IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
01-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitbreidingsset : Die schatzkiste


Wat het monster "uitbreiding" betreft, is Alea er geruime tijd van gespaard gebleven. Enkel van Puerto Rico verscheen er een uitbreiding met enkele nieuwe gebouwen. Ook inzake deze is Alea eens met iets nieuws gekomen, alle uitbreidingen in één doos. Het komt in ieder geval sympathieker over, minder een uitmelken van topproducten, en vooral tactisch sterk bekeken.

Mensen die een spel leuk vinden, durven al wel eens een uitbreiding aanschaffen, die vaak toch te duur is voor wat het is. Nu biedt Alea een waaier aan uitbreidingen, voor 6 spellen zelfs. Toch de moeite om die aan te schaffen zou ik zeggen. Maar stel ... je hebt een uitbreiding, maar het basisspel niet, wat moet je dan doen? Het basisspel kopen natuurlijk. Twee vliegen in één klap. 't Zijn geen domme jongens daar bij Alea.

U krijgt in ieder geval een upgrade voor volgende spellen :
- Im jahr des drachen
- Louis XIV
- Notre Dame
- Puerto Rico
- San Juan
- Wie verhext

Ook deze uitbreidingen kunnen we waarschijnlijk jammerlijk genoeg nog niet aanbieden op onze spellenavond van april. Hij zal samen met de nieuwe "Glen More" arriveren en ik verwacht ze eerder tegen eind april, dan begin.

01-04-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
31-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2010/4
Klik op de afbeelding om de link te volgen Indien u zich heeft aangemeld voor onze nieuwsbrief zou deze netjes in uw mailbox moeten zijn terechtgekomen.
Voor diegenen die dit nog niet deden plaats ik hem hier nog graag even. Uiteraard staat Alea Spiele centraal deze maand.

31-03-2010 om 13:28 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smal-box 5 : San juan


De laatsten zullen de eersten zijn, of zoals ik me steeds verdedigde op school "lest is best". Dit gaat zeker op voor dit kaartspel.
U leest de titel "San Juan", maar u zal dit spel onder een andere naam in de rekken van uw plaatselijke spellenboer vinden. Puerto Rico het kaartspel, wil op die manier een graantje meepikken van het succes van z'n grote broer. Terecht als u het mij vraagt, maar als je het spel leert kennen, heeft het alles in huis om het te maken, zelfs zonder de naambekendheid.

Als u van Puerto Rico wist te genieten, gaat u dat nu zeker doen. Het kaartspel hanteert hetzelfde idee, nl. opbouwen om zo veel mogelijk punten te verzilveren. Daarnaast is het kaartspel gewoon veel sneller. U hoeft geen halfuur uit te rekken om alles klaar te zetten, u schudt de kaarten, deelt uit en begint.

Ook in deze versie draait alles om de personages die je kan kiezen. In tegenstelling tot Puerto Rico zijn er hier slechts vijf keuzes.
- bouwmeester : oprichten van gebouwen
- opzichter : produceren van goederen
- handerlaar : verkopen van goederen
- raadsheer : nieuwe handkaarten krijgen (voor alle spelers)
- goudzoeker : één nieuwe kaart (voor deze speler)

Het fantastisch aan dit spel is de veelzijdigheid van de kaarten. Ze worden als van alles en nog wat gebruikt. In de eerste plaats betaal je ermee, elke kaart telt voor één geld, daarnaast worden het goederen als ze omgekeerd op een fabriek liggen, deze "kaart"goederen kunnen verkocht worden aan de handelaar in ruil voor ... jawel kaarten. Op de voorkant tonen de kaarten gebouwen, die je kan bouwen door het afgeven van andere handkaarten. De eigenschappen van de gebouwen staan netjes op de kaarten vermeld en worden actief zo gauw je een gebouw bouwt en voor je neerlegt. (daarom raad ik u zeker aan om de Nederlandstalige versie aan te schaffen)

Vanaf het moment dat een speler z'n 12de gebouw heeft gebouwd eindigt het spel en worden de punten berekend :
- de punten van de gebouwen (staan onderaan op de kaarten)
- de punten van de speciale gebouwen raadhuis, gildehal en triomfboog
- de punten van de kapel (kaarten die eronder steken)
- de punten van een paleis
In deze laatste drie gevallen is het natuurlijk enkel het geval als je het gebouw effectief hebt opgericht.Dit is een spel dat je echt kan leren, des te beter je de gebouwen kent, des te sneller ga je een bepaalde weg inslaan.
Er zijn wederom zoveel mogelijkheden om te winnen en een goede strategie en tactiek te ontwikkelen. De combinatie van gebouwen die je zet is van levensbelang, maar je gaat hoogstwaarschijnlijk merken dat je een leuke kaart krijgt op het moment dat je geen geld hebt om het te betalen.
Ik vind dit zonder twijfel het leukste spel om mee op reis te nemen. (één boek kaarten, 5 personagekaartjes en enkele handelskaartjes) Er zit zoveel diepgang in dit kaartspel, dat het zeker naast de betere bordspellen mag geplaatst worden.

Titel : San juan
Auteur : Andreas Seyfarth
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+
Spelregels

31-03-2010 om 07:25 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
30-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smal-box 4 : Edel, stein und reich


Wie kent er het spelletje blad, steen, schaar niet? Eigenlijk is dit spel een soortgelijk spelmechanisme. Het komt erop neer dat je na 3 ronden zo veel mogelijk geld bij elkaar sprokkelt. Dit kan cash geld zijn, of door het verzamelen van diamanten of door waarderingskaarten.

Elke ronde bestaat uit 6 à 8 beurten (afh. aantal spelers) die wordt afgesloten met een waardering. In de loop van een ronde worden in elke beurt een edelsteenkaart aan de spelers verdeeld. Deze kaart toont een aantal edelstenen en een geldbedrag. Daarnaast wordt er ook elke beurt een gebeurteniskaart omgedraaid. De spelers krijgen 3 actiekaarten (geld, edelsteen en gebeurtenis) en 3 edelstenen van elke kleur als beginkapitaal.

Elke beurt kiezen de spelers wat ze willen hebben : de edelstenen, het geld of de gebeurteniskaart. Ze leggen één van de kaarten blind op tafel. Dan wordt alles verdeeld in volgorde : geld, edelstenen, gebeurteniskaart
- is een speler de enige die een optie heeft gekozen, krijgt  hij de betreffende prijs
- hebben exact twee spelers éénzelfde optie gekozen, wordt er voor geboden
- hebben meer dan twee spelers éénzelfde optie gekozen, vervalt deze
Het bieden voor een actie gebeurt met edelstenen, je moet het bod steeds verhogen in aantal of in waarde. Dit gaat door tot één van de spelers past, hij krijgt het bod van de tegenstrever. De tegenstrever mag de bijbehorende actie uitvoeren.

Na een aantal beurten (alle edelsteenkaarten zijn dan opgebruikt) volgt er een waardering. De spelers krijgen geld voor het meeste edelstenen in een kleur (14,12,10 en 8 miljoen afh. de kleur), daarnaast krijgt diegene die de meeste waarderingskaarten verzamelde (zitten tussen gebeurteniskaarten) ook 10 miljoen, de tweede krijgt 4 miljoen.

Alle edelsteenkaarten en gebeurteniskaarten worden terug gemixt en we spelen nog een tweede en derde ronde. De speler die na drie ronden het meeste geld heeft, wint het spel.

Ik vind dit spel een héél erg leuk spel. Oké, er is wat geluk mee gemoeid, uiteraard moet je proberen te doorzien wat je tegenstrevers kiezen en je zit vaak op elkaars lip (wat tof is overigens). Er zal héél wat gevloekt worden en dat komt de creativiteit en kwaliteit qua schelden alleen maar te goed. Het spel oogt ook mooi met de edelstenen en met een minimum aan materiaal is men er toch in geslaagd om een fijn "bord"spel op tafel te krijgen. Of moet ik zeggen dat het een kaartspel is, want een bord vind je niet in het doosje. Persoonlijk vind ik dat dit spel ook zeker een vertaling in het Nederlands verdient, en veel werk gaan ze er niet aan hebben dan.

Titel : Edel, stein und reich
Auteur : Reinhard Staupe
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 9+
Spelregels

30-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smal-box 3 : Die sieben weisen


In dit spel nemen zeven wijzen het tegen elkaar op in machtskampen. Het bijzondere hieraan is dat telkens gaat strijden in team, je zoekt elke ronde de perfecte bondgenoot voor jou. Dat wil zeggen dat je nu met speler A in de boot stapt en de ronde nadien probeert om hem af te maken. U kan zich al voorstellen dat het er dus niet altijd even vriendelijk aan toe gaat in dit spel.

Het spelbord wordt gevormd door 3 ceremonietegels. Deze tegels tonen de volgorde van sterkte van de wijzen (dit is belangrijk voor wie eerst mag uitspelen, wie eerst mag waarderen, ...), hierop worden kristallen gelegd die de punten tonen die je kan verdienen. Rond deze drie tegels liggen twee scoresporen waarop de stand wordt bijgehouden tijdens een duel. Tenslotte bevat het spel kaarten, het essentiële spelmateriaal in dit spel. Je hebt machtkaarten en toverkaarten. Deze laatste doorbreken het gewone kaartspel, want je kan nu een beetje hocus pocus gaan doen en de normale spelregels wat doorbreken. Tussen de ceremonietegels wordt er onderaan een eindtegel vermengd, zo gauw die uit het spel komt, worden er nog maximaal één ronde gespeeld. (of is het spel onmiddellijk afgelopen)

Veel belangrijker zijn de machtkaarten, deze worden gebruikt in een duel om de kracht aan te duiden. Voor elke wijze zijn er acht kaarten met waarden 1-1-2-3-4-5-6-7, daarnaast zijn er ook neutrale uilen (jokers) met waarden 3-3-4-4-4-4-5-5. (Een miniregeltje bij deze, indien je de twee éénen kan uitspelen telt de tweede één voor tien.) Een ronde bestaat uit vijf fasen :
1) rolverdeling : iedereen kiest om beurten één van de rollen van de wijzen
2) onderhandelingen over een verbond : het hart van het spel, de spelers onderhandelen (eventueel in het geheim) met wie ze in zee gaan. Je mag elkaar kaarten tonen, besprekingen houden, loze afspraken maken, ... Als een verbond is gevormd, mogen er zelfs kaarten worden geruild.
3) machtskamp : je mag ofwel een kaart uitspelen (punten verzetten op duelspoor) of opgeven (uit de ronde stappen). Als je een kaart uitspeeld, speel je ofwel een kaart van je rol, een uilenkaart of een toverkaart. Als de eerste speler opgeeft, neemt hij 5 nieuwe handkaarten, houdt er twee en geeft de volgende drie aan de volgende opgever, die er op zijn beurt twee extra van de stapel neemt, er weer twee houdt en drie doorgeeft, ...
4) waardering : de spelers van het winnende verbond nemen nu de kristallen als overwinningspunten in volgorde van belangrijkheid wat de wijzen betreft
5) nieuwe ceremonieplaats : de laagste speler in de hiërarchie van de ceremonietegel, kiest een nieuwe ceremonietegel. Er wordt op de open plaats een nieuwe gelegd.

Als de eindtegel uit het spel komt, heeft de laagste speler in de hiërarchie de keuze om onmiddellijk het spel te beëindigen of nog eerst naar de andere ceremonietegel te gaan. Het spel eindigt dan sowieso na deze ronde.

Titel : Die sieben weisen
Auteur : Reiner Stockhausen
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+
Spelregels

29-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smal-box 2 : Royal turf


Ik ga hier niet flauw over doen. Aan dit spel hebben we volgens mij al het meeste plezier gehad in het algemeen. Of toch op z'n minst het meeste lawaai bij gemaakt en dat wil al wat zeggen als je gewoon bent om Halli Galli, Jungle speed en Rythm & boulet te spelen. Je probeert je favoriete paard naar voren te schreeuwen, niet dat het iets uithaalt, just like real life.

Dit biedspel is ook weer het leukste met een volledige spelersbezetting, dan kunnen er meer coalities gevormd worden, die de volgende ronde netjes terug worden opgeblazen. Het komt erop neer dat je het meeste geld bij elkaar rijft in drie races. De startvolgorde wordt bepaald door de paardenkaartjes te trekken, daarna gaan de spelers bieden op hun favoriete paarden. Ze doen dit door biedkaartjes blind bij de paarden te leggen. Je mag drie fiches spelen op drie verschillende paarden. (één paard mag max. 6 fiches hebben).

Daarna gooien de spelers met de dobbelsteen die ofwel een paardenkop toont, een tock, een stijgbeugel of een hoefijzer. Op de paardenkaarten staan dezelfde symbolen met daarbij hun waarde. De actieve speler kiest een paard en zet het het overeenkomende aantal stappen verder. Dit paard is voorlopig even uit het spel, tot alle andere paarden ook verplaatst zijn.Het spel kan in deze fase verschillende kanten uitgaan, je kan bewust een paard een klein aantal stappen laten zetten of overduidelijk een paard een serieuze voorsprong laten nemen, maar dan gaan de andere spelers je misschien weer tegenwerken.
Wie gokt op het juiste paard, verdient het meeste geld en maakt kans om dit spel te winnen.

Titel : Royal turf
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+
Spelregels

28-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smal-box 1 : Wyatt Earp


In dit Wilde Westen spel ga je proberen om de outlaws te grazen te nemen. Diegene die het grootste aandeel heeft in een klopjacht, zal het meeste poen opstrijken. Maar laat de boeven niet ontkomen, zorg dat je sterk genoeg bent, desnoods door met andere sheriffs samen te spannen en de buit te verdelen.

De zeven aanhoudingsbevelen worden in een cirkel op tafel gelegd, met op elke 1000 dollar. In het midden wordt het resterend geld klaargelegd en wordt er een trekstapel gevormd met de kaarten die de basis zijn voor dit spel.
In een speelbeurt doorloop je de volgende drie fasen :
- kaart(en) trekken : 2 blinde van de trekstapel of de bovenste zichtbare op de aflegstapel
- kaarten spelen (facultatief) - hierover later meer
- één kaart wegleggen op de aflegstapel (moet)

Als je kaarten wil spelen tegen een bepaalde boef moeten de eerste kaarten tegen deze boef een setje zijn van 3 kaarten. Nadien kunnen er gewoon kaarten worden aangelegd zoveel je wil (en kan). Als er kaarten worden gelegd van een bepaalde boef gaat ook zijn prijs de hoogte in ((aantal kaarten - 1) x 1000). Dus als je maar één kaart legt, gaat de prijs niet omhoog. In de combinatie van kaarten dat je speelt, mag je slechts één sheriffkaart spelen. Deze kaarten leveren ook punten op om de boeven te vangen, maar hebben daarnaast ook een eigenschap waarmee je de normale gang van het spel kan gaan beïnvloeden, vaak gaat het om de prijs van een boef opdrijven, kaarten bedekken die niet meer meetellen, kaarten laten verdwijnen, extra kaarten spelen, kaarten bijnemen van de trekstapel, ...Nadat de trekstapel 2 maal is doorgespeeld eindigt een ronde en worden de outlaws gewaardeerd. Als er bij een boef 8 sheriffpunten liggen, wordt de boef gevangen en wordt het geld verdeeld onder de deelnemers. Is er een verschil van 5 sheriffpunten tussen de spelers, krijgt die ene speler alles. Is het verschil minder dan wordt het geld verdeeld, de sterkste neemt 2000, daarna neemt de volgende 1000, ...
Boeven die niet voldoende sheriffpunten hebben, blijven liggen met het geld dat er reeds opligt en worden dus waardevoller de volgende ronde.

Vanaf het moment dat een speler 25 000 dollar bezit tijdens een waardering, eindigt het spel. De speler met het meeste geld, wint.

Eigenlijk is dit spel een heel eenvoudig kaart-aanleg-spel, maar dat is zeker niet negatief bedoeld. Het is wel duidelijk dat het hier om een small-box-game gaat. De auteur kent u misschien overigens van Mémoir 44, wat ook een sfeervol spel is. Dit spel is dat alleszins ook. Je gaat de outlaws echt opjagen, de juiste kaarten in handen krijgen is daar een belangrijk onderdeel in en hier is natuurlijk geluk mee gemoeid. Voor de rest is het een beetje afwegen of je een bepaalde speler kan volgen om een bepaalde outlaw gevangen te nemen en een graantje mee te pikken.

Titel : Wyatt Earp
Auteur : Richard Borg & Mike Fitzgerald
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 12+
Spelregels

27-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
26-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mid-box 6 : Glen more
Schatzkiste

Deze bespreking kunnen we nog niet maken, aangezien het spel pas eind april verschijnt, maar zo gauw we het in ons bezit hebben, zullen we het niet nalaten om onze bevindingen hier neer te pennen.

Ik had hem alvast tussen de lijst gezet, aangezien hij in Nürnberg verschenen is.
U kan alvast een filmpje bekijken over de gang van zaken van dit spel op :

http://www.dailymotion.com/video/xc5je4_jeux-sur-un-plateau-glen-more-alea_videogames

Stefan Brueck van Alea spiele meldde me dat de spelregels half april zouden klaar zijn, eind april zou het spel beschikbaar moeten zijn.

Titel : Glen more
Auteur : Matthias Cramer
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+
Spelregels (nog niet beschikbaar)

26-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
25-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mid-box 5 : Alea iacta est


Zoals de titel u reeds zal verraden is dit een spel met dobbelstenen, erg veel dobbelstenen. Niet zo veel als Das spiel (Abacusspiele) die vooralsnog het record hebben met 166 dobbelstenen als ik het goed voorheb. Het feit dat dit een dobbelspel is, duidt ook al de intentie van het spel aan, geen tactische hoogvlieger dit spel, gewoon dobbelen en je stenen op de juiste plaats inzetten op het juiste moment. Gooi je de beste combinaties win je hier en daar fiches, die je bij de telling punten gaan opleveren.

Het speelbord bestaat afhankelijk van het aantal spelers uit een aantal gebouwen. Elk gebouw heeft z'n eigenheid en levert een bepaald soort beloning op. Je gaat om beurten je dobbelstenen gooien, een setje wegleggen in de gebouwen, daarna als je terug aan de beurt bent, gooi je terug de overige dobbelstenen en plaats je ze op een gebouw, ... dit gaat door tot iedereen al z'n dobbelstenen heeft geplaatst.
 
1) Templum (enkel bij 4 of 5 spelers) : de eerste speler legt één dobbelsteen, neemt een fortunafiche, de volgende speler moet twee dobbelstenen leggen met in totaal een hogere waarde, hij trekt twee fortunafiches, ...

2) Senatus : dobbelstenen in volgorde worden hier gelegd (straat), je mag de rij verlengen in volgende rondes. De speler met de langste rij neemt 3 senaatskaarten, houdt er één en geeft door aan de speler met de tweede langste rij, hij neemt ook een senaatskaart, de laatste kaart komt verdekt terug onder de stapel

3) Castrum : dobbelstenen met hetzelfde ogenaantal, je mag aanvullen in volgende rondes of een nieuwe rij starten. De speler met de langste rij neemt als eerste een provinciekaart, daarna de volgende speler, dit gaat door tot alle provinciekaarten zijn verdeeld of alle rijen zijn afgehandeld.

4) Forum romanum : je legt één dobbelsteen, of twee dobbelstenen (samen waarde vijf) in de rij op de juiste plaats, van klein naar groot, de andere dobbelstenen schuiven door. Dobbelstenen die uit het forum vallen komen in de latrina terecht. Op het einde van de ronde kiezen de spelers van links naar rechts een personenfiche.

5) Latrina : hier komen alle dobbelstenen terecht die je niet meer geldig kwijt kan in een gebouw of die uit het forum worden geduwd. Per dobbelsteen krijg je een herhaalfiche, je kan deze gebruiken om de dobbelstenen te hergooien na een rol.Na elke ronde volgt er een waardering :
- het aantal provincietegels die inwoners hebben
- het aantal inwoners die zijn ondergebracht in een provincie of gebruikt bij een senaatskaart
- vervolmaakte senaatstegels
- optelling van fortunafiches
- herhaalfiches : 2

Persoonlijk vind ik de waardering nogal een gedoe, echt handig telt het niet en het vertraagt het spel dan ook mateloos.
Ik vind dit spel geen hoogvlieger, als ik een ludiek dobbelspel wil doen, grijp ik wel naar Perudo of Dice town. Dit spel zwemt een beetje verloren tussen een dobbelspel en puntjes scorenspel. Je kan voor bepaalde zaken echt proberen te gaan, maar volgens mij is het de meest juiste tactiek om gewoon zo veel mogelijk fiches (van eender welke soort) te verzamelen, dan kan je op het einde sowieso mooie combinatie maken. Uiteraard hou je wel wat in het oog wat je graag zou willen bemachtigen, maar je bent op dat moment zo afhankelijk van jouw rol en die van de tegenspelers dat ze zonder het te beseffen misschien jou misschien wel dwarsbomen.

Titel : Alea iacta est
Auteur : Jeffrey D. Allers & Bernd Eisenstein
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 9+
Spelregels

25-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
24-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mid-box 4 : Wie verhext


Hier is er weer zo ééntje, iedereen kiest kaarten en hoopt dat de andere spelers deze niet kiezen, zodat hij toch maar de acties kan uitvoeren.
Hou je van de spelmechanisme? Koop dit spel dan zonder nadenken. Vind je het maar niets en wil je controle over alles, laat dit spel dan maar in de rekken. Sommige mensen vinden het jammer dat deze spellen niet in het Nederlands verschijnen, ik kan dat best begrijpen, maar zelfs mijn vriend met het meeste haar op z'n Duits, roept even vrolijk "Nein, ich bin ..." of "So sei es".

De spelers trachten punten te verzamelen door toverdrankjes te brouwen. Ze kunnen dit door de juiste ingrediënten (rode, witte en groene druppels) te verzamelen en dan de juiste ketel te vullen of door toverdrankjes te verzamelen. De speler die dit het beste doet, wint het spel.

De spelers krijgen 12 personages die elk hun eigenschappen hebben. Elke ronde zullen ze er slechts vijf hiervan mogen kiezen. En dan maar hopen dat niemand anders jouw idee had. De startspeler neemt één van zijn gekozen personagekaarten en zegt :
"Ich bin ... (naam personage)", dan komen de spelers om beurten aan het woord.
- heb jij dit personage niet gekozen, dan pas je gewoon
- heb jij dit personage ook gekozen, kan je twee zaken doen :
a) "So sei es" : je bevestigt dat de speler het personage is, en gebruikt zelf de troostprijs van dit personage
b) "Nein, ich bin ... (naam personage)" : je ontneemt het personage van de speler, hij kan al niets meer doen en jij moet nu hopen dat de resterende spelers jouw rol zelf niet afpakken
Diegene die de actie van het personage uiteindelijk mag spelen, komt het volgende personage uit. Op die manier worden alle kaarten één voor één uitgespeeld. Daarna nemen de spelers alle personages terug op handen en begint een volgende ronde.

De rollen :
- wolvenhoeder : drie rode druppels nemen, troost = 1 rode druppel
- slangenvanger : drie witte druppels nemen, troost = 1 witte druppel
- kruidenzoeker : drie groene druppels nemen, troost = 1 groene druppel
- alchemist : één druppel inruilen voor vijf goud, troost = 1 druppel inruilen voor twee goud
- waarzegster : één goudstuk inruilen voor twee toverdrankjes (punten), troost = één goudstuk inruilen voor één toverdrankje
- assistent : één goudstuk inruilen tegen drie willekeurige druppels, troost = één goudstuk inruilen tegen één druppel
- druïde, heks, tovenaar : je kan de toverdranken in de desbetreffende ketel gaan maken als je de betreffende druppels afgeeft, troost = twee extra goudstukken afgeven en betreffende druppels om drank te fabriceren
- heksenmeester : je voert de openliggende toverspreuk uit, troost = één goudstuk uit de voorraad
- zakkenroller : je steelt één derde van de goudstukken van je tegenspelers, deze komen op de bovenste goudrekkaart, de speler kan dan eventueel nog goudstukken toevoegen om de kaart te kopen, troost = één goudstuk minder afgeven dan normaal
- bedelmonnik : idem zakkenroller maar met druppels (de spelers kiezen zelf welke druppels ze afgeven)

Ook dit spel krijg je wel aan de meeste mensen verkocht, eens je een rondje hebt gespeeld, is het allemaal erg duidelijk. Aanvankelijk zullen er wel wenkbrauwen gefronst worden, want de uitleg is vrij abstract. Hoewel de geluksfactor aanwezig is, blijkt dat sommige mensen hier toch beter in zijn dan andere, ik spreek uit ondervinding, want ik eindig meestal laatste. Het kunnen inschatten wat een ander niet zal doen is hier de kunst.

Titel : Wie verhext!
Auteur : Andreas Pelikan
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 9+
Spelregels

24-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
23-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mid-box 3 : Augsburg 1520


Wederom een kaartspel met een dik spelregelboek. Het lijkt wel of ze het er bij Alea om doen. Maar de eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik me al verschillende keren goed heb geamuseerd met dit spel. Het is een biedspel van de puurste soort. Bieden zal het allerbelangrijkste (en ook enige) zijn dat u moet doen.

Elke speler krijgt een ontwikkelingsbord waarop hij z'n macht tracht te laten groeien. Je kan in drie kleuren gaan sparen, geel voor geld, oranje voor punten en rood voor arbeiders die je iets extra's bieden. Het spel verloopt over verschillende ronden (afh. aantal spelers) die zijn opgesplitst in 2 fasen. In fase 1 ga je bij de verschillende edelen langs, in fase 2 ontvang je geld, schuldbrieven en punten (waar het uiteindelijk weer om draait).

In fase 1 worden de edelen bezocht, er wordt geboden voor z'n hulp. Je mag enkel de kaarten gebruiken van de bepaalde edele. Je kan drie zaken doen : passen, evenaren of verhogen. Het gaat om het aantal gespeelde kaarten. Als je als enige het hoogste bod deed, win je de veiling sowieso. Zijn er meerdere spelers met hetzelfde bod, telt de kaart met de hoogste waarde als winnende. De niet-winnaars krijgen als schadevergoeding 100 gulden (2de speler) en 50 gulden (volgende spelers)

De speler die een veiling wint, neemt een open privilegekaart naar keuze en voert twee van de drie aangeboden privileges uit. Deze privileges kunnen geld zijn (500 gulden), punten (6 of 7) of extra kaarten van de voorraadstapel ofwel neemt de speler het eerst volgende niveaukaartje en legt het op zijn ontwikkelingsbord. Indien u graag weet wat deze niveaukaartjes allemaal zijn, raad ik u aan om de spelregels eens door te nemen.
(In de loop van het spel moet je ook een kerk en kathedraal bouwen anders mag je niet meer punten scoren dan respectievelijk 25 en 45.)In fase 2 worden de spelers uitbetaald afhankelijk van hun niveau op het spelersbord : geld, punten en schuldbrieven. En dan kan er een nieuwe ronde van start gaan. De speler die op het einde van het spel het meeste punten heeft gesprokkeld, wint het spel.

Het spel klinkt vrij ingewikkeld en is ook wel een beetje abstract, maar dit keer stoor ik me daar niet echt aan. Ook het artwork en de kleuren zijn niet echt flashy, maar dat schaadt het spel ook niet echt. Dit spel staat er gewoon. Het blijft nagelbijten bij elke bieding die je doet, je wil zo graag uitbouwen, maar hebt ook een beetje geluk nodig met je handkaarten. Soms moet je je een beetje inhouden om in een latere beurt een grote slag te kunnen slaan, maar laat je al dat lekkers passeren is de vraag ???

Titel : Augsburg 1520
Auteur : Karsten Hartwig
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 75 min.
Leeftijd : 12+
Spelregels

23-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
22-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mid-box 2 : PalazzoDit is zo één van die spellen die geruisloos door het leven gaat als zijnde een Alea spel.
Als u even kijkt naar de auteur, kunnen we toch stellen dat het niet van de eerste-de-beste is.
Ik ga u even inlichten over dit spel : het is een goed spel, niet meer en zeker niet minder.

In palazzo gaat u zo mooi mogelijke gebouwen oprichten. Met mooi bedoel ik vooral gebouwen bestaan uit hetzelfde materiaal
op alle verdiepingen, met veel ramen en deuren, want dit levert meer punten op. Het bouwen op zich zal waarschijnlijk niet zo'n probleem zijn.
Maar om aan de verschillende verdiepingen te geraken, zal u meer uw best moeten doen.

De verdiepingen worden per soort (I,II, III) geschud. In de laatste stapel worden ook de ruiterkaarten gestopt. De kaarten duiden het einde van het spel aan. Zo gauw ze alle vijf zijn verschenen en de puzzel compleet is, stopt het spel onmiddellijk en wordt er geteld voor de overwinning.Speelbeurt :
- geld nemen : er worden geldkaarten opengedraaid (één meer dan spelers), speler neemt twee kaarten, andere spelers elk één in volgorde
- bouwelementen kopen respectievelijk veilen : er worden twee bouwelementen opengedraaid, één komt op de verzamelplaats, de andere op de steengroeve x aantal plaatsen (afh. aantal ramen op bouwelement) verder dan de bouwmeester. Nu beslist de speler of hij wil kopen of veilen. Kopen doe je van de verzamelplaats. Je moet minstens één element kopen en max. 2. De kostprijs bedraagt 10 min het aantal bouwelementen die er liggen. Kies je voor veilen, wordt de bouwmeester naar de eerstvolgende groeve met bouwelementen verplaatst. Alle bouwelementen in deze groeve worden geveild. De speler neemt het certificaat met waarde 3 en start de veiling. De andere spelers mogen om beurten bieden door een bod (geld, certificaten) op tafel te leggen. De veiling gaat door tot iedereen heeft gepast, de winnaar neemt de bouwelementen en bouwt deze en legt z'n geldkaarten af.
- bouwelement verbouwen : je mag één afzonderlijk bouwelement invoegen (tussen twee verdiepingen), demonteren of verwijderen (dit laatste doe je enkel naar het einde van het spel toe als je ziet dat je hier geen paleis meer mee kan bouwen)

De geldkaarten :
Hiermee gaat u bieden op de verdiepingen die in de steengroeve komen te liggen. De kaarten hebben een waarde van 3 tot 7, certificaten hebben een waarde 2 of dienen als joker. Een groep van drie geldkaarten van verschillende kleur, maar met dezelfde waarde is 15 waard.

De bouwvoorwaarden :
- de bouwelementen mogen enkel opklimmend op elkaar worden geplaatst, er mogen wel leegtes ontstaan
- geen enkel paleis mag dezelfde verdiepingen bevatten
- bouwmaterialen mogen worden gemixt (maar leveren minder op)
- het aantal vensters per verdieping mag variëren (maar liefst zo veel mogelijk)
- een bouwelement mag normaal enkel op de voorgaande worden gelegd (met uitzondering van een speciale actie)

Puntentelling :
- paleis bestaande uit 1 verdiep = -5 punten
- 2 verdiepingen = 0 punten
- 3 verdiepingen = het aantal vensters
- 4 verdiepingen = het aantal vensters + 3
- 5 verdiepingen = het aantal vensters + 6
Je krijgt ook extra punten voor :
- 1 of 2 verdiepingen in zelfde materiaal = 0 punten
- 3 of 4 verdiepingen in zelfde materiaal = + 3
- 5 verdiepingen in zelfde materiaal = + 6

Titel : Palazzo
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+
Spelregels

22-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mid-box 1 : Louis XIV
     

Jammer, jammer, jammer, ... zoveel regeltjes voor zo'n relatief, makkelijk spel. Zet er u eens achter en u merkt dat dit spel de twijfelachtige eer heeft van de dikste handleiding nl. 31 pagina's van alle Alea spellen. Het moet wel gezegd dat men veel voorbeelden heeft gebruikt en nog wat extra info geeft over de verschillende personages, maar de spelregels zijn toch redelijk artificieel en moeilijk om zo uit de losse pols op te sommen. - de manier van invloedsstenen inzetten
- het uitspelen van personagekaarten
- het waarderen van personages
- het terugtrekken van de invloedsstenen
- het verzamelen van de voordelen en omdraaien van de personages
- het uitvoeren van opdrachten
Laat u echter niet afschrikken, worstel je even door de regels en een eerste testspel en u zal versteld staan van de mogelijkheden die dit spel biedt.

Jammer des te meer omdat dit een fantastisch spel is, dat me echt heeft aangegrepen. Toen ik het de eerste keer speelde, heb ik nog een nachtje wakker gelegen van hoe ik bepaalde zetten wel had moeten doen. Het spelmechanisme is eenvoudig, je tracht een meerderheid te creëren bij de hofhouding van de zonnekoning om zo hun voordelen te bekomen.

Je verzamelt opdrachtfiches bij de hofhouding om deze in je opdrachtkaarten te gebruiken en op deze manier punten te scoren. Zet je invloedsstenen verstandig in en verzamel de meeste wapenschilden om het spel te winnen.

Titel : Louis XIV
Auteur : Rüdiger Dorn
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+
Spelregels

21-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
20-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big-box 13 : MacaoDe laatste big-box uit de reeks voorlopig. Deze werd voorgesteld op Spiel 2009 in Essen. Al héél snel volgde er een Nederlandse versie van bij QWG, die werd gereleased op zaterdag 30 januari. Die jongens van QWG kennen er iets van, een officiële releasedag, met een boekje met bonnen voor uitbreidingen en extraatjes. Ik probeer nog zo'n boekje vast te krijgen, dus ik kan je niet meer vertellen over de inhoud ervan.
Maakt natuurlijk ook niets uit, want het gaat hier over de originele versie van Alea. Zoals de laatste spellen uit de reeks al gebleken is, is Stefan Feld zich toch aan het ontpoppen als huisauteur van Alea, en mijn gedacht : ze zouden er slechtere kunnen kiezen.

Macao durft wel eens een langdradig spel te worden, heb ik al op verscheidene besprekingen gelezen. Je zou je tijdens de laatste ronden blijkbaar wel eens kunnen gaan vervelen, aangezien de winnaar al bijna vast staat. Wat dit betreft, bekruipt mij een beetje een "Im jahr des drachen"-gevoel. Maar we willen het spel zeker een kans geven. Dit spel kregen we overigens als beloning voor onze inspanningen hier op de weblog.

Een spel duurt 12 ronden, in deze ronden worden 3 fasen overlopen :
- kaarten : de bouwwerk- en personenkaarten worden opengedraaid (deze kaarten zijn misschien een reden om een Nederlandstalige versie aan te schaffen), de tolwaarde wordt berekend (staan onderaan de kaarten), tenslotte kiezen de spelers in volgorde een kaart die ze willen uitspelen later
- dobbelstenen : de dobbelstenen worden gegooid en per soort (aantal ogen) bij elkaar gelegd, elke speler kiest 2 dobbelstenen en legt deze naast zijn windroos, de windrozen worden één plaats doorgedraaid, pijl geeft aan welke dobbelstenen mogen gebruikt worden
- acties : alle dobbelstenen in de voorraad worden gebruikt om acties uit te voerenDe mogelijke acties :
1) kaarten activeren die op zijn spelersbord liggen, betalen met actiestenen en nadien is die actie voor altijd kosteloos
2) stadsdeel in bezit nemen : leg je fiche op een stadsdeel na de gevraagde actiestenen in te leveren (eventueel worden er bonusfiches gewonnen)
3) op de muur vooruitgaan : éénmaal per ronde actiestenen afgeven in ruil voor velden vooruitzetten
4) schip bewegen : actiestenen afgeven om zijn schip een aantal passen vooruit te zetten, passende goederen kunnen in een haven worden gelosd (kost geen actiestenen), dit levert punten op
5) éénmaal prestige verwerven : goudmunten afgeven en punten sprokkelen naar gelang de tolwaarde die ronde
6) speelkaarten benutten : een geactiveerde kaart benutten (er zijn overigens 120! kaarten)
7) passen : als alle actiestenen verbruikt zijn, of je geen actie meer wil uitvoeren (overige actiestenen gaan terug naar de algemene voorraad)

Na 12 ronde volgt er nog een slotwaardering :
- voor elke strafmarker die je verzameld hebt 3 strafpunten
- bouwwerk- of personenkaarten die je op het einde van het spel punten opleveren afrekenen
- stadswaardering : het grootste samenhangend gebied bepalen per speler en 2 punten per bezitmarker

De winnaar is uiteraard de speler met de meeste punten. (ik vraag me af hoe vaak ik deze zin al getypt heb)

Titel : Macao
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 25 min./speler
Leeftijd : 12+
Spelregels (voorlopig enkel duits op website)
Nederlandse spelregels (met dank aan Forumfederdatie)

20-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
19-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big-box 12 : Im jahr des drachen


In de bespreking van Notre Dame sprak ik over een winnende tactiek vinden, wel in dit spel kan je er blijkbaar zo één vinden.
Ik ken hem alleszins niet, nogal moeilijk na twee speelbeurten (waarvan één online, zonder voorkennis, dus serieus op onze donder gekregen).
Het feit dat het mathematisch allemaal kan gespeeld worden, maakt het toch een afknapper. Daarom wil ik het spel enkel nog spelen met mensen die die tactiek niet kennen. Qua spelplezier kan het spel me wel bekoren. Het is een typische Feld aan het worden. Veel, maar toch beperkte keuze, je voorbereiden op een gebeurtenis (die meestal negatief is) en naar het einde van het spel toe toch de meeste punten te sprokkelen (die tijdens het spel waardeloos zijn).

Het spel verloopt in 12 rondes (= maanden van het jaar), die op hun beurt uit vier fasen bestaan :
- fase 1 : actie
- fase 2 : persoon
- fase 3 : gebeurtenis
- fase 4 : waardering

Er zijn zeven mogelijke acties (fiches) in dit spel, die worden afhankelijk van het aantal spelers in een bepaalde manier gelegd. Je kan dus elke ronde maar één (of max. twee) acties hiervan uitvoeren. In principe kan elke actie maar één keer gekozen worden, tenzij je 3 yuan betaald om éénzelfde actie te mogen uitvoeren. De acties zijn belastingen (geld innen), bouw (paleisdelen zetten), oogst (rijst inzamelen), vuurwerk (punten bij drakenfeest), parade (je krijgers versterken, speelvolgorde), studie (punten sprokkelen), privilege (kopen van privileges die punten opleveren)
Hoeveel je krijgt van al deze zaken, hangt dan weer af van welke arbeiders je in je paleis hebt liggen.Je start het spel al met enkele personen en elke ronde komt er een persoon bij, je speelt één van je persoonkaarten en brengt hem onder in je paleis (indien je er plaats voor hebt). Maar pas ook op voor de gebeurtenissen die na elke ronde je overvallen. Bij rust gebeurt er niets, bij keizerstol moet je 4 yuan betalen (voor iedere yuan tekort, moet je één persoon uit je paleis verwijderen), bij droogte moet je voor elke paleis waarin zich personen bevinden één rijstzak terugleggen (voor iedere rijstzak tekort, één persoon verwijderen), tijdens het drakenfeest krijgt de speler met het meeste vuurpijlen 6 punten, de tweede krijgt nog 3 punten. Bij een mongolenstorm winnen de spelers een aantal punten afhankelijk van het aantal helmen (krijgers) in hun paleis (de speler met het minste krijgers, moet één persoon verwijderen). Bij ziekte tot slot moet je drie personen uit je paleizen verwijderen. Voor elke heelmeester (blauw) mag je één persoon minder verwijderen.

Na elke gebeurtenis volgt er nog een waardering :
- één zegepunt voor elk paleis
- één punt voor elke draak op de waaier van de hofdames
- één punt voor elke draak op de privileges
Op het einde van het spel krijg je nog extra punten :
- ieder persoon in het paleis levert 2 punten op
- het aantal boeddha's op een monnik in een paleis vermenigvuldigt met het aantal etages in het paleis
- je verkoopt overtollige rijstzakken en vuurpijlen voor 2 yuan per fiche. Voor elke 3 yuan krijg je nog een punt
De winnaar is de speler met de meeste punten.

Titel : Im jahr des drachen
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+
Spelregels

19-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
18-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big-box 11 : Notre dameBlijkbaar heeft men bij Alea de smaak te pakken wat de spellen van Stefan Feld betreft, want de laatste big-box games zijn allemaal van deze man. Notre dame was dan ook heel belangrijk voor Alea spiele. Na die "kinderlijke" um ruhm und ehre moest er toch terug een veelspelersspel op de proppen komen?!? Ik moet zeggen dat men daar deels in geslaagd is. Het spel ademt een zekere sfeer uit die ik wel weet te pruimen. Je krijgt een apart speelbord, een apart spelmechanisme wat betreft het "krijgen" van acties en je hebt te weinig acties voor te veel keuzes die je graag allemaal tot een goed einde zou willen brengen. Voor velen is dit de definitie van een goed spel, wel voor mij geld dat ook grotendeels.

In Notre Dame draait alles rond de verschillende plaatsen in je stadsdeel (spelersbord). Je moet hier overal een beetje proberen te groeien, zodat je punten scoort, kan reizen met je koets, beschermt tegen de pest, de rattenplaag kan indijken, geld verzamelt, ... Maar je kan niet zo maar aan de slag in de verschillende plaatsen. Veel hangt af van wat andere spelers zullen kiezen. Elke ronde zal je drie handkaarten krijgen van je eigen stapel (hierin zitten alle plaatsen). Je mag slechts één kaart houden van deze drie, de andere geef je door. Daarna kies je een tweede kaart uit de hand van je rechterbuurman en schuif je nog een keer door. Nu krijg je een laatst derde kaart van de speler die rechts van je rechterbuurman zit.
Met deze drie kaarten ga je twee acties mogen uitvoeren. De derde kaart wordt ongebruikt afgegooid.Een beurt bestaat uit vijf fasen :
- personenkaarten blootleggen (bruine komen elke ronde terug, grijze zijn soort tijdsklok voor het spel)
- actiekaarten kiezen (zoals hierboven beschreven)
- actiekaarten uitspelen (zoals hieronder beschreven)
- een persoon omkopen (de blootgelegde personen worden omgekocht door 1 goud te betalen)
- epidemiegraad bepalen (aantal ratten op de blootgelegde persoonkaarten)

De verschillende actiekaarten :
- kloosterschool : invloedstenen uit de algemene voorraad halen (afh. aantal stenen op deze plaats)
- bank : geldmunten incasseren (afh. aantal stenen op deze plaats)
- residentie : prestigepunten scoren (afh. aantal stenen op deze plaats)
- koetshuis : postkoets verhuizen (aantal plaatsen afh. aantal stenen op deze plaats)
- hotel : bij 1ste, 2de en 3de steen mag je één geld of één steen of rattensteen één veld terugzetten, vanaf 4de steen mag de speler 2 van deze opties kiezen
- vertrouweling : zet vertrouweling op plaats naar keuze en voer de actie uit (vertrouweling telt ook als invloedssteen)
- park : zet de rattensteen één plaats terug, voor elke twee stenen in het park 1 extra punt bij elke puntenwinst in het verdere verloop van het spel
- hospitaal : zet de rattensteen één plaats terug, aftrek bij fase 5 (epidemiegraad)
- notre dame : zet één steen in de Notre dame en doe een donatie 1 munt = 1 punt, 2 munten = 3 punten, 3 munten = 6 punten, bovendien krijgen de spelers op het einde van een ronde punten voor hun stenen in de Notre Dame

Als in fase vijf je rattensteen over de negen gaat, zit je met een rattenplaag en moet je boete betalen :
- je rattensteen blijft op 9 staan
- je moet 2 overwinningspunten afgeven
- je verwijdert één invloedssteen op de plaats waar je het meeste stenen hebt staan
Na 9 rondes (en 3 tellingen in de Notre Dame) eindigt het spel en wint de speler met het meeste punten.

Het is ondertussen ook weeral een hele tijd geleden dat ik dit spel speelde, als ik me goed herinner heb ik het zelfs nog maar één keer gedaan.
Jammer, want ik vond dit echt een leuk spel. Je hebt veel keuzes, maar weinig in de hand. Het spel speelt een beetje zichzelf en dat vind ik in dit geval zeker geen nadeel. Je speelt allemaal wel op iets anders op hetzelfde moment. Dit brengt misschien ook ineens het zwakste punt met zich mee, nl. de interactie. Je kan elkaar enkel dwarsbomen met het ophalen van de boodschappen. Voor de rest speel je je eigen spel en probeer je vooral die ratten zo goed mogelijk tegen te houden, want dat zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn. Of er echt een tactiek is om dit spel te winnen dat weet ik niet, daarvoor heb ik het te weinig gespeeld, maar ik zou het in de loop van de volgende weken graag nog eens uittesten.

Titel : Notre dame
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 75 min.
Leeftijd : 10+
Spelregels

18-03-2010 om 07:51 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
17-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big-box 10 : Um ruhm und ehreToen dit spel verscheen in de Alea-reeks was er verontwaardiging alom bij de geeks. Dit is toch een Alea onwaardig.
Zo'n hoge geluksfactor!!! Ze zijn wel even "Adel verpflichtet" uit het oog verloren op dat moment en vooral het allerbelangrijkste ... het speelplezier.

Dit spel speel je, zoals de titel al aangeeft, best met een flesje rum. Maar zorg dat je niet te beschonken bent, want het zou jammer zijn als het mooie materiaal, dat het moet gezegd fantastisch op te bergen is in de doos (bij Alea zijn ze op dat vlak sowieso goed bezig), beschadigd zou worden. Er zijn héél wat fiches te verdienen. Al deze fiches leveren punten op aan het einde van het spel. Je gaat op een modulair speelbord rondlopen met je piraten en de bijpassende fiches trachten te veroveren. In deel twee van het spel ga je je ongebruikte piraten tegen elkaar uitspelen en fiches verdienen door zo goed mogelijk te dobbelen.

De verschillende plaatsen waar je terecht kan komen op het speelbord :
- in de kroeg kruipen en goed dobbelen
- bij de rode vlag krijg je je ingezette piraten van één steegje terug
- bij het veld goudmunt, krijg je een munt
- het veld piraat voor één extra piraat
- piratensnuisterijen, je krijgt de bijhorende punten of je verkoopt het en krijgt hiervoor 2 goudstukken
- het veld "rendez-vous", je tracht om de aangegeven plaats te bereiken en incasseert dan de punten
- schatkaart, je verzamelt twee stukken van dezelfde kleur en krijgt de bijhorende punten
- bij de schatkist krijg je de punten die staan aangegeven op de fiche en wordt er gedobbeld voor negatieve punten
- het veld rum, je mag deze fiches afgeven om te herrollen met de dobbelsteen
- stadswacht, je trekt een kaartje en hoopt dat je voldoende piraten hebt om de stadswacht te verslaan en bijhorende punten te halen

U merkt dat het gewoon punten verzamelen is, je weet nooit wie aan het winnen is en dat maakt het misschien een niet-echte-alea, maar als familiespel is dit best wel leuk. Ik heb me er alleszins al vaak mee geamuseerd en krijg steeds positieve reacties. Ik moet wel zeggen dat de volgende spellen van deze auteur ietsje tactischer zijn.

Titel : Um ruhm & ehre
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 9+
Spelregels

17-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
16-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big-box 9 : Fifth avenue


Wat mij betreft, is dit spel de vreemde eend in de bijt in de Alea-reeks. Het verwondert me niet echt dat dit spel redelijk snel in de vergetelheid is geraakt. Zowel qua uitzicht, materiaal, gameplay en bij god zelfs de spelregels (die bij Alea normaal netjes en overzichtelijk zijn) wijken totaal af van de standaard. Op zich mag dit wel hoor, want je hebt nog specialekes in de reeks, maar bij dit spel heb ik toch mijn vragen.

Ik heb me al enkele keren achter de spelregels gezet, net zoals gisterenavond, ik moet weer zeggen dat ik een troebel spelverloop in mijn hoofd heb. Als ik de spelregels van de Aleaspellen doorneem, heb ik meestal een goed zicht op hoe het spel in z'n geheel zal verlopen, hier is dat niet het geval. Misschien moet ik gewoon eens enkele mensen verplichten om mee te spelen, want vaak helpt dat toch en blijkt er soms een leuk spel achter de warboel aan regels te zitten. Misschien ligt het gewoon aan de schrijvers van de spelregels, zij zijn waarschijnlijk geen authisten en houden dan ook geen rekening met chronologisch en vooral logisch opstellen van de regels.

Het spel bestaat er eigenlijk gewoon uit om op de beste plaatsen in de stad wolkenkrabbers te bouwen. De beste plaatsen zijn bouwgronden naast winkels (boetieks, juweliers, kunstgalerijen en parfumeries om precies te zijn). Doorheen het spel gaan commissiestenen over het spelbord bewegen en worden de verschillende wijken van de stad gewaardeerd, heb jij gebouwen staan in de wijk, die toevallig dan nog grenzen aan zo veel mogelijk verschillende winkels, dan scoor je veel punten.

Het unieke aan dit spel zijn de acties. In tegenstelling tot andere spellen, kies je hier aan het begin van je beurt één van de vier mogelijke acties en doorloop je daarna 2 acties die aan de eerste verbonden zijn (dit had ik nog nooit tegengekomen).
Overzichtjes van de acties :
1) 3 torenflats uit algemene voorraad nemen ; twee verschillende gekleurde kaarten nemen ; één commissiesteen verplaatsen
2) een winkel plaatsen ; twee verschillende gekleurde kaarten nemen ; één commissiesteen verplaatsen
3) een zwarte kaart nemen en een commissiesteen verplaatsen ; twee verschillende gekleurde kaarten nemen ; één commissiesteen verplaatsen
4) een stadswijk waarderen ; twee zwarte kaarten nemen ; één commissiesteen verplaatsenIk heb me voorgenomen om niet telkens de volledige spelregels uit de doeken te doen, en dat ga ik inzake dit spel dan ook doortrekken.
Het zou u enkel verwarren volgens mij als ik hier alle kleine regeltjes ga vertellen. Misschien is dit spel wel de grootste uitdaging in de reeks om een keertje te testen op een spellenavond of bij een andere gelegenheid ... op die manier kan je toch een duidelijk beeld vormen van het spel en of het al dan niet iets voor jou is. Mocht u op het net op zoek gaan naar andere recensies (wat ik toch ook gedaan heb) dan zie ik dezelfde bekommernis terugkeren, maar merk ik ook dat er achter de verwarring een mooi spel schuilgaat ... toch eens proberen lijkt me.

Titel : Fifth avenue
Auteur : Wilko Manz
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60-100 min.
Leeftijd : 12+
Spelregels

16-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
15-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big-box 8 : EiszeitDe auteur van dit spel kennen we allemaal, maar dan van het spel Ticket to Ride. In dit spel wil je zo dicht mogelijk bij de mammoeten blijven, aangezien zij een bron van voedsel zijn voor de prehistorische mens. Het spel verloopt over vier ronden, waarin je eigen jagers gaat inbrengen, jagers verzetten van de tegenstrevers en mammoeten door het land laat trekken. Al deze acties kosten stenen, zij zijn het betaalmiddel in dit voorhistorische spel. Maar om aan stenen te geraken, zal je tegemoetkomingen moeten doen voor je tegenstrevers. Des te meer voordeel je hen geeft, des te meer stenen zal je krijgen om voor jezelf te gebruiken. Aan het einde van elke ronde vindt een waardering plaats, waar jagers die zich bij mammoeten bevinden er veel van zullen opstrijken. Natuurlijk wil iedereen daarom wel bij de mammoeten zijn en dit gaat niet zonder bots of stoot. Haal je knots boven en sla de schedel in van je tegenstrevers. (dit mag je letterlijk doen bij het spel Aaargggh, maar hier niet)Elke ronde bestaat uit vier fasen :
1) zich vestigen (duurt tot de laatste steen uit de donkere voorraad is weggenomen)
2) conflicten beslechten
3) waarderingen bepalen
4) gletsjerdelen plaatsen

In fase 1 ga je eerst een kaart uitspelen, daarna mag je één kaart afleggen en tot slot vul je je handkaarten terug aan tot vijf.
Speel je een lichtbruine kaart, dan is dat in je eigen voordeel, je betaalt de stenen die nodig zijn en voert de actie uit.
Speel je een donkerbruine kaart, dan krijg je zoveel stenen als aangegeven op de kaart en mogen de medespelers de actie uitvoeren.

In fase 2 worden de vuurschijfjes blootgelegd en wordt er gebied na gebied nagegaan of er al dan niet teveel jagers in een gebied zijn. Het aantal jagers hangt af van diverse zaken :
- het basisaantal per gebied is drie jagers
- elke mammoet verhoogt de waarde met 1
- de waarde van de vuurfiches verhoogt de waarde van het aantal jagers
Zijn er nog steeds te veel jagers, moet de speler met het minste jagers één jager wegnemen. Zijn er nog steeds te veel moet de speler met het op één na minste jagers één jager wegnemen, ...

In fase 3 worden punten gescoord voor :
- 1 punt per jager indien er geen mammoet in de regio is
- 2 punten per jager met één mammoet in de regio
- 3 punten per jager met minstens twee mammoeten in de regio

In de vierde en laatste fase mag de speler die op dat ogenblik laatste staat een gebied afdekken met ijs. Het gebied moet wel grenzen aan een de bovenste rand van het speelbord of aan een gebied waar reeds ijs is.

Ik herinner me nog goed de laatste keer dat we dit spel speelden, het was op een warme zomerdag. Toen we halverwege het spel waren, hoorden we muziek bij de buren en gingen we een kijkje nemen. Het was de à-capella-groep Vane, de plaatselijke trots, die aan het repeteren waren. We werden vriendelijk uitgenodigd voor een drankje en een privéconcert en dat was zonder meer de moeite. Net als het spel overigens. Het speelt snel, vlot, de kaarten zijn erg leuk, vooral het systeem dat je goed moet doen, om meer onheil te kunnen brengen is erg leuk.

Titel : Eiszeit
Auteur : Alan R. Moon & Aaron Weissblum
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 10+
Spelregels

15-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
14-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big-box 7 : Puerto ricoHoeft dit spel nog een recensie? De onbetwiste nummer 1 van Boardgamegeek, tot Agricola op de proppen kwam.
Ik kan u hier misschien een volledige bladzijde met links geven met recensies, varianten, extra's, spelbesprekingen, spelregels,
fora, faqs, ... maar dat ga ik niet doen.

Ondertussen is het spel toch al zo'n acht jaar oud, maar het wordt nog steeds ontdekt door vele beginnende spelers. Voor mij persoonlijk
was dit spel de opstap naar het betere bordspelwerk. Een ultieme speelervaring zonder meer, je moet het wel gewoon even over je heen laten komen. Het duurt wel een tijdje eer je een winnende tactiek zal vinden, zeker omdat er héél wat verschillende zijn om het laken naar je toe te trekken. Alles hangt af van hoe het allemaal loopt. En lopen ... man, man, dat doet dit spel zonder meer.

Voor diegenen die het spel nog niet kennen : het komt erop neer om zoveel mogelijk overwinningspunten bij elkaar te sparen. Hoe je dit doet? Eenvoudig : je neemt een stukje land, bewerkt het met een boer, ontgint het, verwerkt de grondstoffen in producten in je fabriekje waar je arbeiders hebt staan, verkoopt deze producten om financieel beter voor de dag te komen, koopt terug land, zet een boer aan het werk, produceert meer grondstoffen, bouwt een grotere fabriek en fabriceert dus meer producten, zoveel zelfs dat je ze kan gaan uitvoeren en voor export ... daar krijg je punten voor. Daarnaast kan je ook investeren in enkele speciale gebouwen die je op het einde van het spel extra punten opleveren.

Het spel is volledig opgebouwd rond zeven rollen, die je op het juiste moment moet kiezen en hun actie kunnen toepassen zodat het voor jou meer oplevert dan voor de tegenspelers, want ook zij profiteren mee van de economische groei van het eiland Puerto Rico. Bovendien krijg je voor de eigen gekozen personages een extraatje.
- landbouwer : je bouwt een nieuwe plantage op het eiland (extra : je mag ook een steengroevekaartje nemen : bezorgt korting bij gebouwen)
- burgemeester : je brengt nieuwe kolonisten in het spel, werknemers voor je plantages en fabrieken (extra : één kolonist meer)
- bouwmeester : je bouwt gebouwen die je voordelen geven in de verschillende fasen (extra : bouwkosten minus één)
- opzichter : je produceert goederen voor elke bezette plantage (extra : één goed extra)
- handelaar : je verkoopt je goederen aan de handelaar in ruil voor geld (extra : één geld extra)
- kapitein : je exporteert de goederen naar het buitenland in ruil voor punten (extra : één punt extra) 
 


Het spel eindigt als alle kolonisten zijn opgebruikt, alle punten zijn verdeeld of iemand die op zijn spelersbord de stad heeft volgebouwd.
Daarna worden alle verzamelde punten opgeteld, bij de punten van de gebouwen (staat op de gebouwen) en de extra punten voor speciale gebouwen .

Dit spel bezit echt alles wat een goed spel moet hebben in mijn ogen. Dit neemt niet weg dat je het spel elke dag uit de kast zal halen. Je bent al gauw een tijdje bezig, het opstellen van alle kleine prulletjes neemt ook al wat tijd in beslag. Het spel loopt nochtans erg vlot en je bent constant betrokken aangezien je ook in de beurt van de andere spelers deelneemt. Heb je dit spel nog nooit geprobeerd, geef het dan zeker een kans. Heb je het spel al eens gespeeld en vond je het niets, probeer het dan misschien toch nog eens. Heb je het spel al gespeeld en vind je het fantastisch, nodig me dan zeker eens uit voor een partijtje.

Titel : Puerto Rico
Auteur : Andreas Seyfarth
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+
Spelregels

14-03-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!