In Nederland zijn ze het stilaan gewoon dat supporters verhaal gaan halen bij de technische staf na een verloren wedstrijd. Zo eisten supporters van PSV vorig weekend nog een gesprek met Rutten en Co na de nederlaag op NAC. En ook dit weekend was het weer prijs in Groningen. Maar ook ons land lijkt hier niet aan te ontsnappen.
Het begon heel kleinschalig en onschuldig. Zoals elk protest, de Arabische lente is immers ook begonnen met enkele kleine berichtjes op facebook. Na de verloren wedstrijd op Westerlo trokken een handvol Genkse supporters de aandacht naar zich toe door de spelersbus te blokkeren. De aanwezige spotters en stewards zagen al snel het gevaar en probeerden met man en macht het nog prille protest te smoren op straffe van een stadionverbod. Het tegengestelde was echter waar. De groep werd groter en groter en het protest grimmiger. Slogans als Waar is die kampioen?, dikkenekken en zakkenvullers weerklonken steeds luider. De Genkse spelers bekeken het schouwspel vanop een veilige afstand. Met tranen in de ogen stond hulptrainer Pierre Denier de Genkse fans te woord. Die wilden een verklaring voor het falen van de in hun ogen "pseudo-vedetten". "Wij komen met 1300 supporters afgezakt en krijgen dan zo'n wanvertoning", was hun uitleg. Na dik een uur loste het protest op als een onvolgroeide windhoos in Tornado Alley. Als voetbalsupporter kan ik de actie begrijpen, maar als buitenstaander lijkt het me allemaal toch wel heel kort door de bocht.
Genk werd tegen ieders verwachting in vorig jaar kampioen met bij wijlen wervelend voetbal. In tegenstelling tot voorgaande kampioenenjaren kon dit keer wel grotendeels de kern behouden worden in Genk. Enkel het vertrek van Courtois is een aderlating gebleken. Zonder het superseizoen van Courtois was Genk nooit kampioen geworden. Dat leken veel supporters zich gisteren aan de poorten van het Kuipke niet meer te herinneren. Verblind door het succes van vorig jaar en de smaak van de Champions League nog half in de mond lijkt het realisme onder de Genkse aanhang ver zoek. Je moest geen raketgeleerde zijn om te voorspellen dat Genk een moeilijk jaar tegemoet zou gaan. Ook na het behalen van de vorig titels kende Genk het jaar erop een moeilijk seizoen. Genk is geen topclub zoals Anderlecht, Standard en Brugge, dat elk seizoen om de prijzen speelt. Genk is en blijft die fusieclub uit Limburg met hele hoge pieken en soms ook diepe dalen. Daar moet je als supporter van Genk mee leren leven. Toch is het dal van Genk dit jaar niet zo diep als velen ons willen doen geloven. De Limburgers hebben ondanks de nederlaag in het Kuipke alles nog zelf in eigen handen en scoorden samen met Anderlecht de meeste goals in de competitie. Mits winst tegen Gent speelt Genk ook dit jaar weer gewoon play off 1.
Hoe relatief supportersprotest soms kan zijn werd vorig jaar duidelijk in Amsterdam. Ajax kende toen voor de winterstop een serieuze dip en volgde op toen op serieuze afstand van koploper PSV. Supporters van de harde kern (voornamelijk leden van vak 410 en de F-side) pikten dit niet langer en verstoorden toen de training van de Amsterdammers. Jan Vertonghen verklaarde achteraf serieuze angsten te hebben uitgestaan toen de harde kern het oefenveld bestormde. Voor alle duidelijkheid. Ajax kon dit jaar eindelijk de derde ster bijnaaien op het shirt na het behalen van de 30ste landstitel. Het toont hoe relatief zo'n acties wel niet zijn. Niet enkel de media leven meer en meer in de waan van de dag, maar nu dus ook de supporters. Je kan je afvragen wat het effect hiervan nog gaat zijn als na het zoveelste verlies de supporters aan de deur van het spelershome staan te protesteren. Supporters mogen van zich laten horen, maar dan als ultiem drukkingsmiddel.Als je ergens voorlaatste staat nadat alle sterspelers zijn verkocht. Niet als je zoals in het geval van PSV, Ajax en ook Genk nog volop meedingt voor de prijzen.
|