Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
16-11-2014
imprESSEN : Cypher
Cypher (AEG) :
+ joepie, nog een spel in zo'n stoffen zakje + de acties van de kaarten zijn gevarieerder bij eerder besproken spellen van deze omvang + dit keer geen 16, maar maar liefst 19 (!) kaarten + de teksten op de kaarten zijn echt duidelijk, ondanks het toch "moeilijkere" thema
- het is eigenlijk wachten op een speler die beslist het spel af te ronden - voor een filler kan dit spel behoorlijk lang uitlopen - de uitspraak van sommige engelse benamingen zijn de hel, ik struikelde constant over "Cypher anomaly"
Conclusie : Cypher is een spel dat hoort tot de micro-games van AEG zoals Love letter en Lost legacy. Ik heb de indruk dat dit spel op zich wel werkt, maar het is zeker niet zo gestroomlijnd als de andere. Het spel is eigenlijk een over-en-weer schuiven van de kaarten en ik heb nooit de indruk gehad dat je echt kan werken naar een bepaalde invloed die je moet verzamelen. Dit is misschien wel een titel die een herkansing verdient en waarbij je duidelijk moet afspreken dat je eigenlijk zo spoedig mogelijk de eindkaart moet spelen, als je het gevoel hebt dat je een ronde nadien goede kaarten zou kunnen hebben. Heel veel "zou" en "indien" dus en zo voelde dit spel ook aan. Ik ga zeker niet pretenderen dat het een slecht spel is, het past wederom in de rij, maar is zeker niet het beste spelletje tussen de drie bovenstaande.
Met Hoyuk brengt Mage company een spel uit dat al in 2006 als print-and-play bestond. Hiervoor gebruikten ze Kickstarter en hadden er een gemengd succes mee. In Hoyuk probeert u een primitieve stad op te bouwen, zo'n 10.000 jaar voor Christus. Er zijn vijf verschillende volkeren (kleuren) in het spel waarmee u aan de slag kan gaan. Elk volk heeft een speciale eigenschap, die enkel in de geavanceerde (volledige) versie van het spel ter beschikking staat.
Het moet gezegd dat het materiaal erg mooi en kleurrijk is. In de doos vind je een speelbord, 5 sets van 25 huizen in de spelerskleuren (tegels), 40 weidetegels, 20 ovens, 20 altaars, 20 dorpelingen en 20 vee. Daarnaast zijn er 24 catastrofekaaarten, 15 constructiefiches, 70 aspectkaarten, 1 startspelerfiche en 5 scorepionnen. Je kan het spel spelen in de basisversie, een gemiddelde en een geavanceerde versie. Om kort het verschil weer te geven, in de gemiddelde versie worden meer kaarten gebruikt en worden ook de hoogte van de huizen gewaardeerd. In de geavanceerde versie komen er nog extra kaarten bij, wordt ook het vee, de sjamaan en de dorpelingen gebruikt en kunnen de spelers beroep doen op hun speciale eigenschap van hun volk. In deze bespreking beperk ik me tot de basis, omdat dit het spelverloop duidelijk maakt.
Het speelbord wordt in het midden op de tafel gelegd. Elke speler krijgt 25 huizen (je kan ook afspreken om met minder huizen te spelen voor een korter spel, met 5 spelers is het zelfs aangewezen om met slechts 20 huizen te spelen) en plaats z'n scorepion op nul op het scorespoor. De tempels, ovens en weides worden klaargelegd. Er worden 12 specifieke catastrofes uit de stapel gezocht, geschud en klaargelegd. Er worden 30 aspectkaarten gebruikt, nl. 7 met een tempelsymbool, 7 met een ovensymbool, 7 met een weidesymbool, 3 jokers en 6 met een huissymbool. Er worden 10 constructietegels gebruikt (en 5 uit het spel verwijderd) en er wordt een startspeler gekozen.
Een spel verloopt over verschillende ronden die op hun beurt bestaan uit 4 fasen. Vooraleer je een nieuwe fase aanvat, mogen de spelers om beurten een aspectkaart(en) spelen.
1) Constructie (2x) : om beurten trekken de spelers een constructietegel. Ze leggen de tegels open voor zich neer. Deze tegels tonen steeds 2 huizen en 1 extra ding dat ze mogen bouwen (oven, tempel, huis, weide, joker). Daarna bouwen de spelers in speelvolgorde hetgeen dat op hun tegel stond. Dit herhaalt zich een tweede keer volledig om de constructiefase nadien af te sluiten. (Bouwregels, zie onder.)
2) Catastrofe : de startspeler trekt een catastrofekaart en deze wordt volledig afgehandeld. In elke blok van gebouwen wordt de catastrofe toegepast. De kaarten geven steeds aan wie getroffen wordt en wat er afgebroken moet worden. Huizen die getroffen worden, worden omgedraaid naar de ruïnekant, eventuele aanhangende weiden verdwijnen van het bord. Ook getroffen tempels en ovens worden van het bord gehaald. In de spelregels staat een mooi overzicht van alle mogelijke rampen.
3) Aspectkaarten : in deze fase worden de blokken één voor één bekeken en vergeleken. De spelers met de meeste ovens, weiden, tempels winnen de bovenste aspectkaart van de stapel. De startspeler kiest de eerste blok die gecontroleerd wordt, daarna mag de volgende speler een blok kiezen. Let wel, je kan enkel aspectkaarten winnen als er minstens 2 spelers deel uitmaken van het blok. Als er een trekstapel kaarten opgeraakt worden er geen kaarten meer van uitgedeeld. Mocht er een gelijke stand zijn, dan wint de speler met de meeste verdiepen op z'n huizen. Indien nog gelijk krijgt niemand de kaart.
4) Einde van de ronde : alle spelers verzamelen hun gespeelde aspectkaarten en plaatsen deze op één van de stapels naar keuze, deze moeten niet meer overeenkomen met die waar ze het spel gestart zijn. Hierdoor kunnen er stapels met veel kaarten of zelfs lege stapels ontstaan. De startspeler kiest nadien aan wie hij z'n startspelerfiche geeft. Deze actie is verplicht.
Aspectkaarten spenderen : Voor elke fase mogen de spelers aspectkaarten gebruiken. Deze kaarten kan je voor 2 zaken gebruiken. Ofwel gebruik je ze voor een extra bouwactie, bovenaan de kaart staat aangegeven wat je extra mag bouwen (weide, huis, tempel, oven). Het aantal kaarten dat je per fase mag spelen hangt af van het aantal families dat je hebt. Een familie is een verzameling van huizen in je eigen kleur op het speelbord. Als je meer kaarten wil spelen, moet je dus op verschillende plaatsen beginnen te bouwen. Je kan de aspectkaarten ook gebruiken om punten te scoren. Hiervoor leg je een aantal kaarten met hetzelfde symbool af en scoor je overeenkomstig punten (1/3/5/8/12 punten voor 1/2/3/4/5 kaarten)
Bouwregels : - huizen kunnen naast elkaar worden gelegd - huizen mogen elkaar niet diagonaal met een hoekje raken - weiden worden geplaatst met de pijl naar het eigen huis gericht - er moet altijd één opening blijven rondom een weide - ovens en tempels worden op een eigen huis geplaatst - er kan nooit een oven en een tempel op hetzelfde huis staan - een huis met een weide kan wel een tempel of oven hebben - als een huis wordt getroffen door een catastrofe wordt de tegel omgedraaid naar de ruïnekant, weides, tempels en ovens worden verwijderd - indien je reeds huizen hebt in een blok (familie) moet je ook hieraan verder bouwen in dit blok, je mag nergens anders beginnen aanleggen - indien je nog geen huizen hebt in een blok, moet je jouw huis aan het huis van een tegenspeler leggen - je mag nooit twee blokken aan elkaar hangen door er een huis of weide tussen te plaatsen - een familie kan opgesplitst worden door een catastrofe - je mag ook een huis op een eigen huis plaatsen, zo geef je het huis een verdiep, deze hebben enkel een meerwaarde bij een gelijkstand bij de tellingen (aspectfase en einde van het spel) - je kan een verdiep enkel op een huistegel zetten, niet op een oven of tempel - je kan het verdiep enkel op een huis zetten waar nog een vrije plaats naast is (een ruïne mag ook) - indien je op een ruïne bouwt, wordt de ruïnetegel van het bord en uit het spel verwijderd
Einde van het spel : Zo gauw een speler al z'n huizen heeft gebouwd, wordt de lopende ronde nog uitgespeeld. Alle ongespeede aspectkaarten leveren je nog 1 punt op. Je gaat alle blokken waarderen op de grootste familie. De speler met het meeste huizen van z'n kleur in een blok krijgt 1 punt per huis in die blok. Bij gelijke stand wordt er wederom gekeken naar de speler met de meeste verdiepen op z'n huizen. De speler met de meeste punten wint het spel.
Titel : Hoyuk Auteur : Pierre Canuel Uitgeverij : Mage company Aantal spelers : 2-5 Speelduur : 60 min. Leeftijd : 10+
+ ronduit prachtig materiaal + u krijgt al een grote puzzel op voorhand om de treintjes in elkaar te flansen (een erg handig bouwplannetje krijg je er bij) + er wordt vooral gespeeld en wat afgelachen aan de tafel, dat is een goed teken + alle decorstukken zijn puur voor de show, maar het heeft wel iets
- het is wel een gedoe met die 3D-trein om je meeples in en op de wagons te krijgen - toch enkele kleine vraagjes bij het regelwerk, met logisch nadenken kwamen we er wel uit, maar ...
Conclusie : Colt express is een erg mooi spel, het toont wel moeten we stellen. Het feit dat je je beweegt doorheen die trein maakt het allemaal wat visueler. Het maakt het spel wel zeker niet makkelijker te voorspellen. Het plannen van je acties is fijn (soms open, soms gesloten), maar je bent al gauw de draad kwijt wat de andere spelers zouden kunnen doen. Eigenlijk is het zo'n beetje proberen te plannen en dan vooral de acties afhaspelen. Met een beetje pech loop je op ettelijke kogelkaarten in één beurt. De beste schutter krijgt dan wel meer geld, maar bij ons won uiteindelijk wel diegene die het meeste buit opraapte. Ik denk dat dit spel wel beter wordt met het spelen ervan, zodat je de acties beter kent, beter kan inschatten hoe alles loopt. Colt express is een erg fijn, mooi spel dat zeker nog op tafel zal komen. Het is erg toegankelijk en ook bij beginnende spelers zal dit spel zeker aanslaan. Voor spelers die alles graag in de hand hebben, is dit spel wel te chaotisch, dan zoek je beter een ander spel in de spellenwoestijn.
Voor de eerste keer een uitbreiding in deze Essenreeks. Voor de bespreking van het basisspel wijs ik u graag naar hier door : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2280645
In het kleine doosje vindt u volgend materiaal : 13 nieuwe karakterkaarten, 13 karakterfiches, 1 kerkhofkaart, 5 speelhulpen en de spelregels. Deze uitbreiding brengt eigenlijk enkel en alleen nieuwe karakters in het spel, met nieuwe mogelijkheden. De spelregels beginnen dan ook met enkele mogelijke combinaties die je kan maken qua karakters. Sommige karakters moeten in het spel, anderen moeten dan weer gecombineerd gebruikt worden en sommige kunnen pas met een hoger spelersaantal. Ze stellen een zestal vooropgestelde samenstellingen voor, maar u kan ook zelf gaan combineren als u zich maar aan enkele regeltjes houdt. Ik denk echter weld at u het spel dan al ettelijke keren moet gespeeld hebben om een uitgebalanceerde combinatie bij elkaar te zoeken.
De nieuwe karakters : - alchemist : kiest een speelrichting waarin alle spelers hun fortuin doorgeven - actress : kan de eigenschap van de laatst gespeelde kaart herhalen - courtesan : de speler rechts van de courtisan laat z'n kaart zien, is die mannelijk, krijgt de courtesan 3 goud van die speler - gambler : neemt 3 goud uit de bank, neemt er 1,2 of 3 in z'n hand, duidt iemand aan die gokt hoeveel hij er in z'n hand heeft. Is het fout dan krijgt de gambler het goud. Is de gok juist krijgt die speler het goud. - puppet master : kiest twee spelers van wie hij 1 goud krijgt, deze spelers wisselen ook van plaats aan de tafel, hun karakter en fortuin blijft echter liggen - damned : kan niet aangekondigd worden, indien hij zich moet bekend geven, ligt de speler uit het spel - patron : krijgt 3 goud van de bank en de spelers naast hem krijgen ook 1 goud - beggar : vraagt 1 goud van elke speler, in volgorde, indien de speler rijker is dan de beggar moet hij 1 goud betalen - bear tamer : nog geen effect, dat mag je zelf uitdenken voor deze kaart - necromancer : draait de bovenste kaart van het kerkhof open en gebruikt de eigenschap onmiddellijk - princess : krijgt 2 goud van de bank, dan kiest ze een speler die z'n karakter aan alle spelers moet laten zien (behalve de princess) - sage : krijgt 1 goud van de bank en bekijkt de kaarten van twee spelers naar keuze - usurper : kiest eeen speler en probeert z'n karakter te raden. Indien het correct is, gebruikt de usurper de eigenschap
Titel : Mascarade expansion Auteur : Bruno Faidutti Uitgeverij : Repos productions Aantal spelers : 2-13 Speelduur : 30 min. Leeftijd : 10+
+ hier kan je elkaar nog eens goed pesten + sommige speelsituaties toveren ongetwijfeld een lach op je gezicht + de eigenschappen op het juiste moment spelen kan erg belangrijk zijn
- te grote doos voor zo'n klein kaartspel - iets te repetitief en langdradig naar mijn mening - ik vond het regelwerk erg onaangenaam om te lezen, ik had een filmpje op BGG nodig om het volledig te snappen
Conclusie : AEG staat wel bekend voor dit type van kaartspellen en in die ondertussen erg lange reeks krijgt dit spel zeker een plaats. Ik denk wel dat dit spel minder succes zal hebben als een bv. Maistar of Valley of the kings. Het is een op zich eenvoudig bluf- en push-your-luck spelletje dat iedereen wel kan speler. Het psychologische aspect is het belangrijkste aan dit spel en dan moet u het spel ook wel spelen met een goeie "groep", zodat u elkaar eens een pee kan stoven. Niet slecht, maar zeker geen must!
Na Splendor hadden de jongens van Space Cowboys de lat wel erg hoog gelegd. Of ze erin geslaagd zijn om die lat te halen, dat durven we nog niet zeggen. Met Black Fleet brachten ze een totaal ander spel uit, een familiespel, ondanks het feit dat de leeftijd op 14+ is gezet. In dit spel struint u met uw piratenschip en uw handelaar de zee af naar de verschillende havens. U gaat goederen proberen te verschepen en op die manier goud te incasseren. Langs de andere kant wil u met uw piratenschip natuurlijk graag andere spelers goederen afhandig maken om deze nadien dan te verstoppen op één van de eilanden en ook hiervoor goud te ontvangen. Maar pas op dat de marine je niet te pakken krijgt, want dan zou je wel eens met man en muis kunnen vergaan. Uiteindelijk komt het er dus op neer om goud te verzamelen, goud dat je gaat gebruiken om je ontwikkelingskaarten te kopen en om te draaien. Zo gauw je erin slaagt om al je ontwikkelingskaarten te kopen, mag je ook de overwinningskaart proberen te kopen. De speler(s) die hierin slagen, maken aanspraak op de winst. Indien er meerdere deze status bereiken, wint de rijkste speler.
Het materiaal is in dit spel, net zoals bij Splendor, fabuleus te noemen. Een prachtig speelbord, 10 miniatuurschepen (2 per speler en 2 marine), 65 gekleurde grondstofblokjes, 30 metalen goud- en zilverstukken, 44 bewegingskaarten, 44 gelukskaarten, 24 ontwikkelingskaarten, 4 spelerskaarten en 8 overwinningskaarten. (zie foto hieronder)
Het speelbord wordt in het midden van de tafel geplaatst, de marineschepen op hun startposities gezet. De grondstofblokjes worden bij hun specifieke haven geplaatst (zie kleuren). Elke speler ontvangt 5 ontwikkelingskaarten die hij gedekt voor zich neerlegt (de speler zelf mag de voorkant met een bepaalde eigenschap wel bekijken), elke speler trekt een spelerskaart die gaat bepalen met welke kleur je speelt. Bovendien wordt de zwarte speler de startspeler. Elke speler neemt de twee schepen van z'n kleur, zet z'n handelaar in de haven van z'n keuze en laadt hem vol met 3 grondstoffen van de daar liggende kleur. De gelukskaarten worden geschud en elke speler krijgt er alvast één. De bewegingskaarten worden ook geschud en elke speler krijgt er 2. De piratenschepen beginnen naast het bord en worden later op het bord gebracht in één van de uithoeken van de zee.
Het doel van het spel is zo gauw mogelijk je ontwikkelingskaarten om te draaien en daarna ook je overwinningskaart (je kan de makkelijkere of moeilijkere variant spelen waarbij je resptectievelijk 10 en 20 goud moet betalen voor de overwinningskaart). Je gaat goud verdienen door grondstoffen te gaan afleveren in havens, door goud te stelen met je piratenschip en het te begraven en door piraten aan te vallen met de marineschepen.
Een speelbeurt bestaat uit 4 fasen : - speel een bewegingskaart - beweeg je schepen, voer acties uit en speel optioneel een gelukskaart - trek een nieuwe bewegingskaart en speel optioneel een gelukskaart - betaal voor één van je ontwikkelingskaarten (of overwinningskaart) en draai de kaart open
De bewegingskaart toont telkens 4 zaken : de kleur van het marineschip en het aantal bewegingspunten ervan, de bewegingspunten voor je handelaar, de bewegingspunten voor je piraat en af en toe mag je gelukskaarten trekken of moet je er één afleggen (als je er nog hebt). Als je de schepen gaat verplaatsen mag je zelf de volgorde kiezen. Schepen kunnen door plaatsen met bevriende schepen bewegen, niet door vijandige. Een schip kan ook telkens maar één actie in een beurt doen. Je moet niet alle bewegingspunten gebruiken.
(de prachtige inlay van de doos) (een setje bewegingskaarten)
* De marine : voor, tijdens of na de beweging kan de marine een aangrenzend piratenschip aanvallen. Je scoort hiervoor 2 goudstukken. Indien het piratenschip een grondstof bezat, wordt deze terug in de voorraad gelegd. Het schip gaat terug naar de desbetreffende speler naast het bord, waar hij het de volgende ronde als hij aan beurt is terug in het spel brengt.
* De handelaar : je handelaar start volledig geladen. Vaar naar een haven waar er vraag is naar dit type van goederen en ontvang de inkomsten zoals aangegeven op de haven. Per blokje krijg je de afgebeelde goudstukken. De goederen worden terug in hun voorraad gelegd en de handelaar wordt onmiddellijk terug volgeladen met de goederen van de nieuwe haven. Het lossen en laden van goederen telt als één actie. Indien de handelaar geen goederen meer heeft op zee (omdat het drie keer is aangevallen door piraten), zinkt het schip en komt bij de eigenaar te staan. In de volgende beurt plaatst de eigenaar het schip in een haven naar keuze en vult het met 3 goederen.
* De piraat : voor, tijdens of na z'n beweging mag de piraat een goed stelen van een aangrenzende handelaar. Hiervoor krijgt de piraat 2 goudstukken. In een volgende beurt kan de piraat z'n tweede mogelijke actie doen, namelijk naar een eiland varen en z'n "schat" (goed) begraven voor de afgebeelde goudstukken. Je kan dit nooit in één beurt doen omdat je slechts één actie per schip mag uitvoeren. Indien een piraat door de marine werd afgeknald en niet op het bord staat, wordt deze ingebracht in één van de uithoeken van het speelbord.
(foto : Henk Rolleman)
De gelukskaarten : deze kaarten geven aan wanneer je ze mag en kan spelen. Je voert de acties uit die hierop staan. Deze tekst heeft voorrang op de normale spelregels. Sommige bewegingskaarten laten je toe om op het einde van je beurt nieuwe gelukskaarten te laten trekken.
Einde van de ronde : - trek bewegingskaarten tot je er 2 op handen hebt (meestal één trekken) - trek de gelukskaarten indien dit symbool op de bewegingskaart stond (of leg er één af) - je mag maximaal 3 gelukskaarten op handen houden, leg overtollige kaarten af - je mag één van je ontwikkelingskaarten omdraaien door de kosten te betalen met goud, draai de kaart om en vanaf nu kan je beschikken over de eigenschap die zichtbaar is geworden. Zo gauw je de vier ontwikkelingskaarten omdraaide, mag je ook de overwinningskaart proberen te kopen in een volgende ronde. Let op! Je mag elke beurt slechts één kaart opendraaien, ook al heb je voldoende kapitaal.
Titel : Black fleet Auteur : Sebastian Bleasdale Uitgeverij : Asmodée/Space Cowboys Aantal spelers : 3-4 Speelduur : 60 min. Leeftijd : 14+
In hospital rush ga je de strijd aan met andere dokters om de vacante doktersplaats in het plaatselijke ziekenhuis in te vullen. Hoe ver wil je hierin gaan? Met de nodige smeerlapperij en achterbaksheid kom je ongetwijfeld een heel end, maar pas op dat de anderen je ook geen pee stoven, want dan zou het wel eens als een boemerang in je gezicht terecht kunnen komen.
Het spel omvat een dubbelzijdig speelbord (één kant voor 3-4 spelers, de andere kant voor 5 spelers), 23 patiëntkaarten, 7 spelersborden en bijhorende bezoekerskaart, 1 startspelerfiche, 20 studeerfiches, 33 geldfiches, 20 pleisterfiches en 12 medicijnfiches. Elke speler krijgt ook nog 2 meeples, 2 houten markers en een karakterfiche.
De opstelling is relatief kort : leg het speelbord op de juiste kant in het midden van de tafel. De geldfiches, studeerfiches en pleisters vormen een voorraad. Er worden net zoveel medicijnfiches gebruikt van elke kleur als er spelers zijn - 1. Elke speler neemt een spelersbord, de bijhorende bezoekerskaart en neemt het materiaal in z'n kleur. Eén houten marker wordt al op de nul gelegd van de thermometer (puntenspoor). Elke speler krijgt 1 dollar van de bank. Er worden vier patiënten opengelegd op het speelbord en de jongste speler krijgt de startspelerfiche.
Het spel wordt gespeeld over verschillende ronden, tot één van de spelers 10 of meer punten heeft gehaald. De lopende ronde wordt uitgespeeld en de speler met de meeste punten wint het spel. Elke speelronde bestaat uit 5 fasen :
1) plaats de eerste actiefiguur : vertrekkende van de startspeler plaatsen de spelers om beurten één van hun speelfiguren op één van de vrije actieplaatsen op het speelbord of hun eigen spelersbord. Sommige plaatsen laten maar één figuur toe, anderen verdragen er meerdere. Na het plaatsen voer je onmiddellijk de bijbehorende actie uit. Je mag er ook voor opteren om de actie slechts gedeeltelijk of niet uit te voeren. (acties zie onder) 2) plaats de tweede actiefiguur : idem stap 1 3) ontsla patiënten : kijk of er patiënten genezen zijn, de speler wiens speelsteen erop ligt, krijgt de punten, de medicijnfiches en pleisters worden terug in de voorraad gelegd. Sommige patiënten hebben 2 voorwaarden, de speler die erop ligt, beslist zelf welke van de twee hij uitvoert. 4) kijk of het spel ten einde is : heeft een speler meer dan 10 punten? Dan eindigt het spel, zo niet gaan we naar fase 5. 5) maak je klaar voor de volgende ronde : indien er een patiënt in het meest rechtse bed ligt, wordt deze afgelegd (alle materiaal dat erop ligt gaat naar de voorraad of de desbetreffende speler), de andere patiënten schuiven door en de open plaatsen worden opgevuld met nieuwe patiënten. Elke speler neemt z'n speelfiguren terug bij zich. De eigenaar van de startspelerfiche begint een nieuwe ronde.
Acties : de meeste actieplaatsen hebben 2 varianten (de betere voor de eerste die z'n figuur er plaatst, en een mindere voor alle volgende figuren) - Behandel een patiënt : leg een speelsteen op een patiënt naar keuze (of verleg een steen) en plaats daarna twee (of één, afhankelijk van de gekozen actie) zaken op de patiënt. Pleisters komen uit de voorraad, medicijnfiches moet de speler al verworven hebben met een andere actie. Tegen betaling van 1 dollar mag er één zaak extra op de patiënt geplaatst worden. - Zoek medicijnen : de speler neemt 2 (of 1) medicijnfiche(s) naar keuze uit de voorraad (indien nog voorradig). Tegen betaling van 1 dollar mag de speler 1 fiche extra nemen. - Doe de nachtshift : zet je figuur op het actieveld met de laagste waarde en ontvang het overeenkomstige geld (en startspelerfiche voor de eerste die deze actie kiest). De speler die de startspelerfiguur krijgt, beslist onmiddellijk aan wie hij die geeft voor de volgende ronde (mag ook zichzelf zijn). - Studeren : betaal 3 dollar en leg een studeerfiche naast je spelersbord. Door het verwerven van deze eigenschappen ga je extra's krijgen in de loop van het spel, zoals extra medicijnfiches, een extra behandeling, extra geld of de mogelijkheid om patiënten onmiddellijk te ontslaan (en niet te wachten tot fase 3). - Eindexamen : betaal 2 dollar en scoor 1 punt voor elke studeerfiche die je reeds aan je spelersbord hebt. - Betrappen : neem 1 dollar van de bank en 1 dollar van de bank voor elke speler die z'n speelfiguur op een rode actieplaats heeft gezet. Elke speler op een rode actieplaatst wordt nadien gestraft. Voor elke bezette rode plaats moet hij 1 dollar of 1 punt afgeven. - Sabotage (rode actie!) : kies tot 2 tegenspelers en neem van hen 1 dollar of 1 medicijnfiche af (slechts één ding per tegenspeler) - Omkopen (rode actie!) : betaal 3 of 5 geld om respectievelijk 1 of 2 punt(en) te krijgen - Individuele acties van de spelers : elk spelersbord heeft z'n eigenheid en 2 eigen actiemogelijkheden die enkel door de eigen speler kunnen gebruikt worden. De uitleg van deze acties staat mooi aangegeven op het spelersbord.
Titel : Hospital rush Auteurs : Thomas Kjolby Laursen, Kare Storgaard & Steen Thomsen Uitgeverij : Pegasusspiele/Eggertspiele Aantal spelers : 3-5 Speelduur : 50 min. Leeftijd : 10+
+ Feld, Feld, Feld, ... had ik al gezegd dat het een Feld was? Het is zelfs meer, het is Feld ten top + u heeft enorm veel actiemogelijkheden en zal toch moeten kiezen (wederom) wat u gaat doen + het speelbord is moduleerbaar, de kaarten gaan steeds anders zijn, het programmeren verandert constant + alle speelelementen zijn weer prima met elkaar verweven, het is ongelooflijk maar waar, maar het werkt hier weer wel + de spelersborden zijn weer fantastisch uitgetekend en vatten alles samen, dus ondanks de complexiteit is alles snel duidelijk + u gaat na enkele spelletjes nog niet de winnende strategie gevonden hebben + dit topspel is verkrijgbaar in het Nederlands (dank u Quined)
- het bord en al het materiaal bij elkaar is druk, hoofdpijn is niet veraf, dus hopelijk heeft u een Dafalgannetje bij - het is weer een spel dat niet eenvoudig is om te demoën, je moet het spelen om te zien hoe het gaat werken - één klein regeltje is men vergeten op de spelersoverzichten te drukken, namelijk dat je maar 2 robotjes mag programmeren (muggenzifterij, maar het is wel jammer) - het thema is dun, flinterdun (zoals zo vaak), dus hiervoor moet u het niet doen
Conclusie : Driewerf hoera voor Stefan Feld, hij doet het opnieuw. Ik zet deze graag in de rij naast Trajan, Burgundy en Luna, mijn favorieten. Of deze titel zich uiteindelijk er volledig zal tussen nestelen zullen volgende speelsessies moeten uitwijzen. Ik wil hem in ieder geval snel en véél terug op tafel zien liggen.
Aquasphere is de nieuwe big-box die van Stefan Felds hand komt. Ik moet u dus niet vertellen dat dit een relatief lijvige bespreking zal gaan worden en dat we u met materiaal rond de oren zullen slaan. Bovendien hebben we er al speelsessies opzitten en mag u morgen de imprESSEN onmiddellijk verwachten. Het feit dat deze titel in Essen door verschillende uitgeverijen gelijktijdig werd voorgesteld, maakt het spel eigenlijk al tot de topper van de beurs. Ook in de polls stond deze titel erg hoog en hier en daar zelfs op het hoogste schavotje. Of dit spel dat ook allemaal waard is, houden we nog tot morgen, maar lees gerust even dit overzichtje zodat u alvast een zicht krijgt op de zaak. We beginnen alvast met een erg fijn pluspunt, Quined bracht deze titel uit in het Nederlands, dus ook het spelregelwerk kan u in uw moedertaal nalezen. (al moet gezegd dat er hier en daar een klein typfoutje verborgen zat, maar dat deert ons niet, het is wel jammer)
In het spel bent u lid van een wetenschapsteam dat gehuisvest is in de onderwaterwereld van "Aquasphere", een diepzee-onderzoeksstation. Door het programmeren van je robotjes en je wetenschappers op de juiste plaatsen in de zetten, zal je allerhande acties kunnen uitvoeren die moeten leiden tot de broodnodige overwinningspunten, want zoals het een goeie Feld betaamt, is het hier ook weer punten sprokkelen geblazen. U krijgt zoals gezegd dus héél wat materiaal, alvast een bloemlezing : een speelbord (onderzoeksstation) bestaande uit 6 delen die elk spel weer anders in elkaar kunnen gepuzzeld worden. In het centrum plaatsen we tegels die verschillend zijn naar gelang het aantal spelers, deze tegels tonen de grondstoffen die elke ronde verschijnen en de punten die je scoort voor het uitvoeren van bepaalde acties. Daarnaast 1 hoofdkwartier waarop de 7 programmafiches komen te liggen aan de hand van de programmakaarten (7 in het spel), waar een puntenspoor rondloopt en waar ook de speelvolgorde wordt op aangegeven. Elke speler krijgt een spelersbord, een basislab, 1 houten ingenieur, 1 houten wetenschapper, 6 duikboten, 16 robots en 2 telstenen. Als extra materiaal zijn er 15 octopussen, 20 kristallen, 41 onderzoekskaarten, 44 tijdfiches en 30 labuitbreidingen. Het spel vraagt dan ook wel wat voorbereiding en neemt wat tijd in beslag bij de opstelling ervan. Ik verwijs voor dit onderdeel graag naar de spelregels. Alles staat daar wel erg duidelijk aangegeven en eens je een potje achter de rug hebt, ben je zo vertrokken.
Het spel wordt gespeeld over 4 ronden. Beginnend met de startspeler en dan volgens het volgordespoor voeren de spelers om beurten een actie uit. Dit gaat zo door tot alle spelers hebben gepast. De speler die als eerste past, wordt de startspeler, de andere spelers volgen ook in de volgorde van het passen. Na elke ronde volgt er een tussentelling en wordt alles klaargemaakt voor de volgende ronde en op het einde nog een slottelling (waarover later meer). De speler die het meeste punten weet te verzamelen, wint het spel. Net zoals bij Suburbia (een spel van Béziergames) is het overigens zo dat het scorespoor hier en daar onderbroken is door een rode lijn. Als je hierover wil gaan, moet je een kristal afgeven. Kan of wil je dit niet, dan kan je geen punten meer bijwinnen. Bij de eindtelling tellen deze obstakels niet meer.
In een beurt kan een speler kiezen uit 3 zaken : een robot programmeren, de actie van een geprogrammeerde robot uitvoeren of passen. 1) Om een robot te programmeren verplaats je jouw ingenieur op het hoofdkwartier naar één van de mogelijk programmafiches. Je mag een robot in je voorraad op de overeenkomstige actie op je spelersbord plaatsen. Let wel dat je slechts 2 robotten gelijkertijd mag geprogrammeerd hebben op je bord. Eénmaal per beurt mag je ook 3 tijdfiches afgeven om een robot te programmeren. Je doet dit om een extra actie te bekomen of omdat je een bepaalde programmafiche niet kan bereiken met je ingenieur.
2) Om een geprogrammeerde actie met een robot uit te voeren, doorloop je 3 stappen : - bepaal waar de actie wordt uitgevoerd : verplaats je wetenschapper naar de sector van het speelbord waar je de actie wil uitvoeren, dit kost je tijdfiches (deze fiches zijn eigenlijk het betaalmiddel in het spel, en je komt het vaak te kort). Ter plekke aangekomen plaats je je wetenschapper op de kleur van de actie die je wil uitvoeren - plaats een robot in het centrum van de sector, hierdoor kan je een robot daar te plaatse misschien verdrijven. Voer nadien de actie uit die je met je wetenschapper koos. De robot moet uiteraard wel geprogrammeerd zijn in de kleur die je hier wil uitvoeren. De verdreven robots worden bij elkaar gezet, maar afhankelijk van het aantal spelers, keren een teveel aan robots op de duur terug naar het persoonlijke spelersbord - voer tenslotte de actie uit (zie onder voor meer) (extra : je mag steeds een geprogrammeerde robot terugplaatsen op je spelersbord voor 2 tijd)
3) Als laatste kan je passen, je zet je wetenschapper op de eerste vrije plaats van het passpoor. Deze volgorde zal de speelvolgorde voor de volgende ronde bepalen.
De acties : - lab uitbreiden (groen) : je neemt de labuitbreiding die bij de sector ligt en bouwt ze aan je eigen basislab aan. Deze uitbreidingen verhogen je limiet van tijdfiches, kaarten en kristallen die je mag hebben, het aantal octopussen die je kan verwijderen in één beurt of laten je toe om robots op de centrale plaatsen in de aangegeven sectoren te plaatsen. - tijdfiches nemen (geel) : neem tijdfiches die eventueel in het gebied liggen. Er is steeds een minimum van 2 (voorgedrukt op het bord) en kan gaan tot 5. Let er wel op dat je niet over je capaciteit gaat, zoals aangegeven op je basislab. (een teveel vervalt) - kristallen nemen (zwart) : neem alle kristallen uit de sector, zoals toegelaten door je capactiteit - octopussen vangen (paars) : vang een aantal octopussen zoals aangegeven door je capaciteit en scoren overeenkomstig punten (1/3/6/10/15/21 punten voor 1/2/3/4/5/>5 octopussen) - een duikboot plaatsen (blauw) : neem de meest linkse duikboot van je spelersbord, betaal de gevraagde tijdfiches en plaats de duikboot op de eerste vrije plaats in de sector. Je krijgt evenveel punten als aangegeven op de centrale tegel. - een onderzoekskaart nemen : neem de kaart die bij de sector ligt. Hou rekening met je capaciteit, je mag geen kaarten meer nemen als je capactiteit is bereikt. Je scoort de punten zoals aangegeven op de centrale tegel. De kaarten stellen je in staat om te zondigen tegen sommige regels, om extra acties uit te voeren, éénmalige grondstoffen te nemen, ... - een robot programmeren (wit) : neem een robot uit je voorraad en en zet hem op de programmeerruimte zoals aangegeven in de sector waar je de actie uitvoert. Indien deze programmeerplaats reeds bezet is, neem je twee tijdfiches in ruil.
Tussentelling : - je krijgt één tijdfiche per boot die niet op je spelersbord staat - je mag onderzoekskaarten met het tussentellingsymbool gebruiken - de speler met een meerderheid aan robots op de centrale plaats in de sectoren scoort 6 punten. Bij gelijke stand krijg je 3 punten. - je krijgt een aantal punten gelijk aan het aantal ingezette robots, die bovendien geen duikboot meer onder zich hebben staan op het spelersbord - kristallen in je voorraad leveren punten op 1/3/6/10/15/21 voor 1/2/3/4/5/>5 kristallen - minpunten voor achtergebleven octopussen in de sectoren waar je een robot in het centrum hebt staan -1/-3/-6/-10/-15/-21 voor 1/2/3/4/5/>5 octopussen Pas nadat je deze optelsom gemaakt hebt, verplaats je je scoresteen op het scorespoor. Indien je een rode lijn zou passeren, moet je dus een kristal afgeven of stoppen aan de lijn. Het kan zijn dat je punten verliest en je scoresteen achteruit moet plaatsen, ook dan ga je niet over de rode lijn.
Voorbereiden volgende ronde : - overal worden nieuwe onderzoekskaarten en labuitbreidingen uitgelegd, eventueel bovenop nog aanwezige kaarten en fiches - de centrale tegel vertelt welke zaken waar verschijnen : octopussen, kristallen, tijdfiches (en neutrale duikboten bij 2-3 spelers) - de bovenste centrale tegel wordt nadien verwijderd - de speelvolgorde wordt aangepast volgens de pasvolgorde van vorige ronde - de ingenieurs worden terug onderaan in het hoofdkwartier geplaatst - de programmafiches komen op nieuwe plaatsen terecht zoals aangegeven op de programmakaarten
Eindtelling : - verschillende letters in je persoonlijke lab leveren je 1/3/6/10/15/21 punten op voor 1/2//3/4/5/6 verschillende letters - 1 punt voor elke ongebruikte tijdfiche - 5 punten als je alle duikboten hebt ingezet - 5 punten als je basislab volledig uitgebreid is De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de meeste robots op de centrale plaatsen in de sectoren. Indien nog gelijk wint de speler met de meeste kristallen of nadien zijn er meerdere winnaars.
Titel : Aquasphere Auteur : Stefan Feld Uitgeverij : Quined Aantal spelers : 2-4 Speelduur : 100 min. Leeftijd : 12+
+ de actiekaarten zijn superduidelijk en u krijgt ook nog eens een mooi overzicht in de spelregels + het speelt vlot, het mancalasysteem werkt wel (maar ik ben er slecht in) + het blijft erg spannend tot het einde, de speler die wat achterligt, kan nog wel wat inhalen + het overzichtje op een vliegtuigticket is mooi gedaan, ook de kegels zijn fijn materiaal + je kan het speelbord gaan aanpassen
- het spel loopt wel, het werkt wel allemaal, maar het is ook saai en repetitief
Conclusie : ondanks de vele positieve punten en eigenlijk weinig of geen negatieve punten scoort dit spel niet echt supergoed bij mij. Ik vind het eigenlijk ietsje te beperkt, te saai en vooral te repetitief. Ik heb eigenlijk gewoon weinig plezier gehad aan dit spelletje. Ik wil het zeker nog eens een kans geven met de volledige bezetting (4 spelers), want dan gaat het misschien allemaal meer uitbalanceren. Er zitten wel erg leuke elementen in het spel, probeer ik mijn passagiers snel binnen te krijgen, ga ik voor opdrachten te volbrengen, probeer ik de neutrale passagiers binnen te krijgen voor handkaarten, ... Bij deze titel zit ik dus duidelijk met een dubbel gevoel, hopelijk brengen volgende speelsessies raad en dan kom ik hiermee graag bij u terug.
Deelnemers : Pieter, Kurt, Andy & Arne Gespeelde
spellen
: Wakanda, Le Havre inland port, Lords of Xidit, Black fleet & Night of the grand octopus Speeldatum : 08/11/'14 Speelplaats : Spelen aan zee - Bredene Opmerkelijk
: Altijd leuk om spellen te spelen die niet in de collectie zitten. Ook hiervan maken we graag een imprESSEN de komende dagen.
+ een lijvig kaartspel waarbij je je hoofd erbij zal moeten houden + mooi en veel materiaal in een relatief klein doosje + scoren kan op verschillende manieren, maar de edelsteenbusiness moet je hoofdzaak blijven hebben we al gemerkt
- er zijn wel enkele kleine onvolledigheden in de spelregels - het kan een erg frustrerend spel zijn en je moet elkaar goed in de gaten houden zodat er geen monstercombo kan gemaakt worden - met 2 spelers is de speelduur oké, maar ik vrees voor de grotere spelersaantallen (hopelijk lukt 3 ook nog)
Conclusie : Johari is zo'n pareltje dat je moet leren spelen. Ik denk dat er nog meer in verborgen zit dan we op het eerste zicht merkten. De actiekaartenkeuze is belangrijk, de speelvolgorde zelfs nog véél meer. Timing is erg belangrijk en gaat bij hogere spelersaantallen ongetwijfeld nog belangrijker zijn. Vergis u zeker wel niet, je zal je hersenen moeten pijnigen bij dit kleinnood.
Schuifelen op Zaventem, zo zou je deze titel ook kunnen noemen. In dit spel probeer je jouw gezelschap van 5 mensen als eerste in een vliegtuig te krijgen. Als het even kan probeer je hier en daar nog langs te gaan in de souvenirwinkel, een hapje te gaan eten en een sanitaire pauze in te lassen. Al deze zaken kunnen je overwinningspunten opleveren. De speler die aan het einde van het verhaal, wanneer een speler al z'n mensen op het vliegtuig heeft gekregen of als er 12 boardings in totaal waren, eindigt het spel.
Het spel wordt geleverd met een dubbelzijdig speelbord (verschillende havens en structuren), 60 speelkaarten (die een actie en een doel tonen), 4 spelershulpen, 20 blokjes (in de vier spelerskleuren), 20 neutrale blokjes, 4 vliegtuigen, 44 fiches om het speelbord naar believen aan te passen in een variant), 6 blokkeerkegels en 1 instapfiche.
Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd, de gekleurde blokjes op de verschillende startposities (P1,P2,P3 en P4). Alle blokjes doen overigens mee, kleuren die niet tot een speler behoren worden ook neutrale blokjes genoemd. De vliegtuigen van de desbetreffende kleuren worden op de overeenkomstige gates gezet (G1,G2,G3 en G4). Op alle andere vakjes worden 2 neutrale blokjes gelegd. De instapfiche wordt op de nul gezet van het boardingspoor en elke speler krijgt drie handkaarten om het spel te beginnen.
De spelers gaan om beurten aan de slag en doorlopen in hun beurt 3 stappen : 1) actiefase : speel één handkaart en gebruik de actie hierop vermeld (optioneel)
2) bewegingsfase : de speler is verplicht om te gaan bewegen met enkele passagiers. Hiervoor neemt hij alle blokjes die samen in een vak liggen (waarvan minstens één blokje in z'n kleur) en gaat hij in de richting van de wijzers bij elk vak één blokje achterlaten (Mancala-systeem). Hij mag alle blokjes één voor één opgebruiken of op een gegeven moment beslissen om met een aantal blokjes ergens te stoppen. Indien je met een laatste blokje aan een gate komt die overeenkomt met de kleur van het blokje mag je in het vliegtuig stappen. Indien het van jouw kleur is, dan scoor je hiervoor op het einde 5 punten. Plaats je een neutraal blokje in een vliegtuig, dan mag je twee nieuwe handkaarten trekken. (uitzondering : indien je beweging een opstopping veroorzaakt, dwz zeven blokjes in één veld, dan moet je hier een blokkeerkegel plaatsen. Je mag je beweging nog wel volledig uitvoeren, maar volgende spelers moeten bij de blokkeerkegel hun beweging stoppen. Ze mogen wel gewoon alle blokjes in een volgende beurt hier wegnemen (als ze een blokje van eigen kleur erbij hebben zitten) en dan verdwijnt de blokkeerkegel terug.
3) Doelfase : je mag één van je handkaarten uitspelen als er aan de voorwaarden op de onderkant van de kaart is voldaan. Je hebt je doel dan bereikt en scoort de onderstaande punten op het einde van het spel. Indien je na het uitspelen van deze kaart geen handkaarten meer hebt, mag je één kaart van de trekstapel nemen. Indien je nog wel kaarten hebt, mag dit echter niet.
Op zich is dit alles wat het regelwerk betreft, de mogelijkheden zitten natuurlijk in de kaarten. Vaak is het moeilijk kiezen tussen de actiekant en de doelkant van de kaart. De actiekaarten laten je toe om extra bewegingen te doen, om blokjes naar bv. het restaurant te zetten, om extra handkaarten te trekken of neutrale blokjes te negeren. De doelen vragen je vaak om bepaalde kleuren bij elkaar in een vak te krijgen, een aantal blokjes op het restaurant of in het toilet te krijgen, ...
Nadat één van de eindcondities bereikt is en de lopende ronde is afgehandeld, worden de punten opgeteld. Voor elke eigen passagier in je vliegtuig scoor je vijf punten. Daarbij tel je alle punten op die je haalde met je doelkaarten. De speler met de meeste punten is de winnaar.
Titel : Planes Auteur : David Short Uitgeverij : AEG Aantal spelers : 2-4 Speelduur : 30 min. Leeftijd : 12+
+ schitterende vormgeving + simpel, snel spelverloop + past zonder schroom in de rij met Niagara, Manilla, Tobago en Safranito + dit spelen geeft gewoon een erg fijn gevoel, het gaat vooruit, is overzichtelijk en spannend tot het slot
- met twee spelers ligt het voor de hand welke acties je kiest, je wijkt eigenlijk bijzonder weinig af van één bepaalde speelwijze - het is wel relatief repetitief en eenvoudig, misschien staat dit de herspeelbaarheid wel wat in de weg
Conclusie : Zoch-big-box-kwaliteit! Bepaal dus maar zelf of het iets voor u is, ik leg hem graag samen met u op tafel.
In Sultaniya strijden de spelers voor de titel van beste architect en de titel van grootvizier van de sultan. Ze richten hun paleis op dat voldoet aan de voorgeschreven voorwaarden om zoveel mogelijk aanzienspunten te sprokkelen. In dit prachtig vormgegeven spel vindt u 4 dubbelzijdige spelersborden die elk verschillend zijn, andere scoringsmogelijkheden hebben en een ander karakter tonen. Daarnaast zijn er 93 gebouwtegels in het spel, onderverdeeld in 4 verdiepingen, 10 doelkaarten waarmee je extra punten kan sprokkelen, 55 prachtige saffieren, 4 miniatuurgeesten en een scorebord met 4 scorefiches.
De gebouwtegels worden per soort geschud en klaargelegd (bij minder dan 4 spelers worden er tegels uit het spel verwijderd). De saffieren vormen een algemene voorraad, elke speler neemt een spelersbord en plaatst z'n scorefiche op de nul punten op het scorespoor. De geesten worden op hun plaatsje op het scorespoor geplaatst. Tenslotte krijgt elke speler 2 doelkaarten die hij gedekt (nadat hij zelf heeft gekeken natuurlijk) aan de zijkanten van z'n spelersbord plaatst. Sommige spelers starten het spel al met saffieren zoals aangegeven op hun spelersbord. Er wordt een willekeurige startspeler gekozen en dan kan het spel beginnen.
Als je aan de beurt bent, kan je uit één van de volgende drie acties kiezen : - bouwen : kies één van de verdiepingen, leg tot drie tegels open (soms moet je er dus drie leggen, af en toe 1 of 2, maar er moeten er steeds drie openliggen). Ook de bovenste tegel van de trekstapel is steeds zichtbaar, maar mag niet genomen worden. Nadat je deze stap hebt uitgevoerd, MOET je een tegel nemen, maar deze moet niet van de verdiepingen zijn die je net opendraaide. Tot slot leg je de bouwfiche op je spelersbord, rekening houdende met de bouwregels. a) tegels moeten altijd grenzen aan eerder geplaatste tegels of het spelersbord b) tegels worden geschrankt boven elkaar geplaatst (niet volledig loodrecht op elkaar) c) het artwork op de tegels moet perfect in elkaar passen (je kan ook de achterkant van de tegel gebruiken) d) een tegel moet minstens één tegel eronder hebben (kan dus wel wat overhangen langs één kant) e) een tegel moet binnen de afgebakende regio worden geplaatst (de doeltegels aan de zijkant van je spelersbord geven de grens aan) f) je mag niet bouwen zodat er een gat ontstaat tussen allemaal tegels Eens een tegel geplaatst is, kan deze in principe nooit meer van plaats veranderen (behalve als je één van de geesten hun hulp inroept). Indien je een tegel plaatst waarop saffieren zijn te zien, neem je deze onmiddellijk uit de voorraad.
- de hulp van een geest inroepen : betaal de kosten van de geest die je wil inroepen, voer z'n effecten uit en plaats de geest bij jouw spelersbord. 1) blauwe geest (kost 1 saffier) = neem alle opengelegde tegels van een verdiep, leg ze onder de stapel, trek 3 nieuwe en voer dan de bouwactie uit 2) rode geest (kost 2 saffieren) = beweeg één van de tegels in je paleis naar een andere vrije plaats in je paleis of leg het onder de trekstapel, nadien voer je een gewone bouwactie uit 3) groene geest (kost 2 saffieren) = je kan twee keer bouwen deze ronde 4) gele geest (kost 3 saffieren) = kies een tegel uit een stapel naar keuze en bouw deze
- passen : neem twee saffieren uit de voorraad.
Zo gauw een speler de vijfde tegel op z'n bovenste verdieping bouwt, krijgen alle andere spelers nog één beurt en is het spel ten einde. Nadien volgt er een waardering waarbij de vooropgestelde doelen op je spelersbord en op je doelkaarten worden nagegaan. Zo zijn er punten voor : - 1 punt per raam of deur in je paleis - 3 punten per koepel of palmbomen in je paleis - 6 punten voor een afgewerkt torentje (bestaande uit drie delen of zichtbaar op het bovenste verdiep) - 9 punten voor de speler met de meeste wachters, 6 voor de tweede en 3 voor de derde - 4 of 5 bonuspunten zoals aangegeven op de tegel van het bovenste verdiep
Doelkaarten : - 1 punt per specifiek symbool dat in je paleis staat - 1 punt per specifiek symbool die je in een loodrechte lijn boven elkaar hebt kunnen plaatsen +1 punt - 2 punten per geest die je voor je hebt staan - 1 punt voor elke 2 saffieren die je nog in je voorraad hebt
Titel : Sultaniya Auteur : Charles Chevallier Uitgeverij : Asmodée/Bombyx Aantal spelers : 2-4 Speelduur : 45 min. Leeftijd : 8+
+ de tekeningen zijn schattig, het oogt wel mooi + een rondje duurt op zich niet zo lang + het idee is fijn en goed gevonden + je kan het wel met de ganse familie gaan spelen, niet veelspelers zullen wel eens bij dit spelletje blijven staan
- als je met zeven gaat spelen, gaat het spel toch echt wel te lang duren voor wat het is - de kans dat de speler erin slaagt om zeven op een rij te halen is klein, ik denk dat je vaak negatief gaat bieden - het scoren is te wispelturig, als je als actieve speler een goeie beurt maakt, is er veel kans dat je het spel wint
Conclusie : spelprincipe is oké en goed gevonden, uitwerking ervan is ietsje te beperkt in mijn ogen en te repetitief. Je zit met je vingers te draaien als de andere spelers aan de beurt zijn. Met een klein spelersaantal is het nog te doen, maar met een volledige bezetting vrees ik voor erg véél saaiheid.
We gaan vandaag gewoon op ons elan door met de microgames van AEG. Ook dit kaartspelletje heeft in zekere zin weer dat Love letter-gevoel, maar het is dit keer wel echt een ander spel vind ik persoonlijk. Ook de verpakking is dat ietsje anders, een te grote doos voor zo weinig materiaal, dat wel. Dit keer krijgt u maar liefst 77 kaarten (11x de verschillende helden), 5 overzichtskaarten en de spelregels.
Bij aanvang van het spel krijgt elke speler twee helden die hij voor zich open legt. Het moeten wel twee verschillende helden zijn. Daarna krijgt elke speler nog 5 handkaarten en wordt de rest van de kaarten als trekstapel in het midden van de tafel gelegd. Doel van het spel is om zes verschillende helden te verzamelen en voor je hebben liggen. De speler die hierin slaagt, is de zevende held en wint het spel.
Elke kaart bestaat uit een nummer dat aangeeft welke waarde de kaart heeft om ze rond te sturen, een speciale eigenschap die je éénmalig kan gebruiken als de kaart voor je ligt, een afbeelding en de voorwaarde die aangeeft welke kaart je mag rondsturen.
Als je aan de beurt bent, draai je de bovenste kaart van de trekstapel. Je leest de voorwaarde onderaan deze kaart. Ze vertelt je welke waarde van kaarten je mag doorsturen deze ronde. Zo moet je bijvoorbeeld een 3 of lager doorsturen, een 5 of hoger, iets tussen 3 en 5, een even of oneven nummer, de waarde van het aantal spelers en hoger of lager.
De actieve speler kiest dan een kaart uit z'n hand die aan deze voorwaarde voldoet en geeft de kaart gedekt door aan de speler links van hem. Indien hij geen geschikte kaart op handen heeft, moet hij een kaart die voor hem ligt doorgeven. Indien daar nog steeds geen gepaste kaart tussen zit, wordt de bovenste kaart van de trekstapel gedekt doorgegeven.
De speler die de kaart ontvangt, kan nu twee zaken doen. Hij mag de kaart opendraaien en proberen voor zich uit te leggen. Indien hij dit nummer van held nog niet had, legt hij de kaart voor zich neer. Indien er reeds een zelfde kaart aanwezig was, worden beide kaarten afgelegd en is de overwinning terug een stapje verder weg. De speler mag er ook voor opteren om de kaart door te schuiven naar de volgende speler. Ook die heeft op z'n beurt weer de keuze. Het kan zijn dat de kaart terug komt bij de actieve speler. Die moet de kaart nu wel aannemen en in z'n vitrine leggen of dus afleggen samen met een kaart van dezelfde waarde die er al lag. Tot slot van z'n beurt trekt de speler nog een kaart van de trekstapel. Daarna komt de volgende speler aan de beurt.
Als de helden voor je liggen, kan je ze ook nog eens gebruiken voor hun speciale actie. Je tapt de kaart dan om aan te geven dat je de eigenschap reeds hebt gebruikt : - shield maiden : je kan een eigenschap van een andere speler annuleren - wyrm slayer : je mag de rondgaande kaart laten afleggen - chieftain : je mag een getapte heldenkaart terug rechtleggen, zodat je de eigenschap nogmaals kan gebruiken - outcast : een andere speler naar je keuze kan de rondgaande held niet recruteren - oracle : bekijk de rondgaande heldenkaart - tale weaver : de actieve speler mag een held naar keuze rondsturen (geen rekening houden met de voorwaarde) - forest strider : trek twee kaarten op handen
Hints : je mag de actieve speler om hints vragen alvorens te beslissen of je een rondgaande heldenkaart al dan niet opneemt. Je legt een kaart uit je hand gedekt bij de actieve speler. De speler bekijkt de waarde van de kaart en zegt "ja" of "neen" op de vraag of de rondgaande held overeenkomt met deze kaart. Jouw kaart wordt dan afgelegd. Let wel op, want nu speel je met een handkaart minder, zodat je minder mogelijkheden hebt tijdens het spel. Je mag meerdere hints vragen in één beurt, maar dan verlies je nog meer kaarten.
Titel : Seventh hero Auteur : Buro Uitgeverij : AEG Aantal spelers : 3-5 Speelduur : 30 min. Leeftijd : 8+
Deelnemers : Wim, Pieter & Arne Gespeelde
spellen
: Alchemists & Grog island Speeldatum : 07/11/'14 Speelplaats : Spellenzolder SpinLi Opmerkelijk
: "Slechts" twee nieuwe spellen gespeeld deze avond, maar ze konden wel tellen. Meer info in de imprESSENs binnenkort.
Deelnemers : Eveline, Pieter, Kamiel & Arne Gespeelde
spellen
: Dobble, Fun farm & Stef Stuntpiloot Speeldatum : 08/11/'14 Speelplaats : Spelen aan zee Opmerkelijk
: Even enkele spellen demoën, zodat bovenstaande spellen "verhuurd" konden worden, hopelijk beleven ze er plezier aan deze week.
+ u houdt van Love letter en wil eens een andere setting + u houdt van zéér korte, snelle spelletjes + u koopt graag onmiddellijk ook de uitbreidingen erbij omdat het basisspel niet voldoende biedt
- het basisspel is dun, iets te dun naar mijn mening, u gaat de uitbreidingen erbij halen - uit het spel zonder nog maar één kaart gespeeld te hebben, het kan - er is in mijn ogen iets te weinig variatie in de kaarten (wat bij Love letter niet het geval was)
Conclusie : dit spel is wel oké, ik neem aan dat het soms fantastische potjes kan opleveren, maar soms ook totaal niets. Dit was een euvel waar Love letter ook wel wat aan leed. Het feit dat je uit het spel wordt gegooid, is in zo'n kort spel niet erg, maar je stelt je toch de vraag waarom je het spel dan toch speelt. Ik vermoed dat de uitbreidingen een must zijn en het spel zeker zullen verrijken. Met twee spelers stelde het me wat teleur, maar ik denk dan ook dat je best met z'n vieren aan de slag zult gaan.