IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
04-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 14 : PeloponnesIn Peloponnes gaan de spelers hun eigen civilisatie proberen optimaal uit te breiden. In de loop van 8 ronden proberen de spelers inkomsten te verwerven door het aanleggen van landtegels en het oprichten van prestigieuze gebouwen door gebouwtegels.

 

Het spel bevat : 20 bouwtegels, 20 landtegels, 5 rampentegels, 16 rampenfiches, 7 civilisatietegels, 5 spelersborden, 25 houten markers, 50 houten muntstukken, 3 ronde-overzichten, 1 opdrachttegel en 16 fiches in de spelerskleuren.

 

Bij aanvang van het spel trekken de spelers een civilisatie, die hen al een beginbudget en een aantal burgers opleveren. Ze geven dit aan met hun markers op hun spelersbord. Wanneer spelers in de loop van het spel bepaalde zaken winnen of inleveren wordt dit onmiddellijk aangepast op hun bord.

 


Een ronde bestaat uit vijf opéénvolgende fasen :

-         opendraaien nieuwe tegels

-         bieden

-         spelersvolgorde aanpassen

-         tegels toevoegen aan een civilisatie

-         vergroot de populatie en krijg éénmalig inkomen

-         ontvang inkomen voor de ronde

-         draai rampenfiches open

 

Opendraaien van nieuwe tegels : Er worden vijf tegels omgedraaid. Eerst worden de tegels van stapel A gebruikt, daarna B en C.

 

Bieden : De startspeler biedt op één van de tegels door het minimumbod (of meer) boven de tegel te leggen. Andere spelers mogen overbieden door meer te bieden. De oorspronkelijke speler mag zijn bod bij een andere tegel leggen (indien het voldoet) of hij neemt z’n bod terug op handen + 1 munt ter compensatie. Indien hij dit doet, kan hij geen tegel meer aankopen. Een speler kan ook volledig verzaken aan het bieden en 3 munten nemen ter compensatie. Er kan ook een tegel gekocht worden die achter de opdrachttegel ligt tegen een vaste prijs (minimumbod + 3), deze tegel kan niet worden overboden.

 

Spelersvolgorde aanpassen : De hoogste bieder wordt in de volgende ronde startspeler. Indien er een gelijke stand is, verandert de speelvolgorde tussen de betrokken spelers niet.

 

Tegels toevoegen aan de civilisatie : Gebouwtegels worden links naast de civilisatietegel geplaatst. De speler levert de nodige grondstoffen in (hout en/of steen). Indien hij dit niet kan, legt hij een munt op de tegel en moet hij dit in de volgende ronde betalen. Kan hij dit niet (leggen munt of volgende ronde grondstoffen), dan verwijdert hij de tegel uit het spel. Landtegels worden rechts naast de civilisatietegel geplaatst. Hij moet wel minstens één grondstof gemeenschappelijk hebben met de vorige landtegel (hout, steen of eten). Indien een speler de landtegel niet kan leggen, wordt deze verwijderd uit het spel.

 

Vergroot de populatie en krijg éénmalig inkomen : De spelers krijgen éénmalig inkomen en nieuwe burgers afhankelijk van de aangelegde tegels.

 

Ontvang inkomen voor de ronde : Het inkomen van een speler vind je rechtsonder op de tegels terug, de spelers verplaatsen hun markers op hun spelersbord.

 

Draai rampenfiches open : Op het einde van elke ronde worden twee rampenfiches opengedraaid. Vanaf het moment dat de derde fiche van een ramp tevoorschijn komt, zal deze ramp plaatsvinden.

 

Rampen :

 

-         Aardbeving : voor ELKE bouwtegel moet de speler 1 hout en 1 steen afgeven. Indien hij dit niet kan, moet hij bouwtegels afleggen

-         Droogte : elke speler geeft onmiddellijk 1/3 van zijn eten af

-         Plaag : elke speler geeft onmiddellijk 1/3 van zijn burgers af

-         Storm : voor ELKE landtegel moet de speler 1 eten en 1 munt afgeven. Indien hij dit niet kan, moet hij landtegels afleggen

-         Verval : elke speler geeft onmiddellijk 10 luxe goederen af, indien hij dit niet heeft, geeft hij af wat hij heeft

 

Indien er tijdens het opendraaien van tegels een aanvoertegel wordt getrokken, moeten de spelers hun burgers te eten geven. Indien ze onvoldoende eten hebben, sterven de burgers die geen eten krijgen. Elk gebouw met een munt op moet ook onmiddellijk worden betaald. Indien dit niet mogelijk is, wordt de tegel verwijderd uit het spel.

 

Vanaf het moment dat spelers meer burgers en grondstoffen krijgen dan ze kunnen aanduiden op hun spelersbord, worden deze omgezet in luxe goederen. Een speler mag trouwens ten allen tijde deze luxegoederen inruilen volgens 2:1 tegen eender welke grondstof en munten (om te bieden, indien de speler onvoldoende geld heeft)

 

Als alle tegels zijn omgedraaid en geplaatst eindigt het spel. Er worden nog twee rampenfiches omgedraaid en eventuele rampen uitgevoerd. Daarna volgt de telling plaats.

De spelers tellen de punten van al hun land- en gebouwtegels op en voor elke drie munten krijgen ze ook een extra punt. Voor elke burger krijgen ze ook 3 punten. Dan worden de algemene punten vergelijken met de burgerpunten. De kleinste som telt als eindscore. De speler met de meeste punten wint.

 

Titel : Peloponnes

Uitgeverij : Irongames

Aantal spelers : 1-5

Speelduur : 45-60 min.

Leeftijd : 10+

04-11-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 13 : Tobago


Ga jij mee op schattenjacht?
Laat me eerst al het mooie materiaal van dit spel toejuichen. Er is gezorgd voor knappe standbeeldjes, palmbomen, leuke houten autootjes en ook het artwork op het speelbord en de kaarten mag er wezen. Driewerf hoera!

Maar Tobago heeft meer te bieden dan enkel mooi materiaal. Al vlug bleek dit spel toch wel één van de hits te zijn in Essen en desondanks de enorme stapels dozen dat er van dit spel voorzien waren, kon je ze op zondag bijna nergens meer bespeuren. Is dit een waardemeter? Ja en neen. Vandaar toch nog even een korte samenvatting van dit spel.

Voor je begint te spelen, stel je een spelbord samen, het bord bestaat uit drie delen die zowel aan de voor- als achterkant bedrukt zijn en je mag ze in alle mogelijke combinaties aan elkaar leggen. Dan worden de palmbomen, auto's en beeldjes random geplaatst op het spelbord (enkel de beeldjes mogen niet direct naast water). Er worden vier schattenzoektochten opgestart (bij 4 spelers) door een hintkaart uit te spelen. Rond deze hints draait het hele spel. Je gaat eigenlijk een schatkaart samenstellen door enkele hintkaarten bij elkaar te leggen. Bv. de eerste kaart zegt dat de schat op een woudtegel ligt, de tweede hintkaart zegt dat de schat naast een hut ligt, ... Op deze manier ga je een exacte plaats bepalen van een schat. Daarna komt het erop aan om zo snel mogelijk naar de schat toe te karren om hem te claimen en extra goud op te strijken bij de verdeling van de schat. Elke speler die een bijdrage heeft geleverd aan de schatkaart krijgt een deel van de buit. Wanneer alle buitkaarten zijn uitgedeeld eindigt het spel en wint de rijkste speler.

Het spelverloop is eigenlijk héél erg simpel, maar desondanks de makkelijke regels is er toch wel wat diepgang in het spel. U heeft in een beurt keuze uit twee mogelijke acties : aan hintkaart uitspelen of met je autootje rijden.

Bij het uitspelen van een hintkaart, leg je deze onder een schattentocht en neemt een nieuwe kaart op handen. Je moet er wel voor zorgen dat je kaart geen andere kaart tegenspreekt, dat er sowieso plaatsen wegvallen waar de schat niet kan liggen (deductie) en je mag de schat ook niet laten verdwijnen (geen plaatsen mogelijk). Op je uitgespeelde kaart leg je een kompasmarker van je eigen kleur zodat je bij de buitverdeling sowieso je deel krijgt.

Voor het verplaatsen van je auto mag je drie delen rijden. Een deel bestaat ofwel uit overal bewegen over één bepaald landschap en het overschreiden van een grens naar een nieuw soort landschap. Bij sommige uitzondering moet je direct stoppen : een amulet meenemen beëindigd een deel, een schat opwaarderen eindigt je gehele beweging.

Vanaf het moment dat er een schatkaart is gevormd die maar één plaats overlaat voor de schat, kan je met je auto tot aan de schat rijden en de schat opwaarderen (je legt een kompasfiche onder de hintkaarten). Dan worden de buitkaarten verdeeld (evenveel als er kompassen zijn). Elke speler krijgt het aantal buitkaarten te zien als hij kompasfiches heeft liggen. Daarna worden de kaarten opgehaald en geschud. Nu worden de kaarten één voor één uitgedeeld. De speler met het kompas op de laagste plaats mag als eerste opteren om een kaart te houden of door te laten gaan. Zo krijgt iedereen om beurten de kans om een kaart (of kaarten) op te eisen. Er zitten ook twee behekste schatkaarten in de deck, wanneer deze eruit zouden komen bij het verdelen van de buit, worden de resterende buitkaarten niet meer verdeeld en diegene die op dat moment nog een kompasfiche hebben liggen op de schatkaart moeten ofwel een amulet afgeven of hun beste buitkaart.

Na het uitdelen van een buit worden er steeds nieuwe amuletten op het spelbord gelegd. Deze worden vanuit het gezichtspunt van de beelden op het vakje tegen de oceaan gelegd. De spelers kunnen er met hun auto naar toerijden en het ophalen. Het wegnemen van een amulet is geen bewegingsactie op zich, maar je moet er je bewegingsdeel wel eindigen dan.

Met deze amuletten kan je een beetje gaan manipuleren. Je kan het gebruiken om een schattenmarker weg te nemen (deze duiden de mogelijke plaatsen van een schat aan). Je kan direct een tweede hintkaart spelen (extra beurt), of  een extra beweging maken. Het beschermt je tegen de behekste schatkaarten of je kan je hintkaarten ruilen (dit mag anders ook, maar dan ben je een beurt kwijt).

Kortom : een mooi, spannend spel op zoek naar de schat!

Titel : Tobago
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-4 spelers
Leeftijd : 10+
Speelduur : 60 min.

04-11-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
03-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2009/11 online
De nieuwsbrief voor onze volgende spellenavond staat online. U vindt deze terug op onze website onder het topic "nieuwsbrieven". Indien u nog niet ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief en die toch graag maandelijks in uw mailbox wil ontvangen, kan u zich daar ook aanmelden.
De nieuwsbrief omvat dit keer héél wat afbeeldingen van nieuwe spellen uit Essen, die u nu vrijdag allemaal kan komen proberen in de cafetaria van Lindelo in Lille vanaf 19.00 uur.

Alvast veel leesplezier en misschien tot dan!

03-11-2009 om 09:03 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 12 : Krysis


In Essen komen er altijd weer enkele spellen uit van uitgevers van de niet-zo-bekende spellenlanden. Krysis is er zo ééntje. Oorspronkelijk kan je dit spel vinden bij Gem Klub, een Hongaarse uitgeverij. Maar al gauw werd dit spel opgepikt door de grotere uitgevers zoals Rio Grande Games en Heidelberger Spieleverlag. Dankzij deze laatste was dit spel ook makkelijk te krijgen in Essen.

