Inhoud blog
  • nieuwe blog!
  • Bekomen van Mathieu's bezoek
  • Tsipori Forest and Stream
  • Lavi Forest
  • Op cursus in Denemarken - de cursus, met foto's!
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Tom en Machteld in Israël

    10-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kursi en Gamla

    Onze werkweek verliep erg rustig, een heerlijke afwisseling na de voorbije drukke weken! Op vrijdag besloten we het huis nog eens goed onder handen te nemen. Zaterdag trokken we de wijde wereld in. We reden naar Kursi, een nationaal park met de ruïnes van een oud byzantijns klooster.

    Het is ook een plaats die geassocieerd wordt met de bijbel. Hier zou Jezus 1 of 2 mannen (afhankelijk van de overlevering) die door demonen bezeten waren ‘genezen’ hebben. We klommen nog een heuvel op om even van het uitzicht over het Meer van Galilea te genieten alvorens we weer verder reden. De volgende halte was Gamla, ook een nationaal park. Er waren precies veel mensen met hetzelfde idee, want we stonden een half uur in de file voor de ingang van het park!

    We wandelden eerst naar een waterval, de hoogste van heel Israël.

    Daarna wandelden we naar het eigenlijke Gamla. Gamla is een oude joodse stad, en is net als Masada een symbool voor joods heroïsme. Gamla is gebouwd op een heuvel die lijkt op een kamelenbult. In het park hebben ook veel vale gieren een nest.

    De laatste halte van de dag was bij de Ayit waterval.

    Op de terugweg kwamen we weer in een file terecht. Met de landkaart in de hand draaiden we de eerstvolgende straat af om de file te vermijden. Deze weg leidde ons langs Arabische steden, waar het dus ook een drukte van jewelste was! Maar ook interessant.. Uiteindelijk geraakten we toch thuis, na dik 2 uur rijden over een rit die normaal maar een uurtje duurt.. Sightseeing



    10-03-2012 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    04-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BGU Workshop: part IV - Mizpe Ramon + Masada
    Op zaterdag 3 maart begon de eigenlijke toeristische uitstap van de workshop. We startte onze dag met een jeeptour. Deze bracht ons eerst bij een bedoeiennederzetting waar we een maaltijd aangeboden kregen. De gastheer bereidde Lafah-broden voor ons op zijn kacheltje in de tent. De kinderen kwamen nadien aandraven met lebaneh en olijfolie. De maaltijd was heel simpel, maar tegelijkertijd toch ook overheerlijk!

    De gastheer sprak ook redelijk goed Engels omdat hij met een Europese vrouw getrouwd geweest was. Nu zat hij in een scheidingsprocedure, en deze verliep naar het schijnt nogal stroef. Onze gids had een goede band met hem, en door toeristen naar zijn “dorp” te brengen, probeerde hij hem ook een bron van inkomen te geven. Want nu leefde de gastheer vooral van zijn geiten en dromedarissen.

    De Jeeptour bracht ons vervolgens naar Makhtesh Ramon. Een Makhtesh is een geologisch fenomeen dat ontstaan is in verschillende stappen: 1) Door aardplaat verschuivingen, worden deze tegen elkaar gedrukt en ontstaat er een heuvel; 2) Na enkele (miljoenen)  jaren komt er een zee opzetten die de heuvel gedeeltelijk overspoelt; 3) Alles wat boven water zit wordt door erosie van weer en wind afgespoeld; 4) De zee trekt zich terug. Wat nu overblijft, is een afgeknotte heuvel; 5) Door verdere erosie wordt de zachtere binnenkant verder uitgespoeld, terwijl de randen van de heuvel rechtop blijven staan; 6) Het water dat zich in de afgeknotte heuveltop bevindt, baant zich een weg naar buiten. Hierdoor ontstaat een bres in de heuvelwand. Een makhtesh is dus een uitgespoelde heuvel met een uitloop aan 1 kant. Het is geen krater, omdat deze ontstaan door vulkaanuitbarstingen of door meteorietinslagen, en ook geen canyon omdat deze 2 uitlopen hebben (1 inloop, 1 uitloop). Er zijn 7 Makhteshim in de wereld, 5 in Israel en 2 in de Sinai in Egypte. Makhtesh Ramon is 40km lang, 2 tot 10 km breed en 500m diep. Je ziet hiet dan ook de verschillende aardlagen in de zijwand verschijnen.

    De gids die ons uitlegt hoe een makhtesh ontstaat
    Daarna reden we terug noordwaarts. We hielden even halt bij enkele fossielen die onze gids wist te liggen. Hij was er bijzonder trots op dat hij deze gevonden had, maar vond het tegelijkertijd jammer dat de (andere) toeristen veel van deze fossielen meegraaiden.

    We zagen ook nog enkele vergezichten van de woestijn. We zagen onder andere enkel tafelbergen.

    Hoewel het hier dus normaal gezien niet regent, hadden wij natuurlijk weer net de pech (of het geluk?) van regen in de woestijn te hebben. Het weer was echt guur, met felle windvlagen en af en toe een buitje erbovenop. Dit weer was dus wel ideaal voor de planten in de woestijn, en we zagen dan ook enkele in bloei staan.

    De avond had niet zo veel om het lijf. We brachten die door in het lokale cafeetje met onze andere collega’s van de workshop. “Netwerken” heet dat dan!
    Zondag 4 maart verlieten we de woestijn en trokken we naar Jerusalem, via de Dode Zee. Nu stapte er een gids mee op de bus, en deze hield ons heel dag gezelschap. Ook hij wilde ons een Makhtesh laten zien, en dus reden we naar de Large Makhtesh. Dit is echter een misleidende naam, aangezien Makhtesh Ramon de grootste was, maar deze is de op 1 na grootste. In deze buurt liggen er 2 dicht bijeen, en deze is de grootste van de twee.

    Tijdens de Britse mandaat-periode (? – 1948) dacht men in deze makhteshim olie te vinden. Alle landen rondom Israel hebben olievelden, dus waarom Israel niet? Ze begonnen dan ook naar olie te boren in deze makhtesh. Boren in een makhtesh bespaart je al om door de eerste aardlagen te boren. Helaas vonden ze nergens olie terug. Er is hier ook een leuke anekdote aan verbonden: Waarom deed Mozes er 40 jaar over om van Egypte naar Israel te stappen, terwijl deze tocht op 2 weken kan afgerond worden? Antwoord: Mozes heeft zo lang moeten zoeken om een land zonder olie te vinden…
    Op de bodem van deze Makhtesh vind je ook verschillende kleuren terug. Deze kleurverschillen ontstaan door de verschillende oxidatie-stadia van de ijzermineralen in de bodem. Hierdoor ontstaan er rode, gele, purpere, witte en zwarte kleuren.

    Aan de uitloop van deze makhtesh daalden we ook even af in een canyon. Deze was uitgesneden door de rivier die ontsprong in de Large Makhtesh. Het verschil met een makhtesh was duidelijk te merken. De erosie was nog steeds bezig, en onze gids nodigde ons uit om over 200.000 jaar terug te komen om te zien hoe de rivierbedding dan veranderd zou zijn.

    Daarna zetten we onze weg verder naar Masada en de Dode Zee. Dit was nu onze derde keer dat we naar Masada gingen. Eerst gingen op ons zelf, daarna met de veeartsen in November, en nu dus weer. Amos, een andere student van Ilan, vond ons echte Zionisten aangezien Masada wordt aanzien als een historisch teken van Joodse moed en zelfopoffering. De gids die we nu hadden gaf een hele goede uitleg, met hier en daar andere accenten. Zo hebben we nu ook al drie verschillende variaties van het verhaal in Masada gehoord. Onze puzzel van het complete verhaal wordt dus steeds dichter gelegd .

    Ook nu waren we weer onder de indruk van het adembenemende uitzicht dat je hebt vanop Masada.

    Op het einde van de avond werden we afgezet in Jerusalem met nog enkele andere workshop-deelnemers. Iedereen ging naar zijn/haar hotel, maar we spraken later terug af aan de Jaffa-poort om samen iets te gaan eten. Machteld was echter te uitgeput, en dook direct haar bed in. Tom zette toch nog even een stapje in de wereld met de rest…

    04-03-2012 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BGU workshop: part III - Sde Boker
    Donderdag stonden er tijdens de workshop enkele seminaries en rondleidingen doorheen de labo's van Ben Gurion University gepland. Het was voor ons aangenaam om zien waar ze hier zoal mee bezig zijn inzake automatisatie en robotica. Zo zagen we een kruipende mechanische slang, een robot balancerend op een bal, en veel meer.
    Het weer was nu ook helemaal omgeslagen. Het regende tot groot jolijt van de lokale bevolking. Vorige winter hadden ze maar 2 dagen regen gehad in Be'er Sheva, enkele druppels meer was het niet vertelden ze ons. Dus nu waren ze blij dat er eindelijk nog eens iets viel. Voor ons was dat natuurlijk minder prettig, en moeilijk te geloven dat het er zo weinig regent.
    Na onze dagtaken vertrokken we met de groep uit Be'er Sheva. Een bus kwam ons ophalen, en bracht ons naar Sde Boker waar BGU ook een campus heeft. Sde Boker ligt echte nog meer zuidwaarts, en dus ook verder de woestijn in. De 45 minuten durende tocht van Be'er Sheva naar Sde Boker kruiste dan ook geen enkel dorpje of stad, enkel wat Bedoeienen tenten of nederzettingen. Bij een van deze nederzettingen hielden wij halt voor ons avondeten. We namen allen plaats in een grote tent/barak, alwaar een kampvuurtje werd gemaakt.



    We kregen er ook een maaltijd aangeboden, groentensoep en Magloubah, een gerecht op basis van kip, rijst en kool. Vooral de Magloubah was om van te smullen! In de tent moesten we ook op onze hurken of in kleermakerszit gaan zitten om te eten. Dit leverde nog een hilarisch moment op voor de groep toen Tom probeerde op te staan. Hij verloor immers zijn evenwicht en viel pardoes terug op de grond. Door het lange zitten in deze vreemde houding was zijn been aan het slapen, en bijgevolg had hij geen gevoel meer in zijn benen. Hilarisch moment dus (voor de meesten in de groep dan toch)



    In de late avond kwamen we dan aan in Sde Boker. We verbleven in de Field School, een department van BGU waar men vooral onderzoek deed naar alles wat met de woestijn te maken had. Vlakbij deze Field School ligt ook het graf van David Ben Gurion en zijn vrouw Paula. Ben Gurion was de eerste president van Israel in 1948, en leefde na zijn pensioen in kibbutz Sde Boker. Het was zijn laatste wens om in Sde Boker begraven te worden.



    Sde Boker ligt dus middenin de woestijn. Het is omgeven door zand, rotsen en stenen, met hier en daar een plantje dat uit de grond komt piepen. Maar Sde Boker ligt ook boven de Zin-vallei, waardoor er een diepe kloof zichtbaar is vanuit Sde Boker. Wadi Zin ligt hier op de bodem van de kloof, het rivierbed van de Zin-rivier.



    Vrijdagmorgen was een vrije dag voor de buitenstaanders van het INTRO-project, wat ons dus de kans gaf om er op uit te trekken. We vertrokken dan ook 's morgens naar de Zin-vallei. Maar we zagen dat de slagboom gesloten was, en dus konden we er niet met de auto verder. De vallei werd afgesloten omdat de kans op overstromingen groot was. Zoals eerder al vermeld was er regen gevallen, en niet zo'n klein beetje. En dan moet je nog weten ook dat de bodem in de woestijn niet zo absorberend is door al dat gesteente, waardoor al het water dat er valt afstroomt. In zo'n bergachtig gebied kan het dus zijn dat er ineens veel water kan opkomen, met alle gevolgen vandien (zie youtube: http://www.youtube.com/watch?v=1gxJPwphesg).
    Maar wij lieten ons niet terug slaan, en besloten dan te voet verder te gaan, en enkel op de weg te blijven. De weg bracht ons naar de bodem van de kloof, en dus ook bij de Wadi Zin. Daar waren nog resten te zien van vorige 'flash floods' zoals dat genoemd wordt. Maar voor de rest stond er enkel maar een klein plasje water.





    De tocht door het woestijnlandschap was adembenemend: ten eerste figuurlijk door het het mooie landschap, en ten tweede letterlijk door de steile beklimmingen en de felle wind die er stond. Daarom dat een korte rustpauze wanneer we terug boven waren welgekomen was.



    02-03-2012 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    29-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BGU workshop: part II
    Dag twee van de workshop was toch al iets serieuzer. We begonnen onze dag met een snelle hap in de leslokalen. De organisatoren hadden immers broodjes, groentjes en kazen voorzien, zodat we snel iets konden eten. Het was een echt Israelisch ontbijt: veel groenten, en snel eten!
    De lesdag begon met een statistiek sessie in de voormiddag, en in de namiddag volgde een zeer uitgebreide sessie over hoe je een aanvraag voor een project moet schrijven, aan welke criteria je moet voldoen, en aan welke categorie je je moet richten. Tijdens deze sessies werd het ons weer duidelijk hoe carrière gericht sommige mensen kunnen zijn. Op deze workshop waren er een paar mensen die vrouw/vriendin achter hadden gelaten in hun thuisland, terwijl zij carrière maken, of althans de weg naar hun carrière-top aan het bouwen zijn, in West-Europa. Maar ze gaven toch ook allemaal toe dat het een hele opoffering was...
    Tussendoor waren we op de middag een bezoek gaan brengen aan 'het rode tapijt' in Shokeda forest. In het voorjaar, ten minste als het voldoende geregend heeft in de winter, komt de Anemone Coronaria ("Kalanit" in het Hebreeuws"; "Anemoon" in het Nederlands) tot bloei. deze overwoekert dan hele velden en bossen in de woestijn, die anders dor en droog aanzien in de rest van het jaar. Het is dan ook een spectaculair zicht, zeker voor de mensen die in deze woestijnachtige omgeving leven.



    's Anderdaags begon het ook stevig te waaien, en een weersverandering hing in de lucht. De windsterkte nam in de namiddag zo fel toe, dat er een heuse zandstorm opstak in Be'er Sheva. De lucht werd troebel, en kreeg een gelige kleur. Op het maximum van de storm kon je maar amper enkele meters ver kijken. Maar een geluk dat we de hele dag binnen moesten zitten voor het vervolg van de statistiek cursus! Hoewel, op de middag moesten we er ook even doorheen voor onze lunchpauze. Machteld kreeg toen net telefoon, en na een gesprek van enkele minuten proefde ze de woestijnzand in haar mond. Lekker!


    Foto genomen voor het hoogtepunt van de zandstorm

    Gelukkig ging de storm in de late namiddag weer liggen, en klaarde het weer op. Zo konden we toch op ons gemak terugkeren naar het hotel!


    Foto genomen vlak na het luwen van de storm. Merk het verschil op!

    29-02-2012 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BGU workshop: part I
    We waren uitgenodigd om deel te nemen aan de INTRO workshop in Ben Gurion University in Be'er Sheva. Be'er Sheva ligt in het zuiden van het land, en is de meest noordelijke stad van de Negev. De Negev is de woestijn in Israel, en bestrijkt ongeveer 60% van het landoppervlak. Februari-Maart is de ideale periode om de woestijn te bezoeken. Ten eerste lopen de temperaturen nog niet zo hoog op als in de zomer. Ten tweede staat de woestijn in de deze periode in bloei na de schaarse regens in de winter.



    Op de eerste dag stond een bedrijfsbezoek aan Intel Israel op het programma. We hadden daarom ook de afspraak om de groep te ontmoeten aan het treinstation van Kiryat Gat. Voor ons betekende dat weer vroeg opstaan, omdat het toch een 2u durende treinrit zou zijn.
    Eenmaal in het treinstation van Kiryat Gat wisten we niet echt naar wie we moesten uitkijken. We kenden immers niemand van de hele groep, en hadden enkel een lijst met namen en telefoonnummers bij. Gelukkig zagen we aan de uitgang een groep jonge mensen staan, en na een korte afluistersessie kwamen we er ook achter dat zij ook deel namen aan de workshop.



    Onze chauffeur, een prof van BGU, had zijn GPS nog niet aangepast aan de nieuwe verkeersituatie in Kiryat Gat, en dus reden we helemaal verkeerd. Uiteindelijk kwamen we na 45 min toch aan bij Intel. Daar werden we eerst officieel aan elkaar voorgesteld, en daarna volgde een rondleiding in de fabrieken. Het was best wel interessant om al die robotica en technologie te zien werken. Ook de controlekamer was indrukwekkend. Elk bureau was er verstelbaar in hoogte, hellingsgraad, schermafstand ed. Intel is dan ook al 3 jaar op rij verkozen tot meest aangename werkplek in Israel.
    De lunchpauze werd op zijn Israelisch ingevuld. Dit hield in een snelle hap in een of ander kraampje in het winkelcentrum. In de namiddag werd ons wat toerisme en cultuur aangeboden. We brachten een bezoek aan Beit Guvrin National Park. Deze site staat ook vermeld in de bijbel als Maresha. Deze stad is uitgehouwen in de zachte kalksteen in de bodem, wat vaak wonderbaarlijke constructies opleverde.



    Hele huizen en zelfs wijken vonden we op onze ondergrondse weg.



    Ook een oude olijfpers vonden we op onze weg.


    Na het bezoek werden we naar ons hotel gebracht in Be'er Sheva. Om acht uur spraken we weer af met de groep om iets te gaan eten. De keuze werd gemaakt om hummus te gaan eten. Iets wat wij wel konden apprecieren!

    27-02-2012 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    26-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LIBA in Israel
     Dries, een oude bekende uit Machteld hare studententijd, werkt voor LIBA, een partner van melkveeondernemers in Belgie. Dries was ons in de zomer van 2011 al eens komen bezoeken met zijn vriendin. Toen was zijn reis ook met het doel om een eventuele studiereis voor te bereiden. Ze hadden Machteld gevraagd om mee te helpen deze reis voor te bereiden. De krokusvakantie in Belgie was de gekozen datum voor deze studiereis. Maar door de vele inschrijvingen moest er een tweede reis gepland worden. Deze stond dan ook een week later gepland.
    Tijdens het bezoek van de eerste groep was Machteld dan ook een beetje nerveus. Alle bezoeken waren via de telefoon of face-to-face geregeld, maar dat is (zeker) in Israel geen garantie op succes.
    We kregen net het opstijgen van de groep in Brussel al een bericht dat hun megafoon niet was doorgelaten door de security. De reden? Een megafoon kunnen ze niet scannen om te zien of er een bom inzit. Machteld is dan nog halsoverkop op zoek gegaan naar een megafoon. Dankzij Ilan hebben we er toch nog een kunnen vinden!



    De eerste dag van bezoeken zijn we de groep gaan opwachten aan het voerstation bij ons in de buurt. Het was een aangename kennismaking met de groep, en hier en daar herkenden we ook wat bekende gezichten van mensen uit onze buurt, of ouders van vrienden. Het bezoek aan het voerstation verliep vlot, hoewel de vertaling niet altijd gemakkelijk was De manager sprak niet goed Engels, dus was Efrat er om naar het Engels te vertalen, en dan Dries om het naar het Nederlands te vertalen. Machteld en Tom liepen dan ook nog tussen de groep door om eventuele vragen te beantwoorden.



    De volgende dagen en bezoeken verliepen redelijk vlot. Voor Machteld kroop er toch nog meer tijd in dan dat ze eerst gedacht had. Een bezoek werd op het allerlaatste moment afgezegd, en dus moest er halsoverkop naar plan B gegrepen worden. Dat was een bezoek aan de boerderij waar wij onze experimenten doen. De manager nam er zijn tijd (tussen de vele telefoontjes door) voor om een degelijke uitleg te geven. En ook wij waren er weer bij om eventuele vragen te beantwoorden.
    Op woensdagavond ontmoetten we de groep in hun hotel in Tiberias om er een korte presentatie te geven over onze kijk op de landbouw in Israel, en leven in Israel in het algemeen. De presentatie werd toch gesmaakt denken we, en vooral de samengang van veeteelt en religie zorgden voor veel opengevallen monden. Daarna bleven we ook nog even in de bar gezellig een pintje drinken, en de reis overlopen. We kregen vooral veel opmerkingen over het gebruik van technologie in de bedrijven, maar ook de rommel en de werkinefficientie was door velen opgevallen.

    Zondag was de reis afgelopen voor de eerste groep van LIBA. Dries zou in Israel blijven om de volgende groep op te wachten in de luchthaven. Wij hadden hem dan ook uitgenodigd in ons huis om er te blijven slapen. Maar er trad een probleem op bij het inchecken. Blijkbaar was de vlucht overboekt, dus moesten er een paar mensen voet aan de grond houden. Dries bleef dus bij deze mensen, die nu een hotel werd aangeboden waar ze konden verblijven tot de volgende vlucht naar Brussel gepland stond.

    Doordat Dries niet op tijd bij ons komen, zien we hem niet meer voor wij richting Be'er Sheva vertrekken. Wij gaan namelijk naar een workshop in Ben Gurion University of the Negev, de grootste universiteit in de woestijn van Israel. Maar we hebben de sleutels achtergelaten zodat hij altijd binnen kan als hij wil!

    26-02-2012 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    18-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.babyborrel Nitsan
    Deze week gaat het weer in Israel op en neer. De ene dag is het redelijk mooi weer, de andere dag giet het weer. De mensen hier praten ook van een bijzonder natte winter. Gisteren stormde het ook weer serieus, met hevige regenvlagen en rukwinden. We hebben zelfs hagel en/of smeltende sneeuw zien vallen bij ons in de straat.

    Eerder deze week was er de babyborrel van Nitsan. Zij is de dochter van Aviv bij ons op het werk. Ze is nu ongeveer 2 maanden oud, en Machteld zit al langer te wachten om haar eens te zien. Elke dag vraagt ze dan ook Aviv of hij vandaag de baby bij heeft. Maar elke keer zegt hij weer dat hij niet mag van zijn vrouwke. Hij moet nu zelfs zijn werkkleren wassen op het werk, en mag die niet meer mee naar huis brengen. Anders "stinkt" het hele huis naar koeien... Nu donderdag werd ze dan officieel voorgesteld aan de collega's, en werd er een kleine babyborrel gehouden. Deze keer was er geen BBQ georganiseerd. Iedereen moest een deel meebrengen, en dat werd dan verdeeld onder de collega's. Zo waren wij verantwoordelijk voor de drank. Er was verder ook verschillende soorten quiche, groenten, organisch fruit, baklava, cake, koekjes,... In ieder geval veel te veel voor ons allemaal! We hebben toch ons best gedaan om zoveel mogelijk op te eten. Daarna volgde nog een groepsfoto met de nieuwe aanwinst.





    Vrijdag en zaterdag heeft Machteld nog wat tijd geinvesteerd in het regelen van de LIBA-trip. Volgende week komt er immers een groep van 50 Belgische boeren naar Israel, en de week daarna nog eens 40. Machteld heeft nu een reisje voor hun uitgestippeld zodat ze bedrijven kunnen bezoeken, en tussendoor ook wat aan toerisme doen. Vrijdag heeft ze de laatste bedrijven vastgelegd, en zaterdag zijn we in een restaurant langs geweest om te zien of zij bereid waren om te boeren te voeden volgende week. Ze stemden er maar al te graag mee in. En omdat we nu toch daar waren, zijn we er zelf ook maar blijven zitten om ons middagmaal op te eten. En ze hebben ons eens goed verwend, want we kregen kippenvleugeltjes van het huis, een drankje van het huis, een pintje bier van het huis en een dessert van het huis. Het hoofdgerecht hebben we toch nog zelf betaald. Het heeft zeer zeker gesmaakt, maar toch voelden we ons er niet zo goed bij dat we zoveel kado kregen. We moeten precies meer reisjes gaan organiseren


    18-02-2012 om 16:33 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    07-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.She's back
    Na een gezellige familiezondag, vertrok Machteld ’s avonds eindelijk weer naar Israël en Tom. Een gezellig babbeltje met een 18-jarige knaap die weldra in het leger zou gaan, maakte de vlucht erg aangenaam. Maar hoe langer in de vlieger, hoe meer kriebeltjes Machteld in haar buik kreeg! Mooi op tijd landde het vliegtuig, en Machteld haastte zich naar de bagage. Het snelwandelen was helaas voor niets, want ze moest nog 20 minuten wachten op haar koffer. Koffer van de bagageband en eindelijk eindelijk weer naar Tom! Tom stond Machteld dolblij op te wachten met een bos bloemen En dan de nieuwe auto, wat een luxe seg! (Zeker in vergelijking met onze vorige auto..)
    Een dik uur later (midden in de nacht) kwamen we thuis aan. Het appartement leek wel gegroeid! Tom had ook goed gepoetst en het huis versierd! We dronken nog een glaasje cava voor we in het met een kruik voorverwarmde bed kropen. Heerlijk! ’s Morgens verwende Tom Machteld nog met een lekker ontbijt: eitjes in de pan met groentjes en worstjes! Smullen!
    Dinsdag riep het werk heel hard.. Na 5 weken pauze was het best moeilijk om de draad weer op te nemen (‘waar was ik ook alweer gebleven?’)! Ook de collega’s waren blij dat Machteld weer terug was, zeker omdat ze pralines had meegebracht..
    Het was trouwens echt snertweer! De regen viel met bakken uit de lucht, we hadden enkele slapeloze nachten door een aanhoudende storm, … Maar Machteld was wel net op tijd weg uit België om aan de sneeuw te ontsnappen! (Ik ben er nog niet over uit of ik dat erg vind of niet.. Als het hier mooi weer is en we buiten kunnen komen, geef ik precies de voorkeur aan het mooie weer.. Maar toch.. Sneeuw..)
    Machteld werd niet echt gespaard, want donderdag was het weer een Bet-Dagan-dag – om 5u opstaan dus.. Er was een ongeval gebeurd waardoor we een uur in de file stonden. Maar om 8u waren we dan toch in Bet-Dagan, waar ook Ephraim en Aharon Machteld hartelijk verwelkomden.
    Rond 18u vertrokken we huiswaarts, het weekend kon beginnen!
    Vrijdagmorgen trokken we er nog eens op uit. Het was een prachtige dag, dus we besloten om te gaan wandelen in Arbel. Arbel is een klif met een ongelooflijk uitzicht op de Kinneret. We konden zelfs helemaal kijken tot de besneeuwe Hermon! Tot het jaar 759 voor Christus was Arbel 1 berg, maar een aardbeving splitste de berg in 2 delen: Arbel en Nitai. De top van de klif ligt op zo’n 180 boven zeeniveau, terwijl de Kinneret op 213 m onder zeeniveau ligt!
    We genoten eerst van het uitzicht, en maakten ons daarna moe aan een afdaling. In de klif zijn er verschillende grotten, die door verschillende volkeren bewoond werden. Er is zelfs een paleis gebouwd in de klifwand! De best moeilijke afdaling (met metalen steuntjes) zorgde ervoor dat we weinig mensen tegenkwamen op ons pad. Zalig om zo’n juweeltjes te kunnen ontdekken zonder omver gelopen te worden door hordes toeristen!  







    Na de stevige wandeling in Arbel maakten reden we nog even naar Tiberias. Na wat geklommel met de parkeerautomaat, kwamen ze ons vertellen dat parkeren gratis is op zaterdag.. Typisch.. We wandelden over de boulevard in Tiberias, kwestie van daar ook eens geweest te zijn.. Er zijn daar precies wel gezellige restaurantjes, dus misschien toch de moeite om nog eens terug te gaan..
    Zaterdag was het weer tijd om te poetsen. In de namiddag trokken we onze wandelschoenen weer aan voor een wandeling in Bet Lehem. We hadden gehoord dat het hier in het weekend altijd onnoemelijk druk is, en dat was niet gelogen! Over het hele park verspreid zaten mensen te picknicken! Maar nu er heel wat bloemen in bloei staan, was het wel de moeite waard!



    Na de wandeling reden we naar Haifa, waar we in restaurant Diana neerploften. We bestelden typische Israëlische/Arabische gerechten: showarma, shishliks van rundsvlees en kebapvlees, rijst, pita, … Hemels! Na het eten pikten we nog een filmpje mee: ‘The girl with the dragon tattoo’. (Het boek is toch beter )
    Zondagmorgen besloten we weer naar Haifa te rijden om papieren voor ons rijbewijs in orde te maken. We waren even vergeten dat we in een drukbevolkt gebied wonen, waardoor we een uur reden ipv de gebruikelijke 25 minuten.. Aangekomen bij het rijbewijscentrum werd iedereen verzocht om afstand te houden van het gebouw. Geen idee wat er aan de hand was, maar na 20 minuten mochten we naar binnen. De papieren van Machteld zijn nu in orde. Nu staat er nog rijles en een rij-examen op het programma. We voelen ons net terug 18

    07-02-2012 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    18-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog 11 nachten...
    Ook deze week zit Tom nog alleen in Israel. Machteld is in Belgie aan het studeren voor haar examens. Een periode die niet zo aangenaam is voor ons beiden, maar die we toch door zullen moeten komen.

    Kwestie van toch nog eens iets voedzamers binnen te spelen, ging Tom maandag naar een nieuw restaurant in het dorp, genaamd BLACK Bar 'n' Burger. Zoals de naam al laat vermoeden is het een hamburger restaurant. Ja kan er nu over discussieren of dat hamburgers echt voedzaam zijn of niet. Het heeft in ieder geval gesmaakt! En gelukkig hadden ze er ook nog een Belgische pint!


    Op dinsdag hadden we een BBQ op het werk. Deze keer was het ter ere van de diploma uitreiking van Rotem. Hij heeft nu officieel zijn master behaald! En er was weer vlees genoeg voorzien. Deze keer werd de BBQ gehouden in de oude melkstal omdat het buiten pijpenstelen regende. Best wel gezellig zo tussen de stieren!

    Op t werk zijn ze ook weer met de ontbijt traditie begonnen blijkbaar. Woensdag had Moush toch weer een van zijn brouwseltjes klaar gemaakt. Oh wat hebben we die toch gemist!


    Een nieuw jaar betekende voor ons ook een nieuwe auto. Onze citroen saxo had er de brui aangegeven in de laatste week voor we naar huis gingen. We hadden hem toen nog naar de garage gebracht, maar zouden hem niet meer terug gaan halen. En deze week heeft Tom dan een nieuwere auto gekocht. Iemand op het werk vertrok op sabbatical naar Amerika, en had dus zijn auto niet meer nodig. Hij verkocht zijn auto, die nog in goede staat was, voor een schappelijk prijsje naar Israel normen. Nu alle details afgehandeld zijn, is de auto eindelijk van ons. Ziehier dan onze nieuwe bak: een toyota corolla. Hij rijdt toch veel fijner als onze saxo!


    Nu lijkt het weer of Tom alleen maar gegeten heeft deze week, maar tussendoor werd er toch ook nog gewerkt hoor! Dat moet men maar niet uit het oog verliezen...

    18-01-2012 om 20:35 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    10-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.back in Israel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen dag lieve blogvriendjes en -vriendinnetjes,

    na een zeer aangename en drukke kerstvakantie zijn we terug in actie geschoten. Voor Tom betekende dat weer een terugvlucht naar Israel op zondagavond. Machteld daarentegen bleef voorlopig in België omdat ze examens moet afleggen in Leuven. We duimen dan ook allemaal voor haar! Ze zal Tom achterna reizen na haar laatste examen, en dat is (pas) eind januari dat dat het geval zal zijn.
    Tom werd zondag door Machteld en haar zus naar de luchthaven van Luik gebracht. Deze keer zat de koffer ook weer net afgemeten vol. We beginnen er al een feeling voor te krijgen Het inchecken verliep weer allemaal zeer vlot, en een droevig (kortstondig) afscheid volgde...

    Na dik 4u vliegen kwam Tom aan in Tel Aviv. De vlucht was zonder problemen verlopen, en ook de pascontrole verliep van een leien dakje. In de inkomhal stond taxichauffeur Moshe Tom al op te wachten. Hij bracht Tom veilig naar huis, en had er bovendien een leuke babbel op staan.
    Maandagmorgen besloot Tom toch maar wat uit te slapen alvorens naar het werk te gaan. Om 10u kroop hij dan ook uit bed om zich te douchen, en waarachtig, er kwam warm water uit deze keer! De huisbaas had het probleem dus kunnen fixen gelukkig. Na het uitpakken van de koffer, zag Tom dat het glas in de fotokader die hij had meegebracht gebroken was. Dikke pech, maar geen erg... De foto past er nog steeds in.

    Toen Tom naar het werk wilde vertrekken, begon het net te regenen. Nu zonder auto was dat toch een serieuze drempel om te nemen, dus keerde Tom om en besloot te wachten tot het zou stoppen. Maar het zou niet meer stoppen die dag. Minderen, dat nog wel, maar echt stoppen niet. Dan reis je al 3200km, en kom je nog in hetzelfde weer terecht! Tom is dan maar thuis gebleven en heeft daar wat taakjes in het huis uitgevoerd: koelkast uitwassen en insteken, kalender ophangen,...
    's avonds volgde dan een rap gereed maaltijd met een filmpje, en om de dag af te sluiten werd er geskypet met Machteld! Joepi!

    Dinsdag ging Tom dan toch ook maar eens kijken op het werk hoe hard ze hem daar gemist hadden. Iedereen was toch weer blij om mij te zien. Ik weet wel niet of het was voor mijn aanwezigheid, of het feit dat ik Belgische pralines bij had dat ze zo enthousiast reageerden ;-) Ilan nam Tom die dag ook mee naar Haifa met als doel een auto te kopen. Het was een mooie dag, dus het was wel fijn om door te straten te lopen. Ze deden enkele autozaken aan, en ook enkele autohandelaren. Een auto kopen kost toch allemaal veel geld! Maar nu heeft Tom toch al weer een idee, nu nog wachten om te zien of Aharon ook een dagje mee kan. Die weet immers meer van auto's af dan Ilan en ik.

    %%%FOTO1%%%

    Voor kerstmis zaten er ook duiven boven op onze valse plafond op het werk. Nu hebben ze tijdens de kerstvakantie alles eens tegoei dicht gemaakt, zodat er geen duiven meer in of uit kunnen. Bijgevolg zitten er nu nog duiven op de plafond. Vandaag zijn er twee duiven van de plafond naar beneden gekomen langs een scheef geschoven plafond tegel. De beesten vlogen dus door het kantoor op tegen elke raam die ze tegen kwamen. Als dierenliefhebber heb ik dan toch maar een raam opengezet zodat ze naar buiten konden (wat ze niet veel later ook deden). De duiven die niet van het plafond raken, zouden een dezer dagen wel eens komen vangen...

    Zo, dat was het weer! veel plezier nog, en tot schrijfs!

    Tom

    10-01-2012 om 17:54 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    17-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hebron
    De tweede dag van ons weekend in de Westbank bracht ons naar Hebron:

    Rond 7u waren we alweer klaarwakker. We maakten een wandelingetje door de Oude Stad, op zoek naar eten. Op dit vroege uur gemakkelijker gezegd dan gedaan! Wel een speciale ervaring om de stad zo rustig te zien. Normaal is het dringen geblazen in de soeks..

    Om 8u30 werden we door een busje opgepikt voor een toer naar Hebron. Hebron is iets speciaals.. Het is een heilige plaats voor zowel joden, christenen als moslims, omdat men hier de 'Grot van de Patriarchen' kan vinden, waar Abraham, Sarah, Isaak, Rebekka, Jakob en Leah begraven zijn. Er wonen zo'n 120 000 mensen, op ca. 600 joden na is iedereen Arabisch. De stad is opgedeeld in 2 gebieden: H1 en H2. H1 is onder volledig Palestijnse controle en H2 staat onder Israëlische controle. Er zijn ook zo'n 3000 soldaten in de stad, alsook een heleboel waarnemende organisaties, die als doel hebben om de situatie tussen joden en moslims te beschrijven. Naast Hebron is er een joodse nederzetting, Kiryat Arba. Omdat de stad overwegend Arabisch is, werd een deel van de stad afgesloten, zodat ook joden 'veilig' naar de Grot van de Patriarchen kunnen gaan.

    Het was een heel interessante dag, met o.a. een bezoek aan de moskee, een winkel in de spookstraat, de soek, een gezin, een keffiya-fabriek (sjaals) en een glasblazerij… Het is moeilijk om te beschrijven wat we allemaal gezien hebben; het heeft dan ook tot veel discussies geleid met onze joodse collega’s.. De situatie is zo verschrikkelijk complex! We zijn heel blij dat we in het dagelijkse leven niet met zo'n extreme mensen samenwerken! Je zou het eigenlijk zelf moeten zien..  Wat we wel kwijt willen is dat het best eng was om het leger eens in actie te zien. Overal in Israël is er veel leger aanwezig, maar meestal zien we ze op de bus, op weg naar huis, of hooguit eens rondrijden in een legertank. In Hebron was dit helemaal anders. Toch voelden we ons er geen moment onveilig! We plaatsen hieronder enkele sfeerbeelden.

    Huis in Hebron

    Netten boven de soeks om afval op te vangen dat van bovenuit gegooid wordt.

    Soek

    Securitycheck bij het betreden van de moskee.. Een heilige plaats.. Werkelijk..

    Joden en moslims verbroederen in de enige winkel op de spookstraat

    'Free Israel' *zucht*

    De straat is opgedeeld in 2 stroken: de brede strook is voor de joodse settlers, de smalle strook voor de moslims

    In een huis in Hebron: dichtgelaste ramen.. Achter het raam woont een joods gezin..

    Pas heropende winkel

    De Grot van de Patriarchen. Er zijn raampjes vanuit zowel de moskee als vanuit de synagoge om dit te kunnen zien.

    Via de venster naar binnen

    H1-gebied

    Heel jonge Israëli die dienst doen in Hebron. Iets wat niemand zijn kinderen toewenst..

    Keffiyah-fabriek

    Glasfabriek




    17-12-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bethlehem
    Beter laat dan nooit.. Hier een verslagje over onze trip naar Bethlehem:

    Donderdagnamiddag gaf Ilan ons een lift naar Tel Aviv waar we de bus naar Jeruzalem namen. In Jeruzalem sprongen we op de tram. Na 4 maanden is die tram eindelijk helemaal operationeel. Tot voor kort leek alles te werken, behalve de ticketautomaten. Maar sinds 1 december zijn alle problemen van de baan en moet iedereen een ticketje (6,8 NIS) hebben. Met de tram reden we tot aan de Damascuspoort, waar we de Arabische bus 21 naar Beit Jala namen (7 NIS). Een vriendelijke man wilde ons de weg wijzen, maar besloot dat het toch handiger was om gewoon een taxi te nemen. Wat we dus ook deden (20 NIS). We verbleven bij een christelijke Arabische familie in Bethlehem. De vrouw stuurde ons naar Manger Square, om nog wat van de feestelijkheden voor de opening van het kerstseizoen mee te maken. We wandelden zo’n 10 minuutjes tot op het plein, waar een reusachtige kerstboom stond opgesteld.

    Na het spektakel aanschouwd te hebben, gingen we naar een kerstmarkt, waar ze lokale producten en kerstkitsch verkochten. Vervolgens aten we een hapje in het Square restaurant. De radio speelde er vrolijk kerstliedjes, het restaurant was ook mooi versierd, … We werden om de oren geslagen met de kerstsfeer! Heerlijk! Plan geslaagd! Want in Israël is er bitter weinig te merken van de gezelligheid van Kerstmis.

    Rond 21u wandelden we terug naar ‘House of Peace’, waar we, al thee drinkend, een praatje sloegen met de familie. De man sprak verbazend goed Engels. Hij vertelde dat hij vroeger op (privé) school al vanaf het eerste leerjaar Engels kreeg, en vanaf het vijfde leerjaar Duits! De dochter van de familie is getrouwd met een Israëlische christen en woont in Nazareth. Eén van de beperkingen van vele mensen in de Westbank is dat ze de Westbank niet uitmogen. Alsook deze familie die hun dochter dus niet mocht bezoeken..

    Om 8u30 werden we geroepen voor het ontbijt en rond 9u trokken we er weer op uit. In het bezoekerscentrum kregen we een plannetje met de belangrijkste bezienswaardigheden. De eerste stop was de Church of the Nativity, de plaats waar Jezus geboren zou zijn. Er zijn nogal wat discussies over wie recht heeft op de kerk, en de hele kerk is dan ook opgedeeld in katholieke, orthodoxe en armeense delen. Naast deze kerk is de Sint-Catharinakerk, waar de middernachtmis op kerstavond gehouden wordt. Voor de kerk was er een grote kerststal gebouwd, heel mooi!

    De geboortekerk en de ingang ervan (‘de deur van de nederigheid’)

    De ‘exacte’ plek waar Jezus geboren is.

    Vervolgens bezochten we de Milk Grotto Kapel. Een prachtig complex! Volgens de legende zijn Maria en Jozef hier gestopt om kleine Jezus te voeden. Maria heeft toen wat melk geknoeid, waardoor de steen wit werd. Nu bezoeken veel vrouwen die problemen hebben om zwanger te worden de kapel. Ze schrapen een stukje van de witte steen, en drinken het op in een mengsel van steenschraapsel en water.

    Omdat het zo’n mooie dag was, besloten we naar de Shepherd Fields in Beit Sahour te wandelen. We lunchten in het Tent Restaurant, waar we slecht 100 NIS betaalden voor 2 heerlijke maaltijden en 4 drankjes!

    Na het eten namen we een taxi naar de Muur (Separation Wall). De muur is zo’n 8 m hoog en staat helemaal vol met graffiti. We zullen de foto’s voor zich laten spreken..

    Daarna wandelden we via Star Street en een heleboel andere kleine gezellige straatjes terug naar Manger Square, waar we een lokaal pintje (Taybeh) dronken in het Peace Center en keken hoe de mensen zich verzamelden op het plein voor het avondconcert. Een gezellige boel! We aten er nadien ook Palestijnse gerechten voor slechts 20 NIS per bord!

    %%%FOTO21%%%

    Na het eten namen we een taxi naar het checkpoint. Het checkpoint is echt een enorme bunker, en je voelt je echt als een beest wanneer je erdoor wandelt. We waren bijna de enigen in het checkpoint, en de horrorverhalen die we al gehoord hebben, gingen voor ons (gelukkig) niet op. De tocht door de bunker duurde voor ons maar 3 minuten en ons paspoort werd slechts vluchtig bekeken. Shabbat voor iedereen?? (Bij het heengaan waren we met de bus door een kleiner checkpoint gegaan, en de Westbank ingaan is gemakkelijk, maar meestal is eruit komen wat moeilijker.)

    %%%FOTO22%%%

    Hoewel ons verzekerd was dat er aan de Israëlische kant 24/24 bussen en taxi’s aan het grote checkpoint zouden zijn, was het opvallend rustig toen wij er waren. We besloten dan maar te wandelen, in de hoop dat we onderweg een bus of taxi zouden tegenkomen. Uiteindelijk zijn we helemaal naar Jeruzalem gewandeld. Een mooie, maar best vermoeiende wandeling!

    We hadden een hostel geboekt in de Oude Stad, het Jaffa Gate Hostel. We checkten in, en tot onze verrassing zagen we dat onze kamer een soort grot was!

    %%%FOTO23%%%

    2 bedden en een nachtkastje, en verder was de kamer leeg! Wel iets speciaals.. Het hostel heeft een plat dak, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de Oude Stad (o.a. de Grafkerk). Uitgeteld kropen we in onze grot, en genoten we van een goede nachtrust.


    16-12-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekendje Tel Aviv

    Maandagmorgen en de rest van de werkweek startten we op de boerderij. Tom maakte filmpjes van zijn koeien en Machteld zorgde ervoor dat de koeien 1 voor 1 in beeld kwamen. Een heel karwei, want koeien zijn nieuwsgierig.. Ze stoppen om aan het hek te snuffelen, om naar Tom en de camera te kijken, … Het is wel leuk werken nu we de mensen op de boerderij beginnen te kennen! En het is ook erg leerrijk om te zien hoe alles op zo’n groot bedrijf (1100 melkkoeien) geregeld wordt! En hoeveel er iedere dag misgaat.. Ze zijn ook begonnen met klauwkappen (= het pedicuren van de koeien). Ze werken er met 2 mensen aan, en het duurt zo’n 2 weken!  

    De rest van onze dagen vulden we met data-analyse, administratie, studeren, …

    Donderdag in de late namiddag vertrokken we naar Tel Aviv. We namen een sherut, die ons viaallerlei binnenwegjes toch op de bestemming wist te brengen. Rond 19u kwamen we aan bij Orna. Orna is echt een ongelooflijk lieve vrouw! We ploften bij haar vriend Oded, zoon Dean en neef Eric (op bezoek uit Frankrijk) in de zetel en genoten even later van het avondmaal. Daarna wandelden we naar de Azrieli Towers, waar we op zoek gingen naar een nieuwe outfit voor de feestdagen. Een van de torens is het hoogste gebouw van Tel Aviv. Enkele verdiepingen beneden dienen dus als winkelcentrum, met ook een hoop ‘Westerse’ winkels zoals Mango, Zara, H&M, … Rond 22u wandelden we weer naar Orna’s huis.

    Zaterdagmorgen zorgden Tom en Orna voor een stevig ontbijt: omelet, groentjes, humus, broodjes, … Daarna wandelden we naar de haven van Tel Aviv. Hier vonden we een leuke winkel voor Tom, wandelden we over de Farmers’ Market en kochten we de eerste kerstcadeautjes. Om de verrassing erin te houden zullen we hier niet verder op ingaan ;-)

    Links: In de buurt van de haven in Tel Aviv; Rechts: fietsen die we tevergeefs probeerden te huren..

    Een taxi bracht ons daarna naar HaTachana. Toen we hier enkele weken geleden waren (tijdens de avonduitstap gedurende de workshop) hadden we enkele toffe winkeltje gespot, en nu namen we dus de tijd om deze rustig te bekijken en verder te gaan met de kerstcadeautjesjacht. HaTachana is trouwens echt een aanrader. Het oude treinstation is pas gerenoveerd, en het is er echt gezellig!

    In Neve Tzedek zochten we een restaurantje voor de lunch. Na al dat gezeul met jassen (’s morgens was het best fris, maar rond de middag was het aangenaam warm), tassen, zakken vol kleren en kerstcadeautjes waren we blij dat we even konden neerploffen! Na het eten zetten we onze tocht verder. We belandden op Sheinkin Street. Op deze straat zijn veel kleine winkeltjes, en aangezien ze de straat hebben opgebroken, waren er heel wat uitverkopen. Helaas was het al redelijk laat op de middag en begonnen de meeste winkels te sluiten, maar Machteld slaagde er toch nog in een jurkje te scoren.

    Onderweg naar Orna’s huis stopten we nog voor een dessertje. Kaastaart en chocoladecake gaan er immers altijd in ;-) Net voor het donker werd waren we weer bij Orna. We werden uitgenodigd om samen met hen Shabbat te vieren. Een uitgebreide maaltijd dus.. Het was wel leuk om de familiale sfeer weer op te snuiven! En het eten was verrukkelijk!

    We waren trouwens helemaal niet van plan zo lang bij Orna te blijven. Het oorspronkelijke plan was om de laatste bus op vrijdag te nemen.. Maar Orna zorgt voor zo’n huiselijke sfeer dat het erg verleidelijk is om er gewoon te blijven plakken. En ze wilde niet liever dan dat we bleven.. Dus we bleven plakken.. ’s Avonds liepen we nog een blokje om. De buurt waar Orna woont is de laatste jaren erg opgewaardeerd. Ze vertelde dat haar huis nu 4 x meer waard is dan toen ze het kocht..

    Zaterdag brachten we de dag door met Orna, Oded en Dean. We reden met z’n allen naar Ein Hod. In Ein Hod wonen veel artiesten, en het hele dorpje bestaat uit galerijen, sculpturen, kunstworkshops, … We ontbeten (ofja, brunchten) in een gezellig zaakje, waar de bediening wel vriendelijk was, maar ook zéér traag.. Machteld kreeg haar eten pas toen de rest al lang klaar was. Maar het was wel lekker!

    Daarna reden we door naar Haifa. In deze tijd van het jaar zijn er immers allerlei festiviteiten om de 3 religies (moslims, christenen, joden) dichter bij elkaar te brengen. Het was er enorm enorm druk! Er waren een heleboel eetstandjes met suikerspinnen, geroosterde noten, vers granaatappelsap, falafel, … Na een dik uur hadden we het wel gezien en wandelden we terug naar de auto. We werden recht voor ons appartement afgezet, wat een luxe!

     

    12-12-2011 om 18:47 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    04-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 jaar Tom en Machteld <3

    Dinsdag 29 november was het een feestdag in ons leventje. We waren op die dag immers 2 jaar samen. Dat wilden we vieren met een etentje en een filmpje. Dat filmpje was gemakkelijker gezegd dan gedaan.. We hadden geen idee welke film we wilden zien, alleen welke films we NIET wilden zien. We kochten een ticketje voor Jack & Jane en begaven ons naar de zaal. De reclame begon. Na een heleboel reclamespotjes kwam er ineens ook reclame van Jack & Jane. We vonden het  maar raar dat ze eerst reclame van de film toonden en daarna de film. Maar toen de film begon bleek het Johnny English II te zijn. Een ramp, want Machteld vindt Mr. Bean helemaal niet grappig in andere rollen dan Mr. Bean. De romantiek was dus ver zoek..

    Vrijdagmorgen sprongen we nog eens op onze fiets. Machteld moest nog data oppikken op de boerderij in Ein Hashofet, dus de bestemming was snel gekozen. We fietsten een heel stuk door de velden, via Ramat Yishay, langs Kfar Yehoshua in de richting van Hazorea. Daar moesten we een 200-tal meter langs de grote weg fietsen alvorens we afdraaiden in het park Ramat Menashe. Vanaf hier begon het klimwerk door het bos. Pfieuw! Het was wel erg mooi om te fietsen, en het weer was ook erg aangenaam. We stopten af en toe om uit te blazen, wat te drinken en energie binnen te steken. Best wel moe, maar tevreden kwamen we aan in Ein Hashofet, waar Machteld aan haar data-ronde begon. Op de terugweg fietsten we een beetje verloren, maar na een half uurtje waren we weer op het rechte pad. We stopten voor een picknick. Daarna kon de afdaling beginnen. Zalig om de berg af te zoeven zonder te moeten trappen De laatste kilometers kregen we het allebei wat moeilijk. Het was toch een hele tocht! Zo’n 40 km. We waren maar wat blij toen we onze fietsen weer parkeerden aan ons appartement! De rest van het weekend brachten we al nietsend door. Lekker uitrusten, het huis op orde brengen, …

    04-12-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Workshop Netanya: dag 7: Masada - Dode Zee - Jeruzalem

    Zaterdagmorgen stonden we om 7u alweer paraat voor een toeristisch dagje. Shachar, de gids, vertelde ons wat meer over zijn land, over cultuur, geschiedenis en politiek. Hij was ook redelijk objectief, en gaf ons toch wat meer inzicht in de complexe Israel – Palestina kwestie. Voor t eerst kregen we ook duidelijk de muur te zien.. Toch erg dat t zover moest komen.. Maar we moeten dringend ook eens de andere kant bezoeken! Bethlehem staat op het programma in December!

    De eerste halte was Masada.

    Met de kabellift gingen we naar boven. Een pak minder vermoeiend en een stuk sneller dan wandelen Ook hier had de gids toegevoegde waarde! Al waren we toch blij dat we er al eens eerder geweest waren..

    De tweede halte was een grote winkel waar ze Dode Zee-producten verkochten. Het was er ongelooflijk druk!

    We smulden van een picknick: broodjes, verse groenten en fruit, alvorens de bus ons verder bracht naar de Dode Zee. De derde halte was Mineral Beach, waar we in de Dode Zee plonsten, ons insmeerden met modder, en genoten van een zwavelbadje.

    Het was hilarisch! Maar ook echt genieten! Na een uurtje dobberen konden we echt wel een siesta gebruiken, maar dat was buiten de plannen van de organisatie gerekend! Hup de bus in, op naar Jeruzalem! In Jeruzalem stopten we eerst aan de Hebreeuwse Universiteit op Mount Scopus. Van hieruit heb je een goed uitzicht op de Oude Stad. Daarna maakten we een wandeling door de Oude Stad: Klaagmuur, soek, Via Dolorosa, soek, de Heilige Grafkerk, nog meer soek, …

    Uiteindelijk kwamen we weer uit aan de Jaffa poort, waar de bus ons oppikte. We reden verder naar Abu Gosh voor het avondmaal. Niet het beste eten van de week, maar toch ook weer lekker! Abu Gosh is een christelijk dorp en ze staan bekend voor hun humus. We aten er dan ook humus, en ook kip, kebapvlees, rijst, slappe frietjes, groenten, …

    Rond 21u kwamen we terug aan in Netanya, en om 22u30 konden we ons bedje induiken. Niet helemaal klaar voor de nieuwe werkweek..

    Zondagmorgen stuurde Ilan om 10u30 een sms: Are you alive? Na een heerlijk lange nachtrust was de helft van het duo toch klaar om te gaan werken. De andere helft bleef nog wat liggen, en verraste de andere bij thuiskomst met een gepoetst huis, eten op t vuur en afgewassen afwas!

    28-11-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    26-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Workshop Netanya: dag 5 + 6

    Donderdagmorgen stond er weer een bedrijfsbezoek op het programma. De data van dit bedrijf hadden we de dag ervoor moeten analyseren, dus nu konden we zien of we het bedrijf goed ingeschat hadden! Een erg interessante oefening! Het bedrijf lag in Gan Shmuel. Het speciale hier is dat er maar 2x per dag gemolken wordt. (In Belgie is 2x per dag heel normaal, maar in Israel is 3x per dag de standard)

    De boer vertelde over zijn keuze, hij had er helemaal geen spijt van, de koeien gaven veel melk en hij had de indruk dat ze gezonder waren. Het was een duidelijk voorbeeld van ‘roeien met de riemen die je hebt’, want de meeste stallen waren erg oud. Toch was het een heel goed bedrijf! Of hoe management een grote rol speelt …

    We aten in de eetzaal van de kibbutz.

    Het typische vervoersmiddel voor oudere mensen, netjes geparkeerd voor de eetzaal

    In de namiddag werden we aan het werk gezet. We werden in groepjes ingedeeld en ieder groepje kreeg de data van een bedrijf. Die gegevens moesten dan geanalyseerd worden en in een presentatie gestoken worden.

    De gegevens van het bedrijf dat ons groepje (Shani, Tom, Machteld) toegewezen kreeg, schreeuwden echt: ‘PROBLEMEN!’. We wisten niet waar te beginnen! Een te hoog celgetal, problemen met bronstdetectie, weinig succes bij het insemineren, … Rond 22u30 gaven we het op. We waren er deze nacht immers niet in geslaagd om een hotel te boeken, en moesten dus nog helemaal naar huis rijden.. We spraken af om vrijdagmorgen om 8u terug samen te komen, om de laatste loodjes te leggen aan de presentatie.

    Om kwart voor 12 in bed en om 6u er weer uit, het was best pijnlijk.. Maar aangezien het al weekend was voor de meeste mensen, was het verkeer erg rustig en waren we in een klein uur al in Netanya! Shani had blijkbaar de halve nacht doorgewerkt om meer grip te krijgen op de gegevens van onze boerderij.. Voor haar was het ook erg belangrijk om goede punten te scoren, want als veearts bij Hachaklait zal ze nog veel bedrijven moeten analyseren! Ze was ook niet echt tot nieuwe conclusies gekomen, ze had gewoon alles mooi op een rijtje gezet.. De presentatie ging goed! En de presentaties van de andere groepjes waren ook interessant!

    In de namiddag gaf Tom ook een presentatie over zijn onderzoek. Dat deed hij erg goed! Om 14u30 vertrokken we naar Caesarea. De workshop was afgelopen! En de organisatoren wilden de deelnemers toch nog iets speciaals laten zien.. Caesarea dus!

    We wandelden rond over de site, kregen wat historische uitleg, bezochten een kunstgalerij en genoten van de zonsondergang. Daarna was het tijd voor het afscheidsdiner. Vis vis lekkere vis! We kregen ook een certificaat

    Uitzicht op zee vanuit het restaurant

    Links: Machteld krijgt haar certificaat overhandigd; Rechts: Tom en veearts Shmuel

    Voor op onze bureau later ;-) Iedereen was echt moe na de vermoeiende week, en morgen was het weer vroeg dag, dus de avond werd al vroeg beeindigd.

    26-11-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Workshop Netanya: dag 3 + 4

    Dinsdag stond er een hele dag les op het programma.  Het ging over reproductive, economische aspecten en lactatiecurves. Weer heel interessant! ‘s Avonds stond er een uitstap op het programma. We gingen naar Tel Aviv! Onderweg pikten we een gids op, en de bus zette ons af in het centrum van Tel Aviv. De gids vertelde over Bauhaus (een bepaalde architectuur), over de geschiedenis van Tel Aviv en de belangrijke gebeurtenissen die er plaatsvonden (zoals de verklaring van de onafhankelijkheid).

    Links: Bauhaus-architectuur in het donker; Rechts: tekening van bekende figuren in de geschienis van Israel

    Het was echt interessant om de stad eens met een gids te bezoeken, dat geeft toch een heel ander perspectief dan zelf met de Lonely Planet rondlopen! We werden ook gegidst in een buurt waar we zelf nog niet geweest waren, dus dat maakte het nog interessanter! We wandelden ook door Neve Tzedek. Dit is echt een prachtige buurt! Het lijkt meer een dorp, dan een buurt in een grote stad! We moeten nog eens teruggaan om t op ons gemak te kunnen zien! Ook een heleboel gezellige restaurantjes en leuke winkeltjes! Daarna liepen we door naar HaTachana, tussen Tel Aviv en Jaffa. Vroeger was hier een treinstation, waar de trein van Jaffa naar Jeruzalem vertrok. Het oude treinstation is helemaal opgeknapt, en het is er uiterst gezellig nu, ook hier met winkeltjes en restaurantjes.. Langs de kust wandelden we daarna verder naar Jaffa. Na een korte historische uitleg, gingen we op restaurant. Amai, wat was me dat! De hele tafel werd volgezet met bordjes vol groenten, slaatjes, humus, techina, lebaneh, … en heerlijk vers brood werd telkens aangevuld. Na een kwartier smullen kwamen ze vragen wat we als hoofdgerecht wilden. Hallo? We zaten al bijna vol! Tom bestelde kippenborst en Machteld een kipbrochette. Heerlijk! En daarna volgde er nog een dessert! We hadden echt enorm veel, maar ongelooflijk lekker gegeten.. Op de bus naar huis deed Machteld dan ook een dutje Maar beste lezers, moesten jullie ons ooit bezoeken, we weten waar je jullie naartoe kunnen sturen! Helaas hebben we geen foto’s genomen… Een goede reden om zelf nog eens terug te gaan

    We waren blij dat we een hotel geboekt hadden, en vielen direct als een blok in slaap! Het was een ander hotel dan de vorige keer, en ook al zag de lift er een beetje gammel uit en waren de gangen wat rokerig en lagen er kapotte matten, de kamers zelf waren dik in orde! En wat een prachtig uitzicht op de zee! ‘s Morgens konden we ook weer smullen van het rijkelijke ontbijtbuffet.

    Er zijn ergere plaatsen om een workshop bij te wonen!

    Woensdag stond de dag in het teken van voeder. We kregen uitleg van Chen, een veearts-nutritionist. Heel interessant, maar ook moeilijk. Voederratio’s zijn een zwak punt van ons, waar we nog veel aan moeten werken ‘s Middags gingen we eten in een restaurantje aan een tankstation. Weer werd de hele tafel vol met eten gezet, en weer waren we na een kwartier al vol, en weer volgde er daarna nog een hoofdgerecht.. Maar het was weer heerlijk! Na het middagmaal bezochten we een voederbedrijf. Met een nutritionist erbij is dat toch helemaal anders dan wanneer de manager uitleg geeft.. (Beide wel interessant!)

    Links: Nutritionist Chen geeft een woordje uitleg; Rechts: Silo’s in het voercentrum

    Daarna kregen we de opdracht om data van een bedrijf te analyseren. Na het avondmaal (waarbij iedereen met een minimale hoeveelheid alweer gevuld was) stond er nog een lezing op het programma van de Scientific Manager van Hachaklait. En weer waren we blij dat we nog een nachtje op hotel bleven! ‘s Avonds skypte Tom nog even met zijn ouders, waarna we uitgeteld in bed kropen.

    24-11-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    22-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Worksop in Netanya: dag 1 + 2

    Vorige week volgden we een workshop over diergezondheid op melkveebedrijven. Hachaklait, de veeartsenorganisatie die zo’n 90 % van de melkveebedrijven onder haar hoede heeft, richtte de workshop in. De workshop vond plaats in Netanya, een kuststad tussen Haifa en Tel Aviv die overrompeld wordt door Russische en Franse toeristen. Zaterdagavond werden we verwacht om SPSS (een statistisch programma) op onze computer te installeren. Bij Tom lukte dat wonderwel, maar Machteld haar laptop maakte problemen.. Gelukkig kon ze een laptop lenen van de organisatie. Daarna reden we terug naar huis. Dat viel toch een beetje tegen. Eerst een kwartier om de stad uit te geraken, en dan nog bijna een uur naar huis rijden! De beslissing om een paar dagen op hotel te gaan was dan ook snel genomen!

    Een druilerige ochtend in Netanya…

    Zondagmorgen begon het dan echt. We ontmoetten de overige deelnemers: 3 Finnen, een Amerikaanse, een Spaanse die in de VS werkt, 2 Duitsers, waarvan er 1 in Oostenrijk werkt, en 2 Indiers.. Verder waren er ook twee jonge veeartsen van Hachaklait. Een bont gezelschap!  De eerste dag kregen we meer uitleg over het Israelische systeem van werken en over data-analyse. We bezochten ook een melkveebedrijf in Kfar Vitkin. De boer daar houdt zich ook veel bezig met vergaderingen bij allerlei instanties. Een interessante man om mee te praten! Het melkveebedrijf lag samen met enkele andere melkveebedrijven gegroepeerd op een terrain net buiten het dorp. Net zoals een industrieterrein eigenlijk, maar dan met melkveebedrijven. Zo werd de overlast voor het dorp beperkt gehouden. De meeste mensen hier vinden het trouwens ook gek dat onze ouders ‘in’ de boerderij wonen. Als een koe eens gek loeit, hebben ze het direct in de gaten! Dat is hier niet het geval..

    Links: flesjes melk voor de kalveren; Rechts: een sensor die de herkauwtijd meet

     Na het avondmaal checkten we in in het hotel-voor-een-nacht, 200 m verder dan het hotel waar de workshop plaatsvond. We dropten onze spullen en wandelden weer terug naar het andere hotel, want er was een receptie!

    Toen we ‘s morgens wakker werden, ontdekten we dat onze hotelkamer ook een terras had.. Wat een luxe! Helaas konden we er niet van profiteren. We werden immers om 6u30 al verwacht om de bus te nemen naar een groot melkveebedrijf in Hof HaSharon. Rond 7u kwamen we daar aan. In Hof HaSharon worden zo’n 800 koeien gemolken. Het bedrijf kwam tot stand toen 3 kibbutzim het idee kregen om samen 1 groot bedrijf op te starten. Het is allemaal nog best nieuw (begin 2000) en het is duidelijk dat men al op voorhand wist dat het een groot bedrijf zou worden. Er is echt nagedacht over de inplanting van het bedrijf, al werd het achteraf duidelijk dat sommige dingen nog beter konden. In het bedrijf werkten veel Thaise mensen. Buiten de veearts, die trouwens ook in Nederland gestudeerd had, hebben we geen Israeli gezien.. Voor ons was dit echt gek, want we dachten dat er op een kibbutz altijd genoeg volk was om te werken.. En dit is het bedrijf van 3 kibbutzim samen!

    Links: Thai aan het werk;

    Na het bedrijfsbezoek kregen we nog les over data-analyse en uiergezondheid. Alle lessen gaan trouwens gepaard met oefeningensessies, dus we kunnen de opgedane kennis direct omzetten in de praktijk! Het werd ook duidelijk dat Israel over heel veel data van alle melkveebedrijven beschikt! In andere landen is dit niet het geval.

    Het avondmaal sloegen we over, want ‘s avonds hadden we nog een laatste keer afgesproken met Andres, Stefano en Daniel. Om 20u gingen we iets eten en drinken in de Barbarossa. Smullen!



    22-11-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.laatste week met de fellows
    BBQ in Eshkolit: Dinsdagavond hadden Andres, Stefano en Daniel ons uitgenodigd om bij hen te komen bbq'en. Het was een heel gezellige avond! We dronken een paar biertjes en aten véééél vlees. De dag erna moesten we naar Bet Dagan. Ephraim is immers teruggekomen na zijn sabbatical in Florida en uiteraard moesten we hem dringend updaten over ons onderzoek..
    Het werd weer een uiterst lange dag. Om 18u had Machteld nog een Skype-meeting, dus we waren pas tegen 20u30 thuis..
    BBQ op t werk: Donderdagmorgen deden we grote inkopen. 's Middags organiseerden we immers een afscheidsbbq voor onze gasten, samen met alle collega's die niets anders te doen hadden.. Wij waren verantwoordelijk voor de groenten, de pita, de drank (non-alcoholisch om de moslims niet tegen het hoofd te stoten). Rotem zorgde voor een droog plekje om te zitten (het regenseizoen is begonnen, later meer hierover..). Hij vond er één in een oude stal..
    Ali ging heeeeerlijke baklava halen. Andres en Ilan waren intussen op vleesjacht. Blijkbaar een hele belevenis om met Andres vlees te kopen. Andres komt immers van Chili, waar ze bijna elke week bbq'en! Een kenner! Met een grote blazer werd de bbq aangewakkerd. Een pak sneller dan geduld hebben en wapperen met een krant!


    (links) Zo was ie snel aan! ; (rechts) ziet eens wat een lappen vlees er op de BBQ lagen!

    Rond 13u30 kon het eetfestijn beginnen. Smullen!
    Het weer is dus omgeslagen deze week. Onweer, regen, modderstromen, ... Het hele pakket! In een periode van 5 dagen viel er 20% van de normale jaarlijkse neerslag! En dat terwijl het in België uiterst zonnig is! We gunnen het jullie! ;-)


    zie de modder in de "weien" en grauwe lucht

    Er werd deze week ook nog een stevig gefitnesst.. Kwestie van voorbereid te zijn op de komende kerstperiode! ;-)

    Daliyat al Karmel: Na de ochtendlijke regenbuien en een lekkere ovenschotel trokken we eropuit. We reden naar Daliyat al Karmel. Dit is een druzendorp (een behoorlijk groot dorp..) en je merkt er dus niets van Shabbat, dus we konden gezellig winkeltjes kijken. Machteld kocht een nieuwe sjaal.



    Daarna reden we verder naar Zichron Ya'akov, een klein stadje in het Karmel-gebergte. We zijn al vaak door dit stadje gereden op weg naar het treinstation, maar we hadden nog nooit de tijd genomen voor een nader bezoekje. Zichron Ya'akov betekent letterlijk "herdenking van Jakob". De stichter van de stad noemde het naar zijn vader, Jakob Rotschild. Deze streek is vooral bekend om zijn wijngaarden. Er zijn dan ook enkele bekende Israelische wijnen te vinden in deze buurt. In het oude stadsgedeelte was er een straat afgezet zodat wandelaars er vrij konden lopen. De oude huisjes waren ook allemaal mooi opgemaakt, en gerenoveerd tot kleine winkeltjes en restaurantjes. Het was er best gezellig!



    Na ons bezoek aan Zichron Ya'akov begaven we ons naar Netanya. We werden immers in het hotel verwacht om de workshop voor te bereiden. Michael (één van de organisatoren) had ons blijkbaar niet echt verwacht, aangezien hij nogal verrast opkeek toen we de lobby van het hotel binnentraden. We werden toch voortgeholpen, en zo werden onze laptops voorbereid op een weekje hard werken! We ontmoetten ook al enkele van onze "medestudenten" van de cursus, en verheugden ons op de workshop. Nu op naar huis, ons bedje in, en dan een week vlammen tijdens de workshop!


    19-11-2011 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    13-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een drukke week!

    De week is weer voorbijgevlogen! Op zondag experimenteerden we in de boerderij. Op maandag maakten Machteld, Andres, Daniel en Aharon een ‘studiereis’ naar Afikim. Daar moest Machteld haar computer met de up-to-date software oppikken en gaf ze wat uitleg over het bedrijf aan Daniel en Andres. Daarna reden we door naar Ramat Zevi, waar boer Yehuda wat uitleg gaf over zijn boerderij, terwijl Machteld de nodige data uit zijn computer haalde. In de namiddag startten de experimenten op de boerderij alweer. Dinsdag gaven Tom, Stefano, Andres en Daniel een presentatie in Newe Ya’ar over hun project, waarna een interessante vragenronde volgde. Na de presentatie reden we samen met Ilan naar Misgav. Onderweg stopten we nog om een hapje –of ja, een hele hap- te eten in Kfar Manda, een Arabisch dorp. We bestelden lebaneh, humus, falafel en kebap, en kregen ook nog een hele tafel vol slaatjes volgeschoteld. Smullen!


    Daarna reden we door naar Misgav, waar we Yonat van het bedrijf Trendlines ontmoetten.  Trendlines is een bedrijf dat mensen met een idee helpt hun idee uit te werken en te commercialiseren. Vaak zijn onderzoekers immers wel slim, maar daarom weten ze nog niet hoe ze een bedrijf moeten opstarten. Trendlines werkt met steun van de overheid, en geeft fondsen aan startende bedrijven. De overheid startte met dit investeringsfonds om de vele Russische immigranten aan werk te helpen. Hoogopgeleide Russen moesten in hun beginjaren vaak straatwerk doen, omdat ze geen geld hadden om zelf iets te ondernemen. Er zijn een twintigtal bedrijven verspreid over heel Israël die mensen met een idee helpen om een bedrijf op te starten. Zo’n bedrijf noemen ze een incubator. Op het einde van de opstartperiode en wanneer er een product is voortgekomen uit het startende bedrijf, moeten de fondsen terugbetaald worden.


    Trendlines werkt vooral met startende bedrijven in de medische sector. Zo zagen we bijvoorbeeld een intubatieslang met microcamera, waardoor men tijdens een operatie waarbij een buis in de luchtpijp moet worden aangebracht (=intubatie), een makkelijker onderscheid kan maken tussen luchtpijp en slokdarm. Het product werd zelfs al gebruikt in de TV-serie E.R.! Yonat leidde ons rond. In het gebouw waren verschillende bedrijfjes gevestigd. Aangezien het startende bedrijven waren, werkten er in ieder bedrijf maar 1 à 4 mensen. Na de rondleiding was het tijd om terug aan het werk te gaan! Woensdag kreeg Machteld in de namiddag bezoek van Roni, de trainingschef van SCR, die haar hielp en leerde om data uit de nieuwe software te halen. Machteld heeft ineens dus weer een heleboel data die ze kan onderzoeken. Donderdag was het weer tijd om Andres te helpen met zijn experimenten. Nu werden we gevraagd om de video’s van koeien die zondag en maandag gemaakt werden, op kreupelheid te scoren. Andres vergelijkt de betrouwbaarheid tussen verschillende observatoren (‘Geeft iedereen dezelfde score aan een koe?’) en beoordeelt ook of de live score (op de boerderij) overeenkomt met de videoscore. In de namiddag viel de stroom uit, waardoor we een hele tijd beperkt werden in ons werk. ’s Avonds hadden we het drietal uitgenodigd om bij ons te komen eten. Machteld had een risotto met kip klaargemaakt. Het vlees bleef wel netjes gescheiden van de rest, aangezien Daniel koosjer eet.

    Vrijdagmorgen werden we opgepikt door het drietal, en met z’n allen reden we naar Rosh HaNikra. Rosh HaNikra is een dorpje aan de Middellandse Zee-kust en ligt helemaal aan de grens met Libanon. Met een kabellift gingen we naar beneden. Daar keken we naar een filmpje en bezochten we de grotten.. Tom en ik waren hier al eens geweest, en eigenlijk was het het geld niet waard deze tweede keer..


    Na het bezoek aan de grotten reden we terug zuidwaarts, naar Akko. Daar bezochten we eerst de Bahaïtuinen. We waren net te laat om het schrijn van Bahá'u'lláh te bezoeken, maar genoten toch van de geuren- en kleurenpracht van de tuinen. Daarna reden we door naar de Oude Stad. Het werd al snel duidelijk dat het erg druk was. De Oude Stad van Akko is immers overwegend Arabisch, en vrijdag is voor de moslims de heilige dag. Er stond een kermis, je kon er op pony’s of kamelen rijden, de soek werd drukbezocht, … We gingen een hapje eten in een restaurantje aan de haven. Na het zien van alle verse vis in de soek, wilden we allemaal vis eten..

    Andres en Stefano bezochten daarna de Citadel en wandelden door de ondergrondse tunnel, terwijl Daniel, Tom en Machteld nog eens naar de soek gingen om baklava en noten te kopen.

    Baklava - Ingemaakte olijven, groenten, ...

    Vis - Kruiden

    Kruiden - Koffie

    Waterpijpen

    Daarna wandelden we over de stadsmuur.

    Kanonnen op de stadsmuur  - Moskee

    Rond 16u reden we terug naar huis, waar we een rustig avondje hielden.

    Zaterdag was het weer poets-, was-, strijk-, en kookdag. In de namiddag gingen we ook een toertje fietsen. We verkenden de velden in de buurt van ons huis. We fietsten langs een grote legerbasis, zagen een heleboel koeien, kwamen een heleboel quads tegen, zagen geen enkel huis of verharde weg, … Het was ook verbazend vlak! En het weer was perfect, niet te warm, niet te koud.. Een heerlijk fietstochtje!

     




    13-11-2011 om 20:18 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


    Links over ons leven in Israël
  • weerbericht
  • ARO research institute
  • Bio-Business project Tom

  • Archief per week
  • 01/04-07/04 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 29/11-05/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs