De onthutsende verklaringen aan het adres van Renno Roelandt door Erik Wijmeersch wekte mijn nieuwsgierigheid op. Tegen mijn principes in heb ik het boek "De puntjes op de ij" in huis gehaald. En wat blijkt; het boek is veel meer dan een samenraapsel van beschuldigingen, zoals sommigen durven te beweren.
Op trainingsstage in het Nederlandse Domburg raadde iemand mij aan om het boek van Wijmeersch eens ter hand te nemen. En zo geschiedde, ik telde 18 euro neer in de Standaard Boekhandel en begon nieuwsgierig te lezen. In het eerste hoofdstuk valt Wijmeersch meteen met de deur in huis. In 2006 werd de Waaslander gearresteerd op verdenking van dopingbezit. Wijmeersch vertelt hoe hij in ware paracommandostijl werd meegenomen naar het politiebureau. In 2006 was Wijmeersch al enkele jaren terug volledig clean en bezig aan de laatste maanden van zijn carriëre. Wijmeersch werd urenlang ondervraagd en werd ook in de val gelokt door de sport/dopingdokter Theo Lebon, die met een listige smoes zijn hachje probeerde te redden ten kost van Wijmeersch.
De dag voor Wijmeersch werd opgepakt bracht hij nog een bezoekje aan Lebon om een zonnesteek te behandelen. Lebon trachtte Wijmeersch er ter zelfder tijd er van te overhalen om terug met doping te beginnen. Hij gaf Wijmeersch zelfs enkele stalen mee naar huis om eens te proberen. Wijmeersch kreeg wroeging en gooide de staaltjes weg. Op hetzelfde moment kreeg Wijmeersch het bezoek van een dopingcontroleur, maar die miste hij. Wijmeersch wist dat Lebon zich terug met doping inliet en verzon een alibi dat zo lek als een zeef was. Gevolg; Wijmeersch mocht een nachtje brommen in de cel. De ondervragingen gingen door en Lebon beschuldigde Wijmeersch ervan een dopingkuur te hebben genoten op Cyprus. Uiteindelijk dreef het gerecht Wijmeersch zover dat hij bekende.
Als ik dit lees moet ik spontaan terugdenken aan de papa van de Schleks. Die werd tijdens de Tour aan de grens tegengehouden met het pistool op zijn wagen gericht. De politie was getipt dat vader Schlek als dopingcourier fungeerde voor de broertjes. Op enkele onschuldige vitaminepreparaten werd niets verdacht aangetroffen. Een maat voor niets en de achterdocht neemt nu wel heel enge vormen aan. Dopinggbruik moet bestraft worden, laat dat duidelijk zijn. Maar moeten we daarvoor onze menselijke waarden aan de kant schuiven en de de sporters behandelen als beesten? Het antwoord is volmondig nee. Is het normaal dat iemand als Marion Jones in Amerika tot een jaar celstraf wordt veroordeeld omdat ze op een niet zo legale manier het maximum uit haar carriëre wilde halen? Nogmaals nee, nee, nee. Ik pleit er dan ook voor dat we het dopingspook op een menselijke manier het hoofd proberen te bieden.
|