IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
25-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiel Essen 2013 – Deel II : Overzicht hal 1

De Amerikaanse uitgeverij MINION GAMES staat voor het eerst op de beurs in Essen. Zij brengen het fantastische Hegemonic waarmee ze gaan proberen om Eclipse (de topper van vorige beurs) naar de kroon te steken in dit gamma. Daarnaast was er ook een eerder op de markt verschenen uitbreiding present.

The Manhattan Project: Second Stage bestaat uit vier kleine uitbreidingen die individueel of gezamenlijk aan het basisspel kunnen worden toegevoegd. Nations 2 werkt identiek aan de eerder verschenen Nations uitbreiding, waarbij elke speler een natie gaat vertegenwoordigen. De Rocket technology laat je toe om een raketfabriek te bouwen die véél efficiënter zijn in aanvallen tegen andere naties. H-Bomb technology zorgt dat je je vervaardigde bommen gaat kunnen upgraden naar de H-bom en de Personalities ten slotte zijn zeven rollen (gebaseerd op realistische individuen) die je verkrijgt bij het terugtrekken van je arbeiders en die een unieke eigenschap met zich meebrengen.

CZECH GAMES EDITION staat garant voor een stevige jaarlijkse bijdrage aan menig spellenverzameling. De vorige jaren publiceerden ze telkens prijswinnende en noemenswaardige titels, zoals Dungeon Lords, Dungeon petz, Tzolkin, Galaxy trucker, Last Will,… Vele van deze titels werden opgepikt door uitgeverijen in andere landen en talloze keren vertaald. Dit jaar lijkt het vooral het jaar van de uitbreiding te worden voor onze Tsjechische vrienden.

In het populaire spel Dungeon Petz moest je een dierenspeciaalzaak uitbouwen in een nogal speciale wereld vol goblins en volgelingen. Dit jaar verschijnt de uitbreiding Dungeon Petz: Dark Alleys  waarin er nieuwe kooien, magische voorwerpen en een compleet nieuw district in de stad komt. Het betreft hier een achterbuurt waar je illegale arbeiders kan inhuren, huisdieren van een zwarte markt kan kopen en andere duistere praktijken kan uitvoeren die je op een slinkse manier toelaten om het spel naar je hand te zetten.

In Galaxy Trucker: Latest Models vindt u dan weer nieuwe speelborden, waarop u andere  ruimteschepen gaat bouwen. Asteroïden kunnen in stukken splitsen en op meerdere plaatsen schade aanrichten. De nieuwe schepen zijn groter, moeilijker en uitdagender om elkaar te knutselen en zullen nog tactischer moeten worden opgebouwd om de ruimtereizen te overleven. Daarnaast is er de optie om een dobbelsteenrol te laten beslissen aan welke compartimenten er al dan niet zal mogen gebouwd worden. Houdt u van de knotsgekke ruimterace die Galaxy trucker toch wel is, dan is deze aanvulling misschien wel iets voor u.

 Een spel met een héél apart thema, dat is zonder meer Last Will, een deel van de erfenis van uw rijke, overleden oom zo snel mogelijk spenderen om uiteindelijk de ganse erfenis op te strijken, dat kan niet anders dan voor leute zorgen. In Last Will: Getting Sacked, vonden de advocaten een verborgen clausule in het testament. Snel geld spenderen is niet meer voldoende, je moet ook je job nog trachten te verliezen, want de erfenis van je oom kan toch niet gaan naar iemand die tewerkgesteld is! Maandelijkse inkomsten verstoren natuurlijk je taak om zo snel mogelijk bankroet te zijn, dus probeer je op alle mogelijke manieren om van je werk af te komen. Dit lijkt in het spel niet zo makkelijk als in realiteit, dus je zal creatief uit de hoek moeten komen. Je zal elke ronde proberen om je inkomen te laten zakken door je baas ontevreden te maken. Zo gauw je alle “opdrachten” hebt uitgevoerd om je te laten ontslaan, wordt je met de glimlach buiten gegooid. Goed nieuws, want dan heb je meer tijd om een veeleisende vrouw te zoeken, kostelijke kinderen, een peperduur trouwfeest, alles is goed om véél geld te spenderen. We hebben je gewaarschuwd, het zijn rare jongens daar bij CGE.

Tzolk’in: The Mayan Calendar was zonder meer de hype van vorig spellenjaar, de draaiende  raderen op het speelbord intrigeerden de ganse spellenwereld en bovendien bleek deze worker-placement-game nog eens erg goed te zijn ook. Je plande je acties nu niet enkel op bepaalde plaatsen, maar ook nog eens in tijd. Bouwen aan de Inca-beschaving bleek nooit zo leuk als in dit spel. In Tzolk'in: The Mayan Calendar - Tribes & Prophecies, wordt elke speler nu hoofd van één van de 13 stammen, elk met hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Dit zorgt voor een grote variëteit aan speelmogelijkheden en diverse beginsituaties. Bovendien zijn er 3 profetische voorspellingen die in de loop van het spel zullen uitkomen. Zorg dat je voorbereid bent op deze gebeurtenissen en scoor hiermee de broodnodige overwinningspunten. Tenslotte zijn er ook nieuwe gebouwen en materiaal voor een vijfde speler toegevoegd, wat op zich ook zeker een meerwaarde is.

 Tash-Kalar: Arena of Legends is het enige nieuwe stand-alone spel dat dit jaar in Essen verschijnt van CGE. Twee tot vier strijders nemen het tegen elkaar op in de  Tash-Kalar arena, tonen hun vaardigheden en strategie in een korte, intense strijd. Door hun volgelingen klever in te zetten, vormen ze magische patronen die krachtige wezens tot leven wekken. Het spel biedt 2 speelvarianten aan, één waarbij je punten scoort voor het vervullen van verschillende queesten en opdrachten, de andere verwacht van jou dat je de toeschouwers vermaakt met het oproepen van legendarische wezens. De regels van Tash-Kalar: Arena of Legends zijn eenvoudig te begrijpen, maar eens je de mogelijke tactieken begint te ondervinden en kan anticiperen op de bewegingen en patronen van de tegenstander ontstaat er een echte clash der titanen.

DLP GAMES gooit zich dit jaar op de fruitmarkt. Verkiest u sinaasappels of citroenen of beiden? Creëer een nieuwe plantage of breidt er één uit. Verzamel landschapstegel of bouw een finca om het meeste punten te ontvangen tijdens de waardering. Citrus bezorgt de speler nieuwe uitdagingen, en er is weinig geluk mee gemoeid. De acties zijn eenvoudig, maar de beslissingen des te moeilijker. Spelers bouwen hun plantages uit en oogsten om de broodnodige inkomsten te vergaren. Maar de timing zal van een cruciaal belang zijn, welke plantage oogst je wanneer? Want als je oogst neem je de plantage uit de running voor de levensbelangrijke punten van de finca waardering.

Gamesalute is in Amerika stilaan aan het uitgroeien tot één van de populairste en beste verdelers van bord- en kaartspellen. Zij richten zich vooral op het ondersteunen van de nieuwere en kleinere uitgeverijen. Ze begeleiden hen bij de productie en verwezenlijking van hun product en zorgen voor de verdeling ervan. Er verschijnen elk jaar enkele titels die ze fabriceren onder eigen naam, maar ook tal van licentietitels van hun kleinere partners. Dit jaar brachten ze zo onder andere de nieuwe titel van Conquistador games en Dice hate me games mee naar hun allereerste Spiel.

 Tomorrow (Conquistador Games) simuleert een nabije toekomst waarin de zes wereldmachten onderling strijden om hun bevolking en cultuur te beschermen, ten koste van de anderen natuurlijk. Je taak bestaat erin om de onvermijdelijke daling van de wereldpopulatie tot stand te brengen, terwijl je het goedkeuren van je eigen bevolking en dit van de rest van de wereld tracht te verwerven (van een contradictie gesproken). Tomorrow bevat tal van aantrekkelijke speelelementen : een hoge dosis sociale interactie en diplomatie, samenzwering, pestfactor, variatie door diverse gebeurtenissen en verschillende vormen van oorlogvoering waaronder biologische en nucleaire destructie.

 Compounded (Dice hate me games) is een spel waarin je chemische verbindingen tot stand probeert te brengen, door zorgvuldig om te gaan met de elementen, ze soepel te beheren en te delen met je medespelers … en met een kleine dosis geluk. De spelers zijn laboranten die tegen een hoog tempo chemische verbindingen trachten samen te stellen voor de andere spelers dit doen of voordat ze vernietigd worden in een explosie. Sommige verbindingen zijn uiterst ontvlambaar en worden met de tijd gevaarlijker, neem je te veel tijd dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat je lab in duigen ligt. Ondanks het feit dat Compounded voor een deel bestaat uit “press-your-luck” is er ook zeker wat strategische planning vereist. Laboranten die nauw samenwerken met anderen zullen makkelijker aan elementen, labmateriaal en misschien wel gunsten komen en het laken naar zich toe kunnen trekken.

De Franse uitgeverij FUNFORGE wist de laatste jaren steeds te overtuigen met releases zoals Isla Dorada en vorig jaar Antoine Bauza’s Tokaido. Dit jaar gooien ze het qua thematiek weer over een héél andere boeg en zoeken ze de ruimte op.

 In Quantum, is elke speler een vlootcommandant van één van de vier mensenrassen. Allen strijden ze om een plaatsje te bemachtigen in de ruimte. Hun ruimteschepen worden voorgesteld door dobbelstenen, waarvan de waarde de beweging van het schip bepaald, maar ook de gevechtskracht – waarbij lagere nummers krachtiger zijn. Een zes zorgt dus voor véél snelheid, maar ook een zwakker schip, terwijl een één een traag, maar machtig gevechtsstation voorstelt. Elk type schip heeft ook een bijzondere eigenschap die het éénmalig per beurt kan gebruiken. Vooral de combinatie van deze eigenschappen kunnen vernietigende gevolgen hebben. Het uiteindelijke doel in Quantum is echter het bouwen van Quantum Cubes – massieve energievoorzieningen. Elke keer je er één bouwt, kan je je vloot uitbreiden en krijg je meer mogelijkheden.

Het Russische MAGE COMPANY is stilaan z’n plaats in de bordspelwereld aan het veroveren. Dit jaar brachten ze met véél bravoure 12 Realms mee naar Essen. Dit spel was in beperkte oplage beschikbaar, maar zou binnenkort ook voor het grote publiek beschikbaar zijn, en dan kom ik hiermee graag bij u terug.

Daarnaast brachten ze ook Wrong Chemistry: Expand Your Lab mee, een uitbreiding voor Wrong Chemistry dat vorig jaar op de markt verscheen. Deze uitbreiding stelt de spelers in staat om meer actie toe te voegen aan het basisspel. Ten eerste wordt het spel nu speelbaar voor vijf spelers, daarnaast zijn er nieuwe elementkaarten die ervoor zorgen dat je op een alternatieve manier overwinningspunten kan gaan sprokkelen door beide kanten van de tegels te gebruiken. Nieuwe wetenschappers, elk met hun eigen speciale eigenschap, die de spelers gedurende het spel kunnen gebruiken zorgen voor diversiteit. Twee nieuwe kaarten laten je toe om in de beurt van de tegenspeler te spelen. Ten slotte worden er vijf opdrachtkaarten opengelegd bij aanvang van het spel, die elke speler zo snel mogelijk tracht te bemachtigen.

De Poolse uitgeverij GRY LEONARDO neemt ons mee terug naar de jaren ’30 waarin de spelers de rol aannemen van een eigenaar van een vakantieverblijf langsheen de Warschau -Otwock treinverbinding. In Letnisko (wat zomerverblijf betekent) wordt er gestreden om de vakantiegangers die per trein arriveren. Verdien geld en herinvesteer in bossen, goedkope chalets, comfortabele villa’s en luxueuze pensions. Des te hoger je standaard ligt, des te rijkere gasten je kan ontvangen – maar onderschat zeker niet de minder-verwachtende toeristen, die zelfs bij slecht weer naar de regio afzakken. Anticipeer op trends en investeer je kapitaal op het juiste moment om het meest gerespecteerde figuur in de Letnisko-Falenica gemeenschap te worden.

De tweede Poolse uitgeverij in de lijst is REBEL. Deze uitgeverij wist bij ons vooral naambekendheid te winnen met hun spel K2 dat door de Nederlandse uitgeverij WGG werd opgepikt (en terecht). Na het beklimmen van de 2de hoogste berg ter wereld, kozen ze vorig jaar voor de diepten van “The Cave”. Dit jaar zoeken ze terug hogere oorden op en gaan ze direct voor het summum voor elke alpinist, de Mount Everest.

In Mount Everest gaan de spelers aan de slag met twee ervaren bergbeklimmers die een bende toeristen, zonder enige ervaring, naar de top te leiden op de hoogste berg op deze aardbol ... en ze natuurlijk veilig terug te brengen.
De spelers krijgen een stapel kaarten waarmee ze over het bord gaan bewegen. Je bouwt kampen en beslist hoeveel zuurstof je meeneemt om de top te  bereiken. Enkel zuurstof zorgt voor acclimatiseerkaarten, die het de toeristen toelaat om de klim te overleven. De spelers kiezen welke toeristen ze meenemen, de atletische, diegene met klimervaring of de rijkere en prestigieuze amateurs. Met één toerist aan jouw touw klimmen, is overigens makkelijk, maar met een groep is het wel een ander paar mouwen. Zoals op elke berg is het weer van een cruciaal belang. Kan jij de expeditie coördineren en een crisis op de top vermijden? Dan zal je de toeristen met een glimlach terug aan de voet van de berg brengen.

Daarnaast publiceren ze ook Vikings: Warriors of the North, een spel waarin je de rol aanneemt van een Vikingleider en vecht voor controle over het Noorden. Diegene die als eerste alle buurdorpen plundert en de vrouwen meesleurt naar z’n eigen dorp, wint het spel. Om dit te bekomen, zal je de woeste noordelijke zeeën moeten trotseren, zeegevechten overleven en vooral uitkijken voor het reusachtige zeemonster dat zich verschuilt onder de golven! Eigenlijk is dit een kaartspel waarin de windkaarten bepalen hoe je over het speelbord beweegt, naar andere dorpen (om te plunderen) , bij een andere boot (om aan te vallen) of de thuishaven om een groot feest te organiseren. Daarnaast zullen actiekaarten je in staat stellen om drastische veranderingen door te voeren in het spelverloop, een gevecht naar je toe te trekken (zelfs na een slechte dobbelsteenrol) en helden in de strijd te gooien. De speler die als eerste de dochters van de drie dorpen naar z’n dorp overbrengt, wordt tot oppermachtige Vikingleider uitgeroepen.

De derde Poolse uitgeverij in de rij is dan weer PORTAL PUBLISHING, met aan het roer de spellenauteur Ignacy Trzewiczek, de man die ons al eerder Robinson Crusoë, Stronghold en Neuroshima hex bracht. Naast een uitbreiding voor die Robinson Crusoë, verschijnen er dit jaar ook twee nieuwe spellen bij deze uitgeverij, waarvan één van een Nederlandse auteur.

Legacy: The Testament of Duke de Crecy is een spel van Michiel Hendriks dat zich afspeelt in Frankrijk in de periode voor de Franse Revolutie, een tijd waarin de aristocratie alle macht heeft en het land regeert. Als een rijke, goed onderrichte aristocraat, die de wereld heeft rondgereisd en van z’n rijkdom heeft genoten, merk je dat er veranderingen op til zijn. Uiteraard besef je als geen ander dat jij en je familie moeten voorbereid zijn om een grote storm te gaan overleven. Je moet nieuwe bondgenoten gaan zoeken. Je gaat de hulp moeten inroepen van kleinere families, verstandshuwelijken forceren, sterke connectie met het hof onderhouden, titels verwerven, kastelen bouwen en vooral de juiste eega’s vinden voor jouw zonen en dochters. Elk spel weer bouw je jouw familie uit, schrijf je een uniek verhaal en breng je de relaties tussen ouders en hun kinderen, tussen neven en nichten, ooms en tantes tot leven. Er is maar één doel, de status van jouw familie opkrikken door rijkdom, prestige, nieuwe vaardigheden en mogelijkheden.

In Theseus: The Dark Orbit komen de spelers terecht in een conflict tussen vijf volkeren, die gevangen zitten op een ruimtestation. Slechts één volk zal echter kunnen overleven… In dit spel bewegen de spelers hun pionnen in het ruimtestation om de bijbehorende acties van de verschillende kamers uit te voeren. Elke beweging die je uitvoert, gaat ook de bewegingsmogelijkheden van je tegenspelers beïnvloeden. Je gaat telkens moeten overwegen welke kamer je zelf wil bereiken en hoe je het plannetje van je concurrenten kan dwarsbomen, wat leidt tot belangrijke keuzes en straffe beslissingen. Ook de acties van de diverse kamers zal tijdens het spel wijzigen door het uitspelen van kaarten, zo wordt de wereld van Theseus telkens weer opgebouwd met valstrikken, wapens, geheime doorgangen en vele andere gimmicks.

De laatste Poolse uitgeverij in het gezelschap is G3. Een relatief jonge uitgeverij die met maar liefst vier releases z’n plaatsje op de markt wil veroveren. Het is alleszins zéér verwonderlijk en bewonderenswaardig dat de spellen elk op zich van een totaal ander orde zijn.

7 Days of Westerplatte is een coöperatief oorlogsspel. De spelers vormen een groep Poolse commandanten die het Duitse leger trotseren en proberen het spel te winnen. Voer aanvallen uit, laat de landmacht oprukken en voer bombardementen uit om de Duitse troepen tegen te houden. Landmijnen,  mortieren, granaten en geweren vliegen ons rond de oren, maar denk er ook aan om de defensieve instellingen te vrijwaren en het moraal hoog te houden. Houdt jij het zeven dagen uit tot de versterkingen komen of ga je ten onder aan de vernietigende druk van de vijand?

Craftsmen is dan weer de typische eurogame in het rijtje met een economische motor die je aan de gang moet proberen krijgen. Je doet het allemaal voor een gedenkplaat en borstbeeld in het centrum van een klein stadje dat je economisch eens onder de loep gaat nemen. Elke ondernemer heeft vijf arbeiders ter beschikking die erg loyaal en volgzaam zijn. Zet hen gedurende drie jaar aan het werk en gebruik hun vakmanschap en vaardigheden om de meest eerzame positie te bekleden. Bouw productiegebouwen, leg connecties tussen deze gebouwen, produceer ruwe grondstoffen en consumptiegoederen of koop ze aan. Exporteer je goederen naar de verste uiteinden van de wereld en verdien de zo gewilde appreciatiepunten om te winnen.

Enclave is het spel dat thematisch het sterkst is uitgewerkt. Twaalf spirituele leiders, gekend als de meesters der Genialiteit, hebben een grote invloed en vele volgers. Op de nacht van de zonnewende brachten ze een onverwacht einde naar de wereld, precies zoals ze het hadden voorspeld. Alles wat de mensen maar konden verzinnen, gebeurde die nacht. Tijdens dit tragisch spektakel scheidden de meester der Genialiteit het kaf van het koren en namen ze de uitverkorenen mee naar een nieuwe, kleine hel die ze in een andere dimensie hadden gebouwd. Niemand weet hoe ze daar geraakten of hoe ze de realiteit konden beïnvloeden. Enkel krachtige samenwerking zou hen genoeg kracht hebben gegeven. Maar dit plan voor het einde van de wereld was niet helemaal perfect uitgevoerd. Al gauw bleek dat er overlevenden waren en dat zij een weg hadden gevonden naar de wereld van de meesters. Een gilde van overlevenden tracht naar die andere dimensie te springen om er uitvindingen en toestellen van de meester te stelen, zodat ze hun eigen wereld terug konden opbouwen.

In Raverun vechten de spelers over het land van Raverun. Om te kunnen overwinnen, moeten huurmoordenaars worden ingehuurd, wiens loyaliteit in twijfel te trekken valt. Tijdens ontelbare gevechten, zullen ze van kant wisselen naar gelang de zijde die hen het meeste oplevert. Slaag je erin om de sterkste huurlingen aan jouw kant te houden? Wie verslaat z’n vijanden en verenigt het versnipperende land van Raverun? Raverun is een relatief eenvoudig kaartspel waarbij spelers hun huurlingen tegen elkaar inzetten en waarbij ze trachten de sterkste kaarten op hand te krijgen. Uiteraard beschikken de huurlingen ook over speciale eigenschappen zodat het niet altijd de sterkste huurling is die aan het langste eind trekt.

R&R GAMES is een Amerikaanse uitgeverij die héél wat Europese titels naar Amerika haalt en dus wel oog heeft voor de betere Eurogame. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat zij Coal Baron (Eggertspiele, zie deel IV van deze reeks) in hun gamma opnemen. Daarnaast brengen ze drie eigen titels mee naar Spiel.

Plunder is een deductive kaartspel waarin iedereen een piratenkapitein speelt die op zoek is naar een begraven schat (waar hebben we dat nog al eens gehoord?). Je kan de exacte plaats zoeken door de drie landtekens te combineren, maar uiteraard dien je jezelf niet echt moe te maken door te graven naar de schatten, je kan ze toch simpelweg stelen van je tegenstrevers. De speler die als eerste bij een schat komt, neemt natuurlijk het leeuwendeel mee, kom je later op de place to be aan ga er steeds minder te rapen vallen. Behoed je ervoor dat je schatten niet gestolen worden, want ze leveren overwinningspunten op op het einde van het spel. Vind en steel de meeste schatten om te winnen!

UnNatural Selection is dan weer een amusant, schertsend gevechtsspelletje waarin je allerhande kaarten met schepsels in de arena in de strijd gooit. Eens de schepsels klaar zijn om te vechten kan je ze nog ondersteunen door het uitspelen van andere kaarten om zo hun mogelijkheden te vergroten. Eén speler is de jury en beslist welke combinatie van schepsels die ronde de wedstrijd wint.

In New Haven, dat zich afspeelt in het koloniale New England, moeten de spelers de rijkdom van het land beheren en een blakende nederzetting bouwen. Spelers plaatsen tegels strategisch op een gemeenschappelijk spelbord om hout te hakken, steen te verwerven, graanvelden te planten en weien te vullen met dikke schapen. Nadien worden deze grondstoffen gebruikt om gebouwen op te richten op het eigen spelersbord, waarbij complete rijen en kolommen zorgen voor populatiepunten.  Diegene die de grootste en belangrijkste stad, met de grootste populatie, weet op te bouwen wint het spel!

De Tsjechische vrienden van STRAGOO GAMES leerden we vorig jaar kennen met Mafia City, een spel dat ons echt wel wist te bekoren. Dit jaar brengen ze een spel op de markt dat ook geschikt is voor de jongere spelers. Vooral reactiesnelheid, snelle handen en ogen en een beetje geheugen gaan je ver brengen in dit spel. In elke beurt van Grabolo gooit er iemand twee dobbelstenen, dan probeert iedereen gelijktijdig een schijf te grabbelen waarvan de kleur en waarde overeenkomt met het gegooide resultaat. Indien die schijf niet op de tafel ligt, probeer je je te herinneren welke speler die schijf in z’n stapel heeft zitten.

Ten slotte brengen we in hal 1 nog een bezoekje aan het Russische RIGHTGAMES LLC.

Ook zijn brengen een uitbreiding van hun toptitel (tot nu toe) en drie alleenstaande spellen op de markt.

Het grote supercontinent Pangea is in stukken gebroken en de evolutie gaat z’n eigen weg op de diverse continenten om een eigen gemeenschap van dieren te vormen. In Evolution: Continents, kan je Evolution nu spelen op twee verschillende werelddelen, met alle waterdieren die dan nog eens op een aparte locatie eindigen, nl. de oceaan. Dieren op verschillende continenten hebben elk hun eigen voedselketen en de ontwikkeling ervan is op afhankelijk van de locatie. In deze uitbreiding kan je je dieren zich laten aanpassen aan de omgeving en soms laten migreren tussen twee continenten.

Driehonderd jaar voor onze jaartelling werd het Middellandse Zeegebied al door dozijnen mensen bewoond, maar slechts één van die stammen zal uitgroeien tot een grote civilisatie die strekt van Egypte tot Brittannië. Neem het heft in handen en bewijs dat jij de enige bent die het echt waard is om de halve wereld onder je hoede te nemen! In Founders of the Empire breidt elke speler z’n domein uit door gebruik te maken van vier soorten tegels, groen voor landschappen, blauw voor productiegebouwen, purper voor stadsgebouwen en rood voor tempels en altaren die overwinningspunten opleveren.

In Kings Under Mountains nemen de spelers het commando over vier fantasierassen – orcs, dwergen, goblins en reuzen – en gebruiken ze deze om mijnen in te palmen en te ontginnen. In dit kaartspel probeer je punten te scoren door de mijnen te claimen. Dit doe je door steeds hogere kaarten bij de mijnen te leggen tot de limiet aangegeven op de mijn is bereikt. Het ras dat bovenop de stapel ligt, ontgint de mijn en krijgt de mijnkaart. Je probeert uiteraard af te werken met je eigen ras zodat je de mijn zelf kan claimen.

Af en toe wil je weg uit de drukte, de gonzende stad ontvluchten. Je doet dan niets liever dan in je tuin springen met een spade in de hand. Je geniet van het planten, verzorgen en oogsten van gewassen. Maar helaas, je hebt zo weinig tijd door dat drukke leven dat in de tuin werken er vaak overschiet. Kitchen Garden laat je toe om je ontspanning toch te beoefenen zonder vuil onder je nagels te krijgen. Elke speler krijgt bij aanvang van het spel een opdrachtkaart met een aantal bedden en het soort groenten dat moet verbouwd worden. Diegene die als eerste z’n vier bedjes compleet weet af te werken, wint dit spel!

25-10-2013 om 08:19 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pictoriale problemen !
Lieve bloglezer,

u heeft waarschijnlijk erg zitten uitkijken naar ons Essen verslag. Dit verslag zal verschijnen op onze blog gedurende het verloop van de beurs. We hebben echter een probleem om de foto's in de artikels te integreren. U krijgt deze zeker op een andere manier nog eens aangeboden, maar voorlopig zal u het dus met de tekstuele versie moeten doen.

25-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
24-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spiel Essen 2013 – Deel I : Algemene info over het evenement

Spiel 2013 - een korte voorstelling :

Op donderdag 24 oktober opende Spiel Essen, de grootste spellenbeurs ter wereld, wederom z’n deuren voor vier dagen speelplezier. De vorige jaren kon de beurs rekenen op zo’n 150.000 belangstellenden die over de vloer kwamen. Ook dit jaar zou dit aantal zonder enig probleem bereikt moeten worden. Om nog wat meer met cijfers te goochelen, geven we nog graag mee dat er zo’n 800 nieuwe spellen te bewonderen zijn in het Congres Centrum van Essen. Met meer dan 800 standhouders uit 37 landen kan je echt wel spreken van een internationale beurs die op een goede 48.000 m² beursvloer wordt georganiseerd. Ieder jaar maar weer wordt het erg duidelijk dat de bord- en kaartspellenwereld een groeiende gemeenschap is. Bovendien vond er ook weer een officiële persvoorstelling plaats op woensdag met als hoogtepunt het bekronen van het beste familiespel en volwassenenspel in de vorm van de Deutsche SpielePreis.

Spiel 2013 – de speelplaats :

In tegenstelling tot de vorige jaren verhuist het evement naar de hallen 1, 2, 3 en de Galeria wegens verbouwingen in de andere hallen. Dit kwam het evenement enkel ten geode, want de nieuwe locatie zorgde voor meer ruimte, grotere standen en vooral méér zuurstof door de hogere hallen. Bovendien vonden ook de kleinere en nieuwere uitgevers meer dan ooit hun weg naar Spiel. De bord- en kaartspellen waren te vinden verspreid over de 3 hallen. De fantasy bordspellen en live rollenspellen  waren ondergebracht in hal 2, alsook het nevenevement COMIC ACTION, waar er plaats is voor allerhande strips, maar daarin hebben wij ons nog nooit verdiept, dus kan ik niet zo erg veel kwijt. Ten slotte werd er zoals steeds ook extra aandacht bested aan de kinderen. In de Galeria was het weer een paradijs opgebouwd voor de jonge bezoekers met animatie, spellen op grote schaal, bewegingsspellen, trampolines, springkastelen en veel meer. Het is altijd aangenaam om ook eens door deze plaats te lopen, want de gigantische lichtkoepel doet jouw ogen ongetwijfeld terug opengaan na een vermoeiende slenterdag in de andere hallen.

Spiel 2013 – de speeltijd en de kosten :

De beurs loopt van donderdag tot en met zondag en is geopend van 10 uur in de voormiddag tot 19 uur.  Enkel op de slotdag, zondag sluiten de deuren een uurtje vroeger en wordt er omstreeks 18 uur afgerond. U kan zowel dagtickets aanschaffen als tickets voor de ganse beurs. De prijzen geef ik graag even mee, indien u misschien overweegt om alsnog naar Essen af te zakken één dezer dagen of met het oog op volgende editie.

Eéndagsticket volwassene: 11,50 euro
Eéndagsticket kinderen onder 12: 6,50  euro
Eéndagsticket  studenten, schoolkinderen en senioren: 8,50 euro
Eéndagsticket gezin - max. 5 personen (max. 2 volwassenen en 3 kinderen. Kinderen ouder dan 12 moeten hun identiteitskaart tonen): 26 euro   

Vier-dagenticket volwassene: 27 euro   
Vier-dagenticket kinderen onder 12: 15,50 euro   
Vier-dagenticket studenten, schoolkinderen en senioren: 18 euro

Wat parkeren betreft, kan u terecht op de diverse parking aan en rond de messe. Houd er wel rekening mee dat u €5 moet betalen om gebruik te maken van deze parkeergelegenheden.  Wij stonden zoals elk jaar op parking 6, die in tegenstelling tot de andere jaren, nu wel vlak naast de gebruikte hallen ligt (of beter gezegd eronder).

Spiel 2013 – het programma :

Naast het beursgebeuren op zich, vallen er op Spiel nog héél wat andere zaken te beleven. Zo kan u persoonlijk kennis maken met de auteurs, illustratoren en uitgevers van uw favoriete spellen. Op woensdag voorafgaand aan de beurs is er trouwens steeds een podiumdiscussie waarbij u vragen kan stellen aan uw favoriete auteur, uw spellen kan laten signeren of gewoonweg een babbeltje slaan met de “rocksterren” van de bordspelwereld.

Daarnaast worden er ook tal van toernooien en andere wedstrijden gehouden tijdens de vier dagen van Spiel. Zoch verlag houdt Crossboule wedstrijden, u kan deelnemen aan het 24ste Duits kampioenschap memorie en is er het 8ste WK Carcassonne waaraan deelnemers uit 35 landen zullen deelnemen. U dient voor deze laatste wel geselecteerd te zijn in de eigen landelijke selecties.

Spiel 2013 – de sfeer :

Doordat de schoolvakanties in Duitsland en Nederland al begonnen waren, was het enorm druk op donderdag in de hallen in Essen. Op zich was er inderdaad meer lucht en ruimte had ik de indruk, maar de overrompeling in de namiddag bleef toch weer voor een drukkend en typisch beursgevoel zorgen. De nieuwe nummering van de standen zorgde in het allerminst voor problemen, een beetje voorbereiding is echter nooit weg. Druk ook zeker een plattegrondje af van de verschillende hallen voor u naar Spiel vertrekt. Op de website van de organisatie vindt u een week op voorhand alle nodige documenten.

Spiel 2013 – het verdict :

Spiel is een vroeg Sinterklaas en Kerstmis voor iedereen die graag een spel speelt. Het is zonder meer een ervaring en een perfecte gelegenheid om eens rustig te bekijken welke innovaties u mag verwachten in het komende spellenjaar. Het valt in niets, maar dan ook niets te vergelijken met andere spellenbeurzen, aangezien het in cijfers ongetwijfeld alle andere evenementen overklast. Een kritische kanttekening hierbij is natuurlijk wel het feit dat dit een mega-event is en dat u de drukte, het geschuifel en het zware hoofd en dito benen er wel moet bijnemen. Geef vooral de ogen de kost, probeer aan een speeltafel aan te schuiven indien u een gaatje ziet en er de mogelijkheid zich voordoet en hou u vooral aan uw vooropgestelde budget. Als Belgische of Nederlandse bezoeker geef ik u nog graag de tip om niet zomaar spellen aan te kopen in Essen. Vaak kunt u ze na de beurs zelfs goedkoper aanschaffen bij uw plaatselijke spellenwinkel.  Misschien dan wel zonder die extra goodie of promokaartje, maar dat maakt u dan maar voor zichzelf uit. Bovendien verschijnen toch tal van titels, die de moeite waard zijn, in de loop van het jaar in het Nederlands bij de uitgeverijen die u in onze laatste deel (zie onder) ook aan bod ziet komen. De keuze is aan u … en keuze zal u sowieso in overvloed hebben.

Lees ook de volgende delen van dit Essen artikel. U mag in de volgende drie delen een bespreking verwachten van de voorgestelde nieuwe spellen per hal en in het slotdeel besteden we extra aandacht aan de Belgische en Nederlandse uitgeverijen, aangezien we die toch graag een speciaal plaatsje zouden geven in deze reeks. Uiteraard zijn de beschrijvingen nog erg algemeen, aangezien we het voorlopig moeten doen met de info die de uitgeverijen zelf vrijgaven voor de beurs. In de komende weken en maanden krijgt u de recensies van alle titels netjes op onze blog gepresenteerd.

24-10-2013 om 23:12 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
23-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 1 dag
Nog enkele aankomende titels :

   
Citrus (DLP games)                 Tomorrow (Conquistador games)             Letnisko (Gry Leonardo)

  
Days of honor (Diablos Polacos) The outcast heroes (FGH)                        Theomachie (FGH)

     
Buccaneer bones (Wattsalpoag)  What's he building in there? (Baksha games)     Bang : the dice game (dV Giochi)

          
The rats in the walls (Sphinx)                     Armadöra (Black rock)           The battle of red cliffs  Alliances (Golden egg games)

    
Café melange (Clicker spiele)  Francis Drake (Kayal games)        Triassic Terror (Kayal games)

Uiteraard verschijnt er nog véél meer in Essen en kunnen we jammerlijk genoeg niet alles op onze blog een plaatsje geven.
Toch denk ik dat er héél wat interessante zaken reeds hier verschenen zijn en hopelijk mogen we u de komende weken en maanden
dan ook erg vaak verwachten hier. De volgende zaken mag u zeker verwachten in de volgende dagen en weken :
- Essen verslag (bestaande uit verschillende delen)
- De buit (foto en opsomming van de spellen die we toevoegen aan de collectie)
- Recensies van de spellen (die zullen een tijdje lopen normaal)
- ImprESSENs zo gauw we de spellen een keertje kunnen testen (dus laat gerust een seintje als u zin heeft om mee te testen)

23-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
22-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 2 dagen
Aangezien de lijst nog enorm is uitgebreid de laatste weken, geven we u voorlopig graag nog enkele foto's mee.


Mush! Mush! (Fragor games)                 Mount Everest (Rebel)           Vikings : warriors of the north (Rebel)



Fun farm (Post Scriptum)                  Super fantasy (Red glove)     Corto (Matagot)


Ginkgopolis : the experts (Pearl games)   Banjooli xeet (Asylum)         21 Mutinies : Arrr! Edition (Asylum)

22-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
21-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 3 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Cappuccino
Auteur : Charles Chevallier
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd :8+

21-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
20-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 128
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Elvire, Ronny & Arne
Gespeelde spellen : Relic runners
Speeldatum : 19/10/'13
Speelplaats : spellenclub Pallieter Lier
Opmerkingen : Het spel begint me eigenlijk beter en beter te bevallen. Ik zal er waarschijnlijk nooit echt goed in worden (ondanks de winst vandaag), maar ik begin toch een beetje voeling te krijgen met het concept en hoe je alles precies moet opbouwen.

20-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 4 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Armadöra
Auteur : Christwart Conrad
Uitgeverij : Blackrock editions
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd :8+

20-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
19-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 127
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Jarich, Michel, Sven & Arne
Gespeelde spellen : Evo
Speeldatum : 19/10/'13
Speelplaats : spellenclub Pallieter Lier
Opmerkingen : Nog maar eens een "gouwe ouwe" uit de kast gesleurd. Altijd fijn om de oude gloriën nog eens op tafel te krijgen en in te zien dat het allemaal niet zo blits hoeft te zijn om leuk te zijn. Hopelijk komt deze titel binnenkort nog eens op tafel, want hij is echt wel de moeite.

19-10-2013 om 23:56 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red glove pre-order voor Essen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op aanvraag :

Indien u interesse mocht hebben voor de Essen-release van Red Glove verwijzen we u graag door naar :
http://www.redglove.eu/superfantasy.php

Meer info omtrent het spel zelf vindt u op deze blog in de weken na Essen normaal gezien.

19-10-2013 om 23:50 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 126
Deelnemers : Jan, Jurgen, Rudy & Arne
Gespeelde spellen : Keyflower, Royal turf & King of Tokyo
Speeldatum : 18/10/'13
Speelplaats : spellenclub Spelhamels Beerse
Opmerkingen :Een foto volgt misschien nog later als deze verschenen is op de blog van de Spelhamels. Keyflower was wederom een tijdje geleden, maar met een zoete overwinning (slechts 1 punt verschil) kunnen afsluiten. Ook King of Tokyo was weeral even geleden, het was een rustig rondje, weinig "bashen" op elkaar, zodat de 20 punten konden worden gehaald vooraleer er doden vielen.

19-10-2013 om 00:37 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 5 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Sanssouci
Auteur : Michael Kiesling
Uitgeverij : Ravensburger
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd :8+

19-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
18-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 6 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Warlock
Auteur : Fabrice Vandenbogaerde
Uitgeverij : Quined
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd :12+

18-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
17-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 7 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Palmyra
Auteur : Bernd Eisenstein
Uitgeverij : Iron games
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd :10+

17-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
16-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 125
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Xander, Robèr & Arne
Gespeelde spellen : Last will, Relic runners & Augustus
Speeldatum : 15/10/'13
Speelplaats : spellenzolder SpinLi
Opmerkingen : Een tweede beurtje Relic runners werd ontsiert door de vele tactische fouten aangezien er te gezellig over het aanstaande spellenevenement in Essen werd gekeuveld, desalniettemin werd hij bij de spelers als positief ervaren. Augustus bleek nog maar eens, na een tijdje hem niet te hebben gespeeld, een héél leuk, toegankelijk spel dat perfect als tussendoortje kan dienen. Last Will blijft ongetwijfeld het spel met het leukste thema van het afgelopen jaar, ik ben erg benieuwd wat de uitbreiding binnenkort toevoegt. Hou onze blog zeker in het oog wat dit laatste betreft, want u krijgt zonder enige twijfel een overzichtje.

16-10-2013 om 09:52 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 8 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Alarm!
Auteur : Tim De Rycke & Sander Vernyns
Uitgeverij : Sandtimer
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

16-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
15-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Relic runners
Klik op de afbeelding om de link te volgen Relic runners (Days of wonder) :

+ prachtig materiaal, zoals we wel gewend zijn van DoW
+ zéér korte speelbeurten, vervelen ga je je niet snel doen
+ het is een familiespel pur sang (en dat vind ik sowieso een pluspunt)
+ je voelt steeds die spanning omdat het uiteindelijk toch ook een race is, je wil zo graag overal op het bord geraken, maar het lukt niet
+ eindelijk nog eens een spel met een speelduur onder het uur
+ na één potje zitten de spelregels er echt wel in (dat heb ik bij sommige spellen)
+ na een "moeilijker" spel als Smallworld knoopt DoW terug aan met iets van het niveau van Ticket to Ride

- de spelregels zijn op zich goed geschreven, maar ik vond ze nogal ongelukkig qua lay-out
- het is een familiespel dat voor de gevorderde speler waarschijnlijk wel een keertje leuk zal zijn, maar daarom geen aankoop inhoudt

Conclusie : als je de pro's en contra's naast elkaar zet, lijkt het of dit spel echt een topspel is. Dat wil ik echter graag even nuanceren in deze conclusie. Ik vind Relic runners zeker een aangenaam, leuk spel dat in vele huiskamers een fijn tijdverdrijf zou zijn. Ik neem ook aan dat het voor de doorwinterde veelspeler maar weinig uitdaging te bieden heeft. Ik persoonlijk zal niet snel neen zeggen en bij aan de speeltafel aanschuiven als dit spel erop wordt gelegd, maar ik kan me zonder enig probleem inbeelden dat dit voor velen niet het geval is. Ik kan dan ook maar één tip geven en dat is "try before you buy", en als het even kan, test hem dan toch gewoon op onze spellenzolder.

15-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 9 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Shadows over the empire
Auteur : Babis Giannios
Uitgeverij : Artipia games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd :12+

15-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
14-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : UGO!
Klik op de afbeelding om de link te volgen UGO! (Playthisone) :

+ prachtig en stevig materiaal
+ éénvoudige spelregels, vlot spelend
+ slagen-halen met een twist, altijd leuk
+ UGO! vergt weer een andere denkwijze dan bij gewoon slagen-halen
+ je komt soms voor erg ludieke (en zelfs hilarische) situaties te staan

- één spelersbordje was erg moeilijk om in elkaar te stoppen (maar na wat forceren, lukte het wel)
- het feit dat niet alle kaarten in het spel zitten, zorgen ervoor dat het soms wel wat willekeurig wordt (op zich niet erg als je je hier op instelt, maar misschien moet er toch een variant komen waarbij je kan gaan tellen)
- slagen-halen met een twist, nog maar eens één
- de regel omtrent het behalen van boeren bij een 1 en een 2 kan je best een paar keer goed lezen en de voorbeelden erbij nemen (dan is het erg duidelijk, maar het is zeker een nieuw element)

14-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog ... 10 dagen
Klik op de afbeelding om de link te volgen BGG-link

Titel : Futterneid
Auteur : Friedemann Friese
Uitgeverij : 2F-spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 10 min.
Leeftijd :8+

14-10-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs