met de minste punten voorrang. Is hier ook een gelijke stand, mag diegene die als eerste ligt in de volgordetabel hem inhuren. Diegene die hem inhuurt, plaatst hem bij één van zijn havenarbeiders.

 

2)      Bewegingskaarten uitspelen

De spelers spelen twee van hun bewegingskaarten uit (voor grote en kleine figuur), met een waarde van 1 – 5. Indien je Lazy Jack hebt ingehuurd speel je nog een extra handkaart uit. De spelers hebben al hun kaarten elke ronde ter beschikking.

 

3)      Havenarbeiders bewegen

In de volgorden worden alle havenarbeiders het aantal plaatsen voortbewogen op het speelbord. De arbeiders zetten het aantal stappen dat op de bewegingskaart is ingezet. Indien hij terechtkomt op een plaats waar reeds een havenarbeider staat, springt hij naar het tegenoverliggende vak. Staat daar ook al een havenarbeider, springt hij een aantal vakken terug tot hij op een vrije plaats terechtkomt.

 

4)      Vaten halen en schepen laden

De havenarbeiders worden in volgorde afgehandeld vertrekkende van Tally Man tegen de richting van de klok. De spelers nemen het aantal vaten die in het handelshuis staan uit hun voorraad en verspreiden deze zoals gewenst over de verschillende schepen. Staat er op het handelshuis een gebroken vat, moet je een eigen vat uit een schip verwijderen. Staat er een munt op het handelshuis, krijg je een munt uit de voorraad.

Is er een schip volledig volgeladen, volgt er een telling. Er wordt bepaald wie het meeste heeft geleverd op het schip, deze krijgt de aangegeven punten, ook voor de tweede en derde (met 4 spelers) zijn er nog punten te verdienen. De speler die het laatste vat plaatst, krijgt een punt extra. De spelers zetten hun telstenen verder. Bij gelijke stand in de schepen worden de punten van de plaatsen opgeteld, gedeeld en naar boven afgerond. Indien een schip is gewaardeerd wordt het uit het spel genomen en komt er een nieuw schip op havenplaats vier, de andere schepen schuiven door.

 

5)      Afleggen van het eerste schip

Het schip dat op plaats 1 in de haven ligt, wordt uit het spel gewaardeerd (zoals hierboven) en uit het spel genomen. Er komt een nieuw schip in de plaats.

 

6)      Volgorde van de havenarbeiders veranderen

Het volgordekaartje dat laatste lag, komt helemaal naar voren te liggen. Als de schepen van stapel één zijn opgebruikt, worden alle volgordekaartjes terug geschud. Lazy Jack wordt terug naast het spelbord geplaatst.

 

Speleinde :

 

Als er nog minder dan drie schepen in de haven liggen tijdens fase 4, eindigt het spel na deze fase. Indien er nog havenarbeiders vaten mogen plaatsen die niet meer op de schepen kunnen, worden deze in de café geplaatst. Ook het café wordt gewaardeerd als een schip met de punten 3-2-1. De speler met de meeste punten, wint het spel. Bij een gelijke stand wint diegene die nog het meeste munten heeft.


Titel : Montego bay
Auteur : Michael Feldkötter
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 60 min.

23-12-2010 om 18:56 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
22-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MetroDit spel, dames en heren, is ongetwijfeld één van de meest geliefde spellen in onze clubkast. Waarom? Het speelt vlot, de regels zijn duidelijk en eenvoudig. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te spelen en spannend aangezien je toch ook een kleine geluksfactor hebt inzake het trekken van de juiste tegels.

In Metro proberen de spelers een zo lang mogelijke metrobaan te bouwen op het speelbord. Afhankelijk van het aantal spelers plaatsen de spelers hun stations aan de rand van het speelbord op de aangegeven plaatsen (netjes verdeeld over het bord). Elke speler krijgt bovendien één tegel op handen. Je kan ook een variant spelen waarbij de spelers drie tegels op handen hebben en dan meer keuze hebben.

Als je aan de beurt bent, leg je je tegel op het speelbord. Je moet enkele afspraken in acht nemen :
- een tegel mag aan de rand van het speelbord gelegd worden of grenzend aan een reeds gespeelde tegel
- let erop dat de pijl in dezelfde richting wijst als deze op het speelbord (ook hier kan je weer een variant op spelen en de tegels leggen zoals je wil)
- je mag een tegel niet zo leggen dat de baan direct wordt afgesloten met één tegel (tenzij er op het einde van het spel geen andere mogelijkheid meer is)
- je mag een tegel zowel aan je eigen baan, als die van andere spelers leggen

Na het uitspelen van je tegel, neem je een nieuwe tegel op handen van de trekstapel en eindigt je beurt.
Zo gauw een baan eindigt, dwz terug tot tegen de rand komt of in het centrum van het bord aan het station worden er punten uitgereikt. Elke tegel telt voor één punt. Eindigt je baan in het centrale station telt elke tegel voor twee punten. De punten worden bijgezet op de puntentrack die rond het speelbord loopt. Zo gauw alle tegels op het bord liggen en alle banen zijn gewaardeerd, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Titel : Metro
Auteur : Dirk Henn
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : 8+
Speelduur : 45 min.

22-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krone & SchwertDit is één van de oude Queen games spellen, die je qua concept en speelwijze kan vergelijken met de oudere Goldsiebers die we een tijdje geleden hier besproken hebben. Wat merken we aan de oudere stalpaarden van Queen? De spelregels zijn beduidend langer en iets complexer dan de Queen games die we kennen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit slechter is, maar deze oude pareltjes komen wel minder uit de spellenkast.

In dit spel gaan de spelers weer op jacht naar het meeste zegepunten. Elke speler heeft in zijn beurt 3 actiepunten die hij kan gebruiken. De koning heeft nog een extra actie (belastingen innen) die bij het begin van z'n beurt wordt uitgevoerd. (indien hij dit wenst) Wie het eerste een burcht en stad bezit wordt de eerste koning. Hij krijgt het zegel en alle kaarten van de trek- en aflegstapel worden geschud.

De acties :
1) koningsactie : belasting innen
- de koning krijgt voor elke burcht 1 zegepunt
- de bovenste volkskaart wordt omgedraaid (kroon = opzij leggen, zwaard = open op tafel tot volgende revolutie; deze tellen tegen de koning bij een revolutie)
- koning is niet verplicht om deze actie uit te voeren

2) gebouwen oprichten (2AP)
- passende kaart uitspelen
- de grond moet je eigendom zijn en onbebouwd (behalve kathedraal)
- burcht op berg, stad op vlakte en kathedraal op grote stad

3) kaart "aufwiegeln" of "papstbesuch" uitspelen (1AP)
- "aufwiegeln" = bovenste drie volkskaarten omdraaien (idem belasting innen)
- "papstbesuch" = het gebied van de speler kan niet aangevallen worden; indien koning kan geen revolutie gestart worden; kaart geldt één ronde

4) speelkaarten nemen (1AP)
- 1 AP per kaart die je neemt
- een eventuele gebeurteniskaart wordt meteen uitgevoerd en je krijgt een nieuwe kaart
- zolang er geen koning is, hebben gebeurteniskaarten geen betekenis

5) het eigen gebied vergroten (1AP)
- speel een kaart; het aantal donkerbruine schilden geeft aan hoeveel velden (1AP per gebied)
- het gebied waar je uitbreidt, moet aan eigen gebied grenzen en vrij zijn
- elk nieuw gebied wordt voorzien van eigen wapenschild

6) een willekeurig veld bezetten (3AP)
- geen kaart nodig
- plaats eigen wapenschild in een vrij gebied naar keuze

7) het gebied van een medespeler aanvallen (1AP)
- niet toegestaan in eerste ronde
- enkel een aangrenzend niet bebouwd gebied aanvallen
- gevecht : aanvaller speelt genoeg kaarten om hogere waarde te hebben (som cijfers witte schilden) dan aantal burchten van verdediger, de verdediger kan zich enkel verdedigen met volgende kaarten "waffenstilstand" (aanvaller krijgt kaarten terug) of "hinterhalt" (aanvallerskaart met hoogste waarde telt niet mee)
- aanval succesvol : gebied veroverd en schilden gewisseld, alle kaarten op aflegstapel
- max. 1 aanval per beurt

8) revolutie tegen de koning (1AP)
- speler aan de beurt legt z'n zwaard op tafel en kondigt revolutie aan; koning legt z'n kroonkaart op tafel
- alle spelers bereiden in gehiem volgende mogelijkheden voor : kiezen zijde, aantal handkaarten verdekt onder blauwe stemkaart leggen
- alle kaarten worden gelijktijdig omgedraaid, per stemkaart "zwaard" worden 2 extra volkskaarten omgedraaid
- kamppunten worden berekend : koning = elke stemkaart 2 KP, elke gespeelde handkaart 1-4 KP, eventueel kaart "hinterhalt"
aanvoeder revolutie = open volkskaart zwaard 1KP, elke gespeelde handkaart 1-4 KP, eventueel kaart "hinterhalt"
partij met hoogste kamppunten wint, bij gelijke stand wint de koning
- gevolgen van revolutie :
* koning wint = 2 punten per eigen kathedraal voor koning, medestrijders 1 punt per eigen kathedraal, de helft van de volkskaarten "zwaard" blijven liggen, andere volkskaarten terug schudden
* revolutie wint = aanvoerder krijgt koninklijk zegel, 1 punt per eigen burcht en 2 punten per eigen kathedraal, medestrijders krijgen 1 punt per eigen kathedraal
- nieuwe koning moet nu zeggen hoeveel punten hij heeft, is dit meer dan voorafbepaald aantal volgt de eindronde, alle volkskaarten worden terug gemengd en bovenste omgedraaid, alle ingezette handkaarten gaan op aflegstapel

Speleinde en afrekening :
- overtreft het aantal punten van de koning volgende waarde, volgt de eindronde (resp. 2,3,4,5 spelers bij 10,15,20,25 punten)
- eindronde : alle kaarten van afleg- en trekstapel schudden, onder de laatste 20 wordt "spielende" geschud, spel gaat verder tot deze kaart getrokken wordt, meteen erna laaste waardering
- elke eigen bouwwerk = 1 punt, grootste samenhangende gebied = 5 punten, tweede grootste samenhangende gebied = 2 punten, regerende koning = 5 punten

Titel : Krone & Schwert
Auteur : Klaus-Jürgen Wrede
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 10+
Speelduur : 60 min.

21-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
20-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.InkaOp schattenjacht in een oude incatempel met bewegende vloeren. Pas maar op dat je niet in een gat valt!
De spelers trachten hun drie incastandbeelden als eerste uit het centrum van de tempel te onfutselen en terug buiten te stappen.

Het speelbord toont de binnenkant van een incatempel, hier en daar zijn er gaten in de grond. Om het spel te beginnen wordt de tempel verder opgebouwd met wegruiten (deze tonen grond en af en toe een slang). De spelers kiezen een startplaats aan de rand van tempel en dan kan hun zoektocht beginnen. In het midden van de tempel liggen de drie doelruiten waar je naartoe moet proberen te geraken. Op elke doelruit kan je één van je incastandbeelden vinden.

In een beurt doorlopen de spelers vier fases en beschikken ze over 3 actiepunten die ze voor verschillende zaken kunnen gebruiken.
1) het eigen blokkadesteentje verwijderen : in je eigen beurt verwijder je even je blokkadesteentje (kost geen actiepunten)

2) bewegen van de wegruiten (kost één actiepunt per wegruit die je beweegt)
- ruiten mogen niet over andere ruiten, pionnen of blokkadestenen
- ruiten met blokkadesteen mogen niet verplaatst worden
- ruiten waarop pionnen staan mogen wel verplaatst worden (pionnen gaan gewoon mee)
- de verplaatsing mag gaan over een willekeurig aantal velden tot je op een obstakel bots (rand, pion, blokkadesteen)
- de ruit wordt verplaatst over één rechte lijn
- je kan meerdere bewegingen uitvoeren met één ruittegel (maar betaalt dan meerdere actiepunten natuurlijk)
- ipv te bewegen kan je de ruit ook draaien om een eigen hoekpunt (kost één actiepunt)

3) verplaatsen van de pion
- je mag niet over velden met een afgrond
- je mag niet door muren heen lopen
- je mag niet op een veld blijven staan waar een andere pion of blokkadesteen ligt
- iedere keer als je over een slang passeert dien je een actiepunt af te geven
- een verplaatsing zonder slangen tegen te komen is dus gratis
(speciale velden : geheime gang = je komt op een andere vrije tegel met geheime gang uit, ruit = een willekeurige ruittegel verplaatsen volgens de verplaatsingsregels)
(kom je op een doelruit met een eigen incastandbeeld, dan kan je dit bergen voor één actiepunt)

4) blokkadesteen inzetten : je zet je steen op een vrij veld (kost geen actiepunt)

Zo gauw een speler z'n drie incastandbeelden heeft verzameld en naar een uitgang is geraakt, wint hij het spel.

Titel : Inka
Auteur : Harald Lieske
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 60 min.

20-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
19-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IndustriaDit spel is ondertussen in een nieuw jasje gereleased in de Ystari-stal.

Dit spel is een echt veilingspel. Probeer als veilingmeester fabrieken en technologieën te veilen, want dit kan je extra geld opleveren en anderzijds de meest winstgevende stukken opleveren. Je moet de opbouw van je industrie-imperium grondig plannen, want geld is schaars.

Het spel wordt gespeeld over enkele ronden (afh. van het aantal spelers). De fiches worden per tijdperk gesorteerd en geschud.
Er wordt een startspeler gekozen die de startspelersteen krijgt. We doorlopen elke ronde volgende fasen :
1) Inkomsten : 1 taler voor elke speler (vanaf tijdperiode III krijgen de spelers 2 taler)

2) Nieuwe kaarten openleggen : per speler wordt er één kaart omgedraaid en open gelegd naast het bord

3) Kaarten veilen : de startspeler kiest een kaart en veilt deze. De andere spelers maken om beurten één bod, steeds hoger of passen. Als de veilingmeester aan de beurt komt, heeft hij twee mogelijkheden. Hij kan het kaartje verkopen voor het hoogste bedrag en aansluitend een nieuwe kaart veilen of hij neemt het kaartje zelf en betaalt hier niets voor, de veilingmeester schuift dan wel door. Doet niemand een bod moet de veilingmeester het kaartje nemen en schuift de veilingmeester door. Aangekochte kaarten komen in je hand.

4) Bouwen resp. kaarten afleggen : beginnend vanaf de startspeler mogen de spelers 1 tot 3 kaarten afleggen uit de hand. Er mag hoogstens 1 fabriek, 1 technologie en 1 bonuskaart tussenzitten. De kaarten leg je voor je neer. De bouwprijs wordt aan de kassa betaald en de benodigde grondstoffen worden ook afgelegd (deze produceer je zelf, koop je van een tegenstrever of koop je van de bank als deze voorhanden is). Als je iets aflegt, leg je een eigendomsfiche op de overeenkomstige plaats op het speelbord. Het aantal winstpunten staat onderaan op de kaarten. De punten van de fabrieken worden onmiddellijk bijgeteld. Technologiekaarten moeten in dezelfde tijdsperiode worden uitgespeeld of ze gaan verloren bij een volgende tijdsperiode.

5) Startspelerwissel : de linkerbuurman wordt nieuwe startspeler

(Als alle kaarten van een tijdperk zijn geveild, volgt na die ronde een nieuw tijdperk. De tijdperksteen wordt één plaats verzet. Alle technologiekaarten in de hand worden afgelegd. Er komen nieuwe grondstoffen bij in de bank)

Als alle kaarten van alle tijdperken geveild zijn, wordt de ronde nog uitgespeeld en volgt de verdeling van de winstpunten.
- voor elke 3 taler krijg je nog 1 punt
- met elkaar verbonden fabrieken en technologieën op het speelbord leveren 3 punten op per verbinding
- voor bonuskaarten krijg je voor eigen fabrieken met hetzelfde symbool telkens 2 punten.

De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Industria
Auteur : Michael Schacht
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 3-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 60 min.

19-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
18-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FrescoWe zijn al ver gevorderd in onze bouwwerken, maar nu komt het rottigste stuk. Het schilderen ligt me totaal niet, dat afschuren, muren glad maken, egaal strijken van de verf en vooral het engelengeduld dat je aan de dag moet leggen voor details netjes te schilderen ... ik denk dat ik dat toch grotendeels aan mij ga laten passeren. Een frescootje schilderen daarentegen, daar wil ik me nog wel aan wagen, zeker als het in een Queen game gegoten zit.

De werkdagen dienen goed gepland te worden, vroeg opstaan houdt in dat je als eerste op de markt je verf kan gaan kopen, als eerste aan het fresco kan werken, maar het kost je ook meer centen aan werkvolk en bovendien blijven deze niet altijd even gezellig als ze te vroeg moeten opstaan. Fresco kan je omschrijven als een typisch Queenspel, niet moeilijk, redelijk eenvoudige spelregels, een aangenaam basisspel en met de uitbreidingen die reeds in de doos zitten kan je het spel pittiger maken. Bovendien verscheen er in Essen al een eerste grote uitbreiding voor dit spel. (later hierover misschien meer)

Het spel bestaat uit verschillende ronden, elk opgesplitst in 2 fasen :
1) tijd van opstaan kiezen en humeur aanpassen
2) acties plannen en uitvoeren

1) De speler die achteraan op het puntenspoor staat, mag als eerste kiezen wanneer hij wil opstaan. Je hebt de keuze tussen 5,6,7,8 of 9 uur. Op elk uur mag maar één speler z'n figuur plaatsen. Als je een tijd kiest, kom je ineens enkele andere zaken te weten : je humeur, de prijs op de markt en de speelvolgorde in fase 2. Het humeur moet je onmiddellijk aanpassen. Als je vroeg opstaat, zal je negatieve punten moeten aanduiden, sta je later op dan krijg je pluspunten. Kom je in de zone met +1 mag je de neutrale assistentfiguur nemen (deze heb je vanaf nu ter beschikking in fase twee), kom je op -1 moet je één van je assistenten afgeven, deze kan je niet gebruiken in fase 2. Je kan ten allen tijde uit een +1 of -1 schuiven en past dan ook onmiddellijk het aantal assistenten aan. De speler die het vroegste opstaat, mag in fase 2 als eerste beginnen.

2) De speler plannen hun acties gelijktijdig achter hun zichtscherm. Ze plaatsen de assistenen op de acties die ze willen uitvoeren in hun tweede fase 2. Als alle spelers hun assistenen hebben ingezet, worden de zichtschermen weggehaald en de acties één voor één in spelersvolgorde uitgevoerd.
- markt : verf kopen en/of marktkraam opruimen : de speler koopt een aantal verfblokjes van één markt, betaalt z'n prijs (afh. van het uur van opstaan) en verwijdert de overige blokjes van de markt. De andere spelers kiezen uit de overgebleven markten als ze ook assistenten bij de markt hebben geplaatst.
- dom : werken aan het fresco of altaar : de speler geeft de verfblokjes af die op de tegels staan en scoren onmiddellijk de punten die erop staan. Vooraleer dit te doen, mag een speler tegen betaling van 1 thaler de bisschopfiguur 1 plaats verschuiven. Staat deze figuur op de tegel die je schildert, levert dit 3 bonuspunten op, staat hij horizontaal, verticaal of diagonaal grenzend aan de tegel, levert hij nog 2 bonuspunten op. Werk je aan het altaar lever je verfblokjes in, de primaire kleuren leveren 1 bonuspunt op, de mengkleuren leveren 2 punten op per blokje. Je mag max. 3 blokjes afgeven.
- atelier : portret schilderen : je ontvangt 3 thalers van de bank
- werkplaats : verf mengen : per assistent mag je 2 x verf mengen volgens de kleurcodes (staan op je zichtscherm)
- theater : humeur verbeteren : je geeft je assistenten vrij en verplaatst het figuur van de humeurmeter 2 plaatsen omhoog

Na elke ronde krijgen de spelers 1 thaler per frescotegel die ze hebben verzameld. De markten worden terug aangevuld. De schilderfiguren komen terug bovenaan te staan, zodat we terug kunnen kiezen om welk uur we opstaan.
Zo gauw er nog 6 of minder frescotegels liggen, begint de laatste speelronde. De spelers draaien hun actiebordje naar kant 2, nu kan je 2 maal gaan bouwen. De spelers krijgen op het einde nog punten voor elke 2 thalers. De punten worden in volgorde van opstaan uitgedeeld. Kom je ooit in het spel op gelijke hoogte qua punten mag de speler kiezen of hij voor of achter de andere speler gaat staan. Er kunnen nooit twee figuren op hetzelfde puntenaantal staan.

De drie uitbreidingen die reeds bij het basisspel voorzien zijn :
- De portretten : ipv 3 geld bij het atelier trekken de spelers een kaart die hen privileges opleveren
- De opdracht van de bisschop : de opdrachttegels kunnen worden gewonnen door bij de actie verf mengen één assistent te gebruiken om de opdrachten uit te voeren. Om de opdrachten te vervolledigen dienen bepaalde frescotegels verzameld te worden in verschillende kleuren
- De bijzondere verfkleuren : er kunnen extra kleuren gemengd worden (roos en bruin), die véél meer waard zijn, maar ook moeilijk en duur om te mengen. Nadien kan je in de dom frescotegels gaan bouwen met die kleuren, deze leveren erg veel punten op.

Titel : Fresco
Auteur : Marcel Süsselbeck, Marco Ruskowski & Wolfgang Panning
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 45 min.

18-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
17-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstverkoop !
Naar aanleiding van de winterschoonmaak in onze spellenkast biedt spellenclub SpinLi een deel van z'n spellencollectie te koop
aan tegen democratische prijzen. U vindt een volledig overzicht van de lijst op www.bordspelplaza.eu!

De spellen zijn steeds volledig en in prima staat. Afhalen in de omgeving Herentals, Turnhout, Geel of op een spellenavond van SpinLi,
't Geel Pionneke of Pallieter.

17-12-2010 om 08:58 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enuk


Enuk is het eerste spel dat verscheen in de kinderreeks van Queen games, dit jaar komen er nog enkele bij.
Net zoals zo vaak, is ook Enuk weer een memoryvariant.

Het spel verloopt over 2 fasen. In de eerste fase gaan de spelers tegels verzamelen en aan de iglo bouwen. In je beurt, draai je een gedekte tegel naar keuze open. Je blijft tegels omdraaien tot je vrijwillig besluit te stoppen, een iglotegel opendraait of de dieren vluchten. Aan het einde van je beurt neem je de openliggende tegels en legt deze in een stapel voor je neer.

Draai je een iglotegel om, leg je deze op de bestemde plaats hiervoor op het speelbord en plaat je een eigen eskimo op deze tegel om aan te geven dat jij dit stuk gebouwd hebt, daarna neem je de openliggende tegels.

Wanneer dieren op de vlucht gaan, is je beurt onmiddellijk over en worden de tegels van de gevluchtee dieren terug omgedraaid. De andere tegels mogen worden weggenomen. Haringen vluchten voor zalmen, zalmen voor zeerobben, zeerobben voor ijsberen en de ijsberen vluchten voor een rendier met eskimo.

Draai je een rendier met eskimo om, verplaats je de zonsteen één plaats naar rechts. Je mag elke rendiertegel houden, rendieren slaan niet op de vlucht en je beurt is niet voorbij. Zodra de zonsteen het laatste zonveld heeft bereikt, begint fase 2.

In deze eindfase mogen de spelers die aan de iglo hebben gebouwd en dus een eskimofiguur op het bord hebben staan, deze tegels toevoegen aan hun stapel en bovendien mogen ze op zoek gaan naar één soort dier. Ze zeggen luid welke diersoort het is en draaien een tegel om. Is het juist, dan mag je blijven doorspelen door weer een dier te noemen en een tegel om te draaien. Is dit fout, dan komt de volgende speler die een eskimo op het bord heeft staan aan de beurt. Als alle spelers aan de beurt zijn geweest (alle eskimo's verwijderd) eindigt het spel. De spelers tellen hun tegels, diegene met de meeste tegels wint het spel.

Titel : Enuk
Auteur : Manfred Reindl & Stefan Dorra
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 5+
Speelduur : 20 min.

17-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
16-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EketorpBouw de waardevolste vikingsburcht en overleef invallen van andere Noormannen. De eigenaar van de beste burcht vergaart het meeste punten en wint het spel.

Het spel verloopt over max. 10 ronden, of kan vroeger worden afgesloten als iemand erin slaagt om een volledige burcht te bouwen. Elke ronde verloopt over zes fasen, die je netjes kan volgen.

1) Materiaal verdelen op het bord : er wordt een materiaalkaart opengedraaid en de juiste bouwblokken worden op de velden gelegd.
2) Inzetten van de vikingen : hart van het spel, je plant waar je je vikingen inzet, op de velden, in je eigen burcht ter verdediging, bij een andere burcht om aan te vallen.
3) Vikingen op het speelbord plaatsen : als iedereen klaar is met plannen, haal je het zichtscherm weg en worden de vikings op de overeenkomstige plaatsen op het speelbord gezet.
4) Gevechten en belegeringen : sommige velden zullen zonder gevecht verlopen, als er voldoende bouwstenen zijn voor het aantal vikings, krijgt elke viking netjes één bouwsteen. Op sommige opslagplaatsen en bij de burchten zal er voor bouwstenen gevochten worden. Het vechten verloopt steeds volgens een vast stamien :
- beide rivalen spelen blind een vechtkaart
- ze draaien gelijktijdig om en wisselen van kaart
- de speler met de hoogste kaart wint de strijd en blijft staan, de andere wordt naar het veldhospitaal afgevoerd
(afhankelijk van het verschil in gevechtskaart gaat hij minder of meer recuperatietijd nodig hebben)
Bij de aanval op een burcht zonder verdediging moet de verdediger toch een kaart spelen (deze telt voor nul). Indien de aanvaller wint bij een burcht mag hij het verschil in gevechtskracht aan bouwmaterialen stelen.
(voor aanvang van een gevecht kunnen gevechtskaarten ingeruild worden voor een amulet per kaart, maar je moet wel alle kaarten ruilen, bovendien zijn deze amuletten indien niet gebruikt punten waard op het einde van het spel. Als je vier gevechtkaarten zijn opgebruikt, neem je de vier nieuwe die je uit vorige gevechten bent bekomen)
5) Buit verzamelen en burcht uitbreiden : de gewonnen bouwstenen worden geplaatst, max. 3 hoog, op lege plaatsen of reeds aanwezige stenen, eenmaal geplaatst, mogen ze niet meer verplaatsen
6) Einde van de ronde : de vikingen in het veldhospitaal schuiven één plaats op naar genezing. Genezen vikingen komen terug in je voorraad terecht

Op het einde van het spel worden de punten geteld :
- elke groene bouwsteen = 1 punt
- elke bruine steen = 2 punten
- elke blanke steen = 3 punten
- elke grijze steen = 4 punten
- een voltooide burcht = 5 punten
- elk ongebruikt amulet = 1 punt

Titel : Eketorp
Auteur : Dirk Henn
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 3-6
Leeftijd : 10+
Speelduur : 45 min.

16-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
15-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DschunkeElke speler ontvangt zijn speciale kaarten en 20 ladingen in zijn spelerskleur. Een lading telt drie kisten.
Het spelbord toont een drijvende markt met vijf verschillende boten. In elke boot is één van de speciale goederen te verkrijgen, met uitzondering van de grijze boot: hier zijn alle goederen te verkrijgen. De goederen zijn nodig om mee te bieden in een veiling.

In elke boot komen een aantal ladingen en een stapel goederenkaarten. In drie van de vijf boten wordt een marktkoopman geplaatst. De hulpjes worden bij de eerste ronde van de rondeteller op het spelbord neergelegd.
Van elke goederenstapel wordt een aantal kaarten gepakt (het aantal spelers ×2). Deze worden goed geschud en gedekt aan de spelers verdeeld. Deze kaarten vormen de handkaarten van de spelers. De marktkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. De speciale kaarten worden in vier gelijke stapels verdeeld en gedekt op het spelbord geplaatst.

Het spel wordt gespeeld in 10 rondes en elke ronde bestaat uit verschillende fasen, die in een vaste volgorde doorlopen worden.

1) De bovenste marktkaart wordt open neergelegd. Hierop staat aangegeven wat er deze ronde te verdienen valt.

2) De startspeler kiest vervolgens een rol. Kiest hij de rol van een marktkoopman dan voert hij de bijbehorende actie uit in de boot waar de marktkoopman staat. Kiest hij de rol van een helper, dan mag hij de actie uitvoeren in een boot waar geen marktkoopman aanwezig is. De speler heeft de keuze uit de volgende rollen:
- kaarten trekken: de speler mag net zoveel kaarten trekken als het aantal zichtbare kisten in deze boot met een minimum van drie
- geld innen: de speler ontvangt net zoveel yuans als het aantal zichtbare kisten in deze boot met een minimum van drie
- kisten plaatsen: de speler vult de reeds liggende laag ladingen aan tot maximaal drie strookjes of begint een nieuwe laag erover te leggen. De rol die bij een helper hoort, verandert elke ronde zoals aangegeven op de rondeteller. De speler draait de rol die hij gespeeld heeft om. Deze rol kan deze ronde niet meer gekozen worden. Nu gaat de beurt naar de volgende speler, tot alle spelers een rol gespeeld hebben.

3) De spelers trekken twee nieuwe goederenkaarten van een boot naar keuze.

4) Nu volgt een veilingfase. De openliggende marktkaart geeft aan wat er deze ronde te verdienen valt. De spelers kiezen in het geheim een bod dat bestaat uit een aantal goederenkaarten van slechts één soort. Vervolgens leggen de spelers hun bod tegelijkertijd open neer. De speler die de meeste kaarten in een soort heeft gespeeld, ontvangt het aangegeven aantal yuans of een speciale kaart. Bij gelijke stand wordt de opbrengst gedeeld, naar beneden afgerond. Alle gespeelde kaarten in deze biedronde komen terug op voorraad, ook als de speler niets gewonnen heeft. Op de openliggende marktkaart wordt een markeersteen geplaatst op de goederensoorten waar reeds op geboden is. Nu volgt eventueel een volgende veiling, tot alle goederensoorten aan de beurt zijn geweest.
De speler die een speciale kaart verkrijgt, kiest één van de dichte stapels, bekijkt ze en kiest er één uit. Sommige speciale kaarten worden open neergelegd, andere kaarten houdt de speler in zijn hand en speelt ze in een bepaalde fase uit, of pas aan het eind van het spel om een speciale bonus te verdienen.

5) Vervolgens worden de rollen weer open neergelegd. De marktkooplui worden een boot verder geplaatst. De helpers op de rondeteller schuiven een ronde op.

6) De startspeler-dschunke wordt aan de speler links doorgeschoven.

De volgende ronde begint. Aan het begin van de derde en achtste ronde mag elke speler kostenloos een speciale kaart uitzoeken en aan het begin van de vijfde en negende ronde moeten de spelers hun yuans tellen en bekend maken.

Het spel eindigt na 10 ronden. De desbetreffende speciale kaarten worden nu open neergelegd en gewaardeerd. Elke speler ontvangt 4 yuan voor elke boot waar een kist zichtbaar is en 5 yuan extra als in elke boot een kist zichtbaar is. De speler met de meeste yuans wint het spel.

Titel : Dschunke
Auteur : Michael Schacht
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 3-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 60 min.

15-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
14-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ColoniaColonia is weer zo'n spel waar diverse spelcomponenten aan bod komen. U gaat moeten bieden met kaarten (die u dan weer kwijt bent voor de rest van het spel, vgl. met El grande), u gaat in spelersvolgorde bepaalde acties mogen uitvoeren (spelersvolgorde hangt af van uw beginbod), u gaat naar de markt grondstoffen verzamelen, deze worden daarna omgeruild in bepaalde producten, deze worden later afgeleverd in de haven, waardoor u poen verdient, waarmee u uiteindelijk relikwieën zult aanschaffen die uw overwinningspunten voorstellen. (vgl. Cuba, Puerto Rico, ...)
Eigenlijk is er een spelletje op de markt gekomen met minder materiaal en tralala met ongeveer dezelfde gameplay, Langfinger van Pegasusspiele.

Maar ik moet toch wel bekennen dat dit bord aanspreekt. Het bedekt alleszins uw ganse tafel. Het is zelfs zo dat u het elke keer in elkaar zal moeten puzzelen en opbreken om terug in de doos te krijgen. Daarnaast bevat de doos nog 228 blokjes, 6 volgordepionnen, 12 stemkaarten, 36 familiekaarten, 6 schermen, 48 relikwiekaarten, 4 glasraamkaarten, 14 weekkaarten, 18 wetsvoorstellen, 16 boten, 60 productenfiches, 90 grondstoffenblokjes, 1 stoffen zak, 60 geldbriefjes per stad, 6 staafjes en 1 dobbelsteen. U merkt dat u gerust een hernia kan oplopen als u met dit spel zit rond te zeulen op een beurs.


Het spel "Colonia" verloopt over zes ronden. Elke ronde staat voor een week, bestaande uit zeven dagen. Elke dag staat voor een andere actie :
Maandag : voorbereidingen voor de week treffen
Dinsdag : aantal stemmen in de raad en speelvolgorde bepalen
Woensdag : grondstoffen verzamelen
Donderdag : handelswaren produceren
Vrijdag : handelswaren op schepen laden
Zaterdag : schepen afrekenen / geld incasseren
Zondag : relikwiekaarten kopen

* Maandag : je draait een weekkaart, deze vertelt je hoeveel grondstoffen er in het spel komen, de opdrachten voor de handwerkers en het aantal schepen dat beschikbaar is deze ronde. Alles wordt klaargelegd voor de ronde. De bovenste drie wetskaarten worden opgedraaid en in het midden van het spelbord gelegd. Ze worden telkens besproken op de bewuste dag (vermeld op de kaart)
* Dinsdag : elke speler speelt één familiekaart uit, de waarde geeft aan hoeveel familieleden hij deze ronde kan gebruiken bij elke stemming en bepaalt ook de spelersvolgorde (hoogste waarde = startspeler)
* Woensdag : de spelers kiezen in spelersvolgorde de grondstoffen van een welbepaalde markt en geven eenzelfde aantal familieleden af uit de persoonlijke voorraad
* Donderdag : de spelers geven de handwerkers de nodige grondstoffen en deze produceren dan voor hen de afgewerkte producten, diegene die als eerste opdracht geeft, plaatst 1 familielid, de tweede 2, enz.
Vrijdag : de speler kan indien mogelijk alle producten van een ruim op een schip vullen (moet in één keer gebeuren) en plaatst een familielid op het ruim
* Zaterdag : de schepen die uitvaren leveren geld op, overeenkomstig met het getal en de stad die erbij staan, daarna worden de ligplaatsen aangevuld
* Zondag : in spelersvolgorde kunnen de spelers de relikwiekaarten kopen met het verdiende geld van de bewuste steden

Natuurlijk worden er tussendoor ook nog andere kleine zaken uitgevoerd, qua terughalen van familieleden, klaarzetten van de volgende ronde, kaarten beschermen, extra handwerkers aan het werk zetten, ... maar dit zou ons hier te ver leiden. Op zich zijn dit allemaal kleine zaken die gewoon netjes in de rij worden afgewerkt. Want, het moet gezegd, dit spel is echt weer zo ééntje waar je netjes alles stap voor stap afhandelt. Fase na fase ga je je zaken plannen, de wetskaarten kunnen hier en daar zorgen voor ietsje extra. Voor het stemmen op deze wetskaarten geldt trouwens gewoon dat elke speler blind kiest voor een ja- of neen-stem. Alle stemmen (afhankelijk van uitgespeelde kaart op maandag) worden opgeteld en bepalen of een wet al dan niet wordt goedgekeurd.

Titel : Colonia
Auteur : Dirk Henn
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 3-6
Leeftijd : 12+
Speelduur : 120 min.

14-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
13-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chicago expressNaar dit spel werd door sommigen halstarrig uitgekeken. Het was dan ook een remake van Wasbah Cannonbal van Harry Wu en die was al een tijdje niet meer verkrijgbaar. U krijgt in ieder geval weer een typisch Queen games-spel voorgeschoteld met dit spel. De spelers trachten met hun kapitaal aandelen te kopen in de spoorwegmaatschappijen van de 19de eeuw. Natuurlijk moet er wel eerst geïnvesteerd worden zodat de maatschappij uitbreidt en zo wordt de winst voor de aandeelhouders groter tijdens de dividend-fase.

Vooraleer het spel begint, wordt alles netjes klaargelegd en wordt er van elke maatschappij al een aandeel geveild. Enkel van de spoormaatschappij Wasbah nog niet, deze komt pas later in het spel als er een maatschappij tot in Chicago geraakt.
In een beurt kan een speler kiezen uit drie mogelijke acties :
1) veilen van een aandeel
2) spoorwegennet uitbreiden
3) ontwikkelen van een speelveld
Als ze hun keuze gemaakt hebben, verzetten ze de pijl op het speelbord van deze actie. Staat de pijl van een actie in het rood is deze actie niet meer mogelijk. Staan er twee pijlen in het rood, dan volgt er eerst een dividend-fase en worden de pijlen terug aan het begin gezet.

1) Veilen van een aandeel : de speler plaatst zelf een eerste bod, het minimumbod wordt bepaald door de actuele inkomsten van de maatschappij gedeeld door het aantal aandelen in omloop (inclusief hetgeen dat verhandeld wordt). De veiling gaat door tot iedereen heeft gepast. Het hoogste bod wordt betaald aan de spoorwegmaatschappij.

2) Spoorwegennet uitbreiden : max. 3 velden. Je plaatst een locomotief op elk nieuw veld, vertrekkende vanuit een veld dat reeds bezet is door de maatschappij (afsplitsingen mogen gemaakt worden). Op startvelden mag niet gebouwd worden, op stad-, industrie- en laaglandvelden mogen meerdere maatschappijen staan, op bos- en bergvelden mag slechts één locomotief staan. (kom je aan in Chicago, wordt het spel onderbroken voor een Chicago-fase). De kosten voor het bouwen worden aangegeven door het rode getal op het veld vermenigvuldigd met het aantal locomotieven op dit veld (inclusief de pas geplaatste locomotief).
Tenslotte moet ook de inkomstenstijging van de maatschappij worden aangepast :
- stad- en bergvelden (niet ontwikkeld) : verhogen het inkomen met het zwarte getal op het veld
- stadvelden (ontwikkeld met huizen) : verhogen het inkomen met het zwarte getal op het veld plus het getal van het huissymbool
- industrievelden : verhogen het inkomen met het ontwikkelingsniveau van de betreffende stad (zie later)
- bos- en laaglanden : verhogen het inkomen niet

3) Ontwikkelen van een speelveld : er zijn enkele voorwaarden om een veld te mogen ontwikkelen :
- stad-, berg- en bosveld : minimaal één locomotief, slechts éénmaal ontwikkelen, een huis uit de voorraad erop plaatsen
- industrieveld : minimaal één locomotief, meerdere keren ontwikkelen mogelijk, ontwikkeling bijhouden op track op speelbord
Afhandelen van de ontwikkeling :
- stad- en bergveld : het vermogen van alle aanwezige maatschappijen stijgt met het getal aangegeven in het huissymbool
- industrieveld : het inkomen stijgt van alle aanwezige maatschappijen met het verschil tussen de nieuwe en het oude veld
- bosveld : de op dit veld aanwezige maatschappijen ontvangen direct 2 dollar, het inkomen wijzigt niet

Een dividend-fase bestaat uit drie stappen :
1) spelers ontvangen voor hun aandelen dividend = actuele inkomen maatschappij : aantal verkochte aandelen
2) de pijlen die in het rood staan terugdraaien op het speelbord (op groen)
3) de markeersteen van Detroit wordt één veld verder gezet, het inkomen van de aanwezige maatschappijen in deze stad stijgt met 1

Een Chicago-fase houdt volgende zaken in :
1) extra dividenduitkering voor de maatschappij die in Chicago aankomt
2) bij de eerste Chicago-fase wordt de maatschappij Wasbah opgericht (zwarte locomotief op Fort Wayne)
3) veiling van eerste Wasbah-aandeel : actieve speler veilt het eerste aandeel (vanaf dan kunnen alle aandelen geveild worden als actie)

Het spel eindigt indien :
- 3 of meer maatschappijen geen locomotieven meer hebben
- 3 of meer maatschappijen geen aandelen meer hebben
- in het algemeen er nog 3 of minder huizen liggen
- het inkomen van Detroit 8 is
Er wordt nog éénmaal dividend uitgekeerd en de speler met het meeste geld wint.

Titel : Chicago express
Auteur : Harry Wu
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : 12+
Speelduur : 60 min. 

13-12-2010 om 12:25 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
12-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cash-a-catchVindt u het belletje uit Halli Galli irritant? Spijtig, want bij dit spel zit er weer zo'n belletje, en daar blijft het niet bij. Daar er bij Halli Galli enkel in stilte kaartjes werden omgedraaid, veranderen de spelers in dit spel in een stel viswijven die hun waar op de markt proberen te verkopen. De speler die z'n waar het beste kan aanbieden en op het juiste moment kan inkopen en verkopen zal dit spel weten te winnen.

De spelers krijgen elk een spelersbord en 30 euro startkapitaal. Het bijzondere aan dit spel is dat elke partij vis die je koopt 10 euro kost, maar waaruit die partij allemaal bestaat, dat is telkens anders. De kaartendeck bestaat uit zes soorten vis, jokers, en enkele speciale kaarten, zijnde de visdief (kat), vis in blik en de kaarten eindspel en marktsluiting. De bel wordt in het midden van de tafel gelegd zodat iedereen er goed bij kan.

De oudste speler start het spel als veilingmeester. De veilingmeester mag volgende acties ondernemen :
1) verkopen van vis : een willekeurig aantal soorten vis van je bord verkopen. De vis wordt afgerekend per soort. De prijs die je set vissen oplevert staat netjes op een overzichtskaartje. Na het verkopen van de vis kijken de andere spelers of zij vis van die soort in hun voorraadkisten hebben liggen (uitz. koelvak). Is dit het geval, dan moeten de betreffende spelers de bovenste kaart van deze soort in hun vuilnisbak afleggen (elke vis in de vuilnisbak kost op het einde 1 euro).

2) veilen van de verse vis : de speler draait van de stapel kaarten om en roept af wat hij allemaal aanbiedt. Vanaf het moment dat het aanbod je zint, mag je op de bel slaan, je betaalt 10 euro aan de bank en legt de gekochte kaarten op je spelersbord. De veilingmeester krijgt 1 euro van de bank per verkochte kaart.

Het bergen van de vis is niet zo makkelijk. Je hebt maar ruimte voor drie soorten vis. Overtollige vis gaat in je vuilnisemmer. Je mag vrijwillig een voorraadbak leegmaken om een ander soort vis uit te stallen. Jokers worden onmiddellijk bij een vissoort gelegd en tellen mee bij een verkoop. Met de kaart visdief kan je een bovenste kaart bij een tegenspeler gaan stelen en met vis in blik  mag je je afvalbak doorzoeken en één tot twee willekeurige kaarten afleggen.

Draait de veilingmeester de kaart "eindspel" open, wordt deze terzijde gelegd. De veiling gaat gewoon door. Vanaf nu mag de speler, die de veiling wint, ook onmiddellijk vis verkopen. Zodra de kaart "marktsluiting" wordt opengedraaid, eindigt het spel onmiddellijk. De veiling wordt niet afgemaakt, de veilingmeester krijgt geen geld meer. De spelers kunnen hun vis nog verkopen tegen halve prijs. Er is geen bederf bij medespelers. Daarna betaalt elke speler nog 1 euro per vis op de kaarten in de vuilnisbak. De speler met het meeste geld wint het spel.

Titel : Cash-a-catch (Fangfrish)
Auteur : Andreas Pelikan
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

12-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
11-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SpinLi@Dimpnacenter vandaag
Vandaag is SpinLi weer te gast in het Dimpnacenter in Geel.
We zullen er spellen demonstreren en uitleggen aan de bezoekers.
Ook wanneer u reeds een spel heeft liggen, maar er niet goed mee uit de voeten kunt,
mag u het gerust meebrengen en zullen we u graag verderhelpen indien we kunnen.

U bent steeds welkom op de eerste verdieping van het Dimpnacenter, waar u ons tussen
13.30 uur en 17.00 uur kunt treffen. Tot strakjes!

ps : maak er desnoods een daguitstapje van, want het is in Geel ook kerstmarkt 's avonds.

Dimpnacenter
De Billemontstraat 68
2440 Geel
www.dimpnacenter.be

11-12-2010 om 08:57 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BuccaneerDit spel heeft in mijn ogen te weinig waardering gekregen. Het is een spelletje waarbij je echt uit je doppen moet kijken,
goed bieden en anticiperen. De spelers kruipen in de huid van piraten en willen de schatten van koopvaardijschepen gaan stelen.

Elke speler krijgt vijf piratenstenen met waarden 2,3,4,5 en ? (deze neemt een waarde aan afh. van de boot die je overvalt).
Er worden drie boten klaargelegd, deze zeggen welke schatten ze aan boord hebben, hoeveel piraten nodig zijn om het te overvallen en hoeveel geld er wordt buitgemaakt.

Als je aan de beurt bent, heb je keuze tussen twee acties.

1) Piratenbeurt :
- je plaatst een eigen piraat op tafel of op een ander piratenstapel
- je verplaatst een eigen piratenstapel op een andere piratenstapel (je bent kapiteit als jouw steen bovenaan ligt)
- een gemaakte stapel mag niet meer gescheiden worden
- je mag geen eigen stapel op een eigen piraat of eigen piratenstapel plaatsen
- je mag max. 9 piraten in een stapel hebben zitten
- het is niet toegestaan om in de stapel te gaan kijken naar de waardes van de piraten.

2) Schip enteren :
- je neemt een eigen piratenstapel en plaatst deze op een bootkaart
- de kapitein kiest één van de schatten, de tweede piraat krijgt eventueel de tweede schat (bij grote boten)
- de kapitein neemt het geldbedrag uit de bank en betaalt de piraten die in de stapel zaten
- een piraat met een "?" krijgt het bedrag dat op de bootkaart staat
- bij een tekort aan geld betaalt de kapitein het bedrag uit eigen zak (indien onvoldoende geld, komt het uit de voorraad)

Uitzondering : muiterij
- als een speler drie piraten in een piratenstapel heeft zitten, mag hij de kapitein van die stapel aanzetten tot enteren in diens beurt
- de kapitein kiest wel de boot (indien binnen de mogelijkheden natuurlijk)

Als alle drie de boten zijn gekaapt, komen er drie nieuwe te liggen.
Zodra alle 15 schepen zijn gekaapt, eindigt het spel.
De spelers kijken wie de meeste schatten van een soort heeft, hij krijgt het geld dat staat afgebeeld bij de schat (15,12,9 of 6).
De andere spelers krijgen voor elke fiche van die soort 1 geld als troost. De speler met het meeste geld in totaal wint het spel.

Titel : Buccaneer
Auteur : Stefan Dorra
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

11-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
10-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BataviaDit spel heb ik nog maar één keer gespeeld, en misschien heb ik er een verkeerd beeld over, maar ik vind dit spel het meest kunstmatige in de Queen games-stal. De spelers proberen handel te drijven in specerijen in het Verre Oosten. ze doen dit niet door mooie blokjes te verzamelen, in te kopen, te verkopen, ... maar door het afleggen van kaarten die je door middel van veiling kan bekomen.

Het speelbord bestaat uit drie grote delen :
- 7 pakhuizen waar je in de loop van het spel je handelswaren kan verzamelen
- een willekeurig uitgelegde slang van handelsposten (elk compagnie komt wel om de vijf tegels voor)
- een schepenspoor waarop wordt bijgehouden hoeveel kaarten van elke compagnie zijn gespeeld en hoeveel kaarten er in totaal liggen

Op de speelkaarten staan gewoon de nationaliteiten van de vijf compagnieën, je krijgt er bij aanvang van het spel alvast 10 op handen.
Daarnaast krijg je het speelmateriaal (koopman, goederenkisten en telsteen) in je kleur en 15 wissels (= geld). De oudste speler neemt de dobbelsteen en is de veilingmeester.

Het spel verloopt over meerdere ronden die zijn opgebouwd uit 2 fasen :
1) de veilingmeester gooit de dobbelsteen en draait een aantal kaarten open gelijk aan de waarde van de dobbelsteen. Deze kaarten worden als pakket geveild. De speler links van de veilingmeester begint, de andere spelers doen om beurten een bod. Dit gaat door tot er één speler overblijft. De speler betaalt het bod aan de tegenspelers, te beginnen bij z'n linker buurman deelt hij de wissels uit. Daarna ontvangt hij de startspelersteen en het setje kaarten.

2) acties van de spelers : om beurten spelen de spelers hun actie. Ook nu weer is er keuze tussen twee acties :
- scheepskaarten trekken : trek 2 kaarten van de stapel en voeg toe aan je handkaarten
- scheepskaarten spelen : de speler speelt één of meerdere kaarten van één of meerdere compagnieën uit. Belangrijk is wel dat de speler de meerderheid in kaarten van minstens één compagnie moet hebben (ofwel aan het begin van de beurt of na het uitspelen van de kaarten). Daarna worden de compagnieblokjes verzet op het scheepsspoor afh. van het aantal uitgespeelde kaarten. Ook het kanon (totaal aantal kaarten wordt voortgezet). Na het behalen van een meerderheid krijgt de speler de compagniesteen van de betreffende compagnie. De speler verplaatst nadien z'n koopman naar het eerste vrije handelshuis van de compagnie waarvan hij de compagniesteen heeft (heeft hij er meer, moet hij één kiezen). De speler plaatst een goederenkist op het overeenstemmende goed in het pakhuis van de compagnie waarin hij vooruit is geschoven. Komt een koopman op één van de laatste vijf openliggende tegels, worden de volgende vijf  opengedraaid.
De speler beslist nadien of hij de zojuist gewonnen tegel wil inruilen of bewaren. De afgelegde tegels worden uit het spel genomen. Een speler scoort 1 goudstuk voor 1 compagnie, 3 voor twee, 6 voor drie verschillende, 10 voor vier verschillende en 15 voor 5 verschillende compagnieën.
De hoeveelheid goudstukken wordt bijgehouden op de scoretrack rond het speelbord.

Als er op een moment het kanon tot op het laatste veld (25) komt, wordt de sterkst vertegenwoordigde compagnie volledig afgelegd. Het kanon wordt nadien terug verzet naar het aantal kaarten dat dan nog op het speelveld ligt. Als alle spelers een actie hebben uitgevoerd, start een nieuwe veilingronde met de startspeler.

Komt een speler op de eindtegel bij het springen van je koopman naar een fiche, dan wordt de lopende ronde nog uitgespeeld en eindigt daarna het spel met de slottelling :
- de speler met de meeste kisten in een pakhuis krijgen daarvoor goud (10-16 goudstukken voor de goederen)
- de speler met het meeste wissels op het einde krijgt nog 5 goudstukken
- de speler met de eindtegel krijgt 4 goudstukken
- de spelers krijgen 2 goudstukken voor elke compagniesteen die ze bezitten

De speler met het meeste goudstukken wint het spel.

Titel : Batavia
Auteur : Dan Glimne, Grzegorz Rejchtman
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : 10+
Speelduur : 60 min.

10-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
09-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AtonNaar mijn bescheiden mening is dit het beste tweepersoonsspel uit de stal van Queen games.
De spelers gaan de confrontatie constant aan en zullen moeten vechten voor elke morzel grond (of steen) in de tempel van Aton.
Je wint het spel als je erin slaagt 40 punten te scoren, alle velden in een tempel bezet of alle gele of groene velden in de tempels bezet.

De spelers krijgen een set kaarten, schudden deze en trekken de bovenste vier kaarten. Met deze kaarten zal je de ronde moeten spelen. Ben je niet tevreden over je kaarten, kan je éénmaal in het spel je setje weggooien en vier nieuwe trekken. De spelers leggen hun vier kaarten bij de vier acties aan hun kant van het speelbord, ze worden omgedraaid, uitgevoerd en dan start een nieuwe ronde.

1) zegepunten
De speler met de hoogste waarde scoort twee keer het verschil tussen de kaarten. Bij gelijkspel krijgt niemand punten.

2) volgorde/stenen weghalen
De speler met de laagste kaart mag beginnen. Bij gelijke stand begint de speler die bij 1) de laagste waarde had.
De speler die aan de beurt is, neemt spelstenen weg uit de tempels. Het aantal is de waarde van de kaart min 2.
Is het resultaat positief worden het betreffende aantal stenen van de tegenspeler weggehaald. Is het resultaat negatief, moet een eigen steen worden weggehaald.

3) tempel bepalen
De hier geplaatste kaart toont de tempels, waaruit de stenen kunnen weggehaald en toegevoegd worden. Alle tempels kleiner of gelijk aan de waarde van de kaart komen in aanmerking.

4) steen toevoegen
De kaart geeft aan hoeveel stenen je in de tempels mag verdelen. De stenen worden steeds op een onbezet veld gezet. Iedere steen die niet op een vrij veld kan geplaatst worden, komt op het eerste vrije veld van het dodenrijk.

Het dodenrijk wordt opgebouwd met speelstenen die uit de tempels worden gehaald of stenen die niet geplaatst kunnen worden (bij plaatsgebrek). Als het dodenrijk gevuld is, volgt er een waardering.

Waardering :
- tempel 1 : de speler met het meeste stenen krijgt het verschil in stenen in punten
- tempel 2 : de speler met de meeste stenen krijgt vijf punten
- tempel 3 : de speler met de meeste stenen krijgt het aantal stenen in punten
- tempel 4 : de speler met de meeste stenen krijgt drie punten voor elke steen op een blauw vak in alle tempels
- de speler met de meeste stenen op zwarte velden scoort 8 punten
- de spelers scoren bonuspunten voor velden met een +1 of +2

Na de waardering halen de spelers om beurten vier eigen stenen uit de tempels. Indien mogelijk moeten ze uit alle vier de tempels worden gehaald. Indien je niet in elke tempel een steen hebt, haal je een extra steen uit de hoogste tempel.

Zo gauw iemand voldoet aan de overwinningsvoorwaarden eindigt het spel.

Titel : Aton
Auteur : Thorsten Gimmler
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2
Leeftijd : 10+
Speelduur : 30 min.

09-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ArchitektonEen twee-persoonsspel dat best wel te pruimen valt als u het mij vraagt. Als u houdt van Fjord, dan zal deze u ook wel smaken. Ook in dit spel is tegelplacement de kern van het spel. Er zijn gebouwtegels en landschapstegels in het spel. De gebouwtegels tonen aan de zijkant verschillende landschappen. Aan u om een gebouwtegel op de juiste plaats te leggen en exact te omringen met de gevraagde landschappen. Er wordt een soort schaakbordpatroon opgebouwd met land- en gebouwtegels.

Als je aan de beurt bent, neem je twee willekeurige tegels uit de voorraad. Kies je voor een gebouwtegel, plaats je een huis op die tegel om aan te geven dat het jouw tegel is. De voorraad tegels wordt steeds aangevuld tot vier. Je mag er voor opteren om een tegel aan een tegel van de tegenspeler te leggen en hem zo punten te verhinderen. Vanaf het moment dat een gebouwtegel omringt is door vier landtegels volgt er een waardering.

- als alle vier de kanten kloppen, wint de speler 1 puntenchip
- als 1 kant niet past, verlies je 1 chip
- als 2 kanten niet passen, verlies je 2 chips
- als 3 kanten niet passen, verlies je 3 chips
Je mag ook het huis verwijderen van de tegel om zo een puntenchip minder te moeten afgeven.

Het spel eindigt als iemand onvoldoende puntenchips kan inleveren, de andere speler wint onmiddellijk.
Als de voorraad is opgebruikt, zorg je dat elke speler evenveel beurten heeft gehad en eindigt het spel met een telling.

Eerst en vooral worden huizen met maar max. twee aangrenzende landtegels weggenomen. Daarna tellen de spelers hun langst aanééngesloten groep van diagonaal aan elkaar grenzende huizen, ook elke puntenfiche telt voor een punt. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Architekton
Auteur : Michael Schacht
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2
Leeftijd : 8+
Speelduur : 45 min. 

08-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aqua romanaDe spelers proberen aquaducten te bouwen die zo lang mogelijk zijn, zodat ze meer punten opbrengen.
Maar krijg jij op het juiste moment het juiste bouwtegeltje met een bocht, recht stuk, brug of dubbele bocht?
Een goede planning is belangrijk, sluit het aquaduct op het juiste tijdstip en scoor de punten.

De spelers starten allemaal in hun reservoir met een aantal arbeiders (afh. aantal spelers). Als ze aan de beurt zijn, proberen ze hun aquaduct uit te bouwen eventueel te sluiten en daaraan gekoppeld te waarderen.
Vanaf het moment dat alle aquaducten zijn gewaardeerd of geen speler nog een zet kan doen, eindigt het spel en worden de punten van de spelers opgeteld. Diegene met het meest waardevolle aquaduct scoort nog 4 bonuspunten, de tweede drie punten en de derde scoort nog 2 punten extra.

Rond het speelbord lopen bouwmeesters, deze geven aan welke tegels je mag aanleggen. Indien ze worden gebruikt in een beurt, schuiven ze een plaats verder in de richting van de klok. Zij vormen de kern van het spel eigenlijk.

1) Uitbouwen van een aquaduct :
- kies een arbeider en bijhorende bouwmeester, deze bouwmeester moet in de gezichtslijn van de arbeider staan
- leg het betreffende plaatje aan aan je aquaduct
- verplaats je arbeider naar het uiteinde van het aquadukt
- verschuif de bouwmeester naar de eerstvolgende vrije plaats met de richting van de klok
(indien je over een hoek gaat, moet je nog éénzelfde tegel op het bord leggen, die niet aan een aquaduct grenst)
(indien een tegel niet meer voorhanden is, mag je een andere naar keuze gebruiken)
(er is een zetdwang, zelfs al is dit in je nadeel)

2) Aquaduct afsluiten :
- als je tegen de rand van het spelbord komt of tegen een tegel zodat je aquaduct niet meer kan worden voortgezet
- je kiest vrijwillig om een aquaduct te sluiten

3) Puntenwaardering van de gesloten aquaducten :
- elk vakje telt voor één punt
- als je nogmaals over hetzelfde vakje loopt (brug of kruispunt), telt dit nogmaals als punt 
- je zet de arbeider op het overéénkomstig podium, is het bezet, moet je je arbeider één vak ervoor zetten (lagere waarde dus)
- neem een reserve-bouwmeester van de voorraad en breng in het spel bij je volgende beurt
(deze bouwmeester komen ook gewoon rond het spelbord te staan en gelden net als andere bouwmeester)
(onder deze bouwmeesters is er een joker, die kan je gebruiken voor eender welke tegel aan te leggen)

Op het einde van het spel tellen alle spelers hun scores van hun aquaducten op, plus de eventuele bonussen voor 1ste, 2de en 3de beste aquaduct.

Titel : Aqua romana
Auteur : Martin Schlegel
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 60 min. 

07-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
06-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alhambra - dobbelspel


Als u dit spel aanschaft, krijgt u ineens twee spellen voor de prijs van één. Er is een Alcazaba-variant voorzien, maar hierover ga ik verder niet inlichten. Ik geef u even een beschrijving van het basisspel, dat een goed, luchtig dobbelspelletje blijkt te zijn. Op zich vind ik het zelfs meer charme hebben dan Alhambra zelf (maar dat kan ook zijn omdat ik niet zo'n Alhambra-fan ben)

Het speelbord toont zes gebouwensoorten, waarin je net zoals bij het basisspel probeert om de beste te zijn. Er zijn weer drie waarderingen op het einde van ronde 1, 3 en 5. Verzamel je in het spel bonuschips, dan zullen deze bij elke telling mee gewaardeerd worden.

In elke ronde wordt het speelbord klaargemaakt, dit is éénvoudig. U legt bij elke gebouwensoort een bonusfiche. Deze bonusfiches leveren u overwinningspunten op, laten je een dobbelsteenworp hergooien, een extra dobbelsteen gebruiken, de keuze van startspeler bepalen of een speelsteen verzetten bij de scoretracks bij de diverse gebouwen.

Als je aan de beurt bent, mag je drie maal gooien. Je mag elke keer een aantal dobbelstenen opzij leggen. Je spaart in één soort gebouwen per dobbelronde. Ben je tevreden met je resultaat na één of twee ronde(s) mag je ook onmiddellijk stoppen. Daarna plaats je je zetsteen bij de juiste soort gebouwen op de correcte plaats (meest links als je na één gooi stopt, midden na twee worpen, rechts na drie worpen). Indien een speler later hetzelfde resultaat gooit met minder worpen zal hij je voorbijsteken. Gooi je exact hetzelfde heeft diegene die het resultaat eerst gooide voordeel en wordt de andere speler erachter gezet.

Als alle zetstenen zijn gebruikt voor deze ronde worden de verschillende gebouwsoorten gewaardeerd. De speler die het beste resultaat gooide heeft de keuze tussen twee mogelijkheden :

- 2 gebouwpunten nemen en speelsteen verzetten op de track boven deze gebouwsoort                                                                                           - 1 gebouwpunt nemen en de fiche die erbij ligt

De speler die de tweede beste gooi heeft gerealiseerd, krijgt de niet-gekozen optie. Na de 1ste, 3de en 5de ronde volgt er een telling. Dan ga je kijken wie het beste staat gerangschikt bij de gebouwsoorten en krijgt deze speler de overéénkomstige punten. Bij de tweede telling krijgt ook de tweede speler punten, bij de laatste telling krijgt ook de derde speler nog punten. Ook voor de bonusfiches krijgen de spelers telkens punten.

De speler die na drie tellingen het meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

Titel : Alhambra - dobbelspel
Auteur : Dirk Henn
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : 8+
Speelduur : 60 min. 

06-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
05-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AlhambraIn Alhambra bouwen de spelers allen aan een eigen alhambra. Ze proberen gebouwen van een bepaalde kleur in meerderheid te krijgen en een zo lang mogelijk muur te bouwen rond hun alhambra. Dit zal bij de tussen- en eindtelling punten opleveren.

Iedere speler krijgt een startkaart waarrond hij z'n alhambra opbouwt, een pion op de scoretabel, een speelbord met reserveveld en puntenoverzicht. Elke speler krijgt bovendien startgeld ten waarde van minimum 20. De geldkaarten komen in vier verschillende kleuren en verschillende waarden voor. De speler met het minste geld mag starten.

In een spelbeurt heeft een speler keuze tussen drie mogelijke acties :
- geld nemen : neem een willekeurige kaart of meerdere geldkaarten met max. waarde 5
- gebouwkaartjes kopen en plaatsen : u kan een gebouwplaatje kopen tegen de aangeduide prijs. U mag te veel betalen, maar er is geen wisselgeld. Kan u gepast betalen, bent u nog eens aan de beurt en kan u terug kiezen tussen de drie acties. Na het kopen legt u het plaatje in uw alhambra of in het reserveveld (bouwvoorschriften laten)
- het verbouwen van het alhambra : een kaartje vanuit de reserve aanbouwen, een deel afbreken en in de reserve leggen, een bouwdeel van het alhambra ruilen tegen een deel van uw reserveveld. Ook hier dient u rekening te houden met de bouwvoorschriften.

De bouwvoorschriften :
- alle gebouwkaartjes dienen in dezelfde richting te liggen
- alleen gelijke zijden mogen aan elkaar grenzen dwz beide zijden die elkaar raken, tonen beide een stadsmuur of niet
- ieder kaartje moet bereikbaar blijven, zonder dat er een muur overschreden dient te worden
- ieder kaartje moet minstens met één zijde aan het alhambra grenzen
- er mogen geen gaten ontstaan in het bouwsel

In het spel zitten twee waarderingskaarten netjes verdeeld, zo gauw er één uitkomt, vindt er een waardering plaats. Je volgt de puntenverdeling op de kaart afgebeeld. Ook voor de langstsamenhangende muur scoren de spelers één punt per muurdeel. Indien er onvoldoende gebouwkaartjes kunnen worden bijgevuld, eindigt het spel. De resterende gebouwtegels wint de speler met het meeste geld in die kleur. De bouwdelen worden nog aangebouwd. Er volgt nog een eindwaardering volgens de punten op je overzicht. De speler met de meeste punten wint het spel.

Ondertussen zijn er al héél wat uitbreidingen verschenen. Jammerlijk genoeg kan ik u hierover weinig vertellen aangezien ze niet in de clubkast zitten en ik ze nog nooit onder ogen heb gekregen. Meestal gaat het over extra tegels en manieren om punten te scoren. Je kan het een beetje vergelijken met de gewone uitbreidingen van Carcassonne. Ook deze koe is al redelijk uitgemelkt, ook een dobbelspel en een kaartspel mochten niet in deze reeks ontbreken natuurlijk.

Titel : Alhambra
Auteur : Dirk Henn
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : 8+
Speelduur : 60 min.

05-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AirshipsAl dobbelend een zeppelin-imperium opbouwen, daar draait het in dit spel om. De spelers dobbelen voor alle kaarten. Uitbouwkaarten op het spelersbord bepalen hoeveel dobbelstenen een speler kan inzetten. Je gaat dus systematisch je kans op een goed dobbelresultaat vergroten, maar je bent en blijft wel afhankelijk van de uiteindelijk worp. Let wel, dit spelletje is niet louter geluk, het komt er echt wel op aan om gestructureerd op te bouwen, maar een beetje geluk is nooit weg.

Als je aan de beurt bent, voer je volgende acties uit :
1) een nieuwe uitbouwkaart trekken : de speler trekt een nieuwe kaart van de trekstapel en legt deze op de eerste vrije plaats van het betreffende onderdeel (investeerders, piloten, ingenieurs, loodsen, materiaal en motoren)
In het midden van het spel wordt het spelersbord omgedraaid en beschikt iedereen over een extra dobbelsteen.
2) een kaart uitkiezen en ervoor dobbelen : op de kaart staat linksboven aangegeven met welke dobbelstenen mag worden gegooid, rechtsboven staat hoeveel moet worden gegooid. Onderaan op de kaart staan de voordelen die de kaart oplevert. De kaarten die een speler reeds op z'n spelersbord heeft liggen, geven aan hoeveel dobbelstenen hij uit de voorraad mag gebruiken. (per worp kunnen max. 3 dobbelstenen worden gebruikt). De speler gooit éénmaal. Is de worp geslaagd, dan neem je de kaart en leg je ze op het bestemde veld. Je mag per soort maar één kaart hebben, een oude kaart moet dan ook plaatsruimen voor de nieuwe.
Is de worp niet toereikend, kan je nog bonussen gebruiken om het resultaat wel te behalen (max. 1 bonusfiche, houten schip, motoren). Kom je er nog steeds niet, dan krijg je een bonusfiche als troostprijs. Tegen inlevering van 3 fiches mag je overigens nog eens een volledige beurt spelen.

Je kan op dezelfde wijze ook dobbelen voor zeppelinkaarten, deze leg je op een stapeltje en tellen wel allemaal mee, je moet er geen van afleggen. Tenslotte kan je ook bouwen aan de Hindenburg. Als je het beoogde resultaat haalt, leg je één van je vlaggen (bonusfiche) op de Hindenburg. Deze geven aan dat je de punten die eraan vasthangen hebt verdiend.

Het spel eindigt als op elk van de vier velden zeppelinkaarten nog maar 1 kaart ligt of wanneer de Hindenburg voltooid is. De spelers tellen het aantal punten op hun zeppelinkaarten, andere kaarten en de Hindenburg op. De speler met de meeste punten, wint het spel.

Titel : Airships (Giganten der lufte)
Auteur : Andreas Seyfarth
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 45 min.

04-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TimbuktuDe kamelenrace is zonder twijfel één van de spectaculairste attracties op Lille kermis. U kent het wel, het spel waarbij je balletjes moet rollen in de gaten met de meeste punten om alzo je kameel te laten bewegen. De kameel die als eerste aankomt, wint het spel. Hier is het niet echt een race, je kameel zal ongetwijfeld aankomen, meer zelfs ... allemaal tegelijkertijd ... maar of u dan nog steeds volgeladen bent met kostbaar goed, dat is een andere vraag.

De spelers bewegen zich door de woestijn in een aantal ronden afh. van het aantal spelers. Elke ronde duiken er rovers op op andere plekken in de woestijn. Het komt erop aan om deze vakkundig te ontwijken met de beperkte kennis die je hebt. Je kan te weten komen waar de rovers opduiken, maar ook welke goederen ze meepikken. Speel slim en onthoud de combinaties en hou op het einde van de rit het meeste kostbaarheden over.

Elke ronde loopt over drie fasen :
- verdelen van de dievenkaarten
- verplaatsen van de kamelen
- diefstal

1) De diefkaarten worden geschud en er worden setjes gevormd van drie kaarten (1 x kleur, 1 x exacte plaats, 1 x producten die gestolen worden). Deze setjes worden onder de spelers verdeeld (bij minder als vijf spelers komen er stapels tussen de spelers te liggen). Zo weet elke speler in het begin één combinatie.

2) In speelvolgorde worden om beurten de kamelen verplaatst. De spelers kiezen een kamelenkaarten, draaien gelijktijdig om en verplaatsen de overéénstemmende kameel. Je moet de voorgedrukte routes volgen. Kan of wil je dit niet, moet je één product van je kameel afgeven. Dit wordt herhaald tot alle kamelen zijn verzet. Indien een kameel op een plaats komt met kaartjes erop afgedrukt worden de kaartenstapels één plaats doorgeschoven en kom je een nieuwe combinatie te weten.

3) Alle kaartenstapels worden om beurten omgedraaid en uitgevoerd. Er vindt een diefstal plaats op de aangegeven plaatsen en met de aangegeven producten. Deze komen in een algemene stapel te liggen, want producten die vaak zijn gestolen leveren op het einde van het spel meer op.

Zo gauw alle etappes doorheen de woestijn zijn afgelopen volgt de slottelling. Elk product heeft een waarde gelijk aan het aantal gestolen kaartjes hiervan. De spelers tellen hun totaal aantal punten op, diegene met het meeste punten, wint uiteraard dit fantastische spel.
Je kan de kaartencombinaties laten opschrijven, maar ik ben meer te vinden voor de memory-variant, hoewel dit mijn winstkansen nogmaals verkleinen. Ik heb dit spel nog nooit gewonnen volgens mij, maar ik heb er altijd al wel plezier aan gehad, dus dit vertelt al veel over de kwaliteit van dit spel. Geef het zeker een testrondje en je zal misschien wel gecharmeerd worden door dit toppertje.

Titel : Timbuktu
Auteur : Dirk Henn
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : 10+
Speelduur : 45 min.

03-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turbo taxiTurbo taxi is eigenlijk een puzzelspelletje. Iedere speler krijgt een setje van 12 straatkaarten.
In het midden wordt het speelbord gelegd, met de straatkaartjes met medaille op de achterkant als verdekte stapel op het centrale veld.

Eén speler is de opdrachtgever. Hij verdeelt vier houten pionnen (twee gele en twee zwarte) op verschillende randvelden van het speelbord.
Minstens twee pionnen dienen op groene hoekvelden te worden geplaatst. De posities van deze pionnen bepalen de begin- en eindpunten van de twee routes, die de pionnen van dezelfde kleur moeten verbinden. Dan draait de speler de bovenste straatkaart (met medaille) om en begint het spel.

Iedere speler zoekt uit zijn setje hetzelfde kaartje en legt exact hetzelfde als het straatkaartje op het speelbord. Nu legt iedereen z'n andere straatkaartjes aan zodat de plattegrond uit 3x3 kaartjes bestaat. Iedere straat moet op het volgende kaartje doorlopen, de straten moeten naar de randvelden met een houten pion leiden, de straten mogen niet naar een randveld zonder pion leiden, de twee figuren van dezelfde kleur moeten door straten met elkaar worden verbonden. Alle spelers bouwen tegelijkertijd.

Wie als eerste klaar is, roept "stop"! Samen met de andere speler wordt er gecontroleerd of aan de voorwaarden wordt voldaan. Is dit het geval, wint de speler het bovenste kaartje van het centrale speelbord (medaille als overwinningspunt). Is hij fout, spelen de andere spelers door tot één van hen de medaille wint. De winnaar van de ronde wordt de volgende opdrachtgever.

Het spel eindigt na 12 ronden als alle straatkaartjes zijn verdeeld. Diegene die de meeste medailles heeft verzameld, wint het spel.

Titel : Turbo taxi
Auteur : Friedemann Friese
Uitgeverij : Queen games
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min. 

02-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
01-12-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Merkator


Uwe Rosenberg, als de naam u niets zegt, dan doen Agricola, Le Havre of Loyang dat waarschijnlijk wel. We keken in Essen weer halstarrig uit naar de nieuwe release van deze auteur, want we moeten eerlijk wezen : met voorgaande titels, aangevuld met Boonanza heeft hij ons al veel plezier bezord. Merkator pas wel niet meer in bovenstaand rijtje, het spelconcept is anders, het artwork is anders, maar ook wel mooi.

Aanvankelijk hebben we deze titel in Essen links laten liggen omdat we niet goed wisten wat er van te denken, maar na goedkeuring van één van onze leden, die het spel aan een testfase kon onderwerpen ginder, hebben we het toch aangeschaft. Mijn bevindingen na één potje (is natuurlijk te weinig, dus daarom zeker nog geen definitief oordeel) zijn niet al te best. Hoe graag ik dit spel ook wil leuk vinden, ik vond er weinig aan. Ik heb me al suf gezocht naar eventuele fouten die we zouden gemaakt hebben tegen de spelregels, maar voorlopig heb ik er nog geen gevonden.

Traditiegetrouw krijgt u wel héél wat mooi materiaal voor uw geld : 2 spelborden, 4 spelersborden, 4 scoreborden, 4 goederentegels, 1 tijdbord, 1 Merkatorpion, 120 kaarten (waaronder bonuskaarten, gebouwkaarten en contracten), 66 fiches (waaronder geld en tijdfiches), zo'n 320 (!) houten kubusjes en 9 toffe kartonnen doosjes (waarin de blokjes worden opgeborgen tijdens het spel).Bij aanvang van het spel krijgen de spelers een spelersbord, vier contracten met waarde 2,3,4 en 5 en afhankelijk van hun speelvolgorde enkele tijdfiches. Twee bonuskaarten (1 waarde 3 en 1 waarde 4) en een gevulde goederentegel en alles staat klaar om te beginnen. Het speelbord wordt in elkaar gezet, de kistjes met blokjes erop, de contracten per waarde gesorteerd en het geld en tijdbord, gevuld met fiches, klaargelegd.
Er wordt bovendien een vitrine gemaakt met bonuskaarten en gebouwkaarten.

Een spel Merkator loopt over verschillende ronden. Net zolang tot één van de spelers een contract met waarde 10 vervuld of tot de laatste tijdfiche van het bord is genomen. Een beurt bestaat steeds uit vier fasen :
1) investeren
2) reizen
3) contracten vervullen
4) aansluiten bij een reis

Bij het investeren kan de speler enkele van z'n openliggende contracten verkopen in ruil voor geld. Als een speler aan de beurt is, en hij heeft meer dan zes contracten voor zich liggen, is hij zelfs verplicht om te verkopen (max. 5 contracten). Het geld dat je in ruil krijgt, kan je investeren in bonuskaarten of gebouwkaarten uit de vitrine. Je hebt een geldlimiet van 15 taler, dus let op dat je geen talers moet afgeven, investeer ze onmiddellijk in kaarten.

De reisstap is de belangrijkste uit het spel. De speler neemt de Merkatorpion en plaatst deze op één van de plaatsen op het speelbord. Voor sommige dienen kosten (tijdsfiches) te worden betaald aan de bank, bij andere krijg je zelfs tijdfiches van het tijdsbord. Daarna neem je alle blokjes die op deze locatie aanwezig zijn en leg je ze op je spelersbord. Elke kleur blokje staat voor 2 soorten grondstoffen, als je één blokje wint, mag je kiezen voor welke grondstof je het gebruikt, heb je er meerdere, moet je minstens 1 blokje op elk van de grondstoffen leggen. Nadien vul je terug blokjes aan. Bezocht je een grote locatie, dan vul je alle omliggende gebieden (verbonden met touw) met één blokje. Bezocht je een kleine locatie dan vul je blokjes aan afhankelijk van de voorwaarde (bv. overal een blokje aanvullen waar er al minstens één ligt). Heb je een tijdfiche gekregen van het tijdsbord en dit was het laatste van een rij, dan wordt er bovendien ook gecontroleerd of er goederen worden verloren. Op de achterkant van de tijdfiches staat een letter (soms meerdere). Alle spelers verliezen dan een grondstof uit de rij van de betreffende letter op hun spelersbord. Hebben ze er geen grondstof liggen, hebben ze geluk.

Voor het vervullen van een contract moet je natuurlijk de juiste grondstoffen verzameld hebben en op je spelersbord hebben liggen. Bovendien mag je enkel het contract vervullen op de plaats die erop staat. U begrijpt dat dit de nodige planning vereist, want de grondstoffen die je nodig hebt, moet je overal op andere plaatsen gaan halen natuurlijk. U geeft de desbetreffende grondstoffen af en ontvangt een contract met een hogere waarde. Let op, u behoudt ook uw vorig contract. Er mag ook altijd gewisseld worden met grondstoffen, 4 tegen 1, zelfs met tijdfiches, om uw contract te vervullen.

Een reis vergezellen kan zeer handig zijn, vooral als u een bonuskaart van de locatie heeft of als u uw contract van die plaats wil vervullen. U dient tijdfiches te betalen aan de actieve speler (1 voor grote locatie en 2 voor kleine locatie) en mag dan ook contracten vervullen op die locatie.

Elke speler heeft ook een grondstoffenbordje waarop alle mogelijke grondstoffen liggen. Gedurende het spel mag je hier steeds de blokjes van gebruiken als joker bij het vervullen van contracten. De bonuskaarten leveren je extra blokjes op als je een bepaalde locatie bezoekt (2 voor actieve speler, 1 voor meereizende speler). De gebouwkaarten leveren je overwinningspunten op aan het einde van het spel als aan de voorwaarden wordt voldaan die op de kaart staan.

Nadat iemand dus een waarde 10 contract heeft vervuld of de tijdfiches van het tijdsbord zijn, wordt er nog een laatste ronde gespeeld en worden de punten uitgedeeld. U krijgt punten voor uw vijf waardevolste contracten en de helft van de andere contracten die u nog verzamelde in de laatste ronde (want u moet in de laatste ronde niet verkopen in fase 1). Daarnaast scoor je nog punten voor je gebouwkaarten waaraan is voldaan. Geld, grondstoffen en tijdfiches leveren niets meer op, maar dienen vaak gebruikt te worden voor de gebouwen. Bij gelijkspel geven de resterende tijdfiches de doorslag.

Ook nu weer is er een solovariant en een lange variant voorzien door Uwe Rosenberg, maar meestal waag ik me daar niet aan. Het is en het blijft een gezelschapsspel en zeker voor dit spel zoek ik nog gezelschap (evt. nu vrijdag op de spellenavond) om het nog eens een kans te geven.

Titel : Merkator
Auteur : Uwe Rosenberg
Uitgeverij : Lookout games
Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : 12+
Speelduur : 120 min.

01-12-2010 om 08:19 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2010
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen van Queen games
Queen games heeft al een redelijke staat van dienst in de spellenwereld. Toch is de uitgeverij pas de laatste jaren echt enorm gegroeid en hebben ze erg veel spellen op de markt gebracht. Vooral de "Alhambra"-reeks is welbekend in spellenland, maar ook hun andere spellen staan garant voor familiaal spelplezier. De laatste tijd hebben ze ook meer aandacht voor de veelspeler, maar verloochenen ze hun stijl niet met eenvoudige spelregels, prachtig speelmateriaal (dat taalonafhankelijk is) en alzo ook in meerdere talen gepubliceerd wordt.

Spellen in alfabetische volgorde (de oudere spellen die niet meer beschikbaar zijn, zijn er tussen uit gelaten)
Bovendien geef ik u de engelse titels mee, vaak vindt u de spellen met de duitse titel of zelfs de nederlandse.

- Airships (Giganten der lufte)
- Alhambra (uitbreidingen :  power of the sultan, the city gates, the treasure chamber, the vizier's favor, thief's turn)
- Alhambra - het dobbelspel
- Alhambra - het kaartspel
- Aqua romana
- Architekton

- Arena : Roma II
- Atlantic star
- Aton
- Batavia
- Buccaneer
- Cable car (San Francisco Cable Car)
- Cash-a-catch (Fangfrish)
- Chicago express
- Colonia
- Dschunke
- Eketorp
- Enuk

- Flandern 1302
- Fresco
- Gardens of Alhambra
- Granada
- Hexen rennen
- Indus
- Industria
- Inka

- It happens ...
- Krone & schwert
- Lucky loop
- Mac robber
- Magier von Pangea
- Metro
- Montego bay
- Nelly nilpferd
- New york
- Port royal
- Rat hot
- Robber knights
- Roma
- Samarkand
- Shogun
- Silberzwerg
- Sultan
- Thebes
- Thief of baghdad
- Timbuktu

- Turbo taxi
- Venezia
- Wallenstein

In Essen zijn er bovendien weer enkele uitbreidingen verschenen :
- Fresco
- Samarkand
- Shogun

01-12-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 09-2005


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs