Inhoud blog
  • nieuwe blog!
  • Bekomen van Mathieu's bezoek
  • Tsipori Forest and Stream
  • Lavi Forest
  • Op cursus in Denemarken - de cursus, met foto's!
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Tom en Machteld in Israël

    27-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cattle Science Conference

    Woensdagmorgen namen we om 6u13 de bus naar Jeruzalem, samen met onze collega Sarah. Rond 8u arriveerden we en Ala en Ariel dirigeerden ons per telefoon in de richting van Hotel Ramada. In dit hotel zou immers de Cattle Science Conference plaatsvinden. Dit is een kleine conferentie, maar wel uitermate gespecialiseerd. Alle aanwezigen zijn nauw betrokken bij de melkveehouderij, met zowel onderzoekers, bedrijven als boeren. Na snel een yoghurtje binnen gelepeld te hebben, gingen we naar de eerste presentatie van de dag luisteren. Dat was Ilan, onze begeleider. We snapten er weer niet veel van, maar we waren er dan toch voor de morele steun Daarna gingen we naar Ariel luisteren. Ariel is een collega en ook baas van het kleine department waar we werken. Hij had ook een paar Engelstalige slides, dus de boodschap kregen we wel mee.. Daarna maakten we een toertje door de exhibitieruimte, waar verschillende bedrijven hun producten en diensten tentoon stelden. We liepen er zelfs wat ‘oude bekenden’ tegen het lijf!

    Een boer die opmerkte dat onze naamkaartjes niet in het Hebreeuws waren, kwam ook even nieuwsgierigen.. Ofja, netwerken noemen ze dat eh De boer zijn vrouw is een Nederlandse en hij groette Machteld dan ook met ‘Dag lieverd’.. Haha! We vertelden hem dat Machteld ook een presentatie zou geven later die dag, en hij kwam zelfs luisteren!

    We liepen ook Aharon, de technieker, tegen het lijf. Aangezien Tom met ons koffer-met-kleren-voor-drie-dagen aan t zeulen was, stelde Aharon voor om het koffer in zijn kamer te zetten. Wat een vent, die Aharon!

    Daarna pikten we nog enkele presentaties mee over klauwgezondheid. De 2 veeartsen van deze presentaties praten ook Nederlands. 1 van hen kenden we al. Hij gaf ons immerse een tijdje geleden les over kreupelheidsscores. Hij had Nederlands geleerd door in Utrecht te studeren, net zoals 17 % van de Israelische veeartsen! De andere was een Israelische Nederlander of een Nederlandse Israelier.. Hij heet Van Straten, dus dat verklaart

    De middagpauze was ook nog een hele soap! Om een of andere reden hadden we geen eetbonnetjes gekregen.. Wel een koffiebonnetje en een taartbonnetje.. Maar Ariel sprak zijn contacten aan, waardoor ook wij niet op onze honger moesten blijven zitten.. Even later konden wij ook aanschuiven aan het buffet..

    Na het middagmaal was het tijd voor het hoogtepunt van de dag: de presentatie van Machteld. Met nodige stress (gepaard gaande met herhaaldelijk toiletbezoek) en na het uittesten van de technische snufjes, was Machteld om 14u30 helemaal klaar voor haar presentatie. De zaal zat best vol! En ook alle collega’s kwamen luisteren! Na een knikkende-knieen-start voelde ze zich al snel meer op haar gemak en gaf ze rustig (echt waar!) haar uiteenzetting. De vragen achteraf bleven uit, maar er volgden wel enkele interessante suggesties! Ze werd ook gefotografeerd door de plaatselijke ‘Boer & Tuinder’. Een presenterende vrouw blijkt nogal een rariteit te zijn Na de complimentjes in ontvangst genomen te hebben (;-)), dronken we een paar pintjes in de exhibitieruimte, we pikten onze koffer weer op en zetten mars naar het hostel voor de komende 3 nachten en dagen.

    Machteld aan het werk – en het was precies interessant ;-) – en een van de suggesties

    27-06-2011 om 18:59 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    21-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeruzalem!
    Morgenvroeg vertrekken we naar Jeruzalem! Eindelijk! Het begon echt een beetje beschamend te worden dat we er nog niet geweest zijn aangezien IEDEREEN dat keer op keer vraagt.. Maar morgen gaan we dus!
    Morgenmiddag zal Machteld een presentatie geven op de jaarlijkse Cattle Science conferentie (in Jeruzalem dus) over het liggedrag van gezonde melkkoeien. We nemen de rechtstreekse bus in Yoqneam en gaan proberen om 8u in Jeruzalem te zijn zodat we de presentatie van Ilan om 8u30 niet missen. (Ons Hebreeuws is nog steeds niet goed genoeg om alles te kunnen volgen, maar we doen het voor de morele steun eh )
    De meeste van onze collega's zijn vandaag al vertrokken aangezien de conferentie 3 dagen duurt, maar wij gaan dus alleen morgen naar de conferentie, maar dan nog 3 dagen naar Jeruzalem ook.. Het hostel is geboekt!
    Tot na t weekend met een uitgebreide update!

    Groetjes!

    21-06-2011 om 08:06 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feeling hot hot hot!

    De maansverduistering was ook hier in Israel goed te zien!


    Donderdagnacht kwam Tom ook terug van België. Omdat we de trein net gemist hadden, en omdat Tom zn buikje begon te knorren, aten we een hapje in de luchthaven. Om 1u konden we dan toch een trein nemen naar Binyamina, waar ons vertrouwde autootje braaf aan t wachten was. Vrijdagmorgen bleven we lekker lang in bed liggen. Dat is: naar  Israëlische normen, want in België was het pas 8u30

    Daarna reden we naar Nesher, waar Tom een fancy zonnebril kocht. Het warme weer lokte ons naar het strand in Haifa, waar we de rest van de dag doorbrachten met zwemmen, luieren, boekjes lezen, sudoku’s oplossen, matkotten, …


    ’s Avonds deden we nog een terrasje en keken we een (vers uit België meegebracht) filmpje.

    Zaterdag wandelden we naar het werk. Het internet op ons appartement werkt immers niet omdat de modem kapot is door een stroompanne vorige week. Op onze terugweg kwamen we ineens 2 koeien tegen. We hadden geen idee waar ze vandaan kwamen en besloten ze maar in de wei bij de kalveren te jagen. Blijkbaar waren de kalfjes net vandaag weggehaald van bij hun mama’s en waren de mama’s op zoek gegaan naar hun kleintjes..  De kalfjes waren dus maar wat blij hun mama weer te zien!

    In de Leggenda aten we een lekker ijsje en daarna kuierden we op ons gemak weer naar huis. Machteld besloot nog eens extra te gaan zweten in de fitness, terwijl Tom genoot van Tom-tijd met een spelletje.


    Een nieuwe huisbewoner!

    We sloten het weekend af met een lekker Belgisch biertje: Kriek voor Machteld en Duvel voor Tom!

    19-06-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    14-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Home sweet home
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik (Machteld) keerde zondagavond terug naar Israel na 3 weken ‘vakantie’ in Belgie. Die ‘vakantie’ stond helemaal volgepropt met studeren en examen afleggen, afspraken aan de universiteit met promotors en professoren, leren over statistiek, … Er bleef ook nog wat tijd over voor familiebezoekjes, house-warming-party’s, avondjes uit, … En uiteraard ook om ijsjes te scheppen en koeien te melken


    Na een vlucht van zo’n 4,5 uur – een heel leesboek later – landde ik weer in Ben Gurion Airport. De paspoortcontrole ging heel snel, mede ook door de vermoeidheid van de securityman.. Met een groot groen koffer was ik opvallend genoeg zodat taxichauffeur Moshe me er direct uit kon pikken. Ilan had namelijk een taxi voor me geregeld.. T idee dat k in de luchthaven zou overnachten en zou wachten tot de treinen en bussen weer reden, vond hij precies niet zo aangenaam. De taxi was echt wel grote luxe: geen gezeul met mn groot groen koffer, want Moshe sleepte het de auto in en zelfs helemaal tot boven in ons appartement! En na nog geen anderhalf uur was k al thuis!

    K werd begroet door 2 dikke kevers.. Nadere inspectie van ons appartement, dat intussen toch al dik 2 weken leegstond, bracht nog wat verrassingen met zich mee.. De koelkast met diepvries was uitgevallen, waardoor alles wat er nog in lag ontdooid was en alles onder de schimmel stond.. De stank was niet te harden! Rendac is er niets tegen! Zelfs de warme tuinbonen in de Noliko waren peanuts in vergelijking met wat ik nu rook.. K heb maar direct alles uitgeladen en in een grote vuilzak gestopt.. Bah, eigenlijk is het toch maar bedenkelijk eten wat we normaal in onze mond stoppen!

    Maandagmorgen begon k terug te werken. Heel leuk om de collega’s weer te zien.. En de blijheid was wederzijds, al lag dat mss meer aan de meegebrachte chocolade en pralines T werd een lange werkdag, want het idee dat k de frigo ‘s avonds moest schoonmaken deed me kokhalzen. Maar Ilan zei: ‘Zo is het leven, en daar heb ik een vrouw voor..’. Grr!

    Ilan is trouwens net terug van Thailand, wat hij ons sterk aanbeveelt NA ons doctoraat Hij was ‘s morgens zijn huis uit kunnen glippen voordat iedereen wakker werd, hij leeft precies echt onder het motto: een dag niet gewerkt, is een dag niet geleefd!

    Met de plastieken handschoentjes die ik speciaal in de winkel was gaan halen (en een oud T-shirt van Tom) ging ik aan de slag met de frigo. Dik 2 uur later had k hem uitgeschrobt met dreft, nagespoeld met azijn, alle rekjes en lades grondig uitgewassen.. Ik begon zelfs te wennen aan de geur! Want stinken doet het nog steeds.. Vanavond kuisactie 2..

    DUS: les die ik leerde: k vertrek nooit nog zonder de koelkast en diepvries leeg te eten en uit te trekken!

    Trouwens.. Gisteren regende het! De mensen dansten op straat! En t was best een flinke bui!

    De zomer is ook bezig, t is toch dik 30 graden schat ik! ‘s Morgens rond half 8 als k de slaapkamervenster openzet, is de zon echt al volop aan t schijnen! Op t werk heb k nog wel een truitje nodig aangezien mijn collega’s SUPERfans zijn van de airco..

    En intussen tel ik de dagen af tot Tom ook naar ‘huis’ komt..

    14-06-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een drukke Bet Dagan-dag
    Gisteren hadden we weer een drukke dag voor de boeg staan. We trokken weer richting Bet Dagan, naar de hoofdcampus van het instituut. Ziehier het verloop van onze dag:

    05.00 wekker - opstaan - ontbijten
    05.30 vertrek naar Ilan (hij wil graag vóór de file vertrekken :-s)
    05.45 samen met Ilan richting Bet Dagan. (We rijden liever met Ilan mee als zelf te rijden)
    06.45 geen file deze keer, dus na een uurtje rijden komen we aan
    07.00  Thee/koffie drinken, en dan beginnen te werken. Vandaag zitten we ook weer in het kantoor van Ephraim
    08.30 Machteld brengt (samen met Ilan) computer binnen bij ICT-afdeling om pc-probleempje op te lossen
    09.00 meeting Machteld: ze wordt ingeschakeld in de organisatie van een conferentie
    10.00 meeting Tom: bespreking van zijn laatste resultaten
    11.50 Aharon (technieker; de man die van alle markten thuis is!) tegen het lijf lopen in de gang
    12.00 terug aan ons eigen werk verder zetten op kantoor
    12.45 Ilan komt ons oppikken voor de lunch in de refter van het instituut. Daar ontmoeten we ook Yitzhak Simeon, de gids toen we met de Thai zijn meegereisd
    13.15 bezoek aan Orna van de ICT-helpdesk, en oppikken (gemaakte) pc
    13.50 terug aan het werk op Ephraim's kantoor
    16.30 Tom: start meeting met Sharon, een Israelische studente, voor hulp met experimenten
    17.00 Machteld: skype-meeting met Ephraim
    17.30 Machteld zet werk terug verder, Tom is nog steeds in meeting
    19.00 mensen komen vragen of we nog lang gaan blijven, en of ze de gangdeur mogen sluiten. Helaas moeten we toestemmen op het eerste
    20.00 afsluiten van meeting Tom
    20.30 vertrek richting huis (eerst brengt Ilan ons naar zijn thuis, en dan onze auto oppikken en verder naar huis rijden)
    22.00 thuis aangekomen
    22.10 koude pastasalade eten die Machteld eergisteren al had voorbereid
    22.30  filmpje kijken
    23.15 slapen!

    Wat een dag!

    17-05-2011 om 20:27 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    14-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Birthdayboy

    Woehoew, donderdag 12 mei, Tom was jarig! Hieperdepiep! Lang zal hij leven! 2 violen en een trommel en een fluit want Tom die is jarig en de vlaggen hangen uit, ei ei ei en we zijn zo blij want Tom die is jarig en dat vieren wij, ei ei!

    Machteld was al de hele week zenuwachtig voor deze gebeurtenis, maar nu was het eindelijk zo ver! Tom pakte ’s morgens zijn pakjes uit (een luchtmatras en voetpomp, een spelletje Set, matkot en wat foto’s) en daarna vertrokken we naar het werk. Machteld had ook een typisch Belgische taart gemaakt, namelijk metselkoek! Tom stond in het middelpunt van de belangstelling en iedereen vond de taart ‘errug lekker’ (Ilan blijft ons verbazen met zijn kennis van het Nederlands!).

    Maar er moest natuurlijk ook echt gewerkt worden. In de namiddag ging Machteld met Tom mee naar de boerderij om hem te helpen bij zijn onderzoek. Rond 16u vertrokken we naar huis, want Machteld had nog wat verrassingen in petto!

    Na de macaroni met kaas en ‘hesp’, laadden we de kampeerspullen in de auto en vertrokken we naar Hamat Gader. Dit plaatsje ligt op de grens met Jordanië en Syrië. Maar helaas kun je hier niet van het ene land naar het andere springen.

    In Hamat Gader ontspringen enkele bronnen met veel mineralen en met temperaturen tot wel 50°C. Deze plaats was al bekend in de tijd van de Romeinen als kuuroord en recreatiedomein. Zo zijn er ruïnes gevonden uit de 2e eeuw!

    Er is ook een krokodillenboerderij, maar daarvoor moeten we nog eens teruggaan Deze keer gingen we er dus relaxen in het 42°C warme mineraalrijke water. Er zit zo’n 4.7% zwavel in het water, dus het ruikt wel niet zo fris.. Baden in dit water zorgt voor een versneld metabolisme, het is goed voor de bloeddruk en voor de nieren, huidcellen vernieuwen sneller en gewrichts- en spierpijnen worden er minder pijnlijk door. Maar buiten dat, is het gewoon ook zalig! Helemaal relaxed kwamen we uit het water!

    Daarna zochten we een plaatsje aan de Kinneret om onze tent op te zetten. Er zijn een heleboel officiële campings rond het meer, maar die zijn best duur, en je mag ook vrij kamperen, dus wij besloten onze tent in het wild op te zetten. De nieuwe luchtmatras lag lekker zacht, maar helaas is de tent nog steeds wat te klein opdat Tom er helemaal in zou passen. ’s Morgens werden we wakker met het geluid van klotsend water, met frisse lucht en een schitterend uitzicht op het meer.. Heerlijk!

    Na het ontbijt reden we naar Yehudiya Forest Nature Reserve. Dit gigantische park ligt in het Golangebergte. Wij maakten een wandeling naar de Zavitan-rivier met zijn 27 m hoge waterval en hexagon pools. De wanden van deze poelen bestaan uit 6-hoekige kolommen van basalt. Het ziet eruit alsof het door mensen uitgekerfd werd, maar het is wel degelijk een natuurlijk geologisch fenomeen! De basaltkolommen werden gevormd door de afkoeling van lavastromen na een volkanische uitbarsting.

    %

    Voor we aan de wandeling begonnen, pakten de wolken zich samen boven ons hoofd. Hoe verder we van de auto weggingen, hoe dreigender de wolken eruitzagen. Eenmaal aangekomen aan de waterval viel er een stortbui op onze nek. We zochten snel een schuilplaats, eerst onder een boom, later in een grot. Daar aten we onze boterhammetjes op. Regen op 13 mei in Israël is werkelijk ongewoon! We hadden het weerbericht wel gevolgd, maar we geloofden het niet echt..

    De terugweg was best gevaarlijk, omdat alle stenen glad waren geworden door de regen. Tom complimenteerde Machteld met haar klimcapaciteiten door haar een berggeit te noemen, en dus niet omwille van haar gemekker

    Delen van de weg stonden ook helemaal onder water, waardoor we erg vuil werden! We waren erg blij toen we de auto bereikten, want het was toch wel fris met zo’n natte kleren! Na een warme douche ploften we in onze vertrouwde zetel.

    ’s Avonds kwamen we er nog eens uit om te gaan dineren in de BarbaRossa. We smulden er van kaaskroketjes, een hamburger met frietjes en scampi’s met gnocchi. Als dessertje namen we nog een Belgische wafel met ijs, slagroom en rode vruchten. Daarbij dronken we een halve liter Blonde Leffe en later een Stella. Het was Happy Hour, waardoor we 20 % korting kregen op het eten en een gratis drankje!

    14-05-2011 om 10:34 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    11-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yom HaZikaron ve Yom HaAtzmaut

    Zondag was het Moederdag, en dat is Machteld niet ontgaan. De hele voormiddag probeerde ze haar mama te bereiken, maar zonder resultaat. Rond 17u probeerde ze nog eens, en joepie, mama aan de lijn!

    Zondagavond na het eten speelden we tot zonsondergang met de frisbee in het veld. Daarna maakten we nog een wandelingetje door het dorp. Om 20u ging er een sirene af, die 1 minuut duurde. In elk dorp en elke stad gaat zo’n sirene af op hetzelfde uur. Deze sirene luidde het begin van Yom HaZikaron in, oftewel Herdenkingsdag. (Feestdagen beginnen hier altijd bij zonsondergang en eindigen bij zonsondergang van de volgende dag.) Op deze dag wordt iedereen die het leven gelaten heeft tijdens de strijd voor een onafhankelijk Israël herdacht. Ook worden alle gesneuvelde soldaten van het Israëlische leger en slachtoffers van terroristische acties herdacht. Het is een sombere dag, waarop alle entertainment-plaatsen (cinema ed) gesloten zijn. Radio- en televisiestations wijden hun tijd aan vaderlandslievende muziek of aan programma’s die de gevallen soldaten herdenken. Om 11u klonk er weer een sirene, ditmaal 2 minuten. Telkens wanneer de sirene afgaat, komt de hele natie tot stilstand. Het verkeer stopt, mensen stoppen met praten en staan stil midden op straat. Vorige week zondag (1 mei) was het herdenkingsdag van de Holocaust. Ook op deze dag gingen er sirenes af.

    Wij waren dus aan het wandelen toen de eerste sirene afging, en we hebben dan ook een minuut stilgestaan.. Bij de tweede sirene waren we op het werk, en onze collega’s die nooit stil lijken te zitten, waren nu ook muisstil. Rond 13u30 ging iedereen ook al naar huis, want vanaf zonsondergang was het Yom Ha’atzmaut, de Dag van de Onafhankelijkheid.

    Wij werkten nog wat verder.. ’s Avonds gingen we naar Kfar Yehoshua. Ilan had ons uitgenodigd om de viering voor de onafhankelijkheid in zijn dorp bij te wonen. Als antropologische studie.. In ieder dorp is er wel iets te doen om deze dag te vieren.

    We gingen te voet naar Ilans huis, omdat we dachten dat de viering maar een uurtje zou duren. Om 19u30 waren we bij Ilan. De viering zou om 20u beginnen. Maar blijkbaar was het startuur verzet naar 20u30 en Ilan wist uiteraard weer van niets Dus wij waren als eersten op de plaats van de viering!

    Ilan en zijn vrouw Shuli gaven ons wat meer uitleg over wat er ons te wachten stond. Om 20u30 begon dan de show. Dit jaar stond de show in het teken van reizen. De oudste generatie vertelde over hun legertijd waarin ze het hele land doorkruisten. Er waren filmpjes van alle jongeren uit het dorp die momenteel in het leger zitten. De fietsclub van het dorp kwam aan bod en zong een liedje. Een groep jongeren die hun Bar Mitzvah volgend jaar doen, vertelde over hun plan om de hele Israël Trail (die het hele land doorkruist van Noord naar Zuid) te wandelen. De quad-club (met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar) vertelde over hun buitenlandse avonturen in Jordanë en Bulgarije. Tussendoor waren er ook nog wat dansoptredens. De hele show duurde uiteindelijk dik 2u. Zelfs de Israëliërs vonden het te lang, want het was best fris geworden. Normaal duurt de show zo’n 45 minuten..

    Na de show werd er vuurwerk afgeschoten, en daarna volgde er cake en koffie. Ieder gezin (!) van het dorp werd gevraagd om een cake te bakken voor deze gelegenheid. Er was dus echt enorm veel lekkers! Er was ook nog een optreden van de Dana Winner van Israël. Toen we opmerkten dat we met voorsprong de jongsten in de zaal waren, besloten we toch maar terug naar huis te wandelen

    Het patriottisme van de Israëliërs komt op de Dag van de Onafhankelijkheid volledig naar boven. Op ieder kruispunt kun je vlaggetjes kopen, alle winkels liggen al weeeeken vol met spullen met de Israëlische vlag, alle huizen en auto’s zijn versierd, …

    Omdat we dinsdag niet echt plannen hadden, besloten we gewoon wat uit te slapen en dan te gaan werken. Het werd maar een korte werkdag, want om 15u mochten we bij Ilan gaan bbq’en.

    Overal waar we kwamen rook het naar barbecue! We hoorden ook dat degenen die willen bbq’en aan de Kinneret of HaYarkon Park in Tel Aviv vroeg uit de veren moeten om een plaatsje te kunnen veroveren. (De mensen bbq’en hier trouwens sowieso al veel, ieder weekend zien we hele families met koelboxen, stoelen, tafels, … verhuizen naar een park.) Maar wij waren dus lekker rustig bij Ilan thuis, samen met een bevriend koppel en Ilans ouders (en kinderen). We maakten een koude pasta om mee te nemen, en die werd gesmaakt.. Shuli, een vegetarische, had voor de gelegenheid vlees gehaald bij de slager.  Als dessert had ze vers ijs gemaakt, smullen!

    Tussen het eten door testten we de nieuwe pingpongtafel van Ilan Ilan was heel blij dat ‘alle kinderen aan het spelen waren’. Tom praatte ook een tijdje met Ilans moeder, hij liet haar onze foto’s zien en gaf er wat uitleg bij. Het Hebreeuws gaat iedere dag beter!

    11-05-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    07-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Taborberg

    Omdat we vrijdagmorgen op het werkuur-uur wakker werden, was het een uitgelezen moment om eindelijk de Tabor-berg te beklimmen. Deze berg stond al enkele maanden op het lijstje

    De Tabor-berg is 588 m hoog en heeft een nogal speciale vorm. Hij is namelijk mooi afgerond.

    We reden een stuk rond de berg door Daburiyya, een Arabisch dorpje, op zoek naar het paadje om te berg op te gaan. In het dorp kwamen we ook nog een trouwstoet tegen!

