IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20th century (CGE)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Over dit spel las ik ergens op BGG dat het een kruising zou zijn tussen Carcassonne en Hoogspanning. Beide voornoemde spellen zijn natuurlijk top in hun genre, maar ik denk dat dit spel toch nog een trapje hoger is dan beide spellen qua moeilijkheid. Akkoord, u gaat aan de slag met tegeltjes en probeert uw eigen stad te optimaliseren, maar hier houdt de vergelijking toch wel grotendeels op vind ik persoonlijk.

20th century loopt over zes ronden waarin u uw stad uitbouwt. Je probeert de levenskwaliteit te verhogen, maar moet dit doen zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. Hou rekening met de vervuiling die de vooruitgang met zich meebrengt en investeer zeker ook in ecologische oplossing voor uw problemen.

Een ronde bestaat vijf fasen :
- opstellen : er komen nieuwe land- en technologietegels in het spel

- land veilen : de hoogste bieder mag de tegel kopen, je mag passen om voor een ander stuk land te gaan die ronde of volledig uit de bieding stappen om als eerste een technologie aan te schaffen (deze worden steeds goedkoper nadien)

- catastrofes vermijden : iedere speler biedt om z'n pion in een bepaalde kolom kwijt te kunnen. Elke kolom brengt z'n eigen problemen met zich mee, afval of pollutie is jouw deel. 

- ontwikkelen (dit kan simultaan gebeuren) : nieuw afval plaatsen op hun land, nieuwe landtegels inbrengen, nieuwe inwoners herbergen, technologie gebruiken en de productie van je stad aanpassen

- produceren : overeenkomstig met wat je stad produceert, krijg je geld-, wetenschapskaarten en overwinningspunten. Tenslotte kan je ook gaan recycleren om alzo afval uit je stad te verwijderen.

- bonus scoren (enkel in de even rondes) : in elk spel zijn er andere bonuskaarten in het spel, de spelers weten waar ze naartoe moeten werken aangezien deze open liggen naast het speelbord. 

Dit is de korte flow-of-play van het spel. Uiteraard heeft elke tegel z'n voor- en/of nadelen. De juiste plaatsing is belangrijk, verbindingen met elkaar dmv rails levert je voordelen op. Je hebt technologieën die je éénmalig kan gebruiken of in elke ronde, bruggen kunnen tegels met elkaar verbinden, bevolking heb je nodig om je steden actief te maken zodat ze iets opleveren tijdens de productiefase, vergeet zeker niet te recycleren want een teveel aan afval kan je ondergang betekenen, ...

Titel : 20th century
Auteur : Vladimir Suchy
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 3-5
Leeftijd : 13+
Speelduur : 120 min.

31-05-2012 om 13:36 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
30-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2012/6
Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwsbrief voor onze spellenavond van vrijdag 8 juni. Let op, dus niet de eerste vrijdag van de maand dit keer.
Klik op de afbeelding om groter te bekijken. Tot volgende week vrijdag iedereen !

30-05-2012 om 13:07 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : The island
Klik op de afbeelding om de link te volgen The island :

+ prachtig materiaal
+ moduleerbaar bord
+ mooie opberg inlay, dikke pluim voor Asmodée
+ zeer vlotte gameplay
+ uiterst geschikt familiespel dat ook de veelspeler zal aanspreken
+ véél goedkoper dan de Stronghold "Survive"-versie
+ duidelijke en overzichtelijke spelregels, iedereen kan er onmiddellijk mee aan de slag
+ spannend tot het einde, aangezien het de punten van de avonturiers zijn die tellen, niet het aantal

- uitbreidingen van "survive" zijn te gebruiken, maar hebben andere materialen gebruikt (5-6 spelers)
- je hebt wel een beetje in de hand, maar zeker niet alles, als je hier niet mee om kan, is dit zeker niets voor jou
- ik vind het in dit spel geen minpunt, maar je moet een dobbelsteen gooien om de waterdieren te verzetten, met
een beetje geluk gooi je hetgeen je nodig hebt
- in het begin staan er nog geen waterdieren op het bord (met uitzondering van de zeeslangen), dus al te vaak moet
je nog niets doen met de dobbelsteenrol
- voor mij is het onmogelijk om al de waarden van mijn 10 avonturiers te onthouden

Algemeen : erg leuk spel dat ik iedereen kan aanraden, ik zou het zeker meespelen. Ik stop het qua zwaartegraad in de categorie van Ticket to ride. Het is en blijft spannend tot het slot aangezien de waardes van de avonturiers verborgen blijven. Het materiaal is erg aangenaam om mee te spelen. Het geheel geeft een mooi en uitnodigend zicht. Ook omstaanders zullen zeker een kijkje komen nemen als je dit spel aan het spelen bent.

29-05-2012 om 07:42 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
28-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Village (Pegasus spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit spel staat al geruime tijd op onze radar. In Essen was hij jammerlijk genoeg na één dag al verdwenen en enkel nog als demonstratiemodel te bewonderen. Het was daarna geruime tijd wachten op een herdruk, maar eindelijk is hij bij ons geraakt. De buzz die het spel toen al kreeg, blijkt gerechtvaardigd. Het spel is ondertussen ook al naar de States verkocht en zal bij Tasty Minstrel Games (toch niet de minste op dit moment) verschijnen. Daarnaast zal er binnen afzienbare tijd ook een Nederlandstalige versie (enkel spelregels) verschijnen bij 999 games als alles goed gaat. Bovendien is deze week bekend gemaakt dat het spel ook aanspraak zal kunnen maken op Kennerspiel des Jahres, want hij is één van de genomineerden. De tegenstand in het achterhoofd houdend, lijkt het ons dan ook een eenvoudige overwinning te gaan worden.

Village, mijne lieve dames en heren, heeft het zowat allemaal. Als eurogamer ga je hier je hartje aan kunnen ophalen. Bovendien is het thema er niet zomaar bijgesleurd en maakt het allemaal "sense" zoals je bij sommige Engelstalige reviews kan lezen. Laat ons nu nog niet te enthousiast doen en te veel bewieroken, maar we kunnen toch al stellen dat het een solide workerplacement is die gewoon leuk is om te spelen.

Het unieke aan dit spel is dat het loopt over verschillende generaties heen. Je leeft in een dorp en probeert aanzien te verwerven op diverse manieren. Je doet dit met de gebruikte arbeiders/reizigers/geestelijken/... ofte meeples. Deze hebben een stickertje opgeplakt van 1 t.e.m. 4 om de verschillende generaties aan te duiden. Elke speler beschikt ook over een eigen spelersbord, die dient als opslagplaats voor grondstoffen, graan en familieleden, maar vooral als je levenstrack. Voor diverse acties die je gaat uitvoeren, zal je met "tijd" moeten betalen. En zo gauw je marker een rondje maakt op deze kartonnen levenslijn, zal één van je dierbaren ons moeten verlaten. Dit is tegelijk ook de klok van het spel. Sommige stervelingen zullen eeuwige roem verzamelen en in de kronieken van de stad terecht komen, anderen zullen roemloos een onbekende dood sterven en als een hond ergens onder een boompje begraven worden. Aan jou om dit zeker te vermijden.

Het is zeker niet mijn bedoeling om alle spelregels hier te gaan uitleggen, maar ik kan u wel zeggen dat alles weer netjes symbolisch op het speelbord is gedrukt en dat de acties op zich logisch zijn. Elke ronde worden er invloedsblokjes en plaagblokjes uit de zak getrokken. Om beurten voeren de spelers een actie uit, ze nemen een invloeds- of plaagblokje van een bepaalde locatie en voeren de bijbehorende actie uit.
- graan oogsten : standaard 2 zakken, bij afgeven van een ploeg en paard krijg je er één extra, bij afgeven van ploeg en os krijg je er 2 extra
- familie : "produceer" een nieuw familielid, dit moet één zijn met het laagste nummer uit je beschikbare voorraad
- handwerk : op diverse locaties kan je grondstoffen gaan verzamelen door te betalen met tijd of invloedsblokjes
- markt : herbergt een hoop klanten die bepaalde grondstoffen/graan vragen, ze leveren je punten op op het einde van het spel. Als iemand deze actie kiest, is hij de startspeler, de andere spelers mogen ook naar de markt gaan op dat momentt
- reizen : stuur een familielid op reis naar aangrenzende dorpen, betaal de kosten, scoor de punten voor aanzien. In volgende beurten kan je een nieuw familielid laten reizen of een lid laten doorreizen
- gemeentehuis : plaats een familielid in het gemeentehuis, betaal de kosten en ontvang het voordeel (startspeler, willekeurige grondstoffen, willekeurige goed, ruil geld voor punten)
- kerk : plaats een familielid in het zwarte zakje (na een ronde worden hieruit arbeiders getrokken voor de dienst)
- waterput : betaal drie dezelfde grondstofblokjes om een actie naar keuze uit te voeren

Na de actiefase volgt er de dienst in de kerk. Er worden vier arbeiders uit het zwarte zakje getrokken. Deze arbeiders komen in de kerk terecht. In speelvolgorde mogen de spelers deze arbeiders opwaarderen door bepaalde kosten te betalen. De plaats die ze in de kerk bekleden heeft natuurlijk invloed op hun waarde en overeenkomstige punten.

Daarnaast zijn er nog enkele kleine regeltjes omtrent geld en overlijden van een familielid. Op het einde van het spel, als de kroniek geschreven is of het kerkhof vol ligt, worden de punten nog uitgereikt.
Je scoort punten voor je reizen (aantal buurgemeenten dat je bezocht), je plaats in het gemeentehuis en in de kerk en het aantal familieleden dat in de kroniek is opgenomen. Bovendien scoor je nog punten voor de klanten die je bediende op de markt en is elke munt nog 1 punt waard. De speler met de meeste punten, wint uiteraard het spel.

Titel : Village
Auteurs : Inka & Markus Brand
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 12+
Speelduur : 75 min.

28-05-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prêt-à-porter (Portal publishing)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Prêt-à-porter is een spel van de Poolse uitgeverij Portal publishing, die we vooral kennen van Neuroshima hex en Stronghold. Dit spel is eigenlijk tijdens Essen 2011 serieus onder radar gevlogen. Nochtans is dit "lijvige" worker-placement spel zeker de moeite waard. Het thema is misschien niet onmiddellijk je ding, maar het klopt op zich wel allemaal.

Je gaat je onderdompelen in de modewereld. Het is een economisch strategiespel waarin je in een jaar tijd de tegenstand moet beconcurreren. Een jaar bestaat uit vier seizoenen en de druk is enorm groot om elk seizoen weer met een nieuwe collectie voor de dag te komen. De speler die op het einde van het spel het meeste profijt heeft weten te maken, wint het spel. Je moet zowel letten op je financiële situatie als op de waarde van je merk, wat je ook héél wat oplevert. Je reputatie staat op het spel ... elk seizoen weer.

Het spelmateriaal is omvangrijk (zoals Stronghold) en verzorgd zoals gewoonlijk. Er zijn gebouwkaarten, werknemerkaarten, contracten, modeshowkaarten, designkaarten, geldkaarten, leningen, geldfiches, sterfiches, trendfiches, kwaliteitsfiches, materiaalblokjes, actiepionnen en gelukkig ook enkele speelhulpen, want er zijn wel wat mogelijkheden.

Een spel bestaat uit 12 rondes, die elk opgebouwd zijn uit 3 voorbereidingsmaanden en 1 modeshowmaand. We moeten deze bespreking dan ook op delen in 2 stukken.

Voor de voorbereidingsmaanden worden telkens nieuwe kaarten opengelegd in de vitrine. Deze maand kunnen we opsplitsen in vier fasen.
--> Fase 1 : acties plannen : beurtelings plaatsen de spelers hun drie actiepionnen op de voorziene plaatsen van het speelbord. Je mag meerdere keren dezelfde actie kiezen (als er plaats is uiteraard)

--> Fase 2 : acties uitvoeren : de gekozen acties worden in volgorde afgehandeld
- bank : je krijgt geld of kan een lening aangaan
- contract : de speler kiest een nieuw contract en plaatst deze op z'n spelersbord
- gebouwen : kies een gebouw en leg het naast je spelersbord, betaal de kosten aan de bank, op deze gebouwen kunnen werknemers geplaatst worden, eens de gebouwen actief zijn, kan het voordeel ervan gebruikt worden
- werknemers : kies een werknemer en leg deze op je spelersbord of op een gebouw, spelers passen hun kosten aan (salaris bij uitbetaling), ze blijven in het spel tenzij ze ontslagen worden (maar dan betaal je een dubbel salaris als ontslagvergoeding)
- design : kies een designkaart en leg naast je spelersbord, hiermee bouw je je collectie voor de modeshows, je moet de materialen gaan verzamelen die het design verlangt
- locale fabrikant : koop materialen aan, krijg een kwaliteitsfiche (deze gebruik je bij de volgende show)
- winkel : koop materialen aan, krijg twee kwaliteitsfiches
- importeren : koop materialen aan, krijg drie kwaliteitsfiches
- voorbereiding : uitvoeren in omgekeerde volgorde, je krijgt 2 kwaliteitsfiches, 1 PR-fiche, 1 trendfiche of 5000 dollar

--> Fase 3 : training- en ontwikkelingsfase : train een werknemer en ontwikkel één van je gebouwen, betaal de kosten en draai de kaarten naar hun donkere kant (geavanceerde gebouwen en werknemers), pas ook de maandelijkse kosten aan.

--> Fase 4 : onderhoudsfase : bereken je kosten (gebouwen, salarissen, leningen, ...) en betaal aan de bank

Nadien wordt het bord opgeruimd en klaargemaakt voor een nieuwe voorbereidingsmaand of een een modeshowmaand.

Voor de modeshowmaand leg je het spel eigenlijk even stil en doorloop je volgende vijf fasen :
--> Fase 1 : sterfiches inruilen : afhankelijk van het aantal spelers is een ster geld waard, je krijgt de overeenkomstige cash

--> Fase 2 : collectie voorstellen : je kiest welke collectie je tentoon wil stellen. Een collectie is een set van afgewerkte designs in één van de stijlen.

--> Fase 3 : collecties vergelijken : de tentoongestelde collecties worden vergeleken op gebied van kwaliteit, trend, PR en kwantiteit. Afhankelijk van waar de collectie wordt tentoongesteld kunnen er nog bonussen worden gewonnen. Afhankelijk van het seizoen worden verschillende van bovenstaande parameters vergeleken. De spelers krijgen sterren uitgereikt afhankelijk van hun plaats bij het vergelijken van de parameters.

--> Fase 4 : collectie verkopen : de ontwerpen worden sowieso verkocht voor de aangegeven prijs.

--> Fase 5 : Onderhoudsfase : spelers betalen hun onderhoudskosten (zoals in de voorbereidingsmaanden). De spelers moeten na een modeshowmaand hun leningen en kredieten terugbetalen aan de bank. Alle verlopen contracten worden afgelegd, tenzij ze verlengd worden met een onderhandelingskaart.

De speler die na vier modeshows het meeste geld in kas heeft, wordt de winnaar van dit intrigerende spel.

Titel : Prêt-à-porter
Auteur : Ignacy Trzewiczek
Uitgeverij : Portal publishing
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 90 min.

27-05-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
26-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaispeicher (Pegasus spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kaispeicher is een uitbreiding voor het spel "Het koopmanshuis", dat ook in het Nederlands op de markt kwam bij The Game Master. Jammerlijk genoeg heeft die ons laten verstaan dat deze uitbreiding niet in onze moedertaal zal verschijnen. Nochtans is dit een welgekomen aanvulling op een spel dat erg leuk en vlot speelt.

In Kaispeicher hanteren we eigenlijk identiek dezelfde gameplay, maar komen er enkele extra elementen bij. De ene al wat spectaculairder dan de andere. Het meest "gewichtige" zijn de metalen munten die bij de uitbreiding zitten. Bij het basisspel zat reeds één munt voor de startspeler, die wordt nu vervangen door een startspelerkaart en kan je aan de slag gaan met echte metalen muntjes ipv de kartonnen. Gooi deze zeker niet weg, want bij een tekort ga je deze zeker kunnen gebruiken.

Daarnaast komen er ook 3 nieuwe grondstoffen in het spel, je voegt de 9 blokjes gewoon toe aan het zakje en je zal ze nodig hebben bij bepaalde contracten. Daarnaast krijgen de spelers een extra arbeider en zijn er twee neutrale wiens hulp kan ingeroepen worden na de aanschaf van een bepaalde kaart.

Het belangrijkste nieuwe materiaal zijn uiteraard de kaarten. Voor elk seizoen komen er wederom enkele kaarten bij. Velen zullen je bekend voorkomen : brandweermannen, contracten, schepen voor grondstoffen en vooral nieuwe gebouwen met elk hun eigen voordeel. Wij beschikken over de Duitse versie en moeten bekennen dat de meeste kaarten op zich duidelijk zijn. Voor diegenen waar dit niet het geval is, is er gelukkig een zeer overzichtelijke handleiding waar je alles kan gaan opzoeken. Je gebruikt bovendien alle kaarten, zowel deze uit het basisspel, als die van de uitbreiding.

Speltechnisch komt hier dan ook de grootste verandering aan te pas. Bij het uitleggen van de kaarten, maak je nog een extra vitrine boven het speelbord met kaarten. De spelers kunnen deze kaarten claimen door er een arbeider op te zetten en de kaarten rechts naast het speelbord te leggen. Ze leggen deze van onder naar boven. Bij het afhandelen van het kopen van de kaarten, kunnen ze deze dan aanschaffen voor de prijs gelijk aan het aantal kaarten die boven hen liggen. Uiteraard begin je bij de onderste kaart.

Titel : Kaispeicher
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Pegasus
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 8+
Speelduur : 60 min.

26-05-2012 om 09:26 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiel des Jahres 2012
In Duitsland is men weeral toegekomen aan het uitreiken van spellenprijzen.
De meest prestigieuze spellenprijs is en blijft toch nog wel deze "Spiel des Jahres".
De genomineerden zijn alvast bekend :
- Eselbrücke
- Kingdom builder
- Vegas

Als u het mij vraagt, heb ik een zéér duidelijke favoriet. Trouwe lezers van deze blog weten ongetwijfeld welk spel ik naar voor zou schuiven.
Traditiegetrouw zijn er ook wel wat verrassingen bij, men zoekt niet altijd de beste spellen, maar wel zeer toegankelijke. Bovendien is de vijver waaruit ze selecteren enkel Duits getint, enkel Duitse uitgeverijen die hun spellen inzenden komen aan bod.

Gelukkig is er ook een "Kennerspiel des Jahres"-categorie in het leven geroepen. Hierin komen toch nog spellen van een ander kaliber aan bod.
De genomineerden zijn :
- Targi
- Village
- K2

21-05-2012 om 12:43 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bordspelplaza : the end !

Beste mensen,

 

Zoals velen van jullie al gemerkt hebben, is de site Bordspelplaza.eu al enige tijd offline. De exacte oorzaak van deze storing is ons ook onbekend. Na ruim overleg met de provider kregen we helaas het slechte nieuws dat de site niet meer te redden was. We hebben wel een aanbod gekregen om een nieuwe site op te starten. Aangezien er toch een hoop vrije tijd in het opbouwen van een site zit, en er een zeer goed ander forum is, namelijk Bordspelmania.eu, lijkt het ons beter om geen doorstart te maken met Bordspelplaza.

Via deze weg willen wij alle gebruikers en sponsors danken voor de moeite die ze mee in de site hebben gestoken.

 

Iedereen die graag meepraat over het laatste nieuws uit (Nederlandstalig) bordspellenland, verwijzen we graag door naar www.bordspelmania.eu

 

Voor vragen kan je terecht op bordspelplaza@syroit.nl

Groeten Arne, David en Pieter

21-05-2012 om 12:26 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
19-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Hornet
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hornet :

+ knap materiaal
+ tof spelprincipe, inschatten wat de tegenstand doet
+ er zit meer in dan je op het eerste zicht zou verwachten
+ relatief éénvoudige spelregels
+ modulair speel- en fasebord

- het aanpasbare fasebord klemt af en toe wel een beetje
- onduidelijkheid over spelopstelling (even checken op BGG)
- de honingraten zijn nogal klein, prutserig om je honing erop te plaatsen
 

19-05-2012 om 23:43 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
17-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Vegas
Vegas

+ zéér snel uitgelegd
+ verzorgd materiaal
+ stevige geldkaarten

- is echt wel héél erg licht
- dobbelen vind ik niet erg, maar er mag wel wat meer aan vast zitten (bv. Alea iacta est)
- eigenlijk jammer dat dit in de Alea-reeks zit (ik zeg het bij deze toch)

17-05-2012 om 19:53 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
16-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neuroshima hex : Stonekill
Nog meer nieuws uit de Portal-stal (het lijkt wel de enige uitgeverij die actief is op dit ogenblik). Op de website vind je nieuwe scenario's voor neuroshima hex. Zeker eens uitproberen : http://www.portalpublishing.eu/2012/05/stonekill-campaign-for-neuroshima-hex/

Daarnaast is ook de pagina van Convoy al wat uitgebreid. U vindt al héél wat informatie over dit ongetwijfeld interessante spel hier terug :

http://www.portalpublishing.eu/products/board-games/convoy/
16-05-2012 om 16:33 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
14-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neuroshima hex : Steel police (Portal)
Klik op de afbeelding om de link te volgen "Steel police" is een uitbreiding voor het spel Neuroshima hex, waarin 2 tot 4 spelers het tegen elkaar opnemen. Je tracht door middel van het inzetten van gevechtseenheden elkaars basis aan flarden te schieten. Deze uitbreiding brengt een nieuw "ras" met zich mee. De troepeneenheden in deze uitbreiding laten je toe om sterke schietposities te bouwen (modules die de schietsterkte verhogen en het aantal aanvallen vermeerderen). De mobiele eenheden bieden je de mogelijkheid om aanvallen van tegenstanders te reflecteren. Een schot wordt hierdoor weerkaatst naar een aangrenzende tegenstrever die in de richting van het oorspronkelijke schot staat. Een nadeel aan deze troepen zijn een eerder laag initiatief en slechts één enkelvoudige beweging actietegel.

Het hoofdkwartier van de Steel police laat je toe om een stalen net te gooien, dit kan tot 15 keer toe (aantal fiches). Zo gauw je de geblokte tegenstrever verslaat, komt het net terug in je voorraad en kan je het terug uitgooien. Het hoofdkwartier kan overigens best beschermd in een hoekje worden geplaatst en niet in open veld worden neergelegd, want dan is het zeer kwetsbaar.

Ik veronderstel dat er in navolging van deze "steel police" nog uitbreidingen zullen komen, aangezien er aan de zijkant van het doosje "01" staat gedrukt, maar dat zal de toekomst uitwijzen. De nieuwe troepen zorgen in ieder geval weeral voor wat extra variatie, afwisseling en nieuwe mogelijkheden.

Titel : Steel police
Auteur : Michal Oracz
Uitgeverij : Portal publishing
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

14-05-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
13-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vegas (Alea spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwe Alea is er eentje in de middelste grootte van doos. Het betreft hier een dobbelspelletje van Rüdiger Dorn. Laat ons zeggen dat Alea spiele dit soort spel nog niet echt in z'n assortiment had zitten. Met Alea iacta est hadden ze al wel een spel in hun rangen waarbij de dobbelsteen belangrijk was, maar nu hebben ze echt wel een héél luchtig spelletje uitgebracht. Of het al dan niet Alea-waardig is, dat laat ik in het midden, daar zullen anderen wel over beslissen.

In Vegas proberen de spelers over vier ronden om ter meeste geld te verzamelen. Ze brengen een bezoek aan de zes casino's die elk een waarde van een dobbelsteen aangeven. Boven elk casino worden er elke ronde geldbiljetten uitgestald. Deze biljetten hebben verschillende waarden (60.000, 70.000, 80.000, 90.000, 10.000, 40.000, 20.000 en 30.000). Er wordt steeds uitgelegd tot er een minimum van 50.000 bereikt is. Dit kan dus één, maar ook meerdere biljetten zijn.

Daarna begint er een ronde. Om beurten gooien de spelers met hun dobbelstenen en leggen alle dobbelstenen van één soort bij het bijhorende casino. Het spel gaat verder tot alle spelers al hun (8) dobbelstenen bij een casino hebben gelegd. Het kan dus perfect zijn dat een speler meerdere keren na elkaar mag gooien.

Nadien worden de casino's gewaardeerd. De speler met de meeste dobbelstenen bij een casino krijgt het geldbiljet met de hoogste waarde, de volgende het volgende, ... Bij een gelijke stand echter worden de dobbelstenen van de speler uit het casino verwijderd. Je moet dus wel degelijk alleen de beste score halen. Blijft er geld achter, dan gaat dit terug naar de trekstapel voor een volgende ronde.

De speler die na vier rondes het meeste geld heeft verzameld, wint het spel.

Titel : Vegas
Auteur : Rüdiger Dorn
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 25 min.
Leeftijd : 8+

13-05-2012 om 09:35 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
05-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgepast !!!
Onze spellenavond van mei is nog maar net achter de rug of we kondigen u die van juni al aan.
Tijdig ... want we spelen niet op de 1ste, maar op de 2de vrijdag van de maand. Op vrijdag 8 juni
bent u wederom van harte welkom in de cafetaria van Lindelo.

Het perfecte moment :
- u kan alvast beginnen aftellen naar de zomervakantie
- de schoolgaande jeugd kan zich nog één keer ontspannen voor de examens
- hopelijk buiten al een aangenaam weertje, zodat we de buitenspeelspellen nog eens van stal kunnen halen

05-05-2012 om 09:43 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Metropolis
Klik op de afbeelding om de link te volgen Metropolis :

+
zeer snel kaartspel, waarbij je toch het gevoel hebt iets op te bouwen
+ de bouwmeesterfase van "San Juan" tot de essentie herwerkt
+ het bouwen van een stad zonder al te veel poespas
+ zoeken naar combo's die niet te ver gezocht zijn, hooguit wat symbooltjes tellen of aan een kort tekstje voldoen
+ enorm veel "spel" voor een "klein kaartspel"
+ terecht wat buzz gekregen onder de originele naam "The city" (Amigo spiele)
+ een aanwinst voor iedereen die van een snel opbouwspel houdt (San Juan, Glory to Rome, Eminent domain), en dat echt wel tot het uiterste minimum herleid is

- het tellen van opbrengsten en overwinningspunten is soms wel een gedoe
- het kan erg snel ineens over zijn
- zo gauw iemand een serieuze voorsprong heeft, is het moeilijk hem/ haar in te halen (naar onze eerste gevoelens), zeker als de overwinningspuntenkaarten van deze persoon betrekking hebben op de andere spelers

04-05-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (1)
03-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yggdrasil op Ipad
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit leuke coöperatief spel van Ludonaute is vanaf nu verkrijgbaar op Ipad. Je kan het spel solo spelen of in de Pass & Play-mode.
U kan nog steeds genieten van de artwork van Pierô, die oogstrelend is. Deze versie maakt het spelen van het spel nog eenvoudiger,
sneller en verslavend. Je kan het in een halfuurtje makkelijk doorspelen, aangezien je natuurlijk geen voorbereidingen dient te treffen.
Het spel is voorzien van een aangenaam achtergrondmuziekje.

Ook in deze versie kan u de moeilijkheidsgraad kiezen met speciale kaarten en het aantal goden waarmee u speelt. Het spel is gekoppeld aan
het Game Center, zodat uw scores worden bijgehouden en u bepaalde kaarten kan vrijspelen (Vidar, Frigg en Balder). Deze laatste is een volledig nieuw personage waarmee je één actiepunt kan afgeven voor een overwinningspunt.


03-05-2012 om 17:37 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Metropolis (999 games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen 999 games bracht de laatste tijd héél wat spellen op de markt in de gekende kleine doosjes. Metropolis is ongetwijfeld het beste spel in deze reeks, voor de véélspeler, aangezien u voor een klein doosje héél wat spel krijgt.

In Metropolis bouwt u een stad op en probeert zo gauw mogelijk aan minstens 50 punten te komen. Punten krijgt u door het bouwen van bepaalde gebouwen, die afhankelijk van hun aanzien veel of weinig punten opleveren en gebouwen die punten genereren naar gelang symbolen die u (of uw tegenspelers) proberen te verzamelen.

Het spel wordt enkel gespeeld met kaarten. Op deze kaarten staan verschillende gebouwen, parken, wegen, ... waarmee u uw perfecte stad probeert op te bouwen. Het komt er vooral op neer om ideale combo's te zoeken die u zoveel mogelijk opleveren. Opportuniteiten zien is ten zeerste aangeraden als u dit spel op tafel legt.

Een speelbeurt bestaat uit 3 fasen. In de eerste fase kiest u een kaart uit uw hand die u wil gaan bouwen. De spelers draaien gelijktijdig hun gekozen kaart om en gaan naar fase 2, het bouwen van het gebouw. Mocht u geen enkel gebouw kunnen bouwen, trekt u vijf nieuwe handkaarten, kiest er één uit en voegt deze toe aan uw hand. In de meeste gevallen gaat u echter bouwen. Bovenaan in het hoekje van de kaart staan de bouwkosten. U betaalt deze met andere handkaarten, die u op de aflegstapel legt. In een laatste fase worden de inkomsten en overwinningspunten berekend. Op elke kaart staat vermeld hoeveel nieuwe handkaarten u krijgt (dollarteken) en hoeveel overwinningspunten (ster) uw stad waard is. U neemt de nieuwe kaarten op hand en legt eventueel een teveel (handlimiet 12) af op de aflegstapel.

Indien een speler de kaap van de 50 punten passeert, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten. Bij een gelijke stand wint de speler die op dat moment nog de meeste handkaarten heeft (handlimiet telt op het eind dan ook niet mee).

Dit zijn de spelregels van dit éénvoudige spelletje, dat héél wat meer herbergt dan op dit moment misschien zou blijken. De kaarten hebben elk hun eigenschappen, die overigens zeer duidelijk zijn. Zonder meer een toppertje in een kleine verpakking. (ImprESSEN van dit spel morgen op de blog).

Titel : Metropolis
Auteur : Tom Lehmann
Uitgeverij : 999 games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 10+

03-05-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen voor vrijdag
Staan alvast klaar :

- doos met kaartspellen, stich oder nicht, the resistance, tokyo train, rythm & boulet, tchin tchin, pocket rocket
- montage, bazaar, zong shi, oasis, singapore, yggdrasil, lords of waterdeep, blokus
- middernacht vampierenjacht, suleika, jakkiebak kippenkak, spiegelspookkasteel, callisto, up & down, oeps mis
- labyrinth, graantje de voorste, regenwormen, geharrewar in de sushibar, kiekeboe, kakkerlakkensalade, wollie bollie
- rupsenrace, transamerica, cartagena, schildpaddenrace, coda da vinci, clans, step by step
- diamonds club, ticket to ride europe, colosseum, lancaster, eminent domain, manhattan project
- santa cruz, burdigala, aquileia, hansa teutonica, seenot im rettungsboot
- takenoko, ninjato, vanuatu, kalimambo, level x, würfelligretto, numeri, big points, finito

02-05-2012 om 15:16 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Kairo
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kairo :

+ Kwaliteit materiaal, typisch Queen
+ Er zit erg veel in voor zo'n "eenvoudig" spelletje, typisch Queen dus
+ Duidelijke spelregels, typisch Queen
+ Zo'n spelletje dat je zeker snel nog eens opnieuw zou moeten spelen
+ Zo'n spelletje dat je binnen een tijdslimiet van 45-60 minuten kan afhandelen
+ Medaillesysteem van punten scoren zorgt ervoor dat je met elkaar in de clinch gaat

-Toch even wennen aan het feit dat je met een symbool speelt en niet met kleuren
- Toch ook wel even wennen aan de spelregels, ondanks het feit dat ze goed geschreven zijn (even gewoon stapjes netjes volgen)
- Kwaliteit van de bouwkaartjes is iets te licht in vergelijking met de rest vind ik
- Het tellen van aantal stapjes is toch wel even wennen en een héél gedoe in het begin

02-05-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
01-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Kalimambo
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kalimambo

+ erg leuk vormgegeven voor de kinderen
+ speelbaar met méér spelers (tot 7)
+ beetje tactiek, beetje gokken
+ onbekendheidsfactor (hoort bij dit soort spel)
+ een klein beetje berekende tactiek is misschien mogelijk, maar zekerheid heb je nooit

- onbekendheidsfactor (als je niet van dit soort spellen houdt)
- is pas echt leuk met meerdere spelers volgens mij
- negatief spelletje, om ter minste minpunten vind ik altijd zo negatief, waarom niet om ter meeste pluspunten
- je hebt zéér weinig in de hand

01-05-2012 om 17:42 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!