Zaterdag 26
mei waren we uitgenodigd bij collega Sarah haar familie om samen Shavuot te
vieren. In de vroege namiddag meldde ze ons echter dat haar weeën begonnen
waren en dat ze moest annuleren.. Een goed excuus! Intussen weten we dat de baby er is: een
meisje met de naam Libi (betekenis: mijn hart), 2.850 kg, 50 cm! Woehoew,
babyborrel!
Zaterdagavond
hadden we nog andere Shavuot-plannen. We waren uitgenodigd door huisbaas Moti
om bij hem te komen eten rond 21u. (Zo laat eten ligt aan de lengte van de
dagen. Het wordt pas donker rond 20u, daarna gaan de mannen naar de Bet
Knesset (synagoge) om te bidden, en pas dan kan er gegeten worden..)
Shavuot is
het joods wekenfeest dat 7 weken na Pesach wordt gevierd. Oorspronkelijk was
het het feest waarop de 'eerstelingen' van de oogst aan God werden geofferd,
maar later werd dat de herdenking van het verkrijgen van de Thora (de wet, met
name de 10 geboden) op de berg Sinai in het huidige Egypte. De religieuze joden
blijven in de eerste nacht van Shavuot de hele nacht wakker om de Thora te
bestuderen.
Zoals bij
iedere joodse feestdag, zijn er ook op Shavuot weer voorschriften wat betreft
het eten. Shavuot is het feest van melk en honing, waarop dus veel
zuivelproducten en geen vlees geconsumeerd worden. Ruti, de vrouw van Moti, had
weer allerlei lekkers klaargemaakt: salades, quiche, aardappelgratin, burekas,
We kregen ook wat overschotjes mee naar huis
Er waren ook wat vrienden
van Moti aanwezig. Eén van hen had nogal een goede stem en zong heel gepassioneerd wat joodse liederen. We
aanhoorden ook wat verhalen over Moti zijn jonge jaren in de diamantsector en
het prille begin van zijn relatie met zijn vrouw Ruti. Het is erg leuk dat we
elkaar wat beginnen te verstaan!
Zondag
hadden we dus een extra vrije dag. We besloten naar het strand in Haifa te gaan
om te matkotten, te frisbeeën, te zwemmen en van het zonnetje te genieten. Uiteraard
vielen we weer in slaap op het strand, wat zorgde voor een verbrande borstkas
bij Tom en verbrande billen bij Machteld.. In zon tijden doet aftersun echt
wonderen

Doordat het
best warm begint te worden, moeten we weer creatief worden met ons eten.
Lekkere Vlaamse winterkost krijgen we voorlopig echt niet meer binnen
Slaatjes daarentegen! Deze week stond er een nieuw experiment op het programma:
mayonaise maken.. En dat lukte wonderwel!

Vrijdag 1
juni besloten we onze fietsen nog eens boven te halen. Door de dag is het echt
te warm om te fietsen, maar rond 17u begint het al wat af te koelen. We deden
een tochtje van zon 27 km en waaiden eens lekker uit!