IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
18-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.My heart will go on!
Wie herinnert zich dit liedje niet meer van Céline Dion? Wie zat er niet te snotteren op het einde van deze romantische film? De vrouwen omdat hun allerliefste en mooiste Leonardo Di Caprio en de diepte zonk, de mannen enkele minuten later toen die oude kween dat prachtige halssnoer in zee gooide. Hoe is het toch mogelijk? Kon er niemand dat seniele, oude mens tegenhouden?


In "titanic" van Smart games herbeleven we de ramp met het bekendste schip van de geschiedenis. We vallen in op het moment dat er een hoop drenkelingen in het ijskoude water liggen te spartelen, de enkele reddingssloepen die in het water liggen, moeten deze proberen op te pikken.

Maar de zee is wild en ze kunnen enkel vooruit, achteruit en zijwaarts bewegen in rechte lijn. Als ze netjes voorbij een drenkeling passeren, heist deze zich met z'n laatste krachten in een vrij zitje in de sloep.

Maar ook hier geldt : vol is vol! Zo gauw een bootje vol zit, kan er niet meer bewogen worden met de sloep en zal je ervoor moeten zorgen dat je andere sloepen nog voldoende bewegingsvrijheid hebben om de andere drenkelingen op te pikken.

Het kan zelfs voorvallen dat twee drenkelingen gelijktijdig zullen vechten voor hun plaatsje, je bepaalt dan zelf wie het haalt. Met de grotere boten kan je zelfs twee drenkelingen in één stap ophalen.

Tips :
- de kanten langs waar drenkelingen kunnen instappen zijn aangegeven met witte touwen op de sloepen
- bestudeer eerst de mogelijke vaarroutes en blokkeer zeker geen boten met volle sloepen die voor anker liggen

Titel : Titanic
Auteur : Raf Peeters
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1
Leeftijd : 8+

18-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
17-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is de Mexicaanse griep al weg ???
Ik denk wel dat we mogen stellen dat er veel tam-tam en ophef is gemaakt omtrent dit thema. En eigenlijk moeten we stellen dat dat bij ons voor niets is geweest. Hopelijk komen er in de toekomst niet te veel van die pandemieën meer, want het zou wel eens een invloed kunnen hebben bij
de keuze van de Gouden Ludo, de Belgische spellenprijs bij uitstek, die vorig jaar voor de eerste keer werd toegekend aan het spel "Pandemie".

In dit spel gaan we ook de strijd aan met de virussen en bacteriën. In anti-virus krijg je een maagdelijk wit speelbord voorgeschoteld. Je kiest je opdracht uit het boekje en plaatst de bijhorende puzzelstukken (virussen) op het bord. De witte stukken staan vast en kunnen niet verschoven worden, zij zijn een deel van het speelbord en vooral hinderlijke obstakels bij het zoeken van de oplossing.

Bedoeling van het spel is om het rode speelstuk van het bord te kunnen schuiven in de uithoek van het speelbord. Vooraleer je dit kan doen, zal je enkele andere puzzelstukken dienen te verschuiven. Soms zal het zelfs nodig zijn om twee stukken gelijktijdig te verschuiven. Verschuiven doe je enkel diagonaal. Vanaf het moment dat je begint te schuiven, zal je wel voelen wat ik bedoel. Je moet de stukken natuurlijk over het spelbord bewegen. Als je de indruk hebt dat je in de heuvelzone van de Ronde van Vlaanderen zit, ben je verkeerd bezig.

Ik vind dit echt een neig spel, waarschijnlijk omdat het nog redelijk nieuw is en de uitdaging nog erg groot is, maar dit speelt toch weer compleet anders dan de voorgaande spellen. Het schuiven van die virussen in diagonale richting zijn je hersenen aanvankelijk niet echt gewoon. Het materiaal is leuk, de vormen tof en neem van mij aan dat toeschouwers het van je willen overnemen als ze je zien sukkelen, dus dit spel zou wel eens erg goed kunnen gebruikt worden bij extra-muros activiteiten om niet-spelers aan te trekken. Toppertje!

Titel : Anti-Virus
Auteur : Oskar van Deventer
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1
Leeftijd : 7+

17-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
16-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik spring uit een vliegmachien ...
De kinderdroom van vele jongetjes is toch nog altijd piloot worden. Misschien niet direct op een lijnvlucht, dat is niet zo sexy als gevechtspiloot in een F16 natuurlijk, maar als ze in de puberteit komen lijken die stewardessen op een lijnvlucht waarschijnlijk toch wel fijner dan één van die oversten met snor en baard die je staan uit te kafferen omdat je je landingsgestel bent vergeten uit te klappen.
http://www.youtube.com/watch?v=s9zXweJ4O3s

Nog enkele jaren later bergen de meesten die droom terug op, omdat ze gebuisd zijn in de wetenschappen-wiskunde, omdat ze platvoeten hebben of bijziend zijn of ze zijn vliegleider geworden en sturen de vliegtuigen naar de juiste landingsbaan en zitten in die hoge toren die je naast de landingsbaan ziet staan. Hoe je het ook draait of keert, vliegtuigen blijven toch interessant en dat hebben ze ook bij Smart zo gedacht.

Met "Traffic control Airport" neem jij de touwtjes in handen en ga je het aankomend en vertrekkend vliegtuigverkeer in goede banen proberen te leiden. Qua materiaal en spelconcept raad ik u aan om het artikel van gisteren te lezen. Ook dit spel werkt weer met transparante puzzelstukken die op een opdrachtkaart worden gelegd.


De zaken waarmee je hier rekening moet houden zijn toch iets uitgebreider dan het tweeledige (land en water) van North pole camouflage, vandaar ook de leeftijd 8+ op de cover. Het spel wordt gespeeld op diverse levels.

Level 1 : "in de wolken" (net als Plop overigens)
- de positie en de richting van de vliegtuigen zijn bekend
- bij de eerste zes opdrachten is er zelfs al één vliegtuigd ingekleurd

Level 2 : "radar"
- de positie en de route van de vliegtuigen zijn bekend, maar niet hun richting
- de vliegtuigen moeten op de cirkels geplaatst worden
- opgelet : vliegtuigen op dezelfde route, moeten in dezelfde richting vliegen

Level 3 : "vliegroutes"
- de route en de richting zijn bekend, maar niet hun exacte plaatsen
- de vliegtuigen moeten volledig op de route geplaatst worden, enkel rechte stukken zijn dus geschikt

Level 4 : "landingsbanen"
- noch de richting, noch de exacte plaats is bekend, enkel hun route

Tips :
- zoek eerst de plaatsen waar weinig puzzelstukken passen
- naast het logisch denken wordt bij dit spel ook je geheugen op de proef gesteld. Ga systematisch te werk om de oplossing binnen een aanvaardbare tijd te vinden

Deze laatste tip duidt er toch op dat dit spel echt wel van een hogere moeilijkheidsgraad is dan de voorgaande besproken spellen.
Dit spel zou zelfs niet misstaan in de spellenkast bij volwassenen (de andere spellen trouwens ook niet), het thema is vrij volwassen en mooi vormgegeven (weeral). Zoek je dus als volwassene naar het meest abstracte spel van Smart games, dan is het misschien wel deze.

Titel : Traffic control airport
Auteur : Raf Peeters
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1
Leeftijd : 8+

16-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
15-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CO² en andere problemen ...
Wie ligt er de laatste tijd niet wakker van het milieu? We moeten onze CO²-uitstoot dringend en drastisch gaan verminderen, anders zullen de grootste natuurrampen ons teisteren. Door het steeds groter wordende gat in de ozonlaag warmt onze aarde sneller en sneller op. Vooral aan de Noordpool wordt ons dit pijnlijk duidelijk gemaakt, het ijs smelt gewoon weg.

Onze kleinkinderen zullen dit spel van Smart misschien zelfs niet meer kunnen spelen, want het decor waarin het zich afspeelt zal dan misschien gewoon één grote plas water zijn. In "North pole camouflage" bevinden we ons in een betoverend decor van ijs, ijsschotsen en ijskoud water. Jij zou het er spontaan koud van krijgen.


Voor dit spel keren we terug naar mijn favoriete materiaal, nl. de stevige puzzelstukken in het leuke, afsluitbare doosje.
Je krijgt zes tranparante puzzelstukken waarop vissen, walvissen of ijsberen staan. Je kiest eerst een opdrachtkaart, deze tonen 
delen ijs en water. Nu is het aan jou om te gaan puzzelen en ervoor te zorgen dat de vissen in het water terechtkomen en de ijsberen
op het ijs. 

Eén héél erg belangrijke opmerking voor de ongeduldige mensen onder ons, geeft Smart ons nog mee :
HET IS VERBODEN OM DE PUZZELSTUKKEN IN STUKKEN TE BREKEN !!!
Lijkt me logisch, maar je weet nooit welk volk je over de vloer krijgt thuis of op een spellenavond.
 
Er is telkens maar één mogelijke oplossing, deze kan je terugvinden in het spelregelboekje.
Ook in dit spel wordt gedifferentieerd door bij de eerste opdrachten al enkele aanwijzingen mee te geven.

Nogmaals een tip van de firma : is er weinig ijs op de opdrachtkaart, concentreer je dan op de ijsberen, is er maar weinig water, dan concentreer je je het best eerst op de vissen.

Ik vind dit één van de leukste spellen uit de ganse reeks en dat wil toch al wat zeggen, want ze zijn allemaal zo leuk. Het lijkt een beetje volwassener dan hide & seek, is hetzelfde spelprincipe, maar een tikkeltje uitdagender. Bovendien is er een boosterpack beschikbaar. Hierover vertel ik in een volgend artikel meer.

Titel : North Pole Camouflage
Auteur : Raf Peeters
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1
Leeftijd : 7+

15-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
14-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een doolhof onder de grond


Elke hoogaangeschreven stad heeft er wel één : een metro. Een wir-war van gangen en tunnels die de mensen van de ene naar de andere kant van de stad brengen zonder dat iemand er weet van heeft. De bekendste zijn die waarschijnlijk wel van Londen, Parijs, New York, Tokio en ... Antwerpen (omdat we die af en toe nemen).

In het spel "Metroville-connecting stations" proberen we die mierennest aan tunnels aan elkaar te verbinden. Het spelbord bestaat dit keer uit negen schijfjes waarop sporen zijn afgebeeld. Bedoeling is om de verschillende stations, zijnde A, B, C, D en E, in de juiste volgorde met elkaar te verbinden.

Om het spel voor te bereiden drukt u alle schijven uit het bord, kiest een opdrachtkaart en klikt de sporen terug op het bord zoals aangegeven op de kaart. Met deze startpositie kan je 8 opdrachten spelen bij deze stad. De opdracht blijft zichtbaar door het venster van het speelbord.

Dan komt het erop aan om de sporen te gaan draaien en ervoor te zorgen dat :
- de metro enkel vooruit rijdt
- de metro zonder onderbreking voorbij alle stations van de opdracht rijdt
- de metro enkel doet zoals een echt metro wat betreft het nemen van wissels
- op een kruispunt kan je dus niet haaks afslaan
- je geen stations passeert die niet in de opdracht vermeld staan of de stations passeert in de verkeerde volgorde

Bij het controleren van de oplossing mag je geen sporen meer draaien. Er is slechts één oplossing mogelijk.

TIPS :
- de eerste letter duidt het vertrekstation aan, je kan dit in 2 richtingen verlaten, slechts één ervan leidt naar de oplossing
- vaak passeer je dezelfde sporen, soms zelfs in de andere richting

Persoonlijk heb ik een beetje last met dit spel. Het materiaal is weer erg stevig en dat appreciëren wij ten zeerste, maar langs de andere kant zorgt dat bij dit spel wel dat het erg stroef is om de stukken eruit te klikken en er terug in te steken. Misschien durf ik niet veel kracht te zetten, maar echt handig werkt dit niet, vergeleken met de puzzelstukjes uit andere spellen. Wel heb je hier het gevoel dat je eens een ander spel speelt, het is moeilijker dan je denkt omdat de wir-war aan sporen al snel het overzicht verkl***. Je hebt dus weer totaal andere hersenkronkels nodig om dit spel tot een goed einde te brengen.

Titel : Metroville
Auteur : Raf Peeters
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1
Leeftijd : 8+

14-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
13-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ladies and gentlemen, welcome to the Rock!
Fantastische film toch ! Ik hoop dat u zich deze nog herinnert, met Nicolas Cage, Sean Connery en Ed Harris. Het betreft een gijzeling in de beruchtste gevangenis van de Verenigde Staten, Alcatraz. En hoe kan je daar een reddingsopdracht op touw zetten? Juist, iemand zoeken die het gebouw kent. In het spel gaan we met deze belangrijke persoon terug in de tijd en herhalen we z'n ontsnappingsepisode.

Een extraatje aan dit spel is dat er niet enkel moet worden gepuzzeld, maar er dient ook rekening te worden gehouden met het tijdsaspect. Ik hoor u al denken, o neen, met een klokje of een zandloper. Neen, zo ver is het niet gezocht. De bewakers van de gevangenis bewaken op diverse momenten verschillende stukken van de gevangenis. Het komt er gewoon op aan om niet op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn.

Dit extraatje wordt in het spel aangegeven door de monitor, een draaischijf op het speelbord die bestaat uit de kleuren rood-groen-blauw. Telkens een speler een actie heeft ondernomen, wordt de monitor één stap verdergezet. Jij moet er nu dus ook rekening mee gaan houden, dat je niet in een regio bent met dezelfde kleur als de kleur op de monitor.

Kies eerst een opdrachtkaart en plaats de muren zoals aangeduid.
De gevangene start op het grijze vlak en de ladder om te ontsnappen op het andere grijze vlak.
Draai aan de schakelaar totdat de rode monitor zichtbaar is. Het spel kan nu van start gaan.

In een speelbeurt ga je eerst een verplaatsing doen met de gevangene, daarna draaien aan de monitor.
Je gevangene mag telkens 1, 2 of 3 stappen zetten (horizontaal of verticaal). Daarna draai je de monitor in de richting
van de pijl naar de volgende kleur. Indien je op dat moment op de kleur van de monitor staat, ben je ontdekt en moet
je opnieuw beginnen.

Er is telkens maar één juiste oplossing om tot de ladder te geraken. Je kan echter wel in rondjes blijven lopen.
Enkele tips van de firma :
- let op waar je je gevangene z'n stap laat eindigen
- als je vastzit, begin dan steeds helemaal opnieuw (anders maak je sowieso fouten)
- een fout is snel gemaakt, dus doe een opdracht 2 maal na elkaar voor te gaan kijken naar de oplossing

Deze laatste tip geeft al een beetje aan wat ik een beetje minder vind aan dit spel. Je maakt snel een fout en maakt er dan een boeltje van.
Het is niet zozeer een tekortkoming van dit spel, het is gewoon een sterkte van andere Smart games. Desalniettemin een schoonheidsfoutje, want ik vind dit een erg leuk spel. Het is wel een spel voor de iets oudere spelers aangezien je toch met een extra facet (monitor) rekening dient te houden, dit maakt het zeker en vast uitdagender!

Titel : Alcatraz
Auteur : Raf Peeters
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1
Leeftijd : 10+

13-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
12-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inferno! Welkom in de hel!
Dit spel geniet toch een speciale behandeling. Niet omdat het spelconcept zo anders is dan de andere spellen van Smart games, neen, de grootste verandering ten opzichte van de andere spellen is de doos. Een zeer ambetante rechthoekige doos ditmaal, net te groot om netjes in een bananendoos te passen. (Voor diegenen die het in Keulen horen donderen, in die dozen vervoeren we de spellen naar een spellenavond)

Voor de rest de gekende Smart games ingrediënten : eenvoudige spelregels, puzzels gedifferentieerd in niveau, logisch nadenken en stevig materiaal. Bij dit materiaal ga ik wel een kanttekening plaatsen. Wat ik al had bij Roadblock, zijnde het materiaal zit los in de doos als je het plasticje kwijtbent, is hier ook het geval. Op zich minder erg, want er zijn maar enkele losse elementen, maar het zijn redelijk kleine elementen, dus hopelijk vertoont je doos geen scheuren hier of daar. Het had fantastisch geweest, mochten ze die zaken ergens kunnen weggewerkt hebben in het speelbord.



Het speelbord is dit keer ook eens anders, het toont een groot flatgebouw, bestaande uit 6 verdiepingen. Het spel wordt dit keer dan ook niet plat op tafel gespeeld, maar in de hoogte. Doel van het spel is om met je brandweerman te geraken bij de persoon die vastzit in het gebouw. Om het spel voor te bereiden, kies je een opdrachtkaart en schuift deze in het gebouw. Neem de brandweerman en blusapparaten die beschikbaar zijn en plaats ze op de aangegeven plaats.

De spelregels zijn weer erg eenvoudig :
- je mag van de ene naar de andere verdieping klimmen als er zich een ladder bevindt
- je mag van deze ladder afstappen op een verdieping naar keuze (moet niet helemaal tot boven)
- je mag de brandweerman links en rechts bewegen op een verdieping tenzij hij wordt tegengehouden door vlammen
- je mag op elke verdieping via de zijkant naar de andere kant van het gebouw gaan (je speelt dus op twee kanten)
- je mag een vuur enkel passeren als je het blust met een blusapparaat, let op, je kan je blusapparaat maar éénmaal gebruiken

Ook dit spel is, zoals reeds aangegeven, in verschillende moeilijkheidsgraden te spelen :
- starter : je krijgt bij deze opdrachten 1 brandblusapparaat
- junior : je krijgt 2 rode brandblussers, dus je kan twee branden gaan doven
- expert : je krijgt sprinklers in  het gebouw en kan hiermee de vlammen onder de kraan gaan uitdoen
- master : je krijgt 1 rode en 1 groene brandblusser, waarmee je één rood en één groen vuur kan blussen

Titel : Tower of logic inferno
Auteur : Raf Peeters
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1
Leeftijd : 8+

12-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
11-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Car chase !!!
Neem misschien eerste een kijkje op : http://www.youtube.com/watch?v=_15txt1eKIY
Kwestie dat u in de sfeer komt en begrijpt waarover we het hebben.

Altijd spannend toch ! Vooral in Amerika zien we deze taferelen in de media uitgesmeerd. Een wilde achtervolging op de één of andere autostrade om één of andere gek uiteindelijk tot stilstand te krijgen in een massale kettingbotsing. Het heeft Smart games in ieder geval geïnspireerd om er een spel rond te maken ... en met succes! Roadblock werd speelgoed van het jaar 2008 in de categorie 8+


Roadblock bevat een speelbord waarop gebouwen, een rode gangsterauto en politieauto's worden geplaatst.
Het belangrijkste aspect zijn de politieauto's die allemaal een andere puzzelvorm hebben als voetje.

De spelregels zullen u misschien al vertrouwd in de oren klinken :
- kies een opdracht en plaats de rode auto en de gebouwen zoals aangegeven, deze stukken mag je tijdens het puzzelen NIET verplaatsen
- leg de 6 puzzelstukken met politieauto's op het spelbord, zodat de rode auto geen vluchtweg meer heeft
- de rode auto kan niet vluchten over politieauto's of gebouwen en kan ook niet diagonaal ontsnappen
- er is telkens maar één juiste oplossing, alle politieauto's moeten op het spelbord passen, zelfs al heb je ze niet nodig bij de blokkade

Men is zelfs zo lief geweest bij Smart om enkele tips mee te geven :
- denk eerst goed na en dan zal je de oplossing sneller vinden dan wanneer je gaat gissen en missen (tof als je kan nadenken natuurlijk en als je zo'n meetkundig inzicht hebt, waar het mij toch vaak aan ontbreekt)
- ga op zoek naar de zwakste schakel, soms kunnen puzzelstukken maar op één plaats leggen, gebruik deze eerst

Persoonlijk vind ik dit zeker weer een leuk spel, maar ik prefereer toch de spellen in een afgesloten doosje. Indien je plastic omhulsel toevallig zou verloren zijn geraakt of stuk, wordt het niet al te makkelijk om dat materiaal allemaal bijeen te houden. Bovendien heeft Smart ons gewoon te veel verwend met die andere mooie oplossing, nl. een doosje met schuifbaar speelbord, dat zou hier ook leuk zijn geweest, maar dan was het waarschijnlijk een te dure onderneming geweest. Ik moet ook eerlijk bekennen dat de uitdaging tot valsspelen bij dit spel groter is dan bij bv. Hide & Seek, maar dat zal ook aan het mannetje liggen waarschijnlijk. (nee, nee, altijd eerlijk, viel me op als ik de spellen in de klas gebruikte)

Van Roadblock verschijnt er normaal ook een boosterpack in de loop van 2010. In de gaten houden dus!

Titel :  Roadblock
Auteur : Raf Peeters
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1
Leeftijd : 7+

11-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
10-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verstop en zoek, deel 2
Never change a winning game, dat moeten ze ook bij Smart gedacht hebben. Na Hide & Seek pirates, brachten ze éénzelfde spel uit onder de naam Hide & Seek Safari.


Wat krijgt u voor uw geld?
- zelfde kwaliteit materiaal als Hide & Seek pirates
- wederom 48 opdrachten in een mooi boekje, met oplossingen op de achterkant
- dezelfde spelregels, dus moest u de éne kwijt zijn, dan heeft u de andere nog

Waar zitten de verschillen?
- het thema is volledig anders, misschien speel jij liever met de piraten of ga je liever op safari in de jungle
- als u goed heeft gekeken, ziet u dat bovenaan de doos van dit spel niet meer 5+ staat, maar 7+
- het speelbord vertoont meer figuren, zodat de moeilijkheidsgraad toch omhoog is getrokken, je hebt nu meer mogelijkheden

De spelregels zal ik voor u nog snel even kopiëren uit vorig bericht :
- Kies een opdracht en tel het aantal afbeeldingen van elke soort
- Leg de vier puzzelstukken op het speelbord, zodat er van elke soort afbeelding evenveel zichtbaar blijven als op de opdracht
- Alle andere afbeeldingen moeten verborgen zijn
- Er is telkens maar één oplossing (die op de achterkant van de opdracht staat)
- Bij de eerste 12 opdrachten krijg je enkele aanwijzingen over hoe de puzzel dient opgelost te worden, daarna sta je er alleen voor

Wat zeker nog wel het vermelden waard is, is dat er boosterpacks zijn verschenen. Deze packs bevatten nieuwe opdrachtkaarten, zodat je terug héél erg veel plezier zal weten te beleven aan het spel, mocht je alle opdrachten al helemaal vanbuiten kennen.

Titel : Hide & Seek Safari
Auteur : Raf Peeters
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1
Leeftijd : 7+

10-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
09-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verstop en zoek
Smart games brengt spellen uit die totaal taalonafhankelijk zijn en ook de spelregels zijn erg makkelijk in diverse talen te veranderen.
Bij de meeste spellen kan je je dan ook uitleven in het Engels, Frans, Nederlands, Spaans, Duits en Portugees, dat kan tellen voor
één spel hé. Wel een nadeel is dan die titel die je aan zo'n spel moet geven.

Ik veronderstel dat u de wenkbrauwen al fronste bij het lezen van de titel van dit bericht ... en terecht, maar het is wel een letterlijke vertaling
van het eerste spel dat we onder de loep zullen leggen. In het Engels klinkt het veel vertrouwder en meer sexy : Hide & Seek. Ook in het Frans
bekt het lekker met Cache-Cache, maar onze eigen taal schiet hier toch een beetje te kort. Misschien kan u wel een passende nederlandstalige titel verzinnen, geef hem gerust mee bij de reacties.



Het materiaal bestaat van de Smart spellen is altijd outstanding (zie ook foto). In dit geval krijgt u een stevige, plastic doos met uitschuifbaar speelbord. In de doos vind u vier puzzelstukken, een opdrachtenboekje (met opdrachten en oplossingen) en de spelregels.

Eigenlijk wordt dit best wel een leuke maand voor mij, want qua spelregels uitleggen zal het vrij eenvoudig zijn.
Toch is het niet te onderschatten, want "less is more" en soms komt het misschien nogal abstract over. U moet het zien, weet u wel.
Daarom integreer ik ook even leuke, grote foto's zodat u misschien zelf aan de slag kan gaan. (tussen haakjes staat altijd het voorbeeld van onderstaande foto)

- Kies een opdracht en tel het aantal afbeeldingen van elke soort (2x grot, 2x eiland, 2x rood schip, 1x wit schip)
- Leg de vier puzzelstukken op het speelbord, zodat er van elke soort afbeelding evenveel zichtbaar blijven als op de opdracht
- Alle andere afbeeldingen moeten verborgen zijn
- Er is telkens maar één oplossing (die op de achterkant van de opdracht staat)
- Bij de eerste 12 opdrachten krijg je enkele aanwijzingen over hoe de puzzel dient opgelost te worden, daarna sta je er alleen voor



Deze laatste zin die ik boven de foto typte, is wel erg belangrijk voor Smart games. Ze differentiëren binnen het spel ook nog eens
in moeilijkheid. Ze verdelen hun opdrachten telkens in moeilijkheidsgraden, zodat je kan opbouwen, maar ook dat dit spel voor héél
wat leeftijden geschikt is. Bovenstaand spel, zijnde Hide & Seek pirates kan gespeeld worden door kinderen vanaf 5 jaar. Maar neem
het van mij aan, dat u er ook plezier aan zal beleven.

Titel : Hide & Seek Pirates
Auteur : Raf Peeters
Uitgeverij : Smart games
Aantal spelers : 1 (alle Smart games zijn voor individueel te spelen trouwens)
Speelduur : ??? (afhankelijk van hoeveel opdrachten je uitvoert en hoe snel je de oplossing vindt)
Leeftijd : 5+

09-02-2010 om 07:19 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen van Smart games
De hoofdbrok van hun bezigheden is het uitgeven van hun eigenste Smart games, en dit is ondertussen toch al een fijne collectie :

* IQ-Cabin (nieuw in 2009)
* IQ-Puzzler

* Riomino (nieuw in 2009)
* Anti-Virus (nieuw in 2009)
* Titanic (nieuw in 2009)
* Metroville
* Alcatraz
* Tower of logic inferno
* Airport traffic control
* Camouflage north pole

* Camouflage booster pack (nieuw in 2009)
* Hide & seek pirates
* Hide & seek safari
* Safari booster pack (nieuw in 2009)

* Roadblock
* Roadblock booster pack (nieuw in 2010)
* Colour code
* Day and night (nieuw in 2009)
* DuoPuzzle (nieuw in 2009)

* Camelot JR.
* Castle logix

* Gogetter mummy mystery
* Gogetter prince & dragon
* Gogetter land & water
* Gogetter cat & mouse


Verschenen in de Foxmind-reeks :                     Verschenen in Tangoes-reeks :

* Oops (nieuw in 2009)                                    * Tangoes Jr.
* Zoologic                                                        * Magnetic travel tangoes
* Cliko book                                                    * Tangoes classic
* Architecto
* Tangramino book                                          Verschenen onder naam Wobbally :
* Equilibrio                                                       * Wobbally
* Metaformes
* Turbo mind twister (nieuw in 2009)

Verschenen in de Gipf-reeks :

* Gipf (+ gipf set 2 & 3)
* Pünct
* Yinsh
* Dvonn
* Zertz
* Tzaar
* Tamsk (niet meer verkrijgbaar)


De spellen in het blauw zitten in onze collectie en zullen dan ook besproken worden.

08-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Smart games

Als u even langs de website van Smart games gaat op http://www.smart.be dan leest u daar de volgende tekst :

"Als distributeur en fabrikant van kwaliteitsspeelgoed heeft Smart een hele duidelijke filosofie ontwikkeld over speelgoed. Speelgoed door Smart gefabriceerd of gecommercialiseerd dient kwalitatief te zijn, en dit zowel op het vlak van de uitvoering als op het vlak van de speelwaarde. Al te vaak heeft de onwetende consument een ontevreden gevoel wanneer een veel te grote doos weer eens heel weinig speelplezier oplevert. De eerlijke kwaliteit waarvoor Smart garant staat vertaalt zich in een mooie uitvoering van onze speelgoedprodukten met "pedagogische waarde " en "langdurig speelplezier".  Bovendien zijn onze produkten voorzien van stevige, duidelijke verpakkingen die de inhoud op een juiste manier laten zien en wordt de consument geïnformeerd in zijn of haar eigen taal zowel op de verpakking als in de spelregels."

Ook bij deze uitgeverij, moet ik zeggen, slaan ze de nagel op de kop. Het zijn inderdaad steeds spellen bestaande uit stevig materiaal, een ingenieus spelsysteem, dat wel vaak terugkeert, zoals u in de spelbesprekingen zal zien. Maar u krijgt zeker waar voor uw geld als u van dit genre spellen houdt. Vaak betreft het hier puzzelspellen en breinbrekers, waarin sommigen onder ons (ik ga geen namen noemen) niet echt goed zijn. Zij hebben waarschijnlijk vaak de neiging om de spellen van Smart tegen een muur te gooien, maar zullen dit niet doen aangezien ze, ten eerste er te mooi voor zijn en ten tweede omdat het materiaal er toch niet zou onder lijden en het dus toch geen nut heeft.

Het zal u dan waarschijnlijk ook niet verbazen dat de spellen van Smart al héél wat prijzen in de wacht hebben geslepen. Enkele voorbeelden :
- speelgoed van het jaar
- Dr Toy's Best Vacation Product
- Parent's Choice Award
- Toy of the Year (Parenting Magazine)
- Seal of Approval (National Parenting Center)
- Toy Award Winner
- Best Puzzle Runner-Up 2009 (GAMES magazine USA)

Naast de Smartgames zijn ze ook uitgever van de Foxmind, Tangoes, Wobbally en de Gipf-reeks, die we indien tijd en mogelijkheid, ook zullen bespreken. Want het moet gezegd, we mogen best ook eens chauvinistisch zijn en de Belgische uitgeverijen en auteurs ook een plaats geven in bordspellenland. En u zal het merken, het zal meer dan de moeite waard zijn.

Voor meer info verwijs ik u graag naar hun website of voor contact kan u terecht op :

Smart
Neerveld 14
2550 Kontich
België
+32-15.45.10.50
http://www.smartgames.eu (nieuwe website)
info@smart.be

07-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
06-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geslaagde Winning-moves spellenavond
De Winning moves-avond zit er weeral helemaal op. Ik denk dat we mogen stellen dat het een succes was, de 53 aanwezigen hebben zich geamuseerd met het ruime aanbod uit deze reeks. De quizvragen bleken niet echt makkelijk en was voor velen een gok. Dat maakte het natuurlijk wel des te leuker, want iedereen maakte op deze manier kans op de spellen. Twee kids en twee broers gingen met de prijzen lopen. U vindt hun foto's op de website bij de spellenavond van gisteren.

Ik maak ineens graag een afspraak met u allen voor onze volgende spellenavonden. Let wel op, want de drie volgende avonden vallen niet op de eerste vrijdagen van de maand :
- vrijdag 12 maart 2010
- vrijdag 9 april 2010
- vrijdag 21 mei 2010

Ook voor deze spellenavonden hopen we dat we u weer een reeks spellen kunnen aanbieden en misschien vallen er dan ook weer prijzen te winnen. U verneemt alleszins alles hierover op deze weblog.

06-02-2010 om 16:49 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slot Winning moves
Zo, hier sluiten we onze reeks van Winning moves af. Ik hoop dat u genoten heeft van deze reeks schitterende spellen.

Ik zou graag Winning moves willen danken :

- voor het ontwerpen van zulke leuke spellen
- voor het makkelijk houden van de spelregels, zodat ik deze reeks zo vlot kon maken
- voor hun demonstratiespellen die ze ons zonden
- voor hun medewerking aan onze wedstrijd op de spellenavond vanavond
- voor het gebruik van informatie en foto's ivm de uitgeverij en de spellen
- ...

Ik hoop dat we u allen mogen verwelkomen op onze spellenavond zodat u al deze spellen kan komen testen.
Na al dat lezen is het de hoogste tijd om de spellen gewoon te proberen en indien u zin en tijd heeft, is het altijd leuk
als u dan hier even een korte reactie neertypt bij het bijbehorende spel.

Zoals u misschien reeds gezien heeft, staat er trouwens een nieuwe reeks klaar vanaf morgen, dus ik hoop u hier zeker terug
te zien.

06-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgeverij van de maand februari

Uitgever van de maand
Publisher of the month
Editeur du mois
Verlage des Monats

Smart games

06-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
05-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rondje casino tot slot
We sluiten onze Winning moves-reeks af met "Vabanque" : een spel waarin de spelers naar het casino trekken en trachten te achterhalen op welke speeltafels het meeste geld te rapen valt. Ze spelen karakterkaarten uit en bewegen hun pion naar een tafel. Hopelijk kies jij de juiste tafel en doorzie je de valse streken van je tegenstrevers.

Het speelbord wordt gevormd door 12 casinotafels die in een cirkel worden gelegd. Het speelgeld mag natuurlijk niet ontbreken in het casino, net
als de fiches die bepalen hoeveel er zal worden uitbetaald. Elke speler ontvangt vier personagekaarten : 1 x verhogen, 1 x bluf, 1 x valsspelen, 1 x vervangkaart (geeft aan met welke kleur je speelt). Afhankelijk van het aantal spelers worden een aantal casinotafels en fiches gebruikt.



Een spelronde bestaat uit vijf fase :
1) Fiches plaatsen
2) Personagekaarten plaatsen
3) Verplaats pionnen
4) Uitbetaling
5) Nieuwe speelvolgorde bepalen

1) Vanaf de startspeler legt iedereen om beurten een fiche bij een casinotafel. Een tafel kan meerdere fiches hebben.

2) Vanaf de startspeler legt iedereen z'n personagekaarten blind aan de casinotafels. Alle kaarten worden geplaatst.
Verhogen : heeft een positief effect op het bedrag dat uitbetaald wordt
Bluf : heeft geen effect maar misleid misschien de tegenspelers
Valsspelen : de eigenaar van deze kaart ontvangt al het geld

3) Vanaf de startspeler plaatst elke speler zijn pion aan een casinotafel. Je mag blijven zitten aan de tafel waar je bent of tot vier stappen met de klok mee verhuizen naar een andere tafel.

4) De personagekaarten worden opengelegd en er wordt uitbetaald aan de tafels waar pionnen staan.
De waarde van de uitbetaling hangt af van het aantal verhoogkaarten. Iedereen die aan de tafel aanwezig is, wordt uitbetaald behalve als er een valsspelen-kaart gespeeld werd. De speler die deze kaart speelde krijgt het geld voor elke pion die zich aan deze casinotafel bevindt.



5) De spelers zeggen hoeveel geld ze reeds verzamelden. De rijkste speler wordt de nieuwe startspeler. De rijkste speler blijft op z'n stoel zitten, de andere gaan in volgorde zitten. Ze nemen hun vervangkaart mee, de pionnen en fiches blijven staan en liggen.

Het spel eindigt na ronde 4. De speler met het meeste geld wint het spel.



05-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dienstberichten

Beste SpinLiërs,

Ik kreeg vandaag een mailtje van Lindelo dat we de zaal niet konden hebben op vrijdag 2 april aangezien ze ze nodig hebben voor een interne organisatie dat weekend. Natuurlijk moeten wij dan ook toegeven en onze spellenavond verplaatsen. Hopelijk komt dit voor de meesten nog goed uit, want dan kan u het verlengde weekend van Pasen vrijhouden of misschien uw ganse aandacht op Zuiderspel zetten.

Onze spellenavond schuift dan ook gewoon één weekje op, nl. naar vrijdag 9 april 2010. Noteer het alvast in uw agenda, ik zal het ook zeker vermelden op onze volgende nieuwsbrieven.

Nog een tweede berichtje misschien : er zijn nog geen aanvragen gedaan voor de spellenavond van morgen, op zich geen probleem natuurlijk, maar als u een welbepaald spel graag zou spelen, laat dan zeker een seintje. Kwestie dat we u niet moeten teleurstellen.

04-02-2010 om 21:14 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toen de post er nog een erezaak van maakte ...
Aangezien we eigenlijk zo goed als de ganse collectie van Winning moves aan u konden voorstellen, hebben we een extra inspanning gedaan en nog twee spellen uit de reeks aangeschaft die niet zo vanzelfsprekend te vinden zijn. Het spel dat we als eerste gaan voorstellen, is "Kurier des Zaren". De spelers proberen hun bodes zo snel mogelijk tot bij het paleis van de tzaar te krijgen, nog snel even een paleiswacht omkopen en het spel vlotjes winnen.



Zo simpel zal het niet zijn. Het speelbord toont de weg van de verafgelegen provincies, door verschillende landschapstypes en herbergen tot aan het paleis van de machtige tzaar. In de herbergen hebben de verschillende koeriers een eigen plaats (naar gelang hun rang). De spelers zullen al hun bodes goed moeten inzetten en fris op pad sturen om de belangrijke boodschap zo snel mogelijk tot bij de tzaar te geraken. Elke speler beschikt over 12 (vier verschillende) bodes, 1 enveloppe met de boodschap. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er sommige herbergen gesloten. Aan het paleis liggen roebelstukken die aan het einde van het spel aan bod zullen komen.



Tijdens een speelbeurt kan een speler één van de drie volgende acties kiezen :
- een koerier inzetten
- de boodschap verplaatsen
- doorreizen naar het volgende dorp

1) een koerier wordt steeds onderaan op het spelbord ingebracht in het moeras :
- ofwel plaatst hij een koerier uit zijn open reserve
- ofwel draait hij de bovenste koerier van zijn stapel om en zet deze in (kan hij deze niet inzetten, komt hij bij de open voorraad)
Een herberg kan maar drie koeriers onderdak geven. (er is dus altijd 1 lege kamer), wie aan het einde van zijn beurt geen koeriers
meer in z'n open reserve heeft liggen, draait de bovenste koerier van zijn stapel en legt deze open voor zich neer.

2) een speler verplaatst de boodschap van zijn kleur binnen éénzelfde dorp van een eigen koerier naar een andere eigen koerier

3) je kan slechts doorreizen als een herberg volzet is, slechts 2 van de drie koeriers verplaatsen, de koerier naar wie de pijl wijst en die van de  kamer ernaast, de 3de koerier blijft liggen. De speler die aan de beurt is, beslist waar hij de koeriers legt in het volgende dorp. Ze moeten wel in verschillende herbergen worden ondergebracht. Een koerier die de boodschap draagt, neemt deze mee. Indien je een koerier niet kan onderbrengen in een volgend dorp, springt deze ineens naar het volgende dorp (opmars).
De koeriers die van de herberg in het bovenste dorp naar het paleis doorreizen, hebben hun opdracht vervuld en worden onder de blinde stapel geschoven. Boodschappen worden bij de paleiswachter achtergelaten die boven de betreffende herberg ligt.

Vanaf het moment dat de boodschap bij de paleiswachter ligt, begint de fase van het roebelen voor de betreffende speler.
In je beurt moet je aan voldoende roebels zien te geraken, gelijk aan de waarde van de paleiswachter. Je mag roebels omdraaien zoveel je wil en deze houden. Maar als je een "njet" omdraait, gaan al deze roebels uit het spel. Zodra een speler een vereist aantal roebels heeft, wint hij het spel.

Gewijzigde spelregels :
Aangezien het "roebelen" zo'n hoge geluksfactor met zich meebracht, heeft men de spelregels enigszins gewijzigd. De 3de koerier die moet blijven liggen in een herberg, krijgt een roebelfiche (houdt deze verborgen). Zo heeft hij toch een soort troostprijs en kan hij misschien sneller de wachter omkopen. Dus snelheid is niet meer de boodschap. Vanaf het moment dat alle roebels zijn uitgedeeld, mag je bij medespelers gaan trekken. Het roebelen blijft wel voor de spelers die nog steeds onvoldoende roebels hebben verzameld voor de wachters.

Titel : Kurier des Zaren
Auteur : Knepel & Graf
Uitgeverij : Winning moves
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

04-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mongool of Chinees? Doe mij maar een Chineesje!

Wist u dat België te zien was vanuit de ruimte? Jawel, een kleine lichtstip op onze aardbol, dat zijn wij. Wat wil je, met zo'n verlicht autostradenetwerk. Daar kan de rest van Europa nog een puntje aan zuigen. Fijn voor onze energiefactuur ook!
Maar we zijn niet alleen hoor, neen, ook de Chinese muur is vanuit de ruimte waarneembaar. Het immense bouwwerk dat de grens is
tussen China en Mongolië. Het moest vooral China beschermen tegen de Mongoolse invallen, het Mongoolse leger onder leiding van Dschingis Khan.
 
U kent deze man met z'n zwarte moustache waarschijnlijk wel vanuit de Disneyfilm Mulan. U merkt dat ik de hele collectie thuis heb. Die stoute mijnheer die die kleine, brave chineesjes wilde inlijven en de baas wilde spelen over het keizerrijk van "the rising sun". Geschiedkundig zal het misschien niet allemaal zo zwart-wit geweest zijn. Ondertussen weten we ook al wel dat de Chinezen van geen kleintje vervaard zijn en ze best ook wel venijnig uit de hoek durven komen. In dit spel kan je dan ook zowel punten verdienen met Mongolen als met Chinezen. (We hebben trouwens een spel in onze collectie (Chang Cheng) waar je voor de Chinese kant van de muur pluspunten krijgt, en voor de Mongoolse kant minpunten)

Het speelbord toont een Mongoolse en Chinese kant, daartussen wordt de befaamde muur opgebouwd. De spelers beschikken over 17 speelstenen (5 Chinezen, 5 Mongolen, 5 landbouwer, 1 pest, 1 heelkruid), 1 verkenner en 2 stukken muur in voorraad. Om het spel voor te bereiden schudden de spelers hun speelstenen, stapelen ze (zodat ze onzichtbaar zijn), plaatsen de bovenste twee (na bekijken) op een dorp op het bord en nemen ook al 2 stenen in hun actieve voorraad om het spel te starten. Hun verkenner start op één van hun dorpen.

Een speelbeurt bestaat uit 2 delen : materiaal trekken & materiaal inzetten
- trekken : de speler kiest 2 onderdelen : 2 muren (max. van 4 muren), 2 speelstenen of 1 muur en 1 speelsteen
- inzetten : de speler moet telkens alle onderdelen van één soort inzetten bv. alle muren of alle speelstenen

1) inzetten van speelstenen :
- in naburige dorpen van het uitgangsdorp (van de verkenner) die door een straat verbonden zijn en aan dezelfde zijde van de muur
- in naburige dorpen van het uitgangsdorp aan de andere zijde van de muur op voorwaarde dat de muur nog open is (muur wordt gesloten)
- in andere dorpen aan de muur als het uitgangsdorp en het doeldorp naast een open muurdeel liggen (beide muurstukken worden gesloten)
Het doelveld waar de verkenner komt, daar wordt een speelsteen geplaatst, desnoods op andere speelstenen. De bovenste steen is leider van het dorp. Indien de verkenner niet meer zou kunnen verplaatsen, worden de resterende speelstenen uit het spel verwijderd.
De speelstenen "pest" en "heilkruid" worden als andere speelstenen ingezet, maar gaan een gevolg hebben bij de telling.

2) inzetten van muren :
Alle muren in je voorraad moeten worden ingezet. Ze worden op de lichtgekleurde lijnen geplaatst in verbinding met de muur. Ze worden steeds met de poort open geplaatst. Je maakt een aftakking aan de muur. Zo gauw je een lus maakt, wordt het kortste stuk muur ertussenuit gehaald.

3) In plaats van speelstenen en muren in te zetten, kan de speler er ook voor opteren om je verkenner van het speelbord te nemen als deze geblokkeerd staat en niet kan bewegen. De verkenner wordt op een eigen dorp gezet, indien je geen dorp bezit, mag je een vrij plaatsje kiezen (leeg veld)

Als er twee voorraden (muren en één kleur speelstenen of twee kleuren speelstenen) op zijn, loopt het spel op z'n einde.
Iedereen mag nog exact één ronde spelen en dan worden er punten uitgedeeld.

De dorpen krijgen punten (enkel de leider van het dorp = bovenste speelsteen)
Chinezen in China of Mongolen in Mongolië = 3 punten
Chinezen in Mongolië of Mongolen in China = -3 punten
boeren telkens positief = 1 punt

Indien er een peststeen in het dorp zit, wordt alles negatief
- Chinezen en Mongolen = -3 punten
- boeren = -1 punt
- speelsteen pest telt niet

Indien er heilkruid in het dorp zit, wordt alles positief 
- Chinezen en Mongolen, onafhankelijk van hun plaats = 3 punten
- boeren = 1 punt
- speelsteen heilkruid telt niet

Indien er in een dorp zowel stenen pest als heilkruid zitten, heffen ze elkaar op.
 
Titel : Dschingis Khan
Auteur : Leo Colovini
Uitgeverij : Winning moves
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

03-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Race naar de sla of ... hoe traag toch snel kan zijn!


Dit spel hebben we reeds geruime tijd in ons assortiment en het gaat elke spellenavond mee. Ik vind dit persoonlijk een erg leuk kinderspel, omdat het gewoon voor volwassenen ook nog leuk is. Het spelidee mag je vergelijken met Clans, die we al eerder bespraken. In het begin van het spel starten alle schildpadjes, je trekt een fiche en deze bepaalt jouw kleur. Natuurlijk hou je die geheim en ga je proberen om onopgemerkt met jouw schildpad als eerste aan te komen bij de sla.

Elke speler krijgt vijf handkaarten, in z'n beurt speelt hij een kaart, voert de actie uit en trekt een nieuwe handkaart, zo simpel is het spel.

Op de kaarten vind je drie verschillende symbolen :
++ = de schildpad van de kleur op de kaart gaat twee vakjes vooruit
+ = de schildpad van de kleur op de kaart gaat één vakje vooruit
- = de schildpad van de kleur van de kaart gaat één vakje achteruit
Daarnaast heb je ook kaarten met één of twee pijlen : de laatste schildpad in de race gaat dan respectievelijk één of twee vakjes vooruit.
Er zitten ook jokerkaarten tussen zodat je mag kiezen welke kleur je vooruit plaatst. (regenboogkaart)

Natuurlijk zullen de schildpadden vaak op dezelfde vakjes komen, dan worden ze op elkaar gesteld. De onderste wordt aanzien als de snelste, dit is belangrijk op het einde van het spel, indien er verschillende schildpadden zouden aankomen.
Als je een bepaalde schildpad moet verzetten, neemt hij alle schildpadden mee die op zijn rug zitten.

Vanaf het moment dat een schildpad het laatste vakje bereikt, eindigt het spel, wordt bekend gemaakt wie met welke kleur speelt en wie de winnaar wordt van deze spannende race.

Titel : Schildpaddenrace
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Winning moves
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 5+

02-02-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs