IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 85
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Gert, Dirk & Arne
Gespeelde spellen : Police precinct, Brügge, Love letter & Qwixx
Speeldatum : 30/05/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Police precinct de makkelijkste coöp van allemaal??? Ik denk het niet, wel een erg spannende, maar uiteindelijk gingen we vroegtijdig de boot in. De moordenaar had nog maar net z'n opwachting gemaakt of het was over en out. Brügge speelt met z'n drieën overigens erg vlot, als je doorspeelt is deze makkelijk binnen een uurtje afgehaspeld (met uitleg erbij dan nog). Qwixx krijgt hier één van de volgende dagen zeker een imprESSEN, dus hou de blog in het oog.

31-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
30-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Village inn (Eggertspiele/Pegasus)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tijdje geleden kondigde ik deze uitbreiding al aan toen hij verscheen in Nürnberg. Nu is hij eindelijk in ons bezit en kunnen we lijfelijk ondervinden wat het bijdraagt aan het basisspel. Bovendien moet u ook niet wachten op een Nederlandstalige versie want die is ook al op de markt.

In Village inn krijgt u enkele extra elementen om toe te voegen aan het basisspel. Enerzijds krijgt u materiaal voor een vijfde speler, zowel een speelbord, grijze pionnen en schijven, een vervang kroniek en begraafplaats, extra geld en graanzakjes en extra blokjes. Ook het handige setupkaartje voor vijf spelers is voorzien. Het stickerblaadje voor het beplakken van de mannetjes mocht natuurlijk ook niet ontbreken, maar hiervoor hoeft u het allemaal niet echt te doen, tenzij u speelgroep telkens uit 5 spelers bestaat, dan is het een must want dit spel hoort in elke collectie.

Daarnaast krijgt u twee nieuwe gebouwen om aan het basisspel toe te voegen. Je kunt nu beschikken over een extra ambacht, nl. het brouwen van bier. Maar wat ben je met dat bier als er geen herberg is? Juist, ook dat gebouw voegt u vrolijk toe. Beide gebouwen vervangen respectievelijk de de begraafplaats en de kroniek op het speelbord. U gebruikt de bijgeleverde extra begraafplaats en kroniek naast het reguliere speelbord.

Het brouwen van bier verloopt gelijkaardig aan het verkrijgen van de andere grondstoffen van de ambachten, ofwel besteedt u tijd om een werkman op te leiden en tijd om het bier te brouwen, ofwel betaalt u gewoonweg drie graanzakjes om twee vaten bier aan te schaffen. Deze vaten bier kan u dan weer gaan gebruiken als u opteert voor de actie "herberg". In de herberg liggen drie stapels die 10 personagekaarten omvatten. U levert één tijd in, legt één van de kaarten onderop z'n stapel en schaft dan één van de bovenste personages aan door de kostprijs te betalen. Héél erg vaak zal dit met bier dienen te gebeuren. De karakters leveren een speciale actie op tijdens het spel of overwinningspunten aan het einde. Ik ga ze hier niet allemaal overlopen, want het zijn effectief 30 verschillende karakters. Ik moet wel zeggen dat de gebruikte symboliek weer erg duidelijk is en dat u na één potje zeker niet bij elk kaartje de handleiding er moet bijnemen.

De herberg heeft nog één klein nadeeltje : sterft één van je mannetjes in de herberg dan komt hij niet in de kronieken terecht, maar op de begraafplaats. Drinkebroers en zatlappen worden blijkbaar niet graag herinnerd. 

Titel : Village inn
Auteurs : Inka & Markus Brand
Uitgeverij : Pegasus/Eggertspiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

30-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
29-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qwixx (NSV)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Qwixx is een spelletje dat de laatste tijd wel erg hip blijkt te zijn. Zonder boe of ba stond het in de hotlist van BGG op plaats 2. Zou de nominatie voor de Spiel des Jahres daar iets mee te maken hebben? Natuurlijk wel, ondergetekende moet ook bekennen dat hij dit spelletje nog niet van naderbij had bekeken vooraleer dit nieuws de wereld werd ingestuurd. Dat WGG dit dobbelspel alvast naar de nederlandstalige markt zal brengen was nog een extra stimulans natuurlijk. In afwachting van ons exemplaartje voor de clubkast heb ik alvast de spelregels even doorgenomen ... en ik moet bekennen dat ik onmiddellijk zin had om een potje te spelen.

In Qwixx krijgt elke speler een blaadje waarop hij kruisjes zal moeten zetten. Diegene die z'n kruisjes op de beste manier weet neer te poten zal met de overwinning aan de haal gaan. Naast de blaadjes komt het spel met 6 dobbelstenen, vier kleuren en twee witte. Een regel voor het plaatsen van de kruisjes geef ik u alvast mee vooraleer ik naar het spelverloop ga. U mag de kruisjes enkel van links naar rechts plaatsen op uw blaadje (de gele en rode rij gaan oplopend, de groene en blauwe lopen af), u mag vakjes overslaan, maar deze zijn dan wel voor altijd onbereikbaar.

In een speelbeurt neemt de actieve speler alle dobbelstenen en gooit ermee. Dan telt hij de waarden van de witte dobbelstenen op en roept de waarde. Alle spelers mogen dan dit nummertje aankruisen in een kleur naar keuze. Daarna neemt de actieve speler de dobbelsteen van een kleur en telt hierbij de waarde van één witte dobbelsteen op. Hij kruist dit vakje aan op z'n blaadje in de kleur van de gekleurde dobbelsteen. Indien de actieve speler niets kan of wil aankruisen in z'n beurt, moet hij 5 strafpunten nemen en dit vakje aankruisen. 

Zo gauw een speler het laatste vakje (meest rechtse) van een rij aankruist, en hij heeft minstens 5 vakjes aangekruist in die rij, dan wordt de rij afgesloten. Hij mag een extra kruisje zetten op het slotje. Indien er meerdere spelers in die beurt dit bereiken, mogen ze allen de rij sluiten. De dobbelsteen in de kleur van deze rij gaat uit het spel. Zo gauw er twee rijen gesloten zijn of een speler z'n laatste vakje met de vijf strafpunten afkruist, eindigt het spel. 

De spelers scoren punten overéénkomstig het aantal kruisjes in de diverse rijen (zie punten verloop onderaan het blaadje) en trekt de strafpunten van dit totaal af. De speler met de meeste punten, wint het spel.

Titel : Qwixx
Auteur : Steffen Benndorf
Uitgeverij : NSV/WGG
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

29-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
28-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sigismundus Augustus (Fabryka Gier Historycznych)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Zelfs in een spellencollectie als de onze zitten wel eens hiaten, genres van spellen die niet vertegenwoordigd zijn. Wij zijn er ons van bewust dat we erg weinig wargames kunnen aanbieden, maar daar het publiek van SpinLi hier niet echt om vraagt, is dit geen probleem. Anderzijds zijn er de historisch diepuitgewerkte spellen, waarvan Sigismundus Augustus er ééntje is. Ook hier zou SpinLi op het eerste zicht niet de ideale club voor zijn, ware het niet dat achter dit spel een erg stevige euro-game schuilgaat. Uiteraard leert u in dit spel héél wat zaken die u niet wist over de Poolse geschiedenis uit de 15-16de eeuw. 

Als u de doos ziet, dan loopt  u waarschijnlijk ook niet meteen warm om het spel op tafel te brengen, het materiaal daarentegen kan ons wel bekoren. Het is degelijk, de kaarten zijn op zich duidelijk en gelukkig zijn ook Engelstalige kaarten voorzien (zowel speel- als overzichtskaartjes). Het cultuur-historisch museum van Polen dat dit spel op de markt brengt heeft dan ook vooral trouw willen zijn aan de tijdsgeest en de sfeer die bij die periode hoort. Eén minpuntje misschien als zijnde spellenverzamelaar, het formaat van de doos is weer zo ééntje dat we niet hadden. Het past dus eigenlijk nergens fatsoenlijk op of onder. Dat gezegd zijnde, moeten we het vooral gaan hebben over hetgeen dat er wel toe doet, het spel zelf. 

We beginnen met een negatief puntje, de spelregels. Ik veronderstel dat ze wel volledig zullen zijn, maar na drie leesbeurten (!!! dat gebeurt zelden dat ik dat moet doen) heb ik nog steeds niet alles door. Misschien wordt alles veel duidelijker als we het spel zelf op tafel kunnen brengen, maar de hoeveelheid aan latijnse termen die bij bepaalde acties of kaartjes horen maken het er niet makkelijker op. Enkele afbeeldingen meer zou aangenamer geweest zijn, zowel voor de verstaanbaarheid als het leesgemak. Dat gezegd zijnde geef ik u graag een overzichtje van het spel.

Het spel verloopt over 8 ronden (jaren of Sejm zoals ze het hier noemen). U kan ook een verkorte vorm spelen met slechts 4 Sejmkaarten. Deze Sejmkaarten staan voor de periodes na de dood van koning Sigismund I van Polen. Ze fungeren als een soort van gebeurteniskaarten die bepaalde positieve en/of negatieve zaken met zich meebrengen. Elke ronde bestaat uit z'n beurt uit 9 fasen :
1) Initiatieffase : startspeler doorschuiven, nieuwe Sejmkaart, Royal Demand kaart en figuren openleggen. (niet gebruikte figuren uit vorige ronde worden afgelegd). De royal demand kaarten vertellen u de zaken die u dient te verzamelen tijdens de ronde om punten te kunnen scoren.

2) Inkomsten : standaard krijgen de spelers 2 ducaten, maar ze kunnen er extra verzamelen vanuit één van de Senatorial Office die ze controleren

3) Trekken : de spelers trekken 1 politiekkaart van één van de drie stapels naar keuze

4) Speciale acties : de spelers mogen 1 speciale actie spelen door een politiekkaart af te leggen door het gebruik van één van hun ecclesiastical courts (ik had het u gezegd wat de benamingen betreft). Deze acties worden onmiddellijk doorgevoerd en kunnen van volgende aard zijn (extra werker aanschaffen, startspelermarker nemen, een senator vermoorden, punten verdienen door ducaten af te leggen, geld incasseren, je buitenlandse betrekkingen versterken, je plaats in buitenlandse betrekkingen versterken, een huis blokkeren en enkele militaire acties)

5) Buitenlandse politiek : je mag je huismarker op één van de buurlanden placeren, eventueel extra markers na het afleggen van de juiste kaarten, bovendien krijgt de speler een upgrade in het standenspoor "buitenlandse zaken"

6) Acties : tijdens deze fase zetten de spelers om beurten hun 3 (misschien 4 na speciale actie) arbeiders in op de negen verschillende mogelijke acties. Een actie die reeds gekozen was, mag terug genomen worden, maar je betaalt 1 ducaat voor elke arbeider die er al staat.
- Envoy : plaats een huismarker op een buurland
- Patronage : neem een figurenkaart of koop er één van een tegenspeler om (je beschikt over de speciale acties van de figuren die je hebt)
- Calling banners : neem één militaire unit uit de voorraad
- Vacancy : plaats je huismarker op een vrij senatorial office (je krijgt 2 extra stemmen tijdens de stemronde)
- Nobles'feast : zet je marker één stap vooruit op het senatorial support spoor, plus één voor elke juiste kaart die je afgeeft
- Academy : neem 2 politiekkaarten van de stapels. Je mag de eerste bekijken vooraleer je de tweede neemt
- Economist : je krijgt 3 ducaten (zit er twee keer in, wordt enkel dubbel gebruikt bij 5 spelers)
- Parliamentary agitation : verschuif je marker één plaats op het Parliamentary support spoor, plus één voor elke juiste kaart die je aflegt

7) Sejm :
- de stemmen waarover je beschikt worden geteld (afh. posities op de verschillende sporen)
- extra stemmen voor het afleggen van de daarbij behorende kaarten
- omkoopfase : de spelers bieden in de ene hand geld aan in de andere stemmen, de speler met het meeste geld koopt de meeste stemmen, de tweede koopt het tweede aantal stemmen, ... geld dat over is komt terug in je voorraad, stemmen die je niet kan verkopen zijn verloren.
- stemmen : de spelers proberen hun posities in de nieuwe offices te verkrijgen door te stemmen. Alle spelers nemen een aantal stemmen in hun hand, de hoogste wint, alle stemmen worden afgelegd (gelijke standen worden altijd beslist door de Royal representative (beste op kroonspoor). Indien er voor een office wordt gestemd waarop een speler al een huismarker heeft liggen, krijg deze speler 2 extra stemmen daar.
- royal demand : ook hiervoor wordt gestemd, met stemmen, geld en legers. Alle ingezette grondstoffen worden afgelegd
- act of law : met de resterende stemmen wordt er voor of tegen gestemd, de spelers steken gelijktijdig hun duim omhoog of omlaag om de nieuwe wet goed of af te keuren. De wet kan gedurende de volgende ronde of het ganse spel gelden.

8) Scoren :
- punten voor de offices die ze bezitten
- punten voor de buurlanden waar ze hun marker op het kroonsymbool hebben liggen (meerderheid wint, tweede speler krijgt punten na de schuine streep)

9) Onderhoud van het leger :
De kosten van een leger zijn gelijk aan de waarde die erop staat. Sommige voordelen stellen je in staat om bepaalde units niet te moeten betalen. Niet onderhouden units worden afgelegd.

Tenslotte heb je enkel nog het systeem van de gevechten. Je berekent de kracht van je leger (waarde units), daarna gooi je de dobbelstenen die je erbij optelt. Voor elke waarde van 5 breng je een slag toe. De spelers betalen voor de schade door units of militaire kaarten af te leggen. Nadien wordt de winnaar bepaald door de kracht terug te berekenen van de overblijvende units. Indien de aanvaller wint, gebruikt hij de speciale actie van de aanvalskaart (die een aanval inluidde). Indien de verdediger wint (of gelijke stand) gebeurt er niets meer.

Titel : Sigismundus Augustus, dei gratia rex Poloniae
Auteurs : Adam Kwapinski & Michal Sienko
Uitgeverij  : Fabryka Gier Historycznych
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

28-05-2013 om 08:29 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 84
Deelnemers : Sven, Tim, Jan & Arne
Gespeelde spellen : Island fortress
Speeldatum : 25/05/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter (Lier)
Opmerkelijk : Dit is nog eens een spel voor de veelspeler. U zal uw gedachten er moeten bijhouden als je speelt.
Ik ga niet te veel verklappen, want er staat ook een imprESSEN voor u onder dit bericht ... en ik kan u al verklappen dat die overwegend positief zal zijn. Aanrader!!!

27-05-2013 om 07:26 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Island fortress
Klik op de afbeelding om de link te volgen Island fortress (Frost Forge games/ Gamesalute) :

+ Op zoek naar een stevige, maar toch originele euro, zoek niet verder!
+ De werking van de opdrachtkaarten is erg dynamisch, je zoekt telkens een optimale zet
+ Je hebt dit spelletje niet na één sessie onder de knie
+ Ondanks de moeilijkheidsgraad loopt dit spel wel vrij vlot
+ De spelregels zijn op zich duidelijk en netjes aangegeven op het speelmateriaal
+ Het speelmateriaal is ronduit fantastisch en sfeervol, u krijgt overigens waar voor uw geld (zie foto)
+ Je kan het spel tot 6 spelers spelen met de uitbreiding, mij lijkt 3 het perfecte aantal, zowel qua speelduur als qua oppervlakte waarop je elkaar te lijf gaat gaan
+ de promokaarten zorgen voor héél leuke extra's

- Minpuntje 1 materiaal : de speelborden zijn in dikker papier, wij hadden graag dikker karton gezien (maar dit zou de kostprijs en het gewicht van de doos waarschijnlijk echt wel de hoogte hebben ingeduwd)
- Minpuntje 2 materiaal : de bouwkosten staan niet aangegeven op het materiaal, dit misten we wel een beetje (en ja ik weet het, we zijn verwende nesten)
- U zal het spel voorlopig nog niet zo makkelijk op de Belgische markt vinden en naar de prijs durf ik vooralsnog ook niet te raden
- De promokaarten mogen er voor mij standaard bij, dus ik hoop dat die meegeleverd worden in de volgende druk
- Deze herwerking van Huang Di (JKLM games) heeft echt wel lang op zich laten wachten, maar als we dit resultaat zien, vergeten we die lange wachttijd

27-05-2013 om 07:25 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
26-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Hennen jennen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hennen jennen (Odynaut) :

+ een uniek element in een kaartspel, proficiat Steffan Ros
+ de pestfactor is leuk en dient goed getimed te worden, hij overheerst niet
+ je hebt wel wat in de hand, maar niet alles en dat maakt het alleen maar leuker
+ de speelduur is uiterst positief (kort), zodat je dit spel erg vaak op tafel zal brengen
+ de tekeningen zijn grappig, maar dat hoort nu éénmaal bij het Odynaut huis
+ de kaarten zijn van prima kwaliteit

- de kaarten dienen eigenlijk onder de schuur te worden gestopt, maar dan is het zo'n gedoe om die stapel op te heffen,
wij leggen de kaarten gewoon bovenop de schuur (puur gemakzucht )
- de regels omtrent het gooien van een eitje zijn soms voor discussie vatbaar, bv. iemand die z'n boerkaart wil spelen, doet dat niet onder de schuur, maar stel dat er dan al iemand een eitje gooit? Mag die kaart geblokt worden of niet? Enkele huisregels lijken me het beste, wij spelen dat je het eitje ten allen tijde mag gooien.
- misschien mogen er nog gerust wat extra kaarten bijkomen met extra functies (waarmee je een variant kan spelen)
- voorlopig slechts met vier spelers mogelijk, ook hier lijkt een oplossing makkelijk toe te voegen, maar
deze laatste twee opmerkingen zijn natuurlijk niet echt negatief, eerder een blijk dat ik het spel wel echt de moeite waard vind

(foto : Henk Rolleman)

26-05-2013 om 14:10 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 83
Deelnemers : Mathias, Sven, Tim & Arne
Gespeelde spellen : Transportmanager (werktitel) = unpublished prototype
Speeldatum : 25/05/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter (Lier)
Opmerkelijk : Aangezien dit spel nog in een testfase zit, ga ik hierover niet al te veel vertellen. Ik kan u enkel meegeven dat Mathias goed bezig is en dat er ongetwijfeld een leuk spel uit kan voortvloeien. Ik vond het voor mij persoonlijk ook een beetje te chaotisch, maar dit is zéér eenvoudig op te lossen. Ik ben zeker benieuwd of het ooit op de markt zal komen.

26-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
25-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 82
Deelnemers : Roeben, Roan, Lien, Elke & Arne
Gespeelde spellen : Hennen jennen & Jungle speed
Speeldatum : 25/05/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter (Lier)
Opmerkelijk : 2 x Hennen jennen, één keer serieus op ons doos gehad van de jeugd, maar we hebben ze dan nadien vakkundig van antwoord gediend met Jungle speed. (Fototoestel vergeten mee te nemen)

25-05-2013 om 23:45 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
23-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 81
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Robèr, Xander & Arne
Gespeelde spellen : Yggdrasil, Guildhall & Le petit prince
Speeldatum : 23/05/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Yggdrasil een tweede keer op rij gewonnen, misschien moeten we volgende keer toch de uitdaging aangaan om de Ragnarokkaarten en geavanceerde kaarten te gebruiken. Ook de Asgard uitbreiding moeten we dan zeker integreren. Guildhall blijft een erg leuk pestspelletje, dat op zich niet zo moeilijk is, maar oh zo abstract overkomt als je het op recensies bekijkt. Dank u wel Robèr en Xander om de lijst van aanwezigen bij "Spelen met SpinLi" te vervoegen. Hopelijk zien we jullie zeker nog eens terug op de spellenzolder.

23-05-2013 om 23:37 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (1)
22-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellenclub Pallieter
Spellenliefhebbers die zaterdag nog niet meteen iets op hun agenda hebben staan, worden vriendelijk uitgenodigd in Lier voor een gezellige spellendag.
U bent van harte welkom in het zaaltje boven café Réfuge onder de Zimmertoren vanaf 14.00 uur. U zal ongetwijfeld uw gading vinden in de spellencollectie. Aanrader !

22-05-2013 om 08:16 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 80
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Sven, Frederic, Pauwel, Nico D., Nico R. & Arne
Gespeelde spellen : Rex, Zombie dice, The resistance, City of horror & Poison 
Speeldatum : 19/05/'13
Speelplaats : bij Elke en Sven (waarvoor dank)
Opmerkelijk : Er stond een "Ameritrash" spellendag op het programma, en vooral met Rex zijn we tegemoet gekomen aan deze uitdaging. Uiteraard duren deze spellen ietsje langer, zodat de kwaliteit boven de kwantiteit gaat. Met z'n zessen was het een erg spannend spel tot en met de laatste ronde die ondergetekende winnend heeft kunnen afsluiten. Een verrassing voor iedereen, zo erg zelfs dat de tegenspelers zichzelf in vraag begonnen stellen. Tussendoor speelden we enkele korte tussendoortjes aangezien het eten onderweg was om nadien elkaar nog eens lekker te treiteren met het horrorspel bij uitstek in mijn ogen. Afsluiten met een vlot kaartspel van Knizia kan er altijd wel in. Een meer dan geslaagde spellendag, met dank aan Elke en Sven (en de andere medespelers natuurlijk).

21-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
20-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 79
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Boualy, Peter & Arne
Gespeelde spellen : Maharadja, Fresco & Luna
Speeldatum : 18/05/'13 (avondsessie)
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Goed, beter, best vanavond ... drie erg goed en leuke spellen. Maharadja steekt met kop en schouders boven de ganse big-box-collectie van Phalanx uit. Fresco vind ik nog steeds erg leuk, misschien moeten we nu toch eens eindelijk één van de extra uitbreidingsmodules gaan toevoegen (zeker nu ik ze netjes gesorteerd heb en in zakjes gestopt). Luna blijft één van de absolute toppers in mijn persoonlijke top tien lijst. Ik ben een Feld-fan, maar deze heeft nog altijd dat net ietsje meer als de rest en dat wil toch wat zeggen als ik volgende titels even vlug uit mijn hoofd opsom : Trajan, Castles of Burgundy, Brügge, Bora Bora, Rialto, Macao, In the year of the dragon, Notre Dame, Koopmanshuis, Strasbourg, ...

20-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
19-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 78
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Kevin, Carl & Arne
Gespeelde spellen : Hanze, Kardinaal en koning, Mesopotamië, Call to glory & Love letter 
Speeldatum : 18/05/'13(namiddagsessie)
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : We zetten onze trend om enkele "oudjes" van onder het stof te halen gewoon gezellig door. Ik heb in ieder geval genoten van deze spellen die al enkele jaren stof staan te vangen. Het waren telkens erg spannende potjes waar het op enkele punten aankwam.
Love letter met z'n drieën vind ik persoonlijk voorlopig het beste spelersaantal. Call to glory is dan weer zo'n spelletje dat telkens anders aanvoelt. Ik heb het al met diverse andere spelers gespeeld en telkens loopt het toch weer net dat ietsje anders. Kenmerk van een goed spel waarschijnlijk. Achteraf heb ik gemerkt dat dit echt wel een "Schacht"-namiddagje was.

19-05-2013 om 00:14 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
18-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pucket (Pucket games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Behendigheidsspellen zijn altijd al een succes geweest in onze spellenclub. Enerzijds zijn deze spellen fantastisch handig om te gebruiken tijdens zo'n avond, want er dienen maar weinig spelregels te worden uitgelegd. Anderzijds zijn ze hun geld meer dan waard aangezien ze meestal uit hout zijn vervaardigd en dit materiaal is slijtvaster dan sommige andere materialen en ze gewoonweg enorm leuk zijn. Er is ook vaak een nadeel aan verbonden. Meestal heb je héél wat plaats en soms ook goed weer nodig, ik denk aan Kubb of Molkky. Anderen zijn dan weer niet zo eenvoudig om te vervoeren, ik denk aan Crokinole en Carrom.

Nu hebben we een spel dat de oplossing biedt voor bovenstaande problemen, Pucket ofte sjoelbakken met een elastiek (niet oneerbiedig bedoeld). Het spel past perfect op de tafel en bestaat uit een speelterrein, opgesplitst in twee delen. Elk deel is voorzien van een elastiek en de afsluiting tussen de beide terreinen is een houten lat met in het midden een gaatje. Elke speler krijgt bovendien acht houten schijven die hij in z'n speelveld legt. 

De bedoeling van het spel is om zo snel mogelijk je eigen schijven in het speelveld van de tegenspeler te krijgen. Je moet de schijven met de elastiek door het gaatje schieten. In de spelregels worden twee technieken voorgeschreven, de harpist en dubbelhandig. Bij de harpist gebruik je één hand om de elastiek aan te spannen en de andere hand om de schijf op de juiste plaats te leggen. Je gebruikt je ene hand dan ook voor het uit de weg vegen van pucks die in de weg liggen. Iemand die geen voorkeurshand heeft, kan eventueel met twee handen tegelijk werken, terwijl de ene hand een puck wegschiet, raapt de andere hand al de volgende puck op om weg te schieten. Deze methode wordt dubbelhandig genoemd.

Er kunnen zich enkele speciale momenten voordien in het spel :
- Indien een schijf in het gaatje blijft steken, moet je het verder schieten met een andere schijf (of je tegenstander doet dit voor je natuurlijk). (Gatekeeper's dinner)
- Indien een schijf over de afsluiting vliegt, ben je verplicht om die terug te pakken (Flying sailor)
- Het kan gebeuren dat je door middel van een perfect schot een schijf tegen de elastiek aan de overkant terechtkomt en deze rechtstreeks terug op jouw veld vliegt (Cardinal's revenge)
- Wanneer beide spelers gelijktijdig een puck schieten kunnen deze elkaar in het midden raken zodat ze terug op de eigen speelhelft terechtkomen (Neptune's kiss)
Zo gauw iemand al z'n schijven aan de andere kant van het bord krijgt, wint hij het spel.

Ik ben ervan overtuigd dat dit spel in geen tijd een enorme hit zal zijn op onze spellenclub. Kom het dus zeker een keertje proberen ... en heb je de smaak te pakken, dan kan u uw eigen exemplaar op de site van de Nederlandse uitgeverij Pucket games bestellen met een mooie korting.

Titel : Pucket 
Uitgeverij : Pucket games
Aantal spelers : 2
Speelduur : afh. aantal spelletjes en je eigen behendigheid natuurlijk
Leeftijd : 6+

18-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
17-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cavemen playing with fire (Odynaut)
Klik op de afbeelding om de link te volgen En vandaag ook ineens de derde telg van Odynaut op het programma gezet. Dit keer een 2-persoonsspel dat zeer vlot doorspeelt. Het zou iets te kort door de bocht zijn om het een Stratego met kaarten te noemen, maar er zijn zeker elementen herkenbaar uit de klassieker ... en dat is positief bedoeld. In Cavemen playing with fire speelt elke speler met z'n eigen kleur (rood en blauw, toevallig?) en heeft hij in z'n stapel kaarten, grotkaarten, oermensen en vuurtjes zitten. Doel van het spel is om door te dringen in het gebied van de tegenstrever en één van de vuurtjes te doven. De speler die hierin slaagt, wint het spel.

In de beginopstelling legt elke speler z'n drie grotkaarten naast elkaar met telkens ruimte om er één kaart tussen te leggen. Daarboven legt hij telkens twee grotkaarten. De blauwe en rode speler sluiten hun speelgebied op deze manier aan elkaar, zodat hun vuren in totaal dus vier plaatsen in de kolom van elkaar verwijderd zijn. In totaal zijn er vier (twee tussen de kaarten en twee aan de buitenkanten) looppaden waar de spelers hun kaarten gaan kunnen spelen. De spelers krijgen ook nog vijf handkaarten van hun trekstapel om het spel te beginnen.

In een beurt doorloopt een speler telkens 4 fasen : actie, bijleggen, afleggen en rapen.
1. In de actiefase mag de speler z'n oermenskaarten vooruit, achteruit of zijwaarts bewegen (over een grot- of vuurkaart). Per verticaal looppad mag men één actie (beweging) uitvoeren. Diagonaal bewegen mag niet. Kom je op een plaats terecht waar een kaart van een tegenstander ligt, volgt er een aanval. De rangen van beide kaarten worden vergeleken. De verliezer wordt open op de aflegstapel gelegd. De winnaar blijft gedekt op de plaats liggen.

2. In de bijlegfase met een speler max. 3 kaarten uit z'n hand bij op tafel leggen. De kaarten worden steeds gesloten neergelegd. Ze mogen enkel worden bijgelegd naast eigen grot- of vuurkaarten. (bewegen mag natuurlijk wel naast kaarten van de andere speler). Val je met een eigen grotkaart een grotkaart van een tegenstander aan, verandert de kleur van de grotkaart. De geslagen grotkaart gaat naar de aflegstapel. Zo wordt je eigen kolom langer.

3. In de aflegfase mag een speler 1 of 2 kaarten uit z'n hand open afleggen op de aflegstapel.

4. De speler beëindigt z'n beurt door z'n hand terug aan te vullen tot vijf, zolang er voldoende kaarten in z'n trekstapel zijn. In bepaalde gevallen mag de speler van z'n aflegstapel terug een trekstapel maken (zie karakters)

De karakters hebben allen een rang, waarvan het laagste nummer steeds wint tegen een hoger nummer. Daarnaast hebben sommige karakters (oermensen) een extra mogelijkheid :
- Plucky : mag twee stappen in een beurt doen (mag wel maar één keer slaan)
- Gutsy : beweegt zoals Plucky
- Zippy : mag over een lege plaats in een kolom springen, is de laagste in rang en wordt dus door iedereen geslagen, maar is wel de enige die Baltsy kan verslaan (vgl. maarschalk - spion). Zippy is een karakter dat ervoor zorgt dat je aflegstapel terug trekstapel kan worden. (enkel als je hem niet verliest door een eigen aanval).
- Baltsy : zorgt voor het vormen van een nieuwe trekstapel.
- Dino : eet alle oermensen op zonder pardon, maar verdwijnt uit het spel als hij er één heeft opgeschrokt

Titel : Cavemen playing with fire
Auteur : Steffan Ros
Uitgeverij : Odynaut
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+

17-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
16-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipleader (Odynaut)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Chipleader is het tweede spel in de Odynautreeks dat we onder de loep zullen nemen. Aan de leeftijd die staat vermeld op het doosje is al gauw duidelijk dat dit spel toch ietsje complexer is dan Hennen jennen, maar dit wil zeker niet zeggen dat dit spel niet vlot speelt. Het is gewoon allemaal een beetje complexer. Het feit dat het thematisch om gokken en casino's gaat heeft hier op zich geen invloed mag ik hopen en denken.

In chipleader krijgt u drie soorten kaarten in uw doosje. Er zijn enerzijds de chipstukkaarten (die punten opleveren in een juiste set van vier), de "face"kaarten en de "suit"kaarten. Daarnaast zijn er ook nog 10 casinokaarten die in de twee stapels worden verstopt en die nodig zijn om uiteindelijk punten te gaan scoren en die tevens de klok van het spel zijn. Zo gauw er vier van de vijf verschillende casino's bezocht zijn, eindigt het spel.

De suit-kaarten tonen de verschillende soorten van het kaartspel (klaveren, ruiten, harten en schoppen) en vormen in het midden van de tafel een fruitautomaat, door er 5 naast elkaar te leggen. Elke speler krijgt ook 3 van deze kaarten open voor zich liggen. Als je aan de beurt bent, ga je de fruitautomaat laten "draaien" door te kiezen tussen de volgende drie acties :
- een kaart spelen : je kiest één van je kaarten en legt deze bovenop één van de vijf kaarten uit de fruitautomaat
- de fruitautomaat laten draaien : je legt een eigen kaart op de aflegstapel en vervangt een gekozen aantal kaarten uit de combinatie op tafel met kaarten van de trekstapel
- een kaart trekken : je neemt een kaart van de trekstapel en vult je eigen rij aan (max. 5)
Indien er op het einde van je beurt een rij van dezelfde symbolen in de fruitautomaat ligt, krijg je als beloning een aantal kaarten (zoals aangegeven op een overzichtje) van de andere stapels kaarten (facekaarten of chipstukkaarten). In deze stapels zitten ook de casinokaarten gemengd. Ook van dit soort kaarten mag je er maximum vijf op handen hebben, een teveel leg je steeds af. De combinatie wordt overlegd en je krijgt één kaart van de trekstapel bij in je eigen rij. Indien er onmiddellijk terug een combinatie tevoorschijn komt, mag je terug incasseren. Je krijgt wel geen extra kaart meer van de trekstapel.

Met de chipstukkaarten tracht je een volledig chip te maken, maar je mag deze pas uitspelen op tafel als je ook een casinokaart kan afleggen. De facekaarten stellen je in staat om elkaar lekker te gaan pesten. 
Deze facekaarten kunnen uitgespeelde chipkaarten beschermen, maar ook aanvallen. Ze hebben de waardes van de traditionele hogere kaarten (aas, heer, dame, boer en joker). De verschillende waardes verslaan elkaar van hoog naar laag en de joker kan de aas verslaan. Facekaarten die elkaar opheffen, worden op de aflegstapel gelegd. Indien je een onbeschermde chipkaart aanvalt, wordt deze ook afgelegd. 
Naast deze rangorde hebben de facekaarten ook nog een extraatje :
aas : je mag de hand van een tegenstander bekijken en er één kaart uitnemen
heer : beschermt de chipkaarten, maar je mag de chipstukkaarten met de laagste waarden bovenaan leggen
dame : je mag chipstukkaarten op andere chipstukkaarten spelen om ze te versterken
boer : annuleert de waarde van een volledige chipkaart tot de boer wordt verwijderd
joker : stelt je in staat om een chipstukkaart van een tegenspeler weg te nemen en zelf houden, de getroffen speler mag onmiddellijk het stuk vervangen indien mogelijk, zoniet neemt hij alle chipstukkaarten terug op handen. 

Titel : Chipleader
Auteur : Steffan Ros
Uitgeverij : Odynaut 
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 12+

16-05-2013 om 13:39 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
15-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hennen jennen (Odynaut)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag krijgt u alvast de eerste recensie van de Odynautspellen. We opteerden ervoor om te starten met "Hennen jennen". Dit spel konden we al een keertje testen op Spel in Broechem dit jaar en we moeten bekennen dat het ons best wel beviel. Hennen jennen is een relatief éénvoudig kaartspelletje waarbij elkaar pesten de boodschap is.

Het spel bestaat enkel uit 60 kaarten, waaronder 12 hanen (3 per spelerskleur), 3 schuren, 17 kippen, 5 eieren, 15 boze boeren, 1 boer met een sleutel, 1 slot en 6 vossen. De schuren worden in het midden van de tafel gelegd en elke speler krijgt z'n 3 hanen en 2 kaarten van de trekstapel. De andere kaarten vormen de trekstapel.

In een beurt legt een speler een kaart uit z'n hand onder een schuur naar keuze en vult z'n hand terug aan tot vijf kaarten. Dit gaat zo door tot de trekstapel volledig is opgebruikt en als ook alle handkaarten zijn gespeeld, eindigt het spel. Bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk kippen te verzamelen. Op het einde van het spel wordt er dan ook in elke schuur gekeken wie het meeste hanen in z'n kleur in de stapel heeft zitten. Deze speler krijgt de punten (kippen) uit die schuur. Indien gelijke stand worden de kippen netjes verdeeld onder deze spelers. De speler met de meeste punten wint het spel.

Dit is een zéér korte samenvatting van hoe het spel in z'n werk gaat, maar natuurlijk maken de pestkaarten het spel aantrekkelijk en erg leuk om te spelen.
- de vos telt voor 1 minpunt in de stapel bij een schuur, hij eet als het ware één van de kippen op
- een eikaart kan gespeeld worden als een andere speler z'n kaart onder een schuur wil spelen, zowel de eikaart als de gespeelde kaart worden op de aflegstapel gelegd
- de boze boer laat je toe om in één stapel onder een schuur te gaan kijken en één kaart eruit te halen en onder een andere schuur te stoppen
- het slot stelt je in staat om een schuur af te sluiten, zodat er geen extra kaarten meer kunnen bijgespeeld worden (een eikaart kan het slot niet annuleren)
- de boer met de sleutel werkt op identieke wijze als de boze boer, maar laat je toe om een kaart toe te voegen aan de schuur met een slot of een kaart uit deze stapel naar een andere schuur te verplaatsen

Titel : Hennen jennen
Auteur : Steffan Ros
Uitgeverij : Odynaut
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

15-05-2013 om 15:56 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
14-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op weg naar SpinLi ...
De volgende spellen kondig ik al met veel plezier aan, want ze zullen aanstonds onze collectie vervoegen.
U mag dan uiteraard op korte termijn een recensie en imprESSEN van de spellen verwachten en u kan ze vanaf
de volgende spellenavond bij ons gezellig komen meespelen. Alvast héél hartelijk bedankt voor de ondersteuning Odynaut.
14-05-2013 om 20:40 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 77
Deelnemers : Gaetan, Kris, Ann & Arne
Gespeelde spellen : Agents of Smersh & Assyria
Speeldatum : 10/05/'13
Speelplaats : Spellenweekend Pallieter-Vizit (domein Rosendael)
Opmerkelijk : Assyria (met 3 spelers, Kris had afgehaakt) nog eens op tafel kunnen brengen met juiste spelregels dit keer, superspannend en geëindigd op gelijke stand (jammer dat er geen tie-breaker is voorzien). Agents of Smersh serieus verloren, hoewel we de nodige intel hadden verzameld, liep het telkens grandioos mis bij de locaties en het vechten tegen de handlangers.


     

14-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
13-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 76
Deelnemers : Marc, Wim, Jeroen, Michel & Arne
Gespeeld spel : Straw & Guillotine
Speeldatum : 10/05/'13
Speelplaats : Spellenweekend Pallieter-Vizit (domein Rosendael)
Opmerkelijk : twee kleine, snelle tussendoortjes die ik bij mijn vorige pakketverkoop van de hand heb gedaan. Van Straw heb ik niet echt spijt, Guillotine blijft wel een leuk spelletje, maar in deze categorie prefereer ik toch nog steeds "pecunia non olet".

(geen foto van de snelle tussendoortje, waarvoor excuses)

13-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
12-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 75
Deelnemers : Marc, Wim, Ann, Jeroen & Arne
Gespeelde spellen : Zong Shi & Lock and key
Speeldatum : 10/05/'13
Speelplaats : Spellenweekend Pallieter-Vizit (domein Rosendael)
Opmerkelijk : Zong Shi was weeral een tijdje geleden, vandaar ook nogal wat haperingen aanvankelijk bij mijn spelregeluitleg. Maar nu zit hij er terug fris in, misschien gauw nog eens hernemen. Lock & key kende ik enkel van naam, was een leuk spelletje, maar zal vooralsnog niet echt snel in onze collectie opduiken denk ik.


      

12-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
11-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Brügge
Klik op de afbeelding om de link te volgen Brügge (Hans im Glück) :

+ multifunctionele kaarten, niet enkel Dominique van "De tafel plakt!" kickt erop, ook wij zijn grote voorstander
+ de mogelijkheden, u heeft keuze genoeg ... en toch weer niet, u zal een strategie moeten uitwerken en u eraan houden om succesvol te zijn
+ een strategie die ook een rondje in het water kan vallen als de benodigde kleuren niet in het spel komen, anticiperen is de boodschap
+ opportuniteiten zien en ze grijpen, dat doet u constant in dit spel
+ een spel over een Belgische stad, kan niet aan onze collectie ontbreken
+ een klein, maar functioneel speelbord dat net de juiste hoeveelheid plaats op je speeltafel beslaat
+ "Feld", dat is de auteur waarom het draait in 2013, na Bora Bora en Rialto is dit  meer van hetzelfde, maar toch weer anders, goed bezig Herr Feld
+ we hebben er de laatste tijd al te vaak een negatief punt van moeten maken, maar bij deze terug een fatsoenlijke en duidelijk spelregelboek, zelfs in het Duits voor mij erg duidelijk (ondanks de toch hogere moeilijkheid van het spel)
+ de gebeurtenissen zorgen voor een constante druk, wat kies je? Geld, handlangers, kanalen bouwen, huizen zetten ... of toch maar onheil voorkomen???
+ spannend tot het slot, volgens mij ook prima gebalanceerd spel, maar pas op het eind van het spel komen de apen uit de mouw

- als u niet van lange eindtellingen houdt en u een goed overzicht wil hebben wie goed bezig is en wie niet, dan is dit wederom niets voor u
- het spel is voorlopig enkel voorradig in het Duits en binnenkort in het Engels (maar aangezien de kaartjes wel van wat tekst zijn voorzien is een beperkte basiskennis van deze talen nodig)
- er is vooralsnog geen Nederlandstalige versie beschikbaar, kom op uitgevers! (de kaarten zijn wel wat werk om te vertalen, maar zo moeilijk is het ook weer niet en dit is echt wel een goed spel)
- wat is dat toch met die umlauten? Extra typwerk en uitrekken van de rechterpink tot gevolg, dank je wel Hans im Glück voor Brügge

11-05-2013 om 08:16 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 74
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Marc, Wim, Ann & Arne
Gespeeld spel : Brügge
Speeldatum : 10/05/'13
Speelplaats : Spellenweekend Pallieter-Vizit (domein Rosendael)
Opmerkelijk : een imprESSEN van Brügge krijgt u zeker nog, maar ik geef u al graag mee dat dit echt wel een Feld is, punten sprokkelen tijdens het spel in beperkte mate en een eindtelling waarmee je serieuze sprongen kan maken.

11-05-2013 om 00:59 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
10-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 73
Deelnemers : Kevin, Koen, Jef, Mark, Wout, Dieter & Arne
Gespeelde spellen : Diamant, Agents of  Smersh, Metropolis, Love letter, Kakkerlakkenpoker royal & Tenzi
Speeldatum : 09/05/'13
Speelplaats : Spellenavond bij Kevin (waarvoor dank voor de invitatie)
Opmerkelijk : Agents of Smersh een tweede keer, foutje aangepast en terug winnend afgesloten, maar erg spannend tot het slot. Love letter met z'n vijven gespeeld, hoewel het eigenlijk tot vier spelers aangegeven staat, maar lukte aardig. Kakkerlakkenpoker royal was een leuk weerzien met een oud spelletje plus het royale erbij dit keer. Tenzi werd door de gastheer omschreven als het slechtste spel ooit, daarover durf ik nog te twijfelen, maar het was in ieder geval niet echt goed. We hebben het gespeeld, de tag met BGG is gemaakt, het schaamrood mag op onze wangen, maar de play staat geregistreerd.

10-05-2013 om 12:37 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spielbox 2013/2
Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwe Spielbox lag eergisteren in onze brievenbus te blinken. Dit keer een extraatje in de vorm van een kaart van het spel "Hoogspanning-de eerste vonken". Daarnaast een zéér uitgebreide reportage over de voor- en nadelen van Kickstarter en ik kan u
verklappen dat er serieus wordt uitgehaald. De frustraties die u en ik hoogstwaarschijnlijk ook delen, worden netjes op een rijtje gezet.
Een stukje over podcasts waarmee u de spelregels auditief krijgt aangeboden, de Catanmobiel die Duitsland (en over de grens) doorkruist  worden besproken. Een overzicht van spellen waarbij u het speelbord stilaan leegplukt, is ook een interessant leesstuk. Er werd ook een portret gemaakt van de Portugese vrienden van MESAboardgames. In de digitale paragraaf vinden we de iOS-versie van Caylus.

Ook vindt u de volgende besprekingen in deze editie : Bora Bora, Il Vecchio, Escape, Escape - illusions, Yedo, Eminent domain, Ruhrschifffahrt, The lord of the rings - dice building game, Ginkgopolis, City tycoon, Goblins inc. en D-day dice.

Wat de kinderspellen betreft, vinden we volgende spellen terug : Ringo Flamingo, Vincelot en Burg Klettermax

Tot slot nog enkele variaties op Myrmes, Palaces of Carrara en Dragons

10-05-2013 om 11:39 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
05-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 72
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Sven, Elke, Ann & Arne
Gespeelde spellen : Fleet & Agents of Smersh
Speeldatum : 03/05/'13
Speelplaats : Spellenclub SpinLi
Opmerkelijk : Een eerste keer "Agents of Smersh" en relatief makkelijk gewonnen. Oké, we dobbelden wel erg goed, maar misschien hebben we hier of daar toch een foutje gemaakt, morgen eens even de regels terug doornemen. Hij staat wel alvast op het programma voor zo gauw het maar kan. Erg leuk, als je van dit type spel houdt.

05-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
04-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Agents of Smersh
Klik op de afbeelding om de link te volgen Agents of Smersh (8th Summit) :

+ thematisch erg mooi uitgewerkt
+ het boek bevat erg leuke verhalen, draagt enorm bij tot de sfeer
+ we wonnen het spel (en dat voor een eerste keer)
+ er staat een nieuwe speelsessie gepland (zo gauw als mogelijk) en dit is een goed teken
+ kwalitatief erg mooi materiaal
+ dobbelstenen zijn in dit spel echt wel te manipuleren (of wel gooiden we erg goed)
+ een topper als je van dit type spel houdt, storytelling, sfeer, avontuur... you name it!

- we wonnen het spel, en dat voor een eerste keer, misschien toch een foutje hier of daar gemaakt (ik check het even de volgende dagen)
- we speelden het tijdens een te drukke gelegenheid (spellenavond), wat het moeilijker maakte
- de spelregels zijn niet de beste ter wereld, alles staat er wel ergens in waarschijnlijk, maar je kan zelfs niet op zoek gaan (want er is ook geen glossary voorzien)

04-05-2013 om 00:17 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 71
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Michel, Sven, Johan, Els, Esmeralda & Arne
Gespeelde spellen : Isla dorada, City of horror, Augustus, Sitting ducks & The resistance
Speeldatum : 30/04/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : De avond die zonder twijfel bekend zal blijven staan als de avond voor de 1ste mei en de avond waar "elkaar pesten" echt wel centraal stond. Ik heb me dan ook traditiegetrouw reuze geamuseerd, met één logisch gevolg, iedereen een overwinning behalve de gastheer, maar dat weegt helemaal niet op tegen het speelplezier dat we eraan beleefd hebben. Merci aan de bezoekers voor de fijne avond.

04-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
03-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 70
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Kevin, Leen & Arne
Gespeelde spellen : Love letter, Hanabi
Speeldatum : 27/04/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter Lier
Opmerkelijk : Love letter voor een tweede keer gespeeld bij een tweede spellenclub ... en weet u wat? Vandaag zal dat hoogstwaarschijnlijk in een derde club gebeuren, bij SpinLi. Dat wil u uiteraard niet missen, dus tot vanavond iedereen!

03-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
02-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 69
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Leen, Tom, Kevin & Arne
Gespeeld spel : Mafia city
Speeldatum : 27/04/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter Lier

02-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
01-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brügge (Hans im Glück)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu ook de laatste van de drie Feld-titels. Brügge is uitgegeven door Hans im Glück en u weet dat deze uitgeverij toch wel garant staat voor een zekere kwaliteit. Daarnaast is er het feit dat het spel alvast is aangekondigd bij Z-mangames, die de Engelse versie voor z'n rekening zal nemen. Het is een beetje afwachten of 999 games deze titel ook binnenhaalt. Het zou in ieder geval fijn zijn, want ik neem aan dat héél wat spelers last zullen hebben met de Duitse tekst op de kaartjes. Mij stoort het persoonlijk niet, maar in dit spel is het toch meer dan enkel een woordje hier of daar.

In Brügge bouw je je eigen stad op aan de hand van kaarten, want ook dit spel is in grote lijnen weer een kaartspel met een bordje erbij. Elke speler begint op dit bord aan een stadspoort en zal de vesten rondom moeten gaan bouwen. Moeten is ook niet meteen het juiste woord, want zoals het een goeie Feld betaamt, gaat u op héél wat manieren punten kunnen rapen. U gaat personen uitspelen die punten opleveren, huizen bouwen om je personen te huisvesten, bepaalde voordelen van personen leveren iets extra op, u streeft naar meerderheden op bepaalde gebieden, bouwt de vesten rond de stad en probeert u op te werken in het stadsbestuur om alzo aan de broodnodige puntjes te komen.

Een spel verloopt over verschillende ronden, tot één van de trekstapels met kaarten is uitgeput.
Een ronde bestaat op z'n beurt uit 4 fasen die één voor één door alle spelers worden afgehandeld :

- Fase 1 : kaarten trekken :
De spelers vullen hun hand aan tot 5 kaarten, ze kiezen van welke trekstapel ze een kaart nemen. Ze zijn enkel de kleur van de kaart. Ze mogen telkens een andere trekstapel kiezen, maar ze mogen de kaarten zelf nog niet bekijken, tot ze alle kaarten in hand hebben.

- Fase 2 : dobbelstenen gooien :
De startspeler gooit de vijf dobbelstenen en legt ze in oplopende volgorde op het speelbord. Voor elke vijf en zes die gegooid zijn, nemen alle spelers een bedreigingsfiche in de kleur van de dobbelsteen. Is dit de 3de fiche in die kleur, gebeurt er een onheil bij deze speler(s).
Daarnaast kan je je pion in het stadhuis een plaatsje gaan opwaarderen. Je betaalt de kosten, berekend door elke gegooide 1 en 2 op te tellen en zet één stapje vooruit. (wanneer er geen 1 of 2 gegooid wordt, vervalt deze stap)

- Fase 3 : kaarten uitspelen en bijhorende acties uitvoeren :
De spelers spelen om beurten één van hun vijf handkaarten uit en voeren de bijpassende actie uit. Ze doen dit tot ze vier kaarten hebben gespeeld. Elke kaart stelt je in staat om uit 1 van de volgende 6 mogelijke acties te kiezen :
* 2 handlangers nemen : in de kleur van de kaart, de kaart wordt afgelegd
* geld nemen : je neemt evenveel gulden als aangegeven op de dobbelsteen in de kleur van de kaart, de kaart wordt afgelegd
* 1 bedreigingsfiche afleggen : in de kleur van de kaart, je scoort 1 punt en de kaart wordt afgelegd
* 1 stukje van de vesten bouwen : leg de kaart af in de kleur van het aan te bouwen deel, betaal de kosten zoals aangegeven op het bord. Je moet steeds verder bouwen vanaf je stadspoort of een eerder geplaatst deel. Als je het eind bereikt neem je de bovenste standbeeldfiche (punten op het einde van het spel)
* 1 huis bouwen : je legt de kaart met de rugzijde naar boven voor je neer (elk huis levert op het einde van het spel 1 punt op)
* 1 persoon afleggen : je legt de persoon op een huiskaart, betaalt de kosten (scoort punten voor elke persoon op het einde van het spel) en voert de eventuele actie van de persoon uit (sommigen hebben een onmiddellijk effect, anderen een constant, een te activeren of een effect bij de eindtelling)

- Fase 4 : meerderheden uitdelen :
De spelers mogen hun meerderhedenfiche omdraaien als ze de meerderheid hebben (of aan kop staan) bij :
- stadhuis : de speler die alleen vooraan staat mag de fiche omdraaien
- personen : heb je meer personen uitgespeeld dan de andere spelers, mag je de fiche omdraaien
- vestenbonus : heb je meer delen van de vesten gebouwd dan de andere spelers, mag je de fiche omdraaien.
Eens je fiche is omgedraaid, blijft deze zo liggen en zal je dus vier punten scoren op het einde van het spel.
De startspeler schuift nu een plaatsje door.

Zo gauw een trekstapel kaarten is opgebruikt, wordt de laatste ronde gespeeld en eindigt nadien het spel.
De spelers tellen hun punten op :
- personen (afhankelijk van de persoon)
- huizen : 1 punt per huis
- voordelen van personen (zie kaarten)
- punten van meerderhedenfiches (4 per fiche)
- vesten : 3 punten als je halverwege geraakte, langs beide kanten te bekijken en punten voor eventuele standbeeldfiches
- punten voor je plaats in het stadhuis (gaande van 0 tot 7)
De speler met de meeste punten wint het spel, bij gelijke stand wint diegene die nog het meeste geld heeft.

Titel : Brügge
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Hans im Glück
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

 
01-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 68
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Kevin, Leen, Jasper, Tom & Arne
Gespeeld spel : Dweebies
Speeldatum : 27/04/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter Lier
Opmerkelijk : Rare spellenavond daar in Lier, enkele keren moeten verhuizen wegens verhuurde zaal voor feestje en andere verenigingen. Overal even gezellig natuurlijk, we eindigden onze avond op het balkonnetje. De mensen van de spellenclub uit Merksplas ('t Gezelschap) kwamen ook eens een kijkje nemen. Hopelijk mogen we ze ook bij ons een keertje verwelkomen.

01-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!