Foto
Follow your bliss
De ups en downs van een schrijver, tolk, therapeut, echtgenoot
What we think we become
15-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DEEL 6: gebundelde mentale projecties van een vriendengroep
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Boelie en Benjamin ontdekken al gauw dat ze zo’n beetje de zelfde interesses hebben en als blijkt dat ze beide figuren kennen als de schrijver Hrabal, Horatius, Primo Levi, Hasdrubal, een broer van Hannibal en Cincinnatus, is duidelijk dat ze vriendschap gesloten hebben voor het leven.

 

Maryam vraagt: ‘Kinky wie? Stop met zo’n gesprekken te voeren, spreek over iets toegankelijker, jullie twee sluiten jullie af van iedereen zo. Hatelijk is dat.’

 

‘Waarom mogen we hier niet over spreken?, vraagt Boelie.

 

‘Ik snap mannen niet. Jullie noemen maar lukraak namen van bekende schrijvers en zo. Is dat om elkaar te testen? Of is dat ook weer competitie? Namen noemen tot je op namen stoot die je tegenstander niet kent. Alsof jullie mannen enkel een gesprek kunnen hebben in het kader van een gesprek.’

 

Maryams ogen tintelen intens en haar Perzische temperament steekt bijna op –Maryam is van Perzische komaf- maar dan zegt Boelie met zachte stem dat hij haar graag ziet en dan straalt ze weer.

 

Het podium blijft ondertussen niet leeg. Er komt een jongeman uit een kast naast het podium. Hij heeft bakkebaarden en draagt een poepsjiek kostuum en een hoge hoed op. Als hij het podium beklimt, struikelt hij pardoes en met veel show.

 

Meteen komt er uit de kast een ander heerschap met een bolle hoed en een meer sjofel kostuum. Die klimt ook op het podium, wil over de eerste man stappen, maar struikelt.

 

Als hij de grond raakt, schreeuwt: ‘Maar godverdomme, godverdomme zeg, nu val ik, en dan nog over Pusjkin, over Pusjkin dan nog!’

 

De jongeman op de grond, Pusjkin dus blijkbaar, springt recht, klopt het stof van zijn kleren en stapt verder, maar struikelt nu over de andere jongeman.

 

Als hij hard de grond op stuikt, schreeuwt hij: ‘Maar nee zeg, toch niet over Gogol, maar zeg, kom nu, toch niet over Gogol! Over Gogol!’

 

De man blijft liggen en doet er verder het zwijgen toe.

 

Gogol springt recht, strijkt als de wind zijn kostuumvest glad en wil weer verder gaan, maar blijft haperen en tuimelt pardoes over Pusjkin.

 

Na zijn buiteling schreeuwt hij luid: ‘Maar godverdomme, godverdomme zeg, nu val ik, en dan nog over Pusjkin, over Pusjkin dan nog!’

 

Daarop springt Pusjkin weer recht en komt weer zwaar ten val over Gogol heen.

 

De twee beschrijven zo een cirkel tot ze samen terug in de kast vallen waar ze uit verschenen zijn en dan is het terug stil.

 

‘Best vermakelijk hier,’ zegt Boelie.

 

Pieter-Jan duikt nog eens in zijn emmer kippenbouten en zegt tussen twee smakken door: ‘Niet gespeend van enige amusementswaarde, mag ik graag beamen.’

 

Een potige kerel, met een brieventas, duidelijk een postbode, springt van zijn barkruk en wandelt fiks rechtop, in een soort militaire tred naar het podium en neemt het woord.

 

‘The show must go on’, zegt Willem van achter de pagina’s van zijn literaire magazine.

 

‘Kennelijk’, smakt Pieter-Jan.

 

Maryam vraagt aan Boelie om appelcider te bestellen, in veelvoud en om nu haar hals te masseren.

 

De postbode richt zich ondertussen tot het publiek.

 

‘Goedenavond samen, lekker weertje buiten hé?’

 

(wordt vervolgd)

15-02-2009 om 18:25 geschreven door Tederdraads  


14-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fantasietocht met vrienden (deel 5)
De jongeman knipt steeds nerveuzer met zijn balpen en gaat ook steeds sneller praten als hij verder gaat:

Maar goed, mijn moeder doet haar best, want uiteindelijk, heeft zij het toch wel heel druk, want weet u, er wonen bij ons thuis ook nog eens dertien neven en nichtjes in van mij en mijn zus, waarvan toch wel de helft, dus afgerond, laat ons zeggen, zeven van hen, in hun apenjaren zitten en u weet hoe dat gaat, die kunnen niet tegen tekenen van autoriteit en ik kom dan thuis van de les in mijn kostuum en dan ben ik natuurlijk de paljas en werken ze dat uit op mij. Het is ook zo dat ik hen tijdens de weekends dan bijles geef, want de ene presteert op school al beter dan de andere, en de overgrote meerderheid van de 13 presteert slecht. Nu u kunt zich voorstellen dat mijn neven en nichten mij niet graag zien komen, de zaterdagochtend als ik mijn krijtbord op wielen de kinderkamer in rol. Ik mag wel zo zeggen dat zij hier uitermate slecht op reageren. Maar mijn moeders wil is wet, dus ik geef bijles, scherpe passers in mijn onderrug of niet.

Nee, ik mag echt zeggen dat ik mazzel in het leven, en dat de voorbije zeven jaar voorbij gevlogen zijn. Vooral de tijd dat ik om de eindjes aan elkaar te knopen, toen mijn vader pas overleden was, een bouwvallig huis deelde met toevallig 13 buitenlandse studenten, en u zal mij niet geloven maar het huis had ook precies 13 ramen en mijn kamer had het nummer 13. Echt een leuke bende die 13 exchange students, maar ik ben er uiteindelijk vertrokken, want mijn moeder, ja ze is trots, schaamde zich dood toen ik geflankeerd door pikzwarte Nigerianen over straat liep. Joviale kerels nochtans, ik heb er nog djembé van leren spelen. Maar ja, moeder is trots. ‘Gletsjers laten zich verzetten, maar trots nooit’, zei mijn vader altijd, die goeie mens, zaliger dus.

Maar weet u, soms hé, maar dus alleen soms hé, dan heb ik het allemaal gezien, dan wil ik het eens helemaal van de andere kant bekijken, dan heb ik er om het zo cru te stellen mijn buik van vol. En weet u, dan ben ik het beu, dan heb ik er ge-noeg van. Van die stress, van dat rekening houden met wat anderen van mij denken, van mijn moeder die mijn kraag voor de miljoenste keer recht zet, van al die keren dat ik moet letten op etiquette, dat ze godverdomme stikt in haar etiquette. En ik kan geen deftig restaurant meer zien! Ik wil godverdomme friet met stoofvlees in mijn kamezulle duwen aan ’t simpelste frietkraam dat er te vinden is, en ik wil geen kostuum meer dragen, ik wil rondlopen in een bermudashort en een hawaïhemd die mij twee maten te groot zijn. En ik word MOTTIG, mottig zeg ik u, als ik mijn zus zie met haar verloofde, die haar geen spat aandacht geeft en elke dag met een ander wijf op schok is, maar waar mijn zus bij blijft, omdat die jongen toevallig de zoon is van de vetst betaalde anesthesist van het land. Ik wil niet meer met mensen op trekken die eerst naar uw punten en uw onderscheidingen vragen en dan pas naar uw naam of uw interesses.

Ik ben het BEU, BEU zeg ik. Ik wil NIKS meer voelen en niks meer denken en ik wil het niet meer horen, al die BULLSHIT over status en over regeltjes en van die vragen: ‘Heb je al een rijbewijs?’, heb je al dit, heb je al dat, heb je al een vriendinnetje? MOEI U MET UW EIGEN ZAKEN. Ik wou bij God, dat ik het allemaal niet meer zag, dat ik stokkestijf in een veld kon gaan staan, zoals een defecte zendmast, een kapotte flitspaal, een boom, een antieke telegraafpaal.

IK DOE NIET MEER MEE.

Godverdomme, godverdomme, GOD-VER-DOMME!’

De jongeman trekt zijn kostuumvest uit, gooit zijn bril én zijn balpen een hoek van de bar in en springt wil op en neer op zijn kostuumvest.

Iedereen gaapt hem aan, buiten slagregent het en in de bar is enkel het geluid van zijn sprongen te horen en van de regendruppels die als mitrailleurvuur tegen de ramen slaan.

Uiteindelijk komt de jongeman tot bedaren. Hij raapt zijn jas op, veegt die af, trekt ze terug aan en zet zijn bril terug op, die nu een klein beetje scheef staat. Als hij in de gezichten van de ademloze toeschouwers kijkt, herpakt hij zich en concludeert hij:

‘Maar dus in het algemeen kunnen we zeggen, dat het roken van tabak, zeer, zéér schadelijk is voor de gezondheid.’

Boelie is de eerste die de stilte verbreekt. Voorzichtig zet hij Maryams poezelige voetjes van zijn schoot en dan springt hij recht en slaat hij enthousiast zijn handen tegen elkaar, daarna schiet hij naar voren en omhelst hij de spreker.

‘Prachtig kerel, formidabel, you said it all, als je met deze toespraak rondtrekt van zaal tot zaal, schep je bakken vol geld, voor zo’n luide waarheid hebben mensen geld veil.’

‘Dank je, dank je’, zegt de hijgende en nu nogal bezwete spreker een beetje verbaasd.

‘Zeg mij je naam, kerel en drink er één met ons.’

‘Mijn naam is Benjamin.’

Boelie sleept de jongeman met geweld mee, naar de rest van het gezelschap en er ontspint zich een levendig gesprek. Meteen is duidelijk dat ons viertal vanaf nu een vijftal is.

(Wordt vervolgd)

14-02-2009 om 15:18 geschreven door Tederdraads  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op fantasietocht met vrienden (4)
Klik op de afbeelding om de link te volgen


De redenaar ratelt aan één stuk door als hij zegt:

'Mijn moeder vraagt mij dus om deze lezing te geven, want zij is van mening, zo’n universitaire opleiding, dat moet renderen. U moet weten, mijn moeder is een trotse vrouw, echt zo trots, ook op mij, maar toch vooral op haar huis en haar rozentuin, maar alleszins toch ook zeker op mij. Op mijn zus is ze ook wel trots, maar toch weer net iets minder, want die specialiseert in de orthopedie en ik specialiseer in de cardiologie, dus ergens snap ik mijn moeder wel. Nu, sta mij toe dat ik dit fluister, want dit blijft onder ons: ik ben afgestudeerd als dokter met de hoogste graad, maar dat ligt meer aan het feit dat ik regelmatig ga tafelen met een belangrijke prof dan aan mijn studiebevlogenheid. Ik heb ook niet veel tijd om te studeren, want ofwel moet ik verschijnen op theekransjes bij familie ofwel moet ik karweitjes doen voor die prof, da's een oude vriend van mijn vader zaliger, die zelf nog neurochirurg is geweest. Maar goed, mijn vader zaliger, zo een goede mens dat die was, dat kunnen jullie niet geloven, zo goed dat die was, en wel die zei dus altijd: ‘Zoon, inzet is belangrijk, maar dat zal nooit opwegen tegen de juiste contacten.’ Dus stuurt mijn moeder mij in toch wel zeer presentabele kostuums, die ze dus ook zelf met de hand vervaardigt, want in snit en naad is zeer bedreven, richting onderonsjes in de juiste kringen.

Maar nu moet ik eigenlijk toch wel zeggen, dat ik toch echt dik bof met zo’n moeder, om dus van mijn goeie vader nog te zwijgen. Ik heb daar zo’n geluk mee gehad, dat kunnen jullie niet geloven, zoals die twee mij alle kansen hebben geboden om mij echt ten volle te ontwikkelen en mij de juiste levensvisies bij te brengen. Ongelofelijk die twee, als koppel zeker, maar ook als ouders. Voor mij nog net iets meer dan voor mijn zus. Maar ouders die zo voelen voor hun kinderen, die verwerken een tegenslag toch niet altijd even makkelijk, zoals een kind dat eens een jaartje moet over zitten en ja, mijn zus heeft nu wel in de totaal berekend, toch zo’n drie keer een jaartje gedubbeld. Dus ergens is dan toch wel enige teleurstelling van de kant van mijn ouders gerechtvaardigd en is het bijgevolg ook niet onlogisch dat zij met kerst en zeker ook op andere feestdagen niet meteen in de prijzen valt.'


(wordt verder vervolgd)


14-02-2009 om 00:00 geschreven door Tederdraads  


11-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.met je vrienden op tocht door je fantasie (3)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

‘Waarvoor?’ , vraagt Maryam die een zekere nattigheid voelt.

‘Om Boelie’s mond af te plakken, het hangt mijn colon uit dat hij de verhaallijn de negatieve tour op stuurt.’

‘Je blijft met je fikken van mijn Boelie af. Hij kan er niks aan doen.’

'I hate to disagree', zegt Pieter-Jan zacht.

Achter hen horen ze de luide plonzen van de reuzin die door het meer jogt. De drie jongens zetten alles op alles en trappen zich een ongeluk.

De reuzin komt echter steeds dichterbij en dreigt Maryam van de achtersteven weg te grissen. 'Boelie redt mij schreeuwt ze.'

Die roept, eindelijk eens luid en duidelijk, want deze jongen is een notoir mompelaar:

'En toen viel er een kollosaal grote piano op de reuzin.'

Ergens uit het niets, hoog uit het koraaldak komt prompt een poepsjieke vleugel gevallen die uiteen crasht op het hoofd van de uitgerokken vrouw.

'Zie je wel dat mijn Boelie niet hoeft te zwijgen!!'

'Het ook maar wiedes dat hij de risicosituatie die hij zelf creeërt ook zelf teniet doet, kwestie van de vervelende parameters zo veel mogelijk te reduceren, zodat de voordelen van Boelie er bij te hebben nog opwegen tegen de nadelen van zijn proximiteit.'

'Que?', vraagt Maryam. 'Doe eens normaal, tsjoempie, je hoeft geen moeite te doen om nog excentrieker te zijn dan je sowieso al bent.'

De eend komt met zijn passagiers aan op de andere oever en werpt hen van zijn of haar rug (geen van ons viertal nam de moeite om het geslacht even te checken). In plaats van plastic is het nu een dier van vlees en bloed. Vrolijk kwekt ze er vandoor.

Ons kwartet staat nu voor de ingang van een smalle gang met torenhoge wanden.

'Alles is hier maxi', zegt Willem, als ze hun tocht te voet verder zetten. Urenlang trekken ze door, ze beseffen dat ze alle besef van tijd en ruimte nu echt volledig kwijt zijn. Het kan dag zijn, het kan nacht zijn, licht is er blijkbaar altijd.

'Ik krijg langzamerhand wel zo'n zeurderig pre-prandiaal gevoel', merkt Pieter-Jan op.

'Wil hij nu zeggen dat hij honger heeft?', gist Willem, die als geneeskundestudent wel de nodige achtergrondkennis heeft om die opmerking te decoderen.

De anderen beamen.

Boelie zegt: 'Ik heb een zelfde soort gevoel, maar dan pre-coïtaal.'

Maryam protesteert meteen: 'Niet nu, niet hier, we hebben geen aparte ruimte.'

Boelie protesteert en klinkt als een bevelende profeet als hij zegt:

'En toen verscheen er een herberg met kamers voor de nacht waar het wél kon.'

De smalle gang verbreedt en de vier komen op een open plek te staan met recht voor hen in het midden, een grote herberg. Een lange zanderige oprit geborduurd met twee rijen berkebomen leidt er naar toe.

Het opschrift van de herberg luidt 'langs de weg.'

'Is dat geen toneelstuk van Tsjechov?'

Boelie, een slavist, beaamt.

Maryam moppert dat Boelie ook een viersterrenhotel had kunnen wensen. Boelie stelt haar gerust, de kamers hebben grote, ronde houten ligbaden, die zich erg lenen tot een hygiënisch ontspanningsmoment bij kaarslicht.

Plots steekt er een fikse storm op, de berken zwiepen in de wind, tegen het plafond plakken donkere wolken en de eerste druppels vallen al. Achter hen hoort het viertal zenuwachtige kreten.

'Laat mij er langs, hop, maak baan. Opzij, opzij. Mijn moeder vermoordt mij. Ik ben potdorie mijn schapen kwijt.'

Een haastige herderin port de vier in hun ruggen met haar staf en schiet dan voorbij.

'En nu begint het nog te stormen ook', sakkert ze als ze verder rent.

De herderin wordt gevolgd door een postbode per fiets die driftig belt en schreeuwt: 'Het gaat stormen, maak dat je schuilt.'

'Dat noem ik nou redundant advies.', merkt Pieter-Jan fijntjes op.

De vier maken ook haast en al snel zitten ze in de grote, warme bar van de herberg. Overal liggen mensen te slapen, ondanks verschillende levendige gesprekken. Zo zijn er pelgrims die een zware discussie voeren om te bepalen welk bedevaartsoort nu het beste is, er zijn anderen die een dronken edelman beschimpen en er is een vrouw van lichte zeden met een irritant stemgeluid aan het flirten met wat overduidelijk een charlatan is.

Pieter-Jan verwerkt ondertussen een emmer kippenbouten, Willem duikt in een stapel oude kranten en Maryam drinkt warme chocomelk terwijl Boelie haar poezelige voeten masseert, terwijl hij op zijn beurt de gang van zaken in de herberg observeert.

Opeens zegt hij, 'Hey kijk, dat ziet er een sympathieke kerel uit, hij wil geloof ik een toespraak geven.'

Een jongeman die een erg geleerd voorkomen heeft en gekleed is als een soort professor, kruipt op een geïmproviseerd spreekgestoelte van omgedraaide bakken bier en vraagt met de nodige aandrang de aandacht van de gasten.

'Beste dames, en ook wel heren, mag ik nu graag even uw aandacht. Stilte, stilte, graag, nu dames en dus ook heren. Het komt nu zo te pas dat mijn moeder mij gevraagd heeft om een lezing te geven over de schadelijkheid van tabak.'

Het is muisstil in de staal, de stilte wordt enkel verbroken door de spreker die zijn keel schraapt en nerveus met zijn balpen knipt.

Ons viertal kijkt op en spitst nieuwsgierig de oren. De ramen van de herberg lichten op, buiten bliksemt het.

(wordt vervolgd)



11-02-2009 om 00:00 geschreven door Tederdraads  


10-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter-Jan, Boelie, Maryam en Willem en anderen (2)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De vier vragen pen en papier en steken de koppen bij elkaar. Ze vinden een absurd einde uit van toch wel een twintig pagina’s lang, waarbij verschillende bekende plots lekker gemixt raken, zonder dat je van plagiaat kunt spreken. Het geheel is licht parodiërend van stijl. Trots overhandigen ze de vellen die Boelie met de hand geschreven heeft. De wachtpostkabouter glimlacht tevreden en zegt: ‘Zeker niet kwaad en dat in slechts drie uur tijd. Maar een klein detail natuurlijk, nog een karweitje van niets en dan kunnen jullie verder. De bedoeling is wel dat het einde net zoals de rest van het boek oorspronkelijk in het Duits is geschreven. Gelieve dus even te vertalen. Foutloos weliswaar.’

Met een sierlijke buiging geeft de wachter het manuscript terug. Ons viertal merkt dat de man nu een grote dikke muis is, die rechtop staat als een vent en gekleed is in een soort Robin Hood kostuumpje met een speelgoedboog over zijn donkergrijze rug. Willem wil iets zeggen, maar Maryam zegt nonchalant Whatever’ en de jongens buigen zich over hun tekst. Ze zitten een beetje hulpeloos te kijken terwijl Maryam ongedurig kringetjes draait rond het beteuterd kijkende trio.

‘Jullie menen toch niet serieus dat jullie dat gaan vertalen? Geen van jullie drie kent Duits, in het beste geval spreken jullie min of meer verstaanbaar Kartoffeldeutsch.’

De jongens kijken haar schaapachtig aan, terwijl Boelie een poging doet om een grammaticaal overzicht te completeren als leidraad en Pieterjan en Willem vast de woorden noteren die ze wel meteen kunnen vertalen. Veel zijn het er niet. De muis lacht en glundert.

‘Zeg Tsjoempi’s, ik herhaal: jullie gaan dat toch niet serieus vertalen? Kijk eens naar dat beest, hoe gaat die muis ons nu tegenhouden? Door ons te beschieten met zijn plastic pijltjes zeker? Laat ons toch gewoon verder gaan.’

Tsjoempi is een scheldwoord dat het meisje zelf uitgevonden heeft. De jongens kennen het al te goed en weten dus hoe laat het is. Maryam haar toch al zo weinige geduld is op.

Pieterjan haalt zijn schouders op. ‘Maryam maakt hier misschien wel een considerabel punt.’

Boelie voegt toe: ‘Als we dat ding hier vertaald hebben, vindt hij wel weer iets anders uit om ons bezig te houden.’

‘Dan stel ik voor dat we er vandoor gaan’, concludeert Willem.

‘Eindelijk een beetje gezond verstand, tsjoempi’s’, roept Maryam terwijl ze met haar handen in haar zij naar de boot stapt om aan te duiden wat er moet gebeuren.

De muis is niet akkoord met de gang van zaken: ‘Hé, ho, don’t go. Staan blijven, dat kan heus niet zo maar. Eerst de opdracht!’

Boelie maakt aanstalten om zijn blaas te ledigen op de blaadjes van het manuscript, maar Maryam kan hem tegenhouden. ‘Overdrijver, die muis snapt zo ook wel wat we van zijn opdracht denken.’

Terwijl Maryam instructies geeft of schreeuwt, duwen de jongens de boot moeizaam over de rand. De muis schiet er vandoor, in de richting waarvan ons viertal komt en krijst ‘Backup, backup.’

‘Helemaal zeker ben ik toch niet over de sanity van onze beslissing’, prevelt Pieterjan.

‘Straks komt er een reusachtige boerinnenvrouw die ons onderdompelt in de zweterige naad van haar gigantische, uitgezakte borsten’, mompelt Boelie.

Pieterjan protesteert: ‘Jij vertelt NIET hoe het verder gaat. Boelie’s profetaties zijn op dit moment niet souhaitabel.’

‘Hé?”, vraagt Willem, als enige van het gezelschap niet al te vertrouwd met Pieterjans kleurrijke taalgebruik.

De boot, ondertussen al weer veranderd in een plastic eend met op de rug vier zitjes, komt met een plons in het water terecht en de vier bungelen al gauw in de gekende volgorde aan de touwladder.

Met niet altijd even elegante bewegingen –die wij verder niet in detail beschrijven- hijsen zij zich in het zadel op de rug van de eend. De peddels blijken nu veel te kort voor de hoge eend, maar gelukkige beschikt het nieuwe vaarsysteem over trappers. Daar gaan de vier.

Halverwege het meer, tuurt Maryam, die met haar voetjes in het water hangt, op de achtersteven van de eend (er zijn namelijk maar drie paar trappers) naar het plafond van de grot. Ze ziet de prachtige koralen en vindt de omgeving echt geweldig mooi. Tussen de rotsen twinkelen ertsen, het lijken zo wel sterren aan het firmament. Het meisje vergaapt zich, tot ze opeens alarm slaat.

‘Kijk eens achter jullie, snel.’

Op de steiger is een potige vrouw te zien, wel tien keer zo groot als een normale mensenvrouw, die woest haar vuist schudt.

Pieterjan kijkt met een frons naar Boelie, die strak voor zich kijkt en onverstoord verder trapt.

Willem zegt dat ze niets te vrezen hebben, ze zijn nu toch al op het meer.

Boelie denkt luidop en mompelt: ‘Ja, maar ze is natuurlijk wel groot genoeg om ons gewoon achterna te waden. Het water komt vast maar tot haar knieën.’

Zijn woorden zijn nog niet koud, of daar springt de reus al van de steiger.

Pieterjan kijkt boos naar Boelie en vraagt droog of iemand stevige plakband bij zich heeft.

(wordt vervolgd)


10-02-2009 om 00:00 geschreven door Tederdraads  


09-02-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Giet je vriendenkring in een experimentje (1)

Vier jonge mensen zitten in een kamer rond een luik. Drie jongens en één meisje. De jongens wrikken met veel moeite het luik open en zien een trapladder. Het is helder in de tunnel naar beneden, al kan de lichtbron niet getraceerd worden. De vier verdwijnen één voor één door het gat, de ene al wat happiger en nieuwsgieriger dan de andere. Het meisje gaat als laatst, want als ze valt, dan valt ze zacht, misschien.

Trede voor trede gaat het lager, de jongens grappen dat ze straks in de hel belanden en bedenken al hun eigen straffen voor de zonden die ze begaan hebben. Het meisje vindt het maar luguber en vindt dat iedereen beter zwijgt. Vrouwen zijn het schattigst als zij bang zijn, dus fantaseren de jongens luidop over de monsters die hen beneden wachten. Het meisje claimt doodsbang te zijn en beweert dat ze nu meteen terugkeert, maar ze volgt toch maar vlot de rest van het gezelschap.

Beneden komen ze uit op een soort voetpad met daarlangs een rivier. Een helblauwe rivier, met witte keien op de bodem. Nog steeds is niet duidelijk waarom het daar zo verlicht is in die onderaardse gang. Nog voor de vier zich kunnen afvragen hoe het verder moet, meert er een lege boot aan. Een soort platte vikingsboot, een snek. Het viertal neemt plaats en alsof het een trein is, vertrekt het scheepje.

De grootste jongen van de drie, laten we hem Pieter-Jan noemen, is zeer benieuwd hoe het verder gaat. De kleinste jongen, we zullen hem Boelie noemen zegt: ‘dit loopt nou net alsof ik het zelf geschreven heb’, de derde jongen, neem nou bijvoorbeeld dat hij Willem heet, vraagt aan de tweede of hij dan soms weet hoe het verder gaat. Boelie schudt van nee en Pieter-Jan zegt dat hij er goed aan doet te zwijgen, want dat de fantasie van Boelie vaak bewaarheid wordt.

Urenlang gaat het bootje gewoon door. Als het meisje, neem nou dat ze Maryam heette, bekent dat ze honger heeft, vinden ze onder een doek een hele picknickmand. Net wanneer die vrolijk naar binnen is gewerkt, botst de boot tegen een stenen wand. De rivier verdwijnt door een gleuf onderaan de wand. Boelie vraagt zich af of ze soms in een slappe versie van Tomb Raider voor vier spelers terecht gekomen zijn. Maryam krijgt het al snel op haar heupen en wil zo snel mogelijk door. Pieter-Jan stapt uit en onderzoekt de vloer van de oevers. Er zijn enkel de witte keien op de bodem, de natuursteen van de wanden en het voetpad en het groenblauwe water.

Boelie oppert dat ze zich misschien op de rivier de Rivier bevinden, de langste onderwaterrivier ter wereld, in Slovenië. ‘Mijn broeder’, zegt Pieter-Jan, ‘als je nu nog denkt dat we in de werkelijkheid as we know it zitten, heb ik je overschat.’ Willem denkt ook zo veel. Maryam luistert niet en zit vooraan in de boot om met haar handen de wand te betasten op zoek naar een verborgen schakelaar.

Willem stapt ook uit, denkt dat hij in een spinnenweb loopt, maar merkt al gauw dat er enkel een flinterdun touwtje voor zijn ogen hangt. Hij snokt er aan en daar verschuift de wand. Ergens ver op de achtergrond is het geluid van roestige katrollen te horen en misschien ergens daar doorheen ook wel hoongelach. ‘Was jij dat, Pieter-Jan’, vraagt Maryam berispend. ‘Als je het was, krijg je een mep, het is hier echt eng. Gaan we niet terug?’ Boelie zegt met een speelse glimlach, ‘ja, goed we gaan terug.’ De andere jongens maken ook aanstalten om terug te keren. Maryam bedenkt zich meteen. ‘Hé, toe nou, doe niet zo flauw, laat ons verder gaan.’

Het bootje bevindt zich nu niet meer op blauw water, maar op een donkerbruine vloeistof. Het bootje is nu ook opeens van goud. Boelie zegt: ‘Dit doet mij denken aan een gedicht van Srečko Kosovel, over een zlati čoln, oftewel een gouden boot. Hij vraagt zich af waarom hij de gouden boot laten varen heeft.’ Willem schiet ogenblikkelijk uit zijn dromerij en wil weten wat de dichter daarmee dan wel bedoelde. ‘Met die gouden boot bedoelde hij kans op publicatie, Kosovels werk is tijdens zijn leven nooit uitgegeven.’

‘Wie is die Kosovel?’, vraagt Pieter-Jan.

‘Een bijzonder veelzijdige schrijver die dag en nacht schreef, maar wel zelden iets echt afmaakte, hij heeft duizenden gedichten achtergelaten en dat terwijl hij op zijn 24ste al overleden was aan meningitis.

Maryam voegt toe: ‘Op je 25ste ben je op het toppunt van je verstandelijke vermogens. Maar zeg, is dit nu werkelijk het moment om het over literatuur te hebben?’

‘Het kan ons tot een verklaring brengen over het waarom deze toch wel eigenaardige gebeurtenissen.’

De andere jongens knikken.

Maryam is niet akkoord. ‘Wat doet het waarom er in hemelsnaam toe? Kun je niet gewoon ontspannen en zien wat er gebeurt?’

‘Sit back and enjoy the ride’, zegt Pieter-Jan met de begeleidende stem van een movie trailer.

‘Dat bedoel ik ja.’

Het bruine water verandert in grind, grind op een helling die steil naar beneden gaat en de boot is nu een soort bobslee. De snelheid loopt geweldig op en de vier moeten zich in de holle wanden van hun tuig duwen om enige houvast te vinden. Het kriebelt in hun buiken en de daverende schuifaf blokt even elke waaromvraag uit.

Na een tijdje wordt de weg terug vlak, de snelheid mindert en het viertal komt tot stilstand in een gigantische grot, op de rand van een steiger, met voor hen een uitgestrekt meer.

Bij de steiger zit een ventje van amper anderhalve meter hoog, die zegt: ‘Welkom, ik heb al zo lang op jullie gewacht, zo heel erg lang. Ik ben werkelijk blij dat jullie er zijn.’

Het grappige figuurtje met de bolle wangen en dito hoed, draait zich om trekt even zijn lange groene overjas over zijn hoofd en de vier kunnen hem bedekt horen schaterlachen.

‘Wie ben jij?’, vraagt Willem.

‘Ik? Ach, ik heb zo veel namen. Wat mag het zijn voor jullie?’

Maryam kijkt over de rand van de steiger naar het water en merkt op dat er een touwladder naar beneden leidt. ‘Als we de boot voorzichtig naar beneden duwen en dan zelf zo omlaag klimmen, raken we toch wel verder, niet? We kunnen peddelen met onze handen.

Pieter-Jan vraagt zich af of de boot niet wegdrijft voor ze zelf beneden zijn.

‘Nee, dat denk ik niet, die vijver staat volledig stil, nergens beweging te zien. Ik ben voor.’, zegt Willem.

Boelie rommelt in de boot en vindt twee peddels, een vondst die hun besluit bezegelt.

De jongens tillen de boot al op, als de kleine wachter, voor driftig voor hen springt.

‘Héla, ho maar, dat kan zo maar niet. Jullie kunnen niet verder vooraleer jullie de opdracht naar behoren vervullen.’

‘Welke opdracht?’, vragen de vier in koor.

‘Aha, aha, zeg ho maar, dat komt hier aan en dat wil er al weer vandoor, dat jonge volkje van tegenwoordig geeft geen oren naar welvoegelijk protocol. De opdracht is deze.’

Uit zijn mouw schiet een opvouwbare stok die net voor Pieter-Jans neus tot stilstand komt. Aan het uiteinde zit een piepklein papiertje met daarop in minischrift ‘Schrijf een passend eind voor ‘het Slot’ van Kafka.’

Boelie richt zich meteen tot Willem: ‘Jij hebt het boek gelezen, over wat gaat het en waar eindigt het nu?’

(wordt vervolgd)


09-02-2009 om 00:00 geschreven door Tederdraads  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kort verslag van kort film

Naast de fotoreeks van ‘the making of’, nu ook het geschreven verslag van ‘the making of’, omdat het toch maar een uurtje werk is om dat uit de caffeïneduim te zuigen, op mijner vrije vrijerzondag.

Geschreven met de onderliggende gedachte: laat ons niet wachten met typeringen en herinneringen ophalen tot er iemand dood gaat, zodat we met z’n allen lachend kunnen zitten snotteren op de koffietafel.

Starring:

Pieter-Jan

Moderne Oblomov met een gelijkaardige eetlust (voor mensen die het boek kennen), leeft als een kunstminnende, dromerige aristocraat op een kotje in Gent, omringd door intellectofielen met of zonder psychologische draaikolken (meestal met), soms foutievelijk aangesproken met Pi-ji terwijl de juiste afkorting toch Pi-jay behoort te zijn, groot talent in de wereld van de kortfilm, maar met een foute visie op wat een kortfilm eigenlijk is (kortspeelfilm is niet gelijk aan vijf minuten wegknippen uit een langspeelfilm, ik raad hem de theorieën van Bachtin aan, die helaas niet readily available zijn in de Gentste bib waar hij op 5 min wandelafstand af woont)

Hij heeft een tamelijk ontwikkeld karuur, hoewel hij geen fanatieke sportieveling is (nochtans is de wil en het fitnessabonnement er wel, maar de verslavende, filosofoledigheid neemt meestens de overhand. Zelf verkiest hij ‘lethargicon’ als het epitheton dat bij hem past)

Verdere typeringen: praatvaardige, vertellustige kerel, kan enthousiasmerende beelden schetsen over alles wat hem boeit, beetje zielzoekend zoals de meesten van onze leeftijd. Geboren psychiater, stabiel in zijn chaotische kunstenaarsbestaan, mentaal stevig verankerd, onhandig en te afwachtend op liefdesvlak, warm hart met oprechte en levensgrote interesse in de leefwereld van anderen mét de nodige discretie.

Beste luisterend oor van Gent en omstreken, pornoliefhebber (met kritische bedenkingen), grote fan van de Portugese dichter Pessoa (hoewel hij zelf tot zijn vijftigste levensjaar geheelonthouder zal zijn, omdat de dichter in zijn plaats gezopen en geschreven heeft). Erg dankbare eter ook, men doet er wel aan hem af en toe iets lekkers toe te stoppen om zijn oogjes te doen oplichten, want dat zijn de spiegels van zijn maag, die zo mogelijk nog groter is dan zijn intellectuele verwerkingscapaciteit of zijn hart)

Zijn rol in deze kortfilm: bedenker van het ‘script’(waarover later –HAHAHA- meer, gniffel gniffel), regisseur, leider van het camerateam, supplier van het filmmateriaal, verantwoordelijke van de casting.

Heeft weinig tot geen vertrouwen in het resultaat van de opzet.

Randy

Criminologiestudent, metalfan, geïnteresseerd in krijgsgeschiedenis en sektevorming (niet actief gelukkig, bij ons weten is hij nog geen goeroe die predikt dat de wereld vergaat in 2012 en dat jonge maagden met hem de lakens moeten delen teneinde zich te verzekeren van een reddende plek op Zubzoera, idyllische planeet, zij het met een beperkte Levensraum vooral wat betreft mannen en overjaarse wijven) Onze geluidsman van dienst, alsook de boksbal van dienst, voor als bovengenoemde zijn frustraties wil uitwerken, als het even minder vlot met het filmpje.

Lange wapper in volle bloei, herstellende van een secundair onderwijs trauma, maar gooit zich nu volop in het sociale leven. Uit zich soms langs zijn neusweg op hilarisch droge wijze. Stille kracht met kritische visie, behulpzaam en dienstvaardig. Strategisch talent waar in tijden van oorlog en meer zelfvertrouwen een betrouwbaar korpscommandant in schuilt (dat is genoteerd bij de megalomane schrijver dezes, wees gerust)

Hoofdinstrument in ons B-plan voor deze kortfilm, waarbij wij overwegen om zijn naar alle waarschijnlijkheid immense Randy Junior een zwart laagje te geven, om een keiharde interracial black on blondes te maken.

Ook zijn etenslust is wel een vermelding waard, daar hij vandaag bij het ontbijt gegarandeerd meer calorieën naar binnen douwde dan de bevolking van Botswana en Zimbabwe samen (er zijn natuurlijke grotere uitdagingen in de all you can eat wereld, maar toch, hoeveel doen het hem na?)

Staat…nogal sceptisch tov het script en het project in zijn geheel.

Nathalie

Actrice van dienst. Bescheiden en de allereerste om te zeggen dat haar palmares op het witte doek aan de magere kant is. Geen kapsones whatsoever en ondanks de nodige zelftwijfel toch meer dan bereid om haar medewerking te verlenen.

Bang genoeg voor het resultaat om redelijk obstinaat te verzoeken de film NIET te vertonen aan mensen die ze tijdens haar opleiding tot arts tegen het lijf kan lopen. Net als Pieter-Jan en nog te bespreken members van the crew studeert zij geneeskunde.

Staat vrij sceptisch tegenover het script en het project in het algemeen.

Maryam

Aan geneeskundige bijstand op deze set al vast geen gebrek, want de tegenspeelster van voorgenoemde Nathalie, is ook al een geneeskundestudente.

Vurige amazone met een Perzisch temperament die graag het voortouw neemt en weinig aanleg heeft voor geduldbeoefening. Als zij deze keer niet de stuwende kracht achter het geheel is, komt dat omdat zij…tot in het puntje van haar kleine poezelige teen sceptisch staat en zit tov het script en het project in zijn geheel.

Komt meestal te laat aan op de set omdat zij zich heerlijk verliest in horizontale verfrissingen met schrijver dezes.

Geniet van de aandacht van de camera’s en hoopt binnenkort te kunnen schitteren in een kortfilm met een ander script in een ander project (maar wel met de zelfde crew)

Heeft zin om er stevig de beuk in te geven. NA de filmactiviteiten van vandaag weliswaar.

William

Gaat door het leven als Boelie, bijnaam die ondertussen iedereen oppikt, hijzelf incluis. Ban-tam sized schrijver, uit de zelfde mompelgemeente Erembodegem als wijlen Louis Paul Boon. Wil in dit leven alleen schrijven, neuken, fun maken met vrienden, les geven en de jeugd redden en mensen shockeren, bij voorkeur om den brode. Werkt momenteel bij DOMO en HAAT zijn werk. Gelukkig is er zijn omgeving om hem te stimuleren dit kleine levensdetail een beetje van de luchtige kant te bekijken.

Strategiefreak die graag Randy mis/gebruikt als sparringpartner en hoopt op een dag wakker te worden als de literaire revelatie van het jaar. Gekend om zijn openlijk beleden narcisme en een fool for love volgens sommigen.

Compleet in de ban van voorgenoemde Perzische schone, Maryam.

Rol bij deze kortfilm: werd aangezocht als artistiek adviseur (lees: de man die op de allerlaatste nipper met een ander script moest komen) maar bedankte beleefd voor de eer en ging poolen met Simon (iemand die geheel toevallig aanwezig was bij de briefing) Neemt zich voor om de mailbox van Pieter-Jan in het vervolg te bombarderen met nieuwe scripts.

Jelle

Historicus, doctoreert in Antwerpen, onderzoekt de representatie van de Sinjorenstad in de kunst in een bepaalde eeuw van relatief lang geleden. Broer van de ex van Pieter-Jan, kwestie van een semi-roddeldetail mee te geven. Sympathieke kerel, waarvan je nooit zou denken dat hij de regisseur is.

Reële rol bij de totstandkoming van dit culturele studentenproject: naast de set interessante gesprekken voeren met Randy, William en ondergenoemde over onderwerpen allerhande.

Willem

De zoveelste ‘dokter in wording in de zaal’, iedereen die gewond raakt tijdens het draaien kan rekenen op de vorming van een kringetje rond zich, waarbij bijna-dokters in hun examenstof graven naar de gepaste behandeling, terwijl de anderen de dokter van wacht bellen.

Als iemand te laat komt op de set, is Willem de eerste om bezorgd te vragen: zou er iets gebeurd zijn? De enige op de set die verzorgd algemeen Nederlands praat, razend belezen en op dit moment helemaal weg van Kafka (hij raadt iedereen die het horen wil om te beginnen met Kafka’s kortverhalen om dan stelselmatig over te gaan tot zijn romans).

Leest zich te pletter en studeert in zijn vrije tijd. Kan naar eigen zeggen economisch omspringen met zijn tijdsbestedingen omdat hij het ‘voordeel’ heeft dat zijn vriendin (relatie van 2 jaar en 7 maanden) in Leuven op kot zit. Zij is bio-ingenieur van opleiding en zal binnenkort doctoreren.

Kerel met een aangename stem, oprechte interesse in het geschreven woord, filoloog van aard, als hij het dan niet van opleiding is. Gaat volgende jaar op Erasmus naar Duitsland, meer bepaald naar Keulen, maar zal daarbij nog steeds verblijven op Belgische bodem, want vanuit Leuven is Keulen maar twee uur met de Zug. (correctie achteraf: zal in het weekend nog op Belgische bodem verblijven)

Op dit moment laat hij zich meeslepen door de Duitse dichtkunst van onder andere Rilke.

Rol bij dit project: medebedenker van het script, soundman, traiteur waar het de levering van thee op de set betreft.

Na een verkenningsvlucht over de hoofden van de crew zou je dan ook hopen dat je deze groep gewoon in een Weens koffiehuis dropt, met gepaste kostumering, hen bedelft in leesvoer, drank en zoetigheden en dat je de camera’s maar laat lopen. De resulterende gesprekken zouden van een veel interessanter niveau zijn, dan het lopende project waar iedereen eigenlijk toch…sceptisch tov staat.

Bram

De stille kracht, kort van stof, met immer het fototoestel in aanslag, want hij voorziet ons van de reeds vermelde fotosessie van the making of. Hij zorgt er voor dat iedereen vanuit alle hoeken en kanten onder de lens genomen wordt.

Verdween mysterieus in de late uren van draaidag één en kwam pas terug op draaidag twee. Doet interessant werk in de biologische sfeer.

Het draaiboek, as we lived it

Vrijdagavond kwamen wij met z’n allen plus Simon (die hier verder part noch deel aan heeft, maar die wij toch graag vermelden voor de volledigheid) samen op het kot van Pieter-Jan.

Nathalie kwam schromelijk te laat en daarmee was de trend vast gezet.

Artistiek adviseur, William, waste na de eerste briefing meteen zijn handen in Pilatiaanse onschuld, schreeuwde in gedachten Ecce Geeuw en ging dus poolen, samen met Perzische schone Maryam en Simon.

De rest zette een avondlijke wandeling in op zoek naar een scrabblebord dat een cruciale rol zou gaan spelen in het project, een rol die wij verder niet zullen toelichten, want wij willen niet te veel oplichten van de bedekkende Chador.

Op zaterdagochtend maakte de crew het winkelcentrum onveilig, alwaar onder andere een diepzinnige scène op de roltrap ingeblikt werd. De aandachtige kijker zal hier straks een blootlegging van het vee-naar-slachtbankachtige consumerism inzien, waar wij met z’n allen gedwee aan mee doen. Alsook een uitdrukking van permanente staat van ledigheid en doelloosheid met inbegrip van moe-zijn-door-niets-doen (zie ‘Lost in Translation’ for the real thing) en zelfs een derde laag: een inzoommoment op de spanning tussen onze twee hoofdrolspeelsters.

Er werd ook gezellig chocolademelk geslurpt in het leescafé van de Gentse boekentempel aan het Zuid en er waren zeker heel wat komische momenten, die mogelijk voortleven op foto maar niet op film, want dat was niet de opzet van dit project. De opzet van dit project was enkele minuten beeldmateriaal toevoegen aan reeds legio getuigenissen van jeugdige neerslachtigheid waar wij sehnsuchtige Werners collectief aan schijnen te lijden.

Na de raid op het winkelcentrum en de bib zocht de crew andere oorden op, zijnde de huurwoonst van ene Andreas, ons verder onbekend, maar van wie wij ons een beeld konden vormen aan de hand van zijn boekenkast met titels als ‘echte slechte mensen’, ‘Nietzsche’ van Safranski, het verzameld werk van Kafka (hij blijft populair). De werken zagen er weinig beduimeld uit en brandschoon ongelezen, maar misschien is Andreas gewoon een propere jongen. Het kraaknette interieur in sobere kleuren laat wel zoveel vermoeden. Ik denk dat we te maken hebben met een hardwerkende huisarts-in-wording waar later in de wachtkamer klassieke muziek zal spelen met oude knacks op de tafel ter attentie van de grieperige wachtenden.

De scènes met het scrabblebord (Frans model dat problemen opleverde door de samenstelling van de lettervoorraad) kregen de aandacht die zij moesten verdienen, maar de concentratie was verre heen. Boelie arriveerde en eindigde al snel in een krappe zetel met Maryam. Nathalie wilde liever thuis eten bij mama, maar belde die afspraak plichtsbewust af.

Er werd een nodige dineerpauze ingelast en het grootste deel van de crew verdween naar een pizzeria/pittabar/toekomstig uitgebrand pand om een klein stukje te eten. Op dit punt verdween dus Bram, de curieuzeneuze reporter in mij is nog niet toegekomen aan een klein onderzoek naar de motieven van deze grote verdwijntruc.

Na het vullen van de magen in uiteenlopende sizes, werd luilekker doorgefilmd. We stonden even versteld over hoe f*king moeilijk het is om een scène te filmen waarbij iemand ocharme tien seconden aan een cello prutst. Ondertussen ontsponnen zich gesprekken over literatuur, die –driewerf helaas- niet vast gelegd werden op beeld.

Gezelligheid troef, naast lichte frustratie bij Pi-jay, maar dat weerhield de praatlustigen er niet van om een frisse duik te nemen in de Oost-Europese literatuur met ook een uitstap naar een verhaal van Pirandello.

De nacht viel, mensen waren moe, hoewel tijdelijk opgepept door een shot zwarte thee van Willem en dus viel onvermijdelijk het doek over de eerste en –volgens plan – ook laatste draaiddag.

Dag twee bracht audio-opnames of dat zou die toch moeten brengen, want op moment van schrijven zit de hele bende te palaveren op het kot van Willem, alwaar ik zelf in ware Multatuli stijl zit te verkleumen in een onverwarmde keuken. Het pad van de roemrijke schrijver leidt over reuma, droog brood en zuchterige verblijven in de nine to five world.

Zorgen voor morgen, als ik mij recht schiet om de rest te overtuigen om er een memorabel decadente avond van te maken, kwestie van inspiratie op te doen voor een flitsend filmscript de volgende keer.

Wij danken u voor uw aandacht en als u onze film ooit te zien krijgt, wees dan niet te kritisch en heb vooral oog voor de leute en de diepgang náást de scène.

En dan nu hoog tijd om als ware nachtbrakers de banden hechter te smeden bij pot en pint of fruitsapje in een bruin café hier in de buurt. Levensomhelzende feiten om de kleinkindjes over te vertellen waarover wij later misschien nog zullen berichten.

Thank you and good night in naam van de hele crew, alvorens zij arm in arm van de kortfilmscène naar de bruisende set van hun eigen levens wiegen, onder een goed gesternte en met de muzen als zoet benevelende regisseuses.

William


09-02-2009 om 00:00 geschreven door Tederdraads  




Zoeken in blog



Inhoud blog
  • Wat vind ik in Slowakije? Een zekere 'pokoj'
  • 5 ingrepen om meer uit je dag te halen
  • Het probleem met Vlaanderen is dat het vol Vlamingen zit
  • Ik heb het bijna gehad met al dat analyseren van mezelf
  • Bloggen: Voor wie of voor wat?
  • Blitzkerstshoppen door een mini winterstorm
  • Jachtinstinct botvieren in de Kringloopwinkel
  • Te zijn of to be?
  • Lezen over Gestalttherapie, Tony Robbins, een beetje trainen en zorgen voor mijn grootouders
  • Waar komt geld vandaan?
  • De antwoorden zitten in ons, maar ze moeten je aandacht verschalken om indruk te maken
  • ik lijd aan aandachtszucht
  • Een zelfportret om eens de balans op te maken
  • Drie dagen groepstherapie in een klooster, 11 keer diep achter de schermen van 11 schone mensen en hard in de spiegel kijken
  • Tien eindejaarsvragen
  • Hoe zit het met uw nieuwjaarsresoluties?
  • Friends en het 'echte' leven of je vrienden verliezen aan de 9 tot 5 wereld
  • Het recept om uzelf mentaal te ruïneren
  • Waarom (romans) lezen?
  • Waarom hebben zoveel leerkrachten een burnout?
  • Zes redenen waarom ik niet staak vandaag
  • Prins William en zijn vrouw Kate hebben drie foto's van hun zoontje George vrijgegeven
  • Een soort gesprek tussen een extreem-linkse en een extreme fan van alles wat menselijk is
  • Psychiater Dirk De Wachter en het leven dat doordramde
  • Generatie Me :: Wat is dat?
  • Doorbreek de eenzaamheid en word buddy
  • Red de wereld, lynch elke week een opniemaker
  • Waarom zit er een koffielepel in mijn broekzak?
  • Een thesis deponeren in Olomouc
  • The usual suspects :: mijn zes meest frequente doemgedachten
  • De geur van oude mensen en wachten op de trein in Olomouc
  • Hand to mouth :: Een razend boekske van een Amerikaanse die shitty jobs doet
  • 10 redenen waarom ik wéér in een Slowaakse kerk zit
  • Meet Mark: Een moderne man met moderne complexen
  • 34 persoonlijke dingen over John Lennon, 34 jaar na zijn dood
  • Niet serieus :: Dingen posten op 'www.writehistory.be'
  • Tien essentiële tips voor succes
  • Elke zondag zit ik in een Slowaakse mis
  • Writehistory :: Een site voor beginnende schrijvers
  • William Peynsaert, De revolutie van Russell Brand :: Plezant, maar 't zal niet voor morgen zijn
  • Strip over foute leerkracht
  • Boyhood :: Een film over niks of over alles
  • Eten, schrijven en lezen in Slowakije
  • Mijn vrouw blijft me verbazen
  • Slick and Silk :: een klein amateuristisch filmprojectje
  • Stalingrad en vrouwen versieren
  • Schrijven in de bunker
  • Operatie Walkure
  • Bent u gelukkig met wat u doet?
  • Geluk zoeken
  • Al die schone dingen die we niet laten gebeuren
  • Er is weinig net aan netwerken
  • Weg peddelen
  • Mijn loon weerspiegelt mijn lage zelfvertrouwen
  • Mijn dag in minder dan 1000 karakters :: Verbinding
  • Een tontine? Wat is dat nu weer?
  • Ge moet maar de pretentie hebben om u voort te planten
  • Gevallen op het veld van eer
  • Deze blog is verhuisd naar
  • De veel te heerlijke opwarming (13) :: wèèèèèèh
  • De veel te heerlijke opwarming (13) :: Mèèèèèèh
  • De veel te heerlijke opwarming (12) :: 8 km met Freud, dambusting cannabis en brokeback Dender
  • De veel te (h)eerlijke opwarming (11) :: Het rijdt niet, het staat stil
  • De veel te (h)eerlijk opwarming (10) :: Grootvader bouwt al lang geen Volkswagens meer en rijdt al zeker niet meer rond in Pershing of Leopard tanks
  • De veel te (h)eerlijk opwarming (9) :: De wilde weldoenster in mijn straat heeft Korsakov
  • De veel te (h)eerlijke opwarming (7):: Als een intercultureel koppel Engels wil afzweren
  • De veel te (h)eerlijke opwarming (6):: Mijn Roma-zigeuner wilde niet meewerken en Iwans verkrachtten liefste mollige vrouwen
  • De veel te (h)eerlijke opwarming (5) :: “Il y a full black à Denderleeuw et Aloste”
  • De veel te (h)eerlijke opwarming (4) :: papierwerk, geld, werken, statusangst en iets dat we voor 't gemak maar Karma zullen noemen
  • De veel te (h)eerlijke opwarming (3) :: het is niet al kak op Faecesbook
  • De veel te (h)eerlijke opwarming (2) :: drie overbruggingen en een klaplong
  • De veel te (h)eerlijke opwarming (1) :: red de wereld, lynch elke week een opniemaker
  • Rauwe rouw (16)
  • Rauwe rouw (15)
  • Rauwe rouw (einde)
  • Rauwe rouw (14)
  • Rauwe rouw (13)
  • Rauwe rouw (12)
  • Rauwe rouw (11)
  • Rauwe rouw (10)
  • Rauwe rouw (9)
  • Rauwe rouw (8)
  • Rauwe rouw (7)
  • Rauwe rouw (6)
  • Rauwe rouw (5)
  • Rauwe rouw (4)
  • Rauwe rouw (3)
  • Rauwe rouw (2)
  • Cappuccino :: Gelukkige (echte) verjaardag, George
  • Rauwe rouw (1)
  • Cappuccino :: Feedback van een volbloed perfectionist
  • Cappuccino :: Een vré gelukkige, Kurt
  • Cappuccino :: Bloedboeken
  • Cappuccino :: Leven in het nu en nooit meer nijdig zijn
  • Cappuccino :: Energetische sterfputten
  • Gelezen :: Vrouwen
  • Gelezen :: Achter je angst, ligt je kracht, van Jonathan Alpert
  • Mijn Syrische leerling over Syrië
  • Pestmails
  • In afwachting van ups, meer nieuws over downs
  • Wat doet een schrijverke zo dagdagelijks om zijn literaire carrière levend te houden?
  • Kortverhaal :: Koud Obstakel
  • Kortverhaal :: Doe het wel netjes
  • Kortverhaal :: Scalpenjagers
  • Ervaringen als beginnende leerkracht
  • CV tips van de VDAB
  • Gelezen :: The Last Full Measure
  • Moet uw passie ook uw werk zijn?
  • Koppels
  • Soms hebt ge een vacature die naar u schreeuwt
  • Vroeger plukten wij actrices van 't straat
  • Op restaurant met mijn psychiater
  • Een gevoel van belegering
  • Gedronken :: Rape me, demo versio, Nirvana, cd 3 van 'with the lights out'
  • Guerrilla sollicitaties, afwijzingen en kunstenaarsstatuten, maar ge leert er van
  • Waarom ik de rest van de week een zombie ben (helaas niet in een blockbuster)
  • Waarom ik nooit naar foto's van mijn vrouw kijk
  • Conformisme, Ramones en Club 27
  • “Ik heb zo'n maat, zie je, hij geeft mij het gevoel dat ik meer wilde dan ik kon stelen.”
  • Gelezen:: Jonge honden: is er nog toekomst voor de journalistiek?
  • niet EEN stompzinnige interesse, maar TWAALF stompzinnige interesses
  • Hij zit ook in u :: Maak kennis met een demon
  • Gelezen :: Maak van je merk een held, Guillaume Van der Stighelen
  • Gelezen :: Het spel der tronen: hiermee vergeleken is Machiavelli een lepe kleuter
  • Gelezen :: Amerika: een biografie van dromen en bedrog
  • Interesses waar ge niet rijk van wordt
  • Waarom ze die kutserie waar ik mij graag aan erger hebben afgeschaft
  • “Wat zit er daar achter?” “Hij wil u in uw poep pakken.”
  • Schaduwschrijven: andermans manuscripten opschonen
  • Interviews doen is niet: gewoon opschrijven wat ze u zeggen
  • Playing it safe, in fiscusdorp Erembodegem/Aalst
  • De volgende Twilight komt niet van uitgeverij Hautekiet
  • Inspiratie bestaat niet
  • Vrouwen, maandstonden en marketing
  • Onder collega's :: Fons Burger, auteur van 'Vrouwen'
  • De beste investering :: Blauwe bonen
  • Treingesprekken :: Zelfmoord in Roosdaal
  • Waarom mijn angst op de bodem van de Dender ligt
  • Provocerende homo's: waar of niet?
  • Onder collega's :: Jeroen Olyslaegers, ik wil uw branding pikken
  • 'jullie zijn allemaal de slachtoffers van een marketing holocaust'
  • Schrijverkens, smijt er op tijd het bijltje bij neer
  • De zeven spirituele wetten van succes- Deepak Chopra
  • De sixpack tirannie
  • Mijn adviseur gaat tien dagen, ehm, smurfen in Brazilië
  • Treingesprekken, treinlectuur en mijn eigenste Roma-zigeuner
  • Gratis bij proclamatie van uw zoon of dochter: N-VA-propaganda
  • Ik ben bang
  • My own private Sleepy Hollow: Halloween met mijn tante
  • Een bescheiden succesverhaal dat begon met veel Guinness
  • Maar er is ook goed nieuws
  • Getormenteerde jongensdromen
  • Skild ende vriend in Aalst anno 2012
  • Zeepbellen, individualisme, UFO's, Judas Iskariot, rommelmarkten en mijn vader
  • Het leven is ook...
  • 34 is net 15 (en was ik maar nooit geboren)
  • ik mocht er niks over zeggen, dus moest ik wel
  • In uw leven gebeurt niet meer of minder als het mijne, alleen ik ben zo stom om het op op een blog te zetten
  • Sinds ik bij een gazet werk zit mijn wijsvinger vaker aan de delete space dan aan de clitoris van mijn lief
  • Waarom een treincontroleur of andere ambetante nobody's dood slaan?
  • Ik word niet rap kwaad. Een open blogske aan de regisseur die mijn kloten kan kussen.
  • Frigide in een Marginaalst Café
  • waar ne mens zoal op peinst, op den trein terug van zijn werk
  • als ge dan eindelijk in de gazet staat
  • De plastic tetten van mijn jongste tante doen mij denken
  • Bijna geen kat op politiek debat, waar Voka beet in de arbeider zijn gat
  • Liefde is...niet meer kunnen masturberen
  • Gij moet mijn beste vriend zijn, want ik kan u wel wurgen
  • prentjes van blote tieten en harige kutten
  • The female alphabet: Pia
  • The female alphabet- Olga with the mjagkij znak
  • Silk- Alessandro Baricco
  • The imaginary girlfriend- John Irving
  • Model Behaviour, Jay McInerney
  • On Chesil Beach, Ian McEwan
  • Five reasons to read Outliers
  • What do Americans want?
  • What I talk about when I talk about running
  • Margot- If it hadn't been for streets
  • The X-files of literature, Arie Storm
  • Game of Thrones
  • Blue Mondays is
  • Only in Erembodegem
  • 7 things I like to read about in the news
  • Parental Advice
  • First Kill
  • Pat smear is not gay
  • when I grow up
  • Lore- A platonic Liaison
  • Kate
  • Jess-Towering goddess of feminity
  • Irene
  • Herlinde
  • Chuck Chalkers- teaching students nothing, except life
  • Georgina
  • Fay
  • The female alphabet:: Elise
  • The female alphabet: Denise
  • The female alphabet:: Cathy
  • Gratefulness

    Archief per week
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 03/10-09/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 13/10-19/10 2008
  • 22/09-28/09 2008


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs