Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
28-04-2008
Vielen dank Mod games
Aandachtige bezoekers van onze weblog merkten ongetwijfeld onderaan in de linkerkolom een nieuw logo. Ditmaal voegen we een spel toe van Mod-games. In het spel "macht und ohnmacht" (ofte Power and Weakness) gaan twee spelers elkaar te lijf met allerlei mogelijke middelen om de macht in het Verenigd Koninkrijk naar zich toe te trekken.
Dit moeilijkere tweepersoonsspel neemt zo'n 45 minuten in beslag en belooft sowieso een spannende strijd tot het einde. Zeker eens proberen op één van de volgende spellenavonden. (vanaf juni)
Ik kreeg gisteren een mailtje van enkele spellenliefhebbers uit Beerse. Zij spelen vaak het spel "Battlelore" van Days of wonder. Nu zouden ze graag eens een groots spel opzetten met verschillende spellen samen, 3 tegen 3 en zijn ze op zoek naar medespelers.
Ze komen naar onze spellenavond van augustus en het zou tof zijn, mochten ze drie spelers vinden die met hen willen meespelen. Mocht je interesse hebben, laat dan misschien al iets weten, dan kan ik dat bevestigen. Wil je het spel eerst even bekijken, raad ik aan om op de site van Days of wonder het even na te lezen.
De nieuwsbrief van de maand mei is verstuurd. Hopelijk heeft u hem allen goed ontvangen. Zo niet, laat dan even een seintje, dan kan ik hem terug proberen te versturen. Misschien kan u op de weblog of ons forum ook even reageren of u erbij zal zijn op vrijdag 16 mei. Het is altijd tof om te weten of u aanwezig zal zijn of niet.
Zoals u in onderstaand bericht kon lezen hebben we ook twee nieuwe aanwinsten mogen toevoegen als extraatje vanwege All games 4 you. Deze webwinkel biedt ons steeds de scherpste prijzen en verdienen dan ook hun plaatsje op onze weblog. U ziet hun logo in de rechterkolom. Ga eens een kijkje nemen in hun aanbod en check zeker de "sonderangebote", daar staan er soms bij tegen dumpprijs.
Vorige week heb ik nog eens een bestelling geplaatst bij onze vrienden van All games 4 you uit Essen (Duitsland). Vandaag heb ik de lading aangekregen. Ik maakte mijn keuze vooral uit de uitzonderlijke aanbiedingen, nieuwe spellen en vervolledigen van collectie's en spellen die al geruime tijd op onze lijst stonden. Hier even een overzicht van de spellen die bij de collectie komen. Let wel : deze spellen zijn waarschijnlijk nog niet te spelen op onze spellenavond van mei, op die van juni des te meer natuurlijk.
- Urland + uitbreiding (Doris & Frank) (uitbreiding gekregen als extraatje vanwege All games) - Ursuppe (Doris & Frank) - Piranha Pedro (Goldsieber) - Goldbräu (Zoch verlag) - Tempus (Warfrog, PS games) - Metropolys (Ystari) - Wie verhext (Alea) - Kupferkessel co (Goldsieber) - Ticket to ride USA 1910 (Days of wonder) (gekregen als extraatje vanwege All games) - Liebe und intrige (Goldsieber) - Wind und wetter (Winning moves) - Zanzibar (Winning moves) - Altamira (Zoch verlag) - Carolus Magnus (Winning moves) - Vineta (Winning moves)
Deze spellen zijn op onze site toegevoegd en gelinkt aan Boardgamegeek waar u gerust een kijkje kan gaan nemen, ze zijn ook daar toegevoegd aan de collectie.
De nieuwsbrief voor de spellenavond in mei staat ondertussen ook online. Er zijn héél wat nieuwe spellen bijgekomen. Diegene onder voorbehoud heb ik vooralsnog niet op de nieuwsbrief geplaatst. Normaal mag je dus ook nog volgende spellen verwachten : Avalam, Lascaux en Ticket to ride cardgame.
Dit spel van Hasbro (Parker) hadden we al een héle tijd geleden aangevraagd bij de desbetreffende uitgeverij. Aangezien er vanuit Belgische hoek niet direct reactie kwam, hebben we het Duitse moederbedrijf gecontacteerd en die hebben het dan toch in een stroomversnelling gestoken. Vol trots en blijdschap kondigen we dan ook onze nieuwe aanwinst aan : Origo!
Hieronder vindt u een recensie van dit spel, met dank aan truusentruus.
Truusentruus.nl recensie van het spel: Origo
Recensie door : guido
Beoordelingscijfer : (6.0)
Auteur : Wolfgang Kramer
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Hasbro
Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2007
Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 10 jaar
Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 60 minuten
Prijs : ca. 30 Euro
1) Introductie:
Het is het jaar 412. In het oude europa heerst oproer en 5 moedige volksstammen maken zich een weg vrij om nieuwe landen te veroveren. De Hunnen (rood), Langobarden (groen), Goten (blauw), Angelsaksen (zwart) en de Vandalen (oranje) hebben allen een sterke man als aanvoerder.
Sticht nieuwe landen en vorm nieuwe groepen voor je stam. Versterk je stam en breidt het uit over land en zee. Wie de meeste punten verzamelt staat met zijn stammenvoerder helemaal vooraan op het scorespoor en wint het spel!
De doos van Origo ziet er prachtig uit. Op de voorzijde zie je een prachtige afbeelding van een oeroude volksstam die nederzettingen heeft aan water. Ook zie je dat er in de tijd wanneer dit zich afspeelde al gebruik gemaakt werd van schepen. De achterzijde van het spel laat een deel van het spelmateriaal zien. Ook staat er een beknopte tekst waarin het thema van dit spel wordt uitgelegd.
Bij het openen van de doos valt meteen de hoeveelheid fiches op. Als je de doos zoals ik op zijn kant bewaard, is het elke keer weer een uitzoekerij om alle fiches te sorteren. Ik heb daarom alle fiches netjes in zakjes gedaan. Ook valt op dat de kaarten niet in de doos passen. Er zijn gewoon te veel kaarten om ze in het bijbehorende vakje te plaatsen.
Het spelmateriaal zelf is prachtig vormgegeven. Het materiaal is degelijk en van een goede kwaliteit. De gebuikte afbeeldingen op kaarten en fiches zijn duidelijk. Ik had zelf niet de kleuren rood en oranje tegelijkertijd gebruikt, omdat deze kleuren op elkaar lijken.
Het speelbord is prachtig. Het laat Europa zien in het jaar 412. In dit geval is Europa onderverdeeld in 12 gebieden, elk in een andere kleur afgebeeld. Het spelbord is net als een landkaart in vierkante vlakken ingedeeld. In dit geval in 10 kolommen en 10 rijen. Zo bestaat Belgica bijvoorbeeld uit de rijen B t/m E in kolom 4. Ook zijn de meren en zeeën afgebeeld en deze worden ook in het spel gebuikt. Ook zij zijn onderdeel van de vierkante vlakken. Om het bord is een scorespoor afgebeeld.
Op het waarderingsbord staat de volgorde van waarderen tijdens het spel afgebeeld.
De speelkaarten zijn onderverdeelt in 5 soorten: Een kaart die 1 of 2 rijen aanduidt op het bord, bijvoorbeeld rij E en F. Een kaart die 1 of 2 kolommen aanduidt op het bord, bijvoorbeeld kolom 8 en 9 Een kaart met een land, bijvoorbeeld Belgica. Een kaart met bevolking. Een kaart met een schip.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Ik heb in totaal 3 keer de spelregels gelezen, voordat ik het spel echt begreep. Dit nam me toch wel 1,5 uur van mijn tijd in beslag. De spelregels zijn te uitgebreid, geven te veel opsommingen, verwijzingen te veel naar andere bladzijden en geven voorbeelden die niet afgemaakt worden. De regels zijn dus een rommeltje en staan door elkaar heen. De spelregels zelf zijn niet moeilijk. Als je het spel een keer gespeeld hebt, zijn de regels duidelijk. Ook staan er veel onduidelijkheden in de regels. Op de website van de auteur staan zelfs een tiental vragen uitlegt, waarbij onduidelijkheden van spelers worden verduidelijkt.
Verder is het niet zo heel erg moeilijk om de regels aan anderen uit te leggen. De uitleg van de volgorde van acties en het aanvallen is moeilijk te begrijpen door anderen.
Voorbereiding: Leg het speelbord op tafel. Leg het waarderingsbord ernaast Leg op het waarderingsbord op de 12 plaatsen met de cijfers 3 t/m 7 elk een grondingsteen. Leg de actiesteen op zijn plaats op het waarderingsbord. Elke speler krijgt een stammenvoerder in zijn kleur. Ook krijgt elke speler afhankelijk van het aantal spelers een opgegeven hoeveelheid stammenschilden. Elke speler krijgt 10 speelkaarten. De jongste speler zet zijn stammenvoerder op het eerste veld op het scorespoor. Daarvoor worden de stammenvoerders van de andere spelers geplaatst. Dit gebeurt met de wijzers van de klok mee.
5) Spelverloop:
De spelers hebben een voorraad fiches (stammenschilden). Hiervan morgen ze een aantal op het bord plaatsen. Dit aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Ze plaatsen om beurten een fiche op het bord, totdat alle spelers hun fiches hebben geplaatst. Dit is dan de startopstelling. Op landen met 8 velden (vierkanten) mogen 4 fiches worden geplaatst. Op de rest van de landen mogen er slechts 2 geplaatst worden.
De jongste speler begint en mag in zijn beurt de volgende 3 acties doen in volgorde naar keuze.
1a) 1 keer uitbreiden en 1 keer aanvallen 1b) 2 keer uitbreiden 1c) 2 keer aanvallen
Deze actie mag onderbroken worden door 1 van de volgende acties. Zo mag je eerst een keer uitbreiden en dan actie 2 spelen en vervolgens nog een keer uitbreiden.
2a) reizen, door een fiche te verplaatsen over het bord vanuit land naar land of water. 2b) in plaats van 2a, mag de speler 2 kaarten uit zijn hand op de aflegstapel leggen en 2 nieuwe kaarten van de trekstapel nemen.
3) zeilen, door een fiche te verplaatsen over het bord vanuit water naar water of land.
Een speler hoeft geen enkele actie uit te voeren en mag gewoon passen.
Als laatste mag de speler nog zijn handkaarten tot 10 aanvullen.
Nu is de volgende speler links van de startspeler aan beurt enz.
Uitbreiden: Een speler speelt een kaart en legt een fiche op het gebied of veld dat wordt aangegeven.
Aanvallen: De speler speelt 1 of meerdere kaarten van een gebied dat hij wil aanvallen. (Een gebied mag alleen aangevallen worden indien het een grondingsteen heeft.) Hij pakt een fiche uit zijn voorraad en plaatst deze op het fiche van de tegenstander die hij wil aanvallen. Tevens wordt de actiesteen op de beide fiches geplaatst. De spelers spelen om beurten kaarten uit, totdat een speler opgeeft en zodoende de minste punten heeft. Zowel de liggende fiches op het bord als de gespeelde kaarten tellen als punten. De speler met het hoogste aan behaalde punten mag het gebied bezet houden met zijn fiche. De aanvaller telt het volgende: Alleen zijn fiches die direct horizontaal of vertikaal aan de actiesteen liggen tellen voor 1 punt. Zijn gespeelde handkaarten tellen als 2 punten. De verdediger telt het volgende: Zijn fiches die direct horizontaal of vertikaal aan de actiesteen liggen tellen als punt. Ook de actiesteen zelf telt als punt. Zijn gespeelde handkaarten tellen als 2 punten.
Reizen: Een speler verplaatst 1 van zijn fiches 1 vakje. Hij mag daarbij over eigen fiches heen springen. Zodoende kan een fiche over een hele rij eigen fiches verplaatst worden. Je mag bij reizen alleen een fiche uit land verplaatsen. Het doelveld mag zowel land als water zijn.
Zeilen: Een speler verplaatst 1 van zijn fiches 1 vakje. Hij mag daarbij over eigen fiches heen springen. Zodoende kan een fiche over een hele rij eigen fiches verplaatst worden. Je mag bij zeilen alleen een fiche uit water verplaatsen. Het doelveld mag zowel land als water zijn.
Een land is vol. De speler die dit veroorzaakt pakt de eerste grondingsteen. Hij plaatst deze op het land wat vol is. Hij krijgt tevens de punten die staan aangegeven op de plek die vrijkwam toen de grondingsteen werd gepakt. De punten gaat hij met zijn stammenvoerder vooruit. Op elke plek van het scorespoor mag maar 1 stammenvoerder staan. Als er al 1 staat op een plek, dan schuift de stammenvoerder van de speler die op dezelfde plek zou belanden 1 veld voor het betroffen veld.
Nadat er 4, 8 of 12 grondingstenen zijn geplaatst volgt er een grote waardering.
Tijdens de grote waardering worden er punten gegeven voor de grootste groepen (Clans). Beginnend met de grootste groep worden de punten verdeeld (1 t/m 8 punten) De grootste Clan krijgt 8 punten enz. Zijn er 2 even grote Clans, dan krijgen beide spelers de punten.
Ook volgen er punten voor de grootste zeemacht. De speler die de meeste watervelden heeft bezet krijgt 2 punten. De op 1 na meeste 1 punt. Tevens krijgen alle spelers 1 punt per bezet veld water.
Nu worden de afzonderlijke gebieden (landen) gewaardeerd. Volgende de tabel worden er punten verdeeld.
Het spel eindigt: Als de laatste grondingsteen is geplaatst Een speler plaatst zijn laatste fiche Alle spelers passen achter elkaar.
Jammerlijk genoeg heb ik zelf moeten afhaken voor dit evenement. Ik voelde me niet echt toppie en sta voor een belangrijke dag met het Vormsel van mijn kindjes van de klas, dus heb ik wijselijk een keertje gepast.
Onze goede vriend, Pieter Syroit, heeft onze kleuren verdedigd in Kortenberg. Een verslag van de gespeelde spellen :
"Met een half uurtje vertraging ben ik dan toch bij Hodin geraakt. Na een babbeltje hier en daar met enkel bekenden voor me in de spellenwereld ben ik aan het spelen geraakt."
Het eerste spel was Batavia (prototype) van Queen Games. Ikben halverwegen het spel ingestapt. Op zich is het geen moeilijk spel, maar dat zijn we gewent van Queen Games. Het jammere is dat je geblokkeerd kan worden voor meerdere rondes en dus eigelijk niets meer kunt. Je moet proberen doormiddel van kaarten de meerderheid van een land te krijgen. Als dat lukt krijg je het schild van dat land en krijge je een bepaald goed op een goederen spoor. Hier door krijg je ook op het bord een meerderheid van het land. Op een telspoor wordt is ook een kanon aanwezig en dat gaat op een bepaald moment af, waardoor het sterkste land, macht verliest. Aan het einde van het spel volgt er een telling! Geen foto beschikbaar
Haai - alarm!! van Drei Magier spiele. Het is een stok kaarten met haaien en dolfijnen. Je moet proberen om 7 dolfijnen te verzamelen of om 3 haaien meer te hebben dan de andere spelers. In je beurt kan je kiezen uit: Een kaart gedekt aflegge, een kaart opendraaien of een haai gebruiken om aan te vallen. Als je een haai uitspeelt mag je een gedekte kaart van een tegenspeler opendraaien. Is dit een haai, krijg je die kaart en moet je de tegenspeler een nieuwe gedekte kaart geven van de trekstapel. Als je een dolfijn openlegt bij een tegenspeler, krijg je die dolfijn en moet je een open kaart van jezelf afgeven aan die speler.
Enuk - De eskimo van Queen Kids (nieuw onderdeel van Queen-Games) - prototype. Dit is een zoveelste variant op memorie. Je moet proberen zo veel mogelijk fische proberen te verzamelen. Er zijn de volgende stukken in het spel: Eskimo - Ijsbeer - Rob - Zalm - Kleine vissen, daarnaast zijn er nog stukken van een iglo-puzzel. Je moet tegels omdraaien, je mag kiezen hoeveel, aan de hand van wat er ligt, krijg je dan 1 of meer tegels. Het gaat erom wie wat eet. Als er een eskimo getrokken wordt, gaat de zon op een spoor 1 stap verder. Als dit spoor volledig is begint ronde 2. Als je een stuk van de iglo trekt, moet je de puzzel op de juiste plaats leggen en je poppetje er op zetten. In ronde 2 mogen alle spelers, die een poppetje op de iglo hebben, nog proberen om zoveel mogelijk dezelfde figuren om te draaien. Elk kaartje is 1 punt.
Gifttrap. Een echt familie spel. Kan tot 9 personen gespeeld worden. Er worden een aantal cadeau's opgedraaid en je moet doormiddel van keertjes aangeven wie welk cadeauwil. Afhankelijk hoe goed je dat hebt gedaan krijg je punten.
Blokus 3D. Het is geen blokus meer. Je gaat nu ook in de hoogte werken en een bepaalde figuur maken. ALs niemand meer kan, kijk je wie de meeste van wijn kleur bovenaan heeft liggen. Dit zijn pluspunten. De overgebleven blokjes zijn minpunten.
Als laatste was Ticket to Ride the card game aan de beurt! De basisprincipes van TTR blijven. Meer info volgt binnenkort.
Als laatste extraatje kreeg elke aanwezige club en spel: Avalam. Het is hetzelfde spel als op de link, maar dan met de kleuren groen (spelbord0 en oranje en paars. Dus SpinLi is weer een 2 persoonspel rijker! Avalam
Bij deze wordt het spel "Avalam" dan ook toegevoegd aan onze spellencollectie. Nogmaals een dikke merci aan Pieter! (voor het verslag en de vertegenwoordiging)
Dankzij Dimpnacenter hebben we nog enkele ruilen kunnen doorvoeren. We kregen hierdoor een heuse pokerset met toffe fiches en de uitbreidingen van Kolonisten van Catan : zeevaarders en steden en ridders.
We voegen deze toe aan de collectie en danken hierbij het Dimpnacenter nogmaals. Bovendien zijn er ook nog enkele spellen te koop via onze club tegen scherpe prijzen. Het gaat om de spellen Amon Ra, Pizarro (Magelaen) en Masons (Castello). Deze spellen zijn nog spiksplinternieuw en een buitenkans voor de echte liefhebbers. Laat maar een seintje mocht je interesse hebben.
Vandaag kregen we een beetje onverwacht nog steun van Amigo. Zij sponsorden ons vorig speeljaar al een keertje en doen dit nu terug met de volgende spellen : Venedig en de uitbreidingen van Boonanza : Bohnröschen, Bohnaparte, La Isla Bohnita en High bohn.
U kan deze spellen terugvinden op onze spellenlijst en dan verder bekijken door op de link te klikken (Boardgamegeek). Hartelijk dank Amigo !!!
We hebben met z'n allen genoten van de nieuwigheden die deze firma ons toeleverde voor het begin van onze spellenavond. We voegden met veel plezier volgende spellen toe : dammen en vallen, loop it, wie?wat?waar?, le bloq, stixx, holle bolle big, rondomino, rolit junior, triominos my first, rummikub my first, upturn, rolit en tayu.
Daarnaast zorgden ze voor een leuk gadget voor al de aanwezigen in de vorm van een Rolit-sleutelhanger, ook deze vielen zeer in de smaak.
Even een kort overzichtje van de spellen :
Dammen en vallen : Het spelletje dammen kent iedereen, dit spel komt in grote lijnen overeen met het klassieke spel. Vooraleer je aan zet bent, moet je aan een rad draaien, dit bepaalt of je een damschijf mag verplaatsen of dat je een valkuil moet openen of sluiten. Op deze manier kan je schijven van je tegenstander van het bord laten verdwijnen, naast het klassieke slaan van de tegenstander.
Loop it : Dit spel is een vereenvoudigde versie van Scrabble. Het is niet langer de bedoeling om woorden te vormen op het spelbord, maar een lange lus. Op de steentjes staan stukjes "draad" die je op het spelbord kan aanpassen in een bepaalde richtig. Je scoort punten op dezelfde manier als bij Scrabble.
Wie? Wat? Waar? : De jaren '80, de gouden jaren? Wie is het? is het spel bij uitstek. Nu komt dit spel op de markt met nog meer keuzemogelijkheden. De spelers beslissen eerst op welke kaart ze gaan spelen (voertuigen, landen, dieren, ...) en dan stellen ze elkaar de gekende ja-neen-vragen om te achterhalen wat de tegenstander als zijnde zijn figuurtje heeft aangeduid.
Le Bloq : Blokken bouwen is en blijft erg in. Het zijn hier niet de gekende lego-blokken, maar desalniettemin passen deze steentjes ook leuk naast elkaar op het speelbord. Je moet in je beurt een blok op het spelbord plaatsen, grenzend aan een reeds gezet blokje, rekening houdend dat het een hoogteverschil moet omvatten (door het blok verticaal of horizontaal te draaien). Slaag je erin om een bepaald stukje spelbord af te sluiten zodat er geen blok meer tussen kan (aan de rand van het bord of volledig omsloten), scoor je punten.
Stixx : Iedereen krijgt een kleur toegewezen die je verborgen houdt voor de tegenstrevers. We vertrekken met een grijze stick en vervangen deze door eender welke op het spelbord, de volgende speler moet van hieruit verder gaan en een aangrenzende stick wegnemen, enz. Diegene die het meeste stickjes van zijn kleur weet te verzamelen, zonder al te duidelijk te maken met welke kleur hij speelt, wint.
Holle bolle big : Gekend van tv en heeft dus weinig uitleg nodig. Gooi met de dobbelsteen, dump een hamburger in het varken, sla x aantal keer op z'n kop en hoop dat zijn buik niet in jouw beurt ontploft. (héél erg leuk)
Rondomino : De overbekende domino in een nieuw jasje gestoken. De stenen zijn niet recht, maar lopen in een leuk boogje. De spelregels zijn niet veranderd.
Onze spellenavond van april zit er weeral op. We wilden sowieso beter doen dan vorig jaar, toen we met 42 spelers een laagterecord vestigden. We kunnen u reeds vertellen dat het lichtjes beter was, met een verdubbeling van het aantal spelers behaalden we nu het hoogterecord tot nog toe. Maar cijfers zeggen natuurlijk niet alles !
In de eerste plaats zaten we terug in onze oude vertrouwde cafetaria waar we meer dan voldoende ruimte hadden, alhoewel alle tafeltjes nu mooi vol zaten. Er waren lekkere wafels, veel nieuwe spellen, een hele karrevracht aan Goliath spellen die ons ter plekke werden overhandigd door Koen van Goliath. Voor iedereen een leuk gadget, een Rolit-sleutelhanger, ons ook aangeboden door bovenvermelde uitgeverij.
Er werd weer duchtig op los gespeeld, op een varken z'n kop geslagen, botenrace gehouden rond Jamaica, dolmen gebouwd op een aartslelijk spelbord, ... Kortom het was weer een genot voor zowel de spelers als de organisatie.
Ook de dobbeltorens zijn af en kunnen vanaf nu aangekocht worden, dus moest u interesse hebben, een mailtje is snel gestuurd. Om dit kort verslagje af te sluiten, zou ik uw aandacht al graag willen vestigen op de onze volgende spellenavond die NIET op de eerste vrijdag van de maand zal doorgaan, (wegens verlengd weekend en zaal niet beschikbaar) maar op vrijdag 16 mei. Ik hoop u dan met z'n allen terug te mogen verwelkomen om er weer een succes van te maken.
Ik kreeg daarnet telefoon van Walter (Ronde van Vlaanderen) dat hij zich niet goed voelde en eerst nog eens langs de dokter ging passeren. Er is nog geen definitief uitsluitsel, maar de kans bestaat dus dat Walter er vanavond niet gaat geraken.
Uiteraard zat hij zelf ook wel met de situatie verveeld, maar indien hij er niet zou geraken, zal hij ons zeker wel een exemplaartje toesturen om op een volgende gelegenheid eens te spelen. We wensen hem in ieder geval al veel beterschap en hopen hem alsnog straks te mogen begroeten als hij groen licht krijgt van de dokter.
De laatste aangekondigde levering is dan uiteindelijk ook aangekomen. De overenthousiaste Peter Burley van Burley games stuurde me regelmatig mails over de gang van zaken in zijn bedrijfje en hij stuurde ons nu ook een spel "Take it to the limit". Dit spel is de meer tactische variant van "Take it easy" (ook uitgegeven door Ravensburger)
Het eerste wat opvalt bij het openen van de doos is de aanwezigheid van drie verschillende soorten speelborden: een groot Nexus-bord bestaande uit 37 zeshoekige velden (een volledige extra buitenrand t.o.v. het originele spel), een Orchid-bord dat 22 zeshoeken in een grillige vorm bevat en een klein ScrapYard-bord dat 7 zeshoekjes toont. Voor elke speler zijn er 64 zeshoekige kaartjes beschikbaar met elk drie gekleurde lijnen met waarde 1 tot 12. 32 kaartjes bevatten een maansymbool en de andere helft toont de zon als symbool. Op zes kaartjes staat centraal een 40 gedrukt en twee kaartjes krijgen een bonuswaarde 80.
In het basisspel neemt elke speler een set kaarten van dezelfde kleur, sorteert deze op kleur en plaatst zowel het grote Nexus-speelbord als het kleine ScrapYard voor zich neer. Eén speler draait al zijn kaartjes om. Deze speler start het spel door één verdekt kaartje te nemen en te tonen aan alle medespelers. Zij zoeken datzelfde kaartje op en iedereen plaatst naar eigen inzicht dit puzzelstukje ergens op zijn grote speelbord.
In principe gaat dit steeds verder totdat het grote bord volledig bedekt is met kaartjes (liefst met zoveel mogelijk lijnen uit eenzelfde kleur). Totdat niets nieuws onder de zon (behalve dat het puzzelbord veel groter is dan in het originele spel).
Een speler mag echter ook beslissen om een nieuw kaartje dat niet zo goed past op het grote Nexus-bord te plaatsen op één van de 7 vakken van het ScrapYard-bord. Dit betekent dat het spel pas eindigt als zowel het grote als het kleine bord volledig bedekt zijn met kaartjes (na 37+7=44 ronden).
Nu berekenen de spelers elk hun score:
a) Elke lijn die uit precies dezelfde kleur bestaat, scoort volgens het aantal kaarten in die lijn vermenigvuldigd met de waarde van de kleur (net zoals in het origineel).
b) Wie twee of drie scorende lijnen bezit die doorheen dezelfde bonustegel (met het getal zilver 40 of goud 80) lopen, krijgt de helft (2) of de volledige (3) waarde van de bonustegel toegevoegd.
c) De langste zonne- of manestraal op het grote bord brengen ook punten op. Dit zijn lijnen waarvan alle kaartjes een zon- of maansymbool bevatten. Of die lijnen scoren (zie a) of niet heeft geen belang. Je krijgt 10p extra per kaart die in je langste zonne- of manestraal zit.
d) Dan blijft nog het kleine bordje over. De punten die je scoort op dit bord worden niet aan je totale score (a+b+c) toegevoegd. Maar als je hier niet minstens 60 punten scoort, gaat er van je reeds berekende score 60p af! De waarde van je ScrapYard-bord wordt als volgt berekend: ofwel de som van je drie best scorende lijnen, ofwel de score bepaald door je twee beste zilverbonussen (40p) ofwel de score bepaald door je beste goudbonus (80p). Niet vanzelfsprekend dus!
De speler met de beste score, wint.
Er zijn dus heel wat elementen waar rekening mee moet gehouden worden: bouw lijnen uit eenzelfde kleur, indien niet mogelijk zorg dat je grote volledige lijnen met zon- of maansymbool vormt, probeer onderweg twee of drie scorende lijnen doorheen de bonustegels (40 of 80) te vormen en plaats kaartjes op je reservebord zodat je er minstens 60p kan scoren. Probeer eveneens een rekentoestel bij de hand te hebben om de complexe scores te berekenen. We begrijpen de titel van dit spel nu veel beter...
En dit waren nog maar de spelregels voor het basisspel.
Wie de rugzijde van het Nexus-bord wil gebruiken, moet slechts de helft van de beschikbare kaartjes selecteren (ofwel de maan- of de zontegels). Het spel verloopt zoals bij het standaard Take it Easy totdat alle velden van het Orchid-bord opgevuld zijn. Tijdens het plaatsen van de opeenvolgende kaartjes hebben de spelers de keuze tussen plaatsen op het speelbord zelf (22 velden) of op de drie afzonderlijke bloemvelden linksonder. Op het einde moeten deze drie speciale velden een kaartje bevatten. Er moet echter geen verband tussen deze kaartjes zijn. Op het einde mag je beslissen om deze drie reservekaartjes te plaatsen op de drie speciale buitenvelden op het grotere speelbord. Hierdoor bevatten de buitenste lijnen nu 5 i.p.v. 4 vakjes en kunnen dus meer punten opbrengen. Je bent hiertoe niet verplicht, maar eens je een bepaald kaartje plaatst, mag je het niet meer weghalen. Goed rekenen vooraf is de boodschap. De puntentelling verloopt zoals in de eerste variant (behalve voor de zonne- of manestralen).
Naast deze twee grote spelregels bevat het spelregelboekje nog vijf kleinere varianten die het spel nog meer afwisseling bieden.
Je moet het niet altijd ver gaan zoeken. Onder dat motto stuurde ik een mail naar Cartamundi. Zij zijn gehuisvest in Turnhout. Ik vroeg hen om een eventuele ondersteuning voor onze spellenclub en ze boden een tombolapakket aan, dat we zeker nog eens op de één of de andere manier kunnen aanwenden. Er zitten allerlei kaartspellen in van Pirates of the carribean, Narnia, Barbie, ... tot een pokermat, gewone boeken kaarten en Disney kaarten. Alvast een dikke merci Cartamundi!
Onze contacten met Peter Eggert zijn van die aard, dat we hun spiksplinternieuwe spellen "Change horses" en "Neuland" (heruitgave) vandaag hebben mogen ontvangen. U kent Eggertspiele ongetwijfeld al van de spellen Cuba, Guatemala café, Hamburgum, Antike, Imperial, Die dolmengötter, ... Nu voegen we dus weer twee topspellen toe.
In "Change horses" gaan we op een rare manier paardenrennen. Diegene die zijn paard als laatste over de finishlijn krijgt, zal de winnaar zijn. Het komt erop neer om elkaar naar voor te jagen, door het uitspelen van kaarten. Daarnaast zijn er natuurlijk enkele acties die het spel helemaal op de wagen zetten : van baan veranderen en achter een traag paard vastzitten, de laatste paarden een duwtje in de rug geven, zelfs veranderen van paard gedurende de race. U kan het misschien een beetje willen vergelijken met Royal turf (Alea), aangezien het hetzelfde thema heeft, maar het spelmechanisme is toch wel iets anders.
In "Neuland" gaan de spelers een braakliggend stuk grond bewerken. De spelers proberen een beschaving op te bouwen, met keuze uit 15 verschillende gebouwen, uiteraard kan je ze niet allemaal tegelijk bouwen. Diegene die het slimste omspringt met grondstoffen en werklui, zodat ze niet te lang uit het spel zijn, terwijl ze bouwen, zal dit spel naar zijn hand kunnen zetten.
Zie hier de lijst met voorlopig ingepakte spelletjes. Als je nog graag andere erbij zou zien, laat het dan snel weten :
spokenjacht, mollenmania, doolhof, ramses II, that's life, spokentrap, expeditie piramide, labyrinth, jakkiebak kippenkak, middernacht vampierenjacht, knollen voor citroenen, de hazelnootridders, hallo das, perudo, rummikub, triominos, kolonisten van catan : val van rome, mississippi queen (+ the black rose), demo, wizard's gambit, exago, oeps mis, fantasy pub, fjord, duel in the dark, dolmengötter, cash & guns (+ yakuza's), spokenwoud, blokus, terra nova, jamaica, down under, dr. Jekyll & mr. Hyde, cartagena : die goldinsel, cartagena, code da vinci, clans, caribic, trans america, neue heimat, cobra, pecunia non olet, schildpaddenrace, kai piranja, agricola en wüstenkönige. Ook de koffer met de kaartspellen is er natuurlijk weer bij.
Daarnaast zullen ook de spellen van Goliath : dammen en vallen, tayu, stixx, le bloq, tik tak boem, rolit, upturn en loopit te spelen zijn en natuurlijk ook het Ronde van Vlaanderen spel.
Het "Ronde van Vlaanderen"-spel te koop bij SpinLi!
Zoals u weet komt Walter Laurent vrijdagavond langs om zijn spel "De ronde van Vlaanderen" te demonstreren. Het spel zal dan ook tegen zeer scherpe prijs aan te kopen zijn. U kan het spel nieuw aankopen voor slechts 25 en de 3 à 4 demomodellen van de avond gaan weg tegen 20/stuk.
Hier ziet u de andere Kosmos-aanwinsten nog eens op een rijtje. Deze spellen zijn spiksplinternieuw, een review van deze spellen zal later verschijnen op ons forum.
Door het plaatsen van de goede tegels loop je rond op het bord en probeer je te voorkomen dat je van de rand van het bord af valt.
Het Spelverloop
Schud de tegels. Alle spelers krijgen 3 tegels, en plaatsen kloksgewijs hun figuur op één van de randpunten. De oudste speler begint. De actieve speler kiest een tegel uit zijn hand en plaatst deze op het bord, op een vak dat grenst aan zijn speelfiguur. Als een tegel is geplaatst mag hij niet meer worden gedraaid of weggenomen. Vervolgens loopt zijn figuur naar het nieuwe eindpunt van het pad. Als een figuur van een andere speler ook een nieuw stuk pad krijgt moet hij dit ook aflopen. Neem een nieuwe tegel.
Bijzondere regels:
Als door plaatsen van een tegel een andere speler van het bord afvalt, mag de actieve speler kaarten omruilen met de speler(s) die van het bord af vallen.
Als 2 spelers door plaatsen van een tegel elkaar tegenkomen (botsen), verliezen beide spelers en worden ze van het bord genomen.
Het spel winnen
Een speler wint als deze de laatst overgebleven speler is, dus als alle andere spelers van het bord af zijn. Als alle tegels zijn geplaatst en er is geen unieke winnaar, is het gelijk spel.
Omdat de immers beroemde kolonisten van Catan ooit leren varen hebben, onstaan er steeds meer nederzettingen op verschillende eilanden. Eén van die eilanden wordt door de spelers bebouwd. Aanvankelijk staat er niks maar beetje voor beetje onstaat een heuse stad met een haven, een stadsmuur, een kerk en verschillende gebouwen. Een stad, die Elasund genoemd wordt.
Voorbereiding
Het spelbord wordt in het midden op tafel gelegd. De 9 kerkdelen worden geschud en gedekt naast het spelbord gelegd. Ook de gebouwen worden naast het spelbord gelegd. De hoeken van de stadsmuur worden op het spelbord gelegd en bepalen de grootte van het speelveld. Dit is afhankelijk van het aantal spelers. Elke speler krijgt 10 scorestenen, één telsteen, 5 bouwvergunningen, 4 gebouwen en 9 stadsmuren in zijn kleur. Elke speler plaatst zijn gebouwen met de totempaal op het spelbord. De machtkaarten worden geschud en elke speler krijgt er één op handen. Elke speler krijgt 3 goudkaarten.
Het spelbord en de startgebouwen.
Spelverloop
Dobbelen
Aan het begin van zijn beurt werpt een speler twee dobbelstenen. Daarna zet hij het handelsschip op het passende vak van het spelbord. Alle gebouwen die in dezelfde rij als het schip liggen leveren afhankelijk van het soort gebouw machtkaarten of goudkaarten op.
Wordt tweemaal na elkaar hetzelfde getal gedobbeld, dan moet het schip 2 plaatsen naar boven of naar beneden verplaatst worden.
Gooi je een zeven dan mag je het schip op een plaats naar keuze zetten. Elke speler die scorestenen in de rij van het schip bezit, moet voor elke scoresteen één goudkaart of één machtkaart afleggen. De speler die de zeerover geplaatst heeft, mag voor elke wachttoren (deel van een stadsmuur) dat hij bezit, één van die kaarten op handen nemen.
Bouwen.
Tijdens een beurt mag een speler maximum 2 keer bouwen. Dit kan een deel van de stadsmuur, een kerkdeel, een eigen of een neutraal gebouw zijn.
Enkele gebouwen.
Een stadsmuur bouwen kost 2 goudstukken als je in de richting van de haven bouwt en 4 goudstukken als je in het centrum van de stad bouwt. De spelers bezitten elk 9 muurdelen (gerangschikt van 1 tot 9). Staat op de stadsmuur een machtssymbool, dan mag de speler een machtkaart trekken. Staat er een vlag op het muurdeel, dan mag de speler daar een scoresteen op plaatsen en geldt het muurdeel als wachttoren.
De kerk bestaat uit 9 delen. Elk deel kost 9 goudstukken. Het eerste deel van de kerk moet in het centrum van de stad gebouwd worden. De volgende delen moeten dan volgens de logische opbouw van de kerk geplaatst worden. Een speler die aan de kerk wil bouwen, mag twee delen trekken en vervolgens één daarvan bouwen. Het andere deel legt hij onderaan de stapel kerkdelen. Op een kerkdeel mag je een scoresteen plaatsen.
Voor het plaatsen van gebouwen moet aan twee voorwaarden voldaan worden. Ten eerste moet je het gepaste aantal goudkaarten afleggen en ten tweede moet je voldoende ruimte gereserveerd hebben. Dit is afhankelijk van het type gebouw.
Tijdens het bouwen geldt: grotere gebouwen verdringen kleinere gebouwen.
Bouw je aan de haven (= naast het water) dan verdien je één handelspunt per bezet veld aan de haven. Dit wordt bijgehouden met een telsteen op het handelsspoor. Op sommige plaatsen van het handelsspoor mag je scorestenen plaatsen als je er voorbij bent.
Ruimte reserveren aan de hand van bouwvergunningen of goud nemen.
Elke speler beschikt over bouwvergunningen van de waarden 0,1,2,3 en 4. Deze vergunningen mogen op het spelbord geplaatst worden in de rij waar het schip staat. Dit kost evenveel als de waarde van de bouwvergunning en mag slechts éémaal per beurt.
Door het afleggen van twee gelijke machtkaarten, mag men een vergunning ook in andere rijen plaatsen.
De vergunningen zijn nodig voor het bouwen. Indien een speler twee of meer vergunningen nodig heeft voor een gebouw, moeten deze vergunningen aan elkaar grenzen binnen de ruimte die dit gebouw inneemt. De speler met de duurste vergunning mag daarvoor goedkopere (aangrenzende) vergunningen van andere spelers gebruiken.
Wie geen vergunning plaatst, mag 2 goud uit de bank nemen.
Bonus acties.
Per beurt mag een speler één bonus actie uitvoeren. Daarvoor moeten bepaalde machtkaarten afgelegd worden.
Je kan een vergunning verplaatsen als je twee gelijke machtkaarten afgeeft.
Door twee gelijke machtkaarten af te leggen kan je ook een vergunning opwaarderen, het verschil moet je bijpassen.
Als je drie verschillende machtkaarten aflegt, mag je een vergunning, mits betaling, vanuit je voorraad op het bord plaatsen.
Drie verschillende machtkaarten kan je ook inruilen voor 2 goudkaarten.
De winnaar
De speler die als eerste 10 scorestenen op het spelbord bezit, wint het spel.
Bij deze is het ook officieel, Kosmos is sponsor van SpinLi. Ze stuurden ons een leuk pakketje op met de nieuwigheden van Nürnberg en enkele klassiekers. Dank u wel, Kosmos.
De volgende spellen voegen we toe aan de spellencollectie (een uitgebreider verslag posten we later) : - toledo - keltis - reise zum mittelpunkt der erde - cro-magnon - tsuro - elasund