IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
30-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen games - part 15
Klik op de afbeelding om de link te volgen Over naar onze goede vriend uit het Verenigd Koninkrijk Peter Burley van Burley Games. Hij scoorde al een enorm succes met take it easy (en de variant take it to the limit). Dit keer brengt hij het kleurrijke kamisado uit. Dit spel voor twee spelers is een veredelde dammenversie.

De spelers spellen op een, het moet gezegd, stevig en kleurrijk spelbord. Elke speler heeft acht draken ter beschikking  in acht verschillende kleuren en moet proberen om met één van zijn stenen naar de overkant te geraken. Diegene die hierin slaat, wint het spel. Er is naast de soloversie ook een gewoon spel (best of 3), een lang spel en een marathonspel in de spelregels beschreven. Hiermee verandert er niet ze erg veel, ik bespreek dan ook enkel de soloversie.

In deze versie wordt slechts één spelletje gespeeld. In een beurt verzet een speler zijn steen naar een volgend vak met volgende regels in het achterhoofd :
- hij moet met de kleur spelen, die ook het vakje vertoont waarop de vorige zet van de tegenspeler is terechtgekomen
- een zet moet sowieso vooruit gaan (niet zijwaarts of achteruit)
- een zet mag één vakje vooruit gaan, maar ook meer
- er mag niet over andere stenen worden gesprongen
- je mag recht vooruit of diagonaal schuiven
- als je steen vastzit, verplaats hij uitzonderlijk nul plaatsen (normaal MOET je zetten)
- zitten beide spelers in een impasse en kan er geen zet meer gedaan worden, wint diegene die als laatste nog een verplaatsing kon doen.

Kamisado
Peter Burley
10+
2-4 spelers
20 minuten (solospel)
60 minuten (gewoon spel)
120 minuten (lang spel)
180 minuten (marathon spel)

30-10-2008 om 19:09 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen games - part 14

Kaartspellen hebben we niet al te veel meegebracht uit Essen, maar er lagen wel enkele pareltjes. Die komen we ongetwijfeld in de loop van het volgend jaar in onze club tegen. Toch voegen we nog enkele kaartspellen toe. Ik mailde bijna een jaar geleden de mensen van Adlung spiele om hen te vertellen over onze club en ze vonden het interessant dat wij hun spellen ook in onze club hadden, daarom mocht ik ook bij hen in Essen passeren om enkele spellen te leren kennen. Van hen brachten we volgende kaartspellen mee. Dank u Adlung Spiele !


30-10-2008 om 09:38 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief november online en verstuurd
Als u uw mailbox al heeft nagekeken, hebt u hopelijk onze nieuwsbrief goed ontvangen.

Hierin krijgt u vooral een overzicht van alle nieuwe spellen die we toevoegden aan onze collectie.
U kan ook een online-exemplaar van deze nieuwsbrief bekijken op onze website.

Veel kijk- en leesplezier!

29-10-2008 om 10:41 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen We gaan nog eens langs bij onze Poolse vrienden van Wolf fang. Zij schonken ons twee van hun nieuwe spellen. Saigo no kane kan ik nog niet bespreken, want hier ontbrak een gans stanskarton, dus dit spel kunnen we voorlopig ook niet proberen. Het spel krijgt al wel de prijs van de wansmaak, tenzij je een grote fan bent van manga en yu-gi-oh, pokemon toestanden.

Met het spel Yucatan vallen ze me beter in de smaak. In dit bordspel voor vier personen proberen de spelers om het eerst hun piramide te bouwen in de thuisstad. Ze kunnen dit doen door slaven gevangen te nemen van de tegenspelers en die aan het werk te zetten, maar dat is niet zo eenvoudig. In een beurt mag een speler slechts één actie doen.
- oprichten van een dorp
- een dorp laten uitgroeien tot een stad
- een krijger inzetten
- een krijger bewegen
- een stuk van de piramide bouwen

1) oprichten van een dorp
Leg één van de dorpfiches aan de rivier en niet tegen een ander dorp.

2) een dorp laten uitgroeien tot een stad
Draai het dorpfiche gewoon om naar een stadfiche

3) een krijger inzetten
- op een lege plek naast een zijn thuisstad
- op een eigen stad
(je mag niet meer krijgers inzetten dan dat je dorpen en steden hebt, valt er een stad of dorp weg, moet je ook een krijger verwijderen)

4) een krijger bewegen
Een krijger beweegt normaal één plaats, met uitzondering als hij langs de rivier beweegt, dan mag hij één of twee stappen doen, op die manier kan hij ook over de rivier steken.
Als er krijger een dorp binnengaat, neemt hij een krijgsgevangene mee die hij terug naar huis probeert te brengen om te laten werken aan de piramide. Een krijger mag tot drie gevangenen meenemen.
Komen krijgers van verschillende stammen elkaar tegen volgt er een gevecht. De spelers draaien hun krijgerpionnen om en kijken naar het teken : de jaguar verslaat de slang, de slang verslaat de kolibri, de kolibri verslaat de jaguar. Bij gelijk symbool wint de verdediger. De winnaar neemt eventuele gevangenen van de tegenstander ook verder mee (max. 3)

5) bouwen aan de piramide
Als een speler drie gevangenen kan inleveren, mag hij één niveau van de piramide bouwen.

Diegene die als eerste de volledige piramide afheeft, wint het spel.

Yucatan
Małgorzata Majkowska, Tomasz Z. Majkowski
12+
2-4 spelers
60 minuten

29-10-2008 om 09:50 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank u University games

Vorige week kreeg ik een folder in de mailbox van onze vrienden van University Games. U kent hen van de spellen egelrace, big brain academy, expeditie pyramide, ... Ze stelden daarin hun nieuwste producten voor en vroegen ons of we geïnteresseerd waren en enkele demo-exemplaren. Uiteraard zijn wij daar gretig op ingegaan en vandaag arriveerden ze. We voegen dan ook toe aan onze spellencollectie :
- Ubongo (nieuwe versie van expeditie pyramide)
- Ubongo reisversie (kleine variant)
-Wijsneus (trivial waarbij je tips krijgt)
- Cro-magnon (tekenen, uitbeelden, boetseren, zeg eens euh ... in één doosje)
- Abracadabra (de Nederlandse versie van Du balai ofte Flinke feger)

Dank u wel University games, ik ben ervan overtuigd dat onze spelers hier veel plezier aan zullen beleven!

28-10-2008 om 14:06 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen games - part 12
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijd voor een verborgen pareltje. Verborgen wegens weggeduwd in hal 6 tussen alle fantasy spullen, maliënkolders, middeleeuwse jurken en wapens, ... Verborgen in een klein doosje met niet al te opvallende keluren (zwart en vergeeld geel).

Maar wat een sfeer ademt het doosje uit als je het even opdoet en de materialen bekijkt. Alles is sober gehouden, dat is een feit, het kleine kaartje van de stad Madrid (in 1808) is best wel cool, de graphics op de kaarten eveneens en buiten het feit dat er twee blokjes aan elkaar plakten zijn ook de blokjes netjes verzorgd blauw en rood).

In 2de mayo (dit gaat over 2 mei 1808) wordt er een strijd gestreden tussen de Spaanse en Franse troepen aan de poorten van Madrid en in de binnenstad. De Franse legioenen zijn in de meerderheid, maar de Spanjaarden hebben het thuisvoordeel. Het spel duurt maximaal 10 ronden en het komt er voor de Spanjaarden op aan om te overleven of om zo veel mogelijk Franse legers van kant te maken. De Fransen van hun kant moeten strategisch de stad proberen in te palmen en de Spanjaarden verdrijven.

Nadat je de beginopstelling voor de strijd hebt klaargezet worden er telkens 4 fasen gespeeld per ronde :
- voorbereiding
- het geven van de orders
- het verplaatsen van de legers
- het uitvechten van een eventuele strijd

Tijdens de voorbereiding mag elke speler een kaart van zijn deck nemen. Sommige kaarten moeten onmiddellijk worden uitgevoerd, andere kunnen later naar keuze worden uitgespeeld. Er is geen beperking van hoeveel handkaarten je mag hebben.

De orders worden op een lekker ouderwetse manier gegeven. Je schrijft op een blad papier van welke sector van het spelbord de troepen moeten verhuizen en naar waar. De Franse troepen mogen twee bewegingen doen, de Spanjaarden kunnen allemaal verplaatsen.

Daarna worden alle orders uitgevoerd, zoals opgeschreven. Is er een fout begaan worden alle orders geannuleerd. Bij legers die tegen elkaar zouden botsen bij een verplaatsing, wordt enkel de sterkste speler (diegene die al het meeste legers heeft overwonnnen) verzet.

Bij het uitvechten van de strijd wordt het aantal troepen (blokjes) met elkaar vergeleken en vallen er naar gelang de meerderheid slachtoffers bij de zwakste troepen. Door het uitspelen van kaarten kan je je troepen weer versterken. Bij een gelijke stand vallen er geen slachtoffers.

Als er op een gegeven moment wordt voldaan aan de overwinningsvoorwaarden eindigt het spel onmiddellijk, sowieso wordt er ook een einde gemaakt aan het spel na 10 ronden.

2de mayo
Daniel Val
12+
2 spelers
30 minuten

28-10-2008 om 12:56 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen games - part 11
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dan schakelen we nu eens over naar één van de favoriete auteurs van SpinLi. Martin Wallace is een nieuwe weg ingeslagen met z'n nieuwe project Treefrog. Spellen die voor een iets breder publiek zijn dan zijn vorige Warfrog games. In Essen bracht Martin 2 nieuwe spellen mee.

Steeldriver is het eerste dat ik hier ga bespreken. Marten koos weer voor z'n favoriete treinenthema en dan is het bijna zeker dat het raak is. Je krijgt bij dit spel een beetje de indruk dat het om Union pacific gaat, maar dan in een luxe houten versie. In steeldriver proberen de spelers om een spoorwegennet uit te breiden en aandelen van deze spoormaatschappijen te verzamelen.

Een ronde bestaat uit 5 ronden die elk zijn onderverdeeld in vijf fasen. Tot slot is er nog een eindtelling.
1. neem investeerblokjes
2. veil de markers van de verschillende spoormaatschappijen
3. bouw aan de treinleiding
4. incasseer het geld
5. einde van de ronde

1) afhankelijk van het aantal spelers krijg je elke beurt een aantal investeerblokjes die je gaat inzetten op de veiling om een aandeel  van een spoormaatschappij in handen te krijgen. Je moet niet alle blokjes gebruiken, deze mag je meenemen naar de volgende ronde.

2) een gekend veilsysteem, de startspeler kiest een spoormaatschappij, er wordt geboden tot iedere andere speler past, de kosten (investeerblokjes) worden op het vakje van de spoormaatschappij gelegd en de winnende speler krijg het treintje van de maatschappij en een aandeel.

3) er worden treinroutes gelegd (met houten staafjes), om beurten (in volgorde van de "order track") mogen de spelers om beurten aan hun treinspoor verder bouwen. Hiervoor betalen ze met investeerblokjes (de kosten wisselen van 2-6). Kan een spoor niet worden uitgebreid, wordt er gepast en verandert op deze manier de turnorder (idem Tinners' trail). Als je erin slaagt om een transcontinetale link te maken van oost naar west wordt er extra geld uitgereikt.)

4) de spelers krijgen geld voor hun bouwwerken

5) maak alles klaar voor een volgende ronde

6) na de vijfde ronde volgt er een slottelling waarin er nog geld wordt uitgereikt
Van elke spoorwegmaatschappij wordt de waarde berekend (z'n route) en in blokjes uitgedrukt.
Uiteraard is een combinatie van diverse blokjes beter en scoor je hiermee meer punten.
Voor elk aandeel krijgen de spelers nu het overeenstemmende bedrag van de spoorwegmaatschappij.

Diegene met het meeste geld wint het spel!

Steel driver
Martin Wallace
11+
3-6 spelers
60 minuten

28-10-2008 om 10:45 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen games - part 10
Klik op de afbeelding om de link te volgen Over naar de Poolse spellen die we meebrachten. Onze eerste is er eentje uit de stal van Kuznia Gier.
In Mozaika proberen de spelers een zo mooi mogelijke mozaïek te maken op hun spelersbord.

Een speelronde verloopt in 5 fasen :
- het trekken van nieuwe tegels uit de zak
- het bieden voor en kopen van de tegels
- een vlieg voor de misser
- de tegels leggen en inkomen incasseren
- de startspeler wisselen

1) het trekken van nieuwe tegels
De startspeler trekt een aantal tegels uit de zak, gelijk aan het aantal spelers + 1 en legt deze open op tafel.

2) het bieden voor en kopen van de tegels
Elke speler neemt een aantal muntstukken in zijn hand en de spelers steken tegelijk hun hand uit. Diegene die
het meeste bood, mag als eerste een tegel kiezen, de tweede de 2de tegel, ... tot elke speler één tegel heeft gekozen.
Bij een gelijk bod wordt er vertrokken van de startspeler en dan volgens de wijzers van de klok.

3) een vlieg voor de misser
De speler die het minste heeft geboden neemt een vlieg (zwart blokje). Bij een gelijke stand krijgt diegene die het
verste van de startspeler zit de vlieg. 

4) de tegels leggen en inkomen incasseren
De spelers leggen de tegel op een plaats op het spelersbord en krijgen hiervoor geldstukken.
- 1 munt voor elke aangrenzende tegel met dezelfde kleur
- 1 munt voor elke tegel met hetzelfde embleem
- 2 munten voor elke tegel met dezelfde kleur en hetzelfde embleem
Op het einde van het leggen van deze fase wordt ook de vlieg geplaatst op een tegel.

5) de startspeler wisselen
Kloksgewijs wordt de startspelerszak met tegels doorgeschoven.

Einde van het spel :
Op het einde van het spel zijn er nog extra punten te verdienen voor mooie mozaïeken.
- voor elke vijf munten die je nog hebt, krijg je 1 punt
- voor een lijn op je speelbord krijg je respectievelijk 2, 2 of 4 punten (lijn met zelfde kleur, zelfde embleem of beide)
- voor een vierkant op het speelbord krijg je respectievelijk 2, 2 of 4 punten (vierkant met zelfde kleur, zelfde embleem of beide)
- ook combinaties zijn mogelijk waarbij een tegel meermaals wordt geteld
- een tegel met een vlieg zorgt voor een punt aftrek in de combinatie
- symmetriebonussen : verticaal - horizontaal = 12 punten, diagonaal = 8 punten, centraal = 12 punten

Mozaika
Adam Kaluza
3-5 spelers
10+
30-45 minuten

28-10-2008 om 10:16 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen games - part 9
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoe kan je iets héél groots in een klein doosje steken, dat moet men gedacht hebben bij Smartass games.
Battlefields of Olympus is het eerste spel van deze nieuwe Canadese uitgeverij, die is opgebouwd rond één man.
Peter is de designer, ontwerper en producer van dit erg mooi vormgegeven oorlogsspel. Het bestaat uit niet meer
dan een dubbele kaartendeck, maar wat voor decks. Superknappe graphics die je doen denken aan de betere
oorlogsgames in spelcomputerland. Niet verwonderlijk, want naast zijn hobby als kaartspelontwikkelaar, is Peter
werkzaam bij het softwarebedrijf dat verantwoordelijk is voor spellen als GTA en Bully. 

Een kaartspel als dit kort samenvatten is misschien wel onmogelijk aangezien de diverse kaarten en combinaties
waarin je ze speelt, verschillende resultaten opleveren. Vandaar gewoon een klein overzicht van het spelverloop.

In je beurt mag je één van de volgende acties doen :
- een fate kaart trekken : is dit een actiekaart komt ze in je hand, is het een trofee wordt ze op de stapel trofeeën gelegd, is het
Ares (god van oorlog) wordt ze op de stapel Areskaarten geplaatst. In de laatste twee gevallen mag je als extraatje een warrior kaart
trekken (en overvloedige warrior kaarten op de reservestapel leggen)
- een aantal warrior kaarten inruilen tegen nieuwe van de trekstapel
- actiekaarten inruilen voor warrior kaarten
- vechten voor de bovenste trofee

en facultatief kan een actiekaart worden gespeeld : ambush, raid, rally of scout

Als er een trofeeënstapel en een Aresstapel zijn, volgt er een gevecht waarin de spelers hun warrior kaarten tegen elkaar uitspelen
(vergelijkbaar met Blue moon). De winnaar van een gevecht wint een trofee, die punten kan opleveren als je een set van drie dezelfde
kan verzamelen.

Het spel eindigt als alle Areskaarten tevoorschijn zijn gekomen of als een speler 16 trofeeën heeft gewonnen.

Battlefields of Olympus
Peter A. Grant
2 spelers
10+
30 minuten


28-10-2008 om 09:38 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen games - part 8
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie wil er van zijn schoonmoeder af? Stuur haar dan naar het bos, want daar zitten rovers. Deze zin komt uit een Duits liedje waarop het volgende spel dat we bespreken is gebaseerd. Im wald da sind die raüber is een spel van een eerder kleine Duitse uitgeverij Krismsus krimskramskiste (what's in the name?)

Dit spel doet me een beetje denken aan een mix van Carcassonne (tegeltjes aanleggen) en Brillance (actiepunten verzetten met je pion).
De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk schatten te gaan roven uit de wouden met jouw rovers.

In een beurt moet een speler eerst een tegel aanleggen, volgens de regels van de aanlegkunst natuurlijk. Afhankelijk van deze tegel worden er soms schatten opgelegd, of een wachter of een eenzaam meisje.

Daarna kan de speler zijn rovers gaan bewegen over het opbouwende spelbord. In de eerste ronde zijn dat 4 actiepunten, in ronde 2 zijn het er 5 en tenslotte in de laatste ronde mag je er 6 doen.
- het bewegen naar een aangrenzende tegel : 1 actiepunt
- het oprapen van een schat : 1 actiepunt
- het binnenbrengen van een schat in je rovershol : 1 actiepunt
- het laten vallen van een schat : 0 actiepunten
- het voorbijsluipen van wachters op een tegel : 2 actiepunten
- een café bezoeken : 0 actiepunten

Bovendien zijn er nog powertokens te verdienen die je kan inzetten om een dubbele beurt met een pion te spelen, en als je het eenzame meisje gaat schaken en naar je rovershol brengt, krijg je onmiddellijk drie punten. De boswachter stelt je in staat om een tegel tegen diefstal te beveiligen en zelf een schat te stelen van een tegel of een andere rover. De wachter tenslotte wordt over het spelbord verschoven en verhindert de rovers van stelen, om hem voorbij te sluipen moet je zwaar ophoesten met die actiepunten.

Im wald da sind die raüber
Mark Seinholz
10+
2-4 spelers
60 minuten

28-10-2008 om 09:27 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen games - part 7
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het meest bizarre spel dat we uit Essen meebrachten is misschien wel "It's alive" van Reiver games.
In dit spel trachten de spelers een Frankenstein samen te stellen uit lichaamsdelen. Diegene die als eerste
een volledig monster kan samenstellen wint het basisspel, de interessantere variant verwacht nog van je dat
je de beste lichaamsdelen weet te bemachtigen.

Iedere speler heeft een eigen spelersbord achter zijn zichtscherm waarop hij de lichaamsdelen kwijt kan,
daarnaast zijn er ook munten in het spel. In een beurt draait een speler de bovenste kaart om van de stapel en
heeft hij drie mogelijkheden :

- de kaart kopen voor de waarde die op de kaart staat
- de kaart verkopen en op de eigen aflegstapel leggen voor de helft van de waarde die op de kaart staat
- de kaart veilen, iedereen mag één bod doen en de beste betaalt de veiler, die trouwens ook een bod van 1 moet doen,
dus ook met de kaart kan blijven zitten

Dit is het spel in een notendop samengevat !

27-10-2008 om 23:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

The princes of Machu Picchu is ongetwijfeld de zwaarste doos die we meebrachten uit Essen. Het spel bevat héél wat houten materiaal en dit maakt het sowieso al dat het er erg leuk en interessant uitziet. Maar onder al dat materiaal schuilt ook nog een tof spel.

 

Dit spel van Mac Gerdts, die we kennen van Imperial, Antike, Hamburgum, is het eerste van zijn hand zonder een rondel. U kent wel dat ronde ding dat op het speelbord staat en waar je je acties op kiest.

 

In dit spel gaan de spelers op zoek naar roempunten in de vorm van donaties aan de goden of het verzamelen van Inca goud. Het spel kan dan ook op twee manieren eindigen : ofwel wordt er voldoende gedoneerd aan de goden en dan blijft Machu Picchu verborgen voor de Spaanse veroveraars, ofwel wordt de stad ontdekt en wint diegene die het meeste goud kan verschaffen aan de kolonisatoren.

 

In een beurt gaat een speler met z’n prins op reis over het speelbord en voert hij de bijbehorende actie van die plaatsen uit. Op sommige plaatsen worden grondstoffen verbouwt, op sommige plaatsen worden er offers gebracht, hier en daar kan je inca’s aanmaken die je dan weer kan inzetten op diverse plaatsen, er zijn handelsplaatsen waar de grondstoffen kunnen gekocht en verkocht worden en tenslotte zijn er plaatsen waar je priesters en maagden kan verkrijgen. Deze laatste zijn trouwens de belangrijkste in functie van het scoren op het einde van het spel. Maar uiteraard moet je alles eerst grondig opbouwen zodat je niet zonder grondstoffen valt in de loop van het spel.

 

Door het uitvoeren van bepaalde acties ga je punten scoren op de incalijst. De spelklok wordt voorgesteld door een dag en nachtfase, nadat drie spelers een maanfiche hebben genomen volgt de nachtfase waarin grondstoffen worden geproduceerd en wordt de tijdsmarker voortbewogen.

 

Die prinzen von Machu Picchu

Mac Gerdts

12+

2-5 spelers

90-120 minuten

27-10-2008 om 11:51 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Er was ook plaats in onze koffer voor de spellen van Eggertspiele. Hun twee nieuwe aanwinsten hadden, zoals gewoonlijk, goed te doen op de beurs. Een eerste spel zal u onder verschillende namen terugvinden op het internet en in de winkels, want zoals steeds werkt Peter Eggert in het Duits en het Engels en daarnaast bracht ook the Game Master het spel uit in een Nederlandse versie. (wat er eigenlijk niet toe doet, want het spel zelf is totaal taalonafhankelijk op enkele prutstekstjes na)

A castle for all seasons, de koningsburcht of Im schutze der burg. Onder de eerste naam vind u dit spel terug in onze collectie. Qua uitzicht lijkt dit spel op een combinatie van Stone age en Cuba (de Eggertspiele van 2007).

De spelers proberen aan het kasteel en de bijhorende gebouwen te bouwen. Hiervoor moeten ze uiteraard grondstoffen verzamelen door het uitspelen van verschillende karakterkaarten.

- the messenger : verzamelt geld

- the trader : bezorgt grondstoffen aan zichzelf en de tegenspelers

- the bricklayer : krijgt grondstoffen uit de toren

- the stonemason : koopt grondstoffen van werkers en mag gebouwen oprichten

- the worker : krijgt de grondstoffen (die niet worden weggenomen door de stonemason)

- the buildmaster : zorgt ervoor dat je je uitgespeelde karakters terug kan in de hand nemen en scoort overwinningspunten

Diegene die de karakterkaarten in de juiste combinatie uitspeelt op het juiste moment zal het meeste gebouwen kunnen oprichten en punten scoren.

Dit spel kan trouwens in een variant gespeeld worden. Het dubbelzijdig bedrukte spelbord, wat er overigens fenomenaal uitziet, kan langs beide kanten gebruikt worden, in de zomerfase en in de winterfase. Het enige verschil bestaat erin dat er nu enkele gebeurteniskaarten aan het spel worden toegevoegd die het spel een extra touch geven.A castle for all seasons

Inka & Markus Brand

10+

2-4 spelers

60 minuten

Daarnaast mochten we ook het kaartspel Heads of state in ontvangst nemen. Ik zeg bewust kaartspel, want ook al zit dit spel in een mega grote doos en zit er een spelbord bij, het hele spelmechanisme is gebaseerd op een kaartspel.

In dit spel probeert men in de vier belangrijkste Europese landen door te dringen tot de adellijke families. Lukt het jou om een koning te maken, of blijf je je concentreren op baronnen, graven, hertogen of prinsen?

Je kan deze verschillende edellieden aanmaken door een juiste kaartencombinatie te verzamelen en uit te spelen (staat op een overzichtsblad dat elke speler krijgt). Als je erin slaagt om zo’n edele te maken, plaats je een fiche van jezelf op het bord en krijg je een bijpassende kaart. Uiteraard kunnen fiches van het bord worden verjaagd door spelers die later eenzelfde edele aanmaken. Diegene die op het einde van het spel het meeste edelen heeft aangemaakt en extra punten kan scoren met edelen die op het spelbord liggen, wint dit koninklijke spel. Bovendien zijn er extra punten te verdienen voor diegene die als eerste een edele kan aanmaken, of die als eerste alle delen van een land bezet, …

Head of state

Peter Hawes

12+

2-5 spelers

90-120 minuten

27-10-2008 om 11:38 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen games - part 5
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We brachten ook een tweede spel mee van Antoine Bauza. Na Hurry cup! besteden we nu onze volle aandacht aan een enorm mooi spel : Ghost stories.

 

Dit spel is een coöperatief spel, we zoveel wil zeggen als samenspelen. In dit spel spelen alle spelers samen tegen een gezamenlijke vijand, zijnde een stel spoken, geesten en andere gedrochten uit de onderwereld. Probeer samen deze monsters te verslaan en terug te drijven naar de hel.

 

Enkel door goed overleg, perfecte tactische keuzes en vlotte samenwerking maken de taoïsten een kans. Je kan de gameplay een beetje vergelijken met die van Shadows over Camelot. Vooraleer de spelers een actie mogen ondernemen tegen de spoken, slaat eerst de vijand ongenadig hard toe. Er worden levenspunten verloren, helpers verjaagd en taoïsten vermoord.

 

Daarna kunnen de spelers samen, elk met hun eigen extra eigenschap, de strijd aanbinden tegen de mormels. Een dobbelsteenworp, versterkt door het inzetten van fiches, leiden ertoe dat een vijand wordt verslagen. Het verslaan van de vijand levert af en toe ook een extraatje op en die zijn meer dan welkom. Smijt je speciale eigenschap in de strijd om je medespelers te ondersteunen in hun strijd tegen een sterke tegenstander en overwin samen het kwade.


Ook over de uitbreiding (enkele nieuwe kaartjes en een nieuwe tegel) beschikken we.
 

Ghost stories

Antoine Bauza

12+

1-4 spelers

60 minuten

27-10-2008 om 11:17 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Anderhalf uur rijden naar Duitsland om Duits te praten, I don’t think so. We beginnen onze spellenbespreking in het Nederlands bij de sympathieke uitgeverij Vendetta games.

 

Ook vorig jaar mochten wij al eens een keertje passeren aan hun stand en toen namen we het populaire spel “hive” mee. Dit jaar is de oogst een spel van dezelfde auteur, nl. John Yianni.

 

In het spel army of frogs proberen 2 tot 4 spelers hun kleur van kikkers, die weer zijn gemaakt uit mooie bakelieten stenen, aan elkaar te sluiten door ze te laten springen.

Het spel is geschikt vanaf 7 jaar en neemt zo’n 45 minuutjes in beslag (afhankelijk of je een diepe denker bent natuurlijk)

 

Elke speler kiest aan het begin van het spel een kleur en krijgt twee blind getrokken kikkers uit de zak. Bedoeling is dat hij al zijn kikkers (10) aan elkaar kan laten sluiten door ze handig op het speelveld te verplaatsen.

 

Het speelveld wordt stilaan opgebouwd. In een beurt moet elke speler eerst een kikker verplaatsen en daarna een nieuwe tegel inbrengen. Een beurt wordt afgesloten met het trekken van een nieuwe kikker. De stenen hebben een zeshoekige vorm en passen dan ook netjes in elkaar. Voor het bewegen van een steen mag je een eigen kikker over een ganse rij laten springen (zelfs meerdere keren na elkaar) tot de kikker op een andere plaats terechtkomt. Daarna leg je een nieuwe staan aan, maar deze moet aan een andere kleur worden gelegd dan hij zelf is.

 

Bij het verplaatsen en inbrengen moet je er ook op letten dat er geen kikkers afgezonderd worden of dat er strengen ontstaan van meer dan drie kikkers. Ze moeten langs meer zijden grenzen dan.Wie slaagt erin om als snelste al z’n kikkers bij elkaar te drijven, wint het spel.

 

Conclusie :

 

We hebben het spel reeds een keertje geprobeerd en het speelt lekker vlot. De regels zijn makkelijker te overzien dan bij “Hive” en dat maakt dit spel geschikter voor jongere spelers.

Het spel gaat ook lekker gelijk op, alle spelersstenen worden uiteindelijk wel ingezet vooraleer er een winnaar uit de bus komt. Ik had wel een hoog vier-op-een-rij-gehalte gevoel, in die zin, dat wie op het einde een steek laat vallen, de volgende speler met de winst gaat lopen. Het kan natuurlijk zijn dat het spel bij ons dit keer zo uitdraaide, maar uiteindelijk kwamen we in een impasse terecht waarbij elke speler de andere afblokte zodat deze niet kon winnen. We moeten het zeker nog eens een partijtje geven om een nog duidelijk beeld ervan te kunnen vormen.


Meer info : www.vendetta-games.nl

Army of frogs
John Yianni
7+
2-4 spelers
45 minuten

27-10-2008 om 11:17 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de nieuwe van het Zwitserse Hurricangames.

Deze uitgeverij is opgericht om Mr. Jack, u webekend, uit te geven. Het zou dan ook niet echt makkelijk zijn om een opvolger uit te brengen.

 

Slim zijn ze wel bij Hurrican, met Hurry cup! brengen ze een totaal ander genre van spel aan de man. Een racespelletje, met mooie graphics en dito spelmateriaal, zoals we van hen gewoon zijn. In dit spel wordt er op de gewone baan geracet en daar gelden natuurlijk snelheidsbeperkingen waaraan je je moet houden. Het komt er gewoon op neer dat er met zes gekleurde dobbelstenen wordt gegooid en dat je dan zo snel als je kan de bijpassende pion grijpt. De dobbelsteenworp bepaalt de snelheid die je auto zal ontwikkelen. Diegene die de beste pion kiest in een welbepaalde situatie zal het snelste vooruit komen.

Let op de snelheidsbeperkingen, want als je te snel rijdt voor een bepaalde sectie, moet je stoppen voor je er door mag rijden.


Hier en daar zijn ook extra’s te verdienen in de vorm van actietegels die je kan inzetten om te vertragen, een bocht af te snijden, een dobbelsteen te mogen uitkiezen, …

 

Conclusie :

 

Zorg ervoor dat je je nagels geknipt hebt als je dit spel gaat spelen uit respect voor je medespelers. Grabbelen en grijpen is de boodschap, maar doe dit op een slimme manier. Niet altijd de grootste versnelling zal je doen winnen!

 

Hurry cup!

Antoine Bauza

9+

3-6 spelers

30 minuten

27-10-2008 om 09:03 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Volgende stop is de stand van Roman Mathar. Deze sympathieke mijnheer van Argentum verlag ontving ons zoals steeds met de glimlach. Een korte initiatie van zijn nieuwste aanwinst “Wind river” kreeg ik er ook gratis bij. Een spel van een Belgische auteur overigens. Dirk Liekens mag zich de trotse bedenker noemen van dit sfeervolle bordspel.

 

In Wind river zijn de spelers indianenstammen die de buffeltrek volgen op het Noord-Amerikaanse continent van west naar oost. Zorg ervoor dat jouw tipi’s in de buurt blijven van de buffels, want als je zonder deze voedselbron valt, is je stam verloren. Breng zoveel mogelijk tipi’s tot in het westen en win het spel.

 

In een beurt verplaatst de speler eerst een buffel naar het westen, daarna voorzie je je tipi’s van voorraad en dan heb je de keuze tussen vier acties :

-         verhuis een tipi

-         verdien extra voorraad

-         plaats een nieuwe tipi

-         verplaats nog een buffel

 

Vooral door het verplaatsen van een tipi kan je je tegenstanders gaan dwarsbomen aangezien er oorlog uitbreekt als je met je tipi op een vak komt van een tegenspeler. Zowel jij als de tegenspeler moet een voorraadblokje afgeven en misschien komt je tegenstander dan wel in de problemen om in z’n levensonderhoud te voorzien.

 

Het spelbord is erg mooi, dito het spelmateriaal, de houten buffels en voorraadblokjes zijn van een goede kwaliteit. Enkel de leuke tipi’s, die je na wat prulwerk in elkaar krijgt, zijn vrij broos. De kleine overzichtskaartjes zijn erg handig in gebruik en geven een duidelijk overzicht van de spelersacties.


Meer info : www.argentum-verlag.de  


Wind River

Dirk Liekens

12+

3-4 spelers

60 minuten

27-10-2008 om 08:55 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Winning moves was onze volgende stop. U kent deze uitgeverij zeker en vast van hun héél toegankelijk spellen met weinig spelregels, maar omgekeerd evenredig spelplezier. Wij hadden reeds enkele spellen van hen in de collectie, zoals cartagena, caribic, trans america, …

 

Na de beurs voegen we 3 topspelletjes toe. Laat u vooral verrassen door een spel waar we taartjes gaan eten.

 

Blokus 3D

 

Dit spel is speelbaar voor 2-4 spelers en neemt zo’n 20 minuten in beslag. Vanaf 7 jaar zou je dit spel zeker moeten aankunnen. Eigenlijk heb ik een klein beetje een probleem met de naam van dit spel. Het koppelen van een bekende naam aan een ander spel zou de verkoop moeten vooruit helpen en dat zal het ook hier waarschijnlijk wel doen. Dit spel bestond al onder de naam Rumis, maar krijgt nu dus een gouden naam.

 

De spelers hebben een hoop ‘tetris’-blokken die ze om beurten op het spelbord plaatsen. Er zijn verschillende patronen voorzien zodat je steeds een ander gebouwtje gaat maken. De enige twee regels zijn dat het blok dat je plaatst moet grenzen aan een eigen steen en dat er geen zwevende blokjes mogen zijn. Alle delen van de blokken moeten steunen. De speler die op het einde van het spel het meeste van z’n blokjes kan laten zien op het bovenaanzicht, met aftrek van het aantal blokken dat hij niet heeft kunnen plaatsen, wint het spel.

 

Blokus 3D

Stefan Kögl

7+

2-4 spelers

20 minuten

 

 

Hab & gut

 

Investeren om te winnen is de boodschap. De spelers maken een sprong in het diepe en gaan in deze moeilijke tijden (van crisis), aandelen kopen en verkopen en vooral investeren. Door het kopen en verkopen van aandelen, gaat de koers van de verschillende grondstoffen stijgen en dalen. Vergeet ook zeker niet aandelen opzij te zetten (investeren) die op het einde van het spel geld opleveren. De speler die het minste investeert, kan het spel sowieso niet winnen, dus opgepast!

 

Dit spel was zeer populair op de beurs en werd aan héél wat tafeltjes gespeeld in de winning moves stand. Het ziet er erg mooi uit en straalt een leuke sfeer uit. Het toffe element aan dit spel is dat je de kaarten van je buurman mag bekijken. Je hebt kaarthouders die tussen de spelers worden gezet, zodat je een beetje kan anticiperen op wat je buurman (-vrouw) gaat doen. Zeker eens proberen op onze spellenavond zou ik zeggen.

 

Hab & gut

Carlo A. Rossi

10+

3-5 spelers

45 minuten

 

Aber bitte mit sahne ...

 

Dit spel is voorlopig voor mij de verrassing die we meebrachten. In dit kleine doosje zitten 57 lekker uitziende spiesjes taart van acht verschillende taarten waaronder chocolade, aardbeien, kiwi, framboos, …

 

Een spel wordt gespeeld in 5 ronden. In elke ronde wordt een taart gevormd, bestaande uit 11 stukken. De startspeler snijdt de taart in stukken (max. het aantal spelers, min. 1 stuk). Daarna kiezen de spelers om beurten een stuk, beginnende met de speler naast de startspeler. Met deze stukken kan je twee zaken doen, verzamelen of opeten.

 

Opeten : naast het feit dat dit lekker is, zijn dit zekere punten op het einde van het spel. Het aantal slagroomtoefjes zijn je punten.

Verzamelen : je spaart een bepaalde soort taart. Het aantal van deze stukken staan vermeld op de stukken en je moet een meerderheid verzamelen om deze punten te winnen.

 

Er is nog één klein bijkomend regeltje. In plaats van een stuk van de taart te nemen, kan je hieraan ook verzaken en één soort van je verzamelde stukken op te eten (als je toch weet dat je geen meerderheid meer kan halen, omdat een tegenspeler de meerderheid heeft).

 

Wie is de grootste slokop?!?

 

Aber bitte mit sahne …

Jeffrey D. Allers

8+

2-5 spelers

20 minuten27-10-2008 om 08:39 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Zaterdagmorgen, 8 uur, we stappen vol verwachtingen en de nodige zenuwachtigheid in de auto om naar de grootste spellenbeurs van Europa te rijden. Het verkeer in België wil wel vlotten, maar dan kom je in Nederland. Oké, de werken in Eindhoven zijn ingecalculeerd, daar zullen we nog een tijdje de cruise-control af moeten zetten, maar dan volledig uit het niets, en uit de dichte mist, rijst er een file op. Op een nogal rare plaats moeten we aanschuiven en zelfs de autosnelweg verlaten. Werken? Niets te zien eigenlijk, dus we zullen waarschijnlijk gewoon langs de andere kant er terug opgelaten worden. Niets was minder waar, je kon kiezen links of rechts, richting Maastricht of richting Ysselstein (God weet waar dat is, buiten het feit dat je daar naar Toverland, het pretpark kan gaan). Gelukkig hebben we een GPS, die loodst ons, na enkele keren “omdraaien indien mogelijk”, naar de volgende oprit. Rare situatie, geen enkele auto te bespeuren de eerste kilometers die we terug op de autosnelweg rijden. Maar ja, we zijn toch terug vertrokken. De omleiding zorgde er wel voor dat we te laat zouden arriveren voor de start van de beurs. Een geweldige drukte overviel ons dan ook als we aan de Messe aankwamen, rustig aanschuiven voor de parking (wat uiteindelijk wel vlotte), snel ticketjes kopen (na de snelste rij te hebben gekozen) en dan eindelijk naar binnen. Onze zoektocht naar de uitgeverijen en nieuwe spellen kon beginnen …

 

In onze volgende artikels zullen we u steeds de nieuwe spellen voorstellen. Uiteraard willen we op deze manier ook tegemoetkomen aan de uitgeverijen die ons deze exemplaren geschonken hebben. Veel leesplezier!

27-10-2008 om 08:19 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
26-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen the day after
Gisteren naar spiel geweest : druk, druk, druk!!!
Maar we hadden ons prima voorbereid en konden dan ook snel van de ene stand naar de andere. We haalden héél wat spellen op in Essen en kochten nog enkele nieuwigheden aan voor de clubkast. Uitgebreidere informatie omtrent deze spellen worden in de loop van de volgende weken op deze weblog gepost, dus kom zeker regelmatig eens terug een kijkje nemen.

De buit van Essen :

- Yucatan (Wolf fang)
- Saigo no kane (Wolf fang)
- Steel driver (Treefrog)
- After the flood (Treefrog)
- Der Hexer von Salem
- A castle for all seasons (Eggertspiele)
- Head of state (Eggertspiele)
- Kamisado (Burley games)
- Ghost stories (Repos production)
- Wolsung (Kuznia Gier)
- Mozaika (Kuznia Gier)
- Neuroshima hex
- Cavum
- Bloom
- Boss kito
- Snow tails
- Wasabi
- Comuni
- Wind river (Argentum)
- Hab & gut (Winning moves)
- Aber bitte mit Sahne (Winning moves)
- Blokus 3D (Winning moves)
- Army of frogs (Vendetta games)
- Hurry cup (Hurrican games)
- Im wald da sind die raüber (Krimsus krimskramskiste)
- Battlefields of Olympus (Smartass games)
- Die prinzen von Machu Picchu (PD-verlag)
- It's alive (Reiver games)
- Traders of Carthage
- 2 de Mayo (Gen X games)
- Le havre
- Meuterer (Adlung)
- Zauberschwert & drachenei (Adlung)
- Bayon (Adlung)
- Die kutschfahrt zur teufelsburg (Adlung)
- Im bann der pyramide (Adlung)
- Verräter (Adlung)

Wij bedanken uiteraard al de uitgeverijen die ons enkele spellen schonken en zullen dan ook onze uiterste best doen om deze spellen hier binnenkort in the picture te zetten.

26-10-2008 om 08:20 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
23-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hip hip hip spiel !!!
Vandaag is het eindelijk zover, de dag waarnaar we met z'n allen hebben afgeteld. Spiel Essen gaat van start.
Jammerlijk genoeg kunnen we de eerste dagen nog niet gaan, maar zaterdag is het onze beurt. Hou zeker deze
weblog in het oog, want er zal héél wat nieuws verschijnen in de loop van volgende week.

@ Spielbezoekers : geniet ervan, speel ze en geef een seintje als je iets cools ontdekt!

23-10-2008 om 08:13 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spielbox 2008/5 binnen
Vandaag zat de nieuwe spielbox in mijn bus. Een mooie timing uiteraard met spiel in het vooruitzicht.
Deze editie omvat besprekingen van onder andere :
- Diamonds club (Ravensburger)
- Zack & Pack (Kosmos)
- Batavia (Queen games)
- Metropolys (Ystari)
- Transfer
- Change horses (Eggertspiele)
- Race for the galaxy (Abacusspiele)
- Nefertiti (Matagot)
- Container (Valley games)
- 1960 : making of the president (Z-man)
- Arktia (Murmel)
- Macht & ohnmacht (MoD)
- Pingu party (Amigo)
- Demo (Jenzowsky)

Ook een hoop reclame voor de nieuwigheden die in Essen verschijnen (interesting!!!)
Daarnaast nog een interview met Uwe 'agricola, boonanza, le havre' Rosenborg.
En last but not least : de X-deck voor Agricola : Agricola goes in space.

Als ik het niet vergeet, kan u dit exemplaar inkijken op onze spellenavond van november.

21-10-2008 om 18:26 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
19-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen komt dichter
Zoals u wel weet, komt de megaspellenbeurs steeds dichter en dichter.
Vanaf morgen zal de activiteit in de Messe van Essen wel van start gaan met het opstellen van de standen,
het stapelen van spellen, het presenteren, ...
Op donderdag gaat de beurs "spiel" open voor het grote publiek. Vier dagen aan een stuk zullen zo'n 500
standhouders en acht grote hallen hun nieuwigheden tentoonstellen.
Op donderdag, zaterdag en zondag zal ook SpinLi vertegenwoordigd zijn op spiel.
Ik wens iedereen in ieder geval veel plezier in Essen. En misschien kom ik jullie daar zaterdag wel tegen.

19-10-2008 om 14:21 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
15-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pedagogische spellenavond slot ?!?
Dat onze spellenavond van september een succes was, dat weet ondertussen iedereen. Er is nu zelfs een artikel verschenen op de weblog "bordspellen" (u vindt de link in de rechterkolom op deze weblog en onderaan dit nieuwtje).
Ik kreeg van de sympathiek Léon enkele vragen voorgeschoteld over het gebruik van spellen in de klas en dat bleek nog niet zo eenvoudig.
Er is zoveel leuk en mooi materiaal op de markt, dat het moeilijk kiezen was. Uiteindelijk is er toch een mooi, samenhangend artikel uit voortgevloeid waarvoor chapeau aan Léon. Ik zou u allen willen aanraden om zeker eens een kijkje te gaan nemen op : klik hier !

15-10-2008 om 12:57 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
13-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heb jij een lange baard en heet je Noah???
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ver voor het begin van onze jaartelling dreigt een allesomvattende zondvloed de aarde te overspoelen.
Een kleine groep mensen ziet het gevaar en bouwt een ark om zichzelf en zoveel mogelijk dieren te redden.
De tijd dringt en donkere wolken pakken zich dreigend samen. In een uiterste krachtinspanning gaan ze een
uitdaging aan : wie weet de meeste dieren te redden en aan boord van de ark te brengen? Het avontuur begint.

Op deze manier leidt Joost Beersma zijn spel "Ark" in in de spelregels. Dit spel uit 2004 is een spel voor 3-4 spelers
vanaf acht jaar. Het spel op een klein halfuurtje achter de kiezen moeten geraken. We hebben dit spel ter beschikking
gekregen voor onze collectie van deze vriendelijke spelontwikkelaar. We zijn dan ook trots dat we dit spel op onze volgende
spellenavond kunnen demonstreren en hopen dat jullie allemaal een mantel aantrekken, een lange wandelstok ter hand nemen
en alle dieren die u kan vinden in de omgeving meebrengt om in uw ark te stoppen.

13-10-2008 om 17:12 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
06-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 en in de GvA

Misschien heeft u het gelezen in de krant, heeft u ervan gehoord of las u het op ons forum, maar ik ben nog een keertje in de krant verschenen.
Na ons artikel over de kidsavond in september, vond men bij de GvA ons initiatief zo interessant, dat ze mij kozen als jarige van de dag op maandag 6 oktober. Ze namen een interview af en maakten enkele leuke foto's. Het artikel besloeg toch een ganse bladzijde en was voorzien van een opzichtige foto. Ik werd op straat zelfs aangesproken door mensen die ik niet ken en die me een gelukkige verjaardag wensten. Ook op de website van de GvA stond er iets en dat heb ik hieronder geplakt (het is een ingekorte versie van het artikel met een andere foto)

06/10
 Arne De Cnodder organiseert spelavonden

Arne De Cnodder uit Lille viert vandaag zijn 28ste verjaardag. De leerkracht in de Lilse basisschool De springplank richtte samen met enkele vrienden gezelschapsspellenclub Spinli (Spelen in Lille) op. Arne wil ouders en hun kids weglokken van de televisie om een knusse avond te beleven vol gezelschapsspellen.

Vanwaar komt jouw liefde voor gezelschapspellen?
Arne De Cnodder: Om eerlijk te zijn is deze liefde nog vrij recent. Drie jaar geleden herontdekte ik de spellen. Ik kende natuurlijk de klassiekers als Monopoly, Ganzenbord en Levensweg, maar via mijn neef stootte ik op een totaal andere genres. De verscheidenheid en kwaliteit in bord- en kaartspellen is enorm. Sindsdien is mijn hobby uitgegroeid tot een echte passie. Ik heb contacten met uitgeverijen in heel de wereld, vooral met uitgeverijen uit Duitsland en Nederland, maar ook met enkele uit Polen, Amerika, Canada, Frankrijk en Spanje.

Hoe ben je gekomen tot de oprichting van Spinli?
Toen we die nieuwe spellen ontdekten, waren we er meteen wild van. We wilden absoluut meer spelletjes leren kennen, maar dat werd al snel een dure hobby. We speelden met enkele vrienden die ik had leren kennen op de hogeschool in Vorselaar. We ontdekten dat verscheidene mensen interesse hadden in onze hobby. Dus namen we een sprong in het duister en nodigden inwoners van Lille uit om met ons te komen meespelen. Spinli was ontstaan. Onze spellencollectie groeide enorm in korte tijd.

Meer info: www.spinli.tk/

(bron : Gazet van Antwerpen)

06-10-2008 om 22:36 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Deze mail kregen we van onze collega's uit Roeselare.
Moest je zin hebben om onze SpinLi kleuren te verdedigen op het kampioenschap,
maak ons dan zeker trots hé

Beste spelfanaten,

Vzw Spellenclub Roeselare heeft in samenwerking met Blackborder Gamestore Roeselare de eer om jullie het allereerste Belgische Kampioenschap “Ticket to Ride” voor te schotelen tijdens het Challenge 3-event. Kom jullie sporenmonopoly uitbreiden van Edinburgh tot Constantinopel en laat jullie treinen reizen van Lissabon tot Moskou. Blokkeer anderen, maak gebruik van ferries en tunnels en kroon jezelf tot koning van de Europese spoorwegen.

Of laat je verleiden tot een andere uitdaging tijdens het Challange 3-event. Bijvoorbeeld in een grootse veldslag op één van onze Warhammer-, Warmachine- of 40K-tafels of laat jullie opmerken als een Yu-Gi-Oh-meester tijdens ons Fortune Tour Qualifier tornooi. Voor de jongsten onder ons is ook een Yu-Gi-Oh side event voorzien (max12j).

Mocht je hier overal nog niet helemaal in thuis zijn, bezoek dan zeker onze gamescorner op event waar een team van vrijwilligers jullie ter beschikking staan om spellen uit het assortiment te demonstreren.

Voor informatie en inschrijvingen kunt u terecht op onze site
http://www.spellenclubroeselare.be/  of telefonisch 051/20.82.50 tijdens de Blackborder openingsuren. http://www.blackborder.be/
 

06-10-2008 om 18:46 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe aanwinsten

We voegen volgende spellen toe aan de collectie :


04-10-2008 om 11:53 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verslag 22ste spellenavond
Gisteren, vrijdag 3 oktober, was het weer feest in Lindelo, want spellenclub SpinLi organiseerde hun 22ste spellenavond.
Na het megasucces van september werd er niet zo veel verwacht, maar niets bleek minder waaar. Zo'n 75 spelers vonden
hun weg naar de club en genoten van de vele spellen. (de foto's kan u op onze website bekijken)

Het bezoek van the game master bracht een extra tintje aan deze avond. Zij demonstreerden hun spellen "cuba", "de ontembare stad",
"koe zoekt boer" en "rotterdam" met de uitbreiding "masters of trade". Toch was er ook een kleine teleurstelling inzake de samenwerking met deze uitgeverij. De afspraken werden toch niet helemaal nageleefd van hun kant. Ze stuurden twee demonstratoren die héél hard hun best deden, maar toch niet erg zelfzeker overkwamen (volgens sommige spelers die de spellen ook kenden), daarenboven had men ons beloofd dat de uitbreiding van de ontembare stad te spelen zou zijn, en die bleek er niet bij te zijn. Maar oké, geen nood, die zal dan ooit nog wel eens achternakomen hopen we. We voegen al wel vast de spellen "koe zoekt boer" en "masters of trade" toe aan de collectie.

Ook Tim en Marjolijn van Spelmagazijn waren weer op post en we konden enkele spellen ruilen, zodat we enkele toppers van QWG toevoegen, nl. chinatown, de vorsten van florence en galaxy trucker (meer hierover in de loop van volgende week).

Het was ook een zeer drukke avond aangezien we héél wat kinderen mochten verwelkomen en ook wel wat nieuwe gezichten. Uiteraard willen we hen zo goed mogelijk begeleiden, maar door omstandigheden waren een aantal vaste helpers minder. Hopelijk hebben onze bezoekers daar niet al te veel last van gehad en was het geen probleem dat ze soms zelf even de handleiding ter hand moesten nemen.

Er staan de volgende weken drukke tijden aan te breken in de spellenwereld, want Spiel Essen staat voor de deur. We gaan dan ook snel afscheid nemen van de spellenavond van oktober en kijken reikhalzend uit naar de Essen special van november. Hopelijk bent u allen dan ook weer van de partij.

04-10-2008 om 11:49 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's 22ste spellenavond online
De foto's van onze spellenavond van oktober staan online.
U kan ze bewonderen op onze website onder het topic "spellenavonden".

www.spinli.tk

04-10-2008 om 10:31 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank u GMT Games

Tijd om eens een minder gekende uitgeverij in the picture te zetten. We kregen vandaag met de post een pakketje aan van GMT games.
Deze Amerikaanse uitgeverij is gespecialiseerd in oorlogsspellen. Ik hoor u al denken, niets voor mij, te ingewikkeld, en voor héél wat spellen uit hun collectie is dit misschien wel zo.

Het spel dat wij van hen kregen daarentegen is héél erg populair (zoals u op boardgamegeek kan zien), het is een 2-persoonsspel van niemand minder dan Reiner Knizia. Battleline is een kaartspel waarin de spelers trachten om de sterkste legers tegenover elkaar te plaatsen en het front in te nemen. Het is op het eerste zicht een kruising van lost cities en chicago poker. De spelers leggen om beurt een kaart aan en trachten een goede combinatie van drie kaarten te leggen. De beste combinatie wint de strijd op die plaats aan de frontlijn. Betrachting is om drie plaatsen naast elkaar te winnen of vijf in het totaal.

Daarenboven zitten er ook enkele tactiekkaarten in het speldeck die ervoor zorgen dat bepaalde kaarten mogen verlegd worden.

Het is een speldoos waar je misschien niet direct naar zal grijpen, maar ik heb wel het gevoel dat er onder dit magere uitzicht een erg leuk en sterk spel verscholen zit.

Alvast een dikke merci aan GMT games.

02-10-2008 om 16:38 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
01-10-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aankondiging spellenavond in de Posiljon
Ons artikeltje is weeral in de postiljon verschenen, klik even op volgende link en blader door naar bladzijde 7 :

http://www.drukkerijbaudoin.be/Postiljons/Postiljon0840Bis.pdf

01-10-2008 om 12:18 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen voor vrijdag
Een mens heeft dan al eens een dagje verlof, wat doe je dan?

Spellen inpakken voor de spellenavond natuurlijk!
Volgende spellen zullen er vrijdag zeker bij zijn. Moest je nog een ander spel willen spelen, laat het mij dan zo snel mogelijk weten.

Ik zou wel iedereen willen aanmoedigen om de spellen van the game master te spelen. Ik denk dat er daar voor elk wat wils is : cuba (voor de heavy spelers), rotterdam en de ontembare stad (voor de spelende spelers) en koe zoekt boer (voor het snelle tussendoortje). Bovendien krijg je over deze spellen de perfecte uitleg en demonstratie.

De nieuwe spellen die we bijhebben, zijn niet allemaal uitgetest, dus ook ik zal daarover weinig informatie kunnen geven dwz dat u de spelregels zal moeten lezen.

- california, canyon, samurai, hase & igel, 1960 making of the president, nefertiti, alchemist, medici, confusion, code cracker, high score, tamsk

- fury of dracula, spel der tronen, blox, hart an der grenze, on top, puerto rico, san juan, brass, jambo, caesar & cleopatra, thief of bagdad, kolonisten van catan dobbelspel

- löwenherz, pfeffersacke, goldland, agricola, through the ages, phoenicia

- magic dance, ramses II, mollenmania, doolhof, ave caesar, up & down, schildpaddenrace, skip bo, kai piranha, gogogo, kakkerlakkensalade

- smartcollectie (7), thinkfun (4), maniki

- blokus, crazy diamonds, exago, rolit, katoiz

- koffer met kaartspellen

01-10-2008 om 10:44 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!