In Shitenno neemt elke speler de rol van een generaal aan en probeert, door het controleren van de provincies, in de gunst te komen bij de Shogun en z'n favoriet te worden. In de doos vindt u :
één speelbord, 4 Shitenno-kaarten, 4 scorestenen, 48 controlestenen (kamons), 24 bonustegels, 4 titeltegels en 4 corresponderende hiërarchietegels, 24 enkelvoudige troepenkaarten, 24 kokukaarten en 10 dubbele troepenkaarten.
 
Het spel wordt gespeeld over verschillende rondes, die opgedeeld zijn in twee delen (jaren). In de even jaren bevinden de generaals zich in Edo (nu Tokyo) en verzamelen ze titels, troepen en kokus (inkomsten door leningen). Tijdens de oneven jaren nemen de generaals, in volgorde volgens hun titel, controle over provincies door het inzetten van hun troepen en geld om zo het aanzien van de Shogun te krijgen.
Wanneer het spel eindigt, deelt de Shogun nog extra punten uit aan de generaals die de provincies domineren. De generaal die het meeste aanzien heeft verworven tijdens het spel, wint.
Even jaren : het delen
De speler met de hoogste titel is de Tairo (verdeler). Hij neemt een aantal troepen- en kokukaarten (afh. aantal spelers) en legt ze open voor zich neer. Hij vormt nu een deck met kaarten die hij zelf samenstelt en voegt een hiërarchiekaart toe. Hij biedt dit pakketje aan een andere speler aan. Deze speler kan het bod aannemen en doet dan niet meer mee deze ronde, de Tairo maakt een nieuw pakketje en biedt deze weer aan. Indien een pakket wordt geweigerd, wordt het pakketje aan de volgende spelers aangeboden. Indien niemand het pakketje neemt, dan dient de Tairo het zelf te houden en wordt de volgende speler in de hiërarchie de nieuwe Tairo. Nadat iedereen een pakketje heeft verworven, krijgt elke speler de titel die overeenkomt met de gekozen hiërarchietegel.
Oneven jaren : controle over de provincies
In volgorde (volgens verworven titels) mogen de spelers 0,1 of 2 controlestenen plaatsen om controle te winnen over een provincie. Om een provincie te controleren geeft de speler ofwel de gevraagde troepenkaarten (staat afgebeeld op de troepen/bonustegels) ofwel legt hij een aantal kokukaarten af gelijk aan het aantal controlepunten die hij krijgt. Daarna plaatst de speler z'n controlesteen op de eerste vrije plaats in de provincie (van links naar rechts), krijgt de overeenkomstige aanzienspunten (bijzetten op scorelijst) en krijgt nog een bonustegel indien nog aanwezig (laatste plaats geeft geen bonus meer). Er mogen in een ronde door een speler dus slechts 2 controlestenen geplaatst worden, maar dit mag in één provincie zijn. Overtollige strijdkrachten of koku (geld) kunnen niet worden opgesplitst of teruggegeven, een kaart wordt volledig gebruikt.
Bonustegels
De bonustegels (3 verschillende) kunnen éénmalig worden ingezet om een kokukaart te ruilen met een troepenkaart naar keuze of omgekeerd, bij een troepen- of kokukaart een +1 toe te voegen of extra kaarten te trekken van de deck.
Titels
1) Daimyo : scoort 2 extra punten bij het plaatsen van een controlesteen 2) Shomyo : scoort 1 extra punt bij het plaatsen van een controlesteen 3) Sensei : mag elk oneven jaar een controlesteen omdraaien naar z'n gouden kant (telt dubbel op het einde van het spel) 4) Hatamoto : geldt als een troepenkaart naar keuze bij het controleren van een provincie
Einde van het spel
Het spel eindigt op het einde van een even jaar waarin : - een speler geen controlestenen meer in z'n voorraad heeft - de kokukaartendeck is opgebruikt (troepenkaarten komen dus terug in het spel, kokukaarten worden eruit verwijderd)
Er volgt nog een laatste telling : - 1 punt per kokukaart in handen (dubbele of trippele kokukaart telt natuurlijk voor 2-3 punten) - 6 punten per provincie voor de speler die het meeste controle heeft. Gouden controlestenen tellen dubbel. Bij gelijke stand wint diegene die het meest links ligt in de provincie
Titel : Shitenno Auteur : Cédric Lefebvre Uitgeverij : Ludonaute Aantal spelers : 2-4 Leeftijd : 12+ Speelduur : 60 min.
|