IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
19-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warlock (Quined)
Ik zou deze recensie graag beginnen met een opmerking. Indien u van dit spel een prachtige beschrijving zoekt, met alle toeters en bellen, een overzicht qua spelverloop, achtergrondinformatie, recensie, ... verwijs ik u graag door naar de website van de auteur zelve. U vindt het "spellen"levenswerk van Fabrice hier : http://www.spellenclub13.be/Warlock/inleiding.htm

Ik ga het niet zo uitgebreid doen en zeker niet zo goed, maar ik ga mijn best doen om u bij deze een kort overzicht te geven van het spelverloop en meer ruimte te laten voor mijn persoonlijke mening, zodat ik misschien een beetje duidelijk kan maken wat mijn gevoel is bij dit spel. Ik hoop dan ook dat u, indien dit spel iets voor u is, het spel in huis haalt, er van geniet en vooral aan Fabrice laat weten wat u er van vindt. Ik veronderstel dat het als auteur al een droom is als een spel wordt uitgegeven, maar dat het nog leuker is als je een beetje feedback krijgt van de spelers.

Hoog tijd nu om u even kort de weg te wijzen in de wondere wereld van Warlock. Fantasierijk en wonderlijk is deze wereld sowieso, u gaat aan de slag met reuzen, orcs, kobolds, kabouters, mensen en magiërs. Gooi er hier en daar nog eens een draak, kasteel, mijn en kerker tussen door en dan hoef ik niet al te veel meer over het thema te vertellen. Het is iets voor u of het is niets voor u. Ook de artwork is zonder meer uniek en apart te noemen, dit kan zowel positief als negatief ervaren worden. Natuurlijk is dit alles puur subjectief, dus ga ik mezelf er niet over uitspreken, maar het gevoel bij het aanschouwen van dit spel op het eerste zicht is dat dit een spel is uit de jaren 80, begin jaren negentig. Mij gaf het zo'n "Jan zonder vrees"-gevoel, de tekenfilm die vroeger vaak bij ons op tv afspeelde. Heden ten dage zien we steeds meer blitse artwork, volle kleuren, valt het allemaal erg op. Hier is het allemaal wat het tegenovergestelde, nogal donkere kleuren, een aparte tekenstijl en wat mij betreft een ietwat foute keuze van symbolen qua grootte en duidelijkheid.

Warlock is een kaartspel waarbij de kaarten voor diverse doeleinden gebruikt worden, de auteur wilde hiermee vooral de geluksfactor van kaartspellen grotendeels uitschakelen. U zal steeds moeten beslissen waarvoor u de kaart gebruikt. Als geld bij een bieding, als bouwmateriaal voor het bouwen van delen van uw stad of toch maar liever als het personage zelf, dan mag u de desbetreffende actie ondernemen. Het is dus aanvankelijk wel even zoeken naar al die verschillende kenmerken van één simpel kaartje, het is iets waar u zich zal moeten doorworstelen, anders gaat u de bal volledig mis slaan en krijgt u waarschijnlijk een degout van dit spelletje. Ik vind het echter een prima idee om kaarten te gebruiken voor meerdere doeleinden, net zoals in Fleet of San Juan. Ook hier in Warlock is dit prima geïntegreerd, maar is het voor de minder ervaren, en ook wel iets ervarenere speler, even zoeken.

In Warlock probeert u overwinningspunten te scoren door een stad op te bouwen van 4x4 tegels naast uw spelersbordje. Gelukkig krijgt u handige overzichtjes waarop netjes staat vermeld waarvoor u allemaal extra punten krijgt, want u gaat hier wel degelijk proberen naar te werken. Het bouwen van de stad is niet enkel een race, maar u gaat doordacht bepaalde kaarten op die specifieke plaats in het 4x4-rooster proberen te laten postvatten. Zo gauw iemand z'n rooster  overigens gevuld heeft, eindigt het spel. Ook wanneer er drie dagen, bestaande uit 3 ronden heeft afgehaspeld volgt de puntentelling.

Een rondje Warlock bestaat uit vier fasen :
1) kaarten uitdelen : de startspeler (met de Elrohir-kaart) deelt aan alle spelers 5 kaarten uit, deze worden bij op handen genomen en worden toegevoegd aan de kaarten die je nog had uit vorige ronden.
2) kaarten afleggen : elke speler moet uit z'n handkaarten 2 kaarten selecteren, maken deze gelijktijdig bekend en leggen één kaart af in Hubba's bar (worden later geveild) en één kaart op hun eigen mijn of kerker.
3) spelersacties : in speelvolgorde gaan de spelers 3 acties uitvoeren, ofwel spelen ze een kaart uit hun hand ofwel trekken ze een kaart van de trek- of aflegstapel bij op handen. Indien je opteert voor het spel van een kaart moet je onmiddellijk kiezen waarvoor je de kaart wil gebruiken en gaat leggen :
- in de mijn : de kaart wordt hierop dicht gelegd en zal dienst doen als geld tijdens de veiling (op de kaart staat het goudsymbool met de waarde; persoonlijk had ik dit op de achterkant van de kaarten gedrukt, had misschien de duidelijkheid ten goede gekomen)
- in de kerker : de kaart wordt hier open gelegd en kan in een volgende beurt gebruikt worden als bouwgrondstof (dit vind ik het minst duidelijk eerlijk gezegd, zeker bij de kobold als je twee personages als bouwgrondstof gebruikt)
- in je stad : leg een kaart uit je hand in je 4x4-rooster en betaal met kaarten uit je kerker. Op de kaart die je bouwt staat linksonder aangegeven in kleine symbolen welke kaarten je moet afleggen uit je kerker naar de aflegstapel. Je eerste kaart leg je aan je spelersbord, nadien moet er orthogonaal aangrenzend worden gebouwd. (een nar is een joker, hiervoor leg je een kaart naar keuze uit je kerker af)
- in het kasteel : je speelt de kaart open en voert de actie van het personage uit (zie personages onder)
4) startspelerwissel : geef de Elrohir-kaart door aan je linkerbuurman. De kaarten in het kasteel worden afgelegd. Als de bar nog niet gevuld is (als er nog geen drie ronden gespeeld zijn dus), volgt een nieuwe ronde. Als de bar wel vol ligt (na drie ronden) volgt er een veiling.

De veiling in Warlock is relatief eenvoudig. De spelers leggen hun resterende handkaarten af en nemen de kaarten uit hun mijn in hun hand. Vertrekkende vanaf de speler met de Tonarkaart mag elke speler één bod doen door het geld open op tafel te leggen. De spelers mogen slechts één keer bieden (of passen). Indien je geen geld biedt, doe je niet mee in de veilingronde en krijg je niets. De spelers die wel hebben geboden, mogen in volgorde hun beloning claimen. De speler met het hoogste bod neemt als eerste één van de kaarten uit de bar en bouwt deze gratis in zijn stad, daarna neemt hij nog een tweede kaart en legt deze af op de aflegstapel. Nadat alle spelers dit gedaan hebben, mogen ze om beurten ook nog één kaart uit de bar nemen en op hun mijn of kerker leggen. Tonar wordt doorgegeven aan de speler met het laagste bod. Alle geldkaarten die zijn geboden worden afgelegd. Een nieuwe dag begint, tenzij er reeds drie dagen gespeeld zijn.

De personages in Warlock :
- reuzen : (leveren punten op aan het einde van het spel als ze in de 1ste kolom of laatste rij van je stad liggen)
* kracht : neem een draak en leg deze in je stad. De draak beschermt de orthogonaal aangrenzende kaarten. Je mag max. 3 draken in je stad hebben liggen
* vaardigheid : na het bouwen van een reus mag je twee kaarten in je stad van plaats wisselen
- mensen : (leveren punten op aan het einde van het spel als ze aangrenzend in je stad zijn gebouwd)
* kracht : neem 3 kaarten van de trek- en/of aflegstapel
* vaardigheid : leveren 1/2 of 2 goud op in de mijn (een half punt kan voldoende zijn bij de biedingen)
- kobolds :
* kracht : bouw onmiddellijk een kaart uit de bar in je stad (tegen betaling van de bouwkosten)
* vaardigheid : op de koboldkaart staat een extra wezen, dus telt voor 2 grondstoffen in de kerker
- kabouters :
* kracht : bouw gratis een kaart in je stad van max. 2 punten
* vaardigheid : kabouters worden zonder kosten gebouwd
- orcs :
* kracht : vernietig een kaart uit de stad van een tegenstander en vervang de kaart door een "verwoeste stad"-kaart. Dit mag natuurlijk enkel als de kaart niet beschermd is door een draak
* vaardigheid : de kaarten hebben een hogere puntenwaarde in de stad
- magiërs :
* kracht : ruil een eigen kaart in je stad met een kaart uit de stad van een tegenspeler (mag niet als een stad voltooid is)
* vaardigheid : de magiër is een joker als bouwgrondstof en kan dus telkens gebruikt worden als je een kaart in je stad legt
Je merkt dat dit een hele boterham is en de ene eigenschap is al duidelijker (of minder duidelijk) dan de andere. Het is belangrijk dat je deze goed kent en weet welk effect ze inhouden, dan ga je echt wel plezier beleven aan alle mogelijkheden die je ineens blijkt te hebben met je handkaarten.

Titel : Warlock
Auteur : Fabrice Vandenbogaerde
Uitgeverij : Quined
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 12+


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)


Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 09-2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs