IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
16-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flea market (Mayfair games)


Enkele weken geleden konden we alvast de eerste titel van Mayfair games voor Essen voorstellen. Isle of skye was onmiddellijk een voltreffer zoals is gebleken uit onze imprESSEN. Flea market is een totaal ander genre spel. Mensen die de spellen van Colovini een beetje kennen, weten dat hij wel houdt van relatief eenvoudige spellen, met simpele rechtlijnige spelregels, ... maar toch wel wat speelplezier. Flea market is zo'n klein hebbedingetje dat een marktsysteem van vraag- en aanbod simuleert en waarbij je tracht je 2de-handsspullen aan een mooiere prijs door te verkopen. De speler die als eerste 45 dollar kapitaal weet te verzamelen, wint het spel.

In de speldoos vindt u een speelbord, 10 spelersdobbelstenen (in 5 kleuren), 3 witte dobbelstenen, 16 voorwerpfiches, 1 actieve speler fiche, 5 spelersfiches en 60 geldfiches met verschillende waarden (die overigens erg moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn). Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd, de 16 voorwerpen willekeurig op de daarvoor voorziene plaatsen op het speelbord gelegd en elke speler krijgt in z'n kleur een spelersfiche, 24 dollar en 2 dobbelstenen. Er wordt gedobbeld om startspeler te worden en deze krijgt de actieve spelerfiche en de 3 witte dobbelstenen.



De actieve speler gooit de 3 witte dobbelstenen, telt de waardes op en legt het voorwerp met het overeenkomstig nummer op de veilingplaats. Indien het voorwerp reeds bij een speler lag, legt hij deze op de veilingplaats en zal de opbrengt integraal naar deze speler gaan. Valt er een gat in de weg van de voorwerpen op het speelbord, wordt deze opgevuld met de eerste voorwerpfiche in de rij. (op deze manier speel je getallen vrij die je als bonus kan ontvangen, zie later)

In stap 2 gooien alle spelers hun 2 dobbelstenen (achter hun hand, zodat de andere spelers ze niet zien). Je mag beslissen om één van beide dobbelstenen één maal te hergooien. Je finale resultaat is je bod dat je zal doen op het geveilde voorwerp. Het voorwerp wordt als eerste aangeboden aan de speler met het hoogste bod. Wenst hij het te kopen, betaalt hij z'n gegooide waarde aan de bank OF de speler die het voorwerp terug op de veilingplaats moest leggen. Indien dit tweede het geval is, krijgt deze speler ook nog eens het hoogste zichtbare getal als bonus. Indien de speler het voorwerp niet wenst te kopen, wordt het aan de volgende speler aangeboden. Wenst niemand het voorwerp te kopen, ontvangt de actieve speler het voorwerp gratis. De verworven voorwerpen worden open voor de spelers gelegd. Indien meerdere spelers éénzelfde bod hebben, mag de speler het dichtse bij de startspeler (klokwijzerzin) als eerste aanschaffen.

Tenslotte geeft de actieve speler z'n fiche en de 3 witte dobbelstenen in klokwijzerzin door naar de volgende speler en volgt er een volgende veiling. Dit gaat zo door tot een speler op een moment 45 dollar in z'n bezit heeft. Deze speler wint onmiddellijk het spel. In het zeldzame geval dat de spelers geen 45 dollar weten te verzamelen tegen dat de rij met voorwerpen is opgebruikt, worden de witte dobbelstenen nog één keer gegooid en krijgt de eigenaar van het voorwerp nog 10 dollar. De speler met het meeste geld wint in dit geval. Indien gelijkstand wint de speler met de meeste verworven voorwerpen.

Titel : Flea market
Auteur : Leo Colovini
Uitgeverij : Mayfair games
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 20-40 min.
Leeftijd : 8+

16-09-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
15-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stingy (Playthisone)


Stingy is de andere titel waarmee Playthisone naar Essen trekt. Ook deze komt van de hand van de spellenmeester Reiner Knizia. Het spel omvat 115 tegels, 6 informatiekaarten en 1 stoffen buidel om alles in te bewaren. Op deze tegels staan 3 flessen in 6 verschillende kleuren, 4 papegaaien in 6 kleuren, 5 munten in 6 kleuren, 6 edelstenen in 6 kleuren en 7 piratenvlaggen die enkel op zwarte tegels staan.

Bij aanvang van het spel worden al deze tegels gedekt geschud in het midden van de tafel. Elke speler neemt er zes uit en legt deze open voor zich neer. Tegels in dezelfde kleur en met dezelfde tekening worden bij elkaar gelegd. Doel van het spel is om volledige sets te verzamelen bv. 3 rode flessen, 4 groene papegaaien, 5 gele munten, ...

Om beurten voeren de spelers volgende acties uit in hun beurt : eerst mogen ze een ruil doen, daarna trekken ze nieuwe tegels.

1) Ruilen : je kiest één groep (één of meerdere identieke) tegels van een medespeler en legt deze bij jouw tegels. Daarna mag deze tegenspeler bij jou tegels nemen van maximaal dezelfde waarde (de waarde hangt af van het aantal tegels dat je afneemt, zijnde 1,3,6,10,15,20,25 voor respectievelijk 1,2,3,4,5,6,7 tegels die je afpakt). Uiteraard mag hij geen tegels nemen van de groep die je net zelf afnam. Indien de tegenspeler niet dezelfde waarde aan tegels kan nemen, dan mag hij je ook verplichten om "uit te betalen". In dit geval kiest de eigenaar zelf welke tegels hij weggeeft, maar het moet van een hogere waarde zijn dan hetgene dat jij nam. Indien dit laatste niet mogelijk is, vind er geen ruil plaats.
Als je een complete groep vormt door het ruilen van tegels, worden deze tegels als gedekte stapels bij je gelegd. Ze leveren punten op op het einde van het spel.

2) Nieuwe tegels : je trekt één (bij 5-6 spelers) of twee (bij 3-4 spelers) tegels uit het midden en legt ze bij je aan. Indien je geen ruil hebt gedaan deze beurt en je hebt niet meer dan 2 groepen van één tegel voor je liggen, mag je nog een extra tegel trekken.

Als alle tegels uit het midden zijn verdwenen wordt er nog één volledige ronde gespeeld, dus eindigt het spel bij de speler die de laatste tegel trok. Alle spelers tellen nadien de waardes van hun volledige groepen (idem als ruilwaarden) op. De speler met de meeste punten wint. Enkel bij gelijke stand worden de ruilwaardes van de incomplete groepen nog geteld, voor het overige zijn ze waardeloos.

Het spel voorziet ook een variant voor 2 spelers, waarbij je met een derde virtuele speler aan de slag gaat. Er worden telkens 2 nieuwe tegels toegevoegd bij de virtuele speler als die aan de beurt is. Je mag tegels van hem afpakken, maar dan gaat je tegenstander in naam van de virtuele speler bij jou stelen en bij de virtuele speler neerleggen.

Daarnaast is er de Captain Sly variant waarbij je je tegenstander niet mag dwingen om "uit te betalen". Kan je geen tegel(s) nemen van gelijke of lagere waarde dan krijg je gewoon niets terug.

Tot slot kan je als gevorderde speler nog extra bonuspunten toevoegen voor het verzamelen van verschillende kleuren van sets. Des te meer kleuren, des te meer punten verdien je extra. (zelfde waarden als ruilwaarden : overzichtje staat netjes op de informatiekaarten)

Titel : Stingy
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Play this one
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 40 min.
Leeftijd : 10+

15-09-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
14-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RevoltAAA (Playthisone)
De nederlandse uitgeverij Play this one komt in Essen met twee nieuwe titels op de proppen. Beide nieuwe spellen zijn van niemand minder dan Reiner Knizia himself, toch wel een ronkende naam in spellenland. Dit maakt ons natuurlijk meer dan nieuwsgierig en we hebben het geluk om de spellen alvast even voor u te mogen bekijken.



In RevoltAAA gaan badeendjes de strijd aan tegen speelgoedrobots, qua thema misschien een beetje absurd, maar we kunnen wat dat betreft ook nog wel andere voorbeelden geven. Abstracter bekeken kunnen we zeggen dat het een strijd zal zijn tussen de rode en de blauwe kaarten die u in dit kaartspelletje vindt. 66 kaarten om precies te zijn, 7x0, 6x1, 5x2, 5x3, 5x4 en 5x5 zowel in rood als blauw.

Bij aanvang van het spel schud je de kaarten en geef je elke speler 11 kaarten. Er wordt ook een extra "neutrale" stapel van 11 kaarten in het midden van de tafel gelegd. De resterende kaarten worden uit het spel genomen. Elk spel gaat over enkele ronden, net zo lang tot er vier slagen zijn gewonnen door één van beide kleuren (blauw of rood).
- In een ronde wordt de bovenste kaart van de neutrale stapel omgedraaid en in het midden van de tafel gelegd. Daarna kiezen alle spelers een kaart uit hun handen, leggen deze gedekt voor zich neer en draaien gelijktijdig om als iedereen klaar is.
- Alle waarden van de kaarten worden per kleur opgeteld en er wordt bepaald welke de winnende kleur van de ronde is (diegene met de hoogste waarde natuurlijk). Bij gelijke stand geeft de kaart van de neutrale stapel de doorslag.
- Tenslotte wordt de winnende kaart van de ronde bepaald, dit is de laagste unieke kaart van de winnende kleur. De desbetreffende speler neemt alle kaarten bij zich en legt de winnende kaart bovenop zichtbaar voor zich neer. Indien er zo geen unieke laagste kaart is, gaat de slag naar de neutrale stapel.
- Daarna volgt een nieuwe ronde of het einde van het spel als er vier scorestapels in rood of blauw bij alle spelers en neutrale stapel liggen. Indien dit het geval is, is deze kleur de winnende kleur van het spel. Er volgt een waardering om de winnaar te bepalen.

* 1 punt voor elke stapel die je voor je hebt liggen in de winnende kleur
* 1 punt voor elke resterende handkaart in de winnende kleur

De speler met de meeste punten wint het spel. Men raadt ook aan om meerdere potjes te spelen en de punten te noteren. Er is ook nog een variant waarbij de neutrale stapel wordt weggelaten en waarbij de kaarten om beurten worden gespeeld, vertrekkende vanaf een startspeler. Ook hier wordt de winnende kleur en kaart bepaald en de speler die een slag wint, begint de volgende ronde. De overige regels zijn identiek.

Een imprESSEN volgt binnenkort hier op de blog!

Titel : RevoltAAA
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Play this one
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 10+

14-09-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
13-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Isle of Skye (Mayfair/Lookout)


"In Isle of Skye vecht je als Schotse clan om dominantie over het eiland. Enkel het stamhoofd dat het territorium van z'n clan het beste uitbreidt, zal tot koning gekroond worden. De volgende keer dat je het speelt, zal echter alles anders zijn." Met deze vrije vertaling van de inleiding geeft men onmiddellijk aan dat er wat parameters zijn die het spel telkens anders maken. Isle of Skye is een tegel-leg-spel, dat op het eerste gezicht een Carcassonne-look heeft. Het spel is echter een stuk tactischer en dieper. Ik geef dit spel dan ook alvast de ronkende titel "Carcassonne taken to the next level" mee.

In de doos, die overigens geen standaardafmetingen heeft, vindt u een dubbelzijdig speelbord (één kant voor 5 spelers, de andere voor 2-4) met hierop een overzicht van de speelronden, de kleine regeltjes en de scoremogelijkheden, alsook een scorespoor en een overzichtje van de eindtelling (zie ook afbeelding hieronder). Daarnaast zijn er 16 scoretegels, waarvan er in elke spel slechts 4 gebruikt worden en ook nog eens in willekeurige volgorde, dus u gaat in elk spel op andere zaken moeten spelen. De 73 landschapstegels vormen het hart van het spel en worden in de stoffen zak geschud. Elke speler ontvangt een scorepion, een starttegel die hij voor z'n zichtscherm legt en één aflegfiche. De rondepion wordt op het speelbord geplaatst, de scorepionnen op nul op het rondespoor en het geld wordt klaargelegd. Er wordt een willekeurige startspeler gekozen en dan kan het spel beginnen.



Een spel omvat 6 ronden (5 bij 5 spelers) die op hun beurt bestaan uit 6 fasen.
Fase 1 : Inkomsten
Standaard krijgt elke speler al 5 goud per beurt voor z'n kasteelfiche. Elk, met wegen aan het kasteel verbonden, vat whiskey levert 1 extra goud op. Bovendien krijgen de spelers vanaf ronde 3 extra goud voor spelers die voor hen staan op het scorespoor. (in ronde 3 = 1 goud per speler die voor je ligt op het scorespoor; in ronde 4 = 2 goud; in ronde 4 = 3 goud en in ronde 5 = 4 goud)

Fase 2 : Trek tegels en bepaal de prijzen
Elke speler trekt drie tegels uit de zak die hij naast elkaar voor z'n zichtscherm legt. Achter z'n scherm gaat hij op gelijke hoogte van de tegels een bod erbij plaatsen of de aflegfiche. Je bod moet minstens 1 goud bedragen. Resterend goud hou je in je hand. Zo gauw alle spelers klaar zijn, worden de zichtschermen weggezet, zodat iedereen kan zien welke tegels beschikbaar zijn tegen welke prijs.

Fase 3 : Leg een tegel af
De spelers leggen de tegel, waarbij ze het aflegfiche legden als bod, terug in de zak en schudden de zak nadien.

Fase 4 : Koop een tegel
In speelvolgorde gaan de spelers een tegel kopen bij hun tegenspelers. Ze betalen hiervoor de prijs die de desbetreffende speler bij de tegel heeft geplaatst. De speler wiens tegel werd gekocht, neemt, naast het verworven goud, ook z'n bod van die tegel terug op handen. De gekochte tegel wordt voorlopig nog terzijde gelegd (zie fase 5). Indien je geen tegel wil of kan kopen, moet je passen. Nadat alle spelers kochten of pasten, verwerf je de resterende tegels die voor je liggen. Het bod dat je bij deze tegels plaatste, gaat terug in de algemene voorraad.

Fase 5 : Bouw
In deze fase moeten de spelers al hun tegels die ze verworven in fase 4 aan hun speelveld leggen. Elke tegel moet minstens met één zijde grenzen aan een eerder gelegde tegel. Daarnaast moeten de landschapstypen kloppen. Wegen mogen wel onderbroken worden. Door het plaatsen van tegels kan je afgesloten gebieden vormen, dit zijn gebieden die volledig door een ander landschapstype worden omgeven. Indien je een bepaalde tegel niet kan plaatsen volgens de bouwregels, wordt deze tegel terug in de zak gestopt.

Fase 6 : Einde van de ronde en waardering
De spelers scoren overwinningspunten volgens de scoretegels die geldig zijn voor de lopende ronde (A,B,C,D). Voor een overzicht bekijk je het speelbord. Elke scoretegel wordt 3x in het spel gewaardeerd. De startspeler wordt doorgegeven aan de volgende speler in wijzerzin. Na de laatste ronde volgt er nog een eindtelling.

Eindtelling :
De spelers waarderen de tegels in hun speelgebied met een perkamentje. Zo kan je scoren voor : 1 punt per 2 schapen, 1 punt per 2 whiskey, 1  punt voor elke 2 schepen, 1 punt per vee, 1 punt per toren, 1 punt per boerderij en 1 punt per vuurtoren.
Indien dit perkamentje zich bevindt in een afgesloten gebied worden de punten die dit perkament oplevert, verdubbelt.
Tenslotte krijg je nog 1 punt voor elke 5 goud dat je nog op handen hebt.



De scoretegels :
- 2 punten voor elk vierkant van 4 landschapstegels (tegels mogen meermaals gebruikt worden)
- 1 punt per schaap in je gebied
- 1/3/6 punten voor 1/2/3 torens in je gebied
- 5 punten voor de speler met het meeste whiskeyvaten en 2 punten voor de speler met het tweede meeste whiskeyvaten
- 1 punt voor elk schaap en elk vee dat orthogonaal grenst aan een boerderij of op de tegel van de boerderij staat afgebeeld
- 2 punten voor elk vee dat via wegen aan elkaar verbonden is
- 1 punt voor elke tegel die via wegen aan je kasteel is verbonden
- 2 punten voor elke tegel in je grootste afgesloten watergebied
- 2 punten voor elk afgesloten gebergtegebied
- 3 punten voor elke verticale lijn in je gebied die uit minstens 3 landtegels bestaat
- 3 punten voor elk watergebied met 1 schip dat aan een vuurtoren grenst
- 5 punten voor de speler met het meeste geld, 2 punten voor de speler met het tweede meeste geld
- 5 punten voor de speler met het meeste schepen, 2 punten voor de speler met het tweede meeste schepen
- 5 punten voor elke set van torens, vuurtorens en boerderijen (elk gebouw kan maar in één set gebruikt worden)
- 3 punten voor elk afgesloten gebied dat uit minstens drie landtegels bestaat
- 1 punt voor elk afgesloten gebied

Titel : Isle of Skye
Auteurs : Andreas Pelikan & Alexander Pfister
Uitgeverij : Mayfair games/ Lookout spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30-60 min.
Leeftijd : 8+

13-08-2015 om 07:54 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
09-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog 2 maanden ... en dan is het SPIEL 2015

Spiel 2015 - een korte voorstelling :

Op donderdag 8  oktober opent Spiel Essen, de grootste spellenbeurs ter wereld, wederom z’n deuren voor vier dagen speelplezier. De vorige jaren kon de beurs rekenen op zo’n 160.000 belangstellenden die over de vloer kwamen. Ook dit jaar zal dit aantal zonder enig probleem bereikt worden. Om nog wat meer met cijfers te goochelen, geven we nog graag mee dat er meer dan 800 nieuwe spellen te bewonderen zijn in het Congres Centrum van Essen. Met meer dan 850 standhouders uit de hele wereld kan je echt wel spreken van een internationale beurs die op een goede 63.000 m² beursvloer wordt georganiseerd. Ieder jaar maar weer wordt het erg duidelijk dat de bord- en kaartspellenwereld een groeiende gemeenschap is. Bovendien vind er ook weer een officiële persvoorstelling plaats op woensdag met als hoogtepunt het bekronen van het beste familiespel en volwassenenspel in de vorm van de Deutschen SpielePreis.

Spiel 2015 – de speelplaats :

In tegenstelling tot vorig jaar zullen naast de hallen 1, 2, 3, 4 en de Galeria ook hal 7 worden ingepalmd. Dit kan het evenement enkel ten goede komen, want dit zorgt voor wederom meer ruimte, grotere standen en vooral méér zuurstof. De bord- en kaartspellen zijn te vinden verspreid over de 5 hallen. De fantasy bordspellen en live rollenspellen worden normaal traditiegetrouw ondergebracht in hal 2, alsook het neven- evenement COMIC ACTION, waar er plaats is voor allerhande strips, maar daarin hebben wij ons nog nooit verdiept, dus kan ik niet zo erg veel kwijt. Ten slotte wordt er zoals steeds ook extra aandacht besteed aan de kinderen. In de Galeria zal er weer een paradijs opgebouwd worden voor de jonge bezoekers met animatie, spellen op grote schaal, bewegingsspellen, trampolines, springkastelen en veel meer. Het is altijd aangenaam om ook eens door deze plaats te lopen, want de gigantische lichtkoepel doet jouw ogen ongetwijfeld terug opengaan na een vermoeiende slenterdag in de andere hallen. Bovendien vindt er hier ook een mega “trade”  plaats om 12 uur elke dag. Spelers over de ganse wereld bieden hun spellen daar te ruil aan, dit alles wordt op voorhand online geregeld en dan zie je iedereen met een kartonnen bordje rondlopen, het ene al wat inventiever dan het andere om jezelf kenbaar te maken. Erg indrukwekkend om eens in levende lijve te zien gebeuren.

Spiel 2015 – de speeltijd en de kosten :

De beurs loopt van donderdag tot en met zondag en is geopend van 10 uur in de voormiddag tot 19 uur. Enkel op de slotdag, zondag sluiten de deuren een uurtje vroeger en wordt er omstreeks 18 uur afgerond. U kan zowel dagtickets aanschaffen als tickets voor de ganse beurs. De prijzen geef ik graag even mee, indien u misschien overweegt om alsnog naar Essen af te zakken één dezer dagen of met het oog op volgende editie.

Eéndagsticket volwassene: 11,50 euro
Eéndagsticket kinderen onder 12: 6,50  euro
Eéndagsticket  studenten, schoolkinderen en senioren: 8,50 euro
Eéndagsticket gezin - max. 5 personen (max. 2 volwassenen en 3 kinderen. Kinderen ouder dan 12 moeten hun identiteitskaart tonen): 26 euro   

Vier-dagenticket volwassene: 27 euro   
Vier-dagenticket kinderen onder 12: 15,50 euro   
Vier-dagenticket studenten, schoolkinderen en senioren: 18 euro

Wat parkeren betreft, kan u terecht op de diverse parking aan en rond de messe. Houd er wel rekening mee dat u €5 moet betalen om gebruik te maken van deze parkeergelegenheden. 

Spiel 2015 – het programma :

Naast het beursgebeuren op zich, vallen er op Spiel nog héél wat andere zaken te beleven. Zo kan u persoonlijk kennis maken met de auteurs, illustratoren en uitgevers van uw favoriete spellen. Op woensdag voorafgaand aan de beurs is er trouwens steeds een podiumdiscussie waarbij u vragen kan stellen aan uw favoriete auteur, uw spellen kan laten signeren of gewoonweg een babbeltje slaan met de “rocksterren” van de bordspelwereld.

Daarnaast worden er ook tal van toernooien en andere wedstrijden gehouden tijdens de vier dagen van Spiel. Daarnaast vindt er dit jaar ook een mega event Kolonisten van Catan plaats, de BIG GAME, waaraan niet minder dan 1000 spelers zullen kunnen deelnemen. Dit spel gaat door op zaterdag 10 oktober in hal 4.

09-08-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
07-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Codenames (CGE)


Codenames is het eerste spel dat we voorstellen in onze Essen 2015-reeks. Ondanks het feit dat het spel nu z'n officiële release al kent op GenCon steek ik hem toch alvast in deze categorie, daar CGE dit spel ook zeker in Essen wel zal voorstellen. Codenames is een spel van Vlaada Chvatil, die we vooral kennen van de zwaardere, langere spellen die CGE al uitbracht. We kunnen in dit spel dan ook gerust van een stijlbreuk spreken, want dit is een relatief luchtig, snel, woordspelletje.

De eerlijkheid gebiedt me alvast te zeggen dat dit spel eigenlijk vooral geschikt is voor Engelstaligen en niet geschikt voor mensen die het Engels niets machtig zijn. In het doosje vinden we 40 sleutelkaarten, 7 neutrale omstaanderkaarten, 16 agentenkaarten (in blauw en rood), 1 dubbelagentkaart (langs de ene kant rood, de andere kant blauw), 1 moordenaarkaart, 1 zandloper (die je enkel gebruikt als je het nodig acht), een kaartstaandertje en 200 woordenkaarten (dubbelzijdig bedrukt, dus 400 woorden). De woorden op deze kaarten staan overigens 2 keer op de kaart, éénmaal op z'n kop zodat iedereen rond de tafel alles goed kan lezen (prima gedaan).

In dit spel verdelen de spelers zich in twee teams, het blauwe en rode team. Elke team bestaat op z'n beurt uit een spionmeester en de andere spelers zijn diegenen die de agenten moeten ontmaskeren. Het team dat als eerste al z'n eigen agenten heeft kunnen ontmaskeren wint het spel. Duidt een team ooit de moordenaar aan, dan wint het andere team onmiddellijk.



De woordenkaarten worden geschud en 25 kaarten worden weerhouden. Deze worden in een rooster van 5x5 in het midden van de tafel gelegd. Langs de ene kant van de grid gaan de spionmeesters zitten, de andere spelers zetten zich hier recht tegenover. Daana wordt er een sleutelkaart getrokken en willekeurig in de kaartstand geplaatst voor de spionmeesters. Zij zien hierop twee zaken, de plaats van hun agenten in de grid en de kleur die mag starten (staat aangegeven door de lichtjes aan de zijkant van de sleutelkaart, rood in bovenstaand voorbeeld). Het startende team moet overigens op zoek gaan naar 9 agenten, terwijl het andere team 8 agenten moet ontmaskeren.

Een speelbeurt bestaat uit 2 delen. In het eerste deel bekijkt de spionmeester de grid en zoekt de woorden die passen bij zijn agenten. Hij gaat op zoek naar een woord dat één of meerdere kaarten zou kunnen omvatten. Daarna geeft hij een tip, bestaande uit 1 woord, gevolgd door een getal. Het woord is een tip die verband zou (moeten) houden met de agenten waarnaar we op zoek zijn. Het getal geeft aan hoeveel van de agenten met de tip zouden ontmaskerd kunnen worden.
In de tweede stap van een speelbeurt gaan de andere spelers van het team aan de slag. Ze mogen overleggen en zoeken verbanden tussen de gegeven tip en de woorden in de grid. Ze mogen in principe zo veel agenten ontmaskeren als het gezegde getal +1, zo lang ze juiste agenten ontmaskeren.

Enkele afspraken :
- de tip die gegeven wordt, mag natuurlijk geen woord (of woorddeel) zijn van de woorden in de grid
- de gelaatsuitdrukking van de spionmeester mag niets verraden, het team mag ook niet naar bevestiging vissen op eender welke manier
- bij te lange wachttijden kan de zandloper gebruikt worden
- de uitdaging bestaat er uiteraard in om in één beurt, met één tip, meerdere agenten te ontmaskeren. Als je als spionmeester telkens maar één agent gaat zoeken door een superduidelijke tip te nemen, dan is er weinig spannends aan

Het team gaat nu kaarten aanduiden, er kunnen zich verschillende situaties voordoen :
- ze duiden een eigen agent aan, de spionmeester legt een kaartje van de eigen kleur op het woord en het team mag verder raden, indien ze nog extra raadkansen hebben
- ze duiden een neutrale agent aan, de spionmeester legt een kaartje van de neutrale kleur op het woord en de beurt van dit team is afgelopen
- ze duiden een agent van het andere team aan, de spionmeester legt een kaartje van de andere kleur op het woord en de beurt van dit team is afgelopen
- ze duiden de moordenaar aan, het team verliest onmiddellijk

Het spel kan dus zowel aflopen als de moordenaar wordt aangeduid, alsook wanneer een team al z'n agenten ontmaskerd zijn (kan zowel in de eigen beurt, als in de beurt van het andere team gebeuren).

Titel : Codenames
Auteur  Vlaada Chvatil
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-12 (best vanaf 4 spelers)
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 14+

07-08-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 09-2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs