IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.City council (Golden egg games)


City council is de tweede titel van Golden egg games die verscheen in Essen. Daar er in Essen enkel de pre-orders op te halen waren, moesten wij nog even wachten op een extra druk, maar nu hebben we ook dit spel in ons bezit. City council is een semi-coöperatief spel waarin u aan de stad gaat bouwen met z'n allen. U tracht de vervuiling en criminaliteit in de perken te houden, maar vooral toch zelf te winnen. Geen eenvoudige klus zo zal blijken, want u gaat het groepsbelang toch voorop moeten stellen want anders worden er zelfs geen prijzen uitgedeeld aan de finish.

Het spel verloopt over verschillende ronden, tot één van de spelers minstens 11 punten scoort, de lopende ronde wordt dan nog uitgespeeld en dan eindigt het spel. Indien de vervuiling of criminaliteit ooit tot zeven komt, is het spel ook afgelopen, maar dan verliezen alle spelers samen het spel.Een ronde wordt opgesplitst in vijf verschillende fasen :
1) Comités fase : in deze fase krijgen de spelers elke een rol toebedeeld, die hen een extraatje geeft tijdens de ronde en die ook de speelvolgorde bepaald. De speler die de baas is over het verkiezingscomité moet minstens één van de spelers een andere functie geven. Een speler mag ook niet meer dan twee keer éénzelfde functie uitoefenen. Enkele voordelen zijn een extra stem deze ronde, extra opdrachtkaart houden, de speelvolgorde kiezen, de schatkist beheren (en zo de bouwkosten van een gebouw naar beneden halen) en een dubbele actie uitvoeren in de productiefase.

2) Raad van bestuur fase : om beurten, volgens de speelvolgorde gaan de spelers een gebouw kiezen uit de vitrine dat ze graag zouden bouwen deze ronde of een gebouw van het speelbord verkopen of een gebouw verplaatsen. Nadat iedereen een gebouw heeft uitgekozen mogen de spelers in volgorde stemmen welke ideeën het beste zijn. Je mag uiteraard niet op jezelf stemmen en slechts 3 ideeën worden uitgevoerd. (2 bij 2 en 3 spelers) Je kan eventuele extra stemmen inbrengen in de vorm van je speciale eigenschap of via private donaties. Nadien worden de gekozen ideeën uitgevoerd, de kosten betaald en de gebouwen geplaatst, verplaatst of verkocht. Afhankelijk van waar welk gebouw op het speelbord wordt geplaatst zullen de kosten verhogen.

3) Productie fase : deze fase wordt in drie subfasen opgesplitst. De gebouwen/zones worden geactiveerd, de werkloosheidsgraad wordt nagegaan en tenslotte worden de acties uitgevoerd. Om een zone te activeren dient er energie te worden afgegeven. Vanaf het moment dat een zone is geactiveerd kunnen ook de gebouwen die erop staan (deels of geheel) worden geactiveerd. Het centrale deel van de stad kan steeds worden geactiveerd. Om een gebouw te activeren worden de nodige arbeiders (blauw of wit) en grondstoffen ingezet uit de voorraad op het speelbord. Sommige gebouwen vragen zelfs een specialist, maar stellen je in staat om twee acties uit te voeren (mits het feit dat de kosten moeten gedekt zijn natuurlijk). Sommige gebouwen brengen criminaliteit of vervuiling met zich mee of verwijderen deze, vergeet dit zeker niet aan te passen. Nadat alle spelers hun actie hebben gepland wordt er gekeken of er nog werklozen zijn, sommigen verlaten de stad, anderen storten zich in de criminaliteit. Tenslotte worden de geactiveerde gebouwen uitgevoerd. De inkomsten van de stad worden aangepast, grondstoffen worden verworven, energie wordt opgewekt, ...

4) Monitor fase : in deze fase wordt er gekeken of het leven in jouw stad de moeite waard is. De balans tussen de samenleving enerzijds en de vervuiling/ criminaliteit anderzijds wordt vergeleken. Indien deze naar de positieve kant overhelt, zal je extra inwoners aantrekken, die je de volgende ronde natuurlijk weer zult moeten tewerkstellen. Maar gaat de balans naar de negatieve kant, dan ondervind je daar ook de nadelen van en zullen er inwoners je stad verlaten.

5) Einde van de ronde en aanvullen : alle niet gebruikte gebouwen worden verwijderd, er worden nieuwe klaargelegd. Spelers kunnen hun opdrachtkaarten scoren (sommige opdrachtkaarten kunnen overigens ten allen tijde worden gescoord, anderen alleen in deze fase), je brengt je handkaartenlimiet terug tot zeven. Verwijder de energie van de geactiveerde zones en elke speler schuift z'n fiche op het comité van links naar rechts.

Vanaf het moment dat een speler 11 punten heeft verzameld, wordt de lopende ronde nog uitgespeeld (en hopelijk niet verloren) en kan je nog voor de resterende opdrachtkaarten scoren. De spelers met de meeste punten wint het spel.Titel : City council
Auteur : Elad Goldsteen
Uitgeverij : Golden egg games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 12+

31-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
30-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La cucaracha (Ravensburger)


Van dit spel verscheen eerder op de blog al een imprESSEN, maar daar we het spel nu eindelijk kunnen toevoegen aan de collectie geven we u ook nog graag een bespreking mee. Het feit dat deze Ravensburger een tijdje uitverkocht bleef en het wachten was op een herdruk, verraad uiteraard al wat over de kwaliteit van het spel en vooral het spelplezier. Voor mensen die vertrouwd zijn met Stef Stuntpiloot en andere Toc Toc Woodman's, kan ik u al vertellen dat u deze titel netjes bij in het rijtje kan plaatsen.

Het spel bestaat uit een speelbord in de speeldoos dat een plattegrond is van een keuken voorstelt. De keukenvloer ligt bezaaid met vorken, messen en lepels die samen een doolhof vormen en die om hun as kunnen gedraaid worden. Aan de zijkanten van de keukenvloer zijn er vier inkepingen waarin de spelers trachten om een kakkerlak te vangen. Daarnaast vindt u in de doos één dobbelsteen, 18 overwinningsfiches en natuurlijk de kakkerlak zelve (met extra batterij! wat een uitstekende zaak is).

Voor aanvang van het spel stelt u een doolhof naar keuze op of gebruikt u één van de voorgedrukte doolhoven uit de spelregels. De kakkerlak (wat een Hex bug is, voor meer info verwijs ik u naar hier : http://www.hexbug.com/) wordt in het midden van het doolhof geplaatst en geactiveerd. De kakkerlak gaat als een razende beginnen bibberen en zich een weg banen in het doolhof, enorm onvoorspelbaar. Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelsteen en moet je één van het afgebeelde bestek een kwartslag draaien. De dobbelsteen toont een mes, een vork, een lepel en drie keer een joker (waarbij je natuurlijk mag kiezen wat je draait). Zo ga je proberen om het doolhof aan te passen en de kakkerlak in jouw richting uit te laten komen. De speler die erin slaagt om de kakkerlak in z'n eigen bakje op te vangen, wint de ronde.

Titel : La cucaracha
Auteur : Pieter-Paul Joopen
Uitgeverij : Ravensburger
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 5+

30-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
29-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IPA - the agents (Mougil Entertainment)
   

IPA - the agents werd ons na Essen nog toegestuurd op aanvraag van de uitgeverij zelf. Hun mailtje kwam de vrijdag van Spiel binnen met de vraag of ze ons een spel konden overhandigen op de laatste dagen van de beurs. Niet dus, aangezien wij aanwezig waren op donderdag. Persoonlijk had ik nog nooit van het spel of de uitgeverij gehoord, maar uiteraard wilden we deze Deense uitgeverij ook zeker een kans geven hier op onze blog.

IPA - the agents is op het eerste zicht een atypisch spel voor vandaag de dag, de artwork is op z'n minst "speciaal" te noemen. Ik kwam het spel zelfs tegen op een BGG-lijst waarin er werd geopperd om het artwork niet door "je kleine broertje" te laten doen. Het is niet zo dat het kwalitatief niet in orde is hoor, prima dik karton, goede standaard dobbelstenen en een spelersbord met alles erop en eraan. Het algemene speelbord getuigt dan weer van weinig creativiteit en toont een grasgroene grid van vierkantjes waarop je je agenten zal gaan bewegen. De coördinaten die rond het bord lopen zijn wel degelijk van nut, maar je krijgt onmiddellijk wel zo'n duf, abstract gevoel. De itemkaarten waarvan u er zo'n 200 unieke krijgt, hebben allemaal een andere afbeelding, maar deze zijn volgens mij getekend door iemand die serieus aan de LSD zit.

Het spel zelf dan, u probeert uw tegenstanders van het bord te vegen, daar komt het op neer. Meer dan dat kon ik na een veelvuldig onderbroken leessessie van de spelregels er niet uit opmaken. Ik wist niet dat times new roman nog als lettertype gebruikt zou worden in een spelregelboekje. Gelukkig kwam ik er bij een tweede leessessie achter dat de rechterkant enkel verduidelijkingen en voorbeelden zijn. Dat zorgde er op z'n minst toch al voor dat je de regels ietsje vlotter kon doorlezen. Op zich hebben deze spelregels zelfs bijzonder weinig om het lijf, aangezien alle kracht van het spel in de kaarten zit en ik hier niet aan kan beginnen om deze allemaal te overlopen.

Er wordt aangeraden om bij je eerste speelsessies een vooropgestelde beginsituatie na te bouwen op het speelbord. Je zal muren moeten plaatsen en gebeurtenisfiches. De agenten starten in de vier uithoeken van het speelbord. Elke speler krijgt een spelersbord waarop hij enkele dobbelstenen legt, deze geven de kracht, intelligentie en nauwkeurigheid van de agent aan. Daarnaast krijg je bij aanvang een aantal levenspunten afhankelijk van het aantal spelers. Je mag ook nog enkele kennispunten vrij verdelen over je agent zodat iedereen met een verschillende beginsituatie start. Elke speler krijgt 7 handkaarten en gaat z'n keuze hier misschien al wat op richten.

In een beurt gaat een agent tot 5 stappen bewegen en een actie uitvoeren voor of na de beweging. Door het uitvoeren van deze actie probeert hij items te spelen die een andere agent of één van z'n items viseert en probeert te vernietigen. Indien een agent z'n levenspunten tot nul worden herleid, blijft z'n lijk op het bord liggen en kan je lijkenpikker gaan spelen en z'n items gaan ophalen als je dat wenst. Sommige itemkaarten worden open voor je gespeeld en werken gedurende één rond (tot je terug aan de beurt bent), andere kunnen telkens terug geactiveerd worden door er een actie aan op te offeren en nog anderen hebben een onmiddellijk effect. Anderen zijn dan weer wapens die je kan gebruiken in een handgevecht en anderen in een gevecht vanop afstand. Tenslotte zijn er ook nog kaarten die je in staat stellen om op aanvallen te reageren. Sommige kaarten vergen een actie om ze te spelen, anderen niet, die staat steeds op de kaart aangegeven. De meeste kaarten kunnen ook niet zo maar gespeeld worden en vergen een bepaalde kennis voor één van de drie gebieden. Je zal je agent dus moeten upgraden om de sterkere kaarten te kunnen uitspelen.

Je kan mede-/tegenspelers ook trachten om te kopen in dit spel. Je mag in je beurt telkens itemkaarten geven aan tegenstanders. Ze moeten deze kaarten niet aannemen en moeten er natuurlijk voor zorgen dat ze niet over hun handkaartenlimiet gaan (die op termijn ook kan worden uitgebouwd, maar start op 7 kaarten). Sommige kaarten hebben een effect dat langer dan één ronde geldt, hiervoor gebruik je fiches, waarvan er elke ronde één wordt verwijderd. Daarnaast moet je bij aanvallen ook nog eens rekening gaan houden met het soort schade dat je kan gaan aanrichten en of je tegenstander wel in het zicht is. Muren zijn een obstakel in het spel en zorgen ervoor dat elk spel weer anders zal verlopen (aangezien je bij volgende spellen deze zelf kan gaan plaatsen). Elke keer een agent een level stijgt, mag hij een kennispunt bijzetten bij één van de drie mogelijkheden. Gevechten worden overigens beslecht door een dobbelsteenrol. Als verdediger kan je schade voorkomen door het gooien van een zes. Ook op dobbelsteenrollen kunnen modifiers worden gespeeld, zodat je de kans op slagen van verdedigen of aanvallen vergroot.

Credits kan je ook hier en daar verdienen, dit is het geld in het spel. Je kan deze verkrijgen door het spel van bepaalde itemkaarten en kan ze gebruiken in de winkel (je persoonlijke spelersbord). Hier koop je uitrusting, wetenschapspunten en verbeteringen. Kom je met je agent op een gebeurtenisfiche, wordt deze omgedraaid en uitgevoerd. Soms krijg je credits of wetenschapspunten, andere zaken moeten gedeeld worden met tegenspelers en kunnen zowel positief als negatief zijn.

Ik weet dat dit overzicht waarschijnlijk niet erg veel zegt, maar erg veel meer kan ik er voorlopig niet over kwijt. Dit is echt zo'n spel dat je een keertje zal moeten doorspelen, met de nodige horten en stoten volgens mij en dat je pas na enkele speelsessies en het doorlopen van alle kaarten een beetje beter kan begrijpen. Ik durf eigenlijk al op voorhand te verklaren dat dit niet echt mijn ding gaat zijn, dus als ik er iemand blij kan maken met een uitleenbeurt, dan mag je in ruil voor je eerlijke mening het spel hier gerust oppikken. Probeer het een keertje uit en als je me weet te overtuigen, leg ik hem graag met jou op tafel.

Titel : IPA - the agents
Auteur : Allan Beyer
Uitgeverij : Mougil Entertainment
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

29-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Blueprints
Klik op de afbeelding om de link te volgen Blueprints (Z-man) :

+ erg leuk tussendoortje
+ bouwen met dobbelstenen in verschillende kleuren, wat wil je nog meer
+ een beetje gokken dat je de bonussen kan meenemen is best spannend
+ je hebt toch wel héél wat mogelijkheden om je gebouw mooi af te werken

- de kosten lopen nogal hoog op voor een tussendoortje aangezien het spel uit Amerika moet komen
(maar het spel is het zeker wel waard!)

Kortom : Blueprints is een spelletje dat ons pas later bereikte en in Essen nog links werd gelaten. Onterecht zo blijkt, want het is één van de beste "fillers" die er vorig jaar verschenen zijn. Ik vind het wel een leuke bezigheid om zo met dobbelstenen gebouwtjes te zetten. Erg leuk ook dat je je niet hoeft te houden aan de vooraf bepaalde blueprint van je gebouw. Het levert je wel wat bouwpunten op, maar soms zijn er andere manieren om meer punten te verdienen. De bonussen zijn een welgekomen extra, soms laat je de bouwprijzen beter schieten om twee bonussen te proberen weg te kapen. De verschillende kleuren van dobbelstenen die op een andere manier gescoord worden, zijn relatief éénvoudig te noemen en erg geslaagd. Wij speelden het spel reeds met 3 en 4 spelers en ik zou het spel eerder aanraden met 3 spelers, dan zijn er meer mogelijkheden, zowel in het kiezen van de dobbelstenen als het behalen van de bonussen.

29-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
28-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blueprints (Z-man games)
Blueprints is de tweede titel die in Essen verscheen van Yves Tourigny. Z'n andere spel "Expedition northwest passage" was een iets steviger spel met enkele zware tactische keuzes, deze titel is net het tegenovergestelde. Blueprints is een leuk tussendoortje met wel wat mogelijkheden, maar vooral véél opportuniteiten zien. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers, onze ervaring leert dat 3 alleszins het leukste is. Op de spelregels staat aangegeven dat dit spel kan gespeeld worden vanaf 14 jaar, dat vinden we dan weer overdreven, 10+ had ook perfect gekund.

In Blueprints spelen we een stel architecten die in de loop van drie ronden proberen zoveel mogelijk prijzen en bonussen te verzamelen. Deze kan je behalen door je gebouwen zo goed mogelijk te construeren en bepaalde richtlijnen te volgen. Het spel bestaat ui 32 dobbelstenen (8 in vier verschillende kleuren), 24 plattegrondkaarten, 9 prijzenkaarten, 12 bonuskaarten, 4 zichtschermen, 4 scorefiches, 1 stoffen zakje en 1 scorebord om je bouwpunten op aan te geven.Bij aanvang van een ronde krijgt elke speler een plattegrondkaart die hij achter z'n zichtscherm legt. Deze kaart toont een gebouw, bestaande uit zes dobbelstenen, zowel in bovenaanzicht als in 3D. De spelers proberen in de loop van de ronde dit gebouw op te richten. Het is echter geen must om je hieraan te houden, je mag ook je eigen gang gaan (binnen de perken van de fundering tenminste), maar loopt dan wel 6 bouwpunten mis voor het voldoen aan je "blueprint".
Daarnaast worden er reeds twee dobbelstenen uit het zakje getrokken en op het scorebord gelegd. Deze dobbelstenen moeten van een verschillende kleur zijn en geven aan welke kleuren doorslaggevend zijn bij een gelijke stand op het einde van een ronde.
Tenslotte worden er, afhankelijk van het aantal spelers, (8/9/7 bij respectievelijk 2/3/4 spelers) dobbelstenen uit de zak getrokken, gerold en per waarde gesorteerd in het midden van de tafel gelegd.

Om beurten gaan de spelers nu één dobbelsteen uit de uitgestalde dobbelstenen kiezen en op hun plattegrondkaart leggen. De waardes mogen nooit verandert worden en eens een dobbelsteen is geplaatst, kan deze niet meer verzet worden. Indien je dobbelstenen op elkaar plaatst, moet je ermee rekening houden dat de waarde van de hogere dobbelsteen minstens gelijk (of groter) is aan de waarde van de dobbelsteen die eronder ligt. Nadat je een dobbelsteen nam, neem je een nieuwe uit de zak, rolt deze en plaatst hem bij de uitgestalde dobbelstenen. De spelers doen dit 6 keer na elkaar tot iedereen z'n gebouw heeft afgewerkt.

Dan is het tijd om de gebouwen te bewonderen en te quoteren. De spelers die zich aan hun plattegrondkaart gehouden hebben, krijgen alvast 6 bouwpunten op het scorebord. Deze bouwpunten zijn GEEN overwinningspunten, ze gaan enkel bepalen wie er die ronde de beste was. Dan worden alle dobbelstenen afzonderlijk gewaardeerd :
- Oranje dobbelstenen : je scoort 2 bouwpunten voor elke aangrenzende dobbelsteen
- Groene dobbelstenen : je scoort 2/5/10/15/20/30 bouwpunten voor het gebruik van 1/2/3/4/5/6 groene dobbelstenen in je gebouw
- Zwarte dobbelstenen : je scoort 2/3/5/8/8/8 bouwpunten afhankelijk van het 1ste/2de/3de/4de/5de/6de verdiep waarop je de zwarte dobbelsteen bouwde
- Doorzichtige dobbelsteen : je scoort bouwpunten overeenkomstig de waarde van de dobbelsteenDe speler die de meeste bouwpunten verzamelde in de ronde krijgt de gouden prijs (zijnde 3 overwinningspunten), de tweede krijgt een zilveren prijs (2 overwinningspunten) en de derde tenslotte de bronzen prijs (1 overwinningspunt). Indien je met minder dan 4 spelers speelt, worden er één soort prijs uit het spel gehaald. De speler met de minste bouwpunten wordt de startspeler voor de volgende ronde. Alle fiches worden terug op nul gezet na elke ronde. Bij gelijke stand qua bouwpunten worden de dobbelstenen bekeken die bij aanvang van de ronde werden getrokken. De speler met de meeste dobbelstenen in de kleur van de eerste tie-breaker wint, indien nog steeds gelijk wordt er naar de tweede kleur gekeken. Indien het dan nog gelijk zou zijn, wint de desbetreffende speler die als laatste heeft gespeeld.

Naast het behalen van de prijzen kan je ook bonussen verzamelen. Elke bonus is 2 overwinningspunten waard. Van elk type bonus kan er maar één per ronde worden verdiend. Ook hier telt bij gelijke stand het aantal dobbelstenen van de tie-breaker. Je kan een bonus verdienen door :
- een toren te bouwen van minstens 5 dobbelstenen
- een gebouw neer te poten met minstens 4 dobbelstenen met dezelfde waarde
- een gebouw te bouwen waarin de waarden 1,2,3,4,5 en 6 zitten
- een gebouw te bouwen waarin minstens 5 dobbelstenen dezelfde kleur hebben
Indien je aan meerdere voorwaarden voldoet, kan je ook meerdere bonussen wegkapen.De speler die na 3 ronden de meeste overwinningspunten (prijzen en bonussen) heeft verzameld, wint dit spel!

Titel : Blueprints
Auteur : Yves Tourigny
Uitgeverij : Z-man games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd :  14+ (mag dus gerust verlaagd worden)


28-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
27-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Robinson Crusoë
Klik op de afbeelding om de link te volgen Robinson Crusoë (Portal publishing) :

+ thematisch is dit spel niet voor niets de nummer 3 op BGG (en ik zie hem nog stijgen)
+ erg leuke coöp, waarbij elke speler toch wel z'n inbreng en eigenheid heeft
+ de scenario's bepalen echt wel je speelwijze en de keuzes die je moet maken
+ je hebt constant het gevoel dat het erg moeilijk zal worden, maar we trokken uiteindelijk toch aan het langste eind (fantastisch gevoel)
+ de dobbelstenen zijn prima gedaan, hier heb je tenminste een deftige kans dat het wel positief uitpakt
+ de enorm grote herspeelbaarheid, zelfs binnen één en hetzelfde scenario
+ dit is kwalitatief zeker zo'n spel dat je wel wil pimpen met vegimeeples en andere zaken om het nog "mooier" te maken

- de iconografie is op zich erg duidelijk, maar het is allemaal nogal petieterig klein op de kaartjes (een goede leesbril is handig)
- de prijs van het spel is relatief hoog, pas op ... het is het zeker waard als je van dit type spellen houdt
- de houten en plastic blokjes zijn niet van een superhoge kwaliteit vond ik persoonlijk
- dit spel behoort vooralsnog niet tot onze collectie, daar zou wel verandering in mogen (lees : moeten) komen

Kortom : dit spel staat al meer dan een jaar op onze wishlist. Het is lange tijd uitverkocht geweest, dus was het wachten op een reprint. De prijs was echter zodanig hoog dat ik wel eens eerst een speelsessie achter de rug wilde hebben om nadien te beslissen over een eventuele aankoop. Mijn eerste speelsessie was zeker een succes, dit is een thematisch erg sterk spel, met goed materiaal (hoewel dit misschien een tikje beter kan) en dat mij persoonlijk qua thema zeker aanspreekt. Vraag is echter of het er al op korte termijn van zal komen om het spel in te halen, want ook een zekere "Mice & mystics" staat nog op dit lijstje. Dat wordt kiezen!

27-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Conjurers (Wonder Games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen dit spel werd aangekondigd, geruime tijd voor Essen, werd het hier en daar op basis van de beschrijving vergeleken met "Seasons". Dat schepte toch verwachtingen in zekere zin en ik kan u bij deze al het voorgaande al ontkrachten. Conjurers is een workerplacement, gecombineerd met een deckbuilder, waarin u de strijd aangaat in gevechten met het spel en je tegenstanders.

In Conjurers speel je met één van de vijf mythologische culturen en wezens, nl. Egypte, Grieken, Japans, Noors en Bijbels. Elke deck heeft z'n eigen wezens en speciale artefacten die je gaan helpen om de strijd tegen de anderen te winnen. Maar achter deze eerder agressieve beschrijving van oorlog tussen culturen zit er een workerplacement waarbij je de nodige grondstoffen gaat verzamelen, ze op de markt inruilen, waar u artefacten en voorwerpen gaat aanschaffen in de plaatselijke bazaar en tracht u dan uw gepimpte strijdkrachten los te laten op de tegenstanders of nog belangrijker het spel zelf om wezens te verslaan en aan je eigen leger toe te voegen. U scoort dan ook punten voor het verzamelen van deze wezens (met verschillend niveau), voorwerpen, artefacten, sommige mythologische combinaties (zoals aangegeven op de kaarten) en resterende grondstoffen. Er zijn nog bonussen voorzien voor het verzamelen van dezelfde of net verschillende wezens en artefacten uit diverse mythologieën.

Laat het ons misschien eerst hebben over het materiaal, dat is op z'n minst eigenaardig te noemen. Het artwork op de kaarten en de doos vallen erg goed mee, het speelbord is al een andere zaak, maar de fiches zijn echt het lelijkste wat ik dit jaar al tegenkwam. Oké, het is een spel in eigen beheer en ik begrijp dat het een kostelijke zaak is om je spel zelf uit te geven, maar een beetje creativiteit in je counters mag toch geen probleem zijn. U krijgt een heleboel gekleurde kartonnetjes, want een betere naam kan ik het niet geven. Het is dan ook even worstelen met de verschillende betekenissen ervan, want op het eerste zicht kan je niet zeggen over welke grondstof het gaat. Is het geld, ijzer, brons, schadefiches??? Je krijgt ook nog een overzicht, noem het gerust een spreadsheet met alle mogelijke combinaties van wezens, overwinningspunten, kosten, ... en deze verschillen dan nog eens allemaal afhankelijk van de situatie. Deze taferelen doen ons toch een beetje denken aan vroeger tijden, want heden ten dage is alles toch gestroomlijnder ontworpen. Op zich is alles wel duidelijk eens je aan het spelen bent, maar ik moet bekennen dat het toch wel wat afschrikt als je het de eerste keer onder ogen krijgt.

Het spel zelf dan kort samengevat. Het spel duurt 12 ronden. Deze 12 ronden bestaan uit 3 fasen : de inzetfase, de uitvoeringsfase en de eindfase. Je kan dit een beetje vergelijken met Zong shi. Je beschikt over een meester en een assistent die je op de verschillende locaties van het speelbord kan gaan inzetten. De meester kan op andere actievelden terecht als de assistent (die wat beperkter is in z'n kunnen). Daarnaast herbergt dit spel vier verschillende assistenten waaruit je kan kiezen. Je kan er maximaal 3 in je bezit krijgen tijdens het spel. De ene assistent zal je meer voordelen bieden op actieplaats A, terwijl een andere je weer voordelen biedt op locatie B. In de uitvoeringsfase worden alle assistenten om beurten afgehandeld en nadien de meesters per speler vertrekkende vanaf de startspeler. In de eindfase worden er grondstoffen verzameld van mijnen waarover je controle hebt, wordt de rondemarker verplaatst en komen er nieuwe actieplaatsen vrij na rondes 3,6 en 9. Op het einde van elke ronde moeten ook alle wezens in je bezit gevoederd worden.

De actieplaatsen zijn gemarkeerd met I, II of III. Dit geeft aan vanaf wanneer ze in het spel beschikbaar zijn.
* De mijnen (hout, steen, ijzer, brons, saffier en diamant) : plaats een controlemarker hier, indien je op het einde van een ronde controle hebt over de mijn krijg je de grondstoffen. De hoeveelheid hangt af van het moment (hiervoor heb je dus je overzicht nodig)
* De opslagplaatsen (hout, steen, diamant, saffier, ijzer en brons) : ontvang onmiddellijk de grondstoffen. Ook hier hangt de hoeveelheid af van de fase waarin we ons bevinden.
* Wilde dieren/visvijver : je krijgt voedsel (5 in fase I, 8 in fase II, 11 in fase III en 14 in fase IV)
* Het hiernamaals : dit zijn de vijf mythologische vechtplaatsen, waar je de wezens kan gaan bekampen om ze aan je deck toe te voegen
* Smid en Artefactverkoper : hier kan je voorwerpen en artefacten gaan aanschaffen
* De marktplaats : hier kan je grondstoffen gaan inruilen (zie ook overzicht)
* Taverne : neem de startspelerpion over
* Gilde : neem een nieuwe assistent aan (max. 3), de eerste kost 4 hout en 4 steen, de volgende kost 4 brons en 4 ijzer
* Offerplaats : offer één van je wezens voor grondstoffen en voedsel (zie ook overzicht)
* Dueleren : de thuisbasissen van de verschillende spelers, daag ze uit voor een gevecht waarin je elk max. 3 wezens kan inzetten om elkaar te bekampen

Voeden : Agricola-gewijs moeten ook hier na elke ronde je wezens gevoed worden. De kosten zijn gelijk aan het niveau van je wezens. Bovendien moet je ook je assistenten voorzien van voedsel. De tweede assistent kost 4 voedsel, de derde 8. De eerste assistent heeft geen voedsel nodig.

Vechten met de wezens : je linkerbuurman neemt de rol aan van het neutrale wezen. Je ingezette wezens hebben elk krachtpunten (die je in staat stellen een aantal aanvalsdobbelstenen te gooien) en een verdedigingswaarde. Je kan het spel ook zonder de dobbelstenen spelen en telt dan gewoon je aanvalskracht op en rekent elk punt als zijnde een hit. Het zou ons echter te ver leiden om alles over de gevechten hier uit de doeken te doen. Hiervoor verwijs ik u graag door naar de spelregels, het is allemaal netjes beschreven en lijkt ook allemaal logisch, maar u moet u wel door wat stapjes worstelen. Bovendien kunnen alle aangeschafte voorwerpen en artefacten u helpen in een gevecht. Ze verhogen je kracht, laten je als eerste aanvallen (normaal gelijktijdig), geven je een hogere verdediging, ...

De speler die na 12 ronden het meeste punten scoort, is de winnaar.

Titel : Conjurers
Auteur : Niels Wonsyld
Uitgeverij : Wonder Games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 150 min.
Leeftijd : 12+

27-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
26-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 163


Deelnemers : Sven, Jarich, Jeroen, Nico, Wim & Arne (in verschillende combinaties)
Gespeelde spellen : Robinson Crusoë, Lewis & Clark, Longhorn en 2x Luchador
Speeldatum : 25/01/'14
Speelplaats : Spellenclub Pallieter Lier 
Opmerkingen : Opgewarmd met een coöperatieve overwinning van Robinson Crusoë, om nadien samen met Sven in een tagteammatch Jeroen en Jarich klop te geven. Longhorn nog een tweede keer gespeeld vandaag, nu met het Sheriff-fiche in het spel en dan wordt het totaal anders kan ik u al verklappen. Lewis & Clark eindelijk nog eens kunnen herspelen en ook met vier blijft het een topper. Met vijf spelers raad ik het wel af, want dan gaat de tijdsduur net ietsje te hoog liggen vrees ik.

26-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Kings under mountains
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kings under mountains (Rightgames) :

+ we kennen deze uitgeverij al van het spel "Zombies! Run for your lives" dat een ludiek pestspelletje was, ook deze heeft zo'n smerige pestfactor in zich
+ het spel is kort, erg kort, maar dat deert hier niet, je ziet het einde naderen en je moet maar zien dat je alles snel afhandelt dan
+ de tekeningen op de kaarten zijn erg mooi
+ dit spelletje past in je binnenzak en is dus prima om op verplaatsing te gebruiken
+ de dubbelzijdig bedrukte kaarten met aan de ene kant de karakters en de andere kant de mijnen is wel proper gedaan

- het spel is erg snel afgelopen, dus de scores blijven dan ook zéér laag (bij ons 4,5 en 6 punten)
- de spelregels zijn niet altijd volledig en even duidelijk (zeker bij de startopstelling was het even zoeken)
- het is luchtig, erg luchtig, erg veel staat er in dit spel niet te gebeuren
26-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Theomachie (HGF)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Allereerst deze opmerking vooraleer u verder leest : dit spel is vooralsnog enkel verkrijgbaar in het Pools en het Duits, dus als u deze talen niet echt machtig bent, heeft het weinig nut om u te verlekkeren op dit spel aangezien er toch wel wat tekst op de kaarten staat.

Dat gezegd zijnde geef ik u graag een kort en bondig overzicht van wat dit spel eigenlijk inhoudt. Theomachie is een kaartspel voor 2 tot 4 spelers waarin u gaat moeten bieden, deckbuilden en pokeren. Indien u van deze mechanismen houdt, dan gaat u hier waarschijnlijk wel plezier aan beleven. Thematisch gaat u aan de slag met verschillende Goden die de handschoen zullen opnemen om tegen elkaar te strijden in een Texas Hold'm poker-gewijze arena. De waarden van de kaarten zijn geen cijfers dit keer, maar mytische krachtsymbolen die u in combinatie met uw handkaarten gaat proberen te gebruiken om de tegenstand te overbluffen of te vernietigen. Daarnaast zijn er enkele extra's in de vorm van een soort actiekaarten die je in de strijd gaat kunnen werpen om een bod kunstmatig te verhogen, een bod van tegenstanders teniet te doen, ... (en hiervoor heeft u dat beetje talenkennis dus wel nodig).

Het spel voorziet een basisspel en een spel voor gevorderde spelers en ook nog een variant. Ik ga u proberen vooral een overzicht te geven van het basisspel zodat u weet wat u mag verwachten. In het gevorderde spel krijgt elke speler nog een godheid toegewezen die hem of haar een extra eigenschap zal toekennen. Elke speler krijgt een aantal markers, die in 3 waarden komen (zijnde 10,  5 en 2 krachtpunten). Daarna krijgt elke speler een aantal handkaarten, er wordt dan gedraft om een startstapel te bekomen. Je kiest telkens één kaart uit en geeft de stapel door. Dit gaat zo verder tot de spelers 12 handkaarten hebben en er slechts één kaart overblijft, deze kaart wordt afgelegd. Van deze 12 startkaarten nemen de spelers er 8 in handen, de resterende vier worden met alle resterende kaarten geschud en vormen een trekstapel. De elementkaarten worden ook toegevoegd, alles geschud en dan kan het spel beginnen.

Een speelronde bestaat uit verschillende fasen. Het spel eindigt overigens als nog slechts één speler biedfiches overheeft. Vergelijk het dus maar met poker waarbij je al het geld van de andere spelers afhandig probeert te maken.

* Fase 1 : Begin
Elke speler trekt tot vijf handkaarten. Dominion-gewijs worden de aflegstapel terug geschud bij te weinig kaarten in de trekstapel.
Daarna worden er drie kaarten open en twee gedekt gelegd van de algemene trekstapel. Indien er onvoldoende kaarten zijn, wordt ook deze stapel gewoon geschud. Daarna moet elke speler een gelovige (kracht 2) opofferen, dit kan stijgen als de trekstapel geschud dient te worden (tot een maximum van drie).

* Fasen 2 - 4 : Bieden
Het bieden bestaat uit drie ronden, net zoals bij poker. Er dient steeds meer geboden te worden. Na elke biedronde komt er één extra kaart open te liggen. Bovenop het bieden kunnen de spelers actiekaarten uitspelen. Als niemand een bod verhoogt, kan je wachten of toch zelf het bod nog verhogen. Indien het bod wordt verhoogt, moet je ofwel meegaan of nog verhogen. Je kan ook ten allen tijde uit het bieden stappen. Je legt dan je handkaarten af en de ingezette fiches gaan naar de pot. Een ronde is ten einde als alle spelers hun beurt beëindigd hebben en niemand het bod verhoogde of de speler die als laatste verhoogde is opnieuw aan de beurt zonder dat het bod ondertussen is verhoogd of wanneer er nog slechts één speler in de ronde zit.

* Fase 5 : Vechtfase
Aan deze fase nemen enkel de spelers deel die nog niet uit de ronde stapten. Je kan tijdens je beurt een aantal actiekaarten gaan spelen of passen. De actiekaarten gaan eventueel nog veranderingen teweeg brengen in de biedingen, fiches verwijderen of verdubbelen, ... Zo gauw alle spelers gepast hebben, eindigt het vechten.

* Fase 6 : Afrekening
De winnaar(s) en verliezers worden bepaald. Alle krachten worden opgeteld en de speler(s) met de hoogste waarde wint. Hij krijgt alle ingezette krachtfiches (inclusief de eigen fiches) en wordt de nieuwe startspeler. Eventuele effecten van actiekaarten worden nog doorgevoerd. De verliezende spelers verliezen hun fiches. Indien er slechts één winnaar is, krijgt hij ook nog een priester uit de voorraad (kracht 5). Alle kaarten (gespeeld en handkaarten) worden afgelegd.

* Fase 7 : Gebedskaarten
In speelvolgorde kunnen de spelers een kaart aanschaffen uit de vitrine, zo gaan ze hun persoonlijke deck verbeteren en opbouwen. De aangeschafte kaarten worden op de aflegstapel gelegd. Ze worden betaald met de krachtfiches.

Titel : Theomachie
Auteurs : Tomasz Bylina, Adam Kwapinski & Jakub Wasilewski
Uitgeverij : Historical Games Factory
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

26-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
25-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 162


Deelnemers : Johan & Arne
Gespeeld spel : Longhorn
Speeldatum : 25/01/'14
Speelplaats : Binnenspeeltuin Kidoe 
Opmerkingen : Eerste sessie van dit énige 2 persoonsspel, een imprESSEN volgt ergens begin februari kan ik u al verklappen.
Nog gauw enkele speelsessies organiseren, want ik wil dit nog iets duchtiger testen.

25-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Mars needs mechanics
Klik op de afbeelding om de link te volgen Mars needs mechanics (Nevermore games) :

+ het materiaal is mooi en sfeervol
+ als u houdt van een marktsysteem met fluctuerende prijzen en hier goed in bent, is dit iets voor u
+ de scores liggen uiteindelijk erg dicht bij elkaar
+ er zijn wel wat toestellen die je kan gaan maken, maar er zijn er slechts vier in het spel, dus elke spel zal waarschijnlijk wel lichtjes anders verlopen afhankelijk van de toestellen die ter beschikking zijn
+ de startspelerpion is een mooie, grote raket (heb je toch nog een beetje het gevoel dat het over ruimtereizen gaat)

- eigenlijk vond ik het nogal een rechtlijnig en saai marktspel, onderdelen kopen en verkopen en hopen dat je wat winst maakt
- de toestellen die je kan creëren, werden erg weinig gebruikt bij ons
- de scores liggen dicht bij elkaar, maar ook weer niet zo ver weg van je beginkapitaal, dus je hebt niet echt het gevoel dat je een serieuze slag kan slaan
- je kan volledig vastzitten in dit spel als je geen set en geen geld meer hebt

Kortom : Mars needs mechanics vond ik persoonlijk een tegenvaller. Het marktsysteem is een gekend systeem, maar hier is het echt wel droog en niet echt spannend. Als bepaalde voorwerpen niet te koop zijn, dan weet je vaak al dat ze in waarde gaan dalen, dus met een beetje pech wordt je hand ronde na ronde minder waard en dan verkoop je toch niet zo graag. Al gauw kom je zonder geld te zitten, dus moet je ook snel setjes verkopen. Het is de boodschap om er zeker voor te zorgen dat je minstens drie kaarten van dezelfde soort hebt, want anders kan je je volledig vast zetten. Ik ga het spel ook niet totaal afschieten, want het is op zich wel leutig en speelt wel vlot, maar het is zeker één van de mindere spellen die ik in de Essenreeks speelde.

25-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rogue agent (WGG)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Rogue agent is één van de twee spellen van David Ausloos, een landgenoot overigens, die in Essen verschenen. Ook de enorme zombie-hit "Dark, darker, darkest" kon je, zij het met de nodige euro's, aanschaffen in Duitsland (en nu ook in de betere spellenspeciaalzaak). Wat onmiddellijk opvalt aan deze spellen, is dat ze weinig afwijken van z'n eerder gepubliceerde spel bij WGG, nl. Panic station. Zowel qua gevoel, qua artwork, qua gameplay en zelfs wat het materiaal betreft, zit er zeker één en dezelfde lijn in z'n spellen. Of dit al dan niet een goede zaak is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak.

Het thema is wederom pure science fiction, maar toch ietsje realistischer dan de zombies en virussen uit de andere spellen. De spelers kruipen in de rol van undercover-agenten die trachten de misdaad in een "levende" stad (het speelbord) in te dijken en naar hun hand te zetten. De speler met het meeste invloed wint het spel. Er is een variant voorzien waarbij je naast het indijken van de criminaliteit ook nog eens op  zoek moet gaan naar de androids, die qua uitzicht niet van de mensen te onderscheiden zijn en ze te ontmaskeren.

Een potje Rogue agent loopt over 6 ronden, die elk bestaan uit drie fasen :
1) De tijdfase : de rondesteen wordt verzet en er komen nieuwe gebeurtenisschijfjes op het speelbord (huurmoordenaars, bommen en criminelen van verschillende sterkte)

2) De actiefase : de spelers voeren in deze fase beurtelings al hun acties uit. Ze kunnen zich gaan verplaatsen, onderzoeken, gerechtigheid doen geschieden of rekruteren.
* Verplaatsen : standaard kan een agent zich twee stappen verplaatsen, tenzij hij ondertussen een voertuig upgrade heeft, waardoor hij  3 stappen kan zetten. De eerste verplaatsing is gratis, voor de volgende dient brandstof te worden betaald. Indien een politiedistrict wordt betreden met schurken aanwezig en geen patrouille ontvang je schade. Je kan deze vermijden door een voertuig upgrade schild, eigen informanten op die plaats te hebben of door het afgeven van munitie.

* Bij het onderzoeken  betaal je 2 bewijsstukken om een gesloten crimineelkaart te bekijken. De informatie die je zo krijgt, wordt niet met andere spelers gedeeld. Je mag enkel criminelen bekijken die op dezelfde locatie liggen of op een locatie met een eigen informant. Je mag deze actie meermaals uitvoeren, zelfs tussen een bewegingsactie.

* Vooral de derde actie, gerechtigheid doen geschieden, bestaat uit héél wat verschillende onderdelen :
- misdadigers aanvallen : kies een doelwit op je huidige locatie, onthul de kaart, voer het eventuele effect van de kaart uit, gooi standaard met drie rode dobbelstenen (+ 1 groene/ wapen upgrade-geweer, +1 zwarte/ afgegeven munitie). Elke gegooide explosie telt als een voltreffer. Een boost verdubbelt een voltreffer. Een huurmoordenaar wordt gedood met 2 voltreffers, bij criminelen hangt het af van de sterkte van de crimineel. Je krijgt telkens 1 invloed. Indien je er niet in slaagt om te doden, kunnen er nog negatieve gevolgen aan vast hangen voor je agent, bv. conditie verliezen.

- criminelen arresteren : leg de crimineel onder de agent, er is geen limiet voor gearresteerde criminelen.

- criminelen onderscheppen : je neemt met deze actie een crimineel over die in hechtenis is van een andere agent. Je mag tot max. 3 groene dobbelstenen gooien (waarvoor je per dobbelsteen 1 brandstof betaalt). Ook de verdedigende agent mag met resterende groene dobbelstenen gooien (tegen betaling natuurlijk). Zo kunnen ze elkaars dobbelstenen annuleren. Per niet geannuleerde dobbelsteen wordt er één crimineel overgedragen naar de aanvallende speler.

- criminelen uitleveren : alle criminelen in hechtenis worden met 1 actie uitgeleverd als de agent zich op een hoofdkwartier bevindt. Je krijgt een aantal credits (geld) dat vermeld staat op de verschillende crimineelkaarten.

- locaties doorzoeken : gooi de dobbelstenen zoals afgebeeld op de locatie. Indien gewenst kan je hergooien als je de upgrade - onderzoeksvaardigheden hebt. Je neemt alle upgrades en hulpmiddelen die de dobbelstenen tonen. Dit kan conditie zijn, credits, maar ook explosies (negatief) en boosts (negeren dan weer explosies).

- handelswaren kopen : je kan de handelswaren kopen die op de locatie staan afgebeeld. Je mag zo veel aanschaffen als je wil en kan. Indien het een hulpmiddel is, betaal je 1 credit per goed. Gaat het over een upgrade kost het je twee credits per stapje op het spoor en voor zes bewijsstukken kan je 1 invloed aanschaffen.

- bom ontmantelen : indien je je bevindt op een locatie met een bom kan je proberen de bom te ontmantelen. De uitleg over het ontmantelen van een bom zou me te ver leiden en is iets te complex zonder foto's, dus verwijs ik hier graag naar de spelregels die een erg duidelijk voorbeeld laten zien. Voor het ontmantelen van een bom scoor je wederom 1 invloed, maar als het niet lukt, zit je natuurlijk met de nodige miserie.

* Rekruteren kan je tenslotte doen door 2 credits af te geven. Je neemt één van je informanten en plaatst deze op de huidige locatie. Dit kan enkel als er lege slots zijn op de huidige locatie. De informanten bieden je ondersteuning op de diverse locaties, bv. bij aanvallen, onderzoeken, dobbelsteenrollen, ...

3) De stadfase : in deze fase worden de criminelen, huurmoordenaars, politiepatrouilles en bommen geactiveerd en wordt er een nieuwe startspeler benoemd.  De criminelen bewegen volgens een vast patroon door de stad en proberen de stad te verlaten. De huurmoordenaars bewegen enkel als ze op dezelfde locatie als een crimineel staan. De bommen verplaatsen niet, maar de timer vermindert met 1 als er een crimineel arriveert. De huurmoordenaars worden nadien allen geactiveerd in de volgorde gekozen door de startspeler. Deze actie doet de agenten conditie verliezen en informanten van het bord verdwijnen. Nadien wordt de politiepatrouille naar de volgende locatie verzet. Alle huurmoordenaars en bommen worden van deze locatie verwijderd. Dan worden alle bommen geactiveerd en de timer met 1 verminderd. Indien de timer op 0 komt, volgt er een explosie met schade tot gevolg indien je op deze locatie aanwezig bent. De linkerbuurman van de huidige startspeler wordt de nieuwe startspeler en een volgende ronde kan beginnen.

Na zes ronden eindigt het spel en wint de speler met de meeste invloed, die hij verzamelde tijdens het spel, voor elke informant op het spelbord op het einde en de syndicaatbonussen voor het uitleveren van criminelen.

Titel : Rogue agent
Auteur : David Ausloos
Uitgeverij : WGG
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

 


25-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
24-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Legacy
Klik op de afbeelding om de link te volgen Legacy (Portal publishing) :

+ Thematisch weer een erg fijn spel, je mag het qua gevoel wat vergelijken met "Last will"
+ Het spel is eigenlijk een worker-placement, maar dat voelt hier zo helemaal niet aan, dus ook de niet liefhebbers van het genre gaan hier toch kunnen doorkijken denk ik
+ Er zijn erg veel mogelijkheden en je moet de combinaties van de kaartjes op z'n beloop laten gaan, want alles doen kan je toch niet
+ Er is toch nog een beetje geluksfactor nodig, een dood bij een geboorte, de kaarten die je op handen krijgt, ... kunnen allemaal bepalend zijn voor je verdere strategie
+ Portal staat vooral gekend voor z'n stevigere oorlogsspellen of spellen met een SF-thema, maar nu blijkt toch dat ze ook het juiste materiaal kunnen binnenhalen in een ander thema
+ Voor wat het waard is, het spel is ontworpen door een Nederlander, dus altijd erg fijn om te zien dat er in de lage landen ook erg veel talent is als het op spellen ontwikkelen aankomt

- In het begin zijn het héél wat dingetjes om mee rekening te houden op de kaarten (maar eens je een keertje gespeeld hebt, is alles erg duidelijk)
- Je hebt wel wat ruimte nodig op je tafel, zeker als je met vier spelers speelt. Zo'n familiestamboom kan serieus uitdeinen

Kortom : ook dit is weer een solide Essen-titel, een spel dat volgens mij zowel bij de eurogamers als de ameritrashers wel goed zal binnenkomen. Het thematische is leuk verwerkt in het spel en je hebt echt wel het gevoel dat je naar bepaalde zaken toewerkt. Het is niet zo dat het zo maar eens eventjes eenvoudig is om bepaalde opdrachten uit te voeren, het is eerder opportuniteiten zien en inspelen op de situaties van het moment. Ik leg dit spel met plezier nog een keer op tafel.

24-01-2014 om 07:28 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Countdown - special ops (The Game Master)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het heeft een tijdje geduurd vooraleer ik deze bespreking online heb gekregen. Nochtans was dit één van de eerste spellen die ik speelde van de Essen-nieuwigheden. De eerste speelsessie was op Spiel zelf met deskundige uitleg van mede-auteur Hans Van Tol. Gertjan Oomis is de andere auteur overigens. Het heeft een tijdje geduurd omdat ik het spel toch nog enkele speelkansen wilde geven en omdat ik hier een beetje ga afwijken van de normale gang van zaken. Een speeloverzicht ga ik niet echt geven, het zal eerder een algemene indruk zijn met hier en daar enkele suggesties en opmerkingen die ik heb, een recensie met de imprESSEN in verwerkt.

Countdown - special ops heeft wel een tijdje op zich laten wachten. Aanvankelijk stond het spel al op de planning voor Spiel 2012, maar al gauw bleek dat er nog wel wat testspelletjes moesten gespeeld worden en kon het spel nog een jaar langer rijpen om dit jaar in z'n volle glorie op de markt te verschijnen. Dit zorgde enigszins voor relatief hoge verwachtingen, ook de (kortstondige) hype op BGG en de site van The Game Master maakten ons zeker warm voor dit spel. Er werd vooral met het woord "moduleerbaarheid" gegoocheld. Alles is aan te passen : de moeilijkheidsgraad, de opstelling, de spelersaantallen, de karakters, de terroristen, de doelen, de ... het houdt eigenlijk niet op. Enerzijds houden we wel van wat herspeelbaarheid, maar voor mij persoonlijk hoeft dit niet allemaal zo "chaotisch" te zijn. Ik houd persoonlijk meer van een standaardbord, waar er eventueel wel eens iets nieuws verschijnt in de vorm van enkele kaarten of fiches, maar hier geraakte ik aanvankelijk het noorden wat kwijt bij het opstellen van een spelletje. Ik vind het eerder storend bij het opzetten van een spelletje dat je al serieus moet zoeken welke kaarten al dan niet in een spelletje moeten worden gebruikt en als je dan net bezig bent, merk je dat je nog fouten maakte. (maar dat ligt natuurlijk aan mezelf)

In Essen was er gelukkig niet veel op te stellen, daar lag alles al klaar. We zaten aan tafel met een Fins (of was het Zweeds?) koppel dat toch wel wat spellenervaring had en die gelukkig de spelregels al wat hadden doorgenomen. Er is dan ook héél wat om mee rekening te houden, je moet alle stapjes goed kennen vooraleer je nog maar kan denken aan een positieve afloop van je missie. Misschien heb ik nog te weinig ervaring in dit spel, maar de speelsessies die wij hadden, waren telkens bijzonder snel afgelopen ... té snel, dus allemaal zo dood als een pier na 2 of 3 speelbeurten. Alles is in mijn ogen zo nauw en zo strak afgelijnd ... tot op het randje om bewust de moeilijkheidsgraad te verhogen. Het is in ieder geval een keer iets anders dan een potje Russian railroads waar de scores om en bij de 250 punten liggen. Hier is het krabbelen en hopen dat je saldo uiteindelijk positief zal zijn. Ik ervoer dit eigenlijk al een beetje tijdens het lezen van de spelregels, die jammerlijk genoeg nog steeds niet beschikbaar zijn in het Nederlands (verbeter me zeker als dit ondertussen wel het geval zou zijn), waar er in de voorbeelden kaarten werden gebruikt met de volgende kenmerken : red je deze gegijzelde dan scoor je 0 (!) punten, red je ze niet verlies je er 2. Dit maakt mij al niet echt vrolijk moet ik zeggen.

Dus wat die moduleerbaarheid betreft, weet ik het niet echt goed. Eén ding moet ik zeker al wel toegeven, thematisch is dit spel tot in de puntjes uitgewerkt. Er is totaal niets op aan te merken, dus als je houdt van erg thematische spellen, waar elk detail klopt, waar je in je rol kan inleven en ten gepaste tijde kan gebruik maken van de speciale eigenschappen die de karakters hebben, dan ga je hier zeker voldoening aan beleven. Een mooi voorbeeld dat ik hierbij wil meegeven, is het aanvallen van een terrorist. Als je een kamer binnenloopt en er zijn terroristen aanwezig, moet je één van de tegenstanders viseren (lijkt me logisch, want op twee tegenstander tegelijk schieten lijkt me moeilijk). Dan gooi je een dobbelsteen en hoop je dat je de verdedigingswaarde van de terrorist minstens evenaart om hem te raken (kan ik ook nog inkomen, want je kan altijd een schot missen). Mik je echter met meerdere spelers op diezelfde terrorist, moet elk schot afzonderlijk worden bekeken, dus enkel de kans dat je hem verslaat verhoogt (je bent op zich niet sterker met twee of meer schutters). Thematisch kan ik hier totaal niets tegen inbrengen. Het zou perfect kunnen zijn dat die Special ops waarmee je speelt losers zijn die hun wapen blijkbaar niet kunnen hanteren, maar wij willen rambo's zien, die het gebouw binnenstormen en 20 man neerknallen zonder zelf een schrammetje op te lopen. Dat de waarde van de dobbelstenen niet mag worden opgeteld, vind ik persoonlijk gewoon niet leuk. Het zou misschien een manier kunnen zijn om wel eens een kamer te overleven. Maar akkoord ... thematisch klopt het dan weer niet. Een ander leuk idee zouden misschien dobbelstenen zijn zonder de waardes 1 en 2, zodat je de kans op een hit toch wel lichtjes de hoogte in kan doen gaan. Je kan nu ook ervaring opdoen, maar wij geraakten slechts één keer tot aan ervaring "1" en als je in de volgende beurt dan een 1 gooit, dan kom je nog niet ver.

Een algemene tendens die ik ook hoor en zie wanneer het spel op tafel komt, is een toch wel kleine teleurstelling wat het materiaal betreft. De cover van de doos spreekt zeker aan, maar als het materiaal dan zelf bekijkt, zijn er al gauw mensen die wat terugkrabbelen. We zijn natuurlijk verwend de laatste tijd en hier is het dan weer net ietsje minder. Voor mij geen erg, want daardoor kan ook de prijs op een fatsoenlijk bedrag afklokken en dat kunnen al die andere spellen dan weer niet zeggen. Het gaat uiteindelijk om het spel zelf, maar het oog wil natuurlijk ook wat. De kaarten op zich en de tekeningen zijn nog fraai te noemen. De spelersbordjes hadden dan misschien wel van iets steviger karton mogen zijn, de pionnen hadden ietsje groter gekund (of waarom geen leuke miniaturen?) en ook de blokjes zijn petieterig klein, zodat het wat prullen wordt op je bordje. Vormgeving is natuurlijk puur subjectief, dus laat ik dit graag aan u persoonlijk om er over te oordelen.Kortom : Laat me allereerst al zeggen dat ik dit spel echt wel leuk wil vinden, maar na de speelsessies die wij hadden, bleven we steeds met een erg wrang gevoel achter. We willen het spel kansen geven, echt wel, want thematisch is het allemaal prima uitgewerkt. Misschien wel zo ver doorgedreven dat het een vlot en aangenaam spelverloop in de weg staat. Vooral de hoge verwachtingen en het enthousiasme van Hans Van Tol zelf zorgden bij ons na het spelen van het spel voor een anticlimax. Hans is vol van dit spel (wat logisch is als eigen ontwerp), maar noemt dit z'n beste spel en dan heb je na "Opera" toch wel wat gewicht in de schaal te werpen. In mijn ogen haalt dit spel dat niveau niet, maar voor de Ameritrashers en thematici onder ons, is dit misschien weer wel het geval. Ik vind het uitermate frustrerend om afhankelijk te zijn van een dobbelsteenrol, zeker als het bepalend is voor succes of ondergang. Na het lezen van dit artikeltje staat u dan misschien ook ietsje terughoudender ten opzichte van dit spel, laat dit u zeker niet te veel beïnvloeden. Ik nodig u graag uit om het spel zeker een kans te geven en volledig in de huid te kruipen van de karakters, dan beleeft u er misschien wel het plezier aan, dat ik er voorlopig nog niet in vond. Ik hoop dat u mijn oprechtheid weet te appreciëren en snapt dat een mening natuurlijk maar is wat het is, een mening van één individu. Wij blijven desalniettemin fans van The Game Master, want zij brengen ongelooflijk leuke spellen op de markt en ze doen dit vooral met de juiste beleving, met liefde voor het "betere" spel en dat kunnen we enkel toejuichen. Bovendien heb ik recentelijk vernomen dat voor de tweede druk beroep is gedaan op crowdfunding en dat het spel in geen tijd voor meer dan 300% gebacked was, dus dit wil toch zeggen dat er héél veel fans zijn die dit spel in handen willen krijgen.

Titel : Countdown - special ops
Auteurs : Hans Van Tol & Gertjan Oomis
Uitgeverij : The Game Master
Aantal spelers : 1-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+
(foto : Henk Rolleman - de booth-babes van Essen)

24-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
23-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 161


Deelnemers : Peter, Boualy & Arne
Gespeelde spellen : Legacy, La Cucaracha, Mars needs mechanics, Glastonbury & Kings under mountains
Speeldatum : 23/01/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi 
Opmerkingen : Een avondje duchtig doorspelen om de komende dagen imprESSENs te schrijven. Het zal niet meer voor vanavond zijn, want morgen is het weer vroeg dag. Er moet af en toe nog gewerkt worden tussen het spelen door ;-)

23-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Super Fantasy (Red glove)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dungeon crawlers zijn een type van spellen die niet elke dag worden uitgebracht. Meer zelfs ... ik kan me er geen enkele voor de geest halen in onze collectie, enerzijds is dit zo gegroeid aangezien er niet echt naar dit type spel gevraagd werd, anderzijds kwam het er gewoon niet van om een D&D of een Descent aan te schaffen.

Nu vullen we met Super Fantasy die leemte toch een beetje op. Het belangrijkste wat opvalt aan dit spel ten opzichte van de bovenstaande, is dit het thema hier op een cartoony, ludieke manier is opgevat. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken voor het spel, want een "echte dungeon crawler" zou toch donker en enorm spannend moeten zijn in plaats van komisch en ludiek? Langs de andere kant maakt het het misschien allemaal een beetje lichter en toegankelijker (qua thema) voor het grotere publiek. In deze bespreking kan ik dan ook niet erg diep ingaan op details aangezien ik persoonlijk zelf weinig kennis heb met dit type van spellen, een imprESSEN zal zeker verschijnen eens we het spel hebben kunnen spelen, maar kapstokken of vergelijkingsmateriaal heb ik niet echt.

De mensen die vertrouwd zijn met een dungeon crawler gaan waarschijnlijk weinig nieuws herkennen in dit spel. Ik veronderstel dat de spelmechanismen vaak gelijklopend zijn. Je krijgt twee boekjes, één met de spelregels en één met de missies. De missies vertellen je steeds hoe je het spel moet opzetten, welk materiaal al dan niet gebruikt wordt en wat het doel van het spel is. Dit is telkens anders en er zijn verschillende moeilijkheidsgraden voorzien. In totaal zijn er 6 missies voorzien en 1 teamspel waarbij je in team tegen elkaar gaat spelen.

Een spelletje Super Fantasy loopt over een verschillend aantal ronden, dat vastgelegd is afhankelijk van de missie die je speelt of tot het einddoel bereikt is. Elke ronde bestaat uit 2 fasen, de heldenfase en de monstersfase. In de heldenfase gaan de spelers om beurten, de volgorde mogen ze wel zelf kiezen, hun acties uitvoeren. In de monstersfase komt het bord tot leven.

De mogelijke acties :
De spelers beschikken over zes actiedobbelstenen die ze naar eigen keuze mogen inzetten om de diverse acties uit te voeren. Als al hun dobbelstenen zijn gebruikt, eindigt hun beurt en gaat de volgende speler aan de slag of begint de monsterfase. De dobbelstenen tonen zwaarden en sterren. De zwaarden worden opgeteld en de ster neemt de waarde aan van de held waarmee je speelt en eventuele upgrades verhogen dit nog.
- bewegen : kies een aantal dobbelstenen en zet een aantal stappen gelijk (of minder) dan de waarde van de gegooide dobbelstenen. Bij obstakels moet je stoppen (deur, monsters blokkeerzone, voorwerpen en meubels). De blokkeerzone van een monster zijn de acht velden rondom een monster, eens je daarin stapt, ben je verplicht je beweging te stoppen.
- een deur openen : kies een aantal dobbelstenen, zeg of je de deur gaat inrammen of openpeuteren en zorg dat je waarde zes haalt met de dobbelstenen, verander de gesloten deur door een open deur. Als je de deur inramt, worden de monsters in de aanpalende kamer sowieso wakker, als je kiest voor het openpeuteren niet.
- een vat stukslaan : soms kom je een vat tegen in een kamer, kies een aantal dobbelstenen, gooi minstens waarde zes en trek een willekeurig voorwerp dat je toevoegt aan je uitrusting.
- een kist openen : een kist is op slot en moet ook opengeprutst worden, kies een aantal dobbelstenen, gooi minstens waarde zes en trek een willekeurig magisch voorwerp dat je toevoegt aan je uitrusting. Je kan maar een maximum aantal voorwerpen meenemen, dus misschien laat je sommige voorwerpen liever achter voor andere spelers.
- aanvallen : indien je in de blokkeerzone van een monster terechtkomt, kan je het monster best aanvallen. Sommige voorwerpen of magische voorwerpen geven je een bonus als je voor of achter het monster staat. Vooraleer je vecht, kies je één van je wapens (afgedrukt op je speelbordje), kies je je doel (je kan met bepaalde wapens ook van verder aanvallen), controleer je eventuele bonussen van je wapens, gooi je een aantal dobbelstenen en moet je minstens de beschermingswaarde van het monster halen. Indien je dit haalt, breng je 1 schade toe aan het monster. Indien een monster op nul levenspunten komt, wordt hij uit het spel verwijderd, zoniet krijgt hij wondefiches.
- verdedigen : je kan ervoor opteren om je held te beschermen tegen de monsters in de monsterfase. Elke dobbelsteen die je afgeeft, levert je één schild op dat je in de monsterfase kan inzetten. Standaard zal elk monster je één schade toebrengen als je je niet kan verdedigen.
- energie opbouwen : kies een aantal dobbelstenen, gooi en gebruik de waarde om één van je voorwerpen op te laden.
- een val ontmantelen : ga op een aangrenzend veld staan, kies een aantal dobbelstenen en gooi minstens een waarde zes om de val van het bord te verwijderen.

De monstersfase bestaat op z'n beurt uit 4 stappen :
1) de kamers waarin helden zijn geweest wakker maken : in alle kamers waarin helden aanwezig zijn of een deur hebben ingeramd, worden de monsters wakker, ook in de aangrenzende kunnen de monsters wakker worden van het lawaai van de gevechten. Hiervoor gooi je een lotdobbelsteen.
2) nieuwe monsters in het spel brengen : afhankelijk van de missie wordt er met de lotdobbelsteen gegooid en komen er nieuwe monsters uit de portalen.
3) bewegen en aanvallen : elk wakker monster voert z'n maximale beweging uit en gebruikt de kortst mogelijke afstand naar één van de helden. Indien hij binnen aanvalsafstand van de held komt, brengt hij één schade toe tenzij de held een schild(en) kan afgeven, wat hem toelaat om een aantal dobbelstenen te gooien en zich te beschermen als hij de waarde haalt gelijk of hoger aan de kracht van het monster. Indien een held zonder levenspunten valt, gaat hij niet dood, de fiche die de voortgang van het spel aangeeft, wordt één stap verder geplaatst, dus je hebt minder tijd om je missie te vervolledigen.
4) opschonen : alle fiches die geen waarde meer hebben, worden van het bord genomen. Ook niet gebruikte schilden worden afgelegd. De helden krijgen hun levenspunten terug en een volgende ronde gaat van start.

Uiteraard is dit slechts een overzicht van de belangrijkste stappen. Er zijn wel héél wat toeters en bellen, die afhankelijk van de missie al dan niet in het spel komen. Alle voorwerpen die je kan gaan verzamelen, zullen een held bijstaan en helpen in z'n queeste. Ook de verscheidenheid aan monsters maakt het niet makkelijk om jezelf te gaan verdedigen. Je zal sowieso weer afhankelijk zijn van de dobbelsteenrol, zoals dat de gewoonte is in dit type van spel. Maar je hebt wel zelf de keuze hoeveel van je dobbelstenen je opgeeft om een bepaalde actie te doen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe hij speelt, dus hopelijk komt hij gauw op tafel.

Titel : Super fantasy - ugly snouts assault
Auteur : Marco Valtriani
Uitgeverij : Red glove
Aantal spelers : 1-6
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 8+

23-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
22-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 160
Deelnemers : Kamiel & Arne
Gespeeld spel : La Cucaracha
Speeldatum : 22/01/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi 
Opmerkingen : Ik denk dat dit spel vaak op tafel gaat komen de komende dagen en weken. Kamiel vindt de kakkerlak intrigerend, het gooien met de dobbelsteen leuk en het inmaken van papa blijkt nu al een sport te worden. Ondergetekende ging roemloos onderuit, waarschijnlijk niet de laatste keer. 

22-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The outcast heroes (HGF)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In dit spel neem je de rol aan van de leiders van het verzet tegen de illegale, communistische regering in Polen. Je doel bestaat erin missies te winnen en je geheime doelen te bereiken. Je inzet wordt beloond met overwinningspunten en diegene die hiervan het meeste verzamelt, wint het spel. Het spel bestaat uit drie fasen, die elk bestaan uit 4 opéénvolgende ronden. Elke ronde krijgt elke speler een geheime doelkaart die hij voor zichzelf houdt. Daarna wordt de leider van de missie gekozen, deze krijgt de "commander-in-chief" en nominatiekaarten en vervult een erg belangrijke rol. Vandaar dat er onmiddellijk een stevige strijd zal losbasten in een biedfase om deze rol toe te eigenen.
Elke speler kiest één soldaatkaart uit z'n hand en legt deze af. De speler met de hoogste waarde wordt de leider.

Bij aanvang van de eerste drie ronden van een fase wordt er telkens een nieuwe missiekaart op tafel gelegd. Daarna voeren de spelers om beurten, vertrekkende van de leider twee acties uit. De mogelijke acties zijn :
- mobiliseren : neem één van de kaarten uit de voorraad naar je hand
- inzetten : speel één van je handkaarten op tafel bij de missie. Je belist onmiddellijk in welke zone rond de kaart dat je de soldaat speelt. In de "command", "recon" en "liaison" zone kan slechts één kaart liggen. In de "strike force" zone mogen er meerdere soldaten liggen.
- overnemen : je ruilt één van je soldaten uit de "strike force" zone met één van de andere zones, dit mag enkel indien je kracht groter is dan die van de concurrent.

Nadien worden de  missies afgehandeld in de volgorde die de leider wenst. Tenzij er geen soldatenkaart in de "commander" zone ligt van de missie. Tenslotte wordt de leiderkaart doorgeschoven. Eventuele missies die niet werden gestart, worden nu toch nog afgehandeld. Indien er twee mislukte missies zijn, wint de regering deze ronde, zo niet winnen de spelers en worden er overwinningspunten uitgedeeld. Extra punten worden verdiend door de geheime doelkaarten en eventueel extra punten voor mislukte missies voor spelers die een verrader-kaart hebben. Het verdelen van de punten gebeurt steeds door de leider. Deze neemt een aantal overwinningspuntenkaarten gelijk aan het aantal spelers in de missie plus één. Hij deelt aan alle betrokken spelers één kaart uit en de resterende wordt terug onder de stapel gelegd. Indien er geen "commander" is bij de missie, trekken de betrokken spelers gewoon een puntenkaart van de stapel. Indien er een scout aanwezig is in de missie, trekt hij 2 regeringskaarten en legt er 1 naast de missie. Is er geen scout wordt de bovenste regeringskaart gewoon getrokken en gebruikt. Het effect van deze kaart wordt onmiddellijk uitgevoerd. Soldaten kunnen hierdoor gevangen worden genomen, gedood worden of de moeilijkheidsgraad van de missie verhogen.

Aan elke gespeelde soldaat wordt ook een opdracht meegegeven. Soldaten in de "strike force" zone mogen twee opdrachtkaarten van de stapel nemen en er één uit kiezen. Sommige opdrachten geven een grotere kracht, maar zorgen dat je terecht komt in de gevangenis of gedood wordt, andere sturen je terug naar de voorraad of laten je terugtrekken uit de missie. Als een missie wordt afgehandeld worden alle opdrachten uitgevoerd en de kracht van het verzet berekend. Slagen ze in de missie worden punten uitgedeeld aan de betrokken spelers. Uiteindelijk probeer je dus gezamenlijk de missies te voltooien, maar je wil vooral zelf het meeste punten. Als leider heb je een erg groot voordeel omdat je dan zelf de punten mag verdelen. Anderzijds kan je door het snugger uitspelen van je opdrachten missies laten mislukken en de andere spelers een pee stoven.

Titel : The outcast heroes
Auteurs : Adam Kwapinski & Michal Sienko
Uitgeverij : Historical Games Factory
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

22-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
21-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cornish smuggler (Grublin games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In dit spel neem je de rol aan van een smokkelaar die tracht illegale goederen te verschepen en te verkopen om zo het meeste aanzien en rijkdom te verwerven. Cornish smuggler wordt over verschillende ronden gespeeld, waarin spelers om beurten één actie uitvoeren. De ondernomen acties kosten geld, invloed of reputatie om uit te voeren. Om het spel te winnen dien je geld en reputatie. Reputatie zorgt op z'n beurt voor invloed bij het begin van elke ronde, dat je nodig hebt om acties uit te voeren. Zaak aan jou dus om een bloeiend handeltje op te stellen en te laten draaien ... maar pas op voor de douane want die zouden wel eens roet in het eten kunnen gooien. Je kan je business ook niet alleen draaiende houden, een goed uitgedachte groep van smokkelaars onder je hoede zorgen voor snel transport en verkoop van de goederen en leveren je wederom meer reputatie op.

Het spel eindigt als alle douaniers op het bord terecht zijn gekomen of wanneer het laatste goed is gekocht. De lopende ronde wordt nog tot het einde gespeeld en nadien wint de speler met het meeste geld en aanzien. Een ronde bestaat dus uit verschillende acties die de spelers in volgorde om beurten één voor één uitvoeren. De ronde eindigt als alle spelers gepast hebben. Bij aanvang van een nieuwe ronde worden nieuwe karakterkaarten opengedraaid, krijgen de spelers invloed naar gelang hun netwerk van smokkelaars en worden alle persoonlijke kaarten terug actief, zodat ze terug kunnen gebruikt worden voor hun speciale eigenschap.

De acties en hun kosten :
1) Beweeg je schip 1 plaats (1 invloed of 3 geld) : je moet naar bepaalde plaatsen varen om goederen op te halen en uit te schepen
2) Beweeg 1 goed of 1 smokkelaar in je netwerk 1 plaats (1 invloed of 2 geld) : zorg voor een netwerk om je goederen op de juiste plaats te krijgen
3) Beweeg 1 goed EN 1 smokkelaar in je netwerk 1 plaats (3 invloed of 5 geld)
4) Beweeg een douanier 1 plaats (4 invloed of 6 geld) : zorg dat de douanier niet op een plaats komt waar één van je eigen smokkelaars met goederen staat, want dan verlies je de goederen onmiddellijk (tenzij ze beschermd zijn door een eigen opslagplaats die aan de smokkelaar vasthangt)
5) Eerlijk werk (krijg 11 geld - je huidige reputatie en geld)
6) Goederen uitschepen (1 invloed) : leg de goederen bij één van je smokkelaars om ze nadien te kunnen verkopen, let wel op want hier is een risico aan verbonden en de douaniers zullen naar deze duistere praktijken worden gezogen. Zorg ervoor dat ze niet op de locatie terechtkomen waar jij aan het handelen bent of je bent alles kwijt. Je kan het risico ook verminderen tegen betaling of douaniers omkopen natuurlijk (zie onder)
7) Koop 1 goed (1 invloed en de kosten) : de kosten zijn gelijk aan het aantal blokjes waaruit het goed bestaat, je moet het goed wel kunnen opslaan in je schip anders kan je het niet aanschaffen.
8) Verkoop 1 goed (variabel - zie overzichtslijst) : ontvang het aangegeven geld en reputatie en verplaats de marker op het geldspoor, zo gauw deze rond is, komt er een nieuwe douanier in het spel, want zij vermoeden ook dat er iets niet pluis is
9) Koop reputatie (4 geld) : je voelt je ondergewaardeerd en koopt je reputatie gewoon met geld (overwinningspunten en invloed gedurende het spel)
10) Ontdek een geheim (2 invloed of 2 geld) : deze kaarten leveren je leuke zaken op, je krijgt deze kaarten als de andere spelers goederen verkopen. Je mag zo veel geheimkaarten op handen hebben als je wil.
11) Huur een karakter in (1 invloed of 2 reputatie + kosten van de kaart) : plaats een pion in je netwerk, dus aangrenzend aan een eerder geplaatste pion, ontvang de aangegeven reputatie en de aangegeven actie op de kaart mag telkens elke ronde één keer worden uitgevoerd.
12) Douanier omkopen (1 invloed + omkopingskosten + 1 geld indien reeds omgekocht geweest) : plaats er een ring van jouw kleur rond, indien deze douanier zich op een plaats bevindt met één van je smokkelaars en goederen, moet je deze niet afgeven.
13) Douanekantoor binnenvallen (1 invloed en 1 karakterkaart met maffiasymbool afleggen en bijhorende pion en reputatie) : neem een in beslag genomen goed uit het douanekantoor
14) Passen (geen kosten)

Er zijn dus héél wat mogelijke acties om uit te kiezen. De spelregels zijn op het eerste zicht nogal abstract en niet echt superduidelijk. Gelukkig is er online wel een prima video met spelregeluitleg te vinden. Indien u dus graag een beter zicht krijgt op dit spel verwijs ik u er graag naar door. U vindt deze video hier : http://vimeo.com/68857533

Titel : Cornish smuggler
Auteurs : The M.N.G. Collective
Uitgeverij : Grublin games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 13+

21-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
20-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Tash-Kalar
Klik op de afbeelding om de link te volgen (foto : Henk Rolleman)

Tash-Kalar (CGE) :


+ erg fraaie kaarten, drie verschillende decks (2 zijn hetzelfde, rood en blauw)
+ erg zijn nog erg veel uitbreidingsmogelijkheden
+ zéér eenvoudige spelregels voor een Chvatil, dit is lichte kost voor hem. Voor mij is dit een ongelooflijk pluspunt, Chvatil laat zien dat hij van niets vies is en echt wel diversiteit in z'n gamma brengt
+ geeft een fijn puzzelgevoel, je zoekt naar combo's, maar moet rekening houden met je tegenstander
+ de opdrachten zorgen dat je ergens naar toe werkt, met de deathmatch is het toch allemaal wat destructiever
+ komt volledig tot z'n recht als 2-spelersspel
+ bij het spel wordt een prachtig overzicht gegeven van de spelregels in alle varianten, prima idee voor andere uitgeverijen

- ondanks de deathmatchvariant en de teamplay is dit een 2-spelersspel, ik vind het misleidend om dit een spel voor vier te noemen
- het is wel een spel voor een bepaald publiek, niet iedereen zal misschien het thema weten te smaken
- voor fans van Vlaada Chvatil kan het misschien zelfs een teleurstelling zijn als je voortgaat op z'n vorig werk

20-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Theseus - the dark orbit (Portal)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Theseus is ondanks z'n volwassen uiterlijk één van de makkelijkere spellen die bij Portal tot nog toe verschenen zijn. Het staat aangegeven als een spel voor 2 tot 4 spelers, maar net als gisteren bij Tash-Kalar moeten we u vooral de 2-spelersvariant aanraden, dan komt het spel tot z'n volle recht en we bespreken dan ook graag deze variant.

In Theseus ga je met je vier pionnen rondlopen in een samengesteld ruimteschip bestaande uit vijf plaatsen. In het midden van de tafel ligt een scorebord met hierop twee sporen, één voor je levenspunten en één voor je datapunten. De speler die als eerste 20 datapunten haalt, wint het spel. Als een speler z'n levenspunten tot nul worden herleid, verliest deze speler het spel. Tenslotte kan het spel ook eindigen indien een speler geen kaarten meer in z'n trekstapel heeft om te installeren in de sectoren van het ruimteschip. Na deze gevallen eindigt het spel onmiddellijk.

De spelers spelen om beurten en doorlopen vier fasen in hun beurt :
1) bewegingsfase :
De speler kiest één van z'n pionnen die op de verschillende sectoren staan en beweegt dit speelstuk een aantal plaatsen overeenkomstig het aantal speelstukken op de sector waar hij vertrekt. De bewegingspunten moeten volledig opgebruikt worden en gaan steeds met de klok mee (mancala-systeem, dat je misschien ook kent van Trajan). Kom je op een sector waar reeds vier pionnen staan (maximum) mag je één van de pionnen naar het centrale puntenbord verhuizen. Deze pionnen kunnen later ergens naar keuze gelanceerd worden. Indien er na je beweging vier pionnen bevinden in de sector worden er schadepunten uitgereikt aan de aanwezige spelers. Na de beweging worden eventuele vallen (kaarten) uitgevoerd.

2) actiekaartenfase :
Na de beweging worden alle eigen geïnstalleerde actiekaarten uitgevoerd uit deze sector. De eigen kaarten komen geleidelijk in het spel en moeten eerste klaar worden gezet vooraleer ze definitief op een sector terecht komen. Je voert de tekst uit die op de actiekaarten staat aangegeven.

3) sectoractiefase :
Daarna voert de speler de actie van de bewuste sector uit.
- Gang : al jouw pionnen vallen automatisch de tegenstanders aan in hun sector. Het aantal aanvallen en de gemaakte schade staan aangegeven op de pionnen (of ze al dan niet opgewaardeerd zijn)
- Technologiekamer : kies een andere pion en voer er een extra actie mee uit (één en dezelfde pion mag in één beurt nooit twee keer bewegen).
- Controlekamer : plaats een "buitengebruik"-fiche op een kaart (geïnstalleerd of klaarstaand) van een tegenstander. Deze kaart verliest nu z'n waarde en is onbruikbaar (maar kan ook niet verwijderd worden) tot de "buitengebruik"-fiche er van verdwijnt.
- Factie sector : enkel in je eigen factiesector kan je een actie uitvoeren, dus niet in de vijandige sector. Je hebt de keuze uit het nemen van één upgrade-fiche of het opschonen van je basissector door één kaart van je tegenspeler te verwijderen van je eigen sector. De upgradefiches kunnen op hun beurt ten allen tijde worden ingezet om manschappen (pionnen) sterker te maken of kaarten een upgrade te geven zodat hun eigenschap sterker wordt. Je moet wel exponentieel meer en meer fiches afgeven om naar een hoger niveau te gaan wat je manschappen betreft.

4) klaarstaande kaartenfase :
Indien er geen klaarstaande kaarten in de huidige sector zijn, trek je een nieuwe kaart van je trekstapel en plaatst het op een vrije "voorlopige" (klaarstaan) plaats in de sector. Indien er reeds een kaart klaarstaat van een tegenstander, wordt de kaart verwijderd uit het spel. Indien er in de sector reeds een eigen kaart ligt te wachten, kan je deze kaart gaan installeren in een willekeurige sector door ze op de nog vrije plaats in de sector te leggen. Vanaf nu kan de kaart geactiveerd worden in fase 2 nadat je met je pion je beweging hebt afgerond in die sector. Je kan ook bonuskaarten verdienen door een kaart te installeren op de plaats van een bonuskaart. Je mag de bonus onmiddellijk gebruiken of ooit in je beurt, waarna de bonuskaart wordt afgelegd.

Titel : Theseus - the dark orbit
Auteur : Michal Oracz
Uitgeverij : Portal publishing
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

20-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
19-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tash-Kalar - Arena of legends (CGE)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dames en heren, dit wordt ongetwijfeld de makkelijkste en kortste bespreking die ik ooit deed van een Vlaada Chvatil spel. We kennen de auteur vooral van spellen als Dungeon lords, Through the ages, Galaxy trucker en Dungeon petz. Kenmerkend voor zijn spellen zijn de nogal lijvige spelregels, die op zich (het moet gezegd) wel duidelijk en volledig zijn. Dit spel is zo simpel in z'n eenvoud, maar brengt dan weer zoveel mogelijkheden met zich mee dat het toch weer net niet zo makkelijk is om het spel te omschrijven. Gewoontegetrouw laat hij ook weer ruimte voor héél wat verduidelijkende voorbeelden en tips en tricks om het spel te spelen.

Tash-Kalar is een spel voor 2 spelers! Ook al is er een teamvariant en een deathmatch-variant waarin u tot vier spelers aan de slag kunt, dit spel komt pas echt tot z'n waarde in het volledige spel voor 2 spelers. Elke speler kiest een stapel heldenkaarten. Voor een symmetrische spel kiest u de blauwe en rode stapel, voor een asymmetrisch spel, met verschillende decks, kiest u twee willekeurige kleuren uit. De spelers krijgen daarnaast een stapeltje met legendarische heldenkaarten en fiches in z'n kleur. De fiches bestaan in drie soorten, de basisversie (1 symbool), de geavanceerde (2 symbolen) en de legendarische (3 symbolen). De spelers spelen gezamenlijk op het centrale speelbord, de arena.

In een beurt kan een speler normaal gezien twee acties uitvoeren. Enkel de eerste ronde mag de startspeler er slechts één uitvoeren (om het startspelervoordeel al uit te schakelen) en sommige kaarten laten je toe om extra acties te ondernemen, maar standaard is een beurt dus erg kort en beperkt tot twee acties. Er zijn ook slechts twee mogelijke acties, namelijk eigen fiches op het speelbord brengen en één van je helden lanceren in de arena, aangezien je (thematisch) een tovenaar blijkt te zijn die z'n creaturen in de arena afvuurt (zie het gerust als een volwassener Pokemonduel). Op de heldenkaarten staat steeds een patroon aangegeven dat je moet proberen te vormen in de arena met je fiches. Deze patronen mogen in alle richtingen en in spiegelbeeld gefabriceerd worden. Zo gauw het patroon er ligt, mag je als actie één van je helden lanceren.

- Een fiche in de arena leggen : je legt een basisfiche (1 symbool) op een vrije plaats in de arena.
- Een held lanceren : het gevraagde patroon moet reeds in de arena liggen, dan spendeer je een actie om een held op het bord te brengen. De kaart geeft aan op welke plaats je dit moet doen en welke sterkte de held heeft (meestal 2 symbolen). Kom je op een plaatsje van jezelf of een tegenstander terecht, wordt deze van het spelbord verwijderd indien het van een gelijk of lager niveau is. Daarnaast voer je de bonuseigenschap uit die op de heldenkaart staat aangegeven en hierin schuilt héél het unieke van dit spel. Daarna verdwijnt de heldenkaart uit het spel en wordt de fiche in de arena niet meer aanzien als die bewuste held, maar als een fiche die wederom in een ander patroon kan gebruikt worden.

Elke speler beschikt standaard steeds over drie heldenkaarten. Indien hij er één moet afleggen, trekt hij op het einde van de beurt een nieuwe. Het is overigens toegelaten om in je beurt als actie één heldenkaart af te leggen (maar dit is natuurlijk geen ideale actie). Daarnaast heb je ook een flarekaart, deze gebruik je als je tegenstander een groot overwicht krijgt in de arena. Op deze kaarten staat steeds aangegeven waaraan moet voldaan worden om ze te mogen spelen. Nadat je ze speelde, krijg je een nieuwe flarekaart. Tenslotte heb je ook steeds twee legendarische heldenkaarten ter beschikking. Deze vergen een ietwat moeilijker patroon, maar hebben dan ook een zéér grote kracht en leveren bovendien een winstpunt op als ze op het einde van het spel op het bord liggen.

De punten worden overigens gehaald door het uitvoeren van opdrachten. Er liggen telkens drie opdrachten open, en één open toekomstige opdracht. Voldoet een speler aan het einde van z'n beurt aan één van de opdrachten, neemt hij deze kaart met daarop afgebeeld hoeveel punten ze waard is. De toekomstige kaart wordt in de plaats gelegd en een nieuwe toekomstige kaart opengedraaid. Je mag slechts één opdracht per beurt uitvoeren (ook al voldoe je er aan twee). Zo gauw een speler  negen punten heeft of z'n laatste heldenkaart op handen neemt, wordt er nog een laatste ronde gespeeld. De speler met de meeste punten na die ronde wint het spel.

Titel : Tash-Kalar - Arena of legends
Auteur : Vlaada Chvatil
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 12+

19-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
18-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 159
Deelnemers : José, Robin, Sylvie, Danny & Arne
Gespeelde spellen : Love letter & 3x River dragons
Speeldatum : 18/01/'14
Speelplaats : Familiefeest Mollenhof Poederlee 
Opmerkingen : River dragons blijft toch een enorm leuke gateway-game. We hebben ons reuze geamuseerd, zeker met vijf spelers en eindelijk ook eens de achterkant van het speelbord was top.


18-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 158
  

Deelnemers : Carl, Petra, Rudy & Arne
Gespeelde spellen : San Juan, De glasstraat & Blueprints
Speeldatum : 17/01/'14
Speelplaats : Spellenclub de Spelhamels Beerse 
Opmerkingen : De glasstraat serieus op ons doos gekregen. Rudy ging met een killercombo aan de haal en scoorde 22 punten. San juan was wederom te lang geleden, dit blijft toch een fantastisch spel. Blueprints met z'n drieën had al mijn voorkeur en dat is nu nog maar eens gebleken, jammer dat Carl geen enkel punt scoorde.

18-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Evolution - Continents (Rightgames)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Continents is de tweede uitbreiding voor hun populairste spel Evolution - the origin of species.
In deze bespreking ga ik niet het basisspel uit de doeken doen, maar een opsomming geven van de nieuwigheden die deze uitbreiding met zich meebrengt ... en dat is eerlijk gezegd niet zo héél erg veel.

Ook nu weer probeert u dieren te verzamelen en vooral te laten overleven in uw speelgebied. U kan uw dieren gaan aanpassen aan hun omgeving en probeert op die manier een soort te creëren die kan overleven. Met de eerste uitbreiding kwamen er vliegende dieren bij in het spel "Time to fly" bracht bovendien ook enkele andere speelelementen bij aan het spel. Met deze uitbreiding komen er ook weer enkele kleine wijzigingen ten opzichte van de basisregels bij.

De grootste wijziging is dat u niet meer één speelgebied heeft. Elke speler krijgt een continentkaartje en zal z'n dieren moeten opsplitsen op verschillende plaatsen, 2 plaatsen voor de landdieren en 1 voor de waterdieren in het bijzonder. Ze zullen elk hun eigen voedselvoorraden moeten aanspreken, u gaat dus eigenlijk op drie verschillende plaatsen tegelijk spelen (waar dat bij het basisspel nog één plaats was).

Het aantal voedsel dat elke ronde beschikbaar zal zijn, dat zal ook schommelen. Afhankelijk van het continent en de dobbelsteenrol zal er meer of minder voedsel beschikbaar zijn voor je dieren. Elk continent zal dan ook z'n eigen dieren voeden.

Nieuwe mogelijkheden die de dieren kunnen ondernemen zijn migratie, ze kunnen nu dus van het ene naar het andere gebied trekken om daar trachten te overleven. Dieren die verbonden waren door bepaalde kaarten en die opgesplitst worden, verliezen op  deze manier hun verbondenheid en bijhorende eigenschap. Daarnaast wordt er een pestkaart in het spel gebracht in de vorm van Neoplasma. Deze kaart wordt bij een dier van een tegenstander gespeeld en zorgt ervoor dat er telkens één eigenschap van het dier niet meer beschikbaar is, tot het dier uiteindelijk zal sterven als de kaart tot op de dierenkaart komt. (ze schuift elke ronde één stapje naar boven)

Ook enkele nieuwe eigenschappen komen in het spel zoals "suckerfish" (die je bewegingsvrijheid beperkt), "regeneration" (indien dit dier wordt opgegeten, blijven z'n eigenschappen op tafel liggen en kan er een nieuwe dierenkaart op gespeeld worden), "recombination" (stelt je in staat om de eigenschappen tussen dieren te ruilen), "herding" (stelt je in staat om samen met andere spelers te spelen), "aedificator" (extra voedsel in je voorraad), "cnidocyetes" (een aanvallend dier verliest sowieso z'n eigenschappen als hij dit dier aanvalt).

Alle andere regels en spelverloop van het basisspel blijven geldig.

Titel : Evolution - continents
Auteurs : Dmitry Knorre & Sergey Machin
Uitgeverij : Rightgames
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

18-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
17-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : 21 Mutinies
Klik op de afbeelding om de link te volgen 21 Mutinies (Asylum games) :

+ een workerplacement waarbij je wel eens rekening moet houden met de anderen (je volgt of je doet het niet, maar dit heeft dan totaal andere gevolgen)
+ het speelt erg vlot, de acties zijn logisch
+ ons potje was erg spannend met een gelijke stand voor de eerste plaats en één muntstuk dat de doorslag gaf

- productiekwaliteit van het materiaal is beperkt, het ziet er allemaal mooi uit ... maar wordt toch wat licht bevonden qua kwaliteit
- misschien duurt het spel net ietsje te lang en wordt het wat te repetitief
- op zich wel wat stereotiep wat je doet : juwelen en rum verzamelen, inleveren en als het even uitkomt de kapiteinshoed claimen

Kortom : 21 Mutinies was een aangename ervaring, niet meer en niet minder. Het speelt erg vlot en de muiterijkaarten als soort van timer werkt erg leuk. Bij ons waren de juwelen gelijktijdig op met de muiterijkaarten, dus dat is echt wel goed uitgebalanceerd. Ook de strijd om de overwinning blijft er tot het bittere einde aangezien er nog (kleine) sprongetjes kunnen gemaakt worden met resterend geld en schatfiches met overwinningspunten. Het materiaal is dus mooi, maar het karton is relatief dun, geen erg want erg veel speelschade zal dit spel waarschijnlijk niet oplopen. Het is echter wel een piratenspel dat qua thema sneller op tafel zal verschijnen dan Piraten en kooplui.

17-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Corto (Matagot)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In Corto beleeft u erg thematisch de avonturen van Corto Maltese en Rasputin. Er zijn verschillende verhaallijnen uitgewerkt voor dit spel, die je telkens in een verschillende combinatie gaat gebruiken. De spelregels zijn Takenoko-gewijs weer in een stripverhaal gegoten en dat maakt het er hier niet echt makkelijker op vind ik persoonlijk. Op zich is het een eenvoudig, snel spel, maar toch moet je het een keertje spelen om door te hebben hoe het allemaal in z'n werk gaat.

In elk spel worden vier speelborden en bijbehorende kaartenstapels gebruikt. De spelers krijgen 13 eigen pionnen die ze op deze speelborden gaan proberen te krijgen, en liefst aangrenzend aan elkaar. De spelers starten met vier kaarten uit de stapels naar keuze. In een beurt heeft de speler de mogelijkheid om 1 tot 4 handkaarten te spelen en max. 2 handkaarten bij te trekken (maar je mag nooit meer dan 4 handkaarten hebben) OF leg 0 tot 4 kaarten af en vul je hand terug aan tot vier kaarten.

Er zijn verschillende soorten kaarten, die elk hun eigenschappen hebben :
- karakterkaarten : tonen een  kleur op de achtergrond, deze geeft aan op welk bord ze mogen gelegd worden. Als je zo'n kaart speelt, leg je bovendien een eigen pion op deze kaart. Optioneel mag je de actie van de kaart nog uitvoeren, deze wordt bepaald door de kleur van de rand van de kaart. Een witte boord laat je toe om één van je pionnen op een aangrenzende kaart te plaatsen. Een zwarte rand laat je toe om een pion van een tegenstander op een aangrenzende kaart van het speelbord te halen en sommige kaarten hebben een witte en zwarte boord en hier mag je kiezen welke van de twee je uitvoert.
- objectenkaarten : worden steeds in combinatie met een karakterkaart gespeeld. Je plaatst ze niet op het speelbord, maar voert hun actie uit en legt nadien af. Het aantal pionnen dat je mag inzetten of verwijderen hangt respectievelijk af van de kleur en aantal onomatopeeën (klanknabootsingen) op de kaart.
- langbereikkaarten : zijn karakterkaarten of objectkaarten met vier pijlen op de randen en hebben hetzelfde effect als een normale karakter- en objectenkaart maar kunnen een kaart treffen uit de ganse rij of kolom.
- voordeelkaarten : voer het voordeel van de tekst uit en leg nadien af.
- Corto en Rasputin kaarten : verplaats de figuur 0 tot 3 stappen (met een auto kan je zelfs tot 6 stappen bewegen) en voer nadien een actie uit in de invloedszone van de figuur (dit zijn de acht plaatsen rondom de figuur en de plaats waar de figuur zelf staat). De actie van Corto is dubbel, alle vrienden van Corto (met een afbeelding van Corto) krijgen één goud (de speler met de meeste pionnen aanwezig) en je kan twee eigen pionnen plaatsen in het invloedsgebied. Rasputin vernietigt onmiddellijk een karakterkaart in z'n invloedszone. Deze kaart krijgt de actieve speler als zijnde 1 goud in z'n voorraad. De pionnen die erop stonden gaan terug naar de eigenaar(s).

Elk spel is ook anders omdat elk speelbord z'n eigen opdrachten met zich meebrengt. De spelers kunnen extra punten verdienen door aan de voorwaarden tegemoet te komen.
Indien een speler geen pionnen meer in z'n voorraad heeft om in te zetten, mag hij één van z'n pionnen verzetten.
Het spel eindigt zo gauw twee van de vier speelborden zijn volgelegd. Dit gebeurt enkel als de actieve speler slechts één karakterkaart in deze beurt speelde. Nadien worden de punten geteld. Elke speler krijgt :
- 2 goud voor elk karakter in hun langst aaneengesloten groep van karakters (kaarten die je controleert)
- 1 goud per karakterkaart van de andere groepen (geïsoleerde karakters leveren niets op)
- 1 goud voor elke kaart verzameld tijdens het spel
- goud van vervulde opdrachten (zie opdrachtenboek)

Titel : Corto
Auteurs : Laurent Escoffier & Sébastien Pauchon
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

17-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
16-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Madeira
Klik op de afbeelding om de link te volgen Madeira (What's your game?) :

+ wederom een stevig ontwerp na kleppers als Vasco da Gama, Vinhos & Asgard
+ bewust een jaartje de release uitstellen om alles beter te maken, dat zou meer moeten gebeuren
+ dit spel is een hersenbreker, u dient met vanalles en nog wat rekening te houden ... maar alles is duidelijk en netjes zichtbaar op het bord en het speeloverzicht
+ je hebt onmiddellijk zin om het spel terug op tafel te leggen, ondanks z'n zwaarte
+ je moet je economische motor aan de praat houden om de acties te kunnen uitvoeren die je wil
+ één keuze bepaalt eigenlijk de volgende vijf acties die je kan ondernemen, dat zien we niet al te vaak in spellen
+ je moet in dit spel zowel op korte als lange termijn gaan plannen en denken
+ vloeken is een goeie parameter voor een spel, wel ik heb verscheidene keren mijn hoofd op tafel gegooid

- het is in het begin erg veel om rekening mee te houden, het eerste spelletje is echt wel om het geheel wat te leren kennen
- de punten lagen uiteindelijk toch wel erg ver uit elkaar, dat ligt waarschijnlijk vooral aan het feit dat één speler het wel allemaal onmiddellijk zag en de anderen niet, maar het was wel frappant
- het speelbord is typisch What's your game, erg druk en vol met kadertjes, actieplaatsen, ... dat komt aanvankelijk wel héél erg impressionant over (maar eens een keertje doorgelopen, valt het best mee)

16-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 Mutinies (Asylum games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In 21 mutinies speelt u de rol van een stel piraten die bij schering en inslag muiterij pleegt ten aanzien van de huidige kapitein om alzo het meeste goud en juwelen te verzamelen. Het unieke systeem in deze workerplacement bestaat er dan ook in dat het spel geen vast aantal speelronden heeft. Telkens wanneer een speler muiterij pleegt, zal er een ronde passeren en na 21 muiterijen (zoals de titel al aangeeft), eindigt het spel en wint de speler met de meeste overwinningspunten.

Bij aanvang van het spel wordt er willekeurig een startspeler, de kapitein genaamd, gekozen. De kapitein plaatst z'n pion bij één van de mogelijke acties (zie later). Daarna zijn alle matrozen (piraten) aan de beurt en kunnen ze op hun beurt, ofwel de kapitein volgen en voor dezelfde actie kiezen of hem niet volgen en dan kiezen ze voor de kajuitactie of muiterij.
Nadat de spelers allen hun actie hebben gekozen worden de acties in volgorde afgehandeld. Eerste de kapiteinsactie (en alle matrozen die hem volgden), dan de kajuitactie en tenslotte de muiterij. Na een ronde wordt de actie gekozen door de kapitein afgedekt, deze is niet beschikbaar tijdens de volgende ronde. Indien niemand muiterij pleegde, blijft de huidige kapitein de kapitein. Indien één of meerdere spelers muiterij pleegden, verandert de speelvolgorde. Zo gauw alle muiterijkaarten (21) of juwelenfiches zijn opgebruikt, wordt er nog een laatste ronde gespeeld en eindigt het spel nadien.

De acties :
1) Overvallen van schepen op de handelsroute : plaats je pion, betaal de aangegeven kosten (geld en/of rum) op het bord en de fiche en verzamel de juwelenfiche die erbij ligt. De vijfde speler die deze actie kiest, krijgt nog een extraatje (één juwelenfiche van de stapel blind getrokken).
2) Overvallen van schepen voorbij de handelsroute : plaats je pion, betaal de aangegeven kosten en trek een blinde juwelenfiche van de stapel die je aan je persoonlijke voorraad toevoegt. Indien deze fiche je niet bevalt, mag je hem open afgooien en krijg je jouw betaling terug. Bij deze actie betaal je enkel de kosten op het bord, niet die van de fiche.
3) Plunder scheepswrakken : plaats je pion, gooi de dobbelstenen en indien je hoger gooide dan het aangegeven getal bij je pion krijg je een schatfiche. De kapitein krijgt een extra geld en de vierde en vijfde speler krijgen een extra rum. Indien er geen schatfiches meer zijn, krijg je 1 overwinningspunt en 1 geld in de plaats.
4) Taverne : plaats je pion en verkrijg rum, de kapitein krijgt alvast 1 rum, gooit een dobbelsteen en telt er 2 bij. Hij verdeelt dit aantal rum onder de aanwezigen in de taverne, beginnend met zichzelf. Indien er rum tekort is voor iedereen, jammer voor de laatsten. Indien er over is, begint het verdelen terug van voor af aan. De spelers op de vierde en vijfde plaats krijgen respectievelijk 1 en 2 geld voor hun pion te plaatsen.
5) Zwarte markt : plaats je pion, spendeer rum en ruil juwelenfiches in voor de afgebeelde beloningen, zijnde geld en punten. Je kan extra rum bijpassen om extra geld en punten te verdienen.
6) Bezoek de stad : plaats je pion op een vrije plaats, betaal de kosten en krijg de overeenkomstige bonus :
- geef 2 geld voor 2 punten
- neem 1 juwelenfiche van de handelaarsroute
- verkrijg 1 rum
- verkrijg 1 schatfiche (of 1 geld en 1 punt indien niet meer voorradig)
- ga naar de zwarte markt (idem als stap 5)

De kajuitactie : deze actie kan door meerdere spelers gekozen worden in elke ronde, je wint 1 punt OF 1 geld OF ruilt 5 geld voor 3 punten. Indien er reeds een matroos staat, kan je dat ene geld ook stelen van die matroos ipv het uit de algemene voorraad te nemen.
De muiterij-actie : plaats je pion op een vrije plaats op het muiterijroer, betaal met overwinningspunten en/of geld (of krijg er, afhankelijk van de plaats), op het einde van de ronde pas je de spelersvolgorde aan, de nieuwe kapitein trekt een muiterijkaart die hij later in z'n beurt kan uitspelen. Tenzij dit een kaart is die onmiddellijk moet gespeeld worden. Er zijn kaarten met een positieve en negatieve bonussen.

Op het einde van het spel krijgen de spelers nu de inkomsten voor hun niet gebruikte juwelenfiches (rum krijg je niet meer). Elke juwelenfiche en muiterijkaart leveren nog 1 geld op. Al het geld dat je dan hebt wordt ingeruild voor punten, 3 geld voor 1 punt. De laatste muiterijkaart levert extra punten op. Tenslotte verlies je nog 1 punt per rum dat je nog in je persoonlijke voorraad hebt. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint diegene die nog het meest geld heeft.

Titel : 21 Mutinies Arrr! edition
Auteur : Perepau Llistosella
Uitgeverij : Asylum games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

16-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
15-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madeira (What's your game?)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Na Vasco Da Gama, Vinhos en Asgard is deze Madeira de nieuwe bigbox van What's your game? Al deze spellen hebben een zekere reputatie en één onderdeel daarvan is het vele materiaal en de lijvige, doch steeds goed geschreven, spelregels. Ook Madeira is hierin geen uitzondering. Je moet je aanvankelijk een beetje doorheen het spelregelboek worstelen. Je bent eigenlijk al een tijdje bezig om al het materiaal in je op te nemen en de werking ervan door te hebben.

Madeira is volgens mij wel de meest toegankelijk van bovenstaande titels en dat is zonder twijfel een grote surplus. Eigenlijk is Madeira een stevige en solide workerplacement, zoals we er dit jaar al wel enkele hebben zien passeren. Wat onderscheid Madeira dan van al die anderen. Enerzijds is er het thema dat, het moet gezegd, sfeervol, volwassen, maar toch niet droog is in mijn ogen. Daarnaast heb je het gebruik van diverse mechanismen, zoals het gebruik van de dobbelstenen, het verzamelen van grondstoffen, punten en het aspect van de piraten die je in staat stellen om acties uit te voeren zonder dat ze eigenlijk mogelijk waren, maar als u duistere praktijken begint uit te halen, kan het weer net wel. Pas wel op dat u niet te veel piraten in bezit krijgt, want dan zou u hiervoor wel eens stevig kunnen moeten boeten op het einde van het spel.

Het spel verloopt over slechts 5 ronden, waarna de speler met de meeste prestigepunten het spel wint. Een ronde bestaat op z'n beurt uit 5 fasen.

I) voorbereidingsfase :
- Schud de karaktertegels en leg ze op de vier gebouwen van de eilanden die niet het nummer dragen van de huidige ronde
- rol de drie piratendobbelstenen en leg ze op de stadswacht
- rol de gildedobbelstenen in groepen van drie en leg ze bij de gildenbord
- elke speler in volgorde kiest dan een set gildedobbelstenen en voert de bijhorende acties uit :
* verplaatst je volgordeschijf naar de gilderij die je neemt
* neem de set dobbelstenen, zonder de waarde te veranderen voor zich
* neem 1 "taak van de kroon" tegel uit de rij die bij de gilde ligt
* draait alle gildetegels die hij persoonlijk van deze gilde heeft naar de actieve zijde (zodat deze terug gebruikt kunnen worden)

II) karakter acties :
In speelvolgorde, volgens het gildebord, gaan de spelers hun dobbelstenen op een karakter plaatsen of passen. Dit gaat zo door tot alle spelers gepast hebben. Als je past, kan je niet meer meedoen aan deze fase.
Als je de dobbelsteen plaatst op één van de vijf mogelijke plaatsen (1 van de vier karakters of het vrije eiland) kan je onmiddellijk de bijbehorende actie uitvoeren of oogsten van het bewuste eiland. Je moet de actie niet uitvoeren. De speler kan ook een actie kiezen door een piratendobbelsteen te gebruiken en één van z'n arbeiders die reeds in de stadswacht aanwezig was terug te nemen. Er kan slechts één piraat op een karakter liggen. Elk karakter kan ook maar maximaal het aantal keer geactiveerd worden als het aantal spelers. Indien je een dobbelsteen van een lagere waarde plaatst dan die van het eiland, moet je het tekort bijpassen met brood.
Als je past, dan verzet je jouw actieschijf naar een vrij veld op het volgordespoor voor de volgende ronde. Je kiest welke plaats je wil en neemt de overeenkomstige bonus die er staat afgebeeld.
De karakters :
1) Steward : zet tot twee van je arbeiders op velden waarop je nog niet staat (velden op eilanden kunnen geoogst worden)
2) Gildemeester : neem één van de gildetegels op het gildebord, betaal met hout zoals aangegeven en leg de tegel open voor je neer
3) Commandant : beweeg tot 2 van je schepen naar een kolonie (hiervoor krijg je koninklijke beloningen) en/of de markt (hiervoor krijg je geld), de eerste schepen komen van je voorraad en kosten 1 hout om ze in te zetten.
4) Burgemeester :  verplaats tot 2 van je eigen arbeiders en/of neutrale arbeiders in de steden. Nadien krijg je de voordelen van de verschillende steden waarin je aanwezig bent.
Oogsten : oogst alle grondstoffen van de regio waarin je de dobbelsteen plaatste en waar je arbeiders hebt staan. Oogst je met het gebouw waarop geen karakter ligt, krijg je één verworven grondstof dubbel.

III) gebouw acties :
De gebouwen worden in volgorde, volgens nummer, afgehandeld. Indien een gebouw geen actiemarkers heeft (aanwezige spelers) wordt dit gebouw overgeslagen. Indien er wel aanwezigen zijn, worden alle dobbelstenen gegooid, de waarde opgeteld en dan moeten de aanwezige spelers ofwel deze kosten betalen en het gebouw activeren of piraten nemen. De kosten zijn steeds 10 geld - de waarde van de gerolde gildedobbelstenen. Indien een speler 1 of 2 arbeiders in de regio heeft, voert hij de bovenste actie van het gebouw uit, indien hij er drie of meer heeft, voert hij de onderste actie uit. Indien een speler niet kan betalen, krijgt hij piraten gelijk aan één en de waarde van de eventueel gegooide piratendobbelsteen.
De gebouwen :
1) Moinho : neem 2 (bij 1 of 2 arbeiders) of 5 (bij 3 of meer arbeiders) brood uit de voorraad
2) Capitania : verplaats 1 arbeider naar een lege plaats in een stad en krijg 1 punt of verplaats 2 arbeiders naar lege plaatsen in de steden en krijg 3 punten
3) Alfandega : beweeg één van je arbeiders naar een kolonie of beweeg tot twee arbeiders naar kolonie(s), je krijgt één punt voor elk daar eigen aanwezig schip
4) Casa da coroa : draai één van je gildetegels terug naar de actieve kant of draai 2 gildetegels (van verschillende gilden) naar de actieve kant
5) Fortaleza : verplaats 1 van je arbeiders naar de stadswacht of verplaats 2 arbeiders naar de stadswacht, voor elke arbeider die je naar de stadswacht verplaatst, mag je 3 piraten afleggen.

IV) onderhoudsfase :
Doorloop de volgende zaken :
- 4 punten voor de speler met de meeste arbeiders in de stadswacht indien je één arbeider terug trekt
- voor elke arbeider in de kolonies krijg je de afgebeelde grondstof van de algemene voorraad
- elke speler legt één hout af per eigen schip op het speelbord, voor elk houttekort krijg je één piraat
- elke speler legt één brood af per eigen arbeider op het speelbord, voor elke broodtekort krijg je één piraat

V) de taken van de kroon :
De rondes eindigen steeds verschillend, zo kan je op drie momenten in het spel punten krijgen voor de tegels "taken van de kroon".
Ronde 1 : kies 1 taak van de kroon en krijg punten naar gelang je aan de voorwaarden op de tegel voldoet
Ronde 2 : vervang de graantegel in de regio's zoals aangegeven door een suikertegel (indien er geen hout meer op ligt)
Ronde 3 : kies 3 taken van de kroon en krijg punten naar gelang je aan de voorwaarden op de tegel voldoet
Ronde 4 : vervang de suikertegel in de regio's zoals aangegeven door een wijntegel (indien er geen hout meer op ligt)
Ronde 5 : scoor punten voor de drie tegels die voor je liggen

Op het einde van het spel krijg je nog punten voor :
- elke grondstof wordt ingeruild voor 1 geld en je krijgt 1 punt voor elke 5 geld
- de speler met de meeste piraten krijgt 16 strafpunten, de volgende 8, 4 en 2. Bovendien verlies je 1 punt per piraat die je boven de 20 hebt

Daarnaast heeft u het constante gebruik van de windmolen, deze stelt je in staat om :
- eender welke twee basisgrondstoffen om te zetten in een andere basisgrondstof
- 2 graan af te geven om één stap omhoog te zetten op het windmolenspoor
- 2 graan af te geven voor een punt (als je al bovenaan het windmolenspoor staat)
- 1 stap te zakken op het spoor om 1 brood of 3 geld te krijgen
- 1 punt te verliezen in ruil voor 1 brood of 1 geld

Hout verkijgen kan door te oogsten in regio's waar hout aanwezig is of in het centrale deel van het speelbord waar de houtvoorraad ligt. Je moet hiervoor wel telkens aanwezig zijn in de bewuste regio met een arbeider, anders kan je hiervan geen gebruik maken.
De gildetegels die in je persoonlijke voorraad liggen, kan je gebruiken ten gepaste tijde en draai je dan op de non-actieve kant.

Titel : Madeira
Auteurs : Paulo Soledade & Nuno Bizarro Sentieiro
Uitgeverij : What's your game?
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

15-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
14-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alliances (Golden egg games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een potje Alliances is wat het is, een slagen-halen-spel en daar schaamt het zich zeker niet voor, aangezien de ondertitel dit ook netjes weergeeft. Volgens de uitgever een werelddominerend slagen-halen-spel.

Het spel bestaat uit 36 krachtkaarten (in drie kleuren), 12 speciale actiekaarten (in drie kleuren), 20 landtegels, 32 fiches (16 per spelerskleur) en 1 conflictpion. Bij aanvang van het spel wordt het speelbord samengesteld door de 20 landtegels in een rooster van 4 x 5 te leggen. Er worden zes gouden en zes zilveren fiches kruislings (drie-drie) op de tegels gelegd die de hoeken vormen. De kaarten worden allen geschud en elke speler krijgt 12 kaarten.

Elke speelronde (er wordt aangeraden om drie potjes te spelen, het team dat als eerste twee potjes wint, is gewonnen) bestaat uit 2 fasen, de biedfase en de conflictfase. In de biedfase gaan de spelers om beurten een bod doen op het aantal tegels dat ze zullen beheersen aan het einde van de ronde. Dit bod moet tussen de 10 en 20 liggen en er wordt ook een troefkleur bij vermeld (deze verslaan elkaar ook, van zwak naar sterk: militair (rood) - economisch (groen) - politiek (blauw); een bod van 11 politiek is dus hoger dan 11 economisch). Eens je past doe je niet meer mee. De teamleden zitten kruislings over elkaar en als er één past, mag de andere nog gerust meebieden. De speler die het hoogste bod uitbrengt z'n team is het aanvallende team en moet trachten het bod te bereiken door slagen te halen in de conflictfase.

In de conflictfase start het aanvallende team door de conflictpion op een neutrale tegel te plaatsen, aangrenzend aan een tegel die ze reeds controleren. Om deze tegel zal deze slag gevochten worden. Indien er geen neutrale tegels meer zijn, mag je andermans tegel proberen af te pakken. Dan wordt er gewoon een rondje slagen halen gespeeld, je moet kleur bekennen indien mogelijk en met de troefkleur kan je natuurlijk de slag afkopen. Eens de slag gespeeld wordt er gekeken met welke kaart de slag is gewonnen. Is die z'n kracht hoger dan de verdedigingswaarde in dezelfde kleur op de tegel, dan mag de bewuste speler een fiche op de tegel leggen. De winnende speler kiest een volgende tegel uit om te veroveren. Speel je een actiekaart dan voer je de actie onmiddellijk uit. Na 12 slagen eindigt de ronde en wordt er gekeken of het aanvallende team het bod heeft gehaald dat ze voorspelden.

Titel : Alliances
Auteur : Elad Goldsteen
Uitgeverij : Golden egg
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

14-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
13-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enclave - Zakon Kranca Swiata (3G)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is de eerste keer dat ik de volledige titel van dit spel gebruik, normaal houd ik het op "Enclave". Het geeft in ieder geval goed weer dat dit wel degelijk een Pools spel is. Het zou blijkbaar voortgekomen zijn uit fantasyboeken van een Poolse auteur. Deze handelen over de apocalyps en het einde der tijden. Een groep snuggere sjarels heeft in een andere dimensie echter een wereld gecreëerd waarnaar ze kunnen vluchten als de dag des onheils voor de deur staat. Nu komt het erop aan om het nodige materiaal en de juiste mensen te transporteren naar deze andere dimensie. Het thema op zich is dus niet alledaags, maar dat sprak ons dan ook onmiddellijk aan.

In het spel probeer je zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen of 4 boomfiches, want dan win je het spel.
Het spel duurt zes ronden, waarin je probeert om je handlanger z'n fysieke en mentale conditie te verbeteren, je jouw jumpmachine probeert te perfectioneren, koop je voorwerpen en dodelijke valstrikken, koop je de nodige medicatie om in de nieuwe dimensie te overleven, zorg voor transportatie naar de nieuwe dimensie om punten en aanzien te verwerven, ...

Elke ronde bestaat uit 5 fasen :
1) Initiatief fase :
In speelvolgorde mag elke speler een initiatieffiche op de diverse locaties van het speelbord leggen. Deze fiches bepalen de volgorde waarin ze straks zullen worden afgehandeld in de actiefase.

2) Planningsfase :
In de planningsfase kiezen de spelers tot vier keer een locatie die ze willen bezoeken. Ze kiezen gelijktijdig, leggen de tegel gedekt voor zich neer en draaien gelijktijdig open. Ze plaatsen hun actieblokjes op de bewuste plaats. Je kan elke plaats maar één keer bezoeken per ronde.

3) Actiefase :
Nu worden de verschillende actieplaatsen in volgorde bezocht. Indien een speler aanwezig is met een actieblokje mag hij z'n acties nu uitvoeren. (zie acties onder)

4) Boomfase :
De boomlocatie wordt steeds bezocht nadat alle andere actieplaatsen afgehandeld zijn. Deze locatie stelt je in staat om de kennispunten te vergaren. Je plaatst boomkaarten die je verworven hebt op het niveau dat voor jou toegelaten is (meestal dat van de huidige ronde). Je verzet je marker op de verschillende boomlocaties en ruilt kennis om in punten.

5) Rotatiefase :
De gebruikte kaarten worden terug recht gelegd, de rondemarker wordt een plaatsje verzet, we gaan naar het volgende niveau van de boomlocatie, alle meest linkse kaarten worden van het bord verwijderd, de andere doorgeschoven en de rij aangevuld.

Indien een speler vier boomfiches weet te verzamelen wint hij het spel anders eindigt het spel na zes ronden. Er worden extra bonuspunten uitgereikt, 2 om precies te zijn aan de speler met de meeste boomfiches, de meeste boommarkers, het meeste geld en het meeste "pryze"kaarten. Bij gelijke stand krijgen de bewuste spelers 1 bonuspunt.

De acties :
- shepherd : je neemt hier weinig risico's door enkele handlangers het vuile werk voor jou te laten doen, je krijgt een bonus op het eind
- oracle : verander de speelvolgorde voor de initiatieffase, plaats je eigen marker helemaal vooraan en laat de rest onderling staan en kijk naar drie kaarten uit de vijf reeksen op het speelbord
- Maggot's outlet : hier koop je medicijnen en verbeteringen tegen de aangegeven prijs op de kaart. De medicijnen kunnen éénmalig gebruikt worden, maar niet tijdens een missie (en worden nadien afgelegd), de verbeteringkaarten worden onder je spelersbord geschoven en vergroten je fysieke en mentale conditie. Na het aanschaffen mag je ook één kaart uit de rij verwijderen, nadien vul je de rij terug aan.
- Knives square : hier vind je verbeteringen, beschermingskaarten en technische verbetering voor je machine. De verbeteringskaarten worden wederom onder je spelersbord geschoven om je sporen te laten groeien. De beschermingskaarten kunnen éénmalig gebruikt worden tijdens een missie om je te beschermen tegen verliezen. Na het aanschaffen mag je ook één kaart uit de rij verwijderen, nadien vul je de rij terug aan.
- Boarding into the enclave : leg je marker op één van de missiekaarten of leg je marker blind op de bovenste missiekaart van de trekstapel of bereid je voor op een sprong de volgende ronde. Doordat je naar de "enclave" op missie vertrekt, ga je conditie verliezen. Je kan op voorhand ook al beschermingskaarten toevoegen om je tegen te veel onheil te beschermen. Een missie is dan ook mislukt indien je onvoldoende conditie hebt, je krijgt een tegemoetkoming van 1 kennis (aangezien je toch de expertise hebt opgedaan). Indien de missie wel succesvol is, krijg je alle beloningen zoals aangegeven op de missiekaart. Ook de conditie voor de missie is van belang, een speler in een belabberde conditie zal de sprong wel kunnen wagen, maar gaat dit verzwakt doen. Iemand in superconditie gaat de sprong dan weer ietsje makkelijker kunnen maken. Je gaat in beide gevallen een bonus moeten optellen/aftrekken bij de waarde van de val (diegene die je schade berokkent). De beloningen die je krijgt voor missies zijn kennis, boomfiches en pryze (deze kan je verkopen voor geld, de som van de kaart + je plaats op het sesamespoor).

Titel : Enclave - Zakon Kranca Swiata
Auteur : Krzysztof Wolicki
Uitgeverij : 3G
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

13-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
12-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 157


Deelnemers : Reduan, Dries, Ronny & Arne
Gespeelde spellen : Clash of Cultures & Euphoria
Speeldatum : 11/01/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi 
Opmerkingen : Na erg lange tijd eindelijk "Clash of cultures" kunnen spelen. Een spel dat als een hybride mag bestempeld worden, want vechten is zeker niet noodzakelijk om het spel te winnen. Dank u wel Reduan, Ronny en Dries voor de aangename avond en de vlekkeloze uitleg van Clash of Cultures.

12-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rockwell (Sitdown)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag hebben we nog eens aandacht voor een Belgisch product. Rockwell was succesvol op Kickstarter en kwam dan ook in deze vorm op de markt. Het spel van uitgeverij Sitdown bracht redelijk hoge verwachtingen met zich mee, ondanks het feit dat de voorgaande spellen van deze uitgeverij (Karnag en Wiraqocha) eigenlijk een beetje teleurstelden. Niet dat het slechte spellen zijn, maar de spelregels zijn zo onnodig complex dat het eigenlijk niet snel uit de kast komt bij ons.

Bij deze titel zou het op zich wel eens anders kunnen zijn. In deze workerplacement (met slechts 2 werkers) gaat u op zoek naar punten door het ontginnen van de mijnen, het verkopen en kopen van grondstoffen en vooral het leveren van deze grondstoffen om aan de contracten te voldoen. Het spel eindigt wanneer de meerderheid van de spelers de aardkern heeft bereikt of wanneer een speler zes van de negen doelen heeft bereikt.

Het spel bestaat uit een modulair (het lijkt wel een modewoord geworden) speelbord dat de aarde voorstelt in verschillende lagen en een kern. Daarnaast zijn er drie faseborden, waarop de fasen en mogelijke acties netjes staan afgebeeld en waarop de werkers worden ingezet en de speelvolgorde staat. Elke speler krijgt ook een eigen spelersbord met een overzichtje en plaats om materiaal te stockeren. Daarnaast krijg je nog wat beginkapitaal in de vorm van grondstoffen en geld.

Het spel verloopt over een nietvastgelegd aantal ronden, maar tot één van de eindcondities wordt bereikt. Een ronde bestaat uit een biedfase, een plaatsfase en dan het afhandelen van de drie faseborden. Daarna volgt nog een korte opschoonfase en kan een volgende ronde van start gaan.

Bieden : de spelers nemen geld en grondstoffen in hun hand, tonen gelijktijdig en passen de speelvolgorde aan aan dit bod. Het geboden materiaal gaat naar de algemene voorraad. De grondstoffen hebben een verschillende waarde (zoals aangegeven op fasebord 2), deze telt zowel bij de bieding als bij de koop en verkoop van deze grondstof.

Plaatsen : in de speelvolgorde plaatsen de spelers om beurten hun twee werkers op de faseborden. De plaatsen waar je ze zet gaan invloed hebben bij de afhandeling van de drie faseborden (zie hieronder).

Fasebord 1 : verzekering, boren en ontginnen, mijnschachten
Deze fase verloopt over vier boorrondes. Om beurten, in de boorvolgorde, gaan de spelers één van hun vier pionnen op het speelbord verplaatsen (of laten staan). De beweging van de pion gaat steeds naar een aangrenzende tegel (links, rechts, voor of achter). Indien ze op een tegel terechtkomen en de gezamenlijke kracht van alle pionnen daar aanwezig is gelijk of groter dan de waarde van de tegel, wordt deze tegel ontgonnen. De actieve speler neemt een ontginningskaart en verdeeld de grondstoffen die erop staan. Alle aanwezige spelers krijgen evenveel grondstoffen. Het maakt niet uit wat de waarde van je pionnen is. De resterende grondstoffen gaan dan weer wel naar de speler met de hoogste waarde op z'n pionnen, tenzij er iemand een mijnschacht heeft op de tegel (dan wint hij sowieso de overschot). Is het gelijke stand, gaat de actieve speler er mee lopen, ook al heeft hij niet de hoogste waarde.
Spelers kunnen door het plaatsen van hun werker op fasebord I verzekeringen inslaan. Dit is nodig wanneer er gevaarsymbolen verschijnen op de ontginningskaarten. Heb je geen verzekeringen om af te geven, dan verlies je blokje(s) van de hoogste waarde. Je kan ook je werker op de boorvolgorde inzetten om de volgorde te veranderen.
Je kan je werker ook op de omkoopplaats hebben gezet. Na je beweging kan je dan de pion van een tegenstander naar jou toetrekken. Deze tegenspeler moet dan wel op een aangrenzende tegel staan. Hierdoor kan je misschien de nodige waarde om te ontginnen bereiken in jouw beurt. Tenslotte kan je door het plaatsen van je werker op fasebord I ook een helper verwerven. Deze helper werkt als onderaannemer voor jou en wordt bij één van je pionnen gezet. De waarde van deze onderaannemer hangt af van wat je betaalt en kan gaan van 1 tot en met 4. Je kan slechts één keer omkopen of een onderaannemer inzetten in een ronde.
Wanneer er vier boorrondes gespeeld zijn en worden de mijnschachten geactiveerd die op de ontgonnen tegels liggen. Spelers met een actieve mijnschacht krijgen de grondstoffen die zijn afgebeeld op de ontgonnen kant van de tegels.

Fasebord II : koop en verkoop van grondstoffen
Elke speler die een werker op dit bord heeft gezet, mag in volgorde een aantal acties uitvoeren zoals aangegeven bij z'n werker. In z'n actie mag hij een type grondstof kopen of verkopen tegen de aangegeven prijzen van de markt. Je voert slechts één transactie uit per actie, dus kopen OF verkopen. Je mag geen twee transacties doen met dezelfde grondstof, dus kopen en nadien verkopen van een grondstof.

Fasebord III : industriële vooruitgang
Elke speler die een werker op dit bord heeft gezet, mag in volgorde een aantal acties uitvoeren zoals aangegeven bij z'n werker. Er zijn verschillende acties mogelijk die zorgen voor een upgrade in één van de drie faseborden.
* Je boorpionnen gaan verhogen in waarde. Je mag één pion, één waarde hoger maken voor één actie tegen de aangegeven prijs. (ook dat staat weer netjes op je spelersbord).
* Je kan jezelf gaan beschermen tegen gevaarsymbolen (zonder dat je een werker moet afgeven aan fasebord I voor de verzekering. Je kan je persoonlijk verzekeringsschijfje één maal upgraden per actie tegen de aangegeven kosten (schijfje 1 beschermt één blokje, schijfje 2 beschermt drie blokjes, schijfje 3 beschermt al je blokjes tegen gevaar).
* Je mijnschacht verbeteren : stap 1 = bouw een mijnschacht op een tegel waar nog geen mijnschacht ligt; stap 2 = je mag ook een mijnschacht bouwen op een tegel waar reeds iemand staat aangrenzend aan één van je pionnen; stap 3 = bouw een mijnschacht op éénder welke ontgonnen tegel. Nadien mag je tegen betaling een mijnschacht eventueel verplaatsen. Ook voor deze stappen staan de kosten steeds vermeld op het spelersbord.
* Je kan de mobiliteit van je boorpionnen verbeteren door de kosten te betalen. Ook dit verloopt in drie stappen. Stap 1 = je mag twee stappen zijwaarts zetten; stap 2 = je mag met je pion twee tegels tegelijk bezetten (deze pion geldt dan ook voor beide tegels bij een ontginning); stap 3 = je mag twee stappen zetten in een richting naar keuze (dus ook voor- of achteruit).
* Leveringen : je mag een gevraagd aantal grondstoffen in de voorraad leggen om de puntentegel te winnen.

Doeltegels : er liggen negen open opdrachten. Als je tijdens het spel ooit voldoet aan de voorwaarden op één van deze tegels, neem je deze op je spelersbord. Je moet hier dus niets voor afgeven, het gebeurt automatisch. Als je zes van de negen doelen hebt bereikt, eindigt het spel ook.

Op het einde van het spel krijg je punten voor je leveringen, je bereikte doelen en de resterende blokjes en geld. Van elke kleur (en geld) wordt gekeken wie het meeste heeft, deze krijgt 3 punten, de tweede nog 2 en de derde nog 1 punt.

Titel : Rockwell
Auteur : Bruno Crépeault
Uitgeverij : Sitdown
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 14+

12-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
11-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Citrus
Klik op de afbeelding om de link te volgen Citrus (DLP games) :

+ Dit is een alleraardigst tegellegspel, een verademing na het uitgemolken Carcassonne
+ Er is wel weinig vernieuwend, maar dit type spel komt niet al te veel meer op de markt
+ Meerderheden creëren is iets dat mij wel ligt
+ Opportuniteiten zien, puzzelen, punten scoren, tegels strategisch plaatsen ... count me in
+ Duidelijk regelboek, slechts 2 mogelijkheden in een beurt, het mag ook wel eens een keertje
+ Een spel dat u met iedereen op tafel kan leggen denk ik
+ Het marktsysteem is leuk gevonden (het is een gimmick, maar werkt wel)

- Niet super diepgaand, dus voor de geoefende speler misschien kleinere herspeelbaarheid (alhoewel)

Kortom : voorlopig kan ik weinig negatieve zaken zeggen over dit spel. Het is een deftig en goed spel waaraan u zonder twijfel plezier zal beleven. Het is wel niet echt vernieuwend, maar het werkt allemaal wel mooi samen. Het is kleurrijk en het materiaal is prima in orde. De actietegels zijn nogal klein en niet onmiddellijk duidelijk, maar het zijn er maar enkele, dus als u de spelregels er even bijneemt, is dit geen probleem.

11-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Days of honor (Diablos Polacos)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Days of honor is een tweepersoonspel dat zich afspeelt in de tweede wereldoorlog. Eén speler speelt met de Duitsers, de andere kruipt in de rol van de Polen. In dit spel gaat het specifiek over een wapen dat de Duitsers hebben gebruikt, nl. Hitlers wonderwapen, de V-2. Het wapen werd getest op Pools grondgebied en de Polen proberen restanten, scherven van de bommen te recupereren om zo te achterhalen wat dit wapen exact inhoudt. De Duitsers echter gaan ook op zoek naar deze restanten om zeker niets prijs te hoeven geven van hun geheime wapen.

Elke speler beschikt over een stapel van 23 kaarten. Daarnaast zijn er 5 raketkaarten, waarvan er 4 gebruikt worden (want er worden vier ronden gespeeld) en 3 zonekaarten. Eén kaart toont de Duitse zone, de andere de Poolse zone en dan nog een centrale zone waarin de raketfragmenten terechtkomen. (zie ook afbeelding) Elke speler krijgt bovendien een dobbelsteen en neemt de drie startkaarten op handen. Dan kan het spel beginnen.

Het spel bestaat dus uit vier ronden, die op hun beurt uit vier fasen bestaan.
1) Trek 5 kaarten : je neemt vijf kaarten van je trekstapel op handen (ook al in ronde 1, zodat je met 8 handkaarten start). Eénmalig in het spel mag je de vijf getrokken kaarten terug schudden met je trekstapel en opnieuw trekken als je niet tevreden bent met je hand.
2) V-2 wordt afgevuurd, plaats de fragmenten : de bovenste raketkaart wordt omgedraaid en het aangegeven fragmenten wordt op de neutrale zone kaart gelegd. (dit zijn blokjes)
3) Actiefase : de spelers voeren hun acties uit of passen. Wanneer de spelers beiden na elkaar passen eindigt de ronde en wordt alles in gereedheid gebracht voor een volgende ronde of eindigt het spel (na ronde 4). De Poolse speler begint steeds het spel.
4) Einde van de ronde : draai alle gebruikte eenheden en ondersteuningskaarten terug recht

De acties :
* leg een kaart in je eigen thuiszone (eenheid of ondersteuning)
* activeer één van je kaarten op de tafel (draai deze kaart horizontaal) en voer de actie van de kaart uit
* speel een actiekaart en voer de bijhorende actie onmiddellijk uit, nadien wordt de kaart afgelegd en uit het spel verwijderd

Mogelijkheden van de kaarten :
- een aanval plaatsen : tel een dobbelsteenrol op bij de afgebeelde kogels en val een eenheid of ondersteuning in éénzelfde gebied aan
- zoek naar raketfragmenten : indien de dobbelsteenrol de afgebeelde waarde bereikt (of hoger) mag je één raketfragment op je thuiskaart leggen
- commandeer en leg één van je gebruikte kaarten terug recht, zodat deze terug kan worden ingezet
- vrijwilliger : je mag twee acties na elkaar uitvoeren
- een raketfragment stelen van de andere speler : ook hier bepaald de dobbelsteenrol het resultaat
- bewegen : beweeg één van je eenheden naar een aangrenzende zone

Onmiddellijke mogelijkheden van de kaarten op tafel :
- assistentie : +1  op één van je dobbelsteenrollen
- escort : vervangt een kaart in een gevecht waaraan hij werd toegewezen

Onmiddellijke mogelijkheden van de kaarten uit je hand : (kaarten worden uit het spel verwijderd na het spelen)
- veel succes : +2 op een dobbelsteenrol
- pech : -2 op een dobbelsteenrol van een tegenstander
- hinderlaag : een aanval is sowieso een succes
- getuigen : automatisch succesvol bij het zoeken naar raketfragmenten
- verpleegsters : speel deze kaart als één van je eenheden werd verslagen in een gevecht, plaats de kaart onmiddellijk in je thuiszone ipv uit het spel
- motorvoertuig : speel samen met beweging van een eenheid, deze eenheid is niet moe en blijft verticaal liggen (is dus terug in te zetten)

Gebeurteniskaarten (ook uit de hand te spelen en nadien af te leggen)
- grote moraal : leg één van je kaarten terug verticaal
- verborgen fragmenten : leg één of twee raketfragmenten op deze kaart, deze fragmenten kunnen niet gevonden worden met een zoekactie, na de ronde worden de fragmenten terug op de neutrale kaart gelegd (voor de volgende ronde beschikbaar)
- operatie Wildhorn III : de Poolse speler legt deze kaart op tafel en plaats alle raketfragmenten die hij reeds won op deze kaart. Deze fragmenten zijn dan beschermd tegen het stelen van de Duitsers.
- gemotoriseerde kolom : speel drie acties na elkaar en draai tenslotte één van je eenheden terug verticaal (zodat hij nogmaals een actie kan uitvoeren)

Na vier ronden eindigt het spel en wint diegene met de meeste raketfragmenten. Bij gelijke stand winnen de Duitsers. Er is echter een uitzondering. Indien er bij een speler in de thuiszone geen eigen eenheden meer liggen, maar wel minstens één vijandige eenheid, verliest deze speler onmiddellijk het spel.

Titel : Days of honor - operation Wildhorn III
Auteur : Michal Ozon
Uitgeverij : Diablos Polacos (Phalanx Polska)
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+

11-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
10-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ImprESSEN : Carcassonne Südsee
Klik op de afbeelding om de link te volgen Carcassonne Südsee (HiG) :

+ Het Carcassonne-principe, maar met een ander scoresysteem
+ Prachtig houten materiaal speelt altijd fijn

- Een nogal rare regel voor het vangen van vissen met de vissersboten
- Het plaatsen van een visser (vgl. boer in de traditionele Carcassonne) levert weinig op moet ik zeggen
- Op zich is het nieuwe scoresysteem leuk, maar je mist toch het constant scoren van punten, nu net datgene dat Carcassonne zo maakt

Kortom : U merkt het eigenlijk al een beetje aan de positieve en negatieve punten. Er valt weinig over dit spel te zeggen, vind ik persoonlijk. Is dit een slecht spel? Neen, verre van, u krijgt wederom die fijne Carcassonne-puzzel-beleving, maar u ziet niet onmiddellijk resultaat. Er moet eerst iets afgebouwd worden (dat zijn we gewoon), dan krijgt u één type grondstof, maar u moet er verschillende hebben vooraleer u punten scoort. Carcassonne lijkt al jaren uitgemolken, maar toch slagen ze erin om elke keer weer een druppel uit die vette uier te krijgen, lengen hem aan met héél véél oude melk en wat water en u krijgt een product dat nog steeds te drinken valt, maar toch het romige niet meer bevat.

10-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Origin
Klik op de afbeelding om de link te volgen Origin (Matagot) :

+ origineel concept, unieke speelgevoel
+ sfeervol en prachtig vormgegeven
+ erg spannende strijd, wij eindigden met 3 spelers op 68-67-66 punten
+ puzzelachtig-gevoel, met bijpassende aha-erlebnis, zonder té te worden
+ ik heb reeds vermeld dat het prachtig vormgegeven is, maar de pionnen zijn echt wel om duimen en vingers van af te likken
+ duidelijke, rechtlijnige en eenvoudige spelregels, met toch héél wat diepgang in het spel zelf
+ de kaarten zitten ook in het Nederlands in de doos (en waar er vroeger nog wel eens foutjes optraden in de Nederlandse spelregels, heb ik die nu niet gevonden)

- de doosinlay is op zich prima gemaakt, maar je zou het materiaal ook moeten kunnen klemmen als je de doos verticaal houdt
- sommige tegels zijn langs de "foute" kant bedrukt (voor- op achterkant en andersom, geen ramp, 't is een detail)
- soms wat onduidelijkheid bij een kaart, maar gezond verstand (en huisregeltje) verholpen dit zonder problemen

10-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citrus (DLP games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen (foto : Henk Rolleman)

Citrus is nog eens een tegellegspel van de betere soort. Dit type spellen kwamen erg veel op de markt in de nasleep van Carcassonne, maar de laatste jaren was het toch een beetje minder. Het is dan ook erg aangenaam om tussen al dat miniatuurgeweld van de laatste Essen ook nog wel eens wat tegels te zien. In citrus probeert u punten te scoren door plantages te bouwen aan finca's op het speelbord. De speler die de grootste en de 2de grootste plantage verworven hebben scoren de punten.

Citrus is een relatief eenvoudig spel om te spelen. In uw beurt heeft u slechts keuze tussen 2 acties waarvan u er één moet uitvoeren. Daarnaast kan u misschien ook nog wat speciale acties uitvoeren (indien u bonustegels hebt opgeraapt). Passen is geen optie in dit spel.

1) De bouwactie :
Je kiest een rij of kolom van het tegelbord en koopt alle plantagtegels in die rij of kolom aan. Dit kost je één cent per tegel.
Bovendien moet je er rekening mee houden dat je de tegels onmiddellijk moet kunnen bouwen op het centrale speelbord. Indien dit niet mogelijk is, mag een rij of kolom niet gekocht worden. Bij een foute inschatting verlies je dan ook 3 punten voor elke tegel die je niet kan aanbouwen. Er zijn twee mogelijke manieren om plantagetegels op het bord te brengen. Als een nieuwe plantage horizontaal of verticaal aangrenzend aan een finca (die reeds op het bord liggen) of door verder aan je plantage te bouwen (in dezelfde kleur dan natuurlijk). Wanneer je een nieuwe plantage begint, zet je één van je vijf arbeiders op deze plantage om aan te geven dat ze van jou is. Wanneer je gaat oogsten (zie actie 2) komen deze arbeiders terug naar je voorraad. Het gebied wordt dan neutraal en kan worden overgenomen door een grotere plantage van een tegenstrever (als ze in dezelfde kleur is). De vier plantages aan de finca's moeten van verschillende kleuren zijn en steen- en bouwplaatsen zijn verboden terrein voor plantagetegels. Wanneer je plantagetegels bouwt, kan het zijn dat je deze bouwt op een landschapstegel. Je krijgt deze bonustegel in je persoonlijke voorraad. Indien er paarden opstaan, leveren ze punten op aan het einde van het spel. Als het een actietegel is, kan je deze éénmalig per speelbeurt gebruiken.

2) De oogstactie :
Als je een plantage op het speelbord controleert, mag je deze oogsten. Je neemt je arbeider terug en krijgt voor elke tegel waaruit de plantage bestaat 1 punt, er komt nog een bonuspunt bij als de tegel een waterput heeft. Nadien krijg je inkomsten afhankelijk van het aantal arbeiders in je voorraad. (1 arbeiders is 2 geld, 2 = 4 geld, 3 = 6 geld, 4 = 7 geld en 5 is 8 geld) Je zet dit geld bij met het geldmuntje op je spelersbordje. Je kan maximaal 12 geld in je voorraad hebben, resterend geld vervalt.

Een finca scoren :
Wanneer een finca volledig omgeven is door plantagetegels (langs 8 kanten dus, ook diagonaal) wordt de finca gescoord. Je bekijkt welke speler de grootste plantage(s) rondom de finca heeft (eventueel worden twee kleinere plantages van dezelfde speler opgeteld) en deze krijgt het grootst aantal afgebeelde punten op de finca. De tweede speler krijgt nog het lagere aantal punten. Bij gelijke stand krijgen beide spelers het aantal punten.

De markt aanvullen :
Indien er nog maar drie of minder tegels in de markt liggen, wordt die onmiddellijk aangevuld en wordt er onmiddellijk een finca gebouwd. Zodoende kan het zijn dat je de tegels die je net aanschafte ook gebruikt kunnen worden aan de nieuwe finca. Indien er niet genoeg tegels meer zijn om aan te vullen, worden ze gewoon allemaal gelegd en blijven er enkele plaatsen over.

Zo gauw alle plantagetegels gebouwd zijn, eindigt het spel. De finca's die nog niet gescoord zijn, worden nu gescoord, maar de winnende speler krijgt nu het kleinere aantal punten. (er is geen tweede plaats) Alle plantages waarop nog arbeiders staan worden gescoord. Tenslotte krijg je nog punten voor je bonustegels met paarden. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Citrus
Auteur : Jeffey D. Allers
Uitgeverij : DLP games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 40 - 60 min. (korte of lange versie)
Leeftijd : 8+

10-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
09-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Luchador
Klik op de afbeelding om de link te volgen Luchador (Backspindle games) :

+ Thematisch erg sterk uitgewerkt vind ik persoonlijk, het pinnen, het overnemen, het toeslaan, een beetje show verkopen, het hoort er allemaal bij
+ Met het juiste publiek is dit ongetwijfeld een spel met erg véél animo, ik denk dat de tag-team-play dan ook leuker is dan met 2 spelers
+ Dit spel kan erg snel gespeeld worden tussendoor, dus het zal zeker wel af en toe op tafel komen
+ De karakters waarmee je kan spelen zijn leuk gedaan, elk met hun eigenheid

- Het blijft natuurlijk wel maar een potje dobbelen, dus als je niet echt in de sfeer zit zijn er betere dobbelspellen
- Het spel is relatief duur voor wat het is
- Het speelbordje is bijna niet plat te krijgen, een extra moeilijkheid om je dobbelstenen op de mat te houden dus
- De karakters zijn leuk gedaan met hun eigenheid, maar op zich is ook dit allemaal thematisch, het had even goed een kaartje kunnen zijn met een overzicht van welke schade de dobbelsteen gewoon aanricht (4,5 of 7)

Conclusie : ik ben na een eerste potje niet echt overtuigd van deze Essen-hype (die er toch wel één was denk ik). Ik heb het spel gespeeld met mijn vrouw (die al niet echt een spelletjesliefhebber is) en ik formuleer even haar mening : "wat een dom dobbelspelletje, hier heb je echt niets in de hand". En ondanks het feit dat ze het spel toch won, klopt dit wel enigszins. Ik zou het een beetje willen nuanceren door te zeggen dat het thematische hier erg veel goed maakt. Maar als Mexicaanse worstelaars je niet onmiddellijk veel zeggen, kan ik best begrijpen dat dit echt verloren tijd is geweest. Ik was vroeger al weg van die coole worstelaars met een hoog showgehalte, dus mij kon het op zich nog wel bekoren. Ik ga het spel dan ook proberen op tafel te leggen met andere fans van het genre en met erg veel geluid en enthousiasme het spel eens proberen te spelen. Ik ben ervan overtuigd dat er dan epische gevechten zullen plaatsvinden, want een dobbelsteenrol blijft een dobbelsteenrol maar de beleving die erbij hoort, maakt het tot een wereld van verschil. En waar ik dit spelmechanisme in langere spellen niet echt weet te appreciëren, kan ik dit in tussendoortjes als Luchador dat zeker wel. Mag ik u uitdagen om een robbertje te komen vechten?

09-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Russian railroads
Klik op de afbeelding om de link te volgen Russian railroads (HiG/999 games) :

+ een big-box van Hans im Glück is een blinde koop en u wordt zeker niet gestraft dit keer
+ een complex spel met fantastisch goed geschreven spelregels en superduidelijk spelverloop door de ondersteunende symbolen
+ volle kleuren op het speelmateriaal, dit is echt de top dames en heren
+ voor worker-placement-fetisjisten
+ de scores liggen erg hoog, u gaat hier nog eens lekker ouderwets minstens over de 200 punten (dus 2 keer rond het bord!)
+ je wil weer héél erg veel en gaat nauwkeurig uw acties moeten kiezen
+ als spelsysteem is dit echt wel een héél erg goed en solide spel
+ veel manieren om punten te scoren en het gevoel te hebben dat je goed bezig bent, maar of het voldoende zal zijn voor winst???

- dit is wel echt worker-placement in het kwadraat, zo erg dat het af en toe een beetje, zelfs in mijn euro-ogen, gemaakt aanvoelt
- vernieuwend is het niet echt, maar dat heb ik dit speeljaar al erg vaak moeten zeggen
- het scoren van de treinsporen zorgt voor sommige mensen echt wel voor problemen, redelijk abstract allemaal
 

09-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Origin (Matagot)
Klik op de afbeelding om de link te volgen De titel "origin" is letterlijk vertaald "oorsprong", maar doet mij in ieder geval denken aan origineel. Want dat is dit spel zeker en vast. Als je de zware doos opent, zie je prachtig houten materiaal. U krijgt dan ook maar liefst 36 verschillende pionnen in 3 verschillende kleuren, 3 diktes en 3 lengtes. De lengte van een pion geeft z'n snelheid aan (bewegingspunten) en de breedte z'n sterkte (om gebieden over te nemen).

De spelers krijgen punten voor hun bereikte doelkaarten, alle handkaarten leveren nog 1 punt op en verzamelde jacht- en zeefiches leveren het aangegeven aantal punten op. Elke innovatiefiche geeft 1 punt, maar die van niveau 5 leveren 5 punten op. De speler met de meeste punten wint het spel, dat trouwens is afgelopen als één van de drie kaartenstapels is opgebruikt of alle innovatiefiches van het speelbord zijn verdwenen of als alle pionnen op het bord staan of alle spelers al hun dorpen hebben ingezet.

Elke speler krijgt bij aanvang één doelkaart en negen dorpen (houten schijven in z'n kleur). Het speelbord toont de wereldkaart, die verdeeld is in continenten en die op z'n beurt uit verschillende gebieden bestaat. Groene gebieden hebben een jachtfiche (die je verovert als je als eerste dit gebied controleert), de continenten zijn verbonden met zeestraatfiches (die je verovert als je de gebieden aan beide  kanten van de zeestraat controleert).

In een beurt moet de speler één van de volgende drie acties uitvoeren :
- evolutie : een nieuwe pion en zijn dorp op het bord plaatsen op een onbekend gebied :
De nieuwe pion moet in een gebied geplaatst worden aangrenzend aan een gebied waar reeds een pion staat. Om gezet te mogen worden, moet de pion minstens twee overeenkomsten hebben met de aangrenzende pion (dikte, lengte en/of kleur). Het verschil kan kleur, lengte +1 of sterkte +1 zijn. Het is niet toegestaan om een pion met mindere sterkte of lengte dan de aangrenzende pion in te zetten. Zet onder de nieuwe pion een eigen dorp (schijf in jouw kleur)

- migratie : een pion en zijn dorp verplaatsen naar een onbekend gebied :
De lengte van de verplaatsing komt overeen met de lengte van de pion (1, 2 of 3). Tijdens de verplaatsing mag je door andere gebieden gaan die reeds bezet zijn. Je mag je beweging vroegtijdig stoppen. Je eindigt je beweging wel op een onbekend gebied.

- ruil : een pion en zijn dorp ruilen met de pion van een andere speler
Qua verplaatsing gelden dezelfde regels als bij migratie. De aanvallende pion moet sterker zijn (breedte) dan de verdedigende pion. Beide pionnen (met dorp) worden dan van plaatst gewisseld.

Na de actiefase volgt er nog een beloningsfase waarin de spelers eventueel een beloning kunnen oprapen.
- kaarten : je neemt kaarten afhankelijk van de kleur van het gebied waarin je de pion plaatste (of terecht kwam)
* geel : neem één van de drie beschikbare innovatietegels bij geel en de bovenste actiekaart OF trek de drie bovenste actiekaarten, neem ze bij op handen en leg eender welke twee actiekaarten uit je handen af
* oranje : neem één van de drie beschikbare innovatietegels bij oranje en de bovenste permanente kaart OF trek de drie bovenste permanente kaarten, neem ze bij op handen en leg eender welke twee permanente kaarten uit je handen af
* paars : neem één van de drie beschikbare innovatietegels bij paars de bovenste doelkaart OF trek de drie bovenste doelkaarten, neem ze bij op handen en leg eender welke twee doelkaarten uit je handen af
* bruin : neem twee van de zes beschikbare innovatietegels OF kies een innovatietegel uit eender welke kolom op het beloningsbord
De gewonnen tegels moeten per speler voor zich uitgelegd worden. Je moet een soort toren bouwen, niveau 1 (één speer afgebeeld) onderaan, daarop een 2, enz. Je mag verschillende torens beginnen bouwen, dus een niveau 1 kan je altijd leggen.

Tijdens een beurt mag een speler één kaart van elke kleur spelen. De actiekaarten hebben een onmiddellijk effect dat wordt uitgevoerd. De oranje kaarten kan je enkel spelen als je innovatietegels hebt van het gevraagde niveau. Het effect van deze kaart geldt gedurende het ganse spel. De doelkaarten leveren overwinningspunten op als je eraan voldoet. Leg de kaart open voor je neer als je aan de voorwaarden voldoet. Zodra je een doelkaart open legt, trek je een nieuwe kaart. Je kan maximaal 2 doelkaarten op handen hebben. Indien je er nog één extra wint, moet je één kaart afleggen tot de limiet van 2.

Titel : Origin
Auteur : Andrea Mainini
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

09-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
08-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 156
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Annelies & Arne
Gespeeld spel : Luchador
Speeldatum : 08/01/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi 
Opmerkingen : Eerste potje dobbelstenen gooien in een Mexicaans worstelthema. Niet direct wat ik er van verwacht had, meer hierover bij de imprESSEN.

08-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Russian railroads (Hans im Glück)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Als er één uitgeverij is die we extra in het oog houden als ze een nieuwe bigbox uitbrengen, dan is het wel Hans im Glück. En we zijn niet alleen, ook 999 games, vaste partner van HiG, zat dit jaar erg kort op de bal, want ze brachten het spel "Russian railroads" ook al uit. Ik ga al een voorzichtige voorspelling plaatsen, maar ik denk dat dit spel in z'n genre hoogstwaarschijnlijk het beste van dit spellenjaar zal zijn. Een spel met het traditionele workerplacement-systeem, diverse manieren om punten te sprokkelen tijdens de tussentelling en bij de eindtelling en dit alles met de gekende kwaliteit aan componenten. Wat altijd opvalt bij dit type van spellen bij deze uitgeverij is het gebruik van handige iconografie en erg intuïtief spelende spellen, ondanks de complexiteit. Hiervan zouden er héél véél uitgeverijen iets kunnen leren. Ook de spelregels zijn bijzonder strak en goed geschreven, wat niet makkelijk is wegens de vele actiemogelijkheden.

Om het kort te houden, geef ik graag mee dat dit spel qua spelconcept weinig nieuws te bieden heeft. U gaat om beurten, in speelvolgorde, uw arbeiders inzetten op de diverse actiegebieden op het centrale speelbord (elke actie is maar voor één speler beschikbaar, met één uitzondering) of uw eigen spelersbord en de bijbehorende actie uitvoeren. Af en toe gaat u nog een extraatje verkrijgen of kan u bepaalde acties gaan combineren, met als uiteindelijke doel punten te sprokkelen bij de tussentelling en eindtelling. Deze tussentellingen komen eraan nadat alle spelers gepast hebben. Na zeven ronden eindigt het spel.

De drie hoofdzaken waaraan u tijdens dit spel zal werken zijn de drie sporen op je persoonlijke speelbord, het industriespoor en de locomotieven. De drie sporen worden met verschillende kleuren rails opgebouwd, die je telkens moet vrijspelen door een bepaald niveau te halen. De locomotieven kan je door acties aanschaffen en voor een spoor plaatsen. De waarde van de locomotief geeft aan hoeveel vakken van je spoor tellen bij een telling. Het industriespoor levert dan weer punten op en de fabrieken die je eventueel weet te bouwen, zorgen wederom voor extra mogelijkheden en bonussen.

Acties op het algemene speelbord :
- aan de sporen bouwen : plaats het aangegeven aantal arbeiders en plaats de rails het aangegeven aantal plaatsen vooruit. Deze plaatsen mogen opgesplitst worden onder de drie verschillende sporen. Doordat je rails verplaatst speel je nieuwe niveau's en bonussen vrij en scoor je op het einde van het spel natuurlijk ook hogere punten.
- locomotieven aanschaffen : leg de locomotief voor één van je sporen, deze bepalen hoever je letterlijk kan rijden op deze sporen en welke eventuele bonussen en punten beschikbaar worden voor jou.
- fabrieken aanschaffen : leg deze onder je persoonlijke spelersbord, eens je het nodige niveau haalt, krijg je de afgebeelde bonus
- industrialisering : verplaats de marker op je industriespoor en speel bonussen van fabrieken vrij (ook hogere punten op het einde van het spel)
- verdubbelaars verdienen : worden op het spoor gelegd en verdubbelen de punten bij tussentellingen
- munten nemen : moeten worden ingezet bij bepaalde acties en vervangen een arbeider
- leenarbeiders nemen : 2 neutrale arbeiders nemen die je in deze ronde kan gebruiken
- ingenieurs inhuren : worden naast het persoonlijke spelersbord gelegd en leveren een actie op die enkel voor de eigenaar bereikbaar is. Deze acties zijn vergelijkbaar met de acties op het speelbord
- speelvolgorde wijzigen : je kan jezelf op de 1ste of 2de plaats voor de volgende ronde zetten, bovendien mag je op het einde van de ronde deze arbeider nog inzetten op een nog vrij actieveld.

Ik kan onmogelijk alle soorten bonussen beginnen opsommen, gewoonweg omdat het er zo veel zijn ... maar het zijn wel steeds duidelijke bonussen die een verlengde zijn van de acties die hierboven beschreven zijn. 

U bent waarschijnlijk meer dan benieuwd hoe alles in z'n werk gaat en een beeld zegt meer dan duizend woorden, vandaar dat ik u graag ook nog volgende link meegeef : http://www.boardgamegeek.com/video/37467/russian-railroads/dutch-russian-railroads-tutorial

Titel : Russian railroads
Auteurs : Helmut Ohley & Leonhard Orbler
Uitgeverij : Hans im Glück
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd :  12+

08-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
07-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Der geheimnisvolle spiegel
Der geheimnisvolle spiegel (Drei magier spiele) :

+ prachtig vormgegeven (zoals we gewend zijn van 3 magier)
+ wederom een uniek idee
+ eenvoudig, maar toch leuk voor jong en oud
+ ruimte voor eigen inbreng en varianten

- snelheid blijft hier het belangrijkste
- geen duidelijke regels wat te doen bij een foute gok (huisregels dringen zich snel op)

07-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carcassonne Südsee (Hans im Glück)
Klik op de afbeelding om de link te volgen U neme een populair spel zoals Carcassonne, plakt letterlijk een ander thema op de tegeltjes en gooit nog wat mooie houten speelstukken in de doos en u heeft Carcassonne Zuidzee.

Dit spel is een op zich staande variant van Carcassonne en is dus geen uitbreiding. U krijgt de standaarddoos van Carcassonne met daarin 73 landschapstegels, 24 scheepstegels, 19 vissersbootfiches, 20 spelerspionnen (de wereldberoemde meeples) en 60 houten grondstoffen (banaan, mossel en vis)

Ik veronderstel dat ik u het basisconcept van Carcassonne niet meer hoef uit te leggen. Voor diegene die het spel niet kennen, zou ik u willen vragen om de zoekfunctie van dit blog te gebruiken en zelf even na te lezen.

Bedoeling van het spel is zoveel mogelijk overwinningspunten te behalen tegen het moment dat de laatste tegel is aangelegd of wanneer het laatste schip voorzien is van de gevraagde grondstoffen. Dit aspect is nieuw in dit spel. U gaat op een andere manier overwinningspunten proberen te scoren, maar het systeem om dit te doen is nagenoeg gelijklopend met de normale manier.

Een spelersbeurt bestaat uit vier fasen :
1) je moet één gedekte tegel trekken en deze aan het speelbord aanleggen
2) je mag één meeple op de zojuist gelegde tegel plaatsen OF je mag één van je meeples van het bord terug naar je voorraad halen (nieuw in deze versie, je hebt ook maar vier meeples ter beschikking)
3) zijn de aanlegsteigers (vgl. wegen), eilanden (vgl. kastelen), markten (vgl. klooster) of zeeën (vgl. grasland) afgewerkt, komt de meeple terug naar je voorraad en krijg je de afgebeelde grondstoffen (indien jij diegene bent met de meeste meeples daar)
4) je mag aan één van de open schepen leveren indien je de nodige grondstoffen hebt

De aanlegsteigers werken zoals de wegen, je krijgt het aantal mosselen die afgebeeld staan op de tegels. De aanlegsteiger is afgebouwd als het langs beide kanten een steen als grens heeft.
De afgewerkte eilanden (volledig door water omgeven) leveren het aantal afgebeelde bananen op.
De markten geven je één van de openliggende schepen (je moet de grondstoffen niet leveren) als ze met acht tegels omringd zijn.
De zeeën leveren vissen op als ze volledig omringd zijn door land of wanneer er een tegel met een vissersboot aan wordt gelegd. Na het uitdelen van de afgebeelde vissen wordt er een vissersbootfiche op een groep vissen gelegd. Nadien kan er eventueel nog gewaardeerd worden (tenzij het volledig omgeven is door land)

Op het einde van het spel krijgen de nog niet gewaardeerde meeples hun grondstoffen zoals gewoonlijk (behalve de markt) en worden de punten afgebeeld op de scheepstegels opgeteld en krijg je voor elke 3 grondstoffen nog 1 punt.

Titel : Carcassonne Südsee
Auteur : Klaus-Jürgen Wrede
Uitgeverij : Hans im Glück
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

07-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
06-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 155
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Nico, Els, Esmeralda & Arne
Gespeelde spellen : Coal baron & Blueprints
Speeldatum : 04/01/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi 
Opmerkingen : De tweede speelsessie van de avond met vier spelers. Coal baron nogmaals op tafel gelegd, waarschijnlijk de enige euro die dit jaar verschenen is die als filler kan dienen, maar toch een volwaardig bordspel is. Zéér toegankelijk voor iedereen! Blueprints speelt met z'n vieren anders dan met drie. Persoonlijk vind ik met drie leuker omdat je dan iets meer opties hebt en makkelijker naar de bonussen kan toewerken. ImprESSEN en recensie van dit spel mag u eind januari verwachten (er staat nog wat anders in de wachtkamer voorlopig).

06-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Qwirkle expansion
Klik op de afbeelding om de link te volgen Qwirkle erweiterung (Schmidtspiele) :

+ u krijgt een scorebordje bij de uitbreiding, dus u mag pen en papier achterwege laten
+ de twee uitbreidingen die je in het pakketje krijgt, geven een extra toets aan het basisspel, bij het één krijg je een hoog Scrabble-gevoel, bij de andere ga je iets sneller de nodige steen kunnen vinden (of van het bord jatten beter gezegd)
+ een qwirkle scoren wordt aanzienlijk moeilijker met de uitbreiding, aangezien er al stenen op het speelbord liggen, je gaat je aan dit patroon moeten houden en bent dus beperkter qua plaatsen van stenen
+ een geoefend Qwirkle-speler zal aanvankelijk toch weer goed moeten nadenken vooraleer hij z'n stenen plaatst, het is zoeken naar het beste plaatsje om een steen te plaatsen
+ daar waar Qwirkle pas in een later stadium interessant begint te worden (als er al wat stenen liggen), kan je hier onmiddellijk combo's gaan zoeken (aangezien er al stenen liggen)

- het scorebord is handig, maar je moet goed in het oog houden dat je je scoresteen naar de juiste richting beweegt
- het basisspel blijft op zich méér dan voldoende speelplezier, dus een must is de uitbreiding zeker niet

06-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Der Geheimnisvolle Spiegel (3 magier spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Net als je denkt dat je alles al gezien hebt bij 3 Magier Spiele komen ze toch weer met iets totaal "nieuw" dat schitterend uitgevoerd is. Na het gebruik van de magneten om aan te trekken of af te stoten, na het puzzelen met spiegels en weerkaatsingen, komen ze met een ander prachtig idee.

In dit spel vindt u een spiegel die bestaat uit een kader met daarin een blad dat spiegelt aan de ene kant en wit is aan de achterkant. Daarnaast zijn er vier ladders voorzien, voor elke speler één, die eigenlijk het scorebord voorstelt. Elke speler krijgt een kartonnen fiche met z'n tovenaar op die hij onderaan in de ladder schuift. Telkens wanneer de speler een punt scoort, schuift hij een tegel in de ladder zodat z'n tovenaar stilaan naar boven schuift. Vanaf het moment dat de tovenaar bovenaan de mysterieuze ladder komt piepen, is hij gewonnen.

Daarnaast omvat het spel 46 toverplaatjes met daarop éénvoudige tekeningen van allerhande voorwerpen. Deze tegels worden gedekt geschud en in het midden van de tafel gelegd. De startspeler neemt één tegel, bekijkt deze en tekent met een toverstaf (die een laserlichtje is) het figuurtje na op de achterkant van de spiegel. De andere spelers kijken op de voorkant van de spiegel en zien het mysterieuze lichtje verschijnen en een tekening maken. Ze raden om ter snelste wat er getekend wordt. Wordt het geraden, dan scoort de tekenaar een punt en schuift hij de tegel in z'n ladder. De speler die het raadde wordt de volgende tekenaar. Wordt het niet geraden, dan wordt de tegel afgelegd en wordt er een nieuwe tegel getrokken door de tekenaar.

Voor de grotere spelers is er nog een variant waarbij je ook zelf kan bepalen wat je gaat tekenen. Je schrijft op voorhand het voorwerp op een blaadje, tekent, laat raden en controleert met het op voorhand opgeschreven voorwerp. De tegels gelden dan enkel als overwinningspunten.

Titel : Der Geheimnisvolle Spiegel
Auteur : Frank Bebenroth
Uitgeverij : Drei magier spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 5+

06-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
05-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Euphoria - build a better dystopia
Klik op de afbeelding om de link te volgen Euphoria (Stonemaier Games) :

+ Productiekwaliteit van het materiaal is topshit! (we waren al wel wat gewoon na Viticulture van deze uitgever, maar dit gaat wederom een stapje verder)
+ Hebben we al gezegd dat het materiaal fantastisch mooi is?
+ Een erg grote herspeelbaarheid door de verschillende markten en talloze karakters (waarvan je er max. 3 gebruikt per speler/spel)
+ Het spel speelt erg vlot (ondanks de spelregels, zie - )
+ De spannende strijd naar het einde van het spel toe, je hebt (bijna) allemaal het gevoel dat je nog kan winnen, je komt vaak maar één of twee acties te kort om het laken naar je toe te trekken
+ Ondanks de vele soorten acties en andere wegen naar progressie lijkt alles redelijk goed uitgebalanceerd
+ Een kickstarter die in Europa kan uitgeleverd worden, zorgt voor minder kosten qua verzending en taxen

- De spelregels zijn op zich goed geschreven, maar als je enkel de spelregels leest, heb je geen idee hoe alles in z'n werk zal gaan, dit is zo'n spel waar je een potje nodig hebt om het allemaal te zien
- Het thema is flinterdun, waar er bij Viticulture nog erg veel thema aan het spel hing, is het er hier maar opgegooid

Kortom : Euphoria is een spel dat u moet gespeeld hebben vooraleer u het aanschaft, de kostprijs ligt gewoon te hoog om zo maar uw euro's uit te geven. U krijgt er wel héél erg veel en mooi materiaal voor terug, daar kan niet over geredetwist worden. Euphoria gaat nog drie stappen verder dan bv. een Tzolkin qua materiaal. De vraag is natuurlijk wel hoe de retailversies van het spel er gaan uitzien, daar wij een Kickstartereditie hebben.

05-01-2014 om 10:22 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 154
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Els, Esmeralda, Nico, Waut & Arne
Gespeelde spellen : 21 Mutinies, Euphoria & Citrus
Speeldatum : 04/01/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi 
Opmerkingen : De eerste sessie met ineens twee nieuwigheden. 21 mutinies stond al een tijdje klaar om op tafel te leggen en Euphoria was er vers van de pers. ImprESSENs mag u eerstdaags verwachten.

05-01-2014 om 01:40 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Ligretto crazy
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ligretto crazy (Schmidtspiele) :

+ Qua snelle tussendoortjes, binnen het Ligretto-gamma, is dit een fijne aanvulling
+ De titel is niet gelogen, u wordt hier gek van
+ Als u houdt van reactiesnelheid (à la Jungle speed, Halli galli, ...) dan is dit zeker één die u ook leuk vindt
+ Het spel heeft enkele Ligretto-kenmerken, maar is toch weer net ietsje anders

- Het spel verscheen al onder een andere naam (Ratuki), jammer dat het een Ligretto-stempel moet krijgen om te verkopen, maar dat zal ons worst wezen
- Reactiesnelheid en kaarten, het blijft een gevaarlijke combinatie voor ezelsoren, scheuren, ...
- U mag niet meegaan in de mallemolen van hevigheid, rustig uw kaartencombinatie afleggen en durven kaarten op de aflegstapel leggen, gaan u veel verder brengen


05-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qwirkle uitbreiding (Schmidtspiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een uitbreiding kon niet uitblijven voor dit populaire spel dat de vorige jaren talloze prijzen wegkaapte.
In de eerste plaats komt deze uitbreiding met een scorebord en markers, dus u hoeft geen pen en papier meer ter hand te nemen. Daarnaast titelt de doos 3 mogelijke varianten. Eigenlijk moeten we eerlijk bekennen dat het er maar twee zijn, want de derde is een combinatie van de eerste twee.

Qwirkle select :
Voor deze variant gebruikt u de kant van de vier dubbelzijdige speelborden met de sterren op. U heeft ook de 12 sterrenmarkers nodig en voor de rest het basismateriaal van Qwirkle. In deze versie wordt er enkel afgelegd op de vier speelborden. Er wordt gestart vanuit het centrum. Alle basisregels blijven gelden qua plaatsing van stenen. Leg je een steen op een stersymbool, dan krijg je een sterrenmarker. In een latere beurt mag de speler deze ster inzetten aan het begin van z'n beurt om een steen die reeds op het bord ligt, eraf te nemen en zelf in te zetten. Deze steen mag geen steen uit een Qwirkle zijn en mag ook niet terug in dezelfde combinatie worden ingepast. Per beurt mag er ook maar één stermarker gebruikt worden. Door het gebruik van de stermarker kunnen gaten ontstaan in de combinaties. Elk sterrenmarker kan maar één keer in het spel gebruikt worden en ze worden dan ook in de doos gelegd na gebruik.

Qwirkle connect :
Voor  deze variant gebruikt u de kant van de vier dubbelzijdige speelborden met de bonuspunten op. U kan deze borden draaien en keren, zodat er verschillende mogelijke combinaties zijn. Het spel verloopt zoals gewoonlijk, één kleine aanpassing, de jongste speler begint. Indien u een steen legt op een bonusveld scoort u onmiddellijk de punten die erop staan. Je krijgt de bonuspunten slechts één keer, ook al behoort de steen tot verschillende combinaties.

Qwirkle select + connect :
Voor deze variant gebruikt u twee speelborden langs één kant en de twee andere aan de andere kant. U kan weer gaan combineren zoals u wil. De spelregels uit beide varianten zijn nu van kracht. Moesten de bonusvelden vrij komen door gebruik van een sterrenmarker kan u de bonuspunten opnieuw gaan scoren.

Titel : Qwirkle uitbreiding 1
Auteur : Susan McKinley Ross
Uitgeverij : Schmidtspiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 6+

05-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
04-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Lewis & Clark
Klik op de afbeelding om de link te volgen Lewis & Clark (Ludonaute) :

+ Thematisch sterk uitgewerkt spel, alle kaarten in het spel zijn anders en hebben een correcte historische achtergrond
+ Het is een race en nog een spannende ook
+ Het spel kan ook solo gespeeld worden (variant is voorzien)
+ Dit is nu eens een uniek spel vanuit Essen vind ik, de sfeer en het gevoel heb ik nog niet tegengekomen in andere spellen
+ Er zijn verschillende spelmechanismen op elkaar gegooid (deckbuilding, race, workerplacement) maar die lopen hier zo vloeiend in elkaar dat het echt wel de moeite is
+ Er zijn Nederlandstalige spelregels beschikbaar ;-)
+ Er zijn héél wat symbolen, maar ze zijn erg goed gedaan

- Het is een race, maar geen snelle race, het spel duurt wel even, maar met drie spelers is het eigenlijk perfect
- Er zijn héél wat symbolen en dat kan aanvankelijk wel voor wat problemen zorgen
- De regels omtrent het opslaan van een kamp zijn op zich niet moeilijk, maar aanvankelijk toch wat verwarrend

Kortom : L&C is één van de betere spellen die ik tot nog toe speelde van de Essen nieuwigheden. Het ademt een zekere charme uit en speelt verduiveld vlot voor een op het eerste zicht toch relatief complex spel. Het unieke systeem van kaarten spelen, versterken met andere kaarten en indianen, het gebruik maken van de kaarten van je buren (kennen we van 7 Wonders), de actieplaatsen op het speelbord, ... je hebt altijd wel véél mogelijkheden, maar toch is het duidelijk wat je wil doen. Je reis zal ook volledig worden afgestemd op de karakters die je tegenkomt en aanschaft in je deck. Zo zal er een grote herspeelbaarheid zijn, want geen enkel spel zal hetzelfde zijn. Eén ding valt wel enorm op, de balans, je gaat met z'n allen kunnen strijden voor de winst tot het einde. Toppertje!

04-01-2014 om 11:09 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 153
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Kevin, Jasper & Arne
Gespeelde spellen : Lewis & Clark, Blueprints, 7 Days of Westerplatte & Café mélange
Speeldatum : 03/01/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi 
Opmerkingen : De eerste echte spellenavond van het nieuwe jaar! Zo leuk dat we het morgen gewoon nog eens overdoen! (maar dan waarschijnlijk met andere spellen, hoewel die van vandaag reuze zijn meegevallen). Eindelijk ook Lewis & Clark kunnen spelen waar we de vertaling voor maakten zo'n drie à vier maanden geleden.

04-01-2014 om 01:05 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ligretto crazy (Schmidt spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ligretto crazy is zo'n spel dat reeds onder de naam Ratuki het levenslicht zag enkele jaren geleden. Het grote succes bleef uit, maar als een uitgeverij als Schmidt spiele er het potentieel van inziet en door een kleine naamsverandering het tij kan doen keren, dan is dit enkel toe te juichen. Heeft dit spel dan niets met Ligretto te maken? Oh jawel hoor, u probeert nog steeds tegen een strak tempo uw kaartenstapel door te spelen, u moet nog steeds maar tot vijf kunnen tellen en het logo van Ligretto staat er ook netjes op gedrukt. Voor de rest zijn er toch ook wel wat verschillen. Bij deze een overzichtje van het spel.

Het spel bestaat uit 180 kaarten in vijf kleuren. Elke speler krijgt dus een kaartenstapel van 36 kaarten ter beschikking. Op deze kaarten staan waarden van 1 tot en met 5, maar op verschillende manieren. Zo vindt u er de gewone cijfers op, dobbelsteennummers, geturfde getallen, woorden van de getallen in diverse talen en vingers van een hand. Als deze kaarten hebben echter gemeen dat ze een 1, 2, 3, 4 of 5 voorstellen. Tijdens het spel gaan de spelers weer gelijktijdig kaarten in het midden van de tafel leggen, tot een speler z'n stapel heeft opgespeeld. Hij roep Ligretto stop en dan worden de punten uitgereikt. Dit keer geen minpunten maar pluspunten, een wezenlijk verschil. De speler die als eerste, na enkele ronden, 100 punten haalt, wint het spel.

De spelers schudden hun stapel kaarten, nemen er drie op handen en de rest vormt een trekstapel, daarnaast wordt er ruimte voorzien voor een aflegstapel en een puntenstapel. De spelers gaan tegelijkertijd van start en mogen een "1" in het midden van de tafel leggen om stapels te vormen. Er mogen echter maar een aantal stapels, gelijk aan het aantal spelers, gevormd worden. Nadien mogen er op deze stapels telkens kaarten gespeeld worden die exact één waarde hoger of lager zijn. Het maakt niet uit of het om getallen, vingers, woorden, ... gaat, zolang het maar klopt. Indien een speler een "vijf" kan leggen, roept hij "Crazy" en neemt hij de bewuste stapel in z'n puntenstapel.

Indien een speler geen kaart kan of wil spelen, legt hij één kaart op z'n persoonlijke aflegstapel. Na het leggen of weggooien van een kaart, vul je je hand steeds aan tot drie. Als een speler geen kaarten meer heeft, roept hij "Ligretto stop" en worden de punten uitgedeeld.
- elke kaart in je puntenstapel geeft 1 punt
- elke kaart in je trekstapel, aflegstapel en je hand is 1 strafpunt

Titel : Ligretto crazy
Auteur : Greg Zima
Uitgeverij : Schmidtspiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 7+

04-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
03-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : SOS Titanic
Klik op de afbeelding om de link te volgen SOS Titanic (Ludonaute) :

+ herkenbaarheid van het speelsysteem (Patience) is erg leuk
+ het is zeker geen makkelijk spel om te winnen
+ de extra's van het karakter waarmee je speelt en de bonuskaarten zijn erg belangrijk om het verschil te maken
+ thematisch is het wel fijn gevonden met de Titanic die letterlijk en figuurlijk onder water gaat
+ het materiaal is van prima kwaliteit
+ de chaos aan boord als er een stapel wegvalt en gemixt wordt met de volgende stapel is leuk gevonden

- de kaarten zijn van zo'n goeie kwaliteit (dikte) dat ze niet echt makkelijk van elkaar te krijgen zijn in het begin
- je wil goeie punten scoren door soms af te wachten op ankers, maar het spel is al moeilijk genoeg om iedereen te redden
- net zoals bij Patience kan je van die spellen hebben dat je echt weinig of niets kan doen omdat de kaarten totaal fout komen
- de chaos aan boord is echt wel een rotzakje, dan heb je eindelijk een rijtje liggen en dan wordt alles gemixt = hatelijk

Kortom : na Le petit prince is dit het tweede spel in dit formaat van doos dat Ludonaute uitbrengt en ook nu weer is het een geslaagd ontwerp. Ik denk dat Ludonaute met deze titel en Lewis & Clark mag beschouwd worden als één van de grote winnaars van Essen als er dan al zo'n prijs zou bestaan. Dit spel kan je ook nog wel op tafel leggen met mensen die nooit (!) spellen spelen, want een potje Patience (of solitaire) kennen ze toch wel allemaal. En zo niet, dan is het basisprincipe ook enorm snel uitgelegd.

03-01-2014 om 10:43 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Galaxy trucker - latest models (CGE)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze uitbreiding beperkt zich qua materiaal dan weer tot het minimum. U krijgt voor uw centjes welgeteld 10 nieuwe speelbord, zijnde 5 x 2 verschillende borden, genummerd IC, IIC, IIIC en IVC (achterkant). Daarnaast krijgt u de spelregels met de toevoegingen voor deze nieuwe borden en that's it! Oh ja, u krijgt ook nog twee nieuwe kaartjes die blijkbaar fout gedrukt zouden zijn geweest bij de grote uitbreiding voor Galaxy Trucker, prima service als u het mij vraagt.

Deze uitbreiding voegt dus enkel nieuwe mogelijkheden toe qua opbouw van je schip, maar het moet gezegd, ze zijn erin geslaagd om met weinig materiaal toch wel héél wat toe te voegen aan het spel. De speelborden even overlopen zal u dan waarschijnlijk ook een beter beeld geven. Daarnaast zijn er enkele kleine regelwijzigingen, maar sommige daarvan zitten ook al in de uitbreiding. (ik ga er hier vanuit dat u enkel de basisversie van het spel kent, of de bespreking hier op de blog er even over naleest)

Bij aanvang van het spel beslist u welke schepen gebruikt zullen worden om op te bouwen. Er wordt steeds aangeraden om minstens 3 vluchtfasen te doen, maar je kan er gerust een langer spel van maken door een extra vierde ronde te spelen. De cabines van de piloten starten op de standaardborden centraal. Met deze uitbreiding mag u de cabine nog terzijde laten liggen en beginnen bouwen waar u maar wenst op het speelbord.

Speelbord IC en IIC. Deze twee speelborden zijn ietsje kleiner dan het normale formaat, dus ideaal om de nieuwe borden een beetje te leren kennen. Ze staan op dezelfde kant afgedrukt, maar IIC heeft enkele extra oranje vakken die je op bord IC niet mag gebruiken. Je moet op deze borden gaan rekening houden met de verbindingen wat het bouwen betreft. In het midden van het bord loopt een lijn (de transdimensionale split genoemd) waarover je mag bouwen, maar waar de connectoren exact hetzelfde moeten zijn, dit wil zeggen dat u met een universele verbinding enkel een andere universele verbinding mag maken. Uiteraard mag je ook nog tegels tegen elkaar leggen die geen verbindingen hebben langs die kant. Ook in de vluchtfase is er een verandering. Wanneer een projectiel je aanvalt langs achter of langs voor, gooi je met de dobbelsteen. Gooi je een 2,3,4,5 wordt de bewuste kolom geviseerd, maar gooi je een 1 of een 6 volgt er een aanval langs respectievelijk de linker- en rechterflank. Als er dan weer een aanval langs de flanken komt, telt een 1,2,5 en 6 als een aanval op de bewuste rij, een 3 en een 4 zijn een aanval op die transdimensionale split en verdubbelen de aanval, dus ook dubbele schade (verdediging blijft wel voldoende met 1).

Speelbord IIIC. Ongetwijfeld één van de moeilijkere borden om mee te spelen en te gaan bouwen. U moet dit schip zien als een bol waarbij alle zijden van het speelbord aan elkaar vasthangen. De linkerverbindingen moeten dus ook kloppen met de rechterverbindingen en die van onderaan met die van bovenaan. Omdat het zo moeilijk is om dit schip te maken, krijg je ook extra tijd. De zandloper wordt één cyclus langer omgedraaid vooraleer de vluchtfase begint. Omdat het schip te beschermen moet je een verzekering aangaan. Je telt het aantal lege vakken in je schip (van 6x6 vakken) die aan elkaar grenzen, zelfs met een hoekje en dus rekening houdend met de mogelijke overschrijdingen van links naar rechts en boven naar onder. Dan kijk je op het overzicht hoeveel je moet betalen. Als je niet kan betalen, moet je een lening aangaan.

Speelbord IVC. Voor een nog meer heroïsche strijd gebruik je dit bord. Gebruik de achterkant van IIIC en de achterkant van IC en leg deze onder elkaar. Je merkt dat er nu vier afzonderlijke schepen staan die verbonden zijn met enkele vakken met nummers op. Je begint gewoon te bouwen zoals gewoonlijk aan één of meerdere schepen tegelijk. Nadat de zandloper is doorgelopen, wordt het spel stilgelegd en met de dobbelsteen gegooid. Deze waarde mag ingevuld worden op het spelersbord, zodat de schepen aan elkaar komen te hangen. Dit gebeurt twee keer. Tijdens de vluchtfase kan het dus zijn dat je met een groot schip en/of enkele kleinere aan de slag moet, een vloot. Ook op dit schip moet wel een verzekering genomen worden, maar mag je kiezen in hoeverre je jezelf verzekert. Tijdens de vlucht zijn er héél wat mogelijkheden die zich kunnen voordoen natuurlijk en deze staan netjes beschreven in de spelregels. Een deel van je vloot kan opgeven tijdens de vlucht en bij de finish telt niet enkel de snelheid maar ook het aantal schepen waarmee je binnenkomt.

Ik vertel u nu natuurlijk niet alle kleine details, maar u merkt ongetwijfeld ook dat zulk een kleine ingreep (zijnde de speelborden) in dit spel een wereld van verschil kunnen maken. Voor de ervaren Galaxy trucker speler zal dit zeker een uitdaging en verrijking zijn. Wij komen zeker ook nog een tijdje toe met de basis en de grote uitbreidingen, maar feit is dat dit spel een unieke plaats heeft veroverd op de markt en in onze collectie.

Titel : Galaxy trucker - latest models
Auteur : Vlaada Chvatil
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-5
Tijdsduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

03-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
02-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 152
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemer : Arne
Gespeeld spel : SOS Titanic
Speeldatum : 02/01/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi 
Opmerkingen : De eerste keer dat ik een solospel log hier op de blog en op BGG. Serieus de boot in gegaan, letterlijk en figuurlijk, met dit spelletje van Ludonaute. Patience met een thema erop geplakt, dat perfect solitair te spelen valt, maar ook als een uitdagende coöp kan gespeeld worden. Een zielige 9 punten waren mijn deel, dat vraagt om een verbetering, maar ik beloof dat ik er dan niet elke keer een "spelen met SpinLi" aan zal wijden, anders zou dit wel wat vervalsing zijn. (ik kan er ook niet tegen als spelers hun iOS-versies loggen, vandaar)

02-01-2014 om 20:48 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dungeon petz - dark alleys (CGE)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Indien u zich de recensie van Dungeon petz nog weet te herinneren, dan weet u dat ik me toen ook beperkt heb tot het opsommen van de verschillende fasen van het spel omdat het hier echt wel moeilijk is om volledig alles uit de doeken te doen. Dungeon petz is zo'n spel waarvan ik de spelregels vele malen had gelezen, maar omdat er nooit een speelsessie aan gekoppeld was, gingen ze even snel weer uit mijn hoofd weg. Ik kon het spel gelukkig eens op tafel leggen terwijl Nico de instructies gaf en ik moet bekennen dat het spel al de hooggespannen verwachtingen inloste. U kan dit nalezen in de imprESSEN die er van verscheen.

Dit jaar kwam CGE dan ook met een uitbreiding voor dit populaire spel. Op zich krijgt u weer wel wat nieuw materiaal : nieuwe huisdieren (monsters), een nieuwe actiebord zodat u nog meer keuzemogelijkheid heeft, nieuwe artefacten, kooien en andere toevoegingen. Al snel wordt duidelijk dat er héél wat nieuwigheden in het spel terechtkomen als u deze uitbreiding toevoegt. Ik geef dan ook graag een overzichtje van de zaken die wijzigen ten opzichte van het basisspel.

Het nieuwe materiaal even op een rijtje :
- nieuwe huisdieren, kooien, toevoegingen, artefacten, klanten en tentoonstellingen
- een uitbreiding voor het progressie speelbord (je kan nu een extra ronde spelen, met extra klanten en tentoonstellingen)
- een extra minion en geld
- het speelbord "donkere stegen" met nieuwe acties zoals de zwarte markt, de accessoirewinkel, de waarzegger en een industriële zone

Wijziging 1 : nieuwe mogelijkheid voor een groep imps en goud
Naast het uitsturen van je groepen of het thuishouden, heb je nu ook een derde optie. Als je aan de beurt komt, kan je een deel van een groep terugtrekken om op deze manier imps en goud te recupereren alvorens een actie uit te voeren. Door deze extra actie is er meer dynamiek in het spel. De samenstellingen van de groepen kunnen op deze manier wijzigen en dus ook de speelvolgorde.

Wijziging 2 : uitgebreid progressiebord
Je kan door dit extra speelbordje een langer episch spel spelen. Er wordt een extra ronde aan het spel toegevoegd en is er een extra tentoonstelling en klanten in de laatste ronde. Je kan ook zonder de extra ronde spelen om een standaardspeelduur te krijgen, maar wel met de extra tentoonstelling.

Wijziging 3 : een extra minion en één geld per speler bij aanvang van het spel voor meer mogelijkheden

Wijziging 4 : nieuwe acties (donkere stegen speelbord)
* zwarte markt : deze markt is gevuld met zes verschillende zaken die aangekocht kunnen worden. Je dient de kosten te betalen en kan vanaf dan onmiddellijk beschikken over de aangekochte zwarte imp, kooi, voedsel, toevoeging, artefact of huisdier. De zwarte imp is een bodyguard die je in een groep kan plaatsen die nog staat te wachten om gebruikt te worden.  De andere zaken dienen gebruikt te worden zoals in het basisspel
* waarzegger : je mag naar één van de klanten of tentoonstellingsvoorwaarden gaan kijken. Je trekt van elke kleur één extra kaart zodat je vier kaarten van elke kleur op handen hebt. Met de waarzegger krijg je ook een korting bij aankopen op de zwarte markt
* industriële zone : je mag de fabrieken die openliggen gebruiken en het effect onmiddellijk uitvoeren, sommige fabrieken vragen imps, voedsel of goud om te activeren. Elke keer je de industriële zone betreedt, mag je jouw marker één plaatsje verder leggen zodat je een grotere keuze aan fabrieken kan activeren. Bovendien mag je in fase 5 van de ronde de ongebruikte imps gebruiken om één van de reeds bezochte fabrieken te gebruiken.
* de accessoirewinkel : neem één van de openliggende accessoires. Je wijst dit accessoire toe aan een huisdier en deze zal de waarde van het huisdier verhogen en elk accessoire telt als een extra bij het bepalen van de noden van het huisdier.

Wijziging 5 : veranderen van startspeler in ronde 6
Geef de startspelermarker naar de speler die twee plaatsen links (of rechts) tegenover de vorige startspeler zit.

Wijziging 6 : eindtelling
Er zijn enkele wijzigingen aangebracht in de eindtelling, zodat de extra aanschaffen ook beloond kunnen worden. Zo zijn er punten voor de bodyguard, verschillend voedsel, accessoires en verwerkt voedsel.

Titel : Dungeon petz - dark alleys
Auteur : Vlaada Chvatil
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 100 min.
Leeftijd : 13+

02-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
01-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 151
Deelnemers : Pieter, Eveline, Monique, Filip, Annelies & Arne
Gespeelde spellen : Auf teufel komm raus & Diamant
Speeldatum : 31/12/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi 
Opmerkingen : Gezellig nog een spelletje op Oudjaar na het eten in afwachting van het vuurwerk!

01-01-2014 om 10:36 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het cijferslot
Bij deze dus de beloofde cijfers van het afgelopen jaar :

- totaal gespeelde basisspellen : 478
- totaal gespeelde uitbreidingen : 28
- totaal gespeelde spellen : 506
- aantal speelmomenten : 151
- gemiddeld aantal spellen op een speelmoment : 3,35

- aantal bezoekers op onze blog : 25.060
- aantal pageviews op onze blog : 36.613
- topmaand op de blog : december met 2755 bezoekers en 4171 pageviews
- bezoekers van verschillende landen op de blog : 62 landen
- best vertegenwoordigde land op de blog :  België met 63,2 %
- tweede beste vertegenwoordigde land op de blog : Nederland met (slechts) 7,4 % (hier is dus nog ruimte voor verbetering)

01-01-2014 om 01:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Bruxelles 1893
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bruxelles 1893 (Pearl games) :

+ Waaw, waaw, waaw, Pearlgames houdt z'n hoge niveau jaar na jaar vast
+ voor fans van de stevigere worker-placement en schuiven op diverse sporen is dit spel een must
+ het is puur subjectief, maar ik vind het speelbord weer erg mooi (anderen gaan dit spuuglelijk vinden)
+ u kan op héél wat manieren punten scoren, optimaliseren is de boodschap
+ er zitten enkele unieke speelelementen in die erg goed werken allemaal
+ de spelregels zitten er in het Nederlands netjes bij, perfect vertaald (dank u wel Pieter Syroit, ook voor de demo)
+ de overzichtjes zijn erg handig en u hoeft eigenlijk weinig zaken speciaal extra te onthouden, de iconografie is hier wel erg duidelijk

- het is wel een stevig spelletje, dus u kan het niet met iedereen op tafel leggen
- op het einde waren er bij ons wel grote verschillen qua punten tussen kop en staart, maar we hebben ons wel allen reuze geamuseerd
- uitverkocht in Essen, dus u mag nog even wachten op uw exemplaartje, maar het komt er ongetwijfeld gauw aan


01-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legacy - the testament of Duke de Crecy (Portal)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In de categorie "de langste spellentitel van 2013" zou deze het zeker goed doen. En naar ik me goed herinner was de werktitel zelfs nog ietsje uitgebreider. Deze titel wekte ook onmiddellijk onze interesse omwille van twee zaken, het thema en de auteur. Aangezien we hier met een Nederlandse auteur te maken krijgen, maakt het spel er enkel aantrekkelijker op, want zoals eerder al op deze blog vermeld, willen we een steun zijn voor de Nederlandstalige spellengemeenschap in het bijzonder.

In dit spel bouwt u enkele generaties van uw familie uit, u trouwt, krijgt kinderen, huwelijkt uit, bouwt villa's en verhoogt uw inkomen en vooral uw prestige. U probeert aan diverse zaken tegemoet te komen om nog wat punten te sprokkelen op het einde van het spel, zodat u op z'n minst het meeste overwinningspunten heeft verzameld. Gewoontegetrouw moet u wel wat leeswerk doorworstelen bij deze Portal, maar ik moet bekennen dat het op zich nog wel lekker vlot leest. U krijgt ook weer héél wat verschillende componenten, vooral kaarten, die u even moet leren kennen (vergelijk het gerust een beetje met Last Will op dat gebied).

Het spel wordt gespeeld over 9 ronden, die onderverdeeld zijn in 3 generaties. Op het centrale speelbord staat mooi aangegeven welke fases u moet doorlopen. Zo zal generatie I slechts 2 actierondes bevatten, generatie II 3 en generatie III heeft er 4. Elke actiefase wordt afgesloten door een inkomstenfase en elke generatie wordt afgesloten met het uitdelen van overwinningspunten voor prestige en nakomelingen.

Aan het begin van elke generatie worden er extra actieschijven aan het spel toegevoegd en groeien de kinderen op tot volwassenen. Je draait de kinderkaarten 180° zodat de volwassen kant rechtop staat. (niet bij generatie I, staat al klaar na startopstelling). In de actiefase wordt in speelvolgorde, vertrekkende van de speler met de startspelerkaart (die elke actieronde wordt doorgegeven), één van je actieschijven ingezet. Standaard heeft elke speler 2 actieschijven (dus 2 acties) ter beschikking, maar in de loop van het spel kan je actieschijven bij verdienen. De speler plaatst deze schijven op de actieplaatsen op het centrale speelbord of op z'n eigen spelersbord. Je bent verplicht om de gekozen actie uit te voeren en je moet al je actieschijven verplicht inzetten (met uitzondering van de extra actieschijven die gedurende een hele generatie kunnen gebruikt worden). Je voert de acties onmiddellijk uit, nadat je eventuele kosten hebt betaald. Als alle spelers hun acties hebben uitgevoerd, volgt de inkomstenfase. Elke speler krijgt inkomsten overeenkomstig met z'n inkomstenspoor op z'n spelersbord. Je neemt de actieschijven terug en verwijderd extra actieschijven van het centrale speelbord.

De acties van het persoonlijke spelersbord :
- trouwen of een gearrangeerd huwelijk regelen : kies een vriendkaart uit je hand en koppel deze aan één van je familieleden (man-vrouw), betaal de kosten of ontvang de bruidschat volgens de kaart, pas het inkomstenspoor aan, pas je prestige aan en voer het speciale effect van de vriendenkaart uit. Voeg ook onmiddellijk een kind toe aan het koppel. Bij een gearrangeerd huwelijk leg je de kaart alvast omgekeerd bij het kind en zal deze tijdens de volgende generatie z'n inkomsten/prestige genereren.
- koop kinderen : kies een koppel dat nog geen drie kinderen heeft en voeg een kind toe. Er kunnen zich complicaties voordoen tijdens de bevalling waarin je moeder of kind kan verliezen. Indien de moeder sterft, kan je de man later laten hertrouwen (indien het een eigen familielid is)
- vraag geld aan vrienden : 2 geld gratis, 3 geld voor 1 punt, 4 geld voor 1 punt en vriendenkaart
- sociale gemeenschap : neem 1 vriendenkaart gratis of neem 2 kaarten voor 1 geld of neem 3 kaarten voor 2 geld

De acties op het centrale speelbord :
- verwerf een titel : betaal de kosten en krijg alle voordelen van de titel (inkomsten, prestige en vriendenkaarten)
- huur een vruchtbaarheidsarts in : kies een koppel die max. 1 kind heeft, betaal 2 geld en 1 vriendenkaart en trek 2 kinderen van de stapel en voeg ze toe
- koop een villa : betaal 3 geld en 1 vriendenkaart en neem een villa van de stapel, wijs ze toe aan een koppel en verhoog de prestige met 2.
- initieer inkomsten : verlies 1 prestige en 2 vriendenkaarten en verhoog je inkomsten met 1 nadat je een kaart van de inkomstenstapel aan één van je koppels (of familieleden) hebt toegevoegd
- voer een missie uit : betaal 1 vriendenkaart, neem 2 kaarten van de missiestapel en hou er 1, in de generaties I en II kan je proberen om overwinningspunten te vergaren door de opdrachten op deze kaarten uit te voeren. Ze tellen niet meer op het einde van het spel. Verwerf je echter een missiekaart in generatie III, kan je de opdrachten van je leiderkaart (die je in het begin van het spel krijgt) uitvoeren en punten verzamelen.
- doneer aan de gemeenschap : kies een kaart, betaal de kosten en verwerf alle voordelen (prestige, overwinningspunten en vriendenkaarten), leg de kaart bij een familielid (of koppel).

Titel : Legacy - the testament of Duke de Crecy
Auteur : Michiel Hendriks
Uitgeverij : Portal publishing
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 8+

01-01-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!