Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
16-11-2014
Hoyuk (Mage company)
Met Hoyuk brengt Mage company een spel uit dat al in 2006 als print-and-play bestond. Hiervoor gebruikten ze Kickstarter en hadden er een gemengd succes mee. In Hoyuk probeert u een primitieve stad op te bouwen, zo'n 10.000 jaar voor Christus. Er zijn vijf verschillende volkeren (kleuren) in het spel waarmee u aan de slag kan gaan. Elk volk heeft een speciale eigenschap, die enkel in de geavanceerde (volledige) versie van het spel ter beschikking staat.
Het moet gezegd dat het materiaal erg mooi en kleurrijk is. In de doos vind je een speelbord, 5 sets van 25 huizen in de spelerskleuren (tegels), 40 weidetegels, 20 ovens, 20 altaars, 20 dorpelingen en 20 vee. Daarnaast zijn er 24 catastrofekaaarten, 15 constructiefiches, 70 aspectkaarten, 1 startspelerfiche en 5 scorepionnen. Je kan het spel spelen in de basisversie, een gemiddelde en een geavanceerde versie. Om kort het verschil weer te geven, in de gemiddelde versie worden meer kaarten gebruikt en worden ook de hoogte van de huizen gewaardeerd. In de geavanceerde versie komen er nog extra kaarten bij, wordt ook het vee, de sjamaan en de dorpelingen gebruikt en kunnen de spelers beroep doen op hun speciale eigenschap van hun volk. In deze bespreking beperk ik me tot de basis, omdat dit het spelverloop duidelijk maakt.
Het speelbord wordt in het midden op de tafel gelegd. Elke speler krijgt 25 huizen (je kan ook afspreken om met minder huizen te spelen voor een korter spel, met 5 spelers is het zelfs aangewezen om met slechts 20 huizen te spelen) en plaats z'n scorepion op nul op het scorespoor. De tempels, ovens en weides worden klaargelegd. Er worden 12 specifieke catastrofes uit de stapel gezocht, geschud en klaargelegd. Er worden 30 aspectkaarten gebruikt, nl. 7 met een tempelsymbool, 7 met een ovensymbool, 7 met een weidesymbool, 3 jokers en 6 met een huissymbool. Er worden 10 constructietegels gebruikt (en 5 uit het spel verwijderd) en er wordt een startspeler gekozen.
Een spel verloopt over verschillende ronden die op hun beurt bestaan uit 4 fasen. Vooraleer je een nieuwe fase aanvat, mogen de spelers om beurten een aspectkaart(en) spelen.
1) Constructie (2x) : om beurten trekken de spelers een constructietegel. Ze leggen de tegels open voor zich neer. Deze tegels tonen steeds 2 huizen en 1 extra ding dat ze mogen bouwen (oven, tempel, huis, weide, joker). Daarna bouwen de spelers in speelvolgorde hetgeen dat op hun tegel stond. Dit herhaalt zich een tweede keer volledig om de constructiefase nadien af te sluiten. (Bouwregels, zie onder.)
2) Catastrofe : de startspeler trekt een catastrofekaart en deze wordt volledig afgehandeld. In elke blok van gebouwen wordt de catastrofe toegepast. De kaarten geven steeds aan wie getroffen wordt en wat er afgebroken moet worden. Huizen die getroffen worden, worden omgedraaid naar de ruïnekant, eventuele aanhangende weiden verdwijnen van het bord. Ook getroffen tempels en ovens worden van het bord gehaald. In de spelregels staat een mooi overzicht van alle mogelijke rampen.
3) Aspectkaarten : in deze fase worden de blokken één voor één bekeken en vergeleken. De spelers met de meeste ovens, weiden, tempels winnen de bovenste aspectkaart van de stapel. De startspeler kiest de eerste blok die gecontroleerd wordt, daarna mag de volgende speler een blok kiezen. Let wel, je kan enkel aspectkaarten winnen als er minstens 2 spelers deel uitmaken van het blok. Als er een trekstapel kaarten opgeraakt worden er geen kaarten meer van uitgedeeld. Mocht er een gelijke stand zijn, dan wint de speler met de meeste verdiepen op z'n huizen. Indien nog gelijk krijgt niemand de kaart.
4) Einde van de ronde : alle spelers verzamelen hun gespeelde aspectkaarten en plaatsen deze op één van de stapels naar keuze, deze moeten niet meer overeenkomen met die waar ze het spel gestart zijn. Hierdoor kunnen er stapels met veel kaarten of zelfs lege stapels ontstaan. De startspeler kiest nadien aan wie hij z'n startspelerfiche geeft. Deze actie is verplicht.
Aspectkaarten spenderen : Voor elke fase mogen de spelers aspectkaarten gebruiken. Deze kaarten kan je voor 2 zaken gebruiken. Ofwel gebruik je ze voor een extra bouwactie, bovenaan de kaart staat aangegeven wat je extra mag bouwen (weide, huis, tempel, oven). Het aantal kaarten dat je per fase mag spelen hangt af van het aantal families dat je hebt. Een familie is een verzameling van huizen in je eigen kleur op het speelbord. Als je meer kaarten wil spelen, moet je dus op verschillende plaatsen beginnen te bouwen. Je kan de aspectkaarten ook gebruiken om punten te scoren. Hiervoor leg je een aantal kaarten met hetzelfde symbool af en scoor je overeenkomstig punten (1/3/5/8/12 punten voor 1/2/3/4/5 kaarten)
Bouwregels : - huizen kunnen naast elkaar worden gelegd - huizen mogen elkaar niet diagonaal met een hoekje raken - weiden worden geplaatst met de pijl naar het eigen huis gericht - er moet altijd één opening blijven rondom een weide - ovens en tempels worden op een eigen huis geplaatst - er kan nooit een oven en een tempel op hetzelfde huis staan - een huis met een weide kan wel een tempel of oven hebben - als een huis wordt getroffen door een catastrofe wordt de tegel omgedraaid naar de ruïnekant, weides, tempels en ovens worden verwijderd - indien je reeds huizen hebt in een blok (familie) moet je ook hieraan verder bouwen in dit blok, je mag nergens anders beginnen aanleggen - indien je nog geen huizen hebt in een blok, moet je jouw huis aan het huis van een tegenspeler leggen - je mag nooit twee blokken aan elkaar hangen door er een huis of weide tussen te plaatsen - een familie kan opgesplitst worden door een catastrofe - je mag ook een huis op een eigen huis plaatsen, zo geef je het huis een verdiep, deze hebben enkel een meerwaarde bij een gelijkstand bij de tellingen (aspectfase en einde van het spel) - je kan een verdiep enkel op een huistegel zetten, niet op een oven of tempel - je kan het verdiep enkel op een huis zetten waar nog een vrije plaats naast is (een ruïne mag ook) - indien je op een ruïne bouwt, wordt de ruïnetegel van het bord en uit het spel verwijderd
Einde van het spel : Zo gauw een speler al z'n huizen heeft gebouwd, wordt de lopende ronde nog uitgespeeld. Alle ongespeede aspectkaarten leveren je nog 1 punt op. Je gaat alle blokken waarderen op de grootste familie. De speler met het meeste huizen van z'n kleur in een blok krijgt 1 punt per huis in die blok. Bij gelijke stand wordt er wederom gekeken naar de speler met de meeste verdiepen op z'n huizen. De speler met de meeste punten wint het spel.
Titel : Hoyuk Auteur : Pierre Canuel Uitgeverij : Mage company Aantal spelers : 2-5 Speelduur : 60 min. Leeftijd : 10+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".