IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
30-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : The sheep race


The sheep race (Ghenos games) :

+ de schaapjes zijn leuk en de afbeeldingen op de kaarten magistraal
+ het heeft een hoog Royal Turf-gehalte en dat is zeker positief
+ het tactisch weghalen van de blokjes geeft je toch meer mogelijkheden dan je aanvankelijk dacht
+ er kan wel wat animo rond de tafel ontstaan als nou net jouw schaap de finish niet haalt

- je bent uiteraard nog wel afhankelijk van de dobbelsteenrol om te bepalen welk schaap beweegt
- de tijdsduur was naar mijn gevoel iets te hoog voor dit type van spel, één of twee races gaat nog, maar dan nog een finale spelen is er te veel aan
- de fiches en het speelbord (karton in het algemeen) is niet van de beste kwaliteit en niet in verhouding met de schaapjes en de kaarten
- aanvankelijk is het gedoe met de blokjes niet makkelijk om door te hebben, maar na een potje is het wel duidelijk

Kortom : The sheep race is vooral een aantrekkelijk spelletje op het zicht. Passeer je een tafel met dit spel zal je ongetwijfeld geïnteresseerd blijven staan. De schaapjes zijn superschattig en grappig en ook de animo zal aanwezig zijn. De kartonnen fiches zijn nogal klein en van mindere kwaliteit wat op zich jammer is, maar niet onoverkomelijk. Het spel zit op zich wel prima in elkaar. De schapen vertrekken met verschillende mogelijkheden en in diverse omstandigheden, de ene baan is al sneller dan de andere (dit laatste heeft dan vooral betrekking op de dobbelsteenworp). De dobbelstenen zijn prima gevonden, één gewone D6 en de anderen met waarde 0-0-0-1-2-3 en 0-0-0-0-0-2, dit zorgt ervoor dat de snelle banen toch meer uit de verf komen dan de trage, maar het is niet noodzakelijk.  De spelregels zijn op zich duidelijk en volledig, maar hadden bij mij toch meerdere leessessies nodig op bepaalde punten dan normaal. Er worden vaak kleine regeltjes tussengevoegd, zodat je geen overzicht meer houdt op het geheel. Eens je echter een potje achter de rug hebt, is alles duidelijk en snap je ook waarom de kleuren van de blokjes zo belangrijk zijn. Vooral de witte jokerblokjes gaan het verschil maken in de race, maar gaan ook duidelijk je intenties op tafel leggen. Blind bieden is hier zeker nodig, maar al gauw ga je wel doorhebben wie wat heeft geboden. The sheep race is een leuk race-bied-spel dat in de reeks Royal Turf, Change horses, ... thuishoort, maar persoonlijk geef ik nog steeds de voorkeur aan Royal Turf.

30-06-2014 om 08:23 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
29-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 195


Deelnemers : Koen, Patrick, Lien & Arne
Gespeelde spellen : The sheep race & Istanbul
Speeldatum : 29/06/'14
Speelplaats : Spellen spelen bij Koen en Meena
Opmerkelijk : Het was wederom gezellig en erg lekker, bedankt voor de fijne dag en dito start van de vakantie!

29-06-2014 om 20:48 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
28-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 194


Deelnemers : Wim, Arno, Nico, Elke, Lieve, Tim, Ronny & Arne
Gespeelde spellen : Qwixx kaartspel, Praetor (foto), Madame Ching, Helios & Basari
Speeldatum : 28/06/'14
Speelplaats : Spellenclub Pallieter Lier
Opmerkelijk : toch nog wat speelgelegenheid op het einde van juni. Hopelijk de aanzet voor een speelse zomer

28-06-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
22-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 193


Deelnemers : Nele, Johan, Annelies & Arne
Gespeelde spellen : Qwixx kaartspel, Qwixx dobbelspel, Concept & Splendor
Speeldatum : 22/06/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi

22-06-2014 om 10:20 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
15-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praetor (NSKN games)


Praetor stond al tijdens Essen 2013 op onze wishlist, maar het spel haalde het evenement uiteindelijk niet. Het zou nog een halfjaar duren vooraleer het op de markt kwam, maar nu is het eindelijk zo ver. In dit spel proberen de spelers zo veel mogelijk punten te vergaren om in de gunst van de keizer te komen. Het spel is een pure eurogame met een Romeins thema. Dit keer gaat u echter geen poppetjes of pionnetjes moeten inzetten, maar dobbelstenen. Bovendien gaan werkers ervaring opdoen en sterker worden (door de dobbelsteenogen te verhogen), komen deze echter op een "zes" te staan, zullen ze op pensioen worden gestuurd en gaan ze u vooral nog wat kosten en weinig opbrengen. Met dit heb ik eigenlijk ineens al het belangrijkste "nieuwe" aspect van dit spel voorgesteld.

In Praetor neemt u de rol aan van een Romeins ingenieur en werk je samen met de andere spelers om een fantastische stad op te bouwen. Je moet de gelimiteerde grondstoffen verstandig aanwenden en nieuwe grondstoffen zoeken, nieuwe arbeiders aanschaffen terwijl de ouderen op pensioen gaan. Je bouwt nederzettingen om het volk gelukkig te houden en aanbidt de goden om hun gunsten. Caesar zal je belonen als je jouw kostbare grondstoffen afstaat voor de bouw van de muur van Hadrian.

Het spel omvat héél wat mooi en rijk geïllustreerd materiaal. Maar liefst 42 stadstegels worden gebruikt om de stad op te bouwen. 14 stadsmuursegmenten waaraan u kan gaan bouwen. 5 spelersborden met een A- en B-kant voor een veranderlijke speelervaring, 1 scorebord waarop ook de speelvolgorde wordt aangegeven, een hele hoop grondstoffen (goud, hout, steen, marmer en wapens), 4 overzichtsbladen (waarom geen 5???) en 8 arbeiders (dobbelstenen) en 15 fiches in elke spelerskleur.Het spel verloopt over verschillende ronden, die elk zijn opgebouwd uit 3 fasen.
1) Speelvolgordefase : de speelvolgorde wordt bepaald door de volgorde op het scorespoor. De speler met de minste punten wordt de startspeler, die met de tweede minste punten de tweede, enz. Bij gelijke stand worden de fiches op elkaar geplaatst en is het voordeel voor diegene die bovenop ligt.2) Actiefase : deze fase is het eigenlijke hart van het spel. In speelvolgorde gaan de spelers om beurten hun arbeiders inzetten en een actie ondernemen of passen. Zo kunnen ze :
- een actieve arbeider inzetten op een beschikbare stadstegel om hem te bouwen : kies één van de mogelijke tegels, betaal de gevraagde grondstoffen, plaats te tegel aangrenzend aan één van de reeds liggende tegels, leg een eigen fiche op de tegel en scoor de punten die ermee gepaard gaan. Je scoort extra punten als de hoeken van de tegel nauw aanpassen op die van aangrenzende tegels.- een actieve arbeider inzetten op een gebouwde stadstegel om hem te activeren : plaats je arbeider op een gebouwde stadstegel en voer de overeenkomstige actie uit. Elke actie kan slechts één keer per ronde gebruikt worden. Indien je een stadstegel van een andere speler gebruikt, moet hij hiervoor vergoed worden. Voer nadien de bijhorende actie uit. (zie onder voor een korte opsomming van de tegels)- een speciale stadstegel activeren : deze tegels zijn te herkennen aan hun grijze achtergrond. Ze kunnen ook slechts één keer per ronde worden geactiveerd PER speler. Je betaalt de eigenaar eventueel weer de activatiekosten en voert overeenkomstig de actie uit. Voor deze actie moet je geen actieve arbeider gebruiken. Je kan ter herinnering één van je fiches op de tegel plaatsen. Je mag meerdere speciale acties uitvoeren in een ronde, maar nooit twee keer dezelfde.- passen : moet nadat je alle actieve arbeiders hebt gebruikt. Indien je ervoor opteert om te passen, mag je die ronde niet meer meespelen.

3) Updatefase : in deze fase dient er een beetje te worden opgeschoond. Zo verschuif je je leerlingen een plaatsje (van 1 naar 2 of van 2 naar actieve arbeider waarde 1). Je kan eventueel een stapje overslaan als je het juiste gebouw hebt gebouwd en 1 steen betaalt. Indien je gepensioeneerde arbeiders hebt gebruikt door een bepaald gebouw worden deze terug op het spelersbordje geplaatst. Actieve arbeiders die zijn gebruikt voor het bouwen van stadstegels of het activeren van stadstegels met een rode achtergrond, winnen één ervaring, alle andere arbeiders verdienen er geen. Actieve arbeiders die nu waarde 6 hebben, gaan op pensioen, je scoort hiervoor 12 punten tijdens periode I en 8 punten tijdens periode II. (deze periodes staan aangegeven op de stadstegels die nog in het spel moeten komen) Nadien moeten de kosten voor de arbeiders betaald worden. Voor elk goud dat je mist, gaat de moraal naar beneden. Indien je geen moraal meer hebt, verlies je 5 punten voor elk moraal te kort. Nadat je dit allemaal hebt gedaan, mag je 5 punten opgeven om een actieve arbeider waarde 1 aan te maken ALS je geen actieve arbeiders meer zou hebben. Tenslotte worden er een aantal stadstegels opengelegd die de volgende ronde beschikbaar zijn (aantal spelers +1). Leg een nieuw muurgedeelte open dat beschikbaar is om te bouwen.

Indien de stadtegels of muurtegels op zijn, wordt de laatste ronde gespeeld. Na deze laatste ronde volgt er nog een slottelling. Voor elke actieve arbeider krijg je een aantal punten gelijk aan z'n ervaring. Voor elke leerling scoor je nog 1 punt. Win of verlies punten afhankelijk van je moraal en verander al je grondstoffen in goud (alsof je de markt zou gebruiken), elke 10 goud levert nog 1 punt op.
De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand geldt in volgorde : hoogste moraal, meeste muurtegels en meeste stadstegels.

De verschillende gebouwen :
I) Grondstoffen
Goudmijn, Houthakker, Steengroeve, Marmergroeve : krijg goud/hout/steen/marmer naar gelang de ervaring van je arbeider
Smid : je mag zoveel hout als je ervaring omzetten in hetzelfde aantal wapens
II) Goud
Curia : je krijgt 1 goud voor elke stadstegel die je controleert
Forum : je krijgt 2 goud van elke actieve arbeider die je hebt
III) Tempels
Maia-tempel : 2 punten voor elke eigen actieve arbeider
Apollo-tempel : 1 punt voor elke stadstegel die je controleert
Plutus-tempel : 1 punt voor elk hout en steen in je bezit (je moet ze niet afgeven)
Mercury-tempel : 2 punten voor elk marmer en wapen in je bezit (je moet ze niet afgeven)
Venus-tempel : scoor punten overeenkomstig met je moraal
IV) kamp, markt, uitkijkpost
Kamp : plaats een arbeider met waarde één uit je dorp op de eerste leerlingplaats
Markt : je mag zo veel grondstoffen ruilen als je wil volgens de rating op je spelersbord. Je mag zoveel grondstoffen kopen en verkopen als je wil
Uitkijkpost : Kies een beschikbare muurtegel, betaal de kosten en scoor de punten. Leg de tegel dicht voor je neer. Elke volgend muurdeel dat je bouwt, levert 3 extra punten op.
V) Speciale stadstegels
Academie : je mag de eigenaar van de academie tijdens de updatefase 1 steen betalen om je leerling een ronde te laten overslaan en direct actief te maken
Werkkamp : je mag de eigenaar van het werkkamp betalen om één van je gepensioneerde arbeiders in te zetten als een actieve arbeider waarde 6
VI) Stadstegels zonder activatieplaats
Beeldhouwwerk : mag niet geactiveerd worden, het wordt enkel gebouwd voor punten
Triomfboog : mag niet geactiveerd worden, het wordt enkel gebouwd voor puntenTitel : Praetor
Auteur : Andrei Novac
Uitgeverij : NSKN games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 75 min.
Leeftijd : 12+

15-06-2014 om 11:02 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
11-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Sheep race (Ghenos)


We hebben het allemaal al eens gezien : kamelenrace, sneeuwhondenrace, race met strijdwagens, schildpaddenrace en alle andere mogelijke paardenraces. Met schapen hebben we het echter nog niet gedaan, de hoogste tijd vonden onze Italiaanse vrienden van Ghenos om hier verandering in te brengen.

In the sheep race krijgt u een racebaan/afgespannen wei met zes verschillende banen, het ene door drassige weide, de andere op mals gras. Daarnaast zijn er 6 schaapjes, 40 ademblokjes in drie kleuren die bepalen hoe ver je zal kunnen lopen, 12 schapenkaarten, 36 biedfiches en 6 scorefiches. Tot slot zijn er nog drie aangepaste dobbelstenen en 12 vlagtegels.

Het doel van het spel is zo veel mogelijk punten te verzamelen door goed te bieden. Voorspel de winnaar en de 2de en 3de van de race om punten te scoren. In twee halve finales en een finalerace probeer je zoveel mogelijk punten bijeen te rapen.
Er moet nogal wat klaar worden gezet vooraleer een race van start kan gaan. Van de 12 beschikbare schapen zijn er in elke race maar zes aanwezig. De drie eersten van beide halve finales komen nog eens tegen elkaar uit in de finale. Elk schaap heeft z'n eigen conditie en snelheid, dit wordt weergegeven op de schapenkaart. Bovendien krijgt elk schaap een aantal bewegingsblokjes, ook deze staan aangegeven op de kaart.Elke race bestaat uit vier fasen :
1) Verdeel de banen
- zet de 6 schapen aan de startlijn
- schud de 12 schaapkaarten en trek er 6 (de resterende worden in de 2de race gebruikt, in de finale gebruik je de drie beste van elke halve finale) en leg ze in getrokken volgorde bij de baannummers (1 tot en met 6)
- plaats de ademblokjes op de kaarten (zie ook foto boven)

2) Plaats je biedingen
Elke speler biedt op drie van de zes schapen. Het eerste bod wordt open gespeeld, de volgende worden gedekt gespeeld. De startspeler doet een bod door een biedfiche voor zich te leggen. Deze fiches tonen de cijfers 1 tot en met 6, en komen overeen met de banen. De andere spelers doen ook een open bod. Ze mogen geen nummer kiezen die reeds gekozen is. Nadien leggen ze nog twee gedekte fiches. Nu mogen wel cijfers gekozen worden die reeds door andere spelers werden gekozen.

3) Race
De spelers voeren om beurten hun beurt uit. In een beurt doorlopen ze twee acties, nl. het kiezen van een schaap en het bewegen ervan.
Om een schaap te kiezen, gooien ze de twee dobbelstenen. Het resultaat geeft aan welk schaap je moet gaan bewegen. Indien je een 7 gooit, dan beweeg je het schaap in baan 6, een acht laat het schaap in baan 5 bewegen en een 9 laat je het schaap verplaatsen dat allerlaatste staat. (bij gelijke stand diegene die het hoogste baannummer heeft). Het schaap verplaatsen doe je door ademblokjes te verwijderen van de kaart. Afhankelijk van het gekozen blokje zal het schaap een aantal plaatsen voorwaarts bewegen (staat aangegeven op de kaart). Je kan gaan galloperen door 1 rood, 1 wit of 2 blauwe blokjes te gebruiken, lopen door 1 blauw of 1 wit te spelen en je kan ook wandelen, hierdoor win je 1 blauw blokje terug of gebruik je 1 wit blokje. Als je rust, beweegt het schaap niet en krijgt het 2 nieuwe blauwe blokjes. Indien een schaap geen blokjes meer heeft, moet het in volgende beurten rusten om blokjes te winnen. Indien hij zich al in de eindzone bevindt (laatste vakjes) en hij heeft geen blokjes meer, is hij uitgeput en wordt hij op z'n rug gelegd. Het schaap kan dan niet meer bewegen. Een schaap in de eindzone kan niet meer bewegen.

4) Scoren
Zo gauw er 3 schapen over de finishlijn zijn of alle nog racende schapen zijn uitgeput (in de eindzone) worden de punten verdeeld. De spelers scoren punten volgens de puntentabel. In de finale is de inzet ietsje hoger dan in de halve finales. Je kan ook bonuspunten winnen door 2 of 3 winnende schapen te voorspellen. Je scoort dan 1 en 3 bonuspunten.De speler die het meeste punten vergaart gedurende de drie races wint het spel.

Titel : The sheep race
Auteur : Roberto Mancino
Uitgeverij : Ghenos
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

 


11-06-2014 om 13:55 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
06-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basari kaartspel (NSV/WGG)

(foto : Henk Rolleman)

Basari is een geïmplimenteerd kaartspel van het Alea-spel "Edel, stein und reich", dus als u dit spel reeds kent, dan kent dit spel weinig of geen geheimen meer voor u. In dit erg interessante kaartspel gaat u in de loop van drie ronden zoveel mogelijk punten proberen te sprokkelen. Deze ontvangt u door meerderheden te creëren aan manschappen, edelstenen of door gewoonweg punten tijdens de ronden te verzamelen.

In het kleine doosje vindt u 60 kaarten (39 bazaarkaarten, 20 actiekaarten en 1 puntenkaart) en 88 edelstenen (22 in de vier kleuren). Bij aanvang van het spel ontvangt elke speler z'n drie actiekaarten (er is een vierde voorzien voor een spel met vijf spelers, waarvoor u ook alternatieve spelregels hanteert). De bazaarkaarten worden geschud en als trekstapel in het midden van de tafel geplaatst.


Een ronde bestaat uit verschillende beurten tot een speler 15 of meer manschappen heeft vergaard. In een beurt krijgt elke speler een persoonlijke bazaarkaart. Deze kaart toont drie zaken : punten, edelstenen en een aantal manschappen. Nadat iedereen zo'n kaart voor zich heeft open gelegd, kiezen alle spelers gelijktijdig welke actie ze willen uitvoeren. Ze doen dit door hun gekozen actiekaart gedekt voor zich neer te leggen en gelijktijdig allen om te draaien. Er kunnen zich verschillende zaken voordoen :

- kies je als enige voor één van de drie acties (edelstenen/punten/manschappen) dan voer je de desbetreffende actie uit
- kies je met twee spelers voor éénzelfde actie, moet ervoor geboden worden met edelstenen
- kies je met drie of meer spelers voor dezelfde actie, vervalt deze actie

De acties :
- Punten : noteer gewoon de aangegeven punten op een blaadje papier
- Edelstenen : neem de aangegeven edelstenen en voeg ze toe aan je voorraad
- Manschappen : neem een extra bazaarkaart en voeg deze toe aan jouw persoonlijke stapel bazaarkaarten zodat alle manschappen zichtbaar zijn

Bieden :
Diegene met de meeste waardevolste stenen (in volgorde rood, geel, groen, blauw) begint de bieding. Leg een aantal edelstenen voor je neer. De andere speler moet ofwel meer edelstenen aanbieden, ofwel een hogere waarde aanbieden (maar nooit minder stenen). Je mag een bod volledig terugtrekken en vervangen door een ander. De speler die als eerste past, neemt het bod van de andere speler en voegt dit toe aan z'n voorraad, de winnende speler voert de actie uit.

Einde van een ronde en verdienen van punten :
Zo gauw een speler 15 manschappen voor zich heeft liggen, wordt de lopende ronde uitgespeeld en worden punten uitgereikt. Spelers die 15 of meer manschappen hebben verzameld krijgen 12 punten. Ook alle edelstenen worden met elkaar vergeleken. Bezit je als enige de meeste rode, gele, groen, blauwe edelstenen win je respectievelijk 14, 12, 10 en 8 punten. De winnaar geeft de helft van z'n edelstenen (waarin hij won) af aan de algemene voorraad (naar boven afgerond eventueel). Behalen meerdere spelers eenzelfde aantal edelstenen worden de punten gelijkmatig verdeeld en geven ze allen 2 edelstenen van de betreffende kleur af.

De speler die na drie ronden het meeste punten sprokkelde, wint het spel.

Variant met 5 spelers : elke speler krijgt nog een extra actiekaart. Actiekaart D laat je toe om de actie ten alle tijde te mogen uitvoeren. Kies je deze actie als enige, leg je één edelsteen van je voorraad terug in de algemene voorraad en kies je er twee willekeurige. Hebben meerdere spelers actie D gekozen, nemen ze allen één edelsteen uit de algemene voorraad. De rest van de spelregels blijven identiek.

Titel : Basari het kaartspel
Auteur : Reinhard Staupe
Uitgeverij : NSV/WGG
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd :  10+

 


06-06-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
05-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qwixx - het kaartspel (NSV/WGG)


In Qwixx het kaartspel gaat u naar goede gewoonte weer vakjes proberen af te kruisen op het algekende scoreblaadje van Qwixx.
U krijgt wederom een rij getallen van 2 tot en met 12 in de kleuren rood, geel, groen en blauw. Twee rijen lopen op, de andere twee lopen af. Doel van het spel is zo veel mogelijk getallen afkruisen in de verschillende rijen om overeenkomstig hogere punten te scoren.

Indien u vertrouwd bent met Qwixx dan gaat u ook erg veel elementen in dit spel herkennen, toch is er wel degelijk een wezenlijk verschil. Ten eerste gaat u hier natuurlijk met kaarten te werk in plaats van met dobbelstenen. Maar u gaat ook iets meer speling hebben en ruimte om mooie, snelle combinaties te maken. Het spel komt overigens met een variant, waarbij u een jokerkleur toevoegt. Ik zou voorstellen om deze vanaf het begin toe te voegen, omdat u dan nog meer mogelijkheden krijgt, met minder frustraties tot gevolg.

Ook nu weer ga je als actieve speler twee delen in je beurt spelen, enerzijds zal er een getal aan bod komen dat voor alle spelers geldt, anderzijds mag u handkaarten gaan uitspelen om persoonlijk meerdere kruisjes te kunnen zetten.

Bij aanvang van het spel krijgen de spelers vier handkaarten, er worden vier kaarten gedekt op tafel gelegd en de rest vormt de trekstapel. Gedekt is niet helemaal het correcte woord in dit spel, want op de achterkant van de kaarten kan u wel de waarde van de desbetreffende kaart zien, maar niet z'n kleur. U gaat dus wel enigszins weten welke mogelijkheden u op hand zal nemen.

Bij aanvang van je beurt voeg je eerst kaarten toe aan je hand tot vijf handkaarten, deze kaarten worden gekozen uit de vier die in de vitrine liggen. De vitrine wordt steeds onmiddellijk aangevuld. Zo gauw je dit gedaan hebt, vermeld je de waarde van de kaart die bovenaan de trekstapel ligt. Dit is het getal dat alle spelers "mogen" afkruisen. Nadien mag de actieve speler zelf handkaarten spelen. Hij mag maximaal 3 handkaarten van dezelfde kleur uitspelen als hij wil, maar moet er minimum één uitspelen. Hij mag ook meerdere kruisjes zetten, maar er mag dan maximaal één getal worden overgeslagen (bv. 4-5-7 mag, maar 2-4-6 niet). Kan de actieve speler geen enkel kruisje plaatsen (dit viel bij ons zelden voor, zeker als je met de jokers speelt), dan moet hij een kruisje plaatsen bij "mislukte beurt". De andere spelers moeten geen kruisje zetten buiten hun beurt.

Indien een speler erin slaagt om minstens vijf kruisjes op een rij te krijgen, mag hij deze proberen af te sluiten door het meest rechtse getal te krijgen (2 of 12). Nadien sluit hij de rij door ook het slotje af te kruisen. Er is één klein verschil met het dobbelspel. Zo gauw een speler een rij afwerkte, werd de rij gesloten en konden ook de andere spelers niet meer in deze kleur meespelen. Dat is nu niet het geval. Alle rijen blijven steeds open voor iedereen.

Zo gauw een speler twee rijen weet te sluiten of een speler vier foutieve beurten heeft moeten ondergaan, eindigt het spel en worden de punten geteld. De spelers tellen hun aantal kruisjes op elke rij en scoren de overeenkomstige punten (1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36, 45, 55, 66 en 78 punten). Daarna worden eventuele minpunten van foutieve beurten (5 strafpunten) afgetrokken en wint de speler met de meeste punten.

Titel : Qwixx - het kaartspel
Auteur : Steffen Benndorf & Reinhard Staupe
Uitgeverij : NSV/WGG
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

05-06-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : VoluspaVoluspa (WGG) :


+ tegels en materiaal in het algemeen zijn van prima kwaliteit
+ abstract tegels aanleggen met mooie graphics
+ er is weer onmiddellijk een variant/uitbreiding voorzien

- een overzichtje van de karaktereigenschappen had leuk geweest
- je moet op wel wat zaken letten als het "bord" wat gevuld raakt (eens je de eigenschappen goed kent zal dit ongetwijfeld beter meevallen)
- het thema is dun, flinterdun, maar de graphics van Piêro zijn dat allerminst (zoals gewoonlijk)
- het scorespoor draait weer slangsgewijs en wordt aangeduid met kleine pijltjes, duidelijk op zich, maar ik zie de scoresporen liever anders

Conclusie : Ik heb Voluspa in de tijd niet aangeschaft, ook al had ik na het lezen van de spelregels wel het gevoel dat er iets in zat. Ook nu ga ik het spel niet direct aanschaffen. Het was op zich wel een keertje leuk, maar persoonlijk verkies ik dan een Qwirkle boven dit spel. Een abstract spel mag van mij gerust abstract zijn vormgegeven. Daarnaast ben je ook wel erg afhankelijk van de tegels die je op handen krijgt. Uiteraard wordt dit spel zonder enige twijfel beter eens je de eigenschappen van de karakters beter in de vingers hebt, maar ik vrees dat dit voor mij persoonlijk niet op korte termijn zal zijn.

04-06-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
03-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Qwixx het kaartspel


Qwixx - het kaartspel (NSV) :

+ Het Qwixx-gevoel blijft in dit spel behouden
+ Er zijn iets meer tactische mogelijkheden ten opzichte van het dobbelspel
+ Het trekken van de kaarten en het "witte" getal zijn prima gedaan in dit spel
+ Een spel als Qwixx verdient een kaartvariant en deze doet het basisspel alle eer aan
+ Het hebt niet zo vlug een mislukte beurt, wat je bij het dobbelspel wel voorhad naar het einde van het spel toe
(is mijn gevoel toch, met drie spelers geen enkele mislukte beurt tijdens onze vorige sessie)
+ De scoreblaadjes van het dobbelspel kan u hier even vrolijk gebruiken

- om toch maar een puntje van kritiek te geven, het scoreblaadje hebben ze gerecupereerd. Op zich prima, maar ze hadden het misschien een nieuwere lay-out kunnen geven

Conclusie : Fan van Qwixx? Fan van leuke kaartspellen die iedereen wel weet te smaken? Toeslaan!

03-06-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
02-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Karten kniffelKarten kniffel (Schmidt spiele) :


+ de bespreking hier op de blog geeft al een goede weergave, maar het is echt wel yahtzee het kaartspel en geeft hetzelfde spannende gevoel
+ de geluksfactor van het dobbelen hebben ze hier enigszins proberen op te vangen door het inruilen van de kaarten (maar dit kost je natuurlijk beurten)
+ de kaarten zijn zeer duidelijk en erg kleurrijk

- je gaat je handkaarten optimaliseren, maar hierdoor ga je zo vaak kaarten afleggen en bijtrekken dat het een saaie bedoening wordt
- je zal de aflegstapel meermaals moeten gaan schudden tijdens het spel
- het is toch wel een getel op het einde van het spel
- de notitieblaadjes zijn nogal klein, dus petieterig schrijven is de boodschap (vergeet je leesbril niet)

Conclusie :
Karten kniffel krijgt hierboven nogal veel negatieve punten in verhouding met de positieve. Dit maakt het echter zeker geen slecht spel. Als je houdt van yahtzee en vooral het gevoel dat bij dat spel hangt, dan is dit zeker een fijne aanvulling aan uw collectie. Het tellen van de punten neemt u er dan ongetwijfeld ook graag bij. Persoonlijk heb ik me ook wel geamuseerd, maar je voelt aan alles dat dit type van spellen voor ons al een beetje "achterhaald" zijn, zonder negatief te willen zijn over het spel zelf. De geluksfactor van het dobbelen is hier in zekere zin wel wat weggehaald, dus dat kunnen we enkel toejuichen. Het blijft in mijn ogen wel vooral een race, als iemand begint met combinaties te noteren, ook al zijn ze niet perfect en leveren ze niet al te veel punten op, moet je eigenlijk meegaan of je komt hopeloos te laat.

02-06-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
01-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Linko


Linko (Ravensburger) :


+ erg slim, fijn kaartspelletje
+ grappige tekeningen, stevige kaarten (Ravensburgerkwaliteit die we kennen)
+ vaak komt het op één beurt aan of je al dan niet zelf kan uitspelen (spannend)
+ er zit een pestfactor is die de facto niet slecht hoeft te zijn voor het slachtoffer
+ een prima variant op de "speel-je-hand-leeg"-spellen

- de tekeningen op zich zijn leuk, maar er had misschien iets meer variatie in gemogen

Conclusie : eigenlijk is er bijzonder weinig negatiefs te melden over dit spel. Ik vond het een
erg aangename ervaring en je hebt eigenlijk zin om direct nog een potje te spelen. Dit zou zo
wel eens een verslavend spelletje kunnen zijn dat in elke caravan, tent of zomerhuisje thuishoort.
Het is een genot om te spelen op een zwoele zomeravond, op de festivalweide met een leuk deuntje op de achtergrond
of gewoon gezellig thuis op het terras.

01-06-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!