Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
15-04-2008
Origo is gearriveerd
Dit spel van Hasbro (Parker) hadden we al een héle tijd geleden aangevraagd bij de desbetreffende uitgeverij. Aangezien er vanuit Belgische hoek niet direct reactie kwam, hebben we het Duitse moederbedrijf gecontacteerd en die hebben het dan toch in een stroomversnelling gestoken. Vol trots en blijdschap kondigen we dan ook onze nieuwe aanwinst aan : Origo!
Hieronder vindt u een recensie van dit spel, met dank aan truusentruus.
Truusentruus.nl recensie van het spel: Origo
Recensie door : guido
Beoordelingscijfer : (6.0)
Auteur : Wolfgang Kramer
Minimum aantal spelers : 2
Uitgever : Hasbro
Maximum aantal spelers : 5
Jaar van uitgave : 2007
Talen : Duits
Leeftijd vanaf : 10 jaar
Nog verkrijgbaar? : ja
Speelduur : 60 minuten
Prijs : ca. 30 Euro
1) Introductie:
Het is het jaar 412. In het oude europa heerst oproer en 5 moedige volksstammen maken zich een weg vrij om nieuwe landen te veroveren. De Hunnen (rood), Langobarden (groen), Goten (blauw), Angelsaksen (zwart) en de Vandalen (oranje) hebben allen een sterke man als aanvoerder.
Sticht nieuwe landen en vorm nieuwe groepen voor je stam. Versterk je stam en breidt het uit over land en zee. Wie de meeste punten verzamelt staat met zijn stammenvoerder helemaal vooraan op het scorespoor en wint het spel!
De doos van Origo ziet er prachtig uit. Op de voorzijde zie je een prachtige afbeelding van een oeroude volksstam die nederzettingen heeft aan water. Ook zie je dat er in de tijd wanneer dit zich afspeelde al gebruik gemaakt werd van schepen. De achterzijde van het spel laat een deel van het spelmateriaal zien. Ook staat er een beknopte tekst waarin het thema van dit spel wordt uitgelegd.
Bij het openen van de doos valt meteen de hoeveelheid fiches op. Als je de doos zoals ik op zijn kant bewaard, is het elke keer weer een uitzoekerij om alle fiches te sorteren. Ik heb daarom alle fiches netjes in zakjes gedaan. Ook valt op dat de kaarten niet in de doos passen. Er zijn gewoon te veel kaarten om ze in het bijbehorende vakje te plaatsen.
Het spelmateriaal zelf is prachtig vormgegeven. Het materiaal is degelijk en van een goede kwaliteit. De gebuikte afbeeldingen op kaarten en fiches zijn duidelijk. Ik had zelf niet de kleuren rood en oranje tegelijkertijd gebruikt, omdat deze kleuren op elkaar lijken.
Het speelbord is prachtig. Het laat Europa zien in het jaar 412. In dit geval is Europa onderverdeeld in 12 gebieden, elk in een andere kleur afgebeeld. Het spelbord is net als een landkaart in vierkante vlakken ingedeeld. In dit geval in 10 kolommen en 10 rijen. Zo bestaat Belgica bijvoorbeeld uit de rijen B t/m E in kolom 4. Ook zijn de meren en zeeën afgebeeld en deze worden ook in het spel gebuikt. Ook zij zijn onderdeel van de vierkante vlakken. Om het bord is een scorespoor afgebeeld.
Op het waarderingsbord staat de volgorde van waarderen tijdens het spel afgebeeld.
De speelkaarten zijn onderverdeelt in 5 soorten: Een kaart die 1 of 2 rijen aanduidt op het bord, bijvoorbeeld rij E en F. Een kaart die 1 of 2 kolommen aanduidt op het bord, bijvoorbeeld kolom 8 en 9 Een kaart met een land, bijvoorbeeld Belgica. Een kaart met bevolking. Een kaart met een schip.
4) Voorbereiding en uitleg aan anderen:
Ik heb in totaal 3 keer de spelregels gelezen, voordat ik het spel echt begreep. Dit nam me toch wel 1,5 uur van mijn tijd in beslag. De spelregels zijn te uitgebreid, geven te veel opsommingen, verwijzingen te veel naar andere bladzijden en geven voorbeelden die niet afgemaakt worden. De regels zijn dus een rommeltje en staan door elkaar heen. De spelregels zelf zijn niet moeilijk. Als je het spel een keer gespeeld hebt, zijn de regels duidelijk. Ook staan er veel onduidelijkheden in de regels. Op de website van de auteur staan zelfs een tiental vragen uitlegt, waarbij onduidelijkheden van spelers worden verduidelijkt.
Verder is het niet zo heel erg moeilijk om de regels aan anderen uit te leggen. De uitleg van de volgorde van acties en het aanvallen is moeilijk te begrijpen door anderen.
Voorbereiding: Leg het speelbord op tafel. Leg het waarderingsbord ernaast Leg op het waarderingsbord op de 12 plaatsen met de cijfers 3 t/m 7 elk een grondingsteen. Leg de actiesteen op zijn plaats op het waarderingsbord. Elke speler krijgt een stammenvoerder in zijn kleur. Ook krijgt elke speler afhankelijk van het aantal spelers een opgegeven hoeveelheid stammenschilden. Elke speler krijgt 10 speelkaarten. De jongste speler zet zijn stammenvoerder op het eerste veld op het scorespoor. Daarvoor worden de stammenvoerders van de andere spelers geplaatst. Dit gebeurt met de wijzers van de klok mee.
5) Spelverloop:
De spelers hebben een voorraad fiches (stammenschilden). Hiervan morgen ze een aantal op het bord plaatsen. Dit aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Ze plaatsen om beurten een fiche op het bord, totdat alle spelers hun fiches hebben geplaatst. Dit is dan de startopstelling. Op landen met 8 velden (vierkanten) mogen 4 fiches worden geplaatst. Op de rest van de landen mogen er slechts 2 geplaatst worden.
De jongste speler begint en mag in zijn beurt de volgende 3 acties doen in volgorde naar keuze.
1a) 1 keer uitbreiden en 1 keer aanvallen 1b) 2 keer uitbreiden 1c) 2 keer aanvallen
Deze actie mag onderbroken worden door 1 van de volgende acties. Zo mag je eerst een keer uitbreiden en dan actie 2 spelen en vervolgens nog een keer uitbreiden.
2a) reizen, door een fiche te verplaatsen over het bord vanuit land naar land of water. 2b) in plaats van 2a, mag de speler 2 kaarten uit zijn hand op de aflegstapel leggen en 2 nieuwe kaarten van de trekstapel nemen.
3) zeilen, door een fiche te verplaatsen over het bord vanuit water naar water of land.
Een speler hoeft geen enkele actie uit te voeren en mag gewoon passen.
Als laatste mag de speler nog zijn handkaarten tot 10 aanvullen.
Nu is de volgende speler links van de startspeler aan beurt enz.
Uitbreiden: Een speler speelt een kaart en legt een fiche op het gebied of veld dat wordt aangegeven.
Aanvallen: De speler speelt 1 of meerdere kaarten van een gebied dat hij wil aanvallen. (Een gebied mag alleen aangevallen worden indien het een grondingsteen heeft.) Hij pakt een fiche uit zijn voorraad en plaatst deze op het fiche van de tegenstander die hij wil aanvallen. Tevens wordt de actiesteen op de beide fiches geplaatst. De spelers spelen om beurten kaarten uit, totdat een speler opgeeft en zodoende de minste punten heeft. Zowel de liggende fiches op het bord als de gespeelde kaarten tellen als punten. De speler met het hoogste aan behaalde punten mag het gebied bezet houden met zijn fiche. De aanvaller telt het volgende: Alleen zijn fiches die direct horizontaal of vertikaal aan de actiesteen liggen tellen voor 1 punt. Zijn gespeelde handkaarten tellen als 2 punten. De verdediger telt het volgende: Zijn fiches die direct horizontaal of vertikaal aan de actiesteen liggen tellen als punt. Ook de actiesteen zelf telt als punt. Zijn gespeelde handkaarten tellen als 2 punten.
Reizen: Een speler verplaatst 1 van zijn fiches 1 vakje. Hij mag daarbij over eigen fiches heen springen. Zodoende kan een fiche over een hele rij eigen fiches verplaatst worden. Je mag bij reizen alleen een fiche uit land verplaatsen. Het doelveld mag zowel land als water zijn.
Zeilen: Een speler verplaatst 1 van zijn fiches 1 vakje. Hij mag daarbij over eigen fiches heen springen. Zodoende kan een fiche over een hele rij eigen fiches verplaatst worden. Je mag bij zeilen alleen een fiche uit water verplaatsen. Het doelveld mag zowel land als water zijn.
Een land is vol. De speler die dit veroorzaakt pakt de eerste grondingsteen. Hij plaatst deze op het land wat vol is. Hij krijgt tevens de punten die staan aangegeven op de plek die vrijkwam toen de grondingsteen werd gepakt. De punten gaat hij met zijn stammenvoerder vooruit. Op elke plek van het scorespoor mag maar 1 stammenvoerder staan. Als er al 1 staat op een plek, dan schuift de stammenvoerder van de speler die op dezelfde plek zou belanden 1 veld voor het betroffen veld.
Nadat er 4, 8 of 12 grondingstenen zijn geplaatst volgt er een grote waardering.
Tijdens de grote waardering worden er punten gegeven voor de grootste groepen (Clans). Beginnend met de grootste groep worden de punten verdeeld (1 t/m 8 punten) De grootste Clan krijgt 8 punten enz. Zijn er 2 even grote Clans, dan krijgen beide spelers de punten.
Ook volgen er punten voor de grootste zeemacht. De speler die de meeste watervelden heeft bezet krijgt 2 punten. De op 1 na meeste 1 punt. Tevens krijgen alle spelers 1 punt per bezet veld water.
Nu worden de afzonderlijke gebieden (landen) gewaardeerd. Volgende de tabel worden er punten verdeeld.
Het spel eindigt: Als de laatste grondingsteen is geplaatst Een speler plaatst zijn laatste fiche Alle spelers passen achter elkaar.
De speler met de meeste punten wint het spel.
Reacties op bericht (1)
21-04-2008
Al gespeeld
Ik heb deze al een keer gespeeld.
Het was leuk, maar niet bijzonder.
21-04-2008 om 12:10
geschreven door Pieter
Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan
Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".