Het spel draait om edelstenen, je gaat in grotten, steeds dieper en dieper op zoek naar de meest waardevolle edelstenen en hoopt die veilig en wel boven te krijgen, vooraleer je wordt bestolen of afgemept. Het spel verloopt over vijf ronden. In deze vijf ronden gaan de spelers steeds dieper in de mijn. De speler die na vijf ronden het meeste edelstenen en schattenkaarten heeft verzameld, wint dit spel.

Elke ronde bestaat uit vier fasen :
- Mijnfase
- Een team samenstellen
- Actie uitvoeren (edelstenen inladen, edelstenen stelen, overuren mijnen)
- Einde van een ronde

1) Mijnfase : elke speler neemt een aantal edelstenen uit zijn voorraad en zet deze in als bieding. Alle spelers openen gelijktijdig hun hand. De speler met de meeste edelstenen kiest eerst een plaats in de mijn, daarna de volgende spelers. De geboden edelstenen gaan naar de bank. Bij het kiezen van een plaats in de mijn vinden de spelers edelstenen en kaarten. Ze leggen deze voor hun scherm, ze kunnen deze gebruiken, maar zijn nog niet veilig voor diefstal.

2) Een team samenstellen : De spelers nemen een agentkaart uit hun hand en tonen deze gelijktijdig, dit doen ze drie keer. Dit is hun team. Het sterkste team mag als eerste spelen, de andere spelers volgen. 

3) Actie uitvoeren : De spelers gaan edelstenen laden (veilig stellen), edelstenen stelen of overuren maken in de mijn. Afhankelijk van de gekozen agentkaarten hebben de spelers een laadcapaciteit. Ze kunnen niet meer meenemen dan deze waarde.
De spelers kunnen edelstenen naar hun kamp halen (veilig stellen) of ze verkopen aan de bank. Voor elke verkochte edelsteen of schattenkaart krijgt de speler twee overwinningspunten. Een speler kan er ook voor opteren om een andere speler te bestelen, indien zijn combatwaarde hoger is dan de tegenstrever. Hij mag evenveel edelstenen stelen als zijn capaciteit aangeeft. Ook schattenkaarten kunnen gestolen worden. Deze kaarten kunnen wel nooit naar het kamp worden gebracht, ze blijven in het spel en leveren op het einde van het spel punten op. Na het spelen kan de speler ervoor opteren om de gestolen goederen naar zijn kamp te brengen (verlies je agenten), ze te verkopen aan de bank, ze voor je neerleggen (niet veilig voor andere dieven, maar je verliest je agenten nog niet, dus ben je toch nog een beetje beschermd tegen andere dieven). Tenslotte kan je er ook voor opteren om extra te gaan werken in de mijn en voor een waarde van 6 aan edelstenen verzamelen van de bank.

Het spel eindigt na vijf ronden. Elk rode edelsteen zorgt voor 3 punten, een blauwe voor 2 en een witte 1. De schattenkaarten moeten in setjes worden ondergebracht. Voor dezelfde symbolen (1,5,10,20,30 punten), voor verschillende symbolen (1,5,10,20,30,40).

Titel : Krysis
Uitgeverij : Gem Klub/Heidelberger/Rio Grande
Aantal spelers : 2-4
Tijdsduur : 45-90 min.
Leeftijd : 10+

03-11-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
02-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiel impressie van Bordspelforum.com

U weet ondertussen dat bordspelforum.com staat voor alles wat spellen uitademt. U heeft zich ongetwijfeld al geregistreerd op dit forum om al uw nieuwigheden omtrent spellen te weten te komen of kwijt te raken in de vorm van een postje.

Ook dit jaar zijn de mensen van Bordspelforum in Essen gepasseerd en zij maakten een videoverslagje dat u hier kan bekijken :
http://www.youtube.com/watch?v=xcnmx_4LJuY

Om een impressie te krijgen waarvoor Spiel eigenlijk staat en welke spellen er zoal zijn vertoond. Neem gerust de tijd om dit even te bekijken.

02-11-2009 om 15:12 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
30-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 11 : Havana


Havana, de hoofdstad van Cuba, en misschien ook wel het kaartspel van Cuba? Niet helemaal correct, het betreft hier een totaal nieuw spel, met een volledig ander spelmechanisme. Enkel de lay-out en artwork zijn vergelijkbaar met het bordspel "Cuba".

Havana is een bouwspel, waarin je probeert zo snel mogelijk een aantal gebouwen (en bijbehorende overwinningspunten) op te richten door middel van het uitspelen van verschillende karakterkaarten. Dit uitspelen van karakterkaarten is voor mij een mix van Machiavelli en Puerto Rico.
Op zich zit het spel best wel vernuftig in elkaar.

In een beurt doet een speler niet meer dan :
- een karakterkaart uitspelen
- de acties van de karakters uitvoeren
- eventueel een gebouw oprichten
- een karakterkaart verwijderen

Het ludieke aan het systeem is de manier van speelvolgorde. Bij aanvang van het spel kiezen de spelers twee karakters. Elk karakter heeft een nummer. Wanneer iedereen heeft gekozen, worden de karakterkaarten omgedraaid en vormen de beide nummers een getal. Je vormt steeds het kleinste getal (bv. 06 ipv 60). Diegene met de laagste combinatie mag als eerste spelen. Dit kan erg belangrijk zijn aangezien bepaalde eigenschappen van karakters betrekking hebben op spelers die na jouw beurt komen. De spelers voeren om beurten de acties uit die op de kaarten staan en kunnen indien mogelijk een gebouw kopen met hun verzamelde arbeider, grondstoffen en peso's. Tenslotte kiezen ze een nieuw karakter en dekken hiermee één van de reeds voor zich liggende karakters af. Deze afgedekte kaart verdwijnt uit het spel, tot een speler slechts twee handkaarten overhoudt, dus denk goed na welke kaart je weggooit.

Een overzichtje van de karakters verklaart misschien al héél wat :
Siesta (0) : dit is eigenlijk een rondje pas, je speelt deze kaart uit om hoogstwaarschijnlijk als eerste te mogen spelen
Refreshment (1) :
Protection (2) : beschermt je peso's tegen de dief
Debris (2) : je verzamelt de grijze blokjes (bouwmateriaal) die in de vitrine liggen
Conservation (3) : een gebouw dat aan de rand ligt, mag worden verwijderd (enkel gebouwen aan de rand mogen gekocht worden)
Tax collector (3) : je krijgt 1 peso van de bank, de medespelers leggen 1 peso of 1 bouwmateriaal af
Worker (4) : je krijgt 2 arbeiders (als eerste die deze actie speelt, indien er nog iemand deze kaart kiest, krijgt hij er één arbeider bij)
Architect (4) : je krijgt 1 arbeider en je mag een gebouw kopen waarvoor je de architect nodig hebt (staat op het gebouw afgebeeld)
Pesos thief (5) : steelt de helft van de peso's van een medespeler die na hem aan de beurt komt (indien er geen spelers meer na hem komen mag hij van eender wie stelen
Materials thief (6) : idem pesos thief maar dan met bouwmaterialen
Black market (7) : je mag twee bouwmaterialen uit de zak trekken (indien nog iemand deze kaart speelt, mag hij 1 bouwmateriaal trekken)
Pesos (8) : je neemt de helft van de peso's in de vitrine
Mama (9) : je neemt de helft van de gekleurde bouwmaterialen uit de vitrine

Op zich is dit wel een vrij abstract spel en ik had toch enkele rondjes nodig om te wennen aan het systeem, een echte tactiek erin steken en het spel winnen, dat zal pas lukken na enkele potjes denk ik, maar ik vond het op zich een leuk spel, een hersenkrakertje toch ook, want elke keuze die je maakt, kan erg belangrijk zijn.

Titel : Havana
Uitgeverij : Eggertspiele
Aantal spelers : 2-4
Tijdsduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

30-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Gouden Ludo
 Volgend bericht kregen wij gisteren in onze mailbox :

     Mede Bordspelliefhebbers, 

Via diverse fora hadden we het al aangegeven, maar nu is het écht zover. Ter gelegenheid van onze 10de dagen van het gezelschapsspel vragen wij om uw medewerking. Wij vieren onze 10de gezelschapsspellenbeurs immers met de uitreiking van de “Gouden Ludo”, de eerste Vlaamse gezelschapsspellenprijs. Daarom verzoeken wij u om de volgende vier spellen te rangschikken in de volgorde van uw voorkeur : Dominion, Keltis, Pandemie, Snowtails.

Uiteraard willen wij als SpinLi graag meewerken aan dit initiatief, vandaar dat ik een poll ben gestart op ons forum. U kan uw stem ook steeds doormailen naar speleninlille@hotmail.com (stemmen kan tot en met vrijdag 6 november; ook op onze spellenavond kan u dit doen)

Daarnaast worden we als spellenclub uitgenodigd op een meet & greet op vrijdag 27 november in zaal "Den boomgaard" in Broechem. (waar ook Spel 2009 doorgaat) De avond zal bestaan uit een receptie, de uitreiking van de Gouden Ludo en een spellenavond, met alle spellen van Forumfederatie, tot 23.00 uur. De entree en de receptie zijn gratis voor alle besturen en leden van Nederlandstalige spellenclubs. De overige dranken zullen tegen de gewoonlijk democratische prijzen te verkrijgen zijn. Indien u SpinLi graag zou vertegenwoordigen op deze dag, mag ik u dan vragen om mij even te contacteren zodat wij kunnen doorgeven met hoeveel personen we naar Broechem zullen afzakken.

Alvast hartelijk bedankt aan Forumfederatie voor de uitnodiging en veel succes met Spel 2009!

 

30-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 10 : Hotel Amsterdam

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit spel er niet erg aantrekkelijk vind uitzien. Het doet me een beetje denken aan zo een gepersonaliseerd spel van één of ander bedrijf of stad. Je kent nog wel die aangepaste ganzenborden of mens-erger-je-niet-en met reclame op. Vandaar dat dit spel een beetje uit mijn gezichtsveld was verdwenen. Tot onze goede vriend Pieter Syroit me meldde dat hij dit spelletje had gespeeld en leuk had bevonden.

Mijn interesse was natuurlijk ineens gewekt en ik gaf hem carte blanche om dit spel mee te brengen uit Essen. Ik ga proberen dit weekend een speelsessie te houden, en dat zou wel moeten lukken. Voor dit spel kan je zeker enkele mensen bij elkaar vinden, aangezien het een eenvoudig, redelijk snel familiespel is. De bedoeling van dit spel is als eerste een aantal bezoekers naar je hotel te lokken. Met andere woorden de proppers van Amsterdam moeten in gang schieten en volk zien te versieren.

Het spelbord is opgebouwd uit 25 tegels waarop gebouwen staan afgebeeld (koffieshops, herenhuizen, cafés, musea en de meisjes van plezier).
De tegels hebben een dag- en nachtkant die kunnen worden omgedraaid door de burgemeester of nachtwachter er te laten passeren. De toeristen komen aan per bootje op de gracht die rond het spelbord ligt.

In een beurt gooi je met de dobbelstenen en plaats je de boot het aantal gegooide ogen verder op de vaart. Daarna zet je een toerist af aan het aangrenzende plaatsje (in een bocht blijft de toerist staan en kan hij later worden opgepikt). Je plaatst een hotel op een kruispunt van vier gebouwen en tot slot verplaats je de burgemeester en nachtwachter om fiches om te draaien. Indien er zich op de omgedraaide tegel toeristen bevinden verplaatsen die zich naar een andere tegel met dezelfde functie (een broek vol goesting blijft dus een broek vol goesting).
Zo gauw een speler erin slaagt door tactisch te spelen 12 toeristen rond zijn hotel te krijgen, wint hij het spel onmiddellijk. (15 toeristen bij 2 spelers).

U merkt het ook : eenvoudige spelregels, toch tactische zetten mogelijk, maar wel afhankelijk van een dobbelsteenworp. Alhoewel onze goede vriend Hans van Tol ook varianten heeft voorzien waarbij iedereen een aantal zelfde stappen moet zetten met burgemeester en nachtwachter.

Titel : Hotel Amsterdam
Uitgeverij : The Game master
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+

29-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
28-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 9 : Pony express


Pif, poef, paf ... indiaantje neerschieten! Lang geleden dat ik nog zoveel vooroordelen, rollenpatronen en clichés in een spel heb gezien.

- U kiest een karakter en heeft de keuze tussen vijf mannen, misschien hadden de makers er toch een vrouw tussen kunnen steken, Calamity Jane draait zich om in haar graf.
- Daarnaast kunnen twee mannen elkaar niet dulden op dezelfde plaats en moet er een duel worden uitgevoerd, maar zijn ze met drie of meer, dan gaan ze gezellig een potje pokeren.
- Zie je hier of daar een tipi staan, dan knal je toch gewoon die indiaantjes af, voor elke dode indiaan krijg je trouwens ook nog eens geld, (mooi voorbeeld voor de kids) maar als je de indiaantjes niet raakt, dan komen ze op jou af en ga je maar snel lopen.
- Kruip je tijdens je tocht in de kroeg, moet je betalen afhankelijk van het pokerresultaat van je dobbelsteenrol. Kan je niet betalen, ga je naar de gevangenis. Logisch toch!
- Kom je aan één of andere goudader, tja, dan neem je toch hier en daar een klompje goud mee
- Heb je nagel om aan je gat te krabben, dan is er een wilde weldoener uit het niets die je toch een troostgoudklompje schenkt
- ...

Tot zover onze clichés, nu over tot het spel op zich. In dit luchtige racespel gaan de cowboys op stap naar Sacramento. Hiervoor moeten ze door enkele dorpen reizen, kunnen ze hier en daar de trein nemen, maar moeten ze ook door vijandelijk terrein. diegene die de beste dobbelresultaten gooit, maar vooral het beste kan bluffen, heeft kans om dit spel te winnen.

Het materiaal komt in ieder geval overeen met dat van dicetown, nu is er wel maar één dobbelbeker, vijf dobbelstenen, 20 actiekaarten en 30 goudklompjes. Briefjesgeld had men jammerlijk genoeg nog niet in de tijd, dus om een rol te hernemen betaal je gewoon met goud.

In een beurt mag een speler gooien (en eventueel betalen voor bepaalde dobbelstenen te hergooien), dan kan de speler beginnen bluffen (of de waarheid vertellen). De speler wiens pion het dichtst in de buurt is, kan hem geloven of niet. Indien men de actieve speler gelooft, mag deze stapjes zetten richting Sacramento. Indien men hem niet gelooft, wordt even gecheckt, de leugenaar gaat naar de gevangenis (beurt overslaan). Na het zetten van stappen kan je in een café, een station, een indianenkamp of een goudmijn terechtkomen. Hier en daar win je ook een actiekaart.

Oh ja, dat had ik nog niet gezegd : elk duel (met een tegenspeler of indianen) wordt beslecht met een dobbelsteen-knikker-worp diagonaal over het speelbord. Onthoud vooral de plaats waar jouw figuur staat, want het zou wel eens kunnen zijn, dat je onheroepelijk van je plaats wordt geknald.

Kortom : tof, leutig tussendoortje, maar niet meer dan dat. Na één speelbeurt moet ik eerlijk bekennen dat ik Dice town voorlopig leuker vind.

Titel : Pony express
Uitgeverij : Funforge
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 8+

28-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 8 : Mr. Jack in New York


Mensen die mijn weblog een beetje in het oog houden of die mij persoonlijk kennen, weten dat Mr. Jack hoog staat in mijn top 10 van tweepersoonsspellen. Vorig jaar konden we dit spel al aanvullen met een uitbreiding, waar nieuwe personages hun opwachting maakten.
Dit jaar kwam er in Essen een volledig nieuw avontuur uit van onze Jack.

Alhoewel volledig nieuw is een beetje overroepen. Ik ga u hier beknopt proberen weer te geven wat er veranderd is ten opzichte van het eerste basisspel.

Eerst en vooral even vermelden dat dit een op zich staand spel is en geen uitbreiding, je hoeft het eerste spel dus niet te hebben om dit te spelen. In de doos zit zoals verwacht weer erg mooi, verzorgd en stevig materiaal. Een nieuw speelbord (plattegrond van NY en Liberty Island), acht verdachtekaarten, acht personagekaarten, één zichtbaar-onzichtbaar-kaart, acht spelersstenen, één rondesteen en dan nog enkele fiches die het spelbord moduleerbaar maken.

U merkt het, eigenlijk een perfecte beschrijving van wat er in de eerste versie ook zat, met uitzondering van de fiches en de ondergrond van het speelbord.

Wat de spelregels betreft, kan ik erg kort zijn. Deze zijn niet veranderd. Het spel verloopt over acht ronden. In elke ronde worden 4 personagekaarten uitgespeeld die in de gekende volgorde worden afgehandeld door Jack en de detective. De detective probeert Jack te ontmaskeren en Jack probeert te ontkomen of het acht volledige ronden uit te zingen.

Wat er wel nieuw is zijn de karaktereigenschappen van de figuren en de fiches die het speelbord iets meer mogelijkheden geven dan bij het originele spel. Ik geef u gewoon even een overzicht, wat de mogelijkheden van alles dan zijn, zal ik nog moeten ondervinden of kan u misschien al zelf verzinnen.

* Alfred Ely Beach : 1 tot 3 vakken verplaatsen EN een nieuwe metroingang openen (vergelijkbaar met de riooldeksels)
* Cloud Rider : 1 tot 3 vakken verplaatsen EN een nieuw bouwterrein openen (vergelijkbaar met donkergrijze tegels). Cloud Rider kan trouwens kosteloos door deze bouwterreinen bewegen
* Lewis Howard Latimer : 1 tot 3 vakken verplaatsen EN een gaslantaarn plaatsen (vergelijkbaar met de lichten, maar nu vrij te kiezen)
* Mevrouw Emma Grant : 1 tot 3 vakken verplaatsen EN een park aanleggen, door een gaslantaarn, metro, bouwterrein om te draaien. Een figuur die op een park staat is onzichtbaar!
* James H. Callahan : 1 tot 3 vakken verplaatsen EN een onderzoektegel plaatsen (vergelijkbaar met politiebarricade)
* Monk Eastman : 1 tot 3 vakken verplaatsen OF een ander personage 1 tot 3 stappen verplaatsen. Dit personage moet wel dezelfde status (zichtbaar- onzichtbaar) hebben als Monk Eastman
* Francis J. Tumblety : 1 tot 3 vakken verplaatsen EN MAG een persoon die tegen hem ligt van plaats wisselen met een andere figuur
* Edward Smith : 1 tot 3 vakken verplaatsen EN een stoomschip verplaatsen naar een ander leeg havenvak

Vooral dit laatste karakter is nieuw, u kan met Jack nu ook ontsnappen over water, dus je hebt iets meer mogelijkheden om weg te geraken. Je moet wel in de vorige ronde onzichtbaar geweest zijn, dit blijft zo.

Het personage van Sherlock homes, waarmee je verdachtekaarten kon verzamelen, wordt hier vervangen door een fiche "de informant" die voor beide spelers bereikbaar is. Deze fiche heeft een zwijgzame kant en niet zwijgzame kant. Indien je met een personage op deze fiche springt, krijg je een verdachtekaart en wordt hij met de zwijgzame kant naar boven gedraaid. Bij het begin van een volgende ronde wordt de fiche terug omgedraaid en kan je terug info gaan inwinnen.

Moet ik dit spel nu aankopen?
- Indien je een grote Mr. Jack-fan bent en het origineel wat beu bent : ja
- Indien je nog voldoende uitdaging vindt in het origineel : nee
- Indien je nog geen Mr. Jack-versie hebt : dan laat ik u de keuze tussen beide, maar het in huis halen, moet u zeker doen

Titel : Mr. Jack in NY
Uitgeverij : Hurrican Games
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

28-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
27-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 7 : JaipurHet volgende spel op onze lijst is er ééntje van Gameworks, gekend van Jamaica, Kimaloe en Animalia.
Al deze spellen hadden alvast één grote overeenkomst, nl. de fantastisch mooie artwork. Ook nu heeft men koste nog moeite
bespaard, ook al gaat het dan gewoon om een "simpel" kaartspel.

In het doosje, met aangepast roze inlay, zitten 55 mooi geïllustreerde kaarten en 59 stevige kartonnen fiches.
Meer is er niet nodig om een deftig tweepersoonsspel in elkaar te steken.

Ik vind Jaipur in zekere zin overeenkomsten vertonen met Jambo, misschien omdat het een tweepersoonsspel is, meer waarschijnlijk
omdat ook hier alles draait om handel (koop en verkoop van goederenkaarten) en omdat u weer vooral punten moet sprokkelen
door op het juiste moment het juiste goed te verkopen.

In een beurt heeft een speler twee mogelijkheden : kaarten nemen of kaarten verkopen.
Deze acties worden nog opgedeeld in volgende onderdelen :
* kaarten nemen :
- neem verschillende goederen uit de vitrine en leg evenveel handkaarten terug af
- neem één goed op handen en vul de vitrine aan met een kaart van de trekstapel
- neem alle kamelen in de vitrine

* kaarten verkopen :
- verkoop zoveel kaarten je wil van één soort goederen
- neem het aantal fiches van die kleur afhankelijk van het aantal kaarten dat je verkocht
- indien je 3 of meer goederen verkocht, krijg je nog een bonusfiche

Een ronde eindigt als drie types van fiches uitgedeeld zijn of wanneer de trekstapel opgebruikt is en de vitrine niet kan worden aangevuld.

De punten worden verdeeld als volgt : de speler met de meeste kamelen in z'n hand krijgt 5 punten en de spelers tellen de waardes van hun fiches op. De speler met het meeste geld wint een fiche "beste verkoper". De speler die als eerste zo twee fiches wint, is de winnaar van het spel. 

Snel, mooi, luchtig, maar toch verfijnd kaartspel voor tussendoor!

Titel : Jaipur
Uitgeverij : Gameworks
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+ (volgens de uitgever, 10+ volgens mezelf)

27-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
26-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 6 : Savannah Tails


Toen er een tijdje geleden een wedstrijd liep op BGG om dit spel te winnen, heb ik me gewaagd aan een poging om eens mee te doen.
Bedoeling was om te raden welke dieren de Lamont brothers dit maal in hun spel zouden hebben gestopt en welk genre van spel het zou zijn. Ik kwam zelf op het lumineuze idee dat het een biedspel zou worden met vlooien die het beste plekje wilden veroveren op de pels van de sledehonden uit hun vorige spel Snowtails. (u allen welgekend waarschijnlijk)

De wedstrijd zou ik uiteindelijk niet winnen, en eigenlijk moet ik toegeven dat ik een beetje teleurgesteld was in eerste instantie toen dit spel werd bekendgemaakt. Het betrof terug een racespel, maar nu met struisvogels. Ook na het lezen van de spelregels had een enorm déjà-vu gevoel en ik had toen voor mezelf al uitgemaakt dat ik dit spel zou links laten liggen in Essen.

Maar na een tijdje bezinken kwam het toch stilaan in me op om toe te happen, zeker daar de kleine ondersteuning die Fragor games ons al eens heeft gegeven. Ik ben een fan van de broertjes Lamont en het zijn toch zo'n vriendelijke Schotten en vooral kleurrijke figuren in spellenland. Gezien de beperkte uitgave (1000 exemplaren) heb ik dan toch maar gepre-ordered en ik denk dat ik uiteindelijk toch véél plezier ga beleven aan dit spel, samen met iedereen in de spellenclub.

Want dit is echt wel een spel voor alle leeftijden. Veel spelregels komen overeen met snowtails, maar de obstakels die we tegenkomen zijn weer net even anders. Ook de manier van kaartjes uitspelen is een beetje aangepast. Op het modulaire speelbord zijn vijf tracks afgebeeld in verschillende kleuren. De spelers hebben een deck handkaarten die ze in hun beurt uitspelen. Op de kaart staat een cijfer en een kleur, aan jou om na x-aantal stappen (aangegeven op de kaart) te landen op een plek in de aangegeven kleur. Maar pas op, want diverse obstakels zullen je het moeilijker maken.

Lekker luchtig, lekker snel, maar oh zo grappig, zeker ééntje om te komen testen.

Titel : Snowtails
Uitgeverij : Fragor games
Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : 8+
Speelduur : 30 min.

26-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
25-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 5 : EndeavorDit spel hadden we al voor de beurs in Essen aanving, maar toch verdient deze een plaatsje in de reeks. Al is het maar dat het ook in het Duits en Frans is gelanceerd onder de naam "Magister Navis". Wij doen het met het origineel van Z-man games en ik moet eerlijk bekennen dat dit op dit moment één van mijn favorieten is, en ik vermoed dat dat ook nog wel een tijdje zo zal blijven.

In de eerste plaats is dit een fraai spel, netjes speelbord, sfeervolle kleuren en volledig taalonafhankelijk wat het speelmateriaal betreft. Op het eerste zicht lijkt dit een lijvig spel, maar qua gameplay valt dit best mee. Ik heb voor mezelf een overzichtje gemaakt van het spelverloop en dit past netjes op twee bladzijden (en dit met de enkele uitzonderingen en spaties erbij). Indien u hiernaar op zoek zou zijn, u kan dit vinden op Boardgamegeek of u laat mij maar een seintje. Ik ga hier dan ook geen volledige spelbeschrijving meer geven, maar ik kan u enkel aanraden om het spel een keertje uit te proberen.Titel : Endeavor
Uitgeverij : Z-man games
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

25-10-2009 om 22:06 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 4 : Tales of the Arabian nights

Spel of geen spel, dat is de vraag? Wanneer we in de Dikke Van Dale gaan opzoeken wat een spel is, vinden we volgende verklaring terug :
"bezigheid ter ontspanning volgens bepaalde regels". En ik moet u toegeven dat deze tales of arabian nights hier volledig aan tegemoet komt.

Ik ben het absoluut met u eens als u me vertelt dat dit een spel is dat op geen enkel ander spel lijkt,
ik ben het met u eens als u zegt dat dit spel een erg hoge geluksfactor heeft om als overwinnaar te kunnen af sluiten,
ik ga volledig akkoord met het feit dat het Engels op de kaartjes en in het book of tales niet altijd even makkelijk zijn.

Maar is dit alles onoverkomelijk? Neen, is het antwoord.

Dit is inderdaad geen spel als de anderen, het is een verhaal en verhalen vertellen is iets dat in deze tijd te weinig wordt gedaan.
Kan u strategisch te werk gaan in dit spel? Absoluut niet, het enige wat u doet is rondstappen op de wereldkaart, nadien een gebeurtenis meemaken en zowel u persoonlijke keuze, wat het afhandelen van deze gebeurtenis betreft, als een dobbelsteenrol gaan bepalen wat er allemaal met jou gebeurt. Het spel speelt eigenlijk zichzelf, dit maakt het spel geschikt voor de ganse familie en zelfs de allerkleinsten. Er is slechts één obstakel in dit verband en dat is de taal. Heeft u totaal geen kennis van het Engels, dan is het misschien minder leuk, zeker als er niemand aan tafel zit die een klein beetje kan vertalen. Maar anders mag dit geen hindernis vormen om van dit spel te genieten.

Zoals ik op een videoreview van dit spel reeds zag, ga ik volledig akkoord met Tom Vassel : it's just pure fun!

Gaat u gewoon eens gezellig rond de tafel zitten met enkele mensen die geen zin hebben om te veel na te denken, maar die gewoon plezier willen beleven die avond. Wel, dan is dit spel een aanrader. Wat u ook beslist in de loop van het spel, alles kan gebeuren : schatten verzamelen, trouwen, kinderen kopen die zo lelijk zijn als een kameel, van geslacht veranderen, in een bodemloze put vallen, ...

Indien iemand zin heeft gekregen om eens een keertje te proberen, laat me maar weten wanneer, ik schuif graag bij aan.

Titel : Tales of the arabian nights
Uitgever : Z-man games
Aantal spelers : 2-6 
Leeftijd : 12+ (zeker gezien de taal)
Speelduur : 120 min.

25-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (2)
24-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 3 : Carcassonne de tunnel


De eerste uitbreiding in onze reeks. Het gaat om het zoveelste gadget in de Carcassonne-reeks. Dit keer een kleine uitbreiding à la "de graaf". Deze uitbreiding werd exclusief toegevoegd aan de laatste spielbox. In Essen was de uitbreiding ook verkrijgbaar aan hun stand. Als abonnee had ik de eer en het genoegen om deze uitbreiding thuis aan te krijgen.

De uitbreiding omvat 4 nieuwe tegels, met daarop tunneluiteindes afgebeeld en 12 fiches (in de zes kleuren). De gewone regels van het basisspel worden gevolgd. Als er een tunneltegel wordt gelegd, mag de speler een fiche op een uiteinde plaatsen. Indien hij erin slaagt om in een volgende ronde nog een fiche te leggen, wordt er geteld (idem weg).

Of deze uitbreiding nu een must is en of deze echt veel toevoegt aan het spel, laat ik aan uw deskundige mening over, maar zulke initiatieven als die van Spielbox kunnen we uiteraard enkel toejuichen.

24-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
23-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 2 : Munchkin QuestMunchkin, het geesteskind van Steve Jackson, u kent het misschien van de doldwaze, knotsgekke kaartspellen, waarbij u vooral niet te serieus mag zijn, of u vindt er niets aan, is nu terug. Dit keer komt het populaire, geweldadige figuurtje terug in een bordspel. Wat me opvalt als ik de doos open is de hoeveelheid kaarten, zo'n 200, met héél wat Duitse tekst op. Dit is dan ook ineens een groot minpunt aan het spel.

Daarnaast heb ik een hoog Descent, Heroquest, ... gehalte opgemerkt. De spelers lopen door een kerker in donkere gangen, waar ze gevaarlijke, bloeddorstige monsters tegenkomen, maar in de gekende Munchkintrend, met veel humor getekend, genaamd en belachelijke eigenschappen.

U loopt rond in de kerker, probeert monsters af te maken en op die manier uw eigen niveau omhoog te krikken. De spelers streven ernaar om als eerste niveau tien te halen en ook zeker een hoofdmonster te hebben gedood, want dit is een voorwaarde om te winnen.

Daarnaast heeft elke speler een aantal gezondheidspunten (hartjes à la Arkham horror en Descent), kan hij voorwerpen, wapens, eigenschappen, ... verzamelen om deze in te zetten tegen z'n opponenten. Spelers kunnen elkaar ter hulp snellen en op die manier elkaar vooruit te helpen, of u snelt natuurlijk gewoon niet ter hulp aangezien uw tegenspeler bijna gewonnen is.

Of dit spel erg vaak op de speltafel zal komen, is nog maar de vraag, maar voor de liefhebbers is het alleszins beschikbaar vanaf onze volgende spellenavond.

Titel : Munchkin Quest
Uitgeverij : Pegasusspiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min. 
Leeftijd : 14+

23-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
22-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwigheden uit Essen!
In de loop van de volgende dagen zal u hier op onze weblog een reeks van spellen te zien krijgen die we uit Essen hebben meegebracht, of beter gezegd, die ze voor ons hebben meegebracht uit het verre Duitsland (waarvoor dank Pieter).

Ik ga me vooralsnog beperken tot een opsomming, met hier en daar een kleine opmerking of extra info. Uitgebreidere besprekingen mag u verwachten nadat we een potje hebben kunnen spelen.

22-10-2009 om 18:01 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Essen 1 : Langfinger

We beginnen onze Essen special met een nieuw spel van Pegasusspiele. Deze Duitse uitgever kennen we allemaal van hun vertaalde versies van Pandemie, Toprace, ... Het eerste spel van hen dat we toevoegen aan onze collectie is het kaart/bord(je)spel "Langfinger".

In langfinger speel je de rol van een ordinaire dief, die gewapend met een nijptang, blueprints, moersleutel, ... probeert om kostbare schatten te stelen in de villawijk of de musea. Het spelbordje omvat vijf gebouwen en een scoretrack. Bedoeling is om als eerste twintig punten te scoren door schatten te stelen.

De vijf gebouwen op het spelbord stellen de plaatsen voor waar de spelers hun inbraakmateriaal kunnen verzamelen, schatten stelen, materiaal ruilen en gestolen schatten verkopen op de zwarte markt (haven).

In elke ronde gaan de spelers hun drie acties op voorhand plannen, dit doen ze door in volgorde hun actieblokjes in te zetten op de diverse locaties. Daarna worden deze in volgorde afgehandeld (inbraakmateriaal verzamelen, stelen in de villa, materiaal ruilen, stelen in het museum, schatten verkopen in de haven). Daarmee is eigenlijk alles al gezegd! Lekker luchtig en best wel leuk. Zeker in de beurt dat je startspeler bent, kan je je medespelers een hak zetten. We speelden het spel slechts met drie spelers, en ik denk dat het met z'n vieren of vijven meer tot zijn recht zal komen. Nog een keertje proberen dus.

Titel : Langfinger
Uitgeverij : Pegasus
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 20-30 min.
Leeftijd : 8+

22-10-2009 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2009
>> Reageer (0)
21-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.D-day morgen
Morgen is het zo ver, dan openen de Messe in Essen hun deuren voor de grootste spellenbeurs van Europa.
Spiel '09 belooft weer een enorm succes te worden, gezien het feit er toch maar weer 550 nieuwe spellen zullen worden
geïntroduceerd. Uiteraard gaan we u niet alle nieuwigheden presenteren, maar we gaan trachten een kwalitatieve selectie
te maken om u een zo gevarieerd mogelijk aanbod te doen op onze komende spellenavond.

Ook de nasleep van deze beurs zorgt voor vele nieuwe spellen, de besten worden hopelijk ook naar het Nederlands vertaald,
dus wacht misschien nog even met bepaalde aankopen. Zo zal 999 games alvast enkele spellen uitbrengen die in Essen in het
Duits worden verwacht, nl. Funkenschlag - fabriksmanager, Die tore der Welt en Havanna.

Ik wens iedereen die een bezoekje brengt aan Spiel erg veel plezier en ik hoop jullie verhalen en bevindingen te horen op onze
volgende spellenavond op vrijdag 6 november.

Hou volgende week zeker ook deze weblog in het oog, want  dan verschijnen er ongetwijfeld enkele aankondigingen van nieuwe
spellen die onze clubkast zullen verrijken.

21-10-2009 om 17:28 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
14-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nocturne Asmodée
Op vrijdag 6 november organiseert Asmodée België (het vorige Hodin) hun spellenavond voor spellenclubs.
Jammerlijk genoeg valt deze activiteit samen met onze eigen spellenavond. Indien er toch mensen zijn die
verkiezen om naar Kortenberg te rijden, mogen ze ons steeds contacteren en ons daar afvaardigen.

14-10-2009 om 13:21 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!