IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
19-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eine Frage der Ahre (Pegasus)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Titel : Eine Frage der Ahre
Auteur : Jeffrey D. Allers
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 8+
Speelduur : 45 min.

In ons laatste deel van Pegasus bespreken we de grootste doos van de drie. We trekken onze botten aan en gaan nog eens boer en tuinder spelen à la agricola. Nochtans is enkel het thema hetzelfde. Qua gameplay is het in niets te vergelijken met het vermelde zwaargewicht. Eigenlijk kan je dit spel qua spelmechanisme het beste vergelijken met Carcassonne. Tegeltje leggen, kiezen welke punten je wil scoren, scoren en een nieuwe tegel trekken. Meer hoeft er niet te gebeuren.

Het spel omvat een groot spelbord waarop het veld en de boerderij zichtbaar zijn. Er zijn 60 grote tegels (dubbel) en 25 kleine tegels (enkel). Er zijn vijftien dierentegels te verdienen. Elke speler krijgt 2 boerderijen, een spelerstegel, een scoreschijf en vijf blokjes. Voor de startopstelling verwijs ik u graag door naar de handleiding. Ik ga hier vooral een speelronde uitleggen.

In een beurt overlopen de spelers vier fasen :
1) een landtegel plaatsen
2) punten scoren
3) boerderijen scoren
4) trek een nieuwe landtegel

1) Een speler begint steeds met drie landtegels in de hand. Hiervan speelt hij één uit op het speelbord. Er zijn wel enkele regels. Je mag met een tegel geen soort onderdekken met dezelfde soort (bv. wortelen op wortelen leggen) en je mag je tegel niet laten zweven, hij moet volledig op het bord (of een andere tegel liggen). Een speler mag er ook voor opteren om een enkelvoudige tegel te spelen (let op, je hebt er maar vijf ter beschikking voor het hele spel). Je mag zelfs een enkelvoudige tegel gebruiken om een hoogteverschil te overwinnen (je legt hem dan verdekt) en direct een dubbele tegel opleggen.

2) De speler dient nu te kiezen waarvoor hij wil scoren. Je kan kiezen voor gewone punten of boerderijpunten. Kies je voor gewone punten dan kijk je hoeveel van dezelfde groenten er aan elkaar grenzen van je afgelegde tegel. Elke tegel is één punt waard. Je mag dit doen voor beide groenten op je tegel. Je kan er ook voor opteren om boerderijpunten te nemen. Dan kijk je hoeveel boerderijen er staan afgebeeld op je afgelegde tegel en zet je je blokje zoveel plaatsen verder op de lijsten in de boerderij op het speelbord. 

Passeer je met al je blokjes een boerderij van je kleur, dan mag je deze boerderij op het speelveld gaan bouwen. Je mag niet op een landgoed van een andere boerderij gaan staan uiteraard. Alle aansluitende groenten waarop je boerderij staat, behoren tot jouw landgoed. Dit land kan wel kleiner of groter worden gemaakt door tegels uit te spelen. (volgens de regels natuurlijk). Vanaf het moment dat je boerderij geplaatst is, scoor je ook hier elke ronde punten voor.

Als één van je blokjes tot aan de dieren geraakt, win je de bovenste dierentegel van de stapel, je blokje gaat dan uit het spel. De dierentegels leveren punten op aan het einde van het spel (onderkant dierentegel). Deze punten houd je verborgen voor de tegenstanders.

3) De spelers scoren voor hun gebouwde boerderijen. Eén punt per veld waaruit het landgoed bestaat.

4) De spelers sluiten hun beurt af door een nieuwe tegel te trekken. Is de voorraadstapel opgebruikt, wordt de eindfase van het spel ingeluid. De spelers trekken nu van de "6+1-stapel", tot het eindeplaatje eruitkomt. Zorg er wel voor dat iedereen evenveel beurten heeft gehad.
 
De spelers tellen nu hun dierenfiches nog op bij hun puntentotaal. Diegene met de meeste punten wint, bij gelijkstand, wint diegene met het grootste landgoed rond zijn boerderijen.

19-08-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adios amigos (Pegasus)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Titel : Adios amigos
Auteur : Momo Besedic
Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : 8+
Tijdsduur : 15 min.

Voor het tweede deel van ons trio trekken we naar Mexico, waar rivaliserende desperado's vechten voor hun plaats en het goud. Wie heeft er de snelste vingers en kan als eerste zijn tegenstanders afknallen.

Het spel bestaat uit 60 desperadokaarten. Hierop staan de lokale helden afgebeeld met twee getallen, de achterkant toont goudklompjes. Voor elke speler zijn er tien geweerfiches met op de achterzijde een getal van 0-9. Elke speler krijgt ook twee kogels en 1 staaf dynamiet.

De 60 kaarten worden geschut en elke speler krijgt vijftien kaarten. Hiervan legt elke speler de drie bovenste kaarten naast elkaar, dit zijn zijn desperado's voor deze ronde. Hij legt ook zijn geweerfiches (met geweer naar boven) voor zich klaar en twee kogels en 1 dynamiet.

Het spel verloopt over vijf dezelfde rondes. Een speler roept "ADIOS AMIGOS" en dan gaat het hectische spel van start. De spelers draaien twee geweerfiches om. Deze fiches kunnen de spelers nu op een tegenstrever zijn desperado leggen, als het cijfer overeenkomt met de som of het verschil van de twee getallen die op de kaart staan. (bv. je mag een geweerfiche 3 leggen op een kaart met een 2 en een 5). Er mag slechts één fiche op een kaart belanden, die eerst schiet, eerst raakt.

Indien een speler een fout maakt, mist het schot. De speler neemt de geweerfiche terug en moet een deel van zijn opbrengst op het einde van de ronde delen met de medespelers. Indien je niets meer kan doen met je geweerfiches, kan je herladen, je legt één van je kogels in het midden van tafel en roept "RELOAD", nu mogen alle spelers twee extra geweerfiches omdraaien. Dit kan elke speler twee keer in een ronde doen. Doe je dit wel zonder kogels, krijg je uiteraard weer een straf.

Eénmaal per ronde kan je ook je staaf dynamiet gebruiken. Je roept dan "BOMB" en legt de dynamiet in het midden. Dit onderbreekt het spel voor 10 seconden. De tegenstanders moeten hun oren afdekken met hun beide handen en in stilte van 10 tot 0 tellen (traag). Gedurende deze periode mag de bomlegger meerdere fiches uitspelen op één kaart. Je telt de waarde van de fiches op en uiteraard moet dit weer kloppen met de beschoten deperadokaart. Herladen mag niet gedurende deze periode.

Als er geweerfiches liggen op de drie kaarten van een speler, valt deze speler uit de ronde. Vanaf het moment dat alle spelers, behalve één uit de ronde zijn gevallen, eindigt de lopende ronde. Het kan zelfs gebeuren dat spelers gelijktijdig uitvallen of dat er geen doden meer kunnen vallen aangezien er geen fiches meer kunnen gelegd worden en niet meer worden herladen.

Nu wordt de score berekend. De spelers nemen de desperadokaarten die ze geraakt hebben en draaien ze om als goudklomp. Kaarten van overlevende desperado's blijven bij de eigenaar en worden ook omgezet in goud. De speler die de ronde heeft overleefd, krijgt een extra goudklompfiche uit de stock. Spelers die een schot hebben gemist, geven drie goudklompen af aan diegene waar ze op schoten en 1 goudklomp aan de andere spelers. Iemand die herlaadde zonder kogel, geeft alle medespelers 1 goudklomp. Indien je niet genoeg goudklompen hebt, schrijf je een IOU uit en betaal je zo gauw je dat wel kan.

Daarna krijg je alle materiaal terug en begint een volgende ronde. Diegene die na vijf rondes het meeste goud heeft verzameld, wint het spel.

19-08-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
18-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een triootje van Pegasusspiele !
Het heeft een tijdje stil geweest in spellenland, maar nu de herfst stilaan in zicht komt, zetten alle uitgeverijen alle zeilen bij om zich goed voor te bereiden op spiel Essen. Als u een vaste klant bent van onze weblog, weet u dat deze beurs het walhalla is voor de bordspelliefhebber.
Ook wij van SpinLi zijn natuurlijk al druk in de weer met het voorbereiden van de beurs, het opvolgen van de spellen die zullen verschijnen, ...
Zelf zal ik onze club niet kunnen vertegenwoorden in Duitsland jammerlijk genoeg, maar er zullen zeker enkele enthousiaste leden van onze club deze functie overnemen.

Maar zo ver zijn we nog niet. Eerst maken we nog kennis met enkele nieuwere spellen van Pegasusspiele. Ook deze spellen zullen in Essen te bezichtigen zijn, maar ze zijn nu ook al in de handel verkrijgbaar. We bespreken in drie delen een kaartspel, een bordspel en een "mitbringspiel" zoals ze dat zo mooi noemen in het Duits. Dit is eigenlijk een gewoon kaartspel, met hier en daar een extraatje aan materiaal.

Deze spellen zullen uiteraard op de volgende spellenavond (4 september) te spelen zijn bij SpinLi.

18-08-2009 om 17:17 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ra, the dice game (Abacusspiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Titel : Ra, the dice game
Auteur : Reiner Knizia
Aantal spelers : 2-4
Tijdsduur : 30-45 min.
Leeftijd : 10+

Iedereen is waarschijnlijk wel bekend met "Ra". Dit spel van Aleaspiele (later uitgegeven door 999 games) was en is nog steeds één van de betere biedspellen in spellenland. Nu brengt Reiner Knizia ook een dobbelversie van dit spel op de markt.

Plaats dit spel dan ook gerust in het rijtje tussen kolonisten dobbelspel en roll through the ages. Ook in dit spel gaan de spelers hun punten sprokkelen door de juiste combinatie van dobbelsteenworpen bij elkaar te krijgen.

Het spel bevat : één spelbord, 92 houten blokjes in 4 kleuren, 5 gekleurde dobbelstenen, 4 overzichtskaarten en 1 ra-figuur.

Het spel verloopt over drie episodes. Na elke episode volgt er een tussentelling en er is slottelling. Diegene die de meeste punten weet te scoren, wint het spel.

Op het spelbord kan je je dobbelstenen gaan inbrengen bij farao, nijl, ontwikkeling of monumenten. Deze vier tekens staan op de dobbelstenen, samen met Ankh-symbolen, die dienst doen als joker en met al deze symbolen in combinatie kunnen worden gebruikt. Tenslotte zijn er ook nog de zon-symbolen die de vooruitgang van het spel bepalen.

Bij elke zonsymbool schuift de Ra-figuur een plaatsje verder, is deze ten einde van de rij, volgt er een tussentelling en na drie ronden een slottelling. Gooi je slecht en moet je vier of vijf zonsymbolen afleggen, vindt er een ramp plaats die de actieve speler mag kiezen. Deze ramp treft één van de vier gebieden waar de spelers dobbelstenen sparen.

De punten worden als volgt uitgedeeld :
- Met de farao scoort de beste speler 5 punten, de slechtste speler verliest 2 punten.
- De Nijl levert punten op voor de spelers die meer dan één marker hebben staan op deze lijst.
- De ontwikkeling geven punten afhankelijk van het aantal ontwikkelingen die een speler heeft gespaard.
- De monumenten leveren meer punten op voor meer bijdrage aan een monument.

Dit dobbelspel is een leuk tussendoortje, zonder al te veel diepgang, bent u op zoek naar een kwalitatief goed spel, koop Ra.
Wil u gewoon uw verstand op nul zetten en gezellig bezig zijn, is dit spel misschien wel iets voor u. Maar persoonlijk vind ik Roll through the ages dan geslaagder, zowel qua vormgeving als gameplay.

18-08-2009 om 10:12 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Musketiere (Pegasus)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Titel : Musketiere
Auteur : Franz-Josef Lamminger
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 10 min.
Leeftijd : 8+

We beginnen ons triootje met het kaartspel. Dit kaartspel is een heruitgave van een spel dat reeds in 1991 op de markt kwam.
Het artwork is een beetje bijgesteld maar de gameplay bleef identiek. In dit spel kruip je in de huid van één van de drie (vier) musketiers. Het is je taak om de edelstenen voor je koningin te bemachtigen. De kardinaal en zijn gevolg willen dit uiteraard verhinderen en zijn garde ligt op de loer.

Elke speler krijgt 12  handkaarten (waardes 0 - 10) met musketiers. Hiervan legt hij er drie verdekt voor zich neer. Dit zijn de punten die hij die ronde eventueel kan verdienen. Let wel, leg je een hoge kaart, kan je veel punten verdienen, maar dan kan je ze uiteraard niet uitspelen in het spel zelf.

Daarna volgen er een aantal gevechten tegen de garde van de kardinaal. Er wordt een gardekaart omgedraaid. Deze heeft een bepaalde waarde. Alle deelnemende spelers leggen één kaart blind af, daarna worden ze tegelijk omgedraaid. Je telt de waarden van deze kaarten op en er kunnen zich twee mogelijkheden voordoen.

1) De musketiers halen niet de waarde van de garde : de slechtste speler (diegene met de laagste kaart) neemt een gevangeniskaart en legt deze op één van z'n drie afgelegde kaarten voor zich.
2) De musketiers halen de waarde van de garde : de beste speler (diegene met de hoogste kaart) neemt een edelsteen en legt deze op één van z'n drie afgelegde kaarten voor zich.

Uitzonderingen :

- Indien er zich een gelijke stand zou voordoen, tellen het aantal degens die onderaan op de kaarten zijn afgebeeld.
- Indien er geen gevangeniskaarten of edelsteenkaarten meer beschikbaar zijn, neem je deze van een medespeler.
- Win je een duel en heb je geen vrije plaats meer voor je, leg je een gevangeniskaart terug af.
- Verlies je een duel en heb je geen vrije plaats meer voor je, leg je een edelstenenkaart terug af.
- Heb je de drie gevangeniskaarten bij je, dan moet je nog kaarten blijven uitspelen, maar telt deze waarde niet mee bij de musketieren. Zo gauw een andere speler een gevangeniskaart moet nemen, ben je terug verlost en mag je terug meespelen.

Een ronde gaat zo lang door tot de negen kaarten (duels) zijn gespeeld of tot één speler alle drie de edelstenen heeft gewonnen. Nu vindt er een telling plaats.
- de voorafgelegde kaarten leveren het aantal punten op die erop staan afgebeeld
- is één van deze kaarten bedekt met een edelsteenkaart wordt de waarde verdubbeld
- is één van deze kaarten bedekt met een gevangeniskaart wordt de waarde geannuleerd

Je kan één rondje spelen, of je punten noteren en om het eerste 100 punten proberen te sprokkelen.

18-08-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
12-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu het treinverkeer in onze regio even stil ligt ...
U heeft allen gezien dat het treinverkeer richting Turnhout even stil is gevallen. Een uitslaande brand in het station van Herentals heeft de volledige relaiskamer vernietigd. Men is al hard aan het werk geslagen en richting Mol-Neerpelt, bolt er af en toe al een ijzeren ros. Richting Turnhout zou toch nog even kunnen duren ondanks het feit dat men een relaiscontainer ter beschikking heeft. Aangezien ik hier thuis aan de technische bron zit en verscheidene overuren zie verbruiken, volgen we het op de voet.

Toch wilden we u graag laten kennismaken met een treinspel. Dit keer geen grote doos, met een mooi speelbord, véél treintjes, locomotiefkaarten en ticketjes. U bent dit keer als het ware de conducteur die de reizigers naar hun juiste zitje moet loodsen.

In Tokyo train wordt er gespeeld in paren. Het spel kan gespeeld worden door 4, 6 of 8 personen. Het spel bestaat uit een stapel kaarten.
Er zijn drie soorten kaarten in het spel :
- passagierskaarten (reizigers in zes verschillende kleuren)
- opdrachtenkaarten (met de zes kleuren op in telkens een andere volgorde)
- bevelkaarten (met de namen van de verschillende kleuren)

Per koppel ga je tegenover elkaar zitten, neem je dezelfde bevelkaart en leg je de passagierskaarten
bij elk koppel hetzelfde. Er wordt een opdrachtkaart tussen de spelers aan de éne kant van de tafel geplaatst
en het hectische spel kan beginnen.

U begint de japanse namen uit uw mond te gooien en voert hierbij de nodige gebaren uit om duidelijk te maken aan uw
partner of deze reiziger nu horizontaal, verticaal of over een ganse lengte moet verhuizen van plaats. Diegene die als eerste
al zijn passagier op de juiste plaats laten terechtkomen, winnen de opdrachtkaart.

Er zijn ook enkele varianten waarbij er niet met gebaren wordt gewerkt, maar met klappen, knipogen, japanse namen, ...


12-08-2009 om 09:21 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe spellen voor september
Erg uiteenlopende spellen : twee "zware" kleppers (qua materiaal) van Fantasy Flight games en daarnaast twee luchtige, snelle spellen van Cocktail games en QWG.

12-08-2009 om 09:11 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rustige augustusavond
Het werd een héél erg rustige spellenavond in augustus. Slechts zeventien spelers trotseerden de hitte en kwamen genieten van onze retroavond.
Desalniettemin lieten we het niet aan ons hart komen en werd er duchtig op los gespeeld. Na de avond werden de spellen te koop gesteld en zijn er toch enkele de deur uit gegaan. De andere zijn nog steeds te koop, dus laat gerust een berichtje als u interesse mocht hebben.

De foto's van de spellenavond staan ook online. We bouwen nu stilaan op naar de spellenavond van september waar we natuurlijk terug héél wat spelers verwachten. De lijst met nieuwe spellen voor die avond moet nog worden samengesteld, maar twee namen kunnen we u al geven : Battlestar Galactica en Arkham horror. Hopelijk kunnen we daartegen ook de nieuwe spellen van QWG aanbieden, maar dat hangt van de release af van Space alert en Roll through the ages.

U mag vanaf nu ook reeds u spellen beginnen aanvragen, zodat het voor ons makkelijker wordt om een assortiment samen te stellen. Noteer alvast in uw agenda : 4 september 2009 - spellenavond SpinLi.

08-08-2009 om 11:03 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen uit de oude doos te koop!
Na onze spellenavond van augustus zullen we volgende spellen te koop aanbieden :

- Incognito (MB)
- Das orakel weist den weg (Blatz)
- Dow Jones (Blatz)
- Ballonrace (Ravensburger)
- Café international (Mattel)
- Arcanor (Jeu en bois)
- Tomb raider (Identity games)
- Smellory (Joker production)
- Grand prix (Ravensburger)
- Jacht op de schat (Jumbo)
- Jacquet (Ravensburger)
- Het oog des meesters basisspel (Schmidt/spectrum)
- Introduction to advanced dungeons & dragons
- Visionary (Schmidt)
- Orient express (Jumbo)
- Wildlife (Otto maier benelux B.V.)
- Interpol (Jumbo)
- Tankslag (MB)
- Liege (VTB/VAB)
- Tour de france (MB)
- Rad van fortuin (MB)
- Worldcup (Jumbo)
- Ranger (Clipper)
- Kopf oder zahl (Arxon)
- Shogun (Ravensburger)
- Vers ni (Peri spiele)
- Woord yahtzee (MB)
- Squod (In de ban van Steen)
- Het verboden spel (MB)
- Match 4 (T&T)
- Halma
- Abeltje
- Grote schattenjacht

29-07-2009 om 16:49 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2009/8 online
De nieuwsbrief omtrent onze retroavond is online. U mag deze trouwens aanstonds in uw mailbox verwachten.

29-07-2009 om 16:48 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
12-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In augustus terug retro
De maand augustus komt stilaan dichterbij en dan gaan we het nog eens over een retro-boeg gooien.
Zoek dus alvast weer uw oude spellen van de zolder, stof ze af, herneem even de spelregels tijdens uw reisje aan zee
of aan een zwembad in het zuiden van Frankrijk en zorg dat u in vorm bent op vrijdag 7 augustus voor onze retroavond.
Ik wens u alvast een deugddoende vakantie en veel speelplezier onderweg en op verplaatsing. Tot binnenkort!

12-07-2009 om 12:20 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kort verslagje
Wegens de ondraaglijke hitte van de laatste dagen maar een kort verslagje over onze vorige spellenavond, vooraleer mijn okselvijvers tot over mijn broek lopen.

Het was héét in Lindelo, dat mag zeker gezegd worden. Niet alleen de tropische temperaturen zorgden daarvoor, maar ook de enthousiaste spelers die, ondanks het mooie weer, hun weg vonden naar onze club. We mochten toch zo'n 40 spelers begroeten, zowel jong als oud. Er waren zelfs meer volwassenen dan kids en dat was lang geleden. De vakantie is ingezet en er zullen toch ook al wat mensen (zeker van het jongere volkje) op reis zijn.

Maar dat lieten we zeker niet aan ons hart komen, integendeel, we hadden zelfs de tijd om rustig een stevig spel, zijnde Age of Empires III mee te spelen. Dat was lang geleden, maar het deed deugd om het nog eens uit de doos te halen. Ook de vooropgestelde zomer- en vakantiespellen werden duchtig gespeeld. De mensen die nu nog geen inspiratie hebben opgedaan, zullen het deze zomer niet meer in spellenland vinden vrees ik.

Bij deze sluit ik dit verslag en dan rest me enkel nog iedereen een fantastische zomervakantie toe te wensen. Oh ja, er staat ook nog een spellenavond in augustus gepland en dit zal waarschijnlijk weer een retroavond worden, het wordt stilaan een traditie. Dus heeft u nog gouwe oudes in de kast of op de zolder, begin ze dan alvast af te stoffen.

04-07-2009 om 23:38 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
01-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spellen voor vrijdag 3 juli
Zie hier de genomineerde spellen voor vrijdag :

magische labyrint, jakkiebak kippenkak, ubongo, wijsneus, up & down, schildpaddenrace, haai alarm, gogogo, kakkerlakken-poker-soep-salade, zwijntjeskermis, manitu, ciao ciao, maniki, loop it, qwirkle

bakong, pickpocket, mykerinos, pecunia non olet, ab die post, stoom, diamant, yellowstone park, red november, beep beep, kolonisten dobbelspel, traders of carthage, sumeria, opus dei, machiavelli, r-eco, sutter's mill, perudo, au backe, fazantenbal, hippe kippen, wollie bollie, rupsenrace, regenwormen, sushizock im gockelwok, graantje de voorste

bloom, boss kito, hive, ticket to ride cardgame, wadi, aber bitte mit sahne, san juan, wie verhext, bedriegers bedrogen, age of empires III, fjord, kahuna, giganten der lufte

Daarnaast gaat natuurlijk ook de koffer met kaartspellen mee.

Indien nog aanvragen, laat het ons zo snel mogelijk weten via de site, mail of invulformulier op onze website.

01-07-2009 om 13:39 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom in de Lilse hel ! (bis)

De Lilse hel is hopenlijk tegen vrijdag verandert in een klein vagevuur. De werken zouden normaal gezien dan moeten afgelopen zijn. U kan ons dan terug gewoon via de hoofdbaan bereiken. Enkel slecht weer zou de opening van de weg kunnen uistellen, maar zo ziet het er niet naar uit. Tot vrijdag!

01-07-2009 om 08:11 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
24-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2009/7 online

Hopelijk vindt u onze nieuwsbrief terug in uw mailbox. Zo niet, laat ons dan een seintje of neem alvast een kijkje op onze website.

24-06-2009 om 13:53 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
23-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom in de Lilse hel !
We zijn volle bak bezig met de voorbereiding van onze 31ste spellenavond die zal plaatsvinden op vrijdag 3 juli. Ook de nieuwsbrief mag u één dezer dagen verwachten, maar ik zou nu toch al graag u willen waarschuwen voor de verkeershinder die u misschien zult ondervinden, mocht u ons een bezoekje brengen. De wegenwerken zouden tegen de spellenavond moeten zijn opgelost, maar we houden hier toch nog maar best hout vast vrees ik. Bovendien begint dit weekend ook Lille kermis. Dat is nu geen Sinksenfoor, maar er worden wel enkele wegen in Lille afgesloten.

Ik beschrijf hieronder misschien de makkelijkste wegen om tot bij ons te geraken. Indien de wegenwerken nog niet zijn opgedoekt, kan u best deze weg volgen :

Komende van Herentals : de omleiding volgen die staat aangegeven, afslaan aan de Bierhoeve, gewoon de baan blijven volgen, aan kapelletje rechtdoor, u passeert het scoutsheem en rijdt tot het eind van deze straat, sla nu rechtsaf en op 75 m ligt Lindelo op uw linkerkant.

Komende van E34 : sla rechts af aan de Brouwketel (Amaryllis) in de Boskant, rijdt deze straat volledig uit, u komt nu op de kermis terecht, maar alles is nog gesloten en normaal mag u dan over dit kruispunt, steek het kruispunt dwars over, rijdt de boskapelstraat uit en sla links af, op 75 m ligt Lindelo op uw linkerkant
ps : pas op dat u niet botst met de mensen komende van Herentals

23-06-2009 om 18:18 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
11-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spielbox 2009/3
Vandaag zat de nieuwe spielbox in de bus. In dit fantastische spellenmagazine vonden we twee uitbreidingen terug van spellen die reeds in SpinLi-bezit zijn. Enerzijds de saboteur (extra personage) voor Planet Steam, anderzijds een variant voor het spel Eufraat & Tigris.

Daarnaast staat het boekje natuurlijk weer vol besprekingen van nieuwe en minder nieuwe spellen, héél veel van deze spellen hebben we ook al effectief gespeeld of staan op onze verlanglijst, dus dat maakt het alleen maar interessanter. Blijkbaar komt onze smaak overeen met die van de Duitse spelers, wat ik automatisch toch koppel aan kwaliteit.

Hieronder volgt een overzichtje van de inhoud van dit blad :

Spelbesprekingen :
- Livingstone
- Der Palast von Eschnapur
- Finca
- Der hexer von Salem
- Ghost stories
- Space alert
- Battlestar galactica
- Die Prinzen von Machu Picchu
- Bombay
- After the flood
- Masterbuilder
- Bakong
- Circus Maximus
- Fiese Kühe

Daarnaast is er natuurlijk weer plaats voor oudere spellen te bespreken of een bepaald spelmechanisme. Ook een interessant artikel over sjoemelen om te overleven (Ursuppe bijvoorbeeld) en beursspellen (met o.a. Hab und gut) worden toegelicht.

11-06-2009 om 16:34 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
09-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pre-order Treefrog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bent u een fan van de Treefrog-reeks. U kent ze wel : Tinner's trail, Waterloo, After the flood en Steel driver.
Wel dan is het nu de hoogste tijd om de nieuwste telg in deze reeks te pre-orderen op de site van warfroggames.

"Automobile" is een spel voor 3 - 5 spelers en neemt zo'n 90 - 120 minuten in beslag. Het spel gaat over de
geschiedenis van auto-industrie in de Verenigde staten van 1896 tot 1929. Het doel van het spel is om zo veel mogelijk geld
te verzamelen, dus dat betekent auto's ontwerpen, maken en verkopen.

Het spelbord kan u hier al bewonderen en de spelregels (Engels) vindt u hier.
Meer info omtrent dit spel mag u hier zeker verwachten binnen enkele weken.

09-06-2009 om 18:35 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sumeria : Reiver Games
Klik op de afbeelding om de link te volgen Titel : Sumeria
Auteur : Dirk Liekens (Belg)
Uitgeverij : Reiver Games
Aantal spelers : 3-4
Leeftijd : 10+
Speelduur : 30-60 min.


In dit strategische spel strijden de spelers om de controle over de belangrijkste stadstaten van het oude Sumerië.

In elke ronde gebruiken de spellers hun handelaren om het belang van één van de stadstaten te manipuleren.

Elke keer een stadstaat aan belang wint, verliest een andere z’n macht.

Het doel is om controle te verwerven over de belangrijkste stadstaten tijdens de scoreronde op het einde van elke regeerperiode.

Spelers moeten hun acties goed overwegen aangezien de stadstaten snel aanzien kunnen verliezen.


Spelonderdelen


Spelbord bestaande uit acht stadstaten met hoofdstad, drie steden en drie dorpen aan elkaar verbonden door handelsroutes.

Een startspelerpion (grote houten pion)

Een beurtpion (grote witte pion)

36 invloedsmarkers (9 economische, 9 militaire, 9 politieke, 9 religieuze)

56 handelaarsmarkers (14 in elk van de vier spelerskleuren)

8 stadstatentegels

Een zak

Spelvoorbereiding

Elke speler krijgt de handelaarsmarkers van een kleur :

elk 14 in een spel met drie spelers

elk 10 in een spel met vier spelers

De rest wordt in de doos gestopt en wordt niet gebruikt tijdens het spel.

Plaats de acht stadstatentegels in willekeurige volgorde onderaan het spelbord.

Hun positie zal hun belang tijdens het spel bepalen.

De drie eerste plaatsen van links zijn de stadstaten die momenteel het meeste aanzien hebben (deze zullen op het einde van de ronde gescoord worden)

De drie stadstaten die het meeste aanzien hebben, veranderen gewoonlijk als de spelers hun acties uitvoeren.

Plaats de invloedsmarkers in de zak en trek er zes willekeurig. Plaats deze op de daarvoor voorziene plaatsen onderaan het spelbord, boven de drie stadstaten met het meeste aanzien (zie afbeelding)

De rondemarker wordt op de eerste plaats van het rondespoor (gemarkeerd met een 1) op het spelbord geplaatst.

Kies een willekeurige startspeler en geef hem de startspelerpion.

Beginnend met de startspeler, plaatsen de spelers beurtelings hun handelaren in een hoofdstad, stad of dorp op het spelbord.

Elke nederzetting kan maar één handelaar bevatten.

De hoofdstad is belangrijker dan de steden, die op hun beurt belangrijker zijn dan de dorpen (zoals later wordt uitgelegd)

Het is goed om handelaren verspreid over het bord te bezitten en in het bijzonder deze in de stadstaten met aanzien.

Dit wordt herhaald tot elke speler heeft geplaatst :

acht handelaren in een spel met drie spelers

vijf handelaren in een spel met vier spellers

Spelers houden hun resterende handelaren voor zich.


Spelverloop :

Het spel bestaat uit zes rondes.

Gedurende elke ronde hebben de spelers (beginnend met de startspeler) elk drie beurten.

Tijdens je eigen beurt moet je één van de volgende acties uitvoeren :

Voeg één van je handelaren toe op het spelbord, of

verplaats één van je handelaren op het spelbord, of

verwijder één van je handelaren van het spelbord.


* Voeg één van je handelaren toe :

Neem één van je handelaars uit je voorraad en voeg deze toe aan een lege nederzetting op het spelbord.

Deze stadstaat wint nu aan invloed.

Wissel de stadstaattegel waar je een nieuwe handelaar hebt geplaatst met diegene die er links van ligt, indien mogelijk.

Indien al jouw handelaren op het bord zijn, kan je deze optie niet kiezen.

* Verplaats één van je handelaren op het spelbord.

Verplaats één van je handelaren langs een handelsroutes naar een volgende lege nederzetting in die richting.

Je kan over andere handelaren van jezelf of tegenspelers springen, maar je moet stoppen aan de volgende lege nederzetting.

Indien je op een bezette stad terechtkomt, mag je reizen over één van de handelsroutes die aan deze stad grenst.

De omcirkelde handelaar kan naar de drie locaties (aangegeven door de pijlen) bewegen.

Indien de handelaar zijn beweging eindigt in een verschillende stadstaat dan diegene waarin hij vertrokken is, wint de nieuwe stadstaat invloed.

Wissel de tegel van de nieuwe stadstaat waar je de handelaar hebt geplaatst met diegene die er links van ligt, indien mogelijk.

* Verwijder één van je handelaren van het spelbord.

Neem één van je handelaren van het spelbord en plaats hem in je voorraad.

Deze stadstaat verliest nu invloed. Wissel de tegel van de stadstaat waarvan je je handelaar hebt verwijderd met diegene die er rechts van ligt, indien mogelijk.


Eens alle spelers hun beurt hebben vervolmaakt, wordt de rondemarker naar de volgende plaats op het rondespoor gezet.

Einde van een ronde :

De ronde eindigt als alle spelers drie beurten hebben gehad.

Op het einde van elke ronde bepaal je wie de controle heeft in de stadstaten met het meeste aanzien.

De drie stadstaten wiens tegel links liggen hebben het meeste aanzien, en de spelers met het meeste invloed in deze stadstaten winnen kracht in de vorm van invloedsmarkers. Voor elk van deze stadstaten, heeft de speler met het meeste handelaren in de stadstaat controle, de speler met het tweede meeste handelaren is tweede. Een gelijkstand wordt gebroken door de bezette nederzettingen van de stadstaat te tellen.

Indien er een gelijkspel is, wint de speler met de meeste handelaren in de stad.

Indien nog steeds gelijk, wint de speler met de meeste handelaren in de dorpen.

Indien nog steeds gelijk, wint de speler die eerst speelde deze ronde.

De speler die de controle heeft in de meest toonaangevende stadstaat, krijgt als eerste twee van de drie invloedsmarkers (naar keuze) boven de tegel van de stadstaat. De tweede speler bekomt de overblijvende invloedsmarker.

De speler die de controle heeft in de tweede toonaangevende stadstaat mag als eerste één van de twee invloedsmarkers kiezen boven de tegel van de stadstaat. De tweede speler krijgt de overblijvende invloedsmarker.

De speler die de controle heeft in de derde toonaangevende stadstaat krijgt de invloedsmarker boven de tegel van de stadstaat.

De tweede speler in de derde toonaangevende stadstaat krijgt niets.

Indien er geen handelaren zijn in een toonaangevende stadstaat, worden alle invloedsmarkers afgelegd.

Gelijkaardig, indien één speler handelaren heeft in een toonaangevende stad, heeft hij de keuze voor invloedsmarkers zoals gewoonlijk, de overblijvende markers worden afgelegd.

Maak het spelbord klaar voor een volgende ronde :

Plaats de rondemarker terug op plaats “ op het rondespoor.

Hervul de zes plaatsen boven de drie stadstaten met het meeste aanzien met zes nieuwe, willekeurige invloedsmarkers uit de zak.

Bepaal de startspeler voor de volgende ronde.

De speler die het minste handelaren had in de meest toonaangevende stadstaat gaat laatst in de volgende ronde – geef de startspelerpion aan zijn linkerbuurman. Indien er hier een gelijkspel optreedt, herhaal dan dit process in de volgende stadstaat tussen deze twee spelers, tot er een verschil is. Leg de drie stadstaattegels die gescoord zijn opzij. Verplaats de andere stadstaattegels drie plaatsen naar links (zodat de vierde stadstaat nu op de eerste positie ligt) Plaats de opzij gelegde stadstaattegels tenslotte aan de andere kant van het bord in omgekeerde volgorde (vb. 1→8, 2→7, 3→6) Spelers plaatsen gewonnen invloedsmarkers voor zich, zodat ze ten allen tijde zichtbaar zijn voor de tegenspelers.


Einde van het spel :

Speel zes rondes (tot de invloedsmarkers zijn opgebruikt)

Elke speler krijgt punten voor z’n markers.

Punten worden gescoord voor elk van de vier types markers zoals aangegeven in de tabel van de spelregels.

Tel je scores van elk van de vier types samen, de speler met het hoogste puntenaantal is de winnaar.

In het geval van gelijkspel, wint de speler met het meeste markers van één bepaald type.

Indien dit nog steeds gelijk is, dan delen deze spelers de overwinning.

08-06-2009 om 17:09 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
05-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SpinLi in de Postiljon

Ook dit keer staat er weer een artikeltje over onze spellenavond in de regionale krant "De Postiljon".
U kan dit hier lezen.

05-06-2009 om 12:10 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 09-2005


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs