IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
12-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The walled city (Mercury games)


In "The walled city" nemen de spelers de rol aan van een stel ondernemers die de stad Londonderry proberen op te bouwen rond 1608 en dingen ze allemaal mee naar de meeste stemmen om burgemeester te worden. Tot zo ver het verkoopspraatje, The walled city is een puur meerderhedenspel dat in deze uniek is, omdat het uit twee speelronde bestaat. In de eerste ronde ga je meerderheden proberen te scoren in de stad, facties aan jouw kant proberen te krijgen en in het tweede deel komt er de omwalling van de stad bij. Ook nu weer ga je meerderheden proberen te scoren, maar hou er rekening mee dat je jouw deel van de stad goed afgesloten houdt, want anders zou je wel eens met lege handen kunnen achterblijven.

Zoals we gewend zijn van Mercury games komt dit spel ook weer met héél wat mooi, kleurrijk en deftig materiaal. U krijgt een dubbelzijdig speelbord. Op de ene kant kan u met de Londonderry variant aan de slag, aan de andere kant met de iets geavanceerdere versie van de Borderlands. Het speelbord bestaat uit een scorespoor, een fasespoor en rondemarkerplaats. Daarnaast zien we de plattegrond van de stad, bestaande uit defensiezones, torens, gaten in de muren, paden, plaatsen voor de factiedobbelstenen en de fiches en de verschillende gebieden waarin de stad kan verdeeld worden in ronde 1. Daarnaast krijgt u nog 20 gildenkaarten, 44 constructiekaarten, 100 boeren (houten huisjes), 80 edelen (meeples), 4 scoremarkers, 12 muren, 24 wegen, 20 factiedobbelstenen, 4 opzichterfiches, 1 rondemarker, 1 fasering en 5 factiemarkers.

Het speelbord wordt in het midden op de tafel gelegd. De rondemarker wordt op ronde 1 gelegd en de fasemarker op fase A. Elke speler krijgt een aantal paden, muren, edelen, boeren en constructiekaarten afhankelijk van het aantal spelers. De dobbelstenen worden willekeurig gegooid en op de lege plaatsen op het speelbord geplaatst. Tel de waarde op van de dobbelstenen in de diverse kleuren in de stad (niet de muren) en leg de overeenkomstige factiemarker op het scorespoor om aan te geven hoe dominant een factie in de stad is. Leg de opzichtfiches willekeurig op de daarvoor voorziene plaatsen in de stad. De gildenkaarten worden uitgesorteerd (enkele zijn enkel te gebruiken bij Borderlands), ze worden geschud en er wordt een vitrine opengelegd afh. aantal spelers. Kies een startspeler en plaats reeds enkele wegen op het speelbord als je met minder dan 4 spelers aan de slag gaat.



Het spel bestaat dus uit twee grote ronden, die qua fasenverdeling identiek lijken te zijn. Enkel bij de waardering is er wel degelijk een groot verschil. Je gaat in ronde 1 al goed moeten nadenken hoe je ronde 2 zal gaan aanpakken. Toch zal ik beide ronden best even voor u beschrijven, omdat dit het ietsje duidelijker maakt volgens mij.

Ronde 1 :

- Aansluitingsfase : de spelers kiezen om beurten een gildekaart uit de vitrine waarbij ze zich aansluiten. Deze kaart geeft hen een voordeel tijdens het spel en bepaald ook de speelvolgorde. De lage kaarten geven een iets sterkere eigenschap, maar dan moet je ook als eerste aan de bak en in een meerderhedenspel is het vaak toch handig om als laatste aan de beurt te komen, zodat je kan anticiperen.

- Bouwfase : In deze fase gaan de spelers om beurten hun straten op het bord leggen, boeren en edelen op het bord plaatsen en de facties of opzichtsfiches aanpassen.
* Stap 1 : neem een straat (lengte maakt niet uit, mag ingewisseld worden met de voorraad) en leg deze op een vrije plaats in de stad. Kies dan een constructiekaart en leg deze naast het speelbord.
* Stap 2 : afhankelijk van de nummers op je gespeelde constructiekaart mag je edelen en/of boeren op de aangrenzende regio's van de straat gaan plaatsen. Je kiest zelf of je edelen of boeren inbrengt. Edelen zijn in die zin interessanter dat ze bij een gelijke stand belangrijk zijn. Langs de andere kant gaan de edelen in ronde 2 wel lopen als een regio niet ommuurd is, dus dan ben je ze kwijt.
* Stap 3 : je mag één factiedobbelsteen in een aangrenzend gebied van de geplaatste straat in waarde 1 verhogen of verlagen. Pas ook de waarde aan met de marker op het scorespoor van de desbetreffende factie. Je mag alternatief ook een aangrenzend opzichterfiche naar de andere kant draaien. (deze fiches tonen een  +1 of -1 die betrekking heeft op de waardering van een regio)

- Stemmen tellenfase : in elke regio wordt bepaald welke speler het meeste invloed heeft. De boeren en edelen worden opgeteld (let op dat je in grotere gebieden alles meetelt). Bij gelijke stand telt het aantal edelen. Is er nog een gelijke stand worden de punten van de posities opgeteld en gedeeld. De eerste krijgt telkens 5 punten, de tweede 3, de derde 2 en de vierde 0 punten (uiteraard moet je invloed hebben om sowieso mee te doen voor de punten). De opzichtsfiches verhogen of verlagen de punten die de spelers krijgen per regio met 1. Daarnaast wordt er gekeken wie het meeste invloed heeft bij de verschillende factiedobbelstenen. Tel je invloed bij alle gele/paarse/blauwe/oranje/groene dobbelstenen apart, vergelijk met de andere spelers. De speler met het meeste invloed krijgt nog eens een aantal punten, gelijk aan de waarde van de factie (zie scorespoor).

- Verdedigingsfase : vertrekkende van de speler met de minste punten tot de speler met de meeste punten plaatsen de spelers één constructiekaart gesloten op één van de verdedigingszones. Let op dat je de kaarten juist oriënteert. Na deze fase is ronde 1 over. Deze laatste stap heeft enkel betrekking op de eindtelling.



Ronde 2 :
Bij aanvang van deze ronde worden de factiemarkers aangepast. Nu worden ook de waarden van de dobbelstenen op de torens hierbij opgeteld. Daarna doorlopen we wederom ongeveer dezelfde fasen als in ronde 1.

- Aansluitingsfase : alle spelers leggen de gildekaart van ronde 1 af en kiezen een nieuwe net zoals in ronde 1.

- Bouwfase : om beurten plaatsen de spelers hun muren op het speelbord, zo omsluiten ze bepaalde gebieden. Ze spelen ook weer een constructiekaart. De ene helft van de kaart toont het aantal boeren en/of edelen die je mag inzetten op de aangrenzende regio, de andere helft zegt je hoeveel edelen (moeten edelen zijn) je vanuit de aangrenzende regio op de aangrenzende torens mag plaatsen. Je mag ook edelen van andere spelers benoemen tot wachters en ze op de torens plaatsen. Ze mogen verspreid worden over de twee aangrenzende torens. Tenslotte mag je weer de waarde van één dobbelsteen gaan aanpassen, nu mag je ook opteren voor de dobbelstenen op de torens.
Alternatief mag je wederom een opzichtfiches omdraaien.

- Stemmen tellenfase : Eerst en vooral gaan alle edelen die niet afgeschermd zijn door een muur uit de stad lopen. Verwijder deze edelen uit de stad. Daarna wordt er wederom gescoord in de stad zoals in ronde 1. Ook voor de facties wordt er wederom gescoord zoals in ronde 1. Tel nu ook wel de edelen bij de dobbelstenen in de torens.

- Defensiefase : Ook nu weer plaatsen de spelers een constructiekaart op de defensiezones in volgorde van aantal punten van laag naar hoog. Als alle kaarten zijn geplaatst, worden ze opengedraaid (zonder de oriëntatie te veranderen). Dan volgt tot slot de torenwaardering. De speler met de meeste wachters op de torens krijgen de som van de getallen die naar de toren wijzen van de constructiekaarten. De tweede krijgt de laagste waarde van de kaart die ernaar wijst. Indien er geen kaarten bij de toren liggen, worden er geen punten gescoord. Ligt er slechts één kaart, zal enkel de winnende speler punten binnenhalen en de tweede niets.

De speler die op het einde van deze telling de meeste punten heeft, wint het spel.
De 20 verschillende gildenkaarten geven echt wel leuke eigenschappen waarbij je tegen de basisregels gaat mogen zondigen. Dit maakt het spel een stuk interessanter en ga je je keuzes goed moeten overwegen. Een overzicht van deze kaarten staat netjes in de spelregels en ga ik hier niet opnemen.



Titel : The walled city - Londonderry & Borderlands
Auteurs : Daryl Andrews & Stephen Sauer
Uitgeverij : Mercury games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 13+


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)


Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 09-2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs