Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
07-08-2015
Codenames (CGE)
Codenames is het eerste spel dat we voorstellen in onze Essen 2015-reeks. Ondanks het feit dat het spel nu z'n officiële release al kent op GenCon steek ik hem toch alvast in deze categorie, daar CGE dit spel ook zeker in Essen wel zal voorstellen. Codenames is een spel van Vlaada Chvatil, die we vooral kennen van de zwaardere, langere spellen die CGE al uitbracht. We kunnen in dit spel dan ook gerust van een stijlbreuk spreken, want dit is een relatief luchtig, snel, woordspelletje.
De eerlijkheid gebiedt me alvast te zeggen dat dit spel eigenlijk vooral geschikt is voor Engelstaligen en niet geschikt voor mensen die het Engels niets machtig zijn. In het doosje vinden we 40 sleutelkaarten, 7 neutrale omstaanderkaarten, 16 agentenkaarten (in blauw en rood), 1 dubbelagentkaart (langs de ene kant rood, de andere kant blauw), 1 moordenaarkaart, 1 zandloper (die je enkel gebruikt als je het nodig acht), een kaartstaandertje en 200 woordenkaarten (dubbelzijdig bedrukt, dus 400 woorden). De woorden op deze kaarten staan overigens 2 keer op de kaart, éénmaal op z'n kop zodat iedereen rond de tafel alles goed kan lezen (prima gedaan).
In dit spel verdelen de spelers zich in twee teams, het blauwe en rode team. Elke team bestaat op z'n beurt uit een spionmeester en de andere spelers zijn diegenen die de agenten moeten ontmaskeren. Het team dat als eerste al z'n eigen agenten heeft kunnen ontmaskeren wint het spel. Duidt een team ooit de moordenaar aan, dan wint het andere team onmiddellijk.
De woordenkaarten worden geschud en 25 kaarten worden weerhouden. Deze worden in een rooster van 5x5 in het midden van de tafel gelegd. Langs de ene kant van de grid gaan de spionmeesters zitten, de andere spelers zetten zich hier recht tegenover. Daana wordt er een sleutelkaart getrokken en willekeurig in de kaartstand geplaatst voor de spionmeesters. Zij zien hierop twee zaken, de plaats van hun agenten in de grid en de kleur die mag starten (staat aangegeven door de lichtjes aan de zijkant van de sleutelkaart, rood in bovenstaand voorbeeld). Het startende team moet overigens op zoek gaan naar 9 agenten, terwijl het andere team 8 agenten moet ontmaskeren.
Een speelbeurt bestaat uit 2 delen. In het eerste deel bekijkt de spionmeester de grid en zoekt de woorden die passen bij zijn agenten. Hij gaat op zoek naar een woord dat één of meerdere kaarten zou kunnen omvatten. Daarna geeft hij een tip, bestaande uit 1 woord, gevolgd door een getal. Het woord is een tip die verband zou (moeten) houden met de agenten waarnaar we op zoek zijn. Het getal geeft aan hoeveel van de agenten met de tip zouden ontmaskerd kunnen worden. In de tweede stap van een speelbeurt gaan de andere spelers van het team aan de slag. Ze mogen overleggen en zoeken verbanden tussen de gegeven tip en de woorden in de grid. Ze mogen in principe zo veel agenten ontmaskeren als het gezegde getal +1, zo lang ze juiste agenten ontmaskeren.
Enkele afspraken : - de tip die gegeven wordt, mag natuurlijk geen woord (of woorddeel) zijn van de woorden in de grid - de gelaatsuitdrukking van de spionmeester mag niets verraden, het team mag ook niet naar bevestiging vissen op eender welke manier - bij te lange wachttijden kan de zandloper gebruikt worden - de uitdaging bestaat er uiteraard in om in één beurt, met één tip, meerdere agenten te ontmaskeren. Als je als spionmeester telkens maar één agent gaat zoeken door een superduidelijke tip te nemen, dan is er weinig spannends aan
Het team gaat nu kaarten aanduiden, er kunnen zich verschillende situaties voordoen : - ze duiden een eigen agent aan, de spionmeester legt een kaartje van de eigen kleur op het woord en het team mag verder raden, indien ze nog extra raadkansen hebben - ze duiden een neutrale agent aan, de spionmeester legt een kaartje van de neutrale kleur op het woord en de beurt van dit team is afgelopen - ze duiden een agent van het andere team aan, de spionmeester legt een kaartje van de andere kleur op het woord en de beurt van dit team is afgelopen - ze duiden de moordenaar aan, het team verliest onmiddellijk
Het spel kan dus zowel aflopen als de moordenaar wordt aangeduid, alsook wanneer een team al z'n agenten ontmaskerd zijn (kan zowel in de eigen beurt, als in de beurt van het andere team gebeuren).
Titel : Codenames Auteur Vlaada Chvatil Uitgeverij : CGE Aantal spelers : 2-12 (best vanaf 4 spelers) Speelduur : 15 min. Leeftijd : 14+
Reacties op bericht (0)
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".