Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren. Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!! (Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
14-11-2008
In Essen gemist ... niet erg!
We hadden in Essen normaal gezien ook een afspraak met de mensen van Pegasusspiele. Maar doordat de contactpersoon blijkbaar spoorloos verdwenen was op de momenten dat wij er aan kwamen, en Pegasus een onmenselijk grote stand had, kon men mij niet verderhelpen met de spellen die ons beloofd waren.
Geen nood, gewoon even mailen naar de desbetreffende persoon en dan zal die u verder helpen, en zo geschiede. Even een mailtje na een korte adempauze na de drukke beursperiode en jawel, de spellen werden ons netjes toegestuurd. Vandaag vullen we onze collectie verder aan met 4 kaartspellen en één bordspel.
Dit bordspel "pandemie" is de duitse vertaling van het populaire "pandemic" dat blijkbaar niet te bemachtigen was in Essen omdat het aan de douane stond. Maar ja, wie houdt er geen dozen tegen aan de grens waarin het groot "PANDEMIC" opstaat?
U mag onderstaande spellen verwachten op onze volgende spellenavond en binnenkort een kort verslagje hier op de weblog.
De natte droom van elke gamer is vandaag bij SpinLi gearriveerd! Wie zou er niet eens graag met z'n bordspellen in bad duiken??? Wel, nu kan het : met duck!duck!go! In dit racespel met rubberen badeendjes ga je jouw eendje het beste voorbereiden om de race te winnen. Het eendje dat als eerste alle boeien kan aantikken, wint de race.
De spel bevat zes unieke rubberen badeendjes (er zijn er 100 verschillende geproduceerd, dus als je zelf een exemplaar aankoopt, heb je er andere), één hondeendje, hexagonale tegels die steeds een ander spelbord vormen, bewegingskaarten en enkele tokens die je spel bepalen.
Dit spel is voor 2-6 spelers vanaf 8 jaar en neemt zo'n 20-40 minuten in beslag.
U kent ondertussen wel de weg naar de foto's veronderstel ik. Er zijn deze spellenavond niet erg veel foto's getrokken aangezien de fotograaf het een beetje te druk had met demonstreren, maar desalniettemin veel kijkplezier op onze website!
We voegen ineens nog een "zware" doos toe aan de collectie. Dankzij onze toffe samenwerking met "spelmagazijn" kunnen we met blijdschap en de nodige fierheid het spel "RAILROAD TYCOON" toevoegen.
De voorlaatste van 2008 zit er weeral op. Het bleek weer een ideaal moment voor vele mensen om gezelschapsspellen te spelen : vroeg donker, buiten fris, dus wat kan je beter doen dan gezellig een spelletje spelen. De grote spellenbeurzen staan niets voor niets in deze maanden gepland ... of zou dat ook een commerciële bijbedoeling hebben???
In ieder geval hebben we het niet aan ons hart laten komen en konden we gisteren weer aan de slag met 80 spelers. Het was een hele belevenis met de spellen van Essen erbij. Het is uiteraard moeilijker om een spel uit te leggen als je zelf de kans nog niet hebt gehad om het te spelen en enkel kan uitgaan van de gelezen spelregels, maar al bij al liep het toch wel vrij vlot en kijken we tevreden terug op deze spellenavond.
De spellen die populair waren op onze spellenavond en die bij verschillende groepen op tafel zijn gekomen : Ubongo, Aber bitte mit sahne, Wasabi, Snow tails, Hurry cup, Big brain academy, Wijsneus en natuurlijk ook de andere klassiekers die telkens op onze spellenavond worden gespeeld.
We verwelkomden ook enkele nieuwe gezichten en hopen dat zij zich goed geamuseerd hebben deze avond en misschien zien we ze dan nog wel eens een keertje bij ons terug.
Op naar de spellenavond van december zou ik zo zeggen, want dan zitten we in grote spanning aangezien diezelfde nacht de heilige man wel eens zou kunnen langskomen bij de brave kinderen (waaronder ik mezelf nog reken ).
Vandaag is er ook een pakketje gearriveerd uit Italïë. De uitgeverij "what's your game?" publiceerde al enkele zéér interessante "giochi" ofte spellen. Namen als Caylus, Reef encounter kennen we al een tijdje. Nu voegen we ook de spellen "UR", "Ghost for sale" en "Fairy tale" toe aan de collectie. Dank u wel, What's your game!
Het is weer de woensdag voor de spellenavond dus beginnen we stilaan met het inpakken van de spellen. Uiteraard héél wat nieuwigheden uit Essen, zoals u reeds kon lezen op de nieuwsbrief, maar ook weer héél wat kinderspellen aangezien er nog steeds mensen langskomen uit het onderwijs die in september hadden moeten afzeggen.
Volgende spellen zullen aanwezig zijn :
- Kamisado, Wolsung, Der hexer von salem, Yucatan, Blokus 3D, Battlefields of olympus, Hurry cup, Mozaika, Aber bitte mit sahne, Byzanz, Poison, Tenakee, Snow tails, Wasabi, Meuterer, Bayon, Verräter, Zauberschwert und drachenei, Kutschfahrt zur Teufelberg, Im bann der pyramide - Neuroshima hex, A castle for all seasons, Ghost stories, Hab & gut, Steel driver, Wind river, Comuni, It's alive, Traders of carthage, Machu Picchu, Head of state - Cro-magnon, Ubongo, Wijsneus, Le havre, 2de mayo, Im wald da sind die raüber, Batteline, Ubongo kaartspel, ARK - Chinatown, Cavum, Galaxy trucker, Vorsten van florence, Bloom, Boss kito - Doolhof, Mollenmania, Magic dance, Spokenjacht, Kai piranja, That's life, Schildpaddenrace, Perudo - Camouflage, Airport, Hide & seek Pirates, Hide & seek safari, Metroville, Roadblock, Army of frogs, Tower of logic inferno - Blokus, Jakkiebak kippenkak, Big brain academy, Rolit, Exago, Spokenwoud - Cuba, Ave caesar, Puerto rico, Mr. Jack - Middernacht vampierenjacht, Pino sortino, Coco collecto, Tover je toverweg, Piratenspel, Beestenboel, Gogogo, Manitu, Ballonrace, De beer is los, Coda da vinci, Enuk, Up & down, Kakkerlakkensalade, Alcatraz, Pete's pike, Hot spot, Tippover, Rush hour
U ziet het, materiaal genoeg om u een avondje mee te amuseren. Tot overmorgen!
Een laatste spelrecensie van een spel uit Essen voorlopig. Er staan nog wel wat spellen op onze lijst, maar deze krijg je hier later wel te zien als we ze kunnen aankopen. Last but not least nog een spel van Hans im Glück en vooral een Belgische auteur Xavier Georges.
In Palais Royal gaan de spelers op zoek naar overwinningspunten door wat te gaan mouwvegen bij de edelstand. Dit leuke, ouderwetse spel (qua spelmechanisme) verwacht weer het inzetten van dienaars op verschillende speelvakken, daarna worden die in volgorde uitgevoerd en zo tracht men zegels en munten te verzamelen en hiermee overwinningstegels te kopen.
In de eerste fase gaat men de dienaars inzetten op diverse speelvakken die elk hun eigenschappen hebben. Diegene die een meerderheid heeft op één van deze vakken krijgt een extraatje.
Daarna gaan we de verschillende speelvakken van naderbij bekijken en oplossen : 1) Erehof : de spelers plaatsen deze dienaars op de poort (extraatje : één extra dienaar op de poort) 2) Trappenhuis : het aantal dienaars bepaalt het aantal stappen (extraatje : één extra stap) 3) Andere acties : - munterij : goud nemen (extraatje : één extra munt) - kabinet van de koning : koninklijke zegels nemen (extraatje : één extra zegel) - kabinet van madame de pompadeur : zegels nemen (extraatje : één extra zegel) - schrijfkamer : elke dienaar stelt je in staat om actie 4 uit te voeren 4) aanwerven van de adelijken : De tegels worden gekocht voor de aangegeven munten en zegels. Er kunnen kortingen optreden indien er tegels rondom reeds weggekocht zijn. Indien men een tegel aan de kant van het spelbord aanschaft, mag men dienaars plaatsen die op het einde van het spel ook punten opleveren. 5) achteringang : kaarten trekken (de speler trekt het aantal kaarten als dienaars en mag zelf bepalen hoeveel hij ervan houdt) Het uitspelen van deze kaarten kost ook het aantal aangegeven munten op de kaart.
De kardinaal tenslotte is een kamer die beslist inzake gelijke stand. Plaats je hier je dienaars worden gelijke spelen in jouw voordeel beslecht.
Wolsung: The Boardgame is een familiespel voor 2 tot 4 spelers. De spelers nemen de rol aan van investeerders en industrialisten die hypermoderne machines trachten te ontwikkelen - stoomauto's, moto's, zeppelins. Zo trachten zij de titel te verwerven van beste designer ter wereld. De spelers vechten tegen elkaar om de mooiste plannen en om de beste grondstoffen om deze supermachines te bouwen. Het spel is voorzien van een spelbord, spelersborden, 55 kaarten, verschillende fiches en markers en vooral een tof gadget dat het spel uniek maakt en de essentie van de gameplay is.
Het spel verloopt over verschillende rondes, die zijn onderverdeeld in gewone rondes en productierondes. In een gewone ronde spelen de spelers om beurten hun werkers uit. In de productierondes gaan de spelers drie fasen doorlopen : werkersfase, combinefase en machinefase. 1) werkerfase : De spelers gooien hun werkers (blokjes) in de combines (kartonnen doosjes van verschillende kleuren). Deze combines hebben elk een actie eraan gekoppeld.
2) combinefase : De combines worden opengemaakt en het aantal werkers worden geteld per kleur. Op deze manier verdienen de spelers grondstoffen. Diegene die de meeste werkers heeft in een bepaalde combine mag als eerste kiezen, de tweede als volgende, ...
3) machinefase : In deze fase worden de eigenlijk machines gebouwd. Je kan een machine bouwen, een werkplaats upgraden of passen. Door het inleveren van grondstoffen kan je machines bouwen, of je werkplaats upgraden om nog meer gesofisticeerde machines te bouwen.
Na 25 ronden (3 spelers) of 29 ronden (4 spelers) eindigt het spel. De spelers proberen aan de hand van hun geproduceerde machines bepaalde opdrachten te vervullen. Wie hierin het beste slaagt wint het spel!
Wolsung Artur Ganszyniec, Maciej Sabat, Michal Stachyra, Maciej Zasowski 10+ 2-4 spelers 30-90 minuten
Later dan normaal, maar ook nog na Essen gearriveerd, de spellen van Hans im Glück :
Carcassonne de katapult De zevende uitbreiding van Carcassonne heeft eigenlijk nog maar weinig met het basisspel te maken. In dit doosje zitten enkele kermistegels. Van zo gauw deze eruit komen, wordt er een fiche met een katapult weggeschoten. Op deze manier kunnen horigen worden weggekatapulteerd, verplaatst en je kan zelfs proberen om de vliegende fiche te vangen.
Carcassonne de katapult Klaus-Jürgen Wrede 8+ 2-6 spelers 30-45 minuten
Carcassonne mayflower Deze Carcassonnne-versie is dan wel weer een op zich staand spel. De spelregels komen grotendeels overeen met de basisregels, enkel qua punten scoren liggen er enkele wijzigingen : - de wegen scoren één punt en twee extra punten per handelspost die aan de weg ligt - de steden scoren twee punten per tegel en per vlag (tegels worden niet dubbel geteld) - de boerderijen nemen de plaats in van de kloosters - er zijn twee landverkopers die over het spelbord bewegen van oost naar west, als zij voorbij horigen gaan die nog niet zijn gewaardeerd, worden deze van het veld gehaald zonder te waarderen. Deze landverkopers gaan een stapje verder als er iets wordt gewaardeerd
Over naar onze goede vriend uit het Verenigd Koninkrijk Peter Burley van Burley Games. Hij scoorde al een enorm succes met take it easy (en de variant take it to the limit). Dit keer brengt hij het kleurrijke kamisado uit. Dit spel voor twee spelers is een veredelde dammenversie.
De spelers spellen op een, het moet gezegd, stevig en kleurrijk spelbord. Elke speler heeft acht draken ter beschikking in acht verschillende kleuren en moet proberen om met één van zijn stenen naar de overkant te geraken. Diegene die hierin slaat, wint het spel. Er is naast de soloversie ook een gewoon spel (best of 3), een lang spel en een marathonspel in de spelregels beschreven. Hiermee verandert er niet ze erg veel, ik bespreek dan ook enkel de soloversie.
In deze versie wordt slechts één spelletje gespeeld. In een beurt verzet een speler zijn steen naar een volgend vak met volgende regels in het achterhoofd : - hij moet met de kleur spelen, die ook het vakje vertoont waarop de vorige zet van de tegenspeler is terechtgekomen - een zet moet sowieso vooruit gaan (niet zijwaarts of achteruit) - een zet mag één vakje vooruit gaan, maar ook meer - er mag niet over andere stenen worden gesprongen - je mag recht vooruit of diagonaal schuiven - als je steen vastzit, verplaats hij uitzonderlijk nul plaatsen (normaal MOET je zetten) - zitten beide spelers in een impasse en kan er geen zet meer gedaan worden, wint diegene die als laatste nog een verplaatsing kon doen.
Kaartspellen hebben we niet al te veel meegebracht uit Essen, maar er lagen wel enkele pareltjes. Die komen we ongetwijfeld in de loop van het volgend jaar in onze club tegen. Toch voegen we nog enkele kaartspellen toe. Ik mailde bijna een jaar geleden de mensen van Adlung spiele om hen te vertellen over onze club en ze vonden het interessant dat wij hun spellen ook in onze club hadden, daarom mocht ik ook bij hen in Essen passeren om enkele spellen te leren kennen. Van hen brachten we volgende kaartspellen mee. Dank u Adlung Spiele !
Als u uw mailbox al heeft nagekeken, hebt u hopelijk onze nieuwsbrief goed ontvangen.
Hierin krijgt u vooral een overzicht van alle nieuwe spellen die we toevoegden aan onze collectie. U kan ook een online-exemplaar van deze nieuwsbrief bekijken op onze website.
We gaan nog eens langs bij onze Poolse vrienden van Wolf fang. Zij schonken ons twee van hun nieuwe spellen. Saigo no kane kan ik nog niet bespreken, want hier ontbrak een gans stanskarton, dus dit spel kunnen we voorlopig ook niet proberen. Het spel krijgt al wel de prijs van de wansmaak, tenzij je een grote fan bent van manga en yu-gi-oh, pokemon toestanden.
Met het spel Yucatan vallen ze me beter in de smaak. In dit bordspel voor vier personen proberen de spelers om het eerst hun piramide te bouwen in de thuisstad. Ze kunnen dit doen door slaven gevangen te nemen van de tegenspelers en die aan het werk te zetten, maar dat is niet zo eenvoudig. In een beurt mag een speler slechts één actie doen. - oprichten van een dorp - een dorp laten uitgroeien tot een stad - een krijger inzetten - een krijger bewegen - een stuk van de piramide bouwen
1) oprichten van een dorp Leg één van de dorpfiches aan de rivier en niet tegen een ander dorp.
2) een dorp laten uitgroeien tot een stad Draai het dorpfiche gewoon om naar een stadfiche
3) een krijger inzetten - op een lege plek naast een zijn thuisstad - op een eigen stad (je mag niet meer krijgers inzetten dan dat je dorpen en steden hebt, valt er een stad of dorp weg, moet je ook een krijger verwijderen)
4) een krijger bewegen Een krijger beweegt normaal één plaats, met uitzondering als hij langs de rivier beweegt, dan mag hij één of twee stappen doen, op die manier kan hij ook over de rivier steken. Als er krijger een dorp binnengaat, neemt hij een krijgsgevangene mee die hij terug naar huis probeert te brengen om te laten werken aan de piramide. Een krijger mag tot drie gevangenen meenemen. Komen krijgers van verschillende stammen elkaar tegen volgt er een gevecht. De spelers draaien hun krijgerpionnen om en kijken naar het teken : de jaguar verslaat de slang, de slang verslaat de kolibri, de kolibri verslaat de jaguar. Bij gelijk symbool wint de verdediger. De winnaar neemt eventuele gevangenen van de tegenstander ook verder mee (max. 3)
5) bouwen aan de piramide Als een speler drie gevangenen kan inleveren, mag hij één niveau van de piramide bouwen.
Diegene die als eerste de volledige piramide afheeft, wint het spel.
Yucatan Małgorzata Majkowska, Tomasz Z. Majkowski 12+ 2-4 spelers 60 minuten
Vorige week kreeg ik een folder in de mailbox van onze vrienden van University Games. U kent hen van de spellen egelrace, big brain academy, expeditie pyramide, ... Ze stelden daarin hun nieuwste producten voor en vroegen ons of we geïnteresseerd waren en enkele demo-exemplaren. Uiteraard zijn wij daar gretig op ingegaan en vandaag arriveerden ze. We voegen dan ook toe aan onze spellencollectie : - Ubongo (nieuwe versie van expeditie pyramide) - Ubongo reisversie (kleine variant) -Wijsneus (trivial waarbij je tips krijgt) - Cro-magnon (tekenen, uitbeelden, boetseren, zeg eens euh ... in één doosje) - Abracadabra (de Nederlandse versie van Du balai ofte Flinke feger)
Dank u wel University games, ik ben ervan overtuigd dat onze spelers hier veel plezier aan zullen beleven!
Tijd voor een verborgen pareltje. Verborgen wegens weggeduwd in hal 6 tussen alle fantasy spullen, maliënkolders, middeleeuwse jurken en wapens, ... Verborgen in een klein doosje met niet al te opvallende keluren (zwart en vergeeld geel).
Maar wat een sfeer ademt het doosje uit als je het even opdoet en de materialen bekijkt. Alles is sober gehouden, dat is een feit, het kleine kaartje van de stad Madrid (in 1808) is best wel cool, de graphics op de kaarten eveneens en buiten het feit dat er twee blokjes aan elkaar plakten zijn ook de blokjes netjes verzorgd blauw en rood).
In 2de mayo (dit gaat over 2 mei 1808) wordt er een strijd gestreden tussen de Spaanse en Franse troepen aan de poorten van Madrid en in de binnenstad. De Franse legioenen zijn in de meerderheid, maar de Spanjaarden hebben het thuisvoordeel. Het spel duurt maximaal 10 ronden en het komt er voor de Spanjaarden op aan om te overleven of om zo veel mogelijk Franse legers van kant te maken. De Fransen van hun kant moeten strategisch de stad proberen in te palmen en de Spanjaarden verdrijven.
Nadat je de beginopstelling voor de strijd hebt klaargezet worden er telkens 4 fasen gespeeld per ronde : - voorbereiding - het geven van de orders - het verplaatsen van de legers - het uitvechten van een eventuele strijd
Tijdens de voorbereiding mag elke speler een kaart van zijn deck nemen. Sommige kaarten moeten onmiddellijk worden uitgevoerd, andere kunnen later naar keuze worden uitgespeeld. Er is geen beperking van hoeveel handkaarten je mag hebben.
De orders worden op een lekker ouderwetse manier gegeven. Je schrijft op een blad papier van welke sector van het spelbord de troepen moeten verhuizen en naar waar. De Franse troepen mogen twee bewegingen doen, de Spanjaarden kunnen allemaal verplaatsen.
Daarna worden alle orders uitgevoerd, zoals opgeschreven. Is er een fout begaan worden alle orders geannuleerd. Bij legers die tegen elkaar zouden botsen bij een verplaatsing, wordt enkel de sterkste speler (diegene die al het meeste legers heeft overwonnnen) verzet.
Bij het uitvechten van de strijd wordt het aantal troepen (blokjes) met elkaar vergeleken en vallen er naar gelang de meerderheid slachtoffers bij de zwakste troepen. Door het uitspelen van kaarten kan je je troepen weer versterken. Bij een gelijke stand vallen er geen slachtoffers.
Als er op een gegeven moment wordt voldaan aan de overwinningsvoorwaarden eindigt het spel onmiddellijk, sowieso wordt er ook een einde gemaakt aan het spel na 10 ronden.
Dan schakelen we nu eens over naar één van de favoriete auteurs van SpinLi. Martin Wallace is een nieuwe weg ingeslagen met z'n nieuwe project Treefrog. Spellen die voor een iets breder publiek zijn dan zijn vorige Warfrog games. In Essen bracht Martin 2 nieuwe spellen mee.
Steeldriver is het eerste dat ik hier ga bespreken. Marten koos weer voor z'n favoriete treinenthema en dan is het bijna zeker dat het raak is. Je krijgt bij dit spel een beetje de indruk dat het om Union pacific gaat, maar dan in een luxe houten versie. In steeldriver proberen de spelers om een spoorwegennet uit te breiden en aandelen van deze spoormaatschappijen te verzamelen.
Een ronde bestaat uit 5 ronden die elk zijn onderverdeeld in vijf fasen. Tot slot is er nog een eindtelling. 1. neem investeerblokjes 2. veil de markers van de verschillende spoormaatschappijen 3. bouw aan de treinleiding 4. incasseer het geld 5. einde van de ronde
1) afhankelijk van het aantal spelers krijg je elke beurt een aantal investeerblokjes die je gaat inzetten op de veiling om een aandeel van een spoormaatschappij in handen te krijgen. Je moet niet alle blokjes gebruiken, deze mag je meenemen naar de volgende ronde.
2) een gekend veilsysteem, de startspeler kiest een spoormaatschappij, er wordt geboden tot iedere andere speler past, de kosten (investeerblokjes) worden op het vakje van de spoormaatschappij gelegd en de winnende speler krijg het treintje van de maatschappij en een aandeel.
3) er worden treinroutes gelegd (met houten staafjes), om beurten (in volgorde van de "order track") mogen de spelers om beurten aan hun treinspoor verder bouwen. Hiervoor betalen ze met investeerblokjes (de kosten wisselen van 2-6). Kan een spoor niet worden uitgebreid, wordt er gepast en verandert op deze manier de turnorder (idem Tinners' trail). Als je erin slaagt om een transcontinetale link te maken van oost naar west wordt er extra geld uitgereikt.)
4) de spelers krijgen geld voor hun bouwwerken
5) maak alles klaar voor een volgende ronde
6) na de vijfde ronde volgt er een slottelling waarin er nog geld wordt uitgereikt Van elke spoorwegmaatschappij wordt de waarde berekend (z'n route) en in blokjes uitgedrukt. Uiteraard is een combinatie van diverse blokjes beter en scoor je hiermee meer punten. Voor elk aandeel krijgen de spelers nu het overeenstemmende bedrag van de spoorwegmaatschappij.
Diegene met het meeste geld wint het spel!
Steel driver Martin Wallace 11+ 3-6 spelers 60 minuten
Over naar de Poolse spellen die we meebrachten. Onze eerste is er eentje uit de stal van Kuznia Gier. In Mozaika proberen de spelers een zo mooi mogelijke mozaïek te maken op hun spelersbord.
Een speelronde verloopt in 5 fasen : - het trekken van nieuwe tegels uit de zak - het bieden voor en kopen van de tegels - een vlieg voor de misser - de tegels leggen en inkomen incasseren - de startspeler wisselen
1) het trekken van nieuwe tegels De startspeler trekt een aantal tegels uit de zak, gelijk aan het aantal spelers + 1 en legt deze open op tafel.
2) het bieden voor en kopen van de tegels Elke speler neemt een aantal muntstukken in zijn hand en de spelers steken tegelijk hun hand uit. Diegene die het meeste bood, mag als eerste een tegel kiezen, de tweede de 2de tegel, ... tot elke speler één tegel heeft gekozen. Bij een gelijk bod wordt er vertrokken van de startspeler en dan volgens de wijzers van de klok.
3) een vlieg voor de misser De speler die het minste heeft geboden neemt een vlieg (zwart blokje). Bij een gelijke stand krijgt diegene die het verste van de startspeler zit de vlieg.
4) de tegels leggen en inkomen incasseren De spelers leggen de tegel op een plaats op het spelersbord en krijgen hiervoor geldstukken. - 1 munt voor elke aangrenzende tegel met dezelfde kleur - 1 munt voor elke tegel met hetzelfde embleem - 2 munten voor elke tegel met dezelfde kleur en hetzelfde embleem Op het einde van het leggen van deze fase wordt ook de vlieg geplaatst op een tegel.
5) de startspeler wisselen Kloksgewijs wordt de startspelerszak met tegels doorgeschoven.
Einde van het spel : Op het einde van het spel zijn er nog extra punten te verdienen voor mooie mozaïeken. - voor elke vijf munten die je nog hebt, krijg je 1 punt - voor een lijn op je speelbord krijg je respectievelijk 2, 2 of 4 punten (lijn met zelfde kleur, zelfde embleem of beide) - voor een vierkant op het speelbord krijg je respectievelijk 2, 2 of 4 punten (vierkant met zelfde kleur, zelfde embleem of beide) - ook combinaties zijn mogelijk waarbij een tegel meermaals wordt geteld - een tegel met een vlieg zorgt voor een punt aftrek in de combinatie - symmetriebonussen : verticaal - horizontaal = 12 punten, diagonaal = 8 punten, centraal = 12 punten