IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe Smart games
Binnenkort staan de feestdagen voor de deur en in de eerste plaats het grootste kinderfeest bij uitstek.
Als de Heilige man passeert, of het nu met of zonder z'n sidekick is, zal hij ongetwijfeld weer veel leuks en lekkers in de schoentjes stoppen.
Indien u of uw kind nog niet meteen weten wat in het briefje te zetten, dan geef ik u graag de volgende tips.

Smartgames staat garant voor solo puzzelplezier, voor jong en oud, dus onder het mum van "de kinderen vroegen het aan de Sint" kan u deze spellen ongegeneerd ook op tafel leggen als de spruiten al gaan slapen zijn. Zoals steeds zijn alle spellen voorzien van verschillende moeilijkheidsgraden verspreid over een zestigtal opdrachten. Ik geef u graag een overzichtje van het materiaal dat ze de laatste tijd op de markt brachten. Aan u de keuze tussen de diverse thema's!


Beginnen doen we met Bunny Boo, een spel voor de kleinere kinderen (op de doos staat 1+, maar de opdrachten vervullen is dan nog wel wat moeilijk)... maar wat ziet het er gaaf uit hé.
De kwaliteit is echt enorm goed en dat konijntje trekt onmiddellijk de aandacht naar zich toe. De opdrachten
tonen allerhande figuren (zoals u op de foto ziet) waarin het konijntje op de juiste plaats moet staan.
In dit spel moet je als eerste al beslissen welke blokken je al dan niet nodig hebt, een stabiele constructie bouwen die dan natuurlijk overeenkomt met de kaart. Zoals steeds is er ook een correctiesleutel voorzien in het spelregelboekje, maar daar gaan enkel de valsspelers piepen.


In Bill & Betty bricks gaat u dan weer héél wat moeilijkere en uitdagende opdrachten krijgen.
Als u houdt van Tetris of vaste klant bent bij Ben Crabbé zijn Blokken, dan is dit misschien wel iets voor u.
Je bouwt alvast de constructie zoals aangegeven op de opdracht, neemt de blokken die bovenaan staan afgebeeld en
probeert een balk te maken met deze blokken. Je mannetje mag je over het dak laten bewegen, maar hij kan enkel trapjes
met één trede beklimmen of afdalen, dus geen verdiepen omhoog springen. Kan jij dit bouwsel in elkaar krijgen?


Aqua Belle lijkt qua kleurenpatroon dan weer meer iets voor de meisjes, maar is het zeker niet. In dit spel hanteren we wederom de puzzelstukken die we reeds gewend zijn vanuit andere Smartgames zoals Airport, Camouflage, ... Je probeert door het juist plaatsen van de puzzelstukken de blauwgrijze, stoute vissen in een luchtbel te vangen. De uitleg is simpel, het uitvoeren van het plan allerminst, zeker als je naar de moeilijkere opdrachten gaat.


Na een thema dat meer naar de meisjes gericht was, iets dat de kleine en minder "kleine" jongens wel zal aanspreken. Je neemt de puzzelstukken en boten zoals aangegeven op de opdracht en legt alles zoals op de afbeelding. Probeer de schepen naar hun haven (pijl in zelfde kleur) te krijgen door ze over de woeste golven te laten varen. Door het juist oriënteren van de boten kunnen ze van het ene naar het andere puzzelstuk varen. De puzzelstukken zelf mogen niet meer verlegd of gedraaid worden natuurlijk. Wij kregen bij het spelen een hoog Anti-virus-gevoel (nog zo'n topspel van Smart) en dat is een zéér positief gegeven. Toch nog een kritische noot : het opbergsysteem van dit spel is echt slecht, Smart besteedt meestal véél aandacht aan een mooi doosje waarin alles netjes vast zit, bij deze zijn ze het nog een keertje vergeten.


In Back 2 back probeer je een bord op te vullen met de patronen. Je bouwt eerst het voorbeeld uit het boekje en legt dan de resterende stukken op de juiste plaats. Aanvankelijk nog makkelijk, maar na verloop van tijd zijn er meer gaten en wordt het aanzienlijk moeilijker. Vergeet bovendien niet dat je zowel langs de voor-, als de achterkant van het bord kan werken. Dit spel past grandioos in de IQ-puzzel reeks.


Tenslotte presenteren we u nog graag "Temple trap". Een spel waarin u met de puzzelstukken dan weer een pad moet vrijmaken voor uw avonturier zodat hij uit de tempel geraakt en vooral niet in de vallen trapt. Dit systeem doet dan weer meer denken aan Alcatraz van ondergetekende uitgeverij.

31-10-2013 om 08:35 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geistesblitz 5 vor 12 (Zoch verlag)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit jaar bracht Zoch nogmaals een broertje (of zusje) mee voor hun populaire kinderspel "Geistesblitz", dat bij ons misschien beter bekend is als "Vlotte spoken". Bij deze verwijs ik dan voor het spelverloop ook graag naar onze vorige recensie van geistesblitz 2.0 :

In Geistesblitz heeft u razendsnelle hersencellen nodig want u gaat moeten grabbelen en roepen, zonder fouten te maken. 
In het centrum van de tafel staan 5 voorwerpen in een bepaalde kleur (wit spook, rode handdoek, groene kikker, blauwe borstel en een grijs bad). Daarnaast is er een stapel kaarten met daarop de afbeeldingen van deze voorwerpen. In een speelronde wordt er een kaart omgedraaid en gaan de spelers om ter snelste het juiste voorwerp trachten te grabbelen.
- Indien het voorwerp op de kaart in zijn eigen kleur staat afgebeeld, dien je dit voorwerp te nemen
- Indien het voorwerp op de kaart niet in zijn eigen kleur staat afgebeeld, dien je het voorwerp te pakken dat niet op de kaart staat en wiens kleur niet op de kaart voorkomt
Diegene die het juiste voorwerp neemt, krijgt de kaart als overwinningspunt. Bij fout grabbelen, moet je als straf een kaart terug afgeven (indien mogelijk natuurlijk). Je speelt tot alle kaarten zijn omgedraaid en de speler met de meeste punten wint.

Natuurlijk is dit spel niet helemaal hetzelfde, dus hier even een overzichtje van de verschillen :
- nu geen zes, maar negen voorwerpen om uit te grabbelen (vleermuis, sleutel, hoed, zaklamp, spiegel, fles, klok, uil en geest)
- 5 voor 12-regel : indien de geest en de klok samen op een kaart staan, mag je niets pakken, maar moet je "5 voor 12!" roepen
- extra regels voor gevorderde spelers :
1) voorwerpen in de spiegel : indien je het spiegelbeeld van het voorwerp op de kaart in de spiegel ziet, grijp je dit voorwerp (ook al zondig je dan tegen de basisregels)
2) owlina, de sprekende uil : indien er een uil op de kaart staat afgebeeld, neem je niet het juiste voorwerp, maar roep je het antwoord
3) spiegel en uil - een kleurrijk paar : indien de uil en de spiegel samen op een kaart staan, neem je geen voorwerp maar roep je de kleur die je in de spiegel ziet

Heb je Geistesblitz dus al in je bezit, is dit niet echt veel nieuws onder de zon. Heb je het spel nog niet, kan je misschien voor dit exemplaar opteren omdat hier de meeste mogelijkheden zijn. Of echte die-hards onder jullie verzamelen ze misschien allemaal en vinden hoogstwaarschijnlijk ook nog wel een manier om ze allemaal te combineren.

Titel : Geistesblitz 5 vor 12
Auteur : Jacques Zeimet
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-8
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

31-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Buccaneer bones
Klik op de afbeelding om de link te volgen Buccaneer bones (Wattsalpoag) :

+ fantastisch tussendoortje, topper in het genre
+ dobbelstenen manipuleren ten top, dus gedaan met dobbelfrustratie in een dobbelspel (!)
+ leuke Kickstarter extra's, zo kan het dus ook, voor iedereen die het spel aankoopt
+ belachelijke lage Kickstarter prijs, zelfs met versturen van extra materiaal (9 dollar)
+ onverwachte wendingen naar het einde toe zijn schering en inslag, het blijft spannend en iedereen kan winnen in dezelfde ronde

- te snel gedaan qua tijdsbesef, maar dit is een goed ding natuurlijk, dan speel je gewoon nog een  keer
- het stelen van een schat is niet echt evident, het kost je toch twee beurten en als het wat tegenzit heb je niets

(foto : Olav F.)

31-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
30-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 130
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Jasper, Kevin & Arne
Gespeelde spellen : Buccaneer bones, Bang dice game, Polterfass, Countdown special ops, Banjooli xeet, Geisterblitz 5 vor 12 & Concordia
Speeldatum : 29/10/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : De Essentitels moeten er van door, dus maar liefst zeven spellen gespeeld. Uiteraard betreft het hier de iets lichtere, snelle tussendoortjes, maar dan weet u alvast welke recensies en imprESSENs u mag verwachten de komende dagen.
Belangrijk : Wenst u ook eens langs te komen op onze spellenzolder of wil u meer info omtrent onze speelmomenten, wordt dan lid van onze FB-pagina "SpinLi's spellenzolder". Allen van harte welkom!

30-10-2013 om 00:19 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buccaneer bones (Wattsalpoag)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Slechts twee weken voor Spiel kwam Kris Gould van Wattsalpoag met deze Kickstarter op de proppen. In gestage lijn werd het nodige geld bij elkaar verzameld en werden de stretchgoals behaald. Maar wat wil je? Voor slechts 9 dollar krijg je het spel in handen en worden de extra's nog naar je thuis opgestuurd, zo ook voor de mensen die een exemplaartje in Essen aanschaften. De set oranje dobbelstenen (die overigens erg mooi zijn) mocht je onmiddellijk meenemen, maar nu zijn we in blijde verwachting van het stoffen zakje en de uitbreidingen om tot acht spelers aan de slag te kunnen gaan.

Buccaneer bones is zonder meer de eerste grote verrassing van deze Spiel-uitgave. Het is een snel en luchtig dobbelspel, waarbij je de dobbelsteenworp gaat kunnen manipuleren en dat weten ondergetekende erg te appreciëren. Doel van het spel is om zo snel mogelijk drie schatten te verzamelen. Vaak zullen meerdere spelers gelijktijdig dit doel bereiken en is er ook nog een scoresysteem voorzien. Elke speler krijgt een spelersbordje waarop zes havens staan die via een zeeweg verbonden zijn met een eiland. Op de eilanden valt er in de eerste plaats een extraatje te rapen en vooral de broodnodige schatten. Daarnaast krijg je zes scheepsfiches die je op de havens zet. Tenslotte beschik je nog over een pion die je als een soort van troostprijs kan inzetten (maar hier komt het manipuleren nog meer tot uiting).

Een standaardbeurt is enorm kort, je neemt vier dobbelstenen, gooit deze en kijkt of je één van je scheepspionnen een of meerdere plaatsjes mag verzetten. Voor elk paar mag je het scheepsfiche in de bewuste rij één plaatsje naar beneden schuiven, bij drie dezelfde dobbelstenen mag je je scheepsfiche zelfs helemaal tot op het eiland brengen. Gooi je drie dezelfde dobbelstenen en staat je schip al op het eiland, kan je een schat oprapen en je schip terug in de haven plaatsen. Het is perfect mogelijk om twee paren te gooien en op die manier twee scheepsfiches te verzetten.

Staat je scheepsfiche op een eiland krijg je bovendien een extraatje dat je erg goed kan gebruiken in je volgende beurten, zo krijg je bij eiland 1 en 6 een extra dobbelsteen, bij eiland 2 en 5 mag je één bijtellen of aftrekken op een dobbelsteen van je worp en bij eiland 3 en 4 mag je een aantal dobbelstenen naar keuze gaan hergooien. Al deze extra's zijn cumulatief, dus kan je leuke combo's proberen te maken.

In het geval dat je helemaal niets gooit (dus geen paar of drie dezelfde), mag je je spelerspion inzetten op één van de onbezette eilanden. In de volgende beurt kan je dan éénmalig dit voordeel (extra dobbelsteen, +/- of hergooien) benutten. Bij een nulworp kan je er ook voor opteren om een schat te stelen bij een andere speler. Dit mag enkel als hij meer of evenveel schatten dan jou heeft en bovendien moet je in de volgende ronde dan drie dezelfde dobbelstenen gooien. In een laatste geval kan je een nulworp ook gebruiken om jouw pion in te zetten tegen een pion van een speler die tracht bij jou te komen stelen.

Titel : Buccaneer bones
Auteur : Kris Gould
Uitgeverij : Wattsalpoag
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

30-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : The three little pigs
Klik op de afbeelding om de link te volgen The three little pigs (Iello) :

+ verfrissend thema, leuk gegeven om sprookjes te gebruiken
+ blazen aan het draairad is hilarisch (zeker met een kunstgebit)
+ er is onmiddellijk een variant voorzien
+ het is gewoon een leuk spelletje

- punten behalen in dit spel is geen evidentie
- als je wint, win je vaak met véél punten voorsprong omdat de opdrachten cumulatief werken

Conclusie : dit spel is een leuk tussendoortje, het thema is fijn gevonden en toch niet te kinderachtig.
Deze reeks spellen gaan weer een ramp worden voor de verzamelaars, want er gaan er slechtere verschijnen en toch
ga je de reeks compleet proberen te houden zodat die boekjes mooi op je kast staan. Loop nog wel niet onmiddellijk naar
de winkel als je dit als enige dobbelspel uit Essen wil aanschaffen, want er komt er nog een veel betere één van de volgende dagen.

30-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
29-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The three little pigs (Iello)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Franse Iello is verdeler van héél wat kleinere uitgeverijen, zo ook van Purple Brain Creations. Deze relatief nieuwe speler op de markt brengt éénvoudige familiespellen op de markt die volledig draaien rond bekende (en minder bekende sprookjes). Ze brengen hun spel in een doosje in boekvorm, zodat je de verschillende spellen uiteraard netjes naast elkaar kan gaan verzamelen. De eerste twee titels waren al in Essen te bewonderen. Baba Yaga is een Russisch sprookje dat ze vertaalden naar een soort memory, maar wij bespreken hier vandaag graag nummer 1 uit de reeks : de 3 kleine biggetjes.

Indien u bekend bent met het verhaal weet u dat de 3 kleine biggetjes een huisje aan het bouwen zijn om zich te beschermen tegen de grote, boze wolf. Twee varkentjes waren lui en maakten snel een huisje uit stro en hout, dat natuurlijk werd weggeblazen door de wolf. Het derde biggetje zou uiteindelijk de dag redden door een stevig stenen huis neer te poten.

In dit spel mag u voor één keer een echt zwijn spelen en probeert u ook de beste en stevigste huizen te bouwen. De speler die op het einde van het spel het meeste punten verzamelt in de vorm van afgewerkte huizen (ééntje met een dak) en enkele opdrachten omtrent het meeste huizen, het hoogste huis, de meeste bloempotjes op de tegels en huizen volledig opgetrokken uit één grondstof, wint dit éénvoudige tussendoortje.

In een beurt krijgt een speler drie dobbelbeurten waarin hij mag kiezen welke dobbelstenen hij eventueel opnieuw gooit. Enkel wolven moeten opzij worden gelegd. Indien er twee wolven verschijnen, moet de speler een wolvenronde spelen, zo niet dan kan de speler aan z'n huisje bouwen en een deel uit de voorraad nemen. Afhankelijk of hij ramen, deuren of daken gooide, neemt hij het overeenkomstige stuk:
- 2 dezelfde dobbelstenen geven recht op een strooien onderdeel
- 3 dezelfde dobbelstenen geven recht op een houten onderdeel
- 4 dezelfde dobbelstenen geven recht op een stenen onderdeel
(je mag eventueel ook twee delen bouwen indien je rol dit toelaat, bv. 2 ramen en 3 deuren = 1 strooien raam en 1 houten deur)

De bouwregels zijn op zich relatief simpel, een huis begint met een raam of een deur. Je mag zoveel ramen in een huis hebben als je wil en mag steeds een deur onder de reeds geplaatste ramen stoppen. Eens je echter een dak op je huis zet, is het huis afgewerkt en mag je geen onderdelen meer toevoegen. Het maakt niet uit dat je huis uit verschillende grondstofsoorten bestaat, maar er zijn bonuspunten voor huisjes in één soort natuurlijk. Je mag zo veel huizen naast elkaar bouwen als je wil, maar enkel de afgewerkte (dus met dak) zullen punten opleveren op het einde van het spel. Dat einde komt er overigens zeer vlug, want eens een aantal stapels van huisonderdelen zijn opgebruikt (afh. aantal spelers) eindigt het spel na die ronde.

Indien een speler twee (of meer) wolven gooit, volgt er een wolvenronde. De speler duidt een huisje van een tegenspeler aan, blaast tegen een rad en verwijdert alle huisonderdelen van het aangewezen huis van de tegenstander die overeenkomen met de grondstofsoort (stro, hout of steen) waarop de pijl stopt. Indien er enkel een dak overblijft, stort ook dit in.

De spelers krijgen punten voor hun afgewerkte huizen, zijnde 2 punten voor een strooien onderdeel, 3 voor een houten en 4 voor een stenen. Daarnaast worden er extra punten uitgedeeld voor de opdrachtkaarten (zoals hierboven reeds beschreven). Dit is onmiddellijk het volledige spel, er is ook een eenvoudigere versie mogelijk waarbij je de opdrachtkaarten weglaat en enkel nog punten extra krijgt voor verzamelde bloempotjes. The three little pigs is niet meer, maar ook zeker niet minder dan deze beschrijving. Een imprESSEN volgt ongetwijfeld snel.

Titel : The three little pigs
Auteur : Laurent Pouchain
Uitgeverij : Iello
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 20 min.
Leeftijd :  7+

29-10-2013 om 07:41 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
28-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Essen buit
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bij deze een foto van de meegebrachte spellen uit Essen. Indien u dus zin heeft om één van de titels uit te proberen, laat het ons weten!
Het gaat wel degelijk om de spellen die op de kasten staan natuurlijk. In de loop van de komende weken zullen nog wel enkele titels worden toegevoegd.


28-10-2013 om 13:40 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 129
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Jimmy, Johan, Annelies & Arne
Gespeelde spellen : Buccaneer bones & The three little pigs
Speeldatum : 26/10/'13
Speelplaats : Centerparcs de Kempervennen
Opmerkingen : De eerste twee titels van de Essen-buit zijn gespeeld en al erg leuk bevonden. ImprESSENs mag u de komende dagen, weken en maanden erg vaak verwachten. Ook de recensies van de meegebrachte spellen zullen stilaan beginnen te verschijnen. We gaan ons dit jaar wel niet vastpinnen op één recensie per dag. Ze zullen komen naar gelang de tijd en zin van ondergetekende, maar ik beloof u dat u nooit te lang zal moeten wachten.

28-10-2013 om 12:47 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Spiel Essen 2013 – Deel V : Belgische en Nederlandse uitgeverijen

Bruxelles 1893 is een worker-placement spel waarin ook bieden en meerderheidscontrole een rol speelt. Elke speler is een architect in de late 19de eeuw en tracht door het uitvoeren van diverse acties een architecturaal hoogstaand werk te fabriceren in de Art Nouveau stijl. Het meest succesvolle gebouw levert natuurlijk de meeste punten op. Daarnaast produceer je nog wat kunst om je puntentotaal wat op te vijzen.

 Het actiebord is aanpasbaar, en niet elke speler zal er toegang toe hebben in elke ronde. Sommige acties ondernemen kost je geld, zoals het verwerven van hoogwaardige materialen, een meester vinden, een verdiep op je eigen woonst zetten, kunst maken en deze verkopen voor geld en punten. Andere acties zijn dan weer gratis maar laten je potentieel één van je arbeiders verliezen, zoals goedkopere grondstoffen aanschaffen, jouw meesters activeren, de markt bezoeken, … Nadat iedereen past, is een ronde afgelopen en wordt er een exhibitie georganiseerd waarin de kunst van de spelers kan worden verkocht. Tenslotte krijgen de spelers nog bonuskaarten afhankelijk van de plaatsen waar hun arbeiders die ronde op het bord zijn geplaatst. Na vier ronden worden nog punten uitgedeeld voor je architecturaal niveau, bonuskaarten, vervulde werken en het resterende geld.

Ginkgopolis: The Experts is een uitbreiding voor het populaire bordspel Ginkgopolis dat vorig jaar op de markt verscheen. De uitbreiding bestaat uit vijf modules die in eender welke combinatie aan het basisspel kunnen worden toegevoegd. Zo krijg je nieuwe gebouwen, prestigegebouwen, experten, gebeurtenissen en groene gebieden.

De experten is een uitbreiding dat een aanvulling is voor het basisspel, maar dat ook apart gespeeld kan worden. Het succes van de stad Ginkgopolis trekt experten aan uit alle mogelijke domeinen (artiesten, ingenieurs, bankiers, journalisten, …) die mee willen genieten op de deining van het succes. Er woedt een strijd om de beste ideeën en perscampagnes om avant-garde gebouwen te bouwen. De stad wordt zo groot, dat er extra groene gebieden moeten verzien worden voor een betere ventilatie in deze snelgroeiende stad. En vergeet uiteraard niet om aan de kwaliteit te voldoen, zeker nu alles zo haastig en snel gebouwd zal worden … misschien kan het geen kwaad om iedereen eens tot de orde te roepen. Deze uitbreiding bestaat op z’n beurt uit zes onafhankelijke modules die vrij kunnen gecombineerd worden om nieuwe strategieën in het basisspel te stoppen.

Countdown special ops is een coöperatief bordspel waarin de spelers de rol aannemen van één van de zeven special ops. Samen met je team ga je één van de missies uitvoeren. Het doel van een missie kan zijn: het uitschakelen van terroristische leiders, redden van gijzelaars en ontmantelen van bommen. Tijdens deze missies is het van belang dat je snel handelt. Eerst kies je welke Ops er mee gaan op de missie en waar start je op de missielocatie. Daarna moet je zorgen dat je missie slaagt door de doelen te bereiken, niet te veel burgerslachtoffers te maken en levend uit de missie te komen. Hier vind je de manier waarop een missie wordt opgezet. Het bordspel Countdown Special Ops bevat vele extra's.

In dit spel zijn er veel keuzes te maken. Het is dan ook van belang dat je als team samenwerkt. Doe je dit niet, dan is de kans dat de missie slaagt nihil. Voor de liefhebbers van meer spanning in het spel is er ook een verrader modus in het spel. Deze verrader kan de missie aardig in gevaar brengen.

Countdown special ops is volledig modulair, waardoor iedere missie weer anders speelt en je steeds andere tegenstanders en situatie tegenkomt. Het spel biedt ontzettend veel variatie en staat garant voor urenlang spelplezier. Je kunt zelfs een eigen missie of campagne samenstellen. Een missie duurt 30 minuten en een campagne, waarin je met jouw team op steeds hoger niveau zult moeten presteren, kan oplopen tot 2 uur speeltijd. Ga de uitdaging aan en probeer tot het hoogste niveau door te dringen.

Als je Countdown Special Ops realtime speelt, dan gaat de klok ook meetellen. Nu wordt het extra belangrijk dat je snel en doeltreffend bent, kort afstemt met je teamgenoten en doorgaat om de missie binnen de beperkte tijd van 30 minuten tot een goed einde brengt.

Het ontwikkelen van de unieke modulaire spelopzet van Countdown Special Ops heeft The Game Master bijna 3 jaar gekost, omdat alle mogelijkheden van het spel doorgetest moesten worden. De twee Nederlandse ontwerpers van het spel, Gert-Jan Oomis en Hans van Tol, hebben er voor gezorgd dat Countdown Special Ops een spel is dat je op elke niveau kunt spelen. Je kunt alleen missies spelen op niveau 1, maar als dat te eenvoudig voor je is schakel je gelijk door naar niveau 2 of eventueel zelfs spelniveau 3. En vind je het te kort duren, dan speel je een scenario of stel je een eigen campagne samen. Met het spel Countdown Special Ops hebben de twee ontwerpers dan ook een eigen "game generator" ingebouwd: bouw je eigen missie, campagne of scenario. Echt alles is mogelijk!

In het begin van de 20ste eeuw strijden de grote Europese en Amerikaanse musea voor allerhande artefacten van over de ganse wereld om hun museum een meerwaarde te geven en spectaculaire exhibities te organiseren. In Artifact zijn de spelers archeologen die sites onderzoeken op zoek naar artefacten, deze te verschepen, geld te verdienen om terug te investeren in nieuwe opgravingen en aanzien te verwerven. Acties en geld zijn beperkt, de concurrentie daarenboven bikkelhard. Misschien is het wel eens handig om de zwarte markt te bezoeken om op die ongeoorloofde manier aan kapitaal te komen of om zo dat unieke stuk te kunnen toevoegen aan de collectie. Artifact biedt een rijke speelervaring en geeft de spelers veel keuzes om over na te denken. Het spel voorziet een instapversie om het spel te leren kennen, en twee uitbreidingen die naar believen kunnen worden toegevoegd. Het complete spel wordt wel aangeraden voor de iets ervarenere speler.

De aarde is in dodelijk gevaar! Invaders is een asymmetrisch, door kaarten aangedreven, bordspel over oorlog en horror voor twee spelers. In het spel nemen de spelers de rol aan van twee strijdende commandanten in een conflict.

Eén speler leidt de buitenaardse aanvallers wiens doel het is om de aarde om te vormen tot een plaats waar ze kunnen overleven en zich vestigen. Deze aanvallers beschikken over ondenkbare wapens en ongekende technologie. In hun alienleger hebben ze tal van verschrikkelijke schepsels die ontworpen zijn om onrust te zaaien en chaos te creëren.  De andere speler heeft de controle over de strijdmacht van de verenigde Aarde. De naties hebben de handen noodzakelijkerwijs in elkaar geslagen om samen te vechten tegen het onheil dat letterlijk boven hun hoofden hangt. De aardse alliantie moet het doen met minder wapens, achterhaalde technologie en staan met één voet in het graf. Gelukkig kunnen ze nog rekenen op elkaar, een sterk netwerk van militaire machines, elite troepen en oorlogswetenschappers.

De Invaders proberen de legers van de Aarde te vernietigen en hun voorraden uit te putten. Ze doen dit door sleutellocaties te verdedigen en er voor te zorgen dat de Aarde speler kaarten moet afgooien in z’n aflegstapel. De aanvaller zal ook voorzichtig zijn met het in het spel brengen van schepsels en oorlogsmachines aangezien er grote kosten bij komen kijken en ze dan vaak andere voorwerpen zullen moeten verwijderen uit het spel. De mensheid moet dan weer wanhopig proberen om de kritische voedsel- en grondstofvoorraden te beschermen en corruptie en beïnvloeding van de aliens voorkomen. Ze doen dit door fantastisch dodelijke verdedigingen op te stellen, voorspellen waar de aanvaller zal toeslaan en vallen te plaatsen om de aanvaller te ontmoedigen op bepaalde plaatsen binnen te vallen. Ook de mens zal moeten uitkijken met z’n voorraden en strijdkrachten, want ook al zijn de soldaten gemotiveerd, het zijn er ongetwijfeld onvoldoende om de aanvaller te overklassen.

Er resteert slechts één vraag: Aan welke kant sta JIJ?

New York, 1842: de kades langs de Zuidstraat wemelen van de activiteit. Pakschepen komen voortdurend aan en varen terug uit. Er zijn zoveel handelsschepen die in de rij staan te wachten om behandeld te worden, deze rij is bekend onder de naam “Packet Row”.

In Packet Row vertegenwoordigd elke speler een handelscompagnie die natuurlijk zo veel mogelijk winst probeert te maken aan de trans-Atlantische handel. Veel geld hebben is echter niet voldoende om het spel te winnen. Je moet je geld spenderen ten voordele van de stad om de nodige overwinningspunten te verkrijgen.

Een pasha (ook wel padisha genaamd) is een machtige gouverneur. In Pasha proberen alle spelers de best mogelijke combinatie te gooien met vijf dobbelstenen om zo de Pasha te worden en de meest waardevolle kaart meet te grabbelen. Diegenen die hun actieblokjes het beste inzetten, zullen een goede kans hebben om het spel te winnen. Speel een kaart om te bepalen op welke manier er die ronde punten kunnen gescoord worden. Vergeet ook zeker de bonustegels niet te verzamelen, want deze leveren je speciale acties op.

2048, Aarde: de corrupte regering heeft z’n grip verloren op Rain City, een metropool vol criminelen die amok maken tegen de politiepatrouilles. Deze wanhopige strijd kreeg er onlangs een nieuwe speler bij, een geheim agentschap van premiejagers, die de controle proberen terug te krijgen over de onophoudende golven van aanslagen op het stadsleven. Jouw taak: verslaag en arresteer criminelen, onmantel bommen die stadswijken in puin zouden kunnen leggen en voorkom dat moordenaars hun duivelse plannen kunnen uitvoeren. Jij bent één van de leden van het geheime bondgenootschap van rechtvaardigheid. Dus … ben je klaar om de criminaliteit in de grote stad te trotseren?

Rogue Agent is een spannend cyberpunk avonturenspel waarin de spelers het opnemen tegen ondergrondse netwerken. Het spel bevat gedetailleerde miniaturen, een grote variëteit aan unieke criminelen die moeten verslagen worden, speciale dobbelstenen met iconen en twee verschillende speelmodi. In Rogue Agent controleren de spelers een agent die werkt voor “The Agency”, gecreëerd om de criminaliteit in Rain City in te dijken. Je wint het spel door het meeste macht over de stad te krijgen in een race tegen een spelsysteem dat een levende stad creëert waarin criminaliteit en andere uitdagingen op elke hoek van de straat komen piepen.

Elke ronde bestaat uit een actiefase, gevolgd door een opschoonfase. Tijdens de actiefase scoren de spelers mracht door moordenaars te elimineren, criminele zwaargewichten in te rekenen en high-tech bommen te ontmantelen. Door stadsgebieden te onderzoeken verzamel je grondstoffen die vitaal zullen zijn om te overleven en de mogelijkheden van de agenten te verhogen. Daarnaast zullen de agenten ook hun vervoer, wapen en onderzoeksmogelijkheden verbeteren om zo een beter zicht te krijgen op de ware identiteit van hun collega-agenten. Collaborateurs zoeken op de verschillende locaties in de stad zal de agenten helpen in de confrontaties met het lokale uitschot. Ondertussen zit de politie ook niet stil en houden ze de agenten in het oog, aangezien die ook niet vies zijn van hier en daar een illegaal werkje. The Agency heeft echter z’n eigen luchtdefensie die het kan inroepen ter ondersteuning. Gedurende het spel kunnen agenten als verrader worden onthuld en spelen ze verder in de vorm van androids (die dus bij aanvang zich hadden gemengd tussen de agenten). Deze androids hebben andere overwinningscondities, zoals het vernietigen van sleutelplaatsen waar informatie zit verborgen over de androidproductie en het elimineren van de menselijke agenten. De eerste speler die acht macht weet te verzamelen, wint het spel.

In American Rails speelt elke speler een rijke kapitalist die z’n portfolio van aandelen in de zes belangrijkste spoorwegmaat-schappijen moet beheren. Door meedogenloze onderhandelingen en zorgvuldige planning proberen de spelers de waarde van hun hebben en houden te verhogen. De rijkste speler wordt op het einde van het spel bekroond tot de spoorwegbaron van het land.

In dit spel is geen sprankeltje geluk te bespeuren, doordacht plannen en strategische acties beslissen over winst en verlies. Het spel is geïnspireerd op spellen als Chicago express en het Historic railroads system van Winsome Games. Het spel speelt zich af in de VS aan de oostelijke kant van de Mississippi. Het spel herbergt wisselende speelvolgorde (natuurlijk gecontroleerd door de spelers zelf) en variabele startopstellingen, zodat dit tactische treinspel een hoog niveau van herspeelbaarheid krijgt.

Er is een vloek over jou uitgesproken zodat je in het magische land van Norkobia terecht. Je wil natuurlijk terug naar jouw wereld, maar Lord Maldorf, heerser over Norkobia, laat je niet gaan tot je aan zijn voorwaarden voldoet en z’n enorme imperium voor hem uitbouwt.

In Warlock (ontworpen door Belg Fabrice Vandenbogaerde) kruipt elke speler in de huid van één van de verdoemde wezens. De opdracht is simpel: bouw een rijk in opdracht van Lord Maldorf. Wie wapent zich het best tegen de duistere krachten en wie weet de hulp van de andere wezens het best te benutten? Door het spelen en strategisch inzetten van kaarten probeert iedere speler zijn rijk te ontwikkelen. Wie dit het beste doet, wint het spel.  Het doel van het spel is een imperium bouwen naast je kasteel, uitgelegd in een 4x4 rooster. Elke ronde krijgt een speler 5 kaarten. Eén wordt in de kerker gelegd (waar hij een speciale actie wordt), een andere in Hubba’s bar (waar locale karakters kunnen ingehuurd worden). De andere drie kaarten worden op handen gehouden. Dan worden er kaarten geveild, te betalen met je handkaarten (kaarten krijgen dus vele functies in het spel). Eens de veiling is afgelopen, kunnen de speciale acties van de kaarten gebruikt worden om het imperium op te bouwen. Meer info vind je hier : http://www.spellenclub13.be/Warlock/inleiding.htm

UGO! is een typisch slagen-halen-kaartspel dat in een thematisch jasje is gestopt. Hier en daar is er nog een kleine aanpassing en het scoren van punten zal de doorwinterde kaarter waarschijnlijk helemaal onbekend zijn, maar laat ons vooral het spel eens van naderbij bekijken.

Eén ding moeten we Playthisone al zeker nageven en dat is dat ze kwalitatief materiaal op de markt brengen. De doos is van stevig glanzend karton en ook de inlay is nuttig te noemen, niet zo'n nutteloos tussenschot dat je beter in de prullenmand gooit. Het spel UGO! is voorzien van 4 spelersborden (die uit 2 puzzeldelen bestaan), 45 kleurrijke kaarten en 36 stevige kartonnen boerenfiches. Op dit vlak is er echt niets op aan te merken. Misschien toch even muggenziften: persoonlijk opteer ik er wel liever voor om kartonnen fiches in een zakje te bewaren dan ze in zo'n smalle opening te plaatsen waar mijn dikke vingers niet echt voor gemaakt zijn.

Het spelverloop van dit spel is niet echt moeilijk, zeker als je een beetje in de kaartspellen thuis bent. Er worden vier ronden gespeeld en de speler die het meeste punten wist te sprokkelen, wordt tot winnaar uitgeroepen. Het spel wordt vooral gespeeld met de 5 x 9 gekleurde kaarten (waarden 0 tot en met 8). Elke speler krijgt er 10 op handen, dus niet alle kaarten zullen in het spel zijn, dit zorgt voor een beetje onberekenbaarheid en dat weten wij wel te appreciëren, de die-hard-slagen-halers waarschijnlijk niet. De startspeler komt een kaart uit, daarna moeten de spelers om beurten een kaart aan de slag toevoegen. Je moet zoals steeds kleur bekennen indien mogelijk. Kan je geen kleur bekennen, mag je een kaart van een andere kleur wegspelen. De speler die de kaart met de hoogste waarde aflegde, wint de slag. Dit kan dus ook diegene zijn die een andere kleur speelde. Troef bestaat niet in dit spel. Indien twee spelers de hoogste waarde speelden, wint in de eerste plaats de uitgekomen kleur. Is die niet betrokken, wint de speler die als eerste de hoogste waarde speelde in de slag.
Indien een speler een slag wint, plaatst hij de kaarten uit de slag op zijn spelersbord. Dit spelersbord bestaat uit 5 vakken, 5 plaatsen om de kaarten van de vijf verschillende kleuren in onder te brengen. De speler kiest zelf welke kleur hij waar bewaart (van links naar rechts), maar dient een stapeltje te vormen. Enkel de bovenste kaart zal op het einde van het spel punten opleveren, dus leg best die met de hoogste waarde bovenaan. En probeer later in het spel geen kaart met een lage waarde (bijvoorbeeld de "0"!) van die kleur in een slag mee te graaien, want die wordt onverbiddelijk bovenop jouw hoge kaart gelegd.
Indien je een slag wint, bekijk je of je ook boeren krijgt. Deze staan op de kaarten afgebeeld. Win je bijvoorbeeld de slag met de rode 6 zoals hierboven afgebeeld, dan mag je één boer aan je spelersbord toevoegen (van links naar rechts). De kaarten met waarde 1 en 2 laten zelfs toe dat je boeren verdient door een slag te verliezen, afhankelijk van hoe de slag afloopt. Nadat alle kaarten zijn uitgespeeld, eindigt de ronde en worden er punten uitgereikt.

Elke speler krijgt de punten van de bovenste kaarten op hun spelersbord, indien deze volledig voorzien zijn van boeren. Elk vak vereist een aantal boeren om de volledige punten te kunnen scoren. Liggen er onvoldoende boeren in een vak, dan scoor je -5 punten per ontbrekende boer, de bovenste kaart speelt hier geen rol en levert niets op. Tenslotte kan het zijn dat je de benodigde boeren hebt liggen in een vak waar geen kaart ligt, in dit geval krijg je de afgebeelde punten op het spelersbord (zijnde 1, 3 of 5 punten).

(reeds een uitgebreidere bespreking van dit spel dankzij het recensie-exemplaar van Play this one)

In Rampage kom je in Meeplestad terecht al seen groot, verschrikkelijk monster! Jouw doel bestaat erin alles te vernietigen wat je tegenkomt, gebouwen neerhalen, je klauwen in het asfalt planten en de inwoners (meeples) de schrik van hun leven bezorgen – kortom zaai terreur terwijl je er nog plezier aan beleeft ook.

De gebouwen in Meeplestad bestaan uit verschillende verdiepen en meeples die dienst doen als pilaar ter ondersteuning van de verdiepen. Vier houten voertuigen rijden door de straten en acht districten van de stad. Elk monster bestaat uit een schijfje en een pion. Tijdens een beurt mag je twee acties kiezen uit de vier mogelijke acties:

 • Bewegen: neem je pion op, schiet met het schijfje en plaats je pion op de plaats waar de schijf terechtkomt.
 • Vernietig: neem je pion, laat het op een gebouw vallen en verzamel alle verdiepen die geen meeples meer op hen hebben liggen of staan.
 • Gooi een voertuig om: indien je in de buurt bent van een voertuig, mag je het opnemen, op je pion zetten en dan wegschieten naar een gebouw of een ander monster.
 • Adem: zelfs wanneer je niet in de beurt van een voertuig bent, kan je schade berokkenen. Plaats je kin op je pion en blaas over het bord.

Monsters zijn nogal chaotisch als het op eten aankomt, maar als je meeples van het bord gooit, kan je er wel eens voor gestraft worden. Het kan je een tand kosten of een extra actie aan de andere spelers. Na je twee acties mag je onbeschermde meeples op de grond in jouw district opeten, maar je kan slechts zoveel meeples eten als je tanden hebt. Als je een ander monster op de grond mept, breek je één van z’n tanden en hou je deze bij. De meeples hebben zes verschillende kleuren en vertegenwoordigen de soorten inwoners van de stad : blauw (journalisten), groen (militairen), geel (blondines), grijs (senioren), rood (helden) en zwart (zakenmensen). Voor elke set die je van deze soorten verzamelt, krijg je 10 extra punten op het einde van het spel. Bovendien scoor je ook voor verzamelde tanden en het bereiken van het doel dat jouw karakterkaart je oplegt.

Bovenop de karakterkaart heeft elke speler ook een krachtkaart (die gedurende het ganse spel geldig is) en een superkrachtkaart (éénmalig gebruik) die je héél erg goed zal kunnen gebruiken. Bovendien voorziet men ook een variant waarin de monsters tijdens het spel evolueren, je punten kan verliezen als je bepaalde kleuren van meeples niet in je sets hebt en een variant waarbij je met twee speelbord tot acht spelers aan het werk kan zetten.

 

28-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
27-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiel Essen 2013 – Deel IV : Overzicht hal 3
Onze Franse vrienden van YSTARI staan garant voor de betere veelspelerspellen op de markt. Ook dit jaar kondigden ze wederom twee zéér interessante titels aan, die menig spellenliefhebber zowel qua artwork als spelverloop aanspreken.

Spyrium vindt plaats in een alternatieve wereld, een Engeland in een op steampunk-gebaseerd universum. De spelers bouwen fabrieken, hebben arbeiders nodig om de productie te laten draaien en het ongekende “Spyrium” te verwerken. In de ene fabriek zal het kostbare goedje worden geproduceerd, terwijl het in een andere wordt omgezet in de broodnodige overwinningspunten. De nieuwe grondstof kan ook worden aangekocht, maar het is zeldzaam en duur en je zal constant je laatste centjes moeten bij elkaar schrapen. Enkel diegene die dit alles prima weten te managen krijgen een constant inkomen en kunnen op die manier hun arbeiders tewerk stellen.

In Prosperity bouwen de spelers dan weer aan hun eigen land op grote schaal, waarbij ze de balans moeten zoeken tussen energie en ecologie om ze de langetermijndoelstellingen en prosperitypunten te behalen. Door middel van tegels te gebruiken, gaan de spelers kunnen opteren om energie (geld), ecologie (vervuiling), hoofdstad (geld), onderzoek (onderzoeksspoor) en prosperity (overwinningspunten) aan hun land toe te voegen. Maar pas op, de ruimte op je persoonlijke spelersbord is beperkt en je zal de beste keuze op het juiste moment moeten trachten te maken.

HURRICAN is een Zwitserse uitgeverij die ons nauw aan het hart ligt. Zij staan in onze spellengeheugen gegrift als de ontwikkelaars van Mr. Jack en ook nu brengen ze een spel mee naar Spiel waarin het Mr. Jack spelsysteem wordt gebruikt.

Le Fantôme de l’Opéra is een tweespelerspel, dat eveneens die asymmetrische aspecten herbergt, één speler is de verdachte, de andere gaat hem proberen te vatten. Alternerend, volgens een vast patroon zullen de spelers hun acties kunnen uitvoeren, zich over het bord bewegen en trachten door middel van deductie het laken naar hun kant te trekken. Er zijn echter ook enkele significante wijzigingen ten opzichte van Mr. Jack, er zullen geheime doorgangen zijn, de karakters gaan anders kunnen bewegen (aantal stappen gelijk aan het aantal karakters in de kamer van waaruit je vertrekt) en verschillende acties kunnen uitvoeren. Elk karakter zal nuttig zijn, zolang ze maar op het juiste moment kunnen worden ingezet.

MATAGOT EDITIONS is misschien wel de uitgeverij met het coolste artwork in hun spellen. Of ze nu een nieuw product lanceren of een ouder spel in een nieuw jasje stoppen, we kunnen enkel beamen dat deze uitgeverij goed bezig is. Ook hun line-up voor Spiel was dit jaar weer ijzersterk.

C3K, staat voor "Creatures Crossover Cyclades/Kemet", en is a mini-uitbreiding die bestaat uit zeven kaarten voor Cyclades en zes krachttegels voor Kemet. Deze onderdelen stellen je in staat om de miniaturen van beide spellen met elkaar te mixen, zodat je meer mogelijkheden krijgt en vooral die supergave plastieken hebbedingetjes voor beide topspellen kan gebruiken. Voor meer info omtrent Kemet en Cyclades verwijs ik u graag door naar onze SpinLi-blog.

In Cappuccino gaan de spelers koffiekopjes op elkaar stapelen en trachten elkaars kopjes te vangen en vast te zetten. Cappuccino bestaat uit 64 mooie plastic koffiekopjes in de vier spelerskleuren. In een beurt kan een speler een aangrenzende stapel kopjes vangen als z’n eigen stapel minstens even hoog is. Zo lang je spelerskleur bovenaan ligt, controleer je de stapel. Als alle stapels geïsoleerd zijn, eindigt het spel en wint de speler die het meeste kopjes in z’n stapels wist te verzamelen.

Stap in de magische avonturenwereld van Corto Maltese, de held uit de vruchtbare verbeelding van Hugo Pratt. Kies je avonturen, en beleef ze zoals ze werden verteld. Geholpen door Corto en strijdend tegen Rasputin die jouw plannen wil dwarsbomen, stel je je team samen en probeer je zo veel mogelijk goud te sprokkelen tegen het einde van het verhaal! Corto is een op kaarten gebaseerd avonturenspel waarin een mix zit van tactisches keuzes en geluk. Door het uitspelen van deze kaarten ga je personages in de strijd gooien en ze voorzien van hulpmiddelen. Strijd tegen de andere spelers en zet Corto en Rasputin verstandig in om je tegenstanders te dwarsbomen. Elk avontuur heeft z’n eigenheid, zorgt voor andere schatten en tegenstand en verwacht een andere tactiek van de spelers.

In 1845 leidde Sir John Franklin een expeditie om het laatste stukje van de Noord-West passage te ontdekken. Kosten noch moeite warden gespaard, wetenschappelijk materiaal, 1000 boeken, 128 bemanningsleden, genoeg eten voor drie jaar, … Ze voeren uit en zagen walvissen aan de westkust van Groenland. Het weer was in het voordeel en ze beslisten om in onbekende wateren te gaan varen … er werd nooit nog iets van hen gehoord...

Hun verdwijning deed veel stof opwaaien en vele Britse en Amerikaanse expedities trachtten hen te vinden. Jij bent een kapitein in één van deze expedities in Expedition: Northwest Passage. Je zal de woeste Arctische wateren moeten overleven, je bemanningsleden leiden, ontdekkingen doen, bewijzen verzamelen en proberen te achterhalen waar het fout liep voor Sir John Franklin. Eens het spel vordert, zullen delen van de passage dichtvriezen en je weg blokkeren. Bewijzen verzamelen en de Noord-West passage vinden is één, maar je moet je ook tijdig terug in Groenland melden om dit spel te winnen!

Vanuit het hart van Afrika zetten de mensen koers richting de rest van de wereld om zich over de globe te verspreiden. In Origin ga je jouw weg zoeken, je stam uitbreiden en nooit vergeten een link te houden met je voorvaderen. De pionnen in het spel komen voor in drie kleuren, drie hoogtes en drie verschillende diktes. Je breidt je volk uit, maakt ze sterker door verschillende technologieën te ontwikkelen en probeert opdrachten te volbrengen. In een beurt kan je kiezen tussen drie mogelijke acties : een nieuwe pion inbrengen, pionnen verplaatsen of de strijd aangaan met de tegenstrevers om ze uit een gebied te verdrijven. Je scoort punten voor je ontwikkelde technologieën, opdrachtkaarten, niet gebruikte kaarten, het bezetten van de vruchtbare graslanden en twee aangrenzende gebieden met een waterweg tussen.

Rokoko is een eurostijl bordspel met een interessante kijk op deck-building. Elke ronde speel je één van je personeelskaarten en laat je hem een taak uitvoeren : nieuwe personeelsleden inhuren, grondstoffen kopen, een jurk laten maken of investeren in de decoraties voor het bal. Maar niet elk personeelslid is geschikt om elke actie uit te voeren. Kies dus verstandig wie je welke taak laat uitvoeren, zeker aangezien elk personeelslid een uniek bonus met zich mee brengt, waaronder het verkrijgen van overwinningspunten. Na zeven rondes eindigt het spel met een groot bal en een eindwaardering, waarin je scoort voor personeel, jurken en andere galakledij die je uitleent aan gasten en de decoratie die voor het bal werd gebruikt.

  Coal Baron – of Glück Auf in het Duits speelt zich af in de regio van de spellenbeurs, namelijk het Rührgebied. Spelers sturen hun mijnwerkers in de schachten diep onder de grond om tunnels te graven en kool op te halen. Er zijn vier verdiepen, elk met hun kwaliteit van steenkool die nodig zijn om contracten te vervullen. In deze worker-placement kan je actieplaatsen die bezet zijn nog gebruiken, maar dan ga je meerdere arbeiders moeten inzetten. Elke speler heeft een individuele mijnschacht en hij heeft z’n arbeiders dus ook nodig om ze naar beneden te sturen om het zwarte goud naar boven te halen. En liefst zo snel mogelijk zodat niemand dat mooie contract voor je neus wegkaapt.

Hanabi is zonder twijfel één van de beste spellen van het afgelopen spellenjaar. Na ettelijke prijzen, verbluffende recensies en heel wat speelplezier, besliste ABACUSSPIELE dat het tijd was voor een luxe versie van dit coöperatieve kaartspel. Geen kaarten en kartonnen fiches meer dit keer, maar prachtige stenen in een fijn afgewerkte houten doos. Aan de spelregels en het concept is er echter niets veranderd, maar desalniettemin verdient dit spel zeker een plaatsje in deze lijst en is het meer dan het vermelden waard.

Bang! The Dice Game houdt het concept van z’n broertje Bang! het kaartspel in ere. Bij aanvang van het spel krijgen de spelers een identiteit met speciale eigenschap en dit plaatst hen in een team, dat van de sheriff en z’n hulpjes of dat van de vogelvrij verklaarden. Het doel bestaat erin elkaar gewoon koud te maken en zelf te overleven. Elke beurt worden er vijf dobbelstenen gegooid die ervoor zorgen dat je op je buren kan knallen, de afstand van je schot vergroten, levenspunten herwinnen, … Er wordt duchtig op los geschoten tot er één team aan de overwinningsconditie voldoet. Misschien offer jij je wel op voor het hogere doel?!

Super Fantasy is een bordspel waarin tot zes spelers de rol aannemen van moedige en unieke helden. Elke ronde duiken ze in een gevaarlijke grot of een donkere kelder vol monsters en vreselijke schepsels die hen proberen een kopje kleiner te maken. De helden gaan op zoek naar schatten en uitrusting die broodnodig zal zijn om hun missie te vervullen. Aangezien horden monsters het pad van onze helden kruisen zijn bloederige strijden onvermijdelijk om tot de overwinning te komen. Een dobbelsteenrol zal beslissen welke actie een held in een beurt mag uitvoeren. Super Fantasy voorziet een dubbelzijdig speelbord zodat er talloze scenario’s kunnen worden gemaakt, zes machtige helden en drie unieke krachten!

Los Incognitos: Alien iacta est is een dobbelspel waarin de spelers trachten zoveel mogelijk buitenaardse tijdsreizigers te vinden als mogelijk. De spelers zullen doorheen de geschiedenis van de mensheid kunnen reizen op zoek naar aliens. Punten verkrijg je door het vinden van dit buitenaards leven en het onderzoeken van de plaats waar ze te vinden zijn. Het mechanisme van dit spel komt uit een ander spel van IGRAMOON nl. Expedition Sumatra: Dadu Dadu, maar speelt zich af in een totaal andere setting.

Madeira is een eiland dat officieel werd ontdekt in het begin van de 15de eeuw door Portugese ontdekkingsreizigers. Op dit eiland vinden we vooral weelderige bossen in een zeer vruchtbare omgeving. Madeira zou het labo worden voor het Portugese imperium.

Graanvelden waren de eerste vereisten om te overleven op het eiland. Nadien zwengelde de economie aan door de suikerplantages. Pas wanneer deze ook niet meer voldoende winst met zich meebracht, ontstond de bekende wijn, het belangrijkste exportproduct van dit eiland. Bouw jij deze geschiedenis terug op en probeer de economische motor op gang te krijgen door je arbeiders op de juiste plaatsen in te zetten. Doe ontdekkingen, richt steden op, zoek handelsroutes, verhoog je rijkdommen en houd controle over de macht zodat jij het meeste prestige verdient en op een goed blaadje staat bij de Portugese kroon. Maar pas op want graan wordt schaarser, geld heb je nooit genoeg, je bevolking krijgt honger en de schaduw van piraterij is constant aanwezig…

The Rats in the Walls plaatst de spelers in dezelfde positie als de verteller van het H.P. Lovecraft verhaal – dat wil zeggen dat ze niet weten of er zich nu al dan niet ratten achter de muur van hun huis bevinden. In het spel is één speler de gever die de ronde start met één dobbelsteen, die één rat toont op de ene kant, twee op een andere en niets op de resterende zijden. In dit spel geef je een beker met dobbelstenen door en bluft over de hoeveelheid ratten die zich er in bevinden. Het is dan ook aan de volgende speler om je te geloven of niet en daarmee het bod te verhogen of overwinningspunten (in de vorm van hersenen) te verliezen voor diegene die het fout wist in te schatten. Zo gauw een speler al z’n hersenen verliest, eindigt het spel en wint de speler met de meeste hersenen op dat moment. Perudo met één bekertje dus!

Armadöra is een herwerkte versie van het spel Nuggets dat in 2003 al op de markt verscheen. In het spel tracht je de goudmijnen op het speelbord te omringen door het leggen van tegels zodat ze in jouw domein vallen. Op het einde van het spel worden alle tegels omgedraaid en gekeken wie de overhand halt bij een bepaalde mijn. Armodöra voegt ook nog geavanceerde regels toe, waarbij de speler een tegel kan gaan versterken. Daarnaast lopen er wel wat mythische wezens rond in het spel die je in staat stellen om speciale acties te doen om het plannetje van je tegenspelers te dwarsbomen.

In 21 Mutinies Arrr! Editie proberen de spelers overwinningspunten en geld te vergaren door verschillende acties op het bord te ondernemen. De kapitein bepaalt steeds welke actie kan uitgevoerd in een ronde. De andere spelers kunnen de kapitein volgen of aan muiterij doen en de kapitein worden voor de volgende ronde. Het spel eindigt na 21 muiterijen, dwz 21 wissels van de kapiteinrol. De speler die op dat moment het meeste punten heeft, wint het spel. Deze nieuwere versie van 21 Mutinies herbergt gebeurteniskaarten, een volledig ingewerkt piratenthema (met rum, schatten, schipbreuken, overvallen, …), een nieuw design en een variant voor 2 spelers.

De tovenaar van de stam is dood. Zoals het werd aankondigd door de voorouders duizenden jaren geleden, zal een maffe struisvogelrace in de heilige grot bepalen wie de nieuwe dorpstovenaar zal worden. In Banjooli Xeet worden de spelers tovenaars die de volgorde van aankomst van de racende struisvogels moeten voorspellen. De struisvogels zullen obstakels moeten omzeilen, bessen verzamelen, een leeuw vermijden en vooral de slapende krokodillen niet wakker maken. Banjooli Xeet is een razendsnel racespel voor 2 tot 5 spelers waarin je gaat moeten bluffen, maffe voorspellingen doen en vooral veel plezier aan zal beleven.

The Battle of Red Cliffs is een herwerkte versie van Tien Zi Que, ofte Mahjong het kaartspel. Net zoals Mahjong loopt elk spel over verschillende ronden waarin de spelers sets kaarten proberen te verzamelen. Wat dit spel zo uniek maakt is dat de spelers uit de verzamelde sets telkens een kaart achterhouden om hun meesterset te vormen. Deze set telt als score op het einde van de ronde. De spelers zullen ervoor proberen te zorgen dat hun meesterset hun voldoende oplevert, zodat ze naar een volgend scoreniveau kunnen gaan en vooral niet terugvallen wat dat betreft. Je kan ook een set proberen te vormen aan het begin van je beurt, wat een “Peng” wordt genoemd, kan commandeerkaarten gebruiken om een uniek voordeel te verkrijgen en kan in teams gaan spelen om het speelplezier nog te verhogen.

In Alliances speel je een supermacht die op zoek is naar werelddominantie samen met een bondgenoot. Dit spel is hoofdzakelijk gebaseerd op het slagen-halen-systeem, waarin elke slag staat voor een strijd om controle over een land in de wereld. Elk land heeft z’n eigen defensieve waarde, economische en politieke kracht die moet verslagen worden in de slag. Om te winnen zal jouw alliantie moeten trachten de meerderheid aan landen te controleren en domineren. Het knappe aan Alliances bestaat er vooral in dat het spel totaal anders wordt als je het met 2, 3 of 4 spelers speelt.

Francis Drake is een race om te zien wie het snelste tot in de Nieuwe Wereld geraakt. De rijkdommen van de Azteken en Inca’s liggen voor het grijpen. Maar er dienen moeilijke beslissingen te worden genomen voor elke reis: hoeveel manschappen, wapens en handelsgoederen neem je mee? Is er voldoende voedsel om het tot aan de Carraïben te redden? Is je schip voldoende uitgerust om aanvallen uit te voeren? … Elke nieuwe reis heeft z’n eigen uitdagingen die zullen getrotseerd moeten worden. Maar het verzamelde goud, zilver en juwelen zullen de koningin tevreden stellen.

Beginnend met één kudde in het moeras ga je in Triassic Terror trachten nieuwe kuddes op te richten en uit te breiden. Migreer over de prehistorische vlaktes en strijdt voor de beste plaatsen op aarde. Deze wereld zit echter vol gevaren. Je zal misschien ten prooi vallen aan de machtige T-Rex, dodelijke Velociraptors en andere roofdieren. Uitbarstende vulkanen strooien hun giftige gassen en assen door de lucht. Probeer al deze hindernissen te vermijden als de pest en zorg dat jouw kudde het grootste is in de vier verschillende soorten omgeving om het spel te winnen.

Café Melange neemt de spelers mee naar het Wenen in het jaar 1910, waarin spraakmakende personen als Trotzky, Klimt en Freud elkaar ontmoeten in de koffiebar “Central”. De spelers werken in de koffiebar en moeten door logisch na te denken en te deduceren hun gasten proberen naast de VIPs te posteren. 

Je grootste wens als klein biggetje is het bouwen van een mooi huisje waar je de lange winteravonden in kan doorbrengen. In dit spel heb je enkel dobbelstenen nodig om dit doel te bereiken. Maar pas zeker op voor de wolf want die gaat letterlijk trachten je huis om te blazen.

The Three Little Pigs is een makkelijk en grappig dobbelspel voor de hele familie. Je tracht dezelfde symbolen te gooien op de dobbelstenen om in te ruilen voor ramen, duren en daken van stro, hout en steen. Des te groter en steviger je huisje, des te meer punten je hiervoor krijgt op het einde van het spel. Gooi je twee wolven, dan neem je eens diep adem en probeer je de huizen van tegenstrever stuk te blazen!

LOCWORKS gaat een ouder spel een nieuw leven trachten te geven in een mini-versie. Crokinole is een fantastisch behendigheidsspel, waarbij spelers elkaar tactisch de loef proberen af te steken en letterlijk van het bord af te schieten. De uitgeverij brengt bewust een kleinere uitvoering op de markt zodat deze iets draagbaarder zijn en makkelijker op alle locaties kunnen worden ingezet. Bovendien zullen ze te verkrijgen zijn in verschillende kleuren hout.

Daarnaast verdeelt LocWorks ook spellen van Amerikaanse collega’s die niet het budget hebben om naar Spiel af te zakken. Zo verdelen ze onder meer de spellen van MERIDAE GAMES en NEVERMORE GAMES.

Garden Dice is een strategisch familiespel waarbij je gaat tegels leggen, setjes verzamelen en dobbelstenen gooien. Het speelbord toont een tuin van 6 op 6 die met zaden en groentetegels wordt vol gelegd volgens de coördinaten van de dobbelsteenworp. Spelers gaan om beurten planten, water geven en oogsten. Uiteraard ga je proberen om met elkaars werk te gaan lopen, ofwel vind jij het perfecte kettingmechanisme om verschillende groenten te oogsten in één beurt. Probeer jouw plantjes te beschermen, voeg bonussen toe aan bepaalde groenten en scoor extra punten voor verzamelde setjes. Er verschijnt in Essen overigens een extra kaartenuitbreiding bij dit spel die op z’n beurt zorgt voor meer diversiteit en mogelijkheden.

In Mars Needs Mechanics vertegenwoordigen de spelers denkers en ingenieurs van over het hele land die willen meedingen naar deze unieke kans om naar Mars af te reizen. Met het beperkte geld dat ze bij aanvang hebben proberen ze via unieke spelmechanismen onderdelen te verzamelen om steampunk ontdekkingen in elkaar te knutselen, zodat je meer centen kan vergaren. De rijkste speler krijgt z’n plaats als astrologisch ingenieur in de bemanning van de H.M.S. Victoria VII met als bestemming de rode planeet.

27-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
26-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiel Essen 2013 – Deel III : Overzicht hal 2

Days of Honor: Operation Wildhorn III – is een snel, tactisch oorlogskaartspel voor twee spelers. De ene speler speelt de Poolse commandant en probeert raketfragmenten te verzamelen van een testmissie van de Duitsers. De andere speler is de Duitse commandant en probeert de geheime locatie van het rakettestgebied te beschermen. Het spel bestaat uit vier ronden, die telkens start met het verspreiden van raketfragmenten na een testmissie. Daarna spelen de spelers alternerend eenheden op tafel en voeren acties uit. Stuur verkenners op pad, maar verzorg ook je defensieve instellingen en zorg voor de veiligheid van soldaten en burgers. Bouw een commandonetwerk uit en ondersteun eenheden, zodat ze effectief hun acties kunnen uitvoeren. De speler die op het einde van het spel het meeste raketfragmenten wist te verzamelen, wint het spel en ontdekt de geheimen van het V-2 wapen.

The Outcast Heroes omvat de strijd tussen de ondergrondse Poolse militaire eenheden en het communism. De USSR wil Polen annexeren, maar enkele mensen bieden nog weerstand en vechten voor hun onafhankelijkheid. Slaag jij erin om de rode plaag tegen te houden? De spelers zullen moeten samenwerken om hun doel te bereiken, hoewel dit geen compleet coöperatief spel is. Je verdient overwinningspunten door missies succesvol af te ronden en geheime doelen te bereiken. Er komen misschien ook verraders in het spel komen die punten verdienen als de missies juist mislukken.  

Wanneer de goden vechten, vloeit het bloed van vele onschuldigen. In Theomachie wordt je één van deze oude goden en strijd je met een groep volgelingen voor het enige doel dat er is : het vermorzelen van de volgelingen van je tegenstrevers en een stap zetten naar absolute macht. Door het verzamelen van de juiste kaarten en het uitspelen ervan ga je volgelingen in de strijd kunnen gooien, tempels bouwen en verschrikkelijke vloeken op de ongelovigen laten neerdalen. Elke ronde zal je wederom een moeilijke keuze moeten maken, spendeer je je aandacht aan je volgelingen en hun strijd tegen de anderen of keer je je rug naar hen en laat je hen sterven? Orkanen en muren van vuur zullen de mensheid teisteren.

Conjurers vindt plaats in een mythologisch universum en is een strategisch spel dat een hoge graad van diversiteit herbergt. Het spel is gebaseerd op vijf verschillende mythologieën : de Bijbelse, Egyptische, Griekse, Japanse en Noorse mythologie. Het doel is zoveel mogelijk punten verzamelen in 12 speelronden. Je doet dit door het verzamelen van artefacten en grondstoffen en het creëren van allerhande schepsels. Probeer zo veel mogelijk schepsel van dezelfde mythologie te verzamelen en dwarsboom het plan van je tegenspelers. Conjurers is een worker-placement waarbij er in elke fase nieuwe acties mogelijk worden. Zo kan je grondstoffen verzamelen, artefacten en voorwerpen kopen, assistenten inhuren om meer acties te kunnen ondernemen, controle trachten te verwerven over mythische figuren door ze te verslaan in een gevecht, …

In Cornish Smuggler nemen de spelers de rol aan van een smokkelaar in het 18de eeuwse Cornwall. Het kopen en verkopen van goederen voor goud, terwijl je een netwerk aanlegt van lokale karakters, geheime informatie verzamelt, verborgen locaties vindt, omkoperij trotseert, vuile trucjes uithaalt en een dosis gezond verstand nodig hebt om de douane en andere spelers hun aandacht niet te trekken.

Smokkelen in Cornwall was zelden een éénmansactie, georganiseerde groepen smokkelaars, die de juiste persoon op de juiste plaats in het werk zetten, elk met hun eigen, unieke mogelijkheden, kosten en aanzien binnen de lokale gemeenschap. Maar pas goed op want de douane wordt attenter, talrijker en strenger met de tijd. Je job zal steeds lastiger worden en het risico om gepakt te worden groter. Je zal creatief moeten zijn om de wet te omzeilen en dit spel naar jouw hand te zetten.

Elke speler start in Buccaneer Bones met zes schepen op de zes genummerde havens van z’n spelersbord; elk schip zit in een vaarlaan die bestaat uit een haven, zee en een eiland. In een beurt gooit de speler vier dobbelstenen, hergooit zo vaak hij wil en verplaatst z’n schepen indien hij een paar of drie dezelfde waardes gooit. Indien het schip het eiland bereikt, wordt er een bonus (extra dobbelstenen, aanpassen van een dobbelsteenworp of hergooi mogelijkheden) uitgedeeld. Daarnaast beschikt de speler over een aantal handlangers die je verder op weg helpen of de tegenstrevers in de val lokken. Verzamel zo snel mogelijk drie schatten en breng je schepen het verst.

Nu je ondertussen wat ervaring hebt opgedaan als een kwaadaardige dokter, is het tijd om wat op te klimmen op de ladder. De ideale plaats voor de “Evil Doctor” in de jaren 1800, Londen. Het plan? Een goedkoop magazijn vinden waar je de Dag des oordeels machine maakt, maar best ook een ontsnappingsplan voorziet. In What's He Building in There? Speel je de dokter en z’n drie kornuiten uit om grondstoffen te verkrijgen, goud te verzamelen, de zwarte markt te bezoeken, te werken in je labo, handenarbeid te verrichten, je sociale status op te krikken en zaken uit te vinden. Des te beter jouw machine en ontsnappingsplan is en des te sneller je dit doet, des te beter want Scotland Yard zit je op de hielen.

 

26-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
25-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiel Essen 2013 – Deel II : Overzicht hal 1

De Amerikaanse uitgeverij MINION GAMES staat voor het eerst op de beurs in Essen. Zij brengen het fantastische Hegemonic waarmee ze gaan proberen om Eclipse (de topper van vorige beurs) naar de kroon te steken in dit gamma. Daarnaast was er ook een eerder op de markt verschenen uitbreiding present.

The Manhattan Project: Second Stage bestaat uit vier kleine uitbreidingen die individueel of gezamenlijk aan het basisspel kunnen worden toegevoegd. Nations 2 werkt identiek aan de eerder verschenen Nations uitbreiding, waarbij elke speler een natie gaat vertegenwoordigen. De Rocket technology laat je toe om een raketfabriek te bouwen die véél efficiënter zijn in aanvallen tegen andere naties. H-Bomb technology zorgt dat je je vervaardigde bommen gaat kunnen upgraden naar de H-bom en de Personalities ten slotte zijn zeven rollen (gebaseerd op realistische individuen) die je verkrijgt bij het terugtrekken van je arbeiders en die een unieke eigenschap met zich meebrengen.

CZECH GAMES EDITION staat garant voor een stevige jaarlijkse bijdrage aan menig spellenverzameling. De vorige jaren publiceerden ze telkens prijswinnende en noemenswaardige titels, zoals Dungeon Lords, Dungeon petz, Tzolkin, Galaxy trucker, Last Will,… Vele van deze titels werden opgepikt door uitgeverijen in andere landen en talloze keren vertaald. Dit jaar lijkt het vooral het jaar van de uitbreiding te worden voor onze Tsjechische vrienden.

In het populaire spel Dungeon Petz moest je een dierenspeciaalzaak uitbouwen in een nogal speciale wereld vol goblins en volgelingen. Dit jaar verschijnt de uitbreiding Dungeon Petz: Dark Alleys  waarin er nieuwe kooien, magische voorwerpen en een compleet nieuw district in de stad komt. Het betreft hier een achterbuurt waar je illegale arbeiders kan inhuren, huisdieren van een zwarte markt kan kopen en andere duistere praktijken kan uitvoeren die je op een slinkse manier toelaten om het spel naar je hand te zetten.

In Galaxy Trucker: Latest Models vindt u dan weer nieuwe speelborden, waarop u andere  ruimteschepen gaat bouwen. Asteroïden kunnen in stukken splitsen en op meerdere plaatsen schade aanrichten. De nieuwe schepen zijn groter, moeilijker en uitdagender om elkaar te knutselen en zullen nog tactischer moeten worden opgebouwd om de ruimtereizen te overleven. Daarnaast is er de optie om een dobbelsteenrol te laten beslissen aan welke compartimenten er al dan niet zal mogen gebouwd worden. Houdt u van de knotsgekke ruimterace die Galaxy trucker toch wel is, dan is deze aanvulling misschien wel iets voor u.

 Een spel met een héél apart thema, dat is zonder meer Last Will, een deel van de erfenis van uw rijke, overleden oom zo snel mogelijk spenderen om uiteindelijk de ganse erfenis op te strijken, dat kan niet anders dan voor leute zorgen. In Last Will: Getting Sacked, vonden de advocaten een verborgen clausule in het testament. Snel geld spenderen is niet meer voldoende, je moet ook je job nog trachten te verliezen, want de erfenis van je oom kan toch niet gaan naar iemand die tewerkgesteld is! Maandelijkse inkomsten verstoren natuurlijk je taak om zo snel mogelijk bankroet te zijn, dus probeer je op alle mogelijke manieren om van je werk af te komen. Dit lijkt in het spel niet zo makkelijk als in realiteit, dus je zal creatief uit de hoek moeten komen. Je zal elke ronde proberen om je inkomen te laten zakken door je baas ontevreden te maken. Zo gauw je alle “opdrachten” hebt uitgevoerd om je te laten ontslaan, wordt je met de glimlach buiten gegooid. Goed nieuws, want dan heb je meer tijd om een veeleisende vrouw te zoeken, kostelijke kinderen, een peperduur trouwfeest, alles is goed om véél geld te spenderen. We hebben je gewaarschuwd, het zijn rare jongens daar bij CGE.

Tzolk’in: The Mayan Calendar was zonder meer de hype van vorig spellenjaar, de draaiende  raderen op het speelbord intrigeerden de ganse spellenwereld en bovendien bleek deze worker-placement-game nog eens erg goed te zijn ook. Je plande je acties nu niet enkel op bepaalde plaatsen, maar ook nog eens in tijd. Bouwen aan de Inca-beschaving bleek nooit zo leuk als in dit spel. In Tzolk'in: The Mayan Calendar - Tribes & Prophecies, wordt elke speler nu hoofd van één van de 13 stammen, elk met hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Dit zorgt voor een grote variëteit aan speelmogelijkheden en diverse beginsituaties. Bovendien zijn er 3 profetische voorspellingen die in de loop van het spel zullen uitkomen. Zorg dat je voorbereid bent op deze gebeurtenissen en scoor hiermee de broodnodige overwinningspunten. Tenslotte zijn er ook nieuwe gebouwen en materiaal voor een vijfde speler toegevoegd, wat op zich ook zeker een meerwaarde is.

 Tash-Kalar: Arena of Legends is het enige nieuwe stand-alone spel dat dit jaar in Essen verschijnt van CGE. Twee tot vier strijders nemen het tegen elkaar op in de  Tash-Kalar arena, tonen hun vaardigheden en strategie in een korte, intense strijd. Door hun volgelingen klever in te zetten, vormen ze magische patronen die krachtige wezens tot leven wekken. Het spel biedt 2 speelvarianten aan, één waarbij je punten scoort voor het vervullen van verschillende queesten en opdrachten, de andere verwacht van jou dat je de toeschouwers vermaakt met het oproepen van legendarische wezens. De regels van Tash-Kalar: Arena of Legends zijn eenvoudig te begrijpen, maar eens je de mogelijke tactieken begint te ondervinden en kan anticiperen op de bewegingen en patronen van de tegenstander ontstaat er een echte clash der titanen.

DLP GAMES gooit zich dit jaar op de fruitmarkt. Verkiest u sinaasappels of citroenen of beiden? Creëer een nieuwe plantage of breidt er één uit. Verzamel landschapstegel of bouw een finca om het meeste punten te ontvangen tijdens de waardering. Citrus bezorgt de speler nieuwe uitdagingen, en er is weinig geluk mee gemoeid. De acties zijn eenvoudig, maar de beslissingen des te moeilijker. Spelers bouwen hun plantages uit en oogsten om de broodnodige inkomsten te vergaren. Maar de timing zal van een cruciaal belang zijn, welke plantage oogst je wanneer? Want als je oogst neem je de plantage uit de running voor de levensbelangrijke punten van de finca waardering.

Gamesalute is in Amerika stilaan aan het uitgroeien tot één van de populairste en beste verdelers van bord- en kaartspellen. Zij richten zich vooral op het ondersteunen van de nieuwere en kleinere uitgeverijen. Ze begeleiden hen bij de productie en verwezenlijking van hun product en zorgen voor de verdeling ervan. Er verschijnen elk jaar enkele titels die ze fabriceren onder eigen naam, maar ook tal van licentietitels van hun kleinere partners. Dit jaar brachten ze zo onder andere de nieuwe titel van Conquistador games en Dice hate me games mee naar hun allereerste Spiel.

 Tomorrow (Conquistador Games) simuleert een nabije toekomst waarin de zes wereldmachten onderling strijden om hun bevolking en cultuur te beschermen, ten koste van de anderen natuurlijk. Je taak bestaat erin om de onvermijdelijke daling van de wereldpopulatie tot stand te brengen, terwijl je het goedkeuren van je eigen bevolking en dit van de rest van de wereld tracht te verwerven (van een contradictie gesproken). Tomorrow bevat tal van aantrekkelijke speelelementen : een hoge dosis sociale interactie en diplomatie, samenzwering, pestfactor, variatie door diverse gebeurtenissen en verschillende vormen van oorlogvoering waaronder biologische en nucleaire destructie.

 Compounded (Dice hate me games) is een spel waarin je chemische verbindingen tot stand probeert te brengen, door zorgvuldig om te gaan met de elementen, ze soepel te beheren en te delen met je medespelers … en met een kleine dosis geluk. De spelers zijn laboranten die tegen een hoog tempo chemische verbindingen trachten samen te stellen voor de andere spelers dit doen of voordat ze vernietigd worden in een explosie. Sommige verbindingen zijn uiterst ontvlambaar en worden met de tijd gevaarlijker, neem je te veel tijd dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat je lab in duigen ligt. Ondanks het feit dat Compounded voor een deel bestaat uit “press-your-luck” is er ook zeker wat strategische planning vereist. Laboranten die nauw samenwerken met anderen zullen makkelijker aan elementen, labmateriaal en misschien wel gunsten komen en het laken naar zich toe kunnen trekken.

De Franse uitgeverij FUNFORGE wist de laatste jaren steeds te overtuigen met releases zoals Isla Dorada en vorig jaar Antoine Bauza’s Tokaido. Dit jaar gooien ze het qua thematiek weer over een héél andere boeg en zoeken ze de ruimte op.

 In Quantum, is elke speler een vlootcommandant van één van de vier mensenrassen. Allen strijden ze om een plaatsje te bemachtigen in de ruimte. Hun ruimteschepen worden voorgesteld door dobbelstenen, waarvan de waarde de beweging van het schip bepaald, maar ook de gevechtskracht – waarbij lagere nummers krachtiger zijn. Een zes zorgt dus voor véél snelheid, maar ook een zwakker schip, terwijl een één een traag, maar machtig gevechtsstation voorstelt. Elk type schip heeft ook een bijzondere eigenschap die het éénmalig per beurt kan gebruiken. Vooral de combinatie van deze eigenschappen kunnen vernietigende gevolgen hebben. Het uiteindelijke doel in Quantum is echter het bouwen van Quantum Cubes – massieve energievoorzieningen. Elke keer je er één bouwt, kan je je vloot uitbreiden en krijg je meer mogelijkheden.

Het Russische MAGE COMPANY is stilaan z’n plaats in de bordspelwereld aan het veroveren. Dit jaar brachten ze met véél bravoure 12 Realms mee naar Essen. Dit spel was in beperkte oplage beschikbaar, maar zou binnenkort ook voor het grote publiek beschikbaar zijn, en dan kom ik hiermee graag bij u terug.

Daarnaast brachten ze ook Wrong Chemistry: Expand Your Lab mee, een uitbreiding voor Wrong Chemistry dat vorig jaar op de markt verscheen. Deze uitbreiding stelt de spelers in staat om meer actie toe te voegen aan het basisspel. Ten eerste wordt het spel nu speelbaar voor vijf spelers, daarnaast zijn er nieuwe elementkaarten die ervoor zorgen dat je op een alternatieve manier overwinningspunten kan gaan sprokkelen door beide kanten van de tegels te gebruiken. Nieuwe wetenschappers, elk met hun eigen speciale eigenschap, die de spelers gedurende het spel kunnen gebruiken zorgen voor diversiteit. Twee nieuwe kaarten laten je toe om in de beurt van de tegenspeler te spelen. Ten slotte worden er vijf opdrachtkaarten opengelegd bij aanvang van het spel, die elke speler zo snel mogelijk tracht te bemachtigen.

De Poolse uitgeverij GRY LEONARDO neemt ons mee terug naar de jaren ’30 waarin de spelers de rol aannemen van een eigenaar van een vakantieverblijf langsheen de Warschau -Otwock treinverbinding. In Letnisko (wat zomerverblijf betekent) wordt er gestreden om de vakantiegangers die per trein arriveren. Verdien geld en herinvesteer in bossen, goedkope chalets, comfortabele villa’s en luxueuze pensions. Des te hoger je standaard ligt, des te rijkere gasten je kan ontvangen – maar onderschat zeker niet de minder-verwachtende toeristen, die zelfs bij slecht weer naar de regio afzakken. Anticipeer op trends en investeer je kapitaal op het juiste moment om het meest gerespecteerde figuur in de Letnisko-Falenica gemeenschap te worden.

De tweede Poolse uitgeverij in de lijst is REBEL. Deze uitgeverij wist bij ons vooral naambekendheid te winnen met hun spel K2 dat door de Nederlandse uitgeverij WGG werd opgepikt (en terecht). Na het beklimmen van de 2de hoogste berg ter wereld, kozen ze vorig jaar voor de diepten van “The Cave”. Dit jaar zoeken ze terug hogere oorden op en gaan ze direct voor het summum voor elke alpinist, de Mount Everest.

In Mount Everest gaan de spelers aan de slag met twee ervaren bergbeklimmers die een bende toeristen, zonder enige ervaring, naar de top te leiden op de hoogste berg op deze aardbol ... en ze natuurlijk veilig terug te brengen.
De spelers krijgen een stapel kaarten waarmee ze over het bord gaan bewegen. Je bouwt kampen en beslist hoeveel zuurstof je meeneemt om de top te  bereiken. Enkel zuurstof zorgt voor acclimatiseerkaarten, die het de toeristen toelaat om de klim te overleven. De spelers kiezen welke toeristen ze meenemen, de atletische, diegene met klimervaring of de rijkere en prestigieuze amateurs. Met één toerist aan jouw touw klimmen, is overigens makkelijk, maar met een groep is het wel een ander paar mouwen. Zoals op elke berg is het weer van een cruciaal belang. Kan jij de expeditie coördineren en een crisis op de top vermijden? Dan zal je de toeristen met een glimlach terug aan de voet van de berg brengen.

Daarnaast publiceren ze ook Vikings: Warriors of the North, een spel waarin je de rol aanneemt van een Vikingleider en vecht voor controle over het Noorden. Diegene die als eerste alle buurdorpen plundert en de vrouwen meesleurt naar z’n eigen dorp, wint het spel. Om dit te bekomen, zal je de woeste noordelijke zeeën moeten trotseren, zeegevechten overleven en vooral uitkijken voor het reusachtige zeemonster dat zich verschuilt onder de golven! Eigenlijk is dit een kaartspel waarin de windkaarten bepalen hoe je over het speelbord beweegt, naar andere dorpen (om te plunderen) , bij een andere boot (om aan te vallen) of de thuishaven om een groot feest te organiseren. Daarnaast zullen actiekaarten je in staat stellen om drastische veranderingen door te voeren in het spelverloop, een gevecht naar je toe te trekken (zelfs na een slechte dobbelsteenrol) en helden in de strijd te gooien. De speler die als eerste de dochters van de drie dorpen naar z’n dorp overbrengt, wordt tot oppermachtige Vikingleider uitgeroepen.

De derde Poolse uitgeverij in de rij is dan weer PORTAL PUBLISHING, met aan het roer de spellenauteur Ignacy Trzewiczek, de man die ons al eerder Robinson Crusoë, Stronghold en Neuroshima hex bracht. Naast een uitbreiding voor die Robinson Crusoë, verschijnen er dit jaar ook twee nieuwe spellen bij deze uitgeverij, waarvan één van een Nederlandse auteur.

Legacy: The Testament of Duke de Crecy is een spel van Michiel Hendriks dat zich afspeelt in Frankrijk in de periode voor de Franse Revolutie, een tijd waarin de aristocratie alle macht heeft en het land regeert. Als een rijke, goed onderrichte aristocraat, die de wereld heeft rondgereisd en van z’n rijkdom heeft genoten, merk je dat er veranderingen op til zijn. Uiteraard besef je als geen ander dat jij en je familie moeten voorbereid zijn om een grote storm te gaan overleven. Je moet nieuwe bondgenoten gaan zoeken. Je gaat de hulp moeten inroepen van kleinere families, verstandshuwelijken forceren, sterke connectie met het hof onderhouden, titels verwerven, kastelen bouwen en vooral de juiste eega’s vinden voor jouw zonen en dochters. Elk spel weer bouw je jouw familie uit, schrijf je een uniek verhaal en breng je de relaties tussen ouders en hun kinderen, tussen neven en nichten, ooms en tantes tot leven. Er is maar één doel, de status van jouw familie opkrikken door rijkdom, prestige, nieuwe vaardigheden en mogelijkheden.

In Theseus: The Dark Orbit komen de spelers terecht in een conflict tussen vijf volkeren, die gevangen zitten op een ruimtestation. Slechts één volk zal echter kunnen overleven… In dit spel bewegen de spelers hun pionnen in het ruimtestation om de bijbehorende acties van de verschillende kamers uit te voeren. Elke beweging die je uitvoert, gaat ook de bewegingsmogelijkheden van je tegenspelers beïnvloeden. Je gaat telkens moeten overwegen welke kamer je zelf wil bereiken en hoe je het plannetje van je concurrenten kan dwarsbomen, wat leidt tot belangrijke keuzes en straffe beslissingen. Ook de acties van de diverse kamers zal tijdens het spel wijzigen door het uitspelen van kaarten, zo wordt de wereld van Theseus telkens weer opgebouwd met valstrikken, wapens, geheime doorgangen en vele andere gimmicks.

De laatste Poolse uitgeverij in het gezelschap is G3. Een relatief jonge uitgeverij die met maar liefst vier releases z’n plaatsje op de markt wil veroveren. Het is alleszins zéér verwonderlijk en bewonderenswaardig dat de spellen elk op zich van een totaal ander orde zijn.

7 Days of Westerplatte is een coöperatief oorlogsspel. De spelers vormen een groep Poolse commandanten die het Duitse leger trotseren en proberen het spel te winnen. Voer aanvallen uit, laat de landmacht oprukken en voer bombardementen uit om de Duitse troepen tegen te houden. Landmijnen,  mortieren, granaten en geweren vliegen ons rond de oren, maar denk er ook aan om de defensieve instellingen te vrijwaren en het moraal hoog te houden. Houdt jij het zeven dagen uit tot de versterkingen komen of ga je ten onder aan de vernietigende druk van de vijand?

Craftsmen is dan weer de typische eurogame in het rijtje met een economische motor die je aan de gang moet proberen krijgen. Je doet het allemaal voor een gedenkplaat en borstbeeld in het centrum van een klein stadje dat je economisch eens onder de loep gaat nemen. Elke ondernemer heeft vijf arbeiders ter beschikking die erg loyaal en volgzaam zijn. Zet hen gedurende drie jaar aan het werk en gebruik hun vakmanschap en vaardigheden om de meest eerzame positie te bekleden. Bouw productiegebouwen, leg connecties tussen deze gebouwen, produceer ruwe grondstoffen en consumptiegoederen of koop ze aan. Exporteer je goederen naar de verste uiteinden van de wereld en verdien de zo gewilde appreciatiepunten om te winnen.

Enclave is het spel dat thematisch het sterkst is uitgewerkt. Twaalf spirituele leiders, gekend als de meesters der Genialiteit, hebben een grote invloed en vele volgers. Op de nacht van de zonnewende brachten ze een onverwacht einde naar de wereld, precies zoals ze het hadden voorspeld. Alles wat de mensen maar konden verzinnen, gebeurde die nacht. Tijdens dit tragisch spektakel scheidden de meester der Genialiteit het kaf van het koren en namen ze de uitverkorenen mee naar een nieuwe, kleine hel die ze in een andere dimensie hadden gebouwd. Niemand weet hoe ze daar geraakten of hoe ze de realiteit konden beïnvloeden. Enkel krachtige samenwerking zou hen genoeg kracht hebben gegeven. Maar dit plan voor het einde van de wereld was niet helemaal perfect uitgevoerd. Al gauw bleek dat er overlevenden waren en dat zij een weg hadden gevonden naar de wereld van de meesters. Een gilde van overlevenden tracht naar die andere dimensie te springen om er uitvindingen en toestellen van de meester te stelen, zodat ze hun eigen wereld terug konden opbouwen.

In Raverun vechten de spelers over het land van Raverun. Om te kunnen overwinnen, moeten huurmoordenaars worden ingehuurd, wiens loyaliteit in twijfel te trekken valt. Tijdens ontelbare gevechten, zullen ze van kant wisselen naar gelang de zijde die hen het meeste oplevert. Slaag je erin om de sterkste huurlingen aan jouw kant te houden? Wie verslaat z’n vijanden en verenigt het versnipperende land van Raverun? Raverun is een relatief eenvoudig kaartspel waarbij spelers hun huurlingen tegen elkaar inzetten en waarbij ze trachten de sterkste kaarten op hand te krijgen. Uiteraard beschikken de huurlingen ook over speciale eigenschappen zodat het niet altijd de sterkste huurling is die aan het langste eind trekt.

R&R GAMES is een Amerikaanse uitgeverij die héél wat Europese titels naar Amerika haalt en dus wel oog heeft voor de betere Eurogame. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat zij Coal Baron (Eggertspiele, zie deel IV van deze reeks) in hun gamma opnemen. Daarnaast brengen ze drie eigen titels mee naar Spiel.

Plunder is een deductive kaartspel waarin iedereen een piratenkapitein speelt die op zoek is naar een begraven schat (waar hebben we dat nog al eens gehoord?). Je kan de exacte plaats zoeken door de drie landtekens te combineren, maar uiteraard dien je jezelf niet echt moe te maken door te graven naar de schatten, je kan ze toch simpelweg stelen van je tegenstrevers. De speler die als eerste bij een schat komt, neemt natuurlijk het leeuwendeel mee, kom je later op de place to be aan ga er steeds minder te rapen vallen. Behoed je ervoor dat je schatten niet gestolen worden, want ze leveren overwinningspunten op op het einde van het spel. Vind en steel de meeste schatten om te winnen!

UnNatural Selection is dan weer een amusant, schertsend gevechtsspelletje waarin je allerhande kaarten met schepsels in de arena in de strijd gooit. Eens de schepsels klaar zijn om te vechten kan je ze nog ondersteunen door het uitspelen van andere kaarten om zo hun mogelijkheden te vergroten. Eén speler is de jury en beslist welke combinatie van schepsels die ronde de wedstrijd wint.

In New Haven, dat zich afspeelt in het koloniale New England, moeten de spelers de rijkdom van het land beheren en een blakende nederzetting bouwen. Spelers plaatsen tegels strategisch op een gemeenschappelijk spelbord om hout te hakken, steen te verwerven, graanvelden te planten en weien te vullen met dikke schapen. Nadien worden deze grondstoffen gebruikt om gebouwen op te richten op het eigen spelersbord, waarbij complete rijen en kolommen zorgen voor populatiepunten.  Diegene die de grootste en belangrijkste stad, met de grootste populatie, weet op te bouwen wint het spel!

De Tsjechische vrienden van STRAGOO GAMES leerden we vorig jaar kennen met Mafia City, een spel dat ons echt wel wist te bekoren. Dit jaar brengen ze een spel op de markt dat ook geschikt is voor de jongere spelers. Vooral reactiesnelheid, snelle handen en ogen en een beetje geheugen gaan je ver brengen in dit spel. In elke beurt van Grabolo gooit er iemand twee dobbelstenen, dan probeert iedereen gelijktijdig een schijf te grabbelen waarvan de kleur en waarde overeenkomt met het gegooide resultaat. Indien die schijf niet op de tafel ligt, probeer je je te herinneren welke speler die schijf in z’n stapel heeft zitten.

Ten slotte brengen we in hal 1 nog een bezoekje aan het Russische RIGHTGAMES LLC.

Ook zijn brengen een uitbreiding van hun toptitel (tot nu toe) en drie alleenstaande spellen op de markt.

Het grote supercontinent Pangea is in stukken gebroken en de evolutie gaat z’n eigen weg op de diverse continenten om een eigen gemeenschap van dieren te vormen. In Evolution: Continents, kan je Evolution nu spelen op twee verschillende werelddelen, met alle waterdieren die dan nog eens op een aparte locatie eindigen, nl. de oceaan. Dieren op verschillende continenten hebben elk hun eigen voedselketen en de ontwikkeling ervan is op afhankelijk van de locatie. In deze uitbreiding kan je je dieren zich laten aanpassen aan de omgeving en soms laten migreren tussen twee continenten.

Driehonderd jaar voor onze jaartelling werd het Middellandse Zeegebied al door dozijnen mensen bewoond, maar slechts één van die stammen zal uitgroeien tot een grote civilisatie die strekt van Egypte tot Brittannië. Neem het heft in handen en bewijs dat jij de enige bent die het echt waard is om de halve wereld onder je hoede te nemen! In Founders of the Empire breidt elke speler z’n domein uit door gebruik te maken van vier soorten tegels, groen voor landschappen, blauw voor productiegebouwen, purper voor stadsgebouwen en rood voor tempels en altaren die overwinningspunten opleveren.

In Kings Under Mountains nemen de spelers het commando over vier fantasierassen – orcs, dwergen, goblins en reuzen – en gebruiken ze deze om mijnen in te palmen en te ontginnen. In dit kaartspel probeer je punten te scoren door de mijnen te claimen. Dit doe je door steeds hogere kaarten bij de mijnen te leggen tot de limiet aangegeven op de mijn is bereikt. Het ras dat bovenop de stapel ligt, ontgint de mijn en krijgt de mijnkaart. Je probeert uiteraard af te werken met je eigen ras zodat je de mijn zelf kan claimen.

Af en toe wil je weg uit de drukte, de gonzende stad ontvluchten. Je doet dan niets liever dan in je tuin springen met een spade in de hand. Je geniet van het planten, verzorgen en oogsten van gewassen. Maar helaas, je hebt zo weinig tijd door dat drukke leven dat in de tuin werken er vaak overschiet. Kitchen Garden laat je toe om je ontspanning toch te beoefenen zonder vuil onder je nagels te krijgen. Elke speler krijgt bij aanvang van het spel een opdrachtkaart met een aantal bedden en het soort groenten dat moet verbouwd worden. Diegene die als eerste z’n vier bedjes compleet weet af te werken, wint dit spel!

25-10-2013 om 08:19 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pictoriale problemen !
Lieve bloglezer,

u heeft waarschijnlijk erg zitten uitkijken naar ons Essen verslag. Dit verslag zal verschijnen op onze blog gedurende het verloop van de beurs. We hebben echter een probleem om de foto's in de artikels te integreren. U krijgt deze zeker op een andere manier nog eens aangeboden, maar voorlopig zal u het dus met de tekstuele versie moeten doen.

25-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
24-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiel Essen 2013 – Deel I : Algemene info over het evenement

Spiel 2013 - een korte voorstelling :

Op donderdag 24 oktober opende Spiel Essen, de grootste spellenbeurs ter wereld, wederom z’n deuren voor vier dagen speelplezier. De vorige jaren kon de beurs rekenen op zo’n 150.000 belangstellenden die over de vloer kwamen. Ook dit jaar zou dit aantal zonder enig probleem bereikt moeten worden. Om nog wat meer met cijfers te goochelen, geven we nog graag mee dat er zo’n 800 nieuwe spellen te bewonderen zijn in het Congres Centrum van Essen. Met meer dan 800 standhouders uit 37 landen kan je echt wel spreken van een internationale beurs die op een goede 48.000 m² beursvloer wordt georganiseerd. Ieder jaar maar weer wordt het erg duidelijk dat de bord- en kaartspellenwereld een groeiende gemeenschap is. Bovendien vond er ook weer een officiële persvoorstelling plaats op woensdag met als hoogtepunt het bekronen van het beste familiespel en volwassenenspel in de vorm van de Deutsche SpielePreis.

Spiel 2013 – de speelplaats :

In tegenstelling tot de vorige jaren verhuist het evement naar de hallen 1, 2, 3 en de Galeria wegens verbouwingen in de andere hallen. Dit kwam het evenement enkel ten geode, want de nieuwe locatie zorgde voor meer ruimte, grotere standen en vooral méér zuurstof door de hogere hallen. Bovendien vonden ook de kleinere en nieuwere uitgevers meer dan ooit hun weg naar Spiel. De bord- en kaartspellen waren te vinden verspreid over de 3 hallen. De fantasy bordspellen en live rollenspellen  waren ondergebracht in hal 2, alsook het nevenevement COMIC ACTION, waar er plaats is voor allerhande strips, maar daarin hebben wij ons nog nooit verdiept, dus kan ik niet zo erg veel kwijt. Ten slotte werd er zoals steeds ook extra aandacht bested aan de kinderen. In de Galeria was het weer een paradijs opgebouwd voor de jonge bezoekers met animatie, spellen op grote schaal, bewegingsspellen, trampolines, springkastelen en veel meer. Het is altijd aangenaam om ook eens door deze plaats te lopen, want de gigantische lichtkoepel doet jouw ogen ongetwijfeld terug opengaan na een vermoeiende slenterdag in de andere hallen.

Spiel 2013 – de speeltijd en de kosten :

De beurs loopt van donderdag tot en met zondag en is geopend van 10 uur in de voormiddag tot 19 uur.  Enkel op de slotdag, zondag sluiten de deuren een uurtje vroeger en wordt er omstreeks 18 uur afgerond. U kan zowel dagtickets aanschaffen als tickets voor de ganse beurs. De prijzen geef ik graag even mee, indien u misschien overweegt om alsnog naar Essen af te zakken één dezer dagen of met het oog op volgende editie.

Eéndagsticket volwassene: 11,50 euro
Eéndagsticket kinderen onder 12: 6,50  euro
Eéndagsticket  studenten, schoolkinderen en senioren: 8,50 euro
Eéndagsticket gezin - max. 5 personen (max. 2 volwassenen en 3 kinderen. Kinderen ouder dan 12 moeten hun identiteitskaart tonen): 26 euro   

Vier-dagenticket volwassene: 27 euro   
Vier-dagenticket kinderen onder 12: 15,50 euro   
Vier-dagenticket studenten, schoolkinderen en senioren: 18 euro

Wat parkeren betreft, kan u terecht op de diverse parking aan en rond de messe. Houd er wel rekening mee dat u €5 moet betalen om gebruik te maken van deze parkeergelegenheden.  Wij stonden zoals elk jaar op parking 6, die in tegenstelling tot de andere jaren, nu wel vlak naast de gebruikte hallen ligt (of beter gezegd eronder).

Spiel 2013 – het programma :

Naast het beursgebeuren op zich, vallen er op Spiel nog héél wat andere zaken te beleven. Zo kan u persoonlijk kennis maken met de auteurs, illustratoren en uitgevers van uw favoriete spellen. Op woensdag voorafgaand aan de beurs is er trouwens steeds een podiumdiscussie waarbij u vragen kan stellen aan uw favoriete auteur, uw spellen kan laten signeren of gewoonweg een babbeltje slaan met de “rocksterren” van de bordspelwereld.

Daarnaast worden er ook tal van toernooien en andere wedstrijden gehouden tijdens de vier dagen van Spiel. Zoch verlag houdt Crossboule wedstrijden, u kan deelnemen aan het 24ste Duits kampioenschap memorie en is er het 8ste WK Carcassonne waaraan deelnemers uit 35 landen zullen deelnemen. U dient voor deze laatste wel geselecteerd te zijn in de eigen landelijke selecties.

Spiel 2013 – de sfeer :

Doordat de schoolvakanties in Duitsland en Nederland al begonnen waren, was het enorm druk op donderdag in de hallen in Essen. Op zich was er inderdaad meer lucht en ruimte had ik de indruk, maar de overrompeling in de namiddag bleef toch weer voor een drukkend en typisch beursgevoel zorgen. De nieuwe nummering van de standen zorgde in het allerminst voor problemen, een beetje voorbereiding is echter nooit weg. Druk ook zeker een plattegrondje af van de verschillende hallen voor u naar Spiel vertrekt. Op de website van de organisatie vindt u een week op voorhand alle nodige documenten.

Spiel 2013 – het verdict :

Spiel is een vroeg Sinterklaas en Kerstmis voor iedereen die graag een spel speelt. Het is zonder meer een ervaring en een perfecte gelegenheid om eens rustig te bekijken welke innovaties u mag verwachten in het komende spellenjaar. Het valt in niets, maar dan ook niets te vergelijken met andere spellenbeurzen, aangezien het in cijfers ongetwijfeld alle andere evenementen overklast. Een kritische kanttekening hierbij is natuurlijk wel het feit dat dit een mega-event is en dat u de drukte, het geschuifel en het zware hoofd en dito benen er wel moet bijnemen. Geef vooral de ogen de kost, probeer aan een speeltafel aan te schuiven indien u een gaatje ziet en er de mogelijkheid zich voordoet en hou u vooral aan uw vooropgestelde budget. Als Belgische of Nederlandse bezoeker geef ik u nog graag de tip om niet zomaar spellen aan te kopen in Essen. Vaak kunt u ze na de beurs zelfs goedkoper aanschaffen bij uw plaatselijke spellenwinkel.  Misschien dan wel zonder die extra goodie of promokaartje, maar dat maakt u dan maar voor zichzelf uit. Bovendien verschijnen toch tal van titels, die de moeite waard zijn, in de loop van het jaar in het Nederlands bij de uitgeverijen die u in onze laatste deel (zie onder) ook aan bod ziet komen. De keuze is aan u … en keuze zal u sowieso in overvloed hebben.

Lees ook de volgende delen van dit Essen artikel. U mag in de volgende drie delen een bespreking verwachten van de voorgestelde nieuwe spellen per hal en in het slotdeel besteden we extra aandacht aan de Belgische en Nederlandse uitgeverijen, aangezien we die toch graag een speciaal plaatsje zouden geven in deze reeks. Uiteraard zijn de beschrijvingen nog erg algemeen, aangezien we het voorlopig moeten doen met de info die de uitgeverijen zelf vrijgaven voor de beurs. In de komende weken en maanden krijgt u de recensies van alle titels netjes op onze blog gepresenteerd.

24-10-2013 om 23:12 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
23-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 1 dag
Nog enkele aankomende titels :

   
Citrus (DLP games)                 Tomorrow (Conquistador games)             Letnisko (Gry Leonardo)

  
Days of honor (Diablos Polacos) The outcast heroes (FGH)                        Theomachie (FGH)

     
Buccaneer bones (Wattsalpoag)  What's he building in there? (Baksha games)     Bang : the dice game (dV Giochi)

          
The rats in the walls (Sphinx)                     Armadöra (Black rock)           The battle of red cliffs  Alliances (Golden egg games)

    
Café melange (Clicker spiele)  Francis Drake (Kayal games)        Triassic Terror (Kayal games)

Uiteraard verschijnt er nog véél meer in Essen en kunnen we jammerlijk genoeg niet alles op onze blog een plaatsje geven.
Toch denk ik dat er héél wat interessante zaken reeds hier verschenen zijn en hopelijk mogen we u de komende weken en maanden
dan ook erg vaak verwachten hier. De volgende zaken mag u zeker verwachten in de volgende dagen en weken :
- Essen verslag (bestaande uit verschillende delen)
- De buit (foto en opsomming van de spellen die we toevoegen aan de collectie)
- Recensies van de spellen (die zullen een tijdje lopen normaal)
- ImprESSENs zo gauw we de spellen een keertje kunnen testen (dus laat gerust een seintje als u zin heeft om mee te testen)

23-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
22-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 2 dagen
Aangezien de lijst nog enorm is uitgebreid de laatste weken, geven we u voorlopig graag nog enkele foto's mee.


Mush! Mush! (Fragor games)                 Mount Everest (Rebel)           Vikings : warriors of the north (Rebel)Fun farm (Post Scriptum)                  Super fantasy (Red glove)     Corto (Matagot)


Ginkgopolis : the experts (Pearl games)   Banjooli xeet (Asylum)         21 Mutinies : Arrr! Edition (Asylum)

22-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
21-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 3 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Cappuccino
Auteur : Charles Chevallier
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd :8+

21-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
20-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 128
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Elvire, Ronny & Arne
Gespeelde spellen : Relic runners
Speeldatum : 19/10/'13
Speelplaats : spellenclub Pallieter Lier
Opmerkingen : Het spel begint me eigenlijk beter en beter te bevallen. Ik zal er waarschijnlijk nooit echt goed in worden (ondanks de winst vandaag), maar ik begin toch een beetje voeling te krijgen met het concept en hoe je alles precies moet opbouwen.

20-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 4 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Armadöra
Auteur : Christwart Conrad
Uitgeverij : Blackrock editions
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd :8+

20-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
19-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 127
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Jarich, Michel, Sven & Arne
Gespeelde spellen : Evo
Speeldatum : 19/10/'13
Speelplaats : spellenclub Pallieter Lier
Opmerkingen : Nog maar eens een "gouwe ouwe" uit de kast gesleurd. Altijd fijn om de oude gloriën nog eens op tafel te krijgen en in te zien dat het allemaal niet zo blits hoeft te zijn om leuk te zijn. Hopelijk komt deze titel binnenkort nog eens op tafel, want hij is echt wel de moeite.

19-10-2013 om 23:56 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red glove pre-order voor Essen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op aanvraag :

Indien u interesse mocht hebben voor de Essen-release van Red Glove verwijzen we u graag door naar :
http://www.redglove.eu/superfantasy.php

Meer info omtrent het spel zelf vindt u op deze blog in de weken na Essen normaal gezien.

19-10-2013 om 23:50 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 126
Deelnemers : Jan, Jurgen, Rudy & Arne
Gespeelde spellen : Keyflower, Royal turf & King of Tokyo
Speeldatum : 18/10/'13
Speelplaats : spellenclub Spelhamels Beerse
Opmerkingen :Een foto volgt misschien nog later als deze verschenen is op de blog van de Spelhamels. Keyflower was wederom een tijdje geleden, maar met een zoete overwinning (slechts 1 punt verschil) kunnen afsluiten. Ook King of Tokyo was weeral even geleden, het was een rustig rondje, weinig "bashen" op elkaar, zodat de 20 punten konden worden gehaald vooraleer er doden vielen.

19-10-2013 om 00:37 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 5 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Sanssouci
Auteur : Michael Kiesling
Uitgeverij : Ravensburger
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd :8+

19-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
18-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 6 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Warlock
Auteur : Fabrice Vandenbogaerde
Uitgeverij : Quined
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd :12+

18-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
17-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 7 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Palmyra
Auteur : Bernd Eisenstein
Uitgeverij : Iron games
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd :10+

17-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
16-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 125
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Xander, Robèr & Arne
Gespeelde spellen : Last will, Relic runners & Augustus
Speeldatum : 15/10/'13
Speelplaats : spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Een tweede beurtje Relic runners werd ontsiert door de vele tactische fouten aangezien er te gezellig over het aanstaande spellenevenement in Essen werd gekeuveld, desalniettemin werd hij bij de spelers als positief ervaren. Augustus bleek nog maar eens, na een tijdje hem niet te hebben gespeeld, een héél leuk, toegankelijk spel dat perfect als tussendoortje kan dienen. Last Will blijft ongetwijfeld het spel met het leukste thema van het afgelopen jaar, ik ben erg benieuwd wat de uitbreiding binnenkort toevoegt. Hou onze blog zeker in het oog wat dit laatste betreft, want u krijgt zonder enige twijfel een overzichtje.

16-10-2013 om 09:52 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 8 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Alarm!
Auteur : Tim De Rycke & Sander Vernyns
Uitgeverij : Sandtimer
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

16-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
15-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Relic runners
Klik op de afbeelding om de link te volgen Relic runners (Days of wonder) :

+ prachtig materiaal, zoals we wel gewend zijn van DoW
+ zéér korte speelbeurten, vervelen ga je je niet snel doen
+ het is een familiespel pur sang (en dat vind ik sowieso een pluspunt)
+ je voelt steeds die spanning omdat het uiteindelijk toch ook een race is, je wil zo graag overal op het bord geraken, maar het lukt niet
+ eindelijk nog eens een spel met een speelduur onder het uur
+ na één potje zitten de spelregels er echt wel in (dat heb ik bij sommige spellen)
+ na een "moeilijker" spel als Smallworld knoopt DoW terug aan met iets van het niveau van Ticket to Ride

- de spelregels zijn op zich goed geschreven, maar ik vond ze nogal ongelukkig qua lay-out
- het is een familiespel dat voor de gevorderde speler waarschijnlijk wel een keertje leuk zal zijn, maar daarom geen aankoop inhoudt

Conclusie : als je de pro's en contra's naast elkaar zet, lijkt het of dit spel echt een topspel is. Dat wil ik echter graag even nuanceren in deze conclusie. Ik vind Relic runners zeker een aangenaam, leuk spel dat in vele huiskamers een fijn tijdverdrijf zou zijn. Ik neem ook aan dat het voor de doorwinterde veelspeler maar weinig uitdaging te bieden heeft. Ik persoonlijk zal niet snel neen zeggen en bij aan de speeltafel aanschuiven als dit spel erop wordt gelegd, maar ik kan me zonder enig probleem inbeelden dat dit voor velen niet het geval is. Ik kan dan ook maar één tip geven en dat is "try before you buy", en als het even kan, test hem dan toch gewoon op onze spellenzolder.

15-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 9 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Shadows over the empire
Auteur : Babis Giannios
Uitgeverij : Artipia games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd :12+

15-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
14-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : UGO!
Klik op de afbeelding om de link te volgen UGO! (Playthisone) :

+ prachtig en stevig materiaal
+ éénvoudige spelregels, vlot spelend
+ slagen-halen met een twist, altijd leuk
+ UGO! vergt weer een andere denkwijze dan bij gewoon slagen-halen
+ je komt soms voor erg ludieke (en zelfs hilarische) situaties te staan

- één spelersbordje was erg moeilijk om in elkaar te stoppen (maar na wat forceren, lukte het wel)
- het feit dat niet alle kaarten in het spel zitten, zorgen ervoor dat het soms wel wat willekeurig wordt (op zich niet erg als je je hier op instelt, maar misschien moet er toch een variant komen waarbij je kan gaan tellen)
- slagen-halen met een twist, nog maar eens één
- de regel omtrent het behalen van boeren bij een 1 en een 2 kan je best een paar keer goed lezen en de voorbeelden erbij nemen (dan is het erg duidelijk, maar het is zeker een nieuw element)

14-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 10 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Futterneid
Auteur : Friedemann Friese
Uitgeverij : 2F-spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 10 min.
Leeftijd :8+

14-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
13-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 124
Deelnemers : Jos, Elise & Arne
Gespeelde spellen : Zombie dice, Martian dice & Love letter
Speeldatum : 13/10/'13
Speelplaats : spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Een beetje onverwacht speelmoment. Daar we vandaag onze beide jongens hebben laten dopen en nadien een klein familiefeestje hadden gepland, stond dit niet echt op het programma. Maar desondanks zijn bovenstaande titels toch op tafel gekomen en goed bevonden door het aanwezige niet-spelers-publiek. Bij deze heb ik bewust geen foto van de spellen, maar van de allerbelangrijkste hoofdrolspelers van de dag toegevoegd.

13-10-2013 om 18:19 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 123
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Boualy, Liese & Arne
Gespeelde spellen : Helvetia, Torres, Vorsten van Florence, UGO! & Relic runners
Speeldatum : 12/10/'13
Speelplaats : spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Boualy was na lange tijd nog eens tot bij ons geraakt en hij bracht een nog relatief jonge en nieuwe die-hard-gamer mee, Liese. Eindelijk nog eens Helvetia op tafel kunnen brengen, het was weer even wennen aan die "speciale" regels, maar het blijft toch een fantastisch spel dat te weinig uit de kast komt, omdat de doos er niet uit ziet. Nadien twee oudere parels in de vorm van Torres en Vorsten van Florence. Van de laatste twee spellen UGO! en Relic runners krijgt u de komende dagen zeker een imprESSEN.

Ook dit nog : De samenwerking met andere spellenclubs is vertrokken. We mochten al mensen ontvangen van spellenclub Pallieter en nu dus ook van Boardgaming inc. Hopelijk sluiten er nog vele anderen aan, zodat de nieuwe SpinLi-trein vertrokken is. Dus bij deze ook een oproep aan iedereen om een keertje langs te komen op onze spellenzolder. Sluit u vooral aan op onze Facebookpagina zodat u kan deelnemen aan onze evenementen, maar ook zelf evenementen kan aankondigen, altijd leuk.

13-10-2013 om 07:56 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 11 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : 7 Days of Westerplatte
Auteur : Lukasz Wozniak
Uitgeverij : 3G
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+

13-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
12-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 12 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Craftsmen
Auteur : Krzysztof Matusik
Uitgeverij : G3
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

12-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
11-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 13 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Raverun
Auteur : G3
Uitgeverij : G3
Aantal spelers : 2-3
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

11-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
10-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 14 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Enclave : Zakon Kranca Swiata
Auteur : Krzysztof Wolicki
Uitgeverij : RedImp Publishing/ G3
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd :12+

10-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
09-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UGO! (Playthisone)


Gisteren presenteerden we het spel Bloqs en vandaag blijven we bij dezelfde uitgeverij, maar gaan we hun Essen-nieuwigheid voorstellen. UGO! is een typisch slagen-halen-kaartspel dat in een thematisch jasje is gestopt. Hier en daar is er nog een kleine aanpassing en het scoren van punten zal de doorwinterde kaarter waarschijnlijk helemaal onbekend zijn, maar laat ons vooral het spel eens van naderbij bekijken.

Eén ding moeten we Playthisone al zeker nageven en dat is dat ze kwalitatief materiaal op de markt brengen. De doos is van stevig glanzend karton en ook de inlay is nuttig te noemen, niet zo'n nutteloos tussenschot dat je beter in de prullenmand gooit. Het spel UGO! is voorzien van 4 spelersborden (die uit 2 puzzeldelen bestaan), 45 kleurrijke kaarten en 36 stevige kartonnen boerenfiches. Op dit vlak is er echt niets op aan te merken. Misschien toch even muggenziften: persoonlijk opteer ik er wel liever voor om kartonnen fiches in een zakje te bewaren dan ze in zo'n smalle opening te plaatsen waar mijn dikke vingers niet echt voor gemaakt zijn.

Het spelverloop van dit spel is niet echt moeilijk, zeker als je een beetje in de kaartspellen thuis bent. Er worden vier ronden gespeeld en de speler die het meeste punten wist te sprokkelen, wordt tot winnaar uitgeroepen. Het spel wordt vooral gespeeld met de 5 x 9 gekleurde kaarten (waarden 0 tot en met 8). Elke speler krijgt er 10 op handen, dus niet alle kaarten zullen in het spel zijn, dit zorgt voor een beetje onberekenbaarheid en dat weten wij wel te appreciëren, de die-hard-slagen-halers waarschijnlijk niet. De startspeler komt een kaart uit, daarna moeten de spelers om beurten een kaart aan de slag toevoegen. Je moet zoals steeds kleur bekennen indien mogelijk. Kan je geen kleur bekennen, mag je een kaart van een andere kleur wegspelen. De speler die de kaart met de hoogste waarde aflegde, wint de slag. Dit kan dus ook diegene zijn die een andere kleur speelde. Troef bestaat niet in dit spel. Indien twee spelers de hoogste waarde speelden, wint in de eerste plaats de uitgekomen kleur. Is die niet betrokken, wint de speler die als eerste de hoogste waarde speelde in de slag.

(foto : Henk Rolleman)

Indien een speler een slag wint, plaatst hij de kaarten uit de slag op zijn spelersbord. Dit spelersbord bestaat uit 5 vakken, 5 plaatsen om de kaarten van de vijf verschillende kleuren in onder te brengen. De speler kiest zelf welke kleur hij waar bewaart (van links naar rechts), maar dient een stapeltje te vormen. Enkel de bovenste kaart zal op het einde van het spel punten opleveren, dus leg best die met de hoogste waarde bovenaan. En probeer later in het spel geen kaart met een lage waarde (bijvoorbeeld de "0"!) van die kleur in een slag mee te graaien, want die wordt onverbiddelijk bovenop jouw hoge kaart gelegd.

(foto : Henk Rolleman)

Indien je een slag wint, bekijk je of je ook boeren krijgt. Deze staan op de kaarten afgebeeld. Win je bijvoorbeeld de slag met de rode 6 zoals hierboven afgebeeld, dan mag je één boer aan je spelersbord toevoegen (van links naar rechts). De kaarten met waarde 1 en 2 laten zelfs toe dat je boeren verdient door een slag te verliezen, afhankelijk van hoe de slag afloopt. Nadat alle kaarten zijn uitgespeeld, eindigt de ronde en worden er punten uitgereikt.

Elke speler krijgt de punten van de bovenste kaarten op hun spelersbord, indien deze volledig voorzien zijn van boeren. Elk vak vereist een aantal boeren om de volledige punten te kunnen scoren. Liggen er onvoldoende boeren in een vak, dan scoor je -5 punten per ontbrekende boer, de bovenste kaart speelt hier geen rol en levert niets op. Tenslotte kan het zijn dat je de benodigde boeren hebt liggen in een vak waar geen kaart ligt, in dit geval krijg je de afgebeelde punten op het spelersbord (zijnde 1, 3 of 5 punten).

(foto : Henk Rolleman)

Titel : UGO!
Auteurs : Ronald Hoekstra, Thomas Jansen & Patrick Zuidhof
Uitgeverij : Playthisone
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

09-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 15 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Unnatural selection
Auteur : Ken Gruhl & Quentin Weir
Uitgeverij : R&R games
Aantal spelers : 3-10
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

09-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
08-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloqs (Playthisone)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bloqs is het eerste product van de tamelijk jonge Nederlandse uitgeverij "Playthisone". Qua uitzicht had ik direct een 3D-tetris of Blokken-gevoel. De bedoeling van het spel is om zo snel mogelijk een kubus in elkaar te boksen van 3x3x3 blokjes. Als een speler hierin slaagt, wint hij het spel onmiddellijk. Lukt dit niet vooraleer alle blokken zijn opgebruikt of wanneer de speelfiches allemaal zijn opengedraaid, eindigt het spel en wordt de speler met de hoogste constructie (met complete verdiepen wel te verstaan) de winnaar.

In de doos vindt u héél wat kleurrijk en kwalitatief prima materiaal, waaronder 32 kubusdelen, 20 schijven, 1 speelbord, 54 kaarten, 4 pionnen en een dobbelsteen. Voor uw eerste spel moet u de nodige stickertjes nog op de schijven plaatsen. Leg het speelbord in het midden van de tafel, zet de pionnen klaar en plaats de schijven willekeurig gedekt op het speelbord. Dan bent u helemaal klaar om te beginnen puzzelen.


Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelsteen en zet je je pion het overeenkomstig aantal stappen vooruit (in de variant mag je kiezen in welke richting je beweegt). Kom je op een gedekte schijf draai je deze open en voer je de actie uit die erop staat. Vanaf dit moment blijft de schijf ook open op het speelbord liggen. Je komt dus stilaan méér en méér mogelijke acties te weten. Er kunnen zich 3 situaties voordoen als je op  een schijf terechtkomt :
- sta je op een schijf zonder pionnen van andere spelers voer je de actie van de schijf uit.
- sta je op een kubusschijf met pionnen van andere spelers, dan moet je verplicht een blok ruilen met deze spelers en voer je de kubusschijf niet meer uit.
- sta je op een actieschijf met pionnen van andere spelers, dan moet je verplicht een blok ruilen met deze spelers en voer je dan de actieschijf nog uit.

Een kubusschijf : neem het afgebeelde blokje en bouw het aan je eigen kubus aan. Indien het bewuste blokje niet meer beschikbaar is, heb je pech.
De actieschijf "stelen" : neem één blokje van een willekeurige speler z'n kubus zonder dat deze in elkaar stort of er verschuivingen zijn
Da actieschijf "bouwen" : je mag een willekeurig blokje nemen en aan je eigen kubus aanbouwen.

Het spel is voorzien van een basisspel en een variant, die we erg aanbevelen. Op zich zijn er slechts 2 kleine ingrepen die het spel toch iets tactischer maken en het niveau optillen van puur familiespel naar een spel dat ook aantrekkelijk wordt voor de doorwinterde speler.
Enerzijds kan je je pion dus zowel wijzerzin als in tegenwijzerzin gaan verplaatsen. Daarnaast komen er ook kaarten in het spel. Elke speler start met drie zo'n kaarten en je kan er één bij winnen telkens je één volle laag in je kubus kan afwerken. Je kan er overigens ook verliezen doordat lagen van jouw kubus worden afgebroken. In een beurt mogen de spelers naast het gooien met de dobbelsteen één of twee kaarten uitspelen. Zo is er een dobbelsteenkaart die je het aangegeven aantal stappen kan laten zetten, kubuskaarten die identiek werken als de kubusfiches, teleportatiekaarten waarbij je jouw pion van plaats wisselt met een andere pion en de actie waar je terechtkomt uitvoert en verdedigingskaarten die je beschermen tegen stelen of ruilen (deze kaart speel je buiten je beurt).
Naast de drie manieren om het basisspel te beëindigen, is er nog één extra bijgekomen. De spelers die zes perfecte lagen kan vormen wint het spel onmiddellijk.

Ben jij iemand die wel houdt van wat puzzelwerk, een beetje pestfactor en het spel met blokken, dan is dit spel iets dat zeker in je spellenkast thuishoort. Op zich is het een no-nonsense spel : dobbelsteen gooien, stapjes met je pion zetten en de actie uitvoeren waar je terechtkomt ... iets waar wij misschien iets te snel neerbuigend over doen. Feit is wel dat het gewoon leuk is om te spelen en is dat niet de essentie van een spel?

Titel : Bloqs
Auteurs : Hyo-Jong You & Patrick Zuidhof
Uitgeverij : Playthisone
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

08-10-2013 om 12:20 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 16 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : New haven
Auteur : Kevin Worden & Brian Leet
Uitgeverij : R&R games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

08-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
07-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 17 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Plunder
Auteur : Jonathan Franklin
Uitgeverij : R&R games
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

07-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
06-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 18 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Dungeon Petz - dark alleys (uitbreiding)
Auteur : Vlaada Chvatil
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd :12+

06-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
05-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 122
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Elke, Sven & Arne
Gespeelde spellen : Sanssouci, The castles of Burgundy & Le petit Prince
Speeldatum : 04/10/'13
Speelplaats : spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Mooie winstverdeling, elk een spel. Fijn dat we Burgund nog eens konden bovenhalen, is inderdaad wel één van de beste Felds die er zijn (en zijn lijstje begint er aardig uit te zien natuurlijk). Dit was de eerste spellenavond in het post-tijdperk na de spellenavonden in Wechelderzande. Hopelijk kunnen we dit op regelmatige basis herhalen. De volgende spellenavond wordt dra op de facebookpagina aangekondigd, dus hou het goed in het oog.

05-10-2013 om 18:21 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 19 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Last Will - getting sacked (uitbreiding)
Auteur : Vladimir Suchy
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 75 min.
Leeftijd :10+

05-10-2013 om 09:19 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
04-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 20 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Tzolkin - Tribes & Prophecies (uitbreiding)
Auteur : Simone Luciani & Daniele Tascini
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd :10+

04-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
03-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 21 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : l' Aéropostale
Auteur : Olivier Chanry & Michel Pinon
Uitgeverij : Asynchron
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

03-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
02-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 22 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : American rails
Auteur : Tim Harrison
Uitgeverij : Quined games
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd :14+

02-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
01-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 23 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : UGO
Auteur : Ronald Hoekstra, Thomas Jansen & Patrick Zuidhof
Uitgeverij : Play this one!
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd :10+

01-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!