IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thunderbirds - Above & beyond (Modiphius entertainment)


In de tweede uitbreiding van Thunderbirds gaan we aan de slag met modules. Deze modules zijn vrij te combineren met elkaar en de vorige uitbreiding. In de doos vinden we 10 voertuig-rampenkaarten, 2 FAB-kaarten, 2 gebeurteniskaarten, 5 level 5-intrigekaarten, 10 lege kaarten, 18 grotere karakterkaarten, 10 plastic rampenvoertuigen, 1 Jeff Tracy-figuur en een zandloper.

De FAB-kaarten en gebeurteniskaarten worden gewoon aan hun stapel toegevoegd.
Daarna heb je de keuze welke modules je graag toevoegt :
1) Rampenvoertuigen : als je een ramp voorkomt, kan je in plaats van de reguliere beloning (zijnde fiches) ook de bovenste voertuig-rampenkaart (met bijpassend plastic rampenvoertuig) nemen. Elke voertuig heeft z'n eigen effect bij het voorkomen van toekomstige rampen en moeilijkheden. Ze mogen ten allen tijde worden ingezet.

2) Opwaarderen : in deze module vertrekt je karakter met beperkte eigenschappen, maar ga je stilaan ervaring kunnen opdoen en je personage krachtiger maken. Je start je karakter op level 1 en kan gaan uitbreiden tot level 3. Elke keer je karakter een ramp voorkomt, plaats je de kaart onder je karakterkaart. Zo gauw je het gevraagde aantal rampen hebt afgeweerd, draai je de karakterkaart naar het volgende level. Dit is een gratis actie, de gebruikte rampenkaarten worden dan afgelegd.

3) Crisis mode : simuleer alsof je werkelijk tegen de klok gaat werken en gebruik een zandloper. Een speelbeurt moet nu volledig binnen de 70 seconden zijn uitgevoerd. Eén speler houdt steeds de timer in het oog en als deze is doorgelopen draait hij de volgende rampenkaart onverbiddelijk om. Je mag een "determination"fiche gebruiken om een extra periode af te dwingen. Er mag ook enkel gecommuniceerd worden op het moment dat de zandloper effectief aan het doorlopen is.

4) Epic-level moeilijkheid : nieuwe combinaties van intrigekaarten maken het spel nog moeilijker en uitdagender. Ga jij voor een epische moeilijkheidsgraad? Gebruik de afgebeelde scenario's in het spelregelboekje om het spel nog uitdagender te maken.

Daarnaast is er ook nog het Jeff Tracy figuurtje dat gebruikt wordt voor een solospel. Het vervangt een kartonnen fiche uit het basisspel.
De blanco kaarten die zijn toegevoegd, vragen ietwat van jouw creativiteit, zodat je zelf gebeurtenissen, FAB, intriges, ... kan gaan verzinnen om aan het spel toe te voegen.Titel : Thunderbirds - Above & beyond
Auteur : Matt Leacock
Uitgeverij : Modiphius entertainment
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 10+

31-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
30-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thunderbirds - Tracy island (Modiphius entertainment)


De komende dagen gaan we op ons Thunderbirds-elan door. We presenteren in één keer alle uitbreidingen die voorhanden zijn. Ook in de uitbreidingen is een opbouw merkbaar. Een mini-expansie, een uitbreiding met vier modules en een volwaardige uitbreidingen met diverse nieuwe speelelementen. Vandaag beginnen we met de eerste (en kleinste) uitbreiding : Tracy island.

In het doosje vinden we 56 nieuwe rampenkaarten die de kaarten van het basisspel volledig vervangen. Daarnaast zijn er 4 nieuwe FAB-kaarten, 4 gebeurteniskaarten, 3 nieuwe karakterkaarten, 4 podvoertuigen, 2 plastic voertuigen en 1 plastic Tracy island, 3 pinnen voor de nieuwe karakters, 14 plastic podvoertuigen (je kan opteren om met de kartonnen fiches of deze voertuigen te spelen), 2 speelbordjes om op het originele speelbord te plaatsen.

Qua spelvoorbereiding verandert er bijzonder weinig. De nieuwe gebeurteniskaarten worden aan de oude toegevoegd. De nieuwe rampenkaarten worden gebruikt en klaargelegd zoals in het basisspel en de 2 nieuwe speelbordjes worden op het originele speelbord geplaatst ter vervanging. De nieuwe voertuigen komen op hun startplaats te staan en de 3 nieuwe karakters idem dito. Ook de FAB-kaarten en karakterkaarten worden aan hun respectievelijke stapels toegevoegd.De nieuwe regels :
- FAB 2 : beweegt 2 plaatsen als een actie en kan hierbij FAB 1, 1 podvoertuig of Thunderbird 4 dragen. Dezelfde regels gelden als het laden of uitladen van Thunderbird 2.
- Tracy island : karakters bewegen van en naar Tracy island zoals gewoonlijk. Deze plaats is een handige basis om karakters van plaats te laten wisselen en te laten wachten op de desbetreffende Thunderbird.

Titel : Thunderbirds - Tracy island
Auteur : Matt Leacock
Uitgeverij : Modiphius entertainment
Aantal spelers :  1- 4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 10+

30-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thunderbirds (Modiphius entertainment)


Thunderbirds, een coöperatief bordspel dat is gemaakt ter gelegenheid van de 50st verjaardag van de bekende TV-serie.
De auteur is helemaal niet vreemd met het genre, als auteur van Pandemie ligt de lat hoog, erg hoog, maar dat laat mr. Leacock natuurlijk niet aan z'n hart komen. Bovendien houdt hij gewoon vast aan z'n gekend principe en zou je bijna kunnen zeggen dat men op Pandemie gewoon een ietwat ander thema heeft geplakt. Spelers die Pandemie kennen, gaan dan ook weinig problemen hebben met de spelregels van deze Thunderbirds. Op het eerste zicht zijn de mogelijkheden ietsje kleiner en is het spel ook geschikter voor de iets jongere spelers. Persoonlijk ben ik totaal niet bekend met de TV-serie, dat heeft hier waarschijnlijk z'n voor- en nadelen. Ik ga het spel echt kunnen bekijken als "spel" en niet als het bordspel van de "serie".

In de doos vinden we een speelbord, 47 rampenkaarten, 18 FAB-kaarten, 12 gebeurteniskaarten, 20 intrigekaarten, 6 karakterkaarten, 4 overzichtskaarten en een international rescue ID kaart. Er zijn 2 dobbelstenen, 10 rampenfiches, 1 fiche (voor solospel), 30 bonusfiches, 10 pod-voertuigen, 1 plastic pion (The hood), 6 karakterpionnen (pinnen die in de voertuigen passen) en 6 thunderbird-voertuigen.In Thunderbirds spelen de spelers samen als leden van de "International rescue". Je wint of verliest het spel samen, afhankelijk van hoe goed je je grondstoffen coördineert. Het spel zelf neemt de rol aan van de slechterik, the Hood. Doel van het spel is om alle itnriges van the Hood te doorzien en tegelijkertijd allerhande rampen over gans de wereld te voorkomen. Indien je de 3 intriges van the Hood weet te doorzien, win je het spel. Indien the Hood op het einde van z'n bewegingsspoor terechtkomt of als de rampenkaarten tot het einde van hun spoor komen, verliezen de spelers.

De spelers komen kloksgewijs aan de beurt en doorlopen de volgende fasen :
1) Actiefase : voer tot 3 acties uit en voer zoveel operaties uit als je wil
2) Rampenfase : trek een rampenkaart en leg ze in de rij met rampenkaarten of zet the Hood één stap verder (indien aangegeven)
3) Einde van je beurt : geef de dobbelstenen aan de volgende speler
Dit alles wordt herhaald tot je het spel wint of verliest.

1) Actiefase : de spelers kunnen tot 3 acties uitvoeren, kiezende uit onderstaande acties.
- Bewegen : beweeg een thunderbirdvoertuig tegen z'n topsnelheid (een handig overzichtje van deze bewegingspunten staan op het speelbord, het speelbord stelt de aarde voor dus mag je ook bewegen van helemaal links naar de overkant van het bord)
- Redden : gooi de dobbelstenen en voeg bonussen toe om rampenkaarten te verslaan (elke rampenkaart toont een moeilijkheidswaarde, afhankelijk van aanwezige voertuigen en het afgeven van de afgebeelde bonussen kan je de rampen verslaan. De dobbelstenen kunnen je kracht verhogen, maar ook the Hood laten voortbewegen op het spoor. Zorg dat de opgetelde waarde van je dobbelstenen, bonusfiches en aanwezige voertuigen hoger of gelijk is aan de moeilijkheid van de ramp en krijg je de beloningen die afgebeeld staan op de kaart. Sommige rampenkaarten tonen geen moeilijkheidswaarde, maar gewoon voorwaarden waaraan moet voldaan zijn om de kaart te kunnen afleggen)
- Plannen : neem een FAB-kaart en zet the Hood één stap verder op z'n spoor
- Scannen : plaats één rampenkaart een plaatsje terug op het spoor (indien je jezelf in thunderbird 5 bevindt)

Operaties kan je zo veel uitvoeren als je wil in je beurt, voor of na je gewone actie (niet tijdens de actie, tenzij anders vermeld)
- transfereer karakters : zet een karakter van het ene naar het andere thunderbirdvoertuig (uiteraard moeten de karakters zich op dezelfde plaats bevinden, elk karakter moet ten allen tijde in een voertuig zitten, je mag karakters van plaats ruilen)
- inladen en uitladen : laad thunderbird 4, FAB 1 of pod-voertuigen in en uit thunderbird 2
- versla intriges : versla intrigekaarten op het Hood-spoor (Geef de gevraagde bonusfiches af op de gevraagde locatie met één of meer karakters. Thunderbirdvoertuigen en pods die op de kaart staan, moeten ook aanwezig zijn in de regio. De actieve speler krijgt als beloning een FAB-kaart, leg de intrigekaart af en draait de volgende intrigekaart open. Indien dit de laatste intrigekaart was, win je het spel)
- gebruik bonusfiches : gebruik het effect van de bonusfiche en leg ze terug in de voorraad
(teamwork = +2 op dobbelsteenworp, intelligence = herrol een dobbelworp, determination = voer een extra actie uit, logistics = trek een FAB-kaart, technology = bouw één pod)

FAB-kaarten zijn uitrustingskaarten die ten allen tijde ingezet kunnen worden, zelfs in de beurt van een andere speler. Getrokken FAB- kaarten worden open voor je neergelegd. Als je ze gebruikt hebt, worden ze op de aflegstapel gelegd.

The Hood verzetten gebeurt door elk gegooid dobbelsteensymbool van the Hood, als deel van aan planactie of als er een rampenkaart wordt opengedraaid met "zet the Hood een stap verder". Indien the Hood-figuur een symbool op z'n spoor bereikt, wordt de overeenkomstige kaart actief. Dit kan een gebeurteniskaart zijn of een intrigekaart. In dit laatste geval verlies je het spel want heb je het intrige niet kunnen voorkomen vooraleer the Hood het heeft bereikt.

Moeilijkheidsgraad instellen : afhankelijk van of je een makkelijker of moeilijker spel wil spelen, gebruik je de intrigekaarten van bepaalde niveaus. De spelregels geven een overzichtje hiervan. Er zijn ook enkele kleine wijzigingen voor een solo-spel, maar dit blijft erg beperkt, dus kan je snel aan de slag gaan.

Titel : Thunderbirds
Auteur : Matt Leacock
Uitgeverij : Modiphius entertainment
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 10+

29-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.To back ... or not to back?!
Vandaag presenteer ik u graag een speciaal berichtje. Vandaag nemen we een spel onder de loep dat binnen een dikke week (op 9 september om precies te zijn) op Kickstarter zal verschijnen. Voor de leken, Kickstarter is een crowdfunding-platform, waar mensen hun project kunnen voorstellen en geld inzamelen om het op de markt te brengen. Blijkbaar zijn boardgames overigens de grootste business op deze site. Daarenboven gaat het hier om een spel van eigen bodem, en dat mag je letterlijk nemen. Rudy Seuntjens, de auteur, woont op een boogschoot van onze spellenzolder en is met dit spel aan z'n proefstuk toe. Onlangs richtte hij een nieuwe, eigen uitgeverijtje op met een kompaan. De uitgeverij kreeg de internationale naam "Game brewer" en onder deze naam zullen hopelijk nog vele spellen op de markt komen, maar we beginnen bij het begin ... bij Pixie Queen.

Pixie Queen is een worker-placement-spel dat zich afspeelt in een fantasy-wereld, waarbij de Pixies (een soort elfjes) serieus onder de knoet liggen bij hun kwaadaardige koningin. De koningin eist telkens weer offers, offers die gestolen moeten worden, want dat is hetgene dat de Pixies het beste kunnen. Maar het is niet allemaal eender wat je gaat offeren, de koningin is nogal labiel en verandert vaak van mening. Straffen uitdelen kan ze als de beste ... en het zal dan ook de speler zijn die het minste strafpunten verzamelt die het laken naar zich toe zal trekken in dit spel.In deze post ga ik u geen voorstelling geven van het ganse spel. Misschien doen we dat wel als we een definitieve versie van het spel in handen krijgen. Bovendien zal de KS-pagina zeker een mooi overzicht bevatten dat u netjes uitlegt hoe het spel exact werkt. Er is overigens ook al een instructiefilmpje (in Engels en Nederlands) verschenen van Nox' Spellenzolder, nadat dit spel het meeste stemmen kreeg op de website van Zomerspel. Is deze eer terecht? Daar kom ik graag in dit berichtje op terug. Is Pixie Queen de moeite om te backen of niet? Is Pixie Queen een spel voor u en waarom zou je (al dan niet) je geld aan dit spel uitgeven? Graag vermeld ik hier alvast even dat we een prototype hebben kunnen spelen waar je al een prima beeld krijgt op het definitieve artwork en het materiaal dat in de doos zal zitten. Ook over mogelijke stretchgoals is al nagedacht en misschien zijn deze zeker de moeite waard.

* Wat onmiddellijk opvalt als je het spel op tafel gooit, is het artwork. Dit is echt fenomenaal, zeker voor een eerste spel. De mensen van Game Brewer werkten samen met een jong talent uit de regio (die overigens nog nooit een bordspel had geïllustreerd). Je zult aangezogen worden naar het prachtige bord, dat erg vol staat met allerhande actieplaatsen, maar dit erg goed en overzichtelijk doet. De tekeningen op de zichtschermen zijn formidabel en je bevindt je, zonder al te veel verbeelding, onmiddellijk in de wereld van de Pixies. Doordat het bord zo veel details bevat, zijn sommige afbeelding wel wat klein, maar de symbolen zijn zo scherp, zo goed gekozen dat dit voor mij persoonlijk niet echt een probleem vormt.
* Qua gameplay zou ik dit spel onderbrengen in een categorie tussen de familiespellen en kennersspellen. Het feit dat dit spel een worker-placement is in hart en nieren, maakt het spelen op zich makkelijk en duidelijk om uit te leggen. Je overloopt alle actieplaatsen (maar liefst een 20-tal) en krijgt onmiddellijk een zicht op wat de mogelijkheden zijn. De offerfase en bijbehorende beloningen en straffen maken het spel dan weer dat tikje te zwaar om zo maar aan leken voor te leggen zonder enige spelervaring. Maar eens je ietwat weet hoe een worker-placement werkt en het spel speelt met iemand die het spel kent, dan loopt dit zeker als een trein. Een overzichtje van de spelregels en vooral de stappen die je doorloopt tijdens de fasen zou nog een meerwaarde zijn die volgens mij zeker zullen toegevoegd worden of op BGG zullen verschijnen.
* De speelduur is met drie of vier spelers zeker prima. Met vijf spelers ben je ietsje langer op weg, maar dit hoeft zeker geen obstakel te vormen. Na 7 ronden ben je sowieso door het spel gewandeld, bovendien kan het spel nog sneller eindigen als de vereiste overwinningspuntenfiches vergeven zijn.
* Het is een lokaal product van een jonge uitgeverij. Als die dan met deze kwaliteit van product komen, lijkt het mij zeker de moeite om hen een hart onder de riem te steken. Bovendien krijg je er een erg deftig, solide spel voor een gunstige prijs voor in de plaats. De prijs voor de KS-versie zal rond de 45 euro draaien ... en dat is in deze tijden absoluut een mooie prijs als je gaat vergelijken met andere projecten die lopen.
* De mogelijke stretchgoals die op de rol staan, zijn ook erg fraai te noemen. Als het project als een trein gaat lopen en voldoende fondsen zal binnenhalen, zullen de grondstoffen in plaats van de gekende kubusjes wijzigen in mooie houten speelstukken en ook de Pixies zouden wel eens een make-over kunnen krijgen. Prachtig houten speelmateriaal gaan op zich weinig aan het spelverloop veranderen, maar het oogt allemaal nog fraaier. We zijn benieuwd welke andere stretchgoals er nog zullen verschijnen, want het spel op zich zit al wel snor.
* Ik zie ook mogelijkheden op lange termijn, zowel voor de uitgeverij als de wereld van de Pixies. Het is een fantasy-setting die we nog niet kenden en waar er ongetwijfeld nog vele nieuwe avonturen te beleven zullen zijn. Om die reden alleen al is het te hopen dat dit spel het levenslicht zal zien en een succes zal zijn. We moeten er niet flauw over doen dat véél zal afhangen van het succes van Pixie Queen voor de Game brewer.
* De originele insteek van dit spel ten opzichte van andere worker-placement-spellen is vooral dat je hier zo min mogelijk minpunten gaat verzamelen. Dat is in het begin wel even wennen, want hoe je ook je stinkende best doet, je krijgt telkens het deksel op de neus en de strafpunten rond de oren. Begin je echter stilaan op te bouwen, zullen de minpunten stilaan afnemen en zie je hier en daar wat lichtjes aan het einde van de tunnel. Het is niet dat deze insteek nu zo'n wereld van verschil maakt, maar het is toch een ander gevoel dan je gewend bent in vergelijking met bijvoorbeeld Russian railroads waar het scorespoor ettelijke malen gerond wordt. Misschien had ik persoonlijk wel enkele wijzigingen aangebracht om toch positieve punten te scoren, zoals extra actieplaatsen bij het tussentijds offeren, positieve punten ipv negatieve voor resterende grondstoffen en beloningspunten voor de positie van je Pixies op het speelbord aan het einde van het spel (en misschien zelfs tussentijds). Het zou het spel toch eerder naar een positief resultaat kantelen (maar dat is nu eenmaal de optie geweest die men heeft gekozen).

Conclusie : Ik nodig iedereen die dit blog leest zeker uit om de KS in het oog te houden. Het belooft een erg spannend avontuur te worden, in de eerste plaats voor de uitgeverij uit Turnhout, maar ook voor de mensen die het prototype al gespeeld hebben. Pixie Queen verdient het absoluut om op de markt te komen. Zeker als je ziet hoeveel bagger KS ook met zich meebrengt, dan is dit spel een meerwaarde. Is het ook een meerwaarde voor uw collectie? Geen idee, ik weet natuurlijk niet welk type spel je graag speelt, maar als je houdt van een degelijke worker-placement, met vele actiemogelijkheden, waarbij je elkaar toch ook een beetje de loef kan afsteken (maar waarbij je straffen netjes ondergaat) en met prachtig artwork ... dan is Pixie Queen misschien wel iets voor u. Je zal sowieso waar krijgen voor je geld, dat kan ik je wel alvast beloven. Pixie Queen gaat uit de kast komen, al is het maar om er mee te pronken op uw speeltafel. Bovendien zal het vlotte spelverloop voor sommige van je speelkameraden een opstap kunnen zijn naar de zwaardere euro's, maar ook deze Pixie Queen gaat je al voldoende uitdagen. Ook ik als veelspelers was gecharmeerd door dit spel ... en dat wil toch al wel iets zeggen, gezien het aantal van dergelijke spellen dat ik al speelde. Vernieuwing ... neen ... verbetering ... ja, zeker ten opzichte van vele worker-placements komt Pixie Queen hoog in het rijtje te staan.

28-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Dynasties


Dynasties - Heirate & Herrsche (Hans im Glück) :


+ Big-box van HiG staan garant voor solide, superdegelijke eurogames
+ elegant, vlot en soepel spelend spel met toch héél wat diepgang
+ Mathias Cramer is geen onbekende voor prima spellen, hij levert weer maatwerk af
+ het materiaal is zoals steeds prima, mooi houten speelstukken, duidelijke kaarten en dito speelbord
+ het verdeelsysteem van de grondstoffen en de dobbelstenen zijn een fijne toets in dit spel, ze zorgen steeds voor dilemma's
+ drie rondjes vliegen voorbij, je hangt vast aan een beperkt aantal actiekaarten dat je kan spelen, hiermee moet je het doen (maar de mogelijkheden zijn wel groot)
+ er is altijd een alternatief!
+ met de bonussen kan je af en toe wel een slagje slaan

- er zijn weinig tot geen supervernieuwende elementen in, waarom dan deze titel verkiezen boven alle andere goede euro's
- het thema, daar hebben we ondertussen wel meer dan genoeg van gehad, waarom dan deze titel verkiezen boven alle andere goede euro's
- het materiaal is prima, maar we zijn zo veel gewend de laatste tijd, waarom dan deze titel verkiezen boven alle andere goede euro's
- voor spelers met last van AP en "tel-litis" kan dit wel wat vergen naar het einde van het spel toe

Conclusie : dit spel heeft letterlijk alles wat er bijna in een deftige euro kan (en moet) zitten. Meerderheden creëren aan het einde van het spel, bonussen opstapelen om het verschil te maken, puntensprokkelen onderweg, doelkaarten om gericht naar punten toe te werken, inzetten van verworven grondstoffen, tactiek op verschillende vlakken, ... Het spel is snel, speelt soepel en is elegant te noemen. Het thema, daar bent u voor of tegen, maar het is wel een feit dat dit spel van weinig creativiteit getuigt wat dit betreft. De gebruikte kleuren bij dit soort thema's moet blijkbaar ook wat om ter mufste zijn (ik spreek nu over het linkerdeel van het bord waar je een "verouderde" kaart van Europa vindt. Het feit dat HiG z'n grote spellen lanceert in Nürnberg en niet in Essen zorgt er ook wat voor dat deze spellen onder de radar blijven ... en dat is toch wat jammer. Ik stelde de vraag al een aantal keren hierboven, maar waarom zou je dit spel houden boven al die andere goede euro's. Wel het antwoord is relatief simpel : wat mij betreft, gaat er één van die andere goede euro's uit de kast en blijft deze er waarschijnlijk in. Ik kan iedereen aanraden om dit spel een keertje te proberen, in je eerste spel ga je onmogelijk vat krijgen op alle mogelijkheden, maar je gaat het potentieel zeker inzien. Je hebt ook geen verzadigd gevoel na een spel, het is voorbij in een zéér aangename tijdsspanne. Dynasties - Heirate & Herrsche is zeker niet het meest sexy spel dat ik de laatste tijd gespeeld heb, maar zeker wel één van de degelijkste.

27-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
26-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dynasties - Heirate & Herrsche (Hans im Glück)


Een big-box van Hans im Glück ... wij zijn geïnteresseerd. Een spel van Matthias Cramer ... het hart maakt een sprongetje. De combinatie van de voorgaande twee ... bring it on! In Dynasties - Heirate & Herrsche gaan de spelers hun vorsten en vorstinnen uithuwelijken om de macht te verwerven in Europa. Uiteraard moet je ook wel een bruidschat voorzien, want je moet de nodige "kwaliteiten" hebben om je ergens in te huwelijken natuurlijk. Traditiegetrouw vinden we in de doos héél wat mooi materiaal, zowel karton als hout van hoogstaande kwaliteit zoals we dat gewend zijn. Het speelbord is onderverdeeld in twee grote delen, een deel dat de kaart van Europa toont en waar de spelers hun vorsten en vorstinnen gaan onderbrengen. Het andere deel toont de haven (om handel te drijven), de vooraanstaande personen (om bonussen te verkrijgen) en het passpoor (waar je de speelvolgorde gaat bepalen en bonussen verwerven).

Elke speler neemt z'n 18 meeples, waarvan hij er 1 op de nul van het scorespoor plaatst. De vrije steden-tegels, de waarderingstegels en 3 neutrale figuren worden naast het bord geplaatst. Elke speler ontvangt 2 waarderingskaarten (groene achterkant), de gele worden geschud en op het speelbord geplaatste. De vooraanstaande personen worden gedekt geschud en nadien open op de daarvoor voorziene plaatsen gelegd. De wapenschildenfiches komen naast het bord te liggen. De grondstoffen komen in de zak. Op elke haven worden 5 grondstoffen gelegd (willekeurig uit de zak getrokken). Elke speler ontvangt al één grondstof van elke kleur. De 34 actiekaarten worden geschud en elke speler ontvangt er 6/5/4 op handen bij 3/4/5 spelers. De landwaarderingsfiches worden willekeurig op de landen gelegd. De boekenfiches komen dan weer per 2 op de steden terecht met een boeksymbool. Tenslotte wordt het figuurwaarderingsfiche op het speelbord gelegd en komen de drie dobbelstenen op hun vakken op het speelbord. De startspeler neemt de startspelerfiche en het spel kan van start gaan.In een speelbeurt speelt de actieve speler één van z'n actiekaarten uit. Hij kiest één van de drie mogelijke acties die op de kaart staan afgebeeld en voert deze uit. Nadien legt hij de actiekaart op de aflegstapel en gaat de beurt naar de volgende speler. Indien de speler geen kaart meer kan of wil spelen, moet hij passen. Zo gauw alle spelers gepast hebben, volgt er een tussentelling na ronde 1 en 2 en een slottelling na ronde 3. De speler die het meeste punten heeft weten verzamelen, wint het spel.

De acties :
1) Handel drijven : de actiekaart moet het schipsymbool bevatten om deze actie te mogen kiezen
- kies één van de drie schepen en plaats er één van je figuren op
- staat er nog geen figuur, plaats je je op het grote veld en is je beurt voorbij
- staat er reeds een figuur, plaats je je op het kleine veld en worden de grondstoffen als volgt verdeeld :
- de speler met de figuur op de kleine plaats verdeelt de grondstoffen in 2 groepen (naar eigen inzicht). De speler met een figuur op de grote plaats neemt als eerste een groep, de speler met de figuur op de kleine plaats krijgt de rest
- nadien wordt de boot terug aangevuld met 5 grondstoffen uit de zak
- een speler mag met 2 eigen figuren op een boot terechtkomen, je krijgt dan 2 grondstoffen, de overige gaan terug in de zak2) Een vorst/vorstin inzetten : de actiekaart moet het vorst/vorstin-symbool bevatten om deze actie te mogen doen
- kies een stad waarop nog geen vorst/vorstin staat
- er mag nog geen vorstin/vorst van je eigen staan (incest kan niet in dit spel)
- betaal de kosten van de positie (zwarte en witte grondstoffen voor vorst/vorstin)
- ontvang de bonus die staat afgebeeld boven de stad (2 punten, 1 grondstof trekken uit de zak, bovenste boeksymbool en bijhorende bonus, kroonsymbool voor punten bij de eindtelling)
- staan er nu twee figuren (vorst en vorstin) in de stad komt het tot een huwelijk
- de speler wiens figuur op het kleine vak ligt, gooit de drie dobbelstenen en verdeelt deze in 2 groepen
- de speler wiens figuur op het grote vak ligt, kiest als eerste één van de groepen uit de dobbelstenen en ontvangt de bonussen afgebeeld op de dobbelstenen
- de speler wiens figuur op het kleine vak ligt, kiest de overgebleven groep en ontvangt de bonus(sen) van deze dobbelste(e)n(en)3) Een vooraanstaand persoon raadplegen : de actiekaart moet het persoon-symbool bevatten om deze actie te mogen doen
- kies een nog-niet-gebruikt personage uit de blauw-omrande kaders en draai deze om (elk personage kan maar één keer per ronde gebruikt worden)
- betaal de kosten (0, 1 of 2) in blauwe grondstof(fen) zoals aangegeven onder het personage
- voer de actie van het personage uit
(voor een overzicht van de mogelijkheden die deze personages met zich meebrengen, verwijs ik u graag naar de appendix die bij het spel zit)

4) De speciale eigenschap op de kaart uitvoeren
- betaal de kosten in gele grondstoffen zoals aangegeven op de kaart
- voer de speciale actie uit (deze zijn vaak de basisacties, maar dan ietsje sterker)
- zo kan je vooraan op het passpoor terechtkomen, 2 keer gaan handelen zonder kosten te betalen, een meeple op het bord plaatsen zonder de kosten te moeten betalen of één van de personages gebruiken in de goud-omrande kaders

5) Je beurt laten passeren :
- speel één actiekaart uit en trek een grondstof uit de zak
- je mag de volgende beurt gewoon terug meespelen

6) Passen :
- plaats een meeple gratis op de eerst vrije plaats van het grote vak op het passpoor
- of betaal de kosten in roze grondstoffen en plaats je meeple op het overeenkomstige veld op het passpoor voor de gratis plaatsen
- leg eventuele actiekaarten op handen af tot je max. 1 handkaart overhoudt (deze mag je meenemen naar de volgende ronde)
- de resterende beurten van de ronde wordt je overgeslagen
(roze grondstoffen kunnen ook als joker gebruikt worden, 2 roze voor 1 willekeurige andere grondstof)Zo gauw alle spelers gepast hebben, eindigt de lopende ronde en worden de volgende zaken uitgevoerd :
1) handel : elke speler die nog een figuur op de haven heeft staan, kiest 2 grondstoffen uit het aanbod en legt de andere 3 terug in de zak. Daarna worden de boten terug gevuld met 5 grondstoffen
2) vooraanstaande personen : gedekt terug schudden en herplaatsen op het speelbord
3) startspeler : de speler die vooraan staat op het passpoor krijgt de startspelerfiche
4) bonusacties : om beurten, in pasvolgorde, kiezen de spelers een bonus en plaatsen hun meeple op de afgebeelde bonus (elke bonus is maar één keer voor handen m.u.v. de 3 punten-bonus)
5) nieuwe actiekaarten : elke speler krijgt 4 nieuwe actiekaarten van de trekstapel
6) waardering van de niet-volledig-gevulde velden op het speelbord : vorsten en vorstinnen die nog alleen staan leveren je punten op. Na ronde 1 leveren deze je 4 en 2 punten op voor de respectievelijk grote en kleine velden. Na ronde 2 scoor je 6 en 3 punten. Na ronde 3 gaan alleenstaande meeples naar het klooster, tenzij je met roze grondstoffen hun behoud betaalt en tegengaat. Nadien mag elke speler waarderingskaarten uit z'n hand spelen zo veel hij wil. Je scoort de afgebeelde punten als je aan de voorwaarden voldoet. Je mag max. 2 waarderingskaarten meenemen naar de volgende ronde. Na ronde 3 scoor je uiteraard al je waarderingskaarten indien mogelijk.

Slottelling :
Je gaat in elk land de meerderheden controleren. De beste en tweede beste speler krijgen punten zoals aangegeven op het landwaarderingsfiche. De speler met de meeste meeples bij een stad met kronen scoort ook een aangegeven aantal punten. In de meerderheden worden meeples geteld bovenop de wapenschilden van het land dat je wist te verzamelen tijdens het spel. Bij gelijke stand scoren alle spelers het max. van de punten en wordt de lagere waarde niet meer vergeven. Bij gelijkstand voor een tweede plaats krijgen alle betrokken spelers de punten.

De speler die het meeste punten wist te verzamelen, wint het spel!

Titel : Dynasties - Heirate & Herrsche
Auteur : Matthias Cramer
Uitgeverij : Hans im Glück
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

26-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
25-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Royal goodsOh mijn goederen (999 games) :


+ we speelden het origineel van het österreichisches spiele museum, waar bij aankoop een deel van het geld naar een goed doel gaat
+ zij brengen jaar na jaar interessante kaartspellen mee naar Spiel Essen en dat is met deze titel niet anders
+ je hebt een deftig spel in een piepklein doosje
+ het is een tikkeltje push-your-luck, maar je kan toch het zekere voor het onzekere kiezen
+ je bouwt je spelletje netjes op, maakt ketens, kan kiezen voor de goedkope kleine gebouwen op korte termijn en/of de grotere, duurdere gebouwen op langere termijn
+ eens je er een potje hebt opzitten van dit spel is alles echt wel duidelijk en kan je sneller aan de slag in volgende spellen

- het spel is zeker niet moeilijk, maar in het begin is het toch even wennen, de stappen die je onderneemt zijn in het begin nog een beetje abstract
- tijdens je eerste spel ga je nog eerst wat gewoon proberen (bij mij pakte dit onmiddellijk goed uit, maar ik ben dan ook gespecialiseerd in opportuniteiten zien, dus voor mij persoonlijk een pluspunt).

Concluse : OMG is een erg goed, deftig kaartspel waar weinig negatiefs op aan te merken valt. Het is leuk om te spelen, is niet zo maar een dom kaartspelletje en geeft je zeker voldoening. Eens je het spel kent, gaat het ongetwijfeld enkel vlotter en vlotter en kan je betere combo's proberen te maken. Elk spel gaat volgens mij wel gelijkaardig verlopen, maar de combinaties van gebouwen gaan misschien ietsjes veranderen. Je hebt weinig tot geen interactie met de andere spelers. Of je dit spel nu, bij wijze van spreken, met 2 of met 10 zou spelen, de uitkomst lijkt me identiek te gaan worden. Wij hebben het spel nog niet in de collectie, maar ik voeg het op een dag graag toe aan onze doos met kleine kaartspellen met een speciale insteek.

25-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
24-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Inhabit the earthInhabit the earth (R&D games) :


+ Richard Breese, voor mij persoonlijk een grote garantie op succes
+ het spelconcept is op z'n minst vernieuwend te noemen
+ dit is een stevig, sappig kaartspel, met enorm veel mogelijkheden
+ keuzestress, ik hou er wel van
+ je dieren opbouwen, vermenigvuldigen, aanpassen, ... superleuk
+ alles spelmechanismen grijpen mooi in elkaar, bij aanvang is het nog veel om te overzien, maar eens je even bezig bent, is duidelijk waar je naartoe wil en wordt het een echte race naar de eindstreep ... maar vooral de punten

- het artwork is en blijft apart te noemen, mij stoort het niet, maar in een eerste reactie deins je ervoor terug
- het is echt wel een stevig kaartspel, AP is hier geen uitzondering
- je moet bij aanvang even door de spelregels doorbijten, of het iemand laten demoën die het spel kent

Conclusie : Inhabit the earth is zo'n spel dat (te) lang stof heeft staan vergaren in onze spellenkast. De spelregels had ik al talloze keren doorgenomen en telkens had ik erg veel zin om het spel op tafel te gooien. Wanneer je echter volk rond de speeltafel hebt staan, blijft deze doos netjes aan de kant. Het artwork zit hier voor een groot deel zeker mee tussen. Een gemiste kans om er meer mee te doen ... of een uniek stuk, vul het zelf maar in. Inhabit the earth is een spel zoals je er geen tweede in je collectie van hebt, het is uniek, zowel in stijl, spelconcept als spelmechanisme en dat op zich is al een grote surplus. Daarenboven bouwt het nog allemaal netjes op. Elke keuze die je maakt moet je overwegen, maar er zijn telkens andere keuzes die misschien even veel zullen opbrengen op termijn. Op een gegeven ogenblik krijg je zo veel mogelijkheden dat het gewoon kiezen wordt welke weg je uitgaat. Probeer hier dan zeker aan te houden en de ingeslagen weg te volgen ... tenzij er weer een mooiere opportuniteit zich voordoet. Dit spel is zeker niet voor iedereen, en dat is onmiddellijk het grootste pijnpunt van het spel. Persoonlijk zou ik dit spel graag nog vaak op tafel krijgen, maar het zal niet eenvoudig zijn om het juiste publiek te vinden.

24-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
23-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Dracula's feast
Dracula's feast (Jellybean games) :

+ het artwork is eigenzinning en een keertje totaal anders dan je gewend bent
+ dit is een kruismix tussen Loveletter en Weerwolven, dus als je deze twee spellen leuk vindt, is dit misschien iets voor u
+ de eigenschappen van de karakters maakt het telkens weer dat tikje anders
+ dit is een eenvoudig, stijlvol ontwerpje
+ een deductiespelletje van om en bij de vijf minuten, count me in
+ je kan alles gaan doorgronden, maar dan kom je waarschijnlijk net die ene beurt te laat
+ er is nog erg veel ruimte voor nieuwe karakters (ik ben ook begonnen met het verzinnen ervan)

- er zullen ook tegenstanders zijn van dit artwork, zonder enige twijfel
- het spelletje is kort, als je niet van dit type micro-games houdt, laat je 'm beter links liggen
- dit soort spellen vraagt een grote speelgroep, je moet al minimaal met vier zijn, maar liefst met meer
- de markt is misschien al wat verzadigd met alle mogelijke "weerwolven"-clones, dus glipt deze tussen de mazen van het net
- speler-eliminatie is en blijft een hekel punt, gelukkig betreft het hier erg korte speelrondes

Conclusie : We waren aangenaam verrast door het prototype dat we hebben ontvangen. Het spel zag er absoluut al erg degelijk uit en het artwork is een keer iets anders (zeker mooi in mijn ogen). Het spel zet je aan het denken en is telkens weer anders afhankelijk van de karakters in het spel. Het spel is ook eenvoudig en snel uitgelegd, maar moeilijk te doorgronden om te winnen. Er zijn héél wat mogelijke twists en dat zal nog extremer worden als er nog extra karakters zullen toegevoegd worden (al dan niet met stretchgoals op de KS). Ik heb alleszins al enkele eigen karakters verzonnen en test ze graag een keertje met u uit.

23-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
22-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dracula's Feast (Jellybean games)
http://static1.squarespace.com/static/56599609e4b01a74eae5b278/t/5748872b9f726665ee206b2d/1464370993956/Dracula.png

Vandaag gaan we een spel van naderbij bekijken dat nog niet op de markt is verschenen. We kregen een prototype toegestuurd van Dracula's Feast en als eerste regel in de provisoire spelregels staat dat het gaat om "a game of logical deduction for 4-8 players". Neem daar nog bij dat de aangegeven speelduur 5 minuten zou moeten zijn en je hebt dus een partyspel in de vorm van Weerwolven gekruist met Loveletter. Qua materiaal heeft u niet veel meer nodig dan 9 gastenkaarten (Alucard, Boogie monster, Doctor Jekyll, Dracula, Magic mirror, Trickster, Van Helsing, Werewolf en Zombie), 9 beschuldigingskaarten, 8 overzichtskaartjes, 8 JA-kaarten en 8 NEEN-kaarten, de spelregels die komen er gelukkig ook nog bij.

Het doel van het spel bestaat erin om de geheime identiteit van al je medespelers te achterhalen. Kies (of neem willekeurig) een aantal gastenkaarten gelijk aan het aantal spelers en schud ze samen met de "Dracula"gastenkaart (deze doet in alle spellen sowieso mee, want het is tenslotte hij die het feestje organiseert). Plaats de overeenkomstige beschuldigingskaarten in het midden van de tafel (van elke gast is er een beschuldigingskaart). Tenslotte krijgt elke speler een JA- en NEEN-kaartje en wordt de resterende gastenkaart gedekt in het midden van de tafel gelegd. De speler met het lekkerste bloed wordt de startspeler.

Tijdens je beurt kan je één van de volgende vier acties uitvoeren :

1) Vraag stellen : Kies één van je tegenspelers en vraag of ze een specifieke gast zijn. Ze geven je in het geheim hun JA-kaart indien ze die gast zijn en de NEEN-kaart indien dit niet het geval is (zie ook : speciale eigenschappen van karakters voor uitzonderingen). Bekijk de kaart en geef ze gedekt terug aan de speler

2) Dansen : Kies een tegenspeler om mee te dansen. Indien ze dit accepteren, ruil je beiden je gastenkaarten uit en bekijk je ze. Daarna neemt elke speler z'n gastenkaart terug. Indien een speler weigert om te dansen, gebeurt er niets. Spelers die samen hebben gedanst, mogen elkaar nooit beschuldigen (zie actie 3)

3) Beschuldigen : Kies een tegenspeler en leg één van de beschuldigingskaarten open voor hem neer. Indien de beschuldiging juist is, legt de speler z'n gastenkaart open en ligt hij uit het spel. De speler die hem beschuldigde ontvangt de gastenkaart en legt deze voor zich neer. De beschuldigingskaart gaat uit het spel. Indien je fout beschuldigt, meldt de tegenspeler dit en lig je zelf uit het spel en leg je je gastenkaart open. Je kan ook de gast in het midden van de tafel beschuldigen op dezelfde manier. Je kijkt dan of je al dan niet gelijk krijgt, met dezelfde gevolgen als hierboven.

4) Grote onthulling : Draai je eigen gastenkaart open en probeer iedereen juist te beschuldigen. Leg bij elke actieve speler een beschuldigingskaart. Elke speler legt nu z'n JA- of NEEN-kaartje gedekt op een stapel, deze wordt geschud en nadien wordt er gecheckt of de beschuldigende speler het spel wint. Indien er enkel JA-kaartjes afgelegd zijn, wint de speler. Indien er één NEEN-kaart tussen zit, lig je uit het spel. Alle speler geven hun ander JA/NEEN-kaartje gedekt af, alle kaartjes worden blind geschud en nadien krijgen alle speler terug een JA/NEEN-kaart en gaat het spel verder.

Spelers die uit het spel liggen, mogen geen informatie meer delen, vragen stellen, dansen, ...

De gastenkaarten : elke gast heeft een speciale eigenschap die je laat zondigen tegen de normale spelregels. Deze eigenschap heeft altijd voorrang op de andere spelregels (moesten er conflicten ontstaan). Indien speelvolgorde belangrijk zou zijn, heeft de actieve speler voorrang en dan de spelers met de klok mee. De eigenschappen staan netjes op de overzichtskaarten.
- Dracula : mag nog één rondje spelen na z'n verbanning (en kan dus het spel nog winnen met een "Grote onthulling")
- Alucard : accepteert een dans altijd, zegt ook altijd JA als men hem vraagt of hij Dracula is en wint het spel als hij beschuldigt wordt als zijnde Dracula
- Boogieman : accepteert een dans altijd, mag onmiddellijk (buiten z'n beurt om) een "Grote onthulling" doen vanaf het moment dat 2 gasten uit het spel liggen
- Doctor Jekyll : mag geen vragen stellen, maar speelt als de gast in het midden van de tafel verder na verbanning (indien deze nog beschikbaar is)
- Magic mirror : mag naar de gast in het midden van de tafel gaan kijken vooraleer een "Grote onthulling" te doen
- Trickster : accepteert een dans altijd en antwoordt op elke vraag JA (bij beschuldiging mag ze niet liegen natuurlijk)
- Van Helsing : wint het spel onmiddellijk als hij Dracula weet te ontmaskeren of met hem danst
- Werewolf : wint het spel als hij z'n tweede gast weet te verbannen
- Zombie : wint het spel onmiddellijk na z'n derde dans


(foto van een ouder prototype, ondertussen is het artwork al zo goed als definitief en totaal anders dan dat van hierboven)

Titel : Dracula's Feast
Auteur : Peter C. Hayward
Uitgeverij : Jellybeans (voorlopig nog niet op de markt/enkel prototype in PnP)
Aantal spelers : 4-8
Speelduur : 5 min.
Leeftijd : 10+

22-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Champions of midgardChampions of Midgard (Grey fox games) :


+ thematisch sterke euro, je komt ze niet zo vaak tegen
+ het materiaal en artwork zijn erg mooi
+ het speelt vlot, snel, acht rondjes zijn zo voorbij
+ een overzichtje van het spelverloop op het speelbord (misschien niet het meest esthetische, maar wel handig)
+ de acties zijn erg duidelijk en overzichtelijk (wel best een keertje overlopen met nieuwe spelers aan de hand van de spelregels)
+ het combat-systeem is simpel en duidelijk en dat zorgt ervoor dat de drive erin blijft
+ de custom-dobbelstenen zijn erg fijn, je gaat voor aanvalskracht of verdediging en probeert een beetje in te schatten welke combinatie in welk gevecht het beste gaat zijn
+ de eindconditiekaartjes zijn erg fijn, je gaat niet enkel vechten maar ook rekening houden met andere zaken
+ elk karakter heeft een eigenschap die totaal verschillend is, maar niet doorslaggevend (ik heb mijn eigenschap zelfs nooit kunnen gebruiken, wegens mij belachelijk slechte dobbelresultaten)

- als je het spel hier wil aanschaffen, betaal je een (te) hoge prijs
- er is toch wel wat geluk gemoeid met het dobbelen, uiteraard kan je gaan hergooien, maar modifiën niet
- ik heb de indruk dat de sterkte en bonussen van de monsters niet echt in verhouding zijn, eerder random, soms sterke monsters die weinig opleveren en zwakke monsters die goed uitbetalen (uiteraard is het dan gewoon zaak om eerst te zijn)

Conclusie : Champions of Midgard is, ondanks z'n thematische uitstraling, een worker-placement van het zuiverste soort. Het komt erop aan om bepaalde acties als eerste te kunnen uitkiezen. Er zijn echter altijd alternatieven en je zal die ook moeten nemen. Er is wat geluk gemoeid met het dobbelen en de eindoverwinningskaartjes die je trekt, maar dat maakt op zich weinig verschil naar het einde van het spel. De winst gaat niet met een grote voorsprong zijn, iedereen gaat tot op het laatst meestrijden voor de winst. De minpunten maakten bij ons het verschil. De schandefiches zijn een extra pigment in dit spel, ze zorgen voor interactie en een pestfactor. Het komt erop aan om goed gaan in te schatten wie je grootste concurrent wordt en deze op te zadelen met schandefiches. Een slechte ronde is wel erg pijnlijk en volgens mij fataal voor de rest van je spel. Gelukkig duurt het spel dan wel maar acht rondjes, zodat je niet achter de feiten aanholt.
Champions of Midgard wordt (terecht) vergeleken met Lords of Waterdeep. Ik snap waar dit vandaan komt, maar het gevoel tussen beide spellen is toch nog aanzienlijk. Het zal dan ook een persoonlijke voorkeur zijn wat je prefereert. Persoonlijk kies ik voor LoW, de andere spelers rond mijn tafel verkozen dan weer deze titel. Als ik dan toch moet vergelijken denk ik dat LoW een iets nauwere worker-placement is, met een lagere geluksfactor. Terwijl er hier sneller gespeeld wordt, je wat gaat kansberekenen en hopelijk goed dobbelen, maar meer thematisch aan het werk gaat ... waar bij LoW toch vaak kritiek kwam op het feit dat het wel een D&D-setting is, maar dat daarmee alles gezegd is. Champions of Midgard is volgens mij een must-have voor spelers die houden van thema, die weinig of geen worker-placements in hun collectie hebben (omdat ze niet echt euro-gamers zijn) en die toch eens dit soort spel op tafel willen kunnen leggen met iedereen. De speelduur is erg aangenaam ... jammerlijk genoeg is de prijs dat (voorlopig) niet.

21-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
20-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champions of Midgard (Grey Fox Games)


In Champions of Midgard ga je op zoek naar het meeste glorie. Je doet dit door monsters en trollen te verslaan, runen te verzamelen en aan bepaalde eindconditie te voldoen. De speler die erin slaagt om deze combinatie het beste voor elkaar te krijgen wint dit spel. De doos zit vol met prachtig, stevig materiaal (zowel hout als karton) en een heleboel speciale dobbelstenen die je vechters voorstellen. Concreet omvat de doos één speelbord, 5 vikingborden (elke met speciale eigenschap), 8 marktfiches, 1 rondefiche, 1 startspelerfiche, 1 klein publiek schip, 1 groot publiek schip, 4 private schepen, 8 spelersschijven, 10 runenkaarten, 8 handelaarschipkaarten, 18 reiskaarten, 36 monsterkaarten, 16 trolkaarten, 12 einddoelkaarten, 21 draugrkaarten, 20 houtblokjes, 30 voedselblokjes, 60 geldfiches, 3 schadefiches, 54 gunstfiches, 28 schandefiches en 34 dobbelstenen (in 3 soorten: zwaard, speer en bijl). Voor de opstelling van het spel verwijs ik je graag door naar de spelregels, deze zijn erg duidelijk en eenvoudig.


(foto : Henk Rolleman)

Champions of Midgard verloopt over acht ronden. Elke ronde bestaat uit 4 fasen, deze staan allen netjes op het speelbord afgebeeld, dus kan je alles vlot volgen. In z'n hart is dit spel gewoon een workerplacement, waarbij alle acties netjes op het bord staan.

Fase 1 : Voorbereiding van een ronde :
- plaats de bovenste trolkaart op z'n plaats
- plaats 2 nieuwe draugr-kaarten op hun plaats
- plaats nieuwe reiskaarten op vrijgekomen plaatsen
- plaats nieuwe monsterkaarten op vrijgekomen plaatsen
- plaats een nieuwe handelaarschipkaart op z'n plaats (op de andere kaarten)
- voeg voedsel en dobbelstenen toe aan de actieplaatsen met blauwe banner (plaatsen waar elke ronde grondstoffen/dobbelstenen worden toegevoegd)

Fase 2 : Worker-placement :
Vertrekkende vanaf de startspeler plaatst elke speler om beurten één van z'n arbeiders. De plaatsen met een bruine en blauwe banner worden onmiddellijk uitgevoerd, die met een rode banner worden in fase 3 uitgevoerd. Op de "hunting grounds" mogen arbeiders van meerdere spelers staan, de andere plaatsen zijn voorbehouden voor de speler die er als eerste naartoe gaat.
De verschillende actieplaatsen geven telkens duidelijk aan wat er te rapen valt. Zo ga je voedsel kunnen nemen, de verschillende dobbelstenen, naar de markt om tegen betaling voedsel en hout te vergaren. Je kan runenkaarten verwerven of een nieuwe einddoelkaart op handen krijgen. Je kan een eigen schip gaan bouwen of met een neutraal schip op tocht gaan om een monster te verslaan. Je kan een reiskaart gaan bekijken en naar de markt gaan om je hout, voedsel en geld te gaan omruilen. Je kan de trol gaan bekampen of de startspelerfiche claimen. Bovendien kan je ook nog een extra arbeider gaan vrijkopen of gaan jagen om voedsel te bekomen. Tenslotte kan je ook gunstfiches verwerven tegen betaling.

Fase 3 : Vechters toewijzen aan de gevechten :
Spelers die een arbeider op een actieplaats met rode banner hebben geplaatst moeten nu hun vechters (dobbelstenen) gaan toewijzen aan de gevechten. Elk monster/trol/draugr tonen hun verdedigingswaarde en kracht, alsook de beloning om hen te verslaan en af en toe het symbool dat bepaalde vechters (zwaard/speer/bijl) niet gebruikt mogen worden. Hou hier zeker rekening mee of je verliest dit type vechters voor het gevecht begint. Als je monsters gaat bevechten moet je met je boot varen en dien je ook het nodige voedsel toe te voegen en zien dat je niet over de capaciteit van je boot gaat (zie onder). Nadat alle spelers hun vechters hebben toegewezen worden de gevechten afgehandeld.
- gooi je vechters bij een tegenstander en leg schadefiches op het monster gelijk aan het aantal gegooide hits
- je mag optioneel gunstfiches afgeven om een willekeurig aantal dobbelstenen te hergooien
- verwijder één eigen vechter voor de sterkte van het monster (voor elk gegooid schild negeer je 1 sterkte)
- indien je de verdediging van het monster versloeg, mag je de beloning nemen van het monster en de kaart voor je leggen
- indien je zelf geen vechters meer over hebt, is het gevecht verloren en krijg je niets
- indien het monster nog niet verslagen is en je nog vechters hebt, start een nieuwe gevechtsronde
- vooraleer je een monster kan bekampen zoals hierboven geschreven doorloop je 2 extra stapjes, je draait eerst de bijhorende reiskaart open en doet wat de kaart voorschrijft (vaak afgeven voedsel of dobbelstenen). Daarna moet je voedsel betalen voor je vechters op het schip zoals aangegeven bij de plaats waar je schip ligt. Indien je hierin slaagt en nog vechters overhebt, mag je het monster bekampen.

Fase 4 : Opschonen :
- neem je arbeiders en eventueel schepen terug in je voorraad en plaats publieke schepen op hun plaats
- indien de trol niet verslagen is, krijgt elke speler een schandefiche
- leg overgebleven draugr-kaarten af
- leg opengelegde reiskaarten af
- leg 1 munt op elk onverslagen monster (zodat ze meer waard worden voor de volgende ronde)
- indien dit de 8ste ronde was, ga je over tot de slottelling, anders start je met de volgende ronde en schuif je de rondefiche één vak verder

Eindtelling :
- Scoor punten voor vervulde einddoelkaarten (als je de beste bent in het beschreven onderdeel scoor je de links afgebeelde punten, bij gelijkstand voor de 1ste plaats scoor je de rechts afgebeelde punten. Je kan enkel scoren met eigen kaarten)
- Voor elke set van vijanden (in de 3 kleuren rood, geel en blauw) scoor je 5 punten, trollen tellen hier niet voor
- Scoor de punten die afgebeeld staan op je runenkaart (gebruikt of ongebruikt maakt niet uit)
- Scoor de punten die aangegeven staan op je aanschafte schepen
- Elke resterende gunstfiche levert je nog 2 punten op
- Voor elke resterende 3 munten scoor je nog 1 punt
- Trek punten af voor het aantal schandefiche die je voor je hebt liggen (-1,-3,-6,-10,-15,-21 voor 1,2,3,4,5,6+ fiches)

Titel : Champions of Midgard
Auteur : Ole Steiness
Uitgeverij : Grey Fox Games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 10+

20-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
19-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : ViceroyViceroy (Mayday games) :


+ nog zo'n titel die lang stof heeft vergaard, een KS dan nog wel ... eindelijk gespeeld
+ opportuniteiten zien is de boodschap, combo's zoeken tussen je karakterkaarten en wetkaarten
+ de piramide opbouwen oogt erg mooi
+ er is een reden waarom Mayday games deze Russische titel naar zich toe heeft gehaald, elk spel is totaal anders en het zal je héél wat tijd vergen om alle mogelijke combinaties eens in je piramide te hebben gehad
+ het artwork is schitterend, zonder meer
+ de iconografie is prima gedaan, het overzichtje in de zichtschermen evenzeer

- de kaartjes zijn (ondanks gesleeved) dun, erg dun
- dit spel is tijdens je eerste sessie zeker niet makkelijk en kan wel tot wat AP leiden
- het bieden kan wel frustrerend zijn als je beiden voor dezelfde kaart wil gaan, edelstenen zijn al schaars en als je die dan ook nog op zo'n domme manier verliest, doet het extra pijn
- het scoreverloop is tijdens een eerste sessie niet echt onmiddellijk duidelijk, je moet het allemaal eerst een keertje doorlopen
- de spelregels zijn relatief slecht geschreven, ze zijn niet zo eenvoudig, een overzichtje van de stappen had erg handig geweest, dit had makkelijk op je zichtscherm gekund
- het is erg raar dat essentiële regels op het zichtscherm van elke speler staan, maar NIET in de spelregels (raar)
- het heeft te lang geduurd vooraleer dit spel hier op tafel kwam

Conclusie : Viceroy is een prima spel. Het heeft alles om een topper te zijn, maar de productie laat een beetje te wensen over. Indien dit spel door andere uitgeverijen opgepikt zou geweest zijn, zou de hype nog groter geweest zijn volgens mij. Het is zeker geen makkelijk spel en het vergt héél wat kunde en doorzicht om alle combinaties zo optimaal mogelijk te maken. Het spel zal telkens weer anders zijn en dat is een erg groot voordeel. Ik ben alleszins erg blij met mijn exemplaar en hoop deze titel nu toch frequenter op de tafel te krijgen.

19-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
18-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : RoyalsRoyals (Abacusspiele) :


+ het is bijzonder jammer dat deze titel bijna 2 jaar ongespeeld in onze kast stond
+ het spel is redelijk retro, old-school als je wenst, maar dat hoeft zeker niet altijd slecht te zijn
+ de strijd is spannend, ook al heb je het gevoel dat bepaalde spelers beter onderweg zijn dan anderen, aan het eind komt het verdraaid dicht bij elkaar
+ een familiespel pur sang, éénvoudige spelregels, snelle beurten, spanning opbouwend naar de tellingen toe
+ de puzzelstukken waaruit de nobelen bestaan zijn een leuk gimmick (maar ook niet meer dan dat)
+ het feit dat deze titel naar Amerika verhuist om een plaatsje te krijgen bij de "Dice tower essentials" wil toch al wel wat zeggen
+ een overzichtje van de spelregels op de achterkant van de regels is handig als je een tijdje niet meer gespeeld hebt en als hulp gedurende je eerste rondes
+ qua verhouding speelduur en speelgenot zit dit spel er spot-on!

- het artwork en het thema zijn ook wel stoffig en gaan misschien niet uitnodigen tot spelen, vandaar dat het ook zo lang in de kast is blijven staan
- uiteraard blijf je een beetje afhankelijk van de kaartjes die je trekt, dus als je geen geluksfactor kan verdragen, is dit misschien frustrerend

Conclusie : Royals is een erg degelijk familiespel dat netjes in het rijtje naast Ticket to Ride kan plaatsnemen. Dit is inderdaad zo'n spel dat in elke collectie thuis zou kunnen (moeten) horen. Probleem is dat het thema nogal stoffig is en dat het materiaal niet onmiddellijk uitnodigt tot spelen. Waar "Ticket to ride" met z'n schattige materiaal wel aanspreekt (bewijze zijn de vele uitbreidingen), gaat dit spel alles zowat geruisloos voorbij. Gelukkig heeft men het spel in Amerika opgepikt. Ze hebben het artwork van de doos wel wat veranderd, maar voor de rest heeft men alles ongemoeid gelaten (een gemiste kans). Plak op dit spel een ander thema, gooi er een hoop coole mini's in (CMoN, ik spreek jullie aan) en dit spel levert ongetwijfeld miljoenen dollars op op Kickstarter.

18-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
17-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Scythe
Scythe (Stonemaier games) :

+ waar te beginnen met de positieve punten
+ het materiaal is fantastisch, de grondstoffen flawless
+ de KS extra's kan je gewoon extra aanschaffen, dus als je de KS hebt gemist, geen erg (hoewel je ietsje meer zal moeten betalen)
+ het grote speelbord is absoluut een meerwaarde (je hebt wel een grote tafel nodig, maar het zicht is schitterend)
+ de eigenschappen van de facties zijn allen tof, maar niet overheersend, het is niet zo dat je een totaal asymmetrisch spel aan het spelen bent, wat ik een voordeel vind
+ dit is een erg goeie euro (niveau Puerto Rico, Terra Mystica, ...) in een erg mooi jasje
+ zonder al te veel ongelukken gaat deze titel zonder problemen de top 10 op BGG binnenduiken (voor wat het waard is)
+ de service en communicatie van Stonemaier games zijn superb
+ het feit dat je telkens een ander bordje hebt waar de acties anders geordend staan, gaan je niet toelaten om stereotiep te spelen
+ de regels zijn erg duidelijk (aanvankelijk zijn er wel enkele kleine regels te onthouden), na één speelsessie zit dit spel zonder twijfel in je vingers
+ je wil dit spel spelen, herspelen en nog eens herspelen
+ zelfs met 5 spelers ben je binnen de twee uren binnen
+ niet de speler die zes sterren plaatst is de winnaar, maar diegene met het meeste geld, je moet dit wel wat in het oog houden
+ het artwork is zo bloedmooi, je gaat een tijdje zitten staren naar je kaarten
+ slechts enkele kaarten worden telkens in een spel gebruikt, dus je gaat altijd nieuwe zaken ontdekken
+ AP wordt bestraft in dit spel!!! (de regels voorzien dit, schitterend als je het mij vraagt)
+ ... (je hebt geen zin meer om nog meer te lezen, dus stop ik hier misschien best)

- de miniaturen zijn mooi, maar pas geschilderd komen ze volledig tot hun recht, de details zijn niet zo duidelijk als de mini's van CMON
- de retailversie van het spel omvat al het speciale materiaal niet, je kan ze wel aankopen (dus geen KS exclusives)
- spelers met AP blijven beter weg van de tafel, dit spel leent zich daar niet toe, je moet SPELEN

Conclusie : Deze imprESSEN laat er geen twijfel over bestaan dat ik Scythe een fantastisch spel vind. Dit spel heeft alles wat een modern bordspel nodig heeft : prachtig materiaal, vlotte gameplay, eurostijl met ameritrash-elementen (maar erg beperkt). De acties die aan elkaar gekoppeld worden, de speciale eigenschappen die je vrijspeelt met je mechs, de eigenschap van je factie, de keuzes die je kan maken, ... alles, alles, maar werkelijk alles straalt kwaliteit uit. Deze titel wordt door mij getrakteerd op een 10 op BGG (en dat geef ik niet al te vaak). Uiteraard is geen enkel spel perfect en de toekomst zal moeten uitwijzen of Scythe de tand des tijds zal doorstaan, maar het spel heeft de lat in ieder geval erg hoog gelegd voor de volgende.

17-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
16-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Fuse
Fuse (Renegade games) :

+ coöp met dobbelstenen met een speelduur van 10 minuten = top
+ het is spannend, het gaat vooruit en je bent constant gefocust
+ ondanks het feit dat we het trainingsspel onmiddellijk winnend afsloten is dit spel niet eenvoudig te winnen
+ het thema is tof en het spel straalt die sfeer ook uit
+ véél spel voor relatief weinig materiaal (dobbelstenen, setjes kaarten en een stoffen zakje)

- niet makkelijk te vinden bij ons ten lande
- als je het al vindt, dan ga je diep in je buidel moeten tasten (al gauw 30 euro wat wel kan tellen voor een klein tussendoortje)

Conclusie : Fuse was een zeer aangename ervaring en ik zou het zo terug willen spelen. Jammerlijk genoeg zit het niet in onze collectie, één van onze bezoekers had het meegebracht. Ik vond het spel spannend (het gevoel dat je kreeg bij de eerste keer "Escape van Queen games"), het artwork meer dan behoorlijk en het totale gevoel méér dan oké. Ik denk dat het spel echter niet al te snel in onze collectie zal komen wegens te prijzig bij de spellenwinkels wegens de hoge invoerkosten uit de States. Indien we echter een exemplaartje op de kop kunnen tikken tegen een redelijk prijs zullen we het niet nalaten om het spel aan te schaffen en nodig ik u graag uit om een bommetje te ontmantelen.

16-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
15-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Clonk!
Clonk! (Huch & friends) :

+ gisteren was ik nog eerder ontgoocheld in Skibe, maar vandaag kan ik je Clonk! met de glimlach presenteren
+ het artwork is erg mooi, de spelersborden tof en kleurrijk. Neen, niets mis met dit kaartspel
+ het concept is tof gevonden, de interactie die erin zit zorgt dat iedereen actief blijft meedenken
+ het verzamelen van de juiste schat en kleur maken het spel extra tof, je gaat je op die kaarten richten (maar hoeft dit niet te doen, zeker niet als ze ogen opleveren en geen munten)

- met twee is het een beetje erop en eronder wat het verzamelen van ogen betreft, dit probleem ga je minder hebben met 3 of 4 spelers

Conclusie : ik kan bijzonder weinig negatieve zaken vertellen over dit spel. Het is leuk, speelt enorm vlot en heeft iets unieks. Het puzzelachtig gegeven waarbij je je volgende beurt al een beetje kan gaan uitdokteren en vooral handkaarten in de juiste kleur en schat verzamelt, maken het tof. Ik ben persoonlijk geen speler die kaarten gaat tellen, muntstukken en oogsymbolen onthoudt van mezelf en de tegenspelers, maar als je iemand bent die dit leuk vindt, dan ga je je hart hier ophalen. Het afleggen van een kaart in een mijnschacht op het einde van je beurt zorgt voor wat extra tactiek. Het feit dat je ook kaarten bij je tegenstrevers mag gaan spelen brengt dan weer een pestfactor met zich mee. Dit kaartspel benadert voor mij persoonlijk zowat de perfectie van wat een kaartspel eigenlijk zou moeten zijn. Ik ben zéér blij en opgetogen over dit spelletje en leg het de komende tijd graag nog op tafel. Of het na verloop van tijd zo goed blijft, dat laat ik je dan wel weten.

15-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
14-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Skibe
Skibe (Huch & friends) :

+ als je houdt van korte, chaotische spellen (die je niet echt in de hand hebt), dan moet je dit spel eens proberen
+ de tekeningen zijn mooi (maar nu ook niet superspeciaal)
+ de eigenschappen van de opperhoofdkaarten dienen zich als leuk aan, maar uiteindelijk is het toch een beetje op geluk een kaart ergens leggen en hopen dat ze waardevol zal zijn voor jou (en niet voor een andere speler)

- het doosje lijkt op het eerste zicht een kinderspelletje te herbergen, maar dat is het niet
- er is veel randomness mee gemoeid, je krijgt geen vat op het geheel
- het materiaal is oké, maar nodigt nu niet onmiddellijk uit tot spelen

Conclusie : Skibe is zeker geen slecht kaartspelletje. Het is een middelmaatje in z'n categorie. Het spel is wel echt niet in de hand te krijgen. Door de opperhoofdkaarten verandert er nog zo veel bij een telling, dat je eigenlijk niet echt een superscore kan halen. Op zich is dit natuurlijk weer wel goed, want je gaat een spannende strijd krijgen tot het eind. Jammerlijk genoeg gaat de winnende speler totaal niet weten waar hij uiteindelijk de overwinning heeft gepakt. Gelukkig is dit wel een spelletje dat vlot speelt en erg snel afgelopen is, zodat het zeker in sommige middens wel op tafel zou kunnen verschijnen. Hou je dus van niet al te veel denkwerk, vind je wat chaos wel leuk in een kaartspel en ken je de maaltafels van 2,3 en 4, dan ga je dit spel misschien wel leuk vinden.

14-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
13-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Gigi gnomo
Gigi gnomo (Huch & friends) :

+ het artwork is fraai
+ het draaien van de draaischijf krijg je totaal niet onder controle
+ het memoriseren van de kaarten is nog niet zo evident omdat alles constant verandert
+ de toverkaarten zorgen voor hilariteit en kinderen houden zich echt wel aan de opgelegde straffen

- de toverkaarten zorgen soms voor schaamteloze gedragingen en mensen die te serieus zijn zullen dit niet leuk vinden
- je moet wel het nodige geluk hebben met dobbelen, memoriseren van de kaarten om als eerste uit te spelen

Conclusie : Gigi gnomo is een spel dat eigenlijk niet in de 3 magier-reeks zou misstaan. Zowel qua thema, als spelverloop leunt het hier erg dicht bij aan. En je weet ondertussen dat dit kwaliteit is. Mijn kinderen vonden het spel erg fijn, vooral de toverkaarten en "straffen", wat ik niet had verwacht. Ze houden het echt wel in de gaten dat je je handen op tafel moet houden, moet kwaken als een kikker, je oorlel moet vasthouden, ... Hierdoor wordt het memoriegedeelte nog wel moeilijker, want je wordt effectief afgeleid. Focus is enorm belangrijk in het spel en als je dit kan trainen (al op jonge leeftijd), dan vind ik dat een enorm grote surplus.

13-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
12-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Top that!
Top that! (Blue orange) :

+ deze titel zit in hetzelfde formaat van doos als Dr. Eureka en past perfect in de reeks
+ het thema en het materiaal spreken aan tot spelen
+ je kan dit spel op diverse niveaus gaan spelen met de kinderen
+ ook met volwassenen zal dit (voor korte tijd alleszins) uitdagend zijn
+ de spelregels zijn eenvoudig en duidelijk

- we kennen dit soort spel al in de vorm van enkele Smartgames die op de markt zijn, enig verschil is dat je nu met meerdere spelers aan de slag gaat en er tijdsdruk bij komt omdat je elkaar wil verslaan
- persoonlijk vind ik de oranje cilinder en het rode potje te hard op elkaar gelijken, zeker voor kleinere kinderen is dit onderscheid niet altijd duidelijk

Conclusie : Top that! is een fraai denk-puzzelspel waar je toch wel wat plezier gaan beleven. Net zoals Dr. Eureka is het vooral een gimmick en ga je mensen voor korte tijd erg geboeid kunnen laten meekijken of spelen tijdens braderijen, beurzen en andere festiviteiten. Ook in de klas lijkt deze titel bijzonder geschikt : weinig en duidelijke spelregels, korte speelduur en erg stevig en mooi materiaal. Top that ... top that!

12-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
11-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Vroom vroom
Vroom vroom (Blue orange) :

+ het materiaal is prachtig, stevig karton en toffe slakjes
+ voor deze leeftijd is er niet al te veel materiaal (met uitzondering van HABA en Selecta) dus kunnen we het enkel toejuichen
+ het gebruik van de dobbelstenen is hier prima, meer kans als je achterligt (maar niet noodzakelijk een inhaalbeweging bij een slechte worp)
+ de racen zijn spannend, erg spannend, wat het natuurlijk leuk maakt
+ er is een variantje voorzien, alles op maat van de jongere kinderen = prima

- het is een spel voor kinderen van 4 jaar, meespelen is erg leuk, maar als je enkel met volwassenen aan de slag gaat, zal deze in de kast blijven
- bij alle foto's en video's die ik zie verschijnen, is er een podium voorzien om de slakken op te zetten na de aankomst, maar dit podium is niet in de speeldoos te vinden

Conclusie : Vroom vroom is zonder meer een leuk racespel om met kinderen te spelen. Formula D voor de kids dus eigenlijk. Het materiaal is kleurrijk en erg fijn om mee te spelen. Het is wel even wennen hoe je de slakjes met één vinger kan verder duwen en tegelijk ook het slakkenhuisje ronddraait. Mijn zoontje van 4,5 was er direct mee weg, die van 3 jaar had er nog wat moeite mee. De kinderen worden vooral erg aangetrokken tot dit spel en de speelduur en spanning zorgen voor een fijn speelgevoel, dus we kunnen enkel een positief duimpje geven voor Vroom vroom!

11-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
10-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Fast flip
Fast flip (Blue orange) :

+ een leuke variant op Halli Galli, Jungle speed en dobble
+ vooral het feit dat je ééns op zoek moet gaan naar het soort fruit en dan weer moet gaan tellen maakt het afwisselender dan z'n voorgangers
+ het formaat van doosje is wel origineel

- het formaat van doosje stond nog niet in je kast en zal dus weer netjes ingepast moeten worden
- het formaat van het doosje brengt ook een rare vorm van kaarten met zich mee, lekker schudden is er hier niet bij
- het is leuk, maar we kennen het ondertussen al wel, het is daarenboven al snel repetitief

Conclusie : Fast flip is zeker een leuk spel in z'n genre. Maar jammerlijk genoeg hebben we het nu wel stilaan gezien met al die snelheid-oog-hand-coördinatie spellen. Heb je zo nog geen spel in je collectie, dan zou ik het een keertje proberen. Heb je er al enkele staan, dan kan je deze misschien even passeren. Een goede waardemeter zijn mijn kinderen. Ze konden wel even hun aandacht bij dit spel houden, maar al gauw verdween de interesse en werd er overgeschakeld op ander materiaal.

10-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
09-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AYA (Act in games)


Domino-day, altijd een vermakelijk programma vind ik persoonlijk. Vroeger speelde ik ook nog regelmatige met Domino-steentjes, maar mijn beperkte geduld en niet-al-te-vaste-hand zorgden dat ik het niet meer uit de kast haalde de afgelopen jaren. Nu combineren ze het traditioneel domino-steentjes-zetten met een bordspel dus wil ik het er gerust nog eens op wagen.

In het doosje van AYA vinden we véél en prachtig materiaal. Zo zijn er 16 ronde landschapstegels, 25 dierenfoto's, 15 landschapsfoto's, 10 herlanceerfiches, 156 dominostenen waarop een lopende rivier in verschillende landschappen is afgebeeld en 1 zandloper van 10 min.
De spelers leggen de starttegel ergens op het speelveld waar iedereen er goed bij kan. De dierenfoto's en landschapsfoto's worden gedekt per soort geschud en beurtelings op elkaar gestapeld om een voorraad te vormen. De herlanceerfiches worden nog terzijde gelegd. De zandloper wordt ergens geplaatst waar iedereen hem goed ziet. Tenslotte krijgt elke speler een aantal dominostenen afhankelijk van het aantal spelers (78/52/39/31 voor 2/3/4/5 spelers) en legt deze gedekt in stapels voor zich neer. Er wordt een willekeurige startspeler gekozen.Het spel verloopt in 3 fasen :
1) installatiefase : in 2 ronden van 10 minuten gaan de spelers gezamenlijk het parcours uitbouwen.
2) cascadefase : gedurende enkele seconden zullen alle (hopelijk) dominostenen tegen de vlakte gaan.
3) aftelfase : bereken hoeveel punten je gezamenlijk gescoord hebt en tracht je record te verbeteren.

Tijdens de installatiefase krijgen de spelers 2 x 10 minuten om het parcours op te bouwen. Als een speler aan de beurt is, neemt hij één van z'n dominostenen, ofwel uit z'n voorraad ofwel uit z'n reserve (zie later). Communiceren over de tegels is uiteraard toegelaten. Daarna plaatst hij de steen ofwel op het parcours (eender waar in het speelveld), op een landschapstegel of voegt hij de tegel toe aan z'n reserve (om later te gebruiken). Als je de steen hebt geplaatst, mag je onmiddellijk de volgende al nemen om de volgende ronde voor te bereiden. Je mag slechts met één steen tegelijk spelen. Je mag geen steen terug in de voorraad plaatsen om een andere te nemen. Vallen er stenen in het speelveld mag iedereen helpen om ze terug recht te zetten. De rivier zichtbaar op de stenen moeten in dezelfde richting geplaatst worden, zodat als ze omvallen ze een doorlopende rivier tonen.
- Plaats je een steen met een fotoapparaat, dan mag je OFWEL een landschapstegel met foto van hetzelfde type als de steen nemen OFWEL een dierenfoto nemen van hetzelfde type als de steen OFWEL hem als klassieke steen gebruiken.
- Een landschapstegel wordt in het speelveld geplaatst in een oriëntatie naar keuze, nadien kan hij niet verplaatst worden. De steen met het fotoapparaat wordt net buiten de tegel geplaatst.
- Een dierenfoto plaats je op de steen met het fotoapparaat en de vorige steen. Er mag normaal slechts één dierenfoto op een keten liggen.
- Er zijn sommige dominostenen die als joker fungeren. Je mag hem gebruiken om je rivier te vertakken of als een klassieke steen. Deze steen kan een keten splitsen, zodat er 2 dierenfoto's op kunnen komen te liggen.
- De installatiefase komt ten einde als de zandloper 2 maal is doorgelopen (eventueel kan je een pauze houden tussen beide om je tactiek te bespreken) of als een speler geen stenen meer in z'n voorraad heeft.

In de cascadefase gaan we de stenen laten vallen. Valt de stroom stil, dan gebruik je een herlanceerfiche om de volgende steen om te duwen. Niet gebruikte fiches leveren punten op bij de telling.

In de aftelfase ga je punten scoren voor hoe de situatie in het speelveld eruit ziet na de cascade. Een dierenfoto wordt gewaardeerd als : hij de keten raakt, hij verbonden is met een landschapstegel van hetzelfde type, hij de landschapstegel niet raakt, er slechts één dierenfoto op de keten ligt. Een dierenfoto levert 1 punt op. Een landschapsfoto wordt geteld als alle stenen die hem raken van hetzelfde type zijn, alle in- en uitgangen van de landschapstegel stenen van het overeenkomstige type bevatten. Een landschapsfoto levert je 1 punt op. Elk drieluik van landschapsfoto's levert je 1 bonuspunt op. Tenslotte krijg 1 punt voor elke niet-gebruikte herlanceerfiche. De spelregels geven een overzicht van hoe groot je succes bij een bepaald aantal behaalde punten is.

Titel : AYA
Auteurs : Olivier Grégoire & Thibaut Quintens
Uitgeverij : Act in games (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30 min. (en een aantal seconden!)
Leeftijd : 8+

09-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clonk! (Huch & friends)


In Clonk! verzamelen de spelers de nodige edelstenen en schatten uit de donkere diepten van de aarde.
De spelers gaan op zoek naar hun favoriete schat en edelsteen, maar moeten vooral de juiste combinaties trachten te verzamelen ... en vooral niet te veel lawaai maken, want dan zouden er wel eens duistere monsters wakker gemaakt kunnen worden die een deel van jouw opbrengst wegkapen.

Het spel omvat 4 mijnkaarten, 12 opdrachtfiches, 4 opdrachtkaarten, 1 startspelerfiche, 1 kaart "het ontwaken", 8 snurkkaarten, 9 kaboemkaarten en 108 schatkaarten. Elke speler krijgt een mijnkaart en opdrachtkaart. Op de opdrachtkaart komen 2 opdrachtfiches te liggen, één kleur en één type schat. Eén van deze opdrachtfiches ligt open, één gesloten, de speler bepaalt zelf welke info hij vrijgeeft en welke niet. De snurkkaarten, kaboemkaarten en ontwakenkaart worden terzijde gelegd. Er worden vijf mijnschachten gevormd. Elke mijnschacht is een stapel schat kaarten waarvan de onderste 2 gedekt, dan één open, één gesloten, één open, één gesloten en twee open kaarten. Elke speler krijgt ook alvast 4 schatkaarten op handen. De resterende schatkaarten worden in gelijkmatige stapels verdeeld gelijk aan het aantal spelers. Leg op één stapel de "ontwaken"kaart en leg alle andere stapels op deze stapel.Als een speler aan de beurt is, doorloopt hij de volgende fasen :
1) de lorrie vullen : kaarten die op je mijnkaart zijn verzameld tijdens de vorige ronde komen op je schatkaartenstapel te liggen, de meest rechtse kaart komt bovenaan de stapel. (deze fase vervalt in je eerste beurt, je legt één van je handkaarten op je schatkaartenstapel om te starten).

2) schatten omhoog halen : je mag tot vier kaarten op je mijnkaart leggen. Deze kaarten kunnen uit de mijnschachten komen of uit je handkaarten. Belangrijk is dat elke kaart verdergaat op de eigenschappen van de vorige. Dwz de eerste kaart moet een overeenkomst hebben met de bovenste kaart uit je schatkaartenstapel, de tweede moet dan weer een eigenschap delen met de eerst gekozen kaart. De eigenschappen zijn de kleur of het type van schat. Eénmaal tijdens je beurt mag je een kaart (uit je hand of uit de mijnschacht) op de mijnkaart van een tegenspeler leggen (indien hij ruimte heeft en aan de eigenschappen zoals hierboven beschreven voldaan wordt). Je mag tijdens deze fase ook een kaboemkaart spelen indien je die hebt, hiermee kan je de bovenste kaart uit de mijnschacht afleggen, de kaboemkaart komt terug op z'n trekstapel. Indien je een kaart uit een mijnschacht neemt en er hierdoor een gedekte kaart bovenaan komt te liggen, wordt deze onmiddellijk open gelegd. Indien een mijnschacht volledig leeg is, leg je 1 gedekte met daarop 2 open kaarten in de plaats.

3) rommel opruimen : aan het einde van je beurt ga je na hoeveel lege velden je nog op je mijnkaart hebt. Voor elke lege plaats krijg je een "straf/beloning".
- 1ste veld : neem een snurkkaart en leg ze onder je schatkaartenstapel (deze kaart heeft 3 oogsymbolen, zie later)
- 2de veld : neem een kaboemkaart en leg ze naast je speelbord
- 3de & 4de veld : neem een schatkaart van de trekstapel op handen
Tenslotte neem je sowieso nog een extra handkaart en moet je één van je handkaarten open op één van de vijf mijnschachten aanleggen. Aan het einde van je beurt mag je max. 5 handkaarten houden. Het teveel leg je af op de aflegstapel.

Vanaf het moment dat de "ontwaken"kaart tevoorschijn komt uit de trekstapel wordt de lopende ronde nog afgerond en worden de handkaarten afgelegd. Deze leveren niets meer op. De spelers nemen alle kaarten van hun mijnkaart, hun schatkaartenstapel en kaboemkaarten. Ze tellen alle muntsymbolen op de kaarten op. De speler met de meeste oogsymbolen verliest punten gelijk aan de helft van het aantal van deze oogsymbolen.
De opdrachtfiches worden opengedraaid en van elke soort wordt er gekeken hoeveel de speler er verzameld heeft. De spelers scoren de punten volgens de afgebeelde tabel (in spelregels) en tellen hun punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Clonk!
Auteur : Michael Xuereb
Uitgeverij : Huch & friends (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

08-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skibe (Huch & friends)


In Skibe trachten de spelers Groenland te koloniseren. Ze zijn rivaliserende Noorse opperhoofden die hun plaatsje trachten te verwerven in het nieuwe gebied door vikingen van hun stam op de juiste boten te plaatsen. Maar pas op, voor de schepen vertrekken worden ze door de opperhoofden geïnspecteerd en duchtig door elkaar geschud.

In het doosje vinden we 3 boegkaarten, 40 vikingkaarten, 25 opperhoofdkaarten (in de vijf kleuren), 10 achterschipkaarten (in de vijf kleuren), 6 proviandstenen (hexagonaal) en 4 uitrustingstenen (kubus). Elke speler kiest een kleur en neemt de overeenkomstige kaarten (5 opperhoofden en 2 achterschipkaarten). Bij minder de 5 spelers worden de vikingkaarten van de niet-gebruikte kleuren uit het spel genomen (kaarten met twee kleuren, waarvan één niet meedoet, blijven wel in het spel). De drie boegkaarten worden onder elkaar gelegd, er wordt op elke boegkaart 1 proviandsteen geplaatst. De overige proviandstenen en uitrustingstenen vormen een voorraad. De vikingkaarten worden geschud en er worden er twee open achter elke boegkaart gelegd. Tenslotte worden er drie vikingkaarten opengelegd naast de trekstapel als vitrine. De jongste speler begint het spel.

Als je aan de beurt bent, heb je 2 mogelijkheden :
1) een schip verder uitbouwen en een schip van lading voorzien OF
2) een achterschipkaart aanleggen en de puntentelling beginnen

1) Een schip verder uitbouwen :
- Kies één van de drie openliggende vikingkaarten of de bovenste van de trekstapel en leg deze achteraan aan een boot aan. Let erop dat er maximaal 5/6/7 vikingkaarten per boot mogen liggen bij 3/4/5 spelers.
- Nadien moet je een willekeurig schip van lading voorzien. Je neemt een proviandsteen of uitrustingsteen (aangegeven op de vikingkaart die je hebt aangelegd). Je neemt de stenen telkens uit de voorraad indien beschikbaar. Indien er geen in de voorraad zijn, neem je ze van een andere boot. De laatste proviandsteen mag je echter nooit van een boot halen. De uitrustingsteen mag je nooit plaatsen op een vikingkaart met de kleur van de kaart je net plaatste.
- Optioneel mag je één van je opperhoofdkaarten uitspelen. Je plaatst deze voor de boten (links van eerder gelegde opperhoofdkaarten). Let erop dat elk symbool maar één keer aanwezig mag zijn per boot. Je mag zelf meerdere opperhoofden bij één boot hebben.
- Tenslotte vul je de vitrine terug aan tot drie kaarten indien je daar één kaart van genomen hebt


2) Een achterschipkaart plaatsen en een puntentelling beginnen :
Als een schip het max. aantal vikingkaarten heeft, kan je het niet meer langer maken en kan je het afsluiten met een achterschipkaart. Dit kan echter ook vroeger, maar het schip moet uit minstens 3 vikingkaarten bestaan. Nadat je je achterschipkaart legde, voer je volgende fasen uit :
- opperhoofdkaarten uitvoeren : van rechts naar links, dus eerst de vroegergeplaatste kaarten (zie ook onder : opperhoofden)
- punten verdelen : noteer de punten van de spelers volgens de volgende rekensleutel (eigen schilden in de boot + uitrustingstenen op eigen schilden) x aantal proviandstenen
- leg alle uitrustingstenen van dit schip terug in de voorraad, leg alle kaarten af (behalve de boegkaart), leg alle proviadstenen (behalve 1) terug in de voorraad, leg 2 vikingkaarten van de trekstapel achter de boegkaart (zoals begin spel)

Als de trekstapel op is en de laatste kaart uit de vitrine is aangelegd, worden alle schepen nog gewaardeerd. Alle opperhoofdacties worden uitgevoerd van boven naar beneden en nadien de schepen gewaardeerd. De punten van alle tellingen worden opgeteld en de speler met de meeste punten wint het spel.

Opperhoofden : (de eerste vier acties moeten niet noodzakelijk worden uitgespeeld op het schip waarvoor ze liggen)
- verplaats 1 uitrustingsteen (vikingkaart naar andere vikingkaart; van voorraad naar vikingkaart of omgekeerd)
- verplaats 1 proviandsteen (boegkaart naar boegkaart; van voorraad naar boegkaart en omgekeerd (niet de laatste steen))
- 1 willekeurige vikingkaart uit het spel verwijderen. Uitrustingstenen beschermen een kaart.
- 2 willekeurige vikingkaarten van plaats wisselen. Je mag ook met een kaart uit de vitrine ruilen.
- bescherming tegen bovenstaande 2 acties als deze kaart rechts van deze kaarten ligt (dus eerder geplaatst is)

Titel : Skibe
Auteur : Arve D. Fühler
Uitgeverij : Huch & friends (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

07-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
06-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigi Gnomo (Huch & friends)


Ga op pad en zoek de vijf verschillende schatten die het bos herbergt. De speler die als eerste de vijf verschillende schatten weet te verzamelen, wint het spel. Maar pas op voor Gigi, de kleine gnoom-tovenaar. Hij zal z'n spreuken over jou uitspreken en je het leven een stukje moeilijker proberen te maken. In de speeldoos, die ook dienst doet als speelbord, vinden we 1 draaischijf, een toplaag met bos, 10 bomen, 20 schatfiches, 4 spelersbordjes om je schatten te verzamelen, 4 spelerspionnen en 3 dobbelstenen.

Qua voorbereiding worden de bomen willekeurig in de openingen rondom het speelbord geplaatst (al dan niet onder het toekijkend oog van de spelers, die dan onmiddellijk kunnen memoriseren). Daarnaast krijgt elke speler een spelersbord en een pion die hij op één vrije plaats in het bos zet. De schatfiches worden terzijde gelegd en de dobbelstenen worden aan de jongste speler gegeven.

Als je aan de beurt bent, gooi je met de dobbelstenen en voer je uit wat erop staat. Je doorloopt de volgende stappen :
1) voetstappen : zet je pion een aantal stappen vooruit op het bosspoor volgens het aantal gegooide voetstappen. Je mag ook minder verplaatsen. Velden waarop tegenstanders staan of gaten worden niet meegeteld in je stappen en gewoon overgeslagen.
2) Nadat je op een plaats eindigt, bekijk je de afgebeelde schat van die plaats en zoek je deze door één van de bomen uit het speelbord te trekken. Komt deze overeen met de afbeelding, win je een schatfiche die je op je bord legt en plaatst de boom op een andere plaats in het speelbord. Had je al zo'n schatfiche, dan mag je een toverkaart afleggen (indien je er één hebt). Trek je de verkeerde boom, dan gebeurt er niets en zet je de boom terug op dezelfde plaats terug.
3) Tenslotte kijk je of je draaikolken had gegooid op je dobbelstenen. Per draaikolk draai je één stap aan de draaischijf. Doe dit in een vlotte beweging. Er gaan gaten ontstaan op andere plaatsen en het kan gebeuren dat een pion van een speler in de grond zakt. Resterende draaipunten vervallen dan. De speler z'n pion wordt terug op de eerst vorig leeg veld van het bos geplaatst en bovendien wordt deze speler betovert door Gigi en krijgt een toverkaart.
4) De toverkaarten kunnen een effect hebben die enkel uitgevoerd wordt na je eigen beurt, na elke beurt (ook van tegenspelers) of gedurende het ganse spel. Al deze effecten maken het je moeilijker om te spelen en de andere spelers houden toezicht op het feit dat je dit niet vergeet uit te voeren. Indien de speler reeds een toverkaart heeft, vervangt deze nieuwe kaart de vorige. Je kan een toverkaart ook kwijtspelen door een schatfiche af te geven.

Is een speler volledig rond het speelbord gelopen, mag hij één willekeurige schatfiche kiezen om op z'n spelersbord te leggen. Heeft hij nog steeds geen vijf schatten, moet hij een nieuw rondje starten rond het bos. Zo gauw een speler z'n vijfde schat verzamelt, wint hij het spel.Enkele effecten van toverkaarten :
- trommel met je vingers op tafel
- loop een rondje rond tafel
- draai een keer rond je as
- klap in je handen
- geeuw uitgebreid
- aai één van je medespelers
- hou je armen over elkaar
- hou één van je oorlellen vast
- knijp je neus dicht
- ...

Titel : Gigi Gnomo
Auteur : Marco Teubner
Uitgeverij : Huch & friends (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 6+

06-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
05-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroom Vroom (Blue orange)


Een racespel met slakken, Pixar-film Turbo zou zo maar voor de inspiratie gezorgd kunnen hebben.
In dit spel proberen de spelers hun slak als eerste over de finishlijn te stuwen. Het spel omvat erg kleurrijk
en stevig materiaal in de vorm van 14 stukken parcours (6 rechte stukken en 8 bochten), 4 houten slakken, 4 dobbelstenen en 4 slakkenkaarten.

De spelers vormen een parcours zoals afgebeeld in de spelregels of bouwen een eigen route met de parcoursstukken.
Daarna neemt elke speler een slakkenkaart en de bijbehorende slak. Hij plaatst z'n slak op de startgrid van het parcours. De jongste speler komt op de pole-position en mag als eerste spelen.

Als een speler aan de beurt is, gooit hij met de dobbelste(e)n(en) afhankelijk van z'n huidige positie. De speler die het verste op het parcours gevorderd is, speelt eerst. Deze speler gooit één dobbelsteen en mag z'n slak het gegooid aantal ogen gaan bewegen. De tweede speler (die op dat ogenblik tweede ligt) komt dan aan de beurt en gooit 2 dobbelstenen, waaruit hij er één mag kiezen. De derde speler mag met 3 dobbelstenen gooien en de vierde met 4 dobbelstenen. Het bewegen gebeurt in dit spel door met één vinger je slak voort te duwen. Elke keer het lijntje op het slakkenhuis van je slak rondgedraaid is, telt dit als een stap.

Indien je tijdens je beweging een slak van het parcours duwt, eindigt je beurt onmiddellijk en wordt de slak terug op het parcours geplaatst waar hij stond. De speler die als eerste over de finishlijn komt, is de winnaar.

De turbo-variant van het spel gebruikt de slakkenkaart. Een speler mag deze kaart éénmalig tijdens het spel gebruiken om onmiddellijk nog eens te spelen. Ze gooien het aantal dobbelstenen overéénkomstig met de huidige positie die ze bekleden.Titel : Vroom Vroom
Auteur : Frédéric Moyersoen
Uitgeverij : Blue orange (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 10 min.
Leeftijd : 4+

05-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Top that! (Blue orange)


Speed cups was de vorige jaren ongetwijfeld een hit bij veel kinderen (en families). Op snelheid de afgebeelde opdracht op een kaart nabouwen om de kaart als overwinningspunt binnen te rijven. Erg leuk concept, maar het kan in een nog mooier jasje hebben ze bij Blue orange gedacht. In Top that! nemen we het ganse spelmechanisme van Speed cups over, voegen we nog enkele kleine zaken toe en ovegieten we het met een magische "goochelaarssausje".

In de speeldoos vinden we 4 zwarte hoeden, 4 rode bekertjes, 4 oranje cilinders, 4 groene jetons, 4 witte konijnen en 55 opdrachtkaarten.
Elke speler neemt 1 van elke plastic spelonderdeel en de kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel in het midden van de tafel klaargelegd.
Aan het begin van een ronde wordt de bovenste kaart opengedraaid. De speler gaan gelijktijdig aan de slag met hun persoonlijke materiaal om de juiste combinatie te bouwen. Hierbij nemen ze volgende regels in acht :
- de gekleurde voorwerpen moeten in hun constructie worden opgenomen
- de grijze voorwerpen moeten ergens in hun stapel (constructie) verborgen worden
- de voorwerpen die niet op de kaart staan, mogen ze niet gebruiken en dienen terzijde te worden gelegd

Als een speler erin slaagt om de constructie te bouwen, roept hij "Top that!". Zijn bouwsel wordt langs de zijkant bekeken en gecontroleerd. Is het correct, wint hij de opdrachtkaart. Bij een fout ligt deze speler uit de lopende ronde. De speler die als eerste vijf kaarten kan winnen, wint het spel.
Het spel komt ook met een extra geavanceerde regel : sommige kaarten tonen sterren rond een voorwerp. In dit voorwerp moeten één of meerdere grijze voorwerpen verborgen worden. Er wordt dus een extra bouwvoorwaarde ingesteld. Je kan er ook voor opteren om de ganse stapel opdrachtkaarten door te spelen of de eindcondities te verleggen naar eigen inzicht en zin.

Titel : Top that!
Auteur : Thierry Denoual
Uitgeverij : Blue orange (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 6+

04-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fast flip (Blue orange)


Fast flip is een spelletje dat behoort tot de categorie van de reactiespellen à la Jungle speed, Halli galli en andere Geisterblitzen.
Het driehoekige metalen doosje valt onmiddellijk op en zorgt wederom voor een ander formaatje in onze spellenkast. Het spel omvat 54 kaarten, 5 fruitfiches en 5 cijferfiches. Dat is alles wat je nodig hebt om een potje te spelen.
De fiches zijn zelfs enkel nodig indien je één van de varianten wil spelen. Doel van het spel is zo veel mogelijk kaarten te verzamelen door als snelste het juiste antwoord te roepen (of fiche te nemen bij variant).

De kaarten worden geschud en als open trekstapel in het midden van de tafel klaargelegd. De eerste kaart wordt naast de trekstapel gelegd en dan gaan alle spelers gelijktijdig op zoek naar het juiste cijfer of fruit. Als de omgedraaide kaart een stuk fruit toont, dan ga je vliegensvlug op zoek naar het aantal stukken van dit type fruit op de andere kaart. Als de omgedraaide kaart een cijfer toont, zoek je welk type fruit dit exacte aantal keer staat afgebeeld op de bovenste kaart van de stapel. De eerste speler die het juiste antwoord geeft, wint de opgedraaide kaart en verdient hiermee een punt. Als een speler zich vergist, mag hij de volgende ronde niet meespelen. Het spel eindigt als er nog maar twee kaarten in het midden van de tafel liggen. De speler die het meeste kaarten wist te verzamelen, wint het spel.

Voor de variant ga je aan de slag met de fiches. In plaats van het correcte antwoord te roepen, neem je nu vliegensvlug de juiste fiche. Je legt deze als overwinningspunt voor je neer. Maar in de loop van het spel kan deze fiche ook bij jou afgenomen worden, zorg er dus voor dat je ook als eerste reageert om je eigen fiches te verdedigen. De speler die als eerste vijf fiches voor zich heeft liggen, wint het spel. Je kan ook opteren voor een korter spel door te spelen naar 3 of 4 fiches.
Titel : Fast flip
Auteurs : Ken Gruhl & Quentin Weir
Uitgeverij : Blue orange (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-8
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 7+

03-08-2016 om 13:57 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!