IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
09-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekkere kippetjes op het feest!

(foto van de franstalige versie van het spel)

Gisteren was het besproken spel een doordenkertje, vandaag slaan we een andere weg in en gaan we voor observatie en reflexen.
Chicken party is een spel voor 2 tot 4 spelers en kan al gespeeld worden met kleuters, op voorwaarde natuurlijk dat de competitiedrang van de medespelers niet van die mate is dat ze over lijken zouden gaan.

In dit spel proberen de spelers om als eerste al hun nesten in het kippenhok te bezetten met 9 kippen.
Elke speler ontvangt aan het begin van het spel een spelersbord waarop de 9 nesten te zien zijn. Deze nesten zijn op elk bord een klein
beetje anders ingedeeld. Het gaat telkens om nesten met de kleuren rood, blauw, geel of groen met daarin 1, 2 of 3 eieren.
De spelers bestuderen best al even hun spelersbord zodat ze weten over welke nesten zij beschikken (en misschien ook wel de tegenstrevers).In een speelbeurt gooit de speler met twee aangepaste dobbelstenen. Op één dobbelsteen staan de vier kleuren en twee specials (alle kleuren), op de andere dobbelsteen staan de getallen één tot en met drie (aantal eieren), een joker en twee pluimen. Afhankelijk van de gegooide combinatie gaan de spelers om ter snelste het houten ei, dat in het midden van de tafel ligt, grijpen.

In de meeste gevallen gooi je een bepaalde kleur en een nummer, de spelers die een leeg nest hebben met dezelfde kleur en hetzelfde aantal eieren grijpen om ter snelste het houten ei. Toont de dobbelsteen een special (alle kleuren), mag je het ei proberen te grijpen als je nesten hebt met evenveel eieren als aangegeven op de dobbelsteen. Hetzelfde geldt voor het gooien van een joker, dan moet de kleur nog vrij zijn, maar speelt het aantal eieren geen rol. Gooi je een veer tenslotte, dan mag de gooier een kip gaan stelen bij een andere speler in de gegooide kleur op voorwaarde dat hij zelf nog een leeg nest heeft in deze kleur.

De speler die als eerste zijn 9 nesten bezet heeft met een kip, wint het spel.

Wat mij betreft een erg leuk observatie en relfexspel. Je moet constant op je hoede zijn voor wat de andere spelers gooien. Om het spel te winnen is er natuurlijk weinig tactiek mee gemoeid. De dobbelsteenworp bepaalt uiteindelijk of je dat laatste nestje kan bezetten. Dit is een no-nonsens-spel dat leuk is voor iedereen en dat erg snel tussendoor kan gespeeld worden.

Titel : Chicken party
Auteur : Max Gerchambeau
Uitgeverij : Winning moves
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 5+

09-01-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mastermind voor vier


(foto van de nederlandstalige versie van Identity Games)

Onze reeks spelbesprekingen starten we met "Coda da Vinci". Die titel kan wel eens afwijken bij diverse uitgeverijen. In de nederlandstalige winkels zal u het vinden onder "Da Vinci code". Neen, niet het wereldberoemde boek, dito film, zelfs niet het bordspel.

Dit spelletje van Winning moves bestaat uit een set plastic speelstenen in wit en zwart. 13 witte en 13 zwarte om precies te zijn, hierin zijn dan al wel twee jokers voorzien, die nodig zijn voor de variant die het spel nog een extra touch geven.

Zoals de titel u waarschijnlijk al doet vermoeden, is dit een tactisch spel waar de spelers elkaar "code" proberen te achterhalen.
Wie heeft er nooit mastermind gespeeld in zijn jeugd? Bent u één van hen, dan geef ik snel een overzicht van de bedoeling. Bij mastermind zet één speler een kleurcode uit in de vorm van pinnetjes, wij noemen dit bij ons "stekenagels" (daar hebben we superveel mee gespeeld, op zo'n wit bord met gaatjes allemaal figuren maken met die nagels in diverse kleuren en vormen), de andere speler moest de code proberen te raden. Hij maakt zelf een combinatie en krijgt dan te horen hoeveel pinnetjes hij juist heeft qua kleur en plaats. Door deductie zou je dan uiteindelijk tot een correcte code moeten komen. En liefst dan nog in zo weinig mogelijk stappen.

Dit spel gaat uit van hetzelfde doel, maar de weg ernaartoe is toch ietsje anders. Alle zwarte en witte tegels met daarop de cijfers 0 tot en met 11 worden door elkaar geschud en blind in het midden van de tafel gelegd. De spelers nemen willekeurig 4 stenen (3 stenen bij 4 spelers) en plaatsen deze voor zich neer, zodat de tegenspelers niet zien welke stenen ze getrokken hebben. Ze zetten de stenen van klein naar groot (dwz kleinste links, grootste rechts). Indien een speler twee dezelfde getallen heeft van zwart en wit, plaats je zwart links en wit rechts.

Daarna gaat het spel van start. Als je aan de beurt bent, trek je een nieuwe tegel (bekijkt deze zelf). Daarna duidt je een tegel aan van een tegenspeler en raadt wat er daarachter verborgen zit. (bv. een witte 4) Aanvankelijk is dit echt een pure gok, maar naarmate het spel vordert en de codes zichtbaar worden, wordt de gok steeds kleiner en kleiner.
Na een gok kunnen zich twee gevallen voordoen :
- Ofwel heb je fout gegokt, dan eindigt je beurt, je plaatst de net getrokken steen op de juiste plaats in je code, maar met het getal zichtbaar voor de andere spelers
- Ofwel is je gok juist, de geraden tegel wordt zichtbaar voor de medespelers omgedraaid en je mag ofwel verder gokken (ook bij andere spelers) ofwel je beurt doorgeven en de net getrokken tegel verdekt in je code stoppen (je code wordt hierdoor groter).

Indien je hele code ontdekt is, verlaat je het spel. Diegene die als laatste overblijft, met een nog niet volledig ontcijferde code, wint het spel.

Er is een expertenvariant voorzien. Hiervoor gebruik je de tegels met het streepje. Deze zorgen voor meer mogelijkheden. Ze worden ergens tussen twee getallen (niet opéénvolgend) in de code gezet en misleiden de tegenspelers. In de spelregels wordt er ook een toernooivariant voorgesteld waarbij je punten scoort voor elk ontcijferd speelstuk (10), ontcijferde joker (20) en het uitschakelen van een tegenspeler (50).

Titel : Coda da Vinci
Auteur : Eiji Wakasugi
Uitgeverij : Winning moves
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

08-01-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellen van winning moves
Toptrumps-reeks (kwartet)
Een hele reeks kwartetten die inspelen op de actuele rages en de klassieke toppers met oa :
spongebob, harry potter, trance formers, ice age, ben 10, littlest pet shop, simpsons horror, 007 james bond,
superautos, star wars : the clone wars, asterix, star wars I-III, star wars IV-VI, star wars raumschiffe, internat. voetbalsterren,
1899 hoffenheim, Borussia Dortmund 2010, world wrestling entertainment, NBA allstars, dierenbaby's, achtbanen, het zonnestelsel,
het oude Egypte, bedreigde dieren, gevaarlijke zeedieren, honden, paarden, ...

Monopoly-reeks
Ook wat het spel der spellen betreft voldoende keuze hier. U kan het zo gek niet bedenken of Winning moves kan het u voorleggen.
Monopoly's speciaal voor steden, voetbalclubs, ... Bedrijven kunnen gerust een aanvraag indienen om een Monopoly op hun maat te maken zodat ze het kunnen gebruiken als relatiegeschenk. Wat de kosten hiervan zijn? Daar heb ik geen idee van.

Familiespellen
Naar deze spellen zit u waarschijnlijk uit te kijken, maar de bovenstaande spellen zijn waarschijnlijk broodnodig om financieel voldoende
gewapend te zijn om eigen spellen uit te geven. Uiteindelijk is de doelgroep toch nog steeds kleiner dan het Monopoly-publiek.

- Hab & gut
- Vineta

- Sequence
- Aber bitte mit sahne
- Trans Europa
- Trans America
- Cirkis

- Inkognito
- Da vinci code
- Cartagena I - die flucht
- Cartagena II
- Cartagena III - die goldinsel
- Cartagena IV - die meuterei
- Schweinerei
- Schatz der drachen
- Schildpaddenrace
- Squeeky
- Bunte runde
- Chicken party
- Caribic
- Wind und wetter
- Zanzibar

- Submarine
- Vabanque
- Terra nova
- Alexandros
- Carolus Magnus
- Dschingis khan
- Kurier des Zaren
- Da Vinci code board game
- Blokus
- Blokus Duo
- Blokus Trigon
- Blokus 3D

(De spellen die in blauw staan gemarkeerd, zitten in onze collectie of zouden onderweg moeten zijn naar ons
en zullen dan ook binnenkort hier besproken worden en op onze spellenavond gespeeld kunnen worden)

PS : heeft u spellen uit deze lijst die nog in het zwart staan en u wil ons hieraan helpen, dan hoor ik het graag

07-01-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
06-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over Winning moves

EEN DROOM, EEN VISIE, EEN ZIEL

De beslissende zet, de zet die de speler aan de winst helpt, dat is de "winning move".
We weten ineens van waar ze hun fantastische naam gevonden hebben.

Deze uitgeverij wil garant staan voor spanning, creativiteit, gezelligheid.
Klevere ideeën, kwaliteit en onconventionele aanpak, dit zijn de codewoorden in hun spellenrepertoire.
In hun 14 jarig bestaan hebben ze hun verdeelgebied verspreid over de Verenigde staten, Engeland, Frankrijk en
natuurlijk Duitsland.

Winning moves brengt spellen voor iedereen, tactisch, strategisch, familiespellen of spelletjes om alleen te spelen.
Vooral spelplezier dragen ze hoog in het vaandel.
 
Deze tekst is provisoir vertaald van de website van winning moves.
http://www.winningmoves.de

Even toch ook mijn licht laten schijnen op de ganse zaak. Ik ga in grote mate akkoord met hun uitgangspunten
en vind dat ze zeker in hun opzet slagen. De spellen die we in de loop van de maand gaan bespreken, zullen deze uitspraak
enkel bevestigen en verstevigen.
Als ik denk aan Winning moves spellen, dan denk ik vooral aan eenvoudige spelregels. Deze regels maken van deze spellen
perfecte spellen voor beginnende spelers, voor spellenclubs, om voor te leggen aan de familie, of om niet-spelers te overtuigen.
Meestal gaat hier ook een aangename speelduur mee gepaard. Een dik halfuurtje en je bent rond met de meeste spellen van deze
uitgever.

Nog enkele concrete gegevens :

Winning Moves Deutschland
Lindemannstrasse 13
40237 Düsseldorf
info@winningmoves.de

06-01-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
05-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe reeks
Beste bloglezers,

Na een periode van relatieve rust (en veel feesten) zal ik binnenkort op deze weblog van start gaan met een nieuwe reeks.
We zullen elke maand een uitgeverij in het middelpunt van de belangstelling zetten. Deze spellenuitgever zal voorgesteld worden,
u krijgt wat extra informatie, die ook een beetje afhangt van de inbreng van de uitgeverij zelf. Daarnaast, de hoofdbrok, zullen
natuurlijk hun spellen extra aandacht krijgen hier.

U krijgt een overzichtje van het gamma aan spellen, de spellen worden even doorgelicht, de spelregels samengevat, ... zodat u
een goede kijk krijgt op wat u te wachten staat op onze volgende spellenavond. Want de spellenavond sluit telkens een reeks af.
Op deze avond zal u natuurlijk de kans krijgen om alle besproken spellen uit te proberen en als u aandachtig leest hier op de blog,
dan heeft u uw spellenkeuze op voorhand gemaakt, kent u alvast de spelregels en kan u op de bewuste spellenavond serieus doorspelen.
Of ... dat is toch de bedoeling.

We gaan alvast een keertje proberen voor de spellenavond van februari en we gaan dan ook van start in de loop van deze of volgende week,
afhankelijk of ik groen licht krijg van de eerst gekozen uitgever.

Hopelijk bevalt de reeks u en komt u op regelmatige basis een keertje langs om te lezen (en/of te reageren)

05-01-2010 om 08:20 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgeverij van de maand januari

Uitgever van de maand
Publisher of the month
Editeur du mois
Verlage des Monats

Winning moves

05-01-2010 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
31-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe nieuwsbrief
De nieuwsbrief voor onze spellenavond van januari staat online. Aangezien we hem in een nieuw jasje hebben gestopt, zal ik hem hier ook een keertje publiceren. U mag hem trouwens één van de volgende dagen ook in uw mailbox verwachten.

Wenst u zich in te schrijven voor deze maandelijkse nieuwsbrief, dan kan u op onze website terecht of u laat gewoon een seintje via mail of als een reactie op dit bericht.

31-12-2009 om 11:29 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgepast datumwijziging !!!
Onze spellenavond van vrijdag 5 maart 2010 zal worden verzet naar vrijdag 12 maart 2010.
Noteer het zeker en vast al in uw agenda. Ik zal u daartegen ook nog op de hoogte houden,
maar moest u al een folder hebben meegenomen van volgend jaar dan zit u met een foute datum.

29-12-2009 om 15:28 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog net voor het jaareinde ...
Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Reden te meer om jullie alvast de beste wensen over te maken en iedereen een fantastisch en speels 2010 toe te wensen. Wij doen in ieder geval nog een duit in het zakje en voegen enkele spellen toe die u op onze volgende spellenavond kan komen spelen, met dank aan CGE :

28-12-2009 om 21:08 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
24-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaaskasteel


Kaaskasteel is de Nederlandse versie van Burg Appenzell ofte Chateau Roquefort, dus kaas is zeker de boodschap in het spel. De spelers trachten om de vier verschillende kaassoorten die verstopt zitten in het kasteel te vinden. Dit spel is een memoryvariant die in een erg mooi jasje zit. De doos vormt het decor van een kasteel. Vanuit de vier hoeken (kantelen) starten de spelers met hun muizen op zoek naar een lekker stukje kaas. Deze kaas zit verborgen onder de daken van de huizen die zich in de burcht bevinden. Maar daarbij komt nog dat hun positie vaak verandert aangezien de spelers langs de zijkanten telkens een fiche in het speelvlak schuiven. Kan jij als snelste achterhalen waar de verschillende kazen zitten? Dan win je dit spannende spel!Het enige nadeel van het spel is dat je het spel wel telkens netjes moet opstellen vooraleer je kan beginnen. De opbergmogelijkheden zijn relatief klein, maar met een beetje creativiteit kom je erg ver. Zo lang je de doos niet door elkaar schudt of ondersteboven houdt, is het zelfs mogelijk om met een vorige setup te spelen.

In een beurt doorloopt de speler telkens volgende fasen :
- wegnemen van een dak (zodat een deel van het speelbord zichtbaar wordt)
- verplaatsen van de muizen (je mag één muis één stap horizontaal of verticaal verplaatsen)
- tegels schuiven (je schuift de overblijvende tegel ergens aan de zijkant van het speelbord in)
- muizenvallen (als je door het schuiven in een gat valt, is je muis verloren tot het einde van het spel)
- kaas verzamelen (kom je met twee van je muizen op dezelfde soort kaas terecht, win je de tegel van deze kaas, je kan elke soort max. 1 keer verzamelen)
- terugleggen van het dak (indien mogelijk leg je het dak terug, er mag zich geen muis bevinden op deze plaats)Het spel eindigt zo gauw de spelers alle vier de soorten kaas hebben kunnen verzamelen.

Besluit : een mooi spel, geheugentraining en een beetje tactiek door het schuiven van de tegels, aanpasbaar aan de leeftijd van de kids

Titel : Kaaskasteel
Uitgeverij : 999 games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 6+

24-12-2009 om 14:32 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
23-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GOAGoa is al een tijdje op de markt, maar verdient zeker zijn strepen en dus ook een bespreking hier op de weblog.
In Goa ben je een Portugese ontdekkingsreiziger en zak je naar Indië en omliggende regio af om specerijen te gaan halen.
Goa een opbouwspel, dus je kan je er wel degelijk in bijwerken en bijscholen.

Elke speler krijgt twee spelerstableaus, één spelersbord geeft aan hoeveel je reeds hebt opgebouwd op de diverse vlakken (schepen, specerijen, geld, expeditiekaarten en kolonies), op het andere bord ga je je plantages en kolonies met bijbehorende specerijen plaatsen. Het centrale spelbord bevat hoofdzakelijk tegels die elke ronde geveild worden en een plaatsje om het geld, scheepskaarten, kolonistenkaarten en expeditiekaarten onder te brengen.

Het spel verloopt over twee grote delen (deel A en B, gebruik van de A en B- tegels). Elke deel bestaat op zijn beurt uit vier ronden. Een ronde is opgedeeld in 3 fasen :
1) veilingroute bepalen
2) veilingronde houden
3) acties uitvoeren

1) De startspeler legt de startspelervlag aan de rand van de tegels of op een open plek aan een tegel en start vanaf daar de veilingroute, de volgende speler kiest een tegel horizontaal, verticaal of diagonaal aan de vlag om te veilen, de volgende speler gaat verder, ... tot de startspeler een laatste tegel kiest. (de startspeler heeft dus het voordeel dat hij zowel de startspelervlag als een tegel mag veilen).

2) De eigenaar veilt de tegel en start steeds met een bod van nul, alle andere spelers mogen om beurten het bod verhogen. De veilingmeester mag dan uiteindelijk beslissen om de tegel te verkopen tegen het hoogste bod (hij krijgt het geld) of de tegel zelf te kopen en te betalen aan de bank. Zo worden de tegels in volgorde geveild

3) De kern van het spel is de actiefase. De spelers mogen om beurten, vertrekkende van de startspeler, drie acties uitvoeren. Met extra actiekaarten die ze verdienen in de loop van het spel (bv. kopen van de startspelervlag, alle blokjes op een nieuwe rij krijgen) kunnen ze extra acties ondernemen in deze fase. De mogelijke acties :
- scheepskaarten nemen (overeenkomstig met het aantal waar je blokje zich bevindt)
- specerijen aanvullen (overeenkomstig met het aantal waar je blokje zich bevindt)
- geld nemen (overeenkomstig met het aantal waar je blokje zich bevindt)
- expeditiekaarten nemen (overeenkomstig met het aantal waar je blokje zich bevindt, geeft ook het max. handkaarten aan)
- een kolonie stichten (aantal is gelijk aan plaats van blokje + 2 omgedraaide expeditiekaarten + eigen kolonisten)
- een blokje laten zakken (je geeft het juiste aantal schepen en specerijen af)

Zo ga je gaandeweg je blokjes laten zakken en opbouwen. De expeditiekaarten die je verzamelt kan je bewaren om op het einde punten te claimen of kan je inzetten om het spel een beetje te manipuleren en buiten de lijntjes te kleuren.

Op het einde van de acht ronden worden overwinningspunten uitgedeeld :
- rij waarin je blokjes zich bevinden, waarden optellen (0,1,3,6 of 10 punten)
- meeste geld op het einde = 3 punten
- aantal gestichte kolonies (1,3,6 of 10 punten)
- speciale tegels die punten opleveren (2,3 of 4 punten)

Besluit : Persoonlijk vind ik dit spel één van mijn toppers. Het is sfeervol, werkt vlot, is makkelijk in uitleg, kan je iedereen voorleggen maar vraagt toch wat oefening om een goede tactiek te verwerven. Je hebt héél wat keuzes en moet een eigen strategie uitwerken om zover mogelijk te komen. Bovendien zal iedereen z'n eigen weg gaan en zal de eindscore vaak erg dicht bij elkaar liggen. Het blijft dus spannend tot het laatste moment.

Titel : GOA
Uitgeverij : 999 games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

23-12-2009 om 13:54 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
22-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agricola : de veenboeren


Ik veronderstel dat ik u Agricola niet meer moet voorstellen. Nu komt er met "de veenboeren" een eerste grote uitbreiding. Groot aangezien er een spelconcept bijkomt. Voorlopig waren al wel héél wat kaartendecks ontstaan overal ter lande. Een Oostenrijks deck, een Tsjechische deck, een buitenaardse deck, ... De echte liefhebbers en freaks hebben deze natuurlijk allemaal trachten te verzamelen, maar met deze uitbreiding wordt er ook echt iets aan het spel toegevoegd.

Of het spel nog niet hard en moeilijk genoeg was om je boeren te voeden, komt er nu een extra aspect bij. Je moet je huisje natuurlijk ook kunnen verwarmen. Dus bij elke oogstfase wordt er naast VW (voedingswaarde) ook BW (brandwaarde) van de spelers verwacht. De spelers gaan bossen en venen ontginnen en trachten dit om te zetten in akkerbouw en veeteelt. Bovendien komt er een extra diersoort in het spel. Nobele dieren dit keer, paardjes verzamelen, de dames zullen er waarschijnlijk blij mee zijn.

Je kan het spel enkel spelen met het basisspel, hiervan heb je al het materiaal en speelborden nodig. Deze uitbreiding levert : 2 extra bordjes voor grote investeringen, 1 ziekenboeg (als je niet genoeg verwarmt, verlies je boeren aan de ziekenboeg), 25 paarden, 27 brandstoffenfiches (vgl met voedingswaarde), 42 veen- en bosstegels, 6 extra akkertegels, 10 speciale actiekaarten, 14 kaarten grote investering, 9 startkaarten (die bepalen hoe je spelersbord er aanvankelijk uitziet), 118 nieuwe kleine investeringen, enkele nieuwe fiches en een nieuwe scoreblok.

Het spel kan op 3 niveaus gespeeld worden, je kan dit vergelijken met de familieversie van het basisspel, een niveau zonder kaarten, één met kaarten en één met enkele extra regeltjes. Bij aanvang zijn er enkele nieuwe speciale actiekaarten die betrekking hebben op het kappen van bossen en droogleggen van venen, ook de nieuwe investeringen zijn op deze spelstrategie aangepast. Enkele van die speciale acties zijn : turfsteken, brandontginnen, houthakken, arbeidsmarkt, zwarte markt, zwart werk en paardenmarkt.

Zoals reeds gezegd moet je je huis dus verwarmen bij elke oogstfase. Per houten kamer betaal je 1 BW, bij een lemen huis 1 BW per kamer -1 op het totaal, bij een stenen huis 1 BW per kamer - 2 op het totaal. Dit keer neem je geen bedelkaart als je niet kan betalen, maar leg je een bedfiche op een actieschijf en kan deze in de volgende ronde enkel in de ziekenboeg leggen (levert 1 voedselwaarde op).

Besluit : eerst en vooral moet ik zeggen dat dit een mooie uitbreiding is die echt wel iets toevoegt aan het basisspel. Is het echt nodig? Geen idee, als je het basisspel echt al beu bent gespeeld, wat toch al héél wat potjes moet inhouden gezien het aantal kaarten, is deze uitbreiding een goede aanvulling. Maar de prijs van de uitbreiding (toch €25) kan je misschien wel tegenhouden, voor dit geld heb je een volledig ander spel natuurlijk. Dus, echte agricolafreaks kopen deze uitbreiding zeker. Anders heb je ruim voldoende met de basisversie van het spel.

Titel : Agricola - de veenboeren
Uitgeverij : 999 games
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 30 min. per speler
Leeftijd : 12+

22-12-2009 om 12:39 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiekeboe


Kiekeboe is weer zo'n memoryspel van de bovenste plank. Je moet weer proberen om zoveel mogelijk kaarten te sprokkelen in het spel. Zo gauw alle kaarten zijn uitgedeeld, wint de speler met het meeste kaarten.

De kaarten zijn onderverdeeld in zeven kleuren (categorieën). Je hebt zeven overzichtskaarten die bovenaan liggen. Hierop staan alle voorwerpen die in die kleur voorkomen. Je legt één kaart van elke kleur onder de overzichtskaarten. De spelers memoriseren deze kaarten, daarna worden ze omgedraaid. Alle resterende kaarten worden geschud. Het spel kan nu beginnen. De startspeler draait de bovenste kaart om. De spelers moeten nu om ter snelste het voorwerp zeggen dat op de kaart, van dezelfde kleur als de omgedraaide kaart, onder de overzichtskaart ligt. De speler die als eerste het juiste antwoord geeft, wint de kaart en wordt de nieuwe startspeler.

Kortom : snel, kort, ludiek en voor een goed geheugen. Ik vond het erg leuk, sommige mensen waarmee ik speelde, bakten er bijzonder weinig van en vonden het dan ook ietsje minder.

Titel : Kiekeboe
Uitgeverij : 999 games
Aantal spelers : 2-8
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 6+

21-12-2009 om 16:53 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
19-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dimpnacenter slot

Onze demodag in het Dimpnacenter zit er weeral op en het was wederom gezellig. Het was niet superdruk, maar het volk kwam erg gespreid zodat we steeds wel gegadigden hadden om iets aan uit te leggen. We stonden er met z'n tweeën dan ook steeds actief spellen uit te leggen en mee te spelen.

Het Dimpnacenter had er trouwens werk van gemaakt, ze hadden ook een vertegenwoordiger van Goliath uitgenodigd om langs te komen. Zij stond in voor de demonstratie van Fast food, Panic tower, Rolit en Tayu. Van deze laatste twee spellen waren er trouwens XXL versies van beschikbaar om te testen.

Daarnaast kreeg ik een aangename verrassing te horen toen ik de winkel binnenkwam : "Op zaterdag 19 december is het bij Dimpnacenter grote spellendag. Wenst u de spellen van naderbij te bekijken, dan krijgt u professionele uitleg van spellenclub SpinLi." Deze boodschap weergalmde door de boxen van de winkel. Eerst dacht ik dat het een interne boodschap was, maar het bleek een spotje op Geel FM te zijn.

Ik denk dat we in totaal toch zo'n 20-tal spellen aan de man hebben gebracht, dus dat is zowel voor ons als de winkel ook wel leuk natuurlijk. Hieronder waren héél wat kleinere kaart- en dobbelspellen (bv. weerwolven, regenwormen), maar ook enkele grotere bordspelen zoals Wijsneus, Carcassonne, Blokus, ... Daarnaast zijn er toch reeds enkele reserveringen en zullen sommige klanten zeker nog terugkomen om andere spellen op te pikken denk ik.

Als bedankje mochten we enkele spellen kiezen voor onze clubkast, waarvoor onze welgemeende dank natuurlijk. We kozen zowel voor jong en oud en brachten volgende spellen mee :
- Kiekeboe
- Kaaskasteel
- Agricola : veenboeren
- GOA (Nederlandstalige versie, zodat het spel toch toegankelijker wordt voor het grotere spinli-publiek)

Uitgebreidere besprekingen van deze spellen, mag u hier later verwachten.

19-12-2009 om 19:29 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
18-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prettige feestdagen en een voorspoedig 2010
Vandaag sta ik, als leerkracht zijnde, voor de laatste werkdag van het burgerlijk jaar 2009. Daarom wil ik u allen bij deze al prettige feestdagen toewensen en een voorspoedig 2010. Ook in 2010 gaan we proberen om u op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in spellenland en zullen we trachten u de beste spellen voor te schotelen op onze spellenavonden. Misschien bent u vaste klant op de spellenavonden en kan u niet wachten om uw lidmaatschap te verlengen, of misschien bent u een spellenliefhebber die hier af en toe eens wat komt lezen over hetgeen ik allemaal te lullen heb, maar één ding delen we allemaal : de passie voor het spelen.

Ik kan u en mezelf dan ook maar één ding toewensen : veel speelplezier, toffe medespelers, leuke spelletjes en bovenal een goed gezondheid!

18-12-2009 om 08:41 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
16-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kosmoscompensatie 2 : Der Schwarm


Ik heb de spelregels al een keertje in het Duits doorgenomen en ik kan het u niet meer netjes navertellen. Ik heb ooit nog al eens zo'n gevoel gehad en dat was bij Nautilus van 999 games. Ik vind beide spellen dan ook erg gelijkend. Daarnaast zie ik het een beetje als een vervolg op "reise zum mittelpunkt der erde". Het blijft zo allemaal een beetje in hetzelfde thema, het materiaal is gelijkend en ook de spelregels lijken wel wat op elkaar. Ik denk wel dat het leuke spelletjes zijn hoor, maar ik heb tot op heden nog geen medespelers gevonden die samen met mij eens door de spelregels wil worstelen.

In het spel gaat het er gewoon om om je basissen (die je stelselmatig opbouwt) en boten zo goed mogelijk met elkaar te verbinden, door het leggen van schwarmfiches (je krijgt een soort van metro-netwerk). In de eerste fase van een ronde ga je nieuwe kaarten verzamelen. In fase 2 ga je deze uitspelen om basissen en schepen te bouwen, om je netwerk verder uit te werken of enkele gevaren in het spel te brengen (walvis, tsunami, krabbenplaag).

Verder ga ik me hier ook beperken tot de basisgegevens en een link die ik zeker ook nog ga gebruiken.
Nederlandse spelregels : http://www.forummortsel.be/spelregels/DerSchwarm.pdf

Titel : Der schwarm
Uitgeverij : Kosmos
Aantal spelers : 2-4
Spelduur : 75 min.
Leeftijd : 12+

16-12-2009 om 17:16 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstcadeau's
Bent u nog op zoek naar een kerstcadeau en wil u uw vrienden, familie, gezin, eega of jezelf eens verwennen met een spel, dan geef ik u hier graag een opsomming van spellen die ik persoonlijk wel onder de boom zou willen leggen. Natuurlijk is dit enkel en alleen mijn mening en smaak, dus of u er al dan niet iets aan heeft, laat ik volledig aan u over. Ik beperk me tot de iets recentere spellen.

In de categorie "bordspel voor gevorderden" :
- Smallworld : reeds dikwijls op tafel gekomen, makkelijke spelregels, veel variatie, knap materiaal
- Endeavor : thematisch sterk, snelle gameplay, niet al te veel regels
- Chaos in the old world : indien u houdt van fantasy en FFG, zoniet ... laten liggen dan
- Egizia : zoals u reeds kon lezen op deze blog, de verrassing van Essen voor mij

In de categorie "bordspel voor de familie" :
- A la carte : spreekt qua materiaal al aan, makkelijke spelregels met toch voldoende diepgang
- Tobago : schattenjacht door deductie
- Atlantis : als u houdt van lekker luchtig, kruising Verflixxxt en Cartagena

In de categorie "voor twee personen" :
- Mr. Jack : of het nu de basisversie is of in New York, het blijft een leuk spel
- Martinique : thematisch mooi uitgewerkt, verwacht er wel niet té veel van

In de categorie "kaartspel" :
- Dixit : omdat het belangrijkste materiaal vooral de mooie kaarten zijn
- Rythm & boulet : sfeer gegarandeerd
- Cardcassonne : 't is met kaarten, maar 't is geen carcassonne

Natuurlijk heb ik nog veel leuks gespeeld dit jaar, ik vergeet er ongetwijfeld nog een héél deel. Moest u toch nog vragen hebben omtrent een bepaald spel, mag u mij steeds contacteren. Of staat u in de winkel en weet u niet wat kiezen, dan heb ik nog een voorstel. Kom gewoon zaterdag naar Geel naar het Dimpnacenter en dan kiezen we gezellig samen een spel uit dat bij uw smaak past.

16-12-2009 om 17:06 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
15-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kosmoscompensatie 1 : Die siedler von Catan Deutschland


U weet dat ik een tijdje geleden een overzichtjes maakte voor het spel Alcazar en Big boss. Wel, ik heb die bestanden doorgemaild naar Kosmos en zij konden de verslagen op onze weblog en deze bestandjes wel pruimen en stuurden ons als dank nog enkele spellen uit hun gamma. Twee daarvan besprak ik reeds onder het mum van after-Essen (of beter gezegd after-Nürnberg), nl. Keltis uitbreiding en Burg der 1000 spiegel. In het pakketje zaten ook nog twee andere spellen. Het eerste, waar ik het vandaag over ga hebben, is "Die siedler von Catan Deutschland edition".

Ik denk niet dat ik de kolonisten van catan nog aan jullie moet voorstellen, dus dat ga ik dan ook niet doen. Indien u hierover meer info wenst, stel ik u voor om deze trefwoorden in Google even in te typen en u te laten leiden door al hetgene dat dan op u afkomt. Waarom dit spel dan toch even apart nemen en in de kijker zetten? Wel omdat het gewoon een prachtig uitgevoerd spel is. Net als in "de kolonisten van de lage landen" is er extra aandacht besteed aan het materiaal en de vormgeving. Dit heeft z'n voor- en nadelen. Ze hebben bijvoorbeeld een vast speelbord toegevoegd, dit neemt natuurlijk de variatie weg die bij het basisspel wel is. Bovendien heeft men er eigenlijk ook een beetje een lightversie van gemaakt. Zo zouden deze twee edities nog toegankelijker gemaakt zijn voor het brede(re) publiek.

Qua gameplay verandert er niet zo veel. Je gaat kaartjes sprokkelen en deze omruilen tegen straten en dorpen en in plaats van steden bouw je ditmaal aan monumenten. Maar what's in the name? De struikrover is vervangen door een borstbeeld van de god van Berlichingen (god weet welke god het is) en in plaats van ridders te verzamelen, verzamel je landknechtkaarten om alzo het extra overwinningspunt dat hieraan vasthangt binnen te halen. Ook de overwinningscondities blijven identiek, dus op naar die 10 punten als je met vier of 12 punten als je met z'n drieën speelt.

Kortom : ben je een fan van kolonisten van catan, koop dan de uitbreidingen om het spel beter te maken. Wil je een mooi familiespel? koop dan deze versie, maar misschien wel de lage landen variant (aangezien deze in het Nederlands is en toch beter aansluit bij je leefwereld). Gaat dit spel vaak uit de kast komen? Waarschijnlijk niet, tenzij ik een spreekbeurt hou over de belangrijke monumenten in Duitsland en een aangenaam startmoment zoek.

Titel : Die siedler von Catan Deutschland edition
Uitgeverij : Kosmos
Aantal spelers : 3-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

15-12-2009 om 13:12 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tafel plakt! hier ook
Naar aanleiding van een artikel op de blog van Dominique wilde ik dat hier toch ook even graag oppikken en uitdiepen.
De vraag betrof het probleem dat je spellen wilde kopen voor onder de kerstboom, maar dat de spellenkast al uitpuilt en dat
het ganse gezin dit keer liever geen karton en hout onder de boom ziet verschijnen.

Hoe krijg jij je geliefden zo ver dat ze toch instemmen met je cadeaukeuze? Hoe breng je het hen aan het verstand dat dit spel
toch een fijn geschenk zou zijn?

Stel je wil enkele spellen kopen die hier op de weblog besproken zijn. Hoe pak je dat het beste aan :

- Maar schatje toch, ik wil me net als je moeder verdiepen in de wondere wereld van aria's, tenoren, sopranen en bassen (Opera)
- Maar schatje toch, je weet toch dat ik schrik heb van de Oosteuropese bendes die overal inbreken, ik wil me deftig beveiligen (Stronghold)
- Wat staat er eigenlijk op het menu voor Kerstavond? Pizza of hamburgers? (Burger joint)
- Maar schatteke, jij speelt dat spel toch ook keigraag en met die uitbreiding wordt het nog beter (Valdora extra)
- Maar schatteke, jij speelt dat spel toch ook keigraag en met die uitbreiding wordt het nog beter (Pandemie on the brink)
- Maar schatteke, jij speelt dat spel toch ook keigraag en met die uitbreiding wordt het nog beter (Agricola : veenboeren)
- Oh ja, dat laatste is gelogen, als straf zal ik een extra keertje Jack spelen (Mr. Jack in NY)
- Op oudejaarsavond willen we de avond toch goed inzetten en klinken op het nieuwe jaar zeker (Tchin tchin)
- Op oudejaarsavond willen we ook na 12 uur de gasten en de sfeer toch onderhouden (Rythm & boulet)
- Op oudejaarsavond moeten we toch eens een danske placeren (Tarantula tango)
- Je wilde toch dat ik meer mijn best deed in het huishouden en af en toe eens kookte (A la carte)
- Je wilde toch dat ik meer mijn best deed in het huishouden en af en toe eens ging winkelen (At the gates of loyang)
- Ik dacht dat ik me op het werk meer moest laten horen en hoger van de toren blazen om iets gedaan te krijgen (Big boss)
- Ik wil graag promotie op het werk en onderzoek de structuur van het bedrijf zodat ik de weg hogerop vind (Powerstruggle)
- Ik vind mijn weg hogerop toch niet zo goed tussen al die multinationals (Megacorps)
- Door te hoog van de toren te blazen ben ik op mijn werk ontslagen en voelen we de crisis wel harder (Krysis)
- Door mijn ontslag, zal onze zomerreis er dit jaar niet inzitten, maar niet getreurd, als wij niet naar daar geraken, haal ik daar naar hier (Peloponnes)
- Door mijn ontslag, zal onze cruise er niet inzitten, maar niet getreurd, dan haal ik die cruise wel naar hier (Vasco da gama)
- Door mijn ontslag, gecombineerd met de crisis, lijkt het me nuttig om een bank te overvallen (El Paso)
- Door mijn ontslag, gecombineerd met de crisis, en te weinig criminele looks lijkt het me handiger om gewoon schatten te gaan zoeken (Tobago)
- Door mijn ontslag en mijn spellenkoopwoede wil je toch al langere tijd een mes in mijn rug steken (Krakow 1325AD)
- Misschien vind je een mes te bloederig, gewoon een cleane headshot dan maar (Carson city)
- Omdat het het favoriete spelletje is van onze Belgische scheidsrechters (Gele en rode kaarten)

15-12-2009 om 09:59 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
13-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Online spellenmagazine
Voor alle spellenliefhebbers is er nu een online spellenmagazine.
In het magazine vindt u volgende rubrieken :
- besprekingen van Nederlandstalige spellen
- allerlei nieuwtjes uit spellenland
- terugblik op de beurzen en activiteiten in de bordspelwereld
- elke uitgave een dossier, waarin een bepaald genre wordt aangekaart bv. partyspellen
- de ervaringen van enkele spelers, waaronder ook de jongere spelers
- ...

Schrijf u zeker ook in voor hun nieuwsbrief. U kan terecht op www.spelinzicht.eu

13-12-2009 om 21:44 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Spelregels.eu

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Solar Flux
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 09-2005


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs