IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
30-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wrong chemistry + Expand your lab (Mage Company)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Twee vliegen in één klap in deze recensie. Vorig jaar verscheen reeds het spel Wrong chemistry, we hebben het wel enkele keren her en der op een speeltafel zien liggen, maar we waren er nooit toe gekomen om aan te schuiven of het spel van naderbij te bekijken. Aanvankelijk was het zelfs de bedoeling dat we de spelregels mochten vertalen, maar onze Russische vrienden hadden het aan tal van vrijwilligers gevraagd en uiteindelijk mocht Andy van spellenclub 1001 (Bredene) de honneurs waarnemen ... en hij heeft dit prima gedaan moeten we zeggen.

In Wrong chemistry gaat u rare chemische verbindingen proberen te maken en op die manier dezelfde composities proberen bouwen die u op uw opdrachtkaarten heeft staan. In een beurt mag u vier acties uitvoeren en als u voldoet aan de opdrachtkaarten legt u deze af als zijnde overwinningspunten op het einde van het spel. Als afbeelding bij deze recensie toon ik dan ook even het materiaal zodat u duidelijker ziet wat we bedoelen, want het is op zich wel een redelijk abstract spelletje.

In een beurt mag een speler tot 4 acties uitvoeren. Hij bepaalt zelf in welke volgorde en een actie mag meermaals uitgevoerd worden.
De mogelijke acties :
1) 1 witte of zwarte schijf van het bord nemen
2) 1 witte of zwarte schijf uit de voorraad op een lege tegel op het bord plaatsen
3) een witte of zwarte schijf verplaatsen van de ene naar een andere lege tegel op het bord
4) 1 lege tegel verplaatsen in het molecuul naar een andere plaats
5) een kaart uit je hand afleggen met een vervulde opdracht
Daarnaast liggen er nog twee speciale kaarten open naast het speelveld die één keer per beurt gebruikt mogen worden. Het restartium herstelt de molecule in z'n oorspronkelijke staat en de extramovium laat je toe om 2 extra acties te ondernemen. Je moet hiervoor dan wel 1 reeds vervulde opdrachtkaart afleggen.
Aan het einde van de beurt trek je kaarten van de stapel zodat je terug 4 handkaarten hebt. Het spel gaat verder tot een speler geen kaarten meer van de stapel kan trekken. De speler met de meeste ideepunten (gloeilampen) op z'n vervulde opdrachtkaarten wint het spel. Indien je erin slaagt om een rij van opéénvolgende elementen uit de tabel van Mendeljev te creëren scoor je 1 bonuspunt per kaart in de rij.

De uitbreiding "Expand your lab" verscheen dit jaar, vandaar dat we het in deze Essenreeks zonder schroom durven bijplaatsen. In deze uitbreiding krijgt u enkele nieuwe factoren die het basisspel uitbreiden en een beetje verdiepen. De eenvoudigste aanvulling is dat je het spel nu ook met vijf spelers kan spelen. Daarenboven komen er wetenschappers in het spel, elke speler krijgt er bij aanvang 2, je kiest er één uit en de anderen worden afgelegd. De wetenschappers kunnen tot 3 keer in het ganse spel gebruikt worden en leveren een extraatje op. Elke keer je de eigenschap gebruikt leg je er een Nobelfiche op. Bij de derde fiche verdwijnt de kaart uit het spel. Daarnaast komen er een extra stapel kaarten bij, die je wederom andere molecules laten maken. De basiskaarten worden gewoon met deze gemengd en er worden twee stapels gevormd, waaruit de spelers mogen kiezen als ze kaarten bijtrekken. Eens er één stapel op is, is het ook hier afgelopen. Ook de achterkanten van de tegels worden gebruikt (grijze kant). Als actie kan je dus een lege tegel omdraaien naar de andere kant. Er komt ook nog een speciale actiekaart bij "Transmutium". Het laat je toe om het molecule te veranderen in een molecule die je reeds hebt gemaakt om van daaruit weer verder te bouwen. Ook mogen de andere spelers aan het einde van de beurt van de actieve speler ook hun wetenschapper of een reeds vervulde kaart gebruiken om te reageren en acties uit te voeren, dit heet het "verrassingselement". Tenslotte zijn er nog de 5-punten-kaarten (standaard zijn de kaarten 1-2-3 punten waard). Deze kaarten liggen open en kunnen door alle spelers geclaimd worden. Zo gauw deze kaarten verdwenen zijn, eindigt het spel met de uitbreiding overigens.

Titel : Wrong chemistry + expand your lab
Auteur : Tony Cimino
Uitgeverij : Mage company
Aantal spelers : 2-4/5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

30-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Coal baron
Klik op de afbeelding om de link te volgen Coal baron (Eggertspiele/R&R games) :

+ zéér solide workerplacement, de gebruikelijke elementen perfect met elkaar verweven
+ het inzetten van de arbeidersblokjes vind ik erg leuk, je kan reeds gekozen acties toch uitvoeren, je moet enkel meer arbeiders inzetten
+ je hebt echt wel het gevoel dat je aan het spelen bent en dat je volop mee doet aan het spel
+ het spel is eenvoudig en alles staat netjes aangegeven op het speelbord
+ dit is weer zo'n spel dat op zich weinig tegenstanders zal hebben, het zit goed in elkaar, speelt vlot en is relatief goed uitgebalanceerd, ook al zal er ongetwijfeld een verschil zijn in punten op het eind

- wat is dat toch met dat papieren geld, het lijkt helemaal terug van weggeweest en dat is in onze ogen een slechte zaak
- het speelbord is nogal grijs en steriel, maar dat is misschien wel het aanschijn dat het Rührgebied heeft
- contracten blijven punten genereren tijdens drie tellingen, snel contracten vervullen is zeker de boodschap, op zich prima allemaal. Maar als je het geluk hebt dat je een contract hebt vervuld in een bepaalde soort en jij alleen hier punten voor scoort (tot drie keer toe), dan heb je veel kans dat hiermee het verschil gemaakt is (wij hadden tijdens ons eerste spelletje misschien de pech dat dit voorviel, een spelers scoorde voor een treinlevering met zwarte blokjes tot drie keer toe helemaal alleen)

Kortom : Coal baron is een vlot lopende eurogame, waarbij je blokjes gaat oprapen, verschuiven, inleveren en punten scoren. Een echte workerplacement zoals deze hoort te zijn. Is dit vernieuwend? Neen, verre van zelfs, maar als het spel zo strak in elkaar zit als Coal baron mag dit van mij gerust.

30-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
29-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rokoko (Eggertspiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Rokoko is de tweede serieuze klepper die Eggertspiele dit jaar in Essen meebracht. Ook de auteurs zijn niet van de minste en onze interesse was dan ook onmiddellijk aangewakkerd. Rokoko is een spel met een niet-alledaags thema. U gaat galakledij maken voor de adel en proberen overwinningspunten te verzamelen door uw kleren aan de man te brengen, maar ook door de balzaal te versieren en wat vuurwerk aan te steken om het geheel op te vrolijken.

Rokoko heeft het uitzicht van een workerplacement, maar gebruikt het deckbuilding/draft-systeem om alles te laten lopen. Op zich is dit alvast een interessant gegeven. Elke speler beschikt over een klein spelersbordje, 5 basisarbeiderskaarten en 16 fiches in je kleur. Het spel verloopt over 7 ronden die opgesplitst zijn in telkens 4 fasen. Na de 7de ronde vindt er een eindtelling plaats en wint de speler met de meeste punten.

Fase 1 : klaarmaken voor een nieuwe ronde :
- favorietenkaart klaarleggen en nieuwe startspeler bepalen (diegene die in de vorige ronde de kaart nam)
- 4 nieuwe arbeiderskaarten in de vitrine leggen (eventueel resterende kaarten van een vorige ronde worden verwijderd), deze kaarten tonen dezelfde arbeiders als de basiskaarten van de spelers, maar dan met iets meer mogelijkheden, een upgrade laat ons zeggen
- nieuwe grondstoffentegels klaarleggen op de markten, deze tonen de grondstoffen zijde, kant en garen in alle mogelijke combinaties
- nieuwe jurktegels klaarleggen in de vitrine (de 2 meest rechtse worden verwijderd, de rest schuift door en gaten worden opgevuld)

Fase 2 : 3 handkaarten uitkiezen
De spelers kiezen simultaan 3 handkaarten uit hun beschikbare voorraad. De resterende kaarten blijven in de beschikbare voorraad links onder het spelersbordje liggen. Indien je minder dan 3 beschikbare kaarten hebt, neem je alvast de resterende, schudt je de aflegstapel en trek je het tekort bij. De geschudde aflegstapel wordt een nieuwe trekstapel.

Fase 3 : acties uitvoeren
Om beurten spelen de spelers één van hun gekozen handkaarten uit en voeren de bijhorende actie uit. Naast de hoofdactie heeft elke kaart ook een bonusactie (onderste deel kaart) dat mag uitgevoerd worden. De gespeelde kaarten worden rechts onder hun spelersbord gelegd als aflegstapel. Als alle kaarten zijn uitgespeeld eindigt de fase. Je hebt drie soorten kaarten : meesters (kunnen alle 6 acties uitvoeren), knecht (kan geen nieuwe arbeiders inhuren), leerling (kan geen nieuwe jurk maken, geen nieuwe arbeiders inhuren en de favorietenkaart niet nemen).
De zes acties :
- de favorietenkaart nemen : neem de kaart en 5 geld (indien je de kaart in de laatste ronde neemt, levert ze 3 punten op)
- grondstoffen verwerven : kies 1 grondstoffentegel uit één van de drie markten, je betaalt afhankelijk van het nog aanwezige tegels (2 geld indien er er nog 3 of 4 tegels zijn, 1 geld als er nog 2 tegels zijn en de laatste tegel is gratis). Nadat je een tegel koos en betaalde moet je onmiddellijk één van beide zaken kiezen, ofwel neem je de zijde die bovenaan op de tegel staan afgebeeld, je legt de tegel dicht voor je neer, ofwel kies je voor de kant en/of garen, je legt de tegel dan af en neemt het overeenkomstige (houten) materiaal uit de voorraad.
- een jurk maken : kies een jurk uit de vitrine, betaal de aangegeven kosten, geef ook het juiste aantal zijde, kant en garen af (of te veel). Let op, sommige jurken kunnen enkel door een meester gemaakt worden (gouden vingerhoed). Nadat je de jurk maakte, moet je onmiddellijk beslissen wat je ermee doet. Ofwel verkoop je de jurk voor geld (en legt ze dan af) ofwel verhuur je ze aan een gast voor het bal. Je krijgt soms een kleine bonus zoals geld of grondstoffen en vooral punten op het einde van het spel.
- nieuwe arbeiders inhuren : je neemt één van de kaarten uit de vitrine en betaalt afhankelijk van het nog aanwezig aantal kaarten. (5 geld als er nog 4 kaarten zijn, 3 geld bij 3 kaarten, 1 geld bij 2 kaarten en de laatste kaart is gratis). Neem de verworven kaart in je hand, je gaat deze ronde onmiddellijk een actie meer kunnen spelen.
- stuur een arbeider naar het koninklijk hof : de kaart wordt uit het spel verwijderd, je krijgt 10 geld voor een meester, 7 voor een knecht en 4 voor een leerling (op deze manier kan je je deck zuiveren, je mag de bonusactie van deze kaart overigens nog wel gebruiken deze ronde). Je mag deze actie niet kiezen als je nog maar 4 kaarten in je voorraad hebt.
- maak een decoratie : betaal de kosten en leg één van je fiches op het speelbord (leveren punten op aan het einde van het spel)

Fase 4 : inkomsten verwerven
Standaard krijgt elke speler 5 geld. Indien je decoraties hebt voorzien aan de fontein krijg je extra inkomsten. Decoraties in de bovenste rij leveren het aantal geld op gelijk aan het aantal fiches op het bord voor decoraties. Decoraties in de onderste rij leveren een aantal geld op gelijk aan het aantal verhuurde jurken van de speler op het bord.

Het spel eindigt na 7 rondes met een eindtelling :
- 1 punt voor elke 10 geld
- punten voor kaarten in je stapel met een rode achtergrond
- 3 punten als je de favorietenkaart hebt
- meerderheden van verhuurde jurken in de vijf zalen van het kasteel (punten staan aangegeven in elke zaal voor 1ste en 2de)
- meerderheden voor het vuurwerk
- bekijken van het vuurwerk (voor elke vuurwerkfiche, mag je één van je jurken op het terras leggen, de waarde van de jurk wordt vermenigvuldigd met de gedrukte vermenigvuldiger)
- punten voor decoraties : 2 punten voor elke kleur van jurk dat je op het bord hebt
- scoren van de fiches : tel alle punten van je fiches bij elkaar

Een opsomming van de bonussen van de arbeiders ga ik u hier niet geven. De meeste zijn erg logisch en intuïtief aangezien ze gewoon een extraatje zijn op een bestaande actie. Sommige leveren punten op het einde van het spel (rode achtergrond) en al de rest staat netjes op de achterkant van de spelregels, dus zijn makkelijk en snel terug te vinden en na te lezen.

Titel : Rokoko
Auteurs : Matthias Cramer, Louis Malz & Stefan Malz
Uitgeverij : Eggertspiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

29-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : The rats in the walls
Klik op de afbeelding om de link te volgen The rats in the walls (Sphinx spiele) :

+ het zwarte zakje met de witte rat intrigeert wel, het is handig verpakt en makkelijk mee te nemen in je jaszak
+ de overlevingspunten (hersenen) zijn wel leuk, ook over het andere materiaal (de muur met de stickers, de dobbelsteentjes) is wel nagedacht en zijn aantrekkelijk (maar duister natuurlijk)
+ de overzichtjes zijn echt wel een must voor je eerste paar spellen, je zit er constant op te loeren om de "als ... dan ... " situaties te beoordelen
+ een push-your-luck à la Perudo, count us in

- hoe moeilijk kan je een makkelijk spelletje maken in de spelregels?
- het gebruik van het dubbelzijdig bedrukt bierkaartje is me nog steeds niet erg duidelijk, nu maar hopen dat zo'n situatie met 10 ratten niet voorvalt (maar het lijkt me weinig waarschijnlijk)
- het spelsysteem is wel een beetje Perudo, maar het voelt toch wel anders (is enigszins ook wel positief natuurlijk)

Kortom : als je Perudo gewend bent, is dit toch een stapje terug eerlijk gezegd. Of misschien beter gezegd : het is directer, het is meer proberen om jezelf in leven te houden. Je wint hier even snel OP's terug, dan dat je ze verliest, maar je moet vooral je bluf goed overwegen. Bij Perudo loopt het sneller op en wordt er (bij ons toch) veel rond de tafel gelachen als er onmogelijke combinaties op tafel liggen. Hier is het toch ietwat serieuzer en ben je enkel betrokken op het moment dat het potje naar jou wordt doorgeschoven. Je kan ook niet op voorhand gaan tellen en meedenken, want er wordt toch hergooid. Wat er ligt, doet in dit spel eigenlijk weinig ter zake, het is pure bluf, terwijl het bij Perudo toch een beetje kansberekenen is. Ik ben wel blij dat dit spel in onze collectie zit, want ik hou wel van zulke spellen.

29-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
28-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triassic terror (Kayal games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In triassic terror mag u nog eens met de dino's gaan spelen. Houten dino's, dinoschijfjes, plastic dino's en natuurlijk ook de T-rex en Velociraptors om een beetje onrust te gaan stoken. Laat mij vooral beginnen met te zeggen dat dit spel een meerderhedenspel is. U scoort punten door vertegenwoordigd te zijn op de verschillende plaatsen op het speelbord.

Het speelbord is overigens ingedeeld in vier verschillende regio's : woestijn, moeras, gebergte en woud. Elke regio op zich is dan weer onderverdeeld in drie gebieden en elk gebied heeft plaats voor 3 meerderhedenplaatsen (waar eigenlijk alles om draait). Een spel verloopt over acht of negen ronden (afh. aantal spelers), die zijn opgedeeld in drie perioden. Na drie beurten volgt er telkens een telling en een speciale telling. Deze speciale tellingen zijn ook anders opgebouwd afhankelijk van het aantal spelers. Bij een gewone telling scoort u gewoon de punten die op het speelbord staan aangegeven bij de meerderhedenplaatsen.

Elke speler start het spel met vier dino's op het bord in het moeras. Daarnaast krijg je alle andere dino's van je kleur in je voorraad en 2 extra tegels. Een speler wordt aangeduid als de startspeler en het spel kan onmiddellijk beginnen dus qua opstelling stelt het niet al te veel voor (en dat is een pluspunt). In een ronde gaan de spelers om beurten, vertrekkende van de startspeler, één van de openliggende actietegels kiezen, je neemt de tegel en plaatst jouw plastic dino in de plaats aangezien dit ook de speelvolgorde voor de rest van de ronde zal vastleggen. In ronde 1, 4 en 7 krijg je ook nog een extra kaart waarmee je in die periode nieuwe dino's op het bord kan brengen.
De actietegels die niet gekozen worden, krijgen op het einde van de ronde een witte dino erop zodat ze aantrekkelijker worden om te nemen. Indien je een tegel neemt met een witte dino, doe je deze weg en vervang je hem door een dino van jezelf. Je mag deze inzetten tijdens jouw beurt. Je plaatst ze bij een kudde die je al op het bord hebt. Nadat iedereen een tegel heeft genomen wordt er gespeeld volgens de volgorde van de dino's die je net plaatste in de plaats van de actietegels. Door de acties die je uitvoert gaan de meerderheden op het bord steeds veranderen. De speler met het meeste dino's in een gebied worden in de grote cirkel geplaatst, de tweede op de middelste, de derde op de kleinste en eventuele andere sterven uit en gaan terug naar de spelersvoorraad. De grote en middelste cirkels leveren punten op.

De actietegels :
- nieuwe regio : plaats drie dino's  in een regio naar keuze. Je mag ze in één gebied zetten over verspreiden over de verschillende gebieden van de regio. Ook de kaarten worden op deze manier uitgespeeld (maar wel in het gebied overeenkomstig met de kleur van de kaart)
- groei kudde : plaats 2 dino's bij één bestaande kudde en plaats 3 dino's bij een andere kudde op het bord.
- migratie kudde : verplaats 2 kuddes naar aangrenzende gebieden of regio's (één stap). Indien je naar een andere regio gaat, sterft er telkens één dino. Je neemt bovendien 1 dino van elke andere speler uit het gebied mee naar het nieuwe gebied
- geboorte : plaats drie nieuwe dino's bij een bestaande kudde op bord. Daarna mag je Pterodactylusschijf tot 2 stappen verplaatsen en 2 dino's opeten in het gebied waar hij terecht komt
- T-rex : vervang de T-rex op het bord met die van jouw kleur. Verplaats de T-rex 1 stap en eet 5 dino's of verplaats hem 2 stappen en eet 3 dino's. Nadien telt jouw T-rex als zijnde 3 dino's van jouw kleur voor de meerderheden
- Velociraptors : verplaats één velociraptor 1 plaats en de andere tot 2 stappen. Na het verplaatsen eet je tot 2 dino's op en mag je tot 2 dino's van schrik laten lopen naar een aangrenzend gebied (van dezelfde regio indien mogelijk). Indien ze naar een andere regio lopen, sterft er weer telkens één per soort.

Elke speler beschikt over 2 extra tegels die hij gedurende het spel éénmalig kan inzetten. Je mag slechts één tegel per periode inzetten.
Geboortetegel : voeg drie nieuwe dino's bij een reeds bestaande kudde
Vulkaantegel : plaats je vulkaantegel in een gebied, er sterven onmiddellijk 2 dino's in de grote cirkel en 1 in de andere cirkels. Dit gebied is nu volledig verboden terrein om te betreden. T-rex, Velociraptors en Pterodactylus mogen nog wel uit het gebied bewegen. De vulkaan blijft geldig tot je de volgende keer aan de beurt bent.

De twee speciale tellingen :
- Aanwezigheid in de vier regio's : heb je dino's in de vier regio's krijg je 8 OP
- Dominantie : heb je het meeste dino's in een regio krijg je 8 OP, de tweede krijgt nog 4 OP

Titel : Triassic Terror
Auteur : Peter Hawes
Uitgeverij : Kayal games
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 14+

28-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Dungeon roll
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dungeon roll (TMG) :

+ leuk vormgegeven, verpakt in een schatkist
+ prima artwork en nog talloze uitbreidingsmogelijkheden
+ relatief korte speelduur als je met minder spelers speelt
+ dankzij een actie op BGG heb ik een speelmatje, niet noodzakelijk, maar wel mooi
+ de dobbelstenen zien er erg goed uit

- met méér spelers (dan twee) is het vaak te lang wachten, slechts 2 spelers zijn actief betrokken
- veel uitbreidingsmogelijkheden dus een volledig spel houden, zal misschien veel centen gaan kosten in de toekomst
- de experience-punten staan op dubbelzijdige fiches en zijn aangegeven met Romeinse cijfers, uiterst irritant, niet dat we geen Romeinse cijfers kennen, maar beide kanten hebben een andere waarde en qua duidelijkheid is het niet je dat

Kortom : Dungeon roll is een luchtig dobbelspelletje dat als meerwaarde ten opzichte van andere push-your-luck spellen karakters heeft waarmee je jezelf in een beurt wat ademruimte kan geven. Berekende risico's en het juiste gebruik van de speciale eigenschappen maken van dit spel echt wel een geslaagde Kickstarter. Het was het eerste spel dat ik via het crowdfundingsysteem in huis kreeg en ik ben er zéér gelukkig mee. Het artwork op de KS-editie van de schatkist vind ik persoonlijk ook mooier dan hetgeen u vindt in de spellenzaak, maar dat is persoonlijke smaak.

28-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
27-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coal baron (Eggertspiele/R&R games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In Coal baron gaat u proberen om punten te scoren, véél punten. U doet dit door contracten te vervullen. De contracten wensen van u een bepaalde samenstelling van kolen die u uit uw mijnschacht gaat halen. U gaat moeten graven, kolen naar bovenhalen en op een contract plaatsen, alles uitleveren en als het even kan nog snel langs de bank lopen om wat geld binnen te krijgen.

Elke speler start het spel met een mijnschacht, een lift (waarmee 5 kolen worden vervoerd), acht geld, één kool in de vier soorten en drie contracten. Elke speler beschikt ook over een aantal arbeiders (afh. aantal spelers) die je gaat inzetten om de acties uit te voeren. Op het speelbord zijn er vijf verschillende acties beschikbaar. Je gaat kunnen delven in je mijn en nieuwe kolenblokjes krijgen. Je kan in je mijn gaan werken, kolen bovenhalen en contracten vervullen. Je kan contracten gaan uitleveren. Je kan geld gaan afhalen in de bank en tenslotte kan u ook nieuwe contracten binnen gaan halen. Indien u een actie wenst uit te voeren, plaatst u een arbeider bij het overeenkomstige vakje. Het leuke aan dit spel is dat de acties niet verdwijnen als iemand anders deze reeds heeft uitgevoerd. Ook volgende spelers kunnen de actie uitvoeren, ze betalen gewoon één arbeider meer om dit te doen. Ze verplaatsen de huidige arbeider naar de kantine (dit zal een verzamelplaats worden waar op het einde van de ronde véél arbeiders staan) en zetten eigen arbeiders in, ééntje meer dan hoeveel er eerst stonden. Je kan ook altijd een arbeider op de pasactie zetten en je krijgt hiervoor 1 geld. Als alle spelers hun arbeiders hebben ingezet eindigt de ronde en volgt er een telling. Zo worden er drie ronden gespeeld, drie tellingen uitgevoerd en een slottelling om het spel af te sluiten.

De acties in detail :
- mijnkarren aanschaffen (en zo ook blokjes) : je neemt de tegel die bij jouw arbeider ligt, betaalt de kosten (staan aangegeven op de mijnkarren), legt de tegel aan je eigen mijnschacht (hou er rekening mee dat aan de ene kant de lichtjes in de mijn aan zijn en aan de andere kant donker) en plaats op elk mijnkarretje een blokje van dezelfde kleur. Dit is overigens de enige manier om nieuwe kolenblokjes in je mijn te krijgen. Er is ook één plaats waarbij je de bovenste 5 tegels van de trekstapel bekijkt, er eventueel één houdt, betaalt en blokjes op legt en de rest boven of onderaan de stapel terug legt.
- kolen bovenhalen : je plaatst je arbeider op één van de mijnacties en mag het overeenkomstig aantal werkstappen uitvoeren (4-6-8 of 10). Het kost 1 stap om je lift te laten zakken of stijgen tot op een bepaalde hoogte, het kost 1 stap om een blokje in je lift te stoppen op het verdiep waar de lift staat natuurlijk, het kost 1 stap om de blokjes uit te laden op een contract, het kost 1 stap om een blokje in je schuur te leggen (aangezien er geen geschikte plaats op een contract is) en het kost ook 1 stap om een blokje vanuit je schuur later op een contract te leggen. Je mag overigens altijd 2 willekeurige blokjes als joker gebruiken op een contract.
- contract uitleveren : plaats je werker bij één van de voertuigen en lever ALLE vervulde contracten van dat voertuig in. Leg de blokjes terug in de voorraad, scoor het aantal punten zoals aangeven op de contracten en leg de contracten dicht voor je neer. Je hebt deze nog nodig bij de tellingen.
- geld : neem het aantal geld overeenkomstig met de plaats waar je arbeider staat
- nieuwe contracten : neem het contract dat bij je arbeider staat. Er is ook één plaats waarbij je de bovenste 5 contracten van de trekstapel bekijkt, er eventueel één houdt en de rest boven of onderaan de stapel terug legt.

De telling in detail :
Bij de tussentellingen worden de vervulde contracten opengelegd en bekeken. Na ronde één worden vier criteria beoordeeld, na ronde twee acht en na ronde 3 alle verschillende criteria. Bij de slottelling krijg je nog 1 punt voor elke vijf geld, 1 punt voor elke 3 kolenblokjes, 1 strafpunt per onvervuld contract en 2 strafpunten per tegel uit balans. Je probeert evenveel tegels langs de verlichte kant van je mijn als de donkere kant aan te kopen.
- criteria 1 : uitgeleverde gele blokjes : 2 VP voor de beste, 1 voor de tweede
- criteria 2 : uitgeleverde bruine blokjes : 3 VP voor de beste, 1 voor de tweede
- criteria 3 : uitgeleverde grijze blokjes : 4 VP voor de beste, 2 voor de tweede
- criteria 4 : uitgeleverde zwarte blokjes : 5 VP voor de beste, 2 voor de tweede
- criteria 5 : uitgeleverde contracten met de handkar : 6 VP en 3 VP
- criteria 6 : uitgeleverde contracten met de paardenkar : 7 VP en 3 VP
- criteria 7 : uitgeleverde contracten met de vrachtwagen : 8 VP en 4 VP
- criteria 8 : uitgeleverde contracten met de trein : 9 VP en 4 VP
- criteria 9 : lege gele mijnkarren in je mijn : 10 VP en 5 VP
- criteria 10 : lege bruine mijnkarren in je mijn : 11 VP en 5 VP
- criteria 11 : lege grijze mijnkarren in je mijn : 12 VP en 6 VP
- criteria 12 : lege zwarte mijnkarren in je mijn : 13 VP en 6 VP

Titel : Coal baron
Auteur : Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
Uitgeverij : Eggertspiele/R&R games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 70 min.
Leeftijd : 10+

27-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Dig mars
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dig mars (Braingames) :

+ verrassend leuk eigenlijk
+ je moet elkaar vooral ook in de gaten houden en dat vergeet je aanvankelijk nog wel
+ het investeren van overwinningspunten om jezelf sterker te maken, komt niet zo vaak voor in dit soort spellen
+ prachtig materiaal, goed vormgegeven
+ het is uiteindelijk een race, dus je komt onder druk te staan en hebt net die actie te weinig
+ het is een race, dus je gaat van anderen hun werk moeten profiteren

- het is een race, dus anderen gaan van jouw werk profiteren
- het gaat zéér gelijk op, maar vaak is de extra actie die je voor bepaalde tegels krijgt doorslaggevend (een keertje extra oppikken op het juiste moment kan het veschil maken), maar dit is eigen aan het spel en stoorde mij zeker niet

Kortom : na de verrassende kleine doosjes van vorig jaar, doet Braingames het dit jaar ook toch wel behoorlijk met de middelmatige grootte van dozen. Na Om Nom Nom is dit weer een ander type van spel, dat vlot speelt en er bovendien nog goed uit ziet. Natuurlijk moet u dit ook wel vanuit het juiste perspectief blijven bekijken, leuk om te spelen maar of het een must-have is, dat is weer een andere vraag.

27-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
26-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The rats in the walls (Sphinx spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Persoonlijk vind ik dit één van de moeilijkste recensies voor één van de makkelijkste spellen, aangezien er wel wat "als ... dan ..."-situaties kunnen voorvallen in dit bluf, Perudo-achtig, Chapeauspelletje.
Het thema vertelt ons het verhaal van een man die ratten in z'n muur hoort rondkruipen en langzamerhand krankzinnig wordt.
In het spel start je met een aantal hersenen die je tracht te behouden of er zelfs bij te winnen. U zal er echter snel kunnen kwijtspelen en zo gauw een speler ze allemaal kwijt is, wint de speler met het meeste hersenen op dat ogenblik.

Het spel bestaat uit een potje, met daarop stickers gekleefd, dat de muur voorstelt, 5 dobbelstenen (waarop 1 en 2 ratten staan en 4 lege zijden) en een bierviltje met daarop een kat (en andere zijde een doodshoofd).
De startspeler neemt één dobbelsteen, doet deze in de muur, gooit dicht op het bierviltje en bekijkt z'n resultaat in het geheim. Hij heeft dan 2 mogelijkheden :
1) Ofwel zeg je dat er geen ratten in de muur zitten en geef je door aan de volgende speler. Deze heeft dan op z'n beurt 2 keuzes :
- hij gelooft de gever, kijkt niet onder de muur, voegt een dobbelsteen toe en wordt zelf gever
- hij gelooft de gever niet, heft de muur op en kijkt wie gelijk heeft. Indien er inderdaad geen ratten liggen, verliest de ontvanger één hersenen en wint de gever één hersenen. Indien er wel ratten in de muur zitten, verliest de gever 2 hersenen en wint de ontvanger één hersenen.

2) Ofwel zeg je dat er X ratten in de muur zitten, verlies één hersenen en geef je door aan de volgende speler. Deze heeft dan op z'n beurt 2 keuzes :
- hij gelooft de gever, kijkt niet onder muur, verliest 1 hersenen en de gever wint 1 hersenen en kan dan kiezen om de muur ongewijzigd door te geven of een extra dobbelsteen toe te voegen, te hergooien en een nieuwe aankondiging te doen waarbij de X minstens één rat hoger ligt dan de vorige voorspelling
- hij gelooft de gever niet, heft de muur op en kijkt wie gelijk heeft. Indien er minder ratten in de muur zitten verliest de gever één hersenen en wint de ontvanger één hersenen. Indien er X of meer ratten in de muur zitten, verliest de ontvanger 2 hersenen en wint de gever één hersenen.

Titel : The rats in the walls
Auteur : Henning Poehl
Uitgeverij : Sphinx spiele
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd :  12+

26-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Sheepzzz
Klik op de afbeelding om de link te volgen Sheepzzz (Hurrican) :

+ leuke, cartoonie tekeningen op de kaarten
+ het is niet onmiddellijk makkelijk om er zicht op te krijgen, je moet het wel een aantal keren spelen om het goed te doen

- eigenlijk weer gewoon zo'n aflegspelletje met een twist
- in ons potje was er te weinig animo, we konden blijven afleggen en slechts één speler moest een stapeltje oprapen, maar dat
ligt misschien aan onze speelstijl
- de speciale kaartjes zijn misschien een beetje te beperkt, zeker als je niet agressief speelt

Kortom : Ik vond sheepzzz een tegenvaller, er is hier niets nieuws onder de zon, maar er is bovendien ook niet echt een verbetering of meerwaarde aan het oude. Ik denk dat er betere spellen in het gamma zijn en dan denk ik spontaan aan Take 5, UNO en andere van die leg-je-kaarten-maar-snel-af spellen. Ik ga het spel nog zeker een kans geven en trachten véél agressiever te spelen, maar als de andere spelers dan niet diezelfde toer op gaan vrees ik dat ik zelf het slachtoffer zal worden. Anderen onder druk zetten door direct je goede kaarten uit te spelen is misschien wel je eigen graf delven. We zullen zien, maar voorlopig is het een "neen" voor mij.

26-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
25-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dungeon Roll (TMG)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit is een titel die niet echt in de Essenreeks thuishoort aangezien het spel reeds voor de beurs op de markt was. Maar daar ik het spel in Essen overhandigd heb gekregen neem ik het toch graag even op in de reeks. Bovendien is het spel ook verschenen bij Pegasusspiele in een Duitse editie en is deze binnenkort ook overal beschikbaar normaal gezien.

In Dungeon roll gaat u in drie speelronden trachten zo veel mogelijk XP's (experiencepunten) te verzamelen. Dit doe je door met een bont gezelschap van magiërs, dieven, helden en vechtersbazen een kerker in te duiken die vol gevaren zit. Met een level dobbelsteen wordt er bijgehouden hoe diep je in de kerker geraakt.

Bij aanvang van je beurt gooi je zeven dobbelstenen, dit vormt je gezelschap van helden en vechters die in de kerker gaan. Bij level 1 gooit een andere speler één zwarte dobbelsteen, die een gevaar voorstelt of een schat of toverdrank. Bij een gevaar moet deze gecounterd worden door één van je gezelschapsdobbelstenen op te geven. Is het gevaar geweken, mag je dieper in de kerker gaan delven. Dan worden er 2 zwarte dobbelstenen gegooid die moeten gecounterd worden, enzovoort. Als je onvoldoende manschappen hebt om de gevaren te overwinnen verlaat je zonder punten de kerker. Stop je tijdig dan scoor je een aantal experiencepunten gelijk aan het level waar je geraakt bent. De speler die na drie ronden het meeste punten heeft verzameld wint het spel.

Nu geef ik u nog graag mee wat de dobbelstenen zoal kunnen.
* Witte dobbelstenen :
- vechter : verslaat alle goblins of één ander monster
- cleric : verslaat alle skeletten of één ander monster
- tovenaar : verslaat alle slijmmonsters of één ander monster
- dief : verslaat één ander monster of kan alle schatkisten openmaken
- kampioen : verslaat alle tegenstanders van één type (joker)
* Zwarte dobbelstenen :
- alle types van monsters zoals hierboven beschreven
- draak : wordt in z'n grot gelegd, zo gauw er drie verschijnen moet je hem bekampen door drie verschillende witte dobbelstenen af te geven. Als je de draak verslaat gaan de zwarte dobbelstenen terug in de voorraad en krijg je een schat  en 1 XP
- toverdrank : kan gebruikt worden om gesneuvelde helden terug te laten komen als een strijder naar keuze (bv. kampioen), vooral interessant als je er meerdere gooit, want je moet één witte dobbelsteen afgeven om alle toverdranken te mogen gebruiken
- schatkist : mag je openmaken door een witte dobbelsteen op te geven of nog beter je geeft een dief af en opent alle schatkisten, je trekt een schatfiche uit de voorraad
* Schatfiches leveren je een extraatje op zoals fictieve vechtersbazen, een toverdrank, verdubbeling van punten of gewoon punten

Tenslotte heeft elke speler ook een karakter met een speciale eigenschap die ten allen tijde geldt en een actie die éénmalig per beurt kan worden ingezet. Elk karakter heeft ook een opgewaardeerde kant (achterkant kaart) die z'n eigenschappen nog verbeteren. Nadat je 5 XP verzameld hebt, mag je je kaart omdraaien.

Titel : Dungeon roll
Auteur : Chris Darden
Uitgeverij : TMG
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

25-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : New haven
Klik op de afbeelding om de link te volgen New haven (R&R games) :

+ dik en stevig materiaal
+ een leuk, degelijk puzzelspel waarin ik wel plezier heb gehad
+ qua niveau kan je het een beetje vergelijken met Maharani (Queen), waarbij je ook nog eens buiten je beurt (misschien) kan meespelen
+ het spel op zich is éénvoudig, maar u heeft toch meer keuzes dan op het eerste zicht
+ het spelconcept is niet volledig nieuw, maar komt toch niet zo vaak voor (wel bij Castelli bijvoorbeeld)

+/- : al het materiaal past precies in de doos, maar je moet dan wel perfect alle tegels in de doos gaan passen, hier ben je wel even mee zoet, de tegels in het zakje moeten ook netjes glad gestreken worden anders lukt het ook niet meer

- het karton heeft een glanzende afwerking en kan onder een slechte lichtinval wel wat glanzen (maar dat ligt meer aan je licht, dan aan het karton natuurlijk)
- het scoren van de punten is nogal éénzijdig, misschien brengt de variant (extra opdrachttegels) hier verandering in
- als iemand een hoge dubbele puntenrij scoort, en de andere kunnen dit niet, dan hoeft er eigenlijk al niet meer geteld te worden

Conclusie : dit is weer zo'n puzzelspel dat als "gevorderd" familiespel echt wel in een spellenkast thuishoort. Hoogstwaarschijnlijk gaat ook deze titel een beetje onder de radar blijven. U krijgt alleszins waar voor uw geld, want de kleinere doos zit bomvol materiaal. Het is gewoon een leuk spel, maar of de herspeelbaarheid erg hoog is, dat is dan weer wel de vraag.

25-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
24-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 140
Een druk spellendagje achter de rug op Spel 2013 (Broechem) en nadien bij spellenclub Pallieter in Lier.
Vandaar één grote "spelen met SpinLi" :

Deelnemers : Ann & Arne
Gespeeld spel : De glasstraat
Speeldatum : 23/11/'13
Speelplaats : Spel 2013



Deelnemers :  Ann, Ann, Ann, Raf, Fre & Arne
Gespeeld spel : River dragons
Speeldatum : 23/11/'13
Speelplaats : Spel 2013
Opmerkingen : Drie Ann-en rond tafel zorgde af en toe voor de nodige verwarring, maar vooral veel gelach. River dragons had misschien wel de Gouden Ludo moeten zijn, want het meest toegankelijk, erg mooi en speelt bovendien nog leuk ook, zeker voor het grote publiek.



Deelnemers :  Ann, demonstrator Quined & Arne
Gespeeld spel : Warlock
Speeldatum : 23/11/'13
Speelplaats : Spel 2013



Deelnemers :  Ann & Arne
Gespeeld spel : La cucaracha
Speeldatum : 23/11/'13
Speelplaats : Spel 2013



Deelnemers :  Ann & Arne
Gespeelde spellen : Snuffie Hup & Hongerige Harry
Speeldatum : 23/11/'13
Speelplaats : Spel 2013



Deelnemers :  Ann, Michel, Kris, Lieve, Nathalie & Arne
Gespeeld spel : Tomorrow
Speeldatum : 23/11/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter



Deelnemers :  Ann, Michel & Arne
Gespeeld spel : Rokoko
Speeldatum : 23/11/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter



Deelnemers :  Ann, Michel, Sven & Arne
Gespeeld spel : Expedition Northwest Passage
Speeldatum : 23/11/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter


24-11-2013 om 07:16 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Packet row
Klik op de afbeelding om de link te volgen Packet row (WGG) :

+ fijne speelborden, prachtig vormgegeven kaarten
+ het spelconcept is weer leuk gevonden, de manier waarop de kaarten worden gekozen zorgen voor kleine tactische keuzes
+ de rol van havenmeester kan je erg leuk uitspelen, want je wil toch zo graag dat éne kaartje dat de anderen ook willen (en zij hebben eerst de keuze)
+ dit spel geeft mij hetzelfde algemene gevoel als Rattus (zelfde auteurs): eenvoudig, relatief snel, maar toch leuke keuzes te maken
+ elke speler volgt een beetje zijn weg, maar de uiteindelijke scores lagen bij ons dicht bij elkaar

- de kaarten schuiven wel nogal op de speelborden
- het spel voelt misschien een beetje te beperkt aan voor de veelspeler
- dit spel geeft mij hetzelfde algemene gevoel als Rattus (zelfde auteurs): het is moeilijk te duiden, maar het lijkt of men niet alles uit het spel heeft gehaald wat erin lijkt te zitten. (zie ook onder)

Algemeen : Naar mijn bescheiden mening had WGG deze titel beter onder z'n "familiespellen"gamma gerekend. Het spel op zich ziet er wel "volwassener" uit, maar de toegankelijkheid en eenvoud maken het toch een vlot spelletje. Dit is natuurlijk allemaal positief bedoeld, want we kunnen dit enkel toejuichen. Packet row is een redelijk strak en gestroomlijnd spel waarbij je echt goed uit je doppen moet kijken welke kaarten je aanschaft. Persoonlijk hou ik dan meer van de goed "lopende" spellen waarbij je veel grondstoffen verzamelt, constant contracten vervult, het geld stevig binnenrijft en dan op zoek gaat naar leuke combo's in de overwinningspuntenkaarten. Daarin komt dit spel niet aan mijn voorkeur tegemoet, hier gaat u al relatief wat centen moeten betalen voor de grondstoffen, maak je dan ook maar een kleinere winst, mag u al blij zijn als u tijdens het spel twee of drie contracten inlevert en de puntenkaarten zijn allemaal identiek, met als enig verschil de waarde. Ik heb onmiddellijk al enkele leuke uitbreidingen in gedachten voor dit spel, waarin er toch misschien nog wat extra soorten kaarten de dynamiek zouden kunnen verhogen. Maar dit is een keuze van de auteurs, dit spel past volledig in hun kraam en héél veel spelers houden er wel van om op zich "weinig" keuzes te hebben (wat niet volledig klopt natuurlijk). Packet row is zeker een geslaagd spel dat meermaals bij ons op tafel zal komen.

24-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New Haven (R&R games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
In New Haven draait alles rond tegels, héél erg veel tegels en fiches. De tegels en fiches zijn overigens van uitzonderlijk stevige kwaliteit. De doos weegt dan ook méér dan genoeg en is tot de rand gevuld. 

Doel van het spel is het bouwen van een je eigen dorp op je spelersbord. Dit spelersbord toont een rooster van 30 vakjes waarop je gebouwfiches kan gaan plaatsen. Aan de uiteinden van de rijen en kolommen staan de kolonisten afgebeeld die naar je dorp komen als de rij of kolom volgebouwd is en zijn ook onmiddellijk de overwinningspunten.

Een beurt bestaat uit zes fasen :
1) Een oogsttegel spelen : de speler legt één van z'n oogsttegels op het centrale, gemeenschappelijke speelbord. Elke tegel toont drie soorten grondstoffen. Je plaatst de tegel op een vrij veld op het speelbord. 
2) Je telt hoeveel grondstoffen er in totaal op de juist gelegde tegel en in een keten van aangrenzende tegels zijn en geeft dit aan op het grondstoffenspoor.
3) Bouwen aan je dorp : je bouwt één (of meerdere) van de gebouwfiches uit je voorraad en reduceert de gebruikte grondstoffen op de grondstoffensporen. Het eerste gebouw in een bepaalde kleur mag nog vrij gespeeld worden. Indien in een latere beurt een gebouw van dezelfde kleur wordt gebouwd, moet dit aangrenzend aan het vorige worden gebouwd. (diagonaal telt niet) Indien het nummertje van het gebouw overéénkomt met het cijfer op het spelersbord mag het gebouw open worden gelegd. Is dit niet het geval moet het gedekt worden gelegd op eender welke plaats.
4) Rijkdom delen : indien er nog grondstoffen over zijn, mogen de andere spelers in speelvolgorde ook bouwen.
5) Trek gebouwen : de actieve speler trekt één nieuw gebouw voor elk grondstoffenspoor dat op 0 staat. Het eerste gebouw dat je neemt moet één van de openliggende gebouwen in de vitrine zijn, de andere mogen uit de voorraad komen.
6) Einde van de ronde : plaats alle grondstoffensporen terug op nul, trek een nieuwe oogsttegel en dan speelt de volgende speler.

Wanneer er exact één plaatsje op het speelbord open is, eindigt het spel onmiddellijk. Elke gevulde rij of kolom levert het aantal kolonisten op dat staat aangegeven naast of onder de rij of kolom. Indien alle gebouwen in een rij of kolom open liggen, wordt de score verdubbeld. In geval van gelijke stand wint de speler met de minste open plaatsen op z'n spelersbord.

Titel : New Haven
Auteurs : Brian Leet & Kevin Worden
Uitgeverij : R&R games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 8+

24-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
23-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Agora
Klik op de afbeelding om de link te volgen Agora (Spielworxx) :

+ strak ontwerp, over alles is erg goed nagedacht
+ rustgevend bord en speelmateriaal mag ook al wel eens (zeker na een potje Archon)
+ u gaat elkaar tactisch kunnen pesten bij dit spelletje (= fijn)
+ als u van tellen houdt en tactisch doorzicht dan is dit misschien wel iets voor u

- het spel gaat wel wat slepen, ik heb me niet echt verveeld, maar het is wel telkens hetzelfde (hier lijden veel van deze spellen aan waarbij je blind fiches moet leggen, opendraaien, acties uitvoeren), ik vind het ook wel wat gedoe met die fiches
- de verdeling gebeurt door Queen games, je verwacht dan dat het makkelijk te vinden zou zijn, maar niets is minder waar
- de achterkant van de doos is nogal goedkoop (een te kleine scan van het origineel precies)
- de prijs van het spel ligt tamelijk hoog, zeker als u ziet welk materiaal u ervoor in de plaats krijgt
- het spel zit nog niet in onze collectie en ik weet niet goed of het er ooit in zal komen

Korte conclusie : ondanks het feit dat er meer negatieve puntjes staan, dan positieve vond ik dit toch een leuk spel. Het is zeker de moeite om eens te spelen, maar of het nu in de collectie komt, daar ben ik echt niet zeker van. Moesten we het op de kop kunnen tikken voor een degelijke prijs, dan zeker wel. Maar ik vrees dat de voorradigheid een groot probleem zal worden.

23-11-2013 om 07:13 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 139
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Daf, Nico & Arne
Gespeeld spel : Archon, Agora, 7 Days of Westerplatte
Speeldatum : 22/11/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Drie nieuwigheden van Essen onder de loep op de vooravond van Spel 2013. Hopelijk morgen nog héél wat nieuwe titels uittesten en dan kunnen er wederom enkele fijne imprESSENs volgen.

23-11-2013 om 01:55 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Packet row (WGG)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Packet row is een spel van de makers van Rattus, dus kreeg direct onze attentie toen het werd aangekondigd. Bovendien zijn we fan van Michael Menzel die het artwork voor z'n rekening heeft genomen. Na het lezen van de spelregels hadden we ietwat een dubbel gevoel. We hadden enigszins verwacht dat dit een lijviger spel zou worden, maar na enig overpeinzing bleek de fout toch wel duidelijk bij ons te liggen. Ook Rattus was geen serieuze doordenken, maar gewoon een goed spel, niet te gecompliceerd, maar toch wel wat mogelijkheden ... wel dat gevoel hebben we hier alvast ook en het is een goed gevoel.

Packet row vertelt het verhaal van de af en aankomende schepen in de haven van New York in de jaren 1800. De handel bloeit op en de immigratie komt helemaal op gang. Het is aan jou als speler om de noodzakelijke dingen van boord te halen om contracten te vervullen, geld te incasseren en vooral terug te investeren in de opbouw van de stad. De speler die hiermee de meeste punten verzamelt, wint het spel.

In het spel zijn er vier locaties met bijbehorend speelbord. Hierop ligt telkens een stapel kaarten, waarvan er drie worden opengelegd in de huidige markt en twee in de toekomstige markt. Uit de vier huidige markten gaan de spelers in een speelronde kaarten kiezen, deze op handen nemen en ten gepaste tijde uitspelen indien mogelijk. Hiermee is eigenlijk het ganse speelsysteem al uitgelegd. Enkel het kiezen van de kaarten is op zich bijzonder te noemen, het heeft ietwat weg van het veilen zoals bij "Vorsten van Florence", je moet enkel niet met geld bieden en mag gewoon een kaart nemen. Concreet is er elke ronde een havenmeester (startspeler) die één van de borden kiest, daarna mogen de andere spelers in volgorde één van de kaarten van dit bord nemen. Je mag ook gewoon passen. De havenmeester heeft als laatste de kans om een kaart te nemen, indien er nog één ligt of een nieuw bord aan te duiden. Indien hij een kaart neemt, eindigt de lopende ronde. Indien hij voor een nieuw bord kiest, wordt er weer eerst de kans gegeven aan de medespelers die nog geen kaart namen. Zo gauw de havenmeester een kaart neemt, eindigt de ronde. Het kan overigens best zijn dat er een speler zonder kaart uit een ronde komt. Als je een kaart neemt, moet je soms de kosten betalen. Ze staan linksboven op de kaart. Indien je deze niet kan betalen, mag je de kaart uiteraard niet nemen. De volgende speler wordt havenmeester en begint een nieuwe ronde door de toekomstige markt naar de huidige markt te leggen en aan te vullen met één kaart en een nieuwe toekomstige markt te leggen. Dit nemen van kaarten gaat eigenlijk gewoon door tot er een aantal borden niet meer kunnen worden aangevuld (afh. aantal spelers).

Op het einde van het spel krijgen de spelers punten voor de kaarten waarop OP's staan, 1 OP voor elke 10 dollar en punten overeenkomstig met het aantal verzamelde bankiers. (zie ook bankierkaart)

Op elke moment van het spel mogen de spelers overigens contracten vervullen. Ze moeten hiervoor het schip met de juiste locatie uitspelen, de gevraagde grondstoffen en de contractkaart. In ruil krijgen ze het geld dat op het contract staat aangegeven.

De kaarten in het kort :
- overwinningspunten : betaal de kosten, leveren gewoon het aangegeven aantal punten op op het einde van het spel
- goederen : betaal de kosten, goederen kunnen ingeruild worden voor het vervullen van een contract
- handelaar : kost geen geld, kan je inruilen bij het vervullen van een contract om een bepaalde goederenkaart fictief te veranderen in een ander goed
- contract : kost geen geld, kan je mits het afleggen van de juiste goederen en handelsschip inruilen voor geld
- assistent : kost geen geld, kan een kaart uit een toekomstige markt nemen
- handelsschip : kost geen geld, leg je voor je neer, hiermee kan je contracten gaan vervullen
- goud : betaal de kosten, telt als een joker bij het inleveren van goederen
- kapitein : kost geen geld, kan de bestemming van een handelsschip wijzigen
- geld : kost geen geld, kan ten allen tijde afgelegd worden om het overeenkomstige geld te nemen uit de voorraad
- bankier : kost geen geld, verzamel je tot het eind van het spel, diegene die er het meeste van verzamelde krijgt per kaart een aantal OP's (afh. aantal spelers). Ook de tweede krijgt nog 1 OP per kaart die hij verzamelde (bij 4-5 spelers)

Titel : Packet row
Auteurs : Ase & Henrik Berg
Uitgeverij : WGG
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

23-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
22-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.C3K (Matagot)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Creatures Crossover Cyclades/Kemet, dat is de naam voluit van deze mini-uitbreiding die twee spellen van uitgeverij Matagot met elkaar verbind. Bedoeling is vooral dat de miniaturen van Cyclades en die van Kemet ook in het andere spel gebruikt kunnen worden. Fijntjes gedaan van Matagot als u het ons vraagt. Of het al dan niet erg veel toevoegt daarbuiten, dat zal later in een imprESSEN moeten blijken.

In het kleine doosje zit het volgende materiaal :
- zes Kemettegels met de beeltenissen van de Cycladesfiguren
- zeven Cycladeskaarten met de beeltenissen van de Kemetfiguren
- spelregels of beter gezegd overzichtsblaadjes die we al kennen uit de beide spellen met de info wat de kaarten en tegels doen

Even kort een overzicht :
1) Egyptische versterkingen in Cyclades : de miniaturen uit Kemet worden louter gebruikt als extra troepen, niet als mythologische figuren (zoals de miniaturen in het spel dat wel zijn). Je plaatst deze versterkingen bij je troepen en ze leveren een extraatje op. Ze zijn ook de laatste die in een strijd verslagen worden. Je kan overigens in je beurt 1 goud betalen om een speciale aanval uit te voeren met je miniatuur :
- de mummie : verslagen troepen veranderen direct in eigen troepen
- de sphinx : het leger kan direct naar een ander eiland geteleporteerd worden
- de schorpioen : verwijder onmiddellijk één troep van een tegenstander als je op zijn eiland komt
- de olifant : gooit altijd een 3 met zijn aanvaldobbelsteen
- de phoenix : als je verslagen wordt, ga je niet van het bord, maar terug naar het eiland van waar je kwam
- de scarabee : als je een strijd overleeft, mag je op het eiland een gebouw veranderen in een ander type gebouw
- de slang : het leger kan één leeg zeeveld oversteken

2) Griekse legendes in Kemet : de zes krachttegels en de miniaturen worden toegevoegd aan de vitrine bij aanvang van het spel
- chiron : kan met een troep meereizen die al met een andere troep meereist
- minotaur : troep wordt beschermd tegen schade door een strijdkaart
- cerberus : leg je op een veld dat gedurende één ronde niet kan worden aangevallen, daarna gaat hij terug in de vitrine
- medusa : in een strijd is de kracht van je tegenstander 0, strijdkaarten, krachttegels en GI-kaarten worden genegeerd
- kraken : leg de miniatuur op de Nijl, voor de rest van het spel heb je +1 sterkte nodig voor elke strijd die plaatsvindt op een veld aangrenzend aan de rivier (behalve steden)
- polyphemus : de troepen kunnen uit 7 eenheden bestaan ipv 5

Titel : C3K
Auteur : Bariot, Cathala, Maublanc & Montiage
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

22-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
21-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : The phantom of the opera
Klik op de afbeelding om de link te volgen The phantom of the opera (Hurrican) :

+ alles wat je ervan mag verwachten nadat je Mr. Jack al fantastisch vond
+ de kleine regelwijzigingen zijn een verfrissing als je het spel voor de eerste keren speelt
+ je maakt terug dezelfde kinderlijke en domme fouten in je eerste rondjes
+ het smaakt zoals steeds naar meer, een potje is ook snel afgelopen, dus best meermaals na elkaar spelen
+ het overzichtskaartje met de acties was al duidelijk, maar is nu dubbelzijdig en toont het spelverloop prima

- er is weinig meerwaarde ten opzichte van Mr. Jack, dus als je die al in huis hebt ...
- de gebruikte symbolen voor de krachten van de karakters vind ik persoonlijk dit keer niet zo duidelijk, misschien moet ik de karakters gewoon nog beter leren kennen natuurlijk

21-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UnNatural Selection (R&R games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In UnNatural Selection gaat u een knotsgekke strijd aan in de arena. Je gaat allerhande rare schepsels creëren en ze eigenschappen toewijzen die hen nog specialer maken. U kan dit spel overigens van 2 tot 10 spelers spelen en dat is misschien al in één keer het bijzonderste feit.

Het spel omvat 170 schepsels/eigenschappen-kaarten en 10 gebeurteniskaarten die u in een variant kan gebruiken.
De jongste speler wordt de startspeler en begint als jury. Hij schudt de kaarten en geeft elke speler er drie op handen. De resterende kaarten vormen een trekstapel.

Elke speler kiest een schepsel uit z'n hand en legt deze gedekt voor zich op tafel.
Daarna wordt er een kaart van de trekstapel gedekt op alle gespeelde kaarten gelegd.
De jury neemt al de gespeelde kaarten, schudt ze en legt ze open voor zich neer.
Alle andere spelers draaien de kaarten in hun hand zodat de blauwe eigenschappen nu leesbaar zijn.
In speelvolgorde mag elke speler kaarten onder de openliggende schepsels leggen om ze een upgrade en bijhorende eigenschappen te bezorgen. Je kan één of meerdere kaarten spelen, onder je eigen of andere schepsels.
Als alle spelers dit gedaan hebben, kiest de jury uit de ontstane schepsels diegene die hij het sterkste vindt.

De speler wiens schepselkaart door de jury gekozen werd, krijgt de kaart en legt deze gedekt voor zich als overwinningspunt. Indien één van de willekeurige schepsels gekozen werd, worden alle kaarten gewoon afgelegd. Nu is de volgende speler de jury, deelt terug drie kaarten uit aan de andere spelers en een nieuwe ronde begint.

Afhankelijk van het aantal spelers moet je een aantal overwinningspunten zien binnen te halen om het spel te winnen.

Varianten : de jury neemt een gebeurteniskaart en neemt een beslissing inzake winnend schepsel op basis van de gebeurtenis. De spelers proberen dus een schepsel te creëren dat nauw aansluit bij deze gebeurtenis. Indien je speelgroep ervoor open staat om totaal belachelijk te gaan doen, kan je de jury ook het slechtste schepsel laten aanduiden. De speler die voor dit schepsel verantwoordelijk is, zal een straf moeten ondergaan, zoals op één been gaan staan, bier gaan halen, ...

Titel : UnNatural Selection
Auteur : Ken Gruhl & Quentin Weir
Uitgeverij : R&R games
Aantal spelers : 2-10
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

21-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
20-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The phantom of the opera (Hurrican)
Klik op de afbeelding om de link te volgen The phantom of the opera is een nieuw epos in de Mr. Jack-reeks en dat mag u héél erg letterlijk nemen. Zowel qua uitzicht, artwork, materiaal als spelverloop vertoont dit spel erg veel overeenkomsten met één van mijn favoriete 2-spelersspellen. Ook de auteurs zijn in deze niet veranderd, dus als u fan bent van Bruno Cathala, Ludovic Maublanc of het spelconcept dat u hier op de blog al enkele keren tegenkwam, dan is dit een erg fijne aanvulling voor uw spellencollectie.

Om u een zicht te geven op het spelverloop raad ik u aan om de recensie van Mr. Jack hier op de blog te lezen. U vindt deze hier: http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=817135

Naast het thema zijn er toch nog enkele kleine verschillen. Enerzijds loopt het spel op een andere manier op z'n eind en zijn de overwinningscondities ietwat aangepast, je kan bovendien ook een soort van handicap instellen voor diegene die met het fantoom speelt. En de eigenschappen van de karakters zijn ook ietwat anders, hoewel ze erg veel gelijkenissen vertonen met de basisversie van Mr. Jack.

Doel van het spel : ofwel speelt u de inspecteur die tracht het fantoom te vinden vooraleer de diva krankzinnig wordt van dat spook dat constant op haar hielen zit ofwel neemt u de rol aan van het fantoom en tracht u diezelfde rondborstige dame dus de stuipen op het lijf te jagen. 
Moeilijkheidsgraad handicap : de speler die met het fantoom speelt kan het zichzelf moeilijker of makkelijker maken. Geen acht vaste ronden meer maar een spoor dat toont hoe gek het fantoom de diva aan het maken is. Indien je het jezelf graag moeilijker maakt begint het fantoom verder op het spoor, indien je het makkelijker wil maken, ga je al enkele stapjes dichter bij het einde van het spoor staan bij aanvang van het spel. 
De actiefase : deze blijft identiek aan het vertrouwde Mr. Jack-systeem, in de ene beurt speelt de inspecteur één actie, dan twee keer het fantoom en dan terug de inspecteur, in de volgende beurt is het net omgekeerd. Ook nu weer zijn er acht personages in het spel die alternerend aan de beurt zullen komen om ze te verzetten en hun speciale actie te laten uitvoeren.
Licht en donker : op het einde van een ronde moet het fantoom ook weer aangeven of hij zichtbaar is of niet (in dit spel noemt het "zich openbaren"). Als hij alleen staat in een kamer of in een kamer die niet verlicht is, openbaart hij zich en wordt de diva een aantal stappen voorwaarts gezet op het spoor. Als er na een beurt nog meer dan twee verdachten overblijven verschuift ze een aantal stappen op het spoor gelijk aan het aantal overblijvende verdachten. Bovendien doet ze één stapje extra als het fantoom zich heeft geopenbaard. 
Verplaatsen : geen drie stapjes hier, gewoon naar aangrenzende kamers (indien deze niet op slot is), je mag het aantal stappen zetten gelijk aan het aantal personen aanwezig in de kamer van waaruit je vertrekt.

Als de diva het einde van het spoor bereikt, is het spel afgelopen want loopt ze in een razende vaart uit de opera en wordt de voorstelling geannuleerd. Indien er slechts één verdachte overblijft tijdens het spel, dan wint de inspecteur, is het fantoom ontmaskerd en gaat de diva met een gerust gemoed haar keel open zetten.

De karakters : 
- Raoul De Chagny : verplaatsing EN trekt een kaart van de alibistapel (indien fantoomkaart, diva verplaatst één plaats afhankelijk of de rol gekozen worden door het fantoom of door de inspecteur)
- Meg Giry : kan tijdens het verplaatsen gebruik maken van geheime gangen
- Madame Giry : doet een deur op slot van haar kamer na haar beweging
- Joseph Buquet : verplaatst en legt een verduisteringsfiche in z'n kamer
- Christine Daaé : verplaatst en mag daarna alle personen in aangrenzende kamers naar haar lokken
- M. Moncharmin : verplaatst en laat alle personen in z'n kamer naar aangrenzende kamers vluchten
- M. Richard : kan gewoon verplaatsen of volledig met een andere persoon wisselen
- De perziër : mag één persoon vanuit z'n beginkamer meenemen tijdens z'n verplaatsing, hij kan deze onderweg achterlaten of meenemen tot in zijn kamer

Titel : The phantom of the opera
Auteurs : Bruno Cathala & Ludovic Maublanc
Uitgeverij : Hurrican
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min. 
Leeftijd : 9+

20-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
19-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Grabolo
Klik op de afbeelding om de link te volgen Grabolo (Stragoo games) :

+ erg snel spel, waarbij behendigheid geboden is
+ trainen oog-hand-coördinatie
+ prima kinderspel en fijn alternatief voor Jungle speed, geen rondvliegende totem hier
+ extra aspect van het onthouden wie welke kaarten won, zorgt voor iets extra

- nog maar eens een jungle-speed-variant, pfff...
- de kwaliteit van de kaartjes is bedenkelijk, iets dikkere "geplastificeerde" kaarten lijken me een langere levensduur te hebben
- de witte nummers op de witte kaarten zijn niet echt goed zichtbaar

19-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sheepzzz (Hurrican)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Na de koeien van Mow, brengt Hurrican u nu de schapen van Sheepzzz! Het spel waarin u als trouwe en waakzame herder tracht om niet in slaap te vallen tijdens het tellen van je schaapjes. Het spel omvat 44 schaapkaarten met waarde 1 t.e.m. 19 en 4 wolfkaarten. Daarnaast is er ook nog 1 kaart die de speelrichting aangeeft en 1 die aangeeft of we hoger of lager gaan spelen.

De kaarten worden geschud, er worden er drie open gelegd (geen wolf) en elke speler krijgt 5 handkaarten. De richtingskaart wordt met de klok mee gelegd en de startspeler bepaald of we hoger of lager gaan spelen. In een beurt moet een speler trachten een kaart te spelen en trekt daarna een nieuwe kaart.

Indien we hoger gaan spelen :
- moet de kaart die wordt gespeeld op één van de drie open stapels hoger zijn dan de bovenste kaart in die stapel OF
- moet de kaart die wordt gespeeld exact tien lager zijn

Indien we lager gaan spelen :
- moet de kaart die wordt gespeeld op één van de drie open stapels lager zijn dan de bovenste kaart in die stapel OF
- moet de kaart die wordt gespeeld exact tien hoger zijn

Indien je geen enkele kaart kan spelen die aan de voorwaarden voldoet, moet je één van de stapels nemen als straf, ze dicht voor je neerleggen en een kaart uit je hand spelen om een nieuwe stapel te beginnen. Na het spelen van een kaart (in welke situatie dan ook) trek je een nieuwe kaart van de trekstapel.

Sommige kaarten hebben een extra eigenschap :
- kaarten 1 en 19 laten je toe om een een andere speler aan te duiden die dan moet spelen op een stapel van jouw keuze
- kaarten 2,3, 17 en 18 laten je toe om het spel van richting te laten veranderen en een speler aan te duiden die moet spelen op een stapel van jouw keuze
- de wolfkaarten wordt de "hoger/lager"-kaart omgedraaid. De stapel waarop je de wolf speelde wordt geschud en terug gelegd. Nadien trekt de speler een nieuwe kaart. Indien dit een wolf is, moet je de stapel nemen en wordt het spel met één stapel minder gespeeld.

Als er geen kaarten meer in de trekstapel zijn, wordt de lopende ronde nog uitgespeeld. Tot de spelers geen handkaarten meer hebben of tot een speler een stapel moet nemen. Resterende handkaarten worden ook nog meegenomen als strafpunten. De spelers tellen het aantal kussens op hun kaarten (dit zijn strafpunten). Indien een speler 75 of meer strafpunten heeft, eindigt het spel en wint de speler met de minste strafpunten. Indien niet, wordt een volgende ronde gespeeld.

Titel : Sheepzzz
Auteur : Bruno Cathala
Uitgeverij : Hurrican
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

19-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
18-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Armadöra
Klik op de afbeelding om de link te volgen Armadöra (Blackrock editions) :

+ nog eens een klein pareltje in een klein doosje
+ eenvoud siert, maar is toch zo plezant
+ u kan hier lekker gaan dwarsbomen en (kleine) tactische meesterzetten doen
+ de spelregels zijn kort en eenvoudig, de variant zou ik altijd toevoegen, maar deze maakt geen wereld van verschil
+ leuk strategisch met twee, dodelijke strijd voor een morzel grond met vier

- het thema is er eigenlijk maar wat opgeplakt, er gaat een relatief abstract spel onder de motorkap schuil
- het is en blijft gewoon blind tegeltjes leggen om uiteindelijk een meerderheid te creëren, dus als dat je ding niet is
- het is weer zo'n doosje met een leuk spel, maar of het recht blijft tegen al dat andere geweld is nog maar de vraag
- omdat het zo'n klein materiaal is, is het af en toe wel wat geprul voor mensen met de bekende "worsten"vingers

18-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dig mars (Brain games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
In dit spel trekken we met tot vier spelers naar Mars om de bodem te ontginnen en de kostbaarheden boven te halen. Het speelbord bestaat uit 48 tegels van drie verschillende niveaus, elke speler krijgt 3 uitrustingstegels, 3 blokjes om hun niveaus aan te geven en vier stationschijven, waarvan er reeds één op het speelveld wordt geplaatst. 

In een speelbeurt mag een speler tot 3 acties uitvoeren. Je mag de acties in een volgorde naar keuze doen en je mag een actie meermaals uitvoeren.
Actie 1 : Graven 
Kies een onontgonnen (dichte) tegel waarop één van je stationschijven hebt staan. Je graafniveau moet gelijk of hoger zijn aan de waarde van de tegel. Je mag de tegel omdraaien. Indien de tegel een bonusactie vertoont, mag je deze onmiddellijk uitvoeren. Indien er nog stationschijven op de tegel liggen, mag je deze optellen bij jouw niveau. (ook schijven van andere spelers, ze kunnen dit niet verhinderen)

Actie 2 : Dragen
Kies een ontgonnen tegel (open) waarop één van je stationschijven ligt. Je draagniveau moet gelijk of hoger zijn aan de waarde van de tegel. Je mag de tegel gedekt voor je leggen. Deze tegels leveren punten op op het einde van het spel of kunnen gebruikt worden om te investeren in verbeteringen. Indien er nog stationschijven op de tegel liggen, mag je deze optellen bij jouw niveau. De schijven komen op de tegel onder de weggenomen tegel terecht (of op de tafel indien alle tegels weggenomen zijn).

Actie 3 : Verplaatsen
Verplaats één van je stationschijven naar een aangrenzende stapel (horizontaal of verticaal). Je mag over lege velden springen of bewust blijven staan om met een volgende actie naar een andere richting te bewegen.

Actie 4 : Verbeteren
Verhoog je niveaus (graven, dragen en vloot waarbij je extra stationschijven mag inbrengen) door te betalen met punten. Je betaalt met reeds verzamelde tegels (punten), eventueel krijg je wisselpunten van de voorraad. Verbeteren van niveau 1 naar 2 kost je 1 punt, van 2 naar 3 kost 2 punten en van 3 naar 4 kost 3 punten. Indien je je vloot opwaardeert, mag je onmiddellijk een stationschijf op een plaats naar keuze inbrengen.

Het spel eindigt wanneer een speler de overwinning claimt in z'n beurt als hij (afh. aantal spelers) een bepaald puntenaantal bij zich heeft verzameld.

Bonusacties : 
- extra graafactie
- extra draagactie
- stationschijf verplaatsen
- 1 punt 
- grond inspecteren door een onontgonnen tegel te bekijken

Titel : Dig mars
Auteur : Oliver Sihiveer
Uitgeverij : Brain games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd :8+

18-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
17-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : River dragons
Klik op de afbeelding om de link te volgen River dragons (Matagot) :

+ prachtig materiaal, reken het maar bijna in dezelfde categorie als Takenoko
+ tekening van Pierô, u bent verkocht
+ simpel concept, snel gespeeld, snel uitgelegd
+ iedereen blijft meestrijden tot het einde van het spel
+ tactischer met minder spelers
+ uw acties op voorhand vastleggen, haat-liefde wat mij persoonlijk betreft, maar hier past het wel
+ eindelijk nog eens fatsoenlijke inlay
+ eindelijk nog eens spelregels die te overzien zijn, 2 à 3 pagina's, daar houden we van
+ een spel voor jong en oud, maar toch niet kinderachtig

- onvoorspelbaarder met meer spelers
- u heeft wel wat geluk nodig natuurlijk, er kan van alles veranderen tegen dat u aan de beurt bent
- de spelregels zijn in een nogal druk "chineesachtig" lettertype, het is zeker leesbaar, maar bij een slechte belichting ...

17-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armadöra (Blackrock editions)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In Armadöra gaan de spelers als elf, ork, goblin of tovenaar op zoek naar het goud dat in de dwergenmijnen verstopt zit. Het speelbord omvat 40 vakjes met daarin verspreid 8 mijnen. In deze mijnen zitten verschillende waarden van goud verstopt (gele blokjes). De spelers krijgen afhankelijk van het aantal spelers een aantal krijgers die de waarden 1, 2, 3, 4 en 5 tonen.

In een standaardspelletje voeren de spelers één actie uit in hun beurt. Ze hebben slechts keuze uit twee mogelijke acties.
Ofwel breng je één van je krijgers op een leeg veld op het bord. De krijgers worden gedekt gelegd zodat niemand de waarde kan zien.
Ofwel plaats je tot twee omheiningen op een lijn naar keuze op het bord. Deze mogen niet op de omtrek van het speelveld geplaatst worden.
Je moet er ook voor zorgen dat als je een gebied omsluit deze uit minstens vier vakken bestaat.

Wanneer een speler geen krijger of omheiningen meer kan of wil inzetten, past hij. Indien alle spelers na elkaar hun beurt passen, eindigt het spel. Het goud wordt uitgedeeld aan de speler die de sterkste waarde aan krijgers in het gebied heeft staan waar ook de mijn toe behoort. Bij gelijke stand wordt het goud netjes verdeeld. Is dit niet mogelijk dan blijft het goud liggen. Zorg ervoor dat je ook steeds het verzamelde goud in hoopjes laat liggen zoals je het krijgt, want bij gelijke stand vergelijk je eerst je grootste hoopje, dan de volgende, enz.

Uiteraard is er ook een variant voorzien die ietsje meer uitdaging met zich meebrengt. Elke speler krijgt bovenop z'n krijgers nog een speciale actie en een versterkingsfiche. De versterkingsfiche kan bovenop een reeds geplaatste krijger gelegd worden, indien het gebied nog niet vol is. Er mag maar één versterking per gebied geplaatst worden. De versterking verhoogt de waarde van de krijger met 1. Indien er bij de eindtelling een gelijke stand is, wint de speler met de versterking (indien hij natuurlijk betrokken is bij de gelijke stand).

De krachten van de verschillende rassen :
- tovenaars : kunnen tot twee keer in het spel één strijdersfiche van een tegenstrever gaan bekijken
- goblin : kunnen éénmalig in het spel in één beurt twee krijgers na elkaar spelen (op een leeg veld uiteraard)
- ork : kunnen éénmalig in het spel één extra omheining plaatsen
- elf : kan tot twee keer in het spel een pijl schieten op een andere strijder. De waarde van de strijder neemt af met 1. De strijder moet zich in hetzelfde gebied bevinden. De elf mag z'n twee pijlen gebruiken tegen dezelfde strijder.

Titel : Armadöra
Auteur : Christwart Conrad
Uitgeverij : Blackrock editions
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

 


17-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
16-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grabolo (Stragoo games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Stragoo games wist ons vorig jaar enorm te verrassen met Mafia city, een spel dat we pas op Zuiderspel (dus een half jaar na Essen) eindelijk leerden kennen, en we waren er direct wild van. Dit jaar brachten de Tsjechen geen bordspel mee, maar een éénvoudig reactiesnelheidspelletje. Verandering van spijs doet eten, zullen we maar denken.

Grabolo is totaal wat z'n naam zegt dat het is, grabbelen op snelheid. Jungle speedgewijs gaat u proberen een aantal overwinningspunten, in dit geval kaarten, te verzamelen om het spel te winnen. De kaarten worden allemaal open op tafel gelegd. Elke kaart toont een getal en een kleur. Eén van de spelers neemt de twee dobbelstenen (één met kleuren, één met getallen) en gooit deze. De spelers gaan om ter snelste op zoek naar de gegooide combinatie en leggen hun hand er zo snel mogelijk op. De snelste mag de kaart gedekt voor zich leggen. Indien je fout grabbelt, verlies je één van je gewonnen kaarten terug aan de voorraad. Indien er een combinatie wordt gegooid die reeds uit het spel is, mag iedereen de naam van de speler roepen die de kaart zou kunnen hebben. Bij een juiste gok dient de vorige eigenaar de kaart door te schuiven naar diegene die hem juist aanduidde. Bij een foute bewering, verliest deze speler één van z'n kaarten aan de voorraad. Je mag ook jezelf roepen om te voorkomen dat je een kaart verliest. De speler die als eerste een aantal kaarten verzamelt (afhankelijk van het aantal spelers) wint dit eenvoudige spelletje.

Titel : Grabolo
Auteur : Maureen Hiron
Uitgeverij : Stragoo games
Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : 4+
Speelduur : 20 min.

16-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Tomorrow
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tomorrow (Conquistador games) :

+ ondanks alle heisa rond het thema, vind ik het thema wel toepasselijk
+ het is een bikkelharde strijd waar de lijn vriend-vijand zeer dun is
+ het spel is relatief éénvoudig om te spelen, de gevechten zijn makkelijk
+ je moet echt wel in confrontatie gaan en onderhandelen met elkaar
+ je kan wel ongeveer inschatten hoe iedereen er voor staat, maar de strategiekaarten zijn een onbekende
+ het materiaal is verzorgd

- als je niet houdt van rechtstreeks confrontatie en véél babbelen rond de speeltafel, is dit misschien niets voor u
- je kan best wel het Engels machtig zijn, het is geen overvloed aan tekst (verre van zelfs), maar het is toch makkelijker
- jammer dat de leuke meeples weer enkel voor de kickstarters zijn (of te verkrijgen tegen bijbetaling?)
- je moet met minimum vier spelers zijn, beter nog met 5 of de volle 6

Conclusie : dit spel behoeft zeker nog enkele potjes om het ten volle tot z'n recht te laten komen, ik denk zelfs best met steeds dezelfde spelersgroep. Indien je dus vaak met dezelfde groep speelt en je bent bij voorkeur met 6 dan moet je deze in huis halen als je houdt van onderhandelen, duchtig napraten en een mes in de rug steken. Ook erg belangrijk is dat iedereen ten volle beseft dat je rond een speeltafel zit en dat niets persoonlijks bedoeld is, anders zou er wel eens ruzie van kunnen komen. Ook mensen die altijd politiek correct willen zijn, sluiten beter niet aan de speeltafel aan.

16-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
15-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 138
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Kevin, Carrie, Annelies & Arne
Gespeeld spel : Compounded
Speeldatum : 15/11/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi (eigenlijk de living, want nog twee kleine kapoenen in de buurt)
Opmerkingen : Dit keer hadden we zelf babybezoek en wederom een spel op tafel kunnen leggen, daar kunnen we enkel erg gelukkig mee zijn. De imprESSEN mag u binnen een tijdje verwachten, nadat de recensie is verschenen.

15-11-2013 om 23:41 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Quantum
Klik op de afbeelding om de link te volgen Quantum (Funforge) :

+ zéér mooi materiaal zoals we van Funforge gewoon zijn
+ het gebruik van de kleur wit op het materiaal is sinds Tokaïdo echt wel aan te raden, ze trekken hier alvast de lijn door
+ het is een vlot spel dat, eens je het kent, echt wel een race spel wordt
+ de kaarten maken het spel echt wel fijn en dynamisch
+ de speciale acties van de dobbelstenen geven je meer bewegingsvrijheid
+ het is niet zomaar dobbelen en hopen dat je geluk hebt

- de dobbelstenen staan een beetje bol, ik weet niet of dit de bedoeling was (je ondervindt wel geen problemen in het spel hiervan)
- het spel is onmiddellijk afgelopen als iemand z'n laatste quantumblokje plaatst, maar aangezien het steeds gelijk opgaat vroegen we ons wel af of de startspeler of diegene die eerder spelen geen voordeel hebben (wij konden met twee in dezelfde ronde uitspelen, dus ...)
- elke dobbelsteen heeft een speciale actie, maar als je acties en speciale acties gaat mixen (wat overigens mag), dan hou je nog maar moeilijk bij hoeveel acties je ondernomen hebt en welke dobbelstenen nog speciale acties mogen doen
- het vechten op zich vonden wij niet direct een winnende strategie, misschien wordt dit belangrijker als je het spel meer (en beter) speelt

15-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomorrow (Conquistador games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze titel deed in Amerika heel wat stof opwaaien, vooral aangaande het thema dat "echt wel niet zou kunnen" volgens onze preutse vrienden. Het thema omvat niet meer dan een relatief realistisch beeld (jammerlijk genoeg) van een niet zo verre toekomst waarin we de wereld als menselijk ras compleet verziekt hebben. De populatie is gewoon te groot geworden en overschrijdt de draagkracht van deze aardbol. Het is nu aan ons, leiders van de grote wereldmachten om dit probleem op te lossen door gericht populaties uit te roeien. U vermoedt al dat dit een onderhandel spel is waar u uw tegenspelers pijn gaat moeten doen. U zal ook wel moeten want indien u niet tijdig het wereldprobleem oplost, verliest u gezamenlijk. Punten worden enkel geteld als u de doodshoofdfiche op de smiley krijgt op het onheilsspoor.

Tomorrow loopt over negen ronden, aangegeven door de negen gebeurteniskaarten die bij aanvang van elke ronde in het spel komen. Zo heeft u ook onmiddellijk fase 1 van het spel gehad. De gebeurteniskaarten bestaan uit drie delen, u leest enkel het deel waarin het spel zich op dat moment bevindt, geel, rood of bruin. Dit kan u weten door onderaan op het bord te kijken, want daar loopt een onheilsspoor waarop wordt aangegeven of je al dan niet goed bezig bent.

In fase 2 (van de vijf overigens) mag de speler die de Cyberspacekaart controleert (bij aanvang China) het voordeel hiervan benutten. Je kan opteren om de speelvolgorde aan te geven, een strategiekaart te trekken (geel, rood of bruin afhankelijk van waar we op het onheilsspoor zitten) of een strategiekaart te stelen. Indien u wil stelen kan het slachtoffer in kwestie dit blokkeren, maar dan heeft hij of zij één actie minder in fase 3.

In fase 3 gaan de spelers twee actiekaarten uitkiezen (uit zes) die ze graag willen uitvoeren. Ze leggen beide kaarten gedekt voor zich neer. Indien ze zich hebben verdedigt in fase 2 met de "spionagekaart" mogen ze slechts één kaart leggen.

Fase 4 is de langste en belangrijkste fase in het spel, dan worden de acties gespeeld. De speler die met Europa speelt of die met de Cyberspacekaart (die opteerde voor het kiezen van de speelvolgorde) bepaalt wie wanneer aan de beurt komt. Als een speler aan de beurt is, mag hij één van z'n kaarten opendraaien en de bijhorende actie uitvoeren of passen. Als je echter past, dan verlies je één van je kaarten, maar kan je tijdens de tweede actie wel één van beide kaarten kiezen.
- biological : gooi een ziekte in de strijd die onmiddellijke slachtoffers maakt in een regio naar keuze en gooi met de dobbelsteen om te zien of aangrenzende gebieden ook geïnfecteerd worden. De fiche op het onheilsspoor gaat naar beneden overeenkomstig met het aantal en de soort van slachtoffers (Amerikanen en Russen vervuilen meer, dus dan gaat de fiche meer stappen naar beneden). De andere spelers kunnen voor het uitspelen van de ziektekaart deze actie voorkomen door de spionagekaart te spelen. Andere spelers kunnen op hun beurt de blokkage dan weer blokkeren door hun spionagekaart open te leggen (uiteraard moet deze dan wel tussen de twee gekozen actiekaarten liggen)
- nukes : gooi een kernbom op een regio naar keuze, er sterft 1 pion en nog 1 pion voor elke vijf die er nog zijn. De speler die een kernbom gooit, zal op het einde van het spel sowieso 3 strafpunten krijgen, maar ook de speler die de regio controleert waar er een kernfiche ligt, krijgt 3 minpunten
- militair : kondig aan met hoeveel manschappen je een regio binnenvalt, andere spelers kunnen met hun militair kaart de ene of de andere zijde ondersteunen. Fiches verslaan elkaar één-op-één en komen onmiddellijk bij de spelers terug (onbruikbaar, tot na de opschoonfase).
- spionage : kan dus gebruikt worden om andere kaarten te blokkeren
- eigen actie : elke supermacht heeft nog één extraatje (zo mag Europa standaard de volgorde bepalen, kan Arabië een terreuraanval doen, is Rusland beschermt tegen verspreiding van virussen, is Amerika moeilijker om aan te vallen en start China met de Cyberspacekaart)

De vijfde en laatste fase is een opschoonfase waarin de spelers fiches kunnen bijleggen op het bord of terugnemen, waarin de cyberspacekaart kan beschermd worden met een andere fiche en waarin eerdere slachtoffers terug beschikbaar worden.

Als de spelers erin slagen om de fiche op de smiley te krijgen, dan is de aarde gered en worden er punten uitgedeeld :
- pionnen in je eigen land (afhankelijk van supermacht zijn ze 1,2,3 of 5 punten waard)
- pionnen in gebieden die je controleert : 1 punt per twee pionnen (afgerond naar boven)
- pionnen die je hebt verzamelt als slachtoffers : 1 punt per twee pionnen
- politieke punten verzamelt op je strategiekaarten : kunnen positief of negatief zijn
- 3 minpunten voor elke gegooide kernbom of kernbom in je gebieden
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Tomorrow
Auteur : Dirk Knemeyer
Uitgeverij : Conquistador games
Aantal spelers : 4-6
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 18+

15-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
14-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Schmatzspatz
Klik op de afbeelding om de link te volgen Schmatzspatz (Zoch verlag) :

+ erg mooi, houten materiaal
+ thematisch erg tof die kleine vogeltjes voeren
+ de coöp zorgt ervoor dat je dit spel met de kleinste spruiten op tafel kan gooien
+ de variant waarbij je tegen elkaar speelt, maakt het nog een stukje spannender

- je kan op dit spel echt geen staat maken, bij de 3 magier spiele kan je de onbekende zaken gaan memoriseren, hier heb ik echt geen zicht op hoe je zou kunnen te weten komen of een vogel al dan niet eet
- er worden stickers bijgeleverd om de doos te verfraaien, maar ze stoppen er 2 te veel bij (wat op zich positief is natuurlijk), maar ik  weet niet welke te kiezen en nu zit ik met zo'n 2 extra stickers in mijn doos die er eigenlijk niet in passen

14-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quantum (Funforge)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In Quantum probeert u in een soort van ruimterace zo snel mogelijk uw vier Quantumblokjes op het speelbord te krijgen. Het speelbord omvat negen tegels waarop in het midden steeds een planeet staat afgebeeld en rondom acht vakjes liggen waarover u gaat kunnen bewegen. De vier orthogonale plaatsen zijn de orbital facilities en zijn de gewenste plaatsen om aan te meren aan de planeet en er je Quantumblokje neer te poten, maar het is meer dan alleen maar rondvliegen en blokjes plaatsen zoals u zal merken.

Elke speler krijgt een overzichtsbord met daarop z'n vier Quantumblokjes, een researchdobbelsteen en een dominantiedobbelsteen die beiden op waarde 1 starten. Drie andere dobbelstenen worden gegooid en rond de startplaneet geplaatst op de orbital facilities, net als één Quantumblokje op de planeet. De resterende twee dobbelstenen per kleur worden niet gebruikt, maar kunnen door middel van bepaalde kaarten in het spel komen. De dobbelstenen op het bord stellen je schepen voor. De waarde hiervan bepaalt twee zaken, de snelheid en de kracht. Des te hoger je getal, des te sneller je schip, maar des te zwakker. Des te lager het getal, des te trager je schip, maar des te sterker.

Een spelersbeurt bestaat uit twee fasen, de actiefase en de kaartenfase (die vaak zelfs niet plaatsvind). In de actiefase mag een speler drie actiepunten spenderen en kiezen uit vijf mogelijke acties. Bovendien kan elk schip op het speelbord ook z'n speciale actie een keertje uitvoeren per beurt.

De mogelijke acties :
- schepen veranderen (kost 1 actie): gooi de dobbelsteen zodat het schip van vorm verandert (indien je hetzelfde getal gooit, mag je blijven gooien tot je iets anders hebt)
- schepen inbrengen (kost 1 actie) : indien je kapotte schepen in je kerkhof hebt liggen, kan je deze inbrengen naast een planeet waarop je een quantumblokje hebt
- bewegen/aanvallen (kost 1 actie/mag slechts één keer per dobbelsteen uitgevoerd worden) : een schip kan het aantal plaatsen bewegen gelijk aan z'n waarde. Je mag zo vaak uitwijken als je wil, maar enkel orthogonaal bewegen. Je mag niet door planeten of erop stoppen en ook bezette plaatsen zijn verboden terrein, tenzij je aanvalt. Eindig je jouw beweging op een bezette plaats volgt er automatisch een aanval (geen extra actie). Beiden spelers gooien met de vechtdobbelsteen en tellen deze waarde op bij de waarde van het schip. De lagere waarde wint, bij gelijke stand wint de aanvaller. Verliest de aanvaller, gebeurt er eigenlijk niets en wordt de aanvaller op de plaats naar de verdediger gezet. Wint de aanvaller, wordt het schip van de verdediger van het bord genomen, mag deze hergooid worden en op het kerkhof van de bewuste speler geplaatst worden. De aanvaller neemt de plaats van de verdediger in en wint één dominantiepunt op z'n dobbelsteen, de verdediger verliest er één (je kan niet onder de 1 of boven de 6 gaan). Indien je gevochten hebt, stopt ook de beweging automatisch op die plaats. Staat je dominantiedobbelsteen op waarde zes mag je onmiddellijk één van je quantumblokjes op een planeet naar keuze zetten (waar je nog geen blokje hebt) en zet je jouw dominatiedobbelsteen terug op één.
- quantumblokje plaatsen (kost 2! acties) : indien jouw schepen rond een planeet staat op de orbital facilities en de waarden zijn samen opgeteld exact de waarde van de planeet (tussen 7 en 10) mag je een quantumblokje plaatsen.
- onderzoek (kost 1 actie) : verhoog je researchdobbelsteen met één, deze actie mag uiteraard ook meermaals uitgevoerd worden

Fase 2 : kaarten nemen :
- Indien je deze beurt quantumblokjes kon plaatsen, mag je één kaart nemen per geplaatst blokje
- Indien je researchdobbelsteen op 6 staat, mag je een kaart nemen en de dobbelsteen terug op 1 zetten
Je hebt steeds keuze uit zes kaarten die in de vitrine liggen, drie witte en drie zwarte kaarten. De zwarte kaarten zijn éénmalige voordelen die onmiddellijk worden doorgevoerd. De witte kaarten zijn constante krachten waarop je beroep kan doen tijdens je beurt. Je kan maximaal drie witte kaarten aan je overzichtsbord koppelen.

De speciale vaardigheden van de schepen :
In elke beurt kan elk schip z'n speciale actie gebruiken. Indien je een dobbelsteen verandert tijdens je beurt, mag je de speciale actie van het nieuwe schip enkel gebruiken als je die van het oude nog niet gebruikt had. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat je één speciale actie hebt per dobbelsteen. Deze speciale actie tellen niet mee bij de actiepunten die je ter beschikking hebt.
- 1 : mag een aangrenzende dobbelsteen (orthogonaal) extra aanvallen deze ronde
- 2 : kan een eigen ander schip meenemen in z'n beweging
- 3 : kan van plaats wisselen met een ander eigen schip
- 4 : kan z'n waarde met 1 verhogen of verlagen (en zo dus in een 3 of 5 veranderen)
- 5 : kan diagonaal bewegen
- 6 : mag van waarde veranderen door te hergooien

Titel : Quantum
Auteur : Eric Zimmerman
Uitgeverij : Funforge
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 8+

14-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
13-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Vaca loca
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vaca loca (Zoch verlag) :

+ grappige figuurtjes
+ eens een vernieuwende variant op de reactiesnelheidspellen
+ voor de kinderen is dit echt wel een leuk spel

- het is wat het is, niet meer dan dat
- om het eens op tafel te leggen met volwassenen moet kunnen, maar het zal voor niet al te veel uitdaging zorgen
- de doos is niet echt representatief met het spel dat erin zit

13-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schmatzspatz (Zoch verlag)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Schmatzspatz is de laatste titel van Zoch verlag die we in deze Essenreeks presenteren, maar het is zeker niet de minste. In vele opzichten is dit zelfs de beste van de vier : het materiaal is schitterend, het opzet is erg tof en deze is nog eens een echte big-box van Zoch.

In Schmatzspatz kan u samen met uw kleine krawaten aan de slag om alle kleine vogeltjes te voederen vooraleer de wormpjes op zijn. Dit soort coöperatieve spellen, zoals ook de Boomgaard ééntje is, zijn op zich een schat om in huis te halen als u graag gezellig met de allerkleinsten een spel speelt en er zelf ook nog plezier aan beleeft. En houdt u niet van dat coöpgedoe, dan gebruikt u toch gewoon de iets meer uitdagende variant van dit spel.

Schmatzspatz toont een vogelnestje waarin 12 kleine ukkies met open bekjes zitten te hunkeren naar wat voorgekauwde wormpjes. Langs de kant vliegen de vier mama's op zoek naar lekkere wormen. Als je aan de beurt bent, kies je één van de gekleurde vogels, gooi je met de dobbelsteen en vlieg je naar de locatie die erop staat afgebeeld. Het vliegen doe je door de vogel rond het bord te laten bewegen. In de uitsparingen voor de vogels zie je de locaties die ook op de dobbelsteen staan afgebeeld. Nadien mag je proberen om één van de vogeltjes in de gekozen kleur een worm in z'n bekje te stoppen. Een doolhof onder het bord zal echter sommige bekjes open laten en andere afdekken. Valt het wormpje door het bekje, dan dek je het bekje af met een kartonnen fiche. Dit vogeltje heeft alvast geen honger meer. Eet het vogeltje de worm niet op, dan wordt deze uit het spel genomen en blijft het vogeltje met open bek je toeroepen om voedsel. Slaag je erin om de 12 vogeltjes te voederen vooraleer de 20 wormpjes op zijn? Dan win je het spel, maar blijft er één vogel z'n bekje open, dan ga je samen de boot in.

In de competitieve variant krijg je elk vijf wormen die je zo spoedig mogelijk kwijt moet spelen en speelt ieder voor zich.

Titel : Schmatzspatz
Auteur : Edith Grein-Böttcher
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 4+ (maar kan ook jonger als je samenspeelt)

13-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
12-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaca Loca (Zoch verlag)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een spel maken kan toch soms zo eenvoudig zijn, Vaca Loca is weer zo'n spel van Zoch verlag dat schittert door z'n eenvoud.
In het doosje vindt u 60 tegels, die 20 wezens vormen (3 stukken per wezen dus, voetjes, lijf en hoofd). Daarnaast krijgt u ook nog enkele planetenfiches die eigenlijk dienst doen als straffiches.

U legt de 60 tegels gedekt en goed geschud op tafel. Om beurten draaien de spelers één tegel om. Je doet dit net als bij al die reactiesnelheidspellen van jezelf weg zodat je niet als eerste kan piepen wat er tevoorschijn komt. Liggen op een gegeven moment de drie stukken van een wezens open op tafel, dan moeten alle spelers om ter snelste de tegel met het hoofd aanraken. Diegene die dit als eerste doet, neemt de drie stukken en legt het wezen voor zich neer. Bij een fout aanduiden van een tegel neem je een planetenfiche als straf. Als deze op zijn, neem je een fiche van een andere speler weg.

Zo gauw er nog maar negen tegels op tafel liggen (dus 3 wezens) eindigt het spel, deze tegels worden niet meer uitgedeeld. Voor elk wezen dat voor je ligt, krijg je 3 punten, voor elke planetenfiche één strafpunt. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de minste planetenfiches. Er kunnen ook meerdere winnaars zijn.

Titel : Vaca Loca
Auteur : Iris Rossbach
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 10 min.
Leeftijd : 6+

12-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Steampark
Klik op de afbeelding om de link te volgen Steampark (Cranio creations) :

+ prachtig materiaal, fantastische tekeningen ook bij dit spel
+ animo verzekert tijdens het spel
+ het bonuskaartensysteem is leuk gevonden en je hierdoor op twee paarden wedden

- de kleuren lijken wel iets te hard op elkaar, rood & roze, zwart, paars & blauw
- de cuttings van de kartonnen geldfiches is niet altijd top, het stoort hier niet echt, maar het is wel jammer
- mensen die niet snel kunnen dobbelen en beslissen gaan dit spel echt weer haten (als je nog koude rillingen krijgt van Galaxy trucker)
- mensen die graag valsspelen, ze horen niet aan de speeltafel, maar je hebt wederom weinig controle als je allen gelijktijdig aan het dobbelen bent

12-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
11-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 137
Deelnemers : Patrick, Lien, Koen & Arne
Gespeeld spel : River dragons
Speeldatum : 11/11/'13
Speelplaats : SpinLi @ Koen & Meena
Opmerkingen : Op babybezoek is er ook nog tijd voor een spelletje. River dragons was ons de eerste keer met zes al bevallen, met vier wordt het eigenlijk nog ietsje tactischer en beter, volgens mij is het voor drie spelers het beste.

11-11-2013 om 20:15 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Rampage
Klik op de afbeelding om de link te volgen Rampage (Repos) :

+ dit spel is pure fun, lachen, gieren, brullen
+ de tekeningen zijn fantastisch, respect mijnheer Pierô
+ thematisch klopt het hele plaatje, er is eigenlijk niets dat stoort
+ er is een grote verscheidenheid aan karakters, krachten en speciale superkrachten voorzien
+ jammer dat het zo snel voorbij is allemaal
+ Repos blijft telkens weer verbazen met iets unieks, iets leuks en iets moois

- het is en blijft een schiet-, blaas-, latenvallen- systeem, dus erg veel tactiek zit er niet in
- 180 stickertjes plakken is wat van het goede teveel, maar het resultaat mag er zijn
- als je er niet van houdt om rond de tafel te hollen om je acties te kunnen ondernemen, pas je beter
- jammer dat je het maar met z'n vieren kan spelen (met één doos wel te verstaan, want je kan gerust dozen gaan samen leggen om met meer spelers aan de slag te gaan, dat wordt dan wel tellen na afloop om alle meeples terug bij de juiste doos te krijgen)

11-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steampark (Cranio creations)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ook bij Cranio zijn we wel wat creativiteit gewoon als het op hun spellen aankomt. Dit jaar is dat niet anders met de release van Steampark. In Steampark bouw je je persoonlijke pretpark en tracht je de robotten van Steamland naar je attracties te lokken. Dit levert je de broodnodige centen op, maar ook een heleboel afval (ofte stront zoals wij het noemen) dat je moet proberen te verwerken of op z'n minst weg te werken. De speler die na zes ronden het meeste geld verzamelde en vooral niet verzoop in het afval wint dit prachtig vormgegeven spel. Je bouwt als het ware je attractiepark op in 3D met de erg mooie attracties.

Een ronde bestaat uit 4 fasen :
1) gooi-fase : de spelers gooien gelijktijdig hun zes dobbelstenen. Ze mogen zo vaak hergooien als ze willen. Dobbelstenen die ze op hun varkensbordje plaatsen, staan wel vast. Zo gauw ze tevreden zijn over het resultaat en alle dobbelstenen op hun varkensbord liggen, nemen ze snel een volgordefiche (dit deel is dus een combinatie van Galaxy trucker en Escape)

2) afval-fase : de spelers tellen het aantal vuil op dat ze produceren. Dit zijn alle afvalsymbolen op hun gegooide dobbelstenen + één afval per klant in hun pretpark aanwezig - of + afval van hun volgordefiche. Ze nemen een afvalfiche voor elk afval dat ze produceren.

3) actie-fase : in speelvolgorde (volgens de fiches) voeren de spelers al hun acties uit. De gegooide dobbelstenen geven aan wat je allemaal kan gaan doen. De speler kiest zelf in welke volgorde hij de acties uitvoert :
- attracties bouwen : gebruik je gereedschapssymbolen om attracties te bouwen. Je mag meerdere attracties bouwen, maar van elk formaat (1, 2 of 3) slechts één. Attracties mogen niet aan elkaar grenzen, tenzij van dezelfde kleur dan moeten ze met minstens één zijde aan elkaar hangen, je maakt de attractie als het ware groter.
- standen bouwen : gebruik je tentsymbolen om een stand te bouwen. Je mag meerdere stands bouwen, maar slechts één van elke soort (in één beurt). Een stand moet volledig alleen staan en mag geen andere standen of attracties raken, tenzij het éénzelfde stand is, dan moeten ze tegen elkaar staan. (deze standen leveren enkele leuke extra's op, straks meer hierover)
- bezoekers aantrekken : voor elk mannetjessymbool plaats je bezoekers van een kleur naar keuze in het zakje (waarin altijd al zes mannetjes zitten), daarna trek je er hetzelfde aantal uit. Bezoekers in de kleur van jouw attractie zet je op de attractie, de kleuren die je niet hebt, gaan terug naar de voorraad.
- afval opkuisen : voor elk schepsymbool mag je twee afvalfiches uit je persoonlijke voorraad verwijderen.
- park uitbreiden : voor eender welk symbool (geen leeg) mag je een stukje park aanbouwen, dit zijn tegels waarop de attracties kunnen worden gezet. Je mag maximaal 2 tegels per beurt aanschaffen.
- een bonuskaart uitspelen : de spelers hebben steeds drie bonuskaarten op handen, deze leveren geld op als je aan de voorwaarde op de kaart voldoet. Voor elk zandbergsymbool mag je een kaart uitspelen en het verdiende geld nemen. De kaart wordt nadien afgelegd.

4) inkomsten-fase : voor elke bezoeker in je park krijg je 3 geld en je vult je bonuskaarten terug aan tot drie.

Na zes ronden tellen de spelers hun afvalfiches op en betalen de boete overeenkomstig met wat er op de tabel wordt aangegeven. De speler die nu nog het meeste geld overhoudt is de winnaar. Als je meer dan 30 afvalfiches hebt, verlies je het spel sowieso.

De standen :
- beveiliging : 1 bezoeker uit het zakje getrokken, mag je terug stoppen en een nieuwe trekken
- infobalie : je kan een bezoeker van een vreemde kleur één ronde laten staan en er geld voor incasseren
- casino : je mag het resultaat van 1 dobbelsteen op je varkensbord wijzigen
- toilet : je mag één schepdobbelsteen verdubbelen en dus 4 afvalfiches verwijderen
- promotie : je mag één mannetjesdobbelsteen verdubbelen, dus een extra mannetje in het zakje en één extra trekken

Titel : Steampark
Auteur : Lorenzo Silva, Lorenzo Tucci Sorrentino & Aurélien Buonfino
Uitgeverij : Cranio creations
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

11-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
10-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Om nom nom
Klik op de afbeelding om de link te volgen Om nom nom (Brain games) :

+ het ziet er allemaal erg verzorgd uit, Brain games heeft duidelijk een stap voorwaarts gezet op dit gebied
+ het opzet is leuk, de uitwerking op zich ook wel, maar je hebt weinig in de hand (zeker als je met méér spelers speelt)
+ spelregels zitten er netjes in kleurendruk bij in het Nederlands

- voor een op zich makkelijk spel, zijn de spelregels dat soms allerminst (er zijn wel wat uitzonderlijke situaties met van die "als ... dan ..." situaties, dus best een aantal keren herlezen
- je hebt weinig of niets in de hand, zoals zo vaak bij dit soort spellen, inschatten welke kaart een andere speler speelt, sommige spelers gruwelen er gewoon van
- aangezien we de regels naar het Nederlands hebben mogen vertalen, kunnen we stellen dat ze bij Braingames erg hun best doen om de spelregels in andere talen aan te bieden. Maar ze laten vaak de regels nog eens nalezen door anderen, dan krijg je een herwerkte file, waar fouten instaan die je oorspronkelijk zelf niet maakte. En door de hoeveelheid aan veranderingen tijdens het proces is het onoverzichtelijk geworden en in mijn ogen niet makkelijker verwoord dan in den beginne.


10-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rampage (Repos productions)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat onze Mexicaanse Belgen een beetje geschift zijn, dat weten we al een tijdje. Niet dat ze Mexicaanse roots hebben volgens mij, maar ze zijn ooit in Essen beginnen rondlopen met sombrero's en dat blijft in ons aller geheugen gegrift. Veel belangrijker is dat ze de trots zijn van spellenminnend België. Met spellen als Ghost stories, 7 Wonders, City of horror, Cash & guns, ... hebben ze zichzelf toch echt wel op de kaart gezet. Dit jaar brengen ze Rampage van niemand minder dan Antoine Bauza & Ludovic Maublanc. Ik vertel er u nog bij dat de artwork van Pierô is en dat u gebouwen moet afbreken, met auto's gooien, meeples omblazen en superkrachten gebruiken ... u bent nu waarschijnlijk een nieuw tabblad aan het openen op uw internetbrowser op zoek naar een spellenwinkel die dit spel verkoopt. Prima, maar toch graag even dit overzichtje.

Rampage komt eigenlijk in grote lijnen overeen met het computerspel dat in de jaren 90 superpopulair was. U moest door Tokyo stad lopen en alles afbreken wat u tegen kwam. Ook hier speelt u met Godzillaächtige figuren die de stad onveilig maken. Bij aanvang van het spel krijgt u een zichtscherm met een prachtige draak erop, vier extra tanden (u heeft er standaard al 2), een speelpion bestaande uit 2 delen (lijf en voeten) en drie kaarten. De eerste kaart vertelt u welk karakter uw draak is en waarnaar u streeft om extra bonuspunten te vergaren op het einde van het spel. De tweede kaart geeft jouw een speciale kracht die gedurende het ganse spel geldt en de laatste kaart is een superkracht die je éénmalig kan gebruiken.

Vooraleer je kan beginnen dien je de stad op te bouwen : puzzel de stad in elkaar, bouw de gebouwen op bestaande uit meeples en verdiepen en zet je monsters in één van de hoeken van de stad. Voor een eerste spel moet je overigens wel wat tijd uitrekken, er dienen 180 (!) stickertjes geplakt worden op de meeples (is natuurlijk niet nodig, maar verfraait het geheel wel). Daarnaast moet je tegels op het speelbord plakken en dat doet wel raar, want zoiets ben je niet gewend. Je bent nu helemaal klaar om de horror op de stad los te laten.

In een beurt heb je telkens twee acties ter beschikking. Je mag een actie ook meermaals herhalen :
1) bewegen : haal je lijf van je voeten (schijfje) en schiet deze over het bord, zet het lijf terug op de voeten waar de schijf landt. Indien het schijfje van het bord vliegt, verlies je één van je tanden (afleggen) en moet je terug op één van de vertrekplaatsen starten
2) vernietigen : als je op de stoep naast een gebouw staat, mag je het lijf van je monster boven het gebouw houden met gestrekte arm en op het gebouw laten vallen. Indien je naast het gebouw terecht komt zonder iets te raken, verlies je een tand
3) een voertuig rondslingeren : indien je in eenzelfde gekleurde regio staat als een voertuig, mag je dit voertuig op je monster plaatsen en dan van z'n kop schieten tegen een gebouw of andere monsters
4) blazen : leg je kin op de kop van je monster en blaas tegen gebouwen en andere monsters

Nadat je twee acties deed, krijg je eventuele verdiepen die volledig los liggen (dit wil zeggen, waar niets meer op ligt). Dit kunnen er overigens meerdere zijn, leg ze achter je scherm. Indien je een tegenspeler z'n monster had omgekegeld, krijg je één tand van hem die je achter je scherm legt. Nadien eet je monster meeples die in dezelfde gekleurde regio liggen. Je kan zoveel meeples eten als je tanden hebt. Meeples die op een ruïne liggen zijn buiten schot en kunnen niet gepakt worden. Meeples die van het bord vliegen, ontvluchten de stad en worden op een overzichtsbordje geplaatst.

Dit bordje heeft een A en B kant en is eigenlijk de klok van het spel. De A-kant wordt gewoon opgevuld en telkens er een rij vol is, ondergaat de actieve speler een straf. Eens het bord vol ligt, eindigt het spel. De B-kant verzamelt de meeples dan weer per kleur en zorgt ook voor straffen. Ook wanneer het laatste verdiep van het bord wordt gehaald, eindigt het spel.

De spelers krijgen 10 punten per volledige set verzamelde meeples (6 kleuren). Daarnaast krijg je 1 punt per verzameld verdiep, 2 per verzamelde tand van tegenstrevers en de bonuspunten van je karakterkaart. De speler met de meeste punten wint dit knotsgekke, maar erg fraaie spel.

Titel : Rampage
Auteurs : Antoine Bauza & Ludovic Maublanc
Uitgeverij : Repos productions
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

10-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
09-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 136


Deelnemers : Elke, Sven, Ann, Sofie & Arne (Sofie speelde enkel Sheepzzz mee)
Gespeelde spellen : Sheepzzz, Dig Mars, Coal baron, Dungeon roll, Triassic terror & The rats in the walls
Speeldatum : 09/11/'13
Speelplaats : SpinLi @ Ann Van Nueten
Opmerkingen : Dank u wel voor de uitnodiging Ann, het was een erg fijne spellendag. Wederom allemaal nieuwigheden kunnen uittesten, enkele goed bevonden, enkele wat minder, maar dat leest u allemaal op onze blog. Voor meer foto's verwijs ik u ook nog graag door naar onze Facebookpagina "SpinLi's spellenzolder". Sluit u gerust aan, dan kan u ook actief deelnemen aan de geplande speelmomenten of gewoon gezellig meekeuvelen over de gespeelde spellen.

09-11-2013 om 22:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 135
Deelnemers : Elke, Sven, Luc, Bart, Chris, Jasper, Jasper, Dries & Arne (telkens in andere samenstelling)
Gespeelde spellen : River dragons, Polterfass, Packet row, Le fantôme de l' opéra, Armadöra & New haven
Speeldatum : 08/11/'13
Speelplaats : SpinLi @ KWB Wechelderzande
Opmerkingen : Onze jaarlijkse spellenavond in samenwerking met de KWB van Wechelderzande was wederom een succes. Er is duchtig gespeeld en niet in het minst de nieuwigheden van Spiel. Zo hebben we het graag, optimaal gebruik maken van de hedendaagse collectie van SpinLi. Hopelijk volgen er binnenkort nog enkele evenementen. Er staan er in ieder geval al enkele in de coulissen te wachten.

09-11-2013 om 00:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Pasha
Klik op de afbeelding om de link te volgen Pasha (WGG) :

+ het speelt vlot
+ het materiaal is wel oké
+ de doos is mooi en stevig
+ het past binnen de categorie waarin WGG het wil plaatsen
+ de bonusfiches zorgen ervoor dat je soms niet puur voor de beste pokercombinatie gaat en tactische keuzes begint te maken
+ de inlay is verzorgd, maar ik vraag me nog steeds af waarom er een uitsparing is voorzien voor een stanskartonnetje?

- de doos zit iets te nauw, je bent even bezig vooraleer je dit doosje open hebt (vooral omdat er ook niet veel gewicht in de doos zit, dus de zwaartekracht doet z'n werk niet echt)
- weer pokercombinaties gooien, we hebben dit al vaak gezien
- misschien had men toch best voor 2 spelersspellen ietwat andere regels of op z'n minst regels toegevoegd (het is niet erg om een slechte combinatie te gooien als beide spelers een 4 spelen, dan krijgt elke speler evenveel punten, maar de één heeft misschien blokjes geïnvesteerd en de andere niet. Ik denk persoonlijk dat je met 2 spelers de verliezer alle -1 kaarten moet geven ofwel geen kaart als er geen -1 kaarten zijn. Misschien moet het zo gespeeld worden, maar ik zie hierover niets in de regels)

09-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om nom nom (Brain games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Om nom nom is één van die titels die we mochten vertalen ... en die overigens ineens in het spelregelboekje gedrukt zijn. Indien u "Food chain" kent van deze uitgeverij, kan ik u al vertellen dat dit een gestroomlijnde dobbelversie van het spel is. Ik kan er u zelfs al bijvertellen dat dit spel véél beter is. Voordat u te veel gaat verwachten, geef ik u nu alvast een overzicht van de spelregels en één van de volgende dagen een imprESSEN.

In Om nom nom probeer je op drie speelronden zo veel mogelijk prooien op te eten, zowel op het speelbord als kaarten van je tegenspelers. 
Er zijn drie speelborden die een kleine voedselketen tonen (kat-muis-kaas; egel-kikker-vlieg; wolf-konijn-wortel), de spelers krijgen zes kaarten in hun kleur (met de zes dieren uit het spel )en het spel kan beginnen.

Bij aanvang van een ronde worden de 15 dobbelstenen gegooid en op het juist veld op de speelborden gelegd. De kaas, vlieg en wortel zijn in het rood, ze leveren dan ook 2 punten op per dobbelsteen die je verzamelt. Na volgen er zes speelronden waarin elke speler telkens een kaart uit z'n hand dicht neerlegt en ze gelijktijdig met de andere spelers opendraait. De kaarten worden op de overeenkomstige plaatsen op het speelbord gelegd. Nu worden de borden één voor één afgehandeld.

- als er geen roofkaart boven jouw kaart ligt, kan je prooien gaan vangen : je neemt jouw kaart terug en legt ze open voor je neer, de kaarten die een niveau lager liggen leg je onder jouw kaart en de dobbelstenen er bovenop. Je vangt met de poes bijvoorbeeld alle muizen die onder jouw poes liggen op het speelbord
- als er wel een roofkaart boven jouw kaart ligt, wordt jouw kaart gevangen genomen en verlies je hem
- als er prooi wordt gevangen door meerdere spelers : ofwel is er genoeg prooi en wordt dit netjes verdeeld (eerst kaarten, resterende dobbelstenen blijven liggen) ofwel is er onvoldoende prooi en dan worden de prooikaarten afgelegd, blijven de dobbelstenen liggen en leg je jouw roofdierkaart voor je neer

Nadat zo de zes kaarten zijn gespeeld, eindigt de ronde en worden de punten verdeeld :
- 1 punt voor elke kaart (eigen of vreemd)
- 1 punt voor elke dobbelsteen met zwart symbool
- 2 punten voor elke dobbelsteen met rood symbool

De speler die na drie scorerondes het meeste punten heeft, wint dit "ik-schat-jou-juist-in-en-zet-je-te-k*****"-spel.

Titel : Om nom nom
Auteur : Meelis Looveer
Uitgeverij : Brain games
Aantal spelers : 1-6
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

09-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
08-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Cappuccino
Klik op de afbeelding om de link te volgen Cappuccino (Matagot) :

+ prachtig materiaal, ziet er mooi uit en voelt ook nog eens geweldig aan
+ het spelconcept is erg eenvoudig, het winnen allerminst
+ iedereen gaat dit spel op zich wel weten te smaken, en als het niet je ding is, ben je er ook vanaf op 10 minuten
+ de illustraties op de cups lijken net met cacaopoeder erop gestrooid = tof gedaan
+ met een lekker tasje koffie erbij speelt dit nog véél aangenamer
+ werkt met alle spelersaantallen op zich even goed

- het in elkaar stapelen van de cups lukt erg aardig, maar als je een stapel moet opheffen, zorgt het soms toch voor problemen (je moet ze stevig op elkaar duwen zodat ze in elkaar blijven zitten)
- we hebben het spelconcept al wel eens een keertje zien passeren, dus qua originaliteit is het echt top

08-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasha (White Goblin Games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het eerste spel van WGG dat we hier op de blog bespreken past in de familie van de dobbelspellen. Verwacht dus geen tonnen materiaal en strategische keuzes zoals je gewend bent bij de liefhebbersspellen van deze uitgeverij. Pasha is een spel van Stefan Dorra, de auteur van El Paso, Schweinebande en andere Milestones. In dit spel gaat u niet veel baanbrekende nieuwigheden vinden.

U probeert in de negen rondes zoveel mogelijk overwinningspunten te verdienen in de vorm van kaarten, bonustegels en niet gebruikte houten blokjes. Bij aanvang van het spel krijgt elke speler 5 houten blokjes, 2 houten schijven en negen kaarten (met waarden 1,2,3,4,5, 7 en 3 x -1). De speler schudt deze kaarten en maakt drie willekeurige stapeltjes van drie kaarten. Hij neemt één van deze stapels en dan kan het spel al beginnen.
Het speelbord toont een rooster van zes rijen en zes kolommen, de kolommen tonen de dobbelsteenwaarden van 1 t.e.m. 6., de rijen de pokercombinaties die je gaat kunnen gooien. (tja ik heb het reeds verteld, u gaat wederom de gekende combinaties proberen te gooien).

Een ronde bestaat uit drie fasen, een bonustegel omdraaien en op de juiste kolom op het speelbord leggen, een spelersbeurt en daarna het verdelen van de punten. Als je aan de beurt bent, leg je één van je drie kaarten open, mag je de vijf dobbelstenen tot drie keer gooien en moet je de uiteindelijke worp met je houten schijf aangeven op het speelbordje. Indien je geen combinatie gooit, leg je je schijf naast het bord. Indien je dezelfde combinatie gooit als een andere speler leg je je schijfje bovenop de zijne. Met je houten blokjes kan je ofwel één dobbelsteen opnieuw gooien of een dobbelsteen één waarde omhoog of omlaag laten gaan. Je mag zoveel blokjes inzetten als je wil, maar je bent ze kwijt. Niet gebruikte blokjes leveren punten op op het einde van het spel.

Nadat elke speler gedobbeld heeft, worden de kaarten verdeeld. De speler met de laagste worp neemt ALLE kaarten met -1. De speler met de beste combinatie neemt de hoogste puntenkaart, de tweede de tweede hoogste, enz. Het kan perfect zijn dat sommige spelers geen kaart winnen. Indien je houten schijf het hoogste ligt in een kolom waar een bonusfiche ligt, mag je deze bonusfiche nemen. Ze geeft je neutrale houten blokjes die je later kan inzetten zoals jouw blokjes, bonuspunten of je mag al je -1 kaarten uit je puntenstapel verwijderen.

Titel : Pasha
Auteur : Stefan Dorra
Uitgeverij : WGG
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

08-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
07-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino (Matagot)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals u misschien wel weet, ben ik persoonlijk wel een fan van de niet-al-te-tactische abstracte spellen. De mooiste voorbeelden van dit soort spellen zijn de spellen van onze Belgische vriend Kris Burm. In z'n Gipf-reeks bracht hij spel na spel kwaliteit op tafel. Enige probleem waar deze spellen mee te kampen hebben bij het grote publiek is de vormgeving. Ze zijn op z'n minst sober te noemen, alhoewel ik die stenen speelstukken erg mooi vind.

Matagot is dan weer een uitgeverij die staat voor prachtig vormgegeven materiaal, ideale combinatie moeten ze gedacht hebben. Cappuccino is daar een voorbeeld van. Het is wel een verrassing voor mij als ik de naam van de auteur bekijk, want daar staat een totaal andere naam dan die van Kris. Ik weet niet exact hoe het in de spellenwereld zit met patenten en octrooien, maar hier heb ik wel mijn bedenkingen. Bon het zal wel koosjer zijn, het ziet er in ieder geval fantastisch uit en is ietsiepietsie makkelijker dan Dvonn.

In dit spel probeert u zo veel mogelijke cups te verzamelen door dominant te zijn in de toren. Dit wil concreet zeggen dat u uw kleur van cups bovenaan wil hebben staan. De cups worden bij aanvang van het spel netjes naast elkaar gezet, in de variant voor gevorderden kan u zelfs deze startpositie volledig zelf gaan bepalen. Wij hebben de cups gewoon willekeurig door elkaar gezet. Als je aan de beurt bent, neem je één van je eigen cups of een toren die je beheerst (dus waar je boven staat) en verplaats je deze bovenop een aangrenzende cup of toren (die lager of gelijk is). Je mag niet over lege vakken springen, dus zo gauw je geïsoleerd staat, kan je de cup/toren niet meer bewegen. Zo gauw alle zetten op zijn, neemt elke speler de torens/cups van hem en stapelt ze op elkaar. De speler met de hoogste toren wint het spel.

Titel : Cappuccino
Auteur : Charles Chevallier
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

07-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
06-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Garden dice
Klik op de afbeelding om de link te volgen Garden dice (Meridae games) :

+ prachtig afgewerkt materiaal, stevig karton, daar in de States kunnen ze er toch iets van wat dat betreft
+ voortreffelijk familiespel waarbij u sporadisch eens kan pesten, maar vooral probeert zelf punten te scoren en indien mogelijk een combo op het speelbord te krijgen
+ de varianten moet u er onmiddellijk bij gebruiken anders wordt het wel wat ééntonig
+ de kaartenuitbreiding zorgt voor ietwat meer dynamiek in het spel volgens mij, dus die zou ik wel toevoegen
+ thematisch is het erg fijn uitgewerkt, het klopt allemaal wel
+ het gebruik van de dobbelstenen is leuk en stoort zelfs de slechtste dobbelaar niet echt

- voor een veelspeler gaat het op de duur wel wat tegensteken
- het spel is minder vlot dan verwacht qua tactische keuzes en elkaar de das omdoen, iets te beperkt
- wegens niet echt goed voorradig in Europa gaat u wel wat centjes moeten neertellen als u deze titel in huis wil halen (misschien net te veel voor het spel dat u krijgt, maar die keuze laat ik aan u)

Kortom : Garden dice is een degelijk spel waaraan u plezier zal beleven. Zoekt u echter héél erg veel uitdaging in uw spellen, dan schiet dit spel waarschijnlijk ietsje te kort. Het materiaal is aangenaam en mooi om mee te spelen. Er zijn eigenlijk wel wat spelregels maar alles is prima samengevat op een overzichtje. Als u het spel eens op de kop kan tikken, dan zou ik niet twijfelen ofwel moet u stiekem dromen van een Europese uitgever die deze titel oppikt.

06-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini-crokinole (LocWorks)
Naast het verdelen van enkele Amerikaanse spellen richtte LocWorks z'n pijlen vooral op een reeds populair spel "Crokinole". Ze brachten enkele erg fraaie exemplaren mee naar Essen. Zo hadden ze de gewone Crokinoles in de aanbieding, maar ook een "mini"-variant, die nog wel behoorlijk wat plaats op je tafel inneemt, maar toch al iets handiger is om te vervoeren.



Het is al een keertje op onze blog verschenen, maar bij deze nog even de spelregels van dit spel :

Crokinole is een spel dat met 2 tot 4 spelers kan worden gespeeld. Het eigenlijke spel wordt gespeeld in teams van 2 spelers, waarbij de teamgenoten schuin tegenover elkaar zitten. Elke speler ontvangt zes schijven in z'n kleur. Om beurten schieten de spelers schijven (Pitch-car-gewijs) op het bord. Ze starten elk achter de startlijn (buitenste cirkel) van hun kwadrant en trachten hun schijf zo ver mogelijk in het midden van het bord te krijgen.
Het speelbord bestaat uit een grote cirkel die is onderverdeeld in verschillende zones :
- aan de buitenrand is de "goot", schijven die hier terecht komen leveren niets op
- er is een dunne rand van waar de schijven in het spel worden geschoten, schijven die hier terechtkomen, worden in de goot gedeponeerd en zijn bijgevolg ook niets waard
- de volgende ring levert 5 punten op aan het einde van het spel
- de middelste ring levert 10 punten op aan het einde van het spel
- de binnenste ring levert 15 punten op aan het einde van het spel
- in het centrum van het bord zit ook nog een gat, indien je je schijf hierin krijgt, wordt deze opzij gelegd en levert deze sowieso 20 punten op aan het einde van het spel.

Dit lijkt allemaal makkelijk, maar er zijn wel enkele regels waarmee rekening dient worden gehouden.

* indien je een schijf inbrengt als er geen schijven van de tegenstrever zijn (bv. eerste schijf), dan dient deze in de binnenste ring te blijven liggen (zo niet, wordt de schijf onmiddellijk in de goot gelegd)
* indien er wel schijven van de tegenstander liggen, dient een ingebrachte schijf eerst deze te beroeren vooraleer het een geldig schot betreft. Ongeldige schoten komen in de "goot" terecht.
* indien je tijdens een ongeldig schot een eigen schijf raakt, wordt deze ook van het bord verwijderd
* enkel de speler die een schijf inbrengt, mag het bord aanraken (deze mag nooit gedraaid of verplaatst worden)
* de spelers dienen op hun plaats te blijven zitten, er moet steeds contact zijn met je achterste en de stoel

Nadat alle schijven zijn ingebracht, worden de scores opgeteld (vergeet de opzij gelegde 20-punters niet) en wordt het verschil tussen de twee teams berekend. Dit is de score voor die ronde. Je kan het spel zo lang spelen als je wil of tot een afgesproken aantal punten. Een standaardspel loopt tot 100 punten.


De borden verschenen in maar liefst vijf kleuren, dus één voor elk interieur, daarop kan u het niet meer steken. Daarenboven voorziet LocWorks nu ook een extraatje. Zo kan je de speelschijven in verschillende kleuren krijgen en kan je eigenlijk met z'n vieren tegen elkaar te keer gaan. Er gaat dan echter veel van de tactiek verdwijnen en het wordt een puur schiet-elkaar-maar-van-het-bord-spel. Ik zou u aanraden om steeds het spel volgens de basisregels te spelen. Dan wordt het alleszins meer kunde dan er gewoon op los "flicken", want zo noemt deze handeling nu éénmaal in het Engels.

Titel : Mini-Crokinole
Uitgeverij : LocWorks
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+
Meer info : http://www.crokinole.me

06-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
05-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garden dice (Meridae games)


Meridae games was zelf niet in Essen aanwezig, maar bezorgde ons een exemplaar van Garden dice en de uitbreidingskaarten via LocWorks (waarover u hier later nog wel eens zal horen). Garden dice is een spel met dobbelstenen zoals u waarschijnlijk al wel kon raden ... maar het zijn er slechts vier. In tijden van Quarriors en andere Trains & stations zijn wij natuurlijk méér dobbelstenen gewoon. Maar het gaat niet om de kwantiteit in dit spel, maar om de acties die je ermee kan uitvoeren. Spelers trachten zoveel mogelijk punten te scoren door verschillende groenten te kweken en te oogsten. Volledige setjes en het verzamelen van identieke soorten wordt beloond.

Er zijn vijf verschillende tegels met op de voorkant zaden en de achterkant de bijhorende groente, ze hebben een waarde van 1 tot en met 5. Daarnaast is er een speelbord dat in een rooster is opgedeeld met de coördinaten van 1 tot en met 6 in de kolommen en rijen. Elke speler krijgt een overzichtskaartje met de spelregels, 9 houten fiches, 1 zonfiche, 1 vogel/konijn-fiche en 1 zonnewijzer/vogelverschrikkerfiche.

In een beurt gooit de speler met de vier dobbelstenen. Hij kiest er uit en gebruikt ze om bepaalde acties uit te voeren. Eénzelfde actie mag meermaals herhaald worden, maar elke dobbelsteen kan maar één keer gebruikt worden natuurlijk. Je bent verplicht om door te spelen tot al de dobbelstenen op zijn of er geen actie meer kan ondernomen worden. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Het spel gaat ze voort tot alle zaden/groentenfiches verkocht zijn.



De acties die je kan doen door dobbelstenen te gebruiken :
1) zaden kopen : spendeer één dobbelsteen en koop het zaad met een gelijke of lagere waarde dan het aantal ogen op de dobbelsteen. Leg de fiche bij jou neer en plaats er een eigen houten fiche op. Indien je geen fiche meer hebt, kan je deze actie niet kiezen. Je mag meerdere zaden kopen in een beurt, maar niet meer dan twee per type in één beurt.

2) een tegel plaatsen : gebruik twee dobbelstenen en gebruik hun waarden als coördinaten om de plaats te bepalen waar de tegel op het bord gelegd wordt. Een zadenfiche leg je met je houten fiche op het bord, de vogel/konijnfiche komt steeds als vogel in het spel, de zonnewijzer/vogelverschrikker als zonnewijzer. Ook op deze fiches plaats je steeds een eigen houten fiche.

3) zaden bevloeien : gebruik één dobbelsteen en bevloei een zadentegel gelijk of lagere waarde dan de dobbelsteen. Draai de fiche om zodat de groente zichtbaar wordt en voer een eventuele kettingreactie uit. Alle orthogonaal aangrenzende zadentegels van een lagere waarde worden ook bevloeit en omgedraaid. Eventueel gaat dit nog verder naar dan aangrenzende tegels. (lege plaatsen en tegels met hogere waarde breken de ketting)

4) oogst groenten : gebruik één dobbelsteen en oogst een groentefiche van gelijke of lagere waarde dan de dobbelsteen. Scoor onmiddellijk de punten die op de groentetegel staan. Nadien ga je weer kijken of er kettingreactie is (zoals bij het bevloeien). Ook de andere spelers scoren hun groentetegels op deze manier. De actieve speler krijgt één punt per tegel van een tegenspeler die op deze manier geoogst wordt. Indien de tegel grenst aan een vogelverschrikker scoor je 3 punten extra. Indien de tegel zich op een bonusveld bevindt, worden de punten vermenigvuldigd met de bonus.

5) draai een speciale fiche om : gebruik een dobbelsteen met waarde 6 om je vogel naar een konijn of je zonnewijzer naar een vogelverschrikker te veranderen of omgekeerd. De fiche blijft wel op dezelfde plaats liggen.

6) Beweeg de vogel/konijnfiche : gebruik een dobbelsteen om het dier een aantal plaatsen gelijk of lager aan de waarde van de dobbelsteen te verplaatsen. Vogels mogen op de zaden van tegenspelers landen (tenzij de fiche rond de vogelverschrikker ligt). Konijnen eten dan weer de tegenspelers hun groenten op. Je mag deze opeetactie enkel ondernemen als je zelf nog houten fiches in je voorraad hebt liggen, want je moet één van volgende zaken kiezen. Ofwel eet je de zaden/groente op, je verwijdert het fiche uit het spel en geeft het houten fiche terug aan de speler. Nadien plaats je een eigen houten fiche op je konijn/vogel. Ofwel ga je het zaad terug uitspuwen (in het geval van groenten zal het rectaal gebeuren denk ik). Je spendeert een dobbelsteen met een waarde gelijk of hoger dan de opgegeten fiche, geeft het houten fiche terug aan de speler en plaatst een eigen houten fiche op de fiche die je voor je neerlegt alsof je zaden aankocht. Je mag ook meerdere fiches eten met je dier zo lang ze maar van verschillende spelers zijn.

7) Een dier van het bord verwijderen : spendeer drie willekeurige dobbelstenen (waarvan één een zes moet zijn), neem je dier van het speelbord en recupereer de houten fiches die erop liggen.

De zonnewijzer die op het bord ligt tenslotte zorgt ervoor dat je een dobbelsteen z'n waarde met 1 of 2 mag verhogen of verlagen, of twee dobbelstenen 1 verhogen of verlagen. Dit kan je maar één keer per beurt gebruiken natuurlijk. Het ene zonfiche dat je ter beschikking krijgt bij aanvang van het spel kan je inzetten om éénmalig tijdens het hele spel je vier dobbelstenen te hergooien of één van je dobbelstenen om te zetten in een waarde naar keuze. Als je de fiche niet gebruikt levert ze jou 5 punten op.

Zo gauw alle zadenfiches gekocht zijn, eindigt het spel na de actieve speler z'n beurt. Je krijgt 5 strafpunten voor elke zadenfiche die niet op het bord is geplaatst (met uitzondering van één fiche dat je wel mag laten liggen). Voor elke set van de vijf verschillende geoogste groenten krijg je 15 punten. Voor elke 3 dezelfde groenten krijg je 10 punten, voor elke 4 dezelfde 15 punten en 20 punten voor 5 dezelfde. Bovendien scoor je dus misschien nog 5 punten als je je zonfiche niet gebruikte.

Het spel is ineens voorzien van een familievariant waarbij je vogel/konijnenfiches niet gebruikt. Ook de mini-uitbreiding met de gnome zit standaard in de doos. De gnome wordt geplaatst als een andere speciale fiche, maar mag niet met de vogelverschrikker op het bord liggen. De gnome stelt je in staat om een dobbelsteen ook met 2 te verhogen of te verlagen of twee dobbelstenen met 1. Je kan overigens je gnome omdraaien om zelfs een derde punt te verhogen of te verlagen. Om je gnome dan terug actie te maken, moet je een dobbelsteen met waarde 6 opofferen.



De uitbreiding Garden dice - card expansion zorgt voor nog meer variatie. De uitbreiding bestaat uit 46 actiekaarten en 8 gebeurteniskaarten. Elke speler krijgt er bij aanvang van het spel drie. In elke beurt mag de speler één kaart spelen en op het einde een nieuwe kaart trekken. De actiekaarten laten je toe om een speciale actie te ondernemen, de gebeurteniskaarten blijven gelden tot er een nieuwe gebeurteniskaart wordt gespeeld en gelden voor alle spelers.

Titel : Garden Dice & Garden dice - the card expansion
Auteur : Doug Bass
Uitgeverij : Meridae games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

05-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Banjooli xeet!
Klik op de afbeelding om de link te volgen Banjooli xeet (Asylum games) :

+ het blijft een grappig gegeven die lopende struisvogels
+ aanvankelijk lopen de struisvogels snel, maar dan stokt de ganse boel en wordt het héél wat tactischer
+ erg geschikt voor jongeren spelers
+ erg leuk dat ze onmiddellijk een extra fiche toevoegden waarvoor er nog geen spelregels zijn, deze worden door de spelers zelf verzonnen in één of andere wedstrijd die binnenkort zou moeten beginnen lopen
+ een variant is voorzien en kan je als gevorderde speler best onmiddellijk integreren

- we hebben het allemaal al wel eens een keertje gezien
- bij een oneven aantal spelers zouden de voorspellingen wel eens onevenwichtig verdeeld kunnen zijn en dan kan je als derde niets beginnen
- de kartonnen fiches zorgen waarschijnlijk voor de lagere prijsklasse, maar leuke houten of plastic struisvogels zijn zeker cooler. Blijkbaar zouden er Ostrichmeeples zijn, maar dient u hiervoor een meerprijs te betalen (voor meer info : zie BGG)

Conclusie : Ik wil zeker niet al te negatief zijn over dit spel, het is een aantrekkelijk, leuk en familiaal tussendoortje waarbij je een (onbewuste) pestfactor hebt. Gemeenschappelijke belangen zijn belangrijk, dus speel zeker met meer spelers. In z'n genre zijn er echter betere spellen naar mijn bescheiden mening, dus voorlopig vrees ik een beetje voor Banjooli xeet. Met één of andere arty-farty uitbreiding zou dit spel zeker naar een hoger niveau kunnen worden getild, maar dan mogen ze zeker de weg van Mush! Mush! niet opgaan.

05-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
04-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banjooli xeet (Asylum games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Banjooli xeet is een mix van Lemming maffia en Savannah tails. Het één spel haal ik respectievelijk aan omwille van de geheime opdracht die elke speler krijgt, de andere omdat zowel de dieren als het parcours enorm overeenstemmen met elkaar. In deze knotsgekke struisvogelrace probeer jij als bekwame sjamaan de uitslag van de race te voorspellen. Slaag jij erin om de juiste struisvogels op de juiste plaats op het podium te krijgen ... en vooral juist in te schatten wie laatst zal eindigen, dan scoor je de beste punten.

Je kan het parcours zo lang of kort maken als je wil, er is een mogelijkheid om vier speciale tegels toe te voegen en er is eveneens een variant voorzien waarbij er à la Mario kart power ups te verdienen zijn op het parcours. Deze laatste kunnen overigens positief maar ook negatief uitdraaien voor de bewuste struisvogel die het oppikt.

In een beurt neemt de actieve speler alle dobbelstenen (5 witte en 1 zwarte) en gooit deze. Hij mag één keer een aantal dobbelstenen naar keuze opnieuw rollen, maar moet het dan wel met dat resultaat doen. Daarna heb je twee mogelijkheden. Ofwel gebruik je de witte bewegingsdobbelstenen en beweeg je de struisvogel in dezelfde kleur een aantal plaatsen vooruit (gelijk aan het aantal dobbelstenen die die kleur tonen) ofwel gebruik je de zwarte dobbelsteen om de struisvogel in de kleur te beheksen. Je draait de fiche van de struisvogel om en deze kan voorlopig even niet bewegen. Ook de omgekeerde weg is mogelijk, zodat je de struisvogel terug actief kan maken.
Als je een struisvogel beweegt, moet je steeds voorwaarts lopen of diagonaal voorwaarts, nooit zijwaarts of achterwaarts. Je kan niet op een vak terechtkomen waar reeds een andere struisvogel staat, is dit wel het geval moet je gewoon een andere struisvogel bewegen. Je kan echter wel een vak passeren waarop reeds een andere struisvogel staat.

Zo gauw er drie struisvogels over de finishlijn gespurt zijn, worden de punten uitgedeeld. De spelers scoren punten afhankelijk van hun voorspelling :
- nummer 1 op de juiste plaats = 5 punten
- nummer 2 op de juiste plaats = 4 punten
- nummer 3 op de juiste plaats = 3 punten
- de kleuren wel in de top drie, maar niet op de juiste plaats = 2 punten per struisvogel
- de laatste plaats voor de kleur op je kaartje = al je punten x2

Titel : Banjooli xeet
Auteur : Diego Ibanez
Uitgeverij : Asylum games
Aantal spelers :
Speelduur :
Leeftijd :

04-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Concordia
Klik op de afbeelding om de link te volgen Concordia (PD-verlag) :

+ dit is zonder méér de eerste verrassing van Spiel dit jaar
+ de PD kwaliteit is in dit spel wederom vertegenwoordigd (fans van Antike, Navegador, Imperial, ... u weze gewaarschuwd)
+ het speelt bijzonder vlot eens je vertrokken bent
+ de houten speelstukken zijn fraai en erg fijn om mee te spelen
+ het is makkelijk om te spelen, moeilijk om te winnen en er structuur in te krijgen
+ je gaat wederom vloeken aan tafel, je hebt de juiste kaart niet, je geraakt niet aan dat ene grondstofje, je hebt potjandorie één geld tekort om een slag te slaan, welkom bij Concordia

- we stootten op een klein foutje, waarbij spelregels een kaart tegensprak. Gelukkig is de kaart correct
- blijkbaar is er ook een drukfoutje op een Engelstalige kaart waarbij de bouwkosten correct zijn qua symbool, maar de benaming fout
- voorkennis leidt volgens mij zeker tot voordelen, maar eens alle spelers het spel een keertje speelden, is dit probleem van de baan

04-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
03-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 134
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Elke, Sven, Michel, Ann & Arne
Gespeeld spel : Tomorrow
Speeldatum : 02/11/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Het thema is wacko, de spelers zeker ook, er is al wel wat gediscussieerd en dat zal bij een volgende sessie zeker niet anders zijn. Er werd ook nog een spelletje Om nom nom gespeeld door Michel, Ann, Annelies en ikzelf maar daar hebben we geen aparte foto meer van genomen.

03-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concordia (PD-verlag)
Klik op de afbeelding om de link te volgen PD-verlag is een uitgeverij waar Mac Gerdts z'n spellen tentoon mag stellen, u kent hem misschien nog wel uit vorige besprekingen hier op de blog. Zijn handelsmerk is de "rondel" een actieschijf waarop je je acties mag kiezen, de eerste drie volgende acties gratis, de andere tegen betaling. In Concordia stapt hij enigszins af van dit model, u gaat nu kaarten moeten draften en vooral je stapel kaarten trachten kwalitatief uit te breiden. Het gevoel qua spelen blijft echter trouw aan hetgeen u gewend bent van deze uitgeverij, het thema en het artwork overigens ook.

In Concordia is het erg belangrijk om het einddoel voor ogen te houden. De overwinningspunten waarom alles draait (zoals gewoonlijk) kan u verkrijgen op diverse manieren. U gaat uw imperium langzaam op het bord uitbouwen en bovendien de gunst van de goden letterlijk op handen proberen te krijgen. De combinatie van deze twee leveren erg veel punten op, want de goden fungeren als vermenigvuldiger voor uw punten. Als je het spel een eerste keer speelt, zal je wel even door dit abstracte gegeven moeten gaan, maar er schuilt hier een erg tactisch en leuk spel achter.

Ik geef u eerst graag een overzicht hoe u punten kan scoren :
- per tien geld (na verkoop goederen) : 1 OP per Vestakaart (paarse god)
- voor elk huis in een niet-steenstad : 1 OP per Jupiterkaart (blauwe god)
- voor elke provincie waarin je een huis hebt : 1 OP per Saturnuskaart (gele god)
- voor elk soort goed dat je produceert : 2 OP per Mercuriuskaart (bruine god)
- voor elke kolonist op het bord : 2 OP per Marskaart (oranje god)
- OP's voor specialisten (groene goden) : afhankelijk van de kaart

Elke speler start met zeven personagekaarten aan het spel, een spelersbordje, 2 kolonisten op het bord en 4 in je voorraad en enkele grondstoffen en geld in je voorraad. De personagekaarten zijn de sleutel van het spel, zij worden uitgespeeld, hun acties uitgevoerd en terug op handen genomen door één bepaald personage te spelen (zoals we al kennen van Castle for all seasons, Island fortress, ...). Ik ga net als in de spelregels enkel deze personages opsommen, want eigenlijk zijn zij alles wat je moet kennen om het spel te spelen. Geen fasen, geen speciale ronden, ... gewoon kaartjes spelen om beurten en doen wat erop staat. Simpel toch?!

1) Tribune : neem al je gespeelde kaarten terug op handen, je krijgt bovenop 1 geld voor elke kaart boven de drie kaarten die je speelde. Daarnaast mag je een nieuwe kolonist in het spel brengen in Roma tegen betaling van één graan en één gereedschap
2) Architect : beweeg je kolonisten over het bord, bootjes over waterwegen, mannetjes over landwegen. Het aantal stappen komt overeen met het aantal kolonisten op het bord. Nadien mag je in een aangrenzende stad (aan de weg waarop je staat) een huis bouwen tegen de bouwkosten (bijna altijd steen, de grondstof van de stad en geld). Indien er reeds één of meerdere huizen staan, wordt het te betalen geld vermenigvuldigd
3) Prefect : produceer goederen door één van de regio's te kiezen waarin er geproduceerd wordt, draai de bonusfiche om en ontvang het afgebeelde goed. De spelers die een huis in de regio hebben, produceren het goed dat afgebeeld staat op hun stad. OF je draait alle bonusfiches terug om en ontvangt het geld dat op de fiches staat afgebeeld
4) Colonist : je mag nieuwe kolonisten in het spel brengen in een stad waar je staat tegen betaling van één graan en één gereedschap per kolonist. OF je krijgt 5 geld + 1 geld per kolonist op het bord. Deze kaart zit overigens nog niet in je startkaarten en moet je proberen aan te kopen
5) Mercator : je krijgt 3 geld (of 5 geld met een opgewaardeerde, aangekochte Mercatorkaart) en dan mag je nog grondstoffen van twee soorten verkopen aan de markt
6) Diplomat : kopieer de rol van de bovenste kaart op de aflegstapel van je tegenspelers
7) Senator : je mag tot twee kaarten uit de vitrine kopen, deze kaarten geven je enerzijds meer actiemogelijkheden aangezien het ook deze beschreven personages zijn, anderzijds is er een god aan gekoppeld, dus scoor je er punten voor. Elke kaart heeft een kost waaraan moet voldaan worden. Bovendien dient er extra betaald te worden met grondstoffen afhankelijk van waar de kaart in de rij ligt. Na de aanschaf, schuiven de andere kaarten door en wordt de vitrine aangevuld.
8) Consul : je mag één kaart uit de vitrine kopen, maar moet enkel de kosten van de kaart zelf betalen, niet de extra's van de plaats waarop de kaart ligt. De kaart komt onmiddellijk op handen.
9) Specialisten : laat de overeenkomstige steden waarop je een huisje hebt, produceren. Je hebt een specialist in elke grondstof, ook deze kaarten komen pas later in je hand door ze aan te schaffen.

Zo gauw een speler de laatste kaart uit de vitrine koopt of z'n 15de huisje op het bord neerpoot, krijgt hij de Concordiakaart die 7 punten oplevert. De andere spelers krijgen nog één actie en dan gaan we over tot de waardering.

Titel : Concordia
Auteur : Mac Gerdts
Uitgeverij : PD-verlag
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 100 min.
Leeftijd : 12+

03-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Bang! The dice game
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bang! The dice game (dV Giochi) :

+ u kan ongestoord mensen afknallen in dit spel
+ in tegenstelling tot het kaartspel gaat het hier echt wel vooruit, dus als u uit het spel ligt, moet u geen eeuwigheid wachten
+ het speelt vlot en intuïtief
+ indien uw speelgroep wel in staat is om zich een beetje in het thema in te leven en de bijpassende geluidjes kan produceren, is dit plezier verzekerd
+ ik moet eerlijk bekennen dat ik het kaartspel nog maar één keer speelde, maar ik vind het dobbelspel beter en dat gebeurt niet vaak

- met drie spelers is het echt wel een héél kort spel, beter geschikt voor grotere groepen
- met drie spelers valt ook het teamgedeelte weg en dat is nu net essentieel volgens mij

03-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
02-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 133
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Elke, Sven, Michel & Arne
Gespeelde spellen : Vaca Loca, Schmatzspatz, Cappuccino, Quantum & Buccaneer bones
Speeldatum : 02/11/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Kamieltje speelde ook duchtig mee, hij waagde zich samen met de mama aan een potje Schmatzspatz, nadat wij het voor hen hadden goedgekeurd. Er komen dus wederom enkele imprESSENs extra aan de komende dagen.

02-11-2013 om 22:55 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bang! the dice game (dV Giochi)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Net als in het kaartspel draait het hier allemaal om sheriff, deputies, outlaws en renegades. De spelers kregen één van deze rollen in het geheim toebedeeld en hebben dan ook een missie voor ogen om het spel te winnen. De outlaws proberen de sheriff te mollen, de sheriff en de deputies het uitschot en de renegade heeft als opdracht om als enige overlevende uit het vuurgevecht te komen. Daarnaast krijgen de spelers ook nog een karakter die een speciale eigenschap met zich meebrengt.

En nog meer dan in het kaartspel zal het een vuurgevecht zijn. De slachtoffers gaan hier met bosjes vallen. In een beurt gooit u maximaal drie keer met vijf dobbelstenen. De dobbelstenen hebben volgend resultaat :
- dynamiet : opzij leggen (mag je niet hergooien), bij drie beurt ten einde en verlies van één levenspunt
- pijl : neem een pijl van de indianen, nadien mag je hergooien. Als alle pijlen in de voorraad op zijn, vallen de indianen aan en verliest elke speler een aantal levenspunten gelijk aan het aantal pijlen dat hij heeft liggen.
- 1 : geeft één hit aan je linker- of rechterbuurman
- 2 : geeft één hit aan je linker- of rechterbuurman die twee plaatsen verder zit
- bier : krijg één levenspunt bij (niet boven je maximumlimiet)
- gatling : als je er drie kan gooien in je beurt, verliezen alle andere spelers een levenspunt en leg je zelf al je indianenpijlen af

Zo gauw een speler geen levenspunten meer heeft, ligt hij uit het spel, maar kan hij nog wel winnen als z'n team het laken naar zich toe trekt.

02-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Polterfass
Klik op de afbeelding om de link te volgen Polterfass (Zoch verlag) :

+ wederom schitterend materiaal, spelen met Zoch materiaal is toch oh zo fijn
+ het thema spreekt waarschijnlijk elke Belg wel aan
+ push-your-luck gecombineerd met een beetje bluf weten we wel te smaken
+ de bierkaartjes zijn niet enkel mooi, maar ook nuttig wat het "dobbellawaai" betreft, prima demping

- het scoreverloop gaat u de eerste keer open naast het spel moeten leggen, als ... dan ..., het is duidelijk, maar niet te onthouden
- mensen die alles in de hand willen hebben, passen beter voor deze
- je speelt dit spel best met een volle bezetting en zes mensen heb je niet elke dag aan tafel, met z'n drieën is het oké, maar gaat er véél verloren

02-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
01-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 132
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Sven & Arne
Gespeeld spel : Pasha
Speeldatum : 31/10/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Nog ééntje erachter na om het af te leren ... of het om het spel natuurlijk juist wel te leren kennen.

01-11-2013 om 09:21 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 131
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : David, Sven & Arne
Gespeelde spellen : Garden dice, Rampage, Om nom nom, Steampark & Cappuccino
Speeldatum : 31/10/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Twee vertaalde werkjes op tafel gebracht en een spel dat verdacht veel op een ouder spel lijkt. We kunnen u al verklappen dat er wel wat afgelachen is, bij welk spel? Dat leest u hier de komende dagen op de blog.

01-11-2013 om 07:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ImprESSEN : Geistesblitz 5 vor 12
Klik op de afbeelding om de link te volgen Geistesblitz 5 vor 12 (Zoch verlag) :

+ nog meer van die gekte, grabbelen en graaien maar (maar eerst ... nadenken)
+ het houten materiaal van Zoch is fantastisch
+ de kaarten zijn mooi en rijkelijk geïllustreerd

- het is natuurlijk meer van hetzelfde
- de extra regels zijn misschien leuk voor kinderen, maar voor iemand met een kleiner brein is het al moeilijk genoeg om gewoon het juiste voorwerp te grabbelen, laat staan dat er dan nog moet geroepen worden of ineens een kleur moet uitgekraamd worden
- deze melkkoe lijkt me stilaan leeg te geraken, maar ze blijven elke keer toch weer verbazen

01-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polterfass (Zoch verlag)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Polterfass mag u gerust plaatsen in dezelfde categorie als "Auf teufel komm raus", een spel dat een tijdje geleden hier op de blog en op onze speeltafel nog furore maakte. Deze lijn van toegankelijke spellen voor volwassenen is in onze ogen een voltreffer van Zoch verlag. Ze combineren het hoogwaardige materiaal en dito artwork dat ze voor de kinderspellen gebruiken, met goede en leuke spellen en dat hebben we graag.

In Polterfass mag u eens achter de tap van uw kroeg gaan staan. U krijgt een echt bierviltje overigens waarop u zal gaan dobbelen. Geen dobbelstenen, maar echte vaten met daarop waarden die het aantal biertjes aangeven dat u gaat schenken. Het spel loopt over diverse ronden tot een spelers 75 punten weet te scoren. Een speelbeurt bestaat uit 5 fasen, en ik moet bekennen dat de verschillende "als ... dan ..." combinaties in het regelwerk me toch hebben aangezet om de spelregels twee keer te lezen om het allemaal te vatten. Het is natuurlijk vooral belangrijk dat u weet hoe u kunt scoren en dat vind je in stap 5, maar ik geef u hier ook een overzicht in chronologische volgorde.

Stap 1 : Eerste gooi : de startspeler neemt het hoedje met de vaten en gooit de vaten op z'n bierviltje. Hij heft het hoedje op en plaatst de rechtopstaande vaten naast het bierviltje. De waarden van de vaten worden opgeteld.
Stap 2 : De bestelling : de andere spelers gaan hun pintjes bestellen en mogen tot twee kaarten uit hun hand dicht op tafel leggen (de kaarten tonen waarden van nul tot en met 7)
Stap 3 : Serveren : de barman heeft nu twee keuzes, of hij gooit verder of hij gooit de tap onmiddellijk dicht en gaat over naar de volgende stappen. Indien hij kiest om verder te dobbelen, gooit hij resterende vaten opnieuw. Indien er geen enkel vat rechtop staat, is de barman alles kwijt en gaan we onmiddellijk naar stap 5. Indien er wel rechtopstaande vaten zijn, worden deze ook opzij gezet bij de andere vaten. De barman kan weer beslissen om verder te dobbelen of te stoppen.
Stap 4 : Het berekenen van de vaten : de waarden van de vaten die recht opstaan worden opgeteld. De bruine vaten laten toe om vaten te annuleren of te verdubbelen.
Stap 5 : De rekening : Indien het aantal geschonken pintjes lager is dan de bestelling van de klanten, dan krijgt de barman alle pintjes in punten. De speler die het meeste bestelde, verliest z'n bestelling in punten en de speler die het nederigste bestelde, krijgt deze punten dan weer bij. Indien er wel voldoende bier is, worden de klanten geserveerd en krijgt de barman de resterende punten.

Titel : Polterfass
Auteur : Andreas Schmidt
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 20 min. (misschien een beetje weinig)
Leeftijd : 8+ (best ietsje ouder om het te kunnen inschatten, meespelen kan zeker wel)

01-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 09-2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs