Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
06-02-2012
Zug um zug Deutschland (Days of Wonder)
Ik had u hier al graag een foto laten zien van de doos van dit alleenstaande spel in de fantastische reeks van Ticket to Ride, maar jammerlijk genoeg is deze gewoon nog niet beschikbaar. Let op : het betreft hier niet de TTR Märklin editie. Deze verscheen al enkele jaren geleden en speelde zich ook af op het Duitse grondgebied.
In dit nieuwe spel, dat enkel in Duitsland en Oostenrijk zal verschijnen (wegens uitgegeven door Asmodée Duitsland) worden de spelregels i.v.m. het transporteren van de goederen en passagiers weggelaten t.o.v. de Märklin-editie. Ik denk dat u zich dus vooral zal mogen verwachten aan een gewone TTR-versie maar dan met de moderne Duitse kaart, die blijkbaar waarheidsgetrouw zou proberen overeen tekomen met reëele situatie in het Duitse spoorwegennet. Voor mij persoonlijk dus niet echt een must-have, maar voor fans van de reeks misschien een mooie aanvulling. Op zich is het misschien jammer dat ze al die nieuwe kaarten en speelborden niet gewoon los als pakketjes uitbrengen, zoals men deed met de laatste uitbreidingen TTR Asia en TTR India.
Titel : Zug um zug Deutschland Auteur : Alan R. Moon Uitgeverij : Days of wonder/ Asmodée Deutschland Aantal spelers : 2-5 Speelduur : 45-60 min. Leeftijd : 8+
Over deze nieuwe editie van Dixit is nog niet zo erg veel bekend. Het zou gaan om een soort van pocket editie, die je erg snel tussendoor kan spelen. Het spelconcept van Dixit, zijnde het kiezen van een kaart, deze omschrijven, de andere spelers raden de kaart, blijft identiek. Maar de manier waarop verandert lichtjes.
Elke ronde worden er negen kaarten in een vierkant op tafel gelegd. De actieve speler, ofte verteller, kiest er één uit. Deze kaart gaat hij beschrijven. De andere spelers zoeken om ter snelste deze kaart. De speler die het juist heeft, wint de kaart. Het gat wordt terug opgevuld met een nieuwe kaart en de volgende speler wordt verteller. Er zouden ook nog enkele andere kleine regels zijn, maar in grote lijnen komt het hier dus op neer. Zo gauw we meer info hebben, krijgt u het hier te lezen.
Titel : Dixit Jinx Auteur : Josep Maria Allué Uitgeverij : Libellud Aantal spelers : 3-6 Speelduur : 15 min. Leeftijd : 8+
Je krijgt 2 oogstkaarten, waarop verschillende orders staan, die in volgorde gedobbeld moeten worden. Je moet na elke worp steeds 1 of meer dobbelstenen op het bonenveld leggen totdat je niet meer verder wilt dobbelen. Ben je klaar met dobbelen, dan mag je zoveel orders vervullen als je kunt. Heb je voldoende orders vervuld, dan verdien je dukaten en krijg je een nieuwe oogstkaart. Je mag ook orders vervullen tijdens de beurt van andere spelers als zij toevallig precies de combinatie dobbelen die jij nodig hebt! Wie als eerste 13 dukaten heeft, wint het spel. (bron : 999games)
(de tekst die ik hierboven had staan, is blijkbaar om mysterieuze reden verdwenen, vandaar snel de beschrijving van 999games waarvoor onze welgemeende excuses)
Titel : Bohnanza würfelspiel Auteur : Uwe Rosenberg Uitgeverij : Amigo spiele (binnenkort ook bij 999 games!!!) Aantal spelers : 2-5 Speelduur : 45 min. Leeftijd : 10+
Zooloretto würfelspiel neemt het basis spelverloop van Zooloretto (Coloretto) over. In je beurt kan je ofwel offers toevoegen aan een set of een set nemen. De kaarten worden nu echter vervangen door dobbelstenen zodat je nooit weet welke dieren er zullen verschijnen bij de set die je zal nemen. Elke speler krijgt een eigen scoreblad, die z'n zoo voorstelt, met plaats voor de vijf types van dieren : één krokodil, twee struisvogels, tot vijf leeuwen. Het scoreblad heeft ook plaats voor geld en stallen voor dieren die niet in de kooien passen.
In een beurt voert een speler één van de twee volgende acties uit :
* Neem twee dobbelstenen uit de voorraad, gooi ze en leg de dieren op het transport op het speelbord * Neem alle dobbelstenen van een transport, en noteer de dieren/geld op je scoreblad
Dobbelstenen kunnen op verschillende transporten worden gelegd, met een maximum van zes, acht of tien dobbelstenen per transport (afh. aantal spelers). De ronde gaat verder tot alle spelers een transport hebben genomen en dan begint een nieuwe ronde. De eerste speler die een kooi volledig met een type dieren kan vullen, krijgt een bonus; als een speler meer dieren neemt, dan hij plaats heeft, worden deze in de stallen gelegd en zorgen voor minpunten.
Het spel eindigt wanneer één speler al z'n kooien heeft gevuld of slechts één kooi overheeft. Spelers scoren één punt per dier en bonuspunten die ze hebben verzameld. Ze verliezen twee punten voor elk dier in de stallen. Maar voor elke set goud die ze verzamelden kan één strafpunt vervallen. De speler met de hoogste score wint.
Titel : Zooloretto würfelspiel Auteur : Michael Schacht Uitgeverij : Abacusspiele Aantal spelers : 2-4 Speelduur : 15 min. Leeftijd : 7+
In Africana reizen spelers door Afrika. Ze nemen deel aan expedities en proberen als eerste de verschillende locaties te bereiken. Met het geld dat je verdient, kan je avonturenkaarten kopen die je op hun beurt weer kostbare antiquiteiten opleveren. Africana gebruikt het "boek der avonturen"-spelsysteem van Valdora waarin spelers kaarten kunnen bekomen die in een boek liggen, als de spelers de bladzijden draaien, bekomen ze de kaart die ze willen.
Het spelbord van Africana toont de helft van het continent rond de evenaar, met de steden ten noorden ervan in het bruin en in het zuiden in het wit. Avonturenkaarten met een bruine rand kunnen enkel in het zuiden gevonden worden en moeten afgeleverd worden in het noorden en omgekeerd. Vijf expeditiekaarten worden opengelegd en tonen de start- en eindlocatie voor het vervullen van de expeditie.
Elke speler heeft één pion waarmee hij rondreist op het bord en elke beurt heeft een speler keuze uit drie mogelijke acties :
Trek 2 reiskaarten (een speler mag er niet meer dan vijf op handen hebben)
Koop één of meer avonturenkaarten (voor 5 geld) Een bladzijde kan gratis omgedraaid worden, elke extra bladzijde omdraaien kost één geld (een spler mag niet meer dan 3 avonturenkaarten op hand hebben na z'n beurt)
Verzet je pion door reiskaarten te betalen in de kleur van de plaats waar je naartoe reist. Elke speler heeft ook een joker in de hand (die je na elke beurt terugkrijgt). Als een speler op de startplaats van een expeditie terechtkomt, markeert hij dit op de expeditiekaart; indien hij later de eindbestemming bereikt, krijgt hij de beloning die op de expeditiekaart is afgebeeld. Een nieuwe kaart wordt dan omgedraaid.
Wanneer een speler de locatie bereikt die op een avonturenkaart wordt getoond, scoort de speler de kaart door ze onder z'n speelbord te leggen. Sommige kaarten tonen helpers, hiermee kan je naar locaties reizen in dezelfde kleur als de kaart en je krijgt ook deze kaart terug op handen na gebruik. Maar de speler die te veel helpers op handen heeft, zal punten verliezen op het einde van het spel.
Wanneer de expeditiekaarten zijn opgebruikt, eindigt het spel en scoren de spelers de expedities, avonturenkaarten, geld op handen en nog enkele andere kleine dingen. De speler met de meeste punten wint het spel!
Titel : Africana Auteur : Michael Schacht Uitgeverij : Abacusspiele Aantal spelers : 2-4 Speelduur : 60 min. Leeftijd : 8+
Vanaf vandaag vindt er in Nürnberg Duitsland weer de jaarlijkse Spielwarenmesse (ofte International Toy Fair) plaats. Op deze beurs worden alle mogelijke nieuwigheden in de speelgoedwereld tentoongesteld. Een klein deeltje van de beurs is dan ook gevuld met bord- en kaartspellen. Enkele uitgeverijen presenteren hier hun nieuwigheden voor 2012. Enkele spellen zullen op dit moment al beschikbaar zijn, anderen in de weken na de beurs, maar sommigen zullen ook pas in de winkelrekken liggen tegen het einde van het jaar of in Essen.
De volgende dagen zal ik hier een overzichtje geven van de spellen die er worden gepresenteerd. Natuurlijk niet allemaal. Ik heb er diegene uitgepikt die ik interessant vind voor onze club. Voor comletere overzichten verwijs ik u graag door naar Spielbox of Cliquenabend.
Let wel dat ik deze spellen nog niet gezien heb, laat staan gespeeld. Het is dus enkel op basis van enkele korte beschrijvingen en foto's dat ik u er iets over kan vertellen. Deze spellen zijn vooralsnog ook niet te spelen bij SpinLi aangezien we ze nog niet in ons bezit hebben.
Wij houden onze eerste spellenavond van het jaar nu vrijdag, maar graag had ik uw aandacht ook even gevestigd op de andere bevriende spellenclubs in de omstreken.
In Heist-op-den-Berg kan u terecht bij spellenclub Heist statie. (nieuwe club!)
In Lier kan u terecht bij spellenclub Pallieter. (nieuwe locatie in hartje Lier!)
In Geel kan u terecht bij spellenclub Het Geel Pionneke. (ongetwijfeld de grootste club van het land)
Al deze spellenclubs hebben een eigen website met de nodige informatie omtrent wie?wat?waar? en wanneer? U vindt de links dan ook op de rechterkant van deze blog. Hopelijk brengt u hen alvast online een bezoekje en mocht je tijd en zin hebben dan kom je misschien ook eens op één van hun spellendagen terecht. Misschien kom ik u daar dan wel een keertje tegen.
De internationale versie van Spielbox zat deze week weer in de brievenbus.
In deze editie vindt u volgende zaken :
1) Reviews : (besprekingen) - Hawaii - Pax - Helvetia - Helvetia (2) - Aquileia - Santiago de cuba - Evolution : the origin of species - Paperclip railways : express edition - Last will
2) Current : (nieuwigheden) - nieuwigheden van Spiel Essen : deel 2
3) Spielbox edition : (bijgevoegd materiaal) - Another damn civilization game (Martin Wallace)
4) To be continued : (uitbreidingen) - Sid Meier's Civilization - the boardgame : Fame & Fortune
5) For kids : (kinderspellen) - Mogel motte - Race around the world
6) At a glance : (korte samenvatting) - Frigiti - Moeraki-Kemu - String railway transport - Crows
+ paranoia zit echt wel in het spel verweven + het idee op zich is superleuk en lijkt me (mits wat aanpassingen aan de spelregels) te werken + volwassen graphics + mooie blikken doos (zoals je van WGG gewend bent) + proficiat WGG en Stronghold voor de ongelooflijke hype die dit spel kreeg (dit is ook een verdienste als je dat kan) + het spel werkt enkel met het juiste publiek
- spelregels zijn bijzonder slecht geschreven - er is nog te veel plaats voor vragen, problemen, onduidelijkheden - het is misschien iets te weinig getest en te snel op de markt moeten komen, ik denk dat er véél meer uit dit spel te halen valt als je het eens volledig terugbrengt naar de basis en dan terug opbouwt - het spel werkt enkel met het juiste publiek - je moet minstens met vier spelers zijn om dit spel te kunnen spelen
+ leuk materiaal, wel erg kleine fiches (maar stoort eigenlijk niet voor het spelen zelf) + opportuniteitenspel, waarbij je je punten moet sprokkelen + één van de grootste pest-bordspellen die ik dit jaar gezien heb + speelvolgorde, het juiste moment, de juiste plaats zijn belangrijk + met drie spelers heb je het nog in de hand + biedsysteem voor de acties is echt wreed, maar ook echt wel goed + je wil steeds veel doen, maar komt steeds iets te kort (dat maakt voor mij een goed spel) + KND deed de moeite om zelfs de Nederlandse regels aan het spel toe te voegen (Bravo, maar kijk ook onder) + voor mij persoonlijk is dit spel (met 3 spelers) 100% meegevallen en één van de grote verrassingen + ik ben blij dat ik hem uit Essen heb meegebracht
- ik durf nog niet zeggen of het spel met 5 ook even leuk is, volgens mij is het dan te hard - de vertaling van de spelregels in het Nederlands vertonen toch enkele ambetante foutjes, die je het makkelijkste oplost door er even de Duitse of Engelse regels bij te nemen - als je niet van pestspellen houdt, kan dit een enorm frustrerend spel zijn, als je je gekozen acties gewoon niet kan uitvoeren
Waarschijnlijk zal dit wel één van de laatste imprESSENs zijn, alhoewel er nog een aantal spellen zijn waarop we wachten qua vertaling, herdruk, ... maar of we deze dan ook nog onder deze categorie onderbrengen, weet ik nog niet. Ofwel houden we gewoon de titel en het opzet voor zulk een korte + en - opsomming en hoeft het niet echt meer gelinkt te zijn aan spellen die in Essen verschijnen.
Die Gullipiratten : der Schrecken der Kanalisation
+ familievariant en gevorderdenvariant + prachtige speelstukken (FFG-kwaliteit) + eenvoudige spelregels + ideaal als spel voor een spellenclub + prima introductiespel (weinig regels, mooi materiaal, snel spel) + beperkte speelduur, dus tijd voor een rematch + variant is tof + kenmerken van de verschillende dieren maken het spel zeker interessant + je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn (= niet eenvoudig)
- nog maar eens een set-collecting spel (je moet het scoreverloop wel in het oog houden) - misschien te éénvoudige spelregels - herspeelbaarheid ??? - redelijk hoge geluksfactor waarmee je moet kunnen omgaan (kaartjes, volgorde van spelen, ...) - je hebt weinig vat op het spel
+ prachtig materiaal, het ziet er echt fantastisch uit + eenvoudige gameplay + gevarieerde manier om punten te scoren + redelijk gelijkopgaand en spannend + gevorderdenvariant voorzien om geluk een beetje in te dijken + ontwerp van mister "7 Wonders" Bauza, en qua niveau blijft hij gelijk (alhoewel dit familiespel is) + prachtige geschilderde panda en tuinman + ook een pluim voor de duidelijke en mooie spelregels + het is een licht familiespel, maar er zijn toch héél wat mogelijkheden
- als je helemaal geen willekeurigheid wil in een spel, dan kan je hierop misschien afknappen - je moet een beetje geluk hebben met de opdrachtkaarten, want alhoewel ze redelijk uitgebalanceerd zijn, scoor je met de ene kaart aanzienlijk meer dan met een andere
In deze bespreking zet ik voor u even de nieuwigheden op een rijtje. - u krijgt een nieuw speelbord, dat op het oorspronkelijke speelbord wordt gelegd - u ontvangt tevens materiaal voor een vijfde speler (speelbord, 10 meeples, 3 kubusjes) - een nieuwe grondstof "ivoor" wordt toegevoegd in slagtanden (waarde 1) en ringen (waarde 3) - u krijgt ook 9 nieuwe gebouwen + 6 gebouwen die ooit in Spielbox verschenen - ook 9 nieuwe kaarten komen in het spel - tenslotte zijn er scoremarkers voorzien die u helpen als u over de 100/200 punten gaat
Het spelprincipe blijft dus volledig behouden. Het ivoor wordt bij het voedsel gelegd in de voorraad en kan op die manier ook verworven worden. U kan uw gegooide ogen gebruiken om zowel voedsel als ivoor aan te schaffen. Daarnaast is er een nieuwe plek op het speelbord "de handelaar" waar u terecht kan. Als u hier uw werkers inzet, dan krijgt u 2 ivoor en daarnaast schuift uw kubusje een plaatsje op. Afhankelijk van waar deze zich bevindt bij de handelaar ga je in de loop van het spel grondstoffen kunnen ruilen. Zo kan je bij de aanschaf van een gebouw of kaart grondstoffen gaan ruilen tegen een ratio 2:1, 1:1 of zelfs 1:2.
Er komt ook een extra aanschafplaats voor kaarten. U dient hiervoor 3 ivoor af te geven, maar mag ook opteren om zes ivoor te betalen. U krijgt dan naast de openliggende kaart ook nog de bovenste dichte kaart van de trekstapel. De nieuwe kaarten worden overigens gewoon toegevoegd aan de andere kaarten. Tussen deze kaarten zit er bijvoorbeeld een ivoorsymbool (deze kan je mee sparen voor verschillende grondstoffen), handelaarskaarten (aantal symbolen x de plaats waar je kubus op de handelaarstrack is geraakt), kaarten waarmee je je kubusje op de handelaarstrack mag voortzetten, ...
Wat de gebouwen betreft, worden de nieuwe gewoon toegevoegd aan het spel. Je maakt weer stapels van zeven gebouwen, één stapel per speler. De resterende gebouwen gaan terug in de doos.
Het spel eindigt zo gauw de kaarten niet meer kunnen worden aangevuld of er een stapel gebouwen volledig is opgebouwd.
Titel : Stone age : Mit Stil zum Ziel Auteur : Bernd Brunnhofer Uitgeverij : Hans im Glück Aantal spelers : 2-5 Speelduur : 75 min. Leeftijd : 10+
In dit spel gaan de kleine heksjes proberen om zo snel mogelijk op het dak van het heksenhuis te geraken, want daar ligt een magische bal. Natuurlijk gebruiken ze maar al te graag de bezem, want hiermee kunnen ze sneller omhoog geraken. Maar aangezien dit toch wat vaardigheden vereist van een heks loopt het soms wel eens fout en weigert de bezem dienst.
De spelers hebben een pion in de vorm van een schijf die langs één kant wordt aangetrokken door de bezem en langs de andere kant niet. Om beurten gooien de spelers met de dobbelsteen en verplaatsen ze hun pion het gegooid aantal plaatsen. Gooi je een bezem, dan neem je de bezem en kijk je of jouw pion wordt aangetrokken, is dit het geval, dan verplaats je je pion naar het volgende bezemveld op het speelbord. Wordt jouw pion niet aangetrokken, dan blijft hij staan. Gooi je het draaiensymbool dan verplaats je eerste je pion het aantal gegooide ogen vooruit en draai je dan een fiche van een tegenstrever of jezelf naar de andere kant.
De spelers wiens pion als eerst bovenaan in het heksenhuis geraakt, is de winnaar van het spel.
Titel : Hexenhochhaus (Heksentoren) Auteur : Klaus Kreowski Uitgeverij : Drei magier spiele Aantal spelers : 2-4 Leeftijd : 4+ Speelduur : 15 min.
Die geheimnisvolle Sternschnuppe (Drei Magier Spiele)
In dit spel gaat u wederom gebruikmaken van de doos. U bouwt eigenhandig een wasdraad waaraan een kleine magnetische ster hangt te bengelen. Nadien verdeelt u de stralen van de ster gelijkmatig over de spelers. Dit zijn houten stokjes, lang met magneet, lange en korte stokjes zonder magneet. Om beurten hangen de spelers hun stokjes aan de ster of proberen ze de andere stokjes ertussen te balanceren. Vallen er één tot drie stokjes tijdens uw beurt, dan neemt u deze gewoon bij uw voorraad. Vallen er meer dan drie, dan neem je diegene die het minste strafpunten opleveren (zie onder). De andere gevallen stralen gaan uit het spel. Wie als eerste z'n stralen kwijtspeelt, is de winnaar van het spel. De overige plaatsen worden bepaald door het tellen van de resterende stralen in de voorraad. Een straal met magneet = 1 minpunt, een lange straal zonder magneet = 2 minpunten en een kleine straal = 3 minpunten waard. Uiteraard kan je het spel ook alleen spelen en proberen een persoonlijk record te halen door zoveel mogelijk stralen aan de ster te bevestigen.
Titel : Die geheimnisvolle Sternschnuppe (de geheimzinnige vallende ster) Auteur : Christian Sovis Uitgeverij : Drei magier spiele Aantal spelers : 1-5 Leeftijd : 5+ Speelduur : 15-20 min.
De titel is mooi vertaald in het Nederlands naar "Valsspeelmot". Het is een klein doosje in de Drei Magier-reeks die we kennen van Kakkerlakkensalade, Haai alarm, Tarantula Tango, ... In dit doosje vindt u weer een alleraardigst kaartspelletje, maar ik heb er toch wel mijn bedenkingen bij. (zeker als je het in clubverband zal gaan spelen).
In Mogel Motte komt het erop neer dat je moet valsspelen, je moet kaarten uit je hand laten verdwijnen. Merkt niemand het op, prima. Indien wel, dan wordt je hier voor gestraft. Leuk idee, slechte uitvoering. Kaarten wegmoffelen in truien, op de grond gooien, ... daar houden wij als spelliefhebber niet van. Persoonlijk denk ik dat dit een zeer leuk spel zou zijn geweest als men de "wat een familie"-variant zou gebruiken (meer hierover later).
In Mogel motte proberen spelers dus hun hand zo snel mogelijk leeg te spelen. Ze doen dit door om beurten kaarten af te leggen op een gezamenlijke aflegstapel. Je mag enkel een kaart afleggen met een waarde net ééntje hoger of net ééntje lager dan de bovenste kaart van de aflegstapel (waarbij je op een vijf ook een één kan leggen en omgekeerd aangezien dit de hoogste kaarten zijn). Daarna neem je een kaart van de trekstapel. Zo gaat het natuurlijk niet echt vooruit om je hand leeg te spelen, dus gooi gerust een kaart op de grond, verstop ze waar je maar kan. Zo lang je hand met kaarten maar boven tafel blijft, je niet meer dan één kaart tegelijk wegmoffelt en de laatste handkaart mag niet weggestopt worden.
Eén speler is de bewakingskever en houdt de spelers goed in het oog. Betrapt hij een speler op valsspelen, wordt het spel even stilgelegd (de andere spelers mogen op dit moment niet valsspelen) en wordt er gecontroleerd of de speler effectief heeft valsgespeeld. Is hij betrapt, dan neemt hij de kaart terug op handen, net als een handkaart van de bewaker. Is de beschuldiging ten onrechte, dan neemt de bewaker een extra handkaart van de trekstapel.
De bewaker mag zelf niet valsspelen en er mag ook niet geklikt worden in het spel. Dit is in grote lijnen het spel. Enkele kaarten bieden ook nog wat extra's (zoals hieronder vermeld). Je speelt net zoveel ronden als er spelers zijn. Een ronde eindigt als een speler al z'n kaarten heeft laten verdwijnen. Voor elke kaart op handen krijgen de andere spelers 1 strafpunt, voor een actiekaart 5 strafpunten en een valsspeelmot-kaart 10 strafpunten. De speler die na al de ronden het minste strafpunten heeft, wint het spel.
Speciale acties van de kaarten : - Valsspeelmot : mag niet op de aflegstapel gelegd worden of doorgegeven, moet dus weggemoffeld worden - Spin : aansluitend één handkaart geven aan een andere speler - Mug : alle spelers slaan zo snel ze kunnen op de aflegstapel, de laatste krijgt van elke medespeler een kaart - Kakkerlak : alle spelers leggen gelijktijdig een kaart met dezelfde waarde als de kakkerlak af, enkel de snelste mag z'n kaart laten liggen, de anderen nemen hun kaart terug - Mier : alle spelers nemen een extra kaart van de trekstapel, behalve de speler die de mier uitspeelt
Titel : Mogel Motte Auteurs : Emely en Lukas Brand Uitgeverij : Drei magier spiele Aantal spelers : 3-5 Leeftijd : 7+ Speelduur : 15-25 minuten