IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
25-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reeks "hete hangijzers" verhuist ...

Deze reeks past perfect binnen mijn nieuw projectje, dus zal dan ook verhuizen naar onze andere blog.

U kan deze terugvinden op http://spellenderwijs.blogspot.com

Of ik de oudere berichten uit de reeks naar daar zal verhuizen, dat weet ik nog niet zeker. U zal ze alleszins hier nog kunnen blijven herlezen.

25-08-2011 om 09:19 geschreven door SpinLi  


Categorie:Hete hangijzers
>> Reageer (0)
12-07-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heet hangijzer 5 : Too hot for gaming bis

Hopelijk mag u al vrolijk genieten van de zomerse vakantiedagen. Wij hebben onze rust in ieder geval verdiend, al zeggen we het zelf. Hoog tijd dus om ons volle bak toe te leggen op onze hobby, spellen spelen.

Maar eerlijk is eerlijk, bij erg mooi weer is het niet zo vanzelfsprekend om een bordspel op tafel te leggen. Binnen ga je niet zitten want dat zou zonde zijn van die mooie zonnige dag die je dan verliest, buiten is het dan misschien weer een beetje te warm om op een zonovergoten terras een Caylus open te leggen, om nog maar te zwijgen van een 7 Wonders bij redelijk wat wind. Tja, daar zitten we toch wat mee gewrongen, dus moeten we het over een andere boeg gooien en halen we spelletjes boven die de weerselementen doorstaan en gerust met een frisse pint, coctail of cola kunnen worden gecombineerd.

Beginnen doen we met de ondertussen traditionele chiro en scoutsspelletjes : Kubb en Mollky.
Deze spellen vervaardigd uit hout, zijn een must voor elke campingganger. Het enige dat je nodig hebt, is een beetje ruimte (en zorg zeker dat je die hebt, anders zou je wel eens kapotte achterlichten kunnen bewerkstelligen bij de camper van de buren). Een goeie rug en een beetje fysiek kunnen ook zeker geen kwaad, bij 30° ga je toch zweten als een rund en is een verfrissende duik achteraf misschien aangeraden. Wij, al een beetje op leeftijd, verkiezen het dan ook te spelen in de schaduw van een grote olijfboom.

In Kubb gaan twee teams het tegen elkaar opnemen. Ze gooien om beurten zes stokken naar de vijf opgestelde paaltjes van de tegenstrevers. Als ze deze omgooien, worden deze in hun veld gegooid en terug rechtop gezet. Nu dient de andere ploeg eerst deze paaltjes om te gooien vooraleer op de linie van de tegenstrevers te mogen gooien. Wij halen de paaltjes die in het veld staan en geraakt worden uit het spel, zodat het spel ietwat sneller verloopt, maar normaal gezien gaan deze terug naar de andere kant. Zo blijf je gooien tot je alle paaltjes van je tegenstrever hebt omgegooid. Afsluiten doe je met het omgooien van de koning die centraal in het veld staat. Maar gooi deze zeker niet in de loop van het spel om, want dan verlies je onmiddellijk.

Molkky is een ander verhaal, (persoonlijk vind ik deze leuker) deze bowling-petanque-variant speel je gewoon met z'n allen tegen elkaar. Het spel bestaat uit één werpstok en tien paaltjes met de cijfers 1-10 erop. Je gooit om beurten. Gooi je één paal om, dan krijg je de punten die op het paaltje staan. Gooi je meerdere kegels om, dan scoor je het aantal omgegooide kegels aan punten. De speler die eerst 50 scoort, wint het spel. Maar pas op, je moet exact op 50 punten eindigen, ga je erover, val je terug op 25 punten.

Nog een aanwinst voor de zwoele zomeravonden is zonder meer Perudo. Tussen pot en pint een beetje bluffen, het irritante geratel van de dobbelstenen op de achtergrond. Je zal alleszins heel wat bezoekers over de vloer krijgen die een kijkje komen nemen bij al dat kabaal. Voor de spelers die een potje chapeau kennen, moet ik het spel niet uitleggen, voor de anderen ga ik dat zeker hier niet doen, aangezien het allemaal zeer abstract is om uit te leggen, ... maar toch eenvoudig om te spelen. Moest u ooit de kans krijgen om dit spel te spelen, schuif dan zeker aan tafel aan. Moest u dit spel ergens in de winkel zien liggen voor een mooie prijs, koop het dan gewoon, steek het standaard in je koffer of het handschoenenkastje van je auto, want je gaat er een hoop plezier aan beleven.

12-07-2011 om 09:56 geschreven door SpinLi  


Categorie:Hete hangijzers
>> Reageer (0)
20-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heet hangijzer 4 : Too hot for gaming

Of er wetenschappelijk onderzoek naar gebeurd is, dat weet ik niet precies, maar ik heb geconstateerd dat er bij mooi weer minder activiteit is in de spellenwereld. Misschien is het rendement wel even hoog, maar wordt er minder over gecommuniceerd, wat toch vooral een gelegenheid is op het internet in statistieken op boardgamegeek, lijstjes op de fora, ...

En aangezien het tijdens deze paasvakantie al schitterend weer is, en ons misschien ook een warme, mooie zomer (met hopelijk 's nachts toch wat neerslag voor de natuur) te wachten staat, wil ik hier wel eens een boompje over opzetten.

Laat ons eerst eens beginnen met de frequentie aan spelen. Ik kan tal van redenen bedenken die dit aantal achteruit zouden kunnen duwen : het gras meermaals afrijden, de tuin sproeien, BBQ organiseren, een fietstochtje met het gezin ondernemen, van de hitte in de kelder kruipen te verkoeling, zonnecrème factor 20 smeren, ijsje likken dat beduidend langer duurt dan een pintje leegdrinken, ... misschien blijft er op die manier gewoon minder tijd over om te spelen.

Daarnaast is het misschien ook moeilijker om speelkameraden op te trommelen, omdat zij aan één van bovenstaande activiteiten hun tijd aan het schenken zijn. Ook in de spellenclubs merk je traditiegetrouw een enorme daling naar de zomermaanden toe. Vele spellenclubs beslissen dan ook om hun spellenavonden (-dagen) van juli en augustus te schrappen of in de wintermaanden extra avonden toe te voegen. Ook bij ons is dit een idee dat al enkele keren op de voorgrond is getreden, maar voorlopig nog niet ten berde is gebracht. Enigszins is het natuurlijk te snappen dat men liever met andere zaken bezig is, alhoewel, het kan best ook wel eens deugd doen om op het gemak in de schaduw of op een terrasje, met een frisse pint bij de hand, een spelletje te spelen. Voor mij persoonlijk heeft het zelfs nog dat ietsje extra ten opzichte van het spelen op een druilerige, natte herfstdag (hoewel dit ook wel lekker klinkt, als ik het hier nu typ).

Dit alles brengt ons dan ook naadloos over naar ons volgende topic, nl. de spellenkeuze. Dat buitenspeelspellen zoals Kubb, Molkky, en andere werpspellen en jeu-de-boules zéér populair zijn, dat is ongetwijfeld te begrijpen. Niets is gezelliger dan met een stel volwassen venten, terwijl we aan het BBQ-en zijn en een goudgele pretpaal in de hand hebben, op een stel houten kegels te liggen gooien, hierbij waarschijnlijk nog één van de andere gasten rakend en hier-en-daar beschadigingen aan de tuinaanleg forceren. Ook kaartspellen vinden dan makkelijker hun weg naar de speeltafel blijkbaar. Misschien is uw tuintafel gewoon kleiner en is het uit praktische overwegingen dat u een Machiavelli, kolonisten kaartspel of Perudo verkiest.

Zou het gewoon te vermoeiend en te warm zijn om een bordspel uit te pakken, de volledige setup uit te voeren, de spelregels nog eens ter hand te nemen en dan een goeie 90 minuten à bloc te spelen? Het blijft toch ook voor mij een groot vraagteken, misschien moeten de studenten uit Gent, Brussel of Antwerpen ons daar eens mee lastig vallen in één van hun vele ondervragingen die ik regelmatig in de mailbox krijg. Ze mogen me de resultaten in ieder geval opsturen.

 

20-04-2011 om 17:18 geschreven door SpinLi  


Categorie:Hete hangijzers
>> Reageer (1)
16-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heet hangijzer 3 : You've got the looks!

Artwork, een fenomeen dat zich de laatste tijd méér en méér laat gelden in spellenland. En het blijft niet enkel bij de grafische pareltjes op de kaarten, neen, ook de figuurtjes, pionnen, dobbelstenen, speelborden, inlays, ... moeten gepimpt worden om door onze steeds strenger wordende keuring te geraken.

Wat oog voor detail is voor sommigen, wordt muggenzifterij voor anderen. Neem nu de laatste Days of wonder, "Cargo noir". Zoals we gewend zijn van DoW worden we overstelpt met prachtig materiaal, lekker aanvoelende rubberen bootjes, mooi afgewerkte speelborden, leuke muntjes, stevige kartonnen fiches, ... maar hoe krijg je in godsnaam dat materiaal allemaal terug in de doos? De inlay is perfect uitgewerkt, maar net zoals bij Colosseum vergeten ze dat er ook nog een zakje met fiches dient weggeborgen te worden. Dit kunnen we enkel betreuren, want een doos die niet netjes afsluit, die stapelt niet lekker, die krijg je niet weg in je curverbox (als je op verplaatsing gaat spelen), die vangt als eerste de deuken op bij een eventuele botsing en die zou wel eens open kunnen vallen met alle nare gevolgen vandien.

Pimpen ... of beter nog oppimpen, een ander recent geval : "Airlines europe" van Abacusspiele is een herwerkte versie van Union pacific. De gameplay, daar valt niets op af te dingen, prachtig en leuk spel dat vlot en vloeiend speelt, maar de kleurtjes zijn toch zo muf, de treintjes zo licht, de geldbriefjes erg dun en het speelbord zo flets. Nu heeft men bij Abacusspiele een kleine tegemoetkoming gedaan door toch al een iets moderner jasje te kiezen voor een gepimpte versie van het origineel.

Moet héél die heisa wel? Kijk naar "Dominant species" van GMT games, het spel ziet er eigenlijk niet uit, in vergelijking met Cargo noir en andere Isla Dorada's, maar het is wel ongetwijfeld één van de beste spellen van 2010. Jammerlijk genoeg behoort dit spel nog niet tot onze collectie. Zou de artwork daar voor iets tussenzitten? Of is het toch de eerder hoge prijs? Maar moet dit dan een struikelblok zijn? De gemiddelde FFG kost evenveel en is daarom zeker niet beter om te spelen. Wordt dit spel wel gekozen tussen al dat kleurrijke geweld als je het op een spellenavond meebrengt? Misschien zijn er wel die hier doorheen kunnen kijken, maar misschien moet ik eerlijk bekennen dat ook ik aanvankelijk niet geneigd zou zijn om hiervoor te opteren.

"Glory to Rome", daar is al zoveel over te doen geweest, eindelijk een herwerkte versie, jammerlijk genoeg nog niet aan spelen toegekomen, want het is zo'n fantastisch spel volgens velen. Maar oh, wat zitten we met z'n allen te smachten naar het sein van een "grote" uitgeverij die dit spel eens onder handen wil nemen, zodat je op z'n minst toch een fatsoenlijk doosje hebt om het materiaal in op te bergen. Moest men de fluoricerende kleuren dan ineens ook even onder handen nemen, dat zou ik daar zeker niet rouwig om zijn.

Hoe je het ook draait of keert, artwork is een big deal geworden in spellenland en maakt deel uit van de business. De franstalige markt lijkt me voorop te gaan in deze wereld. Met spellen van Gameworks, Hurricangames, Days of Wonder, ... doet u eigenlijk niet zo erg veel mis als het op artwork aankomt ... of u dan ook daadwerkelijk een fantastisch spel in handen heeft, dat is weer een andere zaak. Misschien is dat wel iets voor een volgend heet hangijzer.

heet hangijzer     heet hangijzer

Cargo noir                                                Dominant species

heet hangijzer     heet hangijzer

Glory to Rome                                                         Airlines europe

16-04-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Hete hangijzers
>> Reageer (0)
12-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heet hangijzer 2 : Carrefour de l'arbre of de Muur?

Misschien kent u het fenomeen, misschien ook niet. We worden overspoeld door nieuwe releases van bordspellen, de sector bast uit z'n voegen en tussen al dat geweld de bomen in het bos zien is niet eenvoudig. Maar laat ons dat misschien houden voor een volgend hangijzer.

Ik neem jullie even mee in het brein van een spellenliefhebber die niet aan al dat lekkers kan weerstaan. Je hebt ze in alle soorten, geuren en kleuren. De ene reist met trolley's naar Essen om met een stampvolle auto huiswaarts te keren, tot diep in de nacht spellen te unshrinken en uit te pakken, anderen schuimen het internet af op zoek naar koopjes, de nieuwste nieuwigheden en nog anderen hebben het hele pakketje in zich. Ik reken mezelf bij deze categorie, tot mijn eigen schande misschien, maar het is sterker dan mezelf.

Ik heb in het verleden al héél wat toeren uitgehaald om juweeltjes in huis te halen ... en liever snel dan traag. Kan je niet geduldig wachten op een spel, het even bestellen bij de online-spellenwinkel en dan met je vingers draaien tot de koerier aan je bel hangt. Soms moet het natuurlijk wel, soms lukt het me zelfs om te wachten tot een gelegenheid zich voordoet om verzendingskosten te besparen ... maar soms heb je van die momenten dat het allemaal niet snel genoeg kan gaan.

Ik schets even de situatie voor u. "Letters from Whitechapel", prototype gezien in Essen, uitverkocht, maar oké, uit Essen heb je al zoveel bij, het lege gevoel is daar zeker niet thuis. Ondertussen een fantastische bespreking online op bgg door onze vriend Drakkenstrike, wiens werk u ik allen zéér kan aanbevelen, hij is werkelijk de top of the bill als het gaat om videorecensies, hiervoor neem ik nederig mijn rennerspetje af. Het spel is eindelijk herdrukt en verschijnt druppelgewijs in de Belgische webshop, zeer druppelsgewijs, want ondertussen (bij het schrijven van dit artikel) is het spel weeral uitverkocht en niet meer bij te bestellen bij de uitgever voor de winkels. Speelcollega's hebben zich al aan een proefsessie kunnen onderwerpen en waren zeker enthousiast, ook voor hen is het een mustbuy, dus stel ik voor om samen te bestellen.

Een berichtje naar de spellenboer en klaar is Kees. Wenst u het spel zelf af te halen of liever verzending? Aangezien mijn paasvakantie begonnen is, wil ik een afhaling wel overwegen. Twee minuten en 23 seconden na het telefoontje begint de molen in je hoofd te draaien, het is mooi weer, misschien ideaal om eens met de fiets tot daar te rijden. Snel even naar routenet surfen, afstand tot bestemming, zo'n 26 km enkel. Prima, we gaan het erop wagen, ook al is het de eerste keer dat ik dit jaar op de fiets kruip om zo'n lange afstand te rijden en ik in de namiddag al een ritje van 30 km achter de kiezen had.

De héénweg ging redelijk vlot, strak tempo, redelijk omwentelingsritme, op een uurtje was ik terplekke. Het leek wel een vroege ontsnapping die zeer ver zou dragen. De terugweg bleek een pak lastiger, de suikers raakten blijkbaar zeer snel op en de klop van de man met de hamer, het zwart voor de ogen, de krampen in de billen, ze zaten allemaal dichtbij. En vooral de wind op je snoet doet de moed dan stilaan in je schoenen zakken, en maar denken dat Cancellara achter je aan zit, rijden met de hol open noemen ze dat in het wielerjargon.

Respect voor die kerels die maar liefst 260 km achter de kiezen hebben, kasseistroken en heuveltjes inbegrepen en een gemiddelde dat ik net haal bij het afdalen van een brug. Eén geldig excuus heb ik wel : die enkele kilo's balast die aan mijn fiets hingen te bengelen. Letterlijk zware spellen die "letters", ik ben benieuwd of ze dat in de figuurlijke zin van het woord ook zijn. Ik hoop op een testrondje in de nabije toekomst, dat heb ik nu toch echt wel verdiend ... en u liefste bloglezer, u krijgt dan alles in kleuren en geuren hier te lezen.

Op het podium staande, spel in de lucht steken en kussen van de bloedmooie dames, daar ga ik zo dadelijk van dromen, zonder enige twijfel.

12-04-2011 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Hete hangijzers
>> Reageer (1)
26-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heet hangijzer 1 : De Gouden Ludo

In de reeks "hete hangijzers" ga ik even dieper in op enkele zaken waarbij ik mij vragen stel, die ik wil aanklagen en misschien met wat geluk kan rechtzetten of veranderen. Zeker nu we volle bak in de vastentijd zijn, is het misschien wel het ideale moment om eens te bezinnen en na te denken over hoe het verder moet.

Ons eerste hete hangijzer is de Gouden Ludo. De Belgische spellenprijs ingericht door Forumfederatie en gekoppeld aan hun fantastische evenement "Spel". U kreeg hierover ook al de nodige info op onze blog. Zowel bij het kiezen tussen de genomineerden, als bij de uitslag waren wij van SpinLi hartelijk uitgenodigd en dat doet ons enorm veel plezier.

Ik had die bewuste avond ook het geluk om even met de organisatie te kunnen praten over deze spellenprijs en dit bracht toch wel enkele verhelderende zaken aan het licht. Ik kon hen volgen in het feit dat er vanuit de media te weinig aandacht werd besteed aan hun evenement, ondanks alle verwittigde pers kwam er eigenlijk niemand opdagen. Een klein artikeltje over de beurs kon je nadien wel vinden, maar blijkbaar is het voor onze hobby nog steeds moeilijk om een plaatsje te veroveren in het hart van het grote publiek. Zéér jammer vinden wij dat, want ook wij doen ons best om mensen aan te zetten om te spelen ... of om het bordspel toch op z'n minst een kans te geven. Getuige dat er toch ook héél wat mensen achter ons staan, was dan weer wel te zien op de beurs die elk jaar naar nieuwe hoogtes groeit.

Maar we moeten eerlijk blijven, het aantal "geeks" blijft toch beperkt. Heeft u ook niet het gevoel dat u, één van onze lezers, ook één van de mensen was op de beurs, die ook misschien in Essen was, die ook een bezoek brengt aan één of meerdere spellenclubs, die lid is van bordspelplaza, die eventueel ook andere sites zoals TricTrac, Cliquenabend, Boardgamegeek en andere De tafel plakt's bezoekt? We zitten nu éénmaal in een zeer klein wereld, beschermd in die zachte cocon van het spel. Is daar iets mis mee? Helemaal niet, ik voel mij er in ieder geval veilig in. Moet deze bel doorprikt worden? Neen, zeker niet, maar het is toch altijd fijn om nieuwe zieltjes te winnen, ... want zo gaat dat nu éénmaal.

Na deze belachelijk lange gedachtengang kom ik dan ook eindelijk aan hetgene waar ik eigenlijk naartoe wilde, nl. de Gouden Ludo 2011. Tijdens ons gesprek dit jaar liet ik me ontvallen dat deze prijs al gereserveerd was voor volgend jaar. 7 Wonders is in mijn ogen de grootste kanshebber. Waarom? Ten eerste omdat het een belgisch product is (en we moeten eerlijk zijn, we deden het in Essen niet slecht en een beetje chauvinisme is nooit weg), daarnaast omdat het gewoon fantastisch leuk is, een "uniek" spelconcept met zich meedraagt (hoewel het woord uniek misschien niet goed gekozen is aangezien we het allemaal toch al wel eens een keertje gezien hebben), omdat het prachtige kaarten zijn, omdat je er tot 7 spelers mee gelukkig kan maken en omdat de speelduur sowieso, onafhankelijk van het aantal spelers, rond het halfuur draait (dus voldoende tijd voor een herspeelbeurt omdat u verloor, omdat u het fantastisch leuk vond, maar het is ook nog te doen qua tijd als u er misschien net "niets" aan vond).

Groot was dan ook mijn ontgoocheling toen ik te horen kreeg dat 7 Wonders zelfs niet genomineerd zou kunnen worden, aangezien het geen "nederlandstalig" spel is. Ik kwam natuurlijk uit de lucht gevallen, want waar zou er in godsnaam taalgebruik nodig zijn in dit spel. Een zeer flauw excuus zijn de namen van de kaarten, die doen er zelfs niet toe, of er nu baths of baden zou staan, dat maakt mij (en héél spelend Vlaanderen en ver daarbuiten) geen fluit uit. Qua gameplay doet tekst helemaal niet terzake, want het is de iconografie die je moet kunnen lezen. Waar ik me wel in kan vinden, is de schande dat een Belgische uitgever geen nederlandstalige spelregels toevoegt, een kleine moeite lijkt ons, zeker omdat de nederlandstalige spelregels op hun website te downloaden zijn. Maar is dat niet iets, waar wij Vlamingen al zeer lang mee moeten leren leven in ons landje. Communautaire problemen zou ik liefst niet krijgen in spellenland, dus Forumfederatie, pas alsjeblieft die kleine regeltjes in jullie reglement aan en ... Repos productions, druk aub een duizend exemplaren van die handleiding af en voeg ze toe aan jullie fantastische spel.

(meer info ivm 7 Wonders vindt u hier : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=926912)

Daarnaast ook nog een warme oproep en een wijzende vinger naar mijn collega spellenclubs. Denk aub na voor je een Gouden Ludo kiest. Hoogspanning won in 2010 de prijs (in mijn ogen onverdiend, maar dat kon u al lezen), maar ik vraag mij af hoe dikwijls dit spel uit de kast is gekomen, bij die arme bezoekers die toch maar het "Spel van het jaar" meenemen, omdat het toch wel goed zal zijn. Een spel van 2 à 3 uur wordt in de gemiddelde huiskamer in Vlaanderen volgens mij niet gesmaakt, heeft u daar al eens aan gedacht? Kiezen we niet beter voor een deftig familiespel, zodat het spel tenminste geen stof staat te vangen in al die kasten? Een spel dat vlot speelt, dat mooi oogt ... en vooral dat snel speelt : 7 Wonders bijvoorbeeld. 

Pas op, ook ik heb nu wel één grote bedenking hierbij, nl. de spelregels van 7 wonders zijn voor de leken onder ons niet eenvoudig om te lezen en zeker al niet om uit te leggen, maar eens je een partijtje achter de kiezen hebt, dan kent het spel ook weer geen al te grote geheimen meer. Dus ik zou zeggen : installeer in die grote zaal van Den Boomgaard een tafel of 5 met dit spel. Dat wil zeggen 35 spelers spelen constant dit spel, vermenigvuldig dit met het aantal halve uren dat de beurs loopt, ofte 16,5 uur, dit brengt het totaal op 577 spelers. Ervan uitgaande dat die het spel zo goed als allemaal gaan smaken, zorgt dit voor een fijne verkoop, en een nog fijner gevoel bij ondergetekende, aangezien hij dan weet dat we het perfecte spel op een correcte manier hebben gepromoot.

26-03-2011 om 08:44 geschreven door SpinLi  


Categorie:Hete hangijzers
>> Reageer (2)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!