IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
19-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dweebies (WGG)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het volgende spel in onze reeks "kaartje leggen" is Dweebies, een spel dat al meer dan een jaar geleden verscheen bij WGG.
Dweebies is zo'n eenvoudig spel, maar met zo'n leuke kaarten en figuurtjes, dat het in geen tijd een toppertje is geworden onder de jeugdige spelers in onze club en in mijn klas. En ik moet eerlijk bekennen als ik naar het aantal "plays" kijk op BGG, dat ik een spelletje ook nooit afsla, dus het spel heeft zeker z'n kwaliteiten.

Dweebies erg kort uitleggen : In dweebies probeer je identieke kaarten op een rij (kolom) te leggen. Indien je daar in slaagt, dan krijg je deze kaarten en al diegenen die ertussen liggen als overwinningspunten. De speler die op het eind het meest punten wist te verzamelen, is de winnaar. Dat is eigenlijk alles!

In dweebies krijgt elke speler 5 kaarten op z'n hand, de anderen worden op een trekstapel klaargelegd. De kaarten tonen de "dweebies" in verschillende beroepen, daarnaast staat op de kaart ook aangegeven hoe vaak dit soort kaart in het spel komt. Een kaart met één bolletje kan je dus nooit dubbel gaan afwerken. 

Als je aan de beurt bent, leg je een kaart uit je hand op tafel (aangrenzend aan een eerder gelegde kaart), raap je eventuele overwinningspunten op en trek je een nieuwe handkaart van de trekstapel. Dit gaat zo door tot alle kaarten van de trekstapel op zijn en alle spelers hun handkaarten hebben weggespeeld. De kaarten die dan nog op tafel liggen worden gewoon afgeruimd. 

Er kan slechts één speciale situatie ontstaan, nl. wanneer een speler een rij  (kolom) kaarten wegneemt, dat er een gat ontstaat tussen de kaarten. De volgende spelers moeten dit eerst opvullen (kortste weg) vooraleer er terug kaarten van de tafel genomen mogen worden. 

Titel : Dweebies 
Auteur : Tim Roediger
Uitgeverij : WGG
Aantal spelers : 2-6
Leeftijd : 8+ 
Speelduur : 20 min.

(foto : Henk Rolleman)

19-04-2013 om 08:15 geschreven door SpinLi  


Categorie:"Kaartje leggen"
>> Reageer (0)
15-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.R-Eco (Z-man games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is ondertussen al erg lang geleden dat we nog eens een spel presenteerden in de categorie "Kaartje leggen". Nochtans zou ik deze categorie perfect kunnen vullen met erg leuke spellen. R-eco is er zo ééntje. Het spel verscheen oorspronkelijk bij het Japanse "Japon brand" en werd voor het grotere publiek bereikbaar dankzij Z-mangames. Vorig jaar verscheen er overigens ook nog een ietwat herwerkte versie bij Amigo spiele.

Het thema van het spel kan niet hedendaagser zijn, het recycleren van afval, in dit geval papier, karton, petflessen en blik. De vier fabrieken in het midden van de tafel hebben een capaciteit van vier symbolen vooraleer ze alles door de shredder halen. In een beurt legt een speler zo veel kaarten als hij wil van één soort afval aan de juiste fabriek af. Indien er nu vier of meer symbolen op de onderliggende kaarten staan, ontvangt de speler een puntenfiche (waarde 0,1,2,3,-2,4 of 5). Zijn er nog geen vier symbolen verzameld, dan blijft de rij gewoon liggen. Nadat de speler kaarten heeft aangelegd, moet hij de kaarten aan de "rommelzijde" van de fabrieken mee op hand nemen. Gaat z'n hand boven vijf, moet hij het teveel voor zich neerleggen. Dit zijn strafpunten op het einde van het spel. Tenslotte wordt de rommelzijde aangevuld met een aantal kaarten gelijk aan het aantal symbolen +1 dat aan de fabriekszijde ligt.

Zo gauw een stapel puntenfiches bij een fabriek is uitgedeeld, eindigt het spel en worden de punten geteld.
Heb je maar één puntenfiche in een kleur dan wordt deze geannuleerd. Indien je meerdere fiches van een kleur hebt, worden de waarden bij elkaar opgeteld. Tenslotte worden nog eventuele minpunten (afgelegde kaarten) afgetrokken. Er is bovendien een bonus voor spelers die geen strafpunten hebben moeten nemen gedurende het spel (niet evident!, maar het kan).

Titel : R-eco
Auteur : Susumi Kawasaki
Uitgeverij : Amigo, Z-man, Japon brand, ...
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

15-04-2013 om 20:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:"Kaartje leggen"
>> Reageer (0)
02-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bungee (Amigo)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik heb reeds gezegd dat een mens rare spellen bovenhaalt in de vakantie. Aangezien ons topic "kaartje leggen" was stilgevallen bij één luttel spelletje, is het nu dan ook tijd voor een tweede bespreking. Het spel bungee van Amigospiele is een zeer eenvoudig kaartspelletje waarbij spelers over zes ronden om ter minste strafpunten proberen te verzamelen.

De spelers trachten hun handkaarten zo snel mogelijk weg te spelen en "Bungee" te roepen. Concreet bestaat het spel uit 56 speelkaarten, waarvan 5 keer de waarden 1-9, 8 x de waarde 10 en 3 bungeekaarten. Elke ronde krijgt een speler vijf handkaarten. Er wordt ook één kaart omgedraaid  van de trekstapel. Deze kaart toont het geluksgetal. Elke kaart met dezelfde waarde telt voor nul strafpunten.

In een beurt speel je één (of meerdere dezelfde) kaart(en) op de aflegstapel en trek je één kaart bij. Deze kaart neem je van de trekstapel. Je mag er ook voor opteren om eerst een kaart van de aflegstapel te nemen en daarna één (of meerdere dezelfde) kaart(en) te spelen. Speelt iemand één (of meerdere) zes(sen) moet(en) de volgende speler(s) een beurt overslaan. Heb je aan het begin van je beurt kaarten in je hand met een waarde minder of gelijk aan vijf, dan mag je "bungee" roepen. De andere spelers hebben nu allen nog één beurt om kaart(en) weg te spelen en eventueel ook een bungee te halen.

Nadien worden de punten van de "bungee"-spelers vergeleken. Diegene met de laagste waarde wint de ronde en krijgt 0 strafpunten. De bungeekaarten en gelukskaarten tellen voor 0. Alle andere spelers krijgen strafpunten. Een bungeekaart telt nu voor 10 punten.

De speler die na zes rondjes het minste strafpunten weet te verzamelen, wint het spel.

Titel : Bungee
Auteur : Haim Shafir
Uitgeverij : Amigo spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

02-08-2012 om 10:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:"Kaartje leggen"
>> Reageer (0)
06-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaartje leggen : Acqua dolce
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Spelbeschrijving
Acqua dolce is zonder meer hét spel voor de aquariumliefhebber. In dit mooie kaartspel onderhouden de spelers samen een aquarium. Ze trachten al hun handkaarten af te leggen en aan de vereisten van het perfecte aquarium te voldoen. Blijf zeker opletten, want sommige vissen kunnen niet samen, anderen moeten dan weer in scholen zwemmen. Je moet al je visjes natuurlijk ook eten kunnen geven. 

Materiaal
Het spel bestaat uit 80 kaarten, waaronder een startspelerkaart met speloverzicht, opdrachtkaarten die aangeven waaraan je perfecte aquarium moet voldoen, viskaarten, ornamentkaarten (planten en andere onderwaterdecoratie) en voedselkaarten. 

Spelvoorbereiding
Bij aanvang van het spel bepalen de spelers onderling hoeveel opdrachtkaarten ze gaan gebruiken. Op deze manier kan het spel langer en/of moeilijker gemaakt worden. Alle andere kaarten worden geschud, elke speler krijgt er zeven en de jongste speler krijgt de startspelerkaart. Er worden drie kaarten open gelegd als vitrine. Je bent klaar om aan het spel te beginnen.

Spelverloop  
De spelers voeren om beurten de volgende acties uit :
1) trek 1 kaart uit de vitrine of de dichte stapel
2) voer drie acties uit :
- speel een kaart uit de hand : leg de vis op de juiste plaats in het aquarium, indien er niet aan de voorwaarden voor de vis wordt voldaan, trek je voor elke niet vervulde voorwaarde één extra kaart
- speel meerdere schoolvissen uit de hand : idem speel een kaart
- trek één kaart : van de dichte stapel of uit de vitrine
- leg 2 kaarten af en trek 3 nieuwe
- als je met de variant speelt, kan je ook de temperatuur in het aquarium éénmalig aanpassen met 2°C
Deze acties mogen in elke volgorde en meermaals gekozen worden. 
3) einde van de beurt, de volgende speler voert z'n acties uit

Als alle spelers hun beurt hebben gespeeld, mag de startspeler nog een extra beurt spelen en nadien zorgt hij voor de controleerfase.
Tijdens deze controleerfase doorloopt hij de volgende zaken :
- piranha : indien er een piranha in het aquarium ligt, wordt er één viskaart opgegeten
- voedselkaart : de startspeler checkt of alle vissen eten hebben (elke handkaart van de spelers telt als voedsel, alsook de gespeelde voedselkaarten). Voor elk voedsel te weinig dient er een visje te worden afgelegd
- vereisten van de viskaarten : de startspeler checkt of aan alle vereisten van de vissen wordt voldaan (aantal ornamenten en planten, schoolvis of niet, geen guppy's aanwezig, geen schoolvissen aanwezig en met de variant de juiste temperatuur)
- nieuwe vitrine : de drie openliggende kaarten worden afgelegd en er worden drie nieuwe gelegd
De volgende speler wordt startspeler.

Speleinde 
Zo gauw een speler al z'n handkaarten heeft uitgespeeld en het vooropgestelde aantal opdrachten is uitgevoerd, wint deze speler.
Mogelijke opdrachten : 
- visvariëteit : minstens 7 verschillende vissen moeten aanwezig zijn  
- scholen : minstens 3 verschillende scholen vissen moeten aanwezig zijn
- ornamenten : er moeten minstens 3 decoraties en 2 planten aanwezig zijn
- zeldzame vis : de "Indian glass fish" moet op de tafel liggen
- kleuren : al de vijf kleuren moeten vertegenwoordigd zijn
- aquarium zone : elke zone in het aquarium moet vissen hebben (boven, midden, onder)

Titel : Acqua dolce
Auteur : Daniele Ragazzoni
Uitgeverij : Giochix
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 6+ (volgens spelregels, ons lijkt het beter 8+)
Speelduur : 20 min. 

06-03-2012 om 09:35 geschreven door SpinLi  


Categorie:"Kaartje leggen"
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe rubriek :
Vanaf vandaag gaan we wederom van start met een nieuwe rubriek hier op de blog. (kwestie dat we bezig blijven hé)
In deze nieuwe rubriek besteden we vooral aandacht aan het kaartspel. Er zijn ongelooflijk véél goeie en leuke kaartspellen op de markt en al te vaak krijgen deze te weinig aandacht. In deze rubriek bespreken we de spelletjes in de kleine doosjes maar ook af en toe een kaartspel dat vermomd is als bordspel en omgekeerd. Hopelijk genieten jullie ook van deze reeks. Voorstellen omtrent besprekingen, rubrieken, ... blijven ook nog steeds van harte welkom. Wil je een welbepaald spel wel eens zien verschijnen op deze blog, laat je dan horen. 

06-03-2012 om 09:15 geschreven door SpinLi  


Categorie:"Kaartje leggen"
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!