IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
24-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drako (Rebel)


Drako is wederom een asymmetrisch tweespelersspel, net als Revolver of A few acres of snow. In dit fantasyspel neemt één van de spelers de rol aan van de draak, de andere zal drie dwergen leiden. De draak moet trachten te overleven, de drie dwergen moeten de draak trachten te mollen, vooraleer hun handkaarten zijn opgebruikt.

Elke speler krijgt een eigen speelbordje waarop de eigenschappen van de draak/dwergen staan afgebeeld. Daarnaast zijn er wondenfiches die bepaalde eigenschappen kunnen uitschakelen of een figuur doden (indien volledig vol natuurlijk). Elke speler heeft een deck van 38 kaarten waarmee hij doorheen het spel moet zien te geraken. De spelers starten met vier handkaarten. De draak begint het spel. In een beurt voer je telkens twee acties uit (met uitzondering van de eerste beurt van de draak waar je maar één actie ter beschikking hebt).

Je kan kiezen tussen het trekken van 2 kaarten of het spelen van één kaart. Deze acties kan je vrij kiezen, in de volgorde zoals je wil, bv. kaarten trekken en dan één spelen, twee keer trekken, twee keer spelen, ... De handlimiet is ten allen tijde 6, een teveel dient te worden afgelegd.
Als je een kaart speelt, voer je de actie uit die wordt aangegeven door de symbolen. Nadien wordt de kaart afgelegd en gaat ze uit het spel.
De meeste symbolen staan voor een beweging of een aanval. Als je beweegt, hoef je niet al je bewegingspunten te gebruiken. De draak heeft overigens ook kaarten om weg te vliegen naar een vakje naar keuze (tenzij hij door het net van de dwergen wordt tegengehouden). De aanvalacties hangen een beetje af van het afgebeelde symbool. Sommige aanvallen dienen te gebeuren als je naast de tegenspeler staat (bijl/tanden), andere kunnen vanop afstand (pijl/vuur spuwen). De tegenspeler mag overigens buiten z'n beurt om een verdedigingskaart (schild) spelen om zich tegen een aanval te beschermen.

Als de draak wordt geraakt worden eerste de vier bovenste vakjes gevuld met wondenfiches. Deze zijn een soort van pantser en zorgen ervoor dat de draak nog geen eigenschappen verliest, nadien worden zijn bewegingsvrijheid, z'n vliegcapaciteit en z'n vuur spuwen aangepakt. Als je de dwergen aanvalt, krijgen ze individueel schadefiches. Elke dwerg heeft z'n eigen capaciteiten (pijlen schieten, drie acties in een beurt (éénmalig), net gebruiken om de draak te belemmeren in beweging).

Het spel kan op drie manieren eindigen : draak is dood, dwergen zijn dood, draak overleeft het volledige spel.Titel : Drako
Auteur : Adam Kaluza
Uitgeverij : Rebel
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

24-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 55 dagen


De zakenwereld is een wereld van moeilijke situaties en moeilijke situaties vragen zware beslissingen.
Jij bent een jonge, ambitieuze ondernemer en vecht voor rijkdom.
Om deze rijkdom te behalen, moet je eerst een effeciënte, economische motor uitbouwen.
Maar er zullen tal van harde dilemma's je pad kruisen :
- welke bedrijven zul je eerst aanschaffen en gebruiken?
- welke mogelijkheid van de bedrijven is het meest geschikt voor een vroege economische boost?
Zal het je lukken om een flexibele, maar ook efficiënte beslissingsdeck samen te stellen? Timing zal cruciaal zijn.
Houd rekening met wat je tegenstanders doen, ze zullen jouw plannen trachten te dwarsbomen, ze zullen jouw
grondstoffen trachten te stelen. Er is geen ruimte voor fouten, geen tijd voor aarzeling. Open je aktetas, leg je
ondernemingsplan op tafel en geniet van het spel !

Briefcase
is een deck-building (kaartendeck opbouwen) en grondstoffenmanagement bordspel.

In Briefcase bouwen de spelers hun zakenimperium uit door verschillende bedrijven aan te schaffen en te gebruiken. Elk bedrijf levert je voordelen op, zo gauw je ze activeert. Deze voordelen noemen ze beslissingskaarten en zorgen voor een speciale mogelijkheid voor de rest van het spel.

Spelers starten met een identieke deck van beslissingskaarten. Elke keer een speler één van z'n bedrijven activeert, krijgt hij één of meer beslissingskaarten. Deze kaarten geven de spelers verschillende mogelijke acties (zoals kopen/activeren/huren/obstakels). De belangrijkste is de "koop" actie, die de spelers in staat stelt tot het kopen van een gebouw of grondstoffen van de markt.Titel : Briefcase
Auteurs : Nikolas Sakaloglou & Sotirios Tsantilas
Uitgeverij : Artipia
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

24-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
23-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basilica (Rebel)


In dit spel bouwen de twee spelers aan de kathedraal. Alles draait om de dubbelzijdig gedrukte tegels, die aan de ene kant een kleur tonen (met deze kant worden ze in de kathedraal gebouwd) en aan de andere kant opdrachten (speciale acties die je toelaten om het spel wat te manipuleren).
Er zijn telkens drie tegels van beide soorten beschikbaar voor de actieve speler.

In een beurt voert een speler exact drie acties uit. Hij heeft de keuze tussen :
- een tegel plaatsen in de kathedraal
- een bouwheer op deze tegel plaatsen (kan dus enkel na de 1ste actie gebruikt worden)
- een opdracht uitvoeren

Als je een tegel plaatst moet deze horizontaal of verticaal grenzen aan het speelbord of een eerder geplaatste tegel en het moet binnen een grid van 5 op 5 tegels blijven van de kathedraal. Er zijn overigens tegels die een dubbele kleur hebben. Deze worden volgens dezelfde regels geplaatst.
Als je net zo'n tegel hebt geplaatst, mag je ervoor opteren om een bouwheer in te brengen (indien je er nog één voorradig hebt) op de net gelegde tegel.
Een speler kan ook één van de opdrachttegels kiezen, de opdracht uitvoeren en de tegel afleggen. Er zijn opdrachten waarop de tegenstrever kan reageren door een munt te betalen aan de andere speler. Er zijn slechts 2 munten in het spel overigens, dus deze zullen over en weer gaan.
Van zo gauw er een tegel voor één van beide acties wordt gekozen, dient de vitrine onmiddellijk te worden aangevuld. Indien de stapel op is, wordt de aflegstapel terug geschud en een nieuwe stapel gevormd. Is deze voor de tweede keer uitgeput dan eindigt het spel.
Het spel eindigt ook als de koningspion op 30 komt, deze pion wordt elke keer verzet als er een kroonsymbool op een tegel voorkomt die wordt in de kathedaal gelegd. Als deze koningspion bij 10, 20 en 30 komt (of bij uitputting van trekstapel tegels) volgt er een waardering.De verschillende regio worden gewaardeerd. Een regio is een gebied van aanéén gesloten tegels van éénzelfde kleur (dubbele kleuren tellen ook mee). Een enkele tegel telt ook als een regio van één. Als je een bouwheer in dit gebied hebt staan, scoor je één punt voor elke tegel waaruit het gebied bestaat als je de meerderheid aan bouwheren hebt. Heb je een bouwheer of meer, maar niet de meerderheid krijg je één punt per bouwheer dat je in de regio hebt. De spelers zetten hun punten bij op het scorespoor.De opdrachten maken het spel natuurlijk interessant, zo kan je onder andere :
- een promotietegel leggen die een ondersteuning zijn voor je bouwheer (dubbel tellen, de punten verdubbelen, gelijke stand breken)
- een bouwheer verplaatsen
- een extra bouwheer recruteren en op het speelbord plaatsen
- een bouwheer terugtrekken en een bouwheer van een tegenspeler verplaatsen
- glasramen steken (leveren 2 extra punten op)
- obstakels bouwen in de kathedraal zodat er barrières tussen regio's ontstaan
- een tegel uit de kathedraal verwijderen (tegel zonder bouwheer!)

Titel : Basilica
Auteur : Lukasz M. Pogoda
Uitgeverij : Rebel
Aantal spelers : 2
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 12+

23-08-2012 om 07:57 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 56 dagen


Na een verwoestende oorlog is de vrede afgekondigd tussen alle belangrijke rassen van de melkweg en is er een alliantie gevormd. Eén van de eerste beslissingen die de alliantie moet maken is het bouwen van nieuwe ruimtestations over de ganse melkweg om handel met andere rassen mogelijk te maken, diplomatische relaties te verbeteren en de vrede te behouden.

In Among the Stars neemt elke speler de rol aan van één van deze rassen en probeert het beste ruimtestation te bouwen. Door het samenstellen van bepaalde kaarten waaruit de spelers locatiekaarten kiezen en ze in hun ruimtestation plaatsen, scoren ze overwinningspunten afhankelijk van waar ze geplaatst worden. De opbouw duurt vier jaren en diegene die de meeste punten scoort na vier jaren wint het spel.ps : dit spel toont qua spelverloop een sterke gelijkenis met 7 wonders. Ik heb de spelregels al eens doorgenomen en je mag je aan een 7 wonders-look-a-like verwachten, maar dan in een totaal andere setting. Je krijgt hier zes kaarten, houdt er ééntje en geeft de rest door. Afhankelijk van het jaar geef je links of rechts door. Je kan ervoor opteren om een kaart te plaatsen, te bouwen aan je ruimtestation of om de kaart af te gooien voor credits (geld). Dit zou je bekend moeten voorkomen als je 7 wonders al gespeeld hebt.

Titel : Among the stars
Auteur : Vangelis Bagiartakis
Uitgeverij : Artipia
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+

23-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
22-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K2 - broad peak (Rebel)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze uitbreiding voor het populaire spel K2 liet een tijdje op zich wachten aangezien de reprint maar bleef aanslepen.
Gelukkig kunnen we hem nu toevoegen aan onze collectie dankzij Rebel.pl.
Deze uitbreiding is eigenlijk een dubbele uitbreiding, die twee varianten aan het basisspel toevoegt. Let op dus, je hebt het basisspel sowieso nodig om te kunnen spelen.

Variant 1 : Race naar de top
Voor deze variant doe je beroep op het nieuwe speelbord. Je volgt grotendeels de spelregels van de basisversie, maar speelt drie ronden minder (dwz dat je één weerkaartje, in de zomer telkens het mooie weer, uit het spel laat). Daarnaast worden enkele climatisatiekaarten uit de trekstapels genomen, zodat het dus moeilijker zal worden om je fitheid terug op peil te zetten. Er zijn in deze variant geen tenten ter beschikking, maar wel sneeuwgrotten. Je bouwt zo'n grot voor 1 of 2 bewegingspunten (afhankelijk de hoogte) en kan er één klimatisatiepunt mee terugwinnen. Na de ronde worden de grotten omgedraaid en na de volgende ronde verdwijnen ze, tenzij ze terug worden geactiveerd door (een) bewegingspunt(en) af te geven zoals voor de bouw ervan.

Variant 2 : Broad peak oversteken
Voor deze variant gebruik je de achterkant van het nieuwe speelbord. Nu probeer je vooral overwinningspunten te verzamelen door met je klimmers over de top te lopen en de oversteek te maken van de linkertop naar de rechter en omgekeerd. De overwinningsfiches worden bij de verschillende toppen gelegd (afh. aantal spelers). De spelers hebben bij deze variant slechts één tent ter beschikking die ze aan een klimmer toewijzen. Je andere klimmer kan een gezette tent echter wel gebruiken, zelfs afbreken en elders terug opstellen. Zo gauw je met je klimmer een oversteek bereikt, mag je een overwinningsfiche nemen van de desbetreffende top en zet je je weg verder. Op het einde van het spel scoor je punten zoals in het basisspel, maar daarbovenop ook nog de punten van de fiches die je onderweg hebt verzameld en 2 punten voor elke fiche die je verzamelde als je klimmer beide oversteekfiches heeft verzameld. (je krijgt deze bij de oversteek).

Titel : K2 - broad peak
Auteur : Adam Kaluza
Uitgeverij : Rebel
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

22-08-2012 om 14:39 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 57 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voorlopig is er over dit spel nog niet al te veel info. Het won wel de Hippo dice game design wedstrijd in 2009.
In het 16de eeuwse Engeland zijn de spelers de leiders van verschillende familieclans die hun land kunnen verfraaien en uitbreiden en hiervoor prestige en aanzien kunnen krijgen van Queen Elizabeth I. Als beloning voor hun inspanningen krijgen ze hogere titels die op hun beurt weer extra voordelen met zich zullen meebrengen.

Titel : Noblemen
Auteur : Dwight Sullivan
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

22-08-2012 om 06:53 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
21-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 58 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit spel is gebaseerd op een boek van auteur Markus Heitz. Het doel van dit coöperatieve spel is om het kwaad tegen te houden dat richting het "geborgen land" komt. Tijdens de opstelling, kiezen de spelers één van de dwergen uit het verhaal, elk uitgerust met hun eigen speciale en unieke mogelijkheden en verschillende krachten omtrent vechten, lopen en werken.

Voor elke spelersbeurt komt er meer kwaad langs één van de vier grote poorten - die normaal stevig worden verdedigd door de vier dwergenstammen - en verspreid het zich over het land om het te vernietigen. Tijdens een spelersbeurt spendeer je twee actiepunten tussen vijf volgende mogelijke acties : • Vecht tegen de oprukkende vijanden
 • Reis naar een andere locatie
 • Lobby in de raad om alle spelers voordelen te geven, zonder toestemming van de raad krijgt iedereen overigens nadelen te verwerken
 • Los kleinere queesten op voor beloningen
 • Voer de grote, huidige queeste uit, leg een nieuwe open indien succesvol. Het uitvoeren van deze grote queesten is de enige mogelijkheid om het spel te winnen.

Voor de meeste van bovenstaande acties dient er gedobbeld te worden. Indien de spelers de vloed van het kwaad niet gelijktijdig met het oplossen van de grote queesten kunnen bolwerken, zullen ze verliezen.

Titel : Die Zwerge
Auteurs : Michael Palm & Lukas Zach
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 8+

21-08-2012 om 07:09 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
20-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 59 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Dit spel is een remake van "Crude: The Oil Game"  dat ontwikkelt is in de jaren 70. Het wordt overigens aanzien als een graal-spel, een spel dat wegen heeft geopend voor vele andere spellen. Dit is een euro, die al werd uitgebracht voor het begrip "euro" bestond. In het spel wordt een  markt gesimuleerd waar alles draait om gas en olie, olie ontginnen en tenslotte benzine verkopen aan de klant.

In dit spel nemen de spelers de rol aan van een CEO, zoeken ze manieren om hun bedrijf uit te bouwen tot multinationals. Net zoals in realiteit moeten ze aan ontginning doen door installaties te plaatsen, olie omvormen tot benzine en deze aan de man brengen. Dit alles wordt aangegeven door plastic miniatuurtjes op het bord! Spelers kunnen ook olie kopen en verkopen, zowel in eigen land als in het buitenland, dit wordt aangegeven met plastic olievaten. Er zullen echter ook veranderingen zijn in het economische klimaat en flexibiliteit vrage van de speler om hun lange-termijn-strategie lichtjes aan te passen aan de energiemarkten. De eerste speler die 750 miljoen dollar bij elkaar weet te krijgen, wint het spel.

Titel : McMulti
Auteur : James J. St. Laurent
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 13+

20-08-2012 om 09:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
19-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 60 dagen


Il Vecchio speelt zich af in de 15de eeuw, ten tijde van Cosimo de Medici – ook wel "Il Vecchio" (de oude) genoemd – en zijn familie over het Toscaanse land en z'n hoofdstad Florence heersen. De spelers spelen aanstaande families die hun macht trachten uit te bouwen door op een goed blaadje te komen staan bij "Il vecchio". Om dit te bereiken sturen z'n hun familieleden uit naar verschillende plaatsen in Toscanië om taken uit te voeren, volgelingen te werven en geld te verzamelen. Dit alles zal je nodig hebben om provincies in de naburige regio's te controleren. Deze provincies leveren je macht en een specaile bonusactie op. Een andere taak is voordelen zien te bemachtigen bij de aartshertog, zodat je een aanstaande plaats krijgt in Florence, een zetel in de stadsraad van Toscanië of een nobele rang om macht te hebben op het einde van het spel.

Om opdrachten te vervullen moet je natuurlijk op de juiste plaats aanwezig zijn met de juiste tussenpersoon en dit is niet zo eenvoudig, aangezien deze steeds op reis zijn. Daarom moet je steeds met de juiste persoon op de juiste plaats zijn om tijd en geld uit te sparen.

In een speelbeurt voert elke speler exact één actie uit. Alvorens dit te doen, mag hij betalen om z'n eigen familieleden naar een andere locatie te zetten. De mogelijke acties zijn :

 • Voer een specifieke actie uit op een locatie in Toscanië (familielid en tussenpersoon nodig)
 • Reis naar een andere regio en neem de macht hier over (kost geld en manschappen)
 • Reis naar Florence waar je scrollen moet afgeven om een zitje te krijgen in de stadsraad of voor een titel
 • Breng een nieuw familielid op het bord
 • Maak al je vermoeide familieleden op het bord (liggend) terug actief

Het spel eindigt wanneer de "macht van de Medici" wegvalt, zoals aangegeven door een stapel tegels. Sommige acties verplichten je om een tegel van de stapel te nemen. En het spel eindigt wanneer al deze tegels weg zijn. De spelers tellen dan hun overwinningspunten en diegene met het meeste punten wint.Titel : Il vecchio
Auteur : Rüdiger Dorn
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

19-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
18-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Collapsible D
Collapsible D : the last minutes of the Titanic

+ thematisch fantastisch en erg concreet uitgevoerd
+ eenvoudig en frustrerend spelverloop (maar past weer binnen het thema)
+ tot zes spelers (kom je niet al te vaak tegen)
+ willekeurigheden zijn alom tegenwoordig, maar passen binnen het thema
+ het spel is een beleving, de spanning stijgt naarmate het water letterlijk tot aan je lippen komt staan
+ winnen en punten scoren vind je zelfs niet belangrijk in dit spel, overleven is al een hele opgave
+ de spelregels zijn erg volledig, met achtergrondinfo over de personages, de tijden en de sloepen (als je al deze tekst er ook nog bij leest, wordt de beleving ongetwijfeld nog groter, maar voor mij persoonlijk hoeft het niet)

- als je een tactisch spel zoekt, dan laat je dit best héél erg ver links van je liggen
- met zes spelers kan het spel wel wat lang beginnen duren voor wat het eigenlijk is
- je hebt het spel totaal niet in de hand (of toch in zéér geringe mate), wees hierop voorbereid anders wordt dit een serieuze tegenvaller
- de spelregels zijn niet echt goed geordend, sommige regeltjes (kleinere) moet je hier of daar in een kadertje gaan zoeken

18-08-2012 om 23:21 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 61 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor je ligt een grote lap onontgonnen Duitse grond. Er snijdt nog geen spoor door de velden, geen station om de grote industriële revolutie aan te geven - maar jij gaat daar verandering in brengen.

In Express 01 kan je investeren in de bouw of uitbouw van het spoorwegennet en stations bouwen voor verschillende bedrijven. Wanneer je zo'n station uitbouwt, kan je het aan een ander bedrijf toewijzen. Je hoofddoel is het verzamelen van aandelen, zo gauw deze beschikbaar zijn. De treinen zullen voor de verschillende bedrijven rijden. Zo krijgen de aandeelhouders geld en nieuw kapitaal om terug te investeren. Hou dus de tegenstanders hun inkomsten in het oog en blokkeer hun mogelijkheden.

Het spel eindigt zo gauw een zeker aantal gebouwkaarten zijn opgebruikt of wanneer een aantal kaartenstapels is opgebruikt. De speler die het meeste geld heeft verzameld, wint het spel.

Titel : Express 01
Auteur : Jörg von Rüden
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

18-08-2012 om 07:52 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
17-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 62 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Japan, 1605 – Hidetada Tokugawa volgt zijn vader op als nieuwe shogun. Hij regeert over het land Edo (idem Yedo), de stad die we vandaag de dag kennen als Tokio. Dit is de start van een gouden tijdperk voor de Tokugawa shoguns en de zogenaamde Edo periode die zal duren tot 1868. Natuurlijk proberen de aanstaande families in Edo onmiddellijk in de gunst te komen bij de nieuwe shogun - en hier kom jij aan te pas!

In dit strategische spel nemen de spelers de rol aan van clanleden in de stad Edo in de beginjaren van de Tokugawa shogun.  Het doel van het spel is zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen, voornamelijk door het uitvoeren van opdrachten. Om dit te verwezenlijken moeten de spelers allerhande objecten verzamelen - en vooral - hun tegenstrevers te slim af zijn en hen te voorkomen om opdrachten te vervullen.

Er zijn verschillende wegen om je doel te bereiken. Probeer je zoveel mogelijk opdrachten uit te voeren? Hoop je op die manier in het oog te springen bij de shogun? Of ga je op zoek naar een meer subtiele manier om macht te winnen tijdens een onderonsje met de shogun? Je kan je tegenstanders ook te schande maken door veel luxueuze producten te komen van Europese handelaars. Het hangt helemaal van jou af - maar wees voorzichtig bij het maken van je keuzes, want in Yedo liggen eeuwige roem en pijnlijk schande dicht bij elkaar.

Titel : Yedo
Auteurs : Thomas Vande Ginste & Wolf Plancke
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

17-08-2012 om 08:16 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (1)
16-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 63 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen
In Qin koloniseren de spelers het Chinese hinterland, ontginnen gebieden en breiden hun invloed uit door het plaatsen van tegels en pagodes. De speler die als eerste al z'n pagodes kwijtspeelt, wint het spel.

Een beurt is zeer eenvoudig : je kiest één tegel (van de drie) uit je hand, plaatst het op het speelbord (een grid) en trekt een nieuwe tegel. Elke tegel toont twee landschappen. Als je een gebied maakt dat bestaat uit twee aangrenzende tegels met hetzelfde landschap, ontgin je het. Je kan je gebieden ook uitbreiden, gebieden van andere spelers overnemen en jouw gebieden aan een stad op het speelbord laten grenzen. Al deze zaken laten je toe om pagodes te plaatsen.

Titel : Qin
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

16-08-2012 om 08:24 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
15-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 64 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Saint Malo is een luchtig, maar strategisch dobbelspelletje waarin de spelers hun eigen stad tekenen (!). Ze gaan letterlijk hun gebouwen en muren tekenen met stiften op hun uitwisbare spelersborden. 

In het spel gooien de spelers 5 dobbelstenen om verschillende grondstoffen te bekomen. Bepaalde combinaties van dobbelsteenworpen zorgen dat je bepaalde karakters of gebouwen krijgt, deze leveren extra punten op, geld of speciale acties zoals het aanpassen van je dobbelworp. De spelers tekenen met symbolen de gebouwen op de grid op hun uitwisbare spelersbord. Op bepaalde plaatsen kan je bijvoorbeeld winkels tekenen, om nadien een handelaar in de buurt te plaatsen die je geld oplevert. Een ander belangrijk karakter is de soldaat; spelers moeten zichzelf dan ook beschermen van piratenaanvallen, die hun stad zouden kunnen verwoesten.

ps : Saint Malo krijgt een 2/10 qua moeilijkheidsgraad volgens Alea spiele
pps : Saint Malo werd reeds getoond op de beurs in Nürnberg, maar aangezien men niet het geschikte materiaal vond (stiften, spelersbord) is de release uitgesteld, nu in Essen zou hij dus eindelijk beschikbaar zijn.
ppps : Alea spiele zal ook het spel "Bora Bora" van Stefan Feld voorstellen in prototype. Hier betreft het terug een big-box-game en deze zou in de loop van december op de markt moeten verschijnen.

Titel : Saint Malo
Auteurs : Markus & Inka Brand
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 9+

15-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
14-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collapsible D : the final minutes of the Titanic (Sir Chester Cobblepot)
Dit bericht verschijnt tussen het aftellen naar Essen, gewoon om de simpele reden dat dit spel zeker de moeite waard is om te vermelden in de ganse reeks. Ik heb hem nochtans niet in de echte reeks gestopt, aangezien de uitgevers niet in Essen zullen aanwezig zijn, het spel nu al uit is en het hoogstwaarschijnlijk ook niet Essen te koop zal zijn.Dit spel trok onmiddellijk onze aandacht, omwille van twee redenen. Eén : ik zag een foto van het speelmateriaal en was direct geïntegreerd door het wat en hoe van deze mooie componenten en artwork. Twee : dit spel komt van dezelfde uitgever als Letters from Whitechapel, do I have to say more ??? Het was de bedoeling dat dit spel de pre-orders zou bereiken voor 14 april, want exact 100 jaar geleden gebeurde deze enorme scheepsramp die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Jammerlijk genoeg is het onze Italiaanse vrienden niet gelukt, maar niet getreurd nu is het spel beschikbaar en te bestellen via hun website.

Vooraleer het spel hier in de bus stak, had ik me al wat voorbereid door het lezen van enkele reviews en het bekijken van een filmpje dat recent op BGG verscheen. Het waren allen Amerikaanse besprekingen en telkens kwamen twee dezelfde zaken naar boven wat betreft iets negatiever. Laat me daar misschien mee beginnen, dan eindig ik met de positieve noot.

Ten eerste had men een beetje problemen met het feit dat je in dit spel speelt met het leven van de mensen die deze ramp hebben overleefd. Alle personages zijn waarheidsgetrouw en zijn overlevers van de ramp. Typisch Amerikaans misschien nemen er blijkbaar héél wat mensen aanstoot aan dit gegeven en vinden ze dit een afknapper. Persoonlijk kan ik me er wel overzetten en maak de bedenking dat ze dan ook maar geen enkele wargame moeten bovenhalen en dat fantasy flight games meer dan twee derde van z'n gamma uit de winkelrekken mag halen. Ten tweede klagen ze een beetje over het feit dat dit spel eerder een beleving op zich is, dan een spel dat je speelt. De geluksfactor is veelvuldig aanwezig en zorgt ervoor dat dit echt wel een erg licht spelletje is. Je bent afhankelijk van een dobbelsteenrol of je al dan niet pionnetjes kan verzetten, je moet het geluk hebben dat de sloep waarbij je staat dat die snel uitvaart, dan moet je nog het geluk hebben dat je wordt toegelaten op deze sloep aangezien sommigen zijn voorbehouden voor enkel kinderen, enkel vrouwen, enkel eerste-klasse-reizigers, ...

Dit laatste is een tendens die steeds terugkomt en na het lezen van de spelregels sluit ik me daar volmondig bij aan. Ik moet wel zeggen dat deze "zwakte" ook onmiddellijk het erg sterke punt van het spel is. Thematisch is dit ongetwijfeld één van de best uitgewerkte spellen op de markt. De afbeeldingen zijn knap gedaan, de karakters zijn bestaande overlevenden van de ramp, alle bonusfiches die je kan oprapen lijken zo uit de boeken de film zijn weggekaapt, de tijdsduur waarop bepaalde delen van het schip onder water komen te staan, de tijdstippen waarop bepaalde passagiers doorhebben dat er een probleem is, de afstand die personages moeten afleggen naar de sloepen, de uren wanneer de sloepen ter water worden gelaten, de chaos die er ontstond aan de sloepen, het geduw en getrek om mee te mogen, het kapseizen van sloep B (zodat je slechts halve punten scoort, tenzij je een reddingsvest hebt), de titel van het spel als zijnde de laatste sloep die te water werd gelaten vooraleer de mastodont van een schip naar de bodem van de oceaan zonk, ...

U merkt het al dat het thema er werkelijk afdruipt en dit mag ook wel eens in de picture staan. Jammerlijk genoeg is men er inderdaad zo ver in gegaan dat dit ten koste ging van het spelen op zich. Je zal gefrustreerd achter blijven en hebt totaal niets in handen om dit spel te kunnen winnen, vandaar ook de logische opmerking dat dit meer een ervaring is dan een spel. Maar wel een ervaring die slechts een halfuurtje duurt, dus weggegooide tijd is het zeker niet. Ik kan iedereen aanraden om het ervaringsmoment eens te beleven, maar vertrek met het idee dat u geen spel gaat spelen, maar dat u het gevoel gaat herbeleven die er heerste ten tijde van de ramp. Overleven is het enige dat telt ... en zelfs dat heeft u hier niet in de hand.Titel : Collapsible D : the final minutes of the Titanic
Auteur : Gianluca Santopietro
Uitgeverij : Sir Chester Cobblepot
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

14-08-2012 om 16:35 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 65 dagen


Karnag is een spel van de Belgische uitgeverij Sit down die ons vorig jaar Wiraqocha bracht. De bedoeling van dit spel is het verzamelen van magische punten (MP) door te voorkomen dat kwaadaardige monsters de mensenwereld zouden bereiken. Deze monsters komen uit de onderwaterstad Ker-Ys.

Het spel bestaat uit een aantal ronden (afh. aantal spelers), die opgebouwd zijn uit volgende fasen :
• De monsters bewegen, ze vertrekken vanuit het midden van het speelbord naar de rand toe. Nieuwe monsters (1-3 afh. dobbelsteenrol) komen op het bord en beginnen ook aan hun beweging.

• Klaarmaken van de actietegels. De zes actietegels worden geschud en in een rij uitgelegd. Elke tegel toont een actie die opgesplitst is in een grote en kleinere actie. Het aantal plaatsen op een tegel hangt af van het aantal spelers.

• Kiezen van de acties. Elke druïde voert vijf acties uit per ronde. De spelers kom om beurten aan de beurt (omgekeerde volgorde scorespoor) en zetten hun actiefiches op de vrije actievelden. Mogelijke acties : druïde bewegen (rond het bord), een magische steen plaatsen, monsters vangen, stijgen op het kennisspoor, magische actie voorbereiden, een magische steen verplaatsen, krachtkaarten verwerven en een monster beïnvloeden en hierdoor bewegen.

• De acties worden uitgevoerd van links naar rechts, beginnend met de grote en nadien de kleine acties. Spelers mogen echter geen twee acties na elkaar uitvoeren, deze actie wordt dan overgeslagen en op het einde uitgevoerd. Nadat een actie is uitgevoerd, moet de druïde naar de vergadering worden geplaatst. Ze kunnen van hieruit terug op pad of blijven staan om invloed te hebben en MP te scoren op het einde van de ronde.

• Activeren van magische stenen. Alle stenen die op een rij staan vormen menhirs en scoren punten. Bovendien hebben de menhirs nog een speciale eigenschap in huis voor het einde van het spel.

• Druïdenvergadering : op het einde van een ronde wordt de invloed van elke druïde berekend. Spelers krijgen MP voor het aantal druïden in de vergadering. Bovendien krijgt de meerderheid extra stappen op het kennisspoor.

Het spel eindigt na 5 of 6 ronden (afh. aantal spelers). De spelers krijgen nog MP voor magische stenen op het bord en krachtkaarten op handen. Tenslotte worden menhirs nog omgezet in MP en scoren de spelers voor hun gevangen monsters. Diegenen met de meeste MP is de winnaar.Titel : Karnag
Auteur : Pascal Cadot
Uitgeverij : Sit down!
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

14-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
13-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spielbox 2012/4
De nieuwste Spielbox viel vandaag bij ons in de bus. In dit nummer vind je volgende zaken terug :
Spelbesprekingen :
- Eclipse
- Grimoria
- Lakota
- Farmerama
- Sewer pirats
- Casus belli
- Freitag
- Québec
- Vintage
- Warriors & traders
- Flash point fire rescue
- Nefarious
Daarnaast een portret van Wolfgang Kramer en kritiek op z'n eigen spellen
Extra aandacht ook voor de vernieuwde editie van het superspel GOA.
Ook de uitbreidingen K2 broad peak en Kaispeicher van het Koopmanshuis worden bovengehaald.
Als extraatje krijg je een nieuw kaartje voor 7 wonders, nl. Louis (Armstrong), deze nieuwe leiderkaart geeft je 7 punten op het einde van het spel minus het aantal overwinningsfiches die je behaalde militair.
Er wordt ook een kijkje genomen op andere spellen zoals Saxum (ouder spel), Companeros, Sun Tzu, Bullenparty en Tumblin dice.
In de kindersectie krijg je een overzichtje van Streifen toni, Kleine regenbogenraupe, Kokoriko, Zebra-schwein en Flossen hoch!
Tenslotte is er ook nog een artikeltje over print-and-play spellen.

13-08-2012 om 12:44 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 66 dagen


Venetië, vijjf eeuwen geleden - om de glorie van Venetië te vieren, geeft de Doge (de hoogste autoriteit van de republiek), het order om een nieuw staatsschip te bouwen.

In The Doge Ship, spelen de spelers de rol van bekwame scheepsbouwers van Venetië die werden aangeduid door de Doge om deel te nemen aan de constructie van het nieuwe schip. Elke speler moet stukken van het schip bouwen om overwinningspunten te behalen, maar ook gondels om geld te krijgen en barrières om de scheepswerf en de stad te beschermen. De opdracht is niet eenvoudig : aan het begin van elke ronde kunnen de kosten van de acties wijzigen, maar ook de vraag van de Doge. Wanneer de constructie van het schip is afgerond, zal er slechts één winnaar zijn en die wint de gunst van de Doge.

In dit spel moeten de spelers in hun vijf acties per ronde strijden met de andere spelers. Spelers kunnen werken aan het Doge-schip om punten te krijgen, gondels bouwen voor geld of barrières plaatsen om Venetië en de scheepswerf te beschermen tegen springtij. Je geld goed beheren is essentieel, want grondstoffen zullen voldoende kosten.Titel : The doge ship
Auteurs : Marco Canetti & Stefania Niccolini
Uitgeverij : Giochix
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 75 min.
Leeftijd : 12+

13-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
12-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 67 dagen


In de jaren '70 hebben de regeringen over de ganse wereld de vraag naar energie ingewilligd door het bouwen van vervuilende energiecentrales. Jaar na jaar is de vervuiling toegenomen en niemand deed er iets aan om het te laten afnemen. Nu is de impact op ons milieu zo groot geworden dat we beginnen te realiseren dat we onze energienoden gaan moeten verzorgen door alternatieve, groene, propere energie. Bedrijven met de nodige expertise in groene energie worden om hulp gevraagd om de nodige energie te produceren, zonder hierbij het milieu te beschadigen. Regionale regeringen willen investeren in deze projecten. 

Indien de vervuiling niet ophoudt, is het game over voor ons allen!

In het spel CO₂, is elke speler de CEO van een energiebedrijf die tegemoet komt aan de vraag van de lokale regering voor nieuwe, groene centrales. Het doel is de vervuiling te minderen, terwijl je tegemoet komt aan de stijgende vraag naar energie - en natuurlijk moet jij hier je voordeel uithalen. Je zal voldoende expertise, geld en grondstoffen nodig hebben om je centrales te bouwen. Energieconventies zullen de wereldwijde bewustwording van het probleem vergroten en je deelt een beetje van je expertise, maar leert enorm veel van anderen.

In CO₂, start elke regio met een aantal Carbon Emissions Permits (CEPs) ter beschikking. Deze CEP' worden toegekend door de VN en ze moeten gespendeerd worden wanneer de regio een centrale neerplant voor een project of om een fossiele brandstoffencentrale te bouwen. CEP's kunnen gekocht en verkocht worden op de markt, en de prijzen zullen fluctueren tijdens het spel. Je zal proberen om de controle over de CEP's te krijgen.

Geld, CEP's, groene energiecentrale die je hebt gebouwd, doelen van de VN die je hebt bereikt, verwezenlijkte doelen van het bedrijf en expertise die je verworven hebt zullen je overwinningspunten geven, die staan voor de reputatie van je bedrijf. De speler met de beste reputatie wint het spel ... en bijkomstig red je ook de planeet natuurlijk.Titel : CO²
Auteur : Vital Lacerda
Uitgeverij : Giochix
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

12-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
11-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 68 dagen


In Tokaido, is elke speler een reiziger die reist langs de oostelijke zeeweg, één van de mooiste wegen van Japan. Terwijl je reist, zal je interessante mensen ontmoeten, lekkere maaltijden nuttigen, prachtige voorwerpen verzamelen, fantastische panorama's zien en tempels en plaatsen bezoeken. Maar wie op het einde van de dag, wanneer iedereen is aangekomen, de reiziger blijkt te zijn die het meeste interessante zaken heeft ontmoet of tegengekomen is, win je het spel.

Tokaido is een strategisch spel dat er door z'n zen-achtig uiterlijk erg vredig uitziet en erg makkelijk te leren is.
Titel : Tokaido
Auteur : Antoine Bauza
Uitgeverij : Funforge
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+

11-08-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 09-2005


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs