IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
22-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Okko (Hazgaard éditions)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Titel : Okko
Uitgever : Hazgaard
Aantal spelers : 2
Leeftijd : 12+
Spelduur : 40 min.

Als u een fan bent van mémoir '44, en u houdt bovendien van de oosterse vechtkunst gekruid met de nodige manga-stijl, dan is Okko zeker iets voor u. In dit spel gaat u met z'n tweeën de strijd aan met elkaar. Je kan scenario's spelen uit het meegeleverde adventure-book of zelf een scenario in elkaar boksen.

Het spel bestaat uit : 6 dubbelzijdige speelborden, 1 regelboek, 1 avonturenboek, 20 karakters met bijpassende profielkaart, 10 speciale dobbelstenen, 2 normale dobbelstenen en 25 uitrustingskaarten.

Het spelbord wordt samengesteld en is telkens weer anders. Op dit spelbord zien we de plattegrond van een japanse woning. De spelers kiezen hun team dat bestaat uit vijf krijgers. Ze nemen de bijpassende profielkaart en eventuele uitrustingskaarten (bij het samenstellen van je team, mag je slechts 12 Zeni gebruiken, deze staan onderaan de kaarten, vgl. met het samenstellen van een Blue Moon deck).

Op elke kaart staan enkele symbolen die ook op de speciale dobbelstenen staan. De verschillende symbolen hebben te maken met aanval, verdediging, beweging en psyche. Elke krijger heeft dus een basis aan deze punten en in een beurt kan een speler de dobbelstenenworp gebruiken om deze te activeren. De speler gaat zijn krijgers bewegen, tegenstrevers proberen te verslaan en ervoor zorgen dat hij als enige op het spelbord overblijft.

Daarnaast kan een speler ook burgers voor zich winnen, die op zich zelf geen echte kracht hebben, maar een versterking kunnen zijn bij een gevecht als ondersteuning.

In een beurt gooit een speler de dobbelstenen, activeert z'n krijgers in volgorde naar keuze en laat ze hun acties uitvoeren (met ondersteuning van de dobbelstenen). In een beurt kan een karakter ofwel aanvallen, schieten, z'n psyche verbeteren, een actie gebruiken die op z'n kaart staat. Je kan deze dobbelstenen ook opsparen, op elke karakterkaart kan één dobbelsteen worden gespaard, deze kunnen dan later worden gebruikt om een bepaalde actie uit te voeren.

Daarnaast zou het me te ver leiden om alle gevechtsregels te overlopen. Je kan het best vergelijken met mémoir, battlelore en andere van dergelijke systemen, je moet rekening houden met de afstand tot de tegenstander, het terreintype waarop je je bevindt, je gezichtsveld, ...
Om de gevechten te beslechten worden de gewone dobbelstenen gebruikt, de gegooide waarde wordt bovenop de waarde van de karakterkaarten geteld en daarna wordt het resultaat bekeken. Verschil van 1 of 2 punten, dan trekt de verliezer zich terug, verschil van 3 punten, de karakterkaart wordt omgedraaid en trekt zich terug (omgedraaide kaarten moeten eerst weer psyche winnen, vooraleer ze terug kunnen worden ingezet). Bij een verschil van 4 punten, wordt de verliezer uit het spel genomen. Bij gelijke stand gebeurt er niets. Bovendien is er nog een bonus voor lafaarden die langs achter aanvallen.

22-09-2009 om 18:23 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dracomundis (Hazgaard éditions)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Titel : Dracomundis
Uitgever : Hazgaard éditions
Auteur : Christophe Boelinger
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 12+
Speelduur : 1 uur

Dit spel bestaat uit één spelbord, 4 spelershulpen, 80 tegels (11 karakters, 1 voorwerp en 8 landschapstegels in de vier kleuren).
Het spel bestaat uit twee grote delen. In de eerste fase wordt het spelbord klaargemaakt, dit neemt héél wat tijd in beslag aangezien de
spelers hier hun tactiek zullen bepalen. In de tweede fase wordt het eigenlijk spel gespeeld. Spelers zullen hun tegels bewegen, vechten, tegels winnen, ... Het spel eindigt als alle tegels op het bord zichtbaar zijn.

Fase 1 : 
De spelers plaatsen om beurten hun tegels op het spelbord. Ze kiezen de tegels van achter hun scherm en leggen deze blind op een vrij veld op het spelbord. Enkel het karakter "explorer" moet zichtbaar worden ingebracht.

Fase 2 :
Het spel verloopt volgens de wijzers van de klok, de spelers voeren beurtelings twee acties uit. Ze hebben de keuze uit volgende acties :
- bekijk een blinde tegel die grenst aan een eigen open tegel (geheim voor anderen natuurlijk)
- verplaats één van je open karaktertegels
- draai een blinde tegel open die grenst aan een eigen open karaktertegel
- begin een gevecht
- oriënteer één van je open karaktertegels
- activeer de speciale eigenschap van een open karaktertegel
- draai een blinde tegel naar keuze open (onder bepaalde omstandigheden)
Spelers kunnen éénzelfde actie twee maal gebruiken. Je moet minstens één actie doen in je beurt.

Einde van het spel :
Wanneer alle tegels open liggen, eindigt het spel. De spelers tellen hun overwinningspunten en diegene die het meeste punten heeft, wint het spel.

Overwinningspunten :
- je journalist in een tegenstander zijn kamp op het einde van het spel : 7 punten
- een tegenstander zijn kamp vernietigd : 5 punten
- een tegenstander zijn draak vernietigd : 3 punten
- een tegenstander zijn karakter vernietigd : 1 punt
- voor elke karaktertegel op een jungletegel op het einde van het spel : 2 punten
- voor elke karaktertegel op een bergtegel op het einde van het spel : 1 punt
- indien je je begaalse tijger naast je eigen kamp hebt gelegd : - 5 punten

Conclusie :

U merkt dat ik hier al start met een conclusie en u heeft waarschijnlijk het gevoel dat u nog niet echt beet heeft hoe het spel nu eigenlijk werkt, wel beste blogger, ik snap het ook nog niet echt goed. Je moet de karakters al héél goed kennen vooraleer je een beetje een deftige tactiek in je spel kan stoppen. U kan het spelprincipe een beetje vergelijken met Neuroshima hex, u moet de tegels goed kennen, slim uitspelen en hier is ook nog eens een dosis geluk nodig aangezien je niet kan zien wat je tegenstander van tegel heeft gelegd. Dit maakt het voor mij allemaal een beetje te complex. Dit spel verdient zeker wel nog enkele speelbeurten, een nauwkeuriger oordeel zal ik dan hopelijk kunnen geven.

21-09-2009 om 20:19 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
16-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pocket rockets (Hazgaard)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Titel : Pocket Rockets
Uitgeverij : Hazgaard
Aantal spelers : 2-4
Tijdsduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

In dit spel gaan de spelers raketten bouwen om zo punten te verdienen.
Een raket bestaat uit minstens een basis, een middenstuk en een top.
Sommige raketpunten leveren iets extra's op in de vorm van een extra punt, een extra handkaart of een extra actie.

Het spel is opgebouwd uit zes kaarten die in een cirkel liggen.
Drie kaarten zijn productiekaarten, één richtingskaart, één recyclagestation en één station waar je jetons kan verzamelen.
De spelers hebben elk een pion die in de richting van de richtingskaart in deze cirkel zal worden voortbewogen.

In een beurt heeft een speler vier actiepunten ter beschikking, hiermee kan hij :
- per actiepunt één stap zetten in de richting van de pijl
- per actiepunt één kaart nemen van de raketstapels
- per actiepunt één onderdeel van zijn raket bouwen
- per actiepunt de actie van de kaarten gebruiken

1. Verplaatsen : in de richting van de pijl stappen
2. Een kaart nemen : op vier plaatsen liggen stapels met raketonderdelen, je neemt de bovenste kaart
3. Bouwen aan de raket : je moet beginnen met de basis, kan dan tussenstukken plaatsen zo veel je wil en moet afsluiten met een top. Je kan enkel bouwen in één kleur per raket (je mag wel aan verschillende tegelijk werken) en kan pas een stuk bouwen als je op de kaart met de desbetreffende kleur staat.
4. Acties van de kaarten : de drie bouwkaarten dienen uiteraard om te bouwen, de pijl kan je van richting laten veranderen, in het recyclagestation mag je een handkaart afleggen op een stapel en een kaart uit een stapel naar keuze uitzoeken. In het laatste station kan je jetons verzamelen, dit mag je pas nemen als je een volledige raket hebt gemaakt.

Nog iets waar je rekening mee moet houden : je mag maar drie handkaarten hebben, tenzij je een raket bouwde waarmee je een extra handkaart mag houden.

Puntentelling :

- onafgewerkte raket : nul punten
- afgewerkte raket : twee punten per middenstuk
- pluspunten voor eventuele toppen met +1
- punten voor de jetons (rood = vier; oranje = drie, geel = twee, wit = één punt)

Het spel eindigt als alle jetons weg zijn. De speler met de meeste punten wint het spel.

16-09-2009 om 17:01 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
13-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe eens een Hasbrootje
Klik op de afbeelding om de link te volgen We kennen allemaal zeker en vast Hasbro, de grote spellenuitgever met klassieker als Mikado, Monopoly, Wie is het, dokter bibber, Jenga, ...
Zij stuurden ons de nieuwste telg in het Monopoly-gamma, nl. Monopoly Deal.

Ik hoor u al luidop denken, oh nee, weer een zoveelste monopoly. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook sinds enige tijd al geen fan meer ben van Monopoly, dat nochtans zijn strepen al meer dan verdiend heeft. In dit kaartspel liggen de kaarten letterlijk en figuurlijk anders. Dit luchtige kaartspel heeft een enorm grote geluksfactor, maar dat hoort er gewoon bij. De spelregels zijn eenvoudig en verraden eigenlijk al het hele concept van het spel. Ik noteer hier even de belangrijkste regel : "Is iets niet duidelijk, speel gewoon, en dan kom je er wel achter". Fantastisch toch, wie durft het aan om zulke regel te schrijven. Enkel voor die durf alleen al, verdient dit spel om eens gespeeld te worden.

De spelers krijgen handkaarten met daarop de gekende straten, enkele bonussen die je in het spel ook kan opstrijken en wat pestkaarten om het bloed vanonder de nagels van je tegenstanders te halen.
Bedoeling : als eerste drie volwaardige straten bijeen sparen. Nadeel : tegenspelers kunnen kaarten stelen, huur innen of je geld aftroggelen voor hun zogezegde verjaardag.

Dit spel in drie woorden : luchtig, geluk en vooral Monopoly

13-09-2009 om 21:45 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vive la France
Klik op de afbeelding om de link te volgen We trekken deze maand eens naar onze zuiderburen. Binnen een dikke maand zal het al Duitsland zijn, wat de klok slaat met Spiel Essen, maar voorlopig gaan we nog even naar la douce France.

We beginnen bij Hazgaard Editions. Deze uitgever is nog vrij klein, maar heeft toch al enkele mooie titels op zijn actief. We zullen op onze volgende spellenavond drie van hun spellen kunnen aanbieden : Okko, Dracomundis en Pocket rockets.

Vooral deze laatste zal de komende maanden aan bekendheid winnen aangezien dit spel in verschillende talen zal worden uitgegeven.
Meer info omtrent deze spellen mag u hier later op de weblog verwachten.

Merci Hazgaard!

13-09-2009 om 21:37 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag spellenavond 4 september
Vorige vrijdag hielden we onze, ondertussen 33ste, spellenavond. Het bleek wederom een rustige avond te zijn. We hadden in ieder geval nog de tijd om de Powel en Bolt naar de overwinningen te zien lopen. En dat, jawel, tijdens een spelletje Battlestar Galactica dat de hele avond in beslag nam. Gelukkig trokken de humans aan het langste eind, zodat de mensheid toch nog even verzekerd is van een goed bestaan. Niet makkelijk als er twee cylons in je nek beginnen briezen.

Daarnaast heb ik ook spellen als Thurn und taxis, Chinatown, het magische labyrinth, ... op de tafels zien verschijnen. De foto's moet ik u voorlopig nog onthouden, tot onze pc's (hopelijk morgen) terug paraat zullen zijn.

Naar onze spellenavond van oktober toe, gaan we uiteraard onze best doen om weer eens iets nieuws voor u op tafel te krijgen. Eéntje waar we erg naar uitkijken is Space Alert. Als de releaseplanning van QWG ons niet in de steek laat, zullen we volgende spellenavond een draagbaar cd-spelertje moeten meebrengen. Maar meer hierover binnenkort ...

07-09-2009 om 08:34 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen voor morgenavond
Volgende spellen zitten reeds ingepakt. Indien nog voorkeuren, stuur ze zo snel mogelijk door.

Grijze box 1 :

 

-         magische labyrinth

-         ubongo

-         middernacht vampierenjacht

-         wijsneus

-         up and down

-         ave caesar

-         blokus 3D

-         kakkerlakkensalade

-         schildpaddenrace

-         coda da vinci

-         egelrace

-         rattlesnake

 

Grijze box 2 :

 

-         arkham horror

-         battlestar galactica

-         eine frage der ahre

-         roll through the ages

-         muketiere

-         adios amigos

-         tokyo train

-         modern art

-         chinatown

-         graantje de voorste

-         sushizock im gockelwock

-         league of six

-         machiavelli

-         circus maximus

-         tatort themse

-         david & goliath

-         ochs & esel

-         bedriegers bedrogen

-         ticket to ride cardgame

 

Kaartspellen

 

Grijze curver :

 

-         comuni

-         tempus

-         thurn und taxis

-         yspahan

-         metropolys

-         kaivai

 

 

 

03-09-2009 om 07:49 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanvragen spellen
Aangezien de aanloop naar de spellenavond van vrijdag moeizamer verloopt dan normaal, zou ik u willen vragen om zeker de spellen aan te vragen die u graag wil spelen. Ik zal straks alvast een selectie maken en ze hier posten. Stuur ons gewoon een mailtje en we zorgen dat we uw spel zeker bijhebben.

02-09-2009 om 09:42 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
01-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellenclub Roeselare
Het is een heel eindje rijden, maar moest je toevallig eens in de buurt zijn, kan ik u volgend adres aanraden.
Ik kreeg volgende mail van spellenclub Roeselare in mijn mailbox.

"Elke laatste vrijdagavond van de maand is er namelijk gelegenheid tot het spelen van talrijke bordspelen, meer info hieromtrent vindt u hier : 
http://spellenclubroeselare.be/vzw.aspx/spelclub .
Alsook organiseert Spellenclub Roeselare op 4 oktober 2009 Challenge 4, een dag waar spellen spelen centraal staat!
Met een tombola van meer dan 1000 euro en gratis inkom om spellen te komen testen, hopen we op een grote opkomst!
meer info vindt u op: http://spellenclubroeselare.be/Challenge.aspx/Boardgames ."
 
Bij deze toch weer een goede daad gedaan en onze collega's een duwtje in de rug gegeven.

01-09-2009 om 16:17 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
24-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Technische panne
Door het stormweer van vorige week is SpinLi een beetje buitenspel gezet. Beide pc's in huis zijn beschadigd door overspanning en bijgevolge totaal onbruikbaar. Dit wil zeggen dat er in de eerste plaats héél wat documenten verloren zijn gegaan, maar deze zouden nog wel kunnen gered worden normaal.

Op korte termijn wil dit ongemak wel zeggen dat er deze maand geen mooie nieuwsbrief zal worden verstuurd waarschijnlijk. We gaan onze best doen om op verplaatsing toch iets in elkaar te knutselen en in de loop van deze week door te sturen. Onze website wordt voorlopig niet bijgewerkt.

Voor nieuwtjes kan u best hier terecht aangezien ik de weblog van overal kan aanpassen. Alvast bedankt voor jullie begrip.

24-08-2009 om 12:10 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
19-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eine Frage der Ahre (Pegasus)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Titel : Eine Frage der Ahre
Auteur : Jeffrey D. Allers
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 8+
Speelduur : 45 min.

In ons laatste deel van Pegasus bespreken we de grootste doos van de drie. We trekken onze botten aan en gaan nog eens boer en tuinder spelen à la agricola. Nochtans is enkel het thema hetzelfde. Qua gameplay is het in niets te vergelijken met het vermelde zwaargewicht. Eigenlijk kan je dit spel qua spelmechanisme het beste vergelijken met Carcassonne. Tegeltje leggen, kiezen welke punten je wil scoren, scoren en een nieuwe tegel trekken. Meer hoeft er niet te gebeuren.

Het spel omvat een groot spelbord waarop het veld en de boerderij zichtbaar zijn. Er zijn 60 grote tegels (dubbel) en 25 kleine tegels (enkel). Er zijn vijftien dierentegels te verdienen. Elke speler krijgt 2 boerderijen, een spelerstegel, een scoreschijf en vijf blokjes. Voor de startopstelling verwijs ik u graag door naar de handleiding. Ik ga hier vooral een speelronde uitleggen.

In een beurt overlopen de spelers vier fasen :
1) een landtegel plaatsen
2) punten scoren
3) boerderijen scoren
4) trek een nieuwe landtegel

1) Een speler begint steeds met drie landtegels in de hand. Hiervan speelt hij één uit op het speelbord. Er zijn wel enkele regels. Je mag met een tegel geen soort onderdekken met dezelfde soort (bv. wortelen op wortelen leggen) en je mag je tegel niet laten zweven, hij moet volledig op het bord (of een andere tegel liggen). Een speler mag er ook voor opteren om een enkelvoudige tegel te spelen (let op, je hebt er maar vijf ter beschikking voor het hele spel). Je mag zelfs een enkelvoudige tegel gebruiken om een hoogteverschil te overwinnen (je legt hem dan verdekt) en direct een dubbele tegel opleggen.

2) De speler dient nu te kiezen waarvoor hij wil scoren. Je kan kiezen voor gewone punten of boerderijpunten. Kies je voor gewone punten dan kijk je hoeveel van dezelfde groenten er aan elkaar grenzen van je afgelegde tegel. Elke tegel is één punt waard. Je mag dit doen voor beide groenten op je tegel. Je kan er ook voor opteren om boerderijpunten te nemen. Dan kijk je hoeveel boerderijen er staan afgebeeld op je afgelegde tegel en zet je je blokje zoveel plaatsen verder op de lijsten in de boerderij op het speelbord. 

Passeer je met al je blokjes een boerderij van je kleur, dan mag je deze boerderij op het speelveld gaan bouwen. Je mag niet op een landgoed van een andere boerderij gaan staan uiteraard. Alle aansluitende groenten waarop je boerderij staat, behoren tot jouw landgoed. Dit land kan wel kleiner of groter worden gemaakt door tegels uit te spelen. (volgens de regels natuurlijk). Vanaf het moment dat je boerderij geplaatst is, scoor je ook hier elke ronde punten voor.

Als één van je blokjes tot aan de dieren geraakt, win je de bovenste dierentegel van de stapel, je blokje gaat dan uit het spel. De dierentegels leveren punten op aan het einde van het spel (onderkant dierentegel). Deze punten houd je verborgen voor de tegenstanders.

3) De spelers scoren voor hun gebouwde boerderijen. Eén punt per veld waaruit het landgoed bestaat.

4) De spelers sluiten hun beurt af door een nieuwe tegel te trekken. Is de voorraadstapel opgebruikt, wordt de eindfase van het spel ingeluid. De spelers trekken nu van de "6+1-stapel", tot het eindeplaatje eruitkomt. Zorg er wel voor dat iedereen evenveel beurten heeft gehad.
 
De spelers tellen nu hun dierenfiches nog op bij hun puntentotaal. Diegene met de meeste punten wint, bij gelijkstand, wint diegene met het grootste landgoed rond zijn boerderijen.

19-08-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adios amigos (Pegasus)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Titel : Adios amigos
Auteur : Momo Besedic
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Tijdsduur : 15 min.

Voor het tweede deel van ons trio trekken we naar Mexico, waar rivaliserende desperado's vechten voor hun plaats en het goud. Wie heeft er de snelste vingers en kan als eerste zijn tegenstanders afknallen.

Het spel bestaat uit 60 desperadokaarten. Hierop staan de lokale helden afgebeeld met twee getallen, de achterkant toont goudklompjes. Voor elke speler zijn er tien geweerfiches met op de achterzijde een getal van 0-9. Elke speler krijgt ook twee kogels en 1 staaf dynamiet.

De 60 kaarten worden geschut en elke speler krijgt vijftien kaarten. Hiervan legt elke speler de drie bovenste kaarten naast elkaar, dit zijn zijn desperado's voor deze ronde. Hij legt ook zijn geweerfiches (met geweer naar boven) voor zich klaar en twee kogels en 1 dynamiet.

Het spel verloopt over vijf dezelfde rondes. Een speler roept "ADIOS AMIGOS" en dan gaat het hectische spel van start. De spelers draaien twee geweerfiches om. Deze fiches kunnen de spelers nu op een tegenstrever zijn desperado leggen, als het cijfer overeenkomt met de som of het verschil van de twee getallen die op de kaart staan. (bv. je mag een geweerfiche 3 leggen op een kaart met een 2 en een 5). Er mag slechts één fiche op een kaart belanden, die eerst schiet, eerst raakt.

Indien een speler een fout maakt, mist het schot. De speler neemt de geweerfiche terug en moet een deel van zijn opbrengst op het einde van de ronde delen met de medespelers. Indien je niets meer kan doen met je geweerfiches, kan je herladen, je legt één van je kogels in het midden van tafel en roept "RELOAD", nu mogen alle spelers twee extra geweerfiches omdraaien. Dit kan elke speler twee keer in een ronde doen. Doe je dit wel zonder kogels, krijg je uiteraard weer een straf.

Eénmaal per ronde kan je ook je staaf dynamiet gebruiken. Je roept dan "BOMB" en legt de dynamiet in het midden. Dit onderbreekt het spel voor 10 seconden. De tegenstanders moeten hun oren afdekken met hun beide handen en in stilte van 10 tot 0 tellen (traag). Gedurende deze periode mag de bomlegger meerdere fiches uitspelen op één kaart. Je telt de waarde van de fiches op en uiteraard moet dit weer kloppen met de beschoten deperadokaart. Herladen mag niet gedurende deze periode.

Als er geweerfiches liggen op de drie kaarten van een speler, valt deze speler uit de ronde. Vanaf het moment dat alle spelers, behalve één uit de ronde zijn gevallen, eindigt de lopende ronde. Het kan zelfs gebeuren dat spelers gelijktijdig uitvallen of dat er geen doden meer kunnen vallen aangezien er geen fiches meer kunnen gelegd worden en niet meer worden herladen.

Nu wordt de score berekend. De spelers nemen de desperadokaarten die ze geraakt hebben en draaien ze om als goudklomp. Kaarten van overlevende desperado's blijven bij de eigenaar en worden ook omgezet in goud. De speler die de ronde heeft overleefd, krijgt een extra goudklompfiche uit de stock. Spelers die een schot hebben gemist, geven drie goudklompen af aan diegene waar ze op schoten en 1 goudklomp aan de andere spelers. Iemand die herlaadde zonder kogel, geeft alle medespelers 1 goudklomp. Indien je niet genoeg goudklompen hebt, schrijf je een IOU uit en betaal je zo gauw je dat wel kan.

Daarna krijg je alle materiaal terug en begint een volgende ronde. Diegene die na vijf rondes het meeste goud heeft verzameld, wint het spel.

19-08-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
18-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een triootje van Pegasusspiele !
Het heeft een tijdje stil geweest in spellenland, maar nu de herfst stilaan in zicht komt, zetten alle uitgeverijen alle zeilen bij om zich goed voor te bereiden op spiel Essen. Als u een vaste klant bent van onze weblog, weet u dat deze beurs het walhalla is voor de bordspelliefhebber.
Ook wij van SpinLi zijn natuurlijk al druk in de weer met het voorbereiden van de beurs, het opvolgen van de spellen die zullen verschijnen, ...
Zelf zal ik onze club niet kunnen vertegenwoorden in Duitsland jammerlijk genoeg, maar er zullen zeker enkele enthousiaste leden van onze club deze functie overnemen.

Maar zo ver zijn we nog niet. Eerst maken we nog kennis met enkele nieuwere spellen van Pegasusspiele. Ook deze spellen zullen in Essen te bezichtigen zijn, maar ze zijn nu ook al in de handel verkrijgbaar. We bespreken in drie delen een kaartspel, een bordspel en een "mitbringspiel" zoals ze dat zo mooi noemen in het Duits. Dit is eigenlijk een gewoon kaartspel, met hier en daar een extraatje aan materiaal.

Deze spellen zullen uiteraard op de volgende spellenavond (4 september) te spelen zijn bij SpinLi.

18-08-2009 om 17:17 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ra, the dice game (Abacusspiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Titel : Ra, the dice game
Auteur : Reiner Knizia
Aantal spelers : 2-4
Tijdsduur : 30-45 min.
Leeftijd : 10+

Iedereen is waarschijnlijk wel bekend met "Ra". Dit spel van Aleaspiele (later uitgegeven door 999 games) was en is nog steeds één van de betere biedspellen in spellenland. Nu brengt Reiner Knizia ook een dobbelversie van dit spel op de markt.

Plaats dit spel dan ook gerust in het rijtje tussen kolonisten dobbelspel en roll through the ages. Ook in dit spel gaan de spelers hun punten sprokkelen door de juiste combinatie van dobbelsteenworpen bij elkaar te krijgen.

Het spel bevat : één spelbord, 92 houten blokjes in 4 kleuren, 5 gekleurde dobbelstenen, 4 overzichtskaarten en 1 ra-figuur.

Het spel verloopt over drie episodes. Na elke episode volgt er een tussentelling en er is slottelling. Diegene die de meeste punten weet te scoren, wint het spel.

Op het spelbord kan je je dobbelstenen gaan inbrengen bij farao, nijl, ontwikkeling of monumenten. Deze vier tekens staan op de dobbelstenen, samen met Ankh-symbolen, die dienst doen als joker en met al deze symbolen in combinatie kunnen worden gebruikt. Tenslotte zijn er ook nog de zon-symbolen die de vooruitgang van het spel bepalen.

Bij elke zonsymbool schuift de Ra-figuur een plaatsje verder, is deze ten einde van de rij, volgt er een tussentelling en na drie ronden een slottelling. Gooi je slecht en moet je vier of vijf zonsymbolen afleggen, vindt er een ramp plaats die de actieve speler mag kiezen. Deze ramp treft één van de vier gebieden waar de spelers dobbelstenen sparen.

De punten worden als volgt uitgedeeld :
- Met de farao scoort de beste speler 5 punten, de slechtste speler verliest 2 punten.
- De Nijl levert punten op voor de spelers die meer dan één marker hebben staan op deze lijst.
- De ontwikkeling geven punten afhankelijk van het aantal ontwikkelingen die een speler heeft gespaard.
- De monumenten leveren meer punten op voor meer bijdrage aan een monument.

Dit dobbelspel is een leuk tussendoortje, zonder al te veel diepgang, bent u op zoek naar een kwalitatief goed spel, koop Ra.
Wil u gewoon uw verstand op nul zetten en gezellig bezig zijn, is dit spel misschien wel iets voor u. Maar persoonlijk vind ik Roll through the ages dan geslaagder, zowel qua vormgeving als gameplay.

18-08-2009 om 10:12 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Musketiere (Pegasus)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Titel : Musketiere
Auteur : Franz-Josef Lamminger
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 10 min.
Leeftijd : 8+

We beginnen ons triootje met het kaartspel. Dit kaartspel is een heruitgave van een spel dat reeds in 1991 op de markt kwam.
Het artwork is een beetje bijgesteld maar de gameplay bleef identiek. In dit spel kruip je in de huid van één van de drie (vier) musketiers. Het is je taak om de edelstenen voor je koningin te bemachtigen. De kardinaal en zijn gevolg willen dit uiteraard verhinderen en zijn garde ligt op de loer.

Elke speler krijgt 12  handkaarten (waardes 0 - 10) met musketiers. Hiervan legt hij er drie verdekt voor zich neer. Dit zijn de punten die hij die ronde eventueel kan verdienen. Let wel, leg je een hoge kaart, kan je veel punten verdienen, maar dan kan je ze uiteraard niet uitspelen in het spel zelf.

Daarna volgen er een aantal gevechten tegen de garde van de kardinaal. Er wordt een gardekaart omgedraaid. Deze heeft een bepaalde waarde. Alle deelnemende spelers leggen één kaart blind af, daarna worden ze tegelijk omgedraaid. Je telt de waarden van deze kaarten op en er kunnen zich twee mogelijkheden voordoen.

1) De musketiers halen niet de waarde van de garde : de slechtste speler (diegene met de laagste kaart) neemt een gevangeniskaart en legt deze op één van z'n drie afgelegde kaarten voor zich.
2) De musketiers halen de waarde van de garde : de beste speler (diegene met de hoogste kaart) neemt een edelsteen en legt deze op één van z'n drie afgelegde kaarten voor zich.

Uitzonderingen :

- Indien er zich een gelijke stand zou voordoen, tellen het aantal degens die onderaan op de kaarten zijn afgebeeld.
- Indien er geen gevangeniskaarten of edelsteenkaarten meer beschikbaar zijn, neem je deze van een medespeler.
- Win je een duel en heb je geen vrije plaats meer voor je, leg je een gevangeniskaart terug af.
- Verlies je een duel en heb je geen vrije plaats meer voor je, leg je een edelstenenkaart terug af.
- Heb je de drie gevangeniskaarten bij je, dan moet je nog kaarten blijven uitspelen, maar telt deze waarde niet mee bij de musketieren. Zo gauw een andere speler een gevangeniskaart moet nemen, ben je terug verlost en mag je terug meespelen.

Een ronde gaat zo lang door tot de negen kaarten (duels) zijn gespeeld of tot één speler alle drie de edelstenen heeft gewonnen. Nu vindt er een telling plaats.
- de voorafgelegde kaarten leveren het aantal punten op die erop staan afgebeeld
- is één van deze kaarten bedekt met een edelsteenkaart wordt de waarde verdubbeld
- is één van deze kaarten bedekt met een gevangeniskaart wordt de waarde geannuleerd

Je kan één rondje spelen, of je punten noteren en om het eerste 100 punten proberen te sprokkelen.

18-08-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
12-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu het treinverkeer in onze regio even stil ligt ...
U heeft allen gezien dat het treinverkeer richting Turnhout even stil is gevallen. Een uitslaande brand in het station van Herentals heeft de volledige relaiskamer vernietigd. Men is al hard aan het werk geslagen en richting Mol-Neerpelt, bolt er af en toe al een ijzeren ros. Richting Turnhout zou toch nog even kunnen duren ondanks het feit dat men een relaiscontainer ter beschikking heeft. Aangezien ik hier thuis aan de technische bron zit en verscheidene overuren zie verbruiken, volgen we het op de voet.

Toch wilden we u graag laten kennismaken met een treinspel. Dit keer geen grote doos, met een mooi speelbord, véél treintjes, locomotiefkaarten en ticketjes. U bent dit keer als het ware de conducteur die de reizigers naar hun juiste zitje moet loodsen.

In Tokyo train wordt er gespeeld in paren. Het spel kan gespeeld worden door 4, 6 of 8 personen. Het spel bestaat uit een stapel kaarten.
Er zijn drie soorten kaarten in het spel :
- passagierskaarten (reizigers in zes verschillende kleuren)
- opdrachtenkaarten (met de zes kleuren op in telkens een andere volgorde)
- bevelkaarten (met de namen van de verschillende kleuren)

Per koppel ga je tegenover elkaar zitten, neem je dezelfde bevelkaart en leg je de passagierskaarten
bij elk koppel hetzelfde. Er wordt een opdrachtkaart tussen de spelers aan de éne kant van de tafel geplaatst
en het hectische spel kan beginnen.

U begint de japanse namen uit uw mond te gooien en voert hierbij de nodige gebaren uit om duidelijk te maken aan uw
partner of deze reiziger nu horizontaal, verticaal of over een ganse lengte moet verhuizen van plaats. Diegene die als eerste
al zijn passagier op de juiste plaats laten terechtkomen, winnen de opdrachtkaart.

Er zijn ook enkele varianten waarbij er niet met gebaren wordt gewerkt, maar met klappen, knipogen, japanse namen, ...


12-08-2009 om 09:21 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe spellen voor september
Erg uiteenlopende spellen : twee "zware" kleppers (qua materiaal) van Fantasy Flight games en daarnaast twee luchtige, snelle spellen van Cocktail games en QWG.

12-08-2009 om 09:11 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rustige augustusavond
Het werd een héél erg rustige spellenavond in augustus. Slechts zeventien spelers trotseerden de hitte en kwamen genieten van onze retroavond.
Desalniettemin lieten we het niet aan ons hart komen en werd er duchtig op los gespeeld. Na de avond werden de spellen te koop gesteld en zijn er toch enkele de deur uit gegaan. De andere zijn nog steeds te koop, dus laat gerust een berichtje als u interesse mocht hebben.

De foto's van de spellenavond staan ook online. We bouwen nu stilaan op naar de spellenavond van september waar we natuurlijk terug héél wat spelers verwachten. De lijst met nieuwe spellen voor die avond moet nog worden samengesteld, maar twee namen kunnen we u al geven : Battlestar Galactica en Arkham horror. Hopelijk kunnen we daartegen ook de nieuwe spellen van QWG aanbieden, maar dat hangt van de release af van Space alert en Roll through the ages.

U mag vanaf nu ook reeds u spellen beginnen aanvragen, zodat het voor ons makkelijker wordt om een assortiment samen te stellen. Noteer alvast in uw agenda : 4 september 2009 - spellenavond SpinLi.

08-08-2009 om 11:03 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen uit de oude doos te koop!
Na onze spellenavond van augustus zullen we volgende spellen te koop aanbieden :

- Incognito (MB)
- Das orakel weist den weg (Blatz)
- Dow Jones (Blatz)
- Ballonrace (Ravensburger)
- Café international (Mattel)
- Arcanor (Jeu en bois)
- Tomb raider (Identity games)
- Smellory (Joker production)
- Grand prix (Ravensburger)
- Jacht op de schat (Jumbo)
- Jacquet (Ravensburger)
- Het oog des meesters basisspel (Schmidt/spectrum)
- Introduction to advanced dungeons & dragons
- Visionary (Schmidt)
- Orient express (Jumbo)
- Wildlife (Otto maier benelux B.V.)
- Interpol (Jumbo)
- Tankslag (MB)
- Liege (VTB/VAB)
- Tour de france (MB)
- Rad van fortuin (MB)
- Worldcup (Jumbo)
- Ranger (Clipper)
- Kopf oder zahl (Arxon)
- Shogun (Ravensburger)
- Vers ni (Peri spiele)
- Woord yahtzee (MB)
- Squod (In de ban van Steen)
- Het verboden spel (MB)
- Match 4 (T&T)
- Halma
- Abeltje
- Grote schattenjacht

29-07-2009 om 16:49 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2009/8 online
De nieuwsbrief omtrent onze retroavond is online. U mag deze trouwens aanstonds in uw mailbox verwachten.

29-07-2009 om 16:48 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!