    De moskee in Daburiyya en de trouwstoet

    Opeens zagen we echt een massa mensen! Hier was dus het bezoekerscentrum.. Toeristen kunnen hier met kleine busjes de berg op gaan, via een heleboel haarspeldbochten. Boven op de berg staat namelijk de Kerk van de Transfiguratie van Jezus, een trekpleister voor christelijke pelgrims dus! We hebben het even gegoogled om te weten waar het eigenlijk over gaat:

    ‘Samen met de apostelen Petrus, Johannes en Jacobus beklimt Jezus een berg (de Taborberg). Volgens de traditie laat Jezus hier iets van zijn werkelijke goddelijke aard zien door van gedaante te veranderen en gedeeltelijk het ‘hemelse licht’ door zijn gestalte te laten schijnen. In het Oude Testament wordt ook op diverse plaatsen beschreven dat God in een ontoegankelijk licht woont wat voor onbeschermde stervelingen dodelijk is. Met Jezus verschijnen ook Mozes en Elia die met de stralende Jezus praten. De apostelen kunnen Jezus gedaanteverandering amper aanzien en vallen verschrikt op de grond maar plotseling zijn de twee oudtestamentische profeten verdwenen en is alles weer zoals voorheen. Jezus gebiedt de ontstelde apostelen met niemand over de gebeurtenis te spreken tot na zijn verrijzenis uit de dood. De gedaanteverandering wordt gezien als aankondiging van Jezus’ Verrijzenis.’ (http://nl.wikipedia.org/wiki/Gedaanteverandering_van_Jezus)

    Wij waren sportief en gingen dus te voet de berg op. Hoewel de berg er zo mooi rond uitziet, viel de klim toch wel tegen! Maar het uitzicht onderweg maakte alles goed!

    Eenmaal boven op de berg hebben we dan ook de kerk bezocht en verder van het uitzicht over de omliggende velden genoten. De berg is ook een uitgelezen plaats om te zeilvliegen. We zagen heel wat vliegers in de lucht! Wel chic!

    Om 11u30 sloot de Kerk en trokken alle toeristen (wij inclusief) weer naar beneden. De meesten terug met de busjes, maar wij weer te voet!

    Daarna vonden we dat we wel wat verfrissing verdiend hadden, dus we reden naar het Gan HaSlosha National Park. Dit park is een waar zwemparadijs, met natuurlijk warm water (28°C). Bijzonder is ook dat er direct vissen aan je tenen komen knabbelen wanneer je even stilstaat. En dat kietelt!

    07-05-2011 om 21:47 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    05-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een bewogen week..

    Hallo!

    Maandagmiddag zijn we met Ilan op bedrijfsbezoek geweest. Hij was uitgenodigd door Dudu, een hoge piet bij DeLaval-Israël, om een spiksplinternieuwe boerderij te gaan bezichtigen. Meer wist Ilan ook nog niet, dus we wisten niet goed wat te verwachten. We reden naar Ginnosar waar Dudu ons oppikte om dan samen verder te rijden naar de Golan-hoogte, vlakbij Syrië. Deze streek hadden we eerder nog niet verkend.. We dachten immers dat Syrië achter het gebergte begon, maar blijkbaar is er aan de top een groot plateau met nog een heel stuk Israël.

    Onderweg gaf Dudu ons meer uitleg over het nieuwe bedrijf en over de streek. In deze streek is landbouw eerder extensief, zowel door de geologie (stenen in de grond) als de politieke situatie. Doordat de streek de laatste jaren toch redelijk rustig is, vestigen ook steeds meer (grote) bedrijven zich hier. We kwamen aan bij een groot landbouwbedrijf. Dudu vertelde ons dat de eigenaars (3 broers) religieus zijn, wat zijn invloed heeft op de gevoerde landbouwpraktijken. Enkel wanneer het welzijn van dieren in gevaar komt, mag er op Shabbat ingegrepen worden (door een religieuze, in dit geval de boer). Naast een melkveebedrijf, hielden ze zich ook bezig met fruitteelt. Ze teelden o.a. mango’s, avocado’s, … Op de site stond ook een groot sorteer- en verpakbedrijf voor fruit..

    Eén van de broers heeft zich nu gespecialiseerd in de melkveehouderij, en samen met (voorlopig) twee andere boeren uit het dorp werd een gigantisch nieuw stalcomplex gebouwd. Omdat ook hier de kleinere bedrijven uit de weg gewerkt worden, verwachten ze dat er in de toekomst nog wel iemand in hun coöperatie zal stappen.

    In de stal is er plaats voor 4 melkrobots. Voorlopig zijn er nog maar 2 geplaatst, dus de stal staat nog redelijk leeg. Vorige week was de kudde van de eerste boer naar de boerderij gebracht, en vandaag de tweede. We konden dus met eigen ogen zien hoe de koeien wenden aan hun nieuwe huis en hoe ze omgingen met de melkrobot. Vroeger werden de koeien immers in een gewone melkstal gemolken. Opmerkelijk is dat er 30 m2 staloppervlakte geteld wordt per koe, terwijl dit in België maar ongeveer 9 m2 is. De stal kan ook nog aan beide kanten uitgebreid worden.

    Een stal bouwen in Israël is dan ook beduidend simpeler dan in België. Er moet geen mestput gegraven worden, geen roosters gelegd, geen muren gebouwd, geen ligboxen, … Een stal bestaat hier enkel uit spanten, hekken en een dak (en uiteraard ook een melkeenheid). De melkstal staat centraal in het gebouw, zodat de kudde ook steeds in 2 gesplitst is.

    De koeien lopen hier dus niet op een roostervloer, maar wel gewoon op de grond. Omdat er hier veel grote keien in de grond zitten, is het wel een heel karwei om de grond gelijk te krijgen. Het lijkt dus alsof de koeien buiten in de wei lopen, maar dan zonder gras. Het klimaat zorgt ervoor dat de grond niet in een modderpoel omgetoverd wordt, maar minstens 9 maanden per jaar droog is. In de stal is er geen plaats voor de kalveren, deze worden terug naar de oude stallen gebracht (waar de huidige koeien vandaan komen).

    Ilan werd gevraagd om het koeverkeer onder de loep te nemen. Een belangrijk punt hierbij is de locatie van de melkrobots in de stal en de daarbijhorende hekken en poorten. Verder is ook de koeling heel belangrijk. In de zomer (vanaf nu dus) worden de koeien hier gekoeld met grote ventilatoren, en wanneer het echt snikheet wordt, wordt er ook water verneveld. Dit alles gebeurt meestal in de wachtruimte voor het melken. Doordat de koeien hier gekoeld worden, ondervinden ze weinig tot geen last van hittestress, waardoor ze hun hoge productie blijven behouden tijdens de zwoele zomermaanden.

    Wij vonden het echt wel chic om deze nieuwe stal te kunnen zien en te kunnen vergelijken met de Belgische stallen.

    Op de terugweg maakten we nog een kleine tussenstop bij het Bethsaida Vista Point. Hier hadden we een mooi uitzicht op de Kinneret en de valleien die naar het meer liepen. In de verte zagen we zelfs Mt. Tabor, Tsfat en Mt. Hermon liggen!

    Dinsdagmiddag moest Machteld data gaan oppikken in Ramat Zevi. Boer Yehuda is een heel lieve boer, die altijd klaar staat om alle mogelijke vragen te beantwoorden. Hij vertelde dat het echt heel slecht is dat het heel april nog geregend heeft. Er is veel schade aan de graanoogst, veel boeren zitten met volle mestputten omdat het veld nog te nat is om mest te kunnen gaan uitspreiden, het nieuwe plantseizoen begint wat laat, … Hij had ook gezien dat Machteld een presentatie moet geven op een conferentie in Jeruzalem eind juni. Hij ging zijn best doen om te komen Al komt de datum wat ongelegen, want de dag erna trouwt zijn zoon.

    Maar op dinsdag gebeurde er nog veel meer.. Toen Machteld terug naar Newe Ya’ar reed om verder te gaan werken, zag ze dat het lampje van de motor ineens aansprong. Ze zette zich even naast de kant van de weg, wachtte even, en reed stilletjes verder. Maar 5 minuten later had ze weer prijs. Ze zette zich weer aan de kant, en goot wat water in de radiator. Blijkbaar hielp ook dat niet, want 3 minuten later stond ze weer aan de kant van de weg. Ze besloot deze keer maar naar Tom te bellen. Maar die wist natuurlijk ook niet wat te doen. Ze reed dan maar stilletjes verder (in de bergop zelfs maar 40 km/u), maar toen ze aan een stoplicht moest stoppen, besloot de auto dat het genoeg geweest was. Daar stond Machteld dan, midden op de weg! 2 voorbijwandelende meisjes merkten het probleem op en hielpen om de auto naar de kant te duwen. De man die achter haar stond bij het rode licht, had even verderop geparkeerd, en schoot ook ter hulp. Machteld belde weer naar Tom (en Ilan). De vriendelijke man gaf de exacte locatie (Afula Illit) door aan Ilan. Ilan belde daarop de takeldienst en Tom en hij sprongen in de auto om Machteld te gaan zoeken. Intussen was er een politiewagen gestopt bij Machteld. Ze stond op een gevaarlijke plaats en moest de auto verplaatsen.

    Omdat de politieman maar alleen was, wilde hij de auto geen duwtje geven. (Flauw hoor, want hij was zeker breed genoeg en onze auto is maar klein!) Daarom hield hij een voorbijganger tegen die onze auto moest duwen naar een zijstraatje. Na een halfuurtje was Machteld verbrand en waren Tom en Ilan er. Ilan keek ook eens onder de motorkap, goot nog wat nieuw water op en gebood Tom te proberen nog wat verder te rijden. Maar na 1.5 km stonden we weer langs de kant van de weg. Ilan belde weer naar de takeldienst om de veranderde locatie door te geven, en nam ons dan mee naar Afula om iets te gaan drinken (bekomen van de schrik..). We moesten immers nog een uur wachten op de takeldienst. Maar de takeldienst kwam en laadde onze auto op, en wij gingen samen met Ilan weer naar kantoor.

    Onze collega’s waren heel verbaasd dat we op het werk waren terwijl onze auto er niet was. Want naar huis wandelen, wie doet zoiets nu?

    De dag erna was de auto gemaakt. De waterpomp was kapot en nu hebben we een nieuwe!

    Andere nieuwtjes van deze week:

    -          Moush is terug aan het werk! En blij dat hij is!

    -          Machteld heeft haar tickets naar huis geboekt: ze zal in België zijn van 20 mei tot 9 juni. Helaas geen tijd voor vette parties, want er moet gestudeerd worden! ;-)

    -          We hebben onze auto gepoetst, haha!

    Tot ziens!

    05-05-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    01-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.back to work after Pesach
    dag vriendjes,

    na onze paasvakantie begonnen we deze week weer aan onze werkopdrachten. De vakantie had ons beide goed gedaan, zodat we weer met frisse moed begonnen aan ons werk. Machteld had deze week ook een skype-meeting met de supervisors van haar project. Door een file-probleem in Belgie was de Belgische delegatie afwezig, maar gelukkig was Ephraim er deze keer wel bij. Hij heeft eindelijk zijn drukke periode in zijn sabbatical project achter de rug, zodat hij vanaf nu ook meer tijd voor ons zou kunnen maken. Het was gezellig bijpraten, en hij zat ook weer boordevol nieuwe ideeën!

    Het weekend werd ingezet met een stevig onweer. De hele was het weer aangenaam warm geweest, dus we keken al echt uit naar een mooi weekend. Maar dat viel dus letterlijk in het water. De vrijdag hebben we dan maar opgevuld met het huis te poetsen, en Tom is (eindelijk) ook eens naar de kapper geweest. De tientallen hints en opmerkingen zijn dan toch eindelijk aangekomen Machteld ging ondertussen naar de winkel om inkopen te doen. En winkelen op vrijdagvoormiddag is een SLECHT IDEE! De drukte op de weg is verschrikkelijk, net als de hectiek in de winkel zelf. Het is ieder voor zich hier: ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken! Zo was het kruispunt op weg naar en van de winkel geblokkeerd omdat ze gewoon vertikken om elkaar door te laten. Ook op de parking was het drummen. En dan zijn er nog mensen ook die hun winkelkar uitladen en dan zonder boe of bah in het midden van de parking laten staan. OK, er zijn mensen die de karren verzamelen, maar dit ging echt wel te ver. En tussen de winkelrekken was het ook een gedrum van jewelste. Vooral omdat de mensen hier hun kar niet aan de kant zetten, maar in het midden van het pad als ze iets uit de rek willen nemen. Hierdoor blokkeren ze alle achterop komend winkelverkeer. Machteld was dan ook helemaal opgefokt wanneer ze terug thuis kwam! Gelukkig kon Tom zijn pas-gekapt kopke al snel een glimlach op haar gezicht toveren

    Doordat het zaterdagvoormiddag ook weer onweerde en regende, werden gedwongen om binnen te blijven. We vulden de tijd op met het kijken van filmpjes, spellekes spelen en strijken. In de namiddag klaarde het gelukkig wat op, dus trokken we er toch op uit. We maakte een wandeling in Qishon Park, een park dat net achter Kiryat Tiv'on ligt. Er was een wandel- en fietspad aangelegd langs de Qishon-rivier. Veel 'rivier' was er niet te zien, want het was maar een 'beek' van 2 à 3 meter breed. We wandelden ook door de velden, en zagen dat het oogsten van graan al ver gevorderd was.

    De graanoogst brengt ook enkele negatieve gevolgen met zich mee. Doordat de knaagdieren die zich schuilhouden in het graangewas nu plots zonder bescherming van het graan en voedselbron zitten, worden ze gedwongen om hun voedsel elders te zoeken. Hierdoor zoeken ze de huizen en stallen op, en knagen daar aan alles wat ze kunnen vinden. En een probleem komt nooit alleen! Enkele dagen later komen ook de dieren die jagen op deze knaagdieren. Zo werd er vandaag een giftige(!) slang gespot bij ons op de boerderij. Aviv zag hem wegkruipen onder de roostervloer. We moeten dus oppassen waar we lopen nu, en geen sandalen dragen. Maar dat vindt Tom allerminst erg! Enkele weken geleden was er ook een mangoest gespot op onze boerderij. Deze jagen op slangen, en zijn dus bijzonder nuttige dieren. De mangoest wilde echter ook eens van men veranderen, en viel onze kippen aan. Eén kip heeft het loodje moeten leggen, en sindsdien is de mangoest eigenlijk ook niet meer gezien. We hopen n toch dat hij nog ergens schuilhoudt zodat hij de slang kan pakken!

    lehitra'ot 

    01-05-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    25-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eilat, Part II

    Dag 3 huurden we een auto bij Sixt om enkele parken te kunnen bezoeken. Omdat we de auto pas om 11u konden oppikken, moesten we in de voormiddag nog een andere activiteit verzinnen. Aangezien Tom weer slecht geslapen had, belandden we, na een kleine omzwerving door het winkelcentrum, weer op het strand

    Rond 11u zijn we dan de auto-voor-een-dag gaan halen en begonnen we aan een autoritje door de woestijn. Op onze weg naar het noorden kwamen we langs de grenspost met Jordanië, maar die lieten we rechts liggen. We zetten onze weg zo’n 30 km verder parallel met de Jordaanse grens. Het eerste park dat we bezochten was het Yotvata Hai-Bar Nature Reserve. Dit park heeft als doel om bedreigde en lokaal uitgestorven diersoorten die in de Bijbel vernoemd worden te kweken en mogelijk opnieuw in de natuur te brengen. De roofdieren werden in grote kooien tentoongesteld, de nachtdieren en reptielen waren te bewonderen achter glazen wanden,

    maar het hoogtepunt was een safaritrip door het park waar de grote herbivoren vrij rondliepen. We zagen een heleboel struisvogels, ezels, oryxen en andere hertachtigen.

    struisvogels waren helemaal niet schuw en daagden de auto’s dan ook uit. Ze versperden de weg en kwamen pikken op de vensters.

    Machteld smolt helemaal voor alle jonge dieren die ze zag rondhuppelen.

    De snelheidsbeperking van 20 km per uur doorheen het park werd uiteraard weer niet nageleefd door de Israeli’s die door het park leken te crossen, terwijl wij hooguit 10 km per uur reden om onze ogen goed de kost te kunnen geven.

    Vervolgens zetten we onze weg verder naar Timna Park om er de natuurlijke woestijnfenomenen te kunnen aanschouwen. Onderweg pikten we eerst een jongeman op die ook het Yotvata Park verliet en een lift zocht naar de grote weg. Daarna pikten we 2 meisjes op die richting Timna liepen. Op de weg naar Timna is er immers niets spectaculairs te zien..

    Eerst kregen we een film met speciale effecten te zien in een ronddraaiende cinema over de koperproductie. Tijdens archeologische opgravingen in de Timna Vallei ontdekte men dat er wijd verspreid grote witte zandcirkels lagen. Nader onderzoek bracht aan het licht dat dit allemaal mijnschachten waren die verbonden waren met een ondergrondse kopermijn.  In Timna werd al aan mijnbouw gedaan zo’n 7000 jaar geleden! Ten tijde van de Egyptische farao’s bloeide de koperproductie helemaal open in deze streek. Het aantal hiërogliefen en rotsschilderingen wijzen op het grote belang van deze streek in die periode.

    Daarna gingen we een hapje eten in het restaurant van het park, gelegen aan een meer. Voor kinderen een waar paradijs! Je kon er knutselen, waterfietsen, … Ook wij lieten het kind in onszelf nog eens los en maakten een flesje met 4 verschillende kleuren zand (rood-geel-wit-zwart). Na een heerlijke maaltijd zetten we onze tocht verder door het park. Nu gingen we op zoek naar de natuurlijke geologische verschijnselen in de rotsen. We zagen de Pilaren van Solomon, die ontstonden doordat de rots barstte een het water erodeerde om de rots in verschillende ‘pilaren’ te scheiden. Aan de voet van deze pilaren werd ook een kleine Egyptische tempel opgegraven. Deze tempel was gewijd aan Hathor, de Egyptische godin van de mijnbouw.

    Verder zagen we ook nog ‘de champignon’, een unieke monolitische rode zandsteen-formatie in de vorm van, jawel, een champignon, gevormd door wind, water en vochtigheid.

    We zagen tevens ‘de bogen’.

    Het pad leidde ons ook nog langs enkele andere mooie rotsformaties. Omdat alles nogal ver van elkaar gelegen was – het park is 64 km2 -, deden we het grootste gedeelte van het park met onze fancy huurauto.

    ’s Avonds bereidden we onze avondkost weer in het hostel. Daarna trokken we met een flesje wijn naar het strand..

    Vroeg uit de veren op vrijdagmorgen. Machteld had immers weer een vol programma alvorens we de huurauto om 11u terug moesten brengen. Tom had deze keer gelukkig wel goed geslapen, aangezien de snurker vertrokken was. Nu trokken we langs de Egyptische grens op zoek naar de ‘Red Canyon’. Na het achterlaten van onze auto op de parking, bracht een wandelpad ons naar de kloof van zo’n 30 m diep, 1 à 3 m breed en zo’n 300 m lang.

    Ook hier hebben wind- en watererosie goed hun best gedaan! De kloof dankt zijn naam aan de rode zandsteen. Er zaten ook nog heel wat fossielen in verstopt! Eenmaal uit de kloof wandelden we nog wat verder in de vallei. We merkten op dat de bomen in de vallei allemaal scheef gegroeid waren. Dit wijst erop dat er vaak grote overstromingen gebeuren in deze vallei. Iets wat we ons moeilijk kunnen voorstellen!

    Op de terugtocht van onze wandeling namen we een pad dat boven de kloof ligt, waardoor we een mooi uitzicht hadden op verschillende gesteentelagen.

    Omdat we nog even tijd over hadden, besloten we nog even halt te houden bij Mount Hizqiyyahu. Deze berg ligt bijna op de Egyptische grens en we konden dan ook de Egyptische omgeving aanschouwen. Aan de andere kant van de grens zagen we ook een uitkijktoren van het Egyptische leger. Al snel kwam er een soldaat kijken, en begon hij naar ons te zwaaien en te vragen naar water. We besloten ons goede hart te tonen en hem een fles water te geven. In deze droge omgeving zou je die best wel eens nodig kunnen hebben! De jongeman vloog uit zijn toren en kwam naar de prikkeldraad (=grens) gelopen. Om zijn avontuur van de dag te kunnen bewijzen, gingen we nog met hem op de foto.. Het was toch wel een beetje vreemd!

    Op de terugweg naar Eilat zagen we echt veel Israëlische legerposten in de woestijn! Deze waren vaak verstopt in de bergwanden. Er waren ook heel wat mensen aan het fietsen! We zagen ze vooral op de terugweg, die veelal bergaf gaat, maar sommigen waren zich in de tegengestelde richting in het zweet aan t trappen!

    Keurig op tijd en volgetankt leverden we onze huurauto weer in.

    ’s Middags besloten we te proberen om pannenkoeken te bakken. Een hels karwei zo zonder bloem. In de winkel hadden we echter maïsbloem gevonden en we dachten dat dat ook wel zou werken. De pannenkoeken waren heel zwaar en je kon ze onmogelijk rollen. Maar het was toch eetbaar..

    In de namiddag aten we een ijsje, lazen we een boekje, losten we sudoku’s op aan het strand, zwommen we een beetje, en lagen we vooral lekker te bakken in de zon (na uitgebreide insmeersessies met zonnecrème uiteraard ).

    Na het avondmaal trokken we terug naar het strand met een flesje wijn. Daarna gingen we nog op zoek naar een gezellig café’tje. Zo belandden we in de Refaello waar ze ook Belgische bieren schonken. Ze hadden er zelfs kriek! De serveerster bleef maar nootjes, olijven en kaasblokjes aanbrengen, dus we zagen geen reden om vroeg te vertrekken

    De laatste dag sliepen we uit en maakten ons klaar voor de terugreis. Onze koffer puilde uit, maar we kregen hem uiteindelijk wel dicht. We lieten onze koffer achter in het hostel en begonnen aan de dag. We wandelden deze keer de hele kustlijn af, bijna tot in Taba (Egypte). We zagen dat het overal heel druk was! De drukte die iedereen voorspeld had, merkten we dus pas de laatste dag echt op. De helft van de kustlijn was bedekt met tenten en auto’s. Sommige hadden zelfs een generator en een schotelantenne bij! Het leek wel alsof ze hun halve huis verkast hadden! Het was behoorlijk warm en er was nergens schaduw. Gelukkig hadden we genoeg drinken meegenomen!

    Onderweg stopten we zo nu en dan voor een frisse duik en om even uit te rusten. In het water zaten vandaag wel veel kwallen, wat het zwemmen niet zo aangenaam maakte. Veel kinderen op het strand amuseerden zich rot met het vangen van de kwallen in emmertjes, bekertjes en flessen. We hielden ook halt in de Aroma om er een hapje te eten. We genoten er van een grote salade en een ijskoude muntlimonade. Smullen!

    De laatste duik namen we aan HaDekel Beach. Dit was het eerste echt zandstrand dat we hier tegenkwamen! HaDekel Beach is helemaal omheind, maar je hoeft er geen inkom te betalen. Er staan wel enkele kraampjes waar de dorst gelest kan worden of waar je een ijsje kan kopen.

    Rond 18u, wanneer de zon achter de bergen begon te zakken, besloten we het strandleven voorlopig achter te laten en keerden we te voet terug naar het hostel om onze koffer op te pikken. Aangezien het Shabbat was, was de zoektocht naar een maaltijd bijzonder moeilijk. Uiteindelijk haalden we dan maar weer eten bij de McDonalds, wat we opsmikkelden op het strand.

    Omstreeks 21u30 vertrok het vliegtuig terug richting Tel Aviv voor een  vlucht van zo’n 30 minuten. We waren toch blij ons autootje weer te zien! Onderweg naar huis raakten we wel even in de problemen.. Onze auto was precies minder blij ons weer te zien.. Op zo’n 20 km van ons huis liep de motor ineens héél warm. Omdat we op dat moment op een stuk autostrade zaten zonder pechstrook, konden we niet direct stoppen. Toen we na een paar kilometer wel konden stoppen en de motor stilzetten, kwam de rook vanonder de motorkap ons tegemoet en liep het water onder de auto uit.. Met de handen in het haar, stonden we daar dan.. Midden in de nacht.. Na een kwartiertje afkoelen besloot Tom nieuwe koelvloeistof op te gieten en stilletjes verder te rijden.

    Op zondag en maandag moest er dus gewassen, gestreken, gepoetst, … worden. Voor aan dit alles te beginnen, haalden we eerst enkele broodjes uit bij de Arabische bakker en deden we inkopen in de supermarkt.

    25-04-2011 om 18:32 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    20-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eilat, Part I

    Dinsdagmorgen vertrokken we rond 7u45 naar de luchthaven voor een vlucht van 45 minuten naar Eilat. Deze keer moesten we in terminal 1 zijn, waar alle binnenlandse vluchten vertrekken. Normaal vertrekken we altijd in terminal 3. Dus het was wel even spannend waar we terecht zouden komen.

    Op het vliegtuig zaten deze keer ook geen orthodoxe joden! Maar het was dan ook Pesach, een dag waarop niet gewerkt mag worden..

    De luchthaven van Eilat ligt midden in het stadscentrum, wat ons uiteraard wel goed uitkwam. Een stralend zonnetje verwelkomde ons in deze vakantiebestemming.

    We gingen op zoek naar ons hostel. Een vriendelijke taxichauffeur wees ons de weg. Aangekomen in het Corinne Hostel, bleek dat de eigenaar er ouderwetse gewoontes op nahield. We hadden twee bedden in een mixed slaapzaal geboekt, maar hij stak ons ieder in een andere kamer, 1 voor de jongens en 1 voor de meisjes. Balen, want we hadden maar 1 koffer bij..

    We keken onderweg ook of we iets vonden om te eten, maar het was natuurlijk Pesach dus bijna alles was gesloten. Onze eerste indruk van Eilat was redelijk doods.. Geen mensen op straat, alle winkels dicht en bijna geen auto’s, alleen af en toe een taxi, die door te toeteren duidelijk maken dat ze je maar wat graag willen meenemen..

    We lunchten in de McDonalds, waar het eten ook koosjer bereid werd. De normale hamburgerbroodjes werden vervangen door speciale broodjes zonder graan.

    De rest van de namiddag brachten we door met zwemmen en strandliggen.. Heerlijk! Het water in de Rode Zee is echt prachtig blauw, maar het strand is wat kiezelachtig.

    ’s Avonds wandelden we over de Promenade. Deze straat staat helemaal vol met kraampjes, winkels en eetstandjes. Verder op de Promenade liggen de grote hotels, boetiekjes, restaurants en cafés.

    We kozen een gezellig restaurantje, uiteraard ook koosjer.. Een deel van het menu was dus geschrapt en bij andere menu’s werden er aanpassingen gedaan.

    Daarna gingen we op zoek naar pintjes.. Dat bleek moeilijker dan verwacht in deze Pesachtijd, omdat bier immers een gerstenat (en gerst=graan) is.. We belandden in de Three Monkeys, waar een door toeristen zeer geliefd standbeeld staat met drie apen die ‘don’t see, don’t hear, don’t speak’ uitbeelden.

    Bier was hier de hele week van het menu geschrapt, dus we begaven ons aan een cocktail. Daarna wandelden we terug over de Promenade, waar het om 23u nog steeds superdruk was. Om Toms bierhonger te stillen, gingen we nog op zoek naar een andere bar. Die vonden we aan het strand: de Zion Beach Bar. Tom probeerde er te genieten van een Heineken en Machteld dronk een muntthee voor het slapengaan.

    Terug in het hostel gingen we ieder naar onze eigen kamer, waar tot onze verbazing al iedereen lag te slapen. Tom werd wakker gehouden door een snurker en de luide airco met bijhorende koude. En hij miste Machteld natuurlijk ;-) Voor dag en dauw was hij dan ook alweer uit de veren. Machteld liet zich niet kennen, en had een heerlijke, maar korte nachtrust.

    We gingen naar de supermarkt op zoek naar ontbijt. Dat is best moeilijk als je geen graanproducten kan kopen! In de winkels worden alle rekken met graanproducten afgedekt. Pasta, cornflakes, brood, bloem, zelfs gepaneerde vleesbereidingen waren niet te koop. In de plaats wordt er wel veel chips verkocht, en natuurlijk ook het speciale Pesachbrood, de matze, waar wij niet zo fan van zijn.

    We kochten ook al ingrediënten voor het avondmaal, zodat we zelf een maaltijd konden bereiden in het hostel, waar een goed uitgeruste keuken ter onzer beschikking stond.

    Na het ontbijt namen we een taxi naar het Onderwater Zee-Observatorium, dat een paar kilometer buiten de stad gelegen is.

    Dit park bestaat uit een aantal aquaria met koralen en de veel voorkomende dieren in de Rode Zee. Zo was er o.a. een bassin met grote zeeschildpadden, haaien, gekleurde vissen en kwallen.

    Het hoogtepunt van het bezoek was echter de afdaling naar de onderwaterkamers, waar je een 360°-blik had op het omliggende koraalrif met zijn prachtige vissen! Eilat is het meest noordelijke punt op aarde waar je koralen kan vinden. Wij vonden het echt de moeite!

    Door de pracht van dit rif, besloten we in de namiddag een bezoek te brengen aan het Coral Reef National Reserve om er te gaan snorkelen. Na een onwennige beginfase door het claustrofobische gevoel te ademen door een snorkel, konden we beiden maar 1 ding denken: WAAAAAAAAAAAW!

    Echt ongelooflijk om een te kunnen zien wat er allemaal leeft in de zee, en wat er zo kort onder je gebeurt als je hier aan het zwemmen bent! Tussen de snorkelsessies door, lagen we op het strand op te warmen en te zonnen. De wind zorgde immers voor een koud gevoel, ook al was het zo’n 30°C..

    Rond 17u was het ons te fris geworden om in bikini/zwembroek rond te lopen, en we besloten een wandeling te gaan maken in de omliggende woestijnbergen. We klommen naar de hoogste top en genoten van het uitzicht op de Rode Zee. In de verte zagen we ook Jordanië, Egypte en Saudi-Arabië liggen.

    Een taxi bracht ons terug naar het hostel, waar we aan ons avondmaal begonnen. ’s Avonds wandelden we terug over de Promenade. We dronken een ice tea in de Aroma en belandden daarna weer in de Three Monkeys, waar een band de boel opvrolijkte en er ook heel wat gedanst werd. Zowel jonge meisjes als kwieke opa’s maakten de dansvloer onveilig!

    In de straat hoorden we veel Frans, Russisch, Duits en uiteraard ook Hebreews. In het hostel zaten heel wat Duitstaligen en jonge Amerikanen. Bij  Tom op de kamer lagen er deze nacht ook 3 meisjes. Dus er wordt wel gemixt in het hostel! En dat terwijl wij op elk op een andere kamer moesten liggen.. Niet leuk!

    De meisjes vertelden ons hun reisplannen voor de komende dagen. Ze waren van plan een dagtrip naar de Sinai-woestijn te maken en daarna een dagtrip naar Petra in Jordanië, alvorens hun reis verder te zetten in Israël. Zo’n dagtrips kosten handenvol geld! Je moet immers exit- en entrance-fees betalen, een taxirit en inkomgeld.. Wij (vooral Machteld) hopen dan ook langere trips te kunnen maken naar Egypte en Jordanië om deze kosten wat te spreiden.

     

     

    20-04-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    19-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pesachavond in de kibbutz

    Maandagavond had Sarah ons uitgenodigd om met haar en haar familie Pesach te komen vieren in kibbutz Yagur. Yagur is de kibbutz met de grootste populatie. Er wonen zo’n 1500 mensen. Volgens de vader van Sarah is Yagur een paradijs voor jongeren, ouderen en honden. Om de 2 jaar wordt een nieuwe secretaris gekozen die zich bezig houdt met de begroting van de kibbutz. In Yagur kiezen de mensen ervoor om veel geld te besteden aan gezondheidszorg en onderwijs. Elke jongere krijgt de mogelijkheid om 4 jaar aan een universiteit te studeren op kosten van de kibbutz. Als gevolg hiervan heeft Yagur procentueel gezien het grootste aantal universitairen onder zijn bevolking.

    Toen we rond 18u de poort van de kibbutz bereikten, belden we Sarah voor verdere weginstructies naar haar ouderlijk huis. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Maar een voorbijrijdende auto schoot ons ter hulp! De vriendelijke vrouw leidde ons naar het huis van Ben Harush. Dat iedereen elkaar hier kent, speelde dus in ons voordeel..

    We ontmoetten Sarah haar Franstalige ouders en aperitiefden op hun terras (waar het stikte van de muggen). Rond 19u wandelden we naar de eetzaal waar het Pesachfeest plaatsvond. Dit jaar verwachtten ze wel 2000 mensen! Dit aantal groeit ieder jaar, want voor iedereen die in de kibbutz is opgegroeid is Pesach de ideale gelegenheid om nog eens terug te komen, met hun hele gezin.

    Iedereen kreeg een plaats aangeduid. Nadat iedereen zijn plaats had gevonden, wat in een eetzaal vol Israeli beduidend langer duurt dan normaal, begon het festijn. Geen eetfestijn, maar een heus zangfestijn! Ook wij kregen een boekje, in het Hebreeuws uiteraard, om wat te kunnen volgen. Wij interpreteerden het als een manier om te kijken hoe lang het nog zou duren Sarah voorzag ons intussen wel van meer informatie over wat er gezongen werd. We konden immers wel de tekst volgen, maar het begrijpen lukte (voorlopig) nog niet..

    Na een dik uur gingen de vader en zus van Sarah naar de keuken om de plateau vol eten voor ons te halen. Het was zoals Chinees gaan halen. Al het eten zat in bakjes die werden opgewarmd. Alma-eten dus.. Er was o.a. soep met matze-balletjes, kip, vis, rund, verschillende soorten groenten (bonen met noten, wortelen met pruimen, …), …

    Iedereen begon gulzig te eten, maar na minder dan 10 minuten had iedereen, tot onze verbazing, al gedaan met eten en begon het afruimen al. Wie wilde, mocht de overschot van de bakjes wel meenemen naar huis. De meeste mensen deden dit ook wel. We waren eigenlijk wel blij dit te zien, want er was echt enorm veel over! En normaal gooien ze alles maar gewoon in de vuilbak.. Wij kunnen maar niet begrijpen dat ze hier een dik uur zitten te zingen en dan maar 10 minuten eten.. In België zou het wel andersom zijn

    Na het eten volgde een tweede zangstonde, maar daarvoor pasten wij. Samen met Sarah haar gezin en haar zus wandelden we terug naar het ouderlijke huis. We vertelden over onze vakantieplannen naar Eilat, en eindelijk was er iemand die positief reageerde! De zus van Sarah was jaloers op ons..

    Omdat bijna iedereen een hele week vrijaf heeft o.w.v. Pesach, wordt er dus veel gereisd. In deze week gaat immers haast iedereen ofwel naar het groene noorden, ofwel naar het warme zuiden. Het zou dus druk kunnen worden in Eilat! We waren gewaarschuwd..

    19-04-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    18-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Israëlische efficiëntie...

    Vrijdagmorgen vertrokken we richting Ramat Zevi om er data op te pikken. In de namiddag namen we de bus naar Tel Aviv. Deze week waren we immers Orna, de lieve mevrouw van de computerhelpdesk, tegen het lijf gelopen.. En weer nodigde ze ons uit om naar haar huis in Tel Aviv te komen.. Wat dachten we van dit weekend?

    Dus, zo gezegd, zo gedaan.. Rond 16u kwamen we aan in Tel Aviv waar Orna ons hartelijk verwelkomde. Haar huis was ons huis. We gingen op pad met een van haar zonen, want er was een feest bezig op een groot plein een beetje verderop. We keken onze ogen uit! Jongens met n roze T-shirt met als opschrift: ‘I love Justin Bieber’, shakende oma’s, …


    Daarna maakten we een wandelingetje naar HaYarkon Park, de groene long van Tel Aviv. Rond 20u kwamen we weer in Orna’s huis, waar het volk intussen toestroomde voor het verjaardagsfeest van Oded, de partner van Orna. Orna en Oded hebben veel vrienden en kennissen uit het artistieke milieu. De aanwezige muzikanten brachten, na een heerlijke pastamaaltijd, heel wat leven in de brouwerij! 2 Braziliaanse gitaarspelers, een Israëlische zangeres en een mondharmonicaspeelster, een slagwerker, … Het was heel gezellig! Er waren 38 mensen!


    Rond 2u gingen we slapen. Toen we ’s morgens opstonden, zagen we dat Orna op de grond lag te slapen! Ze had al haar bedden uitgedeeld aan gasten.. We waren toch wel een beetje beschaamd!

    Na een uitgebreid ontbijt, gingen we samen met de Braziliaanse gitaarspeler Marcello, zijn zingende Israëlische vriendin Dorit en de zoon van Orna en Oded, Guy, naar het strand. Oded bracht ons met de auto, en de rit duurde wsl langer dan dat we te voet waren gegaan. Het was immers zo’n 30°C, dus er waren meer mensen van plan om naar het strand te gaan. We vonden een mooi, maar druk, plaatsje om onze handdoek uit te spreiden en daarna konden we gaan zwemmen in het koude water en gaan matkotten. Matkot is zo’n beetje de nationale sport. Met 2 houten plankjes moet je dan een balletje naar elkaar toespelen. Het wordt hier echt veel gedaan! En als je niet uitkijkt, krijg je zo’n balletje tegen je bol!

    Omdat de rest al vroeg door wilde, bleven wij alleen achter. Rond 16u besloten we stilletjes terug te wandelen naar Orna’s huis. Onderweg aten we een ijsje

    Rond 18u30 namen we de bus terug naar Ramat Yishay, waar ’s avonds nog een skype-sessie met de familie Van Hertem op het programma stond.

    Zondagmorgen was het terug werken geblazen. In de namiddag was er een receptie voor Pesach. Wij dachten een lekker wijntje te kunnen drinken en na de receptie naar huis te kunnen gaan, maar we kwamen nogal bedrogen uit. De receptie die om 14u30 begon, was om 14u50 al afgelopen! 20 minuten! De Israëlische efficiëntie.. Zucht.. Dus na de receptie, waar ook helemaal geen wijn was, gingen we terug aan het werk. Na het avondeten ging Tom nog even terug werken, samen met Ilan, om nog wat uit te testen voor zijn onderzoek. Machteld ging intussen naar de fitness..


    Toen we vandaag op het werk aankwamen, bleek het helemaal geen werkdag te zijn! Rond 13u gingen we dan ook maar terug naar huis, om het huis een poetsbeurt te geven en om ons klaar te maken voor het Pesach-diner vanavond. Onze collega Sarah heeft ons immers uitgenodigd om bij haar ouders in de kibbutz Pesach te komen vieren. Spannend! En morgenvroeg vertrekken we op vakantie tot zaterdag, jeej!

    18-04-2011 om 15:39 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    15-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Megiddo

    Het is al veel te lang geleden dat we nog eens geblogd hebben! En natuurlijk zijn we al de helft van onze bezigheden vergeten..

    Vrijdag zijn we gaan winkelen. Machteld had immers een bon van 100 NIS gekregen om in april op te gebruiken.. Maar natuurlijk hebben we meer dan 100 NIS uitgegeven.. Machteld kocht een korte broek, een T-shirt en 2 topjes, terwijl Tom een korte broek, 2 T-shirts en 3 paar sokken kocht. We gingen ook op zoek naar een stevige steel voor onze aftrekker. De vorige steel had het immers begeven onder Machteld haar enthousiasme bij het poetsen.

    Zaterdag trokken we naar Megiddo. Dat plaatsje stond al een tijdje op de (ellenlange) lijst van nog-te-bezoeken-plaatsen. In het Nieuwe Testament wordt Megiddo vernoemd als plaats van Armageddon, wat volgens de christelijke traditie ‘het toekomstig toneel van de veldslag tussen mensen’ zal zijn. Megiddo als strijdvlakte tussen God en Satan.. En daar zijn wij dus geweest!


    In het verleden hebben er ook talrijke veldslagen plaatsgevonden. Door de ligging op een berg en op het knooppunt tussen het midden van het land en de laagvlakte van de Galilee, is het een strategisch belangrijke plaats. Vooral het watersysteem was de moeite om te zien!


    Het is echt een toeristische plaats, we kwamen er zelfs een bus Nederlanders tegen! We zagen ook een heleboel duizendpoten, hagedissen, schildpadden, …


    Deze week was Machteld wat ziek. Op dinsdag stonden er echter een seminarie van een Amerikaan in Bet Dagan en een afspraak met een statisticus in Netanya op het programma. Het seminarie was best interessant. Maar vooral ook leuk dat we het hele seminarie konden volgen, niet alleen de grote lijnen, zoals het geval is wanneer Hebreeuws gesproken wordt.. De statisticus zette Machteld ook weer op het rechte pad voor het verdere verloop van haar onderzoek. Woensdagmorgen raakte ze echter niet uit bed.. Een dagje thuisblijven bleek het beste medicijn..

    Toen we dinsdag in Bet Dagan waren, werden we ook verwacht op het kantoor van Michal. We waren erg benieuwd naar wat ze ons te vertellen had! We kregen allebei een grote doos met daarin een mandje met chocolade en snoepjes. Ter ere van Pesach kregen alle buitenlanders op de ARO zo’n pakket. Met Pesach wordt de joodse slavernij in Egypte en de uittocht uit Egypte herdacht (dus de bevrijding van de slavernij). In de Exodus wordt beschreven hoe Mozes in opdracht van God  het volk  bevrijdde van de slavernij. De toenmalige farao weigerde echter zijn goedkope arbeidskrachten te laten gaan. Na de 10 plagen (water verandert in bloed, kikkers, luizen, steekvliegen, veepest, zweren, hagel, sprinkhanen, duisternis en dood van eerstgeborenen) mocht het volk dan toch weg, met een sterk geloof in de almacht van God. In de periode van Pesach, die 7 dagen duurt, wordt er geen brood verkocht. In plaats van gewoon brood eet men matses. Ook mogen melkkoeien geen tarweproducten eten in deze periode, want dan is de melk niet meer koosjer.

    En de dag erna kregen we ook in Newe Ya’ar nog een pakket! Tot grote jaloezie van onze collega-studenten, die helemaal niets kregen.. We hebben dan maar 1 pakket op het werk gezet, waar iedereen lekker van smulde!


    Nu is het ook de tijd van de graanoogst. We kijken onze ogen uit! Het graan wordt hier immers groen afgedaan om er silage van te maken. Het is ook ongelooflijk om te zien hoeveel onkruid er tussen het graan staat.. Metershoge distels zelfs! Allemaal droge stof zeker?


    15-04-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    02-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aprilvis

    Vorige week vrijdag zijn we na onze ochtend fitness sessie gaan ontbijten in de 'Adela', een leuk bistrootje waar we wel meer gaan eten of drinken. Bij onze vorige bezoeken zagen we op de kaart steeds staan dat ze er ook ontbijt serveerden, en nu wilden we dat dus ook wel eens uittesten. En we waren niet de enigen die zo dachten. We waren even daarvoor ook al bij een andere plaats gaan zien, maar daar was helemaal geen plaats meer. In deze bistro was er gelukkig nog net plaats voor ons. We genoten van de lekkere versgebakken broodjes, het versgeperste appelsiensap, en de lekkere salade die ze ons voorschotelden. Smulleuh!

     

     Zaterdag besloten we van het goede weer te gaan genieten en een stevige wandeling te maken. Enkele weken geleden waren we samen met een groep Slovenen naar het Muhraqa-klooster geweest op de Karmel-berg. Op de top zagen we dat er een wandelpad liep naar de voet van de berg. Vandaag besloten we dus dit pad te nemen aan de voet van de berg en zo naar de top te trekken. We parkeerden onze auto achter de vangrail langs de weg, en trokken te voet verder. Al snel merkten we dat de pijltjes deze keer niet zo duidelijk waren. Het duurde dan ook niet lang of we waren van het juiste pad afgedwaald. Nietsvermoedend liepen we gewoon verder. Onderweg zagen we vele schone bloemetjes; de lente is dan ook hier al volop in het land. En het verschil met toen we hier aankwamen is enorm groot! Toen was alles geel en dor, nu is alles groen en vol leven.

     

    Na anderhalf uur wandelen besloten we toch maar om rechtsomkeer te maken. Het zag er immers niet naar uit dat de weg omhoog zou lopen naar de top van de berg.

    Toen we bijna terug bij de auto waren, zagen we opeens weer een pijl staan. Omdat we toch nog niet uitgeput waren, en we ook niets anders te doen hadden die dag, sloegen we dit pad richting bergtop in.

     

     Het pad was erg stenig en steil, maar dat weerhield ons niet om onze weg verder te zetten naar de top. Ook enkele jeeps klommen langs dit steile pad de berg op! Net voor het laatste stuk van de beklimming kwamen we uit bij een oude olijfboomgaard. Volgens Ilan zijn enkele van deze bomen al enkele honderden jaren oud. Dat valt ook wel te geloven als je de dikte van sommige stammen hier ziet. Het is namelijk ook zo dat je in Israel geen inheemse bomen (zoals de olijfboom) mag kappen. Staat er zo'n boom in je weg, dan moet je hem verplanten! Nu terug naar naar onze beklimming...

     

     Het laatste stuk was wel erg steil. Via rotspartijen ging onze weg naar de top verder. We moesten ons vast houden aan de takken van de bomen om niet uit te glijden. Uiteindelijk kwamen we boven op de top aan. Het krioelde er van de toeristen die allen het klooster kwamen bezoeken.

     

     Na een korte rustpauze zetten we de afdaling in. Omdat we gaan andere weg vonden, moesten we weer dezelfde weg terug naar beneden. Dus ook weer langs de steile rotsen af.

    Toen we terug aan de auto kwamen, schrokken we toch even. Onze auto stond er namelijk niet alleen. Bij de twee andere auto's die er stonden was er namelijk een ruit ingeslagen. De scherven lagen nog op de grond naast de auto, dus het was recent gebeurd. Gelukkig konden ze in onze auto niks vinden, en dus hebben ze hem dus ook met rust gelaten. Maar goed dus dat we zo ne oude auto hebben

     Zondag zijn we nog eens samen naar Bet Dagan gegaan. Normaal gaat Machteld niet mee omdat ze niet te veel tijd wil verliezen met het 2,5 uur in de auto zitten dat er bij hoort bij het heen- en terug rijden. Maar nu ging ze dus wel mee, omdat we allebei uitgenodigd waren voor een barbeque. Er was immers iemand die op pensioen ging. Niet dat wij die mensen kennen ofzo, maar Ilan zei ons dat het een goeie gelegenheid was om iedereen te leren kennen. De BBQ was wel aangenaam, en we werden ook officieel voorgesteld aan iedereen. Nu weet dus iedereen wie de 'Belgen' zijn.

    Donderdag was Tom weer naar Bet Dagan gegaan, maar deze keer alleen met Ilan. Hij ging er ook naar een seminarie om eens te horen wat er zoal gebeurd op deze campus. Maar natuurlijk werd het seminarie gedoceerd in het Hebreeuws. Na een half uur gaf Tom het toch maar op, omdat hij er niet veel van kon maken. En van de slides kon hij ook al niet veel maken. Tom kon enkel afleiden dat het over tomaten ging, en het in kaart brengen van iets. Na een half uur verliet Tom dus het klaslokaal, tot hilariteit van Ilan en enkele andere luisteraars, maar ze hadden toch ook begrip voor de situatie bleek achteraf.

    Machteld was ’s morgens samen met Tom opgestaan om te gaan joggen. Ze zou tot bij Ilans huis joggen, en daar de auto oppikken. Bijna in Ilans dorp aangekomen, werd het ineens erg mistig en had Machteld geen idee meer waar ze naartoe moest rennen.. Dat was toch wel even spannend! Na ongeveer 35 minuten bereikte ze dan toch de auto. Na een lekkere douche, besloot ze al naar de winkel te gaan voor de wekelijkse inkopen. En om 7u45 was ze op het werk. Best een productieve ochtend dus!

    Deze week heeft Sara, onze collega, ons uitgenodigd om het “Erev Pesach”-feest (de avond voor Passover) op 18 april met haar familie te vieren in hun kibbutz. Ze waarschuwde ons wel dat het misschien saai gaat worden, omdat er de hele tijd gezongen en gegeten gaat worden. Maar ja, we staan open voor alles, en zien wel wat het gaat geven.

    Deze week is de zomer ook begonnen denken we. De temperaturen gaan hier al weer aardig de hoogte in, en de laatste regen is nu ook al 10 dagen geleden. Op het werk lachen ze ook al met ons omdat wij nu al op zijn zomers gekleed gaan. Dat wil zeggen met korte broek en T-shirt of rokje en topje. De anderen op het werk dragen nog steeds een lange broek, en soms zelfs nog een trui. 's Morgens kan het ooit nog wel fris en mistig zijn, maar in de namiddag wordt het toch al wel aardig warm (25-28°C).

    Dit weekend zijn we naar Ein Afek geweest. Dit natuurpark ligt tussen Haifa en Akko. In het park was veel water te zien en enkele ruines van in de tijd van de kruisvaarders. Deze streek wordt ook gekenmerkt door moerassen, die onstaan omdat het grondwater hier uit de bergen ontspringt en zo naar de zee loopt. Het park stond ook vol bloemetjes (vooral gele mosterd), en ook de bijtjes zoemden rond onze oren. In het park kwamen we ook een groep Arabische schoolkinderen tegen. Ze vielen wel op in het park, enerzijds met hun lawaai en geschreeuw, en anderzijds ook met hun paarse tenuekes.

    Zaterdag zijn we in de buiten gaan ontbijten. Tom was naar de bakker gereden om lekkere verse broodjes te gaan halen, en Machteld bereidde intussen de rest voor. We trokken dan te voet de velden in, en spreidde onze mat uit onder een grote boom. Daar aten we dan onze broodjes op, terwijl we naar de omgeving keken. Het was een geslaagd ontbijt dat zeker nog wel eens herhaald kan worden!

    02-04-2011 om 12:09 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    23-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roadtrip, part III: Ein Gedi

    Zondagmorgen stonden we op rond 6u45. Machteld wilde immers weer de menigte voor zijn. Vandaag stond het park van Ein Gedi op de planning. Bij aankomst was het al duidelijk dat veel toeristen hun weg gevonden hebben naar dit park! Ein Gedi (http://nl.wikipedia.org/wiki/Ein_Gedi) is een oase in de woestijn, met veel dieren, tropische planten en enkele bronnen. Als eerste namen we de Wadi David-ingang. We wandelden naar de waterval en genoten van al het groen in deze dorre, zanderige omgeving. We zagen ook heel wat ibexen en hyraxen, maar geen slangen

    Daarna zetten we onze weg verder de bergen in. We gingen via steile bergwanden op zoek naar Dodim’s Cave. Een grot, wat is daar nu te zien? zou je denken, maar het was de omweg meer dan waard! Het was een paradijsje op zich in deze wondermooie oase! Het is moeilijk onder woorden te brengen, je moet het met je eigen ogen komen zien! ;-)

    De zon deed ons weer zin krijgen om te zwemmen, en weer bood Machteld haar reisbijbel een verkwikkende oplossing. Hogerop zouden er immers zwemplassen zijn, met zoet water uit een van de verschillende bronnen. Toen we de Ein Gedi-bron bereikten viel het toch wel wat tegen.. Enkel een klein stroompje te zien en geen grote plassen. Maar niet getreurd, we wandelden langs de andere kant van de berg naar beneden en namen nu de andere ingang van het park aan de Wadi Arugot. Na een half uurtje stappen, bereikten we inderdaad plassen, waar ook heel wat jonge gezinnen aan het plonsen waren. Ook wij dompelden ons onder in het frisse water, echt heerlijk! De bodem van de plas was echter wel bedekt met algen, die tussen onze tenen bleven plakken..

    Omdat het nog steeds maar middag was, besloten we nog wat verder in het park te wandelen op zoek naar de verborgen waterval. Via een paadje dat grotendeels door het beekje lag (lekker avontuurlijk) vonden we de verborgen waterval. We wandelden ook terug naar de ingang via het beekje. Deze keer probeerde Tom zijn voeten droog te houden door allerlei acrobatische toeren en vreemde bokkensprongen uit te halen op de gladde stenen in de beek. (Machteld droeg sandalen, dus natte voeten waren niet zo erg ) Op de parking smulden we nog van een Magnum-ijsje, alvorens de reis naar huis te beginnen.

    We besloten via Road 90 terug naar huis te rijden. Deze weg loopt van noord tot zuid door het hele land, via de Dode Zee. De weg doorkruist dus ook Palestijns grondgebied, hoewel de weg zelf Israëlisch staatsgebied is. Dit hield in dat we onderweg 2 checkpoints tegenkwamen, namelijk bij het binnen- en buitenrijden van Palestina. Bij het eerste checkpoint, Palestina in, mochten we gewoon doorrijden. Alleen Palestijnen worden er tegengehouden ter controle. Net toen wij passeerden, hoorden we een hevige knal. Ook de omstaanders schrokken zich een hoedje. Ons eerste gedacht was: o jee, een bomaanslag! Maar bij nader inzien bleek het om een ontplofte vrachtwagenband te gaan.. (Je weet het trouwens maar nooit, met wat er nu weer allemaal gaande is in Israël!)

    Na ongeveer anderhalf uur bereikten we het tweede checkpoint om Palestina uit te rijden. Hier werden wel alle auto’s gestopt en naar paspoorten gevraagd. De Israëliërs mochten hun weg meteen verderzetten, maar de buitenlanders ondergingen een grondige security check. Ook wij werden dus aan de kant gezet. We moesten onze hele auto uitladen. Geen pretje, aangezien hij tot het dak volgestouwd was met kampeergerief! Daarna werd alles gescand, sommige dingen zelfs meerdere keren. Onze auto moesten we naar de controlegarage brengen, waar ze hem van ons afsloten met een grote poort.. De auto werd daar gecontroleerd op bommen of zo.. Maar toch maar eng dat we ons autootje ineens niet meer konden zien, je weet maar nooit wat ze ermee van plan zijn! Machteld werd, chauffeur zijnde, nog apart gecontroleerd. Ze moest allerlei gekke houdingen aannemen en ook de stevigheid van billen en borsten werd gecontroleerd..

    Na ongeveer 3 kwartier mochten we alles weer gewoon inladen en verderrijden. Het tripje naar huis duurde dus langer dan verwacht :-s

    Eenmaal thuis begon Machteld weer zonder verpozen aan de dagdagelijkse taken: de was werd uit de koffers gehaald en in de wasmachine gestoken. In al haar enthousiasme had ze ook de MP3-speler, 2 USB-sticks, papieren, oortjes, … van Tom mee de wasmachine in gezwierd.. (Wat mannen ook altijd in hun broekzakken steken eh! Neenee, de broek zat nog niet in de wasmand, dus Tom had nog geen gelegenheid gehad om zijn broekzakken leeg te maken, wat hij normaal wel altijd doet. Goed opgeleerd eh!). Toen Tom besefte dat zijn spullen in de draaiende wasmachine zaten, was het wel even paniek! De wasmachine werd uitgezet, de spullen werden gezocht, en de wasmachine werd weer aangezet.. Na een dagje drogen bleek alle apparatuur nog te werken: oef!!

    23-03-2011 om 19:31 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    22-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roadtrip, part II: Masada

    Vrijdagavond gingen we op zoek naar een slaapplaats in Masada. Volgens Machteld haar reisbijbel was er ergens een gratis camping in de buurt. Vol goede moed reden we naar de ingang van Masada. Daar zagen we een picknickplaats en een groot bord waarop stond dat het verboden was om te kamperen. We besloten te rade te gaan in het hostel aan de voet van de berg. Het hostel was heel groot en zag er superluxueus uit! Niet te vergelijken met enig ander hostel! Het was dan ook al maanden geleden volgeboekt voor deze periode. De receptioniste kon ons niet verder helpen en ze wist ook al niet hoe laat de zon zou opkomen. We gingen dus maar terug naar de picknickplaats, wachtend tot de conciërge zou afdruipen zodat wij onze tent konden opzetten. Hij had ons snode plannetje precies wel in de gaten (gezien de inhoud van ons autootje al vanop afstand te zien was), want na een tijdje kwam hij ons informeren dat de camping een kilometer terug te vinden was. We waren toch wel opgelucht dat we niet illegaal moesten kamperen! De camping stond helemaal niet aangegeven, maar we zagen een paar auto’s en bij nadere inzien stonden er ook tenten. Veel jonge gezinnen met het bijhorende lawaai vergezelden ons op deze slaapplaats. We besloten ons aan de rand neer te platen, hopend dat we ver genoeg van de luiddruchtige kinderen waren. We zetten onze tent op op de stenige bodem en begonnen aan het avondeten op het campingvuurtje. Om 6u15 was het al donker, maar een bijna volle maan wierp haar licht op onze camping. Om het slapen wat te bevorderen, besloten we elk nog een halve liter Goldstar, het lokale bier, te drinken. Slapen ging wonderwel goed!

    Om 3u15 rinkelde de wekker alweer. We wilden immers op tijd opstaan zodat we Masada beklommen zouden hebben voor de zonsopgang. Aangezien we niet precies wisten wanneer de zon zou opkomen, namen we het zekere voor het onzekere, en stonden we dus belachelijk vroeg op.. We trokken naar het bezoekerscentrum van Masada, waar de parking er nog akelig leeg bijlag. Niet wetend waar we precies moesten zijn, besloten we te wachten aan het bezoekerscentrum (dat een beetje hoger gelegen was). Na een half uur zagen we beweging in het hostel en kwam er een groepje mensen naar buiten. Zij kwamen echter niet onze richting uit, maar gingen weer richting de parking. Blijkbaar is het vertrekpunt van het Snake Path ’s nachts bij de parking.. Stonden wij daar boven op die berg..

    We haalden heel wat mensen in, met onze goede conditie! Op het einde werd het pad wel erg steil, met veel trappen. Na meer dan 3 kwartier kwamen we helemaal boven op de berg, met de tong op onze schoenen! We zetten ons neer op een muurtje, aten een koekje en dronken wat, en wachten op de zonsopgang. Helaas pindakaas was het die dag erg bewolkt (wat je dus niet kan zien wanneer het nog donker is), dus van een zonsopgang zagen we niet veel. Het is natuurlijk niet alleen de zonsopgang die de moeite is om deze berg te beklimmen, maar ook de site zelf.

    Het is een plateau van zo’n 600x300m, waar koning Herodes rond het begin van de jaartelling een Romeinse burcht/kolonie bouwde. De berg is ook belangrijk geweest in de joodse geschiedenis. De berg is immers erg strategisch gelegen, als je tenminste aan de goede kant staat.. Voor meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Massada

    Rond 9u hadden we de hele site verkend en begonnen we aan de afdaling. Onderweg kwamen we heel wat dappere mensen (zelfs 70’ers die dachten dat ze nog 25 waren) tegen die de berg beklommen. Sommigen deden dit zelfs al joggend! Toen we beneden kwamen zagen we echt een massa mensen! Hele bussen brachten zwermen toeristen aan! We waren maar al te blij dat we de menigte voor waren! We brachten ook nog een bezoekje aan het museum, waar de geschiedenis van Masada verteld en uitgebeeld werd.

    In de namiddag reden we naar Ein Gedi. We brachten de middag door met zwemmen, zonnen, frisbeeën, sudoku’s.. Luieren dus..  <hHetHHhidjgioaHHHet was niet zo’n mooi strand, er lagen nogal veel stenen, die allemaal wit uitsloegen van al het zout.. Maar er waren wel douches zodat we al het zout van ons konden afspoelen! Het was er ook best druk, veel toeristen en Arabieren, die af en aan kwamen. Na 5 minuten weet je immers wel hoe het voelt om te drijven, mensen die hier maar een week of zo zijn, nemen dan ook genoegen met die 5 minuten. Maar toch, het drijven geeft wel een ongeëvenaard gevoel! Toen het donker begon te worden en het volk begon weg te trekken, zetten we onze tent op op het strand. Een Israëliër uit Haifa kwam ons vragen of we zeker waren dat hier tenten mochten staan.. 4 tenten stonden op het strand zelf, en nog eens 8 iets verder van het strand, bij de picknicktafels.. Als avondmaal maakten we spaghetti. ’s Nachts waaide het heel hard op het strand! We werden en lagen er wakker van! Tom dacht om 1u ook dat het al 8u ’s morgens was. De maan was immers weer ijverig aan het schijnen! Maar gelukkig dat we in de tent lagen, anders hadden we nu geen tent meer!

    22-03-2011 om 19:09 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    18-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roadtrip, part I: Dode Zee + Mount Sodom

    Nadat Tom 4 dagen in Frankrijk was geweest voor zijn project en Machteld zich dus de hele week alleen bezig moest zien te houden, vertrokken we op donderdagmorgen voor onze eerste echte roadtrip! Om 4u30 pikte Machteld Tom op in de luchthaven en daarna reden we direct door naar het zuiden. We zagen de zon opkomen in de woestijn (prachtig!) en zagen heel wat bloemetjes bloeien in de anders dorre woestijn.. Rond 7u bereikten we de Dode Zee. We zochten een mooi plekje voor een picknick en wat zwemplezier, en ook om wat uit te rusten van de korte nacht.

    Zwemmen in de Dode Zee is echt wel speciaal! Het is een heel gek gevoel om zomaar te blijven drijven.. Het is wel een enorme knoeiboel! Bij dit strand waren er immers geen douches voorzien. KILO’s zout konden we van onze verbrande lichamen schrapen!

    Rond de middag hielden we het voor bekeken, en besloten we Ein Bokek te bezoeken. Dit is een plaatsje waar veel dure hotels gelegen zijn. We keken er wat rond in de winkeltjes met Dode-Zee-producten en kochten een paar nieuwe slippers voor Tom. We genoten ook van een lekkere milkshake op een terrasje..

    Daarna gingen we op zoek naar onze slaapplaats. Machteld had een bungalow geboekt helemaal in het zuiden van de Dode Zee, in Ne’ot Hakikkar. Hier stonden verschillende bungalows, waren er goede en propere douches en een grote keuken! Wij sliepen in een ‘familiebungalow’ van 4x4m. Er waren ook grotere bungalows waar je wel met 20 personen kon slapen. Die grote bungalows zagen er wel niet zo verzorgd uit van de buitenkant gezien..

    De receptionist met het luie oog verwelkomde ons en gaf ons wat tips over de regio. Nadat we van een zeer welkome douche genoten hadden en al het zout van ons afgespoeld hadden, gingen we naar het plaatselijke winkeltje. Dat was een belevenis op zich! Je kon er werkelijk alles vinden: eten, elektrische apparatuur, hoeden, … Het zat echt helemaal volgestouwd! Maar ze speelden wel heel goed in op de lokale noden. In deze streek wonen en werken namelijk veel Thaien. Ze werken op het veld in de groente- en fruitteelt. De regio staat immers bekend voor het kweken van groenten en fruit in de winter, wanneer het dus nergens anders kan. Ze voeren dan ook veel uit naar Europa. Het winkeltje stond dus ook helemaal vol met Thaise spullen: bier, bamboe-eten, sauzen, … We merkten er ook ‘Petit Beurre’ op, in het Hebreeuws geschreven

    Daarna maakten we ons avondeten gereed. Daarna zaten we nog even in de ‘lounge’ van de kampplaats, een grote tent met verschillende zetels en tafeltjes. We kropen al vroeg onder de lakens om de volgende dagen fit te zijn voor drukkere dagen

    Vrijdagmorgen sliepen we lekker uit en namen we uitgebreid tijd voor een lekker Israelisch ontbijt: pita met groenten, een eitje en een blikje tonijn. Keuze genoeg met al het eten dat Machteld had meegesleept :- )

    Vandaag stond een wandeling in de woestijn op het programma. We besloten naar Mount Sodom (van Sodom en Gomorra; http://nl.wikipedia.org/wiki/Sodom_en_Gomorra) te rijden. Deze bergen bestaan vooral uit zout. In normale omstandigheden kunnen zo’n bergen niet overleven, maar in het droge en hete klimaat van de Dode Zee blijven ze bestaan.

    We parkeerden ons autootje in het begin van de route, terwijl 4x4’s ons voorbijstaken.. Wij vertrouwden de putten in de weg en de steile bergtoppen niet zo en gingen dus verder met de benenwagen. Op de top van de berg kregen we een uitgebreid uitzicht op de Dode Zee, de bergen in Jordanië en de mineraalfabrieken te zien.

    Nadat we eerst grotendeels over 4x4-paden waren gewandeld, sloegen we nu een andere weg in, namelijk de ladder-afdaling.. En dat was letterlijk te nemen! Na een tocht van zo’n 4 uur vonden we ons autootje terug in de blakende zon.

    18-03-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koi Koi Koi!

    Deze week werd gekenmerkt door hevige regenbuien en ongewone kou voor de tijd van het jaar. Vorige week vrijdag zaten we nog een lekker ijsje te eten op een terrasje, vanaf dinsdag viel het water met bakken uit de lucht! Vandaag is het eindelijk droog.. Dus 11 maart is voorlopig de laatste regendag

    Dinsdag ging Tom nog een keer naar Bet Dagan. Machteld wilde langer slapen, dus mocht Tom de auto meenemen om naar Ilan te gaan. Toen Tom ten huize Halachmi aankwam, zag hij nergens beweging. Hij klopte op alle vensters en deuren en na 5 minuten kwam Ilan slaapdronken de deur opendoen. Verslapen!  En wij maar denken dat zoiets bij Ilan onmogelijk was.. Machteld stond op het normale uur, 7u, op en zag het keihard regenen. Dat viel tegen, want ze moest te voet naar het werk! Aviv reed haar voorbij, maar aangezien ze aan de andere kant van de weg aan t wandelen was, reed hij gewoon door.. Maar ze heeft nu zijn telefoonnummer bemachtigd voor het geval er nog eens geen auto in huis is!

    Woensdagnamiddag brachten we een bezoek aan kibbutz Hazorea. 3 weken geleden kwamen 2 inwoners van de kibbutz Ilan bezoeken en nodigden ze ons uit om eens op bezoek te komen. Vorige week op AgroMashov, de landbouwbeurs, kwamen we 1 van de 2 mannen weer tegen. Dus nu konden we niet meer onder een bezoekje uit

    De man van AgroMashov, Oren, verwelkomde ons en leidde ons naar zijn golfkarretje. Eerst maakten we een rondje door de kibbutz. Hij toonde ons zijn huis, hij wees de vijvers en velden van de kibbutz aan (zo’n 700 ha!), vertelde over het leven in de kibbutz en de broodwinning van de meeste mensen. In de kibbutz is er ook een groot zwembad! En het is gelegen op een prachtige locatie, dicht bij het bos.. Binnenkort vindt er in de kibbutz ook een grote gebeurtenis plaats. Er gaat namelijk gestemd worden of het salarissysteem blijft zoals het was, of gaat veranderen. Momenteel krijgt ieder lid van de kibbutz een gelijk loon, ongeacht hun verantwoordelijkheid/functie. Dit is zoals het oorspronkelijke kibbutzidee was opgesteld en deze kibbutz is een van de weinigen waar het systeem zo nog wordt toegepast. Mogelijk wordt het systeem binnenkort veranderd zodat iedereen zijn eigen salaris behoudt, en een deel ervan afstaat voor de werking van de kibbutz.

    Daarna nam hij ons mee naar de viskwekerij, waar hij operation manager is. De viskwekerij bestaat uit 3 delen: lelieplantages, goudvissen en als hoofdtak de kweek van kois. Het is de grootste overdekte koikwekerij ter wereld! Ze exporteren dan ook naar alle mogelijke landen. In de kwekerij werken vooral jonge mensen die pas uit het leger zijn en hier geld komen verdienen voor ze hun wereldreis aanvatten. Bij het betreden van de ruimte moesten we onze schoenen wisselen en onze handen ontsmetten en begon de rondleiding door de kwekerij.

    De kois worden geselecteerd op kleur en vorm op zeer jonge leeftijd, als ze ongeveer een centimeter groot zijn. De visjes die niet geselecteerd worden, belanden op de composthoop.. Er zijn maar weinig eitjes die uiteindelijk een grote vis worden, slechts ongeveer 10%. Vissen zijn immers ook erg gevoelig voor veranderende omgevingsfactoren. De vissen die nog sterven na het selectieproces worden uit het water gehaald dmv een zuiger. De zuiger voorziet in een continue waterstroming in de vijvers en trekt de zieke en dode vissen aan. Iedere dag worden de dode visjes van de zuiger geplukt.

    Vrijdag regende het weer pijpenstelen en viel ons uitstapje dus in het water. We besloten dan maar naar de film te gaan. We zagen ‘The King’s Speech’ bij gebrek aan ‘Rundskop’

    Van zaterdag op zondag vertrekt Tom voor 4 dagen naar Frankrijk voor een projectmeeting, waardoor we vannacht om 2u zullen moeten opstaan. Machteld brengt Tom naar de trein en blijft dan alleen achter, dus afleiding is zeer welkom

     

    Tot horens!

     

    12-03-2011 om 15:09 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)


    Links over ons leven in Israël
  • weerbericht
  • ARO research institute
  • Bio-Business project Tom

  • Archief per week
  • 01/04-07/04 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 29/11-05/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs