IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
21-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Signorie (What's your game)


Na Nippon gisteren gooien we ineens die andere klepper van What's your game op de blogtafel. De uitgeverij verraste ons dit jaar met maar liefst 2 big-box-games en dat kunnen we in dit geval enkel toejuichen. In Signorie speelt u een lid van een vooraanstaande familie in de rennaissance in Italië. Je probeert invloed te winnen door economische vooruitgang te boeken, politieke spelletjes juist (vuil) te spelen en je familieleden uit te huwelijken aan de andere invloedrijke families.

In de doos vind je 1 speelbord, 4 unieke spelersborden (elk met eigen einddoelen), 48 mannelijke familieleden (in 4 spelerskleuren), 44 vrouwelijke familieleden (in 4 spelerskleuren), 12 spelersschijven, 16 bruiden, 48 helpers, 14 beloningstegels, 54 alliantietegels, 5 geboortedobbelstenen, 20 actiedobbelstenen, 10 contracttegels en geldfiches.Het spel verloopt over 7 ronden, elk opgebouwd in 3 fasen.

Fase 1 : Rondevoorbereiding
In de vijf Italiaanse steden zijn steeds twee plaatsen voorzien voor alliantietegels. Eén tegel te verkrijgen bij het uithuwelijken en de andere kan diplomatiek gewonnen worden. Alle lege plaatsen worden opgevuld met deze tegels. De actiedobbelstenen worden gegooid en op de overeenkomstige plaatsen op het speelbord gelegd (per kleur, zonder de waarde te veranderen). Tenslotte worden de contracttegels gedekt geschud en open op de overeenkomstige plaatsen op het speelbord gelegd, zo zullen ze steeds bij een andere kleur terecht komen.

Fase 2 : Acties uitvoeren
De spelers kiezen in spelersvolgorde om één van de dobbelstenen te nemen en de bijbehorende actie uit te voeren of te passen. Eens je past, kan je niet meer deelnemen in de lopende ronde. Je schuift je volgordeschijf van het spoor om dit aan te geven. Je kan maximaal 4 acties nemen per ronde. Zo gauw je 4 acties hebt gedaan, moet je passen. Als een speler een dobbelsteen neemt, plaats hij deze op z'n spelersbord bij dezelfde kleur (zodat je van elke kleur maar één dobbelsteen kan nemen). Indien de waarde van de genomen dobbelsteen lager is dan de afgebeelde waarde, betaal je het verschil in florijnen. Daarna voer je één van de drie mogelijke acties uit : Signoria, Contract of Helper inhuren. Nadat je de actie hebt uitgevoerd, kan je ook alle helpers gebruiken die bij dezelfde kleur liggen (van boven naar onder)
- Helper inhuren : neem één helper uit de voorraad, plaats ze op een vrije ring bij de kleur aangegeven bij de zopas genomen dobbelsteen en betaal het afgebeeld aantal florijnen.
- Een contract vervullen : kies één van beide contracttegels in de kleur van de genomen dobbelsteen, spendeer één of meer meeples uit je persoonlijke voorraad (overzicht contracten staan netjes op extra blad) en voer de actie van het contract uit. De contracttegels blijven liggen en zijn voor meerdere spelers toegankelijk per ronde. Na elke ronde worden ze geschud en verplaatst.
- Signoria-actie : de speler voert de actie uit die staat aangegeven bij de kleur van de genomen dobbelsteen. De mogelijke Signoria-acties :
* sporen : gebruik 1 tot 4 verplaatsingspunten op de diverse sporen, vrij te verdelen over carrièresporen en initiatiefspoor.
* diplomatieke missie : neem één van je meeples van een carrièrespoor en plaats het op de eerste vrije plaats van een stad. De genomen meeple moet wel minstens de afgebeelde waarde behaald hebben op het spoor. Scoor het aantal punten aangegeven op het carrièrespoor. Neem de alliantietegel die in de stad op het diplomatieke vak ligt, indien je deze naast je spelersbord kan onderbrengen. Je mag deze actie altijd doen, ook al kan je de alliantietegel niet nemen (of als er geen meer aanwezig is). Een speler mag meerdere meeples in een stad hebben.
* trouwen : neem één van je vrouwelijke meeples en plaats ze op de laagste waarde in een stad. Betaal de waarde van de plaats aan geld en scoor 2 punten per geld. Je mag altijd tot 4 geld max. betalen om punten te winnen. Neem de alliantietegel van de huwelijksplaats en leg ze aan je spelersbord indien mogelijk. Je mag de actie altijd doen, ook al kan je de alliantietegel niet nemen (of als er geen meer aanwezig is). Een speler mag meerdere meeples in een stad hebben.
* geboorte : gooi een aantal witte dobbelstenen, gelijk aan het aantal uitgehuwelijkte mannen in je familie. Voor elke dobbelsteen krijg je meeples van de algemene voorraad. Een mannelijk exemplaar voor elke 4,5,6 en een vrouwelijk voor elke 1,2,3.
* florijnen : neem 3 geld van de voorraad 

Fase 3 : Beloningen
- je scoort punten voor je plaats op het initiatiefspoor
- de nieuwe speelvolgorde wordt bepaald volgens de posities op het initiatiefspoor
- de spelers tellen de waarden van de genomen dobbelstenen op en indien deze 13 of lager is, krijgen ze nog een beloning (dit getal kan opgetrokken worden tot 22 door de juiste contracttegel te activeren). Elke ronde is er een nieuwe bonus voorzien ofwel neem je 3 geld. Bovendien mag je één van je vrije familieleden uithuwelijken (ontvang punten en eventueel geld). Bovendien scoor je punten volgens de afgebeelde waarde van die ronde.

Einde van het spel :
- Voor elk van je meeples op het carrièrespoor scoor je nog de helft van de waarde
- Voor elke positie waar er 3 alliantietegels liggen, scoor je de waarde van de tegels
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Signorie
Auteurs : Andrea Chiarvesio & Pierluca Zizzi
Uitgeverij : What's your game
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90-120 min.
Leeftijd : 12+

21-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
20-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nippon (What's your game)


What's your game bracht in Essen 2 nieuwe big-box-games op de markt. Diegene die we als eerste in de picture zetten is Nippon. Na Zanghuo dus wederom een oosters thema. In dit spel tracht je de Japanse economie aan te zwengelen en invloed uit te oefenen in de vier provincies op het speelbord. In de doos vind je een mooi geïllustreerd speelbord, 4 spelersborden, 48 arbeiders (in 6 kleuren), 4 spelersschijven, 90 zwarte blokjes, 1 scoremarker, 24 treintegels, 24 scheepstegels, 40 invloedsfiches, 24 fabriekstegels, 24 machinefiches, 32 contracttegels, 16 blueprintfiches, 9 stadstegels, 24 beloningsfiches, geld, een stoffen zakje en enkele vermenigvuldigingstegels.
Voor de opstelling van al dit lekkers verwijs ik u graag door naar de spelregels, daar krijg je een mooi overzichtje hoe alles op te zetten en een kennismaking met alle velden van je spelersbord en het algemene speelbord.

Het spel verloopt over een aantal ronden, die op een speciale manier verlopen. In de loop van een ronde gaan de spelers arbeiders van het algemene bord nemen. Eens de arbeiders van een actieveld zijn opgebruikt worden ze opgevuld met die van de reservevakken. Zijn deze eveneens opgebruikt, dan verschuift de scoremarker naar de volgende fase van het spel en worden alle arbeiders terug aangevuld. Na de 2de en 4de fase volgt er een tussentelling. Na de vijfde fase krijgt elke speler nog 3 speelbeurten en dan volgt er een slottelling. De speler die het meeste punten verzamelt, is de winnaar.In een beurt heeft een speler de keuze tussen het nemen van een arbeider en het uitvoeren van de bijbehorende actie of te consolideren.

1) Een arbeider nemen : neem een arbeider van het speelbord en plaats deze op je spelersbord. Je hebt plaats voor 6 arbeiders. Zijn al deze plaatsen bezet, moet je consolideren. Daarna voer je de actie uit van het actieveld waar je de arbeider nam. Sommige velden tonen 2 mogelijke actie, je kiest er dan ééntje van. Je moet de actie overigens volledig (kunnen) uitvoeren. De kleur van de arbeider die je neemt doet er op zich niet toe, enkel bij het consolideren zal dit de kostprijs gaan bepalen.
De acties :
- investeren in een nieuwe industrie : kies één van de fabriekstegels, betaal 6000 yen, voldoe aan de kennisvoorwaarde van de tegel en leg de tegel open voor je neer. Je kan slechts één fabriekstegel van elke soort (zijde, papier, bento, lenzen, klokken, lampen) hebben.
- machines : waardeer 1 tot 3 fabriekstegels op, betaal hiervoor 5000 yen per upgrade. Leg een machinefiche op een fabriekstegel. Je plaatst eerst een +1, nadien een +2 (max.). Deze fabrieken produceren een extra goed bij de actie produceren.
- produceer goederen : zet 1 tot 3 fabriekstegels in werking om goederen te produceren. Betaal het aantal gevraagde koolsteenblokjes van de fabriekstegel en leg een blokje op de productievelden van de fabriekstegel (1 extra voor elke upgrade die je reeds deed). Elke fabriek kan maar éénmaal per beurt geactiveerd worden.
- kennis vergaren : betaal 1000/3000/6000 yen om 1/2/3 stappen vooruit te gaan op het kennisspoor op je spelersbord
- mijnen : betaal 1000/3000/6000 yen om 1/2/3 stappen vooruit te gaan op het steenkoolspoor op je spelersbord
- treinen : bouw 1 tot 3 treinen voor 5000 yen per treinfiche. Plaats de fiches in verschillende provincies op het speelbord
- schepen : bouw 1 tot 3 schepen voor 5000 yen per scheepsfiche. Plaats de fiches in verschillende provincies op het speelbord
(indien door de actie treinen of schepen een +1-symbool volledig zichtbaar wordt op je spelersbord verhoog je je inkomstenspoor met 1 stap)
- exporteren : vervul 1 tot 3 contracten. Geef de gevraagde combinatie van goederenblokjes af, ontvang de punten van het contract en pas je inkomstenspoor aan zoals aangegeven en draai de contracttegel om om aan te geven dat deze vervuld is
- lokale markt : plaats 1 tot 3 invloedsfiches in de provincies op het speelbord. Leg het gevraagde aantal goederen af (zoals aangegeven op de stadstegels) en leg een invloedsfiche aan de stadstegel in de provincie. Ontvang de regiobonus (5000 yen/ 2 kool/ 2 blueprints/ 2 punten). De invloedsfiche die je mag plaatsen hangt af van het type goed en het aantal (er staat een handig overzichtje op het speelbord).
Je mag een invloedsfiche plaatsen op een lege plaats of een plaats waar reeds een fiche ligt van een lagere waarde.

2) Consolideren : leg al je yen en steenkool in je voorraad af. Neem daarna een aantal yen zoals aangegeven op je inkomstenspoor, een aantal steenkoolblokjes zoals aangegeven op je steenkoolspoor. Indien er minstens 3 arbeiders op je spelersbord staan, moet je één beloningsfiche nemen gelijk aan of lager dan de waarde van het symbool dat op de arbeidersvakken staat. Je krijgt onmiddellijk de bonus van deze tegel, zijnde 5000 yen, 2 blueprints of 2 steenkoolblokjes. Daarna plaats je deze beloningsfiches met de puntenkant op je doelen op je spelersbord (deze leveren je punten op tijdens de eindtelling). Tenslotte moet je je arbeiders betalen, zijnde 3000 yen voor elke kleur van arbeiders die je genomen had. Daarna worden de arbeiders terug in de zak gestopt.

Tussentelling : (na ronde 2, ronde 4 en aan het einde van het spel) : bepaal je invloed door je invloedsfiches in een provincie op te tellen bij je treinen (+2). Vergelijk de scores van de spelers en de afgedrukte waardes op het speelbord en bepaal de onderlinge posities. Afhankelijk van de telling scoor je voor de 1ste, 2de en 3de plaats punten (handig overzichtje op het speelbord). De speler met het meeste en 2de meeste invloed ontvangen ook eventuele punten voor schepen in de provincie (2 punten per schip).
Eindtelling : na de derde tussentelling scoor je nog extra punten voor de doelen die je bereikte tijdens het spel en waarop je beloningsfiches plaatste. Sommige doelen hebben geen fiche nodig, anderen moeten er één hebben. Een overzichtje van deze doelen staan op een apart bijgevoegd blad

Titel : Nippon
Auteurs : Paulo Soledade & Nuno Bizarro Sentieiro
Uitgeverij : What's your game
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60-120 min.
Leeftijd : 12+

20-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
19-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haspelknecht (Quined games)


Haspelknecht, ofte Masterprint 15, van Quined games is de nieuwe bigbox die het 10-jarig bestaan van de uitgeverij wat extra luister moet geven. Het spel is van Thomas Spitzer, u misschien gekend van z'n vorige spellen Kohle & Kolonie en Ruhrschifffahrt, en is het derde in het steenkolen-drieluik. De vorige spellen verschenen bij de kwaliteitsuitgeverij Spielworxx, maar deze titel leek aanvankelijk het niet te halen. Gelukkig is Quined games onmiddellijk op de kar gesprongen om deze titel op de markt te brengen. In Haspelknecht gaan we terug naar het begin van de steenkoolontginning. Lang geleden in het Ruhrgebied maakte men 's nachts een vuurtje in een put en merkte men dat het vuur de volgende dag nog brandde. Er moest dus iets beter zijn dan verzameld hout daar onder de grond. Het kostbare zwarte goud werd al gauw erg waardevol en de plaatselijke boeren gingen na het werk samen met hun knecht aan de slag om de steenkooltjes op te graven. Maar hoe kon je dat vervelende grondwater tegen houden?

In de doos vind je erg fraai materiaal : 1 jaarcirkelbord, 4 spelersborden, 3 grondstoffenborden, 20 ontwikkelingstegels, 4 mijnwerkertegels, 16 gebouwtegels, 24 actiefiches, 24 schuldfiches, 16 munten, 1 jaarmarker, 36 actieschijven (geel, bruin, zwart), 80 steenkoolblokjes, 34 houtstaafjes, 18 voedselmarkers, 44 spelersschijven, 18 mijnwaterdruppels, 1 fasemarker en een stoffen zakje.

Elke speler neemt een spelersbord met daarop 18 steenkoolblokjes en 11 spelersschijven. Afhankelijk van het aantal spelers worden de ontwikkelingstegels gebruikt om een ontwikkelingsbord te maken (kan in verschillende vormen, zie spelregels), de hulptegels worden aan de ontwikkelingstegels gelegd. Het jaarcirkelbord wordt klaargelegd, elke speler zet een schijf op 0 op het scorespoor en 1 willekeurig op het volgordespoor. De fasemarker wordt op de mijnwaterfase van de lente geplaatst en de rondemarker wordt op stap 1 gezet. De grondstoffenborden worden klaargelegd afh. van het aantal spelers. Doe alle actieschijven in de stoffen zak en trek er 3 uit voor elk voorraadveld en 6 voor elk actieveld.Het spel verloopt over drie ronden (jaren), die opgedeeld zijn in vier seizoenen. Tijdens de lente, zomer en herfst worden de actiefasen gespeeld, gevolgd door de winter met een waarderings-, pacht- en opslagfase. Je houdt deze fasen bij door de fasemarker te verzetten op het jaarcirkelbord.

Een actiefase is op zijn beurt ingedeeld in de volgende stappen :
1) actievelden aanvullen : (niet in 1ste ronde) alle schijven bij de spelers gaan terug de zak in. De 3 schijven op het voorraadveld schuiven naar het actieveld. Daarna worden de voorraadvelden aangevuld met 3 schijven uit de zak. Vul daarna actievelden aan waar nog geen zes schijven op liggen.

2) actieschijven pakken : de spelers nemen in speelvolgorde de actieschijven van één kleur van een actieveld. Daarna pakken ze nog een tweede keer schijven. Je mag slechts een tweede keer nemen als je minder dan 5 schijven in je bezit hebt na de eerste beurt. Je kan ook nooit meer dan een totaal van vijf schijven nemen. Als je actieschijven neemt van een actieveld met een watersymbool, neem je ook een mijnwater. De schijven worden op het spelersbord op de eerste, respectievelijk tweede kruiwagen geplaatst.

3) spelersvolgorde bepalen : de spelers tellen de waarden van hun genomen schijven op. (geel = 3; bruin = 2; zwart = 1) De spler met de laagste waarde komt als eerste op het speelvolgordespoor. Bij gelijke stand worden onderlinge volgordes omgewisseld.

4) acties plannen en uitvoeren : de spelers wijzen hun actieschijven, geld en voedsel toe aan mogelijke acties. Dit gebeurt gelijktijdig (tenzij de spelers onderling anders beslissen). De mogelijke acties kunnen ondernomen worden door de boer of knecht van de spelers of de specialisten kolengraver, mijnwerker en Haspelknecht (indien reeds in het spel). Ze kunnen slechts één maal per fase geactiveerd worden, door de gevraagde items te betalen (voedsel, geld, schijven). Op elk karakter staat aangegeven welke acties ze kunnen uitvoeren.

Boer : kan een ontwikkeling aanschaffen OF grondstoffen produceren/mijnwater verwijderen
Knecht : kan aanvankelijk alleen grondstoffen produceren/mijnwater verwijderen
Ontwikkelingstegels : geven alleen een bepaald voordeel (zie spelregelboekje) als je ze aanschaft door de gevraagde items (schijven) af te leggen op de boer (bij aanvang van het spel kan enkel de boer dit doen, later ook nog andere)
Kolengraver : kost 1 gele schijf OF 1 voedsel OF 1 geld, heeft 2 acties waarmee hij 2 water kan verwijderen of 1 steenkool opgraven
Mijnwerker : kost 1 voedsel OF 1 geld, wint tot 3 steenkool (maar kan geen water verwijderen)
Haspelknecht : kost 1 gele schijf OF 1 voedsel OF 1 geld, mag 3 acties uitvoeren, 2 mijnwater verwijderen of 1 steenkool opgraven

De waarderings-, pacht- en opslagfase :
1) waardering : de speler krijgt punten afh. van het aantal steenkool (1 en 2 steenkool = nul punten; 3 = 2 punten; elke extra steenkool = 1 punt extra)
2) pacht betalen : elk jaar moet je pacht betalen (jaar 1 = 2 voedsel, jaar 2 = 2 voedsel en 1 geld, jaar 3 = 1 voedsel en 2 geld). Per ding dat je niet kan betalen, neem je 1 schuldfiche (die je strafpunten opleveren aan het einde van het spel)
3) opslag : je kan 1 voedsel, hout of steenkool opslaan op je erf, resterende grondstoffen worden afgelegd. Je krijgt 1 punt als je hout opslaat op je erf. Sommige ontwikkelingen leveren extra opslagplaatsen op
4) het volgende jaar : verplaats de rondemarker naar de volgende ronde. Het spel eindigt na 3 ronden.

Ontwikkelingen :
Afhankelijk van het niveau van de ontwikkeling moeten bepaalde kosten gedaan worden (niveau 2 = 1 steenkool of 1 voedsel of 1 hout, niveau 3 = een steenkool, niveau 4 = een voedsel). Je mag enkel een ontwikkeling nemen die grenst aan een eigen eerder verworven ontwikkeling of een ontwikkeling die reeds door een andere speler is bezet. Elke speler mag dezelfde ontwikkelingen bezitten en van het effect genieten, maar des te vroeger je het haalt, des te meer punten krijg je.
Niveau 1 = 1ste speler 1 punt
Niveau 2 = 1ste speler 2 punten, 2de speler 1 punt
Niveau 3 = 1ste speler 3 punten, 2de speler 2 punten, 3de speler 1 punt
Niveau 4 = 1ste speler 4 punten, 2de speler 3 punten, 3de speler 2 punten, 4de speler 1 punt

Einde van het spel :
- 1 tot 3 punten per leeg gespeeld tunneldeel (zie spelersbord)
- tunnelbonussen afhankelijk van de verworven ontwikkelingen scoren spelers voor verzamelde handkaarten, olielampen, lege tunneldelen
- ontwikkelingsbonus afhankelijk van de verworven ontwikkeling scoren de spelers voor verzamelde hooivorken, hamer en beitel
- bouwbonus : punten voor aantal gebouwsymbolen op ontwikkelingen die ze bezitten (1/3/6/10 punten voor 1/2/3/4 symbolen)
- ongebruikte actiefiches : 1 punt per niet-gebruikte actiefiche
- geld : 2/5/9/14 punten voor 1/2/3/4 geld over + 6 punten voor elke volgend geld dat ze over hebben
- puntenaftrek voor schuldfiches : 1 punt voor 1 fiche, elke volgende fiche 2 strafpunten
- puntenaftrek voor mijnwater : nul punten voor 0 of 1 mijnwater, 1 punt voor elk mijnwater meer

De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de betrokken speler die het meeste steenkool heeft ontgonnen. Indien nog gelijk telt de spelersvolgorde.

Titel : Haspelknecht
Auteur : Thomas Spitzer
Uitgeverij : Quined games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 12+

19-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
18-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carson city - Horses & heroes (Quined games)


Carson city is zonder meer één van de grote toppers van Quined games, dit werd nog maar eens bewezen door de KS-campagne die er liep voor een big-box van dit spel. Wij hadden reeds het basisspel en 1ste uitbreiding in ons bezit en waren dan ook dermate geïnteresseerd in deze 2de uitbreiding. In dit topic geef ik u graag mee welke extra elementen deze uitbreiding met zich meebrengt.

Qua materiaal vind je in de doos : 3 nieuwe dubbelzijdige personagekaarten, 12 rode eigendomstegels, 10 rode cowboymeeples, 2 rode markeerschijven, 5 zwarte wegenstaafjes, 4 rodeofiches en 25 paardfiches, 1 "beurt- en pasvolgorde"afdektegel, 1 afdektegel en 6 individuele erfborden.

1) Zesde speler : met deze uitbreiding kan u met zes spelers aan de slag, er is rood materiaal voorzien voor deze speler. We wijzen er u wel graag op dat het spel dan aanzienlijk moeilijker en vooral onvergevender wordt.

2) De nieuwe personages : krantenjongen, cowboy & helden
Krantenjongen :
- betaal 3 dollar en kies direct een ander personage (uitz. sheriff). Je profiteert van de eigenschap van dit karakter, maar je geldlimiet bedraagt nul dollar (van de krantenjongen)
- variant : idem bovenstaande, maar nu verlaag je de geldlimiet van het gekozen personage met 5 dollar (ipv nul van de krantenjongen)

Cowboy :
- ontvang onmiddellijk een paardenfiche, geldlimiet = 20 dollar
- betaal onmiddellijk 8 dollar, kies een ranch en plaats deze met een eigendomstegel op een vrije kavel, de resterende gebouwen schuiven door en er wordt een extra gebouw bijgetrokken voor op de 12-dollarplaats (als alle ranches zijn opgebruikt, draai je het personage naar de andere kant)

Helden :
- al je gebouwen zijn gedurende de ronde beschermd tegen aanvallen van andere spelers (ook outlaws), geldlimiet = 240 dollar
- kies één van de volgende drie opties : 3 punten/1 eigen cowboy afleggen voor 6 punten/ 2 eigen cowboys afleggen en 9 punten, geldlimiet = 40 dollar3) Variant : paarden
Elke speler ontvangt een erfbord waarop ze tijdens het spel hun paardenfiches leggen en bijhorende eigenschappen kunnen gebruiken.
Aan het begin van het spel krijgt elke speler één paardenfiche. Je kan extra paarden winnen door het personage cowboy te kiezen of door op de afdektegel (die bij in de rij komt te liggen) te gaan staan. Het actieveld "salaris" geeft de speler de mogelijkheid om voor 4 dollar een nieuw paard te kopen ipv 4 dollar te ontvangen.
Tijdens de fase "plaatsen van de cowboys" mag de speler na het plaatsen van een cowboy één van z'n paarden te gebruiken door deze op één van de erfvelden van z'n bordje te leggen.
De acties van de erfvelden :
- verhoog je vuurkracht met 1 (voor 1 paard) of met 2 (voor drie of meer paarden) voor de ganse ronde
- een extra cowboy uit je voorraad plaatsen/een cowboy verplaatsen/passen
- inkomsten van één van je ranches verdubbelen (niet in combo met de winkeljuffrouw)
- 2 dollar
- +5 rodeo-punten

Aan het einde van de ronde vindt er telkens een rodeo plaats. Alle spelers doen mee aan dit evenement. Vermenigvuldig per bezet erfveld de hoedwaarde (onder het vak afgebeeld) met het aantal paarden in het veld. Verdubbel het resultaat als er ook nog een cowboy op de velden is geplaatst. De speler met de hoogste rodeowaarde krijgt een rodeofiche. Deze fiche levert aan het einde van het spel 1 punt op voor elk paard in je bezit.

Na elke ronde neemt de speler z'n paarden terug en kan deze terug inzetten in de volgende ronde. Elk paard levert op het einde van het spel 1 punt op en elke rodeofiche dus 1 punt per paard.

Titel : Carson city - Horses & heroes
Auteur : Xavier Georges
Uitgeverij : Quined games
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 75-120 min.
Leeftijd : 13+

18-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
14-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ortus Regni (Jon Sudbury Games)

Ortus Regni is een sfeervol kaartspel voor 2 spelers, dat mits aanschaf van de uitbreiding ook tot 4 spelers kan gespeeld worden. Wat vooral opvalt als je het spel de eerste keer in handen krijgt, is de ongelooflijke kwaliteit van al het materiaal. Alles is zo afgewerkt en knap gemaakt, met liefde voor het spel dat je niet anders kan dan bewondering hebben voor deze "kleine" uitgever. De doos met z'n zwarte afwerking en de titel die erop glanst, de voorkant met het sfeervolle artwork dat ook op de kaarten terugkomt. Het spelregelboek dat is gedrukt op papier met linnen finish, erg kwaliteitsvol en passend binnen de sfeer die het spel wil uitstralen. De 2 houten kaartenhoduers die netjes in de inlay passen, waar je de 91 oogverblindend mooie kaarten netjes kan instoppen, Een koningskaart, een leren buidel, invloedsblokjes in de spelerskleuren, vikingsmarkers, een zandloper, 2 overzichten gedrukt op een stoffen zakdoekje en een overzicht van de diverse kaarten. Aaaahhh, je moet het gewoon een keertje in levende lijve komen bekijken. Naast de uitbreiding is er ook een starterdeck beschikbaar, dit is een stapel van kaarten voor het basisspel met hierop de eigenschappen van de kaarten gedrukt, want wat één van de grote pluspunten van dit spel (de mooi vormgegeven kaarten) zijn onmiddellijk ook het grootste hiaat, nl. dat de eigenschappen van de kaarten uit het hoofd geleerd moeten worden of afgelezen van het overzicht omdat op de kaarten zelf niets staat.
Als je je eerste spelletjes met het starterdeck speelt, is dit euvel natuurlijk al snel verholpen. Daarnaast zijn er ook allerhande speelmatten beschikbaar, matten die gewoon gebruikt kunnen worden als sfeervolle ondergrond of speelmatten met bepaalde missies, plaatsen om kaarten op de sorteren, ... Ik zal zeker een resem foto's van dit spel nemen en hier op de blog publiceren binnenkort. Tot slot kan je het spel ook op je pc spelen, gewoon even downloaden en je kan de basisversie gratis uitproberen, wil je verder gaan, moet je een activatiecode aanvragen (aanschaffen). Ook op deze digitale versie kan je het spel eigenlijk goed leren kennen.


Afhankelijk van de variant die je wil spelen, ga je een deck van kaarten samenstellen. Ik ga me hier niet bezighouden met alle mogelijke opstellingen te overlopen, deze staan netjes in het spelregelboek. Doel van het spel is om als laatste te overleven in de strijd die je met de andere spelers voert. Zo gauw een speler z'n koninkrijk verliest of wanneer hij geen kaarten meer kan trekken van z'n trekstapel verlaat hij het spel. Een speelbeurt is op zich relatief kort en eenvoudig. Je onderneemt één actie (facultatief, later meer), speelt zo veel torenkaarten en aanvalskaarten als gewenst en sluit je beurt af met het trekken van één kaart van je trekstapel. 

De acties :
- een handkaart op tafel spelen, zijnde een eigendom of kasteel uitspelen, een lord in een kasteel plaatsen, een huurlingkaart spelen of een politieke kaart spelen (en de bijhorende eigenschappen uitvoeren)
- een andere speler aanvallen door z'n gebied aan te vallen, kasteel te viseren of de torens te attackeren
- een aanvalskaart recruteren uit de aanvalsstapel (dit is enkel mogelijk als je minstens 1 landerij in je gebied hebt)
- een vazal of pater vanuit je hand naar de vikings sturen
- de speciale eigenschap van je klooster gebruiken 

De kaarten : deze 15 verschillende kaarten kunnen onderverdeeld worden in 3 categorieën van 5 kaarten elk.
1) Eigendomskaarten :
- Paleis : je startkasteel, idem als een ander kasteel qua werking, wordt vernietigd bij 3 schadepunten
- Kasteel : er kan slechts één kasteel in een gebied zijn, andere kaarten kunnen eraan gekoppeld worden, er kan ook een persoon aan gekoppeld worden (behalve een huurling), wordt vernietigd bij 2 schadepunten
- Landerij : wordt aan een gebied gekoppeld, trek onmiddellijk 1 aanvalskaart, staat je toe om later de recruteeractie te kiezen, wordt vernietigd bij 1 schadepunt
- Markt : in combinatie met een landerij kunnen 2 aanvalskaarten getrokken worden, verhoogt het aantal aanvalskaarten dat je kan spelen in een gevecht, wordt vernietigd bij 1 schadepunt
- Kerk : wordt gebruikt in combinatie met een pater die over het gebied heerst om de tegenspeler te verplichten z'n handkaarten te laten zien, geeft de doorslag in gelijke standen bij gevechten (zie onder), geeft een speciale kloosterbonus en wordt vernietigd bij 1 schadepunt
- Kathedraal : er kan er slechts één in het spel zijn (door één speler, die de aartsbisschop is op dat moment), beslist bij gelijke standen in gevechten, geeft een speciale kloosterbonus en wordt vernietigd bij 1 schadepunt

2) Personenkaarten :
- Prins : er kan er slechts één in je gebied liggen, je mag een bannerkaart erbij spelen, dan worden beide kaarten afgelegd en wordt je aflegstapel in je trekstapel geschud. In een gevecht kan het domein van de prins worden overgenomen door de aanvaller. In een tornooi geldt de prins als één van de twee kaarten die beslissend zijn. In een gevecht brengt de prins 1 schadepunt toe en kan hij 1 schadepunt opvangen.
- Vazal : er kunnen meerdere vazallen in een gevecht gebruikt worden, een speler kan hierdoor gebieden overnemen. Ook de vazal geldt als één van de twee kaarten die beslissend zijn in een tornooi. In een gevecht brengt de vazal 1 schadepunt toe en kan hij 1 schadepunt ontvangen.
- Kampioen : een speler kan meerdere kampioenen uitspelen in een gevecht. De kampioen brengt 2 schadepunten toe. Bovendien is hij een joker in een tornooi, en dus de beste kaart om te gebruiken. Hij ontvangt in een gevecht 1 schadepunt.
- Pater : een speler kan meerdere paters gebruiken in een gevecht of ze op missie sturen naar de vikings. Hij plaatst dan 2 van z'n markers in het lederen zakje met vikingsmarkers. Ook de vikings krijgen hierdoor extra invloed.  In een gevecht brengt een pater 0 schadepunten toe, maar kan hij zelf 1 schadepunt opvangen.
- Huurling : kan als een actie in een gebied uitgespeeld worden, brengt 2 schadepunten toe in een gevecht en kan 1 schadepunt ontvangen.

3) Politieke kaarten
- Verraad : je kan een lord vermoorden, de hand van een tegenspeler vernietigen of een huurling verwijderen
- Intrige : steel bezittingen uit een gebied, steel legers uit de stapel aanvalskaarten, steel een huurling
- Bondgenoten : countert offensieve politieke kaarten
- Banket : trek 2 kaarten van je trekstapel, nadien gratis acties uitvoeren zoals torens plaatsen of aanvalskaarten voorbereiden
- Banner : in combinatie met een prins gebruiken om je aflegstapel terug in je trekstapel te schudden, proberen om koning te worden, een tornooi inlassen

Torens staan op de achterkant van elke van bovenstaande kaarten. Je mag ze zoveel uitspelen als je wil, als gratis actie (dus bovenop bovenstaande kaarten). Elke toren verhoogt de defensieve waarde van een gebied met 1. Ze moeten specifiek aangevallen worden om ze te kunnen verwijderen uit het spel.

De tafelstapels : er zijn vier stapels kaarten die niet spelergebonden zijn, beide spelers kunnen hier kaarten van gebruiken en moeten trekken. De aanvalskaarten, vikingkaarten, vechtstapel en tornooistapel. Tussen de aanvalskaarten zit voetvolk (kracht 1) en ridders (kracht 2). De vikings komen in de loop van het spel méér en méér aan bod tot ze de gebieden van de spelers aanvallen. Ook hier zijn er kaarten met kracht 1 en 2. De vechtstapel bepaalt hoe een eventuele strijd tussen spelers afgehandeld moet worden en wie al dan niet op welke manier wint.

Om alle spelregels hier op te lijsten, zouden we nog wel een tijdje bezig zijn, dus dat gaan we niet meer doen. Graag kom ik dus nog een keertje bij u terug met foto's en met een imprESSEN.

Titel : Ortus Regni
Auteur : Jon Sudbury
Uitgeverij : Jon Sudbury Games
Aantal spelers : 2
Speelduur : 20-50 min.
Leeftijd : 14+

14-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
13-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Port Royal - ein auftrag geht noch ... (Pegasus spiele)


Port Royal is een kaartspelletje dat vorig jaar toch wel wat faam en naam verwierf en ook in het Nederlands op de markt kwam. De hoogste tijd dus om er ook nog een uitbreiding van te maken moeten ze bij Pegasus gedacht hebben. In het doosje, dat hetzelfde formaat heeft als het basisspel, vinden we 14 nieuwe personenkaarten, 10 scheepskaarten (2 per kleur), 15 houten markers (3 per kleur), 18 grote contractkaarten.

De uitbreiding omvat diverse modules die je naar willekeur en believen kan toevoegen. Bovendien is er zowel een competitieve als coöperatieve variant voorzien met de contractkaarten. Aan de basisspelregels wordt er eigenlijk niet geraakt, dus volstaat het hoogstwaarschijnlijk om de nieuwe kaarten even van naderbij te bekijken.

Personenkaarten :
- clerk (1 per scheepskleur) : indien je in fase 2 een schip kiest in de kleur van de clerk die je voor je hebt liggen, mag je een extra kaart nemen uit de haven, volgens de normale regels (dus indien je niet de actieve speler bent, betaal je 1 geld meer dan de actieve speler).
- gunner (4x) : elke keer als je een kaart uit de haven gaat halen, krijg je een aantal munten gelijk aan het aantal schepen in de haven -1.
- vice-admiral (5x) : wanneer je een kaart uit de haven gaat halen, krijg je 1 geld (per vice-admiral) als er 3 of 4 kaarten in de haven liggen.
Scheepskaarten :
Bovenop het geld dat het schip met zich meebrengt, krijgt ook één andere speler naar jouw keuze 1 geld. Indien je niet de actieve speler bent, moet je uiteraard ook nog steeds de actieve speler betalen.De contracten :
Deze kunnen op twee manieren gebruikt worden, in de competitieve variant of in de coöperatieve variant. In beide varianten krijgen de spelers 3 houten markers te beschikking in hun spelerskleur. De contractkaarten geven steeds een voorwaarde op en de opbrengsten voor het volbrengen van deze opdrachten.

In de competitieve variant trek je 4 contractkaarten en leg je deze goed zichtbaar in het midden van de tafel. Zo gauw een speler voldoet aan de voorwaarden van één van deze contracten, legt hij een eigen marker op het eerste vrije veld van deze contractkaart en ontvangt hij het aangegeven geld. Daarnaast krijg je bij het plaatsen van je tweede marker 1 punt (de achterkant van de contractkaarten die niet gebruikt worden gebruik je hiervoor). Bij het plaatsen van je derde marker ontvang je 2 punten. Je mag maximaal 3 contracten vervullen.

In de coöperatieve variant maak je een tijdstapel van de gewone kaarten. Bij aanvang van je beurt neem je steeds eerst één kaart van deze stapel. Standaard bestaat deze stapel uit 13 kaarten. Je kan zelf ook beslissen om het spel makkelijker of moeilijker te maken door meer of minder kaarten toe te voegen. Afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal contractkaarten gebruikt (1,2,3,4,5 spelers gebruiken 3,5,7,9,11 contracten). Indien je de contracten kan vervolledigen vooraleer de tijdstapel is opgebruikt, win je het spel. Slaag je er niet in om dit te doen vooraleer de tijdstapel is opgebruikt, verlies je samen het spel. Voor de rest blijven de standaardregels van kracht.

Titel : Port Royal - ein auftrag geht noch ...
Auteur : Alexander Pfister
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 40 min.
Leeftijd : 8+

13-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
12-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yikes! (Prontoplay games)


Yikes! is de tweede titel van Prontoplay games, een relatief jonge Belgische uitgeverij. We berichtten jullie reeds over hun eerste spel "Pirato poker" en dat was op zich al een aangename kennismaking. Prontoplay games is trouw aan z'n concept, namelijk het uitbrengen van spellen die gestript worden zo ver het kan en dan kom je vaak uit bij een kaartspel met eenvoudige regels, maar toch wat diepgang.

Yikes! is een 2-spelersspel waarin je elkaars geheime identiteit probeert te achterhalen. Hiervoor scoor je 2 punten, maar als je weet te ontkomen door acht hintkaarten te verzamelen of als er een valselijke beschuldiging plaatsvindt, scoor je ook 1 punt. De speler die als eerste 5 (of meer) punten heeft verzameld, wint het spel.
Het spel bestaat uit 27 hintkaarten, 9 identiteitskaarten en 2 overzichtskaarten, meer heb je niet nodig.
Elke speler neemt één geheime identiteitskaart die hij gedekt voor zich legt, daarna wordt de stapel hintkaarten geschud en vorm je een vitrine met drie kaarten van deze hintkaarten. Het spel kan beginnen.In een beurt voer je één van volgende mogelijke acties uit :
1) Neem één van de hintkaarten uit de vitrine en leg ze open voor je af. Je mag geen hintkaart nemen die je reeds voor je hebt liggen en ook niet de hint die jouw karakter haat. Op deze manier geef je de tegenstander eigenlijk onrechtstreeks tips over jouw identiteit.
2) Scoor één punt omdat je 8 verschillende hintkaarten voor je hebt liggen. Indien je erin slaagt om de acht hintkaarten te verzamelen (de negende is het item dat je haat), scoor je 1 punt. De hintkaarten worden afgelegd. Je identiteitskaart gaat terug in de trekstapel en je begint overnieuw. Het kan dus perfect zijn dat je terug hetzelfde karakter bent.
3) Voeg 2 extra hintkaarten toe aan de vitrine. Dit mag je enkel doen als je geen enkele hintkaart kan nemen uit de vitrine.
4) Raad naar de geheime identiteit van je tegenspeler door één van je hintkaarten aan de andere speler te geven. Indien deze kaart het item vertoont dat het karakter van hem haat, zegt hij Yikes! en is hij ontmaskert. De beschuldigende speler scoort 2 punten. Je legt je hintkaarten af en krijgt een nieuwe identiteitskaart (zoals hierboven beschreven). Bij een valselijke beschuldiging scoort de beschuldigde speler 1 punt. Indien de beschuldigde speler door deze actie zijn achtste hintkaart krijgt, scoort hij onmiddellijk ook nog een tweede punt.

Sommige hintkaarten tonen ook een actiesymbool. Als een speler één van deze kaarten oppikt, mag hij onmiddellijk de eigenschap ervan gebruiken :
- 2 kaarten : je mag onmiddellijk nog een tweede hintkaart nemen
- onderzoeken : je mag de 2 bovenste kaarten van de identiteitsstapel bekijken (en kan dus weeral 2 karakters definitief uitschakelen)
- vraagteken : je mag een ja-neen-vraag aan de tegenstander stellen, waarop deze moet antwoorden

Titel : Yikes!
Auteur : Ally Steven Severi
Uitgeverij : Prontoplay games
Aantal spelers : 2
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

12-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
11-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.504 (2F-spiele)


Van alle recensies en besprekingen die er in deze Essen-reeks verschenen zijn, is deze ongetwijfeld de moeilijkste. Niet zozeer om het materiaal op te sommen of het concept op zich. Maar alle spelregels gaan dekken is onmogelijk en zou ook totaal niet boeiend zijn. Ik bezorg u vandaag dus graag een globaal overzicht van het concept "504" en niet zozeer de 504 individuele spellen die dit spel herbergt.

504 is in de eerste plaats een erg ambitieus project van een doorwinterde auteur Friedemann Friese, de man met het knalgroene haar die je in Essen echt niet kan missen. In deze speeldoos zitten maar liefst 504 verschillende spellen in elkaar. Eigenlijk zijn er gewoon negen modules, die elk nog in drie delen zijn verdeeld en op die manier 504 verschillende spellen zouden moeten herbergen. Op zich is dit misschien niet helemaal correct, want vaak blijft het grove spelverloop gelijkaardig maar is er een kleine variant mee gemoeid. Het belangrijkste materiaal in de doos is dan ook "the book of worlds", een kaft met alle mogelijke modules, in drie delen opgesplitst en in een ringmap gestopt zodat je deze in alle mogelijke combinaties kan opendraaien. Je kan volledig willekeurig een spel gaan opstellen, alles in volgorde proberen of door middel van kaartencombinaties je spel gaan bepalen. Over de diverse modules heb ik het hier later nog.

Het materiaal is erg talrijk en kleurrijk, maar ook kwalitatief. De spelregels omvatten de grote spelregels die in zowat alle mogelijke combinaties gebruikt worden. Uitzonderingen op deze regels of kleine extraatjes worden dan weer netjes in "the book of worlds" verwoord. Elk spel wordt zowel qua opstelling, spelverloop als spelregels samengevat op 2 blaadjes, dus op zich is elk spel erg duidelijk en makkelijk. In de doos vind je : 61 tegels (die dienst doen als speelbord), 48 goederenfiches, 30 afdekfiches, 10 stadskaarten, 1 prijsfiche, 1 startspelerkaart, speelgeld, 66 privileges, 5 houten hoofdkwartieren, 5 houten transportkarren, 5 cargoplaatsen, 10 bewegingsfiches, 135 houten huizen, 135 houten meeples, 1 aandelenbord, 100 overwinningspuntfiches, 1 meerderhedenbord, 30 markers, 30 fabrieksfiches, 3 volgordekaarten, 3 dobbelstenen, 8 militaire meeples, 8 houten barakken, 6 ontdekkingstegels, 30 inkomstenfiches, 90 wegen, 4 startkaarten, 17 waarderingskaarten, 40 centralefiches, 5 bedrijfsborden, 5 aandelenfiches, 45 aandelen, 2 overzichtstegels, 9 modulekaarten en één "The book of worlds" boek.De algemene regels :
- De speelvolgorde kan per ronde bepaald worden of kloksgewijs gespeeld worden, kijk op de drie modules die je kiest welke staan aangegeven, zijn dit verschillende neem je diegene met het laagste nummer.
- In de meeste spellen spelen de spelers telkens evenveel ronden. Na hun beurten checken ze of het spel is afgelopen. Enkel sommige modules met militair en meerderheden hebben alternatieve speleindes die onmiddellijk na een spelersbeurt kan plaatsvinden.
- Tijdens een beurt doorloopt de speler alle fasen in volgorde. Fasen 1,2,4 en 5 kunnen simultaan gespeeld worden. In fase 3 voeren de spelers om beurten hun acties uit.
- Alle meeples en huisjes in één kleur worden gezien als de speler z'n populatie. Je gebruikt de meeples om acties uit te voeren. Na de actie leg je hem op het speelbord "gebruikt".
- In spellen zonder de militaire module leven alle meeples en huizen van een speler vredelievend samen.
- Eens de speler z'n hoofdstad geplaatst heeft, wordt deze nooit meer verhuisd, huizen en meeples verhuizen wel eventueel
- Het maximum aantal meeples van een eigen kleur die samen op een tegel mogen staan is 7 (9 bij je hoofdstad)
- In sommige modules bouwen de spelen fabrieken, wegen of centrales. Zo gauw de speler de controle erover verliest worden ze neutraal en kunnen ze door andere spelers ingenomen worden
- Een speler mag een meeple aankopen voor 10 dollar
- Deze nieuw aangekochte meeple wordt bij de hoofdstad of een andere meeple op het speelbord geplaatst
- Na het aanschaffen van de meeples (fase 3C) worden alle liggende meeples terug rechtgezet
- Een meeple kan één stap verplaatsen naar een aangrenzende tegel, daar wordt hij dan platgelegd, daarna kan je de meeple ook terugnemen om één van je huizen er te plaatsen
- De spelers krijgen in fase 3H een basisinkomen van 20 dollar.
- Indien de specifieke regels van het spel deze algemene regels tegenspreken volg je de specifieke regels.
- Je mag geen grondstoffen, geld of andere dingen onderling ruilen. Elke speler speelt alleen.
- In de modules met privileges krijgt elke speler z'n eigen privileges die hem specifieke voordelen geven
- Spelers mogen hun geld op elkaar stapelen zodat niet zichtbaar is hoeveel ze exact hebben

Het gebruik van "the book of worlds" :
1) Het speelbord bepalen : staat linksboven op de modules, neem het laagste nummer en kijk op het overzichtsblad in de spelregels om het speelbord op te bouwen
2) Bepaal de speelvolgorde (zoals hierboven al overlopen)
3) Bepaal het startkapitaal : staat rechtsboven op de modules, neem het laagste nummer bij verschillende mogelijkheden
4) Spellen zonder meeples : indien er geen doorlopende volle lijn staat aan de rechterkant van de modules speel je met meeples. Indien je met module 1 speelt en de lijn doorloopt over de andere modules speel je zonder meeples
5) Speciale materialen : hier staat netjes vermeld welke specifieke materialen je voor dit spel nodig hebt
6) Spelvoorbereiding : hier vind je alle info omtrent de voorbereiding van de speciale materialen voor dit spel
7) Het verhaal van de wereld : extra achtergrondinfo van de wereld waar je induikt
8) Tabellen en overzichten : prijzen, overzichtjes van regels, ... worden overzichtelijk weergegeven op deze locatie
9) Specifieke spelregels : het spelverloop staat volledig uitgeschreven aan de rechterkant van je boek
10) Eindcondities : de bovenste module bepaalt de specifieke eindcondities. Hoe te winnen staan hier vermeld,
11) Inkomsten : de middelste module bepaalt steeds de inkomsten die je krijgt in elke ronde.
12) Extra "smaak" : de onderste module geeft je extra info en voegt varianten toe om nieuwe uitdagingen te hebben in al je spellen

De modules :
1) Oppikken en afleveren
2) Racen
3) Privileges
4) Militair
5) Ontdekken
6) Wegen
7) Meerderheden
8) Productie
9) Aandelen


(foto : Henk Rolleman)

Of ik er ooit in zal slagen om alle mogelijke combinaties uit te testen dat wordt de ultieme vraag. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we hier negatief op moeten antwoorden. Het zal dan ook erg moeilijk zijn om een imprESSEN over dit spel te maken, want daar de ene combinatie van modules misschien meevalt, doet de andere dat totaal niet. Er zullen ongetwijfeld enkele leuke combo's inzitten, een heleboel redelijke combo's, maar ook enkele slechte. Het is aan ieder van u om samen de leuke eruit te zoeken en laat me dan vooral weten wat ik zeker eens moet testen.

Titel : 504
Auteur : Friedemann Friese
Uitgeverij : 2F-spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30-120 min.
Leeftijd : 12+

11-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
08-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pandemic Legacy - season 1 (Z-man games)


De bespreking van dit spel zal ietwat speciaal zijn. Enerzijds omdat het spel "Pandemic" hier reeds op de blog is verschenen en de hoofdmoot van dit spel trouw blijft aan z'n voorganger. Anderzijds omdat ik wel deels wil omschrijven wat dit spel omvat, maar dat ik zeker geen spoilers de wereld wil insturen. In Pandemic legacy gaat u een gans jaar (ofte 12 maanden) aan de slag om de gekende vier ziektes uit te roeien, na elke speelsessie zal je echter je speelbord aanpassen door stickers te plakken, op kaarten te schrijven en zelfs materiaal kapot te scheuren. Bedoeling is dat het spel persoonlijk en intenser wordt op deze manier en uit de vele reacties die we al hebben kunnen lezen, is dit echt wel het geval. In de zware, dikke doos vind je 5 karakterkaarten (waarop je de vergaarde kennis van het karakter kan noteren), 4 pionnen, 61 speelkaarten (stadskaarten, epidemiekaarten, en gebeurteniskaarten), 4 overzichtskaarten, 48 infectiekaarten, 62 legacykaarten (deze deck kaarten geeft het verloop van het jaar weer, de kaarten beschrijven welke zaken er dienen te gebeuren en welke problemen je te wachten staan, hou deze deck zeker in volgorde en kijk niet verder dan je op dat moment geraakt bent), 4 burgerkaarten (als een karakter sterft, jawel het kan in dit spel, verscheur je z'n karakterkaart en wordt deze burgerkaart in de plaats gebruikt), 5 dossiers en 1 stickervel die je nodig hebt om alle updates te doen aan je speelbord, materiaal, kaarten, ...), 4 medicijnstenen, 1 infectiegraadsteen, 1 herinneringsfiche, 1 uitbrakensteen, 96 ziekteblokjes, 1 speelbord, 6 onderzoeksstations en 8 pakketdoosjes met extra materiaal dat in de loop van het spel wordt opengespeeld.Het spelverloop van Pandemic blijft eigenlijk volledig behouden, bij deze nog eens een overzichtje :

In een speelbeurt doorloopt een speler drie fasen :
- 4 acties uitvoeren
- 2 speelkaarten op handen nemen
- de rol van het spel spelen

Een speler mag vier acties uitvoeren in z'n beurt en heeft hierin keuze tussen :
- verplaatsen met de auto (gewoon een verplaatsing van een stad naar een aangrenzende stad)
- directe vlucht : de speler speelt de kaart van de stad naar waar hij wil verplaatsen
- chartervlucht : de speler speelt de kaart van de stad waarop hij staat en vliegt naar waar hij wil op het bord
- verplaatsing van labo naar labo : verplaatsen van een stad met labo naar een andere stad met labo
(de dispatcher = paarse speler, kan andere spelerspionnen verplaatsen volgens bovenstaande regels in zijn beurt)
- passen : een speler kan ook één of meer acties passen (uiterst zelden dat je dit doet)
- een labo oprichten : de speler speelt de kaart van de stad waarin hij staat af en bouwt er een labo (de groene speler kan dit zonder kaart)
- een tegenmiddel ontdekken : de speler legt vijf kaarten van éénzelfde kleur af als hij in een labo staat om het tegenmiddel te ontdekken
(de wetenschapper = witte speler, moet slechts vier kaarten afleggen)
- ziekte behandelen : per actie kan de speler een blokje verwijderen van het speelbord, is er reeds een tegengif ontdekt dan worden alle blokjes in een stad verwijdert als je voor deze actie kiest
(de arts = oranje speler, verwijdert sowieso alle blokjes per stad, indien er een tegenmiddel gevonden is, kost dit hem zelfs geen actie, dan dient hij gewoon door de gebieden te bewegen om alles te genezen)
- kennis delen : de spelers dienen in éénzelfde stad te staan om kaarten door te geven aan elkaar (je mag max. 7 handkaarten hebben)
(de bruine speler, kan een kaart doorgeven zonder dat hij in dezelfde stad staat als z'n medespeler)

Na z'n acties trekt de speler twee nieuwe handkaarten. Hij mag slechts 7 handkaarten hebben, dus het teveel wordt onmiddellijk afgelegd.
Af en toe zitten er gebeurteniskaarten in, die kan je ten allen tijde gebruiken om bepaald onheil te voorkomen of te verplaatsen naar keuze)
Maar in de deck zitten ook epidemiekaarten. Indien deze kaarten getrokken worden, begint het onheil. De infectiefiche wordt één plaats verdergezet (deze bepaalt hoeveel kaarten er dienen getrokken worden in fase C van een beurt). Er komt een nieuwe infectie, de onderste kaart van de stapel wordt getrokken en op deze stad komen drie ziekteblokjes. Er breken infecties uit in de reeds besmette gebieden (deze kaarten worden geschud en bovenop de trekstapel gelegd en komen dus als eerste terug in het spel).

De rol van het spel : afhankelijk van de infectiefiche worden nieuwe kaarten bijgetrokken, in deze steden wordt er één blokje bijgeplaatst. (Is een ziekte totaal uitgeroeid en worden er nog kaarten getrokken worden er geen nieuwe blokjes meer bijgelegd). Moet je op een gegeven moment een vierde blokje in een stad leggen is er een uitbraak. Je past de track aan door de uitbraakfiche één plaats op te schuiven en alle omliggende steden krijgen een extra blokje. Zo kunnen er verschillende uitbraken na elkaar optreden.

De spelers winnen het spel als ze alle tegenmiddelen kunnen fabriceren vooraleer ze verliezen.
Verliezen ligt meer voor de hand want dit gebeurt als :
- alle blokjes van een kleur op het bord liggen en er nog een nieuwe dient toegevoegd te worden
- er acht uitbraken zijn geweest
- een speler handkaarten moet bijtrekken en er geen meer voorradig zijnDe nieuwigheden die Legacy met zich meebrengt :
- Het spel levert dit keer ook extra doelen waaraan je tijdens het spel extra moet werken, sommige doelen zullen optioneel zijn, anderen dan weer verplicht. Afhankelijk van hoe het spel loopt, kunnen de spelers de ene of andere richting uitgaan.
- De gebeurteniskaarten worden niet standaard toegevoegd. Afhankelijk van het financieringsniveau van de spelers (tussen 1 en 10), kunnen ze bepaalde kaarten toevoegen aan de trekstapel of niet. Het financieringsniveau start bij het eerste spel op 4 en zakt als er eerdere partijen gewonnnen worden, stijgen doet het als je verliest. Je kan elke maand overigens 2 maal spelen. Bij een overwinning schuif je door naar de volgende maand, bij een verliespartij krijg je één herkansing. Is deze ook onsuccesvol, dan moet je doorschuiven naar de volgende maand.
- De herinneringsfiche is ook een nieuw speelelement, af en toe zal je deze gebruiken bij zaken die je niet mag vergeten uit te voeren
- Er is ruimte voorzien onder de ziektevelden, ook deze ziekten zullen in de loop van het spel evolueren, noteer hun eigenschappen in de betreffende kader.
- Paniekniveau in de steden : naast elke stad is een vakje voorzien waarin een sticker kan geplakt worden. Als er een uitbraak plaatsvindt in een stad plak je telkens een nieuwe sticker op deze plaats. Bij elk stijgend niveau zullen bepaalde acties niet meer mogelijk zijn in deze stad.
* niveau 1 : instabiel - geen gevolgen
* niveau 2-3 : chaos - geen directe vluchten of chartervluchten meer naar deze stad, onderzoeksstations worden verwijderd en kunnen niet herbouwd worden
* niveau 4 : je moet een kaart spelen om deze stad zelfs met rijden/veerboot te bereiken
* niveau 5 : leg een tweede kaart van deze stad om ze te bereiken met rijden/veerboot
- De karakters waarmee je speelt kunnen verwondingen oplopen doordat ze in een stad met een uitbraak staan. Na een aantal verwondingen raakt een karakter zelfs vermist. De kaart wordt dan verscheurd en kan nooit meer gekozen worden.
- Gebouwen : in het basisspel bestaan er enkel onderzoeksstations, bij aanvang van Legacy ook, maar in de loop van het spel speel je ook andere soorten gebouwen vrij, die elk hun eigenschappen hebben
- Opwaarderen van gebeurtenissen, karakters, onderzoeksstations, positieve mutaties van ziekten kan door het plakken van stickers op de desbetreffende kaarten.
- Ook de spelregels worden in de loop van het spel ge-update en aangepast door stickers in het spelregelboek te plakken

Alle concrete info omtrent alle voorgaande puntjes kan (en wil) ik hier liever niet posten omdat een deel van het speelplezier dan natuurlijk al verloren gaat op voorhand. Ik kan u enkel uitnodigen om het spel een kans te geven of nog beter, een potje met ons te komen meespelen.

Titel : Pandemic Legacy - season 1
Auteurs : Matt Leacock & Rob Daviau
Uitgeverij : Z-man games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 13+

08-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
07-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clacks (Backspindle games)


Clacks speelt zich af in Terry Pratchett's discworld en het is nu niet zo dat wij enorme fans zijn of gekend zijn met de boeken. Vandaar ook dat we dit spel als spel bekijken. Ik vermoed echter ook wel dat het thematische aspect in dit spel erg beperkt is, wat in The Witches en Ankh-Morpork misschien toch nog meer aanwezig was. In Clacks proberen de spelers om een gecodeerd woord zo snel mogelijk op het speelbord te krijgen door de lampen van de torens aan te steken. De speler die als eerste hierin slaagt wint het spel. Het competitieve spel, want er is ook een co-opvariant voorzien. Wij bekijken echter de basisprincipes van de competitieve versie vandaag.

In de doos vind je een speelbord met daarop afgebeeld een rooster met 16 torens, met daartussen rode en groene plaatsen. Eromheen loopt een weg die enkel gebruikt wordt in de co-opvariant en aan de buitenkanten staan de kleuren afgebeeld van de spelers. Daarnaast zijn er 16 lamptegels (die je langs beide kanten moet stickeren met een lichtje dat aan en uit is), 36 clackkaarten (met de woorden die je moet trachten te vormen), 12 foutrapporteerkaarten, 8 incidentrapporteerkaarten, 8 operator's logkaarten, 48 tegels (met code), 4 spelerspionnen, 2 dwergmarkers (enkel bij 3 spelers nodig), 24 verzondenblokjes, 12 torenmarkers, 1 alfabetkaart (met een overzichtje van de letters), een zandloper, een stoffen zakje en 1 Ankh-Morporkpostbode meeple.Leg het speelbord in het midden van de tafel. Bij twee spelers nemen de spelers plaats recht tegenover elkaar en spelen ze op dezelfde torens, bij drie spelers worden de neutrale dwergenmarkers gebruikt en met vier neemt elke speler een zijde voor z'n rekening, zodat het éne paar met de rode en het andere paar met de groene torens speelt. Elke speler ontvangt 3 tegels uit de zak. Deze tegels tonen welke lichten er allemaal worden aangedaan/gedoofd als je ze speelt. Daarnaast ontvangt elke speler 1 clackskaart die aangeeft welk woord je moet vormen. De startspeler (wiens clackwoord alfabetisch eerst komt) neemt de alfabetkaart voor zich en voert z'n actie uit. Daarna voeren de andere spelers in volgorde van de klok hun acties uit, tot een speler z'n volledig woord heeft kunnen vormen. Belangrijk, je kan in een beurt maar max. 1 letter vormen.

In een speelbeurt krijgt een speler 5 stresspunten die hij kan besteden aan volgende stappen :
1) beweeg naar een torensectie : een torensectie bestaat uit een groene of rode stip (afh. of je met groen of rood speelt) die zes omliggende torens bevat. Een beweging naar een andere punt kost je één stresspunt. In de eerste ronde plaats je jouw spelerspion op een punt naar keuze, dit kost je nog geen stresspunt. Elke keer je een nieuwe letter wil gaan seinen, moet je overigens verhuizen, je mag niet op dezelfde plaats blijven staan als vorige ronde om een letter te vormen. (tenzij je vorige ronde geen letter hebt kunnen vormen, dan mag je blijven staan). Je mag niet diagonaal bewegen, je mag door torens waar een andere speler staat bewegen, maar er niet stoppen. Voor elk punt dat je passeert, kost het je dus één stresspunt.
2) Speel tegels : de tegel die je speelt, toont onderaan een kostprijs aan stresspunten. Je kan er dus misschien meerdere spelen in één beurt. Je bent echter verplicht om er minstens één te spelen in je beurt. Je draait alle torenlampen naar de andere kant zoals op de tegel afgebeeld. Tegels mogen gespiegeld en gedraaid worden naar hartelust, maar alle afgebeelde plaatsen moeten omgedraaid worden van aan naar uit en van uit naar aan.
3) Markeer verzonden letters : als je erin slaagt om de code van de letter te vormen die je moet versturen, markeer je dit op je clackskaart met een blokje.
4) Vul je hand terug aan tot 3 tegels

Foutrapporteerkaarten : op sommige tegels staat een symbool dat overeenkomt met deze kaarten. Indien je zo'n tegel speelt, neem je een kaart van de trekstapel. Deze kaarten zorgen voor bepaalde gebeurtenissen op het speelbord, ze kunnen jou helpen of net de tegenstanders blokkeren. Als je de kaart uitspeelt, wordt ze uitgevoerd en afgelegd. Je mag ze spelen wanneer het je past.

Zo gauw een speler z'n volledig woord heeft kunnen seinen, is hij de winnaar van het spel.
Een variant brengt ook nog "sabotage" in het spel. Dit kan je éénmalig spelen op een speler die z'n laatste letter vormt door de speler die naast hem zit (als volgende speler). Om te saboteren kan deze speler proberen om met z'n foutrapporteerkaarten of tegels alle zes omliggende torens van de winnende speler uit te zetten. Hij verliest dan de laatste letter en in  moet in z'n volgende beurt proberen om deze letter terug te vormen.Titel : Clacks
Auteurs : Leonard Boyd & David Brashaw
Uitgeverij : Backspindle games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 40 min.
Leeftijd : 8+

07-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
06-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ships (Treefrog games)


Ships is de nieuwe Martin Wallace van deze Essen. Hij bracht al héél wat transportspellen uit en deze titel kunnen we categoriseren in de middelzware klasse, een spel voor de véélspeler, maar zeker niet te plaatsen in de categorie van Brass onder andere. In Ships doorlopen we de evolutie van de scheepsbouw en veroveren we delen van de wereld, gaan er handel drijven en breiden onze kennis van de scheepsbouw verder uit. Doel van het spel is overwinningspunten verzamelen, hoofdzakelijk door mee te evolueren met onze schepen en door handel te drijven in nieuwe gebieden. Als u het speelbord (onder) even bekijkt, zie je dan ook drie grote delen, een puntenspoor rondom, een evolutiespoor in 11 eeuwen van de boten en in het midden een kaart van Europa en overzeese gebieden waar je terecht zal komen.

Zoals steeds is er een standaard en een limited editie van dit spel beschikbaar, wij hebben de limited editie aangeschaft, omdat u dan mooi houten materiaal krijgt in de plaats van de kartonnen fiches. Daarnaast is er dus dit speelbord, 17 spelersfiches per kleur, 20 handelaarsblokjes per kleur, een spelersbord per kleur, 55 kaarten (uit 3 periodes), 25 zwarte blokjes, 56 munten, 20 navigatiefiches, 13 industriefiches, 14 voedselfiches, 8 oliefiches, 8 metaalfiches, 10 wijnfiches en 20 stoffiches.Uiteraard hangen er weer héél wat zaken samen in dit spel en zullen bepaalde acties betrekking hebben op andere, maar in deze beschrijving geven we u vooral een overzicht van de mogelijke acties en het spelverloop van een beurt. Om beurten gaan de spelers hun beurten uitvoeren tot er minstens 5 schepen in de laatste eeuw zijn aangekomen (laatste 2 vakken van het evolutiespoor), er wordt gezorgd dat alle spelers dan evenveel beurten hebben gespeeld en de speler met de meeste punten wint het spel.

Wanneer het je beurt is, doorloop je telkens drie fasen :
1) Beschikbare acties : neem actieblokjes en vrije actieblokjes afhankelijk van het tijdperk waarin we ons bevinden (I : 2 actieblokjes; II : 2 actieblokjes en 1 vrij actieblokje, III : 2 actieblokjes en 2 vrije actieblokjes)

2) Voer acties uit : Je gaat je actieblokjes en vrije actieblokjes gebruiken om acties uit te voeren. Je bepaalt zelf welke acties je wil uitvoeren. Je mag een actie meermaals uitvoeren (met uitzondering van een kaart nemen) en in de gewenste volgorde. De acties staan netjes op je spelersbord met daarnaast de kosten. Als je een actie wil uitvoeren, betaal je het actieblokje en de gevraagde kosten en voer je de acties uit. Mogelijke acties zijn :
- plaats een schip : dit is de uitgebreidste actie en omvat héél wat te ondernemen stappen. Gelukkig voorzien de spelregels hier een mooi schema voor zodat je alle stapjes netjes kan uitvoeren. Je bepaalt onder andere of je een handelsschip of gevechtsschip (extra voedsel betalen) lanceert, of je dit doet in de huidige eeuw of de volgende eeuw (navigatiefiches afgeven). Deze leveren je eventueel goederen op (in geval van handelsschip) of andere bonussen (in geval van gevechtsschip) alsook kunnen er punten uitgereikt worden voor het afwerken van een regio op het speelbord of het overstappen naar een nieuwe periode of eeuw op het evolutiespoor.
- waardeer een schip op : dit omvat eigenlijk een verwijder schip en plaats schip in één actie. Je verplaatst één van je schepen naar volgende gebieden volgens de regel en betaalt hiervoor de gevraagde navigatiepunten.
- verwijder een schip : neem één van je schepen van het bord
- neem één kaart (slechts één maal per beurt) : betaal de eventuele extra kosten en voer de actie van de kaart onmiddellijk uit. Om je eraan te herinneren dat je deze actie slechts één maal in je beurt mag doen, leg je jouw actieblokje op de tekening van het kaartje.
- neem één goud : neem één goud en leg het in je bank
- neem 2 navigatiefiches : neem twee navigatiefiches en leg ze in je persoonlijke voorraad
- verkoop goederen : verkoop goederen voor geld (1/2/3/3/4 geld voor voedsel, olie, metaal, wijn en stof)
- trek handelaarsblokjes terug : trek alle eigen actieblokjes terug van de acties of van één gebied op het speelbord3) Opschonen : leg de gebruikte vrije actieblokjes terug in de voorraad en leg de niet-gebruikte vrije actieblokjes in je persoonlijke voorraad. Deze blokjes zijn overdraagbaar naar de volgende ronden.

Vrij handelen : je kan tijdens je beurt altijd goederen gaan inruilen volgens de voorwaarden afgedrukt op het speelbord. Dit is meestal eerder nadelig, maar op bepaalde momenten misschien onontbeerlijk. Je mag ten allen tijde 2 verworven geld dat je niet kan stockeren inruilen voor 1 punt.

Einde van het spel : als er vijf of meer schepen in de laatste vakken staan, eindigt het spel als alle spelers evenveel beurten hebben gehad. Je scoort nog de laatste gebieden op het speelbord (zoals gewoonlijk) en alle resterende goederen worden volgens de regels ingeruild tegen geld. Dit geld wordt volgens de regels per set van 2 ingeruild voor 1 punt.Titel : Ships
Auteur : Martin Wallace
Uitgeverij : Treefrog games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 13+

06-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
05-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rattle, battle, grab the loot (Portal publishing)


Rattle, battle, grab the loot was een spel waar we wel wat naar uitzagen. Het had al héél wat goede commentaren gekregen in Amerika en toen het spel in Essen in onze handen kwam, viel onmiddellijk op dat het artwork en het materiaal erg sfeervol zijn. Qua spelconcept is dit een familiespel, qua regels ietsje minder, want je moet jezelf er toch een beetje doorheen worstelen. Gelukkig staan er op de website van Portal publishing enkele verduidelijkende filmpjes die je wegwijs maken.

Het materiaal zelf is dus van een prima kwaliteit en in grote getale aanwezig. Zo omvat de doos (die als zee dienst doet), 38 dobbelstenen, 27 matrooskaarten, 44 avonturenkaarten, 8 overwinningspuntenkaarten, 6 havenborden, 1 marktfiche, 35 geldmunten, 20 upgradekaarten en bijhorende fiches, 1 meetlat, 1 startspelerfiche, 5 dubbelzijdige kapiteinskaarten, 7 intro-avonturen, 5 boegen, 5 masten en 5 stevens, 45 bootonderdelen, 1 stoffen zakje voor de buitfiches, 56 buitfiches, 11 oceaantegels, een scenariobord, en 2 mini-uitbreidingen.

De doos wordt in het midden van de tafel geplaatst, zodat alle spelers dit goed kunnen zien. Aan de zijkant wordt de haven opgebouwd met de havenborden en worden de matrooskaarten, overwinningspuntenkaarten, geldmunten, bootonderdelen, upgradekaarten en markt klaargelegd. Elke speler ontvangt een boeg, steven en mast en maakt z'n boot. Daarnaast krijg je ook al een kapiteinskaart, enkele bootonderdelen en boten (dobbelstenen) afhankelijk van het aantal spelers in het spel. De niet-spelersschepen (dobbelstenen) worden naast de doos klaargelegd, alsook het scenariobord en de avonturenkaarten van het gekozen scenario. Deze avonturenkaarten zijn opgesplitst in 3 kleuren die de moeilijkheidsgraad ervan bepalen. Naast deze 3 kleuren zijn er ook nog de "crazy"kaarten die een ietwat andere uitwerking hebben en een soort van mini-game vormen tijdens het spel waaraan alle spelers deelnemen en mogelijks buit of schade aan oplopen.

Om alle details van dit spel goed te begrijpen is het onontbeerlijk om het materiaal voor je neus te hebben liggen, dat maakt het een stuk makkelijker om het allemaal te volgen. Ik beperk me dan ook tot het globale spelverloop en een opsomming van de mogelijke acties.Een spel bestaat dus uit een scenario, dat op zijn beurt is opgebouwd uit 5 ronden. Elk van deze ronden bestaat uit 2 grote fasen, de avonturenfase en de havenfase. De avonturenfase bestaat telkens uit een opeenvolging van avonturenkaarten (aangegeven op scenariobord) die de spelers afhandelen. Nadien kunnen ze met hun buit die ze verdienden naar de haven om nieuwe matrozen aan te werven, bootonderdelen aan te schaffen, punten of geld te incasseren, ... Na de vijf ronden van het scenario wint de speler die het meeste punten heeft verzameld aan overwinningspuntenkaarten, geld (zilver = 1; goud = 5), sommige matrooskaarten leveren punten op en sommige andere kaarten geven ook punen.

Het avontuur :
- De startspeler draait de bovenste avonturenkaart van de afgebeelde kleur open, leest de kaart voor en maakt hierdoor bekend welke niet-spelerschepen er meedoen, hoeveel buit er te rapen valt en welke speciale acties de niet-spelerschepen ondernemen in hun beurt. We noemen deze stap de briefing.
- Na de briefing vraagt de startspeler aan alle andere spelers hoeveel schepen ze willen bijdragen aan dit avontuur. De startspeler neemt al deze dobbelstenen (spelers en niet-spelers) op handen, schudt ze en laat ze netjes in het midden boven de doos vallen in de doos. 
 - De niet-spelerschepen die een symbool dragen worden afgehandeld. Zij kunnen exploderen, ontsnappen, aanvallen, bewegen naar, bewegen van, overgeven, hergooien of alliëren.
- De speleracties : om beurten mag een speler één actie uitvoeren. Deze bestaat uit bewegen of aanvallen. Om te bewegen heb je zeilen nodig. Telkens je een beweegactie doet, moet je een zeilfiche gedekt draaien op je boot. Telkens je wil aanvallen moet je kanonfiches gebruiken op je boot (1 als je een kanon op je dobbelsteen hebt staan, 2 indien dit niet het geval is). Op deze manier kan je niet-spelerschepen laten zinken. Je valt nooit medespelers aan overigens. Deze fase gaat door tot alle spelers gepast hebben.
- Het gevecht : alle resterende niet-spelerschepen en spelerschepen gaan de strijd met elkaar aan. De waarden van de schepen worden vergeleken en de sterkste wint, bij gelijke stand zinken beide boten en neemt de desbetreffende speler beide dobbelstenen uit de doos.
Zo gauw alle niet-spelerschepen verwijderd zijn uit de doos, eindigt deze fase.
- Beloning aan geld : voor elk schip dat je liet zinken (niet je eigen schepen uiteraard), ontvang je 1 munt
- Buit : in speelvolgorde mag elke speler die deelnam aan het avontuur (met overlevende schepen of niet) een aantal buitfiches uit de zak trekken zoals aangegeven op de avonturenkaart. Voor elk schip dat je liet zinken in close-combat mag je één fiche extra trekken.
- Matrozen activeren : de matrozen met een blauwe kleur mogen geactiveerd worden in deze fase, voer uit wat op hun kaart staat
- Schepen herstellen : je moet één buitfiche afgeven om eigen gezonken schepen te herstellen en terug beschikbaar te hebben voor het volgende avontuur
- Buit opslaan : onder elk schip kan je één buitfiche leggen (indien je dit schip gebruikt in een volgend avontuur, moet je de fiche afleggen) en ook in elke opslagplaats in je schip kan je een fiche kwijt (deze opslagplaatsen kan je aanschaffen in de haven --> zie onder)

De haven :
In speelvolgorde kunnen de spelers de diverse delen van de haven bezoeken en hun schip en bemanning upgraden.
- De markt : ruil 2 willekeurige buitfiche tegen 1 fiche naar keuze (mag meerdere keren)
- De taverne : huur een matroos, betaal 2 groen rumfiches, trek 3 kaarten, hou er één en leg de anderen af
- De scheepswerf : koop 1 bootonderdeel voor 1 blauwe fiche
- Het werkhuis : koop 1 upgrade voor 1 blauwe en 1 rode fiche, trek 3 kaarten, hou er één en neem het overeenkomstige fiche en leg de andere kaarten af (schud ze terug in de stapel)
- De mijn : ruil buitfiches voor zilveren munten, 1 munt per geel fiche of 1 munt voor elke 2 willekeurige fiches
- De gilde : koop 1 overwinningspuntenkaart, betaal de gevraagde hoeveelheid munten en neem de bovenste kaart

Einde van een queeste :
Een queeste is afgelopen na de havenfase. Draai de gebruikte bootonderdelen terug open.  Doe alle afgelegde buitfiches terug in de zak. Geeft de startspelerfiche door aan de volgende speler en begin de volgende queeste. Indien dit de vijfde queeste was, eindigt het spel.De acties van de niet-speler-schepen :
- Exploderen : laat de dichtstbijzijnde schepen (speler of niet-speler) zinken. De hoeveelheid hangt af van de gegooide waarde
- Ontsnappen : verwijder deze dobbelsteen uit de doos
- Aanval : laat het dichtstbijzijnde spelerschip zinken
- Beweeg naar : beweeg dit schip naar het aangegeven schip over een afstand van de lange zijde van een speelkaart
- Beweeg van : beweeg dit schip van het aangegeven schip weg over een afstand van de lange zijde van een speelkaart
- Geef over : de speler die dit schip laat zinken ontvangt 1 extra buitfiche (in plaats van één geldmunt)
- Hergooi : laat dit schip terug in de doos vallen en voer het nieuw gegooide symbool uit
- Vriendschappelijk : dit niet-speler-schip staat aan jouw zijde, je kan het niet aanvallen of laten zinken, maar het valt niet-speler-schepen aan

Titel : Rattle, battle, grab the loot
Auteur : Ignacy Trzewiczek
Uitgeverij : Portal publishing
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 12+

05-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
04-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Epic (White wizard games)

Epic is de opvolger van het succesvolle Star realms dat white wizard games vorig jaar uitbracht. Ook dit spel zit in hetzelfde formaat van doosje en bestaat uit 120 kaarten en een miniscuul spelregelboekje. Ook nu weer zijn de kaarten onderverdeeld in vier rassen, maar daar houdt de vergelijking met Star realms wel bijna op. Dit keer wordt er qua thema voluit de kaart getrokken (letterlijk en figuurlijk) van de fantasy. Als je het standaard spel speelt, schudt je de kaarten en deel je er aan elke speler 30. De spelregels voorzien ook wel enkele varianten waarbij er gedraft moet worden, maar dan moet je het spel natuurlijk al een beetje onder de knie hebben.

Elke speler schudt z'n 30 handkaarten en vormt hiermee een trekstapel. Je neemt er 5 op handen en start het spel met 30 levenspunten, die je op papier bijhoudt of met 10-zijdige dobbelstenen (jammer dat hiervoor niets voorzien is). Vooraleer je begint, mag je een aantal van je startkaarten onder je trekstapel steken en evenveel kaarten terug trekken, maar je verliest dan onmiddellijk 1 levenspunt per kaart (mulligan). Je verliest het spel als je levenspunten op nul komen. Je wint als je alle andere speler elimineert of indien je een kaart moet trekken van je trekstapel, maar deze leeg is.

De stapel kaarten bestaan slechts uit 2 soorten kaarten : gebeurtenissen en kampioenen. Elke kaart heeft een kostprijs rechtsboven van nul of één geld. Je start elke beurt overigens standaard met één geld, dit kan niet overgedragen worden naar volgende beurten. Indien je een gebeurteniskaart speelt in je beurt, dan voer je gewoon de tekst uit die erop staat en leg je de kaart nadien in je aflegstapel. Speel je een kampioenkaart, wordt deze open voor je neergelegd. In principe kan je enkel kaarten spelen in je eigen beurt, hoewel je soms kan reageren als je aangevallen wordt of op het einde van de beurt van een speler. De kampioenkaarten tonen een aanvalskracht en verdedigingskracht, alsook een eigenschap. Deze eigenschap kan éénmalig zijn, permanent of moet per beurt geactiveerd worden. Indien je een kaart activeert, dan tap je deze. Sommige effecten worden ook geactiveerd als er een bepaalde voorwaarde voldaan is. Ik kan onmogelijk alle kaarten gaan overlopen, maar alles staat eigenlijk netjes en duidelijk op de kaarten.
Indien een kampioenkaart aangevallen wordt en deze de aanval blokkeert, wordt de kaart 180° gedraaid en kan ze niet nog eens blokkeren in deze beurt, je kan nog wel de kracht activeren. 


Een beurt ziet er als volgt uit :
1) je verliest al het goud dat je had en wint 1 goud
2) je trekt een kaart (niet in de eerste beurt van het spel) en maakt je kampioenkaarten gereed (rechtop leggen), doorloop dan de effecten van kaarten met een "aan het begin van je beurt" effect
3) speel kaarten, gebruik krachten en/of val aan zo veel je wenst. Indien je aanvalt, ga je over naar de aanvalsfase
4) kondig het einde van je beurt aan, de andere spelers kunnen nu eventueel gebeurtenissen en krachten spelen die dit toelaten. Indien ze dit niet doen, eindigt je beurt, voer je nog "aan het einde van je beurt" effecten uit en leg je handkaarten af als je er er meer dan 7 op handen hebt. Alle kampioenkaarten worden terug rechtop geplaatst

Aanvalsfase :
Deze bestaat uit drie delen : kies de aanvallers, kies de blokkeerders, richt schade aan.
De aanvallende speler kiest welke kampioenen de strijd aanbinden en tapt deze kaarten. Daarnaast mag hij zo veel krachten en gebeurtenissen spelen als hij wil. De verdediger mag ook zo veel kaarten spelen als hij wil of passen. Indien hij dit doet gaat de beurt terug naar de aanvaller om kaarten te spelen. Daarna kiest de verdedigende speler de blokkeerders, hij draait deze kampioenkaarten 180° om dit aan te geven. Enkel beschikbare kampioenen kunnen hiervoor gebruikt worden natuurlijk. Na deze actie mag de aanvaller, respectievelijk de verdediger weer kaarten met krachten en gebeurtenissen spelen. Tenslotte volgt er de schadefase, waarin er geen kaarten meer gespeeld mogen worden. Zowel de aanvallende als blokkerende kampioenen richten elkaar gelijktijdig schade aan. De eigenaar van de kaart bepaalt waar er schade wordt geleden, ze mogen de schade verdelen zoals gewenst. Afgeslachte kampioenen gaan naar de aflegstapel, daarna worden effecten uitgevoerd die getriggerd worden door de aanvalsfase. Tenslotte worden ook de effecten uitgevoerd die betrekking hebben op "het einde van de aanvalsfase". Nadien mag de actieve speler eventueel een nieuwe aanval uitvoeren indien gewenst.

Titel : Epic
Auteur : Robert Dougherty
Uitgeverij : White wizard games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 14+

04-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
01-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The gallerist (Gryphon games)


In "The gallerist" baadt je een gallerij uit. Je moet zowel kunstwerken aankopen, de kunstenaars meer aanzien verschaffen, zodat je jouw werken met winst kan verkopen. Trek bezoekers, verzamelaars en VIP's naar je gallerij en verwerf aanzien in de wondere wereld der kunstgallerijen. Zoals we wel gewend zijn van de spellen van Vital Lacerda (oa Kanban) is er héél wat gaande tijdens dit spel. Het is erg moeilijk om alle symbolen en kleine bruggetjes in deze bespreking te stoppen, want ook nu weer heeft alles met alle andere mogelijke acties te maken.

Het materiaal is flawless, fantastisch, woorden schieten hier te kort, vandaar onderstaande afbeelding. In de zware, stevige doos vind je een prachtige inlay, plastic deksel om alles op z'n plaats te houden, 1 speelbord, 4 spelersborden, 4 gallerijpionnen, startspelermarker en 4 invloedsmarkers. Daarnaast zijn er 32 kunstwerktegels, 16 artiestentegels, 16 handtekeningenfiches, 10 artiestbonustegels, 60 tickets (in drie kleuren), 40 bezoekers (14 roos, 14 bruin, 12 houtkleur), 1 zakje, 40 assistenten (meeples in spelerskleuren), 3 houten ezels, 20 reputatietegels, 20 promotiefiches, aanzienmarkers, beroemdheidsfiches, 4 kunsthandelaarskaarten, 4 curatorkaarten, 20 contractkaarten en een heleboel geldmunten. De spelvoorbereiding vraagt echt al wel wat voorbereiding de eerste keren dat je het spel speelt, maar dit staat netjes stapsgewijs in de spelregels (met afbeeldingen en dat is erg handig daar er wel wat termen en specifieke begrippen gebruikt worden).

Alles speelt zich in grote mate af op het centrale speelbord. Op dit bord staan de vier gallerijen van de spelers afgebeeld, hun portalen en een centrale plaza waar de bezoekers aanvankelijk terechtkomen vooraleer ze naar de gallerij van een speler trekken. Daarnaast zijn er vier actiegebieden. Elk gebied omvat 2 mogelijk acties. Er is slechts één actieveld waar de gallerijpionnen geplaatst kunnen worden. Op zich echter geen probleem, want je kan altijd zo'n pion verdrijven om zelf een actie daar te gaan uitvoeren. De speler wiens pion verdreven wordt, heeft wel het grote voordeel dat hij ook een extra actie mag uitvoeren vooraleer hij z'n pion terugkrijgt. Daarnaast zijn er 2 belangrijke zaken in het spel, enerzijds geld, anderzijds aanzien. Beiden worden op éénzelfde spoor aangegeven en kunnen voor elkaar worden ingeruild op bepaalde momenten.In een speelbeurt verplaatst een speler z'n gallerijpion van het ene actieveld of z'n voorraad naar een ander actieveld om daar één van beide acties uit te voeren. Indien hij hierdoor de pion van een andere speler verdrijft, krijgt deze speler ook nog een bonusactie cadeau. Naast z'n gewone actie kan de speler ook nog één van beide executive acties uitvoeren. Indien je van de ene naar de andere actieplaats springt, mag je één van je medewerkers (meeples) op het verlaten actieveld achter te laten om in een latere beurt nog eens te profiteren van het feit dat jouw meeple van deze plaats wordt afgevoerd. Bij aankomst op de nieuwe actieplaats moet je één van beide acties die daar mogelijk zijn uitvoeren indien mogelijk. De executive actie die een speler kan uitvoeren, mag hij gebruiken voor of na z'n normale actie. Met deze acties kan hij bezoekers naar z'n gallerij lokken door de gevraagde tickets af te geven of een bonus van één van z'n contractkaarten gebruiken.

Het speleinde wordt ingeluid als er aan twee van de volgende condities is voldaan :
- alle tickets zijn van het speelbord afgehaald
- twee of meer artiesten zijn beroemdheden geworden
- het zakje met bezoekers is volledig leeg getrokken
Alle speler krijgen nu nog één beurt, als z'n pion van een actie wordt gestuurd mag hij geen extra actie meer uitvoeren.
Er volgt een slotwaardering waarbij alles wordt omgezet in geld en de speler met het meeste geld wint.

De acties die je mag ondernemen als je van een actieveld wordt geduwd :
- invloed afgeven om op deze manier een actie van de locatie uit te voeren
- een executive actie uitvoeren (zie boven)

De actievelden met hun mogelijke acties (kort samengevat) :
1) Sales office :
- een contract nemen : draai optioneel 4 nieuwe contracten open, neem één contract en leg op je spelersbord, ontvang het ticket in de aangegeven kleur afgebeeld op de plaats die je afdekt
- verkoop kunstwerken : ontvang geld volgens de waarde van het kunstwerk, leg het werk naast je spelersbord, verwijder een bezoeker uit je gallerij naar de plaza, draai de contractkaart en oriënteer zodat ze overkomt met de verwijderde bezoeker, leg de handtekeningfiche terug op het speelbord

2) Artists' colony :
-  ontdek artiest : draai een kunstenaar om, leg een aanzienblokje op z'n startaanzien, ontvang de voordelen van de bonustegel die erop lag, plaats z'n handtekeningfiche op je spelersbord
- koop kunstwerken : betaal de kosten, stuur de bezoekers op de tegel naar de plaza, verhoog het aanzien van de bewuste artiest, ontvang de tickets afgebeeld op het kunstwerk, draai de tegel en leg op je spelersbord, geef de waarde aan met je handtekeningfiche, plaats bezoekers op je nieuwe kunstwerk

3) Media center :
- promoot een artiest : betaal aanzien, ontvang de bonus van de promotietegel, verhoog het aanzien van de artiest en pas de waarde aan met z'n handtekeningfiche
- huur assistenten : beweeg assistenten uit je voorraad naar het bureau op je spelersbord, betaal de kosten van elke assistent, ontvang de afgebeelde bonus

4) Internationale markt :
- reputatie : voldoe aan één van de voorwaarden van de rij en kolom, ontvang invloed afh. de kolom, leg de reputatiemarker op je spelersbord en ontvang de bonus, beweeg een bezoeker van je lobby naar de plaza, zet een assistent op de bewuste plaats van de markt
- internationale veiling : voldoe aan de voorwaarden van de kolom, ontvang invloed afh. de kolom, betaal het gevraagde geld, zet een assistent op de bewuste plaats, ontvang de bonus van de plaatsSlotwaardering :
- internationale markt meerderheden : De spelers met het meeste invloed in de kolommen ontvangen het afgebeelde bedrag aan geld.
(kolom 1 : 6/3/1, kolom 2 : 10/6/3, kolom 3 : 15/10/6)
- reputatietegels : geld en aanzien voor de reputatietegels op je spelersbord
- waardeer exhibitie : voor elk werk in z'n gallerij krijgt de speler geld gelijk aan de waarde van de artiest
- veilen van de bekende werken : deze werden bij aanvang van het spel terzijde geplaatst op de ezels. De speler met het meeste assistenten in de kolommen krijgt eerste keuze, de tweede neemt het tweede werk en de derde het derde. Je ontvangt het geld overeenkomstig met de meest succesvolle artiest van deze kunstvorm
- waardeer curatorkaart : deze kaart krijg je bij aanvang van het spel, als je de gevraagde kunstwerken hebt kunnen verzamelen, krijg je het afgebeelde geld
- waardeer de kunsthandelaar : deze kaart krijg je bij aanvang van het spel, als je de gevraagde kunstwerken hebt kunnen verkopen, krijg je het afgebeelde geld
- waardeer invloed : kijk op het invloedsspoor waar je marker staat en ga terug naar het eerstvolgende afgebeeld geldsymbool, ontvang zo veel geld.
De speler met het meeste geld wint het spel.Titel : The gallerist
Auteur : Vital Lacerda
Uitgeverij : Gryphon games
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 13+

01-01-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
31-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taverna (Geek Attitude Games)


Taverna is het tweede spel dat Geek Attitude Games uitbrengt, na vorig jaar het spel "Essen-the game, spiel 2013" op de markt te hebben gegooid. In Taverna is er eigenlijk héél wat aan de gang voor een relatief "éénvoudig" spel. De spelers kopen aandelen van cafés, lokken bepaalde klanten naar het éne of het andere café om vooral de bonussen die dit alles met zich meebrengt te ontvangen. Je gaat extra geld ontvangen, punten scoren, aanzien verkrijgen bij de vier rassen, aan de koninklijke gunsten trachten te komen, privilege verzamelen, gildefiches plaatsen om de insteek van cafés te veranderen, ...

Laat ons beginnen bij het begin, de doos en het artwork, dat is fantastisch mooi, bloedmooi zelfs. Ook het speelbord is erg kleurrijk, effeciënt vormgegeven en een lust voor het oog (zie foto onder). Naast het speelbord zijn er 34 klantenkaarten (in vier verschillende rassen : dwergen, mensen, elfen en orcs), 32 toverspreukkaarten, 5 spelershulpen (zie afbeeldingen onder), 25 scorefiches en 25 bezittingsmarkers (in de 5 spelerskleuren), 4 belangrijke personen met stand, geldmunten, 36 klantentegels, 15 koninklijke gunstfiches, 15 privilegefiches, 12 gildenfiches, 1 koningsfiche (gouden ring) en 1 koninginfiche (zilveren ring) die enkel in een 2 spelersspel wordt gebruikt.

Om het spel volledig te begrijpen moet je het materiaal wel even ter hand nemen, want er zijn zoveel symbolen die betrekking hebben op het één of het ander dat het allemaal nogal abstract is als je de spelregels leest. Na het bekijken van een filmpje (op BGG) is alles ineens een stuk duidelijker, dus ik raad u dat ook ten stelligste aan om dat te doen. De spelvoorbereiding staat netjes uitgeschreven in de spelregels en is erg duidelijk, dus die uitleg ga ik u hier besparen.Een spel verloopt over 6 ronden (8 bij 2 spelers). Een speelbeurt is op zich erg eenvoudig. Het bestaat uit 3 stappen die je doorloopt :
1) kies een klantenkaart uit de vitrine van 4 kaarten : leg de kaart open voor je af

2) plaats een klantentegel in dezelfde kleur in één van de cafés : indien je de tegel op een plaats legt met dezelfde kleur zet je jouw marker één stap vooruit op het spoor van het desbetreffende ras. Indien je hierdoor een bonus bereikt, krijg je deze onmiddellijk uitgereikt (geld, punten, privilege, toverspreukkaarten). Indien je het laatste veld bereikt van een spoor kan je niet meer verder, er kan overigens maar één speler dit veld bereiken. Kom je op een plaats waar al een marker van een speler staat, zet je jezelf erboven op.
Indien er een maskersymbool op de gekozen kaart staat, mag je ervoor opteren om een klant uit een café te verwijderen alvorens zelf je klant te plaatsen. Je wint sowieso een stap op het spoor van de klant die je verwijderde.

3) ontvang inkomsten : elke speler die aandelen heeft in het café waar de klant is geplaatst ontvangt 3 geld (bij 2-3 spelers) of 2 geld (bij 4-5 spelers).
Indien er een bierglas op de gekozen kaart en het gekozen café staat, ontvangt de actieve speler 3 geld (bij 2-3 spelers) of 2 geld (bij 4-5 spelers) extra.

Optioneel kan je ook nog volgende acties ondernemen :
1) gebruik de actie van een belangrijke figuur : je mag het effect van de figuur activeren die in je gekozen café aanwezig is. Hiervoor betaal je de kosten van de figuur en verplaats je hem naar een ander café. In elk café kunnen max. 2 belangrijke figuren aanwezig zijn. De effecten bespreek ik onder de afbeelding onderaan.
Indien er een harpsymbool op de gekozen kaart en het gekozen café staan, mag je een belangrijke figuur naar keuze gebruiken (niet enkel die in het café staan). Betaal eveneens de kosten en verplaats de figuur. De harp geeft je geen recht om 2 figuren te gebruiken, je hebt gewoon een vrije keuze.
Door het afleggen van 2 privilegefiches mag je overigens ook de hulp inroepen van een belangrijke figuur in een café naar keuze. Je mag op deze manier nooit 2 maal dezelfde figuur activeren.

2) spreek één toverspreuk uit : het effect blijft geldig zo lang je de kosten kan betalen. Sommige spreuken kunnen buiten de beurt gespeeld worden als reactie, anderen hebben een éénmalig effect en worden onmiddellijk na gebruik open voor je gelegd.
Indien er een boeksymbool op de gekozen kaart en het gekozen café staan, mag je een toverspreukkaart trekken. Er is geen handkaartenlimiet.
 
3) verkoop toverspreuken voor geld : je krijgt één geld per verkochte kaart, de verkochte kaarten worden afgelegd.

4) gebruik één van de koninklijke gunsten : je mag één of meer koninklijke gunsten in je beurt gebruiken. Het effect is éénmalig. Na gebruik leg je de fiche open voor je af. De effecten worden hieronder beschreven.

Na je beurt te hebben uitgevoerd, vul je de personenkaarten aan tot 4. Na zes (8) ronden eindigt het spel. Verkoop al je niet gebruikte toverspreukkaarten voor één geld per kaart. De niet gebruikte privilegefiches leveren één punt op. Daarna gaan we over tot de koninklijke waardering. Elke speler kiest één van de mogelijke waarderingen. Let wel, eens een speler een waardering heeft gekozen, kunnen de andere spelers deze waardering niet meer kiezen. De speler met de hoogste score op het spoor van het koninklijke volk (bij aanvang van het spel bepaald door de eerste kaart die in de vitrine tevoorschijn kwam) kiest als eerste, daarna de andere spelers in de volgorde volgens het spoor. Bij gelijke stand kijk je naar het volgende spoor voor de onderlinge stand van deze spelers.

Koninklijke waardering :
- 5 punten en elke fiche één stap vooruit zetten op de sporen van de rassen
- 3/6/9/12/15 punten voor 0/2/3/4/5 koninklijke gunsten (gebruikt of niet maakt niet uit)
- 3/6/9/12/15 punten voor 0/6/9/12/15 geld in je voorraad
- 3/6/9/12/15 punten voor 1/2/3/4/5 aandelen in de cafés
- 3/6/9/12/15 punten voor 0/2/3/4/5 toverspreukkaarten die je speelde tijdens het spel

Rassenwaardering :
- scoor -3,-1,0,1,2,4,7,10 punten voor elke fiche op de rassensporen

De speler met de meeste punten wint het spel, bij gelijke stand wint de speler die als volgende verjaart.Koninklijke gunsten :
- verander het gildesymbool van een gespeelde kaart naar een ander symbool
- plaats een gildefiche op een café naar keuze en scoor de punten die je afdekt (er mogen nooit 2 dezelfde symbolen in één cafe)
- voeg één bierglas-symbool toe aan je gespeelde kaart, je mag het effect van éénzelfde symbool niet twee keer ontvangen
- voeg één boeksymbool toe aan je gespeelde kaart, je mag het effect van éénzelfde symbool niet twee keer ontvangen
- voeg één harpsymbool toe aan je gespeelde kaart, je mag het effect van éénzelfde symbool niet twee keer ontvangen
- voeg één maskersymbool toe aan je gespeelde kaart, je mag het effect van éénzelfde symbool niet twee keer ontvangen
- spreek een tweede toverspreuk uit tijdens deze beurt
- beweeg een klantenfiche naar een ander café. Elke speler met aandelen in dit café ontvangt 2 geld en indien van toepassing pas je het spoor van het bewogen ras aan en/of win je een privilegefiche
- kies een klantenfiche van een ander ras dan dat van de gekozen kaart
- zet één stap op een rassenspoor naar keuze

De belangrijke figuren :
- koop aandelen in een café : indien nog vrij, betaal je de prijs en scoor je de afgebeelde punten. Indien de plaats niet vrij is, betaal je 3 geld extra om het aandeel van een andere speler te verwijderen, deze speler ontvangt de helft van dit bedrag (naar beneden afgerond). Je scoort onmiddellijk de punten, de andere speler verliest deze punten NIET. Je mag nooit de laatste marker van een speler van het bord verwijderen
- spendeer 3 of 5 geld en voeg 1 of 2 gildenfiches toe in het café waar je aankomt en scoor 3 of 6 punten. Er mogen nooit 2 dezelfde symbolen in één café.
- spendeer 3/5/7 geld om 1/2/3 koninklijke gunstfiches te ontvangen, voeg daarna nieuwe tegels toe uit de voorraad
- spendeer 3/6/9 geld om je markers 1/2/3 stappen vooruit te zetten op de rassensporen. Dit mag op hetzelfde spoor of verdeeld worden over verschillende sporen. Je krijgt onmiddellijk de bonussen indien van toepassing.

Titel : Taverna
Auteur : Karl Marcelle
Uitgeverij : Geek Attitude Games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 12+

31-12-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
30-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Realm of Heroes (Mr. B games)


Realm of Heroes is een spel waarin je probeert de andere spelers van het bord te vegen, dit doe je door hun leider te verslaan. Een alternatieve manier om te winnen is je beurt te beginnen met een eigendomsmarker op de vier locaties met een monument.
In de doos vind je 30 veldtegels, 5 bergtegels, 5 bostegels, 8 boerenfiches, 4 ridderfiches, 4 rangerfiches, 4 warriorfiches, 104 eigendomsmarkers, 12 gebouwtegels, 4 leerlingfiches, 4 tovenaarsfiches en 4 magiërfiches, alsook 2 speciale fiches en 4 monumentfiches.
Je kan één van de voorgeschreven scenario's gebruiken als startopstelling of de tegels volledig willekeurig in een 6x6 rooster leggen. Op elke tegen wordt nadien willekeurig een eigendomsmarker geplaatst. De speler met het kleinste aaneengesloten gebied wordt de startspeler. Elke speler plaatst z'n leider en toren op een tegel naar keuze waar z'n eigendomsmarker ligt.

In een speelbeurt doorloopt de speler 4 fasen vooraleer de beurt naar de volgende speler gaat.
1) Plaagfase : alle plaagfiches op tegels van de actieve speler breiden uit naar aangrenzende tegels (orthogonaal). Er wordt een plaagfiche op deze tegels gelegd, maar niet op een tegel met bergen, een tegel waar een tegenstander staat of tegels die al een plaagfiche bevatten.
2) Onderhoudsfase : de meeste fiches van een speler vragen onderhoud (nummer in vierkantje op tegel), je telt het aantal velden op van aangrenzende gebieden van een speler en vergelijkt deze met de onderhoudsvraag van alle personen en gebouwen in dit gebied. Voldoet het gebied aan de vraag, is er geen probleem. Is dit niet het geval, moet alle tegels omgedraaid worden naar de plaagkant. De leider van een speler vraagt nooit onderhoud.
3) Versterkingsfase : een speler plaatst een toren op een eigen tegel (max. 2 gebouwen ten allen tijde op het bord) OF doet een upgrade aan een gebouw OF plaatst een boer (tracerend aan een gebouw) OF doet een upgrade voor een persoon OF past
4) Bewegingsfase : je mag één, meer, geen of alle personen bewegen (gebouwen nooit), je verplaatst ze wel één voor één. Sommige tegels zijn off-limit omdat de verdedigende kracht van het gebouw of de persoon gelijk of groter zijn aan jouw persoon. Ook op bergtegels mag er niet gekomen worden, behalve met een ranger (nooit erop stoppen!). Een eenheid beschermt overigens de eigen tegel en elke aangrenzende eigen tegel. Indien meerder fiches een tegel beschermen telt enkel die met de hoogste waarde. Indien je beweegt naar een bos moet je daar je beurt eindigen, behalve met een ranger. Ook op een tegel met een tegenstander (van lagere kracht) moet je stoppen. Plaagfiches houden je niet tegen. Indien je op zo'n tegel stop, wordt de plaagtegel uit het spel genomen. Indien je op een tegel van een tegenstander komt, verslaag je de tegenstand. De tegel wordt uit het spel verwijderd en je plaatst een eigendomsmarker van jezelf op de tegel. Indien je op deze manier een leider verslaat, is deze speler volledig uit het spel.De tegels/personen/gebouwen :
- veld : levert één voorraad op voor tijdens de bevoorradingsfase
- bos : levert geen voorraad en stopt de spelers in hun beweging (behalve ranger)
- berg : niet toegankelijk voor de spelers (behalve ranger die erdoor mag bewegen)
- toren : verdedigende kracht 2
- tovenaarstoren : verdedigende kracht 4 + beschermd ook tegel 2 stappen ver orthogonaal en diagonaal
- kasteel : verdedigende kracht 6
- leider : kracht 1, moet niet bevoorraad worden, indien dood, eindigt het spel voor deze speler
- boer : kracht en kost van 2 (kan upgraden in warrior en apprentice)
- warrior : kracht en kost van 4 (kan upgraden naar ranger of ridder)
- ranger : kracht en kost van 6 + mag bewegen door bergen en bossen (kan niet upgraden)
- ridder : kracht en kost 8 (kan niet upgraden)
- apprentice : kracht en kost 3 (kan upgraden naar wizard of sorcerer) + mag na bewegen een aangrenzend vreemd gebied innemen indien de verdedigende kracht ervan kleiner is dan 3
- sorcerer : kracht en kost van 3 (kan niet upgraden) + negeert de defensieve kracht van gebouwen
- wizard : kracht en kost van 5 (kan niet upgraden) + mag na bewegen een aangrenzend vreemd gebied innemen indien de verdedigende kracht ervan kleiner is dan 5Titel : Realm of Heroes
Auteur : Scott DeMers
Uitgeverij : Mr. B games
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+

30-12-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
29-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The prodigals club (CGE)


The prodigals club is een spel van Vladimir Suchy en lijkt enorm hard op Last Will, niet enkel het thema, maar ook het materiaal, spelverloop, auteur, artwork, symboliek, ... komen vlekkeloos overeen. Zo goed zelfs, dat beide spellen netjes te combineren zijn.
Ik ga me echter beperken tot The prodigals club op zichzelf. Het concept van dit spel komt overeen met dat van Last Will, namelijk al je bezittingen overboord gooien en wel zo snel mogelijk. Maar hier speel je niet op één doel, maar op twee (beginnende spelers) of drie. Je probeert je bezittingen weg te jassen, maar ook je politieke aanzien of je sociale status volledig te vern**ken. Het materiaal ligt volledig in de lijn van z'n voorganger, u krijgt weer die schattige errands (hoedjes) om je workerplacement gedeelte af te werken, de kaarten zijn weer wit (éénmalige actie) of donker (permanent effect) gekleurd, er wordt gespeeld in een veranderlijke speelvolgorde, de symbolen op de kaarten handelen over dezelfde categorieën als in Last will.

Afhankelijk van de versie die je wil spelen ga je bepaald materiaal al dan niet gebruiken. De spelregels geven hier een uiterst gedetailleerd en mooi overzicht voor. Zeker als je maar met twee doelen speelt, moet je goed kijken welk materiaal je al dan niet nodig hebt. Het spel bestaat uit vijf ronden of kan eerder afgelopen zijn als er een speler in slaagt om op nul te komen bij één van de doelen. Let wel, daarom is deze speler nog geen winnaar, want het is de score van het slechtst afgewerkte doel die telt. Diegene die daarin het laagste scoort is de winnaar.

Een ronde bestaat uit verschillende fasen (in een spel met 2 doelen zijn niet alle fasen toepasselijk) :
1) voorbereiding : in ronde 1 is deze overbodig omdat je de startopstelling gebruikt, in volgende ronden ga je kaarten moeten opendraaien en tegels verdelen.
2) Errands : in deze fase plaatsen de spelers in speelvolgorde hun arbeiders (hoedjes) en voeren onmiddellijk de bijpassende acties uit. Op elke plaats mag maar één hoedje geplaatst worden. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er soms meerdere plaatsen voorzien.
3) Acties : In beurtvolgorde mogen de spelers acties spelen door hun kaarten te gebruiken. Je mag er zoveel spelen als je wil. Je mag slechts 4 kaarten meenemen naar de volgende ronde. Witte kaarten hebben een éénmalig effect en worden afgelegd na gebruik. Donkere kaarten worden op het spelersbord gelegd en kunnen elke ronde geactiveerd worden (door ze te tappen). Er zijn slechts 6 plaatsen op je spelersbord, dus als deze vol ligt, moet je eerst een kaart verwijderen. Indien je in fase 2 bonustegels hebt gekregen, mag je deze ook inzetten. Een overzichtje van deze tegels vind je op de achterkant van de spelregels.
4) Hyde park (enkel met het verkiezingsdoel) : in deze fase tellen alle spelers hun megafonen op, dit symbool staat bij diverse acties afgebeeld. De speler met de minste megafonen krijgt 1 stem als straf, de anderen worden beloond en verliezen stemmen volgens hun behaalde megafonen. Bij gelijke stand krijgen al deze spelers de overeenkomstige beloning of straf.
5) Dame Beatrice (enkel met het sociale competitiedoel) : de openliggende kaart van Dame Beatrice bepaalt op welke sporen van het sociale traject je goed of slecht moet scoren. Je sporen worden vergeleken met die van de openliggende kaart en deze bepalen of je vooruit of achteruit gaat op het sociale spoor.
6) Einde van de ronde : doorloop volgende stapjes :
- check of een speler op nul is gekomen bij een doel, is het einde van ronde 5, dan eindigt het spel
- bepaal de nieuwe speelvolgorde, spelers die een errand hadden geplaatst op deze actieplaatsen mogen als eerste een plaatsje kiezen
- maak de speelborden leeg, niet gekozen kaarten en tegels gaan van het bord, spelers mogen max. 4 handkaarten meenemen naar de volgende ronde
- de spelers krijgen alle errands terug van de speelborden en alle bonustegels en renaissance man-tegel gaan terug op het bord
- tenslotte wordt de rondemarker één plaatsje voortgezetActies die je kan uitvoeren in het middelste speelbord (driehoek) zijn :
- de centrale kaart nemen, deze geeft je het voordeel in elk mogelijk gelijkspel (met 2 doelen moet je ineens 2 errands plaatsen, maar mag je er één van herplaatsen nadat alle andere spelers klaar zijn)
- een plaatsje reserveren om de speelvolgorde aan te passen
- de renaissance man-tegel nemen, deze geldt als twee jokersymbolen die je gedurende de hele beurt kan inzetten
Acties die je kan uitvoeren op de diverse speelborden zijn :
- bezittingen verkopen (indien mogelijk met extra verlies)
- bezittingen ruilen (indien mogelijk met zo veel mogelijk verlies, een te groot verlies wordt wel met cash geld gecompenseerd, want er is een max. aan verschil dat je mag ruilen)
- politieke tegels verzamelen, in elkaar puzzelen en passende symbolen zoeken om punten te verliezen
- megafonen verzamelen om de fase in Hyde park te domineren
- stemmen verliezen
- trakteren in het café
- je markers bewegen op de sociale sporen

Nadat er aan de eindvoorwaarden voldaan is, kijken de spelers dus naar hun slechtste resultaat wat de verschillende doelen betreft en is dit hun finale score. De speler die nu het beste scoort (met de laagste waarde dus) is de winnaar.

Titel : The prodigals club
Auteur : Vladimir Suchy
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 14+

29-12-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
28-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoyuk - Anatolia (MAGE company)


Hoyuk anatolia is een uitbreiding voor het spel Hoyuk dat vorig jaar verscheen bij MAGE company. Deze uitbreiding brengt het standaardspel naar een volgend niveau. Je bouwt je maatschappij niet enkel uit, je moet ook doelgericht opdrachten gaan uitvoeren.
Het speldoosje omvat enkele fraaie componenten zoals je hieronder ziet. Een progressiebord met daarop de 3 doelen, 24 festivalfiches, 10 progressiemarkers, 25 waterdruppels en 10 artifacten in de spelerskleuren.In deze uitbreiding, die enkel met het basisspel speelbaar is, gaat het vooral om het progressiebord. Deze uitbreiding is overigens niet compatibel met de Obstacles uitbreiding. Bij aanvang van het spel kiezen de spelers 2 van de 3 doelen door er hun progressiemarker op te plaatsen. Al het andere materiaal heeft betrekking op deze doelen. De doelen op zich leveren punten op aan het einde van het spel als je eraan voldoet. De regels van het basisspel blijven volledig gelden. Het spel is echter ook afgelopen zo gauw een speler z'n 2 doelen heeft bereikt. Je kan in een ronde maar aan één doel werken, je mag nooit beiden tegelijk bereiken. Als er door een bepaalde ramp één van je doelen verloren gaat, mag je dit wel in één ronde rechtzetten, indien mogelijk.
Voor de regels van het basisspel verwijs ik u graag naar hier : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2609684

De doelen :
1) watervoorraad : de speler tracht z'n 5 waterdruppels op het bord op z'n huizen te krijgen. Je eerste druppel mag je leggen op een huis dat wordt gebouwd op een waterveld. Je mag een druppel plaatsen ipv het plaatsen van een nieuwe tegel. Je mag slechts één druppel op een huis hebben. De volgende druppels moeten op aangrenzende huizen geplaatst worden. Op een huis met een druppel kunnen geen andere speelfiguren geplaatst worden, met uitzondering van dorpelingen. Dit doel levert je 15 punten op aan het einde van het spel.

2) dalfestival : hierbij moet je je sociale status opwaarderen. Je moet trachten 5 verschillende festivalfiches in te ruilen. Je verzamelt de fiches door het uitspelen van aspectkaarten. Als je vijf kaarten hebt verzameld met verschillende symbolen, ruil je ze in de constructiefase in. In ruil voor één van drie elementen te bouwen, ruil je de kaarten in, neem je de overeenkomstige fiches tot het einde van het spel bij je. Je hebt geen dorpelingen nodig om de kaarten te spelen op deze manier. De aspectkaarten "metaal" gelden als joker.  Je scoort met dit doel 18 punten op het einde van het spel als je erin slaagt.

3) artifacten bouwen : je moet je 2 artifacten proberen te bouwen. Je bouwt het artifact ipv één van de elementen. Ze kunnen enkel gebouwd worden op een tegel met twee aangrenzende huizen. Je mag slechts één artifact per bouwfase bouwen. Je mag een dorpeling in deze huizen plaatsen. Het is redelijk eenvoudig om artifacten te bouwen, maar ze zijn ook weer erg snel weer afgebroken. Bij een catastrofe kan je zo maar je huis met artifact verliezen. Indien het beschermd is door de sjamaan, verlies je het uiteraard niet. Je scoort respectievelijk 5 of 10 punten  als je op het einde van het spel 1 of 2 artifacten hebt gebouwd.

Titel : Hoyuk - Anatolia
Auteur : Pierre Canuel
Uitgeverij : MAGE company
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 10+

28-12-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
25-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Galaxy trucker - missions (CGE)


Een nieuw jaar, een nieuwe uitbreiding van Galaxy Trucker. In de loop der jaren zijn er al wel wat uitbreidingen verschenen van dit topspel. In 2014 kwam er ook een app op de markt die in no-time werd uitgeroepen tot beste implementatie van een bordspel in een app. Een nieuw element aan deze app waren de missies, specifieke ruimtereizen en obstakels die je tegenkomt tijdens je vlucht.

Deze uitbreiding voegt 3 nieuwe elementen toe aan het spel. Ze kan gebruikt worden in combinatie met alle eerder verschenen uitbreidingen, maar voegt op zich al voldoende toe om het basisspel een stuk uitdagender te maken. De hoofdmoot zit 'm natuurlijk in de missies. Deze 16 kaarten omschrijven bepaalde doelen, materialen, vluchten die je in een ronde zal uitvoeren. (zie afbeelding onder)
Elke missie vertelt een verhaal, zegt welke nieuwe tegels je moet gebruiken en of er superkaarten dienen te worden gebruikt.
Qua spelverloop verandert er weinig. Je krijgt bij aanvang alvast wat credits (20), aangezien je al wat ervaring hebt opgedaan. Je kiest bij aanvang hoeveel vluchten je gaat ondernemen en welke schepen je wenst te gebruiken (standaard of uitbreidingen). Tenslotte worden er 3 missiekaarten getrokken en ééntje gekozen. Komen de spelers niet overeen, wordt er één willekeurig genomen van deze drie missies. Na de vlucht worden de drie missiekaarten afgelegd en volgt er eventueel een volgende ronde (afh. van wat je overeenkwam qua aantal ronden).De nieuwe tegels : deze tegels zijn vaak een balast en leveren meer nadelen op dan voordelen. Ze worden enkel in sommige missies gebruikt, zoals staat beschreven op de missiekaarten. Zo zijn er :
- explosieven : indien dit wordt vernietigd, worden ook alle omliggende tegels vernietigd, je kan op deze manier een kettingreactie creëren
- breekbaar : indien één van de omringende tegels wordt vernietigd, wordt ook deze breekbare tegel verwijderd
- zware cargo : kunnen niet vernietigd worden als de inslag langs een kant komt zonder connectoren. Ze maken je schip wel trager, je trekt de waarde van de cargo af van je pk's
- radioactief : twee van deze tegels mogen nooit aan elkaar grenzen, aangrenzende tegels mogen ook personen hebben, batterijen en cargo kan wel, maar deze zijn dan niets meer waard
- artifacten : deze tegels schakelen hun volledige rij of kolom (of beiden) uit

Superkaarten zijn geavanceerde vluchtkaarten zoals deze van het standaardspel. Ze hebben betrekking op iedereen, je kan ze weer wel gaan bekijken. Spelers die de vluchtkaarten nooit gaan bekijken, maken nu wel beter een uitzondering. Deze superkaarten leveren je geen bonussen op.

Titel : Galaxy trucker - missions
Auteur : Vlaada Chvatil
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 14+

25-12-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
24-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tash-Kalar : Arena of Legends - Nethervoid (CGE)


Een nieuw jaartje Essen, een nieuwe uitbreiding van Tash-Kalar moeten ze bij CGE gedacht hebben.
In deze mini-uitbreiding vinden we een nieuw ras om mee te spelen. 18 unieke kaarten met allerhande beesten die je weer kan gaan oproepen. Daarnaast ook het materiaal (fiches en scorebordje) dat je nodig hebt om met een ras te spelen. De Nethervoid heeft echter nog één extraatje, nl. de gateway. Dit is een glazen steentje dat op jouw opgeroepen beesten kan verschijnen en waarnaar héél wat eigenschappen van de kaarten van de Nethervoid verwijzen.

Volgend overzichtje geeft weer hoe je de gateway op het bord krijgt of wat ermee gebeurt :
- indien je nog geen gateway hebt, leg je hem op het volgende beest van je Nethervoidstapel die je oproept
- indien de gateway op een standaard beest ligt en je roept een heroïsch beest op, verschuift de gateway
- de gateway kan nooit op een legendarisch beest liggen (aangezien deze neutraal zijn, niet Nethervoid)
- indien de gateway op een heroïsch beest ligt, verschuift het niet als je een standaard beest oproeptTitel : Tash-Kalar : Arena of Legends - Nethervoid
Auteur :  Vlaada Chvatil
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 13+

24-12-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 09-2005


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs