IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 48 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen (nog geen afbeelding van de uitbreiding beschikbaar)

Ludonaute brengt dit jaar geen nieuwe big-box-game uit in Essen. Ze brengen echter wel een mini-uitbreiding mee voor hun erg populaire spel Yggdrasil. Er verschenen al twee extra goden de vorige edities van Spiel.

In Yggdrasil: Asgard kan elke god in trance gaan voor één actie. Eens in trance, kan een god niet vechten in Asgard of z'n speciale gave gebruiken - maar alle goden, inclusief diegene in trance, krijgt een trance kracht. Twee voorbeelden van deze krachten : de goden kunnen vikingzielen (dwergen) afgeven na het rollen van de dobbelsteen in een gevecht (net zoals het gebruik van de elfen dus), of ze kunnen onmiddellijk vuurgoden verwijderen uit een zakje van hun keuze terwijl ze een actie doen in het koninkrijk van het vuur. Voor een actie kan de god in trance de trance verlaten en dan ontvangt hij terug z'n gave terug en kan de strijd terug aangaan.

De uitbreiding bevat 12 dubbelzijdige godtegels, met de normale gave aan de ene kant en de trance kracht aan de andere. Om de staat van de god te veranderen, draai je enkel de tegel om. De goden die in de uitbreiding zitten zijn :
- de zes van het basisspel : Odin, Tyr, Thor, Frey, Freyja en Heimdall
- de twee van de promotiekaarten : Frigg en Vidar
- vier nieuwe goden : Magni, Sif, Njord en Idunn

Titel : Yggdrasil - Asgard
Auteurs : Cédric Lefebvre & Fabrice Rabellino
Uitgeverij : Ludonaute
Aantal spelers : 1-6
Speelduur : 75 min.
Leeftijd : 13+

31-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
30-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief spellenavond september
Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgende week vrijdag, 7 september is het weer spellenavond. We kunnen u weer enkele zeer mooie, nieuwe spellen voorschotelen.
Hopelijk mogen we u verwachten. Klik op de afbeelding om te vergroten.

30-08-2012 om 08:01 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 49 dagen


De toppen van Snowdonia liggen voor jou, gehuld in de mist, de toppen haast onzichtbaar. De hoogste berg van Snowdon (Wyddfa) ligt op 1085 meter. Het is het jaar 1894 en het Snowdon Mountain Tramroad and Hoteels Company Limited is opgericht om een lijn te bouwen van Llanberis tot de top. Je kan haast niet geloven dat het mogelijk is!

In Snowdonia vertegenwoordigen de spelers groepen die werkers leveren voor de constructie van de Snowdon Mountain Railway. In tegenstelling tot andere treinspellen zal je hier je weg omhoog moeten zien te vinden tegen de berghelling, zowel het bouwen van het spoor, als het bouwen van viaducten en stations. Dit alles in strijd met het weer in de bergen van Wales.

Je kan geassisteerd worden door een trein (dit is niet altijd de beste oplossing) en je zal in staat gesteld worden om de nodige grondstoffen te verzamelen op de voorraadplaats. Je zal speciale werkcontracten verwerven die je bepaalde bonussen geven.

Is jouw bijdrage groter dan die van de andere spelers om de Snowdon Mountain Railway tot stand te laten komen?
Titel : Snowdonia
Auteur : Tony Boydell
Uitgeverij : Surprised star game ltd.
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+

30-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (1)
29-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 50 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vorig jaar verscheen bij de Poolse uitgeverij Kuznia Gier het intrigerende Alcatraz, the scapegoat. Er waren voor- en tegenstanders voor dit spel. Het unieke concept zorgde voor héél wat tegenstrijdigheden bij de spelers onderling. Volgens sommigen geniaal, voor anderen te willekeurig en rammelend aan alle kanten. Laat me duidelijk zijn, je moet het spel met het juiste publiek spelen, maar ik heb er toch telkens het nodige plezier aan beleefd en het bleek telkens een spannende onderneming om uit de gevangenis van Alcatraz te ontsnappen.

Nu brengen ze een uitbreiding mee naar Essen, nl. Alcatraz - Maximum security. Dit is de eerste uitbreiding van het spel (dus met die mededeling kondigen ze eigenlijk aan dat er waarschijnlijk nog wel zullen volgen) die nieuwe elementen bevat, drie nieuwe locaties, één nieuw karakter (zodat je met z'n vijven kan spelen) en vier nieuwe blackmail-kaarten.
De uitbreiding introduceert ook nieuwe mechanismen die niet in het basisspel zaten :
- het hoofd van de veiligheid : maakt het leven van de gevangenen nog zwaarder
- de loser : een karakter die geen opdrachten kan vervullen, maar die geen zondebok kan worden gemaakt
- kaarten die de karakters extra mogelijkheden geven

Voorlopig is de info dus nog relatief vaag, maar ik kijk er in ieder geval naar uit om het spel met uitbreiding op de tafel te gooien, met diegenen die het spel voorlopig hebben afgeschoten. Hopelijk kunnen ze dit keer wel worden overtuigd van dit spel.

Titel : Alcatraz scapegoat - Maximum security
Auteurs : Rafal Cywicki & Krzysztof Cywicki & Krzysztof Hanusz
Uitgeverij : Kuznia gier
Aantal spelers : 3-5
Tijdsduur : 60 min.
Leeftijd : 15+

29-08-2012 om 06:54 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
28-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 51 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hanabi genoemd naar het Japanse woord voor vuurwerk, is een coöperatief spel waarin de spelers trachten om het perfecte vuurwerk samen te stellen door kaarten in de juiste volgorde op tafel te spelen.

De stapel kaarten bestaat uit vijf verschillende kleuren en genummerd van 1 t.e.m. 5. Voor elke kleur proberen de spelers de kaarten in de juiste oplopende volgorde op tafel te krijgen. Klinkt eenvoudig, niet? Dat is niet echt het geval, want in dit spel zijn jouw handkaarten enkel zichtbaar voor de andere spelers. Om andere spelers te assisteren bij het spelen van een kaart, moet je hen hints geven afhankelijk de kleur en nummer van de kaart. Spelers moeten als team samenwerken om fouten te voorkomen en hun vuurwerk samenstellen vooraleer ze zonder kaarten vallen.

ps : dit spel verscheen al in 2010 bij onder andere cocktail games, u kent deze kaartspelletjes in de vierkante blikken doosjes waarschijnlijk wel.
pps : dit spel is ook verkrijgbaar als Hanabi & Ikebana

Titel : Hanabi
Auteur : Antoine Bauza
Uitgeverij : Abacus spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 25 min.
Leeftijd : 8+

28-08-2012 om 08:53 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
27-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shadows over Camelot - the cardgame (Days of Wonder)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze aankondiging komt eigenlijk een beetje uit het niets voor mij persoonlijk, een verrassing van je welste. Hopelijk kan men al het goede van Shadows over Camelot in dit kaartspelletje stoppen. Ik ben benieuwd en hou de persberichten omtrent deze titel zeker in het oog.

27-08-2012 om 14:28 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 52 dagen


De dag is aangebroken ... het papierwerk is in orde, de registratie voltooid en de zakenkaartjes gekocht - je bent klaar om zaken te doen! En wat nu dan? Waar spendeer je je tijd aan? Waar steek je je geld in? Welke taken zijn het belangrijkste? Wat krijgt prioriteit? Zou je nieuwe werknemers in dienst nemen? Of toch eerder investeren in een reclamecampagne? Dit zijn slechts enkele van de moeilijke beslissingen waar je zal voorstaan als nieuwe ondernemer die droomt van een succesvolle zaak. Je moet de juiste balans zien te vinden tussen tijd, geld en personeel aangezien alles schaars is, maar oh zo nodig om te slagen.

Dus ga de strijd aan met je collega's, dirigeer je personeel, krijg inkomsten, breid je bureau uit of plan je volgende verkoop. Het is allemaal aan jou - tenslotte is het jouw zaak. Het maakt niet uit welke weg je kiest, maar om dat mooie bureau te krijgen op de bovenste verdieping van die wolkenkrabber begin je best met alle andere spelers ... op de begane grond.

Tijdens het spel zal je :
 • de tijd van je personeel omzetten in geld, info en resultaten
 • je aanpassen aan de wisselende economie en het nemen zoals het komt
 • produceren, promoten en je goederen verkopen op de markt
 • je merk promoten door reclamecampagnes
 • andere spelers hun zaak uitdagen voor succes en prestige
 • je zaak uitbreiden en hoge inkomsten ontvangen!


Titel : Ground floor
Auteur : David Short
Uitgeverij : TMG
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

27-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
26-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 53 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Steden bouwen was nooit zo makkelijk. Enkel de dobbelstenen gooien en het gebouw bouwen. Elke dobbelsteen moet echter wel goed gekozen worden aangezien elk gebouw z'n eigen voorwaarden heeft. Drijf je je geluk te ver - of kies je te willekeurig - dan zal je je stad vernietigen in plaats van op te bouwen. Kies de dobbelsteen dan ook doordacht en bouw efficiënt om de beste wolkenkrabber te bouwen.

Skyline is een snel "push-your-luck" dobbelspel met een deel setjes verzamelen. In tegenstelling tot andere dobbelspellen waar er weinig of geen interactie is, laat dit spel de spelers toe om letterlijk te bouwen naar gelang die de tegenspelers maken tijdens hun beurt.

Elke beurt, kiezen spelers dobbelstenen van de bouwwerf of het verlaten district met het doel om stadsgebouwen te bouwen. Er zijn drie types dobbelstenen nodig om de gebouwen in dit spel te zetten. Begane grond-dobbelsteen, middenste verdiep-dobbelstenen en penthouse-dobbelstenen. Sommige gebouwen zijn veiliger om te bouwen maar hebben slechts een kleine beloning, terwijl andere gebouwen moeilijk zijn om te bouwen, maar je erg veel opleveren.

Na het gooien van de dobbelstenen, moet de spelers minstens één dobbelsteen gebruik en één van de drie mogelijke acties uitvoeren : verlaten, bouwen of de bouw onderbreken. Voor de bouwactie gebruik je het resultaat van de dobbelsteen, maar dit kan enkel gebruikt worden als je effectief dit soort dobbelsteen nodig hebt. Indien het dobbelresultaat niets oplevert, moet de speler z'n bouw onderbreken bij één van z'n gebouwen.Als de speler dit niet wil, moet hij de werf verlaten door een dobbelsteen weg te leggen in het verlaten district, zodat de andere spelers kunnen profiteren van je verlies.

Op het einde van het spel worden de punten uitgedeeld voor de afgewerkte gebouwen afhankelijk van hun hoogte. Een level 3-gebouw bijvoorbeeld -bestaat uit 3 dobbelstenen - levert 9 punten op, een level 4-gebouw levert 16 punten op, enz.

Denk eraan, de dobbelstenen bepalen het resultaat ... maar de spelers bepalen de dobbelstenen.

Ps : Skyline is een kickstarter extra bij het spel Ground floor (dat hier ook nog zal verschijnen). Ik weet niet of het apart verkrijgbaar zal zijn op de beurs, maar nadien waarschijnlijk wel.

Titel : Skyline
Auteur : David Short
Uitgeverij : TMG
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 10+

26-08-2012 om 11:51 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
25-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 54 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Drum roll is een spel dat Artipia vorig jaar in Essen meebracht. We moeten zeggen dat we deze thematische worker-placement-game diep in ons hart dragen en kijken dan ook met belangstelling uit naar deze mini uitbreiding. Ik heb er nog geen idee van of hij gratis als goodie zal worden meegegeven of er een prijsje op wordt gezet. Waarschijnlijk krijg je hem erbij als je een kopie van Drum roll aanschaft, maar wat ze gaan doen met de klanten die er vorig jaar één kochten, weet ik niet.

In de mini uitbreidingen vinden we nieuwe kaartjes, meer bepaald vijf nieuwe artiestenkaarten (dubbel) en zeven personeelskaarten.
De artiesten zijn :
- de acrobatengroep wordt vergroot met de balanceerman, de eerste acrobaat die op pensioen wordt gestuurd voor 3 punten
- de temmersgroep wordt vergroot met de berentemmer, die op pensioen gaat voor 4 punten en je blokjes laat kopen met geld
- de jongleergroep wordt vergroot met de ballenjongleur
- de tovenaars krijgen er een kabinettovenaar bij die flexible optreedkleuren heeft, maar die 5 kost om aan te schaffen en te onderhouden
- de nieuwe freakshow komt van de zwaardeneten, die ook 5 in aanschaf en onderhoud zal kosten, maar ook op pensioen gaat voor 1x het aantal freakshows in je circus

Titel : Drum roll mini-expansion
Auteurs : Dimitris Drakopoulos & Konstantinos Kokkinis
Uitgeverij : Artipia
Aantal spelers : 2-4
Speelduur :  90 min.
Leeftijd : 10+

25-08-2012 om 09:15 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
24-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drako (Rebel)


Drako is wederom een asymmetrisch tweespelersspel, net als Revolver of A few acres of snow. In dit fantasyspel neemt één van de spelers de rol aan van de draak, de andere zal drie dwergen leiden. De draak moet trachten te overleven, de drie dwergen moeten de draak trachten te mollen, vooraleer hun handkaarten zijn opgebruikt.

Elke speler krijgt een eigen speelbordje waarop de eigenschappen van de draak/dwergen staan afgebeeld. Daarnaast zijn er wondenfiches die bepaalde eigenschappen kunnen uitschakelen of een figuur doden (indien volledig vol natuurlijk). Elke speler heeft een deck van 38 kaarten waarmee hij doorheen het spel moet zien te geraken. De spelers starten met vier handkaarten. De draak begint het spel. In een beurt voer je telkens twee acties uit (met uitzondering van de eerste beurt van de draak waar je maar één actie ter beschikking hebt).

Je kan kiezen tussen het trekken van 2 kaarten of het spelen van één kaart. Deze acties kan je vrij kiezen, in de volgorde zoals je wil, bv. kaarten trekken en dan één spelen, twee keer trekken, twee keer spelen, ... De handlimiet is ten allen tijde 6, een teveel dient te worden afgelegd.
Als je een kaart speelt, voer je de actie uit die wordt aangegeven door de symbolen. Nadien wordt de kaart afgelegd en gaat ze uit het spel.
De meeste symbolen staan voor een beweging of een aanval. Als je beweegt, hoef je niet al je bewegingspunten te gebruiken. De draak heeft overigens ook kaarten om weg te vliegen naar een vakje naar keuze (tenzij hij door het net van de dwergen wordt tegengehouden). De aanvalacties hangen een beetje af van het afgebeelde symbool. Sommige aanvallen dienen te gebeuren als je naast de tegenspeler staat (bijl/tanden), andere kunnen vanop afstand (pijl/vuur spuwen). De tegenspeler mag overigens buiten z'n beurt om een verdedigingskaart (schild) spelen om zich tegen een aanval te beschermen.

Als de draak wordt geraakt worden eerste de vier bovenste vakjes gevuld met wondenfiches. Deze zijn een soort van pantser en zorgen ervoor dat de draak nog geen eigenschappen verliest, nadien worden zijn bewegingsvrijheid, z'n vliegcapaciteit en z'n vuur spuwen aangepakt. Als je de dwergen aanvalt, krijgen ze individueel schadefiches. Elke dwerg heeft z'n eigen capaciteiten (pijlen schieten, drie acties in een beurt (éénmalig), net gebruiken om de draak te belemmeren in beweging).

Het spel kan op drie manieren eindigen : draak is dood, dwergen zijn dood, draak overleeft het volledige spel.Titel : Drako
Auteur : Adam Kaluza
Uitgeverij : Rebel
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

24-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 55 dagen


De zakenwereld is een wereld van moeilijke situaties en moeilijke situaties vragen zware beslissingen.
Jij bent een jonge, ambitieuze ondernemer en vecht voor rijkdom.
Om deze rijkdom te behalen, moet je eerst een effeciënte, economische motor uitbouwen.
Maar er zullen tal van harde dilemma's je pad kruisen :
- welke bedrijven zul je eerst aanschaffen en gebruiken?
- welke mogelijkheid van de bedrijven is het meest geschikt voor een vroege economische boost?
Zal het je lukken om een flexibele, maar ook efficiënte beslissingsdeck samen te stellen? Timing zal cruciaal zijn.
Houd rekening met wat je tegenstanders doen, ze zullen jouw plannen trachten te dwarsbomen, ze zullen jouw
grondstoffen trachten te stelen. Er is geen ruimte voor fouten, geen tijd voor aarzeling. Open je aktetas, leg je
ondernemingsplan op tafel en geniet van het spel !

Briefcase
is een deck-building (kaartendeck opbouwen) en grondstoffenmanagement bordspel.

In Briefcase bouwen de spelers hun zakenimperium uit door verschillende bedrijven aan te schaffen en te gebruiken. Elk bedrijf levert je voordelen op, zo gauw je ze activeert. Deze voordelen noemen ze beslissingskaarten en zorgen voor een speciale mogelijkheid voor de rest van het spel.

Spelers starten met een identieke deck van beslissingskaarten. Elke keer een speler één van z'n bedrijven activeert, krijgt hij één of meer beslissingskaarten. Deze kaarten geven de spelers verschillende mogelijke acties (zoals kopen/activeren/huren/obstakels). De belangrijkste is de "koop" actie, die de spelers in staat stelt tot het kopen van een gebouw of grondstoffen van de markt.Titel : Briefcase
Auteurs : Nikolas Sakaloglou & Sotirios Tsantilas
Uitgeverij : Artipia
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

24-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
23-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basilica (Rebel)


In dit spel bouwen de twee spelers aan de kathedraal. Alles draait om de dubbelzijdig gedrukte tegels, die aan de ene kant een kleur tonen (met deze kant worden ze in de kathedraal gebouwd) en aan de andere kant opdrachten (speciale acties die je toelaten om het spel wat te manipuleren).
Er zijn telkens drie tegels van beide soorten beschikbaar voor de actieve speler.

In een beurt voert een speler exact drie acties uit. Hij heeft de keuze tussen :
- een tegel plaatsen in de kathedraal
- een bouwheer op deze tegel plaatsen (kan dus enkel na de 1ste actie gebruikt worden)
- een opdracht uitvoeren

Als je een tegel plaatst moet deze horizontaal of verticaal grenzen aan het speelbord of een eerder geplaatste tegel en het moet binnen een grid van 5 op 5 tegels blijven van de kathedraal. Er zijn overigens tegels die een dubbele kleur hebben. Deze worden volgens dezelfde regels geplaatst.
Als je net zo'n tegel hebt geplaatst, mag je ervoor opteren om een bouwheer in te brengen (indien je er nog één voorradig hebt) op de net gelegde tegel.
Een speler kan ook één van de opdrachttegels kiezen, de opdracht uitvoeren en de tegel afleggen. Er zijn opdrachten waarop de tegenstrever kan reageren door een munt te betalen aan de andere speler. Er zijn slechts 2 munten in het spel overigens, dus deze zullen over en weer gaan.
Van zo gauw er een tegel voor één van beide acties wordt gekozen, dient de vitrine onmiddellijk te worden aangevuld. Indien de stapel op is, wordt de aflegstapel terug geschud en een nieuwe stapel gevormd. Is deze voor de tweede keer uitgeput dan eindigt het spel.
Het spel eindigt ook als de koningspion op 30 komt, deze pion wordt elke keer verzet als er een kroonsymbool op een tegel voorkomt die wordt in de kathedaal gelegd. Als deze koningspion bij 10, 20 en 30 komt (of bij uitputting van trekstapel tegels) volgt er een waardering.De verschillende regio worden gewaardeerd. Een regio is een gebied van aanéén gesloten tegels van éénzelfde kleur (dubbele kleuren tellen ook mee). Een enkele tegel telt ook als een regio van één. Als je een bouwheer in dit gebied hebt staan, scoor je één punt voor elke tegel waaruit het gebied bestaat als je de meerderheid aan bouwheren hebt. Heb je een bouwheer of meer, maar niet de meerderheid krijg je één punt per bouwheer dat je in de regio hebt. De spelers zetten hun punten bij op het scorespoor.De opdrachten maken het spel natuurlijk interessant, zo kan je onder andere :
- een promotietegel leggen die een ondersteuning zijn voor je bouwheer (dubbel tellen, de punten verdubbelen, gelijke stand breken)
- een bouwheer verplaatsen
- een extra bouwheer recruteren en op het speelbord plaatsen
- een bouwheer terugtrekken en een bouwheer van een tegenspeler verplaatsen
- glasramen steken (leveren 2 extra punten op)
- obstakels bouwen in de kathedraal zodat er barrières tussen regio's ontstaan
- een tegel uit de kathedraal verwijderen (tegel zonder bouwheer!)

Titel : Basilica
Auteur : Lukasz M. Pogoda
Uitgeverij : Rebel
Aantal spelers : 2
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 12+

23-08-2012 om 07:57 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 56 dagen


Na een verwoestende oorlog is de vrede afgekondigd tussen alle belangrijke rassen van de melkweg en is er een alliantie gevormd. Eén van de eerste beslissingen die de alliantie moet maken is het bouwen van nieuwe ruimtestations over de ganse melkweg om handel met andere rassen mogelijk te maken, diplomatische relaties te verbeteren en de vrede te behouden.

In Among the Stars neemt elke speler de rol aan van één van deze rassen en probeert het beste ruimtestation te bouwen. Door het samenstellen van bepaalde kaarten waaruit de spelers locatiekaarten kiezen en ze in hun ruimtestation plaatsen, scoren ze overwinningspunten afhankelijk van waar ze geplaatst worden. De opbouw duurt vier jaren en diegene die de meeste punten scoort na vier jaren wint het spel.ps : dit spel toont qua spelverloop een sterke gelijkenis met 7 wonders. Ik heb de spelregels al eens doorgenomen en je mag je aan een 7 wonders-look-a-like verwachten, maar dan in een totaal andere setting. Je krijgt hier zes kaarten, houdt er ééntje en geeft de rest door. Afhankelijk van het jaar geef je links of rechts door. Je kan ervoor opteren om een kaart te plaatsen, te bouwen aan je ruimtestation of om de kaart af te gooien voor credits (geld). Dit zou je bekend moeten voorkomen als je 7 wonders al gespeeld hebt.

Titel : Among the stars
Auteur : Vangelis Bagiartakis
Uitgeverij : Artipia
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+

23-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
22-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K2 - broad peak (Rebel)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze uitbreiding voor het populaire spel K2 liet een tijdje op zich wachten aangezien de reprint maar bleef aanslepen.
Gelukkig kunnen we hem nu toevoegen aan onze collectie dankzij Rebel.pl.
Deze uitbreiding is eigenlijk een dubbele uitbreiding, die twee varianten aan het basisspel toevoegt. Let op dus, je hebt het basisspel sowieso nodig om te kunnen spelen.

Variant 1 : Race naar de top
Voor deze variant doe je beroep op het nieuwe speelbord. Je volgt grotendeels de spelregels van de basisversie, maar speelt drie ronden minder (dwz dat je één weerkaartje, in de zomer telkens het mooie weer, uit het spel laat). Daarnaast worden enkele climatisatiekaarten uit de trekstapels genomen, zodat het dus moeilijker zal worden om je fitheid terug op peil te zetten. Er zijn in deze variant geen tenten ter beschikking, maar wel sneeuwgrotten. Je bouwt zo'n grot voor 1 of 2 bewegingspunten (afhankelijk de hoogte) en kan er één klimatisatiepunt mee terugwinnen. Na de ronde worden de grotten omgedraaid en na de volgende ronde verdwijnen ze, tenzij ze terug worden geactiveerd door (een) bewegingspunt(en) af te geven zoals voor de bouw ervan.

Variant 2 : Broad peak oversteken
Voor deze variant gebruik je de achterkant van het nieuwe speelbord. Nu probeer je vooral overwinningspunten te verzamelen door met je klimmers over de top te lopen en de oversteek te maken van de linkertop naar de rechter en omgekeerd. De overwinningsfiches worden bij de verschillende toppen gelegd (afh. aantal spelers). De spelers hebben bij deze variant slechts één tent ter beschikking die ze aan een klimmer toewijzen. Je andere klimmer kan een gezette tent echter wel gebruiken, zelfs afbreken en elders terug opstellen. Zo gauw je met je klimmer een oversteek bereikt, mag je een overwinningsfiche nemen van de desbetreffende top en zet je je weg verder. Op het einde van het spel scoor je punten zoals in het basisspel, maar daarbovenop ook nog de punten van de fiches die je onderweg hebt verzameld en 2 punten voor elke fiche die je verzamelde als je klimmer beide oversteekfiches heeft verzameld. (je krijgt deze bij de oversteek).

Titel : K2 - broad peak
Auteur : Adam Kaluza
Uitgeverij : Rebel
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

22-08-2012 om 14:39 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 57 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voorlopig is er over dit spel nog niet al te veel info. Het won wel de Hippo dice game design wedstrijd in 2009.
In het 16de eeuwse Engeland zijn de spelers de leiders van verschillende familieclans die hun land kunnen verfraaien en uitbreiden en hiervoor prestige en aanzien kunnen krijgen van Queen Elizabeth I. Als beloning voor hun inspanningen krijgen ze hogere titels die op hun beurt weer extra voordelen met zich zullen meebrengen.

Titel : Noblemen
Auteur : Dwight Sullivan
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

22-08-2012 om 06:53 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
21-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 58 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit spel is gebaseerd op een boek van auteur Markus Heitz. Het doel van dit coöperatieve spel is om het kwaad tegen te houden dat richting het "geborgen land" komt. Tijdens de opstelling, kiezen de spelers één van de dwergen uit het verhaal, elk uitgerust met hun eigen speciale en unieke mogelijkheden en verschillende krachten omtrent vechten, lopen en werken.

Voor elke spelersbeurt komt er meer kwaad langs één van de vier grote poorten - die normaal stevig worden verdedigd door de vier dwergenstammen - en verspreid het zich over het land om het te vernietigen. Tijdens een spelersbeurt spendeer je twee actiepunten tussen vijf volgende mogelijke acties : • Vecht tegen de oprukkende vijanden
 • Reis naar een andere locatie
 • Lobby in de raad om alle spelers voordelen te geven, zonder toestemming van de raad krijgt iedereen overigens nadelen te verwerken
 • Los kleinere queesten op voor beloningen
 • Voer de grote, huidige queeste uit, leg een nieuwe open indien succesvol. Het uitvoeren van deze grote queesten is de enige mogelijkheid om het spel te winnen.

Voor de meeste van bovenstaande acties dient er gedobbeld te worden. Indien de spelers de vloed van het kwaad niet gelijktijdig met het oplossen van de grote queesten kunnen bolwerken, zullen ze verliezen.

Titel : Die Zwerge
Auteurs : Michael Palm & Lukas Zach
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 8+

21-08-2012 om 07:09 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
20-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 59 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit spel is een remake van "Crude: The Oil Game"  dat ontwikkelt is in de jaren 70. Het wordt overigens aanzien als een graal-spel, een spel dat wegen heeft geopend voor vele andere spellen. Dit is een euro, die al werd uitgebracht voor het begrip "euro" bestond. In het spel wordt een  markt gesimuleerd waar alles draait om gas en olie, olie ontginnen en tenslotte benzine verkopen aan de klant.

In dit spel nemen de spelers de rol aan van een CEO, zoeken ze manieren om hun bedrijf uit te bouwen tot multinationals. Net zoals in realiteit moeten ze aan ontginning doen door installaties te plaatsen, olie omvormen tot benzine en deze aan de man brengen. Dit alles wordt aangegeven door plastic miniatuurtjes op het bord! Spelers kunnen ook olie kopen en verkopen, zowel in eigen land als in het buitenland, dit wordt aangegeven met plastic olievaten. Er zullen echter ook veranderingen zijn in het economische klimaat en flexibiliteit vrage van de speler om hun lange-termijn-strategie lichtjes aan te passen aan de energiemarkten. De eerste speler die 750 miljoen dollar bij elkaar weet te krijgen, wint het spel.

Titel : McMulti
Auteur : James J. St. Laurent
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 13+

20-08-2012 om 09:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
19-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 60 dagen


Il Vecchio speelt zich af in de 15de eeuw, ten tijde van Cosimo de Medici – ook wel "Il Vecchio" (de oude) genoemd – en zijn familie over het Toscaanse land en z'n hoofdstad Florence heersen. De spelers spelen aanstaande families die hun macht trachten uit te bouwen door op een goed blaadje te komen staan bij "Il vecchio". Om dit te bereiken sturen z'n hun familieleden uit naar verschillende plaatsen in Toscanië om taken uit te voeren, volgelingen te werven en geld te verzamelen. Dit alles zal je nodig hebben om provincies in de naburige regio's te controleren. Deze provincies leveren je macht en een specaile bonusactie op. Een andere taak is voordelen zien te bemachtigen bij de aartshertog, zodat je een aanstaande plaats krijgt in Florence, een zetel in de stadsraad van Toscanië of een nobele rang om macht te hebben op het einde van het spel.

Om opdrachten te vervullen moet je natuurlijk op de juiste plaats aanwezig zijn met de juiste tussenpersoon en dit is niet zo eenvoudig, aangezien deze steeds op reis zijn. Daarom moet je steeds met de juiste persoon op de juiste plaats zijn om tijd en geld uit te sparen.

In een speelbeurt voert elke speler exact één actie uit. Alvorens dit te doen, mag hij betalen om z'n eigen familieleden naar een andere locatie te zetten. De mogelijke acties zijn :

 • Voer een specifieke actie uit op een locatie in Toscanië (familielid en tussenpersoon nodig)
 • Reis naar een andere regio en neem de macht hier over (kost geld en manschappen)
 • Reis naar Florence waar je scrollen moet afgeven om een zitje te krijgen in de stadsraad of voor een titel
 • Breng een nieuw familielid op het bord
 • Maak al je vermoeide familieleden op het bord (liggend) terug actief

Het spel eindigt wanneer de "macht van de Medici" wegvalt, zoals aangegeven door een stapel tegels. Sommige acties verplichten je om een tegel van de stapel te nemen. En het spel eindigt wanneer al deze tegels weg zijn. De spelers tellen dan hun overwinningspunten en diegene met het meeste punten wint.Titel : Il vecchio
Auteur : Rüdiger Dorn
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

19-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
18-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Collapsible D
Collapsible D : the last minutes of the Titanic

+ thematisch fantastisch en erg concreet uitgevoerd
+ eenvoudig en frustrerend spelverloop (maar past weer binnen het thema)
+ tot zes spelers (kom je niet al te vaak tegen)
+ willekeurigheden zijn alom tegenwoordig, maar passen binnen het thema
+ het spel is een beleving, de spanning stijgt naarmate het water letterlijk tot aan je lippen komt staan
+ winnen en punten scoren vind je zelfs niet belangrijk in dit spel, overleven is al een hele opgave
+ de spelregels zijn erg volledig, met achtergrondinfo over de personages, de tijden en de sloepen (als je al deze tekst er ook nog bij leest, wordt de beleving ongetwijfeld nog groter, maar voor mij persoonlijk hoeft het niet)

- als je een tactisch spel zoekt, dan laat je dit best héél erg ver links van je liggen
- met zes spelers kan het spel wel wat lang beginnen duren voor wat het eigenlijk is
- je hebt het spel totaal niet in de hand (of toch in zéér geringe mate), wees hierop voorbereid anders wordt dit een serieuze tegenvaller
- de spelregels zijn niet echt goed geordend, sommige regeltjes (kleinere) moet je hier of daar in een kadertje gaan zoeken

18-08-2012 om 23:21 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 61 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor je ligt een grote lap onontgonnen Duitse grond. Er snijdt nog geen spoor door de velden, geen station om de grote industriële revolutie aan te geven - maar jij gaat daar verandering in brengen.

In Express 01 kan je investeren in de bouw of uitbouw van het spoorwegennet en stations bouwen voor verschillende bedrijven. Wanneer je zo'n station uitbouwt, kan je het aan een ander bedrijf toewijzen. Je hoofddoel is het verzamelen van aandelen, zo gauw deze beschikbaar zijn. De treinen zullen voor de verschillende bedrijven rijden. Zo krijgen de aandeelhouders geld en nieuw kapitaal om terug te investeren. Hou dus de tegenstanders hun inkomsten in het oog en blokkeer hun mogelijkheden.

Het spel eindigt zo gauw een zeker aantal gebouwkaarten zijn opgebruikt of wanneer een aantal kaartenstapels is opgebruikt. De speler die het meeste geld heeft verzameld, wint het spel.

Titel : Express 01
Auteur : Jörg von Rüden
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

18-08-2012 om 07:52 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
17-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 62 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Japan, 1605 – Hidetada Tokugawa volgt zijn vader op als nieuwe shogun. Hij regeert over het land Edo (idem Yedo), de stad die we vandaag de dag kennen als Tokio. Dit is de start van een gouden tijdperk voor de Tokugawa shoguns en de zogenaamde Edo periode die zal duren tot 1868. Natuurlijk proberen de aanstaande families in Edo onmiddellijk in de gunst te komen bij de nieuwe shogun - en hier kom jij aan te pas!

In dit strategische spel nemen de spelers de rol aan van clanleden in de stad Edo in de beginjaren van de Tokugawa shogun.  Het doel van het spel is zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen, voornamelijk door het uitvoeren van opdrachten. Om dit te verwezenlijken moeten de spelers allerhande objecten verzamelen - en vooral - hun tegenstrevers te slim af zijn en hen te voorkomen om opdrachten te vervullen.

Er zijn verschillende wegen om je doel te bereiken. Probeer je zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren? Hoop je op die manier in het oog te springen bij de shogun? Of ga je op zoek naar een meer subtiele manier om macht te winnen tijdens een onderonsje met de shogun? Je kan je tegenstanders ook te schande maken door veel luxueuze producten te komen van Europese handelaars. Het hangt helemaal van jou af - maar wees voorzichtig bij het maken van je keuzes, want in Yedo liggen eeuwige roem en pijnlijk schande dicht bij elkaar.

Titel : Yedo
Auteurs : Thomas Vande Ginste & Wolf Plancke
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

17-08-2012 om 08:16 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (1)
16-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 63 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen
In Qin koloniseren de spelers het Chinese hinterland, ontginnen gebieden en breiden hun invloed uit door het plaatsen van tegels en pagodes. De speler die als eerste al z'n pagodes kwijtspeelt, wint het spel.

Een beurt is zeer eenvoudig : je kiest één tegel (van de drie) uit je hand, plaatst het op het speelbord (een grid) en trekt een nieuwe tegel. Elke tegel toont twee landschappen. Als je een gebied maakt dat bestaat uit twee aangrenzende tegels met hetzelfde landschap, ontgin je het. Je kan je gebieden ook uitbreiden, gebieden van andere spelers overnemen en jouw gebieden aan een stad op het speelbord laten grenzen. Al deze zaken laten je toe om pagodes te plaatsen.

Titel : Qin
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

16-08-2012 om 08:24 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
15-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 64 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Saint Malo is een luchtig, maar strategisch dobbelspelletje waarin de spelers hun eigen stad tekenen (!). Ze gaan letterlijk hun gebouwen en muren tekenen met stiften op hun uitwisbare spelersborden. 

In het spel gooien de spelers 5 dobbelstenen om verschillende grondstoffen te bekomen. Bepaalde combinaties van dobbelsteenworpen zorgen dat je bepaalde karakters of gebouwen krijgt, deze leveren extra punten op, geld of speciale acties zoals het aanpassen van je dobbelworp. De spelers tekenen met symbolen de gebouwen op de grid op hun uitwisbare spelersbord. Op bepaalde plaatsen kan je bijvoorbeeld winkels tekenen, om nadien een handelaar in de buurt te plaatsen die je geld oplevert. Een ander belangrijk karakter is de soldaat; spelers moeten zichzelf dan ook beschermen van piratenaanvallen, die hun stad zouden kunnen verwoesten.

ps : Saint Malo krijgt een 2/10 qua moeilijkheidsgraad volgens Alea spiele
pps : Saint Malo werd reeds getoond op de beurs in Nürnberg, maar aangezien men niet het geschikte materiaal vond (stiften, spelersbord) is de release uitgesteld, nu in Essen zou hij dus eindelijk beschikbaar zijn.
ppps : Alea spiele zal ook het spel "Bora Bora" van Stefan Feld voorstellen in prototype. Hier betreft het terug een big-box-game en deze zou in de loop van december op de markt moeten verschijnen.

Titel : Saint Malo
Auteurs : Markus & Inka Brand
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 9+

15-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
14-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collapsible D : the final minutes of the Titanic (Sir Chester Cobblepot)
Dit bericht verschijnt tussen het aftellen naar Essen, gewoon om de simpele reden dat dit spel zeker de moeite waard is om te vermelden in de ganse reeks. Ik heb hem nochtans niet in de echte reeks gestopt, aangezien de uitgevers niet in Essen zullen aanwezig zijn, het spel nu al uit is en het hoogstwaarschijnlijk ook niet Essen te koop zal zijn.Dit spel trok onmiddellijk onze aandacht, omwille van twee redenen. Eén : ik zag een foto van het speelmateriaal en was direct geïntegreerd door het wat en hoe van deze mooie componenten en artwork. Twee : dit spel komt van dezelfde uitgever als Letters from Whitechapel, do I have to say more ??? Het was de bedoeling dat dit spel de pre-orders zou bereiken voor 14 april, want exact 100 jaar geleden gebeurde deze enorme scheepsramp die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Jammerlijk genoeg is het onze Italiaanse vrienden niet gelukt, maar niet getreurd nu is het spel beschikbaar en te bestellen via hun website.

Vooraleer het spel hier in de bus stak, had ik me al wat voorbereid door het lezen van enkele reviews en het bekijken van een filmpje dat recent op BGG verscheen. Het waren allen Amerikaanse besprekingen en telkens kwamen twee dezelfde zaken naar boven wat betreft iets negatiever. Laat me daar misschien mee beginnen, dan eindig ik met de positieve noot.

Ten eerste had men een beetje problemen met het feit dat je in dit spel speelt met het leven van de mensen die deze ramp hebben overleefd. Alle personages zijn waarheidsgetrouw en zijn overlevers van de ramp. Typisch Amerikaans misschien nemen er blijkbaar héél wat mensen aanstoot aan dit gegeven en vinden ze dit een afknapper. Persoonlijk kan ik me er wel overzetten en maak de bedenking dat ze dan ook maar geen enkele wargame moeten bovenhalen en dat fantasy flight games meer dan twee derde van z'n gamma uit de winkelrekken mag halen. Ten tweede klagen ze een beetje over het feit dat dit spel eerder een beleving op zich is, dan een spel dat je speelt. De geluksfactor is veelvuldig aanwezig en zorgt ervoor dat dit echt wel een erg licht spelletje is. Je bent afhankelijk van een dobbelsteenrol of je al dan niet pionnetjes kan verzetten, je moet het geluk hebben dat de sloep waarbij je staat dat die snel uitvaart, dan moet je nog het geluk hebben dat je wordt toegelaten op deze sloep aangezien sommigen zijn voorbehouden voor enkel kinderen, enkel vrouwen, enkel eerste-klasse-reizigers, ...

Dit laatste is een tendens die steeds terugkomt en na het lezen van de spelregels sluit ik me daar volmondig bij aan. Ik moet wel zeggen dat deze "zwakte" ook onmiddellijk het erg sterke punt van het spel is. Thematisch is dit ongetwijfeld één van de best uitgewerkte spellen op de markt. De afbeeldingen zijn knap gedaan, de karakters zijn bestaande overlevenden van de ramp, alle bonusfiches die je kan oprapen lijken zo uit de boeken de film zijn weggekaapt, de tijdsduur waarop bepaalde delen van het schip onder water komen te staan, de tijdstippen waarop bepaalde passagiers doorhebben dat er een probleem is, de afstand die personages moeten afleggen naar de sloepen, de uren wanneer de sloepen ter water worden gelaten, de chaos die er ontstond aan de sloepen, het geduw en getrek om mee te mogen, het kapseizen van sloep B (zodat je slechts halve punten scoort, tenzij je een reddingsvest hebt), de titel van het spel als zijnde de laatste sloep die te water werd gelaten vooraleer de mastodont van een schip naar de bodem van de oceaan zonk, ...

U merkt het al dat het thema er werkelijk afdruipt en dit mag ook wel eens in de picture staan. Jammerlijk genoeg is men er inderdaad zo ver in gegaan dat dit ten koste ging van het spelen op zich. Je zal gefrustreerd achter blijven en hebt totaal niets in handen om dit spel te kunnen winnen, vandaar ook de logische opmerking dat dit meer een ervaring is dan een spel. Maar wel een ervaring die slechts een halfuurtje duurt, dus weggegooide tijd is het zeker niet. Ik kan iedereen aanraden om het ervaringsmoment eens te beleven, maar vertrek met het idee dat u geen spel gaat spelen, maar dat u het gevoel gaat herbeleven die er heerste ten tijde van de ramp. Overleven is het enige dat telt ... en zelfs dat heeft u hier niet in de hand.Titel : Collapsible D : the final minutes of the Titanic
Auteur : Gianluca Santopietro
Uitgeverij : Sir Chester Cobblepot
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

14-08-2012 om 16:35 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 65 dagen


Karnag is een spel van de Belgische uitgeverij Sit down die ons vorig jaar Wiraqocha bracht. De bedoeling van dit spel is het verzamelen van magische punten (MP) door te voorkomen dat kwaadaardige monsters de mensenwereld zouden bereiken. Deze monsters komen uit de onderwaterstad Ker-Ys.

Het spel bestaat uit een aantal ronden (afh. aantal spelers), die opgebouwd zijn uit volgende fasen :
• De monsters bewegen, ze vertrekken vanuit het midden van het speelbord naar de rand toe. Nieuwe monsters (1-3 afh. dobbelsteenrol) komen op het bord en beginnen ook aan hun beweging.

• Klaarmaken van de actietegels. De zes actietegels worden geschud en in een rij uitgelegd. Elke tegel toont een actie die opgesplitst is in een grote en kleinere actie. Het aantal plaatsen op een tegel hangt af van het aantal spelers.

• Kiezen van de acties. Elke druïde voert vijf acties uit per ronde. De spelers kom om beurten aan de beurt (omgekeerde volgorde scorespoor) en zetten hun actiefiches op de vrije actievelden. Mogelijke acties : druïde bewegen (rond het bord), een magische steen plaatsen, monsters vangen, stijgen op het kennisspoor, magische actie voorbereiden, een magische steen verplaatsen, krachtkaarten verwerven en een monster beïnvloeden en hierdoor bewegen.

• De acties worden uitgevoerd van links naar rechts, beginnend met de grote en nadien de kleine acties. Spelers mogen echter geen twee acties na elkaar uitvoeren, deze actie wordt dan overgeslagen en op het einde uitgevoerd. Nadat een actie is uitgevoerd, moet de druïde naar de vergadering worden geplaatst. Ze kunnen van hieruit terug op pad of blijven staan om invloed te hebben en MP te scoren op het einde van de ronde.

• Activeren van magische stenen. Alle stenen die op een rij staan vormen menhirs en scoren punten. Bovendien hebben de menhirs nog een speciale eigenschap in huis voor het einde van het spel.

• Druïdenvergadering : op het einde van een ronde wordt de invloed van elke druïde berekend. Spelers krijgen MP voor het aantal druïden in de vergadering. Bovendien krijgt de meerderheid extra stappen op het kennisspoor.

Het spel eindigt na 5 of 6 ronden (afh. aantal spelers). De spelers krijgen nog MP voor magische stenen op het bord en krachtkaarten op handen. Tenslotte worden menhirs nog omgezet in MP en scoren de spelers voor hun gevangen monsters. Diegenen met de meeste MP is de winnaar.Titel : Karnag
Auteur : Pascal Cadot
Uitgeverij : Sit down!
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

14-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
13-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spielbox 2012/4
De nieuwste Spielbox viel vandaag bij ons in de bus. In dit nummer vind je volgende zaken terug :
Spelbesprekingen :
- Eclipse
- Grimoria
- Lakota
- Farmerama
- Sewer pirats
- Casus belli
- Freitag
- Québec
- Vintage
- Warriors & traders
- Flash point fire rescue
- Nefarious
Daarnaast een portret van Wolfgang Kramer en kritiek op z'n eigen spellen
Extra aandacht ook voor de vernieuwde editie van het superspel GOA.
Ook de uitbreidingen K2 broad peak en Kaispeicher van het Koopmanshuis worden bovengehaald.
Als extraatje krijg je een nieuw kaartje voor 7 wonders, nl. Louis (Armstrong), deze nieuwe leiderkaart geeft je 7 punten op het einde van het spel minus het aantal overwinningsfiches die je behaalde militair.
Er wordt ook een kijkje genomen op andere spellen zoals Saxum (ouder spel), Companeros, Sun Tzu, Bullenparty en Tumblin dice.
In de kindersectie krijg je een overzichtje van Streifen toni, Kleine regenbogenraupe, Kokoriko, Zebra-schwein en Flossen hoch!
Tenslotte is er ook nog een artikeltje over print-and-play spellen.

13-08-2012 om 12:44 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 66 dagen


Venetië, vijjf eeuwen geleden - om de glorie van Venetië te vieren, geeft de Doge (de hoogste autoriteit van de republiek), het order om een nieuw staatsschip te bouwen.

In The Doge Ship, spelen de spelers de rol van bekwame scheepsbouwers van Venetië die werden aangeduid door de Doge om deel te nemen aan de constructie van het nieuwe schip. Elke speler moet stukken van het schip bouwen om overwinningspunten te behalen, maar ook gondels om geld te krijgen en barrières om de scheepswerf en de stad te beschermen. De opdracht is niet eenvoudig : aan het begin van elke ronde kunnen de kosten van de acties wijzigen, maar ook de vraag van de Doge. Wanneer de constructie van het schip is afgerond, zal er slechts één winnaar zijn en die wint de gunst van de Doge.

In dit spel moeten de spelers in hun vijf acties per ronde strijden met de andere spelers. Spelers kunnen werken aan het Doge-schip om punten te krijgen, gondels bouwen voor geld of barrières plaatsen om Venetië en de scheepswerf te beschermen tegen springtij. Je geld goed beheren is essentieel, want grondstoffen zullen voldoende kosten.Titel : The doge ship
Auteurs : Marco Canetti & Stefania Niccolini
Uitgeverij : Giochix
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 75 min.
Leeftijd : 12+

13-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
12-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 67 dagen


In de jaren '70 hebben de regeringen over de ganse wereld de vraag naar energie ingewilligd door het bouwen van vervuilende energiecentrales. Jaar na jaar is de vervuiling toegenomen en niemand deed er iets aan om het te laten afnemen. Nu is de impact op ons milieu zo groot geworden dat we beginnen te realiseren dat we onze energienoden gaan moeten verzorgen door alternatieve, groene, propere energie. Bedrijven met de nodige expertise in groene energie worden om hulp gevraagd om de nodige energie te produceren, zonder hierbij het milieu te beschadigen. Regionale regeringen willen investeren in deze projecten. 

Indien de vervuiling niet ophoudt, is het game over voor ons allen!

In het spel CO₂, is elke speler de CEO van een energiebedrijf die tegemoet komt aan de vraag van de lokale regering voor nieuwe, groene centrales. Het doel is de vervuiling te minderen, terwijl je tegemoet komt aan de stijgende vraag naar energie - en natuurlijk moet jij hier je voordeel uithalen. Je zal voldoende expertise, geld en grondstoffen nodig hebben om je centrales te bouwen. Energieconventies zullen de wereldwijde bewustwording van het probleem vergroten en je deelt een beetje van je expertise, maar leert enorm veel van anderen.

In CO₂, start elke regio met een aantal Carbon Emissions Permits (CEPs) ter beschikking. Deze CEP' worden toegekend door de VN en ze moeten gespendeerd worden wanneer de regio een centrale neerplant voor een project of om een fossiele brandstoffencentrale te bouwen. CEP's kunnen gekocht en verkocht worden op de markt, en de prijzen zullen fluctueren tijdens het spel. Je zal proberen om de controle over de CEP's te krijgen.

Geld, CEP's, groene energiecentrale die je hebt gebouwd, doelen van de VN die je hebt bereikt, verwezenlijkte doelen van het bedrijf en expertise die je verworven hebt zullen je overwinningspunten geven, die staan voor de reputatie van je bedrijf. De speler met de beste reputatie wint het spel ... en bijkomstig red je ook de planeet natuurlijk.Titel : CO²
Auteur : Vital Lacerda
Uitgeverij : Giochix
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

12-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
11-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 68 dagen


In Tokaido, is elke speler een reiziger die reist langs de oostelijke zeeweg, één van de mooiste wegen van Japan. Terwijl je reist, zal je interessante mensen ontmoeten, lekkere maaltijden nuttigen, prachtige voorwerpen verzamelen, fantastische panorama's zien en tempels en plaatsen bezoeken. Maar wie op het einde van de dag, wanneer iedereen is aangekomen, de reiziger blijkt te zijn die het meeste interessante zaken heeft ontmoet of tegengekomen is, win je het spel.

Tokaido is een strategisch spel dat er door z'n zen-achtig uiterlijk erg vredig uitziet en erg makkelijk te leren is.
Titel : Tokaido
Auteur : Antoine Bauza
Uitgeverij : Funforge
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+

11-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
10-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 69 dagen


De derde en laatste release van CGE is Goblins inc.
In dit spel probeer je grootse, onstopbare robots te bouwen voor de dag des oordeels. En dit bedrijf is op zoek naar een nieuwe CEO. Heb jij in je mars wat zo'n bedrijf nodig heeft?

Bouw samen met je op-macht-beluste vrienden-goblins de ultieme gevechtsrobot. Meerdere teams zullen echter strijden voor de titel en hou er dan nog rekening mee dat slechts één goblin kan winnen, want wat heb je nu aan een teamoverwinning?

Het spel verloopt over drie ronden waarin je telkens met een andere partner probeert om de beste gevechtsrobot samen te stellen, maar de tegenspelers weten niet wat je geheime opdracht is om de baas te imponeren. Tijdens de vier fasen van een ronde ga je ontwerpen, bouwen en je robot klaar maken om de andere teams te vernietigen om zo een stap dichter te komen bij de CEO-zetel van Goblins inc.Titel : Goblins inc.
Auteur : Filip Neduk
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

10-08-2012 om 06:55 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
09-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 70 dagen


Tzolkin : the mayan calendar presenteert een nieuw spelmechanisme en zal daardoor zonder enige twijfel de aandacht trekken op Spiel. Laat ons zeggen dat onderstaande foto in ieder geval al zeer intrigerend is. (CGE heeft overigens nog geen definitieve artwork voor hun spellen op het wereldwijde web gepubliceerd, vandaar nog geen box fronts). Dit nieuwe mechanisme noemen onze Tsjechische vrienden "dynamische workerplacement". De spelers vertegenwoordigen verschillende Maya-stammen en plaatsen hun werkers op grote tandwielen die aan elkaar verbonden zijn. Als deze tandwielen gaan draaien, zullen de werkers op verschillende actieplaatsen terecht komen.

In een beurt kan een speler ofwel één of meer werkers plaatsen op de laagst mogelijke plaats van de tandwielen of één of meer werkers terugnemen. Wanneer je een werker plaatst moet je met mais betalen. (mais is het geld in het spel) Wanneer je een werker terugtrekt, dan voer je de actie uit die gelinkt is aan de positie van de werker. Acties die "later" vallen op het tandwiel zijn zondermeer waardevoller, dus het is aan jou om te beslissen wanneer je een werker terugtrekt. Je kan je beurt echter niet laten passeren, je moet een actie uitvoeren en als al je werkers op de tandwielen staan, dan moet je er één terugtrekken.

Het spel eindigt na een volledige draai van het grootste tandwiel. Er zijn vele wegen naar de overwinning. Bijvoorbeeld door de goden te plezieren door kristallen schedels in diepe grotten te plaatsen of door het bouwen van vele tempels, maar dit zijn slechts twee mogelijkheden ...

Wij zijn in ieder geval zeer benieuwd naar dit spel ! (zowel qua uitzicht als speelervaring)Titel : Tzolkin : the mayan calendar
Auteur : Simone Luciani & Daniele Tascini
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 12+
Speelduur : 90 min.

09-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
08-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 71 dagen


Czech Board Games staat garant voor vuurwerk in Essen. Ook dit jaar zal het niet anders zijn. De eerste nieuwigheid die ze meebrengen is een uitbreiding voor het populaire spel "Dungeon Lords". Dungeon Lords: Festival Season is een grote uitbreiding die heel wat materiaal bevat.

Het spel verloopt nog steeds over twee jaren, maar elk jaar bestaat nu uit vijf ronden in plaats van vier : winter, lente, zomer, herfst en het festivalseizoen. Je krijgt dus meer tijd om je kerker te bouwen, maar ook meer tijd voor de avonturiers om een grotere tegenstand te vormen. Er zij  nieuwe monsters, kamers en valkuilen om je kerker klaar te maken voor het gevecht. Maar ook smerige toverspreuken voor de avonturiers en een bard die hen overtuigt tot heroïsche daden, daarnaast verschijnen er nu elke jaar twee paladins die dus twee stoute spelers treffen.

Probeer je andere spelers kwaadaardig te maken of jezelf goedaardig? Misschien toch eens een investering maken in plaats van het traditionele goud opgraven? En wat te doen met het herstellen van overwonnen tunnels en verwoeste kamers in plaats van nieuwe te bouwen? Er zijn wederom slecht acht acties beschikbaar, maar elk seizoen wordt er één vervangen door een alternatief dat je nieuwe en interessante opties biedt.

En bovendien is het tegenwoordig een trend in Dungeon lords om je persoonlijke huisdier te hebben !Titel : Dungeon lords festival season
Auteur : Vlaada Chvatil
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 12+
Speelduur : 120 min.

08-08-2012 om 09:39 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
07-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 72 dagen


"The convoy" is een asymmetrisch tweepersoons-kaartspel dat zich afspeelt in de wereld van Neuroshima (misschien kent u deze van Neuroshima hex). Een speler leidt een konvooi van sterke robots en z'n doel bestaat erin om tot in New York te marcheren en dit in assen te leggen. De speler heeft een deck van 35 kaarten, waaronder robots, modules om robots te versterken en speciale kaarten (vooral omtrent beweging). Hij speelt deze kaarten aan de stadskaarten terwijl hij oprukt naar New York. Hij probeert de menselijke nederzettingen te vewoesten en zich op te maken voor de definitieve strijd in NY.

De andere speler speelt met de menselijke troepen en probeert het konvooi tegen te houden en uiteindelijk te stoppen. Ook hij krijgt een deck van 35 kaarten, waaronder soldaten, gebouwen en heel wat speciale kaarten (ook beweging en verzorging). De menselijke speler zal minder strijden winnen, maar probeert het konvooi voldoende op te houden en hem warm te onthalen als hij NY toch haalt.

The convoy is een thematisch en dynamisch kaartspel, die bestaat uit een dosis kaarten combineren, bluffen en voorspellen welke kaarten je tegenstrever zal spelen of op z'n hand heeft. Persoonlijke toevoeging : na het lezen van de spelregels, het bekijken van een videoreview en deze korte aankondiging is er een sterke gelijkenis op te tekenen met Revolver (WGG). Blijkbaar (volgens Tom Vasel) zou je in dit spel wel meer in de hand hebben en minder afhankelijk zijn van de kaarten die je trekt in je beurt, maar hierover kan ik persoonlijk nog niet veel kwijt.

Titel : The convoy
Auteur : Ignacy Trzewiczek 
Uitgeverij : Portal publishing
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

07-08-2012 om 18:51 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitkijken naar ... Spiel 2012
Binnen 72 (!) dagen opent Europa's grootste spellenbeurs weeral z'n deuren. Net zoals ik vorig jaar beschreef in een artikel op mijn spellenderwijs-blog wordt het dan ook de hoogste tijd om ons stilaan voor te bereiden op dit evenement, een jaarlijks wederkerend fenomeen eigenlijk. De volgende 72 dagen zullen er hier op de blog dan ook aankondigingen verschijnen van spellen die op Spiel het levenslicht zullen zien.

Sommige spellen zullen misschien iets vroeger op de markt verschijnen, anderen halen het misschien niet of zijn al uitverkocht vooraleer de beurs goed en wel bezig is. Het is zeker niet mijn bedoeling om volledigheid na te streven, want dan moet ik dagelijks 10 berichten posten denk ik. De spellen die hier aan de beurt komen, zijn spellen die mij persoonlijk interesseren, die ik de moeite waard vind en die hoogstwaarschijnlijk in oktober of in de loop van het speeljaar aan onze collectie zullen worden toegevoegd.

Hopelijk zijn jullie trouw op post en mag ik u hier dagdagelijks verwachten. Verwacht nog geen reviews of uitgebreide spelbesprekingen, deze komen eraan als we de spellen in ons bezit hebben (november-december). Bedoeling nu is het geven van een fotootje en een korte samenvatting van het spel.

Veel leesplezier !!!

07-08-2012 om 18:31 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
06-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cyclades : Hécate & The manticore (Matagot)
Klik op de afbeelding om de link te volgen We hebben al héél wat plezier beleefd aan het fantastisch leuke spel Cyclades (Matagot), daarom schaften we een tijdje geleden de uitbreiding Hades aan. Nu voegen we ook nog enkele resterende goodies aan het spel toe, kwestie van volledigheid.

Er zijn twee mini-uitbreidingen verschenen in de vorm van gratis goodies. De ene kon je vorig jaar in Essen oppikken met de uitbreiding, de andere zat in het Franse spellenmagazine "Plato". Matagot was zo vriendelijk om ons deze goodies te bezorgen, waarvoor onze dank.

De Hécate-uitbreiding brengt een nieuwe Godin in het spel waarop je kan gaan bieden. Ze levert je onmiddellijk een priesteres op en daarnaast mag je voor 2 geldstukken twee zuilen op het speelbord plaatsen. Je mag deze op twee eilanden zetten (van jezelf of tegenstrever). Deze eilanden zijn vanaf nu ondergronds verbonden en kunnen elkaar dan ook aanvallen zonder het gebruik van bootjes. Als Hécate terug in het spel komt, kan er tegen betaling weer geschoven worden met de zuilen. Nog een leuk extraatje dat je bij deze Hécate-kit krijgt, zijn zes stoffen zakjes waarin je de manschappen van de verschillende spelers kan stoppen. (erg mooi)

De Manticore is dan weer een zéér kleine aanvulling voor het spel. Het gaat om een extra creaturenkaart. De manticore doodt de held van een tegenstander.

Titel : Cyclades - Hécate (& Manticore)
Auteurs :  Bruno Cathala & Ludovic Maublanc
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

06-08-2012 om 09:35 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
05-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Milestones
Klik op de afbeelding om de link te volgen Milestones :

+ artwork is idem Agricola, Le Havre, ... dus als je fan bent, zal dit je alvast aanspreken
+ erg eenvoudig in gameplay
+ puntensprokkelspelletje (voor de fans)
+ kwaliteit van het hout
+ het speelt zeer snel, eens je vertrokken bent, gaat het goed vooruit
+ de scores lagen bij ons eerste potje zéér dicht bij elkaar (slechts één punt verschil tussen winnaar en tweede)

- aanvankelijk wel wat regeltjes (bij het bouwen) om alles direct goed door te hebben
- puntensprokkelspelletje (voor de niet-fans)
- het is wel redelijk beperkt tot grondstoffen verzamelen, inruilen om te bouwen, punten scoren
- bovenstaande minpunt : er zijn natuurlijk veel van dit soort spellen, dertien in een dozijn, maar dan is dit spel niet het beste uit de reeks vrees ik
- persoonlijke speelbordjes lijkt een trend, maar zorg dan op z'n minst voor een stevig kartonnen bordje (ook bij Ora & Labora ergerde ik me hier al aan)

05-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
04-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Riff Raff
Klik op de afbeelding om de link te volgen Riff Raff :

+ erg mooi materiaal, het ziet er zeer uitnodigend uit
+ de houten speelstukken zijn bijzonder licht (toch ietsje makkelijker om te stapelen)
+ zeer snel tussendoortje
+ er mag al eens gelachen worden en dat gaat bij dit spel toch wel eens voorvallen

- het schip is echt wel onvoorspelbaar, balanceren is een kunst op deze schuit
- de spelregel waarbij je speelstukken moet proberen opvangen zorgt ook voor een foutje in het spel, wat te doen bij : speelstuk plaatsen op onmogelijke plaats, opvangen en je bent ervan af?
- door bovenstaande fout was het spel eigenlijk gewoon niet echt leuk, kan ook aan onze onkunde gelegen hebben natuurlijk

04-08-2012 om 09:27 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
03-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riff Raff (Zoch verlag)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoch verlag staat bekend voor z'n kwalitatieve kinderspellen, maar daarnaast hebben ze ook al een aardige lijn aan behendigheidsspellen zoals Villa Paletti, Hamsterrolle, Bamboleo en nu dus het fantastisch uitgevoerde "Riff Raff".

Het spelconcept van Riff Raff komt overeen met elk behendigheidsspel waarbij spelers zo snel mogelijk hun speelfiguren proberen weg te spelen op een labiel speelbord. Maar wat een speelbord krijgen we nu van Zoch ... een heuse piratenschuit die op de woeste baren van de onrustige oceaan kolkt. De spelers krijgen in het begin van het spel 8 houten speelstukken en 10 kaarten (waarden 1-10).

In een beurt leggen de spelers allen blind een kaart op tafel, dekken tegelijk open en plaatsen om beurten een speelstuk op het schip. De speler met de hoogste waarde is de nieuwe kapitein en mag beginnen. Daarna komen de andere spelers in volgorde (volgens uitgespeelde kaart) aan de beurt. Je dient je speelstuk overigens te plaatsen in de regio die overeenkomt met de waarde van je kaart. Hoe hoger je kaart, hoe hoger je een plaatsje op het schip zal moeten zoeken.

Indien er al een speelstuk aanwezig is in deze regio kan je een gokje wagen en mag je op voorhand beslissen om eventueel zelfs 2 speelstukken te plaatsen in deze regio. Je mag aanwezige speelstukken enkel opzij duwen met je eigen speelstuk. Maar pas op dat er geen speelstukken naar beneden donderen, want dan komen deze bij je persoonlijke voorraad en moet je nog meer stukken proberen weg te spelen. Je hebt nog één levenslijn, je mag namelijk neervallende stukken proberen te pakken. Lukt je dat, dan gaan deze speelstukken definitief uit het spel.

De speler die als eerste al z'n stukken op het bord krijgt, wint het spel. Lukt niemand hierin, wint de speler met het minste speelstukken na het uitspelen van de 10de kaart.

Titel : Riff raff
Auteur : Christoph Cantzler
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

03-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bungee (Amigo)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb reeds gezegd dat een mens rare spellen bovenhaalt in de vakantie. Aangezien ons topic "kaartje leggen" was stilgevallen bij één luttel spelletje, is het nu dan ook tijd voor een tweede bespreking. Het spel bungee van Amigospiele is een zeer eenvoudig kaartspelletje waarbij spelers over zes ronden om ter minste strafpunten proberen te verzamelen.

De spelers trachten hun handkaarten zo snel mogelijk weg te spelen en "Bungee" te roepen. Concreet bestaat het spel uit 56 speelkaarten, waarvan 5 keer de waarden 1-9, 8 x de waarde 10 en 3 bungeekaarten. Elke ronde krijgt een speler vijf handkaarten. Er wordt ook één kaart omgedraaid  van de trekstapel. Deze kaart toont het geluksgetal. Elke kaart met dezelfde waarde telt voor nul strafpunten.

In een beurt speel je één (of meerdere dezelfde) kaart(en) op de aflegstapel en trek je één kaart bij. Deze kaart neem je van de trekstapel. Je mag er ook voor opteren om eerst een kaart van de aflegstapel te nemen en daarna één (of meerdere dezelfde) kaart(en) te spelen. Speelt iemand één (of meerdere) zes(sen) moet(en) de volgende speler(s) een beurt overslaan. Heb je aan het begin van je beurt kaarten in je hand met een waarde minder of gelijk aan vijf, dan mag je "bungee" roepen. De andere spelers hebben nu allen nog één beurt om kaart(en) weg te spelen en eventueel ook een bungee te halen.

Nadien worden de punten van de "bungee"-spelers vergeleken. Diegene met de laagste waarde wint de ronde en krijgt 0 strafpunten. De bungeekaarten en gelukskaarten tellen voor 0. Alle andere spelers krijgen strafpunten. Een bungeekaart telt nu voor 10 punten.

De speler die na zes rondjes het minste strafpunten weet te verzamelen, wint het spel.

Titel : Bungee
Auteur : Haim Shafir
Uitgeverij : Amigo spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

02-08-2012 om 10:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:"Kaartje leggen"
>> Reageer (0)
01-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wijziging mailadres
Zoals u misschien via de media heeft vernomen, is binnen een dik jaar ons hotmailadres niet meer bereikbaar.
Wij laten het alvast niet aan ons hart komen en schakelden alvast over op het nieuwe outlookadres.
U kan ons vanaf nu dan ook op speleninlille@outlook.com bereiken. Ook berichten op het oude adres komen nog aan,
maar u kan het adres misschien al wijzigen in uw contacten.

01-08-2012 om 14:53 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 09-2005


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs