IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
31-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Five tribes (Days of wonder)


Ik durf gerust te stellen dat we zéér enthousiast zijn om deze titel hier aan u te mogen presenteren en wel om verschillende redenen. Ten eerste zijn we ongetwijfeld met z'n allen fan van Days of wonder en meer bepaald de kwaliteit van hun materiaal. De stijl, de afwerking, het spelplezier, Days of wonder doet altijd goed z'n huiswerk en dat straalt ook van hun spellen af. Daarnaast omdat dit lieve lezer wel eens de grootste Essen hit van dit jaar zou kunnen worden. Relatief eenvoudige gameplay, maar erg veel diepgang. Combineer dat dan nog met een redelijk uniek concept (u gaat in plaats van werkers te plaatsen, werkers verwijderen) en dan kan er niet al te veel mislopen me dunkt. Bruno Cathala zelf, toch wel een gereputeerd spelauteur, noemt dit nu al z'n waarschijnlijk beste spel tot op heden en na het doornemen van de spelregels kan ik dit wel ergens begrijpen. Een definitieve conclusie wat wij er van vinden post ik natuurlijk weer in een imprESSEN na een speelsessie, maar bij deze geef ik u al graag een uitgebreid overzicht van FIVE TRIBES.



In "Five Tribes" speelt u de leider van een caravaan die halt houdt in het sultanaat van Nagala, waar de plaatselijke sultan recentelijk de geest heeft gegeven (niet die uit de lamp wel te verstaan). U gaat proberen uw macht uit te oefenen op de vijf plaatselijke stammen en trachten om ze aan uw kant te krijgen om zo de leiding over het land in te palmen. Vergeet zeker ook niet de eeuwenoude geesten te aanroepen, want ze zouden wel eens het verschil kunnen maken aan het eind.

Het materiaal :
U krijgt zoals steeds bij Days of Wonder meer dan waard voor uw geld. 5 overzichtsbladen met spelverloop en overzicht van de eigenschappen van de geesten, een scoreblok, 4 setjes met kamelen en spelerspionnen in vier kleuren, 1 biedspoor en 1 volgordespoor, 90 houten meeples en bijhorende stoffen buidel, 12 houten palmbomen en 10 paleizen, 30 stadstegels, 22 geestenkaarten, 96 gouden munten (waarden 1 en 5) en 54 grondstoffenkaarten (36 grondstoffen en 18 slaven). 

De spelopstelling :
De spelers kiezen een eigen kleur en krijgen hierin de kamelen en spelerspion, daarnaast krijgen ze een overzichtsblad en 50 gouden munten startkapitaal. De 30 tegels worden in een willekeurige 5x6 rechthoek klaargelegd en vormen het sultanaat. De meeples worden in de stoffen buidel gestopt en op elke tegel worden er 3 gelegd (blind getrokken uit de buidel). De grondstoffenkaarten worden geschud en er worden er 9 open gelegd als vitrine. Ook de geestenkaarten worden geschud en 3 worden er opengelegd. De palmbomen, paleizen en resterend goud wordt naast het speelveld klaargelegd.

Doel van het spel :
De spelers proberen zo veel mogelijk overwinningspunten te scoren. Ze verkrijgen deze door :
- 1 punt voor elke goudmunt
- 1 punt voor elke vizier (gele meeple) en 10 punten/speler waarop je een meerderheid aan vizieren hebt
- 2 punten per oudere (witte meeple)
- de som van de punten van je geesten
- de som van de punten van al de tegels die je onder controle hebt
- 3 punten per palmboom op de tegels onder jouw controle
- 5 punten per paleis op de tegels onder jouw controle
- de som van de punten voor elke serie van verschillende grondstoffenkaarten (1,3,7,13,21,30,40,50,60 punten voor 1,2,3,4,5,6,7,8,9 verschillende grondstoffenkaarten)



Een speelronde :
Een speelronde bestaat uit twee fasen. In de biedfase wordt er geboden voor de speelvolgorde en nadien voeren de spelers om beurten hun volledige actiefase uit. Tot slot is er nog een kleine opschoonfase en kan een volgende ronde van start gaan. Tot een speler ofwel z'n laatste kameel op het bord heeft geplaatst of er geen legale bewegingen meer mogelijk zijn met de meeples. In het eerste geval wordt de lopende ronde afgewerkt, in het tweede geval kunnen de spelers nog wel de gunsten van hun geesten aanroepen, maar hun gewone beurt vervalt dan.

Het bieden :
In de volgorde van het volgordespoor (zie foto boven) mogen de spelers een éénmalig bod doen. Ze kunnen opteren voor een vroege speelronde, maar dit zal hen wel wat centen kosten. De eerste speler doet een bod, betaalt het bod onmiddellijk aan de bank en plaatst z'n pion op de overéénkomstige plaats op het biedspoor. Daarna komen alle anderen in volgorde aan bod. Elk bod kan maar één maal uitgevaardigd worden (1,3,5,8,12,18 goudmunten). Nul kan meermaals (3 keer) worden geboden, waarbij diegene die later nul bood eerder aan de beurt zal komen. Vier spelers kunnen niet nul bieden, de laatste speler moet het bod van 1 wel aanvaarden en als startspeler aan de slag gaan.

De actiefase :
In deze fase doorloopt de actieve speler tot zes verschillende stappen.

* Stap 1 : verplaats je spelerspion van het biedspoor naar het volgordespoor. De speler die als eerste speelt, zal in de volgende ronde dus ook als eerste kunnen bieden, dit heeft ongetwijfeld z'n voordelen als je koste wat het kost startspeler wil blijven. Hou er wel rekening mee dat die zuurverdiende goudmunten je wel overwinningspunten opleveren op het einde van het spel.

* Stap 2 : beweeg de meeples. Je neemt alle meeples van een tegel naar keuze en verplaatst zo volgens een soort van Mancala-systeem (dat we nog kennen van Trajan) op de rondom liggende tegels. Er zijn wel drie regels waarmee je rekening moet houden. Je mag enkel stappen zetten naar orthogonaal aangrenzende tegels (dus niet diagonaal), je laat op elke tegel één (en slechts één) meeple achter en de laatste meeple moet op een tegel terechtkomen waar er reeds een meeple van die kleur aanwezig is. Je mag ook nooit onmiddellijk van de ene naar de andere tegel terugspringen. (indien je in een lusje kan bewegen, mag het wel, hiervoor moet je al minstens vijf meeples in handen hebben)

* stap 3 : voer een controlecheck uit. Neem de laatst geplaatste meeple en alle meeples van dezelfde kleur van de doeltegel. Indien deze tegel nu volledig leeg is, neem je controle over deze tegel door er een kameel van jou op te plaatsen. Deze tegel kan nooit meer afgenomen worden van jou. Op het einde van het spel scoor je voor deze tegels.

* stap 4 : de stammenacties. Afhankelijk van de kleur en de hoeveelheid meeples dat je in handen hebt, kan je bepaalde acties gaan uitvoeren :
- gele viziers : plaats ze gewoon voor je op tafel, ze leveren punten op aan het einde van het spel
- witte ouderen : plaats  ze gewoon voor je op tafel, ze leveren punten op aan het einde van het spel als je ze bijhoudt. Je kan ze echter ook gaan inzetten om bepaalde geesten aan te schaffen of hun eigenschappen te gebruiken
- groene handelaars : stop ze allen terug in de zak en neem evenveel grondstoffenkaarten uit de vitrine. Je neemt deze kaarten in de uitgelegde volgorde. (dus geen vrije keuze)
- blauwe bouwmeesters : stop ze allen terug in de zak en ontvang goudmunten. Hiervoor tel je alle omringende blauwe tegels van je doeltegel (doeltegel zelf telt ook) en vermenigvuldig je deze met het aantal meeples dat je terug in de buidel stopt. Je mag overigens een onbeperkt aantal slavenkaarten afleggen om de factor hier te verhogen.
- rode huurmoordenaars : stop ze allen terug in de zak en dood één andere meeple. Verwijder deze meeple en stop hem terug in de buidel. Deze meeple kan een meeple naar keuze zijn niet verder verwijderd van de doeltegel als het aantal meeples dat je in de buidel stopte of 1 gele of 1 witte meeple die bij een tegenspeler staat. Je mag ook hier extra slavenkaarten afleggen om het bereik van deze actie te verhogen (dus een meeple verder weg van de doeltegel te vermoorden). Als resultaat van deze actie kan het zijn dat je een tegel terug vrij maakt, je neemt dan ook onmiddellijk controle en plaatst een kameel

* Stap 5 : de tegelacties. Afhankelijk van de doeltegel moet of mag je nog een extra actie uitvoeren. Onderaan links op de tegel staat aangegeven welke actie het hier betreft. Staat er een palmboom of paleis dan MOET je een palmboom of paleis plaatsen op de tegel. De drie andere mogelijke acties zijn facultatief. Zo kan je 3 geld betalen om 1 grondstoffenkaart uit de eerste drie kaarten te kiezen, kan je zes geld betalen om 2 kaarten uit de eerste zes te halen of kan je 2 ouderen (of 1 oudere en 1 slavenkaart) afgeven om een geest aan te schaffen.

* Stap 6 : verkoop van grondstoffen. Deze stap is optioneel en zelfs enerzijds af te raden. Je voert hem meestal enkel uit als je een nijpend geldtekort hebt. Je mag een set verschillende grondstoffenkaarten verkopen voor de overeenkomstige gouden munten (zoals aangegeven bij doel van het spel). Uiteraard kan je beter tot het einde van het spel verzamelen, daar je dan meer combinaties kan maken.



Het opschonen :
Nadat alle spelers hun actiefase hebben afgehandeld worden zowel de grondstoffen- als de geestenkaarten aangevuld tot respectievelijk 9 en 3 kaarten. Dit wil dus wel zeggen dat er tijdens een ronde niet meer dan deze kaarten beschikbaar zijn. Speel je dus als allerlaatste kan het best wel eens gebeuren dat je op gebied van kaarten met lege handen achterblijft.

De geestenkaarten :
De geesten hebben allen een unieke eigenschap die je tegen de standaardregels laat zondigen. Er zit een handig overzicht bij het spel om hier snel een zicht op te krijgen. De kaarten en het andere materiaal is trouwens zoals steeds weer taalonafhankelijk, dus eens je de pictogrammen een beetje kent, mag dit ook geen problemen meer opleveren.




Titel : Five Tribes
Auteur : Bruno Cathala
Uitgeverij : Days of Wonder
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 13+


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)


Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 09-2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs