IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 224Deelnemers : Sven & Arne

Gespeelde spellen : La isla, Five Tribes & Fifth avenue
Speeldatum : 30/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : De eerste Essen-spellen komen nu al op tafel bij SpinLi. Sluit dus zeker de komende weken aan als u alvast een voorsmaakje wil van 's werelds grootste spellenbeurs!

31-08-2014 om 10:43 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Five tribes (Days of wonder)


Ik durf gerust te stellen dat we zéér enthousiast zijn om deze titel hier aan u te mogen presenteren en wel om verschillende redenen. Ten eerste zijn we ongetwijfeld met z'n allen fan van Days of wonder en meer bepaald de kwaliteit van hun materiaal. De stijl, de afwerking, het spelplezier, Days of wonder doet altijd goed z'n huiswerk en dat straalt ook van hun spellen af. Daarnaast omdat dit lieve lezer wel eens de grootste Essen hit van dit jaar zou kunnen worden. Relatief eenvoudige gameplay, maar erg veel diepgang. Combineer dat dan nog met een redelijk uniek concept (u gaat in plaats van werkers te plaatsen, werkers verwijderen) en dan kan er niet al te veel mislopen me dunkt. Bruno Cathala zelf, toch wel een gereputeerd spelauteur, noemt dit nu al z'n waarschijnlijk beste spel tot op heden en na het doornemen van de spelregels kan ik dit wel ergens begrijpen. Een definitieve conclusie wat wij er van vinden post ik natuurlijk weer in een imprESSEN na een speelsessie, maar bij deze geef ik u al graag een uitgebreid overzicht van FIVE TRIBES.In "Five Tribes" speelt u de leider van een caravaan die halt houdt in het sultanaat van Nagala, waar de plaatselijke sultan recentelijk de geest heeft gegeven (niet die uit de lamp wel te verstaan). U gaat proberen uw macht uit te oefenen op de vijf plaatselijke stammen en trachten om ze aan uw kant te krijgen om zo de leiding over het land in te palmen. Vergeet zeker ook niet de eeuwenoude geesten te aanroepen, want ze zouden wel eens het verschil kunnen maken aan het eind.

Het materiaal :
U krijgt zoals steeds bij Days of Wonder meer dan waard voor uw geld. 5 overzichtsbladen met spelverloop en overzicht van de eigenschappen van de geesten, een scoreblok, 4 setjes met kamelen en spelerspionnen in vier kleuren, 1 biedspoor en 1 volgordespoor, 90 houten meeples en bijhorende stoffen buidel, 12 houten palmbomen en 10 paleizen, 30 stadstegels, 22 geestenkaarten, 96 gouden munten (waarden 1 en 5) en 54 grondstoffenkaarten (36 grondstoffen en 18 slaven). 

De spelopstelling :
De spelers kiezen een eigen kleur en krijgen hierin de kamelen en spelerspion, daarnaast krijgen ze een overzichtsblad en 50 gouden munten startkapitaal. De 30 tegels worden in een willekeurige 5x6 rechthoek klaargelegd en vormen het sultanaat. De meeples worden in de stoffen buidel gestopt en op elke tegel worden er 3 gelegd (blind getrokken uit de buidel). De grondstoffenkaarten worden geschud en er worden er 9 open gelegd als vitrine. Ook de geestenkaarten worden geschud en 3 worden er opengelegd. De palmbomen, paleizen en resterend goud wordt naast het speelveld klaargelegd.

Doel van het spel :
De spelers proberen zo veel mogelijk overwinningspunten te scoren. Ze verkrijgen deze door :
- 1 punt voor elke goudmunt
- 1 punt voor elke vizier (gele meeple) en 10 punten/speler waarop je een meerderheid aan vizieren hebt
- 2 punten per oudere (witte meeple)
- de som van de punten van je geesten
- de som van de punten van al de tegels die je onder controle hebt
- 3 punten per palmboom op de tegels onder jouw controle
- 5 punten per paleis op de tegels onder jouw controle
- de som van de punten voor elke serie van verschillende grondstoffenkaarten (1,3,7,13,21,30,40,50,60 punten voor 1,2,3,4,5,6,7,8,9 verschillende grondstoffenkaarten)Een speelronde :
Een speelronde bestaat uit twee fasen. In de biedfase wordt er geboden voor de speelvolgorde en nadien voeren de spelers om beurten hun volledige actiefase uit. Tot slot is er nog een kleine opschoonfase en kan een volgende ronde van start gaan. Tot een speler ofwel z'n laatste kameel op het bord heeft geplaatst of er geen legale bewegingen meer mogelijk zijn met de meeples. In het eerste geval wordt de lopende ronde afgewerkt, in het tweede geval kunnen de spelers nog wel de gunsten van hun geesten aanroepen, maar hun gewone beurt vervalt dan.

Het bieden :
In de volgorde van het volgordespoor (zie foto boven) mogen de spelers een éénmalig bod doen. Ze kunnen opteren voor een vroege speelronde, maar dit zal hen wel wat centen kosten. De eerste speler doet een bod, betaalt het bod onmiddellijk aan de bank en plaatst z'n pion op de overéénkomstige plaats op het biedspoor. Daarna komen alle anderen in volgorde aan bod. Elk bod kan maar één maal uitgevaardigd worden (1,3,5,8,12,18 goudmunten). Nul kan meermaals (3 keer) worden geboden, waarbij diegene die later nul bood eerder aan de beurt zal komen. Vier spelers kunnen niet nul bieden, de laatste speler moet het bod van 1 wel aanvaarden en als startspeler aan de slag gaan.

De actiefase :
In deze fase doorloopt de actieve speler tot zes verschillende stappen.

* Stap 1 : verplaats je spelerspion van het biedspoor naar het volgordespoor. De speler die als eerste speelt, zal in de volgende ronde dus ook als eerste kunnen bieden, dit heeft ongetwijfeld z'n voordelen als je koste wat het kost startspeler wil blijven. Hou er wel rekening mee dat die zuurverdiende goudmunten je wel overwinningspunten opleveren op het einde van het spel.

* Stap 2 : beweeg de meeples. Je neemt alle meeples van een tegel naar keuze en verplaatst zo volgens een soort van Mancala-systeem (dat we nog kennen van Trajan) op de rondom liggende tegels. Er zijn wel drie regels waarmee je rekening moet houden. Je mag enkel stappen zetten naar orthogonaal aangrenzende tegels (dus niet diagonaal), je laat op elke tegel één (en slechts één) meeple achter en de laatste meeple moet op een tegel terechtkomen waar er reeds een meeple van die kleur aanwezig is. Je mag ook nooit onmiddellijk van de ene naar de andere tegel terugspringen. (indien je in een lusje kan bewegen, mag het wel, hiervoor moet je al minstens vijf meeples in handen hebben)

* stap 3 : voer een controlecheck uit. Neem de laatst geplaatste meeple en alle meeples van dezelfde kleur van de doeltegel. Indien deze tegel nu volledig leeg is, neem je controle over deze tegel door er een kameel van jou op te plaatsen. Deze tegel kan nooit meer afgenomen worden van jou. Op het einde van het spel scoor je voor deze tegels.

* stap 4 : de stammenacties. Afhankelijk van de kleur en de hoeveelheid meeples dat je in handen hebt, kan je bepaalde acties gaan uitvoeren :
- gele viziers : plaats ze gewoon voor je op tafel, ze leveren punten op aan het einde van het spel
- witte ouderen : plaats  ze gewoon voor je op tafel, ze leveren punten op aan het einde van het spel als je ze bijhoudt. Je kan ze echter ook gaan inzetten om bepaalde geesten aan te schaffen of hun eigenschappen te gebruiken
- groene handelaars : stop ze allen terug in de zak en neem evenveel grondstoffenkaarten uit de vitrine. Je neemt deze kaarten in de uitgelegde volgorde. (dus geen vrije keuze)
- blauwe bouwmeesters : stop ze allen terug in de zak en ontvang goudmunten. Hiervoor tel je alle omringende blauwe tegels van je doeltegel (doeltegel zelf telt ook) en vermenigvuldig je deze met het aantal meeples dat je terug in de buidel stopt. Je mag overigens een onbeperkt aantal slavenkaarten afleggen om de factor hier te verhogen.
- rode huurmoordenaars : stop ze allen terug in de zak en dood één andere meeple. Verwijder deze meeple en stop hem terug in de buidel. Deze meeple kan een meeple naar keuze zijn niet verder verwijderd van de doeltegel als het aantal meeples dat je in de buidel stopte of 1 gele of 1 witte meeple die bij een tegenspeler staat. Je mag ook hier extra slavenkaarten afleggen om het bereik van deze actie te verhogen (dus een meeple verder weg van de doeltegel te vermoorden). Als resultaat van deze actie kan het zijn dat je een tegel terug vrij maakt, je neemt dan ook onmiddellijk controle en plaatst een kameel

* Stap 5 : de tegelacties. Afhankelijk van de doeltegel moet of mag je nog een extra actie uitvoeren. Onderaan links op de tegel staat aangegeven welke actie het hier betreft. Staat er een palmboom of paleis dan MOET je een palmboom of paleis plaatsen op de tegel. De drie andere mogelijke acties zijn facultatief. Zo kan je 3 geld betalen om 1 grondstoffenkaart uit de eerste drie kaarten te kiezen, kan je zes geld betalen om 2 kaarten uit de eerste zes te halen of kan je 2 ouderen (of 1 oudere en 1 slavenkaart) afgeven om een geest aan te schaffen.

* Stap 6 : verkoop van grondstoffen. Deze stap is optioneel en zelfs enerzijds af te raden. Je voert hem meestal enkel uit als je een nijpend geldtekort hebt. Je mag een set verschillende grondstoffenkaarten verkopen voor de overeenkomstige gouden munten (zoals aangegeven bij doel van het spel). Uiteraard kan je beter tot het einde van het spel verzamelen, daar je dan meer combinaties kan maken.Het opschonen :
Nadat alle spelers hun actiefase hebben afgehandeld worden zowel de grondstoffen- als de geestenkaarten aangevuld tot respectievelijk 9 en 3 kaarten. Dit wil dus wel zeggen dat er tijdens een ronde niet meer dan deze kaarten beschikbaar zijn. Speel je dus als allerlaatste kan het best wel eens gebeuren dat je op gebied van kaarten met lege handen achterblijft.

De geestenkaarten :
De geesten hebben allen een unieke eigenschap die je tegen de standaardregels laat zondigen. Er zit een handig overzicht bij het spel om hier snel een zicht op te krijgen. De kaarten en het andere materiaal is trouwens zoals steeds weer taalonafhankelijk, dus eens je de pictogrammen een beetje kent, mag dit ook geen problemen meer opleveren.
Titel : Five Tribes
Auteur : Bruno Cathala
Uitgeverij : Days of Wonder
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 13+

31-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2014
>> Reageer (0)
30-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiel Essen 2014
Lieve, trouwe bezoeker,

Misschien zit u er al een tijdje op te wachten, want vorig jaar waren we begin augustus al ijverig bezig met het oplijsten van de nieuwigheden die in Essen zouden verschijnen. Dit jaar opteren we voor een andere werkwijze, daar er lijsten genoeg te vinden zijn op het net die hetzelfde (en meer) brengen dan mijn lijst. Ik verwijs u graag door naar de Essenlijsten van BGG, Cliquenabend en Spielbox. U vindt daar overzichtslijsten, aanstiplijsten, afkruislijstjes, ... geen lijstje zo gek of u vindt het er wel.

Wat onze blog betreft, zullen we een nieuwe tendens ten volle proberen aan te grijpen. Het is namelijk zo dat héél wat spellen dit jaar vroegtijdig beschikbaar zijn. Vroeger werd zo goed als alles pas op Spiel geleverd en was het voordien gissen en raden wat het allemaal zou zijn. Persmededelingen genoeg, maar geen zicht op het definitieve product. Dit jaar hebben de uitgevers hun huiswerk aanzienlijk beter gemaakt waarschijnlijk en ook het concept Kickstarter speelt zeker z'n rol. Vandaar ook dat we gaan proberen om al op voorhand enkele spellen eruit te pikken, die reeds beschikbaar zijn en u deze voor te stellen.

Zo hebben we onder andere al met trots de spellen van Aleaspiele (La Isla & Las Vegas boulevard) voorgesteld en zullen er ongetwijfeld nog volgen. Ik hoop dan ook dat u hier massaal zal komen lezen en vooral een zicht krijgen op het feit of een spel al dan niet iets voor u is. Het is de bedoeling dat het op die manier makkelijker wordt om uw persoonlijk Essenlijstje samen te stellen.

Wij tellen alvast weeral af naar het grootste spellenspektakel van de wereld!

30-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2014
>> Reageer (0)
29-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Isla (Ravensburger/Alea spiele)


Deze titel werd al geruime tijd geleden aangekondigd op de Nürnberg speelgoedbeurs. Een nieuwe Alea met als auteur (oh verrassing) Stefan Feld kon niet anders dan voor interesse zorgen. Het betreft hier een spel in de gekende midbox-reeks van Alea, een reeks die opvalt met "kleine" grote spellen. Ook nu lijkt op het eerste zicht La Isla zeker geen verzwakking te zijn voor de reeks.In La Isla gaan de spelers op een raar, onbekend eiland, dat elk spel er totaal anders uitziet, op zoek naar uitgestorven diersoorten. De waarde van deze soorten zal zoals een marktsysteem fluctueren en gedurende het spel en bij de eindtelling méér en méér waard worden. Ook voor het spelsysteem is de auteur op zoek gegaan naar iets wat we niet vaak zagen. Het spel speelt zich af op een 11-delig speelbord, maar de acties worden volledig gekozen met kaarten. Deze kaarten bestaan uit drie delen : een actie, een grondstof en een dierensoort.

  

Bij aanvang van het spel wordt het eiland opgebouwd. De 11 speeltegels kunnen op talloze manieren in elkaar geschoven worden. De eerste keer je eraan begint, is het toch wel even wennen, die rare vorm van de tegels. Alle kleine dierenfiches (waarvan er 35 zijn) worden willekeurig op de open velden van het speelbord geplaatst. Het speelbord met scorespoor en waarde van de diersoorten wordt klaargelegd. Hierbij moet ik wel ineens de vraag stellen waarom ze dit niet op dikker karton hebben gedrukt, het oogt wel wat goedkoop. De 5 paarse pionnen worden onderaan de dierensoortsporen geplaatst. Elke speler krijgt een kaartenhouden, 6 ontdekkingsreizigers (waarvan er één op de nul van het scorespoor wordt geplaatst), van elke grondstof één exemplaar (5 verschillende gekleurde blokjes) en één grote dierenfiche. Deze fiche telt voor 2 fiches en laat je allemaal in een andere richting vertrekken (maar het hoeft niet natuurlijk).
Het laatste spelmateriaal dat in de doos aanwezig is, zijn 180 speelkaarten, waarvan u er 120 kan gebruiken in uw eerste spel of allen eens u vertrouwd bent met het spel zelf. Ze worden in verschillende trekstapels naast het speelbord geplaatst.
De oudste speler krijgt de startspelerfiche en dan kan het spel beginnen.Het spel verloopt over een aantal ronden, die opgedeeld zijn in een kaartfase en nadien vier afzonderlijke actiefasen. In de kaartfase krijgen de spelers 3 kaarten van één van de trekstapels. De spelers plaatsen deze drie kaarten gedekt en naar keuze onder hun spelersbordje onder de letter A,B en D. In de actiefase doorlopen we vier fase A,B,C en D. De fasen A,B en D kunnen eigenlijk simultaan afgehandeld worden. In fase C spelen de spelers om beurten, vertrekkende vanaf de startspeler.

- Fase A : de spelers draaien de kaart die ze bij A plaatsten om en steken deze in hun spelersbordje in één van de drie slots. Indien deze al vol liggen wordt de kaart op een andere kaart gelegd en wordt de desbetreffende actie afgedekt. De zichtbare acties stellen de speler in staat om een beetje te zondigen tegen de normale spelregels. Je mag van elke soort slechts één kaart hebben liggen, maar je kan wel combo's vormen van verschillende kaarten samen.

- Fase B : de spelers draaien de kaart die ze bij B plaatsten om en nemen de grondstof (houten blokjes) die op de kaart staat afgebeeld. De kaart wordt afgelegd.

- Fase C : vertrekkende vanaf de startspeler plaatsen de spelers hun ontdekkingsreizigers op het eiland. Is hun voorraad uitgeput, dan verplaatsen ze een ontdekkingsreiziger. Het plaatsen/verplaatsen van een ontdekkingsreiziger kost 2 grondstofblokjes van dezelfde kleur. De ontdekkingsreiziger dient dan ook op een plaats in overeenstemmende kleur te worden gezet. Zo gauw je ontdekkingsreizigers hebt staan op alle tegels rond een dierenfiche, neem je deze van het speelbord en scoor je punten afhankelijk van de waarde van de dierensoort. Je scoort ook nog de punten die staan afgebeeld op het speelbord, respectievelijk 2-3-4 punten.

- Fase D : de spelers draaien de kaart die ze bij D plaatsten om en zetten de paarse pion verder van de dierensoort die op de kaart staat afgebeeld. Je scoort onmiddellijk 1 punt voor elke dierenfiche die je van die soort hebt liggen. Vergeet niet dat de grote tegel voor 2 telt, dus ook 2 punten waard is.

Afhankelijk van het aantal spelers zal het spel eindigen zo gauw de opgetelde waarde van de paarse pionnen op de dierensoortensporen 7-9-11 tonen voor respectievelijk 2-3-4 spelers. De lopende ronde wordt nog volledig afgewerkt en er volgt een slottelling :

- 10 punten voor elke set van 5 verschillende dierensoorten die je verzamelde
- voor elke dierenfiche scoor je nog de punten die de dierensoort waard is (volgens de paarse pion)
- voor elke 2 resterende grondstoffenblokjes scoor je nog 1 punt

De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de meeste resterende grondstoffenblokjes.Het spel voorziet een handig overzichtje van de verschillende acties die de kaarten tonen (in diverse talen, Nederlands jammerlijk genoeg nog niet). Deze eigenschappen zijn overigens erg duidelijk, zo krijg je bijvoorbeeld een extra grondstof of punten bij het plaatsen van een ontdekkingsreiziger, mag je een paarse pion een extra plaatsje verzetten, moet je slechts één blokje afgeven om een ontdekkingsreiziger in te zetten, krijg je extra grondstoffen van bepaalde kleuren of kan je blokjes van de ene kleur gebruiken als een andere kleur.

Titel : La Isla
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

29-08-2014 om 07:59 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
27-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN Florenza - the cardgame
Florenza - the cardgame (Placentia games) :
+
dit is een lijvig kaartspel, zowel qua aantal materiaal als qua spelverloop
+ dit is een groot bordspel verstopt in een "kleiner" kaartspel
+ u gaat op zoek naar combo's van grondstoffen, geld, architecten en de gebouwen die u in handen krijgt = leuk
+ u komt ongetwijfeld altijd wat te kort om alles te doen wat u graag wilde doen, kiezen dus
+ ondanks het feit dat het een lijvig spel is, zijn de spelregels redelijk simpel, je bent na een rondje er volledig mee weg
+ het spel is gestroomlijnd en kort, na 5 ronden is het al over en u heeft enerzijds spijt dat het al over is, dit is een goed teken
+ de kaarten en het artwork zijn van prima kwaliteit
+ het kaartspel is snel, snedig en erg vlot in tegenstelling tot z'n grote broer (het bordspel, dat dit jaar in een 2de editie op Spiel zal verschijnen)

- het omdraaien van de kaarten is zo'n gedoe, zelf wat meeples toevoegen kan misschien wel handiger zijn
- u heeft een grote tafel nodig en met groot bedoel ik echt wel een groter formaat dan een standaard Ikea-keukentafel (tenzij u deze kan verlengen)
- het Firenze-thema lijkt nu wel wat uitgemolken, we kunnen zonder problemen een ganse spellendag vullen met enkel spellen die dit thema dragen
- het bordspel is tactischer, heb je nog meer mogelijkheden en tierlantijntjes en heeft u (zo goed als) alles zelf in handen, de geluksfactor is daar een stuk beperkter (hoewel ik die in het kaartspel echt wel niet storend vind)

Conclusie : jammer dat deze titel zo lang in de kast is blijven staan, nadat we hem welgeteld 10 maanden geleden op Spiel 2013 oppikten.


27-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (1)
26-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 223


Deelnemers : Els, Esmeralda, Nico & Arne
Gespeelde spellen : Palazzo, Artus, Alea Iacta Est, Augsburg 1520, Eiszeit, Florenza the cardgame, Smallworld + verhalen en legenden, Royal Turf, Edel, stein und reich, Robinson Crusoë & Wie verhext
Speeldatum : 25/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : De Alea-reeks is op één spellendag serieus geslonken. De grote dozen blijven echter over, maar ik denk niet dat het een probleem zal zijn om hier spelers voor te vinden. Meer foto's vindt u overigens terug op onze FB-pagina, dus als u nog niet aangelogd bent, niet twijfelen!

26-08-2014 om 00:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
25-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 222


Deelnemers : Boualy, Liese & Arne
Gespeelde spellen : Ra, Tadsch Mahal, Glen More & Saint Malo
Speeldatum : 24/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : De Alea-reeks wordt nu serieuzer aangepakt, hopelijk vliegen er morgen nog een reeks door. Vooral die gouwe ouwes die we hierdoor terug op tafel krijgen, zijn echt wel de moeite waard. De simpliciteit van die oudere spellen ten opzichte van de hedendaagse euro's is echt wel een wereld van verschil. Maar daarom zijn ze zeker niet slechter, verre van zelfs.

25-08-2014 om 00:02 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
23-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Sultaniya
Sultaniya (Bombyx) :+ Bombyx en artwork : moet ik nog meer zeggen? Flawless!
+ prachtige inlay in de doos, mooie edelstenen, verbluffende figuren (geesten in de lamp)
+ de tegels zijn fraai vormgegeven en passen perfect op elkaar
+ een puzzly-feeling waarbij je toch wel enkele belangrijke beslissingen zal moeten nemen
+ de diverse manieren om punten te sprokkelen, deels open info, deels geheim voor de andere spelers
+ de speelduur is zeker in verhouding met het speelplezier, dit is herspeelbaarheid (ik heb er nu al terug zin in om te spelen)
+ dit spel kan gespeeld worden met jong en oud, veelspeler of gelegenheidsspeler, maar er is een leercurve volgens mij
+ er zijn enkele karakters om uit te kiezen, die bovendien nog dubbelzijdig bedrukt zijn. Dit wil zeggen andere scoringsmogelijkheden

- jammer dat er geen overzichtjes zijn met de eigenschappen en kosten van de geesten
- uiteraard is dit een lichter familiespel, dus als je niet houdt van een snel, relatief luchtig puzzelspel dat er fantastisch mooi uitziet, dan mag je deze laten passeren

Conclusie : Must-have voor de collectie!

23-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
22-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Ancient terrible things
Ancient terrible things (Pleasant company games) :+ Het ziet er allemaal zeer sfeervol uit, zowel het speelbord, de kaarten, de fiches als de dobbelstenen zijn bovendien van prima kwaliteit
+ Het "lichte" horrorthema spreekt zeker aan, vooral omdat het spel zichzelf niet altijd té serieus neemt
+ Een individuele speelbeurt bestaat uit maar liefst 7 fasen, maar eigenlijk gaat het erg goed vooruit
+ Eigenlijk is dit een luchtig push-your-luck dobbelspel, waarbij je vooral je modifiërs goed gaat proberen aan te wenden
+ Je kan in het spel slechts enkele kaarten kopen, dus elk spel zal er ongetwijfeld ietsje anders uitzien voor jou

- Je wil eigenlijk veel meer kaarten en modifiërs aanschaffen dan je budget zal hebben
- De herspeelbaarheid qua speelgevoel zou wel eens beperkt kunnen zijn, zeker omdat dit in de categorie van de snellere dobbelspellen behoort en hiervoor misschien net ietsje te lang duurt
- Soms koop je een op het eerste zicht sterke kaart, maar als je dobbelsteenrol niet mee wil werken ben je er natuurlijk niets mee

Conclusie : Ik heb me best vermaakt met Ancient Terrible Things, het was een aangename ervaring. De spelregels waren op zich relatief duidelijk, er bleven echter wel enkele vragen omtrent het gebruik van speciale dobbelstenen en het hergooien ervan. Ik denk dat dit zo'n spel is dat door de meeste spelers een solide score zal krijgen, maar dat voor niemand een must is om in de persoonlijke collectie te hebben. Ik leg het graag nog eens een keertje op tafel, maar het probleem bestaat erin dat dit eigenlijk een fillertje zou moeten zijn en het hiervoor ietsje te lang duurt. De tekst op de kaarten is wel zéér duidelijk en prima omschreven. Ze laten eigenlijk niets aan de verbeelding over en zelfs een kleine tekstuele geheugensteun bij pictogrammen is voorzien.

22-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
21-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Twilight struggle
Twilight Struggle (GMT games) :Voor deze titel ga ik een ietwat aangepast imprESSEN moeten schrijven, omdat we het spel na twee ronden hebben afgebroken omdat het helemaal niet mijn ding was en we geen zin hadden in enkele uren met tegenzin verderspelen. Misschien waren de verwachtingen gewoon te hoog, aangezien dit spel als nummer 1 op de BGG-ranking prijkt. Ik ga zeker niet beslissen of dit al dan niet terecht is, maar voor mij is dit zeker een signaal dat je aan lijstjes niet al te veel belang moet hechten. Eerst spelen en dan zelf uitmaken of het iets voor jou is of niet.

Graag begin ik, zoals gewoonlijk, met de positieve zaken :
+ thematisch zal dit spel ongetwijfeld prima in elkaar zitten, de historiek op de kaarten, in het spelregelboek en de verdeling op het speelbord van aanhangers US en USSR zullen ongetwijfeld geschiedkundig wel kloppen
+ de kaarten zijn van prima kwaliteit en sfeervol

Ik geef u dan ook graag enkele bedenkingen en zaken die ik persoonlijk minder vind :
- de fiches zijn petieterig en stralen niets uit, sommige fiches zijn bovendien nog voorzien van tekst (hiervoor heb je echt een vergrootglas nodig), houten speelstukken zouden hier zeker een fijne meerwaarde zijn (en zijn gezien de prijs van het spel misschien wel een must)
- de kaarten zijn ingewikkeld, sommigen te ingewikkeld, ze hebben betrekking op iets wat nog niet gebeurd is of op andere kaarten die nog in het spel moeten verschijnen, dus fiches leggen om dit te onthouden, kaarten opzij leggen ter herinnering ... allemaal wat omslachtig
- de Defcon-track, als je tegenstander onmiddellijk wat coups pleegt, is deze actie voor jou weeral onmogelijk, bizar systeem
- het puntensysteem dat op en neer schommelt is op zich nog wel oké, ik begrijp dat je elkaar wat in evenwicht probeert te houden, maar ondanks het feit dat een tegenstander z'n stinkende best doet en 19 punten voorstaat (met 20 ben je gewonnen) kan de andere speler met één enkele actie het spel toch winnen (raar voor zo'n stevig, langdurig, tactisch spel)
- de dobbelsteenrol, het blijft voor mij een absolute afknapper, een coup plegen is dus gewoon een zaak van geluk (dus heb ik dit ook nooit toegepast)
- de kaarten van US of USSR, het systeem is leuk en goedbedacht, als je een kaart van je tegenstander gebruikt, mag deze toch het effect uitvoeren. Allemaal goed en wel tot je een speelronde krijgt waarbij je beiden een hand vol kaarten van je tegenstander vasthebt
- het is vaak een geschuifel van fiches waar je niets tegen kan inbrengen, verdedigen is onmogelijk
- ik neem aan dat het spel beter wordt als je alle kaarten kent en weet wat er je te wachten kan staan, maar ik kreeg er totaal geen zicht  op
- het scoren van de gebieden hangt ook af van het spelen van een kaart en niet op vaste tijdstippen dus daar kan je ook niet echt naartoe werken (tenzij je het scorekaartje zelf vasthebt en nog enkele kaarten die de balans in je voordeel kunnen laten vallen)

Misschien hebben we het spel niet volledig juist gespeeld of lag het aan mijn ingesteldheid, maar ik vrees dat dit spel echt niets voor mij is. Jammer, want van Dominant Species ben ik wel fan en ook Urban Sprawl lijkt me wel oké (hopelijk binnenkort een speelsessie). Uiteraard zijn ook jullie bedenkingen welkom en mag u mij ervan overtuigen dat het spel beter is dan mijn eerste speelsessie deed vermoeden.

21-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (1)
20-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 221


Deelnemers : Els, Esmeralda & Arne
Gespeelde spellen : Rokoko, Sultaniya, Ancient terrible things, Louis XIV & Stef Stuntpiloot
Speeldatum : 19/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : De Alea-reeks begint zachtjes aan, maar dat komt helemaal goed. Ancient terrible things en Sultaniya mogen een imprESSEN verwachten en Louis XIV was weeral zo lang geleden. Deze laatste blijft in mijn ogen toch een verdomd goed spel (in zo'n klein doosje)

20-08-2014 om 00:38 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Karesansui
Karesansui (Gryphon games) :+ het biedsysteem is erg leuk, om ter laagste bieden is een keer iets anders
+ u moet er van houden, maar zo weinig mogelijk strafpunten scoren ipv een miljoen punten verzamelen heeft ook z'n charmes
+ het materiaal is naar goede Gryphongewoonte mooi en stevig, het artwork had ietsje anders gekund naar mijn bescheiden mening
+ de doos en inlay zijn wederom van prima kwaliteit
+ dit spel speelt erg vlot en is een familiespel pur sang, hiermee leert u uw medespelers het biedsysteem in spellen
+ dit spel zorgt voor controverse rond uw speeltafel, schrik niet als geliefden elkaar de huid gaan volschelden

- dit spel is duur, te duur voor wat het is, persoonlijk zou ik het in een prijscategorie van 25 euro stoppen en dan schaf ik het spel zonder nadenken aan
- ik vind het artwork dus niet echt supertop op speelbord, persoonlijke harkjes, eigen speelborden en kaarten (maar misschien wilde men door de zachte pasteltinten vooral het Zen-gevoel creëren)

Conclusie : dit is zo'n spel dat echt wel leuk is en een spellenavond kleur kan geven. Het zit allemaal goed in elkaar, is makkelijk te spelen en uit te leggen en kan je volgens mij met bijna iedereen spelen. Het gaat vooruit en heeft een prima speelduur in verhouding tot het speelplezier (zeker als je de zwarte steen snel uit de zak trekt). We kunnen het enkel betreuren dat de kostprijs van de Gryphon spellen zo hoog ligt, want hun materiaal is altijd wel de moeite. Moest deze ooit ons pad kruisen tegen een deftige prijs, zullen we het zeker niet nalaten om het spel aan de collectie toe te voegen en dan nodig ik u graag uit om mee te spelen. We kunnen overigens met zes spelers aan de slag en dat gebeurt ook niet al te vaak in spellen.

20-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
19-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ancient terrible things (Pleasant company studios)


Ancient terrible things is een push-your-luck, die-rolling en die-modifying spel dat zich afspeelt in een horrorachtige setting ergens diep in een dichtgegroeid oerwoud. Een dappere crew van avonturiers trekt in de jungle op zoek naar naam en faam. Ze zullen echter stuiten op oude gevaren en mythische wezens en creaturen. Eén van hen zal het overleven en er een waardevol dagboek bijhouden dat nadien ... glimlachend in de oven zal worden gegooid. De trend is onmiddellijk gezet bij de beschrijving van dit spel. Het spel is een luchtig dobbelspelletje met spannend artwork, dat niet al te serieus mag genomen worden. De spelers gaan doorheen het spel op expeditie en trachten oude wezens te verslaan voor overwinningspunten. Ze doen dit door combinaties te gooien met de dobbelstenen. Daarnaast kunnen ze hiermee ook grondstoffen verzamelen, die op hun beurt dan weer kunnen worden ingezet om dobbelstenen te hergooien, aan te passen of actiekaarten te kopen die het tijdens je volgende tocht iets makkelijker zouden moeten maken.Het spel bevat een prachtig geïllustreerd speelbord, meer dan 100 verschillende kaarten, grondstoffenfiches in vier soorten, enkele oude wezensfiches, een mooi spelersbord (met daarop de beschrijving van de locaties en de mogelijke dobbelcombo's om grondstoffen te verzamelen) en een set van 11 doorzichtige dobbelstenen in diverse kleuren. Op het materiaal zelf valt weinig af te dingen, het is allemaal mooi, stevig en erg sfeervol. De tekst op de kaarten is overigens erg duidelijk en vooral éénduidig zodat er geen ruimte is voor vragen of problemen.

Als speelvoorbereiding wordt het speelbord op de tafel gelegd en worden de diverse kaarten op hun plaats gelegd. Enerzijds is er een stapel met wezens die je moet bekampen, hiervan worden er zes op de verschillende locaties op het bord gelegd (bovendien krijgen ze ook een fiche met zich me dat aan hen gekoppeld is), een stapel met actiekaarten die in de handelspost te koop zijn en een stapel met prestatiekaarten (waarvan elke speler er al drie op handen krijgt). Naast het bord worden de verschillende fiches (waarvan elke speler er één van elke soort krijgt en van één soort twee zoals aangegeven op z'n spelersbord) en dobbelstenen geplaatst, alsook de vier succeskaarten (deze leveren extra punten op aan diegene die het meeste wezens van een bepaalde soort verslaat).

Als een speler aan de beurt is, doorloopt hij zeven fasen. Nadien gaat de beurt naar de volgende speler, tot alle spelers hun beurt hebben gespeeld. Het spel eindigt onmiddellijk als de stapel met wezenskaarten is opgebruikt of alle wezensfiches van het bord zijn genomen.
De zeven fasen even kort toegelicht :

1) Rivierboot-fase : deze fase wordt enkel uitgevoerd als er geen wezenskaarten meer op het speelbord liggen. Leg op alle locaties een wezenkaart en bijhorende fiche.2) Exploratiefase : verplaats je figuur naar één van de mogelijke (met een wezen) locaties. Neem alle daar liggende fiches en voer optioneel de actie van de locatie uit.3) Wanhoopsfase : indien je voldoende moedfiches (paars) verzameld hebt, kan je deze afgeven om het wezen van de locatie te verslaan, zonder hiervoor te moeten dobbelen. De waarde van het wezen is tegelijk het aantal moedfiches dat je moet afgeven alsook de overwinningspunten die het op het einde oplevert.  (in paars cirkeltje - zie bovenstaande afbeelding).

4) Ontmoetingsfase : In deze fase ga je de dobbelstenen voor het gevecht verzamelen en de gevraagde combinaties proberen op de mat (of de tafel) te leggen. Indien je het wezen verslaat, neem je de kaart van het bord in je overwinningspuntenstapel. Daarnaast kan je met je dobbelstenen ook grondstoffen gaan verzamelen. Indien je het wezen niet verslaat, moet je een wezensfiche nemen, deze leveren tot drie strafpunten op op het einde van het spel.
Het gooien van de dobbelstenen :
- neem alle groene (5) dobbelstenen
- je mag nu actiekaarten of prestatiekaarten spelen die andere dobbelstenen aan je hand toevoegen (geluksdobbelsteen = geel, prestatiedobbelsteen = blauw en paniekdobbelsteen = rood)- gooi je dobbelstenen, je mag tot twee keer toe hergooien, maar er zijn aanpassingen mogelijk. Als je de groene dobbelstenen hergooit, moet je ze in principe allemaal hergooien. Je kan echter groene fiches afgeven om individuele dobbelstenen te hergooien. De paniekdobbelstenen mogen nooit hergooid worden. Voor of na elke gooi mag je actiekaarten en prestatiekaarten spelen die je dobbelstenen nog eens kunnen aanpassen. Af en toe zal je hiervoor prestatiefiches (blauw) moeten afgeven. Prestatiekaarten worden afgelegd, actiekaarten worden omgedraaid maar zijn de volgende ronde terug beschikbaar.
- na je definitieve gooi worden de dobbelstenen afgehandeld. Heb je de combinatie om het wezen te verslaan, dan worden deze dobbelstenen al gespendeerd hiervoor. Daarnaast leveren paartjes, drie dezelfde of een straatje je fiches van een bepaalde soort op (zie overzichtje op een meegeleverd kaartje)5) Vreselijk wezenfase : indien je het wezen hebt verslagen, levert het je punten op op het einde van het spel. Ben je de eerste om drie wezens van een soort te verslaan, krijg je overigens ook nog eens succeskaart die je vier punten oplevert. Deze kaart wordt afgenomen als een andere speler meer wezens van die soort verslaat. Indien je het wezen niet hebt verslagen, moet je de onderste wezensfiche nemen, die je strafpunten oplevert. Indien je de laatste fiche neemt, is het spel onmiddellijk afgelopen.

6) Handelspostfase : de speler plaatst z'n pion op de handelspost en mag nu met geldfiches (geel) kaarten kopen uit de drie openliggende. Als je klaar bent met kopen, worden de kaarten doorgeschoven naar links en aangevuld. Wordt er niets gekocht, dan wordt de meest linkse kaart verwijderd en wordt de rij dan aangevuld.7) Opschoonfase : trek nieuwe prestatiekaarten tot je een hand van drie hebt en draai al je gebruikte actiekaarten terug open zodat deze beschikbaar zijn voor de volgende ronde.

Einde van het spel : zo gauw de stapel wezenkaarten opgebruikt is of alle wezensfiches zijn weggenomen eindigt het spel. De spelers tellen de punten op hun verslagen wezens, punten op eventuele actiekaarten, succeskaarten en de kaarttegel (startspelertegel tijdens het spel en 1 punt op het einde waard). Daarna worden eventuele minpunten afgetrokken voor wezenfiches. De speler met de meeste punten, wint het spel.

Titel : Ancient terrible things
Auteur : Rob Van Zyl
Uitgeverij : Pleasant company studios
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 8+ (14+ op de doos omwille van het "Horror"-thema)

19-08-2014 om 07:50 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : DC Comics
DC Comics deckbuilding game (Cryptozoic Games) :+ prachtige kaarten, sfeervol
+ de tekst op de kaarten zijn duidelijk en zorgden nooit voor problemen
+ het spel speelt vlot, erg vlot, je vliegt als het ware door het spel (erg aangenaam en dit al bij een eerste speelsessie)
+ het thema is aanwezig, maar het is niet zo dat je er erg op moet letten, het gaat enkel om het aantal power dat je bij elkaar sprokkelt en hier en daar een vaardigheid die niet echt superspectaculair met bepaalde helden of schurken verbonden is

- het feit dat het zo vlot speelt, zou er wel eens voor kunnen zorgen dat je snel uitgespeeld raakt
- er zijn ondertussen uitbreidingen beschikbaar, maar dit zijn telkens stand-alone versies, dwz dat u alle basiskaarten telkens nog een keertje bijgeleverd krijgt. Op zich geen erg, ware het niet dat je dan telkens de volle pot moet betalen, dus in dit geval liever boosters
- de doos is ietwat te groot voor het materiaal, u koopt héél wat lucht

Conclusie : Ik kon dit spel echt wel smaken. Zelfs in mijn eerste sessie slaagde ik erin om enkele leuke combo's op de speelmat te leggen. Het verschil tussen de spelers was wel erg groot, ik scoorde drie keer zo veel punten als mijn tegenstander, wat op zich misschien niet echt leuk is. Het artwork is zeker mooi en sfeervol, de teksten zijn éénduidig en makkelijk te spelen met een beetje basiskennis van het Engels. Allergrootste probleem is weer de kostprijs van dit doosje, zeker als je de verzendingskosten uit het verre Amerika nog moet bijtellen. Ben je een deckbuilding-fan, dan is het zeker het overwegen waard om deze aan te schaffen, maar hou er wel rekening mee dat u met uw Dominion en andere Thunderstones wel pakken meer variatie gaat hebben.

19-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (1)
18-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Complots
Complots (Ferti) :


+ prachtig artwork op de kaarten
+ je hebt een engelstalige variant in de vorm van Coup (Indie boards and cards), maar dat artwork vinden wij persoonlijk niet zo mooi
+ het Love Letter-gevoel is erg aanwezig, persoonlijk vind ik hem zelfs nog ietjes beter spelen
+ erg handig spel om mee te nemen op verplaatsing
+ dit is een smerig blufspelletje dat met de juiste groep spelers ongetwijfeld voor hilarische situaties zal zorgen
+ u krijgt er een handig overzichtje bij geleverd

- ik vind het beter dan Love letter, maar het heeft ook wel ietsje meer regels, die het voor beginnende spelers toch moeilijker maken
- het artwork is mooi, de bijgeleverde muntjes is dan weer van een jaren '80-niveau (de foto hierboven is er één van de deluxe editie, die er wel erg mooi uitziet, maar ongetwijfeld ook een stuk prijziger zal zijn en onvindbaar want slechts 100 van gemaakt)
- u bent het Frans niet machtig (is wel niet echt een must) en de geringe tekst op de kaarten stoort u
- je hebt zoals steeds niet echt veel in de hand
- je kan uit het spel worden gegooid en dan zit u daar te wachten (gelukkig duurt een speelsessie niet overdreven lang)
- het handige overzichtje is er maar twee keer bij, ambetant als u met vijf of zes gaat spelen

Conclusie Complots is zeker een spel dat ik wist te appreciëren. De eerste sessie is het wel wat zoeken, je moet de karakters goed kennen om ten volle gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van het spel. Het speelt op zich wel vlot en het spel heeft veel flair en sfeer. Ik vermoed dat het spel beter wordt met meer spelers, dus een maximale bezetting is volgens mij het beste.

18-08-2014 om 08:11 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
17-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Speed cups
Speed cups (999 games) :+ een must voor alle Halli Galli, Jungle Speed, Grabbel-en-graai- spelers onder jullie
+ de bekertjes zijn mooi en een prima formaat zodat ook de klunsjes onder ons ermee uit de voeten (en handen) kunnen
+ de opdrachten zijn gevarieerd, maar het concept is altijd even simpel
+ de spelregels zijn minimaal, het speelt allemaal erg intuïtief
+ het is dan wel grabbelen en graaien, maar je hebt je eigen materiaal, dus je speelt altijd mee, zelfs al zijn er snellere spelers

- het is weer grabbelen en graaien en dat doet u al huiveren op voorhand
- het draaien van de kaarten vindt u toch altijd een nadeel voor de draaier van de kaart
- weer dat verdomde belletje, je krijgt er hoofdpijn, buikpijn en tandpijn van tegelijkertijd


17-08-2014 om 10:40 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
16-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 220Deelnemers : Kamiel, Annelies, Monique & Arne
Gespeeld spel : Stef Stuntpiloot
Speeldatum : 16/08/'14
Speelplaats : Spelen aan zee - Oostende
Opmerkelijk : Gevonden op een rommelmarkt in Oudenburg en onmiddellijk de grote hit bij Kamiel. Ik denk dat deze titel dan ook nog vaak op tafel zal verschijnen. Ik beloof echter dat ik deze hier maar één keer ga taggen als "Spelen met SpinLi" , op BGG doe ik dit natuurlijk wel. PS : de foto hierboven is van de speelsessie van de dag ervoor. Kamiel heeft nog niet zo'n enorme baardgroei

16-08-2014 om 22:51 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 219


Deelnemers : Andy, Cynthia & Arne

Gespeelde spellen : Twilight struggle, Stef stuntpiloot, Bokken schieten & DC comics deckbuilding game
Speeldatum : 15/08/'14
Speelplaats : Spelen aan zee - Bredene
Opmerkelijk : Eindelijk de nummer 1 van BGG kunnen testen en het viel me enorm tegen, we zijn dan ook na twee rondjes gestopt (het had overigens ook al afgelopen geweest kunnen zijn, een boycot van Amerika op de Olympische Spelen en het was over). Bokken schieten kende ik onder de naam Ziegen kriegen en bleek toch een leuker slagen-halen-spelletje dan ik me nog herinnerde. DC Comics vond ik een erg leuke deckbuilder, jammer dat hij zo prijzig is (voor het weinige materiaal dat je krijgt)

16-08-2014 om 22:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 218


Deelnemers : Andy, Cynthia & Arne
Gespeelde spellen : Genius, Rattus, Concept, Speed cups & San juan
Speeldatum : 14/08/'14
Speelplaats : Spelen aan zee - Bredene
Opmerkelijk : Enkele oudere spellen teruggespeeld en wat hervonden, ik ga Rattus toch terug proberen om meer op tafel te krijgen. Ook de uitbreidingen zou ik graag eens testen (is me tot nog toe nooit gelukt). Genius was ook echt te lang geleden, zo'n goed spel.

16-08-2014 om 22:45 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
15-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 217


Deelnemers : Els, Esmeralda, Nico, Gert, Seb & Arne
Gespeelde spellen : Tzolkin + expansion, Complots & Karesansui
Speeldatum : 13/08/'14
Speelplaats : Spellenwinkel de Kolonisten Turnhout
Opmerkelijk : Na lang wachten mochten we onze geschilderde Tzolkin aanschouwen. Daarenboven hadden we nog wat miniatuurtjes laten maken om het houten speelmateriaal te vervangen. Op bovenstaande foto's ziet u alvast iets, betere foto's volgen later op onze FB-pagina

15-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
14-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 216


Deelnemers : Els, Esmeralda, Nico & Arne
Gespeelde spellen : Macao, Burgen von Burgund & Brügge + expansion

Speeldatum : 13/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : De Feld-reeks is volledig afgewerkt, op naar de volgende reeks : Alea spiele!

14-08-2014 om 00:37 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
12-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 215


Deelnemers : Sven & Arne
Gespeelde spellen : Um Ruhm und Ehre, Rialto & Robinson Crusoë - adventure on the cursed island
Speeldatum : 12/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : De wraak was zoet, we versloegen het eiland! Op naar het volgende scenario, om ongetwijfeld weer afgestraft te worden.

12-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
11-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 214


Deelnemers : Andy & Arne
Gespeelde spellen : Robinson Crusoë - adventure on the cursed island
Speeldatum : 11/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : We hebben op ons "bakkes" gehad, beiden dood in ronde 7, de winter was nog maar pas komen aankloppen.
Ik vermoed dat we niets fout hebben gespeeld, maar dat zal gauw duidelijk worden in volgende speelsessies. Ik heb in ieder geval al zin in een rematch.

11-08-2014 om 23:32 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
09-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 213


Deelnemers : David, Waut, Katrien & Arne
Gespeelde spellen : Im Jahr des Drachen, Koopmanshuis + uitbreiding, King of Tokyo, Mr. Jack & Mr. Jack Pocket
Speeldatum : 08/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Lang geleden dat King of Tokyo nog eens op tafel verscheen, maar er werd wat "afgebasht", winst door de dood van de rest. De uitbreiding van het Koopmanshuis is een aanrader, in mijn ogen een welgekomen aanvulling van een relatief goed spel (dat na verloop van tijd wel saai wordt, maar door deze uitbreiding dus terug tot leven komt)

09-08-2014 om 00:01 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
08-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 212


Deelnemers : Xander, Robèr, Nico & Arne
Gespeelde spellen : Cthulhu dice, Helios, Norderwind, Parade & Nauticus
Speeldatum : 06/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk :Vanavond zat er geen Feld in, dat wordt iets voor een volgende aangelegenheid. Wel het startspeler-bepalen-spel "Cthulhu dice".

08-08-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
07-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urban Sprawl (GMT)


GMT games is een uitgeverij die vooral gekend is voor z'n lijvige oorlogspellen. U neemt best even de tijd als u dit soort spellen op tafel wil leggen. Daarnaast is de uitgeverij ook gekend voor het supersnel uitverkopen van bepaalde titels. Zij hebben een ingenieus systeem waarbij ze slechts beperkte oplages laten drukken, maar voor hun populaire spellen dan ook al aan de vierde of vijfde editie toe zijn. In hun gamma zitten echter ook wel enkele "euro"-achtige spellen, wiens tijdsduur beperkt (?) blijft tot een 2 à 3-tal uurtjes. Tot deze categorie rekenen we zeker en vast al het fantastische Dominant Species, en nu voegen we ook nog graag Urban Sprawl aan onze collectie toe.

In Urban Sprawl gaat u samen met uw tegenspelers een dorpje laten uitgroeien tot een immense metropolis. Bouwen is één zaak, maar het politiek klaarkrijgen van bepaalde bouwvoorschriften en andere duistere zaakjes is een andere. U gaat in dit spel een goede mix moeten vinden tussen het vinden van de juiste, waardevolle bouwplaatsen, het afbreken van oudere gebouwen en het oprichten van torenhoge flatgebouwen die zowel je prestige als je inkomsten de hoogte injagen. De speler die uiteindelijk het meeste prestige bij elkaar weet te harken, zal als winnaar uit de bus komen.Het spel komt met heel wat materiaal (vandaar ook weer een erg zware doos) : een prachtig, groot speelbord, talloze gebouwtegels, kaartenstapels voor dorp/stad/metropolis en vooral plankaarten. In deze stapels zitten bovendien enkele gebeurteniskaarten verstopt die wanneer ze tevoorschijn komen zowel iets positiefs als een hoop ellende op je dak kunnen gooien. Elke speler krijgt een handig overzichtje en jammerlijk genoeg is het geld in dit spel van papier (het gebruik van pokerfiches is misschien een fijne aanvulling). Tenslotte zijn er nog enkele kartonnen tegeltjes met enkele politieke functies op en de vocatietegels.De beurt van een speler bestaat telkens uit drie fasen. (zie hierboven op het spelersoverzicht) Je doorloopt alle fasen vooraleer de beurt naar de volgende speler gaat.
1) Investeren : de actieve speler mag één van z'n bouwtoelatingen afleggen en hiervoor inkomsten ontvangen, zoals aangegeven op de kaart. Uiteraard moet je deze kaart wel in handen hebben voor je beurt begint.

2) Actiepunten gebruiken : een speler heeft 6 actiepunten ter beschikking in z'n beurt. Hij kiest op het speelbord bepaalde acties. Er staat telkens aangegeven hoeveel actiepunten deze kosten. Je mag ervoor opteren om actiepunten te laten vervallen en kan geen actiepunten overdragen naar een volgende beurt. De mogelijke acties die een speler kan ondernemen :

- een beschikbare bouwtoelating nemen : in de planningsstapel zitten allerhande bouwtoelatingen (in de vier verschillende soorten gebouwen : commercieel, civiel, industrieel en residentieel) en vernieuwingskaarten. Op deze kaarten staat telkens welke gebouwen mogen gebouwd worden, het aantal toelatingen, de inkomsten die je krijgt als  je de kaart afgeeft tijdens het investeren en of er eventueel een verkiezing plaatsvindt bij het uitspelen ervan. Indien je één van deze kaarten op handen wil nemen, spendeer je de afgebeelde actiepunten. In de opschoonfase schuiven de kaarten door en wordt de vitrine aangevuld.

- een beschikbare vernieuwingskaart nemen : idem hierboven

- een beschikbare contractkaart bouwen : bij aanvang van het spel liggen er enkel dorpskaarten open. Vanaf het moment dat er bepaalde kaarten tevoorschijn komen zullen ook de stadskaarten en metropoliskaarten tevoorschijn komen. Bovendien zitten er ook gebeurteniskaarten in de stapels. Moesten deze tevoorschijn komen, dan worden ze onmiddellijk uitgevoerd. Om een contractkaart te bouwen, spendeer je de gevraagde actiepunten. Op de kaarten staat aangegeven over welk soort gebouw het gaat, hoeveel toelatingen je nodig hebt (is ook de grootte van het gebouw), welke vocatie eraan vasthangt en af en toe staat er nog een effect op de kaart vermeld die na het bouwen wordt uitgevoerd. Je legt het gevraagde aantal toelatingen op de aflegstapel en plaatst een passend gebouw op het speelbord. Je scoort onmiddellijk een aantal prestige en inkomsten. Hoeveel dit bedraagt staat aangegeven onderaan de rijen en kolommen (dit kan overigens veranderen door bepaalde gebeurtenissen). Dan plaats je nog een eigen blokje op het gebouw. Er zijn wel enkele bouwbeperkingen. Zo mag je een bepaald soort gebouw niet bouwen tegen een ander soort gebouw, tenzij het grenst aan éénzelfde soort gebouw. (dit klinkt raar, maar als je de voorbeelden in de spelregels erop naslaat is het allemaal duidelijk). Belangrijk is wel om te weten dat in dit spel diagonaal ook aangrenzend is. Je scoort 1 extra overwinningspunt voor elk gebouw van dezelfde soort dat grenst aan je gebouw. Je krijgt ook een vocatiefiche die staat afgebeeld op je contract. Tenslotte is er een vocatiewaardering. Alle spelers die een vocatie hebben van het gebouw dat net neergepoot is, krijgen hiervoor prestige OF inkomsten (zelf te bepalen). Hoeveel hangt af van het getal dat vermeld staat op de kaart.

- een beschikbare contractkaart nemen om als gunst te gebruiken : dit is een contractkaart die enkel deze speler kan vervullen. Je mag slechts één gunst voor je hebben liggen. In een latere beurt mag de speler dit contract vervullen voor 0 actiepunten. Een gunst kan niet vrijwillig worden afgelegd, maar je mag wel een nieuwe gunst ontvangen in de beurt dat je de vorige bouwt.

3) Opschonen : tijdens het opschonen worden de planningskaarten doorgeschoven en aangevuld, worden eventuele gebeurtenissen die tevoorschijnkomen uitgevoerd en worden ook de dorps-/stads-/metropoliskaarten doorgeschoven en aangevuld. Tenslotte wordt de actieve-speler-tegel doorgeschoven naar de volgende speler.Telkens er een planningskaart wordt opengedraaid, wordt er gekeken of er een verkiezingssymbool op de kaart staat en of er een uitbetaling zal plaatsvinden. De verkiezing gebeurt steeds eerst, het uitbetalen nadien. Bij elk verkiezingssymbool schuift er een pion rond op het verkiezingsspoor. Deze zal bepalen welke politieke figuur er te "winnen" valt. De speler die aan de gevraagde voorwaarde voldoet, krijgt dit karakter met z'n bijpassende eigenschap en voordeel. De uitbetaling staat ook netjes op het spelersoverzicht aangegeven. Er wordt gekeken welke speler in de aangegeven kolom of rij het best vertegenwoordigd is, wie als tweede, derde, ... en ze krijgen overeenkomstig inkomsten of prestige.

Het spel eindigt wanneer de kaart met de Olympische Spelen tevoorschijn komt uit de metropolisstapel. Er wordt nog een laatste uitbetaling gedaan in elke prestigerij, daarna krijgt elke speler nog 1 prestige voor elke 10 geld en tenslotte krijg je nog punten zoals aangegeven op de politiekers die je in je bezit hebt.

Titel : Urban Sprawl
Auteur : Chad Jensen
Uitgeverij : GMT
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 180 min.
Leeftijd : 12+

Dit spel en andere GMT spellen vindt u bij UGG.de

07-08-2014 om 07:52 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
06-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 211


Deelnemers : Sven, Johan & Arne
Gespeelde spellen : Notre Dame, Amerigo & Fragile
Speeldatum : 05/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Dat er Felds werden gespeeld is geen verrassing meer, nog een zestal te gaan trouwens. Fragile is een grotere verrassing. Deze titel stond nu al geruime tijd stof te vangen in onze spellenkast. Een abstract spel met waanzinnig mooi materiaal, waarvoor uitgeverij LudoArt gekend is.

06-08-2014 om 00:45 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
02-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 210


Deelnemers : Wim, Katrien & Arne
Gespeelde spellen : The name of the rose, Luna & Blueprints
Speeldatum : 01/08/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : En de Feldmania ging verder op de eerste dag van augustus. Mijn persoonlijke topper "Luna" kwam op tafel, maar ook de, in mijn ogen, mindere "the name of the rose" en afsluittoppertje "Blueprints".

02-08-2014 om 01:14 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 09-2005


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs