IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
05-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fun farm (Post Scriptum)


Het ziet ernaar uit dat de spellenmolen stilaan terug op gang komt. Na een luwe periode qua nieuwe spellen, lijken de herdrukken van de uitverkochte Essen-spellen en de nieuwigheden van Nürnberg stilaan op volle toeren te komen. Fun farm was één van die Essen-titels die ons jammerlijk genoeg niet te beurt viel in Duitsland omdat het spel in geen tijd volledig was uitverkocht. Zegt dit iets over de kwaliteit van het spel? Misschien nog niet direct, maar het materiaal is in ieder geval erg leuk en gezien de doelgroep is dit dan ook geen verrassing dat het spel vlotjes over de toonbanken ging.

Met Fun farm heeft u wederom een dexterity spel op tafel liggen, kortom grabbelen en grijpen tegen de klok. De speler die het snelste kleuren herkent en z'n oog-hand-coördinatie nog onder controle heeft, zal in dit spel ver komen. U kan mogelijke winst tegen de kleine pagadders dus nu al vergeten.

Het spel bestaat uit 24 dierenkaarten, 6 "stress-bal-diertjes" en twee dobbelstenen (een witte en zwarte) die geen cijfers maar kleuren tonen.



De dieren worden in een cirkel in het midden van de tafel geplaatst. De dierenkaarten worden geschud en als trekstapel naast de cirkel geplaatst. De actieve speler draait de bovenste kaart om, legt ze in het midden van de kring (of op een plaats waar iedereen ze goed kan zien) en gooit met de twee dobbelstenen. Er kunnen zich twee situaties voordoen. Ofwel toont het dobbelresultaat geen enkele gelijkenis met de kaarten en dan gebeurt er niets, maar als één van de dobbelresultaten wel overeenkomt met een kaart, dienen de spelers zo snel mogelijk het afgebeelde dier op de kaart te grijpen. De snelste wint de kaart, fouten worden afgestrafd door kaarten af te geven.

Na een ronde, of er nu gegrepen moest worden of niet, is de volgende speler actieve speler. Indien er niet moest gegrabbeld worden, komen er meerdere kaarten naast elkaar te liggen en gaat u dus nog meer in het oog moeten houden. Het zou zelfs kunnen zijn dat u naar twee dieren tegelijk kan grijpen dan.

De speler die de meeste kaarten verzamelde als de trekstapel is opgebruikt, wint het spel.

Titel : Fun Farm
Auteur : Luca Bellini
Uitgeverij : Post Scriptum
Aantal spelers : 2-10
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 6+

05-04-2014 om 12:56 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Norderwind (Kosmos)


Norderwind is het nieuwe spel van niemand minder dan mr. Catan himself, Klaus Teuber. Dit alleen al zou genoeg moeten zijn om u alleszins warm te krijgen om deze review even door te nemen. Laat me vooral starten met te zeggen dat ik eigenlijk geen Catan-fan ben, maar dat het spel qua ontwerp natuurlijk wel top is en het betere (moderne) bordspel in menig huiskamer heeft gebracht.

Norderwind is in z'n kern een racespel waarbij de spelers trachten om hun 10 (8 bij vier spelers) overwinningsblokjes op te spelen. Ze doen dit door als snelste contracten te vervullen, hun vloot uit te bouwen en te leveren aan de drie verschillende havens. Zowel qua speelmateriaal als spelverloop is dit spel redelijk uniek. Het bevat héél wat elementen die ik tot op heden nog niet zag in een spel.
U krijgt alleszins waar voor u geld. In plaats van individuele spelersborden krijgt u hier individuele piratenboten, in 3D nota bene. Daarnaast zijn er 64 houten speelfiguren die de manschappen, vijandelijke piraten en goederen moeten voorstellen, 2 dobbelstenen om gebeurtenissen mee af te handelen, 24 zeekaarten, 16 kanonnen en een hoop gouden munten alsook het opdrachtenbord. (zie onder)



Misschien eerst een beetje info over je persoonlijke schip (dat dus eigenlijk dienst doet als spelersbord). Het schip bestaat uit vijf delen, drie ervan op het dek, één in het kraaiennest en tenslotte de kanonnen. Je begint het spel met één kanon, maar zal er later nog drie extra kunnen bij aanschaffen. Deze kunnen je beschermen tegen piraterij, ze verhogen alleszins je kansen. Indien je een matroos (lichtblauw) in het kraaiennest krijgt, mag je telkens de bovenste zeekaart van een stapel bekijken en ervoor opteren om deze onderop de stapel te leggen vooraleer je beurt te beginnen. Vooraan op het dek is de gevangenis waar je de (donkerblauwe) piratenkapiteins gevangen houdt, om ze nadien te gaan uitleveren en overwinningspunten te sprokkelen. In het midden van het dek zit het laadruim, met ruimte voor zes grondstoffen. Je mag hooguit twee dezelfde grondstoffen vervoeren en probeert ook deze in een haven te lossen voor punten. Op het achtersteven kan je nog vier extra manschappen kwijt, de één zorgt ervoor dat je extra kan gaan handelen, de ander levert je een extra goud op bij verkoop van goederen, de kanonier levert voordelen bij een gevecht en de schatmeester brengt goud in het laadje als je blut bent. Tenslotte heb je ook nog de mast met zeil, deze geeft aan hoeveel zeekaarten je in een beurt mag gaan trekken (hoe ver je eigenlijk kan varen), standaard begin je op vier, maar je kan tot zes geraken.



De zeekaarten vormen eigenlijk het hart van het spel, zij worden geschud en in drie gelijke stapels bij de havens verdeeld. In elke stapel zit sowieso de havenkaart van deze bepaalde haven. De zeekaarten geven aan welke acties een speler in z'n beurt zal kunnen uitvoeren en houden ook een zeker memorygehalte in voor het spel. Als je weet waar je bepaalde kaarten moet gaan zoeken, kan je makkelijker je doel bereiken. Het spel zelf duurt dus net zo lang tot een speler al z'n overwinningspuntenblokjes op het opdrachtenbord heeft kunnen plaatsen, deze speler wint onmiddellijk het spel.

In een speelbeurt doorloopt een speler drie fasen :
1) inkomsten voor de armen : indien je aan het begin van je beurt geen goud meer hebt, krijg je één goud van de bank (2 met de schatmeester)
2) varen en acties : je kiest één van de drie zeekaartenstapels en draait de kaarten één voor één open tot een maximum van jouw bereik aangegeven door je zeil. Afhankelijk van de kaart die je omdraait, ga je bepaalde acties kunnen uitvoeren of gebeurtenissen meemaken. In een beurt kan je maximaal twee acties uitvoeren. Je geeft dit aan door de zeekaart te tappen. Bij het uitvoeren van je tweede actie eindigt je beurt onmiddellijk (ook al zou je nog verder kunnen varen volgens je zeil).Voer je slechts 1 (of geen) actie uit in je beurt, mag je een handelsbrief nemen, tenzij je er reeds twee hebt (dit is het maximum dat je mag houden).
3) kaarten schudden : de getrokken zeekaarten worden terug in de desbetreffende stapel geschud en de volgende speler begint z'n beurt. Je mag vooraleer je beurt te beginnen steeds een stapel "afnemen" (zoals bij het kaarten), je neemt een aantal tegels (ongezien) en plaatst ze onderaan de stapel.

De zeekaarten :
- handelsacties : koop of verkoop tot 2 goederen tegen de aangegeven prijs, je mag max. 2 goederen van een soort in je ruim bewaren en mag max. 6 goederen in totaal bewaren
- uitrusten : verhoog je zeilen voor 2 goud OF schaf een kanon aan voor 1 goud OF schaf een manschap aan voor 1 goud (indien je al je vier manschappen reeds aanschafte, mag je een overwinningspuntenblokje plaatsen op het opdrachtenbord op het overeenkomstige veld)
- handelaar : verkoop één goed voor de aangegeven 2 of 3 goud
- doelhaven : vervul de gevraagde opdracht in de aangegeven haven door de gevraagde goederen/piraten/goud af te geven en plaats één van je overwinningspuntenblokjes op het opdrachtenbord. Indien je het meeste leverde aan een bepaalde haven mag je een extra blokje plaatsen voor de meerderhedenbonus. Indien je in alle havens reeds leverde mag je een extra blokje plaatsen voor diversiteit.
- scheepswrak doorzoeken : neem 2 goud uit de voorraad
- nevel : dit is een gebeurtenistegel (aangegeven met de E). Gooi hiervoor met de gebeurtenisdobbelsteen. Je kan een schat vinden, deze levert je één goud op of piraten tegenkomen. Als je piraten (1, 2 of 3) tegenkomt, kan je ze omkopen door 1 goud te betalen en nadien je beurt verderzetten of je kan er tegen vechten. Gooi hiervoor de zwarte dobbelsteen een aantal keren, gelijk aan het aantal van je kanonnen en zorg ervoor dat je evenveel hits gooit als het aantal piraten dat je belaagt. Bij een overwinning neem je een piratenkapitein gevangen en speel je je beurt verder, bij verlies eindigt je beurt onmiddellijk.

Sommige zeekaarten bevatten een onderlijnde letter A (van actie). Deze zeekaarten kunnen ook de andere spelers buiten hun beurt uitvoeren door het afgeven van een handelsbrief.

Titel : Norderwind
Auteur : Klaus Teuber
Uitgeverij : Kosmos
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

03-04-2014 om 09:18 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kashgar : Händler der Seidenstrasse (Kosmos)


Even wat achtergrondinfo om te beginnen : Kashgar is het eerste spel van deze auteur en werd reeds in 2004 verzonnen, maar pas met Spiel Essen 2013 op de markt gebracht. Op zich niets bijzonders hoor ik u denken, maar ik geef dan nog graag mee dat dit spel draait om deckbuilden en dan denkt u waarschijnlijk spontaan aan Dominion en alle andere clonen die nadien verschenen zijn. Wel, dit spel bestond al geruime tijd voor al dat deckbuild-geweld, dat feit op zich is toch al wel straf vind ik. Meer nog, het gaat zelfs nog een stapje verder, het draait hier om een open deckbuilder. Al de kaarten in uw voorraad zullen zichtbaar zijn en dat maakt dit spel echt wel uniek.

Het spel zit naar goede Kosmostraditie in één van hun bigboxen, hoewel het eerlijk gezegd even goed in een kleiner doosje gestopt had kunnen worden. In Essen was dit spel voor 20 (!) euro te koop en dat is in deze tijden echt wel erg schappelijk. U krijgt vooral erg veel kaarten, 165 om precies te zijn. Daarnaast zijn er vier spelersborden voorzien en 28 houten speelstukken om uw persoonlijke bezittingen op het spelersbord aan te geven.

In Kashgar gaat u in een spannende race zo snel mogelijk op zoek naar 25 overwinningspunten. Deze punten verdient u door bepaalde personenenkaarten in uw karavanen te krijgen, maar vooral door contracten te vervullen door de gevraagde kruiden, goud en ezels in te ruilen. Het spelverloop van dit spel is héél eenvoudig en kan ik dan ook op enkele lijnen uitleggen. De kracht van het spel zit 'm echter in de verschillende kaarten en het zoeken naar goede combinaties.

De spelers krijgen bij aanvang van het spel drie startkaarten en drie patriarchkaarten. Deze worden open naast elkaar gelegd in drie "karavanen". Daarnaast krijgt elke spelers een spelersbord waarop de vijf verschillende kruiden, goud en ezels staan afgebeeld. Elke speler start met 3 van elke grondstof. De stapel contracten wordt geschud en vier kaarten vormen de vitrine. De standaardkaarten vormen een trekstapel en ook de speciale kaarten vormen een aparte stapel. Deze speciale kaarten zijn de iets krachtigere kaarten die je moet zien te verdienen. Bovendien voorziet het spel ook onmiddellijk een uitbreiding die we aanraden om direct te gebruiken, deze kaarten zorgen vooral voor meer interactie tussen de spelers.

In een spelersbeurt heeft een speler drie mogelijkheden :
- karavaanactie : neem de voorste kaart van één van je drie karavanen, voer de actie van de kaart uit en steek de kaart achteraan in de karavaan
- verwijderactie : sommige kaarten tonen een actie in een rode kader. Deze acties zijn iets sterker, maar je zal na gebruik de kaart moeten afleggen
- passen : neem de voorste kaart van één van je karavanen en steek de kaart achteraan in de karavaan zonder een actie uit te voeren

Zo gauw een speler 25 punten heeft verzameld in de vorm van personen in z'n karavanen en vervulde contracten eindigt het spel na de lopende ronde. De speler die de meeste punten heeft verzameld, wint het spel!

Natuurlijk is deze spelbeschrijving erg kort, maar meer valt er gewoon niet te vertellen. Het zijn de acties van de kaarten die het spel helemaal maken. Jammerlijk genoeg is dit spel enkel verkrijgbaar in het Duits voorlopig. Daarom heb ik mezelf er ook even achtergezet om de kaarten te vertalen en hieronder op te lijsten. U vindt het documentje ook op BGG.



Overzicht van de personenkaarten (de schuin gedrukte tekst zijn de verwijderacties) :

Adelige (4x): Trek 2 speciale kaarten. Voeg 1 ervan toe aan het einde van deze karavaan (kosten : 4 goud). Verwijder één van je patriarchen uit één van je karavanen.

Aristokratin (1x): Begin een nieuwe karavaan met de extra patriarch.

Bäcker (2x): Betaal 1 peper en zet één van je kruiden op dezelfde waarde zoals dit kruid bij een tegenspeler staat.

Bauer (4x): Betaal 1 goud en trek 2 opdrachten van de stapel. Is hier een graanveld bij mag je dit gratis vervullen. De boer levert een aantal overwinningspunten op gelijk aan het aantal graanvelden dat je hebt vervuld.

Bettler (2x): Je tegenspelers moeten 2 goud afgeven. Indien minstens één tegenspeler 0 goud heeft, mag je jouw goud op 6 zetten.

Böttcher  (4x): Zet één van de volgende zaken op 4 en verhoog de anderen met 1; ezels, goud en peper.

Bootsmann (2x): Voeg 5 peper toe. Betaal 4 peper en zet een willekeurig kruid op 9.

Dorfschönheit (1x): Je tegenspelers moeten hun patriarchen vooraan in hun karavanen plaatsen. Voer nadien een extra speelbeurt uit.

Fahrender Händler (2x): Betaal een aantal goud naar keuze en verhoog per betaald goud je ezels met 1 en een willekeurig kruid met 2.

Geldeintreiber (2x): Verhoog voor elke reeds vervulde opdracht je goud en peper met 1.  Trek voor elke reeds vervulde opdracht 1 speciale kaart. Leg één ervan op het einde van deze karavaan.

Gesandter (2x): Zoek uit de stapel speciale kaarten 1 kaart en plaats ze op het einde van deze karavaan. Leg de “gesandter” aan het einde van een willekeurige karavaan van je linkerbuur.

Gewürzhändler (9x): Vervul 1 opdracht door de gevraagde kosten te betalen.

Gildenherr (2x): Trek 2 opdrachten van de stapel en vervul er 1 van indien mogelijk door de gevraagde kosten te betalen.

Gönnerin (4x): Betaal 1 goud en verhoog voor elke kaart in deze karavaan (incl. “Gönnerin) je ezels met 1 en een willekeurig kruid met 1.

Graue Eminenz (2x): Betaal 1 kruidnagel en zoek 1 kaart uit de aflegstapel en voeg deze toe aan het einde van deze karavaan. Trek 1 speciale kaart en voeg deze op het einde van deze karavaan toe.

Händlertochter (2x): Betaal 1 kaneel en verhoog je goud met 1 en een willekeurig kruid met 1 voor elke patriarch die je hebt.

Hirte (2x): Je tegenspelers moeten de voorste kaarten van hun karavaans aan het einde van een willekeurige andere karavaan leggen.

Hochstapler (3x): Verhoog je goud met 2. OF Verhoog een willekeurig kruid met 2. Verwijder 1 kaart uit deze karavaan.

Höker (4x): Vervul 1 kleine of speciale opdracht door de gevraagde kosten te betalen. Ontbrekende kruiden kan je bijpassen door met goud te betalen (1:1).

Hufschmied (2x): Betaal 6 goud en 1 ezel, trek 3 opdrachtkaarten van de stapel. Vervul alle speciale opdrachten en 1 kleine opdracht gratis.

Karawanenführer (2x): Alle spelers verhogen hun ezels met 1. Tegenspelers met minstens 5 ezels moeten daarna 3 ezels afgeven. Verhoog je ezels met 3.

Knecht (1x): Zet je goud op 5 en zet drie willekeurige kruiden op 2.

Korbmacher (4x): Verhoog je peper en steranijs met 3. Verhoog je ezels en goud met 3.

Krämerin (1x): Verhoog je goud met 1. Vervul één opdracht door de kosten te betalen.

Kräuterfrau (1x): Verhoog een kruid naar keuze met 1. Betaal 2 goud, trek twee speciale kaarten en voeg er één toe aan het einde van deze karavaan.

Kurtisane (2x): Je tegenspelers moeten hun patriarchen/matriarchen draaien. OF voeg 1 kaart uit één van je karavanen aan het einde van deze karavaan toe.

Marktfrau (6x): Verhoog alle kruiden met 1.

Matriarchin (13x): Draai de matriarch op de patriarch-kant en zoek 1 kaart (zonder verwijderactie) uit de aflegstapel. Voeg deze kaart aan het einde van deze karavaan toe.

Mulihändlerin (3x): Zet je ezels op 3. OF Verhoog je ezels met 2.

Mundschenk (2x): Verwijder één van je kaarten uit één van je karavaans. Verwijder tot 2 kaarten uit jouw karavanen.

Nachtwächter (2x): Verhoog je ezels en goud met 1. OF zet een willekeurig kruid op 5.

Patriarch (13x): Trek 2 standaardkaarten van de stapel en voeg 1 ervan aan het einde van deze karavaan toe. OF Draai de patriarch naar de matriarch-kant.

Pflanzerin (4x): Betaal 1 peper en verhoog je goud met 1 en je kaneel, kruidnagel en gember met 2.

Prophet (1x): Zoek 1 kaart uit de aflegstapel en voeg ze aan het einde van deze karavaan toe.

Quacksalber (5x): Betaal 1 kruidnagel en verhoog je goud met 4.

Recke (2x): Trek een special kaart en leg ze op het einde van deze karavaan.

Schankmaid (1x): Verhoog je ezels en goud met 1. OF Trek 4 standaardkaarten en voeg er één toe aan het einde van deze karavaan.

Schmied (2x): Verhoog je ezel met 1, je goud met 2 en een kruid naar keuze met 1.

Schneider (2x): Betaal 1 peper, trek 5 standaardkaarten van de stapel. Voeg 1 hiervan toe vooraan aan deze karavaan.

Schreiber (1x): Zet je ezels op 1. Vervul gratis 1 kleine opdracht.

Stadtwache (1x): Trek 1 speciale kaart en voeg ze toe aan het einde van deze karavaan.

Taschenspielerin (2x): Leg de “taschenspielerin” op het einde van een willekeurige karavaan van je linkerbuur. Voer dan een extra speelbeurt uit.

Torwache (2x): Je tegenspelers verhogen hun goud met 3. Je tegenspelers zetten hun goud op 2.

Wagner (1x): Zet je ezels op vijf. OF Zet je goud op zes.

Waldbäuerin (1x): Vervul één kleine of grote opdracht door de kosten te betalen. OF Verhoog al je kruiden met 1.

Zigeuner (1x): Verplaats één van je patriarchen naar het einde van zijn karavaan. Zet een kruid op 7.

Zimtfürst (4x): Vervul 1 opdracht door de gevraagde kosten te betalen.

Züchter (2x): Betaal 1 ezel en zet je goud op 7. Zet je ezels op 4.

Titel : Kashgar - Händler der Seidenstrasse
Auteur : Gerhard Hecht
Uitgeverij : Kosmos
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 12+

02-04-2014 om 10:36 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
01-04-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Damage report (Break from reality)


Een tijdje geleden kreeg ik van de mensen van "Break from reality" de vraag of ik hun nieuwe spel wilde recenseren.
Damage report was succesvol gekickstart een jaartje geleden en zou kortelings op de markt verschijnen. Het duurde echter,
naar goede Kickstarttraditie, toch nog enkele maanden vooraleer deze z'n weg vond naar ons. Maar nu is het dus beschikbaar en zal het kortelings waarschijnlijk ook wel verkrijgbaar zijn in de betere spellenzaak.

Damage report is een real-time, coöperatief spel waarin je samen je ruimtetuig probeert te vrijwaren van alle onheil dat op je afkomt.
Deze beschrijving zou ook perfect kunnen passen bij Space alert en eigenlijk zijn er wel héél wat overeenkomsten tussen beide spellen.
Niet enkel het thema en het spelconcept, maar ook de constante druk en stress waaronder jij en je teamgenoten zullen staan. Daarnaast heeft het spel ook wel wat overeenkomsten met Time 'n space, het spel waarbij de zandloper bepaalt wanneer je een actie mag uitvoeren, ook dat principe wordt in dit spel gehanteerd. Wat zeker wel een verschil is met de genoemde spellen, is dat Damage report een Amerikaans spel is, dit wil zeggen : nog meer thema, nog meer flavor en vooral geen afgelijnd geheel. Er dienen scenario's te worden gespeeld, elk met een eigen voorbereiding, elk met hun eigen materiaal, ... Het zal dan ook moeilijk zijn om alles met u te overlopen, maar we geven u graag een overzichtje van hoe het spel in z'n werk gaat.

In Damage report bouw je eerst een scenario volledig op. Je gebruikt bepaalde onderdelen om het schip op te bouwen, dat zal bestaan uit gangen en kamers die elk een bepaalde eigenschap hebben. Het doel in het spel zal bij elk scenario anders zijn, alsook de personages waarmee je kan spelen. Je kan dus niet zomaar je favoriete karakter kiezen. De grote systemen blijven echter bij elk scenario dezelfde. Er worden verschillende stapels kaarten geschud, deze kaarten geven aan waar je schip geraakt zal worden door vijandige aanvallen en waar je overal schade zal oplopen. Elke speler neemt een karakter en zandloper en telkens zal er een timer bepalen wanneer er een vijandelijke aanval plaatsvindt. Ook de grondstoffen en gereedschappen die je kan gebruiken komen in (bijna) alle scenario's terug.

Wat dit spel uniek maakt, zijn de zandlopers en vooral het gebruik ervan. Bij aanvang van het scenario is je schip nog intact en zal je snel over je schip kunnen bewegen en acties uitvoeren. Naarmate je meer schade oploopt, zal het moeilijker worden en moet je langer wachten om een actie te kunnen doorvoeren. Concreet wordt dit aangegeven op je spelersbordje met vier gekleurde klokjes waarop je de zandloper plaatst. Op het schip is er één kamer (life support) die aangeeft in welke kleur zone je je op dat moment bevindt. Zo lang je in de groene zone zit, moet je je zandloper maar één keer draaien om een actie uit te voeren (zo'n 15 seconden). Eens je in een andere kleur zone terechtkomt (geel, rood, zwart) zal je de zandloper respectievelijk 1, 2 of 3 keer moeten draaien vooraleer je een actie kan ondernemen.

Als je zandloper op het groene klokje aan het doorlopen is, mag je één van de volgende acties uitvoeren :
- beweegactie : je mag eerste gereedschappen en/of grondstoffen oprapen of laten vallen op de plaats waar je je bevindt, dan één stapje zetten naar een aangrenzende gang of kamer en ook daar mag je weer oprapen of laten vallen. (elke speler kan maar een beperkt aantal zaken meenemen)
- inspecteren : indien je je in een kamer bevindt die reeds schade heeft opgelopen kan je de kamer inspecteren door de bovenste kaart van de stapel om te draaien. Deze kaarten geven aan welke grondstoffen en/of gereedschappen je nodig hebt om de kamer te herstellen, alsook het percentage dat de kamer dan terug zal stijgen
- herstellen : je mag één (en slechts één per actie) gevraagde grondstof of gereedschap leveren aan zo'n geïnspecteerde kaart. Zo gauw alle gevraagde elementen op de kaart liggen, wordt de kaart afgelegd en het percentage van de kamer aangepast
- speciale actie : hangt van het scenario af of er al dan niet speciale (andere) acties mogelijk zijn

Zo gauw de timer (3 minuten) afloopt, wordt het spel kortelings onderbroken (alhoewel de regels voorschrijven om ineens door te spelen, maar dat lijkt ons in het begin toch wat chaotisch) om enkele aanvallen te trotseren. Er wordt een damage-reportkaart omgedraaid en afhankelijk van het percentage van je schilden op dat moment krijg je een vermindering op enkele kamers. Indien bepaalde kamers reeds op 0% zouden staan en toch een aanval te verduren krijgen, gaat er 25% van je romp af en eens deze op nul staat, is alles verloren natuurlijk. Bovendien kunnen er ook gangen vernietigd worden door zo'n aanval. Gevolg hiervan is dat spelers die zich toevallig in die gang bevinden, met serieuze verwondingen naar de ziekenboeg moeten, dat ze al hun materiaal moeten achterlaten en dat deze gang moeilijk te passeren is (enkel met zwarte zandloper kunnen er acties gebeuren). Je kan de gang gaan repareren zoals je dat met de kamers doet, maar het zal je dus héél wat moeite en tijd kosten.

Er zijn héél wat verschillende kamers (modules genaamd) in het spel, maar ze zullen dus niet allemaal in elk scenario aan bod komen. De drie modules die er wel telkens bij zijn, zijn life support (die dus je actieradius bepaalt), schilden (die aanvallen opvangen) en de hyper drive (die je tot 100% moet krijgen om weg te vliegen en jezelf te redden). Om u een idee te geven nog een korte opsomming van enkele andere modules :
- teleport : hiermee kan je grondstoffen en karakters gaan teleporteren van de ene naar de andere kamer en ga je materiaal sneller ter plaatse krijgen om herstellingen uit te voeren
- lasers : hiermee kan je vijanden gaan afknallen, zo gauw ze op 100% komen, schieten ze automatisch en vallen ze terug op 50%
- infirmary : hier kan je gaan herstellen als je te veel schade hebt opgelopen (met de speciale actie "genezen")
- galley : indien deze module aanwezig is, zullen alle spelers hier het spel starten (en niet op hun startmodules volgens het scenario)
- cargo bay : hier kan je voedsel, materiaal en misschien wel andere speciale gereedschappen gaan vinden, bij elke damage report ga je een extra effect hebben in de cargo bay. In de meeste scenario's met deze module ga je materiaal van hieruit naar de andere kamers moeten verdelen
- hangar deck : hier ga je letterlijk in kleine vliegtuigen kunnen kruipen om de vijand buiten het grote schip te lijf te gaan of de vliegtuigen te herstellen of te tanken
- science lab : hier ga je zaken kunnen onderzoeken (scan genaamd), soms gaat deze positief uitdraaien, soms vind je ook niets, maar je scenario gaat bepalen wat er al dan niet te vinden of onderzoeken is
- energy core : start op 100% en gaat bij elke damage report 10% achteruit, kan niet hersteld worden en zorgt dus nog voor extra druk
- airlock : bestaat uit 2 stukken, de airlock zelf en de bediening ervan. Je kan grondstoffen en materialen in de ruimte katapulteren

Zoals we wel gewend zijn van dit type spellen heeft ook elk karakter een eigenschap die hem ten goede komt tijdens de verschillende missies :
- lieutenant Mark Andrews : kan tot 2 extra materiaal meezeulen
- professor Frank A. Barber : kan één andere grondstof afgeven bij het herstellen van een kamer
- Lobo : kan inspecteren zonder dat er schade is aan een kamer (is een soort van helderziende)
- Kelley Nichols : mag als mecanicien 2 grondstoffen plaatsen bij het herstellen in één actie
- doctor Monica Boyd : kan zichzelf en de andere spelers genezen zonder dat je daarvoor naar de infirmary moet
- Baxter : de robot hangt niet af van de life support en moet altijd de gele klok gebruiken om acties uit te voeren, kan ook geen schade oplopen

Het spel biedt ook enkele kleine wijzigingen aan voor als je de moeilijkheidsgraad hoger of lager wil leggen en vijf verschillende scenario's. De verschillende scenario's zijn natuurlijk een leuk gegeven. Als je het ene scenario beheerst, kan je overstappen naar een volgend en biedt het je terug voldoende uitdaging. Toch heb ik hier al onmiddellijk een kanttekening. Er zijn "slechts" vijf scenario's voorlopig voorzien in de spelregels en bovendien is het spelersaantal voor elke scenario ook anders. Het eerste scenario kan je met 2 of 3 spelen, het volgende van 4 tot 6 spelers, ... Dus je gaat je scenario niet echt kiezen op basis van moeilijkheidsgraad of ervaring maar spelersaantal en dit is toch wel een gemiste kans, maar er zullen ongetwijfeld wel héél wat scenario's bekomen op BGG of vanuit de uitgeverij zelf.

Titel : Damage report
Auteur : Alex Barbieri
Uitgeverij : Break from reality
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

01-04-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
31-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Wrong chemistry


Wrong chemistry (Mage company) :


+ prima thema voor een toch erg abstract spel
+ puzzelgenot van begin tot eind
+ even wennen, maar eens je bezig bent, gaat het erg vlot
+ de uitbreiding is erg welkom, dat voel je al na één keer spelen, je wil meer variatie en toch meer van hetzelfde
(deze uitbreiding is trouwens dit jaar in Essen verschenen, maar dus nog niet toegevoegd in deze sessie)
+ hilariteit alom qua naamkeuzes van de kaarten, vergeet deze niet te bekijken
+ de speelbeurten zijn kort (al kan ik me wel voorstellen dat het bij spelers die aan AP lijden voor problemen kan zorgen)

- aanvankelijk kreeg ik geen zicht op de samenstellingen van het molecule (maar dat beterde al gauw), draaien en keren met die kaarten
- je bent wel een beetje afhankelijk van de kaarten die je trekt, sommige opdrachten zijn erg makkelijk, anderen supermoeilijk
- je scoort extra punten voor een reeks opéénvolgende opdrachten die je kan maken, maar ook hier ben je erg afhankelijk van het feit of je deze serie al dan niet trekt
- je moet echt wel op je beurt wachten, op voorhand beginnen kijken is totaal zinloos aangezien het molecule in één spelersbeurt danig kan veranderen

31-03-2014 om 07:34 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
30-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 181


Deelnemers : Boualy, Liese & Arne
Gespeelde spellen : Het koopmanshuis, Im jahr des drachen, Mykerinos, Chicago stock exchange & Wrong chemistry
Speeldatum : 29/03/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi

30-03-2014 om 00:27 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preview : Krackades
Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje omtrent een "nieuw" spel dat zou verschijnen via Kickstarter.
Ze vroegen of ik geïnteresseerd was om een preview te doen en gaven me een link naar hun website.
U vindt deze overigens hier : http://krackades.com/

Na het bekijken van het filmpje en wat info door te nemen, bleek dit spel eigenlijk een samenraapsel van
Pictionary, Hints, Oereka, ... een partyspel dus waarbij je in teams tracht om zo veel en zo snel mogelijk te raden
wat één van je teamgenoten tekent, uitbeeldt of boetseert. Niet echt mijn ding, maar dat was niet de reden waarom
ik eerst weigerachtig stond ten opzichte van dit project. Wat de mensen van Krackades proberen te doen, is een "volwassen"
alternatief aan te bieden voor de gekende bovenstaande spellen. De opdrachtkaarten staan vol grappige tekeningen en
de zaken die je gaat moeten proberen over te brengen zijn vaak seksueel getint of hebben een zekere vorm van geweld aanwezig.

Op zich natuurlijk nog steeds geen probleem, daar we niet de preutse blogger zijn, maar het feit dat de voertaal Engels hier wel voor
de nodige problemen zorgt, maakt het een stuk moeilijker. Vaak zijn er zegswijzen of spreekwoorden die in het Nederlands zelfs niet
bestaan. Ook de begrippen zijn niet altijd even makkelijk, ik kan wel een beetje mijn Engels, maar dat is niet echt voldoende.
Ik had hen dan ook vriendelijk bedankt met bovenstaande reden. Ze begrepen maar al te goed dat het taalprobleem een issue zou zijn,
zeker als je het spel in een club gaat spelen, maar desalniettemin wilde ze toch een demo-exemplaartje opsturen.

Eigenlijk was het eerder nog een prototype, want een definitieve versie is nog niet gemaakt. Ik vond in een Fed-expakketje een notablok, 2 doosje Play-doh en een pakketje minikaartjes. Ik moet zeggen dat ze commercieel alvast uitgekiend zijn, want bij de kaartjes zaten er drie die je kan uitdelen aan vrienden zodat deze het spel met 10% korting kunnen backen in de crowdfunding. (moesten er dus geïnteresseerden zijn, dan bezorg ik u deze kaarten graag).

Het spel zelf dan is erg eenvoudig. U verdeelt zich in een gewenst aantal groepen (een groep bestaat minstens uit 2 personen). Je kiest een categorie en krijgt 60 seconden om het begrip over te brengen en uw kompaan het te laten raden. Indien het lukt, win je de kaart, zoniet krijg je niets. Het team dat als eerste 3 kaarten van elke categorie wint, is de winnaar.

De categorieën : uitbeelden, tekenen en boetseren.  Daarnaast zijn er nog Krack attack kaarten waarvan elk team er één krijgt en deze éénmalig mag inzetten gedurende het spel. Deze zorgen ervoor dat de tegenstanders hun opdracht met een bijkomende handicap moeten uitvoeren bv. blind tekenen, uitbeelden op één been, met één hand boetseren, ...

Titel : Krackades
Auteur : ...
Uitgeverij : Krackades
Aantal spelers : 2+
Speelduur : ...
Leeftijd : 18+ (u kent de reden)

30-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 180


Deelnemers : Xander, Waut, Reduan, Dirk & Arne
Gespeelde spellen : Viticulture, Yellowstone park, Pecunia non olet & Demetra
Speeldatum : 28/03/'14
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerking : Viticulture-avond om te zien of we de uitbreiding (en eventuele deluxe-editie) zouden backen en ik denk
dat de meeste mensen enthousiast waren over het spel. Het was erg spannend tot het eind met slechts één puntje verschil.
Yellowstone park en Pecunia non olet was vooral gieren van het lachen en Demetra was weeral te lang geleden. Het blijft
toch wel wat "mijn" spel moet ik zeggen.

29-03-2014 om 01:24 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Panik (Ilopeli)


Panik is het laatste spelletje uit de Ilopeli-reeks die hier in korte tijd verschijnt en dat bestaat uit ... jawel 55 kaarten. In Panik sturen de spelers getrainde jagers erop uit om beloningen te krijgen voor het verwijderen van ectoplasma's. Wat??? hoor ik u denken. Ik had hetzelfde idee, dus geen paniek.

Het spel bestaat uit 19 landgoedkaarten met waarden 1 tot en met 5, gedeelde landgoedkaarten en valstrikken. Daarnaast heeft elke speler (tot 4) negen jagerkaarten, waarvan 3 standaard, 2 super uitgeruste, 2 tandem, 1 detector en 1 hulroep jagerkaart. Elke speler krijgt bij aanvang van het spel 4 landgoedkaarten waarvan hij er 1 open en 3 gedekt voor zich neerlegt. Bovendien leg je ook al één van je tandemkaarten bij één van de gedekte landgoedkaarten. Om beurten gaan de spelers één van hun jagers uitspelen en bij een open of gesloten landgoedkaart leggen.

Er mogen maximaal vier jagers bij een landgoedkaart liggen. Nadat je een jager bij een landgoedkaart legde, mag je één andere daar aanwezige jager (eigen of vreemd) van plaats verleggen, naar een nog vrije plaats bij een andere landgoedkaart. De eigenaar van de weggestuurde jager beslist waar hij terechtkomt. Een weggestuurde jager gaat op zijn beurt geen andere jager wegsturen.

Bepaalde jagerkaarten hebben voordelen :
- detector jagerkaart : draai één landgoedkaart bij een tegenspeler om alvorens deze kaart te plaatsen
- hulproep jagerkaart : je mag een andere jager naar het landgoed roepen waar deze kaart ligt, de geroepen kaart mag niet van een landgoedkaart komen waar er reeds vier jagers liggen
- tandem jagerkaart : mag nooit te hulp geroepen worden
- super uitgeruste jagerkaart : mag nooit weggestuurd, noch geroepen worden

Zo gauw alle jagerkaarten werden afgelegd, eindigt het spel en worden alle landgoedkaarten opengelegd.
Elke jagerkaart die bij een landgoedkaart met waarde 1 tot en met 5 ligt, verzamelt een gelijk aantal punten als aangegeven op de landgoedkaart, een tandemkaart telt dubbel.
Elke jagerkaart bij een gedeeld landgoed levert 1, 2, 3, 4 punten op volgens het aantal aanwezige jagerkaarten resp. 4, 3, 2 of 1.
Elke jagerkaart bij een valstrik landgoed levert geen punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Panik
Auteur : Alain Rivollet
Uitgeverij : Ilopeli (verdeeld door CLD games)
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

29-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Antartik


Antartik (Ilopeli)
:

+ erg leuk aangezien de niet-actieve speler ook deelneemt aan de beurt van de actieve speler
+ het bluffen, push-your-luck-aspect wordt naar een nieuwe niveau getild omdat je elkaar echt onder druk kan zetten (bij andere spellen ligt de druk enkel en alleen bij jezelf, ga je door of niet?)
+ de artwork is op zich wel leuk gevonden, duikende pinguïns in een schoonspringwedstrijd zie je niet elke dag, maar had voor mij nog grappiger gemogen

- het is een aardig spelletje, maar of het nu echt vaak op tafel zal komen?
- er zijn twee kleine bonusjes voorzien in het spel, dit had gerust iets meer mogen zijn voor de ervarenere spelers of spelers die dit spel goed kennen, het zou het geheel nog aantrekkelijker en dynamischer maken

Conclusie :
Ik vrees dat ik bij de imprESSENs van de Ilopeli-spellen vaak hetzelfde zal moeten zeggen. Het zijn stuk voor stuk unieke kaartspellen, elk met een leuk thema, mooi artwork en niet-alledaags spelverloop. Ze intrigeren op dit gebied echt wel en zorgen één voor één voor een goeie speelervaring. Doch is het niet zo dat het supertoppers zijn die je keer op keer uit je kast wil halen. De ideeën zijn altijd prima, maar net dat ietsje te beperkt voor de veelspeler. Een gelegenheidsspeler zal dan misschien weer ietsje sneller tevreden zijn, maar zal na enkele speelsessies misschien toch ook wat op z'n honger blijven zitten. Het is wat het is, 55 speelkaarten speelplezier ... en daarmee basta.

28-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1001 (Ilopeli)


1001 is één van de weinige coöperatieve kaartspellen op de markt. Het spel is overigens nog redelijk recent en u zal er vooralsnog niets van terugvinden op BGG en de eigen website, maar dat zal wel komen veronderstel ik. Op de doos staat een leeftijd van 4+ aangegeven, maar mij lijkt het toch iets meer voor 8+. Doel van het spel is aan de Sultan zijn verwachtingen voldoen door de juiste verhalen te vertellen. Een verhaal bestaat eigenlijk gewoon uit een combinatie van een karakterkaart en landschapskaart in dezelfde kleur die je moet kunnen afleggen.

Ook dit spel telt weer 55 kaarten, het lijkt wel of dit een voorwaarde is om bij Ilopeli te worden uitgegeven. 9 kaarten zijn Sultankaarten die de opdrachten aangeven die je moet vervullen. 4 opdrachten zijn dubbele opdrachten, 4 enkele opdrachten en 1 joker waarbij je mag kiezen welk verhaal je gaat vertellen. Je kan de moeilijkheidsgraad van het spel door middel van het aantal Sultankaarten bepalen. Een makkelijk spel gebruikt 6 kaarten, het moeilijkste alle 9. Niet gebruikte Sultankaarten gaan terug in de doos. De andere 46 kaarten zijn de verhaalkaarten, waarvan 21 karakters (in de vier kleuren + 1 joker), 21 landschappen (in de vier kleuren + 1 joker) en 4 speciale kaarten (2 tijger en 2 boeken).

Bij aanvang van het spel worden 3 sultankaarten opgelegd. Elke speler krijgt 2 verhaalkaarten die hij voor zich openlegt. Eén verhaalkaart worden opgelegd en vormt de aflegstapel. In een beurt doorloopt een speler drie mogelijke acties :
- één verhaalkaart trekken (verplicht) : van de trekstapel of de bovenste kaart van de aflegstapel
- één verhaal aan de sultan vertellen (optioneel) : leg de gevraagde landschap- en karakterkaart gelijktijdig af. Indien aan de vraag van de sultan is voldaan (1 of 2 verhalen), wordt de sultan afgelegd en een nieuwe opengedraaid.
- één kaart afleggen (optioneel) : je mag max. 2 kaarten open voor je hebben liggen, bovendien leg je graag een kaart af in de kleur die je buurman bezit, zodat deze wel een verhaal kan vormen door de bovenste kaart van de trekstapel te nemen

Indien je alle sultankaarten kan vervullen win je het spel met z'n allen, indien de trekstapel is opgebruikt en de spelers geen geldige combinaties meer kunnen vormen voor de nog openliggende sultankaarten verlies je gezamenlijk.


De speciale kaarten worden onmiddelllijk uitgevoerd als ze in het spel komen :
- boek : de speler mag drie willekeurige kaarten uit de trekstapel kiezen en ze als vitrine openleggen, uit deze kaarten kan dan ook gekozen worden bij aanvang van een beurt
- tijger : iedere speler moet een verhaalkaart afleggen

Titel : 1001
Auteur : Florian Fay
Uitgeverij : Ilopeli (verdeeld door CLD games)
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 4+

28-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Kenya



Kenya (Ilopeli)
:

+ prachtige artwork
+ eenvoudige spelregels en vlotte gameplay
+ het spelen met een verborgen opdracht is altijd leuk en spannend

- de tekeningen zijn erg mooi, maar door de drukte op de savanne is het allemaal niet echt overzichtelijk
- je hebt wel een beetje in de hand, maar net iets te weinig naar onze zin

Samenvatting : ik vrees dat wij het spel iets te snel hebben willen spelen en te weinig hebben nagedacht over eventuele zetten. Het spel ziet er geschikt uit voor kinderen en speelt vlot en je gaat hierin zeker mee en plaatst gauw een kaartje. Ik denk echter dat er wel héél wat leuke elementen in dit spel zitten. De kaarten zijn echt erg mooi, maar eens de savanne groeit in het midden van de tafel heb je niet echt veel overzicht meer. Volgende keer als deze op tafel komt, ga ik me eens bezighouden met het tellen van de diverse dieren (als mijn verstand dat toelaat), dan ga je hoogstwaarschijnlijk meer uit het spel halen ... maar gaat het dan weer lijden aan AP. Kortom, leuke filler, maar nu niet direct het beste kaartspel in z'n genre (wel het mooiste denk ik).

27-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antartik (Ilopeli)


Heeft u zich al eens afgevraagd wat pinguïns doen in hun vrije tijd? Wel, dan houden ze wedstrijdjes schoonspringen.
De pinguïn die de beste duik uitvoert, zonder een buiklanding te moeten uitvoeren geniet veel aanzien, maar ook diegene die geld zetten op de perfecte duik (of nog beter de mislukte) verdienen ook hun sterren in dit spel.

Het spel bestaat uit 55 kaarten. Op elke kaart staat een pinguïn in een bepaalde duikfase, maar dat doet er niet echt toe. De waardes op de kaarten daarentegen wel, er is 1 kaart met waarde 1, 2 kaarten met waarde 2, ... , 10 kaarten met waarde 10.
Bij aanvang van het spel krijgt elke speler één handkaart met de waarde gelijk aan het aantal spelers (bv. waarde 3 bij 3 spelers), de andere kaarten vormen de trekstapel. Het spel loopt net zolang tot de trekstapel volledig is uitgeput. Elke open kaart levert 1 of 2 punten op (aantal sterren op de kaart), elke gedekte kaart (van een inzet) levert 3 punten op.

In een speelbeurt is elke speler betrokken, als zijnde de actieve speler of één van de niet-actieve spelers. De actieve speler is de duiker van dienst en draait kaarten open van de trekstapel. Hij mag dit net zo lang doen als hij wil, zo lang er maar geen twee kaarten met dezelfde waarde zichtbaar zijn. De duiker kan op elk moment beslissen om z'n duik af te ronden en dan wint hij de kaarten van z'n duik. Indien hij te hebzuchtig is en te lang kaarten omdraait, ontvangt hij enkel de laatste omgedraaide (dus dubbele) kaart. De volgende speler wordt dan de duiker en beslist of hij met de huidige op de tafel liggende combinatie wil doorgaan of een volledig nieuwe duik begint. In dit laatste geval worden alle kaarten van de vorige duik terug onder de trekstapel gestopt.

De niet-actieve spelers mogen tijdens de beurt van een andere speler éénmalig een inzet doen. Dit doen ze door één van hun reeds verworven kaarten (die open liggen trouwens) in te zetten, vooraleer de duiker beslist een kaart om te draaien of niet. Indien de duiker afziet van het trekken van een kaart of wanneer hij een mislukte sprong uitvoert, is de inzet gewonnen. De kaart wordt gedekt voor je gelegd. Indien de duiker een succesvolle kaart omdraait, is de inzet verloren. Een verloren inzet wordt aan de duiker gegeven en deze legt de kaart open voor zich neer. Een speler kan ten allen tijde één gedekte kaart omruilen in 2 open kaarten, hij legt de gedekte kaart open en trekt een tweede kaart van onder uit de trekstapel.

Enkele kaarten tonen ook nog een symbool die een bonus oplevert :
- Scheidsrechter : de duiker mag de drie bovenste kaarten van de trekstapel bekijken en in een willekeurige volgorde plaatsen (niet tijdens het inzetten, maar er voor)
- parachute : voorkomt een mislukte duik, je mag de laatste (dubbele) kaart uit het spel verwijderen en de opengedraaide kaarten nemen alsof je een perfecte duik hebt gemaakt.

Titel : Antartik
Auteur : Bruno Cathala & Arnaud Urbon
Uitgeverij : Ilopeli
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 5+

27-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
26-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Eight minute empire



Eight minute empire (999 games)
:

+ vlot, kort meerderhedenspel met set-collecting, dus als dat twee dingen zijn die je graag hebt in een spel, dan weet je wat te doen
+ in het Nederlands beschikbaar (hoewel al het materiaal taalonafhankelijk is)
+ een slim en goed doordacht spelletje
+ het beperkte budget dat je ter beschikking hebt, houden je kooplust serieus in bedwang
+ slim schuiven met de blokjes is de sleutel tot succes
+ een dubbelzijdig speelbord en een kleine toegevoegde variant maken het spel aantrekkelijker en verhogen de herspeelbaarheid

- de volgorde waarin de kaarten komen moet een beetje meezitten
- het is allemaal wel erg snel gedaan, en opbouwen is niet echt de bedoeling in dit spel, dus een imperium uitbouwen krijgt hier wel een héél klein kader
- het kleine speelbord is functioneel maar krult nogal hard en dit stoort echt wel, een speelmatje had leuker geweest (zie ook conclusie)

Kortom : Ik volgde dit spel al geruime tijd (toen het nog gekickstart werd bij de originele uitgeverij) en heb om de één of andere reden het altijd links laten liggen. Persoonlijk vond ik het een fijne kennismaking met een fijn doordacht spelletje. Zeker een spel dat vaak en snel op tafel komt, enerzijds door de speelduur anderzijds door de (toch wat) mogelijkheden die het biedt. Het enige jammerlijke vind ik dan persoonlijk het formaat van de doos. Waar je Love letter nog in je zak kon stoppen en op de toog van een café kon beginnen spelen, zit je hier een beetje geremd met het speelbord. Om deze reden zou een speelmatje (van deftige kwaliteit) misschien leuker geweest zijn (makkelijk in vervoer en blijft mooi glad liggen). Ik ga het spel niet onmiddellijk aanschaffen, maar moest het op de één of andere manier z'n weg vinden naar onze collectie dan zou ik er niet rouwig om zijn.

26-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kenya (Ilopeli)


In dit kleurrijke dieren-kaartspel probeer je jouw diersoort het meeste op de savanne te laten ronddraven.
Bij aanvang van het spel krijgt elke speler één dier gedekt toegewezen en houdt je dit zo lang je wil geheim. De speler die aan het einde van het spel z'n dier het meeste op het speelveld present heeft, wint het spel.

Het spel bestaat uit 55 kaarten, waarvan 6 bruine kaarten (die aangeven welk dier je vertegenwoordigd), 49 groene kaarten bestaande uit 16 speciaal dierkaarten, 30 speler-dierkaarten en 3 waterplassen.

Elke speler krijgt bij aanvang van het spel 1 bruine kaart (resterende gaan terug in de doos) en drie groene handkaarten. Daarnaast wordt er met de overige groene kaarten een trekstapel gevormd en een vitrine uitgelegd die uit drie kaarten bestaat.

In een spelersbeurt voert een speler drie acties uit :
- trek één kaart uit de vitrine en voeg deze toe aan je hand (indien trekstapel leeg is, nadert het einde van het spel en wordt deze stap overgeslagen)
- speel één van je handkaarten op tafel en bouw de savanne verder uit (zie onder)
- vul de vitrine aan door één kaart van de trekstapel te gebruiken

Uiteraard is stap 2 de belangrijkste van het ganse spel, ik geef u graag een overzicht van wat de verschillende dierkaarten voor u doen. Indien u een kaart legt, moet deze orthogonaal grenzen aan een eerder gespeelde kaart.
- stokstaartje : neem een kaart uit de vitrine of van de trekstapel en voeg toe aan je hand
- leeuw : draai alle aangrenzende (orthogonaal) dierkaarten op hun gedekte kant
- olifant : draai alle aangrenzende (orthogonaal) gedekte kaarten terug open
- neushoorn : verplaats één aangrenzende kaart één plaats verder, leg ze eventueel op de daar aanwezige kaart
- waterplas : levert op het einde van het spel dubbele punten op voor de aangrenzende dieren

Zo gauw een speler bij het begin van z'n beurt geen handkaarten meer heeft, eindigt het spel. Elke zichtbaar dier is één punt waard voor de eigenaar en 2 punten als het aan een waterplas grenst. Bij gelijke stand wint de speler die als eerste z'n bruine kaart op tafel speelde (en hierdoor eigenlijk z'n geheime opdracht verklapte).




Titel : Kenya
Auteur : Charles Chevalier
Uitgeverij : Ilopeli (verdeeld door CLD games)
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 7+

26-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
25-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Splendor



Splendor (Space cowboys)
:

+ ik had mijn oog al laten vallen op dit spel en was blij dat ik het kon spelen op Gone cardboard in Zwijndrecht
+ ik heb het spel onmiddellijk aangeschaft (dit zegt waarschijnlijk al veel)
+ je krijgt qua moeilijkheidsgraad en speelgevoel een Ticket to ride-gevoel (eenvoudige beurten, maar toch veel speelplezier)
+ het materiaal is schitterend vormgegeven vind ik persoonlijk (de stevige fiches spelen zo heerlijk)
+ het artwork op de kaarten is typisch Frans (daar zijn we toch echt wel fans van geworden)
+ deze nieuwe uitgeverij houdt u best in de gaten, want er komt nog meer lekkers van aan
+ je hebt constant dat spannende gevoel, ben ik op tijd voor die kaart, kom ik een beurt te kort om dit of dat te doen
+ spelregels zijn in het Nederlands voorzien (en ook erg goed vertaald trouwens)
+ dit is een éénvoudig spel om uit te leggen, om te spelen ... je hebt echt het gevoel dat je nog eens aan het spelen bent
+ de inlay van de doos is verzorgd en prima afgewerkt

- na een tijdje is het wel repetitief wat je doet, maar dan is daar plots het einde van het spel en is het toch nog spannend

Conclusie : ik ben persoonlijk wel fan van dit spel, het is eenvoudig, speelt vlot, kan je met iedereen op tafel leggen (ook kinderen). Ik denk dat er weinig mensen zijn die dit niet goed vinden. Als je er punten op moet zetten, gaat het wel niet meer scoren dan een 8 voor mij, omdat het iets te beperkt is en niet echt zo erg veel diepgang heeft ... maar dit maakt het ruimschoots goed qua speelplezier en daar gaat het toch om. Ook het aangename prijskaartje in deze dure tijden is zeker een pluspunt. Weinig geld voor veel plezier, is dat niet hetgeen waar we eigenlijk allemaal naar op zoek zijn?

25-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
24-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Infamy



Infamy (Mercury games)
:

+ uniek omkoop/biedsysteem waarbij je telkens moet spenderen om te mogen bieden
+ de verschillende wegen naar de overwinning (grondstoffen verzamelen en missies voltooien of reputatie meegraaien in de verschillende facties)
+ de kaartjes maken het spel erg dynamisch en zorgen voor fijne combo's
+ het spel komt eerder traag op gang, maar als de trein begint te bollen gaat het razendsnel
+ volwassen artwork in een SF-setting (dat normaal niets voor mij is) die me eigenlijk wel beviel (het is nog tastbaar)
+ er is erg veel aandacht besteed aan het artwork en het spelersbord waar al het materiaal een eigen plaatsje heeft
+ het feit dat je een dag- en nachtfase speelt met je beperkte omkoopfiches maakt het wel leuk
+ je weet nooit welke 10 (van de 13) contacten zullen verschijnen, dus je kan niet alles op voorhand gaan uitstippelen, opportuniteiten moeten aangegrepen worden en de beste beslissing moet genomen worden op het moment zelf

- het komt traag op gang (zeker als je het spel nog niet kent)
- het startspelerfiche is belachelijk groot, je hebt al wat plaats op de tafel nodig en deze lag meestal in de weg (pistool op afbeelding)
- de spelregels zijn op zich prima geschreven, ik ergerde me maar aan één ding en dat zijn enkele kleine uitzonderingen die ze in een rood kadertje plaatsten, maar waar niets (maar dan ook niets) terug te vinden is op het speelmateriaal. Deze regeltjes zijn ook maar toepasselijk in uitzonderlijke situaties, maar voor mij hadden deze regeltjes er gerust af gemogen (maar zet slimmeriken misschien op hun plaats als ze creatief willen omgaan met de regels, dus ook deels positief)

Kortom : Infamy is mij persoonlijk prima bevallen, het is geen supertopper, maar wel een aangenaam tijdverdrijf. Het is een spel met héél wat mogelijkheden en zal ook steeds anders zijn door de wisselende kaarten, contacten en vooral de volgorde waarin alles komt. Het is wel een spel waar je je een beetje moet in in werken, dus een nieuwe speelsessie is geen overbodige luxe.

24-03-2014 om 07:35 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Splendor (Space cowboys)


Splendor is de eerste titel van de nieuwe Franse uitgeverij "Space cowboys". Onthoud vooral deze naam, want het team bestaat uit spellenveteranen die weten waarmee ze bezig zijn. Hun volgende titel gaat zonder meer de moeite worden, maar laat ons eerst al maar eens beginnen met Splendor.

In Splendor bent u een handelaar die tracht om in de gunst te komen van de adel en die vooral de meest waardevolle ontwikkelingen probeert aan te schaffen, op zoek gaat naar kunstenaars die jouw edelstenen kunnen verwerken en omtoveren in prachtige juwelen.
Het spel bestaat uit 40 edelsteenfiches (7 van elke kleur en 5 gele jokers), 90 ontwikkelingskaarten die onderverdeeld zijn in drie niveaus en 10 edelen. Zoals u hierboven op de afbeelding kan zien is de voorbereiding erg makkelijk en kort. Je schudt de ontwikkelingskaarten per niveau en legt er vier open van elk niveau, de edelstenen worden per soort klaargelegd en er worden een aantal edelenfiches opengelegd naar gelang het aantal spelers (aantal spelers +1).

Het spel loopt tot er een speler in slaagt om 15 punten te verzamelen, de lopende ronde wordt afgewerkt en de speler met de meeste punten wint. Punten verdien je door bepaalde ontwikkelingskaarten aan te schaffen (vooral niveau 2 en 3) en door edelen voor je te winnen.

In een beurt kan een speler één (en slechts één) van de volgende acties uitvoeren :
- 3 edelsteenfiches nemen van een verschillende kleur
- 2 edelsteenfiches nemen van dezelfde kleur (indien er minstens vier voorradig zijn)
- 1 ontwikkelingskaart reserveren en 1 joker nemen (zolang de voorraad strekt) : je mag slechts 3 kaarten in je reserve hebben
- 1 ontwikkelingskaart kopen (vanop de tafel of uit je gereserveerde kaarten) : betaal de gevraagde edelstenen terug aan de bank en leg de kaart voor je neer op tafel, deze levert nu een bonus op (de afgebeelde edelsteen rechtsboven heb je altijd ter beschikking en geeft je korting bij volgende aankopen. Je kan zelfs kaarten "gratis" gaan kopen d.m.v. deze bonussen)

Als er een kaart van de tafel verdwijnt (door kopen of reserveren) wordt deze onmiddellijk aangevuld. Als een speler op een gegeven moment voldoet aan de vraag van één van de edelen (door de juiste kaarten aangekocht te hebben) wint de speler automatisch de edele. Dit is geen aparte actie. Kan een speler gelijktijdig meerdere edelen overtuigen, mag hij er die ronde één uitkiezen en in een volgende beurt eventueel de volgende (als niemand hem daartegen is voor geweest natuurlijk).

Titel : Splendor
Auteur : Marc André
Uitgeverij : Space cowboys
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

24-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
23-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 179



Deelnemers : Wim, Kris, Nico, Lieve, Roeben, Jarich, Wim, Sven, Tim & Arne (in wisselende samenstellingen)
Gespeelde spellen : Concept, Eight minute empire, Infamy, Russian railroads, Antartik & Qwixx
Speeldatum : 22/03/'14
Speelplaats : Spellenclub Pallieter Lier

23-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Boxes


Boxes (Art of games)
:

+ de doos is mooi gedaan, in de vorm van een container
+ we zijn geen voorstander van papieren geld, maar hier is het van een goede kwaliteit (plastic-achtig)
+ het is een aardig veilingsspel waarbij je af en toe je glimlach niet zal kunnen onderdrukken als je anderen te veel laat betalen voor een slechte lading
+ het verschil met de open en gesloten dozen is leuk gevonden

- wederom z'n unieke doos die niet netjes past op de gestapelde dozen in mijn collectie
- papieren geld van deftige kwaliteit, maar lelijke artwork
- het is wel een erg éénvoudig biedspel waar je niet al te veel vat op hebt, leuk voor een keer maar of het een blijvertje is ...
- misschien hadden de waarden van de open dozen ook ietsje hoger mogen liggen nog, nu laat je ze vaak links liggen
- misschien hadden ze naast open en gesloten veiling nog andere vormen kunnen voorzien zoals bij Modern Art

Conclusie : Boxes was zeker een aangenaam tijdverdrijf. Het neemt ook niet al te veel tijd in beslag en dat komt dit spel ten goede. De veilingen kunnen best grappige situaties opleveren, maar meer dan zes rondjes veilen is het ook niet echt. De doorwinterde speler gaat hier niet echt warm van worden denk ik, maar voor mensen die niet vertrouwd zijn met het veilingssysteem is dit een mooie opstap.

23-03-2014 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 09-2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs