Tu quoque fili mi. Jij ook mijn zoon. Het moet zowat een van de bekendste boutades uit de wereldgeschiedenis zijn. Het waren de laatste woorden van Julius Caesar, toen die door een troep samenzweerders werd neergestoken. Uiteindelijk bleek ook zijn zoon Brutus betrokken partij in het complot. Armstrong moet zich de voorbije dagen net als Caesar gevoeld hebben Het hoogverraad van zijn voormalige luitenanten betekent meteen het einde van een tijdperk.
Het was enkel nog wachten vooraleer de bewijzen van jarenlang dopinggebruik tegen Armstrong hard gemaakt konden worden. Al in 2005 berichtte het gezaghebbende L'Equipe over mogelijk dopinggebruik binnen de ploeg US Postal, die dan al was omgevormd tot Discovery. Het kon die beschuldigingen echter nooit hard maken. Bij testen op een b-staal uit de Tour van 1999 zouden namelijk sporen van Erytropetine, beter bekend als EPO, zijn gevonden. Omdat in 1999 de EPO-test nog in de ontwikkelingsfase zat en nog niet gehomologeerd was beschikte men dus enkel over een positief b-staal. Het was dus een koud kunstje voor Armstrong om zich juridisch in te dekken tegen deze beschuldigingen. De storm ging liggen, hoewel L'Equipe steeds paraat stond om Armstrongs oude wonde bij het minste bewijs opnieuw open te rijten. Armstrong van zijn kant verfoeide de Franse media en liet dat ook regelmatig merken. Niet enkel de Franse media zaten Armstrong sindsdien op de hielen. Ook Usada, het Amerikaans anti-dopingagentschap, kreeg stilaan lucht van de affaire. Vroege klokkenluiders zoals Floyd Landis, Greg Lemond en later ook Tyler Hamilton werden door Armstrong afgedaan als op sensatie beluste fantasten. Maar het Usada bouwde ondertussen in alle rust en stilte aan een dossier, wat uiteindelijk de val van Armstrong zou betekenen.
Armstrong leek er al die jaren ongestraft mee weg te kunnen komen. Het vermoeden van schuld was aanwezig, maar het bataljon aan advocaten in dienst van Armstrong slaagde er telkens in net genoeg mist te spuiten om ons toch weer te doen twijfelen. Zou hij dan toch onschuldig zijn? En zo ja, waren het dan enkel aantijgingen ingegeven door jaloezie? Armstrong is uiteindelijk niet meer gebleken dan een meester-manipulator. De waarde van zijn zeven Tourzeges is na gisteren nog evenveel waard als een aandeel van het failliete Lehman Brothers. Het is uiteindelijk de verdienste van het USADA, en in het bijzonder Jeff Novitsky, alias de bloedhond, dat alle puzzelstukjes in de juiste plooi zijn gevallen. Een rapport van 1000 pagina's vol verklaringen van ex-ploeggenoten, mecaniciens, tot zelfs de masseuse toe. Aan duidelijkheid geen gebrek, iets waar het in het verleden wel eens aan durfde te mankeren. De mist is opgetrokken en wat overblijft is een puinhoop, waarbij opnieuw het wielrennen het grootste slachtoffer dreigt te worden. Wie had ooit gedacht dat het Festina-schandaal nog overtroffen zou kunnen worden. Festina is uiteindelijk klein grut in vergelijking met het US-Postal verhaal. Een verzorger die zich domweg laat klissen, waardoor het georganiseerd dopinggebruik binnen de ploeg aan het licht komt. Geen maffiose praktijken, waarbij leden van het UCI wel eens betrokken partij kunnen zijn en waar positieve dopingtests met de mantel der liefde bedekt worden in ruil voor geld.
Nu de generatie-Armstrong stilaan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft is het tijd om met de waarheid naar buiten te komen. Dat zelfs Georges Hincapie bezwarende verklaringen heeft afgelegd moet voor Armstrong een bittere pil zijn om slikken. Hincapie was jarenlang de steun en toeverlaat van The Boss. Schrijnend is het verhaal van Dave Zabriskie, die nadat zijn vader was gestorven aan kanker, zwoor om zichzelf nooit te drogeren. Kan je nagaan hoe groot de groepsdruk binnen US-Postal moet zijn geweest als zelfs zo'n jongen overstag gaat. Armstrong heeft nog één trouwe compagnon aan zijn zijde en dat is Johan Bruyneel, wiens naam 193 keer voorkomt in het bezwarende rapport. Mede de spil in het hele gebeuren en net als Armstrong heeft Bruyneel veel, zoniet alles te verliezen indien hij tot bekentenissen zou overgaan. Het lot heeft ervoor gezorgd dat beiden tot in den eeuwigheid onafscheidelijk aan elkaar verbonden blijven. Of zou één van de twee ooit overgaan tot bekentenissen? Wordt ongetwijfeld vervolgd.